14.7.16

"Οι τηλεοπτικές άδειες" του Δημήτρη Καμπουράκη


Μακρά η δημόσια συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες. Προσφιλές θέμα στο ουζερί και στην αυλή της ταβέρνας... «Ποιοι παλιοί θα πάρουν άδεια και ποιοι θα μείνουν απ’ έξω; Αμ οι καινούργιοι; Είναι γεροί παίχτες, ρίχνουν πολλά λεφτά. Οι παλιοί έχουν προσωπικό, εξοπλισμό και πιστό κοινό, οι καινούργιοι έχουν χρήμα και φιλοδοξίες. Πού να φτάσουν οι τέσσερις άδειες για να ικανοποιηθούν όλοι; Μπα, τελικά δεν θα δοθούν μόνο τέσσερις, μπορεί να γίνουν πέντε ή έξι...».

Όλοι έχουν άποψη, όλοι έχουν απόρρητες πληροφορίες για το περιεχόμενο των φακέλων. Κυρίως, όμως, όλοι γνωρίζουν τις μύχιες προθέσεις του βαθέος Μαξίμου για τον διαμοιρασμό της τηλεοπτικής πίτας. Άπαντες γνωρίζουν τα πάντα. Ποιους θα ευνοήσει ο Παππάς και ποιους θα ξωπετάξει ο Τσίπρας. Ελλαδάρα σ’ όλο της το μεγαλείο. Έχω ακούσει τα πάντα, από τα πιο λογικά έως τα πιο εξωφρενικά. Ένα μόνο δεν άκουσα, από κανέναν. Ότι ο διαγωνισμός θα είναι αντικειμενικός ή αξιοκρατικός, δίχως παζάρι και πολιτικό σχεδιασμό πίσω του.


ΠΗΓΗ: facebook, Δημήτρης Καμπουράκης

Η Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Αργολίδας στην Έκθεση Βιβλίου στο Ναύπλιο


Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Αργολίδας θα συμμετάσχει στην έκθεση βιβλίου που θα γίνει από τις 28 Ιουλίου μέχρι και τις 28 Αυγούστου στο Ναύπλιο.

Θα είναι παρούσα με δικό της χώρο που τον παραχωρούν τιμητικά ο Δήμαρχος Ναυπλίου κ. Κωστούρος και η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ κ. Καλκούνου, αναγνωρίζοντας τη σημασία της προβολής των συγγραφέων της Αργολίδας.

Η ΕΣΛΑ ευχαριστεί δημοσίως αναγνωρίζοντας τη συνεχή στήριξη του Δήμου στις προσπάθειές της.

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα παρουσιαστεί ένα πολύ πλούσιο έργο σε όλους τους τομείς της συγγραφικής δραστηριότητας. 

Υπάρχει ακόμη χρόνος εγγραφής στα μητρώα της ΕΣΛΑ για όσες και όσους θα ήθελαν να συντονιστούν στις προσπάθειες που καταβάλλει, αλλά και να προβάλουν το δικό τους συγγραφικό έργο.



ΠΗΓΗ: Αργολικά

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ξεκινά αύριο Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016


Με πλούσιο πρόγραμμα, παράλληλες εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια χορού ξεκινά στις 15 Ιουλίου το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Στη διάρκειά του, έως τις 26 Ιουλίου, παρουσιάζει οκτώ διεθνείς και ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού, δύο σεμινάρια, ένα εργαστήρι και δέκα παράλληλες διοργανώσεις, σε είκοσι έξι εκδηλώσεις.

Tο Φεστιβάλ επικεντρώνεται σε δύο βασικά θέματα, που αναδεικνύονται στο κύριο και στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα: στην επιστροφή στις απαρχές του σύγχρονου χορού, με την έννοια της ανατροφοδότησης της σύγχρονης τέχνης με θεμελιώδεις ιδέες, φιλοσοφίες και πρακτικές, και στον χορό για όλους, με έμφαση στην προβολή της «διαφορετικότητας» των ιδιωμάτων, ηλικιών και ταυτότητας των καλλιτεχνών, καθώς και στην ταυτόχρονη παρουσία στη χορευτική δράση καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία.


Φωτεινό παράδειγμα αποκέντρωσης χαρακτήρισε τη διοργάνωση η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Κασιούμη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προκάτοχό της, Βίκυ Μαραγκοπούλου, η οποία «δημιούργησε και ανέδειξε το Φεστιβάλ σε υψηλού επιπέδου ελληνικό, αλλά και διεθνές καλλιτεχνικό γεγονός, επί 21 χρόνια, φέρνοντας στο προσκήνιο την Καλαμάτα, ως πόλη του χορού». Αναφερόμενη στην ανάληψη από την ίδια της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Φεστιβάλ, σε μια δύσκολη για την χώρα περίοδο, τόνισε την επιθυμία της για την ανάγκη συνέχειας αυτού του τόσο ζωτικού για τον χορό θεσμού. Ο προϋπολογισμός, όπως δήλωσε η κα Κασιούμη,  είναι ίδιος με εκείνον της περυσινής χρονιάς (400.000 ευρώ, τα οποία προσφέρουν το υπουργείο και ο δήμος Καλαμάτας με τη συμβολή χορηγών), παρότι το Φεστιβάλ, φέτος, θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια.



Ξεχωριστή σημασία έχουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα από τα δύο δεκαήμερα σεμινάρια, που έχουν προγραμματιστεί το ένα για επαγγελματίες χορευτές και σπουδαστές του χορού και το άλλο για ερασιτέχνες - λάτρεις του χορού όλων των ηλικιών. Ακόμα, διοργανώνεται ένα σύντομο, αλλά ξεχωριστό εργαστήριο σύγχρονου χορού, που απευθύνεται σε όλους, σε άτομα με ή χωρίς αναπηρία (18 χρόνων και άνω), για τη συμμετοχή των οποίων δεν απαιτείται γνώση χορού, μόνο το ενδιαφέρον και η επιθυμία για κίνηση!


Η σειρά των παράλληλων εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί «ανοίγεται» στην πόλη και φιλοδοξεί να αναδείξει μια άλλη πλευρά της διοργάνωσης, που υποστηρίζει τις συνέργειες και τις συνεργασίες με πολλούς και διαφορετικούς θεσμούς και συνδυάζει τον χορό με βραδιές μουσικής, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις και συζητήσεις. Σε αυτές, ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, το Γκαλά Όπερας με τον Δημήτρη Πλατανιά, προβολές, όπως αυτή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ της Bess Kargman, με τίτλο «First Position» (2011), των φιλμ «Drops of Breath», «All This Can Happen», καθώς και η εγκατάσταση - ταινία «The Running Tongue».


Παράλληλα, το 22ο Φεστιβάλ συνεργάζεται με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και, ειδικότερα, με το πρόγραμμα Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, ενώ διευρύνει την ήδη πολύ καλή συνεργασία του με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, όπου συνεχίζεται η έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας», η οποία θα πλαισιωθεί και με μια παράσταση χορού.


Παραστάσεις
Η εντυπωσιακή παραγωγή «Links» του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που υπογράφει ο σπουδαίος Έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης, θα σηκώσει την αυλαία του Φεστιβάλ, στις 15 Ιουλίου. Τη σκυτάλη παίρνουν δύο νέες χορογράφοι: η Ευαγγελία Κολύρα και η Άρτεμις Λαμπίρη, με τα έργα «10.000 Litres» και «Me on Top» αντίστοιχα, τα οποία παρουσιάζονται σε μια ενιαία παράσταση. Η συνέχεια ανήκει στον -  πολλά υποσχόμενο και ανερχόμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο - Χρήστο Παπαδόπουλο, ο οποίος, με την ομάδα του, Λέων και Λύκος, παρουσιάζει το δεύτερο έργο της καριέρας του, «Opus». Μια ενδοσκόπηση στην έννοια της κρίσης ως καταρχήν υπαρξιακή, αλλά ταυτοχρόνως κοινωνική, οικονομική, πολιτική, αξιακή και ηλικιακή κάνει το έργο «Στην άκρη του βατήρα», που θα δούμε από την ομάδα Αμάλγαμα και τη χορογράφο Μαρία Γοργία, ενώ, σε θεατές όλων των ηλικιών, απευθύνεται το έργο «Drops of Peace», μια παράσταση σε εξωτερικό χώρο που συνδυάζει χορό και προβολές. Οι χορογράφοι Αποστολία Παπαδαμάκη (ομάδα Quasi Stellar, Ελλάδα), Σοφί Μπουλμπουλιάν (Sophie Bulbulyan, ομάδα Dk - Bel, Γαλλία) και Λία Χαράκη (ομάδα Πέλμα, Κύπρος) δημιουργούν το «Drops of Peace», ως απόηχο του «Drops of Breath», της πρώτης διεθνώς υποβρύχιας παράστασης χορού.


Αποτελούμενη από χορευτές αρτιμελείς και μη, η ομάδα Candoco Dance Company επισκέπτεται την Καλαμάτα με έργα δύο καταξιωμένων χορογράφων, των Aλεξάντερ Γουίτλεϊ και Τόμας Χάουερτ. Το «Beheld», έργο του Γουίτλεϊ, εξερευνά τις δυνατότητες αρτιμελών και μη χορευτών, ενώ το «Notturnino» του βραβευμένου Χάουερτ  εμπνέεται από το ντοκιμαντέρ «Tosca's Kiss», το οποίο αναφέρεται στη ζωή στην Casa di Riposo Per Musicisti του Μιλάνου, το πρώτο γηροκομείο του κόσμου για τους συνταξιούχους τραγουδιστές της όπερας, που ιδρύθηκε από τον Τζιουζέπε Βέρντι, το 1896.

Τέλος, το επίκαιρο ερώτημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας και, κατά συνέπεια,  της δικής μας συλλογικής ταυτότητας θέτει η ομάδα Rootless Root - Λίντα Καπετανέα και Γιόζεφ Φρούτσεκ, στο έργο «Europium»

Πληροφορίες

Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας: Παν. Καίσαρη 6 - Καλαμάτα, τηλ.: 27210 83086 και 27210 90886. 
Τιμές εισιτηρίων: παραστάσεις στην Κεντρική Αίθουσα: 15 και 12 (φοιτητικό - μειωμένο) ευρώ, στο Στούντιο: 12 ευρώ, ειδική τιμή για τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια του Φεστιβάλ: 10 ευρώ, η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις και στην παράσταση «Drops of Peace» είναι ελεύθερη. 
Προπώληση εισιτηρίων: Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (καθημερινά, εκτός Κυριακής και απογεύματος Σαββάτου: 10:00 - 13:00 και 18:30 - 21:00, τηλεφωνικά: 27210 83088 και 27210 98025 (τις ίδιες ημέρες και ώρες), ηλεκτρονικά: kalamatadancefestival.gr.


ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Εκδήλωση στην Καθολική Εκκλησία Ναυπλίου



Η καθολική κοινότητα του Ναυπλίου και ο εφημέριος Georges Chorzempa σας προσκαλούν την Κυριακή 17 Ιουλίου και ώρα 11 π.μ στην Καθολική Εκκλησία Ναυπλίου (Μεταμόρφωση του Σωτήρος) για τον εορτασμό του 175ου έτους από την τοποθέτηση του μνημείου των Φιλελλήνων.

Θα ομιλήσει ο Γεώργιος Κόνδης, Δρ. Κοινωνιολογίας με θέμα «Το Ναύπλιο και η καθολική του εκκλησία».

Θα ακολουθήσει δεξίωση.




ΠΗΓΗ: Αργολικά

Μεγάλη επιτυχία για το «1ο Αντάμωμα Παιδικών Ομάδων Παραδοσιακού Χορού» στους Γαργαλιάνους


Μέσα σε κλίμα εγκάρδιο, με θερμά συναισθήματα αγάπης και φιλίας ολοκληρώθηκε το «1ο Αντάμωμα Παιδικών Ομάδων Παραδοσιακού Χορού» το οποίο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των Αγαπηνίων 2016 το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία των Γαργαλιάνων.

Η εκδήλωση είχε σαν σκοπό την προώθηση των ντόπιων παραδοσιακών χορών, τραγουδιών και εθίμων μέσα από τα παιδικά Τμήματα και με την συνεύρεση, με άλλους αντίστοιχους συλλόγους, ώστε να γνωρίσουν τα παιδιά ακόμη περισσότερους χορούς.

Διοργανωτές της ιδέας αυτής ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων κα. Λουκία Πρεβεζάνου στη σύντομη ομιλία της καλωσόρισε τα παιδιά των συλλόγων που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση καθώς και το κοινό που βρέθηκε στην κεντρική πλατεία των Γαργαλιάνων προκειμένου να παρακολουθήσει την παράσταση. Ευχαρίστησε επίσης τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, κα. Πόπη Τσαουσίδου και κα. Σπυριδούλα Καλκαβούρα για την παρουσίαση της βραδιάς καθώς και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου.

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ο οποίος εξήρε το έργο των Συλλόγων της Τριφυλίας.

Τα χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχαν:

1.Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών
2.Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαραθόπολης
3.Σύλλογος «Καλλιπάτειρα» Κοπανακίου
4.Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργου
5.Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων








Εξαήμερο Επιστημονικό Συνέδριο: «Αναζητώντας τις Δυναμικές του Σύγχρονου Σχολείου (VI)» σε Άργος και Ναύπλιο


Εξαήμερο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τις Δυναμικές του Σύγχρονου Σχολείου (VI)»  συνδιοργανώνει το Ετήσιο Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή- Λογοθεραπεία- Συμβουλευτική του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Επιστημονικό Σωματείο Ε.Σ.Σ.Λ.Ε.Π.Ε. για δεύτερη συνεχή χρονιά στις πόλεις του Άργους και του Ναυπλίου από την Τρίτη 19 έως και την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016.

Το Πρόγραμμα Εργασιών του Συνεδρίου έχει αναρτηθεί στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.slideshare.net/Logotherapy-esslepe/vi-63975898

Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Έρχονται στο Αίγιο για να με χλευάσουν


Με αφορμή την παράσταση «Ο ΠΛΟΥΤΟΣ»  του Αριστοφάνη που παίχτηκε στις 12 Ιουλίου στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας και θα παιχτεί την προσεχή Τρίτη 19 Ιουλίου στο Αίγιο με πρωταγωνιστές τους Κιμούλη, Μπέζο και Φιλιππίδη, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος, εξέδωσε ανακοίνωση. Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι "ο θίασος έρχεται στο Αίγιο με σκοπό να τον χλευάσει" προαναγγέλλοντας "κακοήθειες, οι οποίες πρόκειται να συμβούν στην πόλη πόλη του Αιγίου" όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

Η ανακοίνωση του Μητροπολίτη έχει ως εξής: 

Αγαπητοί Αιγιώτες και Αιγιώτισες,
Λόγοι συνειδήσεως με υποχρεώνουν να σας ενημερώσω, προαναγγέλλοντας κακοήθειες, οι οποίες πρόκειται να συμβούν στην πόλη μας την προσεχή Τρίτην 19ην Ιουλίου. 
Προχθές 12 Ἰουλίου τό βράδυ στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο των Πατρῶν δόθηκε μία θεατρική παράσταση με τίτλο: «Ο ΠΛΟΥΤΟΣ του Αριστοφάνη». 
Παράγοντες, οι οποίοι παρακολούθησαν την παράσταση αυτή, μας εγνωστοποίησαν τα εξής: Πρωταγωνιστές στο έργο αυτό ήσαν οι ηθοποιοί κ.κ. ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΠΕΖΟΣ και ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, γνωστοί για τα αριστερά τους φρονήματα.
Καθώς μας επληροφόρησαν η βωμολοχία και το υβρεολόγιο, προσαρμοσμένο στην φθηνή εποχή που διανύουμε, ήταν τέτοιο που αλλοίμονο, εάν κάποιος γονηός είχε μαζί του εκεί και τα παιδιά του! 
Επί πλέον ο αριστερός κ. ΚΙΜΟΥΛΗΣ σε ρόλο καθοδηγητή, σε εμβόλιμο κομμάτι της παράστασης, απευθυνόμενος στο κοινό και ειδικά στους νέους τους προέτρεπε να αντιδράσουν στην εργασία και στις κοινωνικές δομές, εξυβρίζοντας και υποτιμώντας κάθε θεσμό. Προχωρώντας μάλιστα σε κάποιο συμβολισμό θέλησε να καθοδηγήσει τις μάζες της νεολαίας σε δυναμικές αντιδράσεις (!!!) που παραπέμπουν σε .....άλλες εποχές! Κάποια στιγμή, βγάζοντας το κόκκινο φουλάρι από το λαιμό του, το παρέδωσε σε ένα νεαρό πρόσωπο του θιάσου, λέγοντας: ...στον όρκο που έχουμε κάνει από παληά και μας ενώνει..., υπονοώντας και παραπέμποντας στον εθνικό διχασμό. 
Σε κάποια στιγμή οι Πρωταγωνιστές κ. Κιμούλης κλπ. αναφέρθηκαν και στο ταπεινό πρόσωπό μου! Το πρόσωπό του Μητροπολίτου Καλαβρύτων λοιδωρήθηκε, με αφετηρία αυτά που έχω πει για τον ανεκδιήγητο και άθεο Υπουργό της α-Παιδείας κ. ΦΙΛΗ, ο οποίος, δυστυχώς, συνεχίζει να προκαλή το Δημόσιο αίσθημα. Προχθές στη Βουλή των Ελλήνων οι Μαθητές-Βουλευτές τον κόλλησαν στον τοίχο! Με την ευκαιρία μαζί με τον Επίσκοπό σας εχλεύασαν και την Αγία Εκκλησία μας, την Μητέρα και Τροφό του Έθνους μας!
Πληροφορούμαι, ότι αυτός ο θίασος θα εμφανισθῆ και στην πόλη μας στις 19-7-2016 στο υπαίθριο θέατρο «Γεώργιος Παππάς». 
Διαπορούμε πως και με ποια δικαιολογία η ΔΗ.ΚΕ.ΠΑ. θα φιλοξενήση στην πόλη μας ένα τέτοιο θίασο. Το γνωρίζει άραγε ο φίλτατος Δήμαρχός μας κ. Αθαν. Παναγόπουλος; Το εγκρίνει; Οι παράγοντες της Δημοτικής Αρχής θα επιτρέψουν να χλευάσουν τον Επίσκοπό σας; Αυτή θα είναι η αμοιβή μου για τα τριάκοντα και οκτώ έτη (38) μιάς θυσιαστικής πορείας στον ιστορικό αυτό τόπο μας; 
Διερωτῶμαι επίσης θα είναι πολλοί οι Αιγιώτες και οι Αιγιώτισσες, που θα τρέξουν, και θα πληρώσουν ίσως και εισιτήριο, για να παρακολουθήσουν μια παράσταση, όπου σε κάποια ενδιάμεση παρεμβολή θα γελοιοποιείται το πρόσωπο του Μητροπολίτου των;

Αγαπητοί μου Αιγιώτισσες και Αιγιώτες, 
Αδελφοί μου και Παιδιά μου,
Θα επιτρέψουμε, λοιπόν, στους αριστερούς και άθεους να μας ξαναγυρίσουν στα χρόνια του εθνικού διχασμού και του εμφυλίου πολέμου, δηλ. του συμμοριτοπολέμου; Θα ξαναγυρίσουμε άραγε στα θλιβερά εκείνα χρόνια, όταν το τραγούδι που κυριαρχούσε στις γειτονιές ήταν το «αδελφός τον αδελφό να σκοτώνει; Σκεφθείτε και ενεργήστε. Η ευθύνη είναι επάνω σας. 

+ ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ


ΠΗΓΗ: kalavrytanews.com

To «Wheeling 2 help» σε είκοσι ελληνικές πόλεις (ανάμεσα σ’ αυτές και η Κόρινθος, το Ναύπλιο, η Σπάρτη, η Καλαμάτα, το Γύθειο και η Τρίπολη)


Το Wheeling 2 help, είναι μία πρωτοβουλία δύο νέων ανθρώπων (Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης, Θεοδώρα Μπίτση), που θα ποδηλατήσουν απ’ την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Ηράκλειο Κρήτης, με στόχο την ενημέρωση για παιδιά με αναπηρία. Θα περάσουν από είκοσι (20) ελληνικές πόλεις (ανάμεσα σ’ αυτές και η Κόρινθος, το Ναύπλιο, η Σπάρτη, η Καλαμάτα, το Γύθειο και η Τρίπολη), οργανώνοντας πολλές εκδηλώσεις (αθλητικές, εθελοντικές, περιβαλλοντικές, κλπ) μέσα στις πόλεις. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της δράσης, θα «τρέξει» και μία καμπάνια, με στόχο να συγκεντρωθούν 19.000 ευρώ, με τα οποία και θα αγοραστούν 100 αμαξίδια που θα μοιραστούν από πέντε, σε κάθε πόλη που θα περάσουν.

Οι δωρεές θα γίνονται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Η επιλογή και η παραγγελία των αμαξιδίων έχει ήδη γίνει. Σε περίπτωση που συγκεντρωθούν επιπλέον χρήματα, θα δοθούν στην Εθνική Παρα-ολυμπιακή ομάδα.

Τα αμαξίδια θα παραδίδονται στις πόλεις απ’ τους εθελοντές, όταν θα περνούν σε κάθε μία από αυτές. Με αφορμή αυτό, σκοπός είναι να οργανωθούν εορτές αθλητισμού και εθελοντισμού, σε κάθε πόλη. Στόχος είναι να βγει όσο το δυνατόν, περισσότερος κόσμος στους δρόμους ή τις πλατείες, να ενημερωθεί για τα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρία, να αθληθεί και να ψυχαγωγηθεί.

Για την Τρίπολη, ο Δήμος (που θα είναι συνδιοργανωτής), παραχώρησε την Πλατεία Άρεως και η εκδήλωση θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου. Θα γίνουν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Πέρα απ’ τις δράσεις που βιωματικά θα δείχνουν στα παιδιά, θα υπάρξουν ουκ ολίγα αθλητικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Θα οργανωθεί ποδηλατική βόλτα και επίδειξη αθλητικών και χορευτικών προγραμμάτων από γυμναστήρια. Θα γίνει επίδειξη πολεμικών τεχνών, θα οργανωθεί μίνι συναυλία απ’ το Μουσικό Σχολείο, θα παρουσιαστεί θεατρικό έργο από μέλη του συλλόγου ΑΜΕΑ Αρκαδίας.

Τον συντονισμό όλης της δράσης έχει αναλάβει η "5ΕΝΤΕ", μία κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, μέλη (Γιώργος Καραγιάννης, Στέφανος Παπαδόπουλος) της οποίας, παραχώρησαν χθες στην Τρίπολη, συνέντευξη Τύπου για το όλο πρότζεκτ.


ΠΗΓΗ: ert.gr

Η κα Χριστίνα Μπαρλιά Επίτιμη Πρόεδρος του ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ. “Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”


Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016, συνεδρίασε το Δ.Σ. του ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ “Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”, και ομόφωνα ανακήρυξε την κα Χριστίνα Μπαρλιά Επίτιμη Πρόεδρο του Συλλόγου, ως ένδειξη τιμής στο πρόσωπό της.

Τον Ιούλιο του 1993, η κα Μπαρλιά είχε την ιδέα ίδρυσης ενός συλλόγου που θα αγκαλιάσει τους ασθενείς με καρκίνο του Ν Αργολίδας, αλλά και τις οικογένειές τους.

Από τότε και επί 22 χρόνια, είναι η μοναδική εκλεγμένη πρόεδρος του Συλλόγου.

Η προσφορά της στον συνάνθρωπο ανεκτίμητη.

Οι στόχοι της, σχετικά με το σύλλογο, συνεχώς υψηλότεροι. Έτσι σήμερα ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Αργολίδας “Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”, είναι μέλος της ΕΛΛ.Ο.Κ.(Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου) και από τον Μάρτιο του 2016, μέλος της ECPC (Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ασθενών με Καρκίνο).

Χριστίνα, σε ευχαριστούμε για το έργο σου!!


Το Διοικητικό Συμβούλιο

"Η κόρη των Καλαβρύτων", του Θανάση Φροντιστή


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Ακολουθώντας τα χνάρια της αρχαίας τραγωδίας ως σύνθεση και ως πλοκή, σκοπό έχει να αναδείξει και στη σκηνή την έκφραση της ακραίας βαρβαρότητας, της σκληρότητας και της απανθρωπιάς των Γερμανικών στρατευμάτων Kατοχής στα Kαλάβρυτα, στις 13/12/1943. Aλλά, επίσης, και πτυχές της ανθρώπινης φύσης και συναισθήματα, που ταυτοποιούνται στα πρόσωπα της τραγωδίας. Μιλάμε με τον Θανάση Φροντιστή συγγραφέα του βιβλίου «Η κόρη των Καλαβρύτων» εκδόσεις Λιβάνη.

-Τι σας παρακίνησε να γράψετε την Κόρη των Καλαβρύτων και πώς καταλήξατε στη μορφή της τραγωδίας;

Για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων έχουν εκδοθεί πολλά καλά βιβλία με μαρτυρίες επιζώντων, που διηγούνται τα τραγικά ιστορικά γεγονότα που έζησε η πόλη και οι κάτοικοί της. Έχοντας ζήσει και ο ίδιος τη Γερμανική βαρβαρότητα της κατοχής, την πείνα και τον τρόμο, δεν ήθελα να προσθέσω ένα ακόμα ιστορικό βιβλίο. Ο τόπος της εκτέλεσης, η ράχη του Καππή, όταν επισκέφθηκα τα Καλάβρυτα, μου πρόσφερε τον καμβά, το σκηνικό για μια πιο ζωντανή απόδοση της τραγωδίας του Ολοκαυτώματος. «Είδα» τα τραγικά γεγονότα και τα πρόσωπα αλλά και τις μνήμες μου από την σκληρή εποχή και τα συγκέντρωσα όλα σε ένα θεατρικό έργο, μια τραγωδία. Σε ένα δηλ. δημοτικό ποίημα που μπορεί να τα υποστηρίξει στη σκηνή.

-Το βιογραφικό σας δείχνει έναν τεχνοκράτη και μάλιστα διδάκτορα οικονομολόγο με μακρά εμπειρία στη διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών. Πώς συνδέεται η Κόρη των Καλαβρύτων, ένα έργο γεμάτο ευαισθησίες με το σκληρό προφίλ ενός τεχνοκράτη;

Η σκληρή δουλειά μου ως μάνατζερ διεθνών εταιριών δεν με απέκοψε από τις ρίζες μου και από τα παιδικά μου χρόνια, που ήταν κυριολεκτικά μια τραγωδία. Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων τα έχει σημαδέψει αυτά τα χρόνια και ήθελα μέσα από την Κόρη των Καλαβρύτων να τα περιγράψω στις νεότερες γενιές, για να μη λησμονηθούν, αλλά με ένα πιο δυναμικό τρόπο από ένα ιστορικό κείμενο. Το έργο άρχισα να το γράφω από την αρχή της κρίσης που ζει η χώρα και το ολοκλήρωσα στο τέλος του 2015. Όλα αυτά τα χρόνια, ο ρόλος της Γερμανίας σ’ αυτά που συνέβαιναν (και φυσικά εξακολουθούν να συμβαίνουν στη χώρα) ήταν πολύ εμφανής. Και μου έξυναν τις παλιές πληγές. Η Κόρη των Καλαβρύτων δεν είναι βέβαια το πρώτο μου βιβλίο. Η λογοτεχνία ήταν για μένα  διέξοδος όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου στις επιχειρήσεις. Έχω εκδώσει αρκετά βιβλία από τα οποία  τα δύο είναι θεατρικά.

-Η Κόρη των Καλαβρύτων ήταν λοιπόν μια αντίδραση σ’ αυτά που η Γερμανία κατά την κρίση σας έκανε στη χώρα; 

Το βιβλίο μου θα αναδείξει στη σκηνή με πολύ εύγλωττο, πιστεύω, τρόπο την έκφραση της ακραίας βαρβαρότητας, της σκληρότητας και της απανθρωπιάς των γερμανικών στρατευμάτων στα Καλάβρυτα και γενικότερα στη χώρα. Δεν μένει όμως εκεί. Αναδεικνύει τα συναισθήματα των ανθρώπων που εμπλέκονται στο έργο τα οποία σταδιακά μεταλλάσσονται από το πάθος για εκδίκηση στη μεγαλοψυχία, τη συγχώρεση, στην αγάπη για τον άνθρωπο. Η Κόρη των Καλαβρύτων είναι μια ισχυρή κραυγή κατά της βίας, του φασισμού και του πολέμου. Είναι ένας ύμνος στη ειρήνη. Μέσα βέβαια από τγην πλοκή της τραγωδίας βγαίνει καθαρό το αίτημα για δικαιοσύνη και για επανόρθωση των αποτελεσμάτων των εγκλημάτων των Γερμανών στην Κατοχή. Είναι και το έργο μου αυτό μια υπενθύμιση. Όχι, δεν πρέπει να ξεχάσουν οι νέες γενιές το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και τα 100 ακόμα Ολοκαυτώμτα σ’ όλη τη χώρα. Εγώ, ως θύμα της κατοχής ο ίδιος, θεωρώ, ότι έχω υποχρέωση να συμβάλω στη διατήρηση της μνήμης.

-Πώς και επιλέξατε τον έμμετρο λόγο και μάλιστα τον δεκαπεντασύλλαβο, δηλ. αυτόν τον δύσκολο τρόπο για να γράψετε την Τραγωδία Η Κόρη των Καλαβρύτων;

Η Κόρη των Καλαβρύτων ακολουθεί τα χνάρια της αρχαίας τραγωδίας κατά την Αριστοτελική έκφραση και τα παραδείγματα των τραγωδιών του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευρυπίδη. Ο  δεκαπεντασύλλαβος είναι ο εθνικός μας στίχος. Τα δημοτικά μας τραγούδια, αλλά και ο εθνικός μας ύμνος είναι γραμμένα με τέτοιον στίχο. Άλλωστε, από μαθητής, όταν έγραφα ποιήματα, ακολουθούσα αυτόν τον στίχο. Γιατί ρέει, έχει μουσικότητα, σου προσφέρει ευελιξία στην έκφραση. Και,  φυσικά,  γιατί είναι η παράδοσή μας. Δεν θα μπορούσα εύκολα να δεχτώ άνετα μια τραγωδία σε πεζό λόγο.
........................................................................

Ο Θανάσης Φροντιστής γεννήθηκε στο Μώλο Φθιώτιδας. Σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική και έκανε μεταπτυχιακές (ΜΒΑ) και μέρος των διδακτορικών του Σπουδών (Ρh.D) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης. Είναι Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών. Είναι Πρόεδρος των δύο ανωνύμων εταιριών που ίδρυσε (ΕΜΙ Εκπαιδευτική Α.Ε. και ΕΜΙ Συμβουλευτική Α.Ε.), Αντιπρόεδρος και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου και αρχισυντάκτης οικονομικού περιοδικού. Κατά την 40ετή σταδιοδρομία του ως ανώτερου και ανώτατου στελέχους σε γνωστές διεθνείς εταιρίες, διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΟΤΕ. Δίδαξε σε γνωστά Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ελλάδα. Διετέλεσε ή είναι μέλος της Διοίκησης πολλών ευρωπαϊκών και ελληνικών επιστημονικών, επαγγελματικών και κοινωνικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων ο Όμιλος Προώθησης Εξαγωγών της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Αντιπρόεδρος), το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών (ΙΝΚΑ-Αντιπρόεδρος), το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών, ο Σύνδεσμος Εταιριών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Πρόεδρος), το Αραβοελληνικό Επιμελητήριο (Αντιπρόεδρος) και άλλες. Για πολλά χρόνια ήταν Σύμβουλος-Εμπειρογνώμων του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου του ΟΗΕ/ΠΟΕ. Έχει δημοσιεύσει δύο βιβλία και πάνω από εβδομήντα άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες. Ασχολείται από 30ετίας με τη δημοσιογραφία και με τη λογοτεχνία. Γράφει ποίηση και θέατρο. Ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες και έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ομιλεί Αγγλικά και Γαλλικά. Είναι παντρεμένος με τη Νέλλη Μιχαήλ και έχουν τρεις κόρες.


ΠΗΓΗ: presspublica.gr

«Μουσική Οδύσσεια» – Διεθνές Θερινό Σχολείο Μουσικής στο Ναύπλιο



Η «Μουσική Οδύσσεια», ένα διεθνές θερινό σχολείο μουσικής που διεξάγεται για τρίτη συνεχή χρονιά στο Ναύπλιο, προσφέρει διδασκαλία παγκόσμιας κλάσης από διεθνώς αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς και ερμηνευτές, σε νέους μουσικούς που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους. Στο πλαίσιο του προγράμματος, διεξάγονται παράλληλες ανοιχτές εκδηλώσεις και συναυλίες στο κοινό του Ναυπλίου. 

Εκτός από τη διδασκαλία και τις ανοιχτές εκδηλώσεις, το πρόγραμμα ξεχωρίζει για τη σημαντική υποστήριξη που παρέχει στους ταλαντούχους σπουδαστές, στους οποίους προσφέρει ως βραβεία χορηγούμενες συναυλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξη της καριέρας τους στη διεθνή σκηνή. 

Η Ρωσίδα πιανίστρια και καθηγήτρια πιάνου στο Royal College of Music (RCM) του Λονδίνου, Yekaterina Lebedeva, ίδρυσε αυτό το θερινό σχολείο μουσικής για πιάνο και φωνή. Το πρόγραμμα διεξάγεται για 3η συνεχή χρονιά στο Ναύπλιο με τη συμμετοχή 30-40 σπουδαστών από όλο τον κόσμο: το Ην. Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία, το Μεξικό και την Κίνα. 

Μεταξύ των επισκεπτών-καθηγητών του προγράμματος περιλαμβάνονται διεθνείς αστέρες της μουσικής όπως, η Sumi Jo, η Susan Bullock CBE, η Judith Howarth, η Καθηγήτρια Vanessa Latarche, η Christina Ortiz και η Janina Fialkowska.

Η «Mουσική Οδύσσεια» έχει σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με το Δήμο Ναυπλιέων, καθώς και με άλλους φορείς στην περιοχή, ενώ συνεργάζεται και με διεθνείς οργανισμούς όπως το φεστιβάλ Young Virtuosi στη Γαλλία, τα ιδρύματα Aspect Foundation, Robert Boas, Talent Unlimited, αλλά και το E.P.T.A. Athens και το Διεθνές Φεστιβάλ Ξηροπήγαδου, που προσφέρουν ευκαιρίες για συναυλίες στους άριστους σπουδαστές. 

Η Yekaterina Lebedeva, που είναι παντρεμένη με Έλληνα, επέλεξε να λειτουργήσει το σχολείο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ναύπλιο γιατί, όπως λέει και η ίδια: «Είναι μια χώρα που αγαπώ, μια χώρα με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και μοναδική πολιτιστική κληρονομιά. Οι διδάσκοντες και οι σπουδαστές μας αγαπούν και θαυμάζουν την Ελλάδα εξίσου. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που χάρη στη Μουσική Οδύσσεια μπορέσαμε να στηρίξουμε Έλληνες σπουδαστές».


Φέτος η Μουσική Οδύσσεια θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο στις 19-26 Ιουλίου, με τη συμμετοχή των παρακάτω διδασκόντων: 

Πιάνο 

Yekaterina Lebedeva, καθηγήτρια πιάνου στο Royal College of Music, καλλιτεχνική διευθύντρια της Μουσικής Οδύσσειας. 

Φωνή

Sumi Jo, διεθνής ντίβα της όπερας που την ανακάλυψε ο Karajan, με ένα εντυπωσιακό ιστορικό διεθνών εμφανίσεων.

Manolis Papasifakis, ρεπετιτέρ, πιανίστας, ακομπανίστας στο διαγωνισμό Μαρίας Κάλλας.

Πρόγραμμα ανοιχτών εκδηλώσεων και συναυλιών (Ναύπλιο)

Τρίτη 19 Ιουλίου
Ωδείο Ναυπλίου 19.15-20.00: Διάλεξη 
Η Vanessa Latarche «μιλάει για, και ερμηνεύει Μπαχ».

Τετάρτη 20 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο, 19:15-20.00: Διάλεξη 
Η Jenny Drivala και ο Μανώλης Παπασηφάκης συζητούν για την Όπερα. 

Πέμπτη 21 Ιουλίου
Βουλευτικό, 21.00: Συναυλία 
Με προσκεκλημένους καλλιτέχνες τους Alisa Liubarskaya (τσέλο) και Harry Nowakowsky-Fox (πιάνο).

Παρασκευή 22 Ιουλίου
Ωδείο Ναυπλίου 18:00-19.00: Διάλεξη 
Η Yekaterina Lebedeva μιλάει για το: «Πώς οι σωστές επιλογές ρεπερτορίου βοηθάνε σε μια δυνατή τεχνική».

Πλατεία Αγ. Σπυρίδωνα, 21:00: Συναυλία 
«Βραδιά Τραγουδιού στο Ναύπλιο».

Σάββατο 23 Ιουλίου
Βουλευτικό, 21.00: Συναυλία 
«Ένα απόγευμα με τη Μουσική Οδύσσεια» με συμμετέχοντες σπουδαστές του προγράμματος.

Κυριακή 24 Ιουλίου
Βουλευτικό, 21.00: Συναυλία 
«Ένα απόγευμα με τη Μουσική Οδύσσεια» με συμμετέχοντες σπουδαστές στο πρόγραμμα.

Δευτέρα 25 Ιουλίου
Βουλευτικό, 21.00: Συναυλία 
«Ένα απόγευμα με τη Μουσική Οδύσσεια» με συμμετέχοντες σπουδαστές στο πρόγραμμα.

Τρίτη 26 Ιουλίου
Βουλευτικό, 21.00: Συναυλία
«Συναυλία λήξης της Μουσικής Οδύσσειας» με τους βραβευμένους σπουδαστές του προγράμματος. 
Απονομή Βραβείων από το Δήμαρχο Ναυπλίου.
.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα: www.musical-odyssey.com 
Τηλ: 6947374757


Ο λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από τον Σταμάτη Κραουνάκη στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου αύριο και μεθαύριο


Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Ελένη Ουζουνίδου παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «8 Οκτωβρίου 1838. Ο λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα προς τα Ελληνόπουλα», στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, στις 15 και 16 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ.

«Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε».

«Ένα κείμενο που, χρόνια, με γυροφέρνει»

Ο Σταμάτης Κραουνάκης αναφέρει χαρακτηριστικά για την παράσταση: «Ένα θέμα για το Φεστιβάλ. Το μυαλό μου πήγε αμέσως σε ένα κείμενο, που, χρόνια, με γυροφέρνει: τον λόγο του Κολοκοτρώνη στα Ελληνόπουλα.

Με την Ελένη Ουζουνίδου μας συνδέει κοινός χρόνος εργασίας σε πολλά και διαφορετικά. Αριστοφάνης, Λούλα Αναγνωστάκη, Ντάριο Φο. Γνωρίζω καλά τον ήχο και το μέτρο της.

Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο προφορικό κείμενο του Γέρου του Μωριά είναι απόλυτα χρήσιμο να ακουστεί στις μέρες μας. Και, μάλιστα, στην καρδιά του Μωριά. Στο υπέροχο και τόσο γνώριμό μου πια Αρχαίο Θέατρο της Παλιάς Επιδαύρου, τη Μικρή Επίδαυρο.

Η μικρή πενταμελής ομάδα των σταθερών μου συνεργατών ηθοποιών - τραγουδιστών θα συνοδεύσει με μέλος και όρχηση την εκλεκτή πρωταγωνίστρια. Στο πιάνο, θα συνοδεύσω ο ίδιος».

Συντελεστές

Μουσική σύνθεση και διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης, φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς, ήχος: Δημήτρης Σωτηρόπουλος, artwork αφίσας: Δημήτρης Αρβανίτης, παραγωγή: Ελένη Συροπούλου. 
Παίζουν: Χρήστος Γεροντίδης, Σάκης Καραθανάσης, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης, Χάρης Φλέουρας. 
Στο μπουζούκι, ο Βάιος Πράπας. 

Πληροφορίες

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου: Επίδαυρος - Αργολίδα. 
Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 20 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, άνεργοι - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.

Δημιουργική απασχόληση για παιδιά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την ώρα των παραστάσεων


Μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που αν οργανωθεί σωστά, θα κάνει πολλούς γονείς και παιδιά ιδιαιτέρως ευτυχείς, παίρνει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου: 
«Πολλές φορές έχουμε αντιμετωπίσει ένα ευαίσθητο ζήτημα που προκύπτει σε σχέση με τις παραστάσεις της Επιδαύρου (συχνά και επιτόπου ): ολόκληρες οικογένειες έρχονται γεμάτες προσδοκίες για να δουν μια παράσταση που παίζεται εκείνη την ημέρα στο θέατρο, χωρίς να έχουν επιβεβαιώσει αν η καταλληλότητα του θεάματος επιτρέπει την είσοδο παιδιών και κυριότερα, χωρίς να έχουν ενημερωθεί καν, ότι τα παιδια κάτω των 6 ετών δεν επιτρέπεται (για προφανείς λόγους) να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις. Επίσης, πολλοί άνθρωποι δεν ξεκινούν καν για την Επίδαυρο επειδή ακριβώς δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους.

Με αυτό το σκεπτικό η καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ, εγκαινιάζει πιλοτικά φέτος ένα νέο θεσμό: «Τη δημιουργική καλοκαιρινή απασχόληση για παιδιά». Θα απευθύνεται σε παιδιά 4-12 ετών και σκοπό έχει τη δημιουργική απασχόλησή τους κατά την ώρα της παράστασης (που θα παρακολουθούν οι κηδεμόνες τους ), αλλά και την μικρή ξενάγησή τους στο θέατρο της Επιδαύρου. Η θεματική των εργαστηρίων θεάτρου, κίνησης, μουσικής, εικαστικών θα εμπνέεται από τα θέματα της εκάστοτε παράστασης, με ενότητες χωρισμένες και διαμορφωμένες, ανάλογα με το γνωστικό και ηλικιακό επίπεδο των παιδιών, έτσι ώστε να λειτουργεί το εργαστήριο ως μια γέφυρα επικοινωνίας, όπου γονείς και παιδιά, μπορούν να μοιραστούν, μέσα από το δικό τους φίλτρο, τα θέματα της παράστασης που παίζεται στο θέατρο".

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει την Παρασκευή και το Σάββατο 29 & 30 Ιουλίου ως μια αρχική κίνηση προς το ευρύ θεατρικό κοινό της Επιδαύρου, και θα πλαισιώσει τις παραστάσεις: «Οιδίποδας Τύραννος» στις 29 και 30 Ιουλίου, «Λυσιστράτη» στις 5 και 6 Αυγούστου και «Όρνιθες» στις 19 και 20 Αυγούστου.

Το πρόγραμμα θα ξεκινάει στις 7.00 το απόγευμα με μια γνωριμία με το αρχαίο θέατρο, παιχνίδια με γονείς και παιδιά, εργαστήριο παιδιών, ελαφρύ σνακ (με ευθύνη του κηδεμόνα) και θα διαρκεί ως την λήξη της παράστασης. Κόστος για κάθε παιδί: 5 ευρώ. 
Για άνεργους και πολύτεκνους τα δύο παιδιά με ένα εισιτήριο.

Νέα διοίκηση στον Πανναυπλιακό


Ολοκληρώθηκε επιτυχώς χθες βράδυ 13/7/2016 η προγραμματισμένη συνάντηση που είχε ορισθεί μεταξύ της απελθούσας Διοίκησης του Πανναυπλιακού και της ομάδας επιχειρηματιών από τη πόλη μας για εξεύρεση λύσης στα Διοικητικά του Συλλόγου. 

Ενημερώθηκαν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες λεπτομερώς για την κατάσταση του Συλλόγου από εμένα, τον Τεχνικό Διευθυντή και τον γραμματέα. Μέσα σε φιλικό κλίμα και με όλες τις νόμιμες διαδικασίες αποφασίστηκε ομόφωνα από τους παρόντες η σκυτάλη της Διοίκησης να δοθεί στην Νέα Διοίκηση η οποία θα απαρτίζεται από τους εξής επιχειρηματίες : 

Αλφαβητικά: 
1, Βλαχόπουλος Αλέξανδρος 
2, Ζαχαράκης Δημήτριος 
3, Κακαναράκης Κωνσταντίνος 
4, Κανούσης Δημήτριος 
5, Κοκορομύτης Γεώργιος 
6, Παυγιαλά Φωτεινή 
7, Παπαμιχαλόπουλος Χρήστος 
8, Τσαγκάνης Σταύρος 
9. Ψυχογιός Γεώργιος 

Η νέα Διοίκηση δήλωσε ότι θα υπάρξουν και άλλοι επιχειρηματίες που θα συμμετέχουν και θα πάρουν ρόλο στην προσπάθεια αναβάθμισης του ΠΑΝΝΑΥΠΛΙΑΚΟΥ. 

Να ευχηθώ τόσο προσωπικά εγώ όσο και εκ μέρους όλης της απελθούσας Διοίκησης ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ στον ΠΑΝΝΑΥΠΛΙΑΚΟ ΜΑΣ. 

Γιάννης Σοροβίγκας

Η ψυχοθεραπευτική θεατρική ομάδα anima vita παρουσιάζει την γνωστή τραγωδία του Σοφοκλή "Αντιγόνη"


Την Τετάρτη 20 Ιουλίου στο Αρχαίο Στάδιο Ασκληπιείου Επιδαύρου (9.00 μ.μ.) η ψυχοθεραπευτική θεατρική ομάδα anima vita θα παρουσιάσει την τραγωδία του Σοφοκλή, Αντιγόνη.

H Ψυχοθεραπευτική Θεατρική Ομάδα anima vita είναι μια ψυχαναλυτική ομάδα θεραπείας και οι εργασίες της βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στην επιστήμη της Ψυχανάλυσης.

H σύνδεση ψυχανάλυσης και τραγωδίας είναι γεγονός κι όχι καινοτομία, αφού η ανακάλυψη του ασυνείδητου έγινε στη βάση της φροϋδικής ανάγνωσης του Οιδίποδα. Το πρώτο όνομα που έδωσε ο Φρόιντ στην ψυχανάλυση ήταν καθαρτική θεραπεία. Ο Αριστοτέλης απέδιδε στην παράσταση της τραγωδίας λειτουργία καθαρτική.

Η τραγωδία και η ψυχανάλυση, λοιπόν βρίσκονται σε κοινή διαδρομή. Κοινός τους τόπος είναι η κάθαρση.

Στην ψυχαναλυτική σκηνή της ομάδας η θεματολογία των επιθυμιών και των ορμών διεγείρονται δια - μέσου της θεατρικής σκηνής, και ζωντανεύουν στο  λόγο του Κρέοντα της Αντιγόνης, της Ισμήνης, του Φύλακα, του Αίμονα, του Τειρεσία και  του Χορού, από τα μέλη της ομάδας καταδεικνύοντας το κάθε μέλος την θέση του στην δική του υποκειμενική σκηνή.

Υπεύθυνοι ομάδας: Νίκος Πάχος – Βασιλική Μωραΐτη
email: info@animavita.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

17, 18, 19, 20 και 21 Ιουνίου στο «Θέατρο κάτω από τη γέφυρα»
Παρασκευή  1 και  Σάββατο 2 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Ζέας στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά ώρα 21.00

Τετάρτη 20 Ιουλίου στο Αρχαίο Στάδιο Ασκληπιείου Επιδαύρου ώρα 21.00

Παρασκευή 19 Αυγούστου στο Λαύριο, στο χώρο της ΑΚΕΛ ώρα 21.00

Παρασκευή 2, 9, 16, και 23 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας ώρα 21.00


Πανελλήνια κατακραυγή για τα ομοφυλόφιλα τέρατα στο Άργος - Σοκάρει η κατάθεση του 12χρονου


Ένα 24ωρο μετά την προφυλάκιση του ενός εκ των δύο δραστών τεράτων , όπου σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πα-τέρας μαζί με τον σύντροφό του βίαζαν τον 12χρονο γιο του με νοητική στέρηση, οι δράστες συνεχίζουν να αρνούνται τα πάντα - παρά το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης - η μητέρα και η γιαγιά του 12χρονου παραμένουν σε κατάσταση σοκ, το πανελλήνιο συγκλονισμένο και το μεγάλο θύμα αυτής της υπόθεσης να προσπαθεί να σταθεί όρθιο, με ψυχοσωματικά τραύματα που αλλάζουν τη ζωή του για πάντα.

Στο φως έρχεται ένα μέρος από τις καταθέσεις του παιδιού που περιέγραψε στους αστυνομικούς τα εφιαλτικά βράδια που έζησε στο σπίτι, του κατά τα άλλα πατέρα του. Ένα σπίτι που μετατράπηκε κατ' επανάληψη σε κολαστήριο για το ίδιο, με τον πατέρα να τον κρατάει από τα χέρια και τον ερωτικό του σύντροφο να ικανοποιεί τις αρρωστημένες ορέξεις του, στο υπνοδωμάτιο.

 ''Ο μπαμπάς με κρατούσε και εγώ πονούσα. Έβαζα όλη μου τη δύναμη αλλά δεν μπορούσα να τα καταφέρω. Φώναζα αλλά δεν ήταν εκεί κανείς να με βοηθήσει'' είπε το αγγελούδι στους αστυνομικούς που άκουγαν εμφανώς σοκαρισμένοι: ''Συνέχιζα να πονάω και αργότερα. Ήθελα τη μαμά μου αλλά ο πατέρας μου, μου έλεγε να μην πω τίποτα. Ήθελα να φύγω από το σπίτι'' συνέχισε το παιδί για τα όσα βίωνε από τον 35χρονο πατέρα και τον 37χρονο ερωτικό του σύντροφο.

Ο 35χρονος πατέρας αφέθηκε ελεύθερος, λόγω επίσης αναπηρίας, με περιοριστικούς όρους και συγκεκριμένα να μην πλησιάζει σχολεία και παιδικές χαρές και να μην έχει καμία επαφή με το παιδί, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του 3 φορές το μήνα. 

Ο 37χρονος οδηγήθηκε στις φυλακές Τριπόλεως όπου τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, έμεινε μόνος σε κελί, μακριά από τους υπόλοιπους κρατούμενους, που είχαν πληροφορηθεί τα όσα είχαν συμβεί. Ο δράστης αρνείται τα πάντα και αποφεύγει να σχολιάσει τόσο τις καταθέσεις του παιδιού, όσο και το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Το χρονικό του εγκλήματος

Πριν από περίπου δυο εβδομάδες το παιδί πήγε μαζί με το πατέρα του στο σπίτι του προκειμένου να κάνει ολιγοήμερες διακοπές χωρίς να γνωρίζει τον εφιάλτη που το περίμενε. Μάλιστα τις πρώτες μέρες που δεν είχε ξεκινήσει το μαρτύριο, το άτυχο αγοράκι έδειχνε να περνάει καλά. Αυτό δείχνουν τα λόγια του, στη μητέρα και τη γιαγιά του. Έλεγε πως παίζει και ξεκουράζεται, ενώ ζητούσε να παραταθεί ο χρόνος παραμονής του στο Άργος, πριν επιστρέψει στην Αθήνα. Λίγο αργότερα όμως όλα θα άλλαζαν...

Σύμφωνα με πληροφορίες- και όπως προέκυψε από την προανάκριση που πραγματοποίησαν οι Αστυνομικοί- το παιδί βιαζόταν συστηματικά από τον πατέρα του και τον ερωτικό του σύντροφο με τον οποίο συζούν. 

Η αποκάλυψη έγινε όταν η μητέρα του 12χρονου, τον πήρε τηλέφωνο προκειμένου να δει τι κάνει, χωρίς βέβαια να πηγαίνει το μυαλό της στο κακό. Σε ένα από αυτά τα τηλεφωνήματα, το παιδί άρχισε να λέει: “...έλα να με πάρεις δεν θέλω να καθίσω άλλο εδώ, δεν περνάω καλά”.

Το γεγονός αυτό θορύβησε την μητέρα, η οποία αμέσως ξεκίνησε να πάει να πάρει το παιδί της. Όταν πια επέστρεψαν στην Αθήνα, χωρίς ακόμα η ίδια να έχει αντιληφθεί το τι είχε συμβεί στο σπλάχνο της, άκουσε έκπληκτη και σοκαρισμένη το 12χρονο γιο της να της εξιστορεί το τι είχε βιώσει, και μάλιστα από τον ίδιο του τον πατέρα, αλλά και τον ερωτικό του σύντροφο. Χωρίς δεύτερη σκέψη η μητέρα απευθύνθηκε στην Αστυνομία, με αποτέλεσμα την άμεση σύλληψη του ομοφυλόφιλου πατέρα, αλλά και του ερωτικού του συντρόφου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλευρό της μητέρας και η γιαγιά του παιδιού. Η μητέρα του πατέρα του. Όπως φέρεται να είπε στη μητέρα, ο εγγονός της άρχισε να της λέει για τα όσα περνούσε μέσα στο σπίτι που μετατράπηκε για τον ίδιο σε κολαστήριο. Η γιαγιά έχει ήδη δώσει κατάθεση στην αστυνομία, με την οποία καίει τον ομοφυλόφιλο γιο της.

Οι δύο δράστες πήραν αρχικά προθεσμία για να απολογηθούν και έτσι προχθές βρέθηκαν και πάλι ενώπιον του ανακριτή. Απολογήθηκαν για περισσότερο από 12 ώρες και αργά χθες το βράδυ με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα προφυλακίστηκε ο 35χρονος σύντροφος του πατέρα, ενώ ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, λόγω μεγάλου ποσοστού αναπηρίας το οποίο έχει διαγνωστεί.


ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Άργους


Έπειτα από συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου, συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Άργους το οποίο αποτελείται από τους:

Αντώνη Καλοθέου (πρόεδρο)
Κώστα Ανδρή (α’ αντιπρόεδρο)
Μιχάλη Αναγνωστόπουλο (β’ αντιπρόεδρο)
Αναστασία Τζίμου (γενική γραμματέα)
Γιάννη Βύρλο (ειδικό γραμματέα)
Κατερίνα Δανοπούλου (ταμία)
Άννα Κυριαζοπούλου (μέλος)
Φανή Βουβοπούλου (μέλος)
Δημήτρη Μητσόπουλο (υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων και τύπου).

Στην ομοσπονδία των εμπόρων Πελοποννήσου θα συμμετέχουν ο Αντώνης Καλοθέου και ο Δημήτρης Μητσόπουλος.

Ποντάρει πολλά ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης στην 6η διάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης


«Η επιτυχία της 6ης Διάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο Ναύπλιο θα αποτελέσει το νέο ξεκίνημα προκειμένου να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της στη διαμόρφωση μιας κοινής αντίληψης και κοινής φωνής των αυτοδιοικητικών θεσμών Ελλάδας και Γερμανίας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντηση εργασίας στο Ναύπλιο για την προετοιμασία της 6ης Διάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, χθες Τετάρτη 13 Ιουλίου.

«Στοχεύουμε στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού των αυτοδιοικητικών θεσμών και πιστεύουμε σε μεγαλύτερη πολιτική εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από αυτούς, καθώς συνιστούν σταθερούς θεσμούς με εγγύτητα στον πολίτη και νηφαλιότητα σε ότι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, υπογραμμίζοντας την εμβληματική σημασία της πόλης του Ναυπλίου ως τόπο συνάντησης της «Ανατολίτικης Ελλάδας και της δυτικότροπης Ευρώπης ήδη από το 12ο αιώνα».

Ο κ. Τατούλης σημείωσε ακόμη ότι η 6η Διάσκεψη στο Ναύπλιο το Νοέμβριο του 2016 θα αποτελέσει ορόσημο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση καθώς, αφενός, εδραιώνεται η αντίληψη της ισότιμης συνεργασίας των αυτοδιοικητικών θεσμών των δύο χωρών προς όφελος των πολιτών, αφετέρου, θα αποτελέσει βήμα ανάπτυξης πολιτικού διαλόγου για το μέλλον της αυτοδιοίκησης στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, στην οποία εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Χειβιδόπουλος, υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και το Δήμαρχο Ναυπλιέων η πρόσκληση για την 6η Διάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο 3-6 Νοεμβρίου.



 ΠΗΓΗ: anagnostis.org

Στα ύψη και φέτος οι πνιγμοί - 96 θάνατοι έως τώρα


Σε υψηλά επίπεδα και φέτος τα κρούσματα των πνιγμών στη θάλασσα, από διάφορες αιτίες, κυρίως ατόμων άνω των 70 ετών, ενώ βρισκόμαστε μόλις στο μέσο του καλοκαιριού.

Παρά το γεγονός ότι το αρχηγείο του λιμενικού πραγματοποιεί κάθε χρόνο εκστρατεία ενημέρωσης με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και φέτος οι πνιγμοί, ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα, είναι σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής το 2016, από 01/05/ έως 11/07, πνίγηκαν στη θάλασσα από διάφορες αιτίες, 96 άτομα στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών.

Πέρυσι, από 01/05/2015 έως 11/07/2015 είχαν πνιγεί συνολικά 105 άτομα, ενώ από 01/05/2015 έως 31/08/2015 ο αριθμός των θανάτων από πνιγμό ανήλθε συνολικά σε 146 άτομα (Έλληνες και αλλοδαποί).

Σημειώνεται ότι και το 2015, το μεγαλύτερο ποσοστό των θανάτων από πνιγμό στη θάλασσα ήταν ηλικιωμένοι.

Στελέχη του Λιμενικού και της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας, αναφέρουν ότι οι λουόμενοι δεν θα πρέπει να κολυμπάνε εάν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ώρες από τη λήψη τροφής ή εάν έχουν καταναλώσει αλκοόλ, θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες του ναυαγοσώστη, όταν αυτός υπάρχει σε παραλία και να μην απομακρύνονται πέρα από τις σημαδούρες.

Για τους ηλικιωμένους που λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή τονίζουν ότι είναι καλό να συμβουλευθούν το γιατρό τους και να αποφεύγουν τη μετακίνησή τους στις θαλάσσιες περιοχές, όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο κάθε πολίτης μπορεί να επικοινωνεί με την άμεση δράση του Λιμενικού Σώματος στον αριθμό 108.

Όλο και κάτι βρίσκει κανείς στον ΤΟΙΧΟ ΤΗΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΚΙΟ...


Κάθε μέρα, όλο και κάτι βρίσκεται κρεμασμένο στον τοίχο της καλοσύνης έξω από το ΚΕΠ Νέας Κίου, για κάποιους που μπορεί να το έχουν ανάγκη... 

Βιβλία, Γυναικεία ρούχα, κάποια Τρόφιμα Μακράς Διάρκειας αλλά και Φρέσκο Γάλα στο ψυγείο του ΚΕΠ, είναι τα πρώτα δείγματα αλληλεγγύης των συνανθρώπων μας που μπορούν να προσφέρουν σ' αυτούς που πραγματικά χρειάζονται... 

Ελπίζουμε πως όλο και περισσότεροι από μας θα κινητοποιηθούν για να ικανοποιήσουν όσο περισσότερους μπορούν από αυτούς που βρίσκονται σε δύσκολη θέση... 

 "Αν δεν το χρειάζεσαι, άφησέ το. Εάν το χρειάζεσαι, πάρτο" λοιπόν, για να ξαναβρούμε το ρυθμό και το δρόμο της κατανόησης, της συμπαράστασης, της αλληλοβοήθειας και της αγάπης, σε μια κοινωνία που παλεύει να επιβιώσει μέσα σε δύσκολες πλέον συνθήκες... 

Το ΑΓΑΠΩ ΤΗ ΖΩΗ, "προωθεί" την ύπαρξη και την αναγκαιότητα του "τοίχου της καλοσύνης" με την ελπίδα κάποτε οι προσφορές να είναι πολύ περισσότερες από τις ανάγκες...   

Α.Χ.

Ψήνεται το 3ο Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αργολίδας - Ανοιχτή προπαρασκευαστική Συνέλευση στις 15 Ιουλίου


Το Αντιφασιστικό - Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συνέλευση την Παρασκευή 15 Ιουλίου στις 20:00, στο θεατράκι του ΟΣΕ στο Ναύπλιο με θέμα τη διοργάνωση του 3ου Αντιφασιστικού-Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αργολίδας το Σεπτέμβριο.

Στη συνέλευση θα κατατεθούν και θα συζητηθούν ιδέες και προτάσεις και θα παρθούν από κοινού αποφάσεις για τις θεματικές των συζητήσεων του φεστιβάλ και για τις μουσικές επιλογές.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ : Παράσταση Καραγκιόζη

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2015, ώρα 20:00
Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου, Τρίπολη 

Το Θέατρο Σκιών του Θανάση και του Κώστα Σπυρόπουλου θα παρουσιάσει μία εκδήλωση η οποία περιλαμβάνει παράσταση Καραγκιόζη και σεμινάριο θεάτρου σκιών.

Εισιτήρια: 5 € παιδικό