19.10.16

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΤΙΡΥΝΘΑΣ


Κάθε χρόνο τιμάται ο Άγιος Γεράσιμος στο ομώνυμο εκκλησάκι των φυλακών με κάθε  λαμπρότητα. Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος  Μιχαλόπουλος μαζί με Ιερείς από την ευρύτερη περιοχή του δήμου Ναυπλιέων. 
Την φροντίδα της εκκλησίας  του Αγίου Γερασίμου  στην Τίρυνθα, έχουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των αγροτικών  φυλακών.  
Στο τέλος του εσπερινού γίνεται  η λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου μέσα στο σωφρονιστικό  κατάστημα μεταφερόμενη από τους κρατούμενους.




















ΠΗΓΗ: parapolitikaargolida.gr

Η τούρτα γενεθλίων του Κων/νου Μητσοτάκη


Διάθεση για πλάκα είχαν τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τα 98α γενέθλια του πρώην πρωθυπουργού.

Του έφτιαξαν λοιπόν μια τούρτα που είχε πάνω της τον Μαθουσαλίξ, τον... γηραιότερο από τους ήρωες του Αστερίξ και του Οβελίξ. Μαζί με τα κεράκια που σχημάτιζαν τον αριθμό 98 και ένα λιτό μήνυμα: «Χρόνια πολλά παππού».

Τη φωτογραφία της απίθανης τούρτας του πρώην πρωθυπουργού μαζί με κάποια από τα εγγόνια και τα δισέγγονά του ανέβασε στο Facebook η Ντόρα Μπακογιάννη, που πόζαρε χαμογελαστή μαζί με τον πατέρα της και τον αδερφό της Κυριάκο.


Πηγή: topontiki.gr

Επετειακές εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου


Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια θα γιορταστεί αύριο στην Πύλο η 189η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχουν ανακοινώσει η Π.Ε. Μεσσηνίας και ο Δήμος Πύλου - Νέστορος έχει ως εξής:

7.30 π.μ. Χαιρετισμός της ημέρας με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και ανάκρουση εωθινών και εθνικών εμβατηρίων από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Πολεμικού Ναυτικού, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

9.30 π.μ. Οι σημαίες της Ελλάδας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας θα μεταφερθούν σε πομπή από το Δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα γίνει έπαρση αυτών από το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, παρισταμένων των εκπροσώπων Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και όλων των Αρχών του νομού.

10.15 π.μ. Τέλεση δοξολογίας στον μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου, κατά την οποία θα προστεί ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Θα ακολουθήσουν: 
Παράταξη στρατιωτικών αγημάτων, φιλαρμονικών ορχηστρών, μαθητών, οδηγών, ναυτοπροσκόπων και πολιτιστικών συλλόγων στην κεντρική πλατεία Τριών Ναυάρχων. 
Μετά το πέρας της δοξολογίας, μετάβαση του ιερού κλήρου, των επισήμων, των στρατιωτικών αγημάτων και του κοινού στην πλατεία Τριών Ναυάρχων. 
Επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από μνημείο Τριών Ναυάρχων. Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Τριών Ναυάρχων υπό των κ.κ.: α) Εκπροσώπου κυβέρνησης, β) εκπροσώπου Βουλής, γ) πρεσβευτών Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, δ) εκπροσώπου Ενόπλων Δυνάμεων, ε) αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας, στ) δημάρχου Πύλου - Νέστορος, ζ) δημάρχου Μήλου, η) προέδρου ΠΕΔ Πελοποννήσου. 
Τήρηση ενός λεπτού σιγής. 
Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την Ελένη Βολονάκη, λέκτορα Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 
Ανάκρουση εθνικού ύμνου.

11.15 π.μ. Παρέλαση σχολείων, στρατιωτικών τμημάτων και πολιτιστικών συλλόγων.

11.45 π.μ. Συγκέντρωση εκπροσώπων πρεσβειών, Α/ΓΕΝ και Δήμου Πύλου-Νέστορος στον λιμενοβραχίονα, επιβίβαση σε πλωτά μέσα και μετάβαση χωριστά στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Βρετανών πεσόντων. Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφάνων από τους προαναφερόμενους.

1.30 μ.μ. Παράθεση γεύματος από την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και τον δήμαρχο Πύλου-Νέστορος στους επίσημους προσκεκλημένους.

5.40 μ.μ. Υποστολή σημαιών με τη συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και μεταφορά τους στο Δημαρχείο.

6 μ.μ. Εθνικοί παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Τριών Ναυάρχων από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύλου.


ΠΗΓΗ: eleftheriaonline.gr

20 Οκτωβρίου: Ημέρα της Αστυνομίας και εορτασμού του Αγίου Αρτεμίου


H 20η Οκτωβρίου, εκτός από ημέρα εορτασμού του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου, είναι η ημέρα που η Πολιτεία θέσπισε για να τιμήσει το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας ως θεσμό για την προσφορά του, στην ελληνική κοινωνία. 

Στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας, από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, ανήμερα της 20ης Οκτωβρίου 2016 και ώρα 10.00’, θα τελεστεί στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τρίπολης Αρκαδίας, Δοξολογία για τον εορτασμό του Αγίου Αρτεμίου. Μετά την Δοξολογία θα αναγνωστεί η Ημερήσια Διαταγή του κ. Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και θα ακολουθήσει Δεξίωση στην έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου. 

Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να παραστούν εκπρόσωποι των Θρησκευτικών, Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, των συνδικαλιστικών ενώσεων του προσωπικού και των ενώσεων αποστράτων. 

Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την 20η Οκτωβρίου 2016:
-Από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αργολίδας, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεώργιου, περί ώρα 10:00’, στo Ναύπλιο και θα ακολουθήσει Δεξίωση στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αργολίδας.
-Από την Διεύθυνση Αστυνομίας Κορινθίας, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου, περί ώρα 10:10’, στην Κόρινθο και θα ακολουθήσει Δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Κορίνθου.
-Από την Διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας, στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, περί ώρα 10.00’, στη Σπάρτη και θα ακολουθήσει Δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Σπάρτης.
-Από την Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, στον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Σωτήρος, περί ώρα 09.00, στην Καλαμάτα και θα ακολουθήσει Δεξίωση στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας.

Ειδήσεις με μια ματιά...


Ελλάδα

Ποινική δίωξη για θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο, σε βαθμό κακουργήματος, άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος 14 γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής στο Δαφνί, για την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στο ίδρυμα από ασθενή, τον Σεπτέμβριο του 2015, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις ασθενείς.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο της Βουλής οργάνωσαν από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που δεν πήραν άδεια λειτουργίας. Παράλληλα, στο διάστημα 12:00-16:00 τα ΔΣ των ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΙΤΑ κήρυξαν στάση εργασίας στα κανάλια αυτά. Τα προεδρεία των τριών ενώσεων είχαν συνάντηση με τον Ν. Βούτση, ο οποίος τους είπε ότι δεν θα κατατεθεί άμεσα η τροπολογία Παππά.  
Ομάδες δημοσιογράφων, ατόμων από κοινωνικές δομές και προσφύγων, με τη συμμετοχή της ΧΑΝΘ και της εθνικής γυναικών αστέγων θα συμμετέχουν σε ένα διαφορετικό τουρνουά ποδοσφαίρου το προσεχές Σάββατο, στην πλατεία Αριστοτέλους, από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, που διοργανώνει το περιοδικό του δρόμου «Σχεδία». Στόχος είναι να βάλουν γκολ στη φτώχεια και τα δίχτυα του κοινωνικού αποκλεισμού.
Την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας του νόμου Παππά προτού η Βουλή προχωρήσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ ζήτησαν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Την πεποίθηση ότι η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί στην ευθύνη που της αναλογεί από το Σύνταγμα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, που συγκάλεσε τη Διάσκεψη.
Την απόφασή του να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ εξέφρασε ο Ιάσονας Φωτήλας που διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού.

Κόσμος

Χιλιάδες γυναίκες κατεβαίνουν στους δρόμους την Τετάρτη στην Αργεντινή, διαμαρτυρόμενες για ένα φριχτό έγκλημα: τον βιασμό και τη δολοφονία μιας 16χρονης κοπέλας. Ακτιβιστικές οργανώσεις κάλεσαν τις γυναίκες να βγουν στους δρόμους το μεσημέρι της Τετάρτης, φορώντας μαύρα ρούχα, κάνοντας λόγο για «μαύρη Τετάρτη». Πορεία θα πραγματοποιηθεί στο Μπουένος Άιρες.
Περίπου 900 άτομα εγκατέλειψαν την ιρακινή πόλη της Μοσούλης και πέρασαν τα σύνορα της Συρίας, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ομάδα πολιτών που εγκατέλειψαν την πόλη από την έναρξη της επιχείρησης των ιρακινών δυνάμεων και των πεσμεργκά για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε την Τετάρτη ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Σύροι θα μπορούσαν να φτάσουν στην Τουρκία εάν πραγματοποιηθεί «έξοδος» από το Χαλέπι, την πόλη που ελέγχουν οι αντάρτες και η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία από συριακές και ρωσικές δυνάμεις.
Τη στήριξή του στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ θα δείξει ο ετεροθαλής αδελφός του Μπαράκ Ομπάμα, Μαλίκ, στο τρίτο -και τελευταίο- ντιμπέιτ των υποψηφίων που θα λάβει χώρα την Τετάρτη. Ο Μαλίκ Ομπάμα, για τον οποίο ο Τραμπ είπε ότι «καταλαβαίνει περισσότερα από τον αδελφό του», είναι καλεσμένος του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων.
Ο κινηματογραφιστής Μάικλ Μουρ πραγματοποίησε προβολή - έκπληξη του νέου του ντοκιμαντέρ κατά τον Ντόναλντ Τραμπ με τίτλο «Michael Moore in Trumpland». H προβολή του ντοκιμαντέρ έρχεται λίγο πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Οικονομία

«Αυτό που κάνουμε ενώ προχωράμε στις διαπραγματεύσεις για να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτή η χώρα θα έχει την καλύτερη δυνατή πρόσβαση για να εμπορεύεται και να δραστηριοποιείται εντός της ευρωπαϊκής αγοράς», δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στο κοινοβούλιο.
Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, οι διορισμοί των μελών για τη συγκρότηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΑΕ και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.
Ο Radován Jelasity διορίστηκε μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος, Ηλία Καρακίτσου, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Στο 1,14 δισ. ευρώ περιορίστηκε το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, από 2,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Κατά το ίδιο διάστημα το πρωτογενές πλεόνασμα σε ταμειακή βάση αυξήθηκε στα 3,2 δισ. ευρώ έναντι 2,67 δισ. ευρώ πέρυσι.
Ώθηση στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Εργασίας, με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, με τίτλο «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και Ανάπτυξη των Φορέων της και λοιπές διατάξεις», που εισήχθη προς ψήφιση την Τετάρτη στη Βουλή.

Αθλητισμός

Με αλλαγές θα αγωνιστεί ο Ολυμπιακός κόντρα στην Αστάνα, όπως τόνισε και ο πορπονητής του Πάουλο Μπέντο, εν όψει της αναμέτρησης για το Europa League. Παράλληλα ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» τόνισε ότι η πίεση της πρόκρισης είναι θετικός παράγοντας, ενώ αναφέρθηκε και στον Καρντόσο.
Σύντομη και χωρίς καμία ουσιαστική συνέπεια ήταν η «περιπέτεια» που έζησαν σήμερα τα μέλη της αποστολής της Φενέρμπαχτσέ, στο ταξίδι τους για το Μάντσεστερ, όπου αύριο θα φιλοξενηθούν από την Γιουνάιτεντ για την 3η αγωνιστική του Europa League.
Στις πρώτες του δηλώσεις ως προπονητής της ΑΕΚ στο επίσημο κανάλι του συλλόγου, ο Ζοσέ Μοράις ξεκαθάρισε ότι μεγάλος στόχος είναι να ξαναγίνει η ομάδα πρωταθλήτρια και τόνισε πως «όταν είμαστε όλοι μαζί, τίποτα δεν είναι αδύνατο».
Η αντίστροφη μέτρηση για την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Σταντάρ Λιέγης για το Europa League ξεκίνησε με τους «πράσινους» να αναχωρούν το πρωί της Τετάρτης με προορισμό το Βέλγιο.
Με μια «μονομαχία» κορυφής ολοκληρώνεται απόψε η 3η αγωνιστική του Champions League. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα επιστρέφει για ακόμη μια φορά ως αντίπαλος στη Βαρκελώνη, αυτή τη φορά ως προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι και θα προσπαθήσει να «κλέψει» βαθμό ή βαθμούς από την Μπαρτσελόνα. 



ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα στη μουσική...


1944: Ο Αμερικανός τραγουδιστής της soul, George McCrae γεννήθηκε στο Δυτικό Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Γνώρισε επιτυχία το 1974 με το τραγούδι "Rock You Baby". Άλλα δημοφιλή τραγούδια του: "I Can't Leave You Alone" και "It's Been So Long".



1944: Ο Τζαμαϊκανός μουσικός Peter Tosh (Winston Hubert McIntosh 1944-1987) γεννήθηκε στο Γουεστμόρλαντ της Τζαμάικα. Ο θρύλος της reggae υπήρξε φίλος και συνεργάτης του Bob Marley στους The Wailers. Ο Peter Tosh θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της reggae μουσικής και μαζί με τους The Wailers την έκαναν διάσημη έξω από τα στενά σύνορα της Τζαμάικα. Το 1974 μετά την άρνηση της δισκογραφικής εταιρίας των The Wailers να κυκλοφορήσει το σόλο άλμπουμ του, ο Tosh αποχώρησε από το συγκρότημα. Σαν σόλο καλλιτέχνης κυκλοφόρησε επτά στούντιο άλμπουμ. Το Μάρτιο του 1988, λίγους μήνες μετά το θάνατο του, ο Peter Tosh κέρδισε το βραβείο "Best Reggae Recording" στην 30η τελετή απονομής των Grammy Awards για το άλμπουμ "No Nuclear War". Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: "Apartheid", "Equal Rights", "Don't Look Back" (μαζί με τον Mick Jagger), "Legalize It" κ.α.



1966: Το Βρετανικό συγκρότημα The Yardbirds προσγειώνεται στη Νέα Υόρκη με σκοπό να αρχίσουν την πρώτη τους περιοδεία στην Αμερική. Δύο μέρες αργότερα ο Jeff Beck εγκαταλείπει το συγκρότημα αφήνοντας στον Jimmy Page τα καθήκοντα του βασικού κιθαρίστα.

1979: Οι Fleetwood Mac κυκλοφορούν το δωδέκατο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο "Tusk". Θα φτάσει μέχρι την τέταρτη θέση του Billboard, ξεπερνώντας σε πωλήσεις τα δύο εκατομμύρια αντίτυπα. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Sara", "Sisters of the Moon", "Angel" κ.α.



1985: Στην κορυφή του Bilboard Hot 100 βρίσκονται οι A-Ha και το τραγούδι τους "Take On Me". Είναι μέρος του άλμπουμ τους "Hunting High and Low" που κυκλοφόρησε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1985. Είναι το πρώτο Νορβηγικό συγκρότημα που ανεβαίνει στο No1 του Bilboard.



1988: Ο Αμερικανός blues τραγουδιστής και κιθαρίστας Son House (Edward James House, Jr. 1902-1988) απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν από την ασθένεια του καρκίνου. Υπήρξε επιρροή για μπλουζίστες όπως οι Muddy Waters και Robert Johnson. Ο Jack White των The White Stripes αφιέρωσε το πρώτο και ομώνυμο άλμπουμ του συγκροτήματος (1999) στον House και στο δεύτερο στούντιο άλμπουμ τους, "De Stijl" (2000) διασκεύασαν το τραγούδι του House, "Death Letter", το οποίο παρουσίασαν στην 46η τελετή απονομής των βραβείων Grammy το 2004.



1993: Οι Pearl Jam κυκλοφορούν το δεύτερο στούντιο άλμπουμ τους με τον τίτλο "Vs.". Θα ανέβει στο Νο1 του Billboard όπου και θα παραμείνει για πέντε εβδομάδες. Μόνο την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα εννιακόσια χιλιάδες αντίτυπα. Μέχρι την άνοιξη του 2007 είχε πουλήσει μόνο στην Αμερική 5,9 εκατομμύρια αντίτυπα. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Go", "Animal", "Dissident" κ.α.


ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

10 παίκτες που έγιναν η «σημαία» της ομάδας τους

«Σημαία» στην αργκό των ομαδικών αθλημάτων, είναι ο ξεχωριστός εκείνος παίκτης που παραμένει πιστός για πολλά χρόνια σε μια ομάδα, «σκίζεται» για τη φανέλα και συχνά κωφεύει στις σειρήνες των υψηλών απολαβών από κάποιες άλλες ομάδες. Έτσι, αποτελεί το ίνδαλμα των οπαδών της ομάδας και ταυτίζεται με την ιστορία του συλλόγου. Ο κατάλογος που ακολουθεί παρουσιάζει δέκα σπουδαίους αθλητές από το χώρο του διεθνούς ποδοσφαίρου και της καλαθοσφαίρισης, που πληρούν και με το παραπάνω τον όρο «σημαία».


10
Τιμ Ντάνκαν

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών. Ο Τιμ Ντάνκαν γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1976 και μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στους Σαν Αντόνιο Σπερς, με τη φανέλα των οποίων συμπλήρωσε 19 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα γήπεδα του ΝΒΑ. Μέλος του «κλαμπ» όσων έχουν ξεπεράσει τους 20.000 πόντους στο κορυφαίο πρωτάθλημα, έχει κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα, δύο τίτλους «καλύτερου παίκτη» (MVP) και 15 συμμετοχές σε All-Star Game. Μέλος της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, μετρά τα περισσότερα αγωνιστικά λεπτά στην ιστορία του ΝΒΑ (9.152).


9
Ράιαν Γκιγκς

Από τους «ζωντανούς θρύλους» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παίκτης των «κόκκινων διαβόλων» από το 1990 μέχρι το 2014, με 13 πρωταθλήματα και δύο Τσάμπιονς Λιγκ. Αγωνίστηκε σε 672 ματς με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ και σημείωσε 114 γκολ. Γεννημένος στο Κάρντιφ στις 20 Νοεμβρίου 1973, έπαιξε σε 64 παιγνίδια με την Εθνική Ουαλίας. Όταν «κρέμασε τα παπούτσια του» διετέλεσε μέλος στο τεχνικό επιτελείο της ιστορικής ομάδας.


8
Στίβεν Τζέραρντ

Από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες στην ιστορία της Λίβερπουλ. Από το 1998 μέχρι το 2015 έπαιξε σε 504 αγώνες και σημείωσε 120 γκολ, με απολογισμό καριέρας ένα Τσάμπιονς Λιγκ ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και δύο Κύπελλα Αγγλίας. Σημαντική ήταν και η παρουσία του στην Εθνική Αγγλίας, αν και δεν συνοδεύτηκε από τίτλους. Ο δυναμικός μέσος που γεννήθηκε στις 30 Μα΅΄ιου 1980, φόρεσε 114 φορές την φανέλα με τα «λιοντάρια».


7
Τζιανλουίτζι Μπουφόν

Ένας παίκτης που απέδειξε έμπρακτα την αγάπη του στη Γιουβέντους, όταν αυτή υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική το 2006, λόγω του γνωστού σκανδάλου των «στημένων» αγώνων. Ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου (γεννημένος στις 28 Ιανουαρίου 1978), που μετράει 464 συμμετοχές με τη «γηραιά κυρία» και 165 στην Εθνική Ιταλίας. Έχει κατακτήσει τα πάντα (ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, επτά πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ιταλίας), ενώ ακόμα και σήμερα στα 38 του αποτελεί εγγύηση κάτω από δοκάρια της ομάδας του.


6
Τζον Τέρι

Από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Τσέλσι, ο Τζον Τέρι (γεννημένος στις 7 Δεκεμβρίου 1980) αποτελεί γέννημα – θρέμμα των Λονδρέζων, στους οποίους αγωνίζεται από το 1998. Μετρά συνολικά 745 αγώνες με την μπλε φανέλα (487 με την πρώτη ομάδα) και 40 γκολ, ενώ στην «γεμάτη» καριέρα του έχει κατακτήσει ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα Γιουρόπα Λιγκ, τέσσερα Πρωταθλήματα, πέντε Κύπελλα και τρία Λιγκ Καπ στις εγχώριες διοργανώσεις.


5
Ντιρκ Νοβίτσκι

Ένας από τους κορυφαίους παίκτες που έχει αναδείξει το ευρωπαϊκό μπάσκετ, ο Ντιρκ Νοβίτσκι γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1978 στην πόλη Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας. Από το 1994 έως το 1998 αγωνίσθηκε στην ομώνυμη ομάδα της γενέτειράς του και στη συνέχεια επελέγη στο ντραφτ του 1999 από τους Ντάλας Μάβερικς, όπου παίζει μέχρι και σήμερα. Το 2011 φόρεσε το δακτυλίδι του πρωταθλητή και αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης των τελικών, ενώ το 2007 ψηφίσθηκε ως ο καλύτερος παίχτης του πρωταθλήματος (MVP). Έχει συμμετάσχει 13 φορές σε All Star Game, είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Μάβερικς, ενώ αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 (χάλκινο μετάλλιο) και στο Ευρωμπάσκετ του 2005 (αργυρό μετάλλιο).


4
Κόμπι Μπράιαντ

Ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών, ο Κόμπι Μπράιαντ γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1978 στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνιας. Από το 1996, οπότε κι επελέγη στα ντραφτ από τους Σάρλοτ Χόρνετς, μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι, ο αμερικανός σούτινγκ γκαρντ αγωνίσθηκε στους Λέικερς. Στις 22 Ιανουαρίου 2006 έκανε προσωπικό ρεκόρ πόντων, σκοράροντας 81 κατά των Τορόντο Ράπτορς, τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία του ΝΒΑ, μετά τους 100 πόντους που σημείωσε ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν στις 2 Μαρτίου 1962 με τους Φιλαδέλφεια Γουόριορς ενάντια στους Νιου Γιορκ Νικς. Στην πλούσια από διακρίσεις καριέρα του, έχει κατακτήσει δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (Πεκίνο 2008, Λονδίνο 2012), πέντε πρωταθλήματα στο ΝΒΑ κι έχει αγωνισθεί σε 17 All Star Game.


3
Φραντσέσκο Τότι

Ένας από τους θρύλους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ο Ιταλός Φραντσέσκο Τότι γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1976 στη Ρώμη. Εξαιρετικός μέσος, με ιδιαίτερη ευχέρεια στο σκοράρισμα, ο Τότι αποτελεί τον εμβληματικό αρχηγό της Ρόμα, καθώς από το 1992 δεν έχει φορέσει άλλη φανέλα (μετρά 650 αγώνες με την πρώτη ομάδα και 761 συνολικά). Πρόσφατα έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του καμπιονάτο που έχει σημειώσει 300 γκολ για λογαριασμό μίας ομάδας, ενώ στη «σκουάντρα ατζούρα» μετρά 58 συμμετοχές κι εννέα τέρματα. Μεταξύ άλλων, έχει κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο (Μουντιάλ) του 2006, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελπίδων το 1996, ένα πρωτάθλημα Ιταλίας (καμπιονάτο) και δύο κύπελλα Ιταλίας.


2
Πάολο Μαλντίνι

Ίσως ο κορυφαίος κεντρικός αμυντικός που ανέδειξε το ιταλικό ποδόσφαιρο και σίγουρα ένας από τους καλύτερους στον πλανήτη, ο Πάολο Μαλντίνι γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1968 στο Μιλάνο. Σε ηλικία 10 ετών εντάχθηκε στις «μικρές» ομάδες της Μίλαν και από το 1985 μπήκε στην πρώτη ομάδα, με τη φανέλα της οποίας σταμάτησε την καριέρα του το 2009, ύστερα από 647 αγώνες και 29 γκολ (συνολικά μαζί με τις μικρές ομάδες της Μίλαν, αγωνίσθηκε σε 902 αναμετρήσεις). Ο Μαλντίνι έπαιξε με την ίδια ευχέρεια ως αριστερός οπισθοφύλακας και αριστερός στόπερ, συνδέοντας το όνομά του με την πορεία της Μίλαν επί σειρά ετών. Με τους «ροσονέρι» κατέκτησε πέντε φορές το Τσάμπιονς Λιγκ, ισάριθμες φορές το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, μία φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, επτά φορές το πρωτάθλημα Ιταλίας («καμπιονάτο») και μία φορά το κύπελλο Ιταλίας, ενώ με την εθνική ομάδα της χώρας του, γνωστή και ως «σκουάντρα ατζούρα» είχε 126 συμμετοχές και επτά τέρματα.


1
Αντρές Ινιέστα

Ο χαρισματικός άσος συμπλήρωσε 20 χρόνια στην οικογένεια της Μπαρτσελόνα. Εντάχθηκε στη «Μασία», την περίφημη ποδοσφαιρική Ακαδημία των Καταλανών, σε ηλικία 12 ετών και έξι χρόνια αργότερα, το 2002, έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα. Έκτοτε έχει κατακτήσει οκτώ πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα, ισάριθμα Τσάμπιονς Λιγκ, έξι Σούπερ Καπ Ισπανίας, τρία Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και τρία παγκόσμια κύπελλα συλλόγων. Εάν προσθέσουμε τα δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (2008, 2012) και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, μπορούμε κάλλιστα να εξηγήσουμε γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν τον βραχύσωμο άσο ως τον πληρέστερο ποδοσφαιριστή της τελευταίας δεκαετίας.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Ένας αλμυρός λογοτέχνης


Σ’ ένα φιλολογικό σωματείο που ήταν μαζεμένοι ο Μωραϊτίνης, ο Μαλακάσης, ο Πορφύρας, ο Εφταλιώτης και ο Δροσίνης μπήκε άξαφνα ο Σκίπης, φωνάζοντας:
– Πώς συγκεντρωθήκατε χωρίς τον... ηγέτη σας;
Όλοι φυσικά γέλασαν. Μόνο ο Μωραϊτίνης εστάθηκε σοβαρός και ρώτησε τον Σκίπη.
– Γιατί έχεις αλάτι στα φρύδια σου;
– Αχ, άστα Τίμο μου, του λέει ο Σκίπης. Όταν ιδρώνω βγάζω αλάτι…
Κι ο Μωραϊτίνης με το υπέροχο χιούμορ του.
– Μωρέ τι μου λες; Κι εγώ σε νόμιζα τόσον καιρό για ανάλατο!


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Γίνονται... σήμερα, Τετάρτη 19 Οκτωβρίου


Τετάρτη 19 έως Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016 
ΝΑΥΠΛΙΟ, Θέατρο Τριανόν, Βουλευτικό, Cine Nafplio 
7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου “ΓΕΦΥΡΕΣ” 
Τετάρτη 19/10/2016 
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ
18:30
B/W 1 Νo Budget Story, Ρένος Χαραλαμπίδης, 
Ελλάδα, 1997, 84’
20:30
ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ
Φιλαρμονική Δήμου Ναυπλιέων
21:30
GP Μ Lucky Stiff - Christopher Ashley, ΗΠΑ, 2014, 78'

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016, 11 π.μ. 
Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής 
της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αρκαδίας «Ανέλιξη», Αποστολοπούλου 2, Τρίπολη
Ενημέρωση για το φαινόμενο της έμφυλης βίας

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

 Τετάρτη 19/10/2016, ώρα 19:45
Κλειστό Γυμναστήριο 
Δημοτικού Αθλητικού  Κέντρου Τρίπολης  
Αγιασμός του Αθλητικού Συλλόγου Πετοσφαίρισης Τρίπολης

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

 Τετάρτη  19 Ὀκτωβρίου 2016 καί ὥρα 8.00 μ.μ. Μητροπολιτικός Ἱερός Ναός Ἁγίου Βασιλείου Τριπόλεως 
 ἱερά Ἀγρυπνία ἐπί τῇ μνήμῃ τοῦ Ὁσίου πατρός ἡμῶν ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΤΟΥ  ΕΝ   ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016 (22:00) 
ΤΡΙΠΟΛΗ, Lobby BarCafe 
Latin Mainstream Party

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Βραδιά Ιαπωνικής Γαστρονομίας 
Paladar, Λ. Ποσειδώνος 10, Λουτράκι

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
20:00 Η αυγή / Sunrise: A song of two humans 
του Φρέντεριχ Βίλχεμ Μουρνάου 
(ΗΠΑ, 1927)
21:30 Ερωτική επιθυμία / Faayeungninwa 
του Γουόνγκ Καρ-Γουάι 
(ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ / ΚΙΝΑ, 2000)

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Τετάρτη 19 Oκτωβρίου (21:30) 
ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Θέατρο Νηπιαγωγείο 
Άφησέ με να έρθω μαζί σου -μ’ακούς;- 
Ομάδα Re-Act

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016 (21:00) 
ΠΑΤΡΑ, Ghetto Bar and live stage 
KHARA / Ham Radio Operator & Perfect Mess live

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ζώδια σήμερα 19 Οκτωβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Δημιουργική θα είναι η σκέψη σας, με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Δία καινούργιες ιδέες θα αλλάξουν την κατεύθυνση των επαγγελματικών σας αναζητήσεων. Τώρα θα σας δοθεί  άνοιγμα για αλλαγή σκέψης και στάσης, δεν αποκλείεται να σημειωθούν από την πλευρά σας ασυνήθιστες πράξεις. Με το Άρη σε σύνοδο με τον Πλούτωνα θα εκφράσετε τις απόψεις σας με τρόπο αποφασιστικό ίσως και κάθετο ή απόλυτο, βασική σας επιθυμία θα είναι να απαλλαγείτε από καταστάσεις ή συνθήκες που περιορίζουν την προσωπική σας εξέλιξη.

ΤΑΥΡΟΣ
Σήμερα με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Δία θα δείξετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις, συνεπείς θα είστε στις εργασίες σας, συνεργάσιμες θα είναι οι διαθέσεις σας. Εποικοδομητικές συζητήσεις θα ανοίξουν καινούργιο επαγγελματικό ορίζοντα,  εσείς που ψάχνετε εργασία θα σας ανοιχτεί νέα προοπτική. Ένα πρόσωπο θα κάνει απρόοπτα την εμφάνιση του και θα σας δώσει την ευκαιρία να μιλήσετε για τα παλιά αναθεωρώντας απόψεις, ανοιχτό θα είναι το ενδεχόμενο να επανέλθει στην ερωτική σας ζωή και μάλιστα με δεσμευτικές βλέψεις. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Ο Άρης σε σύνοδο με τον Πλούτωνα θα σας εξοπλίσει με δυναμισμό και επιμονή, αιχμηρή θα είναι η αντίληψη σας, θα καταφέρετε να λύσετε μυστήρια και μπερδεμένες καταστάσεις. Προσοχή στα αιχμηρά σας σχόλια ενδέχεται η παρορμητική σας ειλικρίνεια να σας οδηγήσει σε κουβέντες που ίσως να πληγώσουν ή προσβάλουν τον συνομιλητή σας. Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Δία αποφασιστικοί και υπεύθυνοι θα εμφανιστείτε στην εργασία σας, σήμερα θα διεκπεραιώσετε δύσκολα ζητήματα κερδίζοντας εμπιστοσύνη και εκτίμηση.  

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Δία δημιουργικές προτάσεις θα λάβετε, σε επαγγελματικές συζητήσεις θα συμμετέχετε, η υπευθυνότητα και η εργατικότητα σας  θα σας ανοίξουν δίοδο προόδου και ανάπτυξης. Σήμερα  θα δείτε με πιο υπεύθυνο και πιο σοβαρό μάτι κάποιες καταστάσεις επαγγελματικές αλλά και ερωτικές. Στην ερωτική σας σχέση θα συμπεριφερθείτε σταθερά και ώριμα, κάνοντας το ταίρι σας να νιώσει ασφάλεια και συναισθηματική ισορροπία. Προσγειωμένες θα είναι η διαθέσεις σας, ελκυστικό το παρουσιαστικό σας. 

ΛΕΩΝ
Με τον Άρη σε σύνοδο με τον Πλούτωνα το ενδιαφέρον σας θα είναι στραμμένο στις επαγγελματικές σας εξελίξεις, με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Δία θα εμφανιστείτε πρακτικοί και δημιουργικοί. Σε περίπτωση που επιδοθείτε σε επενδυτικές κινήσεις να ξέρετε πως θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, σας συμβουλεύω να εμπιστευτείτε το ένστικτο σας. Με τη Σελήνη σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα και αντίθεση με τον Κρόνο πρόσωπο από το παρελθόν θα κάνει το βήμα να σας πλησιάσει, είναι πολύ πιθανό να απορρίψετε το ενδιαφέρον του.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Δία θα υπάρξουν συναντήσεις και συνομιλίες που θα ενδυναμώσουν την αυτοπεποίθηση σας, θα ανανεωθούν οι διαθέσεις σας, έρχονται ανοίγματα επαγγελματικής και οικονομικής βελτίωσης. Σήμερα θα λάβετε απρόσμενο τηλεφώνημα από συγκεκριμένο ερωτικό πρόσωπο. Με άμεσο τρόπο θα σας γίνει πρόταση για προσωπικό ραντεβού, σας δίνω τη συμβουλή να μην την απορρίψετε θα προκύψει συναισθηματικό ξεκαθάρισμα που θα λύσει απορίες, θα σας βοηθήσει να βγείτε από αυταπάτες.

ΖΥΓΟΣ
Σοβαρούς, συγκρατημένους και ρεαλιστές θα σας κάνει η Σελήνη σε τρίγωνο με τον Δία, προσγειωμένες θα είναι οι επαγγελματικές και οικονομικές σας προσδοκίες. Με τον Άρη σε σύνοδο με τον Πλούτωνα θα πάρετε την απόφαση να κρατήσετε στη ζωή σας μόνο πρόσωπα που μπορούν να σας προσφέρουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη χωρίς να σας πνιγούν ή να σας καταπιέζουν. Εσάς τους ερωτικά μόνους θα σας εντυπωσιάσει πρόσωπο με κοινωνικό γόητρο ίσως και οικονομική ευρωστία, σας συμβουλεύω να μην μείνετε με σταυρωμένα χέρια.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Η Σελήνη σε τρίγωνο με τον Δία θα σας ανοίξει δίοδο για να κυνηγήσετε νέα επαγγελματικά ενδεχόμενα, εσείς οι ίδιοι θα δημιουργήσετε πρόσφορο έδαφος για εποικοδομητικές και προσοδοφόρες συναλλαγές. Με τον Άρη σε σύνοδο με τον Πλούτωνα θα κινηθείτε με κύρια επιδίωξη σας την ολοκληρωμένη και σοβαρή κατάληξη, αυτή τη φορά δεν θα θελήσετε αναβολές ή προχειρότητες. Φανείτε κοινωνικοί και δεχτικοί τους χώρους που θα βρεθείτε, σήμερα θα υπάρξει προοπτική να εμφανιστεί καινούργιο πρόσωπο στη ζωή σας.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Δία δημιουργική θα είναι η διάθεση σας, επικεντρωμένοι θα είστε στην επίτευξη των στόχων ή προγραμματισμών σας. Με υπεύθυνο και προσγειωμένο σκεπτικό θα δώσετε υποσχέσεις που η τήρηση τους θα ενισχύσουν το επαγγελματικό σας γόητρο. Δείξτε εμπιστοσύνη στις ικανότητες σας, στηριχτείτε στη διορατικότητα σας, και θα διαπιστώσετε πως οι προσπάθειες σας θα εκτιμηθούν δεόντως. Αποφύγετε να επιδοθείτε με επιμονή σε δραστηριότητες που προκαλούν σωματική ή πνευματική κούραση. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Η Σελήνη σε τρίγωνο με τον Δία και ο Άρης σε σύνοδο με τον Πλούτωνα θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητα σας, τολμηρή θα είναι η σκέψη σας τόσο σε επαγγελματικά θέματα όσο και σε ερωτικά. Με τη Σελήνη σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα και αντίθεση με τον Κρόνο προσοχή στις ενέργειες σας γύρω από αγορές ή ζητήματα που σχετίζονται με χρηματικά ποσά. Η ερωτική σας στάση θα είναι ιδιαιτέρως θερμή αποκαλυπτικός θα είναι ο τρόπος προσέγγισης σας. Σήμερα θα σας δοθεί η ευκαιρία να διευρύνετε τον κύκλο των γνωριμιών σας. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Με τον Άρη σε σύνοδο με τον Πλούτωνα καθώς και με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Δία θα προκύψουν δημιουργικές ιδέες, πρωτοποριακός ίσως και εκκεντρικός θα είναι ο τρόπος σκέψης σας. Σήμερα δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση των χρημάτων σας, θα είστε επιρρεπείς σε παρορμητικές οικονομικές ενέργειες, ενδέχεται να δημιουργήσετε αυξημένα έξοδα. Η εμφάνιση προσώπου που σας ενδιαφέρει ερωτικά, θα φέρει ευχάριστα αναποδογυρίσματα με αισιόδοξη κατάληξη. Σας δίνω τη συμβουλή να έχετε απέναντι του ξεκάθαρη στάση και σταθερή συμπεριφορά.

ΙΧΘΕΙΣ
Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Δία ενδεχομένως να σας πιάσει ένα μικρό άγχος σχετικά με καταστάσεις που αφήσατε στην μέση επαγγελματικές ή οικονομικές. Θα έχετε τη θέληση να τακτοποιήσετε τις υποθέσεις σας με τρόπο άμεσο και δημιουργικό, η εργασιακή σας στάση θα είναι συνεργάσιμη, νέες συμφωνίες θα βρουν πρόσφορο έδαφος. Με τη Σελήνη σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα και αντίθεση με τον Κρόνο, δείξτε προσοχή στις ψυχολογικές σας μεταπτώσεις. Καλό θα είναι να αποφύγετε τάσεις μελαγχολίας, διατηρήστε την κοινωνικότητα σας θα είναι λάθος αν απομονωθείτε.


ΠΗΓΗ:  zwdiasimera.gr

Μια στιγμή σε μια εικόνα


Είναι κάτι πρωινά με συννεφιά πριν ακόμα σκάσει καλά καλά ο ήλιος, περπατώντας στο λιμάνι με το βλέμμα στην θάλασσα και αφουγκράζοντας το κύμα, με τις σκέψεις ελεύθερες να πετούν όπως οι γλάροι και με συντροφιά τον ουρανό να σου χρωματίζει όλα σου τα όνειρα και τις επιθυμίες.


ΠΗΓΗ: facebook, Georgia V. Balasi

Ο καιρός σήμερα

Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, το Ιόνιο και την Πελοπόννησο και νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες στα ανατολικά με πιθανότητα τοπικών βροχών στην Κρήτη περιμένουμε σήμερα Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016. Παράλληλα, εξασθένηση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 16 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 10 έως 21 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 13 έως 21 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 7 έως 18 βαθμούς), 15 έως 20 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη (τοπικά στη Νότια Κρήτη η μέγιστη θα είναι τοπικά 2-3 βαθμούς υψηλότερη), 13 έως 20 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 19 έως 22 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο Κεντρικό Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση, με σταδιακή εξασθένηση.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 19 Οκτωβρίου


1216: Πεθαίνει ο Ιωάννης ο Ακτήμων, βασιλιάς της Αγγλίας. Ένα χρόνο πριν από το θάνατό του είχε υποχρεωθεί να παραχωρήσει στους υπηκόους του τη Magna Carta, το πρώτο Σύνταγμα στην Ευρώπη. [γεν. 24/12/1166]



1433: Γεννιέται ο Μαρσίλιο Φιτσίνο, νεοπλατωνιστής φιλόσοφος της Αναγέννησης. (Θαν. 1/10/1499)

1453: Παραδίδεται επιτέλους το λιμάνι του Μπορντώ στις δυνάμεις του Γάλλου βασιλιά Καρόλου II'. Την ίδια χρονιά τελειώνει ο Εκατονταετής Πόλεμος.

1745: Πεθαίνει ο Ιρλανδός συγγραφέας του μυθιστορήματος «Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ», Τζόναθαν Σουίφτ.



1774: Γεννιέται στην Άνδρο ο Μεγάλος Δάσκαλος του Γένους, Θεόφιλος Καΐρης.



1812: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εγκαταλείπει εσπευσμένα τη Μόσχα ένα μήνα μετά την θριαμβευτική είσοδο του στην πόλη, την οποία κατέκαψε. Η πείνα, που θερίζει τον γαλλικό στρατό τον αναγκάζει σε υποχώρηση πριν τον προλάβει ο βαρύς ρωσικός χειμώνας.



1813: Ο Μέγας Ναπολέων ηττάται από τις δυνάμεις του Έκτου Συνασπισμού (Πρωσία, Ρωσία, Μ. Βρετανία, Αυστρία, Σουηδία και Γερμανικά Κράτη) στη Μάχη της Λειψίας, την αποκληθείσα και Μάχη των Εθνών.



1814: Γεννιέται ο Θεόδωρος Βρυζάκης, ζωγράφος, ο πρώτος Έλληνας που σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. (Θαν. 6/12/1878)

1848: Γεννιέται ο Τόμας Έντισον, εφευρέτης του ηλεκτρικού λαμπτήρα και του τηλέγραφου.

1856: Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας πυγμαχίας με γυμνές γροθιές γίνεται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Οι James Kelly και Jack Smith πυγμαχούν για 6 ώρες και 15 λεπτά.



1863: Ο Γεώργιος Α' ορκίζεται Βασιλεύς των Ελλήνων ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.



1864: Γεννιέται ο Αύγουστος Λιμιέρ, δημιουργός της πρώτης ταινίας στην ιστορία του κινηματογράφου.

1901: Αναστάτωση σημειώνεται στην Κωνσταντινούπολη από την είδηση της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, με τον σουλτάνο να προσπαθεί να μεταπείσει τον Τσάρο.

1904: Αρχίζει ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος.



1909: Πεθαίνει ο Τσέζαρε Λομπρόζο, Ιταλός ψυχίατρος και ιδρυτής της επιστήμης της εγκληματολογίας. [γεν. 6/11/1835]



1912: Αρχίζει η μάχη των Γιαννιτσών, μία από τις σημαντικότερες του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Η λαμπρή νίκη του Ελληνικού Στρατού κατά τη μάχη αυτή ανοίγει τον δρόμο προς τη Θεσσαλονίκη.



1912: Απελευθερώνεται η Σαμοθράκη, κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου. 

1915: Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιταλία και η Ρωσία κηρύττουν τον πόλεμο στη Βουλγαρία.



1916: Γεννιέται ο ουκρανός πιανίστας, Emil Gilels, από τους σημαντικότερους του 20ου αιώνα. 



1917: Γεννιέται η Αλέκα Κατσέλη, Ελληνίδα ηθοποιός και χορεύτρια.

1921: Καταρρέουν οι μετοχές της Γουόλ Στρητ στη Νέα Υόρκη, ενώ κύμα πωλήσεων κατακλύζει την χρηματιστηριακή αγορά.

1923: Η Ιταλία ολοκληρώνει την κατάληψη της ιταλικής Σομαλίας, σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης ίδρυσης του προτεκτοράτου το 1889.



1924: 25 άνθρωποι σκοτώνονται και 18 τραυματίζονται στον κινηματογράφο «Πανόραμα» της Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου και Χαλκοκονδύλη), από τον πανικό που προκαλείται στην αίθουσα, όταν ακούγεται η κραυγή «Φωτιά!».


1931: Γεννιέται ο Μανόλο Εσκομπάρ, Ισπανός τραγουδιστής και ηθοποιός, γνωστός από τις μεγάλες επιτυχίες του «El Porompompero» και «Y Viva Espana», που έγιναν συνθήματα στις εξέδρες των ποδοσφαιρικών γηπέδων. 



1931: Γεννιέται ο διάσημος συγγραφέας κατασκοπικών μυθιστορημάτων Τζον Λε Καρέ (ψευδώνυμο του Ντέιβιντ Κόρνγουελ).

1933: Η Ολυμπιακή Επιτροπή του Βερολίνου ψηφίζει την εισαγωγή του μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936.



1934: Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επανεκλέγεται ο Αλέξανδρος Ζαϊμης.

1935: Η Κοινωνία των Εθνών επιβάλει οικονομικά αντίμετρα σε μία άκαρπη προσπάθεια εναντίον της φασιστικής Ιταλίας για την εισβολή της στην Αιθιοπία.



1937: Πεθαίνει ο Έρνεστ Ράδερφορντ, βρετανός φυσικός νεοζηλανδικής καταγωγής, με σπουδαίο έργο στην εξέλιξη της πυρηνικής φυσικής. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1908. (Γεν. 30/8/1871)

1943: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας Άντονι Ίντεν και των ΗΠΑ Κόρντελ Χαλ συναντούν στη Μόσχα, τον Σοβιετικό ομόλογό τους Βιατσεσλάφ Μολότοφ, για να συζητήσουν τις πολιτικές εξελίξεις και τα σχέδιά τους για μετά τον πόλεμο.



1943: Ο αμερικανός μεταπτυχιακός φοιτητής Άλμπερτ Σατζ ανακαλύπτει τη στρεπτομυκίνη, το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της φυματίωσης.

1944: Γεννιέται στη Λευκάδα η μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα.

1949: Ανακαλύπτεται κοντά στο Ασκληπιείο Επιδαύρου το πανάρχαιο ιερό του θεού Απόλλωνα, με πολλά κτερίσματα και άλλα ευρήματα.

1951: Πραγματοποιούνται συγκρούσεις μεταξύ Αιγυπτίων και Άγγλων στη Διώρυγα του Σουέζ. Μεταξύ των θυμάτων είναι και Έλληνες.



1951: Αρχίζει η δίκη του Νίκου Μπελογιάννη.

1952: Εντείνεται ο προεκλογικός αγώνας για τις εκλογές της 16ης Νοεμβρίου καθώς συνεχίζονται οι προσχωρήσεις στελεχών στον Ελληνικό Συναγερμό του Παπάγου.

1954: Η Βρετανία υπογράφει τη Συνθήκη του Σουέζ, κατά την οποία τα βρετανικά στρατεύματα, πρέπει να αποχωρήσουν από την περιοχή του καναλιού μέσα σε 20 μήνες.

1955: Γεννιέται η ηθοποιός Μέλπω Κωστή.



1958: Γεννιέται ο Πάνος Καπετανίδης, Έλληνας Καραγκιοζοπαίχτης και ηθοποιός.

1960: Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επιβάλει εμπάργκο και σταματά τις εξαγωγές στην κομμουνιστική Κούβα, σε μία προσπάθεια να εκδιώξουν τον επαναστατικό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο.



1964: Το λαϊκό ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη «Άξιον Εστί» σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Ρεξ της Αθήνας.

1968: Η Ρουμάνα Λία Μανολίου σε ηλικία 36 ετών και 176 ημερών κερδίζει το αγώνισμα της δισκοβολίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού και γίνεται η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια, που κερδίζει χρυσό μετάλλιο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Το ρεκόρ, όμως, της γηραιότερης αθλήτριας, που έχει κερδίσει μετάλλιο το κατέχει η Τσεχοσλοβάκα Ντάνα Ζατόκποβα, που είχε κερδίσει αργυρό σε ηλικία 37 ετών και 348 ημερών.



1971: Πεθαίνει ο Αλμπέρτο Πιρέλι Ιταλός βιομήχανος.

1972: Αρχίζει η Συνάντηση Κορυφής της ΕΟΚ στο Παρίσι, όπου αποφασίζεται να δημιουργηθεί από την 1η Απριλίου 1973 η ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα.

1973: Απορρίπτει το αίτημα του Εφετείου να παραδώσει τις μαγνητοταινίες της υπόθεσης Γουότεργκέιτ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον.

1974: Η Γεωργία ή Ζωζώ Χριστοδούλου, γίνεται η πρώτη Ελληνίδα που λαμβάνει μέρος στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου

1977: Γεννιέται ο Καταλανός ποδοσφαιριστής, Ραούλ Ταμούδο.



1980: Επιστρέφει η Ελλάδα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο είχε αποχωρήσει το 1974, μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.

1983: Σκοτώνεται κατά τη διάρκεια αιματηρού αριστερού πραξικοπήματος ο πρωθυπουργός της Γρενάδας Μόρις Μπίσοπ. Έξι μέρες αργότερα οι αμερικανικές δυνάμεις εισβάλλουν στο νησί.



1987: Μαύρη Δευτέρα για τη «Wall Street». Ο δείκτης Dow Jones χάνει το 22% της αξίας του. Κάποιοι χρηματιστές αυτοκτονούν, πηδώντας από το μπαλκόνι του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

1989: Σημειώνεται το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσέρνομπιλ, χωρίς όμως να εκδηλωθεί διαρροή ραδιενέργειας κοντά στην πόλη Ταραγόνα της Ισπανίας.



1990: Τον πρώτο του αγώνα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού κάνει ο Στράτος Αποστολάκης εναντίον του Ολυμπιακού. Το Σούπερ Καπ είχε ήδη ματαιωθεί εξ αιτίας της μεταγραφής του Αποστολάκη για τον φόβο επεισοδίων, τα οποία όμως στον αγώνα αυτό δεν αποφεύγονται.

1991: Στο Περού, ασκείται δίωξη για αθέμιτο πλουτισμό κατά του Άλαν Γκαρσία, που είχε διατελέσει Πρόεδρος της χώρας την περίοδο 1985-1990.

1992: Απαγχονίζονται 20 άτομα στο Ιράν, επειδή κρίνονται ένοχα για διακίνηση ναρκωτικών.

1993: Αντιδράσεις προκαλεί η άφιξη της βασίλισσας Ελισάβετ στην Κύπρο για να κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης της Κοινοπολιτείας.

1994: Στο Ισραήλ, η ισλαμική Χαμάς ανατινάζει λεωφορείο στο κέντρο του Τέλ Αβίβ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άτομα.

1995: Στη Ρουμανία, συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι φοιτητικές διαδηλώσεις στο Βουκουρέστι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή διδάκτρων στα Πανεπιστήμια.



1995: Ύστερα από καταγγελίες της ΕΣΗΕΑ, ανατίθεται προκαταρκτική εξέταση στον αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών, Γεώργιο Γεράκη, για συσσωρευμένα χρέη πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών που οφείλουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, λόγω μη καταβολής του αγγελιόσημου, στα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων ΤΣΠΕΑΘ και ΕΔΟΕΑΠ.

1996: Δολοφονείται ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της Κολομβίας Φελίπε Περές στην πόλη Μεντεγίν.

1997: Στη Βρετανία, 70 στρατιώτες υποβάλλουν μήνυση κατά του Υπουργείου Άμυνας, καταγγέλλοντας βία και σεξουαλική κακοποίηση κατά τις τελετές μύησης στις Ένοπλες Δυνάμεις.

1999: Η Αυστριακή Elfi Eder αποχωρεί από το αλπικό σκι σε ηλικία 29 ετών. Στην καριέρα της κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1993, το Ολυμπιακό αργυρό μετάλλιο το 1994, ενώ ανακηρύχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σλάλομ το 1996.

2001: Ένα ψαράδικο από την Ινδονησία βουλιάζει στο δρόμο για το νησί των Χριστουγέννων. Πάνω του επέβαιναν 400 άτομα που αναζητούσαν άσυλο. Πέθαναν οι 353.

2002: Στην Ιρλανδία διεξάγεται για δεύτερη φορά δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Νίκαιας. Ανακούφιση στην Ευρώπη, καθώς οι Ιρλανδοί σε ποσοστό 62,9% δίνουν το πράσινο φως στη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



2003: Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' αγιοποιεί την Μητέρα Τερέζα.

2003: Πεθαίνει ο πρώην πρόεδρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς.



2005: Ξεκινά στη Βαγδάτη η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν.



2012: Στο Ντάλας φωτιά καταστρέφει το άγαλμα-σύμβολο της πόλης γνωστό ως BigTex.

2013: Σιδηροδρομικό ατύχημα στο Μπουένος Άιρες με 105 τραυματίες.