19.8.16

Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου: Εκδρομή στα Γιάννενα


Η Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου σας καλεί να συμμετέχετε στην εκδρομή που διοργανώνεται από το γραφείο ταξιδίων "Zafeiris Tours", το τριήμερο 9-10-11 Σεπτεμβρίου.

Θα επισκεφθούμε το Μουσείο σύγχρονης Τέχνης "Θ.Παπαγιάννης" στο Ελληνικό, για να θαυμάσουμε τα έργα, απόρροια του πρόσφατου συμποσίου γλυπτών στο δρόμο προς το μοναστήρι της Τσούκας.

Τιμή συμμετοχής: 90 €
(περιλαμβάνει μεταφορά, μετακινήσεις, διαμονή με πρωινό στο ξενοδοχείο Παλλάδιον στα Γιάννενα για 2 διανυκτερεύσεις)

Πληροφορίες στα τηλ. : 
27520 22221 και 6974 9404 88

"Αύγουστος και Μνημεία" : Συναυλία βυζαντινής μουσικής στην Ακροναυπλία


Ο Δήμος Ναυπλίου στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων "Αύγουστος και Μνημεία", σε πέντε διαφορετικούς αρχαιολογικούς χώρους του δήμου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, διοργανώνει την Κυριακή 21 Αυγούστου και ώρα 9 μ.μ. στον αύλειο χώρο των Αγίων Αναργύρων στην Ακροναυπλία, συναυλία Βυζαντινής Μουσικής με την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική βυζαντινή χορωδία υπό την διεύθυνση του Μιχαήλ Μακρή.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παλαιοχριστιανικούς, βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ύμνους και επίκαιρους θεομητορικούς αφιερωμένους στην Παναγία.

Είσοδος ελεύθερη.

1st FeneFest 2016



1st FeneFest 2016
20 – 21 ΑυγούστουΟρεινή Κορινθία - Γκούρα Φενεού

Σάββατο 20/8/2016 - Οι πόρτες ανοίγουν 17:30

18:00 Ενημέρωση για την πανίδα και τη χλωρίδα της Ζήρειας
19:00 Σεμινάριο Πυρασφάλειας 
20:00 Συναυλίες:
*My right leg (Funk, Rock n' Roll, Blues, Rock)
*Tropeto (Funk, Disco, Rock n' Roll)
*The aqua barons (Surf)
*Ilias and the notorious troupe (Jazz, Rock n' Roll, Swing, Blues)

Κυριακή 21/8/2016

10:00 Πεζοπορία στα μονοπάτια της περιοχής 
13:00 Εξόρμηση για κυνήγι άγριας τρούφας & cooking show στη λίμνη Δόξας

Διατίθεται χώρος για δωρεάν κατασκήνωση

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6970301194

Πολιτιστικό διήμερο στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Νεμέας 19 & 20 Αυγούστου


Στο πλαίσιο των Μεγάλων Ημερών Νεμέας 2016, διοργανώνουμε ένα διήμερο τέχνης και πολιτισμού στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Νεμέας. 

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν σήμερα Παρασκευή 19 και αύριο Σάββατο 20/8 στις 20:30. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


Σήμερα Παρασκευή 19/8, στις 20:30
Τιμητική εκδήλωση στον Αντώνη Παπαϊωάννου

Τιμούμε το θεατρικό συγγραφέα, στιχουργό, εκδότη και επικοινωνιολόγο Αντώνη Παπαϊωάννου, τόσο για την καλλιτεχνική του παρουσία, όσο και για την εθελοντική του προσφορά τα τελευταία χρόνια ως σύμβουλος επικοινωνίας του Συνδέσμου.

Ο Αντώνης Παπαϊωάννου που έχει γεννηθεί στην Αρχαία Νεμέα έχει προσφέρει σημαντικές επιτυχίες στην ελληνική δισκογραφία ως στιχουργός, έχει γράψει περισσότερα από 250 επεισόδια για τηλεοπτικές σειρές ως σεναριογράφος. Τα τελευταία χρόνια έχει σταθερή παρουσία ως θεατρικός συγγραφέας, ενώ πέρυσι βραβεύτηκε στα κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικού έργου. Τραγούδια του και κείμενά του έχουν ερμηνεύσει σπουδαίοι Έλληνες τραγουδιστές και ηθοποιοί.

Ως εκδότης έχει αναδείξει μια σειρά από νέους συγγραφείς, ενώ με το θεατρικό περιοδικό Φουαγιέ που εξέδιδε έχει συμβάλει στην ανάδειξη μιας μεγάλης ομάδας θεατρικών κριτικών και θεατρογράφων που διαπρέπουν σήμερα, αλλά και στη συστηματοποίηση της θεατρικής κριτικής και θεατρικής έρευνας τα τελευταία χρόνια.

Ως σύμβουλος επικοινωνίας του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας εργάστηκε εθελοντικά από την πρώτη μέρα δημιουργίας του Συνδέσμου για την επικοινωνιακή προβολή των στόχων του, συμβάλλοντας σε μια θεαματική επικοινωνιακή διείσδυση και προβολή της Νεμέας, των οινοποιείων της και του κρασιού της στα ΜΜΕ, ενώ είναι από τους πρώτους υποστηρικτές της ιδέας του οινικού τουρισμού στην περιοχή, έχοντας εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο που ο Σύνδεσμος υλοποιεί μέχρι σήμερα.

Για τον Αντώνη Παπαϊωάννου θα μιλήσει η διδάκτωρ θεατρολογίας κ. Ελένη Γεωργίου.


"Η Σονάτα του σεληνόφωτος" του Γιάννη Ρίτσου,
με την Θεατρική Σκηνή Χιλιομοδίου

...η «Σονάτα του σεληνόφωτος» είναι ένα ανεξάντλητο κείμενο μεγάλης ευαισθησίας και ποιητικής ομορφιάς... Μια ηλικιωμένη γυναίκα μιλάει σ’ένα νέο...

Ένας σπαρακτικός μονόλογος, μια αφοπλιστική εξομολόγηση για τη μοναξιά, την ερωτική επιθυμία, την ανάγκη του άλλου, τη ζωή που λιγοστεύει, την παρηγοριά της μνήμης.

Η Σονάτα είναι ένα ποίημα πάνω στην ποίηση, πάνω στη σχέση της ποίησης με τη ζωή. Της ποίησης, που είναι η παραμυθία για την τραγική διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης.


ΔΙΑΝΟΜΗ
Γυναίκα: ΜΑΡΙΑ ΣΙΟΥΡΟΥΝΗ
Νέος: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΦΕΡΛΗΣ
Μουσικός παράστασης - πιάνο: ΣΟΦΙΑ ΡΗΓΑ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΤΣΗΣ
Σκηνικά - Kοστούμια: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
Μουσική επιμέλεια - Ηχογράφηση: ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΛΑΡΑΣ
Φωτισμοί: ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΚΑΣ

Η «Θεατρική Σκηνή Χιλιομοδίου» ιδρύθηκε το 2009 από μια ομάδα ανθρώπων με αγάπη για το θέατρο. Μέχρι τώρα έχει παρουσιάσει τα έργα: «Ο θειος Βάνιας» του Α.Τσέχωφ (2009), «Το πανηγύρι» του Δ.Κεχαϊδη (2010), «Η κυρά της θάλασσας» του Ε.Ίψεν (2011), «Ο επιθεωρητής» του Ν.Γκόγκολ (2012), «Η Λοκαντιέρα» του Κ.Γκολντόνι (2013), «Το καλοκαίρι θα θερίσουμε» του Αλ.Δαμιανού (2014), «Ο Ηχος του Όπλου» της Λ.Αναγνωστάκη (2015-2016), «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γ.Ρίτσου (2016), «Ο Φιλάργυρος» του Μολιέρου (2016).

****************************************

Σάββατο 20/8, στις 20:30
Βραδιά κλασικής μουσικής

Μυρσίνη Μαργαρίτη- σοπράνο
Ζωή Ζενιώδη - πιάνο

Μέρος πρώτο

Grieg: Lied der Solveig
Mozart: L’ho perdutta (Barbarina/Le Nozze di Figaro)
Puccini: Quando m’en vo (Musetta/La Boheme)
Gounod: Je veux vivre (Juliette/Romeo et Juliette)
Verdi: Addio del passato (Violetta/Traviata)
Nyman: The Piano
Lloyd Weber: Think of Me (Christine/The Phantom of the Opera)
Kurt Weill: Je ne t’aime pas
Youkali

Μέρος δεύτερο

Gershwin: Summertime
Jose Maria Cano: Hijo de la luna
Fisher-Roberts: Amado mio
Velasquez: Besame mucho


Mυρσίνη Μαργαρίτη / σοπράνο

Γεννημένη στη Λάρισα, σπούδασε τραγούδι, βιολί και μουσικολογία στην Αθήνα και ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά (Λιντ-Ορατόριο και 'Οπερα) στο Mozarteum Salzburg, με υποτροφίες των Ιδρυμάτων Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και Jürgen Ponto. Ως νεαρή ανερχόμενη υψίφωνος εμφανίστηκε ως Serpettaστο Landestheater Salzburg (συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Salzburg), ως Zerlina στο Republic Theater Salzburg καθώς και σε πλήθος συναυλιών. Στη συνέχεια ως μόνιμη σολίστ της Όπερας του Halle (Γερμανία), ερμήνευσε τους ρόλους της Pamina, Gretel, Zerlina, Suor Genovieffa, Margeurite, Voce dal cielo, Tebaldo, Xenia, Wellgunde, Gretel, Euridice κ.ά. Έχει τραγουδήσει επίσης στις Όπερες του Darmstadt, Erfurt, Fürth (Γερμανία), Coburg, Gotha, Winterthur (Ελβετία), στο Bozar - Palais des beaux arts (Βρυξέλλες, ανάληψη της ελληνικής προεδρίας), στο Φεστιβάλ Proms του BBC (Αγγλία), στο Φεστιβάλ Όπερας της Αρχαίας Κορίνθου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Φεστιβάλ Αιγαίου, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, καθώς και σε συναυλίες σε Μεξικό, Τουρκία, Ουγγαρία, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Αγγλία, Ελβετία, Ολλανδία λαμβάνοντας πάντα θερμές κριτικές από τον ελληνικό και διεθνή τύπο. Συμμετείχε στις δισκογραφικές παραγωγές Απόλλων & Δάφνη του Χέντελ (Ορχήστρα Διεθνούς Φεστιβάλ Χέντελ, Β.Forck), Η Τέχνη της Μελαγχολίας (μουσική Γ.Ψυχογιού), CLAUDE DEBUSSY la musique à moi (Utopia Records/Μικρή Άρκτος), Δημήτρη Παπαδημητρίου: Μέρες Επιταφίου και Οι Μύθοι του Αισώπου. Διδάσκει τραγούδι στο Ωδείο Κόνταλι και στο Ωδείο Κλασικής & Σύγχρονης Μουσικής.


Ζωή Ζενιώδη / μαέστρος, πιανίστα
H Ζωή Ζενιώδη επιλέχθηκε από την Όπερα του Ντάλας ως μέλος του Institute of Women Conductors 2016. Eίναι Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Μαέστρος της Broward Symphony Orchestra, Συνεργάτις Μαέστρος του Φεστιβάλ Αιγαίου, καθώς και Καλλιτεχνική Σύμβουλος της Alhambra Orchestra. Έχει διευθύνει παραγωγές όπερας και μπαλέτου στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στη Florida Grand Opera, στο Φεστιβάλ Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο του Miami. Επίσης, μεταξύ άλλων, έχει διευθύνει τις Brno Philharmonic, Tatarstan National Symphony Orchestra, Pan-European Philharmonia, Palm Beach Symphony, New Florida Philharmonic, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Καμεράτα και την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει Αρχιμουσικός της MOYSA, Καλλιτεχνική Διευθύντρια και της Alhambra Orchestra και Συνεργάτις Μαέστρος της Frost Symphony Orchestra. Είναι Διδάκτωρ Διεύθυνσης Ορχήστρας από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Έχει ηχογραφήσει 5 CD για την Albany Records, την Puzzlemusik και την Uroboros Music. Ως πιανίστα, έχει εμφανιστεί σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους και διεθνή Φεστιβάλ στην Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ρωσία, Βενεζουέλα και Μαυρίκιο. Έχει υπάρξει υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, του Συλλόγου ‘Οι Φίλοι της Μουσικής’, του Ιδρύματος Προποντίς, του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και του Royal College of Music, στο οποίο εργάστηκε ως Junior Fellow κατά τα έτη 2003-2005.

10 Palamidio Martial Arts Championship


Για δέκατη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται το Παλαμήδειο Πρωτάθλημα πολεμικών τεχνών, στο Ναύπλιο, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016.

Οι αθλητές θα αγωνιστούν σε κατηγορίες Tao Lu,forms, Point Fighting, Qingda, τεχνικές αυτοάμυνας, light Contact και kick Light. 

Το πρωτάθλημα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γουσού ΚουνγκΦού, και της Πανελλήνιας ομοσπονδίας Κικ Μποξιγκ.

Ομαδική έκθεση ζωγραφικής, αγιογραφίας και προσωπογραφίας με έργα Ναυπλιωτών καλλιτεχνών


Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ", ανοίγει σήμερα Παρασκευή 19 Αυγούστου τις πόρτες του για την ομαδική έκθεση ζωγραφικής, αγιογραφίας και προσωπογραφίας με έργα Ναυπλιωτών καλλιτεχνών.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 21 Αυγούστου 2016 στις 20.30΄ στην αίθουσα του Συλλόγου – Σταϊκοπούλου 52 στην παλιά πόλη του Ναυπλίου. 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες (με αλφαβητική σειρά) : 

Σωτηρία Αλεξιάδη, Κώστας Δημούλης, Βαγγέλης Ζερβόπουλος, Κατερίνα Μπεκιάρη – Βασιλείου, Γιάννης Νόνης και Άγγελος Πατρινιός.

Η έκθεση θα παραμένει ανοιχτή και επισκέψιμη κάθε ημέρα από τις 11.00΄ έως τις 14.00΄ τα πρωινά και από τις 19.00΄ έως τις 22.00΄ τα βράδια. 

Καλούνται τα μέλη του Συλλόγου μας καθώς και όλοι οι συμπολίτες μας να παραβρεθούν στα εγκαίνια της έκθεσης, τιμώντας τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ" και τους Αναπλιώτες καλλιτέχνες, με τους οποίους θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να γνωρίσουν το έργο τους.


Οι Μεγάλες Μέρες της Νεμέας στην Οινοποιία Λαφαζάνη


Η οινοποιία Λαφαζάνη γιορτάζει φέτος τα 70 χρόνια της στον οινικό χώρο (1946 - 2016).
Με αφορμή λοιπόν και τις Μεγάλες Μέρες της Νεμέας 2016 δηλώνει ένα ισχυρό παρόν γιορτάζοντας μαζί με τα υπόλοιπα οινοποιεία της Νεμέας, σε μία από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. 

Εκτός από τη συμμετοχή του οινοποιείου στα οργανωμένα προγράμματα επισκέψεων που θα γίνονται καθ’όλη τη διάρκεια των Μεγάλων Ημερών, διοργανώνει ένα ιδιαίτερο εορταστικό διήμερο ανοιχτό σε όλους, στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2016.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:
- Ξεναγήσεις στους επισκέπτες και Γευσιγνωσία καθ’όλη τη διάρκεια της κάθε ημέρας (10.00-19.00)
- Οινολογικά σεμινάρια από τον Καλύτερο Οινοχόο για το 2016, Άρη Σκλαβενίτη (Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, κατόπιν κράτησης)
- Συναυλία με τους Gadjo Dilo (Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου)
- Τρύγος στον αμπελώνα και παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών (Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου)
- Συναυλία με την παραδοσιακή ορχήστρα Χοροσταλίτες (Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2ημέρου θα τρέχει διαγωνισμός σε facebook και instagram με μεθυστικά έπαθλα καθώς επίσης και προνομιακές τιμές στα προϊόντα μας για τις αγορές εντός του οινοποιείου!

Όλο το ανθρώπικο δυναμικό του οινοποιείου Λαφαζάνη θα είναι κοντά στους επισκέπτες τις δύο αυτές μέρες, ξεναγώντας, δοκιμάζοντας, συζητώντας και γιορτάζοντας μαζί τους το αμπέλι και το κρασί, το πιο αγαπημένο αγαθό που βγάζει η ελληνική γη.

Περισσότερες πληροφορίες ΠΡΟΣΕΧΩΣ ...!

«Αρτεμίσια 2016» : Μουσική βραδιά, απόψε στην Καρυά


Ο Σύλλογος των Απανταχού Καρυωτών «Το Αρτεμίσιο» στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Αρτεμίσια 2016» διοργανώνει μουσική βραδιά σήμερα Παρασκευή 19/08/2016 στις 21:30 το βράδυ στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Καρυάς.

Θα ακουστούν τραγούδια από τις «χαμένες πατρίδες», Σμύρνη, Ιωνία, Κωνσταντινούπολη, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας (Κρήτη, Μακεδονία, Πελοπόννησο…) υπό τη μουσική καθοδήγηση του Παναγιώτη Γαλάνη, με την συμμετοχή των δικών μας καλλιτεχνών:
-Θανάσης Καρανάσιος: Βιολί
-Θανάσης Γκάτσης: Κιθάρα - Φωνή 
-Σωτηρία Γαλάνη : ζήλεια - Φωνή
-Παναγούλα Παζιωτοπούλου – Γαλάνη: Παραδοσιακά κρουστά
-Παναγιώτης Γαλάνης : Ούτι - Φωνή 

Σας περιμένουμε στην Καρυά απόψε να μας συντροφέψετε σε αυτό το μουσικό ταξίδι.

Το Τυφλό Σοκάκι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη


Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με ερωτικό θέμα, το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 19 Αυγούστου του 1906 στην εφημερίδα Νέον Άστυ. Στο έργο αυτό του Παπαδιαμάντη, στο οποίο τα νήματα της ιστορίας κινεί το ερωτικό τρίγωνο ενός ζευγαριού με τον κουμπάρο, κυριαρχούν η ειρωνεία, το χιούμορ και η κριτική διάθεση. «Με μια (χωρίς ίχνος ηθικολογίας) ελαφράδα, θυμίζει ίσως κινηματογραφικές κωμωδίες του Μπέργκμαν» αποφαίνεται ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας Μισέλ Φάις.

   Καλὸν κι αγαπημένον ανδρόγυνον ο Γιάννης ο Ζουγράκης κι η Ρηνούλα της Κοφινούς. Ολίγον μετὰ τον γάμον, αφοῦ μετεκομίσθησαν την παραμονήν, κατὰ την τάξιν, εκτεθειμένα επὶ δύο αμαξών τα προικιά της νύφης ―καθρέπται καὶ κομὰ καὶ μεταξωτὰ παπλώματα απλωμένα επὶ της αμάξης― και αφού παρήλασαν την Κυριακὴν επί εικοσάδος αμαξών οι καλεσμένοι, πληρώσαντες έκαστος το αγώγι του, κατά το έθος και αφού, μεθ᾿ όλας αυτὰς τας δύο παρελάσεις, έμεινεν ακόμη η νύφη εις την οικίαν της μητρός, και μετά την θρησκευτικήν τελετὴν του γάμου. Τέλος, ο κοσμικὸς γάμος ετελέσθη μίαν Κυριακὴν μετὰ το Πάσχα και το νεαρόν ανδρόγυνον εκατοίκησεν εις ένα «δρόμον που δεν βγαίνει», ολίγον παρακάτω από την κεντρώαν πλατείαν της λαϊκής συνοικίας.
    Εκεί μέσα ολίγαι οικογένειαι εκατοικούσαν και όλοι εγνωρίζοντο μεταξύ των. Υπήρχε και εις μπεκιάρης, άγαμος, εκεί, κατοικών αντικρύ της οικίας του Ζουγράκη. Ήτο ο Ηλίας ο Ξίδερης, μαραγκός, κι έκαμνε τον τραγουδιστήν. Απετέλει μέρος χορού εις μίαν εκκλησίαν, όπου είχεν εισαχθή η καντάδα. Αργότερα προσελήφθη ως αριστερός εις ένα μικρόν ναόν, όπου ο επίτροπος, πατριώτης του, μεγάλως τον επροστάτευεν.
    Εκεί εξηκολούθει να ψάλλη με ύφος γελοίως ξενίζον. Φανταζόμενος τον εαυτόν του ικανόν να ψάλλῃ και κατά τα δύο συστήματα ―το βέβαιον είναι ότι ήτο απλούς ξυλοσχίστης― είχεν ερωτήσει τον προστάτην, τον χαμωθιόν του·
   ― Πῶς θέλετε να ψάλλω; Βυζαντινά, ή σας αρέσει, πιστεύω…
   ― Τι ξέρω εγὼ απ᾿ αυτά! απήντησεν ηλιθίως ο επίτροπος. Εγώ, από το παγκάρι, κοιτάζω μόνον τις μισότριβες που έρχονται…
   Ήτο μάλλον μετριοφροσύνη εκ μέρους του να το λέγη. Το αληθὲς ήτο, ότι ενδιεφέρετο πολύ περισσότερον δια τις δεκάρες παρά δια κάθε άλλο.

    Εις άνθρωπος εσύχναζε καθημερινώς εις του Σγουράκη. Ο κουμπάρος. Το ανδρόγυνον έζη εν ομονοίᾳ. Τρία ωραῖα παιδία, λευκὰ και ξανθὰ ως η μήτηρ των, είχον έλθει εις τον κόσμον εις διάστημα τριών ετών και δύο μηνών.
    Ο κουμπάρος ήτο πολὺ συνδεδεμένος με την οικογένειαν. Εκεί συνήθως εδείπνει, όχι σπανίως εκοιμάτο εκεί. Ήτο άγαμος. Εις το ίδιον οίκημά του, ευρισκόμενον άδηλον που, θα εφαίνετο πολὺ ολιγώτερον συχνὰ παρά εις του κουμπάρου του.
    Ήτον εις νέος με γυαλάκια, λιμοκοντόρος μάλλον, ο οποίος έκαμνε τον μικρομεσίτην. Ὁ Ζουγράκης ἢ Σγουράκης ήτο ξυλουργὸς το επάγγελμα, συντεχνίτης του Ηλία του Ξίδερη, με τον οποίον εγνωρίζοντο καλά.
    Ο Ξίδερης είχε λύσει ήδη καταφατικώς, πολλά έτη πριν τούτο αναφυή, το γελοίον ζήτημα «Να το λέμε;», το οποίον ερρύπανέ ποτέ, όπως και τόσα άλλα, τους τοίχους των αθηναϊκών κτιρίων. Κανεὶς ποτὲ δεν εσκέφθη, ότι το καθαυτὸ ερώτημα θα ήτο: «Να είμεθα κατάσκοποι;» Διότι χρηστὸς άνθρωπος, γείτων ή όχι, μη πολυπραγμονών, μη ζηλεύων τας γυναίκας όλου του κόσμου και δια λογαριασμὸν όλων των ανδρών, δεν θ᾿ ανελάμβανε ποτέ την φροντίδα δι᾿ αθεμίτων μέσων να ζητή να βεβαιωθῇ περὶ της αρετῆς γυναικός.
   Αλλ᾿ ο περὶ ου ὁ λόγος ξυλουργός, ψάλλων νόθα μέλη εις εκκλησίαν καὶ προστατευόμενος του επιτρόπου, του κοιτάζοντος «τις μισότριβες», επίστευεν ως τόσον τέλειον τον εαυτόν του ―τις οίδεν αν είχεν αποτύχει εις επιχείρησίν τινα κατά της ιδίας γυναικός!― ώστε χρέος του ενόμισε ν᾿ αναλάβῃ την ηθικοποίησιν της κοινωνίας.
   Είχε κατασκοπεύσει τον «κουμπάρον» εισερχόμενον εν απουσίᾳ του συζύγου, και, ως ελέχθη, εβεβαιώθη περὶ του ολισθήματος της γυναικός. Φαίνεται δε ότι είχε διοργανώσει προς τούτο τακτικὴν πολιορκίαν, εις την επιτυχίαν της οποίας πολὺ συνέτεινε το «τυφλὸ σοκάκι», το αδιέξοδον του δρόμου ― όπου ηδύνατό τις να φλομώσῃ  άνθρωπον ως χταπόδι στο θαλάμι του, και να τον συλλάβῃ ὡς ποντικόν.
   Την ίδίαν εσπέραν ο Ξίδερης έσπευσε να καταγγείλη το πράγμα εις τον σύζυγον.

    Τώρα, μετά τόσα έτη, το τυφλὸ σοκάκι ευρίσκεται ακόμη εκεί. Ο δρόμος εξακολουθεί ακόμη να «μη βγαίνῃ».
   Μετά πολλάς θορυβώδεις σκηνάς και μετά την απομάκρυνσιν του συζύγου, ο «κουμπάρος» του συνοίκησε φανερά με την κουμπάρα του. Η Ρηνούλα εξακολουθεί κατ᾿ έτος να γεννοβολά. Έχει, αν δεν απατώμαι, πλέον της μισής δουζίνας παιδιά «παρδαλά», όλα εις βάρος του κουμπάρου. Την πατρότητα των τριών πρώτων ηρνήθη εκ των υστέρων ο πρώην σύζυγος.
   Και ο Ηλίας ο Ξίδερης εξακολουθεί να φρονῇ, ότι «έκαμε τὸ χρέος του».


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα


Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η 5η Έκθεση “Άρτος - Οίνος – Έλαιον” στην Καλαμάτα

Με τη συμμετοχή 40 εκθετών από τη Μεσσηνία, την Ηλεία, την Αργολίδα και τη Λακωνία, ξεκινά στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, η 5η έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον», την οποία διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας. 

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από σήμερα Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016 έως την Κυριακή 21 του μήνα.

Σκοπός της έκθεσης είναι η προβολή των ποιοτικών αγροδιατροφικών και άλλων τοπικών προϊόντων της Καλαμάτας, της περιοχής της και ευρύτερα της Πελοποννήσου αλλά και η ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεών μας. 
Στο πλαίσιό της θα διοργανωθούν εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς και έκθεση τοπικών προϊόντων. 
Μάλιστα, φέτος θα δοθεί έμφαση στην ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, στη βάση παραδοσιακών συνταγών, που θα παρουσιασθούν στο κοινό.

Η έκθεση θα λειτουργεί από 19.00 έως 23.00 και τις τρεις ημέρες, με ελεύθερη είσοδο, ενώ τα επίσημα εγκαίνιά της θα γίνουν το Σάββατο 20 Αυγούστου και ώρα 20.00.



3 βραδιές στο Κτήμα Γκόφα


Γευτείτε μοναδικές συνταγές παρέα με οινικές επιλογές από το Κτήμα Γκόφα για 3 ξεχωριστές βραδιές γεμάτες με γεύσεις και...μυστήριο...

Για 3 βραδιές 25, 27 & 28 Αυγούστου 2016 το Κτήμα Γκόφα ανοίγει τις πόρτες του για τους λάτρεις του καλού κρασιού και όχι μόνο!!! Η Maria Storyteller θα σας οδηγήσει σε ένα παιχνίδι ρόλων που αναζητά λύση.

Η ομάδα ζει μια ιστορία διαφορετική κάθε βραδιά εμπνευσμένη από τις ετικέτες και το διάκοσμο του Κτήμα Γκόφα Estate Constantin Gofas.

Φίλοι της παρέας ακονίστε το ερευνητικό σας ταλέντο και τη διάθεσή σας για διασκέδαση και...προσέλθετε. 

Θεματικές Βραδιές:

Πρώτη βραδιά 25/8/2016: Romeo & Juliet (Μυστήριο 1: Ταξίδι στο...συναίσθημα)

Δεύτερη Βραδιά 27/8/2016: Μυθικός Ποταμός (Μυστήριο 2: Ταξίδι στο...παρελθόν)

Τρίτη βραδιά 28/8/2016: Νέμιος Οίνος (Μυστήριο 3: Ταξίδι στη ...δημιουργία)

Δείπνο: 4 πιάτων και 3 διαφορετικά κρασιά από το Κτήμα Γκόφα
Κόστος: 35 € ανά άτομο 

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 6977507402 & 69449977670
Μέχρι 8 άτομα ανά βραδιά

Γίνονται... σήμερα, Παρασκευή 19 Αυγούστου, στην Αχαΐα

ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2016 – ΑΙΓΙΟ – 17 έως 28 Αυγούστου
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/8  ΩΡΑ 21:00
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ «ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ», ΑΝΩ ΔΙΑΚΟΠΤΟ
Οίνος εκλεκτός και έντεχνη μουσική

&&&&&&&&&&&&&&&

Δήμος Καλαβρύτων – Πολιτιστικός Αύγουστος 2016
Παρασκευή 19 Αυγούστου , στις 21:00
Μουσικοχορευτική Εκδήλωση – πανηγύρι, 
με το ονομαστό Δημοτικό Συγκρότημα του Γιώργου Δαλιάννη
Δάφνη, Κεντρική ΠλατείαšŸ

Παρασκευή, 19 Αυγούστου, στις 21:00
Συνδιοργάνωση με τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο Πάτρας, 
στα πλαίσια του 14ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος 
Θα παρουσιασθούν εξαιρετικά χορευτικά σύνολα, 
του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου 
και Χορευτικά Τμήματα, απ’ όλη την Ελλάδα, 
με τη συνοδεία παραδοσιακού Δημοτικού Συγκροτήματος.
Κλειτορία

&&&&&&&&&&&&&&&

Παρασκευή 19 Αυγούστου (21:30) 
ΡΙΟ ΠΑΤΡΑΣ, Ευοί Ευάν 
CHIMANGO | CUATRERO EUROPEAN TOUR 2016

&&&&&&&&&&&&&&&


ΠΗΓΗ: Pelopolitismos

Γίνονται... σήμερα, Παρασκευή 19 Αυγούστου, στην Μεσσηνία

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016 (21:00) 
ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Art Farm Αγρόκτημα Μαρίνη 
encardia

&&&&&&&&&&&&&&&

ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Κέντρο Τέχνης 
“ΖΑΝΑΝΤΟΥ/ΧΑΝΑDU”
 Έκθεση Ζωγραφικής | Βαγγέλης Γκόκας

&&&&&&&&&&&&&&&

ΚΑΛΑΜΑΤΑ – Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2016

&&&&&&&&&&&&&&&


Γίνονται... σήμερα, Παρασκευή 19 Αυγούστου, στην Λακωνία

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016 (21:30) 
ΣΠΑΡΤΗ, Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο 
Γιώργος Νταλάρας «Άσε με πάλι να σου πω»

&&&&&&&&&&&&&&&


Ημέρες Πολιτισμού στη Μάνη 2016

&&&&&&&&&&&&&&&


Δήμος Μονεμβασίας 2016

&&&&&&&&&&&&&&&


ΠΗΓΗ: Pelopolitismos

Γίνονται... σήμερα, Παρασκευή 19 Αυγούστου, στην Κορινθία



Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις «Καλοκαίρι 2016»

&&&&&&&&&&&&&&&


ΣΙΚΥΩΝΙΑ 2016 
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Δήμου Σικυωνίων

&&&&&&&&&&&&&&&


ΝΕΜΕΑ, Σύνδεσμος Οινοποιών
 Έκθεση κρασιών Νεμέας
Παρασκευή 19/8/2016
Θεατρική παράσταση με το έργο του Γιάννη Ρίτσου 
«Σονάτα του σεληνόφωτος» 
στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας  
Συναυλία με έντεχνο ελληνικό 
και πρόγραμμα κλασικής μουσικής 
Συντελεστές : Μυρσίνη Μαργαρίτη- σοπράνο, 
Ζωή Ζενιώδη και Σοφία Ρήγα – πιάνο, 
Μαρία Σιουρούνη -Ηθοποιός
και η Θεατρική σκηνή Χιλιομοδίου.
Ώρα έναρξης 20.30
Έκθεση κρασιού – ελαιόλαδου – σταφίδας 
στον εκθεσιακό χώρο του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας
Oργάνωση: Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας

&&&&&&&&&&&&&&&

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016 (22:00) 
ΒΡΑΧΑΤΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, Socialista Cafe Bar 
Πάνος Κατσιμίχας – Κίτρινα Ποδήλατα / nice n’easy tour

&&&&&&&&&&&&&&&



Παρασκευή 19 έως Κυριακή 21 Αυγούστου 2016 
ΒΕΛΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, Προφήτης Ηλίας 
5º Undergroove Festival 2016

&&&&&&&&&&&&&&&


Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016 (22:00) 
ΛΕΧΑΙΟ, I’m Going Bananas 
Lee Anduze futured Artist From PAROV STELAR

&&&&&&&&&&&&&&&

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016 (22:00) 
ΛΕΧΑΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, El Museo 
Grupo Buenaventura live

&&&&&&&&&&&&&&&



ΠΗΓΗ: Pelopolitismos

Γίνονται... σήμερα, Παρασκευή 19 Αυγούστου, στην Αρκαδία

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016 
ΠΑΡΑΛΙΟ ΑΣΤΡΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, Κάστρο 
Estella Festival 2016 | Ανακαλύπτοντας ένα κάστρο
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016
Ώρες 19:00-20:30 – Επισκέψεις και ξεναγήσεις, Κάστρο
Ώρα 20:30 –  Χαιρετισμοί. 
«Το κάστρο των Ζαφειρόπουλων» 
Παρουσίαση – ομιλία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων 
Κάστρο (Ευαγγελίστρια)
Ώρα 21:00 – Παναγιώτης Καρτίμπελης 
«6 χορδές flamenco κάτω από το κάστρο» 
Κάστρο (Ευαγγελίστρια)
Ώρα 22:00 – Ομιλία Δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας
Θέατρο Παραλίου Άστρους
Ώρα 22:15 – Ζωή Τηγανούρια – «Αρώματα Μεσογείου» 
Θέατρο Παραλίου Άστρους

&&&&&&&&&&&&&&&

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016 
ΤΥΡΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, Λιμάνι 
Γιορτή της Θάλασσας των Ναυτικών και του Ψαρά

&&&&&&&&&&&&&&&



Το «Αρχείο της Τσακωνιάς» σας προσκαλεί 
στο ΛΕΩΝΙΔΙΟ στο Αρχοντικό Τσούχλου 
Cine Το Αρχείον, κινηματογραφικές προβολές

&&&&&&&&&&&&&&&


ΤΕΓΕΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 
133η Εμποροπανήγυρη 
46η Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016
9.30 μ.μ. Τραγούδια της ξενιτιάς και της μετανάστευσης
(Χώρος Έκθεσης)

&&&&&&&&&&&&&&&


Δήμος Γορτυνίας – Πολιτιστικό καλοκαίρι 2016

&&&&&&&&&&&&&&&


Δήμος Μεγαλόπολης – Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2016

&&&&&&&&&&&&&&&



ΠΗΓΗ: Pelopolitismos