2.6.16

25ο Φεστιβάλ Ναυπλίου | 24 Ιουνίου-3 Ιουλίου 2016


Η αργυρή επέτειος ενός σπουδαίου θεσμού της κλασικής μουσικής.

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου με κινητήρια δύναμη τον Δήμο Ναυπλιέων και τον Δήμαρχο Δημήτρη Κωστούρο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Βακαρέλη και την οργάνωση παραγωγής της Εταιρείας Συναυλιών Φόρμιγξ, έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο συνεπείς και επιτυχημένους θεματικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, συμπληρώνοντας φέτος 25 συναπτά έτη προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.

Η αργυρή επέτειος του σπουδαίου θεσμού της κλασικής μουσικής θα έχει εορταστικό χαρακτήρα μέσα από τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του: τον πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και τη διεθνή εμβέλεια. Από τις 24 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, αξιοποιώντας όλους τους μνημειώδεις χώρους της πόλης του Ναυπλίου –από το επιβλητικό Παλαμήδι μέχρι την ιστορική και φιλόξενη αίθουσα του Βουλευτικού- το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει δέκα συναυλίες με σημαντικούς εκπροσώπους του ευρωπαϊκού πενταγράμμου. Χώρες με τεράστια συμφωνική παράδοση (Αυστρία, Πολωνία, Νορβηγία, Ισπανία, Τσεχία), οι οποίες υπήρξαν τιμώμενα κράτη κατά την πολυετή παρουσία του θεσμού,τιμούν το φεστιβάλ μέσω της αγαστής συνεργασίας των Πρεσβειών και την παρουσία κορυφαίων σολιστών τους, στρέφοντας κατά αυτόν τον τρόπο τα φώτα της μουσικής Ευρώπης προς την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του με μία φαντασμαγορική συναυλία στην ατμοσφαιρική πλατεία του Αγίου Γεωργίου, όπου ένας από τους πλέον λαοφιλείς και πολυβραβευμένους σολίστες της Σκανδιναβίας, ο Νορβηγός πνευστός Øystein Baadsvik θα παρουσιάσει ένα πρωτότυπο πρόγραμμα με βάση την τούμπα. Την επόμενη ημέρα, στο επιβλητικό κάστρο του Παλαμηδίου, οι θεατές θα κάνουν ένα μακρύ ταξίδι στο χρόνο μέσα από τις μυσταγωγικές φωνές της χορωδίας VOXCLAMANTIS CHOIR(Εσθονία) –ενός συνόλου τόσο ποιοτικού ώστε ο μεγάλος ArvoPärt να συνθέσει έργα ειδικά για αυτό. Τη σκυτάλη στη συνέχεια θα πάρει το νέο αστέρι του τσέλου, η ανερχόμενη -αυστριακής υπηκοότητας (και ελληνικής καταγωγής)- Χριστίνα Μπαζίλη σε σύμπραξη με τον καταξιωμένο πιανίστα Θανάση Αποστολόπουλο. Η τέταρτη ημέρα του Φεστιβάλ βρίσκει τον διεθνώς αναγνωρισμένο Τούρκο τενόρο με την ιδιαίτερη χροιά, Εfe Κislali, να συμπράττει με τη διακεκριμένη σοπράνο, Τζούλια Σουγκλάκου, σε συνοδεία πιάνου του Δημήτρα Γιάκα. Το Φεστιβάλ θα συνεχίσει με σημαντικούς ερμηνευτές από όλη την Ευρώπη· το πολυβραβευμένο ντουέτο των Πολωνών  Katarzyna Duda (βιολί) και Marek Bracha (πιάνο), η εντυπωσιακή σολίστ βιόλας Jitka Hosprova  από την Τσεχία και το κουαρτέτο εγχόρδων από την Ουκρανία PHOENIXSTRING QUARTET– με το οποίο θα συμπράξει ο διάσημος Έλληνας πιανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γιάννης Βακαρέλης- θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους την πόλη του Ναυπλίου. Το Φεστιβάλ θα ρίξει την αυλαία του με δύο σπουδαίες συναυλίες με θέμα τον ισπανικό πολιτισμό: το Σάββατο (2 Ιουλίου)ο Αναστάσιος Συμεωνίδης θα διευθύνει ένα πρόγραμμα-αφιέρωμα στον Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα με πρωταγωνίστρια της βραδιάς μία από τις σημαντικότερους εκπροσώπους του λυρικού θεάτρου, την Ειρήνη Καράγιαννη, ενώ την Κυριακή (3 Ιουλίου) ο Ισπανός βαρύτονος, Luis Llaneza, με τη ζηλευτή πορεία που τον έφερε μέχρι το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης συμπράττει με τον Έλληνα πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη.

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλύτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έχουν εμφανιστεί πάνω από 250 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ανάμεσα τους μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα του κόσμου, καθώς και 24 Κουαρτέτα, 18 Συμφωνικές και Ορχήστρες Δωματίου πλήθος πρωτοεμφανιζόμενων νέων καλλιτεχνών. Οι συναυλίες του, που πραγματοποιούνται με συμβολικό εισιτήριο, στα μαγευτικά μνημεία και πλατείες του Ναυπλίου, έχουν προσελκύσει περισσότερους από 190.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένους,  τόσο από την τοπική κοινωνία, που το αγάπησε και το στήριξε από την πρώτη χρονιά, όσο και από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ έχει σταθερούς φίλους  που δίνουν το παρόν κάθε χρόνο, υπογραμμίζοντας την πολιτιστική αξία του Φεστιβάλ.



ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ BEACH TENNIS ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ 3-4-5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016


Ο ΔΟΠΠΑΤ του Δήμου Ναυπλιέων σε συνεργασία με την Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ΕΦΟΑ) υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τένις ( ITF) διοργανώνει το 1ο Διεθνές Τουρνουά Beach Tennis στην παραλία του Καραθώνα από 3 έως 5 Ιουνίου 2016.

Οι αγώνες ξεκινούν την Παρασκευή 3 Ιουνίου και ώρα 10:00 και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή το απόγευμα με τους τελικούς και τις απονομές. Το Πρωτάθλημα έχει χρηματικό έπαθλο 2,500 € και έχει προσελκύσει όχι μόνο τους καλύτερους Έλληνες αθλητές αλλά και αθλητές από Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία και Σερβία.

Όσοι βρεθείτε στην Καραθώνα το ερχόμενο τριήμερο θα έχετε την δυνατότητα όχι μόνο να γνωρίσετε από κοντά το άθλημα του Beach Tennis και να στηρίξετε την προσπάθεια των Ελλήνων αθλητών, αλλά και να δοκιμάσετε να παίξετε στο OPEN Πρωτάθλημα «Νέων Αθλητών» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου στις ίδιες εγκαταστάσεις.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΧΕΤAI ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ.

''Δεκατρία φεγγάρια ως την Ιθάκη'', στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά


Η Εταιρεία Πολιτισμού ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ανεβάζει την παράσταση ''Δεκατρία φεγγάρια ως την Ιθάκη'', στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. 

Σάββατο 4/6, ώρα 17:00, ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!


ΠΗΓΗ : facebook, Konstantinos Spiliotis 

Ο Κωνσταντίνος Σπηλιώτης γεννήθηκε το 1970 στο Ναύπλιο όπου ζει και συγγράφει τα τελευταία χρόνια. Σπούδασε Γεωπονική και πήρε Μaster στη ''Διοίκηση & Τεχνολογία''. Ανήκει στο δυναμικό πολυεθνικής εταιρείας τροφίμων. Αγαπά τα ταξίδια και τον αθλητισμό. Η πρώτη του εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα έγινε με την ποιητική συλλογή ''Του πάθους φτερουγίσματα'', των Εκδόσεων ''IOLKOS''.

 Έχει γράψει τα εξής έργα:

Μυθιστορήματα: ''Κοίτα πώς τρέχει ο ουρανός''
                           ''Ο κήπος με τις κερασιές''

Ποιητικές συλλογές: ''Του πάθους φτερουγίσματα''
                                ''Αποταγή των αισθήσεων''
                                ''Ευχές''

Θεατρικά σενάρια: ''Δεκατρία φεγγάρια ως την Ιθάκη''.


Στοιχεία επικοινωνίας:
Δνση:  Πατρ. Σεργίου 6, Ναύπλιο 21100

e-mail: spiliotiskonstantinos@hotmail.com      
  

Nafplio Energy Triathlon: το πλαίσιο της διοργάνωσης και όλες οι πρωτοβουλίες παρουσιάστηκαν στην Συνέντευξη Τύπου «Είστε όλοι καλεσμένοι στις 19 Ιουνίου στο Ναύπλιο του Τριάθλου»

Παρουσία των ΜΜΕ, εκπροσώπων Θεσμικών Φορέων, Χορηγών και των αθλητών Ντενίζ Δημάκη, Γρηγόρη Σουβατζόγλου και Γιώργου Δανιήλ και με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Nafplio EnergyTriathlon, Δήμαρχο Ναυπλιέων, Δημήτρη Κωστούρο, πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο, στο Βουλευτικό, η παρουσίαση του Nafplio Energy Triathlon, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016.


Ανακοινώθηκε το πλαίσιο της διοργάνωσης και οι πρωτοβουλίες της Ο.Ε. που θα πλαισιώσουν και θα αναδείξουν ακόμα περισσότερο το Ναύπλιο σε Αθλητικό και Τουριστικό Προορισμό.
Σημαντική ήταν η παρουσία στην Συνέντευξη Τύπου των πρωταθλητών: Ντενίζ Δημάκη, Γρηγόρη Σουβατζόγλου και Γιώργου Δανιήλ οι οποίοι και δήλωσαν την συμμετοχή τους στις αγωνιστικές εκδηλώσεις του Nafplio Energy Triathlon.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία όλων των φορέων του Δήμου για την διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού τριαθλητικού γεγονότος στο Ναύπλιο. Τονίζοντας χαρακτηριστικά είπε ότι «Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε το Τρίαθλο του Ναυπλίου για το 2016. Στόχος μας είναι το Τριαθλο να μπει στις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις του Δήμου μας και να γίνει θεσμός. Θέλουμε να καλέσουμε όλους τους αθλητές και αθλούμενους σε μια διοργάνωση που με τη συνεργασία του Δήμου Ναυπλιέων με την Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου και την Energy Races εγγυάται έναν αγώνα υψηλών προδιαγραφών. Θέλω να τονίσω πως το Ναύπλιο στο κομμάτι του αθλητικού τουρισμού έχει βρει πλέον την θέση που του αξίζει. Όλοι ξέρουν πως θα έρθουν 2-3 φορές το χρόνο να συμμετέχουν σε άρτιες αθλητικές εκδηλώσεις.»


Ο Δήμαρχος, αφού αναφέρθηκε και πάλι στην μεγάλη σημασία της διοργάνωσης για την πόλη του Ναυπλίου αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συμβάλλουν στην υλοποίηση αυτής της διοργάνωσης. Κλείνοντας ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος τόνισε ότι « Όταν έχουμε επιτυχημένο αγώνα, το Ναύπλιο και ο Δήμος μας θα συνδεθεί με την επιτυχία και θα προωθηθεί όπως θέλουμε. Το Ναύπλιο είναι στο επίκεντρο και ας μη ξεχνάμε πως λίγους μήνες μετά θα μπει και το πανέμορφο Τολό. Είστε όλοι καλεσμένοι στις 19 Ιουνίου στο Ναύπλιο του Τριάθλου».

Ο κ Γιώργος Γερόλυμπος Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου (Ε. Ο. ΤΡΙ.) δήλωσε ότι «έχουμε μια άριστη συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και για μας αυτό είναι εγγύηση πως θα έχουμε να αγώνα απόλυτα ασφαλή για τους αθλητές που είναι προτεραιότητα μας και άρτια διοργανωμένο. Θα συμμετάσχουν οι καλύτεροι μας αθλητές και παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και οι πολίτες του Ναυπλίου. Το Τρίαθλο είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο άθλημα παγκοσμίως. Στόχος μας είναι να γίνει ο καλύτερο αγώνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα και την επόμενη χρονιά να γίνει ένας ακόμα μεγαλύτερος αγώνας όπως αρμόζει στο Ναύπλιο».

Ο κ. Γρηγόρης Σκουλαρίκης Γενικός Συντονιστής της Διοργάνωσης και Γενικός Διευθυντής της Energy Races, αναφέρθηκε στο τεχνικό κομμάτι της διοργάνωσης και επιπλέον τόνισε ότι «Είναι ιδιαίτερη χαράς μου να βρίσκομαι στον συντονισμό της διοργάνωσης, όχι μόνο για το Ναύπλιο είναι ένα πανέμορφο μέρος και ένας κορυφαίος προορισμός αθλητικού τουρισμού, αλλά κυρίως γιατί το Ναύπλιο έχει για τα ελληνικά δεδομένα μια πολύ προχωρημένη αθλητική κουλτούρα. Έχουμε βρει στο Ναύπλιο μεγάλη υποστήριξη και ανθρώπους με γνώσεις και όρεξη να βοηθήσουν για να πραγματοποιήσουμε μια εξαιρετική διοργάνωση. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, έχουμε δυο άξονες. Αφενώς πρέπει να παρέχουμε στους αθλητές μια άρτια διοργάνωση ώστε να κάνουν το αγώνα τους, αλλά παράλληλα να μπορεί να συμμετάσχει και ο κάθε αθλούμενος/πολίτης στον αγώνα ή με όποιον άλλο ρόλο επιθυμεί, του εθελοντή ή ακόμα και του απλού θεατή».


Η Πρωταθλήτρια Ελλάδος στο Τρίαθλο Ντενίζ Δημάκη, από την πλευρά της τόνισε «Για μας τους αθλητές , το Ναύπλιο είναι πάντα ένας καταπληκτικός προορισμός όπου μπορούμε να απολαύσουμε το μέρος και τον αγώνα μας. Είμαι σίγουρη πως ο αγώνας στις 19 Ιουνίου θα είναι υπέροχος και ο αγώνας θα καθιερωθεί.».

Ο Πρωταθλητής Τριάθλου Γρηγόρης Σουβατζόγλου δήλωσε: « Είμαι πολύ χαρούμενος που θα έχω την ευκαιρία να συμμετέχω σε έναν γρήγορο και ασφαλή αγώνα στο Ναύπλιο, μαζί με σπουδαίους συναθλητές όπως η Ντενίζ Δημάκη και ο Γιώργος Δανιήλ.».

Ο Πρωταθλητής στο Aquathon Γιώργος Δανιήλ από την πλευρά του είπε: : « Θέλω να ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου το Δήμο Ναυπλιεών και την Ε.ΟΤΡΙ. που μας στηρίζουν και μας δίνουν την ευκαιρία να αγωνιστούμε σε έναν γρήγορο και ασφαλή αγώνα υψηλών προδιαγραφών.».

Στα πλαίσια της Συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκαν οι Χορηγοί που στηρίζουν την διοργάνωση του Nafplio Energy Triathlon:

Official Sponsors : GARMIN, DHL
TelecomsPartner : WIND
Official Partners: PEARL IZUMI, SCOTT, CAMELBAK, ARGOS SECURITY, ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΤΑΛΙΚΟ ΝΕΡΟ ΒΙΚΟΣ, LIFEGUARD HELLAS, HIGH5
Communication Sponsors: RunningNews.gr, MBIKE, TriNews.gr, DiscoverNafplio.gr, Runster,gr, FitnessPulse.gr

Οι εγγραφές συνεχίζονται και πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά στο link:  http://www.energyraces.gr/register/Nafplio/ μέχρι και τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.energyraces.gr.

Στις 19 Ιουνίου η καρδιά του Τριάθλου θα χτυπάει δυνατά στο Ναύπλιο!

#NafplioEnergyTriathlon
Ακολουθήστε την διοργάνωση
στο Facebook @EnergyRacesτο Instagram @EnergyRaces.gr καιτο Twitter @EnergyRaces

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ από τον Σύλλογο Abbeville Argos Amitie


Το να διαπιστώνει κανείς σημαιοστολισμό με τα χρώματα της Ελλάδας σε ξένη γη, δεν είναι μόνο συγκινητικό αλλά προκαλεί σκέψεις για την ικανότητα και τους τρόπους με τους οποίους οι ηγέτες μας και δευτερευόντως όλοι οι άλλοι, μπορούν να διαμορφώνουν και να διατηρούν φιλίες, συμμαχίες και σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο.

Είκοσι (20) ολόκληρα χρόνια αδελφοποίησης γιορτάζει ο Σύλλογος Abbeville Argos Amitie, τιμώντας τους δεσμούς της γαλλικής αυτής πόλης με το Άργος, την Αργολίδα και την Ελλάδα. Η πόλη γέμισε ελληνικές σημαίες και για μια εβδομάδα, με τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής, οργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, προβολές ταινιών, συζητήσεις, εκθέσεις. Ακόμη και ελληνικά προϊόντα και ιδιαίτερα αυτά της Αργολίδας (γλυκά, μέλι, κλπ) παρουσιάστηκαν από τον φίλο Κώστα Ζούζουλα που δραστηριοποιείται στη Γαλλία και προέρχεται από την Πυργέλα.

Ο Laurent Sauvage, αρχαιολόγος και Πρόεδρος του Συλλόγου, με αξιοζήλευτη φιλελληνική δράση στα πλαίσια του Συλλόγου, έχει ήδη δημοσιεύσει στον αργολικό και γαλλικό τύπο κείμενα για την κατάσταση στην Ελλάδα. Μαζί του και πολλοί άλλοι Γάλλοι, μεταξύ των οποίων οι Elizabeth Sacquepee, Odile Moligne και J.F. Cocquet που έχουν ήδη επισκεφτεί πολλές φορές την Αργολίδα.











ΠΗΓΗ : facebook,  Georgios Kondis

Στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η δημοτική κοινότητα Ναυπλίου καθαρίζει την παραλία Καραθώνας


Ενόψει της Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος, η Δημοτική Κοινότητα Ναυπλίου στέλνει μήνυμα δράσης για το περιβάλλον, διοργανώνοντας  εθελοντικό καθαρισμό στην παραλία της Καραθώνας, την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016, στις 9.00 το πρωί.

Όλοι μαζί, φορείς, ομάδες πολιτών, οικογένειες συγκεντρωνόμαστε στην θέση πηγαδάκι Καραθώνας και καθαρίζουμε την αγαπημένη μας παραλία.

Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούμε με σκοπό να δώσουμε, αυτήν την συμβολική μέρα τα μήνυμα της σωτηρίας του πλανήτη, αλλά και τα μηνύματα του εθελοντισμού και της συμμετοχής.


1ο Open Tournament Beach volley BODYTALK golden & silver


Η εταιρία αθλητικών ενδυμάτων "Bodytalk" και Μέγας Χορηγός του KBV από το 2014, διοργανώνει στις 1-3 Ιουλίου το “1ο διεθνές Τουρνουά Beach Volley Bodytalk”, στις εγκαταστάσεις των KBV Courts.

Θα συμμετάσχουν οι καλύτερες ομάδες της Ελλάδας καθώς επίσης και οι Εθνικές Ομάδες Αγγλίας, Σκωτίας, Κύπρου τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες.

Παράλληλα θα μπορούν να λάβουν μέρος και ερασιτέχνες αφού ταυτόχρονα θα διεξαχθεί και τουρνουά silver κατηγορίας ανδρών-γυναικών. 

Στους συμμετέχοντες θα μοιραστούν αγωνιστικά μπλουζάκια Bodytalk (αντρικά/γυναικεία) και θα υπάρχουν πολλά δώρα και εκπλήξεις με μουσική και Djs !.

Περισσότερες λεπτομέρειες:
στο facebook: https://www.facebook.com/KBV.Courts.Sea.Bar
και στα τηλέφωνα : 693-6708461 & 694-4504721.

Μαγειρεύουμε στο Λιμάνι Καλαμάτας, το Σάββατο 4 Ιουνίου


Το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 και ώρα 19.30 στο Λιμάνι της Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση των σπουδαστών του Τμήματος Μαγειρικής Τέχνης του Ι.Ε.Κ.ΟΡΙΖΩΝ με τίτλο:

 «ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΤΑΜΠΕΡΑΜΕΝΤΟ» 

υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της πόλης ως γαστρονομικού προορισμού καθώς και να περάσουν όμορφα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες.

Πρωινές εικόνες στο λιμάνι της Ύδρας...












ΠΗΓΗ: Facebook,  Σπήλιος Σπηλιώτης 

Active Sea Kayak Ναύπλιο 11.06.2016


Mε τη θερμοκρασία ν' ανεβαίνει καταλλήλως για καλοκαιράκι, καιρός να πάρουμε άλλη μια δόση αδρεναλίνης, με εντυπωσιακό sea kayak αυτή τη φορά, στο αγαπημένο και ρομαντικό Ναύπλιο!

Επέλεξε αν θα πάρεις μια από τις περιορισμένες θέσεις για ένα παιγνιδιάρικο sea kayak tour 2,5-3,5 ωρών σε φανταστικό τοπίο, με τον όγκο του Παλαμιδίου να δεσπόζει στο φόντο, καταγάλανα νερά, όμορφους σχηματισμούς στα βράχια που σε σημεία καλύπτονται από δέντρα ή και φραγκοσυκιές, το Μπούρτζι, την Αρβανιτιά, την Καραθώνα... υπέροχη ακτογραμμή (!) ή αν απλά θα έρθεις για βόλτα/μπάνιο με την παρέα σου και τους Active! :)

Το sea kayak θα πραγματοποιηθεί από εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους οδηγούς sea kayak, γνώστες του αντικειμένου, με πολυετή εμπειρία στις ελληνικές θάλασσες και ιδιαίτερα της Πελοποννήσου. Με μακρόχονη πείρα στο sea kayak σε όλη την Ελλάδα και το ατού του πιο σύγχρονου εξοπλισμού, οι οδηγοί είναι ευγενικοί και εμψυχωτικοί, με ευχάριστη διάθεση για παιχνίδι και διασκέδαση μέσα στο υδάτινο στοιχείο, μια επιπρόσθετη παράμετρος πλέον συνυφασμένη με μια Active περιπέτεια! :)

Εκτός από το sea kayak, θα έχουμε την ευκαιρία ν' απολαύσουμε μπάνιο στην πανέμορφη παραλία της Καραθώνας όπου υπάρχουν και καφεστιατόρια για να εξυπηρετηθούμε για φαγητό/ποτά.

Η περιπέτεια αυτή συνιστάται και για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση και γνώσεις κολύμβησης.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 05 Ιουνίου 2016.

Κάνε κλικ και μπες στην περιπέτεια: http://www.activesundays.com/sea-kayak-nafplio.html

Το Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου παρουσιάζει ελληνικά τραγούδια


Αύριο Παρασκευή 3 Ιουνίου, στις 7:30 μ.μ. στο Βουλευτικό, το Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου παρουσιάζει ελληνικά τραγούδια υπό τη διεύθυνση του μουσικού Γιάννη Νικολόπουλου.




ΠΗΓΗ : facebook

Τα παιδιά του ΔΟΝ ΠΙΝΕΛΟ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Η μεγάλη ευκαιρία να αποδείξουμε στα παιδιά την ευαισθησία μας, να μάθουμε από αυτά, να ακολουθήσουμε έστω για μία φορά την ψυχή και το παράδειγμά τους....


ΠΗΓΗ : facebook

Δράσεις για την Ημέρα Περιβάλλοντος στο Δ. Σπάρτης


Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, o Δήμος  Σπάρτης πραγματοποιεί ποικίλες δράσεις με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση αλλά και την κινητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

Ο Δήμος  Σπάρτης  προσκαλεί όλους τους κάτοικους να συμμετέχουν σε μία σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, θέτοντας τις βάσεις για μία εποικοδομητική συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες για ένα πιο καθαρό και όμορφο δήμο, όπου όλοι μπορούν να συμβάλλουν και να συμμετέχουν.

Την διοργάνωση των δράσεων – εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος  έχει αναλάβει η Δ/νση Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες με ενημερωτική συζήτηση για την «αξία των τοπικών ποικιλιών και την οργάνωση τράπεζας σπόρων στη Λακωνία» & προβολή ντοκιμαντέρ και θα ολοκληρωθούν στις 11 Ιουνίου. 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων


– Πέμπτη 2 Ιουνίου, ώρα 12.00 μ.μ.
Συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Σπάρτης Βαγγ. Βαλιώτη για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Τόπος: ΧΑΔΑ Αφυσσού

– Παρασκευή 3 Ιουνίου, ώρα 7.00 μ.μ.
Ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων της περιοχής του κενοταφίου Λεωνίδα για συζήτηση-ενημέρωση με θέμα «Διαλογή στην Πηγή –  Αποκομιδή Πόρτα-Πόρτα»
Τόπος : Σπάρτη (πλατεία κενοταφίου Λεωνίδα)

– Κυριακή 5 Ιουνίου, ώρα 10.00 π.μ. – 12.00 μ.μ.
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Πάρκο Γουδέ»
Εθελοντική δενδροφύτευση, ενημερώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για το αστικό πράσινο και άλλα περιβαλλοντικά θέματα.
Τόπος: Σπάρτη  «Άλσος Αθαν. Π. Γουδέ» (Πάρκο Γουδέ)

– Κυριακή 5 Ιουνίου, ώρα 7.30 μ.μ.
«Συμβουλές κυκλοφοριακής αγωγής για μικρούς ποδηλάτες – βόλτα αναψυχής»
Τόπος: Σπάρτη  «Άλσος Αθαν. Π. Γουδέ» (Πάρκο Γουδέ)

– Κυριακή 5 Ιουνίου, ώρα 8.30 μ.μ.
«Μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου: Μια καταστρεπτική ασθένεια που απειλεί τα πλατάνια της Ελλάδας»
Τόπος: Σπάρτη  «Άλσος Αθαν. Π. Γουδέ» (Πάρκο Γουδέ)

– Κυριακή 5 Ιουνίου, ώρα 8.30 μ.μ.
«Η άγνωστη και σπάνια χλωρίδα του βορείου Ταΰγετου»
Τόπος: Καστόρειο (Πολιτιστικό Κέντρο Μπακή)

– Δευτέρα 6 Ιουνίου, ώρα 8.30΄ πμ
«Η ευρωπαϊκή στρατηγική για πόλεις με λιγότερα αυτοκίνητα. Βήματα προς μια βιώσιμη Σπάρτη»
Τόπος: Σπάρτη (Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού – αίθριο)

– Τρίτη 7 Ιουνίου, ώρα 9.00 μ.μ.
«Σπάρτη: Η σχέση του φυσικού με το ανθρωπογενές περιβάλλον»
Τόπος: Σπάρτη (Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού & Λαϊκού Βίου – αίθριο)

– Τετάρτη 8 Ιουνίου, ώρα 7.30-8.30 μ.μ.
Πορεία παρατήρησης στις όχθες του Ευρώτα, στην περιοχή της Σκούρας

– Τετάρτη, 8 Ιουνίου, ώρα 8.30 μ.μ.
«Το οικοσύστημα του Ευρώτα: Απειλές και προοπτικές»
Τόπος: Σκούρα (πλατεία)

– Πέμπτη 9 Ιουνίου, ώρα 9.00 μ.μ.
Ενημερωτική ομιλία για την «κλιματική αλλαγή» & προβολή ντοκιμαντέρ (The 11th Hour, 2007)
Τόπος: Σπάρτη (πλατεία κενοταφίου Λεωνίδα)

– Παρασκευή 10 Ιουνίου, ώρα 9.00 μ.μ.
«Πόλη – περιβάλλον – πολιτισμός με όραμα την αειφορία»
Τόπος: Σπάρτη (Κήπος Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης)

– Σάββατο 11 Ιουνίου, ώρα 8.00 μ.μ.
«Η παράνομη συλλογή και ο κίνδυνος εξαφάνισης των αρωματικών φυτών των βουνών μας»
Τόπος: Καρυές (πλατεία)


ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

Τα γεγονότα σαν σήμερα, 2 Ιουνίου

1823: Κρήτες αγωνιστές νικούν τους Τούρκους στο στενό Κανδάνου Χανίων...

1825: Ο Ελληνικός Επαναστατικός Στόλος υπό τον Μιαούλη νικά τον Τουρκικό στο λιμάνι της Σούδας.

1883: Διεξάγεται στην Ιντιάνα των ΗΠΑ ο πρώτος ανεπίσημος αγώνας μπέιζμπολ, που παίζεται κάτω από το φως προβολέων, μεταξύ των ομάδων Fort Wayne και Quincy (19-11).


1891: Υιοθετείται από τη Διεθνή Ένωση Ποδοσφαίρου -την οποία αποτελούν οι ομοσπονδίες Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Ιρλανδίας- ο κανονισμός του πέναλτι. Υπήρξε μία ιδέα του ιρλανδού επιχειρηματία και τερματοφύλακα Γουίλιαμ Μακ Κραμ.

1897: Ο Αμερικανός συγγραφέας, Μαρκ Τουέιν αντιδρώντας σε φήμες, που τον ήθελαν νεκρό, απαντά μέσα από τη Νιου Γιορκ Τζέρναλ: «Οι φήμες για το θάνατό μου ήταν μια υπερβολή».

1905: Μετά τη δολοφονία του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Δημήτριος Ράλλης αναλαμβάνει την αρχηγία του δηλιγιαννικού κόμματος και σχηματίζει ξανά κυβέρνηση, που διατηρείται στην εξουσία έξι μήνες.

1912: Ο Καρλ Λομλ ιδρύει τα κινηματογραφικά Universal Studios.

1924: Η αμερικανική Κυβέρνηση αποφασίζει να παράσχει την υπηκοότητα σε όλους τους ιθαγενείς εντός των εδαφικών της ορίων.

1933: Η ελληνική αποστολή αναχωρεί για το Λονδίνο, προκειμένου να προβεί στον οριστικό διακανονισμό του εξωτερικού δημόσιου χρέους της χώρας.

1937: Ηλεκτροκινείται ο σιδηρόδρομος Κηφισιάς.


1941: Γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτελούν τους άρρενες κατοίκους του χωριού Κοντομαρί των Χανίων, ως αντίποινα για τη συμμετοχή του ντόπιου πληθυσμού στη Μάχη της Κρήτης. Είναι τα πρώτα από μία σειρά αντιποίνων που θα γίνουν στην Κρήτη από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.


1941: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος αρνείται να ορκίσει την κυβέρνηση των δωσίλογων του Τσολάκογλου και καθαιρείται.

1943: Το ελληνικό αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» μαζί με το αγγλικό αντιτορπιλικό «Τζέρβις» καταναυμαχούν και βυθίζουν ιταλική νηοπομπή παρά τις ακτές της Καλαβρίας.

1944: Σφαγή του Δοξάτου, Οι Γερμανοί πυρπολούν το Δοξάτο Δράμας και φονεύουν 223 Έλληνες αμάχους.

1946: Οι Ιταλοί επιλέγουν με δημοψήφισμα τη μετατροπή του πολιτεύματος από μοναρχία σε δημοκρατία και ο βασιλιάς Ουμβέρτος Β' εξορίζεται.

1952: Ξεκινά η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στο Κεμπέκ του Καναδά η οποία είναι η πρώτη, που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο. Την ίδια ημέρα, γίνεται και η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση της Eurovision.

1953: Πραγματοποιείται η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β' της Αγγλίας και η οποία είναι η πρώτη που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο.

1955: Οι ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας και της ΕΣΣΔ, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο και Νικίτα Χρουστσόφ, συμφωνούν να αποκαταστήσουν τις διμερείς σχέσεις τους.


1964: Ο Γιάσερ Αραφάτ ιδρύει στην Ιερουσαλήμ την P.L.O. (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης).

1964: Μεγάλες απεργιακές εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Απεργούν καπνεργάτες, εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες και στη Δ.Ε.Η., οδηγοί ταξί, αρτεργάτες κ.α.


1971: Για πρώτη φορά ελληνική ομάδα συμμετέχει σε ευρωπαϊκό τελικό ποδοσφαίρου. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στο Γουέμπλεϊ τον Άγιαξ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών και ηττάται με 2-0 στον 16ο τελικό της διοργάνωσης. Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου και ο ΠΑΟ έχει στις τάξεις του τον Μίμη Δομάζο, τον Αριστείδη Καμάρα, τον Τάκη Οικονομόπουλο και τον Αντώνη Αντωνιάδη, που ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ.

1972: Στη Δυτική Γερμανία συλλαμβάνονται τα ηγετικά στελέχη της ομάδας Μπάαντερ-Μάινχοφ.

1979: Στις ΗΠΑ, το τελικό πόρισμα σχετικά με την υπόθεση δολοφονίας του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι αναφέρει ότι επρόκειτο για συνωμοσία.

1985: Μετά την τραγωδία του Χέιζελ, η UEFA αποκλείει επ' αόριστο όλες τις αγγλικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Την ίδια εποχή ο Ανδρέας Παπανδρέου κερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη φορά τις εκλογές.

1990: Η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο League Cup νικώντας τον Ολυμπιακό με 3-2.


1992: Η Ελλάδα απορρίπτει την πρόταση της Πορτογαλικής Προεδρίας της Ε.Ε να ονομαστεί η Πρώην Γιουκολσβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια) σε «Άνω» ή «Κάτω Μακεδονία».

1995: Στην Κύπρο, αντιδράσεις προκαλεί έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου υπογραμμίζεται η θετική παρουσίαση της Τουρκίας ως προς στις προσπάθειες, που καταβάλλει για την επίλυση του Κυπριακού.

1997: Ο Ντιέγκο Μαραντόνα κάνει το ντεμπούτο του στην τηλεόραση, όταν παρουσιάζει ένα αργεντίνικο chat show.

1999: Μετά από 3 χρόνια ο Γιάννης Ιωαννίδης αναλαμβάνει πάλι προπονητής.

2004: Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινά το μεγάλο της ταξίδι, στον κόσμο, που θα διαρκέσει 36 μέρες. Για πρώτη φορά θα φωτίσει 33 πόλεις, σε 27 χώρες και στις πέντε ηπείρους, πριν καταλήξει στις 13 Αυγούστου 2004 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

2005: Έκρηξη βόμβας έξω από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας στην οδό Πειραιώς. Την ευθύνη ανέλαβε ο Επαναστατικός Αγώνας.

2010: Ο μανιακός Ντέρικ Μπερντ σκορπά τον θάνατο στο Κάμπρια της Βρετανίας. Σκοτώνει 13 άτομα, τραυματίζει 11 και στη συνέχεια αυτοκτονεί.

2012: Ο πρώην αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο που έπαιξε στη δολοφονία διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης το 2011.

Γεννήσεις

1535 - Πάπας Λέων ΙΑ΄

1740 - Μαρκήσιος ντε Σαντ, Γάλλος ευγενής και συγγραφέας

1743 - Αλεσάντρο Καλιόστρο, Σικελός περιηγητής και αποκρυφιστής

1840 - Τόμας Χάρντι, Βρετανός λογοτέχνης

1857 - Kαρλ Αδόλφος Γκγιελέρουπ, Δανός συγγραφέας και νομπελίστας

1904 - Τζόνι Βαϊσμίλερ, Αμερικανός κολυμβητής και ηθοποιός

1857 - Έντουαρντ Έλγκαρ, Βρετανός μουσουργός

1935 - Δημήτρης Κιτσίκης, Έλληνας τουρκολόγος

1940 - Κωνσταντίνος Β΄, τέως βασιλιάς της Ελλάδας

1941 - Στέισι Κιτς, Αμερικανός ηθοποιός και αφηγητής του Discovery Channel

1941 - Τσάρλι Γουάτς, Βρετανός μουσικός της ροκ και ντράμερ του συγκροτήματος Rolling Stones

1948 - Τοντ Ράντγκρεν, μουσικός, στιχουργός και παραγωγός

1957 - Κινγκ Λίζαρντ, Αμερικανός μουσικός

1971 - Άντονι Μοντγκόμερι, Αμερικανός ηθοποιός

1942 - Μπάρι Λέβινσον, Αμερικανός παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης

1991 - Καλαϊτζή Δήμητρα, Φιλόλογος Αγγλικής και γνωστή ως «το μουσικό αυτί», λόγω της έφεσής της στον χώρο της μουσικής


Θάνατοι

828 - Νικηφόρος Α', Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1882 - Τζιουζέπε Γκαριμπάλντι, Ιταλός επαναστάτης

1716 - Ογκάτα Κορίν, Ιάπωνας ζωγράφος

1929 - Νόρτον Τζάστερ, Αμερικανός συγγραφέας παιδικών βιβλίων και αρχιτέκτονας

1941 - Λου Γκέριγκ, Αμερικανός μπεϊζμπολίστας, από μυϊκή ατροφία στα πλευρά, μία ασθένεια που αργότερα θα πάρει το όνομά του

1961 - Τζορτζ Κάουφμαν, Αμερικανός δραματουργός, βραβευμένος δυο φορές το βραβείο Πούλιτζερ.

1969 - Ραντιβόι Κόρατς, Σέρβος καλαθοσφαιριστής, προς τιμήν του η FIBA δίνει το όνομά του στο ευρωπαϊκό κύπελλο, που θα ξεκινήσει το 1972.

1970 - Μπρους Μακ Λάρεν, Νεοζηλανδός οδηγός αγώνων, μηχανικός και κατασκευαστής αυτοκινήτων της Φόρμουλα 1

1979 - Σωκράτης Καραντινός, Έλληνας θεατρικός σκηνοθέτης

1984 - Γεώργιος Καζάσογλου, Έλληνας μουσουργός

1987 - Αντρέι Σεγκόβια, Ισπανός μουσικός

1990 - Ρεξ Χάρισον, Βρετανός ηθοποιός

1991 - Αχμέντ Αρίφ, Τούρκος ποιητής Κουρδικής καταγωγής

2003 - Φρεντ Μπλάσι, Αμερικανός παλαιστής

Άγιος Νικηφόρος ο Ομολογητής - Άγιος Έρασμος


 Άγιος Νικηφόρος ο Ομολογητής

Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (806-815), η μνήμη του οποίου τιμάται στις 2 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Νικηφόρος και Νικηφόρα.

Ο Νικηφόρος γεννήθηκε το 758 στην Κωνσταντινούπολη από οικογένεια εικονόφιλων. Έλαβε αξιόλογη μόρφωση και εργαζόταν ως βασιλικός γραμματέας κατά την περίοδο της βασιλείας του Κωνσταντίνου ΣΤ’ (780-797). Το 806 εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, παρότι λαϊκός, αλλά μετά την εικονομαχική σύνοδο της Αγίας Σοφίας (815) εκθρονίστηκε και εξορίστηκε στην Προκόνησο, όπου πέθανε το 828. Έγραψε, μεταξύ άλλων, τη «Σύντομη Ιστορία» από τη δημιουργία του κόσμου μέχρι την εποχή και τον «Απολογητικό Λόγο» υπέρ της τιμής των ιερών εικόνων.

Απολυτίκιο
Νίκην ήνεγκε, τη Εκκλησία, η ση ένθεος, ομολογία, Νικηφόρε Ιεράρχα θεόληπτε• την γαρ Εικόνα του Λόγου σεβόμενος, υπερορία αδίκως ωμίλησας. Πάτερ Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.


Άγιος Έρασμος

Ιερομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 2 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Έρασμος.

Ο Έρασμος έζησε κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού (284-305) και Μαξιμιανού (285-305) και καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας. Εμφορούμενος από αποστολικό ζήλο περιερχόταν τη Μακεδονία και τη Θράκη, κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο και προσελκύοντας πολλούς ειδωλολάτρες στο χριστιανισμό.

Για τη δράση του καταγγέλθηκε στον Μαξιμιανό, που βρισκόταν στην περιοχή του Ιλλυρικού (Δυτικά Βαλκάνια σήμερα), και αφού αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα βασανίσθηκε και κλείσθηκε στη φυλακή. Όταν ο αυτοκράτορας κάλεσε και πάλι τον Έρασμο ενώπιόν του, τον ρώτησε ποιος είναι ο Θεός του και γιατί τον προσκυνά. Ο Έρασμος, όμως, σιωπούσε. Ο Μαξιμιανός οργίσθηκε και διέταξε να τον κτυπήσουν. Αυτός ρώτησε τον αυτοκράτορα, γιατί τον κτυπούν. Ο Μαξιμιανός του αποκρίθηκε ότι τον κτύπησε, γιατί δεν θυσιάζει στους θεούς. Τότε, ο Έρασμος ζήτησε να του υποδείξει  ποιους θεούς να προσκυνήσει.

Ο αυτοκράτορας τότε νόμισε ότι ο Έρασμος ήθελε να θυσιάσει στα είδωλα και τον οδήγησε στο ναό του Δία, δείχνοντάς του το άγαλμά του, το οποίο ήταν χάλκινο, δώδεκα μέτρα ύψος κι έξι μέτρα πλάτος. Τότε ο Έρασμος έστρεψε προς αυτό βλοσυρό το βλέμμα του και ω του θαύματος, το άγαλμα αμέσως έπεσε κι έγινε κομμάτια. Από το είδωλο, λέγει το Συναξάρι, βγήκε ένας δράκος. Ο αυτοκράτορας φοβήθηκε και το πλήθος έπεσε στα πόδια του Έρασμου και πολλοί πίστεψαν στον Χριστό. 20.000 έσπευσαν να βαπτιστούν, αναφέρει το Συναξάρι.

Ύστερα από αυτό το περιστατικό, οι στρατιώτες συνέλαβαν και πάλι τον Έρασμο και τον οδήγησαν ενώπιον του αυτοκράτορα μαζί με τους πιστούς που βαπτίσθηκαν. Ο Μαξιμίνος έδωσε εντολή και οι 20.000 Χριστιανοί που πίστεψαν στον Χριστό να αποκεφαλισθούν και ο Έρασμος να ενδυθεί με πυρακτωμένο χαλκό. Όμως, η Χάρη του Θεού μετέβαλε τον πυρακτωμένο χαλκό σε ψυχρό μέταλλο κι ένας άγγελος τον ελευθέρωσε και τον οδήγησε στην Καμπανία της Ιταλίας, στην περιοχή Φόρμια, για να κηρύξει εκεί τον λόγο του Ευαγγελίου. Κοιμήθηκε εν ειρήνη το 303 και ανακηρύχθηκε Άγιος από τη Χριστιανική Εκκλησία.

Ο Άγιος Έρασμος θεωρείται προστάτης όσων πάσχουν από στομαχικές ασθένειες και κολικό.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr