17.8.16

Παρουσίαση βιβλίου στο Λυγουριό με φιλανθρωπικό σκοπό


Ο Προοδευτικός Σύλλογος Λυγουριού "Ο Καββαδίας" έχει τη χαρά να παρουσιάζει στην εξ αναβολής εκδήλωσή του, το βιβλίο της Δέσποινας Σωτηροπούλου με τίτλο «ΤΟ ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΣΤΙΣ ΡΥΤΙΔΕΣ ΜΟΥ», τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο.

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ η δεύτερη έκδοση του βιβλίου της δημοσιογράφου ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ με τίτλο "ΤΟ ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΣΤΙΣ ΡΥΤΙΔΕΣ ΜΟΥ".

"Το βιβλίο πραγματεύεται τον έρωτα και το θάνατο μέσα από οκτώ ανθρώπινες καταγραφές.
Σε κάθε κεφάλαιο κι ένα όνομα.
Επτά γυναίκες κι ένας άντρας.
Κοντά τους κι ένας παρατηρητής. Ένας εξομολογητής. Ένας μάρτυρας. Που κι αυτός, με την σειρά του, φοβάται, χαίρεται, δειλιάζει, τολμά, κλαίει, γελά, πονά, αμφισβητεί, πιστεύει.
Ένας παρατηρητής, με ζωή δανεική.
Από τις ζωές των άλλων.
Σε κάθε κεφάλαιο κι ένα ρήμα, που εκπροσωπεί το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται. Εκφράζει το μοτίβο της δικής του διαδρομής. Σκιαγραφεί το διαφορετικό ψυχισμό. Φωτογραφίζει την άλλη…ματιά.
Κι αλήθεια…Που πάνε οι ψυχές όταν φεύγουν; Το αναπάντητο ερωτηματικό.
Κι αλήθεια…Γιατί με τον έρωτα νομίζουμε πως θα ξορκίσουμε το θάνατο;
Που συναντιούνται…ο έρωτας κι ο θάνατος;
Υπάρχει το ένα χωρίς το άλλο;
Ότι βιώνουμε είναι αληθινό ή μας ξεγελά η πλάνη;
Κι αυτό το…σώμα, ποια έκφραση να διαλέξει για να φανερωθεί;
Κι εκείνη η…ψυχή, ποια μορφή να πάρει για να αποκαλυφθεί;
Τα ερωτηματικά επιδέχονται όλες τις ερμηνείες.
Το συμπέρασμα παραμένει ίδιο.
Ένας είναι ο δρόμος.
Αυτός που πρέπει να κάνουμε.
Κι αυτό, δεν αλλάζει."

Η παρουσίαση της 2ης έκδοσής του θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Αυγούστου, στις 21:00, στον αύλειο χώρο της "Παναγίτσας" (Μνημείο Ηρώων), στο Λυγουριό.

Αφηγούνται και σχολιάζουν: ο εκδότης Σάββας Καλεντερίδης, οι ηθοποιοί Κατερίνα Διδασκάλου, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη και το μέλος του "Καββαδία" Στέλλα Ιωάννου.

Συμμετέχει το Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Νικολόπουλου.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου διατίθενται στον σύλλογο “Η ΠΙΣΤΗ”, για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο.

Tιμή βιβλίου: 10€
Είσοδος ελεύθερη

Μία ποδηλατοβόλτα γεμάτη ελπίδες περνά από την Πελοπόννησο


Την Πέμπτη 18 Αυγούστου, μια ποδηλατοβόλτα γεμάτη ελπίδες (#JourneyOfHope), θα ξεκινήσει από τη Δανία για να διασχίσει την Κεντρική Ευρώπη και να τερματίσει στις 17 Σεπτεμβρίου στην Σλοβακία πού έχει την προεδρία της Ε.Ε. ενώ παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη.

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος της εκστρατείας NowWeMOVE που διοργανώνει ο Διεθνής Οργανισμός Αθλητισμού και Πολιτισμού (ISCA) για την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας και συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού 2016 #BeActive.

Καθώς το Ταξίδι της Ελπίδας και της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού δεν μπορεί να δώσει όλες τις λύσεις στις προκλήσεις της Ευρώπης, δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία σε οργανώσεις από διάφορους τομείς να δείξουν το δρόμο προς τα εμπρός, οργανώνοντας παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, ποδηλατικές εκδηλώσεις ή άλλου είδους εκδηλώσεις σωματικής δραστηριότητας ή ακόμα και συζητήσεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της εκστρατείας NowWeMOVE και της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού σας προσκαλεί να πάρετε μέρος στο πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει σε συνεργασία με την ΑΕΚ Τρίπολης/Τμήμα Ποδηλασίας και την ΚοινΣ.Επ. Πράσινες Διαδρομές, Εθνικό Συντονιστή της εκστρατείας NowWeMOVE στην Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη την Πέμπτη 18 Αυγούστου στις 11:00 π.μ. στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, μετά το πέρας της οποίας θα δοθεί η εκκίνηση της ποδηλατικής βόλτας.


ΠΗΓΗ: anagnostis.org

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος: Πώς και πού θα την απολαύσετε


Eκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο σε 116 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα διοργανώνει και φέτος το υπουργείο Πολιτισμού, για την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την ημέρα της Πανσελήνου, Πέμπτη 18 Αυγούστου, αλλά και στις 17, 19, 20 και 21 Αυγούστου. Περιλαμβάνουν μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικές εκθέσεις, προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης κ.ά.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου και ιδιαιτέρως προς το φυλακτικό προσωπικό για την υποστήριξή του στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, τις οποίες κάθε χρόνο το κοινό αγκαλιάζει με τη μεγάλη συμμετοχή του.

ΕΦΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ  
Αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης αρχαίας Σπάρτης  

Μουσική εκδήλωση. Συνδιοργάνωση με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 08:00 έως 24:00. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην κορυφή του λόφου της Ακρόπολης σε ικανή απόσταση από τα μνημεία τα οποία έχουν ήδη οριοθετηθεί με περισχοίνιση. Με φανούς θα φωτιστεί η διαδρομή διέλευσης των επισκεπτών προς το χώρο της εκδήλωσης.




ΕΦΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  
Ανάκτορο Νέστορος  
Μουσική βραδιά με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Πύλου Νέστορος στον πραύλιο χώρο του ανακτόρου Νέστορος. Η θεματολογία της συναυλίας θα περιλαμβάνει έργα από το ρεπερτόριο της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης (κλασική μουσική) καθώς και έργα κινηματογραφικής μουσικής .Μετά το πέρας της συναυλίας ο χώρος θα παραμείνει επισκέψιμος για το κοινό έως τις 24.00



ΕΦΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  
Κάστρο Καλαμάτας  
Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως 24:00.

ΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ  
Αρχαίο Θέατρο Μαντίνειας 
Μουσική εκδήλωση με τραγούδια ελλήνων και ξένων συνθετών με τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και τον τενόρο Γιάννη Φίλια με τίτλο "στο Φως του Φεγγαριού" σε συνεργασία με τον Δήμο Τρίπολης  Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό έως 24:00

ΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ  
Περιβάλλων χώρος του Κάστρου Παραλίου Άστρους
Μουσική εκδήλωση με τίτλο " Singing Under The Stars" μουσικό ταξίδι στην οπερέτα και το μιούζικαλ.  Παράλληλα θα παρουσιάζεται καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας καλλιτεχνική έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας με θεματολογία από το μεσαιωνικό Κάστρο του 1256. Σε συνεργασία με το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τη δύση του ηλίου.

ΕΦ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ  
Μουσείο Βυθισμένα Ταξίδια, Ανθρώπινες εξερευνήσεις, Κτήριο Πασά, Φρούριο Πύλου  
Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20.00 έως 24.00




 ΕΦ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ  
Μουσείο Βυθισμένοι Οικισμοί της Νότιας Πελοποννήσου, Προμαχώνας Μακρυγιάννη, Φρούριο Πύλου
Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20.00 έως 24.00

 
ΕΦΑ ΑΧΑΙΑΣ  
Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών  
Ανοικτό για το κοινό από 20.00 έως 24.00

ΕΦΑ ΑΧΑΙΑΣ  
Αρχαιολογικός χώρος Φρουρίου Ρίου  
Μουσική εκδήλωση από τους Λ. και Α. Αδαμόπουλο με ελληνικά και ξένα τραγούδια με αναφορές στο φεγγάρι.

ΕΦΑ ΑΧΑΙΑΣ  
Κάστρο Πατρών  
Ανοικτό για το κοινό από 20.00 έως 24.00

ΕΦΑ ΗΛΕΙΑΣ  
Αίθριο Μουσείου Ολυμπίας  
Συναυλία εγχόρδων με το μουσικό σύνολο Χρώματα της Ήλιδας και θέμα "Αφιέρωμα σε Σύγχρονους Έλληνες Συνθέτες". Ώρα έναρξης 21.00. Η συναυλία διοργανώνεται από την ΕΦΑ Ηλείας σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

EΦΑ ΗΛΕΙΑΣ  
Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας  
Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 21:00 έως 01:00 (με επιφύλαξη)

ΕΦΑ ΗΛΕΙΑΣ  
Αρχαιολογικός Χώρος Κάστρου Χλεμούτσι - εξωτερικός περίβολος 
Μουσική συνάντηση με τη Μικτή Χορωδία Μυρτουντίων και Επτανησίων, υπό τη διεύθυνση της κας Σουρμελή Λένας. Ώρα έναρξης 21.00. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την ΕΦα Ηλείας  σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης. 

ΕΦΑ ΗΛΕΙΑΣ  
Αρχαιολογικός χώρος κάστρου Χλεμούτσι  
Ανοικτός ο χώρος  για το κοινό από 20:30 έως 00:30.


ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ... Ο άνθρωπος που κυνηγούσε την τύχη του


ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ...

Θα ’θελε πολύ να είχε μια ευχάριστη και πιστή γυναίκα. Από την πόρτα του πέρασαν πολλές, καμία όμως δε σταμάτησε.

Αντιθέτως, όλα τα κοράκια έπεφταν πάνω στα χωράφια του, όλοι οι λύκοι στα κοπάδια του κι όλες οι αλεπούδες στο κοτέτσι του. Όποτε έπαιξε, έχανε. Όποτε ήταν να πάει σε χορό, έβρεχε. Κι αν τύχαινε να πέσει κανένα κεραμίδι από τη στέγη, ήταν ακριβώς τη στιγμή που αυτός στεκόταν από κάτω. Κοντολογίς, ήταν άτυχος.

Μια μέρα, έχοντας πια κουραστεί να υποφέρει από τις αδικίες της μοίρας, πήγε να συμβουλευτεί έναν ερημίτη που ζούσε στο δάσος πίσω από το χωριό του. Στο δρόμο, ένα τσούρμο αγριόπαπιες κουτσούλησε ψηλά από τον ουρανό ακριβώς επάνω του. Εκείνος, όμως, δεν έδωσε σημασία. Τα χε συνηθίσει κάτι τέτοια. Όταν πια, γεμάτος κουτσουλιές και βρωμερός, κατάφερε να φτάσει στο ξέφωτο όπου βρισκόταν η καλύβα του άγιου αυτού ανθρώπου, εκείνος του είπε:

—         Ελπίδα δεν υπάρχει παρά μόνο στο Θεό. Αν δεν έχεις τύχη, αυτός και μόνο μπορεί να σου τη δώσει. Πήγαινε να τον δεις εκ μέρους μου, είμαι σίγουρος ότι θα σου προσφέρει αυτό που σου λείπει.

Ο άλλος του απάντησε:

—         Πάω. Γεια και χαρά σου, ερημίτη,!

Έβαλε λοιπόν το καπέλο του στο κεφάλι, το δισάκι του στον ώμο και, δρόμο παίρνει δρόμο αφήνει, κίνησε να βρει την τύχη του στο Θεό, ο οποίος τον καιρό εκείνο ζούσε μέσα σε μιαν άσπρη σπηλιά, ψηλά σ’ ένα βουνό πάνω από τα σύννεφα.

tigerΣτο δρόμο, καθώς διέσχιζε ένα πελώριο δάσος, στη στροφή του μονοπατιού εμφανίστηκε ξαφνικά μία τίγρη μπροστά του. Τρόμαξε τόσο πολύ, που έπεσε γονατιστός, τα δόντια του τρίζανε, τα χέρια του έτρεμαν.

—          Λυπήσου με, θεριό μου, της λέει. Είμαι ένας κακότυχος, ένας άνθρωπος που καλό είναι να μην πολυσυναναστρέφεσαι. Στην πραγματικότητα, ούτε φαγώσιμος δεν πρέπει να είμαι. Αν τυχόν με φας, είναι πολύ πιθανό ότι κανένα κόκαλο απ’ το σαρκίο μου θα σου τρυπήσει το λαρύγγι.

—           Μπα, μη φοβάσαι τίποτα, του λέει η τίγρη. Δεν έχω καθόλου όρεξη. Εσύ, όμως, για πού το ’βαλές, άνθρωπέ μου;

—           Πάω να δω το Θεό, εκεί ψηλά στο βουνό του.

—          Πες του την καλημέρα μου, λέει η τίγρη αφήνοντας ένα χασμουρητό. Και ρώτα τον, με την ευκαιρία, για ποιο λόγο δεν πεινάω. Γιατί αν συνεχίσει να μη μου κάνει όρεξη για τίποτα, δε θ’ αργήσω να ψοφήσω.

Ο οδοιπόρος το υποσχέθηκε, τα ’πε για λίγο με το θηρίο και ξαναπήρε το δρόμο του.

Το βραδάκι της ίδιας μέρας έφτασε σε μια πράσινη πεδιάδα κι άναψε φωτιά κάτω από μια καχεκτική βελανιδιά. Πάνω εκεί, λοιπόν, που ’χε αποκοιμηθεί, άκουσε ένα θρόισμα πάνω απ’ το κεφάλι του μέσα στη φυλλωσιά. Έβαλε τις φωνές:

—           Ποιος είναι εκεί πάνω;

Μια φωνή του απάντησε:

—       Εγώ είμαι, το δέντρο. Μόλις που τα καταφέρνω ν’ αναπνεύσω. Για κοίτα τ’ αδέρφια μου σ’ αυτήν εδώ την πεδιάδα. Είναι πανύψηλα, γερά, υπέροχα. Μόνο εγώ είμαι κακόμοιρο και καχεκτικό. Για ποιο λόγο, στ’ αλήθεια δεν ξέρω.

—           Πάω να επισκεφτώ το Θεό. Θα του ζητήσω ένα γιατρικό για του λόγου σου.

—           Σ’ ευχαριστώ, ταξιδιώτη, απάντησε το άρρωστο δέντρο.

womantigerΤο πρωί, ο άνθρωπος τράβηξε πάλι το δρόμο του. Κατά το μεσημέρι έφτασε αντίκρυ στο βουνό. Το σούρουπο, στην άκρη του μονοπατιού που σκαρφάλωνε ως την κορυφή, είδε ένα σπίτι ανάμεσα στα βράχια. Ήταν σχεδόν ερείπιο. Η σκεπή του ήταν ξεχαρβαλωμένη, τα παντζούρια του έτριζαν στο βραδινό αέρα. Πλησίασε στο κατώφλι κι από τη μισάνοιχτη πόρτα κοίταξε μέσα. Δίπλα στο τζάκι καθόταν σκυμμένη μια γυναίκα. Έκλαιγε. Ο άνθρωπος της ζήτησε κατάλυμα για να περάσει τη νύχτα κι ύστερα της είπε:

—           Γιατί είσαι έτσι θλιμμένη;

Η γυναίκα ρούφηξε τη μύτη της, σκούπισε τα μάτια της.

—           Ο Θεός μόνο το ξέρει, απάντησε.

—           Άμα το ξέρει ο Θεός, της είπε ο άνθρωπος, μη φοβάσαι, θα τον ρωτήσω εγώ. Κοιμήσου ήσυχη, γυναίκα.

Αυτή ανασήκωσε τους ώμους. Είχε ένα χρόνο που ο καημός της δεν την άφηνε να κλείσει μάτι όλη νύχτα.

Την επόμενη μέρα, ο ταξιδιώτης έφτασε στη σπηλιά του Θεού. Ήτανε στρογγυλή και έρημη. Στη μέση της οροφής είχε ένα άνοιγμα απ’ όπου έπεφτε το φως τ’ ουρανού. Ο άνθρωπος πήγε και στάθηκε από κάτω.

Τότε λοιπόν άκουσε:

—           Τι με θέλεις, τέκνο μου;

—           Κύριε, θέλω την τύχη μου.

—           Κάνε μου τρεις ερωτήσεις, τέκνο μου, και θα την έχεις. Σε περιμένει ήδη στον τόπο σου.

—           Ευχαριστώ, Κύριε. Στους πρόποδες του βουνού είναι μια γυναίκα θλιμμένη κι όλο κλαίει. Γιατί;

—           Είναι όμορφη, είναι νέα, της χρειάζεται ένας άντρας.

—           Κύριε, στο δρόμο μου επάνω συνάντησα ένα δέντρο πολύ άρρωστο. Από τι, άραγε, να υποφέρει;

—           Μια κασέλα από χρυσάφι δεν αφήνει τις ρίζες του να προχωρήσουν βαθιά και να βρουν το χώμα που χρειάζεται για να ζήσει.

—           Κύριε, μέσα στο δάσος είναι μια παράξενη τίγρη. Της έχει κοπεί η όρεξη.

—           Να κατασπαράξει τον πιο τρελό άνθρωπο του κόσμου και θα ξαναβρεί την υγειά της.

—           Κύριε, την καλημέρα μου!

O άνθρωπος κατηφόρισε ευχαριστημένος προς την πεδιάδα. Είδε τη γυναίκα δακρυσμένη μπρος στο κατώφλι της και της έκανε νόημα.

Καλή μου γυναίκα, έναν άντρα χρειάζεσαι!

Κι εκείνη του απάντησε:

Κόπιασε, λοιπόν, ταξιδιώτη. Η κοψιά σου μ' αρέσει. Ας ζήσουμε μαζί ευτυχισμένοι!

Α, δεν προλαβαίνω, πάω ν’ ανταμώσω την τύχη μου. Με περιμένει, με περιμένει!

tiger-eyesΤη χαιρέτησε βγάζοντας το καπέλο του και στριφογυρίζοντάς το στον ουρανό μέσα σε γέλια και χοροπηδηχτά. Σύντομα έφτασε κοντά στο άρρωστο δέντρο στον κάμπο. Του φώναξε από μακριά:

Μια κασέλα γεμάτη χρυσάφι κάνει τις ρίζες σου να υποφέρουν. Ο Θεός ο ίδιος μου το ’πε!

Και το δέντρο του απάντησε:

—           Άνθρωπε, ξέθαψε τη. Εσύ θα γίνεις πλούσιος κι εγώ θα ξαλαφρώσω!

—           Εε, δεν προλαβαίνω, πάω ν’ ανταμώσω την τύχη μου, με περιμένει, με περιμένει!

Στερέωσε το δισάκι του στον ώμο και μπήκε στο δάσος πριν πέσει η νύχτα. Η τίγρη τον περίμενε στα μισά του δρόμου.

—           Καλό μου θηρίο, ιδού: πρέπει να ψας έναν άνθρωπο. Όχι όμως οποιονδήποτε, παρά τον πιο παλαβό που υπάρχει στον κόσμο.

Τότε η τίγρη ρώτησε:

—           Και πώς θα τον αναγνωρίσω;

—           Α, δεν έχω ιδέα, αποκρίθηκε ο άλλος. Εγώ το μόνο που μπορώ να σου κάνω είναι να σου επαναλάβω τα λόγια του Θεού, έτσι όπως το έκανα για τη γυναίκα και το δέντρο.

—           Τη γυναίκα;

—           Ναι, τη γυναίκα. Δεν έλεγε να σταματήσει το κλάμα. Ήτανε νέα κι όμορφη. Της χρειαζόταν ένας άντρας. Εκείνη ήθελε εμένα. Εγώ, όμως, δεν πρόφταινα.

—           Και το δέντρο; έκανε η τίγρη.

—           Ένας θησαυρός δεν το άφηνε να μεγαλώσει. Ήθελε να το απαλλάξω απ’ αυτόν. Όμως, σ’ το ξαναείπα: δεν είχα χρόνο κι εξακολουθώ να μην έχω. Άντε, λοιπόν, σε χαιρετώ γιατί βιάζομαι.

—           Μα, για πού το ’χεις βάλει;

—           Πάω πίσω στον τόπο μου. Έχω ν’ ανταμώσω την τύχη μου. Με περιμένει, με περιμένει!

—           Για μισό λεπτό, του λέει η τίγρη. Τι είναι, τέλος πάντων, ένας ταξιδιώτης που κυνηγά την τύχη του και στο δρόμο του παραμερίζει μια καλή γυναίκα κι έναν κρυμμένο θησαυρό;

—           Θέλει και ρώτημα, καλό μου θηρίο; αποκρίθηκε ο άλλος αφηρημένος. Είναι παλαβός. Αν μάλιστα το καλοσκεφτείς, είναι ν’ απορείς πώς μπορεί να ’ναι κανείς πιο παλαβός από δαύτονε.

Αυτή ήταν κι η τελευταία του κουβέντα. Η τίγρη, κατάφερε, επιτέλους, να γευματίσει με όρεξη περισσή κι ευχαρίστησε το Θεό για το καλό που της έκανε.



ΠΗΓΗ: antikleidi.com
"Το δέντρο του έρωτα και της σοφίας" του Ανρί Γκουγκώ

Γιορτή του ψαρά στον Τυρό


Γιορτή της θάλασσας, των ναυτικών και του ψαρά στο λιμάνι του Τυρού Αρκαδίας.

Την Παρασκευή 19 Αυγούστου, με ζωντανή ορχήστρα, κρασί και θαλασσινούς μεζέδες.

Διοργάνωση: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Νότιας Κυνουρίας, Δημοτική Ενότητα Τυρού και Αλιευτικός Σύλλογος Τυρού.


3 και 4 Σεπτεμβρίου ο Διομήδης παίζει με την Ισλανδική Haukar


Για 5η συνεχόμενη χρονιά οι Λύκοι θα πάρουν μέρος στα προκριματικά του EHF Cup, ενός θεσμού όπου συμμετέχουν ο πρώτος και ο δεύτερος του Ελληνικού Πρωταθλήματος. 

Στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2016 στις 19:00  στο κλειστό γήπεδο της Αγίας Τριάδας, ο Διομήδης θα φορέσει για 30η φορά το Ευρωπαϊκό του κουστούμι, ενώ αυτός θα είναι ο 15ος αγώνας του για τον συγκεκριμένο θεσμό, στην ιστορία του. Η 5η σερί συμμετοχή των Λύκων στο EHF Cup αποτελεί ρεκόρ για οποιαδήποτε Ελληνική ομάδα!

Ο προπονητής της ομάδας Δημήτρης Δημητρούλιας δήλωσε για την κλήρωση με την Haukar: «Η Ισλανδία είναι μια από τις κορυφαίες σχολές στο παγκόσμιο χάντμπολ και μόνο αυτό κάνει την πρόκληση πολύ ενδιαφέρουσα. Είναι η πρώτη φορά που ο σύλλογός μας αντιμετωπίζει ομάδα από αυτή τη χώρα. Στο προσεχές διάστημα θα διασταυρώσουμε πληροφορίες για τον αντίπαλό μας, σχετικά με το αγωνιστικό σκέλος».


ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

Γίνονται... σήμερα, Τετάρτη 17 Αυγούστου


Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 (20:00) 
ΑΙΓΙΟ, Νέο λιμάνι Αιγίου 
Έναρξη «Οινοξένεια 2016» 
Συναυλία Θάνου Μικρούτσικου & Μίλτου Πασχαλίδη

&&&&&&&&&&&&&

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 (20:30) 
ΔΕΡΒΕΝΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, Θεατράκι Γυμνασίου 
Λεωνίδας Μπαλάφας 
3ο Μουσικό Φεστιβάλ Ευρωστίνης 
Πολιτιστικός Σύλλογος «Ευ Ζην»

&&&&&&&&&&&&&


3ο Φεστιβάλ Απανταχού Ωριατών και Φίλων Ωριάς 2016


&&&&&&&&&&&&&




Το «Αρχείο της Τσακωνιάς» σας προσκαλεί 
στο ΛΕΩΝΙΔΙΟ στο Αρχοντικό Τσούχλου 
Cine Το Αρχείον, κινηματογραφικές προβολές

&&&&&&&&&&&&&

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 (21:30) 
ΛΕΒΙΔΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, Γήπεδο Μπάσκετ 
Φίλιππος Πλιάτσικας ¨Το Rock της Δυτικής Όχθης¨

&&&&&&&&&&&&&


Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 (21:30)
ΚΙΑΤΟ, Αποθήκες Α.Σ.Ο 
«Οι Γερμανοί ξανάρχονται»

&&&&&&&&&&&&&

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 
ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Akrotiri, Παραλία Σάντοβας 
Locomondo / Secret Social Festival @sadova beach

&&&&&&&&&&&&&

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 (21:00) 
ΓΕΡΑΚΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, Λιμάνι 
Μάρθα Φριντζήλα – Παναγιώτης Τσεβάς 
ΡεΖιτάΛ Σέλφι – 20 χρόνια επιτυχίες (άλλων)

&&&&&&&&&&&&&

Τετάρτη 17 Αυγούστου (21:30)
ΤΡΙΠΟΛΗ, Εξωκλήσι Αη-Λιά 
 «Πανσελήνου Προεόρτια» 
Φιλοτεχνικός Όμιλος, Σύλλογος Εκδρομέων, 
Χορωδία Ορφέας, Θεατρική Ομάδα Τρίπολης

&&&&&&&&&&&&&


ΤΕΓΕΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 
133η Εμποροπανήγυρη 
46η Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας

&&&&&&&&&&&&&


Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 (21:30) 
ΜΑΓΟΥΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 
Χοές full band live


&&&&&&&&&&&&&

8ος Πολιτιστικός Αύγουστος 2016 
Ανοιχτό Θέατρο «Σταθία Κωνσταντακοπούλου»
Διαβολίτσι Μεσσηνίας

Τετάρτη 17 Αυγούστου στις 9.15
Μουσική βραδιά με έργα του Σταύρου Ξαρχάκου 
από την χορωδία «Αρμονία» Καλαμάτας

&&&&&&&&&&&&&


Δήμος Σπάρτης – Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2016 
Τετάρτη, 17 Αυγούστου, ώρα 8.30 μ.μ.
Παράσταση ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ από τον Θίασο του Ηλία Καρελλά
Τόπος :Σουστιάνοι – Κεντρική Πλατεία

Τετάρτη, 17 Αυγούστου, ώρα 7.40 μ.μ.
Αρχαιολογική Ημερίδα με τίτλο: 
« Ο Λογκανίκος και η Βόρεια Λακεδαίμονα από την Μυκηναϊκή εποχή έως και την επανάσταση του 1821»
Τόπος : Λογκανίκος

&&&&&&&&&&&&&


Δήμος Καλαβρύτων – Πολιτιστικός Αύγουστος 2016

Τετάρτη 17 Αυγούστου, στις 21:00
«ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ», 
σε θεατρική διασκευή Κώστα Κλάγκου 
από τη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ
Προαύλιος χώρος Γυμνασίου – Λυκείου Καλαβρύτων

Τετάρτη 17 Αυγούστου, στις 21:00
Μουσικοχορευτική Εκδήλωση – Ρεμπέτικη βραδιά, 
με λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια.
Λειβάρτζι, Κεντρική Πλατεία

&&&&&&&&&&&&&


Εκδηλώσεις στη Νυμφασία Αρκαδίας – Καλοκαίρι 2016

17/8/2016 Τρίτη 20:00 μ.μ.
Δημοτικό Σχολείο, ομιλία από τον ιατρό Νευρολόγο 
κ. Τριαντάφυλλο Ντόσκα με θέμα 
«Διαταραχές μνήμης στους ενήλικες»


&&&&&&&&&&&&&


Δήμος Μεγαλόπολης – Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2016
ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21:00
Συναυλία με τους ΜΠΑΜΠΗ ΣΤΟΚΑ και ΚΩΣΤΑ ΠΑΡΙΣΣΗ

&&&&&&&&&&&&&




Ημέρες Πολιτισμού στη Μάνη 2016


&&&&&&&&&&&&&



Δήμος Μονεμβασίας 2016
Πρόγραμμα Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων

&&&&&&&&&&&&&


Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις «Καλοκαίρι 2016»

&&&&&&&&&&&&&

3º Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα» 
με τίτλο «Μονήρεις Εξομολογήσεις»

Τετάρτη 17/8
«Η απολυμένη», του Αντώνη Τσιπιανίτη, 
με την Κατερίνα Διδασκάλου

&&&&&&&&&&&&&
ΝΑΥΠΛΙΟ, Πλατεία Ωνάση – Έκθεση Βιβλίου

&&&&&&&&&&&&&



ΠΗΓΗ: Pelopolitismos

Ζώδια σήμερα 17 Αυγούστου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Η μέρα απαιτεί από εσάς σύνεση στη διαχείριση θεμάτων που έχουν να κάνουν με την επαγγελματική σας ζωή. Αν δε βρίσκεστε σε άδεια, σιγά σιγά μπαίνετε στους ρυθμούς της καθημερινότητας, ωστόσο αυτό δε σας είναι και τόσο ευχάριστο. Θα θέλατε μία παράταση των διακοπών σας έτσι ώστε να νιώσετε πιο ξεκούραστοι και έτοιμοι να επιστρέψετε στην ενεργό δράση. Στην αισθηματική σας ζωή εσείς οι αδέσμευτοι φροντίζετε σήμερα να κλείσετε θέματα και εκκρεμότητες ερωτικές που έχουν να κάνουν με το ερωτικό σας παρελθόν. Μη μπλέκεστε σε συζητήσεις που δεν οδηγούν πουθενά. 

ΤΑΥΡΟΣ
Θα δουλέψετε σήμερα με μεθοδικότητα προκειμένου να επιστρέψετε στην εργασία σας με ήπιο τρόπο, καθώς ως φαίνεται σας περιμένουν αρκετές υποχρεώσεις που πρέπει να φέρετε εις πέρας και απαιτούν την προσοχή και την εργατικότητά σας. Η μέρα σας θα έχει επαφές οι οποίες θα αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες στην προώθηση των σχεδίων σας. Στην αισθηματική σας ζωή εσείς οι δεσμευμένοι κινείστε σε μονοπάτια πάθους με το ταίρι σας και βιώνετε άκρως ερωτικές στιγμές.

ΔΙΔΥΜΟΙ
 Μπορεί να φτάνουν οι διακοπές σας στο τέλος τους ή μπορεί να έχουν τελειώσει ήδη και να καλείστε να επιστρέψετε σιγά σιγά στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Όμως εσείς μέσα σας ακόμα βρίσκεστε σε mood καλοκαιρινό, διακοπών, με το μυαλό σας να περιστρέφεται σε μια μικρή παράταση. Δε θέλετε να μπείτε ακόμα σε ρυθμούς καθημερινότητας γιατί έχετε ανάγκη από λίγη ακόμη καλοπέραση. Σχετικά με τα ερωτικά σας σήμερα θα χαρακτήριζα ενδιαφέρουσα τη μέρα για εσάς τους αδέσμευτους γιατί μια καλή επικοινωνία που θα έχετε με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο θα σας βάλει σε πολύ θετικές σκέψεις. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Σήμερα ίσως σας δημιουργηθούν κάποιες ανασφάλειες μετά από μία ενδοσκόπηση που θα κάνετε για καταστάσεις του παρελθόντος, που είχατε ζήσει σε διάφορους τομείς της ζωής σας. Μην αφήσετε την ανασφάλεια να σας κυριεύσει και να επηρεάσει ενδεχομένως την κρίση σας για κάποιες αποφάσεις που θα θελήσετε να πάρετε. Αυτό θα ισχύσει και για την ερωτική σας ζωή για εσάς τους αδέσμευτους οι οποίοι θα είστε με το βλέμμα στραμμένο σε μία σχέση του παρελθόντος. Οι δεσμευμένοι φροντίστε να είστε εντάξει στις υποχρεώσεις που έχετε απέναντι στη σχέση σας σήμερα.

ΛΕΩΝ
Σήμερα καλείστε να διαχειριστείτε και να βάλετε σε τάξη κάποια θέματα που έχουν προκύψει τελευταία με δικά σας άτομα είτε του στενού οικογενειακού σας περιβάλλοντος είτε του ευρύτερου φιλικού σας περιβάλλοντος. Μην αφήσετε την κρίση σας να θολώσει από όσα ακούτε, καλό θα είναι να έχετε μία δική σας σχηματισμένη άποψη για τα γεγονότα και να μην επηρεαστείτε από εξωγενείς παράγοντες. Στα αισθηματικά σας, εσείς οι δεσμευμένοι ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες υποχωρήσεις απέναντι στο ταίρι σας, δεν είναι κακό αυτό όμως.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Φορτωμένο ως φαίνεται θα είναι το πρόγραμμά σας σήμερα, με διάφορες υποχρεώσεις και με το κλίμα να είναι κάπως περίεργο, καθώς κανείς από τους συναδέλφους σας αλλά ούτε κι εσείς αν έχετε επιστρέψει, δε θέλει να γυρίσει στην καθημερινότητα. Αν δεν έχετε επιστρέψει μπορείτε να αξιοποιήσετε τη μέρα σας λίγο πιο δημιουργικά συναντώντας φίλους σας και αγαπημένα σας πρόσωπα και κάνοντας δραστηριότητες που δε συνηθίζετε. Στα αισθηματικά σας, καλό θα είναι εσείς οι αδέσμευτοι να μην απογοητεύεστε που δεν έχετε βρει ακόμα αυτό που ψάχνετε, γιατί κάτι καλό πάει να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα… 

ΖΥΓΟΣ
Επιζητάτε σήμερα να ασχοληθείτε με θέματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική σας ζωή. Προσπαθείτε να είστε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας και απώτερος σκοπός σας είναι να υπάρχει μία ισορροπία στην οικονομική σας κατάσταση. Δε θέλετε να παρασύρεστε σε έκτακτα έξοδα, σε καταστάσεις που θα σας βγάλουν εκτός των όσων είχατε υπολογίσει. Σήμερα στην αισθηματική σας ζωή καλό θα είναι να είστε λίγο περισσότερο προσεκτικοί εσείς οι δεσμευμένοι κυρίως στον τρόπο που εκφράζεστε γιατί μπορεί να γίνετε απόλυτοι στις ιδέες και στα όσα πρεσβεύετε.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Έχετε ανάγκη να ασχοληθείτε με το σπίτι σας, το χώρο στον οποίο ζείτε και εκφράζεστε και να επέλθει μία ανανέωση. Πειραματίζεστε με τη διακόσμηση, ψάχνετε τρόπους έτσι ώστε να μη μοιάζει τίποτα με πριν. Όλες οι δημιουργικές σας κλίσεις σήμερα θα εκφραστούν σε αυτήν την κατεύθυνση και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στα αισθηματικά σας εσείς οι δεσμευμένοι ενδεχομένως να κρατήσετε μία ψυχρή στάση απέναντι στο ταίρι σας, χωρίς αφορμή μόνο και μόνο για να τσεκάρετε αντιδράσεις. Οι αδέσμευτοι θα έχετε την ευκαιρία να αξιοποιήσετε μία γνωριμία που έχετε κάνει πρόσφατα. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Σήμερα στην καθημερινότητά σας και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σας θα επικρατήσει η εξωστρέφεια. Θα μιλήσετε για τα θέλω σας, για τις ιδέες σας, για τα πλάνα σας, για ό,τι κι αν σας απασχολεί, με άτομα τα οποία τα εμπιστεύεστε και έχουν αποδείξει ότι θέλουν το καλό σας. Οι επαφές που θα έχετε θα είναι προς όφελός σας και ό,τι ακούσετε από τα αγαπημένα σας πρόσωπα θα είναι μόνο με γνώμονα το να είστε εσείς καλά. Στην ερωτική σας ζωή εσείς οι αδέσμευτοι φαίνεται ότι θα έχετε την ευκαιρία να απεγκλωβιστείτε από καταστάσεις του παρελθόντος μέσα από νέες γνωριμίες που θα πραγματοποιήσετε. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Η οικονομική σας κατάσταση, θέματα που έχουν να κάνουν με οφειλές, με οικονομικές υποχρεώσεις έρχονται στο προσκήνιο και ζητούν λύσεις και ενδεχομένως και κάποιες αποφάσεις. Καλό θα είναι ό,τι κι αν αποφασίσετε, να προσπαθήσετε να είστε αντικειμενικοί και δίκαιοι κυρίως απέναντι στον ίδιο σας τον εαυτό. Στον αισθηματικό τομέα επιθυμείτε είτε είστε σε σχέση, είτε είστε μόνοι, να κάνετε ένα ξεκαθάρισμα έτσι ώστε να μην αφήνετε καταστάσεις που δε σας ευχαριστούν, να σας κρατάνε στάσιμους. Φροντίστε να δείξετε τα συναισθήματά σας στο ταίρι σας εσείς οι δεσμευμένοι. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Η διάθεσή σας σήμερα θα έχει αρκετές διακυμάνσεις και η αλήθεια είναι ότι όσοι συναναστραφούν μαζί σας θα μπερδευτούν και δε θα ξέρουν πώς ακριβώς να σας διαχειριστούν. Καλό θα είναι να μη δείξετε όλο αυτό που μέσα σας υπάρχει στους γύρω σας, γιατί θα μπερδευτούν ακόμη περισσότερο. Στα αισθηματικά σας για εσάς τους αδέσμευτους επικρατεί μία σύγχυση, από τη μία θέλετε την ελευθερία σας, να μη δίνετε σε κανέναν λογαριασμό για το τι κάνετε και που είστε, αλλά από την άλλη θα θέλατε να υπάρχει κι ένα ταίρι, με το οποίο θα μοιράζεστε χαρές και λύπες.

ΙΧΘΥΣ
Σήμερα θέλετε να ξεμπερδέψετε με όσα πρέπει να κάνετε και να ασχοληθείτε με όσα θέλετε να κάνετε. Θα νιώσετε κάπως καταπιεσμένοι, θα έχετε την αίσθηση του ανικανοποίητου, ωστόσο οι φίλοι σας θα είναι δίπλα σας και θα σταθούν βοηθητικοί απέναντί σας. Στα αισθηματικά σας ζωή υπάρχουν λέξεις που θέλετε να πείτε στο ταίρι σας, συναισθήματα που επιθυμείτε να εκφράσετε, αλλά δεν ξέρετε αν είναι η κατάλληλη στιγμή. Φοβάστε να μη φανείτε υπερβολικοί στην έκφραση των συναισθημάτων σας.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Ο καιρός σήμερα


Σήμερα Τετάρτη 17 Αυγούστου αναμένεται αρχικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα βόρεια και δυτικά ηπειρωτικά και τα βορειότερα νησιά του Ιονίου, όπου και υπάρχει μικρή πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές. Εξαίρεση θα αποτελέσει η Θράκη.

Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 15 έως 34 βαθμούς, στην κεντρική και νότια από 17 έως 35, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 31, στα νησιά του Αιγαίου από 19 έως 35 και στην Κρήτη από 18 έως 32. Στη νότια Κρήτη η μέγιστη θα είναι 2 περίπου βαθμούς υψηλότερη.


Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στην περιοχή των Δωδεκανήσων και της Ανατολικής Κρήτης θα φτάνουν τοπικά και τα 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές και δυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές και δυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και στις ανατολικές ακτές τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 23 έως 35 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αρχικά αίθριος καιρός, όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν νότιοι 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 23 έως 30 βαθμούς.

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 17 Αυγούστου...


986: Οι Βούλγαροι με επικεφαλής τον Σαμουήλ νικούν τον Βυζαντινό στρατό στις Πύλες του Τραϊανού. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Β' διαφεύγει.

1186: Ο δούκας Όττοκαρ Δ' της Στυρίας και ο δούκας Λεοπόλδος Ε' της Αυστρίας υπογράφουν συμφωνία, σύμφωνα με την οποία ο Όττοκαρ δίνει το δουκάτο του στο Λεοπόλδο και στο γιο του, Φρειδερίκο, υπό τον όρο ότι η Αυστρία και η Στυρία θα παραμείνουν αδιαίρετες.


1601: Γεννιέται ο Γάλλος δικηγόρος και ερασιτέχνης μαθηματικός, Πιερ ντε Φερμάτ, που συχνά χαρακτηρίζεται ως "πατέρας" του διαφορικού λογισμού.

1790: Η πρωτεύουσα των ΗΠΑ μεταφέρεται από τη Νέα Υόρκη στη Φιλαδέλφεια, όπου θα παραμείνει μέχρι το 1800, που θα μεταφερθεί στην Ουάσινγκτον.


1798: Γεννιέται ο Τόμας Χότζκιν, βρετανός ιατρός. Περιέγραψε τη φερώνυμη νόσο, η οποία προκαλεί κυρίως κακοήθη φλεγμονή των λεμφαδένων. Πρωτοπόρος στη χρήση του στηθοσκοπίου στη Μεγάλη Βρετανία και ο πρώτος που τόνισε τη σημασία των νεκροψιών. 

1807: Το «Κλέρμον», το πρώτο πλοίο που κινείται με ατμό και κατασκευάστηκε από τον Ρόμπερτ Φούλτον, κάνει το παρθενικό του ταξίδι στον ποταμό Χάτσον.

1827: Ελληνική Επανάσταση του 1821: Φτάνει από το Ναύπλιο και εγκαθίσταται στην Αίγινα η Ελληνική Κυβέρνηση.


1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας ιδρύει το πρώτο Τάγμα Πυροβολικού, αποτελούμενο από ίδιο επιτελείο με έξι πυροβολαρχίες υπό τη διοίκηση του Σ/ρχη (ΠΒ) Ν. Πιέρρου. - Άφιξη του Μαιζώνος στην Πελοπόννησο.



1833: Με βασιλικό διάταγμα απαγορεύεται η κυκλοφορία τουρκικών νομισμάτων στην Ελλάδα.



1850: Πεθαίνει ο Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν, νοτιοαμερικάνος επαναστάτης από την Αργεντινή. (Γεν. 25/2/1778)

1863: Στο πλαίσιο του αμερικανικού εμφυλίου, ξεκινά ο πολύμηνος βομβαρδισμός του λιμανιού Fort Sumter, που θα τερματισθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

1869: Στον πρώτο διεθνή κωπηλατικό αγώνα που διεξάγεται στον ποταμό Τάμεση, η Οξφόρδη νικά το Χάρβαρντ.

1875: Πεθαίνει ο Γερμανός γλωσσολόγος, Βίλχελμ Μπλικ, που έγραψε ένα μνημειώδες έργο για τις γλώσσες της Νοτίου Αφρικής.

1877: Ο Αμερικανός εγκληματίας Billy The Kid "χτυπά" για πρώτη φορά. Πρώτο του θύμα ο χρυσοθήρας της Αριζόνα,F.P. Cahill.

1882: Γεννιέται ο Σάμιουελ Γκόλντγουιν, παραγωγός του Χόλιγουντ.

1887: Γεννιέται ο Μάρκους Γκάρβει, που πρωτοστάτησε στον αγώνα για τα δικαιώματα των Μαύρων στις ΗΠΑ.


1895: Γεννιέται ο Άρης Μαλιαγρός, Έλληνας ηθοποιός.

1895: Αρχίζουν οι μεγάλες σφαγές των Αρμενίων στη Κωνσταντινούπολη και γενικότερα στη Τουρκία.


1896: Η ανακάλυψη χρυσού στην Αλάσκα προκαλεί κοσμοσυρροή από χρυσοθήρες.



1896: Η Μπρίτζετ Ντρίσκολ είναι το πρώτο θύμα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Χτυπήθηκε στο Κρύσταλ Πάλας του Λονδίνου από αυτοκίνητο που έτρεχε με ταχύτητα 6,4 χιλιομέτρων.

1901: Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην ακρόπολη του χωριού Σέσκλο, κοντά στο Βόλο.

1904: Γεννιέται ο μουσικολόγος Λέοπολντ Νόγουακ.

1909: Η χορήγηση αμνηστίας στους επαναστάτες είναι η πρώτη ενέργεια της νέας κυβέρνησης Μαυρομιχάλη.

1911: Πυρκαγιά αποτεφρώνει εξ ολοκλήρου το Χημείο του πανεπιστημίου, στην οδό Σόλωνος. Πεθαίνουν από ασφυξία τρεις πυροσβέστες ενώ τραυματίζονται δυο στρατιώτες. Το κτίριο ξανακτίστηκε, το 1918, με έξοδα του Δημοσίου.

1911: Γεννιέται ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, Μικαϊλ Μποτβίνικ.

1913: Οι ελληνικές αρχές εγκαταστάθηκαν επίσημα στο Καστελόριζο.

1914: Ενώ μαίνεται ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος, οι γερμανικές δυνάμεις νικούν τους Σοβιετικούς στη μάχη του Σταλουπόνεν.

1916:  Έκρηξη του κινήματος της Θεσσαλονίκης (Εθνική Άμυνα).



1918: Ιδρύεται η Εταιρεία της Θούλης, αποκρυφιστικό κίνημα για τη μελέτη της γερμανικής ιστορίας, που θα προετοιμάσει το έδαφος για την άνοδο του Ναζισμού στην εξουσία.

1919: Ο Μουσταφά Κεμάλ πασάς ανακηρύσσεται γενικός διοικητής της Ανατολής.

1920: Ο βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος δηλώνει ότι, δεν έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων του επί του θρόνου και εκφράζει τη λύπη του για την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου.

1921: Μικρασιατική Εκστρατεία: Αποκαθίσταται νέα γραμμή ανεφοδιασμού της Στρατιάς Μικράς Ασίας, μέσω της γέφυρας Καβουντζί.

1929: Γεννιέται ο Γιαγκ Ζεμίν, πρόεδρος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κίνας από το 1993 έως το 2003.

1932: Γεννιέται στο Τρίνιδαδ ο συγγραφέας Βι Ες Νάιπολ, ο οποίος τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2001.


1937: Γεννιέται ο ηθοποιός Σπύρος Φωκάς.

1938: Γεννιέται ο πολιτικός Θεόδωρος Πάγκαλος.

1938: Ο Henry Jackson Armstrong κερδίζει τον Lou Ambers στην κατηγορία των ελαφρών βαρών στο Madison SquareGarden της Νέας Υόρκης και γίνεται ο πρώτος πυγμάχος που κατακτά το τίτλο σε τρεις κατηγορίες (feather, welter και light).

1941: Το Λονδίνο και η Μόσχα υπογράφουν εμπορική συμφωνία.

1942: Σε ατμόσφαιρα εγκαρδιότητας, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ συναντάται με τον Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν στη διάρκεια τετραήμερων συνομιλιών στη Μόσχα.

1943: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν άλλο ένα νησί, το Βέλα Παβέλα, στα Νησιά του Σολομώντα, στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό.



1943: Γεννιέται ο ηθοποιός Ρόμπερτ ΝτεΝίρο.

1944: Εθνική Αντίσταση: Τμήματα Ελλήνων ανταρτών του ΕΔΕΣ επιτίθενται στο χωριό Μενίνα κατά των οχυρωμένων Γερμανών με τους τελευταίους να έχουνε πολλές απώλειες.



1944: Μπλόκο Γερμανών και δοσιλόγων στην Κοκκινιά, με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες αιχμαλώτους.

1945: Η Ινδονησία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ολλανδία. Πρώτος Πρόεδρος της χώρας ο Σουκράνο.

1949: Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει πλήρως το ορεινό συγκρότημα του Βιτσίου, απωθώντας τα τελευταία υπολείμματα κομμουνιστών ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού προς την Αλβανία. Τερματίζεται ουσιαστικά ο Εμφύλιος Πόλεμος που άρχισε το 1946.

1950: Ο Σοφοκλής Βενιζέλος, κι ενώ ο Πλαστήρας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την πτώση της.

1952: Ο Κινέζος πρωθυπουργός Τσου Εν-λάι γίνεται δεκτός στο Κρεμλίνο.

1952: Γεννιέται ο Βραζιλιάνος οδηγός αγώνων Νέλσον Πικέ.


1957: Αρχίζει να λειτουργεί η ηλεκτρική σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα - Κηφισιά.

1959: Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για την ίδρυση στην Κύπρο τρομοκρατικής οργάνωσης κατά της ελληνοκυπριακής ηγεσίας.

1959: Ένας σεισμός 7.5 ρίχτερ στο Yellowstone της Μοντάνα δημιουργεί τη λίμνη Κουέικ.

1960: Γεννιέται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σον Πεν.

1961: Η Υγειονομική Υπηρεσία των ΗΠΑ επιτρέπει την κυκλοφορία του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας. 

1962: Ο 18χρονος Πήτερ Φέχτερ σκοτώνεται από ένοπλο φρουρό στο τείχος του Βερολίνου, όταν προσπαθεί να περάσει από το ανατολικό στο δυτικό τμήμα της πόλης.

1964: Με απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου, αποδεσμεύονται από το ΝΑΤΟ και τίθενται υπό ελληνική διοίκηση στρατιωτικές, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις που δεσμεύονταν από τη Συμμαχία. Εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών χαιρετίζει ως θετική την παρέμβαση του Νικίτα Χρουστσόφ.



1966: Ο Γιώργος Κούδας δίνει τον πρώτο του αγώνα με τον Ολυμπιακό στο φιλικό εναντίον του Αργοναύτη. Η οικογένεια του έχει μετακομίσει εδώ και ένα χρόνο στο Πασαλιμάνι ώστε να καλυφθεί ο όρος των μεταγραφών που θέλει την οικογένεια του παίκτη να έχει σπίτι στην πόλη που θέλει να μεταγραφεί. Ο παίκτης πρέπει να μείνει και ένα χρόνο εκτός πρωταθλήματος αλλά δικαιούται να αγωνίζεται σε φιλικά και διεθνή παιχνίδια. Όμως, ο ΓΓΑ Κ. Ασλανίδης, μέλος του ΔΣ του ΠΑΟΚ, θα απαγορεύσει τις μεταγραφές από Β σε Α Εθνική αλλά και μεταξύ μεγάλων ομάδων και μεταξύ των 11 γεωγραφικών διαμερισμάτων στα οποία θα χωρίσει τη χώρα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τον Κούδα να κατέβει στον Πειραιά. Μετά από μία 3ετή περιπέτεια, θα επιστρέψει το 1969 στον ΠΑΟΚ, αλλά η ρήξη μεταξύ των δύο φίλων σωματείων έχει επέλθει.

1969: Στις ΗΠΑ, 248 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους όταν το ο τυφώνας Camille "χτυπά" την πολιτεία του Μιζούρι. Οι υλικές ζημιές ανέρχονται σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.



1969: 400.000 νέοι παρακολουθούν τη θρυλική συναυλία στο Γούντστοκ.


1969: Πεθαίνει ο Λούντβιχ Μις Βαν Ντερ Ρόε, γερμανός αρχιτέκτονας, που έκανε σπουδαία καριέρα στις ΗΠΑ και αναδείχτηκε ως ένας από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα. (Γεν. 27/3/1886)

1970: Ξεκινά το ταξίδι του για την Αφροδίτη το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Venera 7, το πρώτο που θα καταφέρει να μεταβιβάσει στη Γη πληροφορίες από άλλον πλανήτη.

1972: Η Ολυμπιακή Επιτροπή αποφασίζει τον αποκλεισμό της Ροδεσίας από τους 20ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, μετά την πίεση των κρατών που απειλούν με μποϊκοτάζ.



1973: Οι Rolling Stones κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους «Angie».

1975: Πεθαίνει από έμφραγμα ο Σοβιετικός πρωταθλητής μεγάλων αποστάσεων Vladimir Kuts ο οποίος είχε κλέψει την παράσταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης κερδίζοντας τα 5000μ με 13:39.6 και τα 10.000μ με 28:45.6. Η Σοβιετική Ένωση δεν θα αναδείξει τα επόμενα χρόνια άλλον αθλητή αντάξιό του στις μεγάλες αποστάσεις.

1975: Ιδρύεται ο Αιολικός Μυτιλήνης.


1977: Γεννιέται η Τάρια Τούρουνεν, Φινλανδή τραγουδίστρια (Nightwish)

1977: Γεννιέται ο Γάλλος άσσος του ποδοσφαίρου, Τιερί Ανρί.

1979: Στην Ουκρανία, δύο σοβιετικά αεροσκάφη συγκρούονται και 156 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.



1983: Πεθαίνει η Αγγέλα Παπάζογλου, ελληνίδα τραγουδίστρια του ρεμπέτικου τραγουδιού. (Γεν. 8/11/1899)


1985: Πεθαίνει ο Σάκης Καράγιωργας, πανεπιστημιακός και αντιστασιακός. 



1986: Γεννιέται ο Μάρκους Μπεργκ, διεθνής σουηδός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού.

1987: Πεθαίνει το δεξί χέρι του Χίτλερ, Ρούντολφ Χες. Είχε καταδικαστεί από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης και παρέμεινε για 46 χρόνια στη φυλακή "Σπαντάου" του Βερολίνου, όπου και απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών.

1988: Ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Ζία Μοχάμαντ ουλ- Χακ και ο Αμερικανός πρεσβευτής, Άρνολντ Ράφελ, χάνουν τη ζωή τους μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο αεροπλάνο που επέβαιναν, αμέσως μετά την απογείωσή του.

1988: Ο Αμερικανός Harry B. "Butch" Reynolds σπάει το 20χρονο παγκόσμιο ρεκόρ του Lee Evans στα 400μ με 43.29 στην Ζυρίχη.

1990: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, καταδικάζοντας τις πολιτικές διώξεις του παρελθόντος, υπογράφει διάταγμα με το οποίο αποδόθηκε και πάλι η σοβιετική ιθαγένεια στον εξόριστο συγγραφέα, Αλεξάντερ Σολζενίτσιν. 

1990: Ο Γιώργος Έρτσος κατακτά την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας ενός τόνου στο Μάαρστραντ της Σουηδίας.

1992: Στα Κατεχόμενα της Κύπρου, ο αριθμός των εγκλωβισμένων έχει μειωθεί στους 764 από τις 20.000 που είχαν καταγραφεί το 1974.

1993: Στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, οι πλημμύρες που σημειώνονται στον τόπο του πυρηνικού ατυχήματος αυξάνουν τα επίπεδα της ραδιενέργειας.

1994: Με αποκλεισμό των απεσταλμένων της ελληνικής υπηρεσίας του BBC, της "Ντόιτσε Βέλε" και του ΑΠΕ, συνεχίζεται για τρίτη μέρα η δίκη των στελεχών της "Ομόνοιας" στην Αλβανία.

1995: Στις Βερμούδες, παραιτείται η κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το οποίο το 74% τάχθηκε κατά της ανεξαρτησίας από τη Βρετανία. 

1995: Η Κίνα πραγματοποιεί τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή της μέσα στο 1995, προκαλώντας την αντίδραση πολλών χωρών.

1996: Από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, εκτοξεύεται ο πύραυλος Σογιούζ, με γαλλο-ρωσικό πλήρωμα.

1996: Η Ρουθ Πέρις εκλέγεται πρόεδρος της κυβέρνησης της Λιβερίας και γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής αφρικανικής χώρας.

1997: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο φράγμα του Μόρνου πραγματοποιούν 3.000 κάτοικοι της Φωκίδας, ζητώντας να διατεθεί στα χωριά της περιοχής το 6% επί των κερδών της ΕΥΔΑΠ από τη διάθεση των νερών του ποταμού.



1998: Πεθαίνει η Έλλη Σουγιουλτζόγλου - Σεραϊδάρη, ελληνίδα φωτογράφος, γνωστή ως Nelly’s. (Γεν. 1899)

1998: Σε ηχογραφημένο μήνυμά του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, παραδέχεται πως είχε "ανάρμοστη σεξουαλική σχέση" με την Μόνικα Λεβίνσκι.

1999: Στην Τουρκία, 17.000 άνθρωποι σκοτώνονται και άλλοι 44.000 τραυματίζονται από σεισμική δόνηση μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

2001: Πεθαίνει, σε ηλικία 93 ετών, ο Νίκος Γκούμας, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της ΑΕΚ από το 1956 μέχρι το 1963, περίοδος που συνδέθηκε με την επέκταση του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας που φέρει τ όνομά του. Επίσης, το 1963, επί προεδρίας του, η ΑΕΚ κατέκτησε το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα. 



2004: Ο Ηλίας Ηλιάδης κατακτά χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 81 κιλών του τζούντο, στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

2005: Τρομοκράτες βάζουν 500 βόμβες σε 63 περιοχές του Μπαγκλαντές.

2005: Ξεκίνησε από το Ισραήλ η εκκένωση της λωρίδας της Γάζας από εβραίους εποίκους.

2008: Ο Μάικλ Φελπς γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που κερδίζει οκτώ χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς αγώνες.

2008: Πεθαίνει ο πρώην πρόεδρος της Ρόμα, Φράνκο Σένσι.


2010: Πεθαίνει ο Φραντσέσκο Κοσίγκα, Ιταλός πολιτικός.