21.1.17

“Μουσική Βραδιά σε τοπίο Παπαδιαμάντη” την Κυριακή στη Νέα Κίο


Αύριο Κυριακή 22 Γενάρη στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Kέντρο Νέας Κίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Η Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Άργους - Τμήμα Νέας Kίου θα παρουσιάσουν:
“Μουσική Βραδιά σε τοπίο Παπαδιαμάντη”
με αφηγητές τον Λεφτέρη Μπαρδάκο και την Εύα Γιαγκιόζη και μουσικούς, τους μαθητές του Τμήματος Νέας Κίου του Δημοτικού Ωδείου Άργους. 

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει χοροδραματικά η Μόνικα Κολοκοτρώνη, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Γιάννης Σαρηγιάννης.


ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΓΥΜΝAΣΙΟΥ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥ


Α.Ο Αργοναύτης - Α.Ο Κρανιδίου σήμερα στις 6 μ.μ.


Η Χορωδία της Νέας Κίου έκοψε την πίτα της


Στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της η Δημοτική Χορωδία Νέας Κίου.

Καλή χρονιά ευχόμαστε σε όλους τους χορωδούς (παρόντες και απόντες) και στον μαέστρο κ. Θεοδόση Αντωνιάδη... Καλή μουσική χρονιά στην Χορωδία μας! 










Φωτογραφίες : Μαίρη Βρυσούλη

Πες μου μια σοφή κουβέντα...


Ω, Απόλλωνα, πόσο δυσάρεστο είναι να βρίσκεται ο άνθρωπος σε απελπισία και πόσο τότε στεναχωρείται απ' όλα τα πράγματα.

Ανακρέων
Λυρικός ποιητής από την Τέω της Ιωνίας

Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, Αγία Αγνή

Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής


Σπουδαίος θεολόγος και κύριος εκπρόσωπος του αγώνα εναντίον των αιρετικών διδασκαλιών του Μονοθελητισμού και του Μονοενεργητισμού. Η Εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο και Ομολογητή και τιμά τη μνήμη του στις 21 Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Μάξιμος.

Ο Μάξιμος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη περί το 580 από πλούσια οικογένεια κι έλαβε αξιόλογη φιλοσοφική και θεολογική μόρφωση. Συνδέθηκε στενά με τον αυτοκράτορα Ηράκλειο (610-641), αλλά η φήμη που είχε αποκτήσει και η έντονη θεολογική του δράση ενόχλησαν το Παλάτι, που επιδίωκε ένα πολιτικό συμβιβασμό με τους αιρετικούς.

Με διαταγή του αυτοκράτορα Κώνστα Β’ (641-668), συνελήφθη από τον έξαρχο της Ιταλίας Θεοδόσιο και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Η άρνησή του να δεχθεί οποιαδήποτε υποχώρηση στην καταδίκη του Μονοθελητισμού και του Μονοενεργητισμού είχε ως συνέπεια την εξορία του στη Θράκη (655).

Σύμφωνα με τους συναξαριστές, κατά τη διάρκεια της εξορίας του συνέχισε να προκαλεί τις αρχές με το ορθόδοξο θεολογικό του πιστεύω, με συνέπεια να του κόψουν τη γλώσσα και το δεξί του χέρι. Ακολούθησε νέα εξορία του Μάξιμου στον Καύκασο, όπου πέθανε από τις κακουχίες το 662.

Το έργο του επηρέασε βαθύτατα την εξέλιξη της ορθόδοξης θεολογίας, ενώ το μαχητικό του πνεύμα υπέρ της ορθόδοξης πίστης παραμένει λαμπρό υπόδειγμα στη συνείδηση της Εκκλησίας.

Απολυτίκιο

Θείου Πνεύματος, τη επομβρία, ρείθρα έβλυσας, τη Εκκλησία, υπερκοσμίων δογμάτων πανεύφημε, θεολόγων δε του Λόγου την κένωσιν, ομολογίας αγώσι διέλαμψας. Πάτερ Μάξιμε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθσι ημίν το μέγα έλεος.


Αγία Αγνή

Παρθενομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 21 Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Αγνή.

Η Αγνή γεννήθηκε στο Σαλέρνο και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Συγκέντρωνε στο σπίτι της τις φίλες της και τις προέτρεπε να λατρεύουν τον Χριστό ως τον μοναδικό Θεό. Οι Ρωμαϊκές αρχές τη συνέλαβαν ως ιερόσυλη και την έκλεισαν για τιμωρία σε οίκο ανοχής. Οι άντρες, όμως, που προσπαθούσαν να την αγγίξουν, έπεφταν σε νάρκη κι έμοιαζαν με νεκρούς. Κατόπιν τούτου οδηγήθηκε στον τόπο του μαρτυρίου στη Ρώμη και κάηκε γυμνή, πιθανώς επί Διοκλητιανού (284-305). Πάνω στον τάφο της, ο Μέγας Κωνσταντίνος έχτισε μικρή εκκλησία.

Απολυτίκιο


Φερωνύμως αγνείας ώφθης κειμήλιον, και ανδρικώς ηγωνίσω υπὲρ της δόξης Χριστού, καλλιπάρθενε σεμνὴ Αγνὴ πανεύφημε· ως γαρ θυσία καθαρά, προσενήνεξαι αυτώ, τελέσασα τον αγώνα, δια πυρός Αθληφόρε, και του εχθρού την πλάνην έφλεξας.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα