24.11.16

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ : Η περίοδος στα θηλυκά σκυλιά: Πότε έρχεται, πόσο διαρκεί, τι να κάνετε


Ο κύκλος περιόδου στις σκυλίτσες είναι...μυστήριο για πολλούς ιδιοκτήτες! Πότε έρχεται η περίοδος, πόσο κρατά, πώς θα το καταλάβετε και τι πρέπει να κάνετε;

Η πρώτη περίοδος στο θηλυκό σκυλί έρχεται στην ηλικία των 6 έως 12 μηνών. Τα μικρόσωμα σκυλιά εμφανίζουν νωρίτερα περίοδο ενώ τα μεγαλόσωμα αργούν περισσότερο και μπορεί να έχουν περίοδο για πρώτη φορά ακόμα και στον 2ο χρόνο ζωής τους.

Ένα μη στειρωμένο θηλυκό σκυλί θα έχει περίοδο κάθε 6-8 μήνες ή πιο γενικά, δύο φορές το χρόνο.

Η περίοδος στα θηλυκά σκυλιά κρατά 2 με 3 εβδομάδες αν και σε μερικά σκυλιά μπορεί να κρατά μόνο 1 εβδομάδα ή σε άλλα 4 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, θα παρατηρήσετε το αιδοίο του ζώου να είναι πρησμένο και θα υπάρχει αίμα που πολλές φορές ''αφήνεται'' στο πάτωμα. Τα περισσότερα σκυλιά γλύφονται στο σημείο για να καθαριστούν.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΟΤΑΝ Η ΣΚΥΛΙΤΣΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΙΣΤΡΟ

Θα πρέπει να προσέχετε πολύ τη σκυλίτσα όταν έχει περίοδο, καθώς μπορεί να ζευγαρώσει και να μείνει έγκυος. Τα θηλυκά με περίοδο έχουν μια συγκεκριμένη μυρωδιά, που συνήθως δεν είναι αντιληπτή από τους ανθρώπους η οποία ''τρελλαίνει'' και προσελκύει τα αρσενικά σκυλιά.

Δεν μπορείτε να αφήσετε τη σκυλίτσα στην αυλή ή στο κήπο, αφού θα μαζευτούν σίγουρα αδέσποτα αρσενικά σκυλιά ή αρσενικά σκυλιά από τα γύρω σπίτια που θα το σκάσουν, με κίνδυνο να χαθουν ή να τραυματιστούν μεταξύ τους.

Τα αρσενικά δίνουν μάχες μεταξύ τους, στην προσπάθειά τους να ζευγαρώσουν τη θηλυκιά.

Επίσης, πρέπει να προσέχετε όταν βγάζετε βόλτα τη σκυλίτσα σας. Μπορεί να σας ακολουθήσει κάποιο αρσενικό σκυλί. Μην την πηγαίνετε στο πάρκο και εκεί που ξέρετε ότι μπορεί να υπάρχουν άλλα σκυλιά με τους ιδιοκτήτες τους, γιατί θα δημιουργηθεί ένταση.

Έχετε τη σκυλίτσα πάντα με λουρί και μην την αφήνετε με αρσενικά σκυλιά για να αποφύγετε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Το αίμα από την περίοδο μπορεί να λεκιάσει τα χαλιά σας ή άλλες επιφάνειες. Μπορείτε να περιορίσετε το σκυλί σε έναν χώρο όσο έχει περίοδο ή να της φορέσετε ειδικό ''βρακάκι'' με σερβιέτα ή βαμβάκι. (Τέτοια βρακάκια θα βρείτε διαθέσιμα στα pet shops). Με αυτό το τρόπο θα μπορεί να κάθεται παντού και να κυκλοφορεί μέσα στο σπίτι, χωρίς να αφήνει λεκέδες - σταγόνες από αίμα.

Μόνιμη λύση εφόσον δεν σκοπεύετε να ζευγαρώσετε το σκυλί και δεν έχετε διαθέσιμες οικογένειες για τα κουτάβια του είναι η στείρωση. 

Πολλοί κτηνίατροι προτείνουν να εμφανιστεί η πρώτη περίοδος του σκυλιού και αφου ολοκληρωθεί, να γίνει η στείρωση.
Παρόλαυτα, οι σύγχρονες απόψεις λένε ότι δεν υπάρχει ιατρικός λόγος που να το επιβάλλει αυτό και μάλιστα αν το σκυλί στειρωθεί πριν την πρώτη περίοδο, μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο μαστών. Επίσης, δεν μπορεί να μείνει έγκυος και δεν υπάρχει κίνδυνος όταν συνυπάρχει με αρσενικά σκυλιά.

Συζητήστε το με τον κτηνίατρο σας ώστε να σας κατατοπίσει.

Ο κτηνίατρος Διονύσης Περδικούρης μας κατατοπίζει στο πότε μπορεί να ζευγαρώσει μία σκυλίτσα:

Ο κύκλος της σκύλας χωρίζεται σε πρόοιστρο, οίστρο, μέτοιστρο και δίοιστρο. Οι φάσεις που θα σας απασχολήσουν είναι ο πρόοιστρος και ο οίστρος (και ο δίοιστρος σε πυομήτρα και ψευδοκύηση). Κατά τον πρόοιστρο ο οποίος διαρκεί περίπου 10 ημέρες αλλά έχει μεγάλη διακύμανση από ζώο σε ζώο έχουμε τη σκυλίτσα να προσελκύει αρσενικά, συνήθως να έχει οροαιματηρό έκκριμα από το αιδόιο και να αντιστέκεται στην επίβαση. Στον οίστρο αντίθετα -που είναι η επικίνδυνη περίοδος- σταματάει το αίμα (αν ήταν ορατό πριν), το αιδοίο είναι εξοιδημένο, η σκυλίτσα πια δέχεται την επίβαση και αυτό το στάδιο διαρκεί περίπου 10 ημέρες με μεγάλες διακυμάνσεις (7-17 ημέρες) . Στην ερώτησή σας αν γονιμοποιούνται λοιπόν όταν έχουν περίοδο(φαντάζομαι εννοείτε τον πρόοιστρο) η απάντηση είναι κατά βάση όχι εκτός από το τέλος αυτής της περιόδου (που σταματάει το αίμα) οπότε περνάμε στον οίστρο.


ΠΗΓΗ: Adespoto.gr

Σαν σήμερα 24 Νοεμβρίου... στη μουσική


1690: Γεννιέται ο Καρλ Τέοντορ Πάχελμπελ, γερμανός συνθέτης και οργανίστας, γιος του διάσημου συνθέτη Γιόχαν Πάχελμπελ. (Θαν. 15/9/1750)

1822: Η καντάτα του Τζοακίνο Ρισίνι «La Santa Alleanza» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αρένα της Βερόνα. Ήταν μια παραγγελία του πρίγκιπα Μέτερνιχ για το συνέδριο της Ιεράς Συμμαχίας στη Βερόνα.

1868: Γεννιέται ο Σκοτ Τζόπλιν, ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς του Ragtime», μαύρος αμερικανός συνθέτης. (Θαν. 1/4/1917)

1962: Ο Βρετανός κιθαρίστας, τραγουδοποιός και ιδρυτικό μέλος των The Stone Roses, John Squire (John Thomas Squire) γεννήθηκε στο Μπρόουντχιθ της Αγγλίας. Μετά την διάλυση του συγκροτήματος το 1996, δημιούργησε τους The Seahorses. Το 2007 ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει την μουσική για να αφιερωθεί στην ζωγραφική. Τον Οκτώβριο του 2011 ανακοινώθηκε η επανένωση των The Stone Roses.

1976: Το αμερικανικό συγκρότημα «The Band» δίνει το αποχαιρετιστήριο κοντσέρτο του στο Σαν Φρανσίσκο, με την παρουσία κορυφαίων ονομάτων της ροκ σκηνής. Η συναυλία απαθανατίστηκε από τον Μάρτιν Σκορσέζε στην ταινία - ντοκουμέντο «The Last Waltz» («Το Τελευταίο Βαλς»).


1983: Το ιρλανδικό ροκ συγκρότημα Undertones διαλύεται. Από τα μέλη του συγκροτήματος θα ξεχωρίσει ο τραγουδιστής Φίργκαλ Σάρκι, που θα κάνει σόλο καριέρα.


1984: Στις πρώτες θέσεις του Billboard 200 βρίσκονται τρία πολύ δημοφιλή άλμπουμ. Στην κορυφή το "Purple Rain" των Prince and The Revolution και ακολουθούν ο Bruce Springsteen με το "Born in the U.S.A." και η Tina Turner με το "Private Dancer".

1985: Ο Αμερικανός πρωτοπόρος της rock 'n' roll μουσικής Big Joe Turner (Joseph Vernon Turner, Jr. 1911-1985) απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών στο Ινγκλγουντ της Καλιφόρνια από καρδιακή προσβολή. Επηρέασε καλλιτέχνες όπως οι Elvis Presley και Little Richard. Αποκαλείται και "the Boss of the Blues". Πολλοί θεωρούν πως χωρίς την παρουσία του δεν θα είχε συμβεί τίποτε στην rock 'n' roll μουσική. Το 1954 σκαρφάλωσε στην κορυφή του Billboard με το τραγούδι "Shake, Rattle and Roll". Το 1987 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.




1991: Ο Βρετανός μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Freddie Mercury (Farrokh Bulsara 1946-1991) απεβίωσε σε ηλικία 45 ετών στο Κένσινγκτον του Λονδίνου από επιπλοκές της ασθένειας του AIDS. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο Βρετανικό rock συγκρότημα Queen. Έγραψε δέκα από τις δεκαεπτά μεγάλες επιτυχίες τους, μεταξύ αυτών τα "Bohemian Rhapsody", "We Are the Champions" και "Killer Queen". Το 2001 το όνομα του γράφτηκε, μαζί με των υπολοίπων μελών του συγκροτήματος, στο Rock and Roll Hall of Fame. Θεωρούνται από τα πιο εμπορικά συγκροτήματα, με πωλήσεις που ξεπερνούν παγκοσμίως τα τριακόσια εκατομμύρια άλμπουμ. Δημοφιλή τραγούδια τους: "We Will Rock You", "Another One Bites the Dust", "I Want to Break Free", "A Kind of Magic", "I Want It All", "Who Wants to Live Forever" κ.α. Ο Freddie Mercury θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα.



1993: Ο μεγάλος Αμερικανός blues κιθαρίστας και τραγουδιστής Albert Collins (1932-1993) απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών στο Λας Βέγκας της Νεβάδα από την ασθένεια του καρκίνου. Αποκαλείται και "the Master of the Telecaster". Επηρέασε πολλούς κιθαρίστες όπως Ronnie Wood, Jimmy Page, Robert Cray, Keith Richards, Jeff Beck, Stevie Ray Vaughan, Gary Moore, B.B. King, Larry Carlton και Eric Clapton.


1993: Γεννιέται η τραγουδίστρια Ήβη Αδάμου.

Σπάνιο χειρόγραφο της Καινής Διαθήκης επιστρέφει στην Ελλάδα στις 29 Νοεμβρίου


Το σπάνιο χειρόγραφο του κειμένου της Καινής Διαθήκης, του 9ου αιώνα, που είχε κλαπεί κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από την μονή Εικοσιφοινίσσης Δράμας και βρέθηκε στις ΗΠΑ, πρόκειται να μεταφερθεί στην Ελλάδα, από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου. 

Στη Δράμα, οι εκκλησιαστικές Αρχές οργανώνουν εκδηλώσεις υποδοχής, στις οποίες αναμένεται να συρρεύσουν χιλιάδες πιστοί.

Το κειμήλιο βρέθηκε στην βιβλιοθήκη της Λουθηρανικής Σχολής του Σικάγου, η οποία το αγόρασε από συλλέκτη και αφού το μελέτησε, το επιστρέφει τώρα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Στις 15 Νοεμβρίου, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής το παρέλαβε σε επίσημη τελετή στο Σικάγο και την Τρίτη, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Λουθηρανικής Σχολής, James Nieman, θα το μεταφέρει στην αρχική του έδρα. Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία, με το κειμήλιο στις «αποσκευές» της, θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, όπου θα έχει συνάντηση με τον κ. Βαρθολομαίο.

Μιλώντας στην τελετή παραλαβής του χειρογράφου, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την «ευγενική χειρονομία» της Λουθηρανικής Σχολής και αναφερόμενος στο κειμήλιο, είπε, μεταξύ άλλων: «Πριν από έναν περίπου αιώνα, η μονή της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης λεηλατήθηκε και από την βιβλιοθήκη της εκλάπησαν πολλά χειρόγραφα, μεταξύ των οποίων και ένα χειρόγραφο κείμενο της Καινής Διαθήκης του 9ου αιώνος, γνωστό ως Κώδικας 1424, αναπόσπαστο μέρος των θησαυρών της Ορθοδοξίας μας. Ευελπιστούμε ότι και άλλες συλλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατέχουν επίσης χειρόγραφα που προέρχονται από το μοναστήρι της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, θα ακολουθήσουν το καλό παράδειγμα της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής του Σικάγο και θα επιστρέψουν εθελοντικά τα χειρόγραφα και τα κειμήλια στους νόμιμους κατόχους τους. Η ευγνωμοσύνη μας προς την εν Σικάγω Λουθηρανική Θεολογική Σχολή είναι πράγματι πολύ μεγάλη, για την προσήλωσή τους προς το πνεύμα και την ηθική του ίδιου του χειρογράφου, δηλαδή του Ευαγγελίου».

Το χειρόγραφο, γνωστό στους βιβλικούς μελετητές ως «Κώδικας 1424», είναι ένα από τα πολλά κειμήλια χειρόγραφα που είχαν κλαπεί το 1917 από τη Μονή της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, στο όρος Παγγαίο, κοντά στη Δράμα, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Βρέθηκε στα χέρια Ευρωπαίου εμπόρου βιβλίων και το 1920 αγοράστηκε από τον Αμερικανό Levi Franklin Gruber, ο οποίος αργότερα έγινε πρόεδρος του Λουθηρανικού Θεολογικού Εκπαιδευτηρίου στο Σικάγο που υπήρξε προκάτοχο σχήμα της σημερινής Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής. Ο Gruber κληροδότησε τον χειρόγραφο κώδικα στη χήρα του και η Σχολή αργότερα κληρονόμησε ολόκληρη τη συλλογή σπανίων βιβλίων του από αυτήν.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δήλωσε ότι «για σχεδόν έναν αιώνα, είχαμε την ευλογία της φροντίδας αυτού του αξιόλογου χειρογράφου, και σήμερα αισθανόμαστε ευλογημένοι και πάλι για την ευκαιρία να το επιστρέψουμε στους Ελληνορθοδόξους φίλους μας και δι’ αυτού του τρόπου να ενισχύσουμε τους κοινούς εν Χριστώ δεσμούς μας».


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Όταν ο Θεός μοίραζε τον κόσμο... Εκπληκτικό ρώσικο ανέκδοτο για την Ελλάδα!


Όταν ο Θεός μοίραζε τον κόσμο, είπε σε όλους τους λαούς που είχε φτιάξει να περάσουν μέσα στη βδομάδα να διαλέξουν μια χώρα να κατοικήσουν.
“Δέχομαι μέχρι το Σαββάτο” τους ξεκαθάρισε. “Την Κυριακή θα ξεκουράζομαι”.
Δευτέρα πρωί έτρεξαν και στήθηκαν στην ουρά οι Γερμανοί. Την πρώτη μέρα της προθεσμίας. Κι έτσι τους έδωσε μια ωραία και μεγάλη χώρα στην καρδιά της Ευρώπης.
Μετά από λίγο ήρθαν οι Κινέζοι. Ομοιόμορφα ντυμένοι και σε παράταξη. Ήταν μπόλικοι και τους έδωσε την Κίνα.
Την Τρίτη οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Άγγλοι, οι Πορτογάλοι, οι Σουηδοί, οι Αμερικάνοι, οι Καναδοί. Πήραν όλοι από μια χώρα.
Τετάρτη όλοι οι Αφρικανοί με τα πολύχρωμα ρούχα τους. Τους έδωσε ολόκληρη την όμορφη Αφρική και τους είπε να τη μοιραστούν.
Την Πέμπτη πήγαν οι Aβορίγινες. Τους έδωσε την Αυστραλία.
Την Παρασκευή, αφού τέλειωσαν με τη γραφειοκρατία, πήγαν οι Ρώσοι. Αφού είδαν τι πήραν οι άλλοι, συμφωνήσαν και πήραν την παγωμένη αλλά πανέμορφη Ρωσία.
Το Σαββάτο ήρθαν όλες οι υπόλοιπες φυλές και έθνη και πήραν ό,τι περίσσεψε.
Το Σάββατο βράδυ, αργά, έφτασαν οι Τσιγγάνοι με όλα τους τα παιδιά. Ο Θεός τους είπε ότι άργησαν πολύ και δεν είχε μείνει τίποτα. Ήταν και πολλοί, που να τους βάλει; Παρ’ όλα αυτά, επειδή ήταν μέσα στην προθεσμία, τους επέτρεψε να πάνε σε όποια χώρα θέλουν και να μείνουν με τους κατοίκους της. Κι έτσι απλώθηκαν παντού.
Την Κυριακή ο Θεός κάθισε να αναπαυθεί ευχαριστημένος. Κατά το απογευματάκι βλέπει έξω από την πόρτα του ένα πλήθος να φωνάζει να του ανοίξουν! Ήταν οι Έλληνες, ως συνήθως εκπρόθεσμοι και μόλις μπήκαν άρχισαν τα παρακάλια:
- Ανοιξε Θεούλη μου, σε παρακαλούμε, θέλουμε κι εμείς μια πατρίδα.
- Τι θέλετε εδώ παιδιά? Δεν είπαμε ότι την Κυριακή ξεκουράζομαι?
- Το ξέρουμε Θεούλη μου, αλλά μπερδέψαμε τις ημερομηνίες… Μη μας αφήσεις σε παρακαλούμε χωρίς δική μας πατρίδα σαν τους τσιγγάνους… Είμαστε νοικοκυραίοι εμείς…
- Καλά βρε παιδιά, γιατί δεν ήρθατε νωρίτερα? Τώρα δεν υπάρχει τίποτα. Ούτε σπιθαμή. Τα έχω μοιράσει όλα.
- Θεούλη μου, εμείς φταίμε, είδαμε ότι είχε πολύ χώρο κι είπαμε ότι θα περισσέψει και για μας. Και περιμέναμε να σπάσει λίγο ο κόσμος για να μην περιμένουμε στις ουρές… Έχουμε τόσα σπουδαία μυαλά, έχουμε πολλά να κάνουμε και να δώσουμε στον κόσμο… μη μας αφήσεις χωρίς Πατρίδα. Μπορεί να αργήσαμε, αλλά αν μας δώσεις κι εμάς, θα την υπερασπιζόμαστε με τη ζωή μας.
- Τι να σας πω ρε παιδιά? (είπε ο Θεός ξύνοντας το κεφάλι του). Κι εσείς παιδιά μου είστε και μάλιστα τα πιο έξυπνα, αλλά πραγματικά δεν υπάρχει άλλος χώρος!
- Σε παρακαλούμε...
- Καλά. Τότε θα σας δώσω ένα μικρό κομματάκι που είχα κρατήσει για τον εαυτό μου!!!


Απίθανες ιστορίες για την προέλευσή της ονομασίας των μακαρονιών


Λένε ότι κάποτε κατέλυσε κατάκοπος σ’ένα πανδοχείο της Βόρειας Ιταλίας ο Μεγάλος Ναπολέοντας και ζήτησε να φάει. Η μαγείρισσα πληροφορήθηκε την ιδιότητα του και  επειδή δεν έβρισκε τίποτα άλλο του έκανε μακαρόνια, που τότε δεν λέγονταν έτσι. Ο Ναπολέοντας, που πεινούσε πολύ, τα έφαγε με μεγάλη όρεξη. Αφού τελείωσε το φαγητό του, ζήτησε να πληρώσει. Η ιδιοκτήτρια του πανδοχείου του παρουσίασε έναν «αλμυρούτσικο» λογαριασμό. Ο Ναπολέον, βλέποντας πόσο ακριβά του είχε χρεώσει το φαγητό, στραβομουτσούνιασε και τότε η μαγείρισσα τον ρώτησε: «Γιατί κύριε, δεν είναι καλά;» Και λένε πως ο Ναπολέοντας απάντησε: «Si, ma caroni». Δηλαδή, ναι αλλά είναι ακριβούτσικα. Και  από τότε τι φαγητό  αυτό ονομάστηκε μακαρόνια


Υπάρχουν και  άλλες εκδοχές για τα μακαρόνια:  

Στη Μικρά Ασία υπήρχε μέχρι την καταστροφή του 1922, ένα παλιό χωριό κοντά στην Πέργαμο, που λεγόταν Μακαρόνια, όνομα ανύπαρκτο στην Ιταλία. Αυτό όμως μπορεί να είναι και σύμπτωση. 

Επίσης θεωρείται αναμφισβήτητο ότι αυτά που τρώμε τώρα ως «λαζάνια» δεν είναι από τ’αρχαία «λάγανα» που έτρωγαν οι πρόγονοί μας και τα οποία, όπως αναφέρει ο Αθηναίος, ήταν ζυμαρικά «πεπλατυσμένα» και μάλιστα μαγειρευόταν με λάδι. 


Γλωσσολόγοι λένε ότι τα μακαρόνια αποτελούν παραφθορά της λέξης «μακρόν» και ότι χρωστάνε την ονομασία τους στο μακρουλό σχήμα τους. 

Σ’ένα παμπάλαιο κώδικα της Βαλλιανείου Εθνικής Βιβλιοθήκης υπάρχει και η λέξη «μακαρώνεια» για κάτι ιδιαίτερα τροπάρια, που ψέλνανε στο Βυζάντιο, κατά την Κοίμηση  της Θεοτόκου. Κι έτσι λένε οι ιστοριοδίφες, μια που οι αναπαύσιμοι μακαρισμοί ακούγονταν, συνήθως στις κηδείες ή στα «περίδειπνα» λεγόμενα μνημόσυνα, στα οποία δεν υπήρχε κρέας, αλλά μονάχα χόρτα και ζυμαρικά, έφθασαν κι αυτά  να αποκαλούνται «μακαρώνεια». 

Οι ξένοι ετυμολόγοι, βέβαια, δεν τη γνωρίζουν αυτή την εξήγηση κι έτσι αποδίδουν τη λέξη «μακαρόνι», στο ιταλικό «μακάρε», που δεν σημαίνει άλλο από λιώνω. 

Υπάρχει ακόμα και μια ιταλική παράδοση που αναφέρει ότι η πρώτη απλάδα  (μεγάλο απλωτό πιάτο) με μακαρόνια, σερβιρίστηκε στη Νάπολη τον Σεπτέμβρη του 1415. 

Ο Πάπας Ιωάννης ΚΓ’ που ήταν και αυτός Ναπολιτάνος, είχε καλέσει τότε στη Νάπολη έναν σπουδαίο καρδινάλιο, στον οποίο πρόσφερε, τιμητικά, το ολοκαίνουργιο αυτό φαγητό, τ’αβάπτιστα ακόμα μακαρόνια. Κι ο καλεσμένος του Πάπα καταβροχθίζοντας απολαυστικά το νέο πιάτο με τη τριμμένη παρμεζάνα και την ωραία σάλτσα πομοντόρο, φώναζε σε κάθε μπουκιά, ως γνήσιος κι ενθουσιώδης Ιταλιάνος: ma caril ma carinil. Ma caronii». 


Σύμφωνα με τις επίσημες χρονολογίες διάφορα ιταλικά ζυμαρικά, ιδίως τα λαζάνια και τα ραβιόλια, προϋπάρχουν και αναφέρονται συχνά, στα χρονικά του 12ου και του 13ου αιώνα. 

Ακόμα και ο Βοκκάκιος που έζησε έναν ολόκληρο αιώνα πριν τον Ιωάννη ΚΓ’, πρέπει να ήταν θιασώτης της κλασικής μακαρονάδας. 

Σε κάποιο χρονικό του 1382, που αναφέρεται η φοβερή πανώλη, ο ιταλός χρονικογράφος θυμάται την εθνική μακαρονάδα του κατά τον πιο μακάβριο τρόπο. Γράφει ότι «οι νεκροί θάβονταν ο ένας επάνω στον άλλον, σαν να ήταν μακαρόνια, με ένα στρώμα από χώμα αντί για παρμεζάνα». 


Πηγή: mixanitouxronou.gr
“3.000 λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις” του Τάκη Νατσούλη, Εκδόσεις Σμυρνιωτάκη... 

Η ευχή του Αριστοτέλη στο νεογέννητο Αλέξανδρο


Ο μέγας φιλόσοφος Αριστοτέλης κλήθηκε να εκφωνήσει λόγο μπροστά στο λίκνο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν αυτός γεννήθηκε. Ο Αριστοτέλης, που υπήρξε κατόπιν, ως γνωστόν, διδάσκαλος του Αλέξανδρου, είπε μονάχα τα εξής:

- Εύχομαι, όταν μια μέρα γίνεις βασιλιάς να είσαι το ίδιο αδιάφορος και απαθής στη γλώσσα της κολακείας, όπως είσαι αδιάφορος κι απαθής στο λόγο, που ο πατέρας σου με υποχρέωσε να εκφωνήσω τώρα μπροστά σου.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Προκρίθηκε στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ η Εθνική Γυναικών


Στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2017, που θα διεξαχθεί στην Τσεχία, προκρίθηκε η Εθνική Γυναικών, παρά την ήττα της από τη Ρωσία, στην 6η και τελευταία αγωνιστική των προκριματικών.

To αντιπροσωπευτικό συγκρότημα βρέθηκε μεταξύ των έξι καλύτερων δεύτερων ομάδων των εννέα ομίλων των προκριματικών και πήρε ένα από τα τελευταία «εισιτήρια» για τα τελικά.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Κεραμιδάς, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της πρόκρισης, δήλωσε: «Πετύχαμε το στόχο που είχαμε θέσει όταν ξεκινήσαμε πέρυσι τις υποχρεώσεις μας. Θέλω να ευχαριστήσω τα κορίτσια για την προσπάθεια που κατέβαλαν όλο αυτό το διάστημα. Η ομάδα αυτή είναι φτιαγμένη από γερό μέταλλο και αντιδρά στα δύσκολα. Στο σημερινό αγώνα με τη Ρωσία μπήκαμε χωρίς συγκέντρωση στο πρώτο ημίχρονο και επηρεαστήκαμε από την ατμόσφαιρα. Στο δεύτερο ημίχρονο βελτιωθήκαμε αισθητά με όπλο την άμυνά μας και μειώσαμε όσο γίνεται περισσότερο τη διαφορά».

Με τη σειρά της η Λολίτα Λύμουρα είπε: «Η ομάδα πέτυχε το στόχο της. Αξίζαμε την πρόκριση, τα καταφέραμε και το θέλαμε πάρα πολύ. Αυτή η ομάδα έχει μάθει στα δύσκολα. Είμαστε μαζί οι παίκτριες πολλά χρόνια, είμαστε μια παρέα, μια οικογένεια. Δίνουμε ραντεβού στα γήπεδα της Τσεχίας. Θέλουμε να έχουμε μια καλή παρουσία στην τελική φάση».


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Κάπνισμα και διαβήτης αποτελούν φονικό συνδυασμό


Το κάπνισμα και ο διαβήτης από μόνα τους είναι επιβαρυντικά για την υγεία ενός ανθρώπου και πιθανώς θανατηφόρα. Aν όμως συνδυαστούν στο ίδιο άτομο, τότε αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι φανατικοί καπνιστές που επιπλέον είναι διαβητικοί αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με τους καπνιστές που δεν έχουν διαβήτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Ντένβερ, με επικεφαλής την καθηγήτρια ακτινολογίας Καβίτα Γκαργκ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 53.000 άτομα, πρώην και νυν καπνιστές. 

Περίπου το 13% των καπνιστών με διαβήτη πέθανε σε διάστημα επτά ετών, έναντι σχεδόν 7% των καπνιστών χωρίς διαβήτη.

Οι γυναίκες καπνίστριες με διαβήτη εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες για καρκίνο των πνευμόνων, καθώς επίσης 80% μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι οι καπνίστριες χωρίς διαβήτη. Ο κίνδυνος καρκίνου των πνευμόνων δεν παρατηρήθηκε να αυξάνεται ανάλογα για τους διαβητικούς καπνιστές.

«Ο έλεγχος του διαβήτη είναι σημαντικός για τους καπνιστές» τόνισε η Γκαργκ.

Οι διαβητικοί καπνιστές συνήθως είναι μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν μεγαλύτερο βάρος και καπνίζουν περισσότερο σε σχέση με τους καπνιστές χωρίς διαβήτη. Ακόμη και στους ανθρώπους με προδιαβήτη (προστάδιο του διαβήτη) το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου περίπου όσο η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν κάποιος διαγιγνώσκεται με διαβήτη, η διακοπή του καπνίσματος δύσκολα αποτελεί την πρώτη προτεραιότητά του, καθώς είναι υποχρεωμένος να κάνει άλλες σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του, ιδίως στη διατροφή του. Όμως, οι διάφορες επικίνδυνες επιπλοκές του διαβήτη είναι πιθανότερο να συμβούν στους καπνιστές.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία είναι αυξημένο το σάκχαρο στο αίμα. 

Περίπου ένας στους τέσσερις ασθενείς δεν γνωρίζει ότι έχει την πάθηση.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Eγκαίνια για το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου»


Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για τη χρήση παιχνιδιών και νέων μέσων στην εκπαίδευση


Η Ερευνητική Ομάδα Γνώσης και Αβεβαιότητας (ΓΑΒ LAB – gav.uop.gr) συνεργάζεται με το Εργαστήριο Επικοινωνίας Ανθρώπου Μηχανής και Εικονικής Πραγματικότητας (HCI-VR LAB – hci-vr.dit.uop.gr) για τη διοργάνωση ημερίδας με αντικείμενο τη χρήση των παιχνιδιών και των νέων μέσων στην εκπαίδευση. 

Σε αυτό το πλαίσιο φέρνουν στην Τρίπολη τον Κώστα Καρπούζη, πολυβραβευμένο επιστήμονα του χώρου, για μια συναρπαστική ομιλία αύριο Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, στις 11:00, στο αμφιθέατρο της σχολής Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 

Η ομιλία είναι ανοιχτή για το κοινό.

Σε συνδυασμό με την ομιλία, το ΓΑΒ LAB και το HCI-VR LAB, με την καθοδήγηση του κ. Καρπούζη, έχουν σχεδιάσει εφαρμοσμένες δράσεις παρουσίασης των νέων τεχνολογιών σε παιδιά μαθητικής ηλικίας. Στις δράσεις αυτές μαθητές και φοιτητές συνεργάζονται για να αποτυπώσουν σημεία της πόλης μας με κινητά τηλέφωνα και tablets και δημιουργούν εφαρμογές που μεταφέρουν τους χρήστες από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου στην καρδιά της Τρίπολης.

Περισσότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο https://www.facebook.com/events/1787692624804175/
Επικοινωνία
Φίλιππος Παππάς, υπεύθυνος συντονισμού
phil.pappas@uop.gr
Facebook.com/phil.m.pappas
6942851556

Συνοπτικό πρόγραμμα ημερίδας
11:00 Προσέλευση και έναρξη ομιλιών
11:30 Ομιλία Κώστα Καρπούζη με θέμα «Σταμάτα επιτέλους να διαβάζεις και πήγαινε στο δωμάτιό σου να παίξεις!»
14:30 Εισαγωγή στο εργαστήριο από τον Κώστα Καρπούζη
15:00 Εργαστήριο με θέμα «Εικονική πραγματικότητα με εύκολα υλικά» 

Βιογραφικό κεντρικού ομιλητή
Ο Δρ. Κώστας Καρπούζης (Dipl. Ing., PhD) εργάζεται από το 2002 σαν Ερευνητής Β’ στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ και έχει διατελέσει διδάσκων Π.Δ. 407/80 στο ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ο κ. Καρπούζης έχει δημοσιεύσει συνολικά 38 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 22 κεφάλαια σε βιβλία και 101 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια.
To 2010 κλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τη Συναισθηματική Υπολογιστική σαν Τεχνολογία Αιχμής σε περιβάλλοντα e-inclusion. Το έργο Siren, στο οποίο διετέλεσε Τεχνικός Διευθυντής, βραβεύτηκε σαν Best Serious Game in Europe από την Serious Games Society (2013), ενώ βρίσκεται στην 4η θέση της λίστας Great Examples της επιτροπής Office of Science and Technology Policy του Λευκού Οίκου.
Από το 2006 μέχρι το 2010, συμμετείχε ενεργά στη δραστηριότητα Emotion Incubator (EMOXG) του W3C και από το 2007 είναι εκλεγμένο μέλος της εκτελεστικής επιτροπής (executive committee) της ένωσης Association for the Advancement of Affective Computing. Το 2010 εξελέγη Student Activities Chair για το IEEE Greece και προσκλήθηκε από τη μονάδα ICT for Inclusion της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρουσιάσει τη συναισθηματική υπολογιστική σαν δυνητική τεχνολογία για την άρση των κοινωνικών αποκλεισμών.
Από το 2014 είναι Εθνικός Πρεσβευτής για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (Europe Code Week) και ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας Girls go Coding για την προώθηση του αλφαβητισμού στον προγραμματισμό στα κορίτσια και τις γυναίκες. Αρθρογραφεί στο openscience.gr/ και είναι μέλος της κριτικής επιτροπής για τους διαγωνισμούς Famelab Greece και Global Game Jam Greece. Το 2012 ήταν συντονιστής της Ελληνικής Βραδιάς του Ερευνητή (Researchers’ Night) και δίνει ομιλίες στο ευρύ και το εκπαιδευτικό κοινό για την προώθηση της χρήσης παιχνιδιών στην εκπαίδευση (διατίθενται ελεύθερα στο http://www.slideshare.net/kkarpou)


ΠΗΓΗ: arcadiaportal.gr

Ημερολόγια 2017 του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Παιδικού Σταθμού Νέας Κίου


Tα ημερολόγια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Παιδικού Σταθμού Νέας Κίου είναι έτοιμα προς πώληση στην τιμή των 4 ευρώ. 

Καλές γιορτές σε όλους!











ΓΕΥΣΕΙΣ και ΜΥΡΩΔΙΕΣ : Kεφτεδάκια με κοφτό μακαρόνι σε υπέροχη σάλτσα, για σήμερα Πέμπτη 24/11


Υλικά Συνταγής

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
½ φλ. φρυγανιά
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 καρότο ψιλοτριμμένο
1 αβγό
αλάτι
πιπέρι
1/4 φλ. ελαιόλαδο
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
1 σκ. σκόρδο σπασμένη
1 σπιτικό ζωμό κότας
3 φλ. νερό
2 φλ. γάλα
4 φλ. κοφτό μακαρόνι
1 φλ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μπολ τον κιμά, τη φρυγανιά, το κρεμμύδι, το καρότο, το αβγό, το αλάτι και το πιπέρι. Τα ζυμώνουμε και πλάθουμε κεφτέδες σε μέγεθος μπουκιάς.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα. Τηγανίζουμε τους κεφτέδες για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα ντοματίνια κομμένα. Αφήνουμε για 1 λεπτό να ψηθούν. Προσθέτουμε τον σπιτικό ζωμό, το ζεστό νερό και το γάλα και αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά. Χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε για 8-10 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, όσο ακόμα υπάρχει αρκετός ζωμός στα ζυμαρικά. Πασπαλίζουμε με το τυρί και το μαϊντανό, ανακατεύουμε να λιώσει το τυρί και σερβίρουμε σε πιάτα με μπόλικη πυκνή σάλτσα.


ΠΗΓΗ: argiro.gr

Καταβάλλονται τα επιδόματα ενοικίου και σίτισης


Σήμερα Πέμπτη  θα ενεργοποιηθεί για 17η φορά η κάρτα αλληλεγγύης, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το ποσό που θα πιστωθεί για την επιδότηση σίτισης ανέρχεται σε 13.516.070,00 ευρώ και αφορά 120.173 δικαιούχους του προγράμματος για την «Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης». Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση που δίδεται, μέσω της κάρτας και αποτελεί την επιδότηση σίτισης που λαμβάνουν οι παραπάνω δικαιούχοι και η οποία ανέρχεται στο ποσό των 70–220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το πόσο χαμηλό είναι το εισόδημα που έχουν δηλώσει.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί η 15η καταβολή του επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους του προγράμματος για την «Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης», των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί. Το ποσό των 2.201.542,66 ευρώ πιστώνεται στους λογαριασμούς 17.507 ιδιοκτητών ακινήτων. Σημειώνεται ότι η καταβολή του επιδόματος ενοικίου εξαρτάται από την ορθή καταχώρηση, με ευθύνη των δικαιούχων, των στοιχείων για τα μισθωτήρια και τους ιδιοκτήτες των μισθωμένων κατοικιών.

Αύριο Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, θα γίνει συμπληρωματική πληρωμή στους δικαιούχους του προγράμματος ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) που υπέβαλαν τα σωστά στοιχεία ΙΒΑΝ των λογαριασμών τους.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Ζώδια σήμερα 24 Νοεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Με τη Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ήλιο και τρίγωνο με τον Άρη σήμερα, ευνοούνται τα νέα ξεκινήματα. Τόλμησε να κάνεις το βήμα που σκάφτεσαι τόσο καιρό στον έρωτα και δε θα χάσεις. Πλησίασε το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει, άνοιξε την καρδιά σου, έκφρασε χωρίς φόβο αυτά που νιώθεις. Διοχέτευσε την ενέργειά σου σε αθλητικές δραστηριότητες ή για να ολοκληρώσεις πράγματα που είχες αφήσει στη μέση. Επαγγελματικά χρειάζεται προσοχή, γιατί από τη βιασύνη σου να τα προλάβεις όλα, μπορεί να κάνεις σοβαρά λάθη. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή και στον τρόπο που οδηγείς και μην τρέχεις. 

ΤΑΥΡΟΣ
Η Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ήλιο και τρίγωνο με τον Άρη σε γεμίζει με θάρρος και δύναμη να κάνεις πράγματα, που μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο σαν σκέψεις. Σήμερα τολμάς να μιλήσεις σε κάποιο φιλικό σου πρόσωπο για κάτι που σε έχει ενοχλήσει στο παρελθόν. Ακόμα, μπορείς να συζητήσεις με το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει ή τον ερωτικό σου σύντροφο για τη σχέση σας και να αποκαλύψεις τα σχέδια σου για το μέλλον. Επαγγελματικά είναι πολύ καλά τα πράγματα σήμερα, αφού έχεις τη διάθεση να δημιουργήσεις. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Σήμερα μια πρόταση που θα δεχτείς από ένα άτομο, θα σε ξαφνιάσει και θα σε κάνει να αναρωτηθείς τι είναι αυτό που πραγματικά θέλει από εσένα. Στα ερωτικά ευνοούνται τα καινούργια ξεκινήματα και οι νέες γνωριμίες. Μη διστάσεις να πεις “ναι” σε προτάσεις που θα δεχτείς απόψε για έξω. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα περάσεις πολύ καλά. Πολλά τηλεφωνήματα, νέα από άτομα που έχεις να ακούσεις καιρό πλαισιώνουν τη μέρα σου. Επαγγελματικά, ίσως έχουν κολλήσει τα πράγματα. Είναι που δεν έχεις δώσει τη σημασία που χρειάζεται. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Σήμερα νιώθεις το πάθος να σε κατακλύζει. Θέλεις να γίνουν όλα αμέσως εδώ και τώρα, η υπομονή σου έχει αρχίσει να εξαντλείται. Μην βιάζεσαι και μην κάνεις πράγματα που μπορεί να μετανιώσεις, ειδικά στο επαγγελματικό κομμάτι. Άσε τα πράγματα να εξελιχθούν, σκέψου και μετά μίλα. Συναισθηματικά υπάρχουν θετικές εξελίξεις, αφού βλέπεις ανταπόκριση από το άτομο που σε ενδιαφέρει ή τον ερωτικό σου σύντροφο. Ούτως ή άλλως, με τον ερωτισμό που αποπνέεις, ποιος μπορεί να σου αντισταθεί και να σου πει όχι σε ό,τι ζητήσεις; 

ΛΕΩΝ
Με τη Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ήλιο και τρίγωνο με τον Άρη η εύνοια σε ακολουθεί σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στα συναισθηματικά. Νέα ξεκινήματα, συναντήσεις συζητήσεις και πολύ φλερτ. Η ευχάριστη διάθεσή σου μαγεύει τους γύρω σου και κερδίζεις τον θαυμασμό του αντίθετου φύλου. Αν είσαι σε σχέση, μια ευχάριστη έκπληξη σε περιμένει από το σύντροφό σου. Επαγγελματικά, μια νέα σου ιδέα ή μια νέα συνεργασία που θα κλείσεις, θα σου δώσουν και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στο γραφείο. Σήμερα έχεις την τόλμη και το θάρρος να διεκδικήσεις πράγματα που σκέφτεσαι καιρό. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Άρη, δρας περισσότερο με το συναίσθημα παρά με τη λογική, το οποίο είναι περίεργο για εσένα. Νιώθεις την ανάγκη να υποστηρίξεις τους άλλους να μπεις μπροστά στο άδικο και να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου, ώστε να κερδίσει το καλό. Άτομα του οικογενειακού σου περιβάλλοντος ίσως χρειαστούν τη βοήθειά σου. Συναισθηματικά τολμηρή διάθεση σε διακρίνει σήμερα και εκεί, αφού διεκδικείς, τρέχεις, κάνεις ό,τι νιώσεις πως χρειάζεται ο σύντροφος ή το άτομο που σε ενδιαφέρει. 

ΖΥΓΟΣ
Ο ενθουσιασμός σου για μια νέα ιδέα είναι μεγάλος και δεν κρύβεται. Κάνεις πρόγραμμα και οργανώνεις τις δουλειές σου. Είσαι αφοσιωμένος στο στόχο σου. Πρόσεχε τις υπερβολές στα επαγγελματικά γιατί οι δυνάμεις σου δεν είναι ανεξάντλητες. Μη φορτώνεις κι άλλο το πρόγραμμά σου και μη λες “ναι” σε όλους. Δυστυχώς δεν μπορείς να τους έχεις όλους ευχαριστημένους. Στα συναισθηματικά σου περνάς ευχάριστες στιγμές με το ταίρι σου. Αν είσαι αδέσμευτος μια νέα γνωριμία ή μια πρόταση που μπορεί να έχεις σήμερα θα σε ενθουσιάσουν. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Η Σελήνη στον Ζυγό σε γεμίζει δυναμισμό και πείσμα. Προσπαθείς με όλη σου τη δύναμη και είσαι προσηλωμένος απόλυτα στο στόχο σου. Ευκαιρίες στον επαγγελματικό τομέα ίσως παρουσιαστούν σήμερα, που θα σε βάλουν σε δίλημμα. Μην αναλώνεσαι σε σκέψεις και αποφάσισε γρήγορα. Ούτως ή άλλως, το ένστικτό σου δε σε διέψευσε ποτέ. Ιδιαίτερη προσοχή σήμερα δίνεις σε θέμα σπιτιού. Μια μετακόμιση ή κάποια αλλαγή που θέλεις να κάνεις μπαίνουν σήμερα μπρος. Φίλοι είναι κοντά σου και αναζητούν τη συντροφιά σου. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Εκμεταλλεύσου την επιρροή της Σελήνης και πλησίασε το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει. Αποκάλυψε τα συναισθήματά σου και δε θα χάσεις. Αν είσαι σε σχέση συζήτησε με το σύντροφό σου αυτά που έχεις στο μυαλό σου για τη σχέση σας. Ακόμα σήμερα ίσως αποφασίσεις να ξεκινήσεις μια νέα δραστηριότητα. Επαγγελματικά πρέπει να πάρεις κάποιες αποφάσεις άμεσα, ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα. Θα σε συμβούλευα να μην επηρεαστείς από τον ενθουσιασμό που νιώθεις και να μη ρισκάρεις κάτι βέβαιο. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Η σημερινή ημέρα σε βρίσκει με πολλές υποχρεώσεις και δουλειές που προκύπτουν και σε βγάζουν τελείως εκτός προγράμματος. Ένα είναι σίγουρο ότι στο τέλος της ημέρας θα τα έχεις καταφέρει. Φρόντισε όσο μπορείς την υγεία σου και μην ξεχνάς ότι χρειάζεσαι και εσύ ξεκούραση. Συναισθηματικά, νέα ξεκινήματα ευνοούνται καθώς προκύπτουν και νέες γνωριμίες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αν είσαι δεσμευμένος, κλέψε λίγο χρόνο από τις υποχρεώσεις σου για να περάσεις με το σύντροφό σου που έχεις παραμελήσει το τελευταίο διάστημα. Μη διστάσεις να του εκφράσεις αυτά που νιώθεις. 


ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Η Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ήλιο και σε τρίγωνο με τον Άρη, σε ευνοεί και σου δίνει τόλμη, θάρρος και δυναμισμό. Σήμερα μπορείς να κάνεις πράξη τα σχέδιά σου ή να προχωρήσεις σε μια πώληση, που σκέφτεσαι καιρό. Είσαι έτοιμος να δεχτείς ότι νέο θα έρθει στο δρόμο σου, από μια νέα επαγγελματική πρόταση μέχρι κάποιο ερωτικό σύντροφο. Το σεξαπίλ σου είναι έντονο και γοητεύει το αντίθετο φύλο. Κάνε την κίνηση που σκέφτεσαι και θα δεις πολύ θετικά αποτελέσματα. Φίλοι και συγγενικά πρόσωπα είναι δίπλα σου και μοιράζεσαι μαζί τους όμορφες στιγμές.

ΙΧΘΕΙΣ
Νιώθεις την ανάγκη να κάνεις πραγματικότητα τα επαγγελματικά σχέδια που έχεις στο μυαλό σου. Σήμερα είναι η κατάλληλη μέρα να προωθήσεις μια νέα ιδέα, και οι συνεργάτες βρίσκονται στο πλευρό σου. Μια νέα αγορά ή μια αλλαγή στο χώρο του σπιτιού θα σε γεμίσουν χαρά. Στα συναισθηματικά ευνοούνται τα νέα ξεκινήματα και οι νέες γνωριμίες. Αν έχεις ήδη κάποια ιστορία που δεν έδειχνε να εξελίσσεται, σήμερα θα έχεις σίγουρα νέα. Η Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ήλιο και σε τρίγωνο με τον Άρη, σε κάνουν να νιώθεις ότι μπορείς να ξεπεράσεις όλα τα εμπόδια. 


ΠΗΓΗ:  zwdiasimera.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 24 Νοεμβρίου


1639: Ο Τζερεμάια Χόροκς παρατηρεί το πέρασμα της Αφροδίτης μπροστά από τον Ηλιο, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη που είχε κάνει ο ίδιος.

1642: Ο Άβελ Τάσμαν γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που φτάνει και ανακαλύπτει το νησί Τασμανία, όπως ονομάστηκε προς τιμήν του.

1690: Γεννιέται ο Καρλ Τέοντορ Πάχελμπελ, γερμανός συνθέτης και οργανίστας, γιος του διάσημου συνθέτη Γιόχαν Πάχελμπελ. (Θαν. 15/9/1750)

1729: Γεννιέται ο Αλεξάντερ Σουβόροφ, ρώσος στρατηγός. (Θαν. 18/5/1800)

1822: Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης πηγαίνουν στην Ιταλία ως αντιπρόσωποι του Έθνους για να ζητήσουν την υποστήριξη του Πάπα στον αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

1822: Η καντάτα του Τζοακίνο Ρισίνι «La Santa Alleanza» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αρένα της Βερόνα. Ήταν μια παραγγελία του πρίγκιπα Μέτερνιχ για το συνέδριο της Ιεράς Συμμαχίας στη Βερόνα.



1826: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης επιτυγχάνει μεγάλη νίκη στην Αράχοβα κατά των Τουρκαλβανών, οι οποίοι χάνουν 1.300 άνδρες.

1826: Γεννιέται ο Κάρλο Λορεντσίνι, γνωστότερος με το ψευδώνυμο Κάρλο Κολόντι, ιταλός συγγραφέας. («Πινόκιο») (Θαν. 26/10/1890)

1836: Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ παντρεύεται την ηθοποιό Μίνα Πλάνερ στο Τραγκχάιμ του Καλίνιγκραντ.



1845: Ξεκινά τη λειτουργία του το «Ναυτικόν Σχολείον», μετέπειτα Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, επί της κορβέτας «Λουδοβίκος», με Βασιλικό Διάταγμα κατόπιν εισηγήσεως του Υπουργού επί των Ναυτικών, Κωνσταντίνου Κανάρη του πυρπολητή.



1859: Εκδίδεται στην Αγγλία το μνημειώδες έργο του Κάρολου Δαρβίνου η "Προέλευση των Ειδών".



1864: Γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος Ανρί ντε Τουλούζ-Λοτρέκ, ο άνθρωπος που έκανε την αφίσα τέχνη.



1868: Γεννιέται ο Σκοτ Τζόπλιν, ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς του Ragtime», μαύρος αμερικανός συνθέτης. (Θαν. 1/4/1917)

1897: Γεννιέται ο Ιταλοαμερικάνος μαφιόζος, Λάκι Λουτσιάνο.

1901: Θεμελιώνεται το Εθνικό Θέατρο.

1908: Άγνωστη ασθένεια καταστρέφει τις βελανιδιές στην Κρήτη. Οι κάτοικοι κάνουν λιτανεία, μεταφέροντας την Αγία Ζώνη από το Άγιο Όρος.

1912: Συναντούνται στο Λονδίνο οι αντιπροσωπείες Τουρκίας, Βουλγαρίας και Σερβίας για την ειρήνη. Τις συζητήσεις παρακολουθεί και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

1920: Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, που ανακοινώνει η κυβέρνηση έδειξαν, ότι το 98% του ελληνικού λαού ψήφισε υπέρ της βασιλείας και της επιστροφής του Κωνσταντίνου στο θρόνο της Ελλάδας.

1922: Εκτελείται ο Robert Erskine Childers, συγγραφέας και μέλος του IRA, από μέλη του Irish Free State.

1929: Η επανάσταση στην Κίνα παρεμποδίζει την προστασία της Μαντζουρίας έναντι των Σοβιετικών.

1929: Πεθαίνει ο Ζορζ Κλεμανσό, πρωθυπουργός της Γαλλίας από το 1906 έως το 1909 και από το 1917 έως το 1920. (Γεν. 28/9/1841)

1939: Η Γκεστάπο στην Τσεχοσλοβακία εκτελεί 120 μαθητές, που κατηγορήθηκαν για αντιναζιστική συνωμοσία.

1942: Οι Γερμανοί μετρούν σοβαρές απώλειες από τη Μάχη του Στάλινγκραντ στην ΕΣΣΔ, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

1944: Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν για πρώτη φορά το Tokyo κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

1946: Γεννιέται ο κατά συρροή δολοφόνος Τεντ Μπάντι.



1947: Το Κογκρέσο με συντριπτική πλειοψηφία καταδικάζει τους δέκα καλλιτέχνες του Χόλιγουντ, που αρνούνται να συνεργαστούν με την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του γερουσιαστή Μακάρθι και να καταδώσουν συναδέλφους τους κομμουνιστές.

1951: Το ερευνητικό πλοίο "Καλυψώ" του Κουστό φεύγει από την Τουλόν για το πρώτο του ταξίδι με κατεύθυνση την Ερυθρά Θάλασσα.



1951: Γεννιέται ο πολιτικός Μίμης Ανδρουλάκης.

1951: Κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ το έργο "Ζιζί", με πρωταγωνίστρια την Όντρεϋ Χέπμπορν.

1953: Στην Ελλάδα εκδίδεται εσωτερικό προαιρετικό δάνειο. Εξαλείφονται τα τρία μηδενικά όλων των χαρτονομισμάτων και κόβονται κέρματα από 5λεπτο μέχρι 10δραχμο.



1954: Γεννιέται ο Σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα.



1957: Πεθαίνει ο Ντιέγκο Ριβέρα, μεξικάνος ζωγράφος, που έμεινε στην ιστορία για τις τοιχογραφίες του και τη σχέση του με τη συμπατριώτισσα συνάδελφό του Φρίντα Κάλο. (Γεν. 8/12/1886)

1959: ΗΠΑ και ΕΣΣΔ υπογράφουν συμφωνία πάνω στους τομείς της επιστήμης, του αθλητισμού και της παιδείας.

1960: Ο Wilt Chamberlain των Philadelphia Warriors κάνει ρεκόρ στο ΝΒΑ όταν μαζεύει 55 ριμπάουντ στον αγώνα με τους Boston Celtics 129-132.

1962: Η Αυστραλή κολυμβήτρια Dawn Fraser σημειώνει το ενδέκατο από τα δώδεκα και το όγδοο από τα εννέα συνεχόμενα παγκόσμια ρεκόρ στα 100μ ελεύθερο με 59.5.

1965: Ο Τζόζεφ Ντεζιρέ Μομπούτου αναλαμβάνει την προεδρία του Κονγκό την οποία και κρατά για 32 χρόνια. Το 1971 μετονόμασε τη χώρα σε Ζαΐρ.



1963: Ο Τζακ Ρούμπι σκοτώνει τον Λι Χάρβεϋ Όσβαλντ, τον φερόμενο ως δολοφόνο του Αμερικανού Προέδρου Τζον Κένεντι.

1969: Επιστρέφει στη Γη (προσθαλάσσωση) η αποστολή «Απόλλων 12» από τη Σελήνη.

1971: Ένας αεροπειρατής που συστήθηκε ως Νταν Κούπερ πέφτει με αλεξίπτωτο από πτήση της Northwest Orient Airlines και παίρνει μαζί του 200.000 δολάρια. Δεν βρέθηκε ποτέ.

1972: Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα ζητά η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.


1974: Ανακαλύφθηκε ο Αυστραλοπίθηκος Λούσι, ονομασία που δόθηκε σ’ ένα σκελετό θηλυκού ατόμου του είδους Australopithecus afarensis, το οποίο έζησε πριν από 3.000.000 χρόνια. 



1976: Το αμερικανικό συγκρότημα «The Band» δίνει το αποχαιρετιστήριο κοντσέρτο του στο Σαν Φρανσίσκο, με την παρουσία κορυφαίων ονομάτων της ροκ σκηνής. Η συναυλία απαθανατίστηκε από τον Μάρτιν Σκορσέζε στην ταινία - ντοκουμέντο «The Last Waltz» («Το Τελευταίο Βαλς»).

1983: Το ιρλανδικό ροκ συγκρότημα Undertones διαλύεται. Από τα μέλη του συγκροτήματος θα ξεχωρίσει ο τραγουδιστής Φίργκαλ Σάρκι, που θα κάνει σόλο καριέρα.

1983: Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης απελευθερώνει έξι ισραηλινούς κρατουμένους και τους ανταλλάσσει με 4.500 Παλαιστινίους που κρατούνται από τους Ισραηλινούς.


1985: Πεθαίνει ο Λάζλο Μπίρο, Ουγγροαργεντίνος δημοσιογράφος και εφευρέτης του στυλογράφου διαρκείας, που έφερε επανάσταση στον τρόπο της γραφής. 

1985: Γεννιέται το μοντέλο και πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών, Τζούλια Αλεξανδράτου.

1987: Ο Λι Πενγκ διαδέχεται τον Ζάο Ζιγιάγκ στην πρωθυπουργία της Κίνας.

1987: Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κώστας Σημίτης, ανακοινώνει την εισοδηματική πολιτική για το 1988, που προβλέπει συνέχιση της λιτότητας.

1989: Στην Τσεχοσλοβακία, ολόκληρη η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος αναγκάζεται να παραιτηθεί, κάτω από την πίεση των μαζικών διαδηλώσεων.

1990: Στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, εορτάζονται τα 72 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και την έκδοση του "Ριζοσπάστη".

1991: Η Άρσεναλ παραμένει αήττητη για 17 συνεχόμενους αγώνες στην Premier League ισοφαρίζοντας το 43χρονο δικό της ρεκόρ. Δέχεται το πρώτο γκολ μετά από 619 λεπτά συνεχόμενου παιχνιδιού.



1991: Πεθαίνει σε ηλικία 45 ετών ο Φρέντι Μέρκιουρι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Φρανκ Μπουλσάρα, Βρετανός τραγουδιστής του συγκροτήματος «Queen».

1992: Κινεζικό Μπόινγκ 737 συντρίβεται στα νοτιοδυτικά της χώρας, σκοτώνοντας και τους 141 επιβαίνοντες. Είναι το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας της Κίνας.

1992: Ο Πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ δηλώνει ότι η χώρα του δεν θα αφαιρέσει τον όρο "Μακεδονία" από το όνομά της, προκειμένου να πετύχει διεθνή αναγνώριση. Απειλεί δε με νέο βαλκανικό πόλεμο, στην περίπτωση, που η διεθνής κοινότητα το αρνηθεί.

1992: Στη Ρουμανία, ελεύθερος για λόγους υγείας αφήνεται ο γιος του δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου, Νίκου.



1993: Γεννιέται η τραγουδίστρια Ήβη Αδάμου.



1993: Σε έπ' αόριστον κράτηση καταδικάζονται, ύστερα από μια διαδικασία, που συγκλόνισε τη διεθνή κοινή γνώμη, δύο εντεκάχρονα αγόρια, που απήγαγαν και δολοφόνησαν ένα παιδί δύο ετών στο Λίβερπουλ της Βρετανίας.

1993: Στην Κίνα, ανακαλύπτεται αρχαία ελληνική πόλη, της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

1994: Στην Ινδία, 112 είναι νεκροί σε πανικό, που δημιουργήθηκε όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους.

1995: Αποφυλακίζεται ο Σκωτσέζος ποδοσφαιριστής της Έβερτον Duncan Ferguson, ο οποίος είχε καταδικαστεί γιατί είχε κτυπήσει εκτός φάσης αντίπαλό του σε αγώνα πρωταθλήματος.

1996: Την περιοδεία του στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, ολοκληρώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

1997: Τεταμένη είναι η κατάσταση στην Ολυμπιάδα, όπου οι κάτοικοι αντιδρούν έντονα στη λειτουργία των μεταλλείων Κασσάνδρας.



1999: Σφοδρές αλληλοκατηγορίες ανταλλάσσουν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά στο δημόσιο βίο. Ο Κώστας Σημίτης κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για σκανδαλολογία και σκανδαλοθηρία, συστηματική υπονόμευση του θετικού έργου της κυβέρνησης, στείρα αντιπολίτευση και παντελή έλλειψη προτάσεων και θέσεων. Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής κάνει λόγο για μεγάλη διαφθορά στο δημόσιο τομέα και για αναθέσεις έργων με αδιαφανείς διαδικασίες.

1999: Στην κατηγορία των 69 κιλών ο Γιώργος Τζελίλης κερδίζει 3 αργυρά μετάλλια (155 κιλά στο αρασέ, 190 στο ζετέ και 345 στο σύνολο με πανελλήνιο ρεκόρ) και ο Βαλέριος Λεωνίδης, αν και τραυματισμένος, κερδίζει 3 χάλκινα ( 152.5 στο αρασέ, 187.5 στο ζετέ και 340 στο σύνολο) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών που διεξάγεται στο ΣΕΦ.



2002: Πεθαίνει ο Τζον Ρολς, αμερικανός καθηγητής, από τους σημαντικότερους πολιτικούς φιλοσόφους στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. («Η Θεωρία της Δικαιοσύνης») (Γεν. 21/2/1921)



2005: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο Αμερικανοιάπωνας ηθοποιός, Πατ Μορίτα. Ο κύριος Μιγιάγκι του «Καράτε Κιντ».