4.10.16

Βιβλιοπρόταση : ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΝΘΡΩΠΟΣ


Τι μπορεί να κάνει ο Κάιντ (Kind), ένα αδέσποτο Γκριφόν Φωβ της Βρετάνης, όταν γίνεται ο πλουσιότερος σκύλος του κόσμου; 
Μα, να πάρει υπό την προστασία του έναν αδέσποτο... άνθρωπο και, όντας σκύλος, να αρχίσει να λειτουργεί και ο ίδιος ως άνθρωπος! 
Ο αδέσποτος άνθρωπος δεν είναι άλλος από τον Λάντλ, έναν προικισμένο άστεγο, που ξεναγεί τον Κάιντ στα σκοτεινότερα λαγούμια της αδίστακτης και αυτοκαταστροφικής ανθρώπινης φύσης. 
Οι διαδρομές που θα διανύσουν και οι ανεπανάληπτες εμπειρίες που θα μοιραστούν, ανατρέπουν τις γνωστές ισορροπίες ανθρώπου-ζώου. 
Πρόκειται άραγε για μια ιστορία απέραντης φιλίας ή για μια ιστορία καλυμμένης κυριαρχίας; 
Αν είναι το πρώτο, μέχρι πού μπορεί να φτάσει; 
Αν είναι το δεύτερο, ο άνθρωπος έχει τον τελευταίο λόγο ή ο σκύλος το τελευταίο γάβγισμα; 

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Η αγάπη είναι το μοναδικό ποτάμι διπλής κατεύθυνσης. Τα ζώα το γνωρίζουν καλά, γι' αυτό και συχνά κολυμπούν αντίθετα στο ρεύμα"
"Αν μπορείς, αναμετρήσου με το βλέμμα ενός αδέσποτου σκύλου"

Το νέο βιβλίο του ηθοποιού και συγγραφέα Μιχαήλ Άνθη "ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΝΘΡΩΠΟΣ" μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟΙΣ και παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα, όπου αποσπάσματά του διάβασαν οι ηθοποιοί : Ηλίας Λογοθέτης, Γιάννης Ζουγανέλης, Ντίνος Καρύδης, Δήμητρα Παπαδήμα και Φαίδρα Δρούκα.


Ζώδια σήμερα 4 Οκτωβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Πατήστε γερά τα πόδια σας στη γη σήμερα, αγαπητοί Κριοί, πιστέψτε πως με την αποφασιστικότητα και την αισιοδοξία σας μπορείτε να πραγματοποιήσετε αρκετές από τις φιλοδοξίες και τις επιδιώξεις σας. Μην περιμένετε να σας υποσχεθούν μεγαλόσχημες δεσμεύσεις, όποια όμως συζήτηση προκύψει ανάμεσα σε εσάς και αγαπημένα πρόσωπα ή συνεργάτες ή ακόμα και με τον ερωτικό σας σύντροφο, να ξέρετε πως θα πάρει σάρκα και οστά. Βρείτε τα με τον εαυτό σας και αποκτήστε τη σιγουριά που χρειάζεστε. 

ΤΑΥΡΟΣ
Μια σημαντική συνεργασία με καλές, οικονομικές απολαβές και προσωπική καταξίωση είναι σήμερα στο φόρτε της, φίλοι Ταύροι. Μπορείτε να κερδίσετε τη σταθερότητα, την ηρεμία και την ισορροπία στην καθημερινότητά σας, αν διαπραγματευτείτε με επιτυχία και σύνεση, αν προβάλετε τις ικανότητες και τα προτερήματά σας με ξεχωριστό τρόπο και αν δημιουργήσετε τρυφερή και ρομαντική ατμόσφαιρα στη συναισθηματική σας ζωή. Η τύχη είναι με το μέρος σας, δείξτε καλή θέληση στις επιθυμίες των άλλων. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Στην θεωρία είναι όλα υπέροχα, αγαπητοί Δίδυμοι, στην πράξη πρέπει να εντείνετε σήμερα τις προσπάθειές σας για να κατακτήσετε τα επιτεύγματα και τις προσδοκίες σας. Μια πρόσφατη απασχόληση, μια καινούρια, συναισθηματική γνωριμία που μπήκαν στη ζωή σας μπορούν να γίνουν μέρος της καθημερινότητά σας. Ανακτήστε το δυναμισμό, τον ενθουσιασμό και τη διπλωματικότητά σας, μην αφήνετε τις ευκαιρίες να περνούν απαρατήρητες, παθιαστείτε με το ταίρι σας, δείξτε την αγάπη και την αφοσίωσή σας. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Με το πρακτικό κομμάτι της καθημερινότητας σας προτείνουν οι αστρολογικές συγκυρίες να ασχοληθείτε σήμερα, φίλοι Καρκίνοι, προσπαθώντας να εξαλείψετε από την ατμόσφαιρα τα ψήγματα αδιαφορίας και ασυνεννοησίας που εμποδίζουν να έρθετε πιο κοντά στα προσφιλή σας άτομα και τους συνεργάτες σας. Βάλτε σε τάξη τις σκέψεις, τα θέλω και το σπίτι σας, φροντίστε τον εαυτό σας και τους χώρους που αγαπάτε, το αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της ημέρας σας ανταμείβει εσωτερικά και συναισθηματικά. 

ΛΕΩΝ
Υπάρχει προσοδοφόρο έδαφος σήμερα, αγαπητοί Λέοντες, για να διαπραγματευτείτε με επιτυχία τις επαγγελματικές σας προτάσεις, τις ιδέες και τους στόχους σας με ανώτερα πρόσωπα στη δουλειά σας και τις κοινωνικές σας δοσοληψίες. Κερδίστε τις εντυπώσεις και την ουσία μιας ήρεμης κουβέντας με τον ερωτικό σας σύντροφο, ρισκάρετε με το επικοινωνιακό σας χάρισμα να διεισδύσετε στην ψυχή του δεσμού σας, διώξτε το παρασκήνιο από την ερωτική σας ζωή, μην εμπιστεύεστε κακοπροαίρετα άτομα. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Με την Σελήνη σε εξάγωνο με τον Πλούτωνα και τον Κρόνο, είναι μια μέρα για εσάς, αγαπητοί Παρθένοι, που ανοίγονται καλότυχες πόρτες για τις οικονομικές και τις επαγγελματικές σας φιλοδοξίες, αν λοιπόν ασχοληθείτε με τη ρεαλιστική πλευρά της καθημερινότητας, απολαμβάνετε σταθερότητα και σιγουριά μέσα στο περιβάλλον που κινείστε. Η ερωτική σας ζωή εγκυμονεί φλογερό πάθος και αισθησιακές στιγμές με το ταίρι σας, μην κλείνεστε στον εαυτό σας και μην κρύβετε τη ρομαντική σας διάθεση.

ΖΥΓΟΣ
Μην τσαλακώνετε την εικόνα σας και μην πλήττετε το ευγενικό σας προφίλ, μιλώντας απρόσεκτα δεξιά και αριστερά στον επαγγελματικό χώρο που κινείστε, απομακρυνθείτε από κάλπικες υποσχέσεις και ψεύτικους όρκους που ίσως σας προκαλέσουν το ενδιαφέρον από άτομα που επιβουλεύονται την φήμη και τη δόξα σας. Χαλαρώστε, γαληνέψτε και μη βιάζεστε να μεταμορφωθούν τα πάντα γύρω σας αμέσως, δώστε χώρο από την καρδιά σας στο ταίρι σας, ευχαριστηθείτε τις μοναχικές στιγμές στο δεσμό σας. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Καλύτερες οικονομικές απολαβές και δικαιότεροι όροι στη δουλειά σας, είναι σημαντικές αλλαγές για εσάς σήμερα, φίλοι Σκορπιοί, που μεταμορφώνουν το θολό τοπίο της καθημερινότητας, σε ευχάριστες και καρποφόρες εξελίξεις. Μην ανεβάζετε τους τόνους και μη δυναμιτίζετε με τη στάση και τη συμπεριφορά σας μια συζήτηση με τον ερωτικό σας σύντροφο που δεν πρέπει να αναβληθεί, προσπαθήστε να επουλώσετε τις πρόσφατες, συναισθηματικές σας πληγές, με κατανόηση και ισορροπημένη διάθεση.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Μπορεί να είναι αρκετά αυτά που θέλετε να πείτε στους συναδέλφους και τα κοντινά σας πρόσωπα, αλλά αν μιλήσετε ωμά, ψυχρά και σκληρά, ίσως δε δικαιωθείτε για τις προσπάθειες και τους κόπους σας, ακόμα κι αν το αξίζετε. Η σύμπνοια των δικών σας απόψεων και του συντρόφου σας σε θέματα που αφορούν την ενότητα της σχέσης, ισχυροποιούν τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας, αν εκμεταλλευτείτε την διπλωματία και επικοινωνιακό σας ταλέντο, αν βάλετε στο ερωτικό παιχνίδι ζεστασιά και τρυφερότητα.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Διώξτε οποιοδήποτε παρασκήνιο εμποδίζει τις επιδιώξεις και τους στόχους σας να πάρουν σάρκα και οστά, αγαπητοί Αιγόκεροι, διαλύστε τις αμφιβολίες και τις αγωνίες σας για την επαγγελματική πρόοδο και την ατομική σας καταξίωση με τον θαυμασμό και την αποδοχή των κόπων σας. Μην υπερβάλετε φραστικά, μην εξιδανικεύετε καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω σας για να εντυπωσιάσετε τον ερωτικό σας σύντροφο, κρατήστε χαμηλούς τόνους στη σχέση σας, απολαύστε υπέροχες, αισθησιακές στιγμές. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Εξετάστε και την παραμικρή λεπτομέρεια σήμερα, φίλοι Υδροχόοι, στα θέματα που αφορούν στη δουλειά και τις κοινωνικές σας επαφές, προχωρήστε σε καθοριστικές και σημαντικές αποφάσεις ανάλογα με την διαίσθηση και το ένστικτό σας. Ίσως σας ταλαιπωρήσουν αγαπημένα άτομα ή φίλοι, για να τους δώσετε τις συμβουλές σας, για να ακούσετε με προσοχή τα προβλήματα του ερωτικού σας συντρόφου, για να εμπιστευτούν την κρίση και τις απόψεις σας, για να μην υπάρχουν μυστικές σκέψεις στη σχέση σας.

ΙΧΘΕΙΣ
Μια πολύ ευνοϊκή μέρα για τις οικονομικές σας δοσοληψίες είναι η σημερινή αγαπητοί Ιχθύες, που μπορείτε να εισπράξετε αλλά και να ξεπληρώσετε, να ανταμειφθείτε, αλλά και να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες και τις προσδοκίες των δικών σας προσώπων. Σας στηρίζουν συναισθηματικά οι αγαπημένοι σας άνθρωποι και ο ερωτικός σας σύντροφος, ικανοποιούνται οι απτές σας επιθυμίες και οι απορίες που έχετε για την αφοσίωση του δεσμού σας, εστιάστε στην ουσία της σχέσης, χωρίς να κάνετε κινήσεις εντυπωσιασμού.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΚΟΥΜΕΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ-ΝΕΑΝΙΔΩΝ



Η Μαρία Κουκουμέλου, αθλήτρια του Συλλόγου ARGOLIDA TAEKWONDO UNION, πήρε μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων - Νεανίδων 2016, που έγινε στην Καρδίτσα, από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ως την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και πήρε το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει το Νοέμβριο στον Καναδά. 

Συγχαρητήρια Μαρία! 



Ο καιρός σήμερα


Σήμερα Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016 αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Δυτική Μακεδονία, φαινόμενα που μετά το μεσημέρι θα μετατοπιστούν ανατολικότερα και το βράδυ θα περιοριστούν στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, όπου τοπικά θα είναι ισχυρά. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν τοπικές νεφώσεις οι οποίες ενδέχεται να δώσουν πρόσκαιρες βροχές ή όμβρους στα ορεινά της Δυτικής Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 24 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 11 έως 28, στην Κεντρική Ελλάδα από 12 έως 31 βαθμούς, στη Δυτική Ελλάδα από 15 έως 27, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 31 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ αλλά σταδιακά θα ενισχυθούν σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και το βράδυ τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίοι οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι και στα Δωδεκάνησα τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, αλλά το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν τοπικά σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο, ενισχυόμενοι τις απογευματινές ώρες σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Τα γεγονότα... σαν σήμερα 4 Οκτωβρίου


610: Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ρίχνει από τον θρόνο τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.



1537: Η πρώτη ολοκληρωμένη μετάφραση της Βίβλου στα αγγλικά τυπώνεται στη Ζυρίχη.

1582: Ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ' εφαρμόζει το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Σε Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ισπανία εκείνη τη χρονιά η 4η Οκτωβρίου μετατρέπεται σε 14η.

1669: Πεθαίνει ο Ολλανδός ζωγράφος Ρέμπραντ (Χάρμενς Ζόον φαν Ράιν).



1675: Ο Ολλανδός αστρονόμος Κρίστιαν Χούιχενς πατεντάρει το ρολόι τσέπης.

1814: Πεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος Ζαν Φρανσουα Μιγέ, ο οποίος υπήρξε εκ των ιδρυτών τη σχολής της Μπαρμπιζόν, που πήρε το όνομα της από το ομώνυμο χωριό στις παρυφές του δάσους του Φοντενεμπλό. Το έργο του επηρέασε βαθιά μεγάλους ζωγράφους όπως ο Βαν Γκογκ, ο Μονέ και ο Πισαρό.

1824: Το Μεξικό μετατρέπεται σε Δημοκρατία.



1830: Το Βέλγιο ανεξαρτητοποιείται από την Ολλανδία και γίνεται αυτόνομο κράτος.



1853: Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κηρύσσει τον πόλεμο στη Ρωσία. Αρχή του Κριμαϊκού Πολέμου. (22 Σεπτεμβρίου 1853 με το παλαιό ημερολόγιο)

1861: Γεννιέται ο Αμερικανός ζωγράφος, γλύπτης και συγγραφέας Φρέντερικ Ρέμιγκτον.



1862: Ανταρσία κατά του Όθωνα ξεσπά στην Ακαρνανία, με επικεφαλής τον Θεοδωράκη Γρίβα.

1880: Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης και τσελίστας Ζακ Όφενμπαχ ο οποίος "μύησε" το κοινό στην οπερέτα. Η "Παριζιάνικη Ζωή" είναι ένα από γνωστότερα έργα του.



1883: Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό Όριεντ Εξπρές.

1884: Γεννιέται ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ντέιμον Ράνιον ο οποίος υπήρξε υμνητής του νεουορκέζικου Μπρόντγουεϊ. Σε δικά του μικρά διηγήματα βασίστηκε το σενάριο του δημοφιλούς μιούζικαλ "Κούκλες και Μάγκες".

1893: Υπογράφεται το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο αμερικάνικου ποδοσφαίρου μεταξύ του Grant Dibert και Pittsburgh AC.

1895: Ο Οράτιος Ρόουλινς κερδίζει 150 δολάρια ως έπαθλο για τη νίκη του στο πρώτο Αμερικανικό Ανοικτό Πρωτάθλημα Γκολφ.

1896: Η Μπέατρις Χότι κερδίζει το πρώτο Αμερικανικό Πρωτάθλημα Γκολφ Γυναικών.

1903: Γεννιέται στις ΗΠΑ από Βούλγαρους γονείς ο Τζον Ατανάσοφ, ο δημιουργός του πρώτου ψηφιακού ηλεκτρονικού υπολογιστή.

1904: Πεθαίνει ο Γάλλος γλυπτής Φρεντερίκ Μπαρτόλντι, ο οποίος φιλοτέχνησε μεταξύ άλλων το Άγαλμα της Ελευθερίας.

1908: Η Κρήτη επαναστατεί και κηρύσσει την ένωσή της με την Ελλάδα, η οποία, όμως, θα έρθει τέσσερα χρόνια αργότερα.

1909: Γίνεται στις ΗΠΑ ο πρώτος αγώνας με αερόστατα.

1910: Ο βασιλιάς της Πορτογαλίας δραπετεύει στο Γιβραλτάρ, ενώ οι επαναστατικές δυνάμεις απαιτούν Σύνταγμα και δημοκρατία.



1912: Μετά την άρνηση της Τουρκίας να υιοθετήσει τη διακοίνωση της Βουλγαρίας και της Σερβίας για την "επικύρωση της εθνικής αυτονομίας των εθνοτήτων της αυτοκρατορίας" και να προβεί σε διοικητικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στις περιοχές όπου ζούσαν εθνότητες χριστιανών, οι δυο χώρες κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Πύλης. Αρχή του Α' Βαλκανικού Πολέμου.



1916: Γεννιέται ο Άντον Ρούπερτ, νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας και ακτιβιστής, ιδρυτικό μέλος του ομίλου που ανήκαν οι φίρμες Cartier, Dunhill, Peter Stuyvensant, Montblanc, αλλά και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF). (Θαν. 18/1/2006)



1917: Γεννιέται η Βιολέτα Πάρα, χιλιανή τραγουδοποιός. («Gracias A La Vida») (Θαν. 5/2/1967)

1921: Έλληνες αιχμάλωτοι, που κατάγονται από τη Σμύρνη και τη Θράκη, τουφεκίζονται από τον Κεμάλ.



1923: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου Τσάρλτον Ιστον.

1929: Στην Ελλάδα, μελετάται η απομάκρυνση 8.000 δημοσίων υπαλλήλων, ακατάλληλων για εργασία, λόγω ασθενειών.

1932: Διαλύεται ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος, μετά την αναγνώριση του πολιτεύματος από το Λαϊκό Κόμμα.

1933: Στη Βρετανία, ο Ιταλός επιστήμονας Ενρίκο Φέρμι κατόρθωσε να μετρήσει την ταχύτητα των νετρονίων.

1939: Οι Γάλλοι νικούν τους Ναζί σε μάχη με τανκς.

1940: Χίτλερ και Μουσολίνι συναντιούνται στο βουνό Μπρένερ Πας στα Ιταλοελβετικά σύνορα.

1941: Γεννιέται στη Νέα Ορλεάνη η συγγραφέας της σειράς βιβλίων "The Vampire s Chronicles", Αν Ράις. Δύο από αυτά το "Συνέντευξη με έναν βρικόλακα" και η "Βασίλισσα των Καταραμένων" μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο.

1943: Οι δυνάμεις της Ελεύθερης Γαλλίας απελευθερώνουν την Κορσική.



1943: Σε ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση γερμανών τοποτηρητών (Γκαουλάιτερ) στο κατεχόμενο Πόζναν της Πολωνίας, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρειες. Η ομιλία αυτή μαγνητοφωνήθηκε και αποτέλεσε σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών στη Δίκη της Νυρεμβέργης.



1946: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σαράντον.



1947: Πεθαίνει ο Καρλ Ερνστ Λούντβιχ Πλανκ, γνωστότερος ως Μαξ Πλανκ, γερμανός θεωρητικός φυσικός και εισηγητής της θεωρίας των κβάντα. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1918. (Γεν. 23/4/1858)

1952: Τοποθετείται εξωτερικά σε ασθενή ο πρώτος βηματοδότης, που κατασκευάστηκε από τον δρ. Πολ Ζολ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.



1955: Πεθαίνει ο αρχιστράτηγος του Εθνικού Στρατού κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος. (Γεν. 9/12/1883)



1957: Εκτοξεύεται στο διάστημα για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου ο σοβιετικός μη επανδρωμένος δορυφόρος "Σπούτνικ 1", αιφνιδιάζοντας τη Δύση.



1959: Ο σοβιετικός διαπλανητικός σταθμός "Λούνα 3" καταφέρνει να φωτογραφίσει την αθέατη πλευρά της σελήνης, την οποία δεν είχε δει ποτέ ανθρώπινο μάτι.

1960: Γεννιέται στo Μπρονξ των ΗΠΑ ο DJ και θρύλος της hip hop μουσικής Άφρικα Μπαμπάτα, κατά κόσμον Κέβιν Ντόνοβαν.

1963: Ο τυφώνας Φλόρα χτυπά την Κούβα και την Αϊτή και σκοτώνει πάνω από 6.000 άτομα.



1963: Ο δεκαεπτάχρονος Έρικ Κλάπτον αποχωρίζεται το πρώτο του συγκρότημα, τους Roosters προκειμένου να ενταχθεί στους Yardbirds και να παίξει στη συναυλία στο Crawdaddy Club στο Ρίτσμοντ στην Αγγλία, αντικαθιστώντας τον αρχικό κιθαρίστα της μπάντας, Άντονι Τόπχαμ. Εδώ ο Κλάπτον συνεργάζεται με τους Τζίμι Πέιτζ και Τζεφ Μπεκ. Θα μείνει μαζί τους μέχρι και την ηχογράφηση του τραγουδιού «For your Love». Ο Έρικ Κλάπτον αργότερα θα αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες όλων των εποχών.

1965: Ο πάπας Παύλος Δ' γίνεται ο πρώτος πάπας που επισκέπτεται τις ΗΠΑ και απευθύνεται στον ΟΗΕ.

1966: Η Μπασούτολαντ ανεξαρτητοποιείται από τη Βρετανία και μετονομάζεται σε Βασίλειο του Λεσόθο.

1969: Διεξάγεται το πρώτο φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη.



1970: Σιγεί η παθιασμένη, χαρακτηριστική βραχνή φωνή της Τζάνις Τζόπλιν. Η μεγάλη Αμερικανίδα ροκ τραγουδίστρια πεθαίνει από υπερβολική δόση ηρωίνης, σε ηλικία μόλις 27 ετών. 



1974: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία.

1976: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Αλίσια Σίλβερστοουν.

1979: Στη Βραζιλία, έκθεση αναφέρει ότι οι αστυνομικές αρχές της χώρας εφαρμόζουν συστηματικά μεθόδους βασανισμού των υπόπτων στην προσπάθεια να τους αποσπάσουν την ομολογία.

1980: Απαγορεύεται στην Ελλάδα η εισαγωγή κρεάτων και παιδικών τροφών από το φόβο των ορμονών.

1982: Πεθαίνει ο Καναδός πιανίστας Γκλεν Γκουλντ, του οποίου οι εκτελέσεις σε μουσικά έργα του Μπαχ θεωρούνται αξεπέραστες.

1987: Η Εθνική Ελλάδας βόλεϊ κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Γάνδη, στη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της. Με προπονητή τον Θανάση Μαργαρίτη και με τους Μιχάλη Τριανταφυλλίδη, Θανάση Μουστακίδη, Δημήτρη Γόντικα, Στέλιο Καζάζη, Δημήτρη Καζάζη, Τάσο Τεντζέρη και Σωτήρη Αμαριανάκη νικά στο μικρό τελικό τη Σουηδία με 3-2 σε 2 ώρες και 46 λεπτά, στο παιχνίδι με τη μεγαλύτερη διάρκεια στη διοργάνωση.

1989: Πεθαίνει ο "Secretariat" στο Παρίσι σε ηλικία 19 ετών, ο αποκαλούμενος "Rolls Royce των αλόγων". Η καριέρα του κράτησε 16 μήνες και σε 21 κούρσες που πήρε μέρος κέρδισε τις 16. Ήταν ο μόνος νικητής του Derby που κέρδισε με χρόνο κάτω από 2 λεπτά, ενώ είναι το πρώτο άλογο που κέρδισε το Triple Crown μετά από 25 χρόνια (1973). Το 1973 στο Belmon Stakes κέρδισε με 31 μήκη, μια διαφορά που δεν επέτρεψε στο δεύτερο άλογο να χωρέσει στην οθόνη της κάμερας που το παρακολουθούσε, κάνοντας παράλληλα και παγκόσμιο ρεκόρ με 2.24 (σε 1.5 μίλια). Εκείνη την χρονιά έχει καταρρίψει ένα άλλο παγκόσμιο ρεκόρ με την τιμή πώλησής του, που ανήλθε στα 6 εκατομμύρια δολάρια.

1990: Ο 30χρονος Στέφανο Κασιράγκι, σύζυγος της Καρολίνας του Μονακό σκοτώνεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας με "Καταμαράν" όταν το σκάφος του "Πίνο ντι Πίνο" ανατρέπεται από κύμα.

1991: Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση αρχίζει το μεγαλύτερο αντικαπνιστικό της πρόγραμμα, διάρκειας επτά ετών, με στόχο τη διάσωση 1,2 εκατ. καπνιστών από πρόωρο θάνατο.

1992: Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης και οι ηγέτες των ανταρτών υπογράφουν συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, μετά από 16 χρόνια εμφύλιου πολέμου.

1993: Το Κόμμα των Περονιστών του Προέδρου Κάρλος Μένεμ είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή.

1994: Η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ.

1995: Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας απαλλάσσει τον Επαμεινώνδα Σκυφτούλη από εννέα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, που φερόταν ότι διέπραξε το Νοέμβριο του 1991.

1996: Ο Μιλτιάδης Έβερτ επανεκλέγεται πρόεδρος της ΝΔ με ψήφους 103 έναντι 84 του Γιώργου Σουφλιά.

1997: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Τσαλδάρης.



1999: Επτά νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός της σύγκρουσης φορτηγού με το λεωφορείο που μεταφέρει φιλάθλους του ΠΑΟΚ μετά τον αγώνα με την ΑΕΚ (1-1) στη Νέα Φιλαδέλφεια.

2001: Ένα Τουπόλεφ των ρωσικών αερογραμμών Σιμπιρ πλήττεται κατά λάθος από ουκρανικό πύραυλο. Στην έκρηξη χάνουν τη ζωή τους 78 άνθρωποι.

2003: Σε επίθεση αυτοκτονίας της Ισλαμικής Τζιχάντ σε εστιατόριο στη Χάιφα σκοτώνονται 21 άνθρωποι.



2004: Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία των Επιστημών απονέμει το Νόμπελ Ιατρικής στους Αμερικανούς επιστήμονες Ρίτσαρντ Άξελ και Λίντα Μπακ, καθώς ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η όσφρηση.

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων


Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδη συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνει στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 
2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 
2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ' τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

ΤΕΚΜΗΡΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4039/12 
Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ
worldanimalday.org.uk
WWF Ελλάς

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος


Κάθε χρόνο, από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος (World Space Week), με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, για να επισημανθεί «η συνεισφορά της επιστήμης και τεχνολογίας στην καλυτέρευση της ανθρώπινης κατάστασης». 

Η αφορμή δόθηκε από δύο ιστορικές ημερομηνίες, με τις οποίες ανοίγει και κλείνει η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος: στις 4 Οκτωβρίου 1957 η Σοβιετική Ένωση εκτόξευσε το μη επανδρωμένο δορυφόρο Σπούτνικ 1, ανοίγοντας την εποποιία του διαστήματος, ενώ στις 10 Οκτωβρίου 1967 υπογράφηκε η διεθνής συνθήκη για το Διάστημα.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Άγιος Ιερόθεος


Επίσκοπος Αθηνών, που διαδέχθηκε τον Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη. Η μνήμη του τιμάται από τη χριστιανική εκκλησία στις 4 Οκτωβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ιερόθεος και Ιεροθέα.

Ο Ιερόθεος έζησε τον 1ο αιώνα και ήταν δικαστικός (μέλος του Αρείου Πάγου), όπως και ο προκάτοχός του Διονύσιος. Υπήρξε μαθητής του Αποστόλου Παύλου, σύμφωνα με μία συναξαριστική παράδοση. Σύμφωνα με άλλη συναξαριστική παράδοση ήταν παρών στα Ιεροσόλυμα κατά την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Απολυτίκιο

Του Παύλου ηλίευσαι, ταις θεηγόροις πλοκαίς, καὶ όλος γεγένησαι, ιερωμένος Θεώ, σοφέ Ιερόθεε, συ γαρ φιλοσοφίας, ταις ακτίσιν εκλάμπων, ώφθης θεολογίας, ακριβοὺς υποφήτης, δι’ ης μυσταγωγούμεθα, Πάτερ τα κρείττονα.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Μία ρήση την ημέρα...


Tο μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα. 

Μαχάτμα Γκάντι 
Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής
1869 - 1948