9.11.16

Ο κύριος ΚΙΧ και το μυστικό κουτί των Ήχων από την Ομάδα Κοπέρνικος


Το Σάββατο 12/11 στις 6 μ.μ. και την Κυριακή 13/11 στις 11 π.μ. το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει στη FOUGARO The Gallery για τους μικρούς του φίλους από 3 ετών την ευρηματική παράσταση «Ο κύριος ΚΙΧ και το μυστικό κουτί των Ήχων» - των βραβευμένων με Α’ Κρατικό Βραβείο Συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά, Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη - από την καλλιτεχνική ομάδα Κοπέρνικος!

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο που παίχτηκε για τρία συνεχή χρόνια στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και συνδυάζει θεατρική αφήγηση και τεχνικές σωματικού θεάτρου με υπέροχες μουσικές, ήχους και διάδραση με τα παιδιά, χαρίζοντας ένα ολοκληρωμένο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα!

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Τι θα συμβεί όταν ο κύριος ΚΙΧ αποφασίσει να εγκαταλείψει την πόλη της Φασαρίας, ακολουθώντας την καρδιά του; Μια φυλακισμένη πριγκίπισσα, ένας τρομερός Μουσικόδοντας και ένα μυστικό κουτί που πρέπει να γεμίσει με ξεχασμένους ήχους, ωθούν τον κύριο ΚΙΧ και τα παιδιά σε μια μαγική περιπέτεια!

H ευρηματική αυτή παράσταση μαθαίνει τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα διαφορετικά μουσικά ηχοχρώματα και τα ωθεί να πλάσουν με τη φαντασία τους την εικόνα που κρύβεται πίσω από κάθε ήχο. Τα παιδιά εντυπωσιάζονται και συμμετέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου ενεργά, απαντώντας σε ερωτήσεις, αναγνωρίζοντας ήχους, και συμβουλεύοντας τον κύριο ΚΙΧ πώς να μαγέψει τον φοβερό δράκο Μουσικόδοντα! 

Συγγραφείς είναι οι βραβευμένοι Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη, οι οποίο φέτος έλαβαν και την εξαιρετικά τιμητική διάκριση White Ravens, όταν το βιβλίο τους "Ένα αλφάβητο ταξίδι" (εκδ. Παπαδόπουλος) - το οποίο θα παρουσιαστεί στο ΦΟΥΓΑΡΟ την Κυριακή 13/11 μετά την παράσταση - κατατάχθηκε στα 200 σημαντικότερα παιδικά και νεανικά βιβλία της χρονιάς διεθνώς.

Δείτε εδώ το τρέιλερ της παράστασης: http://bit.ly/2bQkXud

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Παίζουν: Αφροδίτη Κλεοβούλου, Αντώνης Πριμηκύρης
Κείμενο: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη
Σκηνοθεσία,  Σκηνικά, Κοστούμια: Ομάδα Κοπέρνικος
Κίνηση: Θάνος Δασκαλόπουλος
Επιμέλεια μουσικής- Ήχοι: Άγγελος Αγγέλου
Αφίσα: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς
Video Trailer: Χρήστος Μασσαλάς

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Σάββατο 12/11 στις 6 μ.μ.
Κυριακή 13/11 στις 11 π.μ.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 8€

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
2752047315 & 6941601388
maria@fougaro-library.gr

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ : Μεγάλες αλήθειες


Τα μάτια του σκύλου που φεύγεις και τον αφήνεις, σε τυραννούν πιο πολύ κι από ενός παιδιού. Εγώ που έχω παιδιά και σκυλιά ξέρω. Ο άνθρωπος έχει αμέτρητους τρόπους να διαμαρτυρηθεί. Κλαίει, φωνάζει, βρίζει, κάνει χειρονομίες και κυρίως εκφράζει με τα λόγια πόσο τον πλήγωσες. Το σκυλί δε διαθέτει παρά τα μάτια του.
Λιλή Ζωγράφου
Ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας (1922 – 1998)


Ο πολιτισμός ενός λαού φαίνεται από τη συμπεριφορά του στα ζώα
Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι
Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής (1869 – 1948)




Ακόμη και αν προσποιηθώ και κλείσω σφιχτά τα μάτια θα υπάρχει πάντα κάπου ένα αδέσποτο που θα με εμποδίζει να είμαι ευτυχισμένος.
Ζαν Ανούιγ
Γάλλος θεατρικός συγγραφέας (1910 – 1987)




Σ’ έναν τέλειο κόσμο κάθε σκύλος θα είχε ένα σπίτι και κάθε σπίτι θα είχε ένα σκύλο.
Άγνωστος



Τα σκυλιά ποτέ δεν με δαγκώνουν. Μόνο οι άνθρωποι.
Μέριλιν Μονρό
Αμερικανίδα ηθοποιός (1926 - 1962)


ΠΗΓΗ: istoriesadespoton.gr


ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ


Στις 9 Νοεμβρίου, εορτή του Αγίου Νεκταρίου Αρχιεπισκόπου Πενταπόλεως του εν Αιγίνῃ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος έχει την ονομαστική του εορτή. 

Φέτος με απλότητα, τη Τετάρτη  9 Νοεμβρίου 2016, ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος χοροστάτησε και ιερούργησε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη πόλη του Ναυπλίου μαζί με τον Μητροπολίτη Άρτης Καλλίνικο. Στα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Αργολίδος παραβρέθηκε και συλλειτούργησε κι ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου, Ιεροκήρυκας του Καθεδρικού Ι. Ναού των Αθηνών, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεκτάριος δέχθηκε ευχές στο Γραφείο του στο Επισκοπείο από Ιερείς και πολίτες. Ιδιαίτερη ευχάριστη  ήταν η επίσκεψη μαθητών από το δεύτερο Λύκειο Ναυπλίου μαζί με την καθηγήτρια τους τη θεολόγο Μαρία Λαμποπούλου Μίχου. 









































ΠΗΓΗ: parapolitikaargolida.gr

Είναι τα μικρά επιτεύγματα που αλλάζουν την παγκόσμια ιστορία - Δημήτρης Καμπουράκης


Κανένας δε μπορεί σήμερα να διανοηθεί πόσο μεγάλη σημασία έπαιξαν στην παγκόσμια ιστορία κάποιες μικρές, ασήμαντες στα μάτια μας σήμερα εφευρέσεις. Φαινομενικά μικρά τεχνολογικά επιτεύγματα που μέσα στην πορεία των αιώνων βελτίωσαν δραστικά τη ζωή των ανθρώπων και έδωσαν ώθηση στην πορεία των κοινωνιών. Οι πιο πολλές απ’ αυτές δεν έχουν καταγεγραμμένο εφευρέτη, αφού κάποιος ανώνυμος οξυδερκής τεχνίτης, μέσα από την παρατήρηση και την καθημερινή δουλειά, έκανε κάποτε το τεχνολογικό βηματάκι, δίχως τις περισσότερες φορές να αντιληφθεί εκείνη τη στιγμή τη σπουδαιότητα του επιτεύγματος του. Ας δούμε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Όλοι οι ιστορικοί του πολέμου, θεωρούν καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη και τη βελτίωση της μαχητικής ικανότητας του ιππικού, την εφεύρεση του αναβολέα. Αυτού του μεταλλικού κρίκου που κρέμεται από τις σέλλες των αλόγων ή από τα σαμάρια, στον οποίον ο καβαλάρης βάζει το πόδι του. Στα σύγχρονα κινηματογραφικά έργα βλέπουμε ιππείς της αρχαιότητας να αλληλοσφάζονται πατώντας πάνω στους αναβολείς τους. Πρόκειται για ιστορική αυθαιρεσία. Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε αυτό το εξάρτημα. Οι καβαλάρηδες του περίφημου θεσσαλικού ιππικού του Αλεξάνδρου που έφθασαν ανίκητοι ως την Ινδία, κάλπαζαν ή πολεμούσαν με τα πόδια τους ελεύθερα και κολλημένα στις κοιλιές των αλόγων τους για να μην πέσουν.

Ο αναβολέας είναι πιθανότατα ασιατική εφεύρεση. Οι Βυζαντινοί τον χρησιμοποιούσαν ήδη από τον 7ο αιώνα, απ’ τους Βυζαντινούς τον πήραν οι Άραβες και από τους Άραβες τον παρέλαβαν οι δυτικοί, μέσω της Ισπανικής χερσονήσου που ήταν τότε Αραβική. Στη Δύση, χρησιμοποιήθηκε τον 8ο αιώνα. Κανένας δεν μπορεί να διανοηθεί πόσο άλλαξαν οι φαινομενικά ασήμαντοι αυτοί κρίκοι τον τρόπο του πολέμου. Το ιππικό απέκτησε ξαφνικά πολλαπλάσια επιχειρησιακή ικανότητα. Οι καβαλάρηδες ένιωσαν ξαφνικά ασφαλέστεροι πάνω στο άλογο τους, με αποτέλεσμα να αποτολμούν πολύ πιο περίτεχνους και επικίνδυνους ελιγμούς.

Πριν την εμφάνιση του αναβολέα, το ιππικό ήταν οπλισμένο μόνο με σπαθί. Μόνο όταν τα πόδια του καβαλάρη πάτησαν γερά, μπόρεσε να οπλιστεί με λόγχη, αφού υπήρχε πλέον η δυνατότητα απορρόφησης της μετωπικής κρούσης μ’ αυτήν, ειδικά σε ακίνητους στόχους, όπως οι πεζοί στις φάλαγγες. Η βαριά λόγχη των ιπποτών του μεσαίωνα άλλωστε, χρειαζόταν συχνά πυκνά και τα δύο χέρια για τη διόρθωση της κατεύθυνσης της, κάτι που έγινε δυνατό μόνο όταν οι αναβολείς εξασφάλιζαν την ισορροπία του καβαλάρη δίχως να κρατά τα γκέμια του αλόγου. Η εφεύρεση αυτή επίσης μεγάλωσε αισθητά τη γωνία στρέψης του καβαλάρη και του έδωσε τη δυνατότητα να πολεμά σε πολύ μεγαλύτερη ακτίνα γύρω από το κορμί του. Δίχως αναβολείς, αναγκαζόταν, αντί να γυρίζει το κορμί του για να πολεμήσει, να στρέφει το άλογο ώστε να το φέρει σε κατάλληλοσημείο για μάχη.

Τέλος, ο αναβολέας έδωσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ράτσες πιο εύσωμων αλόγων στα σώματα του ιππικού. Ένα μεγάλο άλογο κουμαντάρεται καλύτερα με χέρια και πόδια μαζί, έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη σύγκρουση, αλλά είναι δυσκολότερο να κρατήσει τον καβαλάρη στην πλάτη του δίχως ισχυρή στήριξη. Επίσης, είναι πολύ δυσκολότερο να ξανανέβει κανείς πάνω του αν πέσει κάτω κατά τη διάρκεια της μάχης, δίχως να πατήσει σε αναβολέα και ενώ γύρω του μαίνεται η μάχη.

Μη χαμογελάτε μ’ αυτά, διότι τα αποτελέσματα μικρών εφευρέσεων, κατά την διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, σας διαψεύδουν. Όταν, ας πούμε, κάποιος ανώνυμος τεχνίτης του μεσαίωνα σκέφτηκε να βάλει δερμάτινους ιμάντες ανάμεσα στην καμπίνα των επιβατών και τη βάση μιας επιβατικής άμαξας, ώστε να απορροφούνταιοι κραδασμοί, ήταν αδύνατο να φανταστεί τι επανάσταση θα έφερνε στις  χερσαίες μεταφορές ανθρώπων και εμπορευμάτων. Οι άθλιοι χωματόδρομοι της Ευρώπης έγιναν για πρώτη φορά προσβάσιμοι για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, σε μέσα μαζικής μεταφοράς και όχι μόνο σε πεζούς ή μοναχικούς καβαλάρηδες. Όλοι μπορούν να καταλάβουν πόσο σημαντική εξέλιξη ήταν αυτή για την ευρωπαϊκή ιστορία.

(Φωτογραφία: EPA/MOHAMMED SABER)

Δημήτρης Καμπουράκης
ΠΗΓΗ: lionnews.gr

Πανηγυρίζει ο πρώην ηγέτης της Κου Κουξ Κλαν για τον Τραμπ


Ο πρώην ηγέτης της ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν, Ντέιβιντ Ντουκ, έσπευσε να συγχαρεί τον Ντόναλντ Τραμπ και να διεκδικήσει μερίδιο στην επικράτησή του στις εκλογές, αποδίδοντάς την επιτυχία του και στην υποστήριξη των μελών της ρατσιστικής οργάνωσης.

Οπως έγραψε στο Twitter, «Ο κόσμος μας έπαιξε τεράστιο ρόλο στην εκλογή του Τραμπ».


Στη συνέχεια ο πρώην «μέγας μάγιστρος» ανήρτησε μία όχι ιδιαίτερα κολακευτική φωτογραφία της Χίλαρι Κλίντον γράφοντας: «Η Χίλαρι αποκαλύφθηκε ποια πραγματικά είναι και ήταν. Μία δειλή που δεν μπορούσε ούτε να αντιμετωπίσει το έθνος και να αναγνωρίσει την ήττα της», με hashtag #lockherup (κλειδώστε την).

Στο πλαίσιο του παραληρηματικού λόγου, ο Ντουκ προχώρησε σε νέο «τιτίβισμα» γράφοντας πως ο Τραμπ έχει την ευκαιρία να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς που έζησαν ποτέ, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με μία επεξεργασμένη φωτογραφία η οποία κατέγραφε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο πάνω σε άρμα μάχης.

Υπενθυμίζεται πως η Κου Κλουξ Κλαν είχε υποστηρίξει ανοιχτά τον Τραμπ, ο οποίος αφού αρχικά δεν αντέδρασε στη στήριξη των μελών της ρατσιστικής οργάνωσης, στη συνέχεια και μετά το σάλο που προκλήθηκε δήλωσε πως δεν γνωρίζει ούτε την οργάνωση, ούτε τον Ντουκ.


ΠΗΓΗ: lionnews.gr

Σαν σήμερα... στη μουσική


1941: Ο Αμερικανός κιθαρίστας Tom Fogerty (Thomas Richard Fogerty 1941-1990) γεννήθηκε στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο blues-rock συγκρότημα Creedence Clearwater Revival. Είναι αδερφός του John Fogerty, τραγουδιστή του συγκροτήματος.

1949: Ο μπασίστας και τραγουδιστής των The Marshall Tucker Band, Tommy Caldwell (Thomas Michael Caldwell 1949-1980) γεννήθηκε στο Σπάρτανμπεργκ της Νότιας Καρολίνας. Μαζί με την μπάντα του βοήθησαν στην εξέλιξη και καθιέρωση του southern rock στις αρχές της δεκαετίας του '70.


1953: Ο Ουαλός ποιητής και συγγραφέας Dylan Thomas (Dylan Marlais Thomas 1914-1953) απεβίωσε σε ηλικία 39 ετών από πνευμονία σε νοσοκομείο τηε Νέας Υόρκης. Λέγεται πως ο Bob Dylan, γεννημένος R-bert Allen Zimmerman, πήρε από αυτόν το καλλιτεχνικό του όνομα.

1967: Κυκλοφορεί στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια το πρώτο τεύχος του περιοδικού Rolling Stone. Το περιοδικό πήρε το όνομα του από το ομότιτλο τραγούδι του Muddy Waters. Στο εξώφυλλο ήταν μια φωτογραφία του John Lennon από την ταινία "How I Won the War".


1968: Στην κορυφή των Βρετανικών Singles Chart βρίσκεται ο Joe Cocker με την διασκευή στο τραγούδι των The Beatles, "With A Little Help From My Friends". Είχε πρωτοκυκλοφορήσει από τα "σκαθάρια" την 1η Ιουνίου του 1967.

1976: Το rock συγκρότημα Tom Petty and the Heartbreakers κυκλοφορεί το πρώτο του στούντιο άλμπουμ με τίτλο το όνομα του. Ηχογραφήθηκε στο Shelter Studio στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Breakdown", "Anything That's Rock 'n' Roll", "American Girl" κ.α.


1991: Ο Γάλλος τραγουδιστής κια ηθοποιός Yves Montand (Ivo Livi 1921-1991) απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών στο Σενλί της Γαλλίας από καρδιακή προσβολή. Δημοφιλή τραγούδια  με τη φωνή του: "Les Feuilles Mortes", "Paris Canaille" κ.α Πρωταγωνίστησε σε αρκετές ταινίες και παραστάσεις στο Broadway, δίπλα σε δημοφιλής καλλιτέχνες μεταξύ αυτών και η Marilyn Monroe στο "Let's Make Love' (1960).


2007: Κυκλοφορεί από το Αμερικάνικο rock συγκρότημα The Killers η συλλογή τραγουδιών με τίτλο "Sawdust". Το άλμπουμ περιέχει ξαναηχογραφημένα B-sides, σπάνιες εκτελέσεις τραγουδιών του συγκροτήματος, διασκευές και remixes. Μεταξύ των τραγουδιών του άλμπουμ βρίσκεται η διασκευή στο τραγούδι των Joy Division "Shadowplay" αλλά και ένα νέο τραγούδι με τον τίτλο "Tranquilize" το οποίο ερμηνεύουν παρέα με τον Lou Reed. Το άλμπουμ θα κάνει ντεμπούτο στην δωδέκατη θέση του Billboard, πουλώντας μόνο την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του πάνω από ογδόντα χιλιάδες αντίτυπα. Οι πωλήσεις του μέχρι σήμερα παγκοσμίως ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.



ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr