14.11.16

Μια στιγμή σε μια εικόνα - Πανσέληνος


«Λίγες οι νύχτες με φεγγάρι που μ’ αρέσαν.

Τ’ αλφαβητάρι των άστρων που συλλαβίζεις

όπως το φέρνει ο κόπος της τελειωμένης μέρας

και βγάζεις άλλα νοήματα κι άλλες ελπίδες,

πιο καθαρά μπορείς να το διαβάσεις.

Τώρα που κάθομαι άνεργος και λογαριάζω

λίγα φεγγάρια απόμειναν στη μνήμη….

Σιωπές αγαπημένες της σελήνης…»

Του Γ. Σεφέρη από το ποίημα «Τελευταίος Σταθμός»


Φωτογραφία : facebook, Ioannis Kourtoglou

Πόλη-«φάντασμα» αύριο η Αθήνα λόγω Ομπάμα – Απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις


Ένα καλά φυλασσόμενο φρούριο θα θυμίζει την Τρίτη και την Τετάρτη η Αθήνα λόγω της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα. Τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου είναι πρωτοφανή τόσο στο κέντρο όσο και στον Αστέρα Βουλιαγμένης που θα μείνει. Το ξενοδοχείο θα είναι περικυκλωμένο τόσο από την ξηρά, όσο και από τη θάλασσα.

Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί θα βρίσκονται για δύο ημέρες επί ποδός, προκειμένου να υποστηριχθεί το σχέδιο για την ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου. Τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι αυστηρότατα.

Εν τω μεταξύ, απαγορευτικό σε όλες τις συγκεντρώσεις στα σημεία στα οποία θα κινηθεί ο Μπαράκ Ομπάμα το διήμερο της Τρίτης και της Τετάρτης ανακοίνωσε το μεσημέρι η Ελληνική Αστυνομία.
Για το χρονικό διάστημα των 30 ωρών της παραμονής του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα, η ΕΛΑΣ αποφάσισε ότι «δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία» στους δρόμους από τους οποίους θα κινηθεί η αυτοκινητοπομπή που θα μεταφέρει τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η απαγόρευση θα ισχύσει από τις 6 τα ξημερώματα το πρωί της Τρίτης έως τις 4 το απόγευμα της Τετάρτης.

Καλώς να τον δεχτούμε και με το καλό να τον αποχαιρετήσουμε!


Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ : Το αγόρι και το κουταβάκι


Ένας αγρότης πουλούσε κουταβάκια. Έφτιαξε λοιπόν μια πινακίδα κι όπως έβαζε το τελευταίο καρφί, αισθάνθηκε κάποιον να τον τραβά από το μανίκι.  
Γύρισε κι είδε ένα μικρό αγόρι. "Κύριε, θέλω να αγοράσω ένα κουταβάκι" είπε το αγόρι. 
Ο αγρότης σκέφτηκε λίγο και απάντησε. "Ξέρεις, αυτά τα κουταβάκια είναι από πολύ σπουδαίους γονείς και στοιχίζουν πολλά χρήματα." 
Το αγόρι χαμήλωσε το κεφάλι για ένα λεπτό. Μετά έβγαλε από τη τσέπη του μερικά κέρματα, τα έτεινε στον αγρότη και ρώτησε "έχω αυτά τα χρήματα. Φτάνουν για να δω τα κουταβάκια;" 
Ο αγρότης έβγαλε ένα σφύριγμα και στη στιγμή πετάχτηκε από το σκυλόσπιτο η μαμά σκύλα κι από πίσω της τρέχοντας πέντε γούνινες μπαλίτσες. 
Το αγόρι τα κοιτούσε με μάτια γεμάτα ευτυχία. Ξαφνικά, είδε μια ακόμα γούνινη μπαλίτσα να έρχεται  προς το μέρος τους, ακολουθώντας όμως με μεγάλη δυσκολία τα άλλα κουτάβια. 
Σερνόταν και αγωνιζόταν να τα φτάσει. 
"Αυτό θέλω" είπε το αγόρι. "Μα δεν μπορείς να πάρεις αυτό" είπε ο αγρότης.  "Δεν θα μπορέσει ποτέ να τρέξει και να παίξει όπως τα άλλα κουτάβια". Το αγόρι έσκυψε και σήκωσε το μπατζάκι του παντελονιού του αποκαλύπτοντας δύο ατσάλινες λάμες να συγκρατούν το πόδι του και να καταλήγουν σε ένα ειδικό παπούτσι. "Βλέπετε κύριε" είπε το αγόρι, "ούτε κι εγώ μπορώ να τρέξω πολύ καλά και θα χρειαστεί στη ζωή του κάποιον να τον καταλαβαίνει". 
Ο αγρότης με δάκρυα στα μάτια έσκυψε, πήρε το κουτάβι και το απόθεσε στην αγκαλιά του αγοριού. "Πόσο κάνει;" ρώτησε ο μικρός. "Τίποτα δεν κάνει" είπε ο αγρότης, "δεν αγοράζεται και δεν πουλιέται η αγάπη".


ΠΗΓΗ: kazshelter.org

Σαν σήμερα... στη μουσική


1949: Ο Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός James Young γεννήθηκε στο Σικάγο του Ιλινόις. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο rock συγκρότημα Styx.


1954: Ο Έλληνας πιανίστας και new age συνθέτης Γιάννης Χρυσομάλλης, γνωστός παγκοσμίως ως Yanni, γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Την εποχή που σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα των ΗΠΑ, ενσωματώθηκε με το συγκρότημα Chameleon. Αργότερα μετακόμισαν στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια και με τους John Tesh και Charlie Adams άρχισαν συναυλίες για την προώθηση των πρώτων άλμπουμ τους “Keys to Imagination”, “Out of Silence”, “Chameleon” κ.α. Κέρδισε την πρώτη υποψηφιότητα για βραβείο Grammy με το άλμπουμ “Dare to Dream” το 1992. Η επιτυχία ήρθε το 1993 με την κυκλοφορία του άλμπουμ του “Yanni Live at the Acropolis”. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει πάνω από τριάντα πέντε χρυσά και πλατινένια άλμπουμ, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα είκοσι εκατομμύρια αντίτυπα.

1960: Σύμφωνα με το Billboard το τραγούδι του Elvis Presley με τίτλο “It’s Now or Never” είναι το single με τις πιο γρήγορες πωλήσεις στην Αμερική. Είχε πουλήσει σε μια εβδομάδα επτακόσια ογδόντα χιλιάδες αντίτυπα.


1970: Κυκλοφορεί το τραγούδι “Black Magic Woman” από το συγκρότημα Santana. Είναι μια δημιουργία του Peter Green και είχε πρωτοκυκλοφορήσει από τους Fleetwood Mac το 1968.


1995: Οι The Rolling Stones κυκλοφορούν το live άλμπουμ με τίτλο “Stripped”. Περιέχει τραγούδια που ηχογραφήθηκαν ζωντανά σε στούντιο της Ιαπωνίας (3-5 Μαρτίου) και Πορτογαλίας (23-26 Ιουλίου) αλλά και σε διάφορα κλαμπ στο Λονδίνο, Παρίσι και Άμστερνταμ. Είναι το δεύτερο άλμπουμ τους με την Virgin Records. Μεταξύ των τραγουδιών του άλμπουμ είναι και τα “Like a Rolling Stone” (Bob Dylan), “I’m Free”, “Wild Horses”, “Angie” κ.α.


ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ ΝΕΑ: «Θράκη: Το επόμενο βήμα…» Παρουσίαση βιβλίου στο Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών


Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών έχει  την τιμή να σας προσκαλέσει στην παρουσίαση του βιβλίου του Διδάκτορα Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Αμβούργου,  πρ. Υπουργού και τ. Βουλευτή Ροδόπης κυρίου Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη,

με τίτλο: «Θράκη: Το επόμενο βήμα…» εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

σήμερα Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016, ώρα 19:00

στην Αίθουσα Τελετών του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, Δημοσθένους 117, Καλλιθέα.

Ομιλητές:

Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης,

Άγγελος Συρίγος, συγγραφέας, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου,

Μανώλης Κοττάκης, δημοσιογράφος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ ΝΕΑ : Γλέντι του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω


Ο Σύλλογος Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» σας προσκαλεί την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 στη 1:00 το μεσημέρι στο κέντρο «ΑΡΓΩ» ( Καρκαβίτσα 16, Περιστέρι- πλησίον μέτρο Ανθούπολης) να φάμε, να πιούμε και να διασκεδάσουμε.

Το μενού περιλαμβάνει φαγητό και κρασί. Θα χαρούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

Για το Δ.Σ.

       Ο Πρόεδρος                                            Η Γραμματέας 
Γιάννης Κουτούλιας                                   Έλλη Λαλέτσογλου

*Για πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνήστε στα παρακάτω τηλέφωνα : Χρύσα 694 5723665 – Δέσποινα 693 6173573 – Εύη 698 3293418 – Ειρήνη 693 2702152

Ο «λοχίας, ο κοντός» που έγινε… υψηλότατος!


Ο Μέγας Ναπολέων ήταν ως γνωστό κοντός, πολύ κοντός. Στη Σχολή Ευελπίδων μπήκε σε ηλικία 15 ετών πρώτος και ανέλαβε την αρχηγία της τάξης του με το βαθμό του λοχία. Οι συμμαθητές του, του κόλλησαν το παρατσούκλι «ο λοχίας, ο κοντός».

Ο Ναπολέων το άκουγε και σιωπούσε. Όταν, όμως, έλαβε πάλι πρώτος το βαθμό του ανθυπολοχαγού, κατά την τελετή της απονομής των πτυχίων, έλυσε τη σιωπή του και απευθυνόμενος στο ακροατήριο είπε: «Σας υπόσχομαι ότι του λοιπού όλοι σας θα με προσφωνείτε Υψη­λότατε».

Και τήρησε την υπόσχεσή του. Στα τριάντα του έγινε αρχιστράτηγος και στα πενήντα του αυτοκράτορας.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Σήμερα η μεγαλύτερη πανσέληνος εδώ και 70 χρόνια


Το φεγγάρι τόσο μεγάλο όσο δεν το έχουν δει μάλλον ποτέ θα μπορέσουν να δουν σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι, στην πανσέληνο της 14ης Νοεμβρίου. Η Σελήνη θα πλησιάσει στη Γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά εδώ και σχεδόν 70 χρόνια, σε απόσταση περίπου 348.400 χιλιομέτρων, και έτσι θα φαίνεται ως η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει μετά το 1948.

Η επόμενη φορά που το φεγγάρι θα βρεθεί πάλι τόσο κοντά και θα φαίνεται τόσο μεγάλο και φωτεινό, θα είναι το Νοέμβριο του 2034, σύμφωνα με τη NASA. Σήμερα λοιπόν, αν ο ουρανός είναι καθαρός, η Σελήνη θα φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη σε σχέση με τη μέση πανσέληνο, αυτό άλλωστε φάνηκε και χθες βράδυ...


ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Εκδήλωση του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης για το "Έτος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ"


Μετέχοντας στο "Έτος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ" και τιμώντας τον Αρκάδα μελετητή του φιλοσόφου, ομ. καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ΔΗΜΗΤΡΗ Ζ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟ ο ΦΙΛΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ και η εφημερίδα ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΝΕΑ οργανώνουν την Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016, στις 7 το βράδυ και στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου MAINALON RESORT (πλ. Άρεως) μικρό Συμπόσιο Φιλοσοφίας.

Για την ζωή και το έργο του Δημήτρη Ζ. Ανδριόπουλου θα μιλήσει ο Γιώργος Βλάσης, Φιλόλογος, Αντιπρόεδρος του Φ.Ο.Τ. 

Εισηγήσεις θα κάνουν οι:

Διονύσιος Αναπολιτάνος, Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.
Πέτρος Γέμπτος, ομ. Καθηγητής και τ. Πρύτανης Ε.Κ.Π.Α.
Θεόδωρος Λιανός, ομ. Καθηγητής και τ. Πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Χρήστος Τερέζης, Καθηγητής - Πρόεδρος & Κοσμήτορας Τμημ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών
- Κωνσταντίνα Νασιάκου, Φιλόλογος.

Επιλογίζει ο τιμώμενος.

Γεύσεις και Μυρωδιές : Γίγαντες φούρνου με πιπεριές


Υλικά:

450 γρ. γίγαντες (προτιμήστε Πρεσπών)
5 πιπεριές τύπου Φλωρίνης
3 μεγάλα κρεμμύδια, σε ροδέλες
4 σκ. σκόρδο
4 ώριμες ντομάτες ή 3/4 κουτιού ψιλοκομμένη 
5-6 κόκκοι μπαχάρι
φύλλο δάφνης
5-6 κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Παρασκευή:

Βάζουμε τα φασόλια αποβραδίς σε νερό να μουλιάσουν (ή 8 ώρες). Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε να βράσουν σε κρύο νερό, που να τα σκεπάζει, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, περίπου 1 ώρα. Ρίχνουμε αλάτι 10΄ πριν τα βγάλουμε. Πλένουμε τις πιπεριές, τις κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τους σπόρους και τις χωρίζουμε σε λωρίδες. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει αρκετά και να γίνει διάφανο. Ενδιαμέσως προσθέτουμε τις πιπεριές και τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες σε χοντρά φετάκια, αλατίζουμε και τα σοτάρουμε όλα μαζί. Ανάβουμε το φούρνο στους 160ο. Στραγγίζουμε τα φασόλια μόλις έχουν μαλακώσει αρκετά, αλλά όχι τελείως, κρατώντας 1 φλ.τσ. από το ζουμί τους. Τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος με το ζουμί που κρατήσαμε, τις ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη, τη δάφνη, το μπαχάρι, το μαϊντανό, το περιεχόμενο του τηγανιού με το λάδι του, το μπούκοβο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Αρχικά σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40'-45' στους 160ο. Ανακατεύουμε τους γίγαντες και αφήνουμε να ψηθούν ξεσκέπαστοι στους 180ο, μέχρι να μαλακώσουν τελείως.  


ΠΗΓΗ: athinorama.gr

Ομιλία για τα τροχαία ατυχήματα και την πρόληψη στο Λεβίδι


Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων καθιερώθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (FEVR) και τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Δώδεκα χρόνια αργότερα έλαβε παγκόσμιο χαρακτήρα, όταν υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (ψήφισμα 60/5 της 26ης Οκτωβρίου 2005).

Στόχος της ημέρας αυτής είναι να φέρουμε στη μνήμη μας και να τιμήσουμε τα εκατομμύρια νεκρών και τραυματιών από τροχαία δυστυχήματα και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή στο μέλλον θανάτων και τραυματισμών, που μπορούν να αποφευχθούν. Kάθε μέρα, σχεδόν 4.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο σε τροχαία δυστυχήματα και πάνω από ένα εκατομμύριο κάθε χρόνο.

Με αφορμή αυτήν την μέρα και με σύνθημά μας
"ΚΑΝΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ" ο Σ.Σ.Α ''Ο ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ ΛΕΒΙΔΙΟΥ'' διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση - ομιλία και καλεί όλους όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτή.

Ομιλητές θα είναι:
Παρουσίαση – Συντονισμός: Τάκης Πουρναράκης δημοσιογράφος/μηχανολόγος μηχανικός, δημότης Λεβιδίου

Διοικητής Τροχαίας Αρκαδίας : κ. Θωμάς Δήμος

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρίπολης

Μπιμπής Αλέξιος Νευροχειρούργο Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης

Επιμέλεια - Παρουσίαση : Βαρδιάμπασης Βασίλειος Ιατρός Υπεύθυνος Τύπου Σ.Σ.Α ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ ΛΕΒΙΔΙΟΥ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Λεβίδι στην αίθουσα μουσείου - αρχείου "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ" την Κυριακή 20/11/16 και ώρα 11:00 π.μ.

Ο καιρός σήμερα


Λίγες αραιές νεφώσεις πυκνότερες στην κεντρική και νότια Ελλάδα με πιθανότητα για τοπικές βροχές στην Πελοπόννησο και στη δυτική Κρήτη αναμένουμε σήμερα Δευτέρα 14 Νοεμβρίου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 15 και τοπικά 16 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, 0 έως 13 στη βόρεια Ελλάδα, 4 έως 16 και τοπικά 17 στη δυτική Ελλάδα, 4 έως 17 στο βόρειο Αιγαίο και από 11 έως 18 και τοπικά 19 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από τα ανατολικά – βορειοανατολικά έως 4 και τοπικά στα Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: weather.gr

Ζώδια σήμερα 14 Νοεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Βγαίνετε κερδισμένοι σήμερα φίλοι Κριοί, απέναντι στις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της καθημερινότητας στην δουλειά σας και στην κοινωνική σας ζωή. Ο Άρης από τον Υδροχόο και ο Δίας από τον Ζυγό εξασφαλίζουν τις λύσεις σε ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τις προσωπικές και συναισθηματικές σας σχέσεις, αρώματα πάθους και ρομαντικής διάθεσης αναδύονται από, και για τον δεσμό σας, κάντε τα όνειρά σας πραγματικότητα χωρίς να φοβάστε τα επικριτικά σχόλια όσων ζηλεύουν την ευτυχία σας. 

ΤΑΥΡΟΣ
Η σημερινή Πανσέληνος στο ζώδιό σας αγαπητοί Ταύροι, ίσως αποτελεί το κίνητρο για να δείτε τα πράγματα γύρω σας με την πραγματική τους αξία, με την ουσιαστική τους χρησιμότητα. Αρκετές ανακατατάξεις και ανατρεπτικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας ίσως σας αναγκάσουν να συνειδητοποιήσετε τι ακριβώς ζητάτε από την ερωτική σας ζωή, αν σας ταιριάζει απόλυτα ο άνθρωπος που σας ενδιαφέρει, να μπείτε στο πετσί του συντροφικού ρόλου που αποφεύγετε να πάρετε, να δεσμευτείτε με έναν ερωτικό όρκο. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Τα πάντα είναι οργανωμένα και προσχεδιασμένα στο μυαλό σας σήμερα φίλοι Δίδυμοι, το σημαντικό όμως είναι να επιλέξετε την κατάλληλη στιγμή για να κάνετε τα οράματα και τους στόχους σας πραγματικότητα, χωρίς να εισπράξετε αμφισβήτηση και απόρριψη από συναδέλφους και κοντινά σας άτομα. Το μήνυμα της Πανσελήνου για σας είναι να κρατήσετε όσο το δυνατόν μακριά σας πρόσωπα και καταστάσεις που επηρεάζουν αρνητικά τις επιλογές σας, να αποκλείσετε κάθε τι που σας πληγώνει και σας αγχώνει. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Ανεφοδιάστε τις ιδέες και τα πιστεύω σας σήμερα αγαπητοί Καρκίνοι, έχετε θετικές αστρολογικές επιδράσεις για να προωθήσετε τα σχέδια και τα επιτεύγματα σας για το μέλλον, χωρίς να παίρνετε βιαστικές αποφάσεις και να κάνετε επιπόλαιες επιλογές. Ρυθμίστε μια εκκρεμότητα που υπάρχει με το ταίρι σας, μην αφήνετε τα πράγματα στην σχέση σας να ολισθαίνουν από πλήξη και στασιμότητα, κατασταλάξτε στις επιθυμίες και τα θέλω της καρδιάς, χειριστείτε τον δεσμό σας έχοντας οπλιστεί με πάθος και ζεστασιά. 

ΛΕΩΝ
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται σήμερα φίλοι Λέοντες με αυτή την Πανσέληνο, κυρίως στις επαγγελματικές σας δοσοληψίες και τις προοπτικές που αναζητάτε στην ζωή σας, για να μην διαστρεβλωθούν οι κουβέντες και οι επιδιώξεις σας από συναδέλφους και ανώτερα πρόσωπα. Η σχέση σας με τον άνθρωπο που αγαπάτε γίνεται πιο ζεστή, πιο τρυφερή και αληθινή, ξεδιαλύνετε τις όποιες παρεξηγήσεις και κόντρες έχουν δημιουργηθεί, μην αφήνετε χώρο στους κακοπροαίρετους να σπέρνουν ζιζάνια στον δεσμό σας. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Τα πάντα γύρω σας μοιάζουν σήμερα να είναι ένα βουνό από προβλήματα και δυσκολίες, που αποζητούν την προσοχή και το ενδιαφέρον σας για να βρουν λύσεις και απαντήσεις. Μην δειλιάζετε αγαπητοί Παρθένοι, όλο αυτό το τοπίο είναι απόρροια της Πανσελήνου που φέρνει ανατρεπτικές και γρήγορες αλλαγές στις φιλοδοξίες σας πράγμα που θα το καταλάβετε με την πάροδο του χρόνου. Μην εκνευρίζεστε με το παραμικρό και ξεσπάτε χωρίς λόγο στον ερωτικό σας σύντροφο, συγκρατείστε το άγχος και την αγωνία σας. 

ΖΥΓΟΣ
Ψυχολογική ίσως και πρακτική επιβάρυνση σας φέρνει η σημερινή Πανσέληνος στον Ταύρο φίλοι Ζυγοί, επαγγελματικές και οικονομικές εκκρεμότητες που δεν μπορείτε να τακτοποιήσετε είναι πιθανόν να χτυπήσουν κόκκινο, γι’ αυτό χρειάζεται να πάρετε ισορροπημένες αποφάσεις και να κάνετε ουσιαστικές επιλογές ώστε να διευθετήσετε πάσης φύσεως κατάσταση και γεγονός που σας τραβάει στο παρελθόν. Εκμυστηρευτείτε τις ανησυχίες και τα διλήμματά σας στο ταίρι σας, βρείτε από κοινού ευνοϊκές λύσεις. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Μην τροφοδοτείτε σήμερα αγαπητοί Σκορπιοί τις εντάσεις και τις συγκρούσεις στο χώρο της δουλειάς σας και στον φιλικό σας περίγυρο, γίνετε περισσότερο ανοιχτοί και συγκαταβατικοί στις προτάσεις και τις ιδέες των συναδέλφων και των αγαπημένων σας προσώπων. Η Πανσέληνος είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσει ένα περίεργο και μυστηριώδες κλίμα στην ερωτική σας ζωή, όπου οι ελλείψεις και οι αδυναμίες του δεσμού σας να φαίνονται ακόμα μεγαλύτερες και δυσεπίλυτες από την πραγματικότητα. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Ψυχραιμία σήμερα φίλοι Τοξότες σε ότι κάνετε, σε αυτά που προγραμματίζετε και οργανώνετε στην δουλειά σας, γιατί ίσως σας κυριεύσει πανικός από μια ασυνήθιστη ένταση και να χάσετε το δίκιο σας. Διώξτε την εσωτερική και ψυχολογική πίεση που νιώθετε για την συναισθηματική σας ζωή, μην αφήνετε το ταίρι σας να καταλάβει την δυσφορία που αισθάνεστε για μια υπόσχεση που δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη, δώστε τόπο στην οργή, απομακρυνθείτε από τις αναποδιές, τις φασαρίες και τις αψιμαχίες. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Αποφύγετε σήμερα, αγαπητοί Αιγόκεροι, να μπλέξετε τις φιλικές και τις συναισθηματικές σας σχέσεις με την Πανσέληνο να αγγίζει το κομμάτι εκείνο της καθημερινότητάς σας που αφορά την καλή διαχείριση των οικονομικών σας και την ευρεία αποδοχή από τους κοντινούς σας ανθρώπους και το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει ερωτικά. Αποβάλλετε τις αρνητικές σκέψεις απ’ το μυαλό σας, προσπαθήσετε να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε και θα δείτε πως η επιτυχία και η ευτυχία δεν αργούν να φανούν στην ζωή σας. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Οτιδήποτε έχει να κάνει με τα περιουσιακά σας στοιχεία, με ένα δικό σας ακίνητο, ή κάποιο που νοικιάζετε, τα αγαπημένα σας αντικείμενα, τα δικά σας κοντινά πρόσωπα και τους φίλους, ίσως σας πιέσουν και σας αγχώσουν με τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Μην ανέχεστε περιττά βάρη και ευθύνες στους ώμους σας από αυτά που μπορείτε να σηκώσετε, συζητήστε με το ταίρι σας και αποφασίστε από κοινού για το ερωτικό μέλλον, μοιραστείτε τις αγωνίες και τις ανασφάλειες σας, δείξτε ψυχραιμία στις προκλήσεις. 

ΙΧΘΕΙΣ
Η ανάγκη σας να γνωρίσετε νέους ανθρώπους στον επαγγελματικό χώρο που κινείστε, να παίξετε περισσότερο με το επικοινωνιακό σας ταλέντο και τις προσωπικές σας συναναστροφές, είναι αρκετά μεγάλη σήμερα, φίλοι Ιχθύες, η Πανσέληνος στον Ταύρο σας παροτρύνει να εκφράσετε την γνώμη και τις απόψεις σας, να κινήσετε γη και ουρανό για να πραγματοποιηθούν οι φιλοδοξίες και οι επιθυμίες σας. Έχοντας υπομονή και κρατώντας χαμηλούς τόνους με το ταίρι σας, χειρίζεστε τις εξελίξεις προς όφελός σας. 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 14 Νοεμβρίου


565: Πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός ο Μέγας.



1359: Πεθαίνει ο Γρηγόριος Παλαμάς, επίσκοπος Θεσσαλικής και άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.



1533: Κονκισταδόρες υπό την αρχηγία του Φρανσίσκο Πισάρο φτάνουν στην πρωτεύουσα των Ίνκας, Καχαμάρκα.



1765: Γεννιέται ο Ρόμπερτ Φούλτον, αμερικανός μηχανικός, εφευρέτης του πρώτου ατμοκίνητου πλοίου και του πρώτου υποβρυχίου. (Θαν. 24/2/1815)



1831: Πεθαίνει ο Γκέοργκ Βίλχελμ Χέγκελ, γερμανός φιλόσοφος. (Γεν. 27/8/1770)

1832: Το πρώτο λεωφορείο, το οποίο σέρνουν άλογα, κυκλοφορεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης.



1840: Γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ, ένας από τους δημιουργούς του ιμπρεσιονισμού.



1841: Πεθαίνει ο Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν, σκωτσέζος ευγενής και διπλωμάτης, γνωστός από την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα. (Γεν. 20/7/1776)



1851: Ο Χέρμαν Μέλβιλ εκδίδει το κλασικό έργο "Μόμπι Ντικ".

1863: Οι Εγγυήτριες Δυνάμεις αποδέχονται την παραχώρηση των Επτανήσων στην Ελλάδα. Παράλληλα όμως στήνεται και η παγίδα, αφού η Συνθήκη υπογράφεται απόντος του Έλληνα εκπροσώπου Χαρίλαου Τρικούπη, που την ίδια ώρα ταξίδευε για αυτό το σκοπό στο Λονδίνο. Η Συνθήκη περιείχε ταπεινωτικούς για την Ελλάδα όρους, υπαγορευμένους από την Αυστρία και την Αγγλία, που ακολουθούσαν φιλοτουρκική πολιτική. Ο Τρικούπης, μέσα σε στενά όρια κατάφερε εντούτοις, όταν έφτασε στο Λονδίνο να βελτιώσει, όσο ήταν δυνατόν, τους ατιμωτικούς όρους.



1883: Γεννιέται ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, ο "Μαύρος Καβαλάρης" της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ένας εκ της Τριανδρίας, που ανέλαβε την εξουσία το 1922, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και μετέπειτα Πρωθυπουργός της Ελλάδας (1945, 1950 -1952).

1889: Γεννιέται ο Κρι Τζαβαχαρλαλ Νεχρού, πρώτος Πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Ινδίας, από το 1947 έως το θάνατο του το 1964.


1891: Γεννιέται ο Φρέντερικ Μπάντινγκ, Καναδός γιατρός και ερευνητής, τιμημένος με Νόμπελ Ιατρικής - Φυσιολογίας για την ανακάλυψη της ινσουλίνης (1923).



1896: Καταρρακτώδης βροχή προκαλεί έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε Αθήνα και Πειραιά με μεγάλες καταστροφές. 61 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ενώ καταρρέουν 450 σπίτια.

1905: Πεθαίνει ο Ρόμπερτ Ουάιτχεντ, βρετανός μηχανικός που ανακάλυψε τη μοντέρνα τορπίλη. (Γεν. 3/1/1823)


1907: Γεννιέται η Άστριντ Λίντγκρεν (Astrid Lindgren), Σουηδή συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Δημοφιλέστατη ηρωίδα της είναι η Πίπη η Φακιδομύτη, η οποία για πρώτη φορά «γεννήθηκε» στη φαντασία της κόρης της, Κάριν.



1908: Παρουσιάζεται από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν η κβαντική θεωρία του φωτός. 



1908: Γεννιέται ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζόζεφ ΜακΚάρθι, που διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Υποθέσεων της Γερουσίας, στην οποία έδωσε και το όνομα του. Η Επιτροπή έλεγχε τους πολίτες για αντιαμερικανική δράση και κομουνιστικές ιδέες. Ο ΜακΚάρθυ μετέτρεψε τον αντικομμουνισμό σε όργανο προσωπικής του προβολής πέρα από κάθε ηθικό φραγμό, καταστρέφοντας την ζωή, την υπόληψη και την καριέρα χιλιάδων Αμερικανών. Η εποχή του μακαρθισμού έληξε το 1954 με παρέμβαση της Αμερικανικής Γερουσίας.

1909: Στην Ελλάδα, με σφοδρό κατηγορητήριο, ο "Στρατιωτικός Σύνδεσμος" ζητά από την κυβέρνηση την εκκαθάριση των δημόσιων υπηρεσιών και την απόλυση όλων των πρεσβευτών ως ανίκανων.




1910: Λαμβάνει χώρα η πρώτη απονήωση στην ιστορία της αεροπορίας. Ο Γιουτζίν Ιλάι σηκώνει ένα αεροπλάνο από το κατάστρωμα του καταδρομικού «Μπέρμιγχαμ».

1912: Πεθαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ'.

1912: Ο ελληνικός στρατός εισέρχεται στην Κορυτσά και το πολεμικό ναυτικό απελευθερώνει τις Οινούσσες, κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου.
1919: Υπογράφεται στη Γαλλία η Συνθήκη του Νεϊγί, που ρυθμίζει τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις.

1920: Οι Αρμένιοι εκκενώνουν την πρωτεύουσά τους, μετά την εισβολή των Τούρκων.


1922: Παραιτείται διαφωνώντας με την επικείμενη εκτέλεση των δικαζομένων ως πρωταιτίων της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο Σωτήριος Κροκιδάς, Κορίνθιος νομομαθής και πολιτικός, που διατέλεσε επί δίμηνο πρωθυπουργός. 

1922: Το BBC αρχίζει να εκπέμπει το ραδιοφωνικό του πρόγραμμα.



1922: Γεννιέται ο πρώην γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι.

1926: Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) με μετατροπή της ΕΠΣΕ.

1929: Η αγγλική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα των Κυπρίων για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

1933: Η Επιτροπή Απονομής των Βραβείων Νόμπελ αποφασίζει να μην απονείμει Βραβείο Ειρήνης για το 1933.



1935: Οι Φιλιππίνες αποκτούν την αυτονομία τους από τις ΗΠΑ. Ο Μανουέλ Λουίς Κουεζόν ορκίζεται πρώτος Πρόεδρος της χώρας.



1935: Γεννιέται ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος.



1949: Γεννιέται ο Βαγγέλης Γερμανός, τραγουδιστής και συνθέτης.

1951: Οι ΗΠΑ και η Γιουγκοσλαβία υπογράφουν συμφωνία αμυντικής βοήθειας.



1952: Γεννιέται η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη.



1954: Γεννιέται στην Καλαμάτα ο Γιάννης Χρυσομάλης, που ως Yanni θα κάνει σπουδαία καριέρα στις ΗΠΑ στο χώρο της new age μουσικής.

1960: Στις ΗΠΑ, δύο σχολεία της Ορλεάνης δέχονται μαύρους μαθητές.

1961: Ο ΟΗΕ ανακοινώνει, ότι ο Τσόμπε και ο Καζαβούμπου συνεργάστηκαν στη δολοφονία του Λουμούμπα.



1963: Μία υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη στην ισλανδική θάλασσα δημιουργεί ένα νέο νησί με το όνομα Σούρτσεϊ.

1964: Οι Gus Johnson (41) και ο Walt Bellamy (40) γίνονται οι πρώτοι παίκτες της ίδιας ομάδας που σκοράρουν 40 πόντους ο καθένας και η ομάδα τους Baltimore Bullets κερδίζει τους LA Lakers με 127-115.

1969: Η αποστολή με τον Απόλλωνα 12, είναι η δεύτερη προσεδάφιση στη σελήνη, που πραγματοποιούν οι Αμερικανοί.

1970: Δημοσιεύεται ο θεσμικός νόμος για την οργάνωση και τη δράση των ελληνικών κομμάτων.



1973: Αρχίζουν στο Πολυτεχνείο γενικές συνελεύσεις των φοιτητών. Στο προαύλιο εκατοντάδες φοιτητές φωνάζουν αντιδικτατορικά συνθήματα. Η αστυνομία περικυκλώνει το κτίριο. Οι φοιτητές που μετείχαν στην παμφοιτητική συγκέντρωση στη Νομική μεταβαίνουν στο Πολυτεχνείο. Το βράδυ συγκροτείται η πρώτη Συντονιστική Επιτροπή και οργανώνεται η κατάληψη.

1974: Στην Ελλάδα, ορίζεται η 8η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για τη μορφή του πολιτεύματος (μοναρχία ή δημοκρατία).

1979: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, δίνει εντολή στις αμερικανικές τράπεζες να δεσμεύσουν τις καταθέσεις του Ιράν, που ανέρχονταν σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

1981: Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης θα κρατικοποιηθούν οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και θα διακοπεί η λειτουργία των μη βιώσιμων.



1982: Βγαίνει από τη φυλακή μετά από 11 μήνες ο πρόεδρος του πολωνικού εργατικού συνδικάτου "Αλληλεγγύη" Λεχ Βαλέσα.

1983: Οι πρώτοι αμερικανικοί πύραυλοι Κρουζ φτάνουν στη Βρετανία εν μέσω διαμαρτυριών από ειρηνιστές.



1984: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο ηθοποιός Νικήτας Πλατής.

1984: Στο Ελ Σαλβαδόρ, η κυβέρνηση απορρίπτει σχέδιο των ανταρτών για κατάπαυση του πυρός.



1989: Ο Μάνος Χατζιδάκις ιδρύει την "Ορχήστρα των Χρωμάτων".

1991: Οι ΗΠΑ και η Βρετανία κατηγορούν επίσημα δύο Λίβυους, που πιστεύουν, ότι είναι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης, για την τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος της "Παναμέρικαν", το οποίο εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, το 1988.



1992: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 67 ετών ο Αυστριακός πρώην παίκτης και προπονητής Ernst Happel.

1993: Οι Πορτορικανοί αρνούνται με δημοψήφισμα να αποτελέσει το Πουέρτο Ρίκο την 51η Πολιτεία των ΗΠΑ.



1993: Ο μεγάλος «κανονιέρης» του ελληνικού ποδοσφαίρου και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Ελλάδα, Θωμάς Μαύρος, λέει και επισήμως «αντίο», στο φιλικό ΑΕΚ - Εθνική Ελλάδος.

1994: Αρχίζει στο Αεροδικείο Αθήνας η δίκη για τα αίτια της συντριβής του στρατιωτικού αεροσκάφους C-130 στο όρος Όθρυς, το Φεβρουάριο του 1991, που είχε προκαλέσει το θάνατο 63 ανδρών της Πολεμικής Αεροπορίας.

1995: Η Γερμανία εγκρίνει την έκδοση στη Σιγκαπούρη του Νικ Λίσον, οι δραστηριότητες του οποίου είχαν προκαλέσει τη χρεοκοπία της βρετανικής τράπεζας "Μπάρινγκς".

1996: Σημαντική πτώση του γενικού δείκτη τιμών των μετοχών σημειώνεται στο Χρηματιστήριο, μετά το σκάνδαλο της εταιρίας Δέλτα.

1997: Στην Αλβανία, πάνω από 30 χιλιάδες άτομα παρακολουθούν την κηδεία των σορών 52 προσφύγων, που είχαν πνιγεί στην Αδριατική, όταν ιταλικά πολεμικά σκάφη βομβάρδισαν το πλοίο, που τους μετέφερε.

1998: Η Ευαγγελία Λαγουδάκη κερδίζει δύο χρυσά μετάλλια στις κατηγορίες ENBU και ατομικού κούμιτε και ένα χάλκινο στο ατομικό κάτα, ενώ ο Κωνσταντίνος Νικηφόρος κατακτά χρυσό στην κατηγορία ENBU, αργυρό στο ατομικό κάτα και χάλκινο στο ατομικό κούμιτε στο 4ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παραδοσιακού Καράτε που διεξάγεται στα Σκόπια.

2001: Ο αγώνας Αργεντινή - Ουρουγουάη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002 είναι ο τελευταίος για τη φανέλα με το νούμερο 10 των Αργεντινών, η οποία αποσύρεται εσαεί προς τιμήν του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

2002: Το Ιράκ αποδέχεται άνευ όρων το ψήφισμα του ΟΗΕ για την επιστροφή των επιθεωρητών στο έδαφός του, για τον έλεγχο του οπλοστασίου και τον αφοπλισμό του. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ είναι έτοιμοι να μεταβούν στη Βαγδάτη. Μέσα σε 45 ημέρες από την αποδοχή του ψηφίσματος οφείλουν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους και στη συνέχεια θα έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες να εκπονήσουν την αναφορά τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ικανοποίηση επικρατεί στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βαγδάτης.

2003: Το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει το νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα έχει αναλογικότητα της τάξεως του 86%. Οι 260 βουλευτές θα εκλέγονται αναλογικά και οι υπόλοιποι 40 από το πρώτο κόμμα. Προβλέπεται η τριχοτόμηση της Β Αθηνών, η διχοτόμηση του υπολοίπου Αττικής και η αύξηση των υποψηφίων και των σταυρών σε περιφέρειες με τρεις έδρες και πάνω, ενώ παραμένει το 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.



2008: Ινδικό διαστημικό όχημα προσεδαφίζεται στη Σελήνη, για πρώτη φορά από την έναρξη του διαστημικού προγράμματος της ασιατικής χώρας πριν από 45 χρόνια.


2015: Πεθαίνει ο Γιάννης Κακουλίδης, πολυσχιδής προσωπικότητα των γραμμάτων (ποιητής, στιχουργός, σεναριογράφος, συγγραφέας), της επιχειρηματικότητας (διαφημιστής) και της πολιτικής (ΕΔΑ, ΚΚΕ εσ., ΣΥΝ, ΔΗΜΑΡ).

Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη


Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.

Σχετικά

Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.

Ο όρος διαβήτης αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.

Στις μέρες μας τουλάχιστον 300.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή σακχαρώδη διαβήτη, όπως είναι ο πλήρης επιστημονικός όρος της ασθένειας.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Απόστολος Φίλιππος


Ένας από τους 12 μαθητές του Χριστού, η μνήμη του οποίου τιμάται από την εκκλησία στις 14 Νοεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Φίλιππος και Φιλιππία.

Ο Φίλιππος καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, ήταν δηλαδή συμπολίτης των δύο άλλων μαθητών του Ιησού, του Ανδρέα και του Πέτρου. Όταν ο Χριστός τον συνάντησε στη Γαλιλαία τον κάλεσε με τη φράση «ακολούθει μοι». Και ο Φίλιππος τον ακολούθησε κι έγινε μαθητής του.

Στο μεταξύ, ο Φίλιππος σε μία συνάντηση με τον φίλο του Ναθαναήλ του λέει: «Άκουσε φίλε μου. Εκείνον για τον οποίο έγραψε ο Μωυσής στο Νόμο και προφήτευσαν οι προφήτες, τον βρήκαμε. Είναι ο Ιησούς, το παιδί του Ιωσήφ, από την πόλη Ναζαρέτ». Ο Ναθαναήλ απορεί και διερωτάται: «Είναι δυνατό να βγει κάτι καλό από τη Ναζαρέτ;». «Έλα και θα δεις» του αντέτεινε ο φίλος. του. Ο Ναθαναήλ υπακούοντας στην παράκληση του Φίλιππου πήγε να δει τον Χριστό, με αποτέλεσμα να πιστέψει και να γίνει μαθητής του.

Κατά την Πεντηκοστή, ο Φίλιππος, όπως και οι άλλοι μαθητές του Χριστού, έλαβε τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος και αφοσιώθηκε με ζέση στην κήρυξη του Ευαγγελίου. Στην Ιεράπολη της Φρυγίας οι ειδωλολάτρες τον συνέλαβαν και ύστερα από πολλά βασανιστήρια, μαρτύρησε πάνω στο σταυρό το 87. Σύμφωνα, όμως, με τον Κλήμεντα τον Αλεξανδρέα, ο Φίλιππος πέθανε ειρηνικά στην ίδια πόλη.

Απολυτίκιο

Θείαν έλλαμψιν, του Παρακλήτου, εισδεξάμενος, πυρός εν είδει, παγκοσμίως ως αστήρ ανατέταλκας, και της αγνοίας τον ζόφον διέλυσας, τη θεία αίγλη Απόστολε Φίλιππε. Όθεν πρέσβευε, Χριστώ τω Θεώ δεόμεθα, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Σχετικά

Η ημέρα της εορτής του αποστόλου Φιλίππου χαρακτηρίζεται από το λαό ως «Μικρή Αποκριά», γιατί από την επομένη αρχίζει η σαρανταήμερη νηστεία των Χριστουγέννων, η οποία λέγεται και «Μικρή Σαρακοστή».

Η φράση «Βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ» έχει αναφορά στην ευαγγελική περικοπή για τη συνάντηση των δύο φίλων, του Φίλιππου και του Ναθαναήλ, και λέγεται για ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα