12.11.16

Όσιος Νείλος


Ιερομόναχος από την Κυνουρία, η μνήμη του οποίου γιορτάζεται στις 12 Νοεμβρίου και η ανακομιδή των λειψάνων του στις 7 Μαΐου. Τις παραπάνω μέρες γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Νείλος.

Ο κατά κόσμον Νικόλαος Τερζάκης γεννήθηκε στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας στα τέλη του 16ου αιώνα. Το 1601 μπήκε στο μοναστήρι της Παναγίας Μαλεβής, όπου χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος και ιερομόναχος με το όνομα Νείλος. Αργότερα πήγε στο Άγιο Όρος και ασκήτευσε στο σπήλαιο του Αγίου Πέτρου του Αθωνίτη.

Κοιμήθηκε ειρηνικά στις 12 Νοεμβρίου 1651 και κατά την ανεύρεση των λειψάνων του η σπηλιά ανάβλυζε μύρο, γι’ αυτό και ονομάστηκε Μυροβλύτης. Η κάρα του βρίσκεται στο μοναστήρι της Μεγίστης Λαύρας. Ναοί αφιερωμένοι στον Άγιο Νείλο υπάρχουν στη γενέτειρά του και στη συνοικία Χατζηκυριάκειο του Πειραιά.

Απολυτίκια

Μονάσας θεαρέστως εν τω Άθω τρισόλβιε, εν προσευχαίς και νηστείαις τον Θεόν εξεζήτησας και γέγονας δοχείον καθαρόν του πνεύματος, αστράπτων τοις πιστοίς αρετών τας λαμπηδόνας, δι’ ων φωτίζεις, Νείλε, τους βοώντάς σοι. Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε αγιάσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου πάσιν ιάματα.

Σοφίας τω άνθρακι, αποκαθάρας τον νουν το νάμα εξέπιες, της αιωνίου ζωής, βιώσας ως άγγελος, όθεν αεὶ βλυστάνεις, το αλλόμενον ύδωρ, πράξει και θεωρία, καταρδεύων τον κόσμον. Διο σε ανευφημούμεν, Νείλε Πατήρ ημών Όσιε.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου