10.6.16

Οι ομπρέλες μπήκαν... Το καλοκαίρι θα 'ρθει;;;


Στην παραλία της Νέας Κίου και του Τημενίου οι ομπρέλες μπήκαν σήμερα... Με καιρό ελαφρώς συννεφιασμένο, με κολυμβητές ελάχιστους και μ' ένα μπάτη δροσερό... 
Οι ομπρέλες μπήκαν... το καλοκαίρι θα έρθει;








Καλό ταξίδι κυρία Τασούλα! Καλό ταξίδι κυρία Ευδοξία!


Η Αναστασία Μακρή του Χρήστου και της Ευδοξίας Ελμαλιώτη (το γένος Δερμιτζόγλου), με μικρασιάτικη καταγωγή, που κατοικούσε στη Νέα Κίο, έφυγε χθες, για το μεγάλο ταξίδι... 
Η κηδεία της έγινε σήμερα το πρωί στη Θεομάνα... 


Η Ευδοξία Δανοπούλου του Σωκράτη και της Βασιλικής Κέψου, επίσης μικρασιάτικης καταγωγής, άφησε την τελευταία της πνοή σήμερα το πρωί, στα 84 της χρόνια,  μετά από μακροχρόνια ασθένεια... 

Η κηδεία της θα γίνει αύριο το πρωί στις 11.


Καλό ταξίδι κυρία Τασούλα! Καλό ταξίδι κυρία Ευδοξία!
Καλό Παράδεισο να έχετε... Χωρίς ανημπόρια πια! 
Να ζήσουν και να σας θυμούνται τα παιδιά και τα εγγόνια σας!


Οι τελικοί του Beach Handball στο Ξυλόκαστρο


Επισημοποιήθηκε η διεξαγωγή των τελικών του Beach Handball (30-31/7/2016)

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης στοχεύοντας να επανέλθει δυναμικά στην υλοποίηση μιας σειράς αθλητικών διοργανώσεων στην άμμο οριστικοποίησε την διεξαγωγή των Τελικών του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Beach Handball Ανδρών-Γυναικών στο Ξυλόκαστρο.

Ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κ. Ηλίας Ανδρικόπουλος δέχθηκε στο γραφείο του, το Γεν. Γραμματέα της ΟΧΕ κ. Κώστα Σταματιάδη  το μέλος της Επιτροπής Μπιτς Χάντμπολ και διεθνή παρατηρητή κ. Γιώργο Μπεμπέτσο, και τον κ. Κώστα Χατζηδημητρίου υπεύθυνο Γραφείου Τύπου της Ομοσπονδίας.

Σε πολύ καλό κλίμα, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για θέματα που αφορούν στην υψηλού επιπέδου διοργάνωση, τη φιλοξενία και τη διαμονή των αθλητών και την προσέλκυση σημαντικού αριθμού θεατών.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως το φετινό καλοκαίρι στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου, σ’ έναν υπέροχο χώρο στη Μαρίνα του Ξυλοκάστρου, θα φιλοξενηθούν οι τελικοί του  Beach Handball.

Τόνισε δε, ότι «Στόχος μας είναι η διοργάνωση να αποτελέσει θεσμό για το τόπο και παράλληλα να τονώσουμε τον Δήμο μας και να τον αναδείξουμε ως προορισμό αθλητικού τουρισμού».

Και επίσημα πλέον -κατόπιν της υπογραφής του συμφωνητικού- ένα από τα κορυφαία αθλήματα του καλοκαιριού και σύντομα ολυμπιακό άθλημα, θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στο Ξυλόκαστρο, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου (30-31/7/2016).

Με σύνθημα «Ελάτε να παίξουμε στην άμμο» καλούμε όλους τους φίλους του Αθλητισμού να παραβρεθούν και να συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή.


ΠΗΓΗ : moriasnews.gr

Έρευνα του ΣΥΚΑΦΙΑΡ για τις συναισθηματικές επιπτώσεις του καρκίνου

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Αργολίδας «Η Αλληλεγγύη», στο πλαίσιο των δράσεων του για την ψυχολογική υποστήριξη και ενδυνάμωση των ασθενών με καρκίνο, διεξάγει μια έρευνα με θέμα τις συναισθηματικές επιπτώσεις του καρκίνου στους ασθενείς και τις ενέργειες τους για ψυχολογική υποστήριξη.

Πρόκειται για μια συγκριτική μελέτη, μιας και η έρευνα αυτή διεξήχθη για πρώτη φορά το 2006 στα μέλη του Συλλόγου. Αποτελέσματα της πρώτης έρευνας παρουσιάστηκαν στο 8ο Συνέδριο Ψυχοκοινωνικής Ογκολογίας στην Αθήνα. Στόχος είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων της ασθένειας του καρκίνου στις διαπροσωπικές σχέσεις του καρκινοπαθούς και στα συναισθήματα του καθώς και της πρόθεσης του για αναζήτηση ψυχολογικής υποστήριξης από ειδικούς.

Προσκαλούνται οι ασθενείς να συμμετάσχουν στην έρευνα, συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο που θα βρουν στα γραφεία του συλλόγου κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 18:00-20:00. Θα είναι διαθέσιμα από τη Δευτέρα 28 Μαΐου ως και την Πέμπτη 30 Ιουνίου. 
Επίσης, το ερωτηματολόγιο θα βρίσκεται σε ηλεκτρονική μορφή στη σελίδα facebook.com/sykafiar2 όπου μπορείτε να το εκτυπώσετε και να το αποστείλετε συμπληρωμένο ταχυδρομικά στη διεύθυνση Γούναρη 47, Άργος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε ιατρικά συνέδρια προκειμένου να κινητοποιήσουν την ιατρική κοινότητα αλλά και τους δημόσιους φορείς.

Σε συνεργασία με την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Ελισάβετ Γεωργίου, η οποία έχει και την επιστημονική επιμέλεια της έρευνας, ο σύλλογος τα τελευταία 10 χρόνια παρέχει δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε ασθενείς και φροντιστές, ενώ παράλληλα κάθε 15 μέρες λειτουργεί ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών που βρίσκονται σε στάδιο διάγνωσης και θεραπείας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 27510 68858. 


ΠΗΓΗ : anagnostis.org

Δηλώστε συμμετοχή στο CycleHack Καλαμάτα


Σε μια αποστολή για να κάνει τον κόσμο πιο βιώσιμο και να μειώσει τα εμπόδια στην ζωή του ποδηλάτη, η Καλαμάτα είναι μια από τις 36 διεθνείς πόλεις που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο CycleHack Event το Σαββατοκύριακο 24 – 26 Ιουνίου 2016.

Το CycleHack Καλαμάτα θα συγκεντρώσει ποδηλάτες, προγραμματιστές, σχεδιαστές, κατασκευαστές, λάτρεις του ποδηλάτου και όλους τους όσους ενδιαφέρονται για τα ενεργητικά μεταφορικά μέσα, οι οποίοι για πάνω από ένα Σαββατοκύριακο θα σχεδιάσουν, θα πρωτοτυπήσουν και θα δοκιμάσουν ιδέες που μειώνουν τα εμπόδια στην ποδηλασία και κάνουν πιο φιλική την πόλη μας για τους ποδηλάτες.

Τι θα γίνει το 3ήμερο 24-26 Ιουνίου

Οποιοσδήποτε έχει μια ιδέα για το πώς να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που σχετίζεται με το ποδήλατο και την ζωή του ποδηλάτη είναι υποψήφιος «διαγωνιζόμενος» στο CycleHack Kalamata. Η φιλοσοφία της εκδήλωσης βασίζεται στο δίπολο πρόβλημα-λύση. Εντοπίζουμε δηλαδή ένα πρόβλημα και ψάχνουμε την πιο ρεαλιστική, έξυπνη και ευφάνταστη λύση.

Συμμετοχή μπορεί να δηλώσει οποιοσδήποτε. Μια ομάδα που ήδη έχει μια ιδέα, ατομικά κάποιος φέρνοντας την ιδέα του αλλά και οποιοσδήποτε που δεν έχει κάποια ιδέα αλλά έχει ένα ιδανικό γνωστικό υπόβαθρο και θέλει να βοηθήσει στην υλοποίηση της ιδέας κάποιου άλλου. Οι συμμετέχοντες θα σχηματίσουν ομάδες και θα πρέπει μέσα σε 2 ημέρες να υλοποιήσουν την ιδέα τους ώστε να εντυπωσιάσει το παγκόσμιο κοινό που ψάχνει μια πρωτότυπη, έξυπνη και ουσιαστική ιδέα.

Συμμετοχή μπορεί να δηλώσει οποιοσδήποτε χρησιμοποιώντας την φόρμα που θα βρει στο site http://kalamatacyclehack.gr/   και στην σελίδα στο Facebook https://www.facebook.com/CycleHackKalamata/ αλλά και στο τηλέφωνο 6948274455


Παράλληλα διοργανώνεται ένα “φωτογραφικό σαφάρι”. Στόχος μέχρι τις 26 Ιουνίου να γεμίσουμε τα social media με φωτογραφίες από τα ποδήλατά μας με φόντο την πόλη μας. Τελικός σκοπός (εκτός του να κάνουμε ποδήλατο, να χαζέψουμε την πόλη μας και να βγάλουμε φωτογραφίες) να κάνουμε ένα βίντεο που θα δείξει σε όλους, Έλληνες και ξένους, που και πως ζούμε. Χρησιμοποιούμε τις “ετικέτες”
#cyclehackkalamata    #kalamata    #cyclehack    #cycling    #bicycle    #greece 


Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και με την υποστήριξη της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Website:          http://kalamatacyclehack.gr/

Website:          www.cyclehack.com

FB Page:           https://www.facebook.com/CycleHackKalamata/


Η ΤΕΛΕΣΙΛΛΑ στην Αγία Παρασκευή, η ΤΕΛΕΣΙΛΛΑ στο Άργος


«Μια από τις σημαντικότερες εκφράσεις του πολιτισμού της χώρας μας είναι το χορωδιακό τραγούδι. Η συνύπαρξη αρμονικά ανθρώπινων φωνών για να εκφράσουν μέσα από τη μουσική συναισθήματα, να δώσουν εικόνες, να συγκινήσουν το ακροατήριό τους αλλά να συγκινηθούν και οι ίδιοι, αποτελεί σημαντική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο», ήταν τα λόγια με τα οποία ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και μαέστρος της Δημοτικής Χορωδίας της Αγίας Παρασκευής κ. Χρήστος Κουτσονίκας, υποδέχτηκε τις χορωδίες που συμμετείχαν στο 2ήμερο 17ο Φεστιβάλ Χορωδιών το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 στο Αμφιθέατρο του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ στην Αγία Παρασκευή.

Η Χορωδία Λειβαδιάς, η Δημοτική Χορωδία Περάματος, η Χορωδία Αταλάντης και η Χορωδία του συλλόγου ΤΕΛΕΣΙΛΛΑ τραγούδησαν την πρώτη βραδιά του φεστιβάλ.

Μελοποιημένη ποίηση – Αναγνωστάκη, Ελύτη, Ρίτσου, Γκάτσου-, προκλασικά τραγούδια, παραδοσιακή και σύγχρονη, ελληνική και ξένη μουσική, ήταν τα ακούσματα που πήρε το κοινό αυτή τη βραδιά.

Η Χορωδία της ΤΕΛΕΣΙΛΛΑΣ με μαέστρο τον κ. Ιωάννη Κόντη, στο πιάνο την κ. Αναστασία Σταματοπούλου και στο τουμπελέκι τον κ. Παναγιώτη Ρέντα απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των θεατών και πολλά «μπράβο» από τον Δήμαρχο της Αγίας Παρασκευής, κ. Ιωάννη Σταθόπουλο.

Το καλό φαγητό και το τραγούδι έφεραν τους χορωδούς πιο κοντά. Μια παρέα πλέον διασκέδασαν και έδωσαν υπόσχεση ότι θα ξανασυναντηθούν στη νέα χορωδιακή χρονιά ευχόμενοι «καλό καλοκαίρι».





Η Χορωδία μας ετοιμάζεται για την τελευταία της εκδήλωση, στις 18 Ιουνίου 2016 στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Παιδική και Μικτή χορωδία θα παρουσιάσουν τραγούδια τιμώντας την παγκόσμια ημέρα μουσικής-21 Ιουνίου- και θα ευχηθούν σε όλους μας «καλές διακοπές»!



ΠΗΓΗ : facebook, Τελέσιλλα Πολιτιστικός Σύλλογος Άργους

Κρίσιμη συνέλευση για τον Παναρκαδικό την Τετάρτη


Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη Γενική Συνέλευση του ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΥ Α.Ο. στα γραφεία της ομάδας που βρίσκονται στο γήπεδο (οδός Αγίου Κωνσταντίνου – Τρίπολη).

Θα γίνει διοικητικός και οικονομικός απολογισμός της ομάδας και αμέσως μετά θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.

Δικαίωμα συμμετοχής στη Γ.Σ. έχουν όλα τα μέλη του ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΥ που είναι ταμειακώς εντάξει δηλ. έχουν πληρώσει 20 ευρώ για κάθε έτος.

Η παρουσία όλων των μελών της ιστορικής ομάδας κρίνεται αναγκαία αφού θα συζητηθεί το μέλλον του ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΥ. 
Σε κανένα μέλος του Σωματείου δε θα σταλεί ιδιαίτερη πρόσκληση για τη Γ.Σ. της 15ης Ιουνίου 2016.


ΠΗΓΗ : moriasnews.gr

Παρουσίαση 2 παραμυθιών μετά μουσικής στο Ουρανοκατέβατο


Το Ουρανοκατέβατο και οι εκδόσεις «οσελότος» μας προσκαλούν στην παρουσίαση των δύο βραβευμένων παραμυθιών της συγγραφέως Στέλλας Αρβανίτη «Η Ιστορία ενός μικρού ονείρου. Καρίμ» και «Τα δάκρυα της ζωής», την Κυριακή, 12 Ιουνίου, στις 6.30 μ.μ. στον χώρο του Ουρανοκατέβατου (Όθωνος 7, Ναύπλιο).

Την παρουσίαση συνοδεύει με μουσική η Ιωάννα Χρυσανθοπούλου.

Η είσοδος είναι δωρεάν για τα παιδιά και 3 ευρώ για τους ενήλικες.

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Λία Χριστοδούλου 2752097863 και 6977475916
email: uranokatevato@gmail.com

Ο 7ος Ολυμπιακός Ποδηλατικός Δρόμος Ειρήνης στον Πύργο


Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Πύργου «Ποδηλατοδρόμος» διοργανώνει στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας από τις 10 έως τις 12 Ιουνίου του 2016 τον 7ο Ολυμπιακό Ποδηλατικό Δρόμο Ειρήνης, «7th Criterium Olympic Race Of Peace», σε συνεργασία με την Ε. Ο. Ποδηλασίας, τον Δήμο Πύργου, τη Δημοτική Κοινωφελή επιχείρηση ΔΗΚΕΠ και την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και με την υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνοµίας, του ΕΚΑΒ, του Νοσοκοµείου Πύργου, του Ερυθρού Σταυρού, του Δηµοτικού Λιµενικού Ταµείου, των εµπλεκοµένων Δήµων, της ΑΟΛΑΠ και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Στο «7th Criterium Olympic Race Of Peace», που θα ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή στις 8:30 το βράδυ από το κέντρο του Πύργου Ηλείας και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το μεσημέρι, θα πάρουν μέρος άνδρες, νέοι άνδρες, έφηβοι, γυναίκες και μάστερς ποδηλάτες, ενώ θα υπάρχει και κατηγορία open. 
Το τεχνικό συνέδριο του αγώνα θα γίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο Ηλείας. Αλυτάρχης του αγώνα είναι ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (κομισάριος UCI).


Το τριήμερο πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 – Τόπος: Κέντρο Πύργου
20.30 – Νυχτερινός αγώνας «criterium» - σιρκουί διάρκειας 45 λεπτών µε τη διαδικασία αποκλεισµού: Ο ποδηλάτης που θα περνά κάθε στροφή τελευταίος από τη γραμμή εκκίνησης – τερματισμού θα τίθεται εκτός αγώνα.

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 – Τόπος: Κατάκολο
17.00 – Αγώνας ατοµικής χρονοµέτρησης απόστασης 22,8 χλμ με αφετηρία και τερματισμό το Κατάκολο.

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 – Εκκίνηση: Κεντρική πλατεία Πύργου
09.00 – Αγώνας αντοχής 130 χλμ επί δηµοσίας οδού µε εκκίνηση την κεντρική πλατεία Πύργου και διέλευση από Αρχαία Ολυµπία και τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία που ανοίγει αποκλειστικά για τις ανάγκες του αγώνα, Ζαχάρω, Φιγαλεία, Επικούρειο Απόλλωνα και τερµατισµό µπροστά στο Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας.

Καθημερινά, μετά τη λήξη κάθε αγώνα, θα γίνονται οι απονομές των επάθλων στους νικητές.

Μέγας χορηγός του «7th Criterium Olympic Race Of Peace» είναι το «FORTHNET SHOP Πύργου» και χορηγοί: Super market ΤΕΡΖΗΣ, ΚΑΥΚΑΣ, INSTANTE, Super market ΜΑΝΤΑΣ, Κάβα Δανηληιδης, Κατεψυγµένα ΤΟΠΙΝΤΖΗΣ, ΦΑΡΜΑ ΗΛΕΙΑΣ, PLANET CYCLING, Apostolopoulou Copies, Pitsfitili, ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ ΗΛΕΙΑΣ, Φαρµακοποιός ΚΟΡΚΟΛΗΣ, ΓΕΡΜΑΝΟΣ,
Ηλεκτρολογικά Καραµπαλης, ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ, Κάβα Καρανάσης, ΕΛΕΝΗ
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ flowers, ANDRIKAKIS FIREWORKS, MERCADO, 3on3 basketball, Δρογγίτης δηµιουργίες, LOCOMOTIVE, Yannis hair stylist, ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ζυµαρικά, ΑΝΘΟΥΛΗΣ courier, ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ donuts, Duomo cafe, ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ και ΝΤΕΒΕΝΕΖΟΣ και χορηγός επικοινωνίας: ΟRT TV.


ΠΗΓΗ : zougla.gr

Στο Danaon Cup ο Τσάβι Σαμπάτε!


Μία σπουδαία προσωπικότητα του παγκοσμίου χάντμπολ θα βρίσκεται στην Αργολίδα για να παρακολουθήσει από κοντά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων- Danaon Cup 2016, το οποίο θα διεξαχθεί το διάστημα 20-25 Ιουνίου.

Ο Iσπανός Τσάβι Σαμπάτε είναι η μεγάλη έκπληξη των διοργανωτών, αφού η παρουσία του στην χώρα μας αποτελεί μεγάλη τιμή, αλλά και ευκαιρία για το ελληνικό χάντμπολ. 

Ο 39χρονος τεχνικός της δευτεραθλήτριας Ευρώπης Βέζπρεμ και της Εθνικής Ουγγαρίας θα βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 19 έως τις 22 Ιουνίου.

Ο Σαμπάτε αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής του Τσάμπιονς Λιγκ για την σεζόν 2015-2016 μετά την ψηφοφορία 80.000 φίλων του αθλήματος, ενώ συγκαταλέγεται στους καλύτερους νέους προπονητές του παγκοσμίου χάντμπολ! 

Ανέλαβε την Βέζπρεμ τον Σεπτέμβριο του 2015 και τον περασμένο Γενάρη, η διοίκηση της ομάδας, επιβραβεύοντας τον για την εξαιρετική σεζόν, του ανανέωσε το συμβόλαιο έως τον Ιούνιο του 2017. 

Ο Ισπανός οδήγησε την Βέζπρεμ στην κατάκτηση του νταμπλ, ενώ τον Μάρτιο ανέλαβε Ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ουγγαρίας με στόχο την πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γαλλίας το 2017, η οποία περνάει μέσα από τα μπαράζ κόντρα στην Σερβία που θα πραγματοποιηθούν 10 και 15 Ιουνίου.

Οδήγησε την Ουγγρική ομάδα στον τελικό της Ευρώπης, έχοντας συνολικά 15 νίκες- 2 ισοπαλίες και μόλις 3 ήττες όλη την χρονιά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση!
Στην διάρκεια της σεζόν η Βέζπρεμ σημείωσε εντυπωσιακές νίκες που έκαναν αίσθηση στην Ευρώπη, όπως αυτή με 28-20 επί της Παρί Σεν Ζερμέν που έχει μπάτζετ 17 εκατομμύρια ευρώ (!), ενώ στον ημιτελικό του Final 4 της Κολωνίας επικράτησε 31-28 της Κίελ από την Γερμανία. 

Στον τελικό μετά από ένα φοβερό παιχνίδι που θα μείνει στην ιστορία, ηττήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι με 39-38 από την Πολωνική Βίβε Κιέλτσε.


ΠΗΓΗ : zougla.gr

Γίνονται σήμερα, Παρασκευή 10 Ιουνίου


Προβολή ταινίας: «Σκάνδαλα στα θρανία»
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016, 9 μ.μ.
Κοινωνικός χώρος «Δον Κιχώτης» (Καλαμαρά 4, Άργος)

CINE VALIA Cinema Argos

Τα γεγονότα σαν σήμερα, 10 Ιουνίου


323 π.Χ.: Ο Μέγας Αλέξανδρος πεθαίνει στη Βαβυλώνα μετά από σύντομη ασθένεια. Είχε ανεβάσει πυρετό, δύο εβδομάδες νωρίτερα, στη διάρκεια ενός συμποσίου. Ακόμη και σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί το αίτιο του θανάτου του...

1190: Ο Γερμανός αυτοκράτορας Φρειδερίκος Α' Βαρβαρόσσας πνίγεται στον ποταμό Καλύκαδνο (τότε γνωστό ως Σαλέφ), στη σημερινή Τουρκία, στη διάρκεια της Τρίτης Σταυροφορίας.

1825: Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο Ιμπραήμ Πασάς καταλαμβάνει την Τριπολιτσά.

1829: Διεξάγεται για πρώτη φορά ο κωπηλατικός αγώνας μεταξύ των ομάδων των πανεπιστημίων Καίμπριτζ και Οξφόρδης.


1877: Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

1886: Εκρήγνυται το ηφαίστειο Τεραγουέρα στη Νέα Ζηλανδία με αποτέλεσμα 153 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και να καταστραφεί η μοναδικής φυσικής ομορφιάς περιοχή Πινκ εντ Γουάιτ Τερέισις (Ροζ και Λευκά Πεζούλια).


1915: Ιδρύεται το Σώμα Ελληνίδων Προσκόπων, το οποίο αργότερα θα μετονομαστεί σε Σώμα Ελληνίδων Οδηγών.

1940: Β' Π.Π., Ο Μουσολίνι εισβάλει στη Γαλλία, πραγματοποιώντας έτσι την επίσημη είσοδο της Ιταλίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.


1944: Πραγματοποιείται μία από τις χειρότερες σφαγές Ελλήνων  αμάχων, από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Μετά από μάχη στο Στείρι Βοιωτίας, οι Γερμανοί, εισέβαλαν στο Δίστομο και άρχισαν να εκτελούν τους κατοίκους. Η σφαγή σταμάτησε μόνον όταν νύχτωσε και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Λειβαδιά, αφού πρώτα έκαψαν τα σπίτια του χωριού. Οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν και κατά την επιστροφή των Γερμανών στην βάση τους, καθώς σκότωναν όποιον άμαχο έβρισκαν στον δρόμο τους. Οι νεκροί του Δίστομου έφτασαν τους 228, εκ των οποίων οι 117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων. Στην ευρύτερη περιοχή, εκτελέστηκαν περίπου 600 άνθρωποι.

1944: Πραγματοποιείται η μάχη του Στειρίου στη Βοιωτία, η οποία λήγει με σημαντικές απώλειες για τους Γερμανούς.


1947: Η SAAB παράγει το πρώτο της αυτοκίνητο.

1956: Ξεκινούν στη Στοκχόλμη τα ιππικά αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων της Μελβούρνης.


1956: Η κυβέρνηση Καραμανλή αποφασίζει την τουριστική αξιοποίηση του Λυκαβηττού, με την κατασκευή τελεφερίκ και πολυτελούς αναψυκτηρίου.

1965: Ιδρύεται η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος.


1967: Τελειώνει ο Πόλεμος των Έξι Ημερών, με θρίαμβο των Ισραηλινών επί των αραβικών γειτονικών του χωρών, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Συρίας. Το Ισραήλ επεκτείνεται γεωγραφικά στη Λωρίδα της Γάζας, τη Χερσόνησο Σινά, τη Δυτική Όχθη και τα Υψώματα του Γκολάν. Οι ανακατατάξεις αυτές επηρεάζουν τη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής ως τις μέρες μας.

1990 : Η οργάνωση «17 Νοέμβρη» επιτίθεται με ρουκέτα εναντίον των γραφείων της εταιρίας Procter & Gamble στην Αθήνα.

1996: Επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών εκλέγεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

2014: Η δεύτερη μεγάλη πόλη του Ιράκ, η Μοσούλη πέφτει στα χέρια των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ.


Γεννήσεις

1803 - Ανρί Νταρσί, Γάλλος επιστήμονας

1910 - Χάουλιν Γουλφ, Αμερικανός μπλουζ μουσικός, συνθέτης και τραγουδιστής

1921 - Πρίγκιπας  Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ της Αγγλίας

1922 - Τζούντι Γκάρλαντ, Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια

1932 - Ζοάο Ζιλμπέρτο, Βραζιλιάνος μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης, από τους θεμελιωτές της μπόσα νόβα

1959 - Κάρλο Αντσελότι, Ιταλός προπονητής ποδοσφαίρου

1961 - Κιμ Ντιλ, Αμερικανίδα μουσικός, συνθέτρια και τραγουδίστρια, μέλος των Pixies

1979 - Ιάκωβος Τσακαλίδης, Ελληνογεωργιανός καλαθοσφαιριστής

1979 - Κώστας Λουμπούτης, ποδοσφαιριστής

1985 - Βασίλης Τοροσίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής


Θάνατοι
323 π.Χ. - Μέγας Αλέξανδρος, Έλληνας βασιλιάς των Μακεδόνων, Ηγεμών της Πανελλήνιας Συμμαχίας κατά της Περσικής αυτοκρατορίας, και Φαραώ της Αιγύπτου

1190 - Φρειδερίκος Α' Βαρβαρόσσας, Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

1580 - Λούις ντε Καμόες, Πορτογάλος ποιητής

1654 - Αλεσάντρο Αλγκάρντι, Ιταλός γλύπτης

1836 - Αντρέ Μαρί Αμπέρ, Γάλλος φυσικός και εφευρέτης

1926 - Άντονι Γκαουντί, Καταλανός αρχιτέκτονας

1949 - Σίγκριντ Ούντσετ, Νορβηγίδα συγγραφέας και νομπελίστρια

1967 - Σπένσερ Τρέισι, Αμερικανός ηθοποιός

1982 - Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, Γερμανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος

2000 - Χαφέζ αλ Άσαντ, στρατιωτικός και πρόεδρος της Συρίας

2004 - Ρέι Τσαρλς, Αμερικανός σόουλ και μπλουζ μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης

2004 - Ξενοφών Ζολώτας, Έλληνας οικονομολόγος, πρωθυπουργός της Ελλάδας

2008 - Τζινγκίζ Αϊτμάτωφ, Σοβιετικός συγγραφέας

2009 - Στέλιος Σκευοφύλακας, Έλληνας ποδοσφαιριστής

2010 - Γιάννης Σπανουδάκης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής και προπονητής