22.8.16

ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ... Εμείς είμαστε η βάρκα!

 
Ο κύριος Κόινερ διέσχιζε μια κοιλάδα, όταν έξαφνα πρόσεξε πως πατούσε στα νερά. Και τότε κατάλαβε πως η κοιλάδα του ήταν στην πραγματικότητα ένα θαλάσσιος βραχίονας, και πως πλησίαζε η ώρα της πλημμυρίδας. Σταμάτησε, λοιπόν, κοιτάζοντας γύρω του μήπως δει καμιά βάρκα, κι όσο κράτησε η ελπίδα του για τη βάρκα, δεν έκανε βήμα. Και καθώς η βάρκα δε φαινόταν πουθενά, εγκατέλειψε την πρώτη ελπίδα, κι άρχισε να ελπίζει πως το νερό δεν θα ανέβαινε άλλο. Μα όταν το νερό του έφτασε ως το σαγόνι, εγκατέλειψε κι αυτή την ελπίδα και κολύμπησε. Είχε καταλάβει, επιτέλους, πως αυτός ήταν η βάρκα.


Μπέρτολτ Μπρεχτ, Ιστορίες του κυρίου Κόινερ.

Εγώ είμαι η βάρκα!

Εσύ είσαι η βάρκα!!

Εμείς είμαστε η βάρκα!!!


Εορτή της Θεομάνας στη Νέα Κίο


Στις 23 Αυγούστου 2016 ημέρα Τρίτη είναι η Απόδοσις της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και πανηγυρίζει ο Ενοριακός Ιερός Ναός  «Θεομάνας – Οδηγήτριας» Νέας Κίου.

Την παραμονή της Εορτής, Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016 και ώρα 8.00 μ.μ. θά ψαλή Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ’ Αρτοκλασίας & θείου κηρύγματος,  χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου και εν συνεχεία, περί ώραν 9.30 μ.μ. θα γίνει η λιτάνευση της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της «Θεομάνας» παιανιζούσης της Φιλαρμονικής της Νέας Κίου.

Την ημέραν της Εορτής, Τρίτη 23 Αυγούστου 2016 και ώραν 7ην πρωϊνήν θα τελεσθεί η Ακολουθία του Ὄρθρου και στη συνέχεια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος, χοροστατούντος και λειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου, βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος. 



Παρακαλείσθε όπως παρευρεθήτε δια να τιμήσωμεν την Παναγίαν Μητέρα του Θεού καί προστάτιδα όλων ημών.

                           Δια το Εκκλησιαστικόν Συμβούλιον
Ο Πρόεδρος
Πρωτοπρεσβύτερος Δημοσθένης Γάτσιος




Γίνονται στη Μεσσηνία... σήμερα Δευτέρα 22 Αυγούστου


ΚΑΛΑΜΑΤΑ – Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2016
ΔΕΥΤΕΡΑ 22 Αυγούστου   
Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας  21.00
«ΓΑΜΠΡΟΙ ΓΙΑ ΠΟΥΛΗΜΑ»

&&&&&&&&&&&&&&

ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Κέντρο Τέχνης 
“ΖΑΝΑΝΤΟΥ/ΧΑΝΑDU”
 Έκθεση Ζωγραφικής | Βαγγέλης Γκόκας

&&&&&&&&&&&&&&

Γίνονται στη Λακωνία... σήμερα Δευτέρα 22 Αυγούστου


&&&&&&&&&&&&&&&&

Δευτέρα, 22 Αυγούστου, ώρα 8.30 μ.μ.
Στο πλαίσιο της δράσης «Μουσείο θερινής νυκτός»: ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ με θέμα «Ιστορίες από τα παλιά»
Τόπος : Σπάρτη – Μανουσάκειο Μουσείο

&&&&&&&&&&&&&&&&



&&&&&&&&&&&&&&&&



&&&&&&&&&&&&&&&&

Δήμος Ευρώτα: Πολιτιστικές Εκδηλώσεις 
«Καλοκαίρι 2016»
Δευτέρα 22 Αυγούστου
Επιδαύρειο Θέατρο Βλαχιώτη
Θέατρο Πολυθέαμα 
Παιδική παράσταση «Τραγουδώντας για την ειρήνη»

&&&&&&&&&&&&&&&&



ΠΗΓΗ: Pelopolitismos

Γίνονται στην Κορινθία... σήμερα Δευτέρα 22 Αυγούστου


ΝΕΜΕΑ, Σύνδεσμος Οινοποιών – Έκθεση κρασιών Νεμέας


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&



&&&&&&&&&&&&&&&&&&&



&&&&&&&&&&&&&&&&&&&



&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Γίνονται στην Αρκαδία... σήμερα Δευτέρα 22 Αυγούστου

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016 (21:00)
ΠΑΡΑΛΙΟ ΑΣΤΡΟΣ 
«Νερό κι αέρας και φωτιά και το χρυσό παπούτσι» 
από την ομάδα «Παραμυθόδεντρο»


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&



Το «Αρχείο της Τσακωνιάς» σας προσκαλεί 
στο ΛΕΩΝΙΔΙΟ στο Αρχοντικό Τσούχλου
 Cine Το Αρχείον, κινηματογραφικές προβολές

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Εκδηλώσεις στη Νυμφασία Αρκαδίας – Καλοκαίρι 2016
22/8/2016 Δευτέρα, 20:30 μ.μ.
Δημοτικό Σχολείο, παράσταση θεάτρου σκιών (καραγκιόζης) από τον Δημήτρη Κοντσιώτη.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


Φεστιβάλ Τρίπολης 2016
ΔΕΥΤΕΡΑ 22|08
ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ώρα 20:00 
ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΟΡΑΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ»
Η ΜΙΚΡΗ ΓΟΡΓΟΝΑ του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Την  23ην  Αὐγούστου 2016  πανηγυρίζει 
μέ κάθε μεγαλοπρέπεια 
ὁ Ἱερός Ναός Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Τσεμπεροῦς 
εἰς τό Δημοτικό Διαμέρισμα Πάπαρι 
τοῦ  τέως Δήμου Βαλτετσίου.

Τήν    Δευτέρα  22αν  Αὐγούστου 2016,  στίς 7.00 μ.μ. χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. κ.  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 
θα τελεσθῆ Μέγας Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, 
θα ψαλούν τά Ἐγκώμια και θα πραγματοποιηθῆ 
η  περιφορά τοῦ Ἐπιταφίου της Παναγίας μας.    
            Τήν Τρίτη     23ην  Αὐγούστου 2016,  κυριώνυμο   ἡμέρα τῆς ἑορτῆς,  ἀπό τίς 7 τό πρωί θά ψαλῆ ὁ Ὄρθρος καί ἐν συνεχεία θα τελεσθῆ  Πανηγυρική Θ. Λειτουργία.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ο Πολιτιστικός  Σύλλογος  Απανταχού  Ψαθιωτών 
σας προσκαλεί  για άλλη μια χρονιά  στο πανηγύρι του!!

Το τραγούδι ο χορός και το κέφι θα συνοδεύονται με την γουρνοπούλα και τις παγωμένες μπύρες 
για να κρατήσει μέχρι το πρωί η γιορτή αυτή!
Στο τραγούδι ο Τάκης Μπαλάσης και η Ελίνα Μπαλατσού 
με την ορχήστρα ‘Τα Παιδιά της Μεγαλόπολης’.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&



&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Γίνονται στην Αργολίδα... σήμερα Δευτέρα 22 Αυγούστου


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


Ζώδια σήμερα 22 Αυγούστου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Η μέρα κρύβει ευχάριστες ειδήσεις για εσάς, καθώς θα έχετε την ευκαιρία να προωθήσετε τα σχέδιά σας στην επαγγελματική σας ζωή και να βιώσετε το αίσθημα της απόλυτης επιτυχίας. Θα είστε σε δημιουργική φάση και θα έχετε ιδέες που θα σας βοηθήσουν στην προώθηση των επαγγελματικών σας πλάνων. Στα αισθηματικά σας η μέρα θα κυλήσει με ιδιαίτερη ηρεμία για εσάς τους δεσμευμένους, ίσως να πάτε και μία βόλτα με το ταίρι σας, προκειμένου να χαλαρώσετε και να μοιραστείτε από κοινού στιγμές. Οι αδέσμευτοι επιλέγετε τη συντροφιά των αγαπημένων σας φίλων για να περάσετε καλά. 

ΤΑΥΡΟΣ
Σήμερα θα καταφέρετε να κλείσετε αρκετές από τις εκκρεμότητές σας και θα νιώσετε μία σχετική ανακούφιση. Επίσης, μπορείτε σήμερα να κάνετε μία συζήτηση με τους συνεργάτες σας, να μοιραστείτε τις ιδέες σας και όλα όσα θέλετε να καταφέρετε στην επαγγελματική σας ζωή. Μπαίνετε στους ρυθμούς της καθημερινότητας όσοι έχετε γυρίσει από τις διακοπές σας. Στην αισθηματική σας ζωή, εσείς οι αδέσμευτοι θέλετε να ζήσετε κάτι ξεκάθαρο, δε θέλετε να έχετε αμφιβολίες αν σας θέλει μία κατάκτηση που είχατε τελευταία, το πώς σας βλέπει και τι θα γίνει. Επιθυμείτε να είναι λίγο πιο ξεκάθαρες οι καταστάσεις. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Με το επικοινωνιακό σας ταλέντο, τη σημερινή μέρα θα κλέψετε τις εντυπώσεις και θα νιώσετε πως τελικά όταν υπάρχει θέληση και ισχυρά θέλω, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Πιστεύετε στις δυνάμεις σας, έχετε έντονη ενέργεια και προσπαθείτε να τη διοχετεύσετε όσο πιο δημιουργικά μπορείτε. Θα βρεθείτε με φίλους σας, προκειμένου να περάσετε καλά μαζί τους και θα είστε έντονα επικοινωνιακοί. Εσείς οι αδέσμευτοι σήμερα μπορείτε να καταπλήξετε τα πλήθη με τη συμπεριφορά σας και γενικότερα με τον αέρα αυτοπεποίθησης που θα βγάζετε προς τα έξω. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Δεν ξέρετε με τι να πρωτοασχοληθείτε τη σημερινή μέρα, καθώς έχουν μαζευτεί αρκετές υποχρεώσεις και κυρίως πρακτικά ζητήματα, που καλείστε να αντιμετωπίσετε. Θα κινηθείτε με μεθοδικότητα και θα βάλετε την πρακτική πλευρά του μυαλού σας να δουλέψει, έτσι ώστε να βρείτε λύσεις σε θέματα που σας απασχολούν. Υπάρχει περίπτωση σήμερα να σας απασχολήσουν και τα οικονομικά σας σχετικά με κάποια έκτακτα έξοδα που ίσως προκύψουν. Εσείς οι δεσμευμένοι, στην αισθηματική σας ζωή βιώνετε συναισθήματα ανάμεικτα για το ταίρι σας, ίσως μια συγκεκριμένη συμπεριφορά του συντρόφου σας, να σας έχει μπερδέψει τελευταία.

ΛΕΩΝ
Σήμερα θα λάμπετε, θα εκπέμπετε αυτοπεποίθηση, θα νιώσετε καλά με τις επιλογές σας και γενικότερα θα είστε σε πολύ καλή διάθεση. Συζητάτε για δουλειές, αν δεν έχετε εργασία θέλετε να κάνετε μία έρευνα και να ψάξετε μία δουλειά που θα σας εκφράζει και θα σας αποδίδει. Στην αισθηματική σας ζωή εσείς οι αδέσμευτοι ενδεχομένως να έχετε την ευκαιρία για σχέση, ωστόσο δεν είναι αυτή η επιλογή που σας εκφράζει απόλυτα και ως φαίνεται δεν είστε σε φάση να κάνετε τη δεδομένη στιγμή συμβιβασμούς με κάτι, που δε σας καλύπτει στο 100%. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Βγαίνετε από το καβούκι σας σήμερα, γίνεστε εξωστρεφείς σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σας και νιώθετε την ανάγκη να κατακτήσετε τους προσωπικούς σας στόχους. Θέλετε να κάνετε νέα ξεκινήματα σε διάφορους τομείς της ζωής σας, να προβείτε σε αλλαγές που τις θεωρείτε απαραίτητες και γενικότερα να κινητοποιηθείτε έτσι, ώστε να βελτιώσετε τις συνθήκες της καθημερινότητάς σας. Και στην αισθηματική σας ζωή εσείς οι δεσμευμένοι κινείστε με εξωστρέφεια απέναντι στο ταίρι σας και βρίσκετε λόγια ρομαντικά για να εκφράσετε τις ανάγκες σας, τα θέλω σας, αλλά και τα συναισθήματά σας. 

ΖΥΓΟΣ
Σιγά σιγά μπαίνετε στους ρυθμούς της καθημερινότητας όσοι γυρίσατε από διακοπές και νιώθετε την ανάγκη να καταπιαστείτε με ό,τι το τελευταίο διάστημα αμελούσατε ή αναβάλατε. Φέρνετε τις καταστάσεις σε όλους τους τομείς της ζωής σας στα δικά σας μέτρα και σταθμά και φροντίζετε να είστε ευχαριστημένοι με τις πάσης φύσεως επιλογές σας. Στην αισθηματική σας ζωή, εσείς οι αδέσμευτοι θέλετε να αλλάξετε τον τρόπο που αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο μιας σχέσης και της συντροφικότητας γενικότερα. Ίσως να είστε έτοιμοι για μία δέσμευση που θα σας προσφέρει μία σχέση.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Αναλαμβάνετε νέα καθήκοντα στα επαγγελματικά σας ή γίνετε μία επέκταση ενός έργου που ήδη διαχειρίζεστε. Είστε σε φάση που μπορείτε να καταφέρετε πολλά στην επαγγελματική σας ζωή, γιατί κινείστε με δυναμισμό και οι ανώτεροί σας, σας δείχνουν εμπιστοσύνη. Σήμερα θα πρέπει να προσέξετε εσείς οι αδέσμευτοι μην εξιδανικεύσετε μία γνωριμία που θα σας παρουσιαστεί και τελικά αποδειχθεί ότι δεν είναι ό,τι παρουσιαζόταν ή φαινόταν. Οι δεσμευμένοι φροντίζετε σήμερα να περάσετε χρόνο με το ταίρι σας και να μοιραστείτε στιγμές έρωτα και πάθους.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Ευνοούνται σήμερα οι επικοινωνίες σας, όλα όσα θέλετε να προωθήσετε σε επαγγελματικό επίπεδο και γενικότερα τα σχέδια και οι στόχοι σας. Οι συνεργάτες σας τη σημερινή μέρα θα αποδειχθούν ιδιαίτερα βοηθητικοί απέναντί σας και αυτό θα σας χαροποιήσει ιδιαίτερα. Είστε σε μία φάση που θέλετε να πετύχετε επαγγελματικά και να αναδειχθούν τα ταλέντα σας. Στην αισθηματική σας ζωή, για εσάς τους αδέσμευτους υπάρχουν καταστάσεις που θέλετε να αλλάξετε κυρίως στο πως εσείς αντιμετωπίζετε το θέμα της σχέσης, των στάνταρ που θέτετε για να κάνετε μία σχέση.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Οι επαγγελματικές σας επιδιώξεις τη σημερινή μέρα θα είναι για ακόμη μία φορά η απόλυτη προτεραιότητά σας. Είναι τόσα πολλά που έχετε κατά νου που θέλετε να πραγματοποιήσετε καθώς νιώθετε έντονα δημιουργικοί. Μοιράζεστε το επαγγελματικό σας όραμα με τους συνεργάτες σας και προσπαθείτε να τους πείσετε για την απόδοση που θα έχει. Στην αισθηματική σας ζωή υπάρχει ένας προβληματισμός για εσάς τους δεσμευμένους, καθώς υπάρχει ένα θολό τοπίο στη σχέση σας. Νιώθετε ότι το ταίρι σας δεν εκφράζεται για τα όσα νιώθει για εσάς, ότι κρύβει τα συναισθήματά του κι αυτό σας προβληματίζει και σας κάνει να αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Η μέρα σας βρίσκει πολυάσχολους, με αυξημένες υποχρεώσεις αλλά και κοινωνικές επαφές. Φροντίζετε να είστε οκ στις υποχρεώσεις σας, να τελειώσετε με όλες σας τις εκκρεμότητες, έτσι ώστε να ασχοληθείτε και με θέματα που έχουν να κάνουν με την δική σας διασκέδαση, με θέματα που σας ευχαριστούν και νιώθετε να σας ανανεώνουν. Καλείτε τους φίλους σας για μία έξοδο ή για φαγητό σπίτι σας ή τους προτείνετε να ξεκινήσετε μαζί ένα χόμπι, μία νέα δραστηριότητα. Στα αισθηματικά σας, εσείς οι δεσμευμένοι νιώθετε πολύ όμορφα στη σχέση σας και ιδιαίτερα ανανεωμένοι.

ΙΧΘΥΣ
Η μέρα κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις για εσάς σε διάφορους τομείς της ζωής σας. Νιώθετε ιδιαίτερα καλά με όλα όσα ασχολείστε και η διάθεσή σας θα είναι ανεβασμένη. Θα είστε η ψυχή της παρέας, θα συναντήσετε τους αγαπημένους σας φίλους και γενικότερα θα έχετε ευχάριστες επαφές. Στην αισθηματική σας ζωή, εσείς οι αδέσμευτοι καταφέρνετε να γοητεύσετε με την παρουσία σας και να τραβήξετε βλέμματα θαυμασμού πάνω σας. Οι δεσμευμένοι φροντίζετε να είστε ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες και να κάνετε πράγματα με το ταίρι σας που σας ευχαριστούν και σας διασκεδάζουν.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Ο καιρός σήμερα


Αίθριος αναμένεται αρχικά καιρός στη χώρα μας σήμερα Δευτέρα 22 Αυγούστου, με λίγες μόνο νεφώσεις στα ηπειρωτικά οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας  θα πυκνώσουν στα κεντρικά και βόρεια και θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. 

Από αργά το βράδυ σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης θα εκδηλωθούν εκ νέου τοπικά έντονα φαινόμενα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 34 και τοπικά 35 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, 16 έως 34 στη βόρεια Ελλάδα, 19 έως 33 και τοπικά 34 στη δυτική Ελλάδα, 20 έως 34 στο βόρειο Αιγαίο και από 20 έως 33 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από τα βόρεια φτάνοντας στα 4 και τοπικά στα νότια πελάγη τα 5 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: weather.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 22 Αυγούστου


392 - Με την υποστήριξη του στρατηγού Αρβογάστη, ο Φλάβιος Ευγένιος κηρύσσεται αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

566: Ο μοναχός Κολούμπα αναφέρει ότι είδε ένα τέρας στη λίμνη του Λοχ Νες

1181: Πεθαίνει ο βασιλιάς Φερδινάνδος Β της Λεόν.

1350: Πεθαίνει ο βασιλιάς της Γαλλίας, Φίλιππος ο Στ.

1485: Πεθαίνει ο βασιλιάς Ριχάρδος Γ ο Λεοντόκαρδοςς της Αγγλίας.

1559: Ο Ισπανός Αρχιεπίσκοπος, Μπαρτολόμ ντε Καράντζα συλλαμβάνεται ως αιρετικός.

1599: Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης της Αναγέννησης, Λούκα Μαρέντζιο.

1642: Ο βασιλιάς της Αγγλίας, Κάρολος Α αποκαλεί τα μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου προδότες δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη του Αγγλικού Εμφυλίου.



1645: Η πόλη των Χανίων παραδίδεται από τους Ενετούς στους Τούρκους, μετά από δίμηνη πολιορκία.

1654: Ο Τζάκομπ Μπάρσιμσον είναι ο πρώτος Εβραίος μετανάστης, που φτάνει στην περιοχή, που αργότερα θα ονομαστεί ΗΠΑ.

1686: Ο Ενετός αρχιστράτηγος Φραγκίσκος Μοροζίνι κυριεύει το τουρκοκρατούμενο Ναύπλιο.



1716: Οι Οθωμανοί Τούρκοι αποτυγχάνουν να καταλάβουν την Κέρκυρα, την οποία υπερασπίζουν βενετικά στρατεύματα υπό τον Σάξονα κόμη Σούλεμπουργκ και λύουν την πολιορκία της.

1717: Τα ισπανικά στρατεύματα φτάνουν στη Σαρδηνία.

1760: Γεννιέται ο Πάπας Λέοντας ΙΒ.

1770: Ο Βρετανός εξερευνητής Τζέιμς Κουκ φτάνει στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας

1775: Ο βασιλιάς της Βρετανίας Γεώργιος Γ' κηρύσσει τον πόλεμο στις αμερικανικές αποικίες, που είχαν επαναστατήσει.

1780: Ο Βρετανός εξερευνητής Τζέιμς Κουκ με το πλοίο του Resolution επιστρέφει στη Βρετανία

1791: Ξεκινά στην Αϊτή η Επανάσταση των Σκλάβων.

1848: Οι ΗΠΑ προσαρτούν το Νέο Μεξικό.

1851: Ανακαλύπτεται χρυσός στην Αυστραλία.



1862: Γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης, Κλοντ Ντεμπισί.



1864: Υπογράφεται από 12 χώρες η Συνθήκη της Γενεύης, η οποία προβλέπει τη δημιουργία του Ερυθρού Σταυρού.

1874: Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος, Μαξ Σέλερ

1880: Γεννιέται ο Αμερικανός καρτουνίστας, Τζορτζ Χέριμαν, ο οποίος έμεινε ιδιαίτερα γνωστός για το σχεδιασμό του κινουμένου σχεδίου Krazy Kat.



1882: Γεννιέται ο Δημήτρης Γληνός, έλληνας εκπαιδευτικός και πολιτικός. (Θαν. 23/12/1943)

1891: Πεθαίνει ο Τσέχος ποιητής, Γιαν Νερούντα, που συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του τσεχικού ρεαλισμού.

1893: Γεννιέται η Αμερικανίδα συγγραφέας και ποιήτρια, Ντόροθι Πάρκερ.

1900: Στην Κίνα, ξένα στρατεύματα και πολίτες λεηλατούν το Πεκίνο.

1902: Ο Θιοντόρ Ρούζβελτ γίνεται ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος, που θα οδηγήσει αυτοκίνητο.

1904: Πεθαίνει η Αμερικανίδα συγγραφέας διηγημάτων και μυθιστορημάτων, Κέιτ Τσόπιν.



1908: Γεννιέται ο Γάλλος φωτορεπόρτερ, Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν

1909: Διεξάγεται ο πρώτος Rheims International Air Race στην Γαλλία.

1910: Η Ιαπωνία προσαρτεί την Κορέα.

1912: Πεθαίνει ο Πάπας Γρηγόριος Θ.

1914: "Συναντώνται" για πρώτη φορά στο Βέλγιο κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου τα γερμανικά με τα βρετανικά στρατεύματα.

1917: Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής των μπλουζ και κιθαρίστας, Τζον Λι Χούκερ.

1919: Ο αρχιδούκας Ιωσήφ παραιτείται από την ηγεσία της Ουγγαρίας.

1920: Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, Ρέι Μπράντμπερι, ιδιαίτερα γνωστός για το έργο του "Fahrenheit 451".

1921: Οι ελληνικές δυνάμεις πλησιάζουν την Άγκυρα.



1921: Γεννιέται η τραγουδίστρια Σωτηρία Μπέλλου. 

1921: Γεννιέται ο Ντίνος Ντινόπουλος, σκηνοθέτης και σεναριογράφος.



1922: Ο 31χρονος Μάικλ Κόλινς, αρχηγός της προσωρινής κυβέρνησης της Ιρλανδικής Ελεύθερης Πολιτείας και διοικητής του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙRΑ), σκοτώνεται σε ενέδρα στη γενέτειρά του, στην κομητεία Κορκ.



1923: Η μεγαλύτερη σε έκταση και μαχητικότητα απεργία που έχει συμβεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. Πανεργατική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στο Πασαλιμάνι καταστέλλεται βίαια από στρατό και αστυνομία. Έντεκα νεκροί, δεκάδες τραυματίες. Βασικά αιτήματα, η αύξηση των ημερομισθίων, η μείωση των ωρών εργασίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας -ιδιαίτερα για τους ανήλικους εργαζομένους- η επαναπρόσληψη των απολυμένων κ.ά.

1926: Ανακαλύπτεται χρυσός στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής

1927: Γεννιέται η Βρετανίδα ηθοποιός Όνορ Μπλάκμαν

1928: Γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης, Καρλχάιντζ Στοκχάουζεν.

1931: Ιδρύεται γυναικείο τμήμα στην Ελληνική Αστυνομία.



1936: Πεθαίνει ο Παύλος Κουντουριώτης, έλληνας ναύαρχος και πολιτικός, που διετέλεσε αντιβασιλέας και Πρόεδρος της Δημοκρατίας. (Γεν. 9/4/1855)

1940: Μετά τον τορπιλισμό του Έλλη και της έντασης των ελληνοϊταλικών σχέσεων η Μεγάλη Βρετανία ανακοινώνει ότι οι ναυτικές και αεροπορικές της δυνάμεις θα ενισχύσουν την Ελλάδα εάν τυχόν υποστεί επίθεση.

1941: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου τα στρατεύματα της ναζιστικής Γερμανίας φτάνουν προ των πυλών του Λένινγκραντ. Θα πολιορκήσουν την πόλη έως τον Ιανουάριο του 1944.

1943: Στην ΕΣΣΔ, τα γερμανικά στρατεύματα εκκενώνουν το Χάρκοβο.

1944: Γίνεται η τελευταία μεταφορά Γάλλων Εβραίων σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

1950: Ο Έλληνας αξιωματικός Ιάσων Ζηργάνος περνάει κολυμπώντας την Μάγχη.

1950: Η Αλθία Γκίμπσον γίνεται η πρώτη Αφροαμερικανή, που συμμετέχει σε παγκόσμιο τουρνουά τένις.



1952: Αρχίζει η περίφημη Δίκη των Αεροπόρων.

1952: Κλείνει μόνιμα η γαλλική αποικία καταδίκων στο Νησί του Διαβόλου.

1953: Ιδρύεται πολιτικό κόμμα των Ελληνίδων με την επωνυμία Ανεξάρτητο Δημοκρατικό Κόμμα Ελληνίδων.

1958: Γεννιέται ο ιδρυτής και πρώτος τραγουδιστής του χέβι μέταλ συγκροτήματος Living Colour, Βέρνον Ρέιντ

1961: Η Σουηδία, ακολουθώντας την παραδοσιακή πολιτική ουδετερότητας, αρνείται την ένταξη στην ΕΟΚ.

1962: Πραγματοποιείται δολοφονική επίθεση κατά του Γάλλου Προέδρου, Σαρλ ντε Γκολ.

1962: Το πρώτο στον κόσμο πλοίο που κινείται με πυρηνική ενέργεια, το The Savannah, ολοκληρώνει το παρθενικό του ταξίδι.

1963: Γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, πιανίστρια και στιχουργός, Τόρι Άμος

1964: Η εκπομπή του BBC "Match of the Day" κάνει πρεμιέρα δείχνοντας φάσεις από τον αγώνα Arsenal- Liverpool.

1968: Ο πάπας Παύλος ο Στ είναι ο πρώτος ποντίφικας, που μεταβαίνει στη Λατινική Αμερική επισκεπτόμενης τη Μποκοτά της Κολομβίας

1969: Στη Σαϊγκόν του Βιετνάμ, ο πρωθυπουργός Τραν Βαν Ντονγκ παραιτείται, ανοίγοντας το δρόμο για πιο φιλελεύθερο καθεστώς.

1970: Στη Βολιβία, οι στρατιωτικοί συντρίβουν κάθε αντίσταση και εγκαθιστούν τον στρατηγό Ούγκο Μπάνζερ Σουάρεζ.

1971: Η Kerry Kleid γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα επαγγελματίας οδηγός μοτοσικλέτας.

1972: Η Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δέχεται την ανεξάρτητη συμμετοχή της Ροδεσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, αφού η πρόταση που έχει γίνει στη Ροδεσία να συμμετάσχει κάτω από την σημαία της Αγγλίας έχει απορριφθεί από τους Ροδεσιανούς. Η Ροδεσία, που έχει πάρει το όνομά της από τον Cecil Rodes το 1889, διασπάται το 1911 στη Βόρεια (μετέπειτα Ζάμπια) και στη Νότια (μετέπειτα Ζιμπάμπουε). Το 1970 αυτοανακηρύσσεται δημοκρατία, με συνέπεια η Αγγλία και τα Ηνωμένα Έθνη να της επιβάλλουν εμπορικό αποκλεισμό.

1973: Ο Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος για πολλά χρόνια επηρέαζε καθοριστικά την αμερικανική εξωτερική πολιτική, αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά την παραίτηση και αποχώρηση του Γουίλιαμ Ρότζερς από την πολιτική.

1975: Πραγματοποιείται αποτυχημένη επίθεση δολοφονίας κατά του Αμερικανού Προέδρου, Τζέραλντ Φορντ

1978: Πεθαίνει ο Αφρικανός πολιτικός, Τζόμο Κενιάτα, που υπήρξε πρωθυπουργός της Κένυας από 1963 έως το 1964 και Πρόεδρός της από το 1964 έως το 1978

1978: Γεννιέται ο μπασκετομπολίστας Γιάννης Γκαγκαλούδης.

1980: Πεθαίνει στην Ταϊτή ο διάσημος τραγουδιστής Τζο Ντασέν, γιος του σκηνοθέτη Ζιλ Ντασέν.

1983: Την Ελλάδα επισκέπτεται ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε, μετά από πρόσκληση του Ανδρέα Παπανδρέου.

1985: Στη Βρετανία, 55 άτομα σκοτώνονται στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ όταν αεροσκάφος της "British Airtours" εκρήγνυται κατά την απογείωση.



1987: Το τραγούδι της Μαντόνα «Who's that girl» φτάνει στο No1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών.

1988: Δημιουργείται το πρώτο πλατινένιο νόμισμα το αυστραλιανό "κοάλα"

1989: Στην Πράγα, σημειώνονται επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και 2.000 διαδηλωτών, που διαμαρτύρονται για την 21η επέτειο της σοβιετικής εισβολής στην Τσεχοσλοβακία.

1989: Ανακαλύπτεται ο πρώτος ολοκληρωμένος δακτύλιος γύρω από τον Ποσειδώνα.

1990: Κλιμακώνονται οι ενδοφυλετικές συγκρούσεις των μαύρων στη Νότια Αφρική, με περισσότερους από 500 νεκρούς σε 10 ημέρες.

1991: Στην ΕΣΣΔ, συλλαμβάνονται τέσσερις από τους οκτώ πραξικοπηματίες, μεταξύ των οποίων, είναι ο αρχηγός της KGB και ο υπουργός Άμυνας.

1992: Στη Βοσνία, 30 άνθρωποι σκοτώνονται κατά τη διάρκεια συγκρούσεων και βομβαρδισμών στο Σαράγιεβο.



1993: Δύο χειριστές της 355ΜΤΜ, ο Σμηναγός Στυλιανός Κελετσέκης και ο Ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Παλαμιώτης, έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, δίνοντας μάχη με τις φλόγες στην μεγάλη φωτιά της Ροδινής, στην περιοχή «Χρούτσα».

1993: Στην Αλγερία, δολοφονείται ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της στρατιωτικής ασφάλειας της χώρας Κασντί Μερμπάχ.

1994: Γερμανία και Ρωσία συμφωνούν να συνεργαστούν οι μυστικές τους υπηρεσίες, για την πάταξη του διεθνούς λαθρεμπορίου πυρηνικών υλικών.

1995: Στο Μαρόκο, εκατοντάδες είναι οι νεκροί από τις πλημμύρες.

1996: Την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο, μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.



1996: Φρίκη στο Βέλγιο από την αποκάλυψη της δολοφονίας 16 παιδιών (και σεξουαλικής κακοποίησής τους) από κύκλωμα παιδεραστών, με επικεφαλής τον Μαρκ Ντιτρού και κάλυψη από ανώτερες αρχές.



1997: Στην Αυστραλία, μεγάλη δημοσιότητα λαμβάνει η ανακάλυψη εμβολίου για τον καρκίνο του μαστού από την ελληνο-αυστραλέζα Βάσω Αποστολοπούλου.

1999: Η Κατερίνα Θάνου κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ με 10.84 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Σεβίλλη. Πρώτη αναδεικνύεται η Marion Jones με 10.70 και δεύτερη η Inger Miller με 10.79.

2001: Χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των έως 80 κιλών στο μπόντιμπιλντινγκ, κατακτά ο 38χρονος Παύλος Μεντής στους Παγκόσμιους αγώνες στην Ακίτα της Ιαπωνίας.

2002: Τη γέννηση (στις 25/7) 4 γενετικώς τροποποιημένων χοίρων ανακοινώνει η βρετανική εταιρεία PPL Therapeutics PLC, η εταιρεία που δημιούργησε την προβατίνα Ντόλι. Οι χοίροι αυτοί είναι οι πρώτοι με όργανα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοσχεύματα για τον άνθρωπο.



2004: Ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους, εκτελώντας εκπληκτικό πρόγραμμα και χαρίζοντας στη χώρα μας 9.862 βαθμούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στην κωπηλασία, οι Βασίλης Πολύμερος και ο Νίκος Σκιαθίτης κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο στα 2.000μ του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών. Ο Αμερικανός Τζάστιν Γκάτλιν αναδείχθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στα 100 μέτρα των ανδρών, με χρόνο 9.85 s.



2004: Ο Ατλαντας Πύρρος Δήμας φορά στο στήθος το τέταρτο Ολυμπιακό μετάλλιο, στην αυλαία της καριέρας του. Με περίσσευμα ψυχής ο τρις Χρυσός μας Ολυμπιονίκης απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι, μπορεί να σηκώσει την Ελλάδα στους ώμους του. Ό Έλληνας Άτλαντας κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 85 κιλών, καθώς σηκώνει 377,5 κιλά, 175 αρασέ και 202,5 ζετέ, με το οποίο και ολοκληρώνει την σπουδαία καριέρα του, αφού πριν κατέβει από το πλατό, μετά την ολοκλήρωση και της τρίτης προσπάθειας, ο Πύρρος Δήμας βγάζει τα παπούτσια του. Συγκινητικές στιγμές εκτυλίσσονται κατά τη διάρκεια της απονομής, με το στάδιο να σείεται επί 10 λεπτά, διακόπτοντας την τελετή, "Πύρρο - Πύρρο" και "Ελλάς - Ελλάς", σε ένα ελάχιστο δείγμα τιμής στον "χρυσό Πύρρο" της καρδιάς μας, που δεν σταμάτησε λεπτό να κλαίει.

2004: Άγνωστοι εισβάλλουν στο Μουσείο του Όσλο και αφαιρούν δύο πίνακες του Έντβαρτ Μουνκ, ανάμεσά τους τον πασίγνωστο πίνακα "Η Κραυγή"




2005: Εκλέγεται νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων ο Θεόφιλος.

2006: Αεροσκάφος συντρίβεται στην Ουκρανία κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και 170 άτομα σκοτώνονται.



2010: Πεθαίνει ο Στέπαν Μπόμπεκ, Σέρβος ποδοσφαιριστής και προπονητής.