4.11.16

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ ΝΕΑ : Το Μουσείο Φαλτάιτς από τη Σκύρο στο Λουτρό των Αέρηδων


Ένα ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο, με οδηγό το όραμα του Μάνου Φαλτάιτς «για μια πολιτιστική αναγέννηση βασισμένη στην γνώση της ιστορίας και στην παράδοση με τη δημιουργία ιστορικο-λαογραφικών μουσείων σε όλη την επικράτεια…», οργανώνουν το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων και το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας  Φαλτάιτς.

Το ταξίδι, που θα ξεκινήσει στις 5 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου, δεν είναι άλλο από την έκθεση στο Λουτρό των Αέρηδων, αντιπροσωπευτικών αντικειμένων από τις συλλογές του Μουσείου Φαλτάϊτς, που αποδίδουν με γλαφυρό τρόπο τον ιδιότυπο και χαρακτηριστικό πολιτισμό της Σκύρου καθώς και την ταυτότητα του Μουσείου, την πορεία του, τους σταθμούς της δημιουργίας και εξέλιξής του.

Την έκθεση, που έχει τίτλο «Το Μουσείο Φαλτάϊτς από τη Σκύρο στην Αθήνα- Ένα Ταξίδι στο Χώρο και στο Χρόνο», πλαισιώνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό τόσο του ιδιαίτερου και ξεχωριστού αρχιτεκτονήματος που στεγάζει το Μουσείο, όσο και των συλλογών του.

Εκτός από αντικείμενα -τεκμήρια του Σκυριανού πολιτισμού, θα εκτεθούν επίσης, ντοκουμέντα από την Ελληνική Επανάσταση, έγγραφα από την ιστορία της Σκύρου, αρχειακό υλικό από τη Μικρασιατική καταστροφή, καθώς και μέρος από τα σωζόμενα χειρόγραφα του Παπαδιαμάντη.

Οι πρώτες συλλογές, η ιστορία της οικογένειας, οι πρόγονοι που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, οι λόγοι που οδήγησαν τον δημιουργό του Μάνο Φαλτάϊτς στην ίδρυση του Μουσείου, ο άξονας γύρω απ’ τον οποίο κινείται η δράση του, το κτήριο που στους χώρους του υλοποιήθηκε το όραμά του, οι σχέσεις και επιρροές με τις εξέχουσες προσωπικότητες του εικοστού αιώνα Αγγελική Χατζημιχάλη, Εύα και Άγγελο Σικελιανό, Δημήτρη Πικιώνη, Φώτη Κόντογλου, Λίνο Καρζή, Αθηνά Ταρσούλη και άλλους, παρουσιάζονται με κειμήλια και φωτογραφικό υλικό.

Στην υλοποίηση της έκθεσης καθοριστικός είναι ο ρόλος του «Αδερφάτου των Φίλων του Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς». Στην έκθεση συμμετέχει ο Σύλλογος Σκυριανών της Αθήνας με τις φορεσιές της Σκυριανής αποκριάς του «Γέρου» και της «Κορέλλας», ενώ συνεισφέρουν με Σκυριανές φορεσιές και μέλη του Αδερφάτου.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Δήμου Σκύρου.

Πληροφορίες
Τόπος: Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα
Εγκαίνια: Σάββατο 5 Νοεμβρίου, ώρα 12:00
Ώρες λειτουργίας: Κάθε μέρα 08:00–15:00 μ.μ. εκτός Τρίτης
Πληροφορίες: 210 32 44 340
www.melt.gr


ΠΗΓΗ: mikrasiatis.gr

1. Αγαπώ τη Ζωή


Το "Αγαπώ τη ζωή" προβάλει καθημερινά ενδιαφέροντα θέματα για όλα τα γούστα και σκοπεύει να επεκταθεί σε ακόμα περισσότερα... 

Εδώ θα βρείτε πολιτιστικά, ιστορικά, περίεργα, αστεία, κοινωνικά, αθλητικά αλλά και επίκαιρα θέματα... 

Εδώ θα διαβάσετε τι προβλέπουν τα άστρα, τι καιρό θα κάνει, ποιες εκδηλώσεις έρχονται... 

Εδώ θα βρείτε όμορφες φωτογραφίες, φιλοζωικά θέματα, λογοτεχνία αλλά και τραγούδια... 

Εδώ θα βρείτε ακόμα, συνταγές για πεντανόστιμα φαγητά και γλυκά, σοφές ρήσεις, ιστορικά ανέκδοτα, γελοιογραφίες και βιογραφίες επωνύμων... 

Εδώ θα μάθετε τι συμβαίνει στη Νέα Κίο, στην Αργολίδα, στην Πελοπόννησο, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα...

Το "Αγαπώ τη ζωή" έχει να προτείνει πολλά και περιμένει στο anastasiahav@gmail.com τις δικές σας ανακοινώσεις, αγγελίες, φωτογραφίες, απόψεις για να πλουτίσει τις "σελίδες" του... 

agapotinzoi.blogspot.com κοντά σας σε κάθε στιγμή της ημέρας... 

Μουσική Εκδήλωση Αγάπης στην Πυργέλα


Γιορτή Κάστανου στα Άνω Δολιανά

Γιορτή Κάστανου.

Με γεύσεις Δολιανίτικες & κάστανα πολλά...

Στις 5 Νοεμβρίου στα ΑΝΩ ΔΟΛΙΑΝΑ.

Victoria Hislop "Οι Καρτ Ποστάλ" - 1η Πανελλήνια Παρουσίαση στο Φουγάρο


Η Victoria Hislop, η συγγραφέας του μυθιστορήματος "Το νησί" που αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες εκδοτικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων παγκοσμίως, πουλώντας περισσότερα από τρία εκατομμύρια αντίτυπα, έρχεται το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 7.30μμ στο ΦΟΥΓΑΡΟ για να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το νέο μυθιστόρημά της - που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα - Dioptra Publications - με τίτλο "Οι Καρτ Ποστάλ", μέρος του οποίου διαδραματίζεται στο Ναύπλιο.

Το ταξίδι της, όπως σημειώνει σε άρθρο της στην Daily Mail, "ξεκίνησε από το Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους". Η Victoria Hislop μαγεύτηκε από το λιμάνι και τα γραφικά σοκάκια, επισκέφτηκε την Καλαμάτα και το Πόρτο Χέλι, συνθέτοντας ουσιαστικά μια ωδή στο ελληνικό τοπίο.

Με αφορμή το βιβλίο, ο υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης Ανθός, Γιάννης Στάμος (διδάκτωρ λογοτεχνίας), θα συνομιλήσει με τη συγγραφέα.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 275047380 | info@fougaro-library.gr

Ρεσιτάλ Πιάνου για τα αδέσποτα


Μεταφορά θαυματουργής εικόνας Αγίου Γεωργίου στα Δολιανά


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα τηρηθεί το έθιμο της μεταφοράς της εικόνας του Αγίου Γεωργίου από τα Άνω στα Κάτω Δολιανά την Κυριακή 6 Νοεμβρίου. 

Η προσέλευση του κόσμου είναι εντυπωσιακή αφού κάτοικοι του χωριού και επισκέπτες, όλων των ηλικιών, συμμετέχουν ενεργά. 

Για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι… 

Ημερήσια Πορεία στην Κρύα Βρύση Αργολίδας...


Ο Ιππικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Άργους στα πλαίσια ανάδειξης ορειβατικών και ιστορικών μονοπατιών στην Αργολίδα διοργανώνει για 3η χρονιά, ημερήσια πορεία με περιπατητές, ορειβάτες, mountain bike-ποδήλατα και ιππείς στο φαράγγι της Κουμαριάς, στην Κρύα Βρύση Αργολίδας, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016. 

Πρόγραμμα:
09:00 π.μ. Προσέλευση – Υποδοχή με τσάι και μαρμελάδα κουμαριάς 
09:30 π.μ. Πρώτες βοήθειες 
10:30 π.μ. Αναχώρηση, πορεία - διαδρομή 
12:00 μ.μ. Επαφή με το τόξο και γνωριμία με το άλογο 
13:00 μ.μ. Επιστροφή – τερματισμός διαδρομών. Παραδοσιακός χορός στην πλατεία του χωριού

Σας προτείνουμε:
να φοράτε αθλητικά παπούτσια ή ορειβατικά μποτάκια,
να έχετε μαζί σας κάποιο φαγητό αν θέλετε να παραμείνετε και να συμμετέχετε στο χορό

Τηλέφωνα επικοινωνίας για δηλώσεις συμμετοχής:
-ΠΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ  6945900336 - 2751025558
-ΤΑΣΟΣ ΚΙΝΤΗΣ  6977466423 (Υπεύθυνος ποδηλατικής πορείας) 

Σας περιμένουμε για ένα σεργιάνι στη φύση και στο παρελθόν, μια υπέροχη διασκεδαστική βόλτα στην ορεινή και πανέμορφη Αργολίδα!

Σαν σήμερα... στη μουσική


1956: Ο Βρετανός κιθαρίστας και τραγουδοποιός James Honeyman-Scott (1956-1982) γεννήθηκε στο Χέρεφορντ της Αγγλίας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος The Pretenders με τους οποίους γνώρισε επιτυχία κυρίως την δεκαετία του '80 με τραγούδια όπως τα "Back on the Chain Gang", "2000 Miles", "Middle of the Road", "Don't Get Me Wrong" κ.α.

1968: Στα Abbey Road Studios του Λονδίνου οι Pink Floyd ηχογραφούν τα τραγούδια "Point Me at the Sky" και "Careful With That Axe, Eugene". Θα κυκλοφορήσουν σαν single στις 17 Δεκεμβρίου του 1968.


1988: Η ταινία-ντοκιμαντέρ των U2 με τίτλο "Rattle And Hum" κάνει πρεμιέρα στην Αμερική. Περιέχει πλάνα από τις ηχογραφήσεις του συγκροτήματος για το ομότιτλο άλμπουμ που κυκλοφόρησε στις 10 Οκτωβρίου του 1988 αλλά και τους πειραματισμούς του συγκροτήματος πάνω στην blues-rock και folk-rock μουσική. Κινηματογραφήθηκε κατά την διάρκεια της περιοδείας τους Joshua Tree Tour.



1990: Το μιούζικαλ "Buddy - The Buddy Holly Story" κάνει πρεμιέρα στο Shubert Theatre του Broadway. Η παράσταση είναι βασισμένη στο βιβλίο των Alan Janes και Rob Bettinson σχετικά με την ζωή και την καριέρα του rock 'n' roll τραγουδιστή Buddy Holly.

2003: Κυκλοφορεί το τέταρτο στούντιο άλμπουμ του Ryan Adams με τίτλο "Rock N Roll". Στο άλμπουμ συμμετέχουν διάφοροι καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών η πρώην μπασίστρια των Hole και Smashing Pumpkins, Melissa Auf der Maur, ο τραγουδιστής των Green Day, Billie Joe Armstrong και η ηθοποιός Parker Posey. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "So Alive", "This Is It" κ.α. 


ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

ΕΚΤΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: «Μωρό μου» με τη Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου στο θέατρο Χυτήριο


Η Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, ερμηνεύει τον ρόλο μιας γυναίκας που «διανυκτερεύει» ..… στον θεατρικό μονόλογο «Μωρό μου» σε κείμενο της ίδιας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Χατζής. Από Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Χυτήριο.

Λίγα λόγια για το έργο:

Μια γυναίκα μετράει τη ζωή της. Δεν περιμένει τίποτα. Η μήπως περιμένει; .... Νοσταλγεί, σαρκάζει, αυτοσαρκάζεται. Λέει πώς δεν θυμώνει πια. Τζογάρει στον έρωτα …. Μια γυναίκα: έζησε, απόλαυσε, σημάδεψε, σημαδεύτηκε …. Μια γυναίκα σε αέναη αναζήτηση ……………………………………

Ιούνιος. Στη γιορτή του Κλήδονα. Η κυρία Μαρία εδώ. Με θέα την Ακρόπολη. Εδώ. Πιστή στο νυχτερινό της ραντεβού, αργά το βράδυ, στις 5. Εδώ πάντα καταλήγει, μετά από πολύωρο περπάτημα στους δρόμους της Αθήνας. Εδώ, στην δική της πρωτεύουσα.

Μιλάει: 
« Κυρία Μαρία γιατί δεν πας σπίτι; Ξέμεινες! Ρουφιάνα της νύχτας!
Εσύ και τα τσιγάρα σου
Εσύ κι οι μουσικές σου
Για να παρατηρείς
Για να σαρκάζεις
Για να περιφέρεσαι γύρω απ την ιστορία σου
Για να νοσταλγείς
Για να λες πως δεν θυμώνεις πια
Για να τζογάρεις στον έρωτα
Για να αναζητάς την αγάπη
Κυρία Μαρία των γηπέδων, κλέψε μια γαρδένια. Βάλ' την
στο στήθος σου. Σου πάει.
Καλό σου ξημέρωμα.»

Ο χρόνος που διαρκεί ο λόγος της κυρίας Μαρίας είναι πραγματικός. Από τις 5.00 αργά το βράδυ μέχρι 6.05 το πρωί, όταν ακριβώς έρχεται το πρώτο φως, στις 24 Ιουνίου του 2016.

Συντελεστές: 

Κείμενο - Ερμηνεία: Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου
Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Κωνσταντινος Χατζής
Σκηνική εγκατάσταση: Θανάσης Καλογιάννης
Φωτογραφίες :Χάρης Γερμανίδης

Πληροφορίες: 

Σημείο Πολιτισμού Χυτήριο
Ιερά Οδός 44 (στάση Μετρό: Κεραμεικός), Τηλ.: 2103412313

Παραγωγή: Χυτήριο Σημείο Πολιτισμού – Σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς

Προπώληση εισιτηρίων : www.viva.gr 

Έναρξη: Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Ώρα έναρξης: 21.00

Ημέρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη

Ημερομηνία λήξης παραστάσεων: Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά 

Διάλειμμα: Όχι

Εισιτήριο: Γενική Είσοδος 12 ευρώ. 

Άνεργοι, πολύτεκνοι, συνταξιούχοι, φοιτητικό, με την επίδειξη των απαραίτητων δικαιολογητικών, είσοδος 7 ευρώ.

Τηλ. κρατήσεων: 210 3412313 από 17:00 έως 22:00


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Το μυστικό της ευτυχίας



Ο κυνικός φιλόσοφος Κράτης ο Θηβαίος συνάντησε κάποτε έναν Αθηναίο, που του ανακοίνωσε ότι είχε ανακαλύψει το μυστικό της ευτυχίας.
- Και ποιο είναι αυτό; ρώτησε ο φιλόσοφος.
- Να, το κανόνισα έτσι ώστε από εδώ και πέρα θα παύσω να εργάζομαι και θ’ απολαμβάνω έτσι την ανάπαυση σ’ όλη μου τη ζωή.
Και ο Κράτης του αποκρίθηκε:
- Ω, ανόητε, η απόλαυση αυτή δεν υπάρχει παρά μονάχα στις λίγες ώρες ή στιγμές, που έπονται από την κούραση.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Διαδήλωση ενάντια στην «Ελληνογερμανική Συνέλευση», χθες στο Ναύπλιο


Αρκετός κόσμος  διαδήλωσε στο Ναύπλιο ενάντια στην Ελληνογερμανική συνέλευση χθες Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν, ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Ραχήλ Μακρή ο Δημήτρης Καζάκης, ο Θανάσης Πετράκος και πολλοί άλλοι πολίτες.

Αισθητή έκαναν οι διαδηλωτές της παρουσία τους στην πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο με πανό και συνθήματα.

Δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

 Οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν κάποια στιγμή να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό χωρίς όμως να τα καταφέρουν.














































ΠΗΓΗ: parapolitikaargolida.gr