12.11.16

Σπάνιο είδος πάπιας στον υδροβιότοπο Νέας Κίου – Ναυπλίου


Μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας έστησαν σήμερα επιχείρηση παρατήρησης και καταγραφής στο υδροβιότοπο Νέας Κίου – Ναυπλίου ενός σπάνιου είδους πάπιας

Πρόκειται για την πουπουλόπαπια (Somateria mollissima) που είναι ένα είδος πτηνού μεγάλου μεγέθους. Ζει κατά μήκος των Σκανδιναβικών ακτών μέχρι την Αγγλία και έχει σχεδόν εξαφανιστεί εξαιτίας του κυνηγιού και της θήρευσης των αυγών της από τον άνθρωπο.

Την περίοδο αυτή ο πληθυσμός του είδους στη Λευκή Θάλασσα υπερβαίνει τα 5.000-8.000, αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν που υπήρχε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Στην Πελοπόννησο έχει καταγραφεί τρεις φορές, την πρώτη το 1905, το 1968 και φέτος το 2016.

(Η φωτογραφία είναι του μέλους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Τάκη Λεοντίδη)


ΠΗΓΗ: palabourtzi.gr

Η ιστορία ενός αδέσποτου σκύλου


1η εβδομάδα. Σήμερα είμαι ηλικίας μιας εβδομάδας. Τι χαρά να είμαι μέρος αυτού του Κόσμου!

1 μηνός. Η μαμά μου με φροντίζει πάρα πολύ καλά. Είναι μια εξαιρετική μητέρα.

2 μηνών. Σήμερα με χώρισαν από τη μητέρα μας. Ήταν πολύ ανήσυχη και με τα μάτια της με χαιρετούσε. Ελπίζω η νέα «ανθρώπινη» οικογένειά μου να με φροντίζει το ίδιο καλά με τη μαμά μου.

4 μηνών. Έχω μεγαλώσει πολύ γρήγορα, τα πάντα τραβάνε την προσοχή μου. Υπάρχουν μερικά παιδιά στο σπίτι που μου είναι σαν «μικρά αδελφάκια».Παίζουμε πολύ, τραβάνε την ουρά μου κι εγώ τους δίνω μικρές ψεύτικες δαγκωνιές για πλάκα.

5 μηνών. Σήμερα μου φωνάξανε. Η κυρία μου ήταν πολύ αναστατωμένη επειδή ούρησα μέσα στο σπίτι. Όμως δεν μου είπαν ποτέ πού έπρεπε να το κάνω αυτό. Επίσης, κοιμάμαι στο χολ. Στεναχωρήθηκα πολύ γι' αυτό!

8 μηνών. Είμαι ένα πολύ χαρούμενο σκυλί! Έχω τη ζεστασιά ενός σπιτιού, αισθάνομαι τόσο ασφαλής, τόσο προστατευμένος... Νομίζω ότι η «ανθρώπινη» οικογένειά μου με αγαπάει. Η αυλή είναι όλη δική μου και, συχνά, ξεπερνάω τον εαυτό μου, σκάβοντας στο χώμα σαν τους προγόνους μου, τους λύκους, για να κρύψω το φαγητό. Ποτέ δεν δοκιμάζουν να μου μάθουν τίποτε. Τότε θα πρέπει όλα να πηγαίνουν καλά, όλα αυτά τα πράγματα που κάνω να είναι εντάξει!

12 μηνών. Σήμερα έγινα ενός έτους. Είμαι ένας ενήλικος σκύλος. Όμως τα αφεντικά μου λένε ότι μεγάλωσα πολύ περισσότερο από ότι περίμεναν. Πόσο υπερήφανοι πρέπει να είναι για μένα!

13 μηνών. Σήμερα με έδεσαν. Σχεδόν δεν μπορούσα να κουνηθώ, να βρεθώ σε λίγο ήλιο όταν κρυώνω, ή να βρω λίγη σκιά όταν ο ήλιος ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό. Λένε ότι θα με επιτηρούν και ότι είμαι αχάριστος. Δεν καταλαβαίνω τίποτε απ' όσα μου συμβαίνουν.

15 μηνών. Όλα έχουν αλλάξει τώρα... Με κρατάνε συνέχεια κλειδωμένο στη βεράντα. Αισθάνομαι πολύ μόνος. Η «ανθρώπινη» οικογένειά μου δεν με θέλει πια. Μερικές φορές ξεχνάνε ότι διψάω και πεινάω. Όταν βρέχει, δεν έχω μια στέγη πάνω από το κεφάλι μου.

16 μηνών. Σήμερα με έβγαλαν από τη βεράντα. Ήμουνα σίγουρος ότι η «ανθρώπινη» οικογένειά μου με είχε συγχωρέσει. Ήμουν τόσο χαρούμενος που χοροπήδαγα από ενθουσιασμό. Η ουρά μου κουνιόταν σαν τρελή. Επιπλέον, πίστεψα ότι θα με πήγαιναν βόλτα! Κατευθυνθήκαμε προς τον αυτοκινητόδρομο, και άξαφνα, σταμάτησαν το αυτοκίνητο, άνοιξαν την πόρτα και εγώ βγήκα έξω, χαρούμενος, γιατί σκεπτόμουν ότι θα περνάγαμε τη μέρα μας στην εξοχή. Δεν καταλαβαίνω γιατί έκλεισαν την πόρτα κι έφυγαν. «Ακούστε, περιμένετε!» - γάβγισα. Με ξέχασαν... Έτρεξα πίσω από το αυτοκίνητο με όλη τη δύναμή μου. Η αγωνία μου μεγάλωνε καθώς άρχισα να καταλαβαίνω, ενώ δεν μπορούσα να αναπνεύσω από το λαχάνιασμα και αυτοί δεν σταματούσαν, ότι με είχαν εγκαταλείψει!

17 μηνών. Έψαχνα μάταια να βρω το δρόμο για να γυρίσω σπίτι. Είμαι μόνος και αισθάνομαι χαμένος. Στις περιπλανήσεις μου, συναντάω μερικούς ανθρώπους με καλή καρδιά που με κοιτάνε με θλίψη και μου δίνουν λίγο φαγητό. Τους ευχαριστώ με τα μάτια μου, από τα βάθη της ψυχής μου. Εύχομαι να με υιοθετούσαν. Θα ήμουνα τόσο πιστός όσο κανένας άλλος σκύλος! Όμως, αυτοί απλά λένε:«καημένο σκυλάκι, πρέπει να έχει χαθεί».

18 μηνών. Πριν από μερικές ημέρες, πέρασα από ένα σχολείο και είδα πολλά παιδιά μικρά και μεγαλύτερα σαν τα «μικρά μου αδελφάκια». Πλησίασα περισσότερο και μια ομάδα από τα μικρότερα παιδιά, γελώντας, μου πέταξαν πολλές πέτρες, απλά για να δούνε «ποιος σημαδεύει καλύτερα». Μια από αυτές τις πέτρες με χτύπησε στο μάτι και, έκτοτε, δεν μπορώ να δω καθόλου με αυτό το μάτι.

19 μηνών. Είναι απίστευτο. Όταν είχα καλύτερη όψη, οι άνθρωποι με λυπόντουσαν. Τώρα είμαι πολύ αδύνατος και αδύναμος και η όψη μου είναι απαίσια. Έχω χάσει το ένα μου μάτι και οι άνθρωποι με διώχνουν με τις σκούπες όταν προσπαθώ να ξεκουραστώ σε κάποια σκιά.

20 μηνών. Κινούμαι με εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία. Σήμερα, ενώ προσπαθούσα να περάσω το δρόμο, με χτύπησε ένα αυτοκίνητο. Βρισκόμουνα στη ζώνη των πεζών για να περάσω το δρόμο, όμως ποτέ δεν θα ξεχάσω το γεμάτο ικανοποίηση βλέμμα του οδηγού, που έδινε συγχαρητήρια στον εαυτό του που με πάτησε. Εύχομαι να με είχε σκοτώσει! Όμως, απλά μου προκάλεσε εξάρθρωση στα πίσω μου πόδια! Ο πόνος ήταν ανυπόφορος! Τα πόδια μου δεν με υπακούνε και μόλις με τεράστια δυσκολία μπόρεσα να συρθώ στο γκαζόν στην άκρη του δρόμου. Επί δέκα μέρες έχω μείνει εκτεθειμένος στον ήλιο που καίει, στη δυνατή βροχή, στο κρύο, χωρίς φαγητό. Δεν μπορώ πλέον να κουνηθώ. Ο πόνος είναι ανυπόφορος. Βρίσκομαι σε ένα πολύ υγρό μέρος, και φαίνεται ότι ακόμη και το τρίχωμά μου μαδάει. Κάποιοι περαστικοί ούτε καν με προσέχουν, άλλοι λένε: «μην πλησιάζεις».

Είμαι σχεδόν αναίσθητος, όμως, μια ελάχιστη δύναμη από τα βάθη του σώματός μου με αναγκάζει να ανοίξω τα μάτια μου. Η γλυκύτητα στη φωνή της με έκανε να αντιδράσω. «Καημένο μου σκυλάκι, κοίτα πώς σε έχουν αφήσει», έλεγε. Μαζί με την γυναίκα ήταν ένας άντρας με λευκή ποδιά που με ακούμπησε και είπε: «Λυπάμαι, κυρία μου, αλλά αυτός ο σκύλος δεν θα τα καταφέρει. Είναι καλύτερα να τον βοηθήσουμε να βγει από αυτόν τον πόνο και τη δυστυχία». Η ευγενική κυρία, με δάκρυα να τρέχουν ποτάμι στα μάγουλά της, συμφώνησε. Όσο καλύτερα μπορούσα, κούνησα την ουρά μου και την ευχαρίστησα, με τα μάτια μου, για τη βοήθειά της να αναπαυτώ ειρηνικά και ήρεμα. Ενώ αισθανόμουν το ελαφρύ τσίμπημα της βελόνας, πριν από αυτόν τον μακρύ ύπνο, η τελευταία μου σκέψη ήταν: «γιατί έπρεπε να γεννηθώ, αφού δεν με ήθελε κανείς;»


ΠΗΓΗ: filozoiki.gr

Μια υπέροχη Χριστουγεννιάτικη διαφήμιση...


Αυτή είναι η ιστορία ενός μικρού κοριτσιού, της Μπρίτζετ, που της αρέσει πολύ να χοροπηδάει. Όταν η μαμά και ο μπαμπάς τής αγοράζουν ένα τραμπολίνο για τα Χριστούγεννα, σύντομα ανακαλύπτουν ότι δεν είναι η μόνη που έχει πάθος με αυτό το παιχνίδι!   
Το νέο χριστουγεννιάτικο σποτάκι των βρετανικών πολυκαταστημάτων John Lewis είναι μια υπέροχη μικρή ταινία που μας βάζει αμέσως στο κλίμα της γιορτής, γι' αυτό και μέσα σε μόλις λίγες ώρες απ' όταν κυκλοφόρησε, έχει ήδη γίνει viral συγκεντρώνοντας περισσότερα από 350 χιλιάδες views στο YouTube.   
Γνωρίστε τον αξιολάτρευτο #BusterTheBoxer και απολαύστε το σποτ: 




Πηγή: lifo.gr

Πέθανε ο σπουδαίος δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής, Γιώργος Γεωργιάδης


Έχασε τη μάχη για τη ζωή, σε ηλικία 62 ετών ο δημοσιογράφος και βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής, Γιώργος Γεωργιάδης. Πάλεψε για πολλούς μήνες με τον καρκίνο καταλήγοντας, σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου, στις 3.30 μ.μ. από τον Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου στο Κοιμητήριο Περιστερίου.

Ο Γιώργος Γεωργιάδης γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1955. Ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία το 1981 και υπήρξε 30 χρόνια πολεμικός ανταποκριτής. Έκανε την πρώτη αποστολή του σε πόλεμο, το 1982, ως απεσταλμένος της Ελευθεροτυπίας στον Λίβανο.

Στη συνέχεια κάλυψε τα γεγονότα της Μέσης Ανατολής και κυρίως το Παλαιστινιακό, με αποστολές στον Λίβανο, την Βόρειο Αφρική, την Υεμένη και αλλού.

Από το 1987 μέχρι το 1989 εργάστηκε στην ΕΡΤ και το καλοκαίρι του 1989, με ομάδα συναδέλφων του, συμμετείχε στην δημιουργία τού MEGA. Την ίδια χρονιά μετακινήθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Κάλυψε την εξέγερση στη Ρουμανία, την πτώση του τείχους στο Βερολίνο, τον διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας, το Αλβανικό, τις αλλαγές στην πρώην Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια τον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τον πόλεμο του Ιράκ, τον Εμφύλιο της Ρουάντα κ.ά.



Επίσης, κάλυψε πολλές φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί σε Πακιστάν, Ανατολία, Κωνσταντινούπολη, Ινδία, Τσουνάμι στη Σρι Λάνκα. Τα τελευταία χρόνια ταξίδευε στην υποσαχάρια Αφρική και ασχολήθηκε με το προσφυγικό.

Ήταν από τους πλέον γνωστούς ρεπόρτερ, δημοσιογράφους και ανταποκριτές της σύγχρονης ελληνικής τηλεόρασης και τα τελευταία χρόνια συνεργαζόταν με το περιφερειακό κανάλι Ionian TV, και στο site ΗΜΕΡΑ Ζακύνθου, προσφέροντας την πολύτιμη εμπειρία του, την πείρα και τις γνώσεις που απέκτησε τόσες δεκαετίες, σε έναν από τους δυσκολότερους δημοσιογραφικά, χώρους.

Το 2008, ο Γ. Γεωργιάδης δήλωνε σε συνέντευξη του στο "Έθνος":

"Από τις δύο σημαντικές εμπειρίες που έζησα, τη μία την κατάλαβα, την άλλη όχι. Την πρώτη το 1993 βρισκόμουν στην ταράτσα του ξενοδοχείου «Αλ Ρασίντ» στη Βαγδάτη. Περίμενα μαζί με όλα τα διεθνή μέσα να κάνουμε ζωντανή μετάδοση, από μόνο μία κάμερα.

Την ώρα που άρχισε ο βομβαρδισμός έτυχε να ήμουν κι εγώ στον αέρα. Έπεσε ένας τόμαχοκ πάνω μας, τον οποίο έριξαν οι Αμερικανοί από τον ωκεανό. Χτύπησε στο ισόγειο του ξενοδοχείου. Την επόμενη μέρα είδαμε πόσο μεγάλη ήταν η έκρηξη και μάθαμε ότι σκοτώθηκαν άνθρωποι την ίδια ώρα που κάναμε ζωντανή μετάδοση σε 23 χώρες...

Τη δεύτερη φορά ήμουν στη Βοσνία και οδηγούσα κοντά στο αεροδρόμιο πηγαίνοντας στο Σεράγεβο. Από φόβο, ή δεν ξέρω για ποιον άλλο λόγο, οδηγούσα σκυμμένος, με το κεφάλι μου κοντά στο τιμόνι. Αυτό μου έσωσε και τη ζωή.

Ένας ελεύθερος σκοπευτής με πυροβόλησε, η σφαίρα πέρασε από την πίσω πόρτα, έσκισε τα ρούχα μου και καρφώθηκε στο χειρόφρενο. Εκεί συνειδητοποίησα τον κίνδυνο όταν κατάλαβα τι θα γινόταν αν καθόμουν λίγα εκατοστά πιο πίσω".

"Δεν έχω την εντύπωση ότι είδα στη ζωή μου πολλά. Άλλωστε, πιστεύω ότι όσο περισσότερα βλέπεις, όσο περισσότερο ταξιδεύεις, τόσο καταλαβαίνεις ότι δεν είδες τίποτα. Γιατί η κάθε εικόνα, η κάθε στιγμή αλλάζει, ανάλογα με τη διάθεση ή τον φόβο σου. Αλλάζει από το φως ή το σκοτάδι. Από την απουσία ή τον ίλιγγο. Το κάθε τι μοιάζει διαφορετικό. Σκοπός είναι να γίνεις καλύτερος άνθρωπος κι αυτό μόνο μ’ έναν τρόπο το καταφέρνεις: Να είσαι δίπλα στους άλλους συνεχώς.

Να μπορείς να μιλήσεις αλλά να ξέρεις και ν’ ακούς. Να βλέπεις τον άλλον από ψηλά, μόνο όταν του δίνεις το χέρι για να σηκωθεί. Αυτή είναι η δουλειά μου!… Αυτή είναι η ζωή μου!… Το να μην ξέρεις πού θα βρεθείς αύριο και πότε θα επιστρέψεις, είναι σκληρό… Όμως και άλλα εκατό χρόνια να είχα μπροστά μου, το ίδιο θα έκανα! Ζώντας το άγριο ένστικτο εκείνου που επιτίθεται, σε κάνει να γαληνεύεις όταν βρεθείς κοντά στον ανίσχυρο. Το να βλέπεις ανθρώπους να σκοτώνονται, σε κάνει ν’ αγαπάς τους ανθρώπους.

Το να διαχειρίζεσαι μία είδηση κάτω από συνθήκες ζωής και θανάτου, σε κάνει πιο υπεύθυνο".

Με αυτό τον τρόπο είχε ολοκληρώσει μια από τις τελευταίες του παρουσιάσεις στο Κέντρο Λόγου "Αληθώς" της Ενορίας Μπανάτου στη Ζάκυνθο, όπου είχε τιμηθεί για τη συνολική του προσφορά.

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής

Θερμά συλλυπητήρια απευθύνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης στους οικείους του δημοσιογράφου και βετεράνου πολεμικού ανταποκριτή Γιώργου Γεωργιάδη, που έχασε σήμερα τη μάχη για τη ζωή. Ο κ. Βούτσης, μόλις πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου του, δήλωσε:

«Σήμερα η δημοσιογραφία, και όχι μόνον, πενθεί έναν συνεπή, έγκριτο, πολιτικοποιημένο και ευαισθητοποιημένο στα κοινωνικά θέματα και το προσφυγικό, λειτουργό της. Έναν, κυρίως, άνθρωπο, που έζησε και μετέδωσε στη χώρα μας, με σοβαρότητα, όλα τα μεγάλα γεγονότα της σύγχρονης εποχής: ανάμεσα σε άλλα τους πολέμους στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία, στη Ρουάντα, την πτώση του τείχους του Βερολίνου, τις αλλαγές στη Σοβιετική Ένωση. Δραματικά και σύνθετα γεγονότα, που έκανε γνωστά στο ευρύ κοινό με αντικειμενικότητα και κοινωνική ευαισθησία.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και τη δημοσιογραφική κοινότητα, στους οποίους αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό αλλά και μια σημαντική παρακαταθήκη».

Τζανακόπουλος: Τίμησε τη δημοσιογραφία με ήθος

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή τον θάνατο του δημοσιογράφου και βετεράνου πολεμικού ανταποκριτή, Γιώργου Γεωργιάδη, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του στην οικογένεια του. "Ο Γιώργος Γεωργιάδης, τίμησε το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, με το ήθος, την εμπειρία και τις γνώσεις του, σε έναν από τους πιο δύσκολους δημοσιογραφικά, χώρους", δήλωσε.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την απώλεια του δημοσιογράφου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η δημοσιογραφική οικογένεια θρηνεί για την απώλεια ενός ακόμη εκλεκτού μέλους της.

Ο συνάδελφος Γιώργος Γεωργιάδης πάλεψε γενναία, αλλά δεν μπόρεσε αυτή τη φορά να βγει νικητής από τη σκληρή μάχη που έδωσε για τη ζωή του.

Κορυφαίος πολεμικός ανταποκριτής, ήταν για 30 χρόνια στην πρώτη γραμμή πολεμικών συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο. Αψηφούσε τους κινδύνους για τη ζωή του, έχοντας ως μοναδικό στόχο την ενημέρωση.

Υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός και διακρίθηκε για την μαχητικότητα, τον επαγγελματισμό και τη συναδελφικότητά του.

Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Facebook

Με μια ανάρτηση του στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook και με μια φωτογραφία αποχαιρέτησε τον Γ. Γεωργιάδη ο Σταύρος Θεοδωράκης.

"Που πας ρε Γιώργο; Που πας; Ρε φιλαράκι είχαμε τόσα να πούμε ακόμη και εσύ έφυγες. Θα μου πεις, θα τα λέγαμε; Με τόσα που έχουμε μπλέξει, θα τα λέγαμε; Μπορεί και όχι. Αλλά ήξερα ότι είσαι εκεί και εσύ ήξερες ότι είμαι εδώ. Θα άπλωνα το χέρι και θα σε ακουμπούσα. Ένα τηλεφώνημα. Μια σπρωξιά. Σαν αυτές που δίναμε στους διαδρόμους της Πρώτης. Αστειευόμασταν όταν έσκαγε θέμα. «Εγώ πάω». «Όχι εγώ». Εμείς βέβαια γελάγαμε γιατί κάθε φορά κάποιοι την πάταγαν και νόμιζαν ότι όντως σπρωχνόμασταν ποιος θα πάει πρώτος. Αλλά εμείς πηγαίναμε μαζί, στα Εξάρχεια, στον Ασπρόπυργο, στο Λαύριο… Έγραφες εσύ και έβαζες και τη δική μου υπογραφή. Ή έγραφα εγώ και έβαζα και τη δική σου.



Ή μας έπαιρνες τηλέφωνο από έξω, από τα αληθινά μέτωπα, και μας υπαγόρευες. Ακούγαμε τη φωνή σου μαζί με τις βόμβες που έσκαγαν δίπλα σου. Ήσουν μάλαμα φίλε. Και κάποιοι εκεί έξω πρέπει να ξέρουν ότι η δημοσιογραφία εκτός από «αλήτες, ρουφιάνους» βγάζει και Γεωργιάδηδες. Σε αγαπώ ρε φίλε. Και δεν θα στο συγχωρέσω ποτέ. Μου έδωσες αυτή τη φωτογραφία, μαζί με άλλες, και μου είπες «δες τι βρήκα! πάρε να την έχεις κι εσύ». Και δεν μου είπες ότι δεν θα τις βλέπαμε πια μαζί. Ένας τρελάρας ήσουνα που δεν ήθελες ποτέ να στεναχωρείς κανέναν.

Γειά σου φίλε μου".


ΠΗΓΗ: m.news247.gr

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΤΟ ΛΥΓΟΥΡΙΟ


Σαν σήμερα... στη μουσική


1936: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και πιανίστας Mort Shuman (Mortimer Shuman 1936-1991) γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Τα τραγούδια που έγραψε τραγουδήθηκαν από δημοφιλής καλλιτέχνες όπως Elvis Presley ("Little Sister", "Viva Las Vegas"), The Drifters ("Save the Last Dance for Me") κ.α. Έγραψε και τραγούδησε επίσης στα γαλλικά, τραγούδια όπως τα "Allo Papa Tango Charlie", "Sha Mi Sha", "Le Lac Majeur" κ.α. που έγιναν μεγάλες επιτυχίες στη Γαλλία.

1944: Ο Αμερικανός πιανίστας, τραγουδοποιός και ενορχηστρωτής Booker T. Jones γεννήθηκε στο Μέμφις του Τενεσί. Με την μπάντα του Booker T. & the MG's έπαιξαν στις σημαντικότερες ηχογραφήσεις της δισκογραφικής εταιρείας Stax και ο ίδιος έγραψε τραγούδια που έμειναν κλασικά, όπως τα "I Love You More Than Words Can Say" (Otis Redding), "Born Under a Bad Sign" (Albert King), "Green Onions" κ.α. Το 1992 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame και το 2007 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για την προσφορά του στην μουσική. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως Willie Nelson, Rufus Thomas, Ray Charles, Neil Young, Natalie Merchant κ.α.

1945: Ο Καναδός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Neil Young (Neil Percival Young) γεννήθηκε στο Τορόντο του Οντάριο του Καναδά. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της γενιάς του. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν σόλο καλλιτέχνης, το 1966 δημιούργησε το συγκρότημα Buffalo Springfield και το 1969 ενσωματώθηκε με τους Crosby, Stills & Nash. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame δύο φορές. Μία σαν σόλο καλλιτέχνης το 1995 και μία σαν μέλος των Buffalo Springfield το 1997. Αποκαλείται και "the Godfather of Grunge". Δημοφιλή τραγούδια του: "Heart of Gold", "Old Man", "Harvest Moon", "Rockin' in the Free World" κ.α.



1967: Ο Jerry Lee Lewis ηχογραφεί το τραγούδι "To Make Love Sweeter for You". Θα είναι το δεύτερο No 1 τραγούδι του μετά το "Great Balls of Fire" το 1958.



1983: Στην πρώτη θέση του Billboard 200 βρίσκονται οι The Police και το πέμπτο και τελευταίο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο "Synchronicity". Οι ηχογραφήσεις έγιναν από το Δεκέμβριο του 1982 μέχρι το Φεβρουάριο του 1983 στο στούντιο AIR στο νησί Μοντσερράτ στην Καραϊβική και Le Studio στο Κεμπέκ του Καναδά. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε την 1η Ιουνίου του 1983. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Every Breath You Take", "King of Pain", "Wrapped Around Your Finger" κ.α.


ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Ναυπλίου "Συμφωνία" στην 1η Συνάντηση Μεικτών Χορωδιών του Δήμου Μεταμόρφωσης


Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Ναυπλίου "Συμφωνία" υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση του μαέστρου Θεοδόση Αντωνιάδη συμμετέχει στην 1η Συνάντηση Μεικτών Χορωδιών του Δήμου Μεταμόρφωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα 12 Νοεμβρίου 2016 στις 20.00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Μεταμόρφωσης.

Αμάξι στη βροχή - Τέλλος Άγρας


Ώρα προσμένει μοναχή
η άμαξα κάτω απ' τη βροχή,
           και δεν τη μέλει·
κι είναι σα να την τυραννά
πιότερη η ξένη γειτονιά
           που δεν τη θέλει.

Τ' αλογατάκια της, σιμά, 
κάτω απ' τον ίδιο μουσαμά
           κάνουν καρτέρι·
στον τόπο αυτόν, τον θλιβερό,
πράμα δε μένει από καιρό,
να το ’χουν ταίρι.

Γρίλιες δεν είναι, μήτε αυλές 
περικοκλάδες βαθουλές·
           δεν έμειν' ένα
απ' τα φανάρια στη σειρά
με τα δυο μπρούτζινα φτερά,
           τα σταυρωμένα.

Τ' ανώφλια έπεσαν κι οι αγκωνιές 
κι οι ανεμοπέραστες, στενές,
           οι γαλαρίες·
κι' έφυγαν έντρομες, πολλές
κι' οι θύμησες, σαν τις καλές,
           σεμνές κυρίες.

-Άδεια «βιτόρια» και φτωχή, 
πάρε μου εμένα την ψυχή,
           πάρε με εμένα
για ταξιδιώτη σου! κι ευθύς
πάμε όθε κίνησες να' ρθής:
           στα Περασμένα.


            Τέλλος Άγρας

Γεύσεις και Μυρωδιές : Ντοματοκεφτέδες


Υλικά:

1 kg ντοματάκια ψιλοκομμένα
500 gr αλεύρι
1 κουτάλι σούπας μπέικιν πάουντερ
½ κουτάλι σούπας κορν φλάουρ
2 αυγά
1 κουτάλι ζάχαρη
1 κολοκυθάκι φρέσκο τριμμένο στον τρίφτη
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
φρέσκο δυόσμο
άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
για το τηγάνισμα χρησιμοποιήστε ηλιέλαιο

Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί ώστε να γίνουν ένας ωραίος πολτός.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το βάζουμε στη φωτιά να κάψει (όχι πολύ).
Με ένα κουτάλι ρίχνουμε μίγμα του πολτού (σε μπάλες) να τηγανιστούν και αφού τους γυρίσουμε μια φορά τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρουμε ζεστούς.


ΠΗΓΗ: loukoulos.com

Γίνονται... σήμερα, 12 Νοεμβρίου


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 (18:00) 
ΝΑΥΠΛΙΟ, Φουγάρο Πολυχώρος Πολιτισμού 
Ο κύριος ΚΙΧ και το μυστικό κουτί των Ήχων 
Ομάδα Κοπέρνικος

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


12,13,19,20,26 Νοεμβρίου 2016 (Σαβ.20:00- Κυρ.20:30) ΜΠΟΛΑΤΙ ΒΕΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Πολιτιστικό Κέντρο Μπολατίου 

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

ΛΟΥΤΡΑΚΙ, Σταθμός στην Τέχνη

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Σάββατο 12 έως Κυριακή 27 Νοεμβρίου 
(κάθε ΤΕ, ΣΑ, ΚΥ στις 20:30) 
ΚΟΡΙΝΘΟΣ, Θέατρο Περιγιαλίου 
«Οίκος Ενοχής»

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 (17:00) 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Βookmark Lykourgos 
Δραματοποιημένα/μελοποιημένα παραμύθια


               &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ζώδια σήμερα 12 Νοεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Αυτό το Σάββατο θα είναι το καλύτερο για εσάς! Με τον Ερμή να εισέρχεται στο ζώδιο του Τοξότη, η επικοινωνία με τους ανθρώπους που σας δυσκόλεψαν, τώρα εξομαλύνεται. Μιλήστε και ανοίξτε την καρδιά σας. Οι επαφές με τους συνεργάτες και με άτομα κύρους γίνονται για σας παιχνιδάκι. Με τον ερώτα να είναι δίπλα σας, όλα τα βλέμματα είναι πάνω σας. Βγείτε έξω και διασκεδάστε με τον/την σύντροφό σας. Όσοι είστε αδέσμευτοι, ένα θα σας πούμε.. Γιατί κάθεστε ακόμα στο σπίτι;

ΤΑΥΡΟΣ
Με την θεά Αφροδίτη να εισέρχεται στο ζώδιο του Αιγόκερου ήρθε ο καιρός να αφήσετε τα «δε θέλω» και να δείτε τη ζωή με άλλο μάτι. Η θεά του έρωτα είναι εδώ για να σας δώσει πολλές χαρές και αγάπες στη ζωή σας. Θα της πείτε όχι; Για όσους δεν είστε σε μια σοβαρή σχέση αυτή τη περίοδο, τα πράγματα είναι απλά. Βγείτε έξω με την παρέα σας και κάντε την κίνησή σας εκεί που θα σας κάνει το κλικ. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Με τον Ερμή να εισέρχεται στο ζώδιο του Τοξότη, η επικοινωνία με τα αγαπημένα σας πρόσωπα θα είναι πιο εύκολη. Οπότε, μη φοβάστε τίποτα και μιλήστε ανοιχτά για όποια θέματα προβληματίζουν εσάς ή τους δικούς σας ανθρώπους. Συμβουλέψτε τους και δώστε τους κουράγιο. Έχετε όλη σας την μέρα ελεύθερη; Πάρτε την παρέα ή τον/τη σύντροφό σας και πηγαίνετε μια μονοήμερη εκδρομή για να ξεφύγετε από την καθημερινότητα, που σας κουράζει. Γιατί; Γιατί η ζωή είναι καλύτερη με φίλους!  

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Love is in the air! Ξέρουμε ότι μερικοί από εσάς πετάτε στον αέρα με τα φτερά του ερώτα και δε θα σας το χαλάσουμε. Με τη Αφροδίτη να εισέρχεται στο ζώδιο του Αιγόκερου, είναι καιρός να ανανεώσετε τη σχέση σας με τον/την αγαπημένο/μένη σας. Κάντε ασυνήθιστα πράγματα, ώστε να ξεφύγετε από τη ρουτίνα. Είστε ακόμα ελεύθεροι; Αυτό το σαββατοκύριακο ασχοληθείτε λίγο με τον εαυτό σας. Χαλαρώστε σε ένα σπα για ηρεμία και ευεξία του σώματος σας. 

ΛΕΩΝ
Η επικοινωνία με τους ανθρώπους που είναι γύρω σας, είναι το Α και το Ω για εσάς. Με τον Ερμή να εισέρχεται στο ζώδιο του Τοξότη, τα πράγματα θα κυλήσουν ευχάριστα για εσάς σε όλους τους τομείς, αλλά ιδιαίτερα στο επικοινωνιακό κομμάτι. Θα κάνετε ευχάριστες και ιδιαίτερες συζητήσεις με τα άτομα που σας ενδιαφέρουν. Με τη Σελήνη σε σύνοδο με τον Ουρανό, αντίθεση με τον Δία και τετράγωνο με τον Πλούτωνα, κάτι καλό θα αλλάξει στην καθημερινότητά σας. Τι ακριβώς; Αυτό θα το δείτε εσείς!

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Τη σημερινή μέρα, με τη Αφροδίτη να εισέρχεται στο ζώδιο του Αιγόκερου, το πάθος, ο έρωτας και η αγάπη για τον/τη σύντροφό σας δε θα λείψουν. Κάντε πράγματα οι δυο σας που σας αρέσουν και να σας κάνουν χαρούμενους. Και το καλύτερο; Όσοι είστε αδέσμευτοι, με τη Σελήνη σε σύνοδο με τον Ουρανό, αντίθεση με τον Δία και τετράγωνο με τον Πλούτωνα, μια απροσδόκητη συνάντηση μπορεί να σας ξεσηκώσει και να σας φέρει ερωτικές αναταράξεις. Εσείς θα πείτε όχι σε μια τέτοια περιπέτεια; 

ΖΥΓΟΣ
Αυτό το διάστημα η επικοινωνία με τα αγαπημένα σας πρόσωπα δεν ήταν όπως την θέλατε. Υπήρχαν αρκετά εμπόδια, που πλέον είναι παρελθόν. Με τον Ερμή να εισέρχεται στο ζώδιο του Τοξότη, οι συνομιλίες τώρα θα γίνονται με πιο ζωντανό και χαρούμενο τρόπο. Όσοι είστε ακόμη αδέσμευτοι, αξιοποιήστε το χιούμορ σας σαν όπλο για να φλερτάρετε. Βγείτε έξω με τη παρέα σας στα αγαπημένα σας μέρη και κάντε αυτό που πρέπει. Εσείς θα μείνετε μόνοι σας αυτή τη περίοδο; 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Το μυστήριο και το πάθος είναι ένα όπλο που ξέρετε εδώ και πολλά χρόνια να το χειρίζεστε καλά. Με την θεά Αφροδίτη να εισέρχεται στο ζώδιο του Αιγόκερου, η ερωτική σας σχέση πάει από το καλό, στο καλύτερο. Προσπαθήστε να κάνετε μια έκπληξη στον/στην αγαπημένο/μένη σας και εκείνος/η θα το εκτιμήσει και με το παραπάνω. Προγραμματίστε μια μονοήμερη εκδρομή για να ξεφύγετε από τη ρουτίνα. Όσοι είστε ελεύθεροι, βγείτε να συναντήσετε τον κεραυνοβόλο έρωτα.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Αγαπητοί Τοξότες, από σήμερα ο Ερμής εισέρχεται στο ζώδιό σας και αυτό μόνο καλά πράγματα μπορεί να σας φέρει. Η επικοινωνία με τα άτομα που είχατε τσακωθεί στο παρελθόν, τώρα θα φτιάξει και θα γίνουν τα πράγματα όπως ήταν πριν. Ακόμη, με τη Σελήνη σε σύνοδο με τον Ουρανό, αντίθεση με τον Δία και τετράγωνο με τον Πλούτωνα, μια απρόσμενη συνάντηση είναι στο προσκήνιο για να φέρει στη ζωή σας τα πάνω κάτω. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Love is everywhere! Και όταν λεμέ παντού, εννοούμε παντού! Με τη Αφροδίτη στο ζώδιό σας, η αγάπη και το πάθος δε θα λείπουν από την καθημερινότητά σας. Η καλοπέραση είναι για εσάς αυτό το διάστημα. Τι έχουμε να σας προτείνουμε για σήμερα; Να βάλετε τα καλά σας και να ετοιμαστείτε για μια βραδινή έξοδο με την παρέα σας ή με το/τη σύντροφό σας. Συμβουλή: Κάντε υποχωρήσεις στην ερωτική σας σχέση και δε θα το μετανιώσετε. Μην αφήνετε μια σχέση που τη θέλετε πολύ, να διαλυθεί για ψύλλου πήδημα.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Ένα όμορφο σαββατοκύριακο ξεκινά για εσάς. Κάντε τις αγαπημένες σας δραστηριότητες και αφήστε τις δουλειές στην άκρη για λίγο. Με τον Ερμή να εισέρχεται στο ζώδιο του Τοξότη, θα απολαύσετε μια χαρούμενη και ενθουσιώδη επικοινωνία με το/τη σύντροφό σας αυτό το διάστημα. Ακόμη, όσοι είστε ελεύθεροι, φλερτάρετε με όπλο το χιούμορ σας. Επιπλέον, με τη Σελήνη σε σύνοδο με τον Ουρανό, αντίθεση με τον Δία και τετράγωνο με τον Πλούτωνα, μια ξαφνική, εκρηκτική συνάντηση από το πουθενά, μπορεί να σας ξεσηκώσει! 

ΙΧΘΕΙΣ
Τη σημερινή μέρα, με τη Αφροδίτη να εισέρχεται στο ζώδιο του Αιγόκερου, η ερωτική σας σχέση βελτιώνεται, χάρη στον αγώνα και το πείσμα του έχετε μέσα σας. Όλα σας τα προβλήματα θα γίνουν παρελθόν, αφού ξέρετε με ποιον τρόπο να τα ξεπερνάτε. Επίσης, με τη Σελήνη σε σύνοδο με τον Ουρανό, αντίθεση με τον Δία και τετράγωνο με τον Πλούτωνα, μια εκρηκτική και απρόσμενη συνάντηση μπορεί να ξεσηκώσει όλη σας τη ζωή.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Ο καιρός σήμερα


Επιδείνωση θα παρουσιάσει από τα δυτικά, με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα έντονες. Τα φαινόμενα σταδιακά θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις.

Η θερμοκρασία θα  κυμανθεί από 8 έως 22 και τοπικά 23 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, 1 έως 19 στη βόρεια Ελλάδα, 5 έως 20 και τοπικά 21 στη δυτική Ελλάδα, 10 έως 20 στο βόρειο Αιγαίο και από 13 έως 21 και τοπικά 22 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από τα νοτιοδυτικά έως 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε δυτικούς – βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι γενικά βελτιωμένος, θα επικρατούν όμως χαμηλές θερμοκρασίες, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, ενώ τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά και παγετός.
Τις υπόλοιπες ημέρες της νέας εβδομάδας αναμένουμε άστατο καιρό, με νεφώσεις και τοπικές μπόρες κατά διαστήματα, θα επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στα ορεινά θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις.

ΠΗΓΗ: weather.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 12 Νοεμβρίου


33 π.Χ: Ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει τους Πέρσες στην Ισσό. (Η Μάχη της Ισσού)

764: Στρατιώτες από το Θιβέτ καταλαμβάνουν την πόλη Τσανγκάν, πρωτεύουσα της κινεζικής δυναστείας των Τανγκ. Η κατάληψη θα κρατήσει 15 μέρες.



1799: Ο Αμερικανός αστρονόμος, Andrew Ellicott Douglass, είναι ο πρώτος, που καταγράφει μια καταιγίδα μετεωριτών.

1815: Γεννιέται η Ελίζαμπεθ Κάντι Στάντον, μια από τις πρωτοπόρους του κινήματος των σουφραζετών.



1824: Εμφύλιος πόλεμος στην Αρκαδία, μεταξύ κυβερνητικών (Βάσος Μαυροβουνιώτης) και αντικυβερνητικών (Κολοκοτρωναίοι), κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων φονεύεται ο γιος του γέρου του Μοριά Πάνος Κολοκοτρώνης, σε ηλικία 26 ετών.

1833: Γεννιέται ο Ρώσος συνθέτης Αλεξάντρ Μποροντίν.



1840: Γεννιέται ο Γάλλος γλύπτης, Αύγουστος Ροντέν.


1850: Γεννιέται ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, Έλληνας πολιτικός, γόνος της ιστορικής οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων από τη Μάνη. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 17 Αυγούστου 1909 έως τις 18 Ιανουαρίου 1910.

1892: Ο William "Pudge" Heffelfinger γίνεται ο πρώτος παίκτης που γίνεται επαγγελματίας στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο όταν υπογράφει συμβόλαιο $500 με τους Allegheny Athletic Association.



1896: Πεθαίνει ο Σπυρίδων Ξύνδας, Έλληνας μουσουργός. (Γεν. 1814)

1900: Κλείνει η Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού.

1903: Στη Γαλλία, οι αδελφοί Λεμποντί κάνουν ρεκόρ, ταξιδεύοντας με αεροσκάφος 34 μίλια.



1905: Γεννιέται στη Λευκωσία ο συνθέτης και παιδαγωγός Σόλων Μιχαηλίδης.

1910: Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά κασκαντέρ σε κινηματογραφική ταινία. Πηδά από φλεγόμενο αερόστατο στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης.

1919: Στην Ελλάδα, αποκαλύπτεται συνωμοσία εναντίον του καθεστώτος, από απότακτους αξιωματικούς. Σκοπός τους ήταν η δολοφονία του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1920: Ο Kenesaw Mountain Landis γίνεται ο πρώτος κομισάριος στο μπέιζμπολ.

1922: Παραιτείται η κυβέρνηση Κροκιδά και αναλαμβάνει νέα στρατιωτική Κυβέρνηση. Η επαναστατική επιτροπή μετονομάζεται σε Επανάσταση του 1922 και τελεί υπό την αρχηγία του Νικολάου Πλαστήρα.



1923: Πεθαίνει ο Ερνέστος Τσίλερ, γερμανός αρχιτέκτων, με σημαντικό έργο στην Ελλάδα, όπου σχεδίασε πάνω από 900 κτίρια. (Γεν. 22/6/1837)

1923: Συλλαμβάνεται ο Αδόλφος Χίτλερ, σε μπυραρία του Μονάχου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

1927: Ο Λέων Τρότσκι εγκαταλείπει τη Σοβιετική Ένωση. Ο Στάλιν γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος στην ΕΣΣΔ.



1929: Γεννιέται η Γκρέις Κέλι, ηθοποιός και μετέπειτα πριγκίπισσα του Μονακό.

1931: Ατμοσφαιρική ρύπανση από τη χαλυβουργία του Βελγίου προκαλεί ανθρώπινα θύματα.



1933: Δημοσιεύεται η πρώτη φωτογραφία για το υποτιθέμενο τέρας του Λόχ Νες.

1934: Γεννιέται ο Μιχαήλ Κουτσόφτας, ήρωας της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, αγωνιστής της ΕΟΚΑ, που απαγχονίστηκε από τους Βρετανούς. (Θαν. 21/9/1956)

1934: Γεννιέται ο Τσάρος Μάνσον υπεύθυνος για μια σειρά φόνων από την ομάδα του.



1935: Ο δρ. Εγκάς Μουνίζ πραγματοποιεί σε νοσοκομείο της Λισσαβόνας την πρώτη σύγχρονη εγχείρηση λοβοτομής. Το 1947 θα τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής.



1940: Μετά την αποτυχία της ιταλικής επιθέσεως στο Αλβανικό Μέτωπο, ο Αδόλφος Χίτλερ εκδίδει διαταγή προς το Γενικό Επιτελείο του να εκπονήσει σχέδιο και να προπαρασκευάσει επίθεση κατά της Ελλάδας.

1942: Το Ναυτικό των ΗΠΑ καταρρίπτει 30 από τα 31 ιαπωνικά αεροπλάνα στα Νησιά του Σολομώντα.



1942: Ο πρώτος νεκρός πυροσβέστης στην Ελλάδα. Ο δόκιμος πυροσβέστης Β’ τάξεως, Κωνσταντίνος Πούλιος, σκοτώνεται κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διώροφο οίκημα στη Θεσσαλονίκη. Η 12η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί στη χώρα μας ως Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών.


1943: Γεννιέται ο Έρολ Μπράουν, Βρετανός τραγουδοποιός της σόουλ και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος «Hot Chocolate», που γνώρισε μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ‘70. 

1944: Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το τελευταίο μεγάλο πολεμικό πλοίο των Γερμανών, το "Τίρπιτζ", βυθίζεται από τους Βρετανούς.



1944: Πεθαίνει ο Τέλλος Άγρας, φιλολογικό ψευδώνυμο του Ευάγγελου Ιωάννου, ποιητής και κριτικός. (Γεν. 1899)



1945: Γεννιέται ο Καναδός ρόκερ Νιλ Γιανγκ.

1949: Στην Τσεχοσλοβακία, η κυβέρνηση απαγορεύει τον εκκλησιαστικό γάμο.



1953: Γεννιέται ο τραγουδιστής Βασίλης Καρράς.

1954: Κλείνει ο σταθμός υποδοχής μεταναστών στο νησί Έλις της Νέας Υόρκης.

1955: Οι Eddie Arcaro, Earle Sande και George Woolf είναι οι τρεις πρώτοι τζόκεϊ που μπαίνουν στο Jockey Hall of Fame στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.

1960: Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα έρχονται στο φως στο Σεχέμ του Ισραήλ.



1961: Γεννιέται η Ρουμάνα Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής Νάντια Κομανέτσι.

1962: Το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό καταστρέφεται από τυφώνα.



1964: Στην Τσεχοσλοβακία, Πρόεδρος επανεκλέγεται ο Αντονίν Νοβότνιν.

1969: Στην Ινδία, η Ιντίρα Γκάντι απομακρύνεται από το Κόμμα του Κογκρέσου, επειδή κατηγορήθηκε για έλλειψη κομματικής πειθαρχίας.

1971: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, ανακοινώνει ότι θα αποσύρει άλλους 45.000 Αμερικανούς στρατιώτες από το Βιετνάμ.

1972: Ο Dun Shula γίνεται ο πρώτος προπονητής στο NFL που κερδίζει 100 αγώνες κανονικής περιόδου σε 10 περιόδους όταν οι Miami Dolphins κερδίζουν τους New England Patriots με 52-0.



1972: Γεννιέται ο ποδοσφαιριστής Βασίλης Τσιάρτας.

1974: Η Νότια Αφρική αποβάλλεται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξαιτίας της πολιτικής της υπέρ των φυλετικών διακρίσεων.



1977: Οι Sex Pistols ανεβαίνουν στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ τους «Never Mind the Bollocks. Here's the Sex Pistols».

1979: Νέος σεισμός σημειώνεται στη Θεσπρωτία με 7.000 άστεγους.

1981: Καθιερώνεται ως σχολική γιορτή η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.



1984: Η Μαντόνα κυκλοφορεί το παρθενικό της άλμπουμ «Like a Virgin».

1986: Ο Νίκος Αναστόπουλος σημειώνει με ατομική προσπάθεια το ένα από τα δυο γκολ της Εθνικής στον αγώνα Ελλάδα- Ουγγαρία (2-1) στο ΟΑΚΑ. Το γκολ αυτό θα παίξει για πολύ καιρό στο σήμα της εκπομπής "Αθλητική Κυριακή".

1988: Ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη η 28η Ολυμπιάδα Σκακιού, η δεύτερη που γίνεται στην Ελλάδα (η πρώτη ήταν το 1984). Η συμφωνία, που έχει υπογραφεί μεταξύ FIDE και Ελληνικής Κυβέρνησης είναι η διεξαγωγή των Ολυμπιάδων στην Ελλάδα κάθε 4 χρόνια, ενώ στα ενδιάμεσα θα τελούνται σε χώρες, που θα επιλέγει η FIDE. Η ομάδα της ΕΣΣΔ έρχεται αυτή τη φορά στην Ελλάδα με επικεφαλής τον Gary Kasparov.



1989: Πεθαίνει η Ντολόρες Ιμπαρούρι, γνωστότερη ως Πασιονάρια, θρυλική μορφή του ισπανικού εμφύλιου πολέμου και του κομουνιστικού κινήματος. (Γεν. 9/12/1895)



1990: Ενθρονίζεται ο αυτοκράτορας Ακιχίτο στην Ιαπωνία, παρά τις βομβιστικές επιθέσεις αριστεριστών.



1990: Ο Άγγλος επιστήμονας Τίμοθι Μπέρνερς - Λι (TBL για τους φίλους του) ανακαλύπτει τον Παγκόσμιο Ευρύ Ιστό, γνωστότερο με τα αρχικά WWW, πάνω στον οποίο βασίζεται η λειτουργία του διαδικτύου.

1991: Ινδονησιακά στρατεύματα στο Ανατολικό Τιμόρ ανοίγουν πυρ εναντίον διαδηλωτών, που τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους.

1992: Μελέτη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αναφέρει ότι μέχρι το 2000, δύο εκατομμύρια θα είναι οι νεκροί από τον ιό του AIDS στην Ασία.

1993: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Λιβύης, επειδή αρνείται να παραδώσει στη δικαιοσύνη τους δυο πολίτες της οι οποίοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ευθύνονται για την ανατίναξη αεροσκάφους της PAN AM πάνω από τη Σκοτία το 1988.



1994: Η χρυσή Ολυμπιονίκης του στίβου, Wilma Rudolph, πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών από καρκίνο στον εγκέφαλο.

1995: Στο 36ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας απονέμεται στον "Τσαλαπετεινό του Γουαϊόμινγκ" του Δημήτρη Ινδαρέ.

1996: Στη Γαλλία, το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ απονέμεται στη συγγραφέα Πασκάλ Ροζέ για το πρώτο της βιβλίο με τον τίτλο "Καταδιωκτικό Μηδέν".

1997: Στις ΗΠΑ, καταδικάζεται ο Πακιστανός Ραμζί Γιουσέφ κι ένας συνεργός του για τη βομβιστική επίθεση το Φεβρουάριο του 1993, κατά του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη.



1998: Συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος έφτασε στην ιταλική πρωτεύουσα από τη Μόσχα με πτήση των ρωσικών αερογραμμών. Η αστυνομία δεν ανακοινώνει πού κρατείται ο συλληφθείς κούρδος ηγέτης, ενώ η Τουρκία σπεύδει να ζητήσει επισήμως την έκδοσή του από τις ιταλικές αρχές, χαρακτηρίζοντας τη σύλληψή του σημείο καμπής στην καταστολή του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος.

1999: Ισχυρός σεισμός 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την περιοχή Ντίτσε της Τουρκίας. 894 νεκροί και μεγάλες καταστροφές.

2000: Το πρώτο ντέρμπυ των «αιωνίων» αντιπάλων ΠΑΟ- Ολυμπιακού στην ιστορική Λεωφόρο μετά από 17 χρόνια (0-0) στιγματίζεται από σοβαρά επεισόδια.

2000: Ο Ολλανδός αμυντικός της Ρέιντζερς, Fernando Ricksen, γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του σκοτσέζικου ποδοσφαίρου που τιμωρείται με βάση το βίντεο ως αποδεικτικό στοιχείο.

2003: 19 Ιταλοί και οκτώ Ιρακινοί πέφτουν θύματα της βομβιστικής επίθεσης που δέχεται η ιταλική βάση στη Νασιρίγια, από Ιρακινό καμικάζι. Η Ιταλία βυθίζεται στο πένθος. Η Κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις αποφασίζει τη διατήρηση των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων έπειτα από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.



2004: Πεθαίνει ο Μίμης Χρυσομάλλης, Έλληνας ηθοποιός.


2010: Πεθαίνει ο Χένρικ Γκορέτσκι, διακεκριμένος πολωνός συνθέτης, με διεθνή φήμη. Η μουσική του καλύπτει ένα ευρύ υφολογικό φάσμα, αλλά τείνει σε μία σχετικά αρμονική και ρυθμική απλότητα. 



2011: Η οικονομική κρίση οδηγεί τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε παραίτηση από την πρωθυπουργία της Ιταλίας.


2013: Πεθαίνει ο Τζον Τάβενερ, Άγγλος συνθέτης λόγιας μουσικής, με σπουδαίο έργο, που τον κατατάσσει μεταξύ των πιο σημαντικών σύγχρονων συνθετών.