11.11.16

8η Αγωνιστική Α1 Αργολίδας : Αργοναύτης Νέας Κίου - Αριστείωνας Λυγουριού


Όλοι στο γήπεδο της Νέας Κίου (Κυριακή 13 Νοεμβρίου, ώρα 3 μ.μ.) να στηρίξουμε την ομάδα μας να παραμείνει στην 1η θέση της βαθμολογίας, πριν το μεγάλο ντέρμπι της επόμενης αγωνιστικής με τον Ερμή Κιβερίου.



Όλοι οι αγώνες της 8ης Αγωνιστικής της Α1 Αργολίδας: 


8η Αγωνιστική

ΟμάδεςΓήπεδοΗμέραΗμ/νίαΏραΔιαιτητής,
Βοηθοί Διαιτητή
Αποτέλεσμα
ΠΑΟΚ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥ - ΕΝΩΣΗ ΛΕΡΝΑΣΔΑΚ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥΣάββατο12/11/1615:00Ρατσιάτος Ν., Λυκομήτρος Ε., Παπαγεωργόπουλος Θ.
ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ - ΘΥΕΛΛΑ ΛΙΜΝΩΝΕΠΙΔΑΥΡΟΥΣάββατο12/11/1615:00Μαρινόπουλος Π., Αποστολόπουλος Δ., Στατεράς Π. (Παρατηρητής Διαιτησίας: Παπαβασιλείου Ανδρέας)
ΕΡΜΗΣ ΚΙΒΕΡΙΟΥ - ΣΠΕΤΣΕΣΛΕΡΝΑΣΣάββατο12/11/1615:00Νενεκούμης Χ., Παπαγεωργόπουλος Ι., Καπετάνιος Αθ. Π. (Παρατηρητής Διαιτησίας: Νάσκος Ιωάννης)
ΚΟΡΩΝΙΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ - ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝΚΟΙΛΑΔΑΣΚυριακή13/11/1615:00Μακρής Α., Γκουριώτης Κ., Μυλωνόπουλος Ν.
ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΣΙΝΑΪΚΟΣΓΑΛΑΤΑΚυριακή13/11/1615:00Κόλλιας Γ., Δημάκης (νέος) Γ., Κόλλιας Δ.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΔΡΕΠΑΝΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΝΑΥΠΛΙΑΚΟΣ 2011ΔΡΕΠΑΝΟΥΚυριακή13/11/1615:00Μανούχος Ε., Κάτσουδας Π., Κατσώνας Χ.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΑΝΑΡΙΤΙΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΤΟΛΟΥΠΑΝΑΡΙΤΙΟΥΚυριακή13/11/1615:00Δρούζας Χ., Αργύρης Ι., Παρασκευόπουλος Γ.
ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ - ΑΡΙΣΤΕΙΩΝΑΣΝ.ΚΙΟΥΚυριακή13/11/1615:00Τσιτουρίδης Π., Αργυρόπουλος Α., Πρέσβελου Γ.


Μήπως ο σκύλος σου δεν αγαπά τις αγκαλιές; Οι επιστήμονες μίλησαν...


Μπαίνω στο σπίτι και το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να πάρω αγκαλιά την Luna (ναι, το μικρό μου κουταβάκι). Είναι τόσο μεγάλη η χαρά της όταν με βλέπει που χοροπηδάει συνεχώς και γαβγίζει θέλοντας να μου δείξει την αγάπη της. Την παίρνω στα χέρια μου και την «πνίγω» στα χάδια. Οι επιστήμονες όμως μόλις μου έμαθαν πως αυτό που κάνω είναι... λάθος. Το κάνεις και εσύ ε;

Το πείραμα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο British Columbia και δημοσιεύτηκε στο Psychology Today αναφέρει πως τα σκυλιά δε αγαπούν τις αγκαλιές, όπως για παράδειγμα τα παιδιά.



Οι ειδικοί ανέλυσαν 250 φωτογραφίες ανθρώπων να αγκαλιάζουν τα σκυλάκια τους και κατάλαβαν πως το 80% των τετράποδων φίλων τους αισθανόταν άβολα στην αγκαλιά τους. Την ίδια ακριβώς άποψη έχουν και οι άνθρωποι των The Kennel Club, Battersea Dogs & Cats Home αφού πιστεύουν πως τα σκυλιά δε συμπαθούν τις αγκαλιές.

Την ώρα που εμείς τα αγκαλιάζουμε, εκείνα μισοκλείνουν τα μάτια τους, τα αυτιά τους πιέζονται και μερικές φορές σηκώνουν το ένα τους πόδι για να δείξουν τη «διαμαρτυρία» τους. Βλέπεις τα σκυλιά αγαπούν την ελευθερία, θέλουν να τρέχουν και όσο και εμείς τα αγαπάμε αυτά προτιμούν ένα μικρό χάδι (ένα τρίψιμο στην κοιλιά) παρά να τα «εγκλωβίζουμε» στη ζεστή μας αγκαλιά.




Μήπως πρέπει από εδώ και πέρα να αλλάξουμε ρότα, λοιπόν;


ΠΗΓΗ: queen.gr

Σαν σήμερα... στη μουσική


1927: Ο Αμερικανός jazz/blues πιανίστας και τραγουδιστής Mose Allison (Mose John Allison, Jr.) γεννήθηκε στο Τιπο του Μισισίπι. Υπήρξε επιρροή για πολλούς καλλιτέχνες, όπως Jimi Hendrix, The Rolling Stones, Tom Waits, The Yardbirds, John Mayall, J.J. Cale, The Who κ.α. Τραγούδια του διασκευάστηκαν από καλλιτέχνες όπως The Clash ("Look Here"), Elvis Costello ("Everybody's Cryin' Mercy"), ενώ ο Van Morrison κυκλοφόρησε ένα ολόκληρο άλμπουμ με τραγούδια του με τίτλο "Tell Me Something: The Songs of Mose Allison".


1945: Ο Βρετανός μουσικός Chris Dreja (Christopher Dreja) γεννήθηκε στο Λονδίνο. Είναι δημοφιλής σαν μπασίστας και ιδρυτικό μέλος των Yardbirds.


1945: Ο κιθαρίστας Vince Martell (Vincent James Martemucci) γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Υπήρξε κιθαρίστας του ροκ συγκροτήματος Vanilla Fudge από το 1966 μέχρι και τη διάλυση τους το 1970.


1969: Ο τραγουδιστής των The Doors, Jim Morrison συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο του Φοίνιξ της Αριζόνα. Μεθυσμένος, δημιούργησε προβλήματα την ώρα της πτήσης, φωνάζοντας και παρενοχλώντας μια αεροσυνοδό. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

1972: Ο Αμερικανός μπασίστας και ιδρυτικό μέλος των The Allman Brothers Band, Berry Oakley (Raymond Berry Oakley III 1948-1972) απεβίωσε σε ηλικία 24 ετών όταν η μηχανή που οδηγούσε συγκρούστηκε με λεωφορείο στο Μαίηκον της Τζόρτζια.


1976: Το Αμερικανικό hard rock συγκρότημα Kiss κυκλοφορεί το πέμπτο του στούντιο άλμπουμ με τίτλο "Rock and Roll Over". Θα ανέβει μέχρι την ενδέκατη θέση του Billboard, πουλώντας τους επόμενους δώδεκα μήνες πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Calling Dr. Love", "Hard Luck Woman" κ.α.


2000: Στην κορυφή του Billboard 200 βρίσκονται οι Limp Bizkit με το τρίτο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο "Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water". Θα παραμείνει στην κορυφή συνολικά για τρεις εβδομάδες. Το άλμπουμ έκανε την είσοδο του στο Billboard κατευθείαν στο No 1, πουλώντας την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Ήταν 18ο άλμπουμ σε πωλήσεις για το 2000 στις ΗΠΑ. Ένα μέρος του βίντεο για το τραγούδι "Rollin' (Air Raid Vehicle)", σε σκηνοθεσία του frontman του συγκροτήματος Fred Durst, γυρίστηκε στο World Trade Center της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα στην ταράτσα ενός από τους δίδυμους πύργους. Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2001, στα MTV Video Music Awards κέρδισε το βραβείο "Best Rock Video". Άλλα δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "My Generation", "My Way", "Take A Look Around", "Boiler" κ.α.


ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

Πέθανε ο Λέοναρντ Κοέν, ο λογοτέχνης της μουσικής


«Έφυγε» τα ξημερώματα της Παρασκευής σε ηλικία 82 ετών ο Λέοναρντ Κοέν, ο Καναδός λογοτέχνης της ροκ μουσικής του οποίου τα τραγούδια συνδύασαν θρησκευτικές απεικονίσεις με θέματα τη λύτρωση και τη σεξουαλική επιθυμία και του έφεραν την αναγνώριση σε όλο τον κόσμο.

Η λιτή ανακοίνωση αναφέρει: «Είναι με βαθύτατη λύπη που ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Λέοναρντ Κοέν απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιο αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές.»

Ο Κοέν γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1934 στο Κεμπέκ του Καναδά. Ήταν ήδη αναγνωρισμένος ποιητής και λογοτέχνης όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1966 στα 31 του χρόνια για να κάνει καριέρα.

Οι συγκρίσεις με τον Μπομπ Ντίλαν δεν άργησαν να έρθουν, για τη λυρική δύναμη των στίχων των τραγουδιών του.

Παρότι επηρέασε πολλούς μουσικούς και του αποδόθηκαν πολλές τιμές, όπως η εισαγωγή του στο Rock & Roll Hall of Fame και το Order of Canada, της δεύτερης υψηλότερης διάκρισης σε πολίτη του Καναδά, τα τραγούδια του Κοέν με την folk-rock μουσική του και τα σκοτεινά συναισθήματα έμπαιναν σπάνια στα charts.

«Θα μας λείψεις» ήταν το συγκινητικό μήνυμα του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Στο Hallelujah ανακαλεί τον βασιλιά Δαβίδ και παραλληλίζει την σωματική έλξη με την επιθυμία για πνευματική σύνδεση. Έχει δε εκτελεστεί εκατοντάδες φορές από πολλούς καλλιτέχνες.

Τη δεκαετία του 1960 έζησε στην Ύδρα με την νορβηγίδα μούσα του Μαριάν Ίλεν. Η ίδια πέθανε τον Ιούλιο του 2016 στα 81 της. Για εκείνη έγραψε ένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια, το So long, Marianne.

Aπέκτησε δύο παιδιά, τον Άνταμ (1972) επίσης μουσικό και την Λόρκα (1974), η οποία σκηνοθέτησε πολλά από τα βίντεο κλιπ του πατέρα της.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το 14ο άλμπουμ του You want it darker, ενώ εμφανίστηκε στη σκηνή στις αρχές του 2016.

Μιλώντας τον Οκτώβριο στο New Yorker, είχε αναφερθεί στην «εγγύτητά» του με τον θάνατο: «Είμαι έτοιμος να πεθάνω. Απλά ελπίζω να μην είναι πολύ άβολο.»

Αρκετά από τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα.



ΠΗΓΗ: tovima.gr

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ ΝΕΑ : Μουσική και τραγούδια της Σμύρνης στο Ωδείο Αθηνών


Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 στο Ωδείο Αθηνών, ώρα 18:30

Η νεανική ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών με μαέστρο τον Ανδρέα Τσεκούρα θα παίξει μουσική και τραγούδια από τα μουσικά δρώμενα της Σμύρνης ως και παλιά ρεμπέτικα Σμυρναίων συνθετών. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 στο Ωδείο Αθηνών (Β.Κων/νου Β 17-19) και ώρα 18:30 με ελεύθερη είσοδο.


ΠΗΓΗ: mikrasiatis.gr

Η Σονάτα του Σεληνόφωτος - Γιάννης Ρίτσος


(Ανοιξιάτικο βράδυ. Μεγάλο δωμάτιο παλιού σπιτιού. Μια ηλικιωμένη γυναίκα, ντυμένη στα μαύρα, μιλάει σ' έναν νέο. Δεν έχουν ανάψει φως. Απ' τα δύο παράθυρα μπαίνει ένα αμείλικτο φεγγαρόφωτο.
Ξέχασα να πω ότι η Γυναίκα με τα Μαύρα έχει εκδώσει δύο-τρεις
ενδιαφέρουσες ποιητικές συλλογές θρησκευτικής πνοής. Λοιπόν, η
Γυναίκα με τα Μαύρα μιλάει στον Νέο):

Άφησέ με να έρθω μαζί σου. Τι φεγγάρι απόψε!
Είναι καλό το φεγγάρι, - δε θα φαίνεται
που άσπρισαν τα μαλλιά μου. Το φεγγάρι
θα κάνει πάλι χρυσά τα μαλλιά μου. Δε θα καταλάβεις.
Άφησέ με να’ρθω μαζί σου.

Όταν έχει φεγγάρι μεγαλώνουν οι σκιές μες στο σπίτι,
αόρατα χέρια τραβούν τις κουρτίνες,
ένα δάχτυλο αχνό γράφει στη σκόνη του πιάνου
λησμονημένα λόγια δε θέλω να τ’ ακούσω. Σώπα.

Άφησε με να’ρθω μαζί σου
λίγο πιο κάτου, ως την μάντρα του τουβλάδικου,
ως εκεί που στρίβει ο δρόμος και φαίνεται
η πολιτεία τσιμεντένια κι αέρινη, ασβεστωμένη με φεγγαρόφωτο,
τόσο αδιάφορη κι άυλη
τόσο θετική σαν μεταφυσική
που μπορείς επιτέλους να πιστέψεις
πως υπάρχεις και δεν υπάρχεις
πως ποτέ δεν υπήρξες, δεν υπήρξε ο χρόνος κι η φθορά του.
Άφησε με να’ρθω μαζί σου.

Θα καθίσουμε λίγο στο πεζούλι, πάνω στο ύψωμα,
κι όπως θα μας φυσάει ο ανοιξιάτικος αέρας
μπορεί να φανταστούμε κιόλας πως θα πετάξουμε,
γιατί, πολλές φορές, και τώρα ακόμη, ακούω τον θόρυβο 
του φουστανιού μου
σαν τον θόρυβο δύο δυνατών φτερών που ανοιγοκλείνουν,
κι όταν κλείνεσαι μέσα σ αυτόν τον ήχο του πετάγματος
νιώθεις κρουστό το λαιμό σου, τα πλευρά σου, τη σάρκα σου,
κι έτσι σφιγμένος μες στους μυώνες του γαλάζιου αγέρα,
μέσα στα ρωμαλέα νεύρα του ύψους,
δεν έχει σημασία αν φεύγεις ή αν γυρίζεις
κι ούτε έχει σημασία που άσπρισαν τα μαλλιά μου,
(δεν είναι τούτο η λύπη μου η λύπη μου
είναι που δεν ασπρίζει κι η καρδιά μου).
Άφησε με να’ ρθω μαζί σου

Το ξέρω πως καθένας μοναχός πορεύεται στον έρωτα,
μοναχός στη δόξα και στο θάνατο.
Το ξέρω. Το δοκίμασα. Δεν ωφελεί.
Άφησε με να’ρθω μαζί σου.

Τούτο το σπίτι στοίχειωσε, με διώχνει -
 θέλω να πω έχει παλιώσει πολύ, τα καρφιά ξεκολλάνε,
τα κάδρα ρίχνονται σα να βουτάνε στο κενό,
οι σουβάδες πέφτουν αθόρυβα
όπως πέφτει το καπέλο του πεθαμένου απ' την κρεμάστρα 
στο σκοτεινό διάδρομο
όπως πέφτει το μάλλινο τριμμένο γάντι της σιωπής
απ’ τα γόνατά της
ή όπως πέφτει μια λουρίδα φεγγάρι στην παλιά, ξεκοιλιασμένη 
πολυθρόνα.

Κάποτε υπήρξε νέα κι αυτή, - όχι η φωτογραφία που κοιτάς
με τόση δυσπιστία -
λέω για την πολυθρόνα, πολύ αναπαυτική, μπορούσες ώρες ολόκληρες
να κάθεσαι
και με κλεισμένα μάτια να ονειρεύεσαι ό,τι τύχει
- μιάν αμμουδιά στρωτή, νοτισμένη, στιλβωμένη από φεγγάρι,
πιο στιλβωμένη απ' τα παλιά λουστρίνια μου που κάθε μήνα τα 
δίνω στο στιλβωτήριο της γωνιάς,
ή ένα πανί ψαρόβαρκας που χάνεται στο βάθος λικνισμένο απ’ 
την ίδια του ανάσα,
τριγωνικό πανί σα μαντίλι διπλωμένο λοξά μόνο στα δυό
σα να μην είχε τίποτα να κλείσει ή να κρατήσει
ή ν' ανεμίσει διάπλατο σε αποχαιρετισμό.
Πάντα μου είχα μανία με τα μαντίλια,
όχι για να κρατήσω τίποτα δεμένο,
τίποτα σπόρους λουλουδιών ή χαμομήλι μαζεμένο στους αγρούς
με το λιόγερμα
ή να το δέσω τέσσερις κόμπους σαν το σκουφί που φοράνε οι 
εργάτες το αντικρινό γιαπί
ή να σκουπίζω τα μάτια μου, - διατήρησα καλή την όρασή μου·
ποτέ μου δεν φόρεσα γυαλιά. Μιά απλή ιδιοτροπία τα μαντίλια.

Τώρα τα διπλώνω στα τέσσερα, στα οχτώ, στα δεκάξι
ν' απασχολώ τα δάχτυλά μου. Και τώρα θυμήθηκα
πως έτσι μετρούσα τη μουσική σαν πήγαινα στο Ωδείο
με μπλε ποδιά κι άσπρο γιακά, με δύο ξανθές πλεξούδες
- 8, 16, 32, 64, -
κρατημένη απ' το χέρι μιας μικρής φίλης μου ροδακινιάς
όλο φως και ροζ λουλούδια,
(συγχώρεσέ μου αυτά τα λόγια κακή συνήθεια) 32, 64, -
κι οι δικοί μου στήριζαν
μεγάλες ελπίδες στο μουσικό μου τάλαντο. Λοιπόν, σου ’λεγα 
για την πολυθρόνα -
ξεκοιλιασμένη - φαίνονται οι σκουριασμένες σούστες, τα άχερα -
έλεγα να την πάω δίπλα στο επιπλοποιείο,
μα που καιρός και λεφτά και διάθεση -  τι να πρωτοδιορθώσεις; -
έλεγα να ρίξω ένα σεντόνι πάνω της, - φοβήθηκα
τ' άσπρο σεντόνι σε τέτοιο φεγγαρόφωτο. Εδώ κάθισαν
άνθρωποι που ονειρεύτηκαν μεγάλα όνειρα, όπως κι εσύ κι όπως 
κι εγώ άλλωστε,
και τώρα ξεκουράζονται κάτω απ' το χώμα δίχως να 
ενοχλούνται απ' τη βροχή ή το φεγγάρι.
Άφησε με να’ρθω μαζί σου.

Θα σταθούμε λιγάκι στην κορφή της μαρμάρινης σκάλας του 
Αϊ-Νικόλα,
ύστερα εσύ θα κατηφορίσεις κι εγώ θα γυρίσω πίσω
έχοντας στ' αριστερό πλευρό μου τη ζέστα απ' το τυχαίο 
άγγιγμα του σακακιού σου
κι ακόμη μερικά τετράγωνα φώτα από μικρά συνοικιακά παράθυρα
κι αυτή την πάλλευκη άχνα απ' το φεγγάρι που 'ναι σα μια 
μεγάλη συνοδεία ασημένιων κύκνων - 
και δε φοβάμαι αυτή την έκφραση, γιατί εγώ
πολλές ανοιξιάτικες νύχτες συνομίλησα άλλοτε με το Θεό που 
μου εμφανίστηκε
ντυμένος την αχλύ και την δόξα ενός τέτοιου σεληνόφωτος,
και πολλούς νέους, πιο ωραίους κι από σένα ακόμη, του εθυσίασα,
έτσι λευκή κι απρόσιτη ν' ατμίζομαι μες στη λευκή μου φλόγα,
στη λευκότητα του σεληνόφωτος,
πυρπολημένη απ' τ' αδηφάγα μάτια των αντρών κι απ' τη 
δισταχτικήν έκσταση των εφήβων,
πολιορκημένη από εξαίσια, ηλιοκαμένα σώματα,
άλκιμα μέλη γυμνασμένα στο κολύμπι, στο κουπί, στο στίβο,
στο ποδόσφαιρο (που έκανα πως δεν τα 'βλεπα)
μέτωπα, χείλη και λαιμοί, γόνατα, δάχτυλα και μάτια,
στέρνα και μπράτσα και μηροί (κι αλήθεια δεν τα ’ βλεπα)
- ξέρεις, καμιά φορά, θαυμάζοντας, ξεχνάς, ό,τι θαυμάζεις, σου
φτάνει ο θαυμασμός σου, -
θε μου, τι μάτια πάναστρα, κι ανυψωνόμουν σε μιαν αποθέωση 
αρνημένων άστρων
γιατί, έτσι πολιορκημένη απ' έξω κι από μέσα,
άλλος δρόμος δε μου 'μενε παρά μονάχα προς τα πάνω ή προς 
τα κάτω. - Όχι, δε φτάνει.
Άφησε με να’ρθω μαζί σου .

Το ξέρω η ώρα είναι πια περασμένη. Άφησέ με,
γιατί τόσα χρόνια, μέρες και νύχτες και πορφυρά μεσημέρια,
έμεινα μόνη, ανένδοτη, μόνη και πάναγνη,
ακόμη στη συζυγική μου κλίνη πάναγνη και μόνη,
γράφοντας ένδοξους στίχους στα γόνατα του Θεού,
στίχους που, σε διαβεβαιώ, θα μένουνε σα λαξευμένοι σε 
άμεμπτο μάρμαρο
πέρα απ' τη ζωή μου και τη ζωή σου, πέρα πολύ. Δε φτάνει.
Άφησε με να’ρθω μαζί σου.

Τούτο το σπίτι δε με σηκώνει πια.
Δεν αντέχω να το σηκώνω στη ράχη μου.
Πρέπει πάντα να προσέχεις, να προσέχεις,
να στεριώνεις τον τοίχο με το μεγάλο μπουφέ
να στεριώνεις τον μπουφέ με το πανάρχαιο σκαλιστό τραπέζι
να στεριώνεις το τραπέζι με τις καρέκλες
να στεριώνεις τις καρέκλες με τα χέρια σου
να βάζεις τον ώμο σου κάτω απ' το δοκάρι που κρέμασε.
Και το πιάνο, σα μαύρο φέρετρο κλεισμένο. Δε τολμάς να τ'
ανοίξεις.
Όλο να προσέχεις, να προσέχεις, μην πέσουν, μην πέσεις. Δεν
αντέχω.
Άφησε με να’ έρθω μαζί σου.

Τούτο το σπίτι, παρ όλους τους νεκρούς του, δεν εννοεί να πεθάνει.
Επιμένει να ζει με τους νεκρούς του
να ζει απ' τους νεκρούς του
να ζει απ' τη βεβαιότητα του θανάτου του
και να νοικοκυρεύει ακόμη τους νεκρούς του σ' ετοιμόρροπα 
κρεββάτια και ράφια.
Άφησε με να’ρθω μαζί σου.

Εδώ, όσο σιγά κι αν περπατήσω μες στην άχνα της βραδιάς,
είτε με τις παντούφλες, είτε ξυπόλυτη,
κάτι θα τρίξει, - ένα τζάμι ραγίζει ή κάποιος καθρέφτης,
κάποια βήματα ακούγονται, - δεν είναι δικά μου.
Έξω, στο δρόμο μπορεί να μην ακούγονται τούτα τα βήματα, -
η μεταμέλεια, λένε, φοράει ξυλοπάπουτσα, -
κι αν κάνεις να κοιτάξεις σ' αυτόν ή τον άλλον καθρέφτη,
πίσω απ' την σκόνη και τις ραγισματιές,
διακρίνεις πιο θαμπό και πιο τεμαχισμένο το πρόσωπό σου,
το πρόσωπο σου που άλλο δε ζήτησες στη ζωή παρά να το
κρατήσεις καθάριο κι αδιαίρετο.

Τα χείλη του ποτηριού γυαλίζουν στο φεγγαρόφωτο
σαν κυκλικό ξυράφι πώς να το φέρω στα χείλη μου;
όσο κι αν διψώ, - πως να το φέρω; - Βλέπεις;
έχω ακόμη διάθεση για παρομοιώσεις, - αυτό μου απόμεινε,
αυτό με βεβαιώνει ακόμη πως δεν λείπω.
Άφησε με να’ρθω μαζί σου....

Φορές-φορές, την ώρα που βραδιάζει, έχω την αίσθηση
πως έξω απ' τα παράθυρα περνάει ο αρκουδιάρης με τη γριά
βαριά του αρκούδα
με το μαλλί της όλο αγκάθια και τριβόλια
σηκώνοντας σκόνη στο συνοικιακό δρόμο
ένα ερημικό σύννεφο σκόνη που θυμιάζει το σούρουπο
και τα παιδιά έχουν γυρίσει σπίτια τους για το δείπνο και δεν τ'
αφήνουν πια να βγουν έξω
μ' όλο που πίσω απ' τους τοίχους μαντεύουν το περπάτημα της 
γριάς αρκούδας -
κι η αρκούδα κουρασμένη πορεύεται μες στη σοφία της μοναξιάς 
της, μην ξέροντας για που και γιατί-
έχει βαρύνει, δεν μπορεί πια να χορεύει στα πισινά της πόδια
δεν μπορεί να φοράει τη δαντελένια σκουφίτσα της
να διασκεδάζει τα παιδιά, τους αργόσχολους, τους απαιτητικούς,
και το μόνο που θέλει είναι να πλαγιάσει στο χώμα
αφήνοντας να την πατάνε στην κοιλιά, παίζοντας έτσι το 
τελευταίο παιχνίδι της,
δείχνοντας την τρομερή της δύναμη για παραίτηση,
την ανυπακοή της στα συμφέροντα των άλλων, στους κρίκους 
των χειλιών της, στην ανάγκη των δοντιών της,
την ανυπακοή της στον πόνο και στη ζωή
με τη σίγουρη συμμαχία του θανάτου - έστω κι ενός αργού 
θανάτου  -
την τελική της ανυπακοή στο θάνατο με τη συνέχεια και τη 
γνώση της ζωής
που ανηφοράει με γνώση και με πράξη πάνω απ τη σκλαβιά της.

Μα ποιος μπορεί να παίξει ως το τέλος αυτό το παιχνίδι;
Κι η αρκούδα σηκώνεται πάλι και πορεύεται
υπακούοντας στο λουρί της, στους κρίκους της, στα δόντια της,
χαμογελώντας με τα σκισμένα χείλη της στις πενταροδεκάρες
που της ρίχνουνε τα ωραία κι ανυποψίαστα παιδιά
(ωραία ακριβώς γιατί είναι ανυποψίαστα)
και λέγοντας ευχαριστώ. Γιατί οι αρκούδες που γεράσανε
το μόνο που έμαθαν να λένε είναι: ευχαριστώ, ευχαριστώ.
Άφησέ με να’ ρθω μαζί σου.

Τούτο το σπίτι με πνίγει. Μάλιστα η κουζίνα
είναι σαν το βυθό της θάλασσας.Τα μπρίκια κρεμασμένα γυαλίζουν
σα στρογγυλά, μεγάλα μάτια απίθανων ψαριών,
τα πιάτα σαλεύουν αργά σαν τις μέδουσες,
φύκια κι όστρακα πιάνονται στα μαλλιά μου - δεν μπορώ να 
τα ξεκολλήσω ύστερα,
δεν μπορώ ν' ανέβω πάλι στην επιφάνεια -
ο δίσκος μου πέφτει απ' τα χέρια άηχος, - σωριάζομαι
και βλέπω τις φυσαλίδες απ' την ανάσα μου ν' ανεβαίνουν,
ν' ανεβαίνουν
και προσπαθώ να διασκεδάσω κοιτάζοντές τες
κι αναρωτιέμαι τι θα λέει αν κάποιος βρίσκεται από πάνω και 
βλέπει αυτές τις φυσαλίδες,
τάχα πως πνίγεται κάποιος ή πως ένας δύτης ανιχνεύει τους βυθούς;

Κι αλήθεια δεν είναι λίγες οι φορές που ανακαλύπτω εκεί, στο βάθος του πνιγμού,
κοράλλια και μαργαριτάρια και θησαυρούς ναυαγισμένων πλοίων,
απρόοπτες συναντήσεις, και χτεσινά και σημερινά μελλούμενα,
μιαν επαλήθευση σχεδόν αιωνιότητας,
κάποιο ξανάσασμα, κάποιο χαμόγελο αθανασίας, όπως λένε,
μιαν ευτυχία, μια μέθη, κι ενθουσιασμόν ακόμη,
κοράλλια και μαργαριτάρια και ζαφείρια·
μονάχα που δεν ξέρω να τα δώσω - όχι τα δίνω·
μονάχα που δεν ξέρω αν μπορούν να τα πάρουν - πάντως εγώ 
τα δίνω.
Άφησέ με να’ρθω μαζί σου....

Μια στιγμή, να πάρω τη ζακέτα μου.
Τούτο τον άστατο καιρό, όσο να 'ναι, πρέπει να φυλαγόμαστε.
Έχει υγρασία τα βράδια, και το φεγγάρι
δε σου φαίνεται, αλήθεια, πως επιτείνει την ψύχρα;

Άσε να σου κουμπώσω το πουκάμισο - τι δυνατό το στήθος σου,
- τι δυνατό φεγγάρι, - η πολυθρόνα, λέω - κι όταν σηκώνω
το φλιτζάνι απ' το τραπέζι
μένει από κάτω μιά τρύπα σιωπή, βάζω αμέσως την παλάμη 
μου επάνω
να μην κοιτάξω μέσα, - αφήνω πάλι το φλιτζάνι στη θέση του·
και το φεγγάρι μια τρύπα στο κρανίο του κόσμου - μην κοιτάξεις μέσα,
είναι μια δύναμη μαγνητική που σε τραβάει- μην κοιτάξεις,
μην κοιτάχτε,
ακούστε με που σας μιλάω θα πέσετε μέσα.Τούτος ο ίλιγγος
ωραίος, ανάλαφρος θα πέσεις, -
ένα μαρμάρινο πηγάδι το φεγγάρι,
ίσκιοι σαλεύουν και βουβά φτερά, μυστηριακές φωνές - δεν τις ακούτε;

Βαθύ βαθύ το πέσιμο,
Βαθύ βαθύ το ανέβασμα,
το αέρινο άγαλμα κρουστό μες στ' ανοιχτά φτερά του,
βαθειά-βαθειά η αμείλικτη ευεργεσία της σιωπής, -
τρέμουσες φωταψίες της άλλης όχθης, όπως ταλαντεύεσαι μες
στο ίδιο σου το κύμα,
ανάσα ωκεανού. Ωραίος, ανάλαφρος
ο ίλιγγος τούτος, - πρόσεξε, θα πέσεις. Μην κοιτάς εμένα,
εμένα η θέση μου είναι το ταλάντευμα - ο εξαίσιος ίλιγγος.
Έτσι κάθε απόβραδο 
έχω λιγάκι πονοκέφαλο, κάτι ζαλάδες.

Συχνά πετάγομαι στο φαρμακείο απέναντι για καμμιάν ασπιρίνη,
άλλοτε πάλι βαριέμαι και μένω με τον πονοκέφαλό μου
ν' ακούω μες στους τοίχους τον κούφιο θόρυβο που κάνουν
οι σωλήνες του νερού,
ή ψήνω έναν καφέ, και, πάντα αφηρημένη,
ξεχνιέμαι κ ετοιμάζω δυο ποιος να τον πιει τον άλλον; -
αστείο αλήθεια, τον αφήνω στο περβάζι να κρυώνει
ή κάποτε πίνω και τον δεύτερο, κοιτάζοντας απ' το παράθυρο
τον πράσινο γλόμπο του φαρμακείου
σαν το πράσινο φως ενός αθόρυβου τραίνου που έρχεται να με
πάρει
με τα μαντίλια μου, τα στραβοπατημένα μου παπούτσια, τη
μαύρη τσάντα μου, τα ποιήματα μου,
χωρίς καθόλου βαλίτσες - τι να τις κάνεις;
Άφησέ με να’ ρθω μαζί σου.

Α, φεύγεις; Καληνύχτα. Όχι, δε θα έρθω. Καληνύχτα.
Εγώ θα βγω σε λίγο. Ευχαριστώ. Γιατί, επιτέλους, πρέπει
να βγω απ' αυτό το τσακισμένο σπίτι.
Πρέπει να δω λιγάκι πολιτεία, - όχι, όχι το φεγγάρι -
την πολιτεία με τα ροζιασμένα χέρια της, την πολιτεία 
του μεροκάματου,
την πολιτεία που ορκίζεται στο ψωμί και στη γροθιά της
την πολιτεία που μας αντέχει στη ράχη της
με τις μικρότητες μας, τις κακίες, τις έχτρες μας,
με τις φιλοδοξίες, την άγνοιά μας και τα γερατειά μας, -
ν' ακούσω τα μεγάλα βήματά της πολιτείας,
να μην ακούω πια τα βήματα σου
μήτε τα βήματα του Θεού, μήτε και τα δικά μου βήματα.
Καληνύχτα.

(Το δωμάτιο σκοτεινιάζει. Φαίνεται πως κάποιο σύννεφο θα έκρυψε το φεγγάρι. Μονομιάς, σαν κάποιο χέρι να δυνάμωσε το ραδιόφωνο του γειτονικού μπαρ, ακούστηκε μια πολύ γνωστή μουσική φράση.
Και τότε κατάλαβα πως όλη τούτη τη σκηνή τη συνόδευε
χαμηλόφωνα η "Σονάτα του Σεληνόφωτος", μόνο το πρώτο μέρος. Ο νέος θα κατηφορίζει τώρα μ' ένα ειρωνικό κι ίσως συμπονετικό
χαμόγελο στα καλογραμμένα χείλη του και μ' ένα συναίσθημα
απελευθέρωσης. Όταν θα φτάσει ακριβώς στον Αη-Νικόλα, πριν
κατέβει τη μαρμάρινη σκάλα, θα γελάσει, - ένα γέλιο δυνατό,
ασυγκράτητο. Το γέλιο του δε θ' ακουστεί καθόλου ανάρμοστα κάτω απ' το φεγγάρι. Ίσως το μόνο ανάρμοστο να είναι το ότι δεν είναι καθόλου ανάρμοστο. Σε λίγο ο Νέος θα σωπάσει, θα σοβαρευτεί και θα πει: "Η παρακμή μιάς εποχής". Έτσι, ολότελα ήσυχος πια, θα ξεκουμπώσει πάλι το πουκάμισό του και θα τραβήξει το δρόμο του.
Όσο για τη γυναίκα με τα μαύρα, δεν ξέρω αν βγήκε τελικά απ το
σπίτι. Το φεγγαρόφωτο λάμπει ξανά. Και στις γωνίες του δωματίου οι σκιές σφίγγονται από μιαν αβάσταχτη μετάνοια, σχεδόν οργή, όχι τόσο για τη ζωή, όσο για την άχρηστη εξομολόγηση. Ακούτε; Το ραδιόφωνο συνεχίζει.):

Αθήνα, Ιούνιος 1956
Γιάννης Ρίτσος

Στην τελική ευθεία η παράδοση του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης


Τις συμβάσεις των έργων «Εκτέλεση εργασιών στο Μουσικό Σχολείο Σπάρτης» και «Συντήρηση της με αριθμό 32 Επ. Ο. Μολάοι – Πάκια – Ελιά, της με αριθμό 33 Επ.Ο. στο τμήμα Παπαδιάνικα – Πλύτρα, της με αριθμό Επ.Ο. Συκιά – Φοινίκι – Παπαδιάνικα και της αριθμό 36 Ε.Ο. στο Τμήμα Ελιά – Ασωπός», υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για την παράδοση του νέου κτιρίου του Μουσικού Σχολείου, το οποίο είναι σε μεγάλο ποσοστό ολοκληρωμένο και απομένει η παράδοση του αύλειου χώρου για την παράδοσή του στη μαθητική κοινότητα.

Επίσης, μεταξύ άλλων ο κ. Τατούλης υπέγραψε την υλοποίηση του έργου «Αντιμετώπιση καταπτώσεων στην Ε.Ο. 7 Κόρινθος – Άργος – Τρίπολη».


ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2021!


Η Καλαμάτα τελικά δεν τα κατάφερε...
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Υπουργείο Πολιτισμού, η πόλη που θα έχει την τιμή να είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 μαζί με το Νόβισαντ της Σερβίας και την Τιμιοσοάρα της Ρουμανίας είναι η Ελευσίνα.

Πάολα: Μόλις κυκλοφόρησε το νέο της video clip!


Κυκλοφόρησε το νέο video clip της Πάολας για το τραγούδι «Θυμός» σε μουσική του Γιώργου Θεοφάνους.
Το clip του τραγουδιού σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Ρήγος.

Η Πάολα που εμφανίζεται με τον Σάκη Ρουβά και την Τάμτα στο Κέντρο Αθηνών επέστρεψε με κέφι και πάθος στη δουλειά μετά τον θάνατο του αγαπημένου της πατέρα που της στοίχισε πολύ.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Εκδήλωση προς τιμήν των δωρητών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου


Αύριο Σάββατο 12.11.2016 και ώρα 11:00 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, προς τιμήν δωρητών, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει δωρεές σε υφιστάμενες υπηρεσίες.

Γεύσεις και Μυρωδιές : ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ


Υλικά:

1 κουτί φύλλα σφολιάτας
3-4 μεγάλα πράσινα κολοκύθια
200 gr τυρί φέτα
50 gr κεφαλοτύρι
50 gr γραβιέρα
50 gr παρμεζάνα
λίγο άνηθο
1 μικρό κρεμμύδι ξερό
1-2 αυγά
1 κουτί μανιτάρια κονσέρβα (προαιρετικά)
2 κουτάλια σούπας ρύζι
λάδι
βούτυρο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε και τρίβουμε τα κολοκύθια από τη χοντρη πλευρά του τρίφτη (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  την ψύχα-το εσωτερικό, που φυλάξαμε από κολοκυθάκια, αν την προηγούμενη είχαμε κάνει γεμιστά!).
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε ελάχιστο λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι, το άνηθο και τα μανιτάρια. Με του που μαραθούν λίγο τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ βαθύ έχουμε ρίξει τα τριμμένα κολοκύθια, τα διάφορα τυριά, τα λαχανικά που σωτάραμε, το ρύζι ωμό (το οποίο θα ψηθεί με τα υπόλοιπα στο φούρνο και θα τραβήξει τα υγρά για να μη μαλακώσει το φύλλο) και τέλος ρίχνουμε το αλατοπίπερο και τα αυγά, αφού τα έχουμε χτυπήσει πρώτα κάπου ξέχωρα.

Παίρνουμε ένα ταψί πυρίμαχο ή πυρέξ λίγο μικρότερο σε διαστάσεις από τα φύλλα της σφολιάτας και το αλείφουμε με το βούτυρο στον πάτο και στα πλάγια.
Στρώνουμε το ένα από τα δύο φύλλα σφολιάτας. Αν τα φύλλα ήταν στη κατάψυξη πρέπει πριν τα χρησιμοποιήσουμε να τα αφήσουμε να ξεπαγώσουν αλλά όχι τελείως.
Ανακατεύουμε το μείγμα που φτάξαμε στο μπωλ να γίνει ομοιόμορφο και το αδειάζουμε στο στρωμένο φύλλο φροντίζοντας να σκορπιστεί ομοιόμορφα.
Παίρνουμε το δεύτερο φύλλό και σκεπάζουμε το μείγμα. Αν περισσεύει γύρω γύρω φύλλο το στρίβουμε προς τα μέσα.
Τέλος χαράζουμε σε κομμάτια την επιφάνεια και αλείφουμε με λίγο βούτυρο.

Βάζουμε το ταψί μας σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει να ψηθεί για 30′ με 40′ στους 200-220 βαθμούς.
Είναι έτοιμο όταν ροδίσει και αν βυθίσουμε ένα μαχαιράκι έκει που το έχουμε χαράξει βλέπουμε ότι δεν βγάζει πλέον πολλά υγρά.


ΠΗΓΗ: loukoulos.com

Γίνονται... σήμερα, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ζώδια σήμερα 11 Νοεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Με την είσοδο της Σελήνης στο ζώδιο σας και σε εξάγωνο με τον Άρη που πάντα σας κυβερνά, έντονος θα είναι ο αυθορμητισμό σας, επαναστατικές οι διαθέσεις σας, πρωτοποριακά τα σχέδια σας. Στα επαγγελματικά σας στρώνει ο δρόμος, τώρα θα έχετε τη δυνατότητα να εφαρμόσετε τις ιδέες σας, φεύγουν τα εμπόδια περνάτε σε περίοδο ευχάριστων και εποικοδομητικών αλλαγών. Στα ερωτικά σας ελκυστικό πρόσωπο θα σας ερωτευτεί, με αυτό το άτομο θα νιώσετε έντονο ερωτισμό ίσως και ανεξέλεγκτο πάθος.

ΤΑΥΡΟΣ
 Όρεξη για δράση θα σας φέρει ο ερχομός της Σελήνης στον Κριό. Νέα πρόταση θα ακούσετε στον επαγγελματικό σας χώρο, θα σας δώσω ευθέως τη συμβουλή να μην την απορρίψετε, θα είναι ιδιαιτέρως συμφέρουσα. Καταφθάνει στα χέρια σας χρηματικό ποσό που αναμένατε, ωστόσο προσοχή να μην υπερβεί η διάθεση σας για υλικές αγορές, χειριστείτε με σύνεση τα οικονομικά σας. Δείξτε ενδιαφέρον σε θέματα που αφορούν οικογενειακά σας πρόσωπα, πείτε ναι σε πρόταση διασκέδασης θα υπάρξει ευχάριστο ερωτικό συμβάν.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Ο ερχομός της Σελήνης στον Κριό θα φέρει συνομιλίες και συναντήσεις που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε στάση ζωής, τώρα θα θελήσετε να βγείτε από την αδράνεια, θα περάσετε σε διεκδικήσεις. Μην δειλιάσετε να κινηθείτε προς νέα κατεύθυνση στην επαγγελματική σας ζωή, έρχεται πρόταση που θα καθορίσει την πορεία της καριέρας σας. Πάρτε την απόφαση να δράσετε δυναμικά, η χρονική στιγμή ενδείκνυται για ριζικές αλλαγές. Στον ερωτικό σας τομέα ένα καινούργιο πρόσωπο θα σας δημιουργήσει δυνατότητα νέας ερωτικής σχέσης.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Με τον ερχομό της Σελήνης στον Κριό και σε εξάγωνο με τον Άρη αυθορμητισμός και εξωστρέφεια θα είναι τα χαρακτηριστικά σας. Για εσάς που αναζητάτε εργασία θα εμφανιστεί νέα ευκαιρία. Σήμερα θα συναναστραφείτε με καινούργια άτομα, η διάθεση σας να αξιοποιήσετε τις νέες γνωριμίες που θα προκύψουν, θα σας βοηθήσουν να προσπεράσετε τη στασιμότητα και να καταλήξετε σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Συγκεκριμένο πρόσωπο με έντονο ερωτικό ενδιαφέρον για εσάς, θα σας κάνει πρόταση για ραντεβού. Έρχονται ευχάριστες ερωτικές εξελίξεις με ενδεχόμενο σταθερής σχέσης. 

ΛΕΩΝ
Βγαίνουν στην επιφάνεια οι ηγετικές σας ικανότητες. Με την Σελήνη να εισέρχεται στον Κριό, ρίσκο, αυτοπεποίθηση και πείσμα θα είναι τα τρία βασικά στοιχεία που θα σας οδηγήσουν σε πράξεις αποφασιστικές. Στον επαγγελματικό σας τομέα θα κερδίσετε εκτίμηση και εμπιστοσύνη, έρχονται ευνοϊκές προτάσεις και συνεργασίες που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την οικονομική σας κατάσταση. Εμπιστευτείτε το ένστικτο σας και περάστε σε διεκδικήσεις, δεν θα υπάρξει αποτυχημένη κατάληξη. Ευχάριστη ερωτική συνάντηση δεν αποκλείεται να ανατρέψει όλη την ερωτική σας ζωής. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Με την εμφάνιση της Σελήνης στον Κριό και σε εξάγωνο με τον Άρη σήμερα θα θελήσετε να διεκδικήσετε την κορυφή, να κυνηγήσετε με στόχο την απόλυτη επιτυχία. Επαγγελματική ωριμότητα θα δείξετε στις εργασιακές σας υποθέσεις, έρχονται χρηματικές απολαβές, συναισθηματική ικανοποίηση θα νιώσετε από κριτική που θα σας ασκηθεί. Θα υπάρξει απρόοπτη ερωτική πρόκληση, ωστόσο προσπαθήστε να διατηρήσετε σταθερότητα στον ερωτικό σας τομέα, αποφύγετε τις επιπόλαιες επιλογές. 

ΖΥΓΟΣ
Με τη Σελήνη στον Κριό και σε εξάγωνο με τον Άρη, τολμηρές και ασυνήθιστες θα είναι οι ενέργειες σας, νέο τρόπο προσέγγισης θα τηρήσετε σε κάποια δύσκολα ζητήματα επαγγελματικά ή συναισθηματικά. Κοινωνική θα είναι η διάθεση σας, σήμερα θα βρεθείτε ανάμεσα σε καινούργια πρόσωπα, οι συνομιλίες σας θα είναι ευχάριστες και πολλά υποσχόμενες. Δυνατή ερωτική έκπληξη θα σας φέρει μια τυχαία συνάντηση, αν αποφασίσετε να βάλετε σε λειτουργία την ελκυστικότητα σας, τότε δεν αποκλείεται να σημειωθεί έναρξη δεσμού. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Με τη  Σελήνη να εισέρχεται στον Κριό, θα φανείτε ιδιαιτέρως μαχητικοί, η στρατηγική που θα εφαρμόσετε θα σας τοποθετήσει στη θέση του νικητή. Δυναμική και ανυποχώρητη θα είναι η στάση σας σε θέματα εργασιακών διεκδικήσεων, δεν αποκλείεται να τεθεί ζήτημα προαγωγής ή χρηματικής αύξησης. Μια νέα ερωτική γνωριμία θα ιντριγκάρει τις αισθήσεις σας, αυτή η ευκαιρία θα είναι η κατάλληλη για όσους από εσάς θέλετε να αλλάξετε ερωτικό ταίρι ή είστε μόνοι και σας κούρασε το αβέβαιο. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Ο ερχομός της Σελήνης στον Κριό θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα σας, αυτή τη φορά θα ανεβάσετε ψηλά τον πήχη των διεκδικήσεων σας, η στιγμή θα είναι ευνοϊκή για νέο ξεκίνημα. Δεν αποκλείεται να λάβετε νέες επαγγελματικές προτάσεις ωστόσο μην δεχτείτε να αναλάβετε το οτιδήποτε αν πρώτα δεν ζυγίσετε τα υπέρ και τα κατά. Έρχονται ερωτικές επιτυχίες, σε περίπτωση που κάνετε προσπάθειες επανασύνδεσης θα λάβετε θετική και άμεση ανταπόκριση. Για όσους από εσάς είστε ήδη σε σχέση ανοιχτό θα είναι το ενδεχόμενο ξαφνικής δέσμευσης.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Με την εμφάνιση της Σελήνης στο Κριό θα έχετε τη διάθεση να ρισκάρετε, μελετήστε καλά τα ενδεχόμενα σε τυχόν οικονομικά άλματα. Μάχιμη δυναμικότητα θα χαρακτηρίζει τις πράξεις σας, στα χέρια σας θα βρίσκεται ο έλεγχος των επαγγελματικών εξελίξεων που θα προκύψουν. Καινούργια πρόταση θα σας ανοίξει δυνατότητα επαγγελματικής βελτίωσης. Θα υπάρξει ενδεχόμενο νέας ερωτικής γνωριμίας, με τη Σελήνη σε τετράγωνο με την Αφροδίτη εσείς που είστε σε σχέση προσοχή να μην απογοητεύσετε ή πληγώσετε το ερωτικό ταίρι που έχετε δίπλα σας. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Δυναμική και γεμάτη αυτοπεποίθηση θα είναι η στάση σας, με την εμφάνιση της Σελήνης στον Κριό στόχος σας θα είναι να δώσετε τέλος στο στάσιμο και να περάσετε σε νέο ξεκίνημα. Έντονη θα είναι η ανάγκη σας για αλλαγές ωστόσο για να μην υπάρξουν απότομες απογοητεύσεις καλό θα είναι τοποθετήσετε τις επιθυμίες σας σε συνετά πλαίσια, βαδίστε πατώντας γερά στο έδαφος. Ανεβασμένες θα είναι οι ερωτικές σας διαθέσεις, σε συνδυασμό με την έντονη κοινωνικότητα που θα σας διακατέχει, θα καταφέρετε να προσελκύσετε κοντά σας καινούργια πρόσωπα. 

ΙΧΘΕΙΣ
Νέες επαγγελματικές ευκαιρίες θα σας φέρει ο ερχομός της Σελήνης στον Κριό. Φανείτε θετικοί στις προτάσεις που θα σας κάνουν, θα υπάρξει προοπτική επαγγελματικής ανόδου ίσως μια προαγωγή, ίσως ένα καινούργιο επιχειρηματικό άνοιγμα. Ενθουσιασμός και δυναμικότητα θα χαρακτηρίζουν τις διαθέσεις σας, ωστόσο προσοχή να μην υπερεκτιμήσετε τις δυνατότητες σας και πέσετε σε υπερβολές. Πιθανή θα είναι η προοπτική νέας ερωτικής γνωριμίας, εσείς που θέλετε να ξεφύγετε από τα παλιά δεχτείτε το ραντεβού που θα σας ζητηθεί.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Ο καιρός σήμερα

Νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα και στα νησιά του Aνατολικού Αιγαίου αναμένουμε σήμερα Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016. 
Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατούν νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές βροχές.

Η θερμοκρασία θα  κυμανθεί από 9 έως 20 και τοπικά 21 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, 4 έως 17 στη βόρεια Ελλάδα, 6 έως 20 και τοπικά 21 στη δυτική Ελλάδα, 10 έως 19 στο βόρειο Αιγαίο και από 13 έως 20 και τοπικά 21 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από τα δυτικά έως  4 και τοπικά 5 με 6 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: weather.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 11 Νοεμβρίου


384: Ο Σιρίκιος ανεβαίνει στον παπικό θρόνο. Είναι αυτός που θα καθιερώσει τον όρο «papa» (πάπας). Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον τιμά ως άγιο.

1215: Η 4η Σύνοδος του Λατερανού υιοθετεί το Δόγμα της Μετουσίωσης (Transubstantiatio), σύμφωνα με το οποίο κατά τη Θεία Ευχαριστία ο Άρτος και ο Οίνος μεταβάλλονται σε Σώμα και Αίμα του Χριστού.

1647: Η Μασαχουσέτη γίνεται η πρώτη περιοχή των μετέπειτα ΗΠΑ, που καθιερώνει την υποχρεωτική εκπαίδευση στα σχολεία.

1790: Οι άγγλοι εισάγουν για πρώτη φορά χρυσάνθεμα από την Ιαπωνία.


1821: Γεννιέται ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Πέθανε το 1881.

1826: Η Ελληνική Κυβέρνηση μεταφέρει την έδρα της από το Ναύπλιο στην Αίγινα.

1831: Εκτελείται στην αγχόνη ο Νατ Τέρνερ, Αμερικάνος σκλάβος που οργάνωσε εξέγερση στην Βιρτζίνια με αποτέλεσμα με σκοτωθούν περίπου 60 λευκοί και πάνω από 100 έγχρωμοι.

1867: Το βασιλικό ζεύγος Γεωργίου Α' και Όλγας, μετά την τέλεση των γάμων τους, φτάνει στην Ελλάδα με τον ατμοδρόμωνα «Μεσολόγγιον».

1868: Οι πρώτοι αγώνες στίβου στην Αμερική διεξάγονται στο κλειστό στάδιο Empire Skating Rink της Νέας Υόρκης.



1869: Γεννιέται ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ', που συνέπραξε με το φασίστα Μουσολίνι.

1871: Γίνονται οι πρώτοι αγώνες ποδοσφαίρου για το Κύπελλο Αγγλίας αποκλειστικά από ομάδες, που προέρχονται από το Νότο: Κρύσταλ Πάλας- Χίττσιν (0-0) και Σίβιλ Σέρβις-Μπαρνς, όπου όμως οι πρώτοι δεν μπορούν να συμπληρώσουν ομάδα.

1875: Γεννιέται ο Ανατόλι Λουνατσάρσκι, ρώσος επαναστάτης, πρώτος επίτροπος των Σοβιέτ για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. (Θαν. 26/12/1933)

1880: Στη Μελβούρνη εκτελείται δια απαγχονισμού ο θρυλικός Ιρλανδός παράνομος Νεντ Κέλι.



1883: Γεννιέται στη Λειψία η υψίφωνος και μετέπειτα μεσόφωνος Elena Gerhardt.



1885: Γεννιέται ο Αμερικανός Τζορτζ Πάτον, ένας από τους βασικούς συντελεστές της νίκης των συμμάχων στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1912 -νεαρός υπολοχαγός τότε- αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης με την ομάδα των ΗΠΑ στο μοντέρνο πένταθλο και κατετάγη πέμπτος, αφού απέτυχε στη σκοποβολή. (Θαν. 21/12/1945)

1887: Εκτελούνται τέσσερις αναρχικοί ακτιβιστές, που είχαν καταδικασθεί σε θάνατο για τον φόνο ενός αστυνομικού κατά τις ταραχές του Σικάγου το Μάιο του 1886, που οδήγησαν στην καθιέρωση της εργατικής πρωτομαγιάς. Πρόκειται για τους: Όγκαστ Σπις (32 ετών), Άλμπερτ Πάρσονς (49 ετών), Άντολφ Φίσερ (39 ετών) και Τζορτζ Ένγκελ (61 ετών).

1901: Γεννιέται η σύζυγος του Γιόσεφ Γκέμπελς, Μάγκντα γνωστή για την αφοσίωση της έως το τέλος στο ναζιστικό καθεστώς.

1911: Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Βρετανίας, η Ρωσία εισβάλει στη βόρεια Περσία.

1912: Η Συνέλευση της Σάμου με πρόεδρο το Θεμιστοκλή Σοφούλη κηρύσσει την ένωση με την Ελλάδα.


1912: Απελευθερώνεται η Καστοριά από τον Ελληνικό Στρατό.



1917: Πεθαίνει η τελευταία βασίλισσα της Χαβάης, Λιλιουοκαλάνι.



1918: Οι δυνάμεις της Αντάντ και η Γερμανία υπογράφουν ανακωχή. Τερματίζεται ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών. Επισήμως, ο πόλεμος τελείωσε στις 11:00, την "ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας του ενδέκατου μήνα" του 1918.

1918: Εκθρονίζεται ο αυτοκράτορας Κάρολος Α' της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

1918: Η Πολωνία κηρύσσει την ανεξαρτησία της.

1919: Ο Κεμάλ κηρύσσει πόλεμο εναντίον της Ελλάδας και στρατολογεί στρατιώτες στο εσωτερικό της Τουρκίας.

1921: Στις ΗΠΑ, αφιερώνεται ο πρώτος τάφος στον άγνωστο στρατιώτη, σε ειδική τελετή για το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.



1926: Γεννιέται η Μαρία Τερέζα ντε Φιλίπις, Ιταλίδα οδηγός αγώνων αυτοκινήτου, η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε σε αγώνες της Φόρμουλα 1. 



1929: Γεννιέται ο Μεξικανός συγγραφέας Κάρλος Φουέντες.

1932: Η κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη, της οποίας οι προγραμματικές δηλώσεις συζητούνται στη Βουλή από τριημέρου, κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

1938: Οι Εβραίοι υποχρεώνονται από το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας να φορούν στο πέτο τους το Άστρο του Δαβίδ.

1940: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Καταναυμαχείται ο ιταλικός στόλος στον Τάραντα, με τη συμβολή ελληνικού στολίσκου αντιτορπιλικών.



1940: Το τζιπ, που εξελίχθηκε από τις δυνάμεις του μηχανικού του στρατού των ΗΠΑ και κατασκευάστηκε από τον Γουίλις, κάνει το ντεμπούτο του.



1942: Η τουρκική Βουλή ψηφίζει νόμο που επιβάλλει έκτακτη εισφορά στην κινητή και ακίνητη περιουσία (Varlik vergisi). Ο νόμος αυτός, όργανο φυλετικού διωγμού, στρέφεται κυρίως εναντίον των Ελλήνων, των Εβραίων και των Αρμενίων.

1942: Γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στο ελεύθερο μέχρι τότε κομμάτι της Γαλλίας κυριεύοντας το Βυσί και τη Λιμόζ και φτάνουν μέχρι τα σύνορα της Γαλλίας.

1943: Στη Γαλλία, οι Γερμανοί διαλύουν αντιναζιστική πορεία στην Γκρενόμπλ.

1944: Η νέα μεταπολεμική δραχμή, ίση με 50 δισεκατομμύρια παλαιές κατοχικές δραχμές, τίθεται σε κυκλοφορία. 



1945: Γεννιέται ο Ντανιέλ Ορτέγκα, ηγέτης των Σαντινίστας, που ανέτρεψαν το δικτάτορα Σομόσα, και Πρόεδρος της Νικαράγουα από το 1984 έως το 1990.



1947: Ο Ιάννης Ξενάκης, καταδικασμένος σε θάνατο από το ελληνικό κράτος για τη συμμετοχή του στον ΕΛΑΣ, βρίσκει καταφύγιο στο Παρίσι.

1949: Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας αξιώνει τη διεθνή της αναγνώριση.



1950: Σμήνος Ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών αναχωρεί για την Κορέα, προκειμένου να λάβει μέρος στις εκεί επιχειρήσεις, υπό τις δυνάμεις του ΟΗΕ. (Πόλεμος της Κορέας)



1951: Ο Χουάν Περόν εκλέγεται Πρόεδρος της Αργεντινής για έκτη συνεχή φορά.

1952: Στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας οι εφευρέτες Τζον Μούλιν και Γουέιν Τζόνσον παρουσιάζουν το πρώτο βίντεο.

1953: Για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής, επιστήμονες στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης εντοπίζουν με σιγουριά και φωτογραφίζουν τον ιό της πολιομυελίτιδας.



1953: Σε εργοστάσιο της Καλλιθέας γίνεται η πρώτη επίδειξη τηλεόρασης στην Ελλάδα.

1953: Στις Φιλιππίνες, ο Ραμόν Μαγκσέισεϊ αναδεικνύεται νικητής των προεδρικών εκλογών.

1955: Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοινώνει, ότι όλοι οι κριτές των Ολυμπιακών Αγώνων θα πρέπει να δίνουν όρκο αμεροληψίας για να αντιστρέψουν την άποψη, ότι υποστηρίζουν τους αθλητές της χώρας τους στους αγώνες

1962: Το Στάλινγκραντ ξαναπαίρνει την παλιά του ονομασία Βολγκογκραντ.



1962: Γεννιέται ο ποδοσφαιριστής Γιώργος Μητσιμπόνας που έφυγε άδοξα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1997.



1962: Γεννιέται η αμερικανίδα ηθοποιός Ντεμι Μουρ.

1965: Η Ροδεσία, μετέπειτα γνωστή ως Ζιμπάμπουε, ανακοινώνει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

1970: Οι ΗΠΑ παραδίδουν τη μεγάλη βάση τους στο Λονγκ Μπινχ στους Νοτιοβιετναμέζους, σηματοδοτώντας το τέλος της άμεσης αμερικανικής ανάμιξης στον Πόλεμο του Βιετνάμ.



1971: Φτάνει στην Αθήνα ο πατέρας της δολοφονημένης δημοσιογράφου Τσάπμαν.

1973: Η Αίγυπτος και το Ισραήλ υπογράφουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.



1974: Γεννιέται ο αμερικάνος ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο.



1976: Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σημειώνει τα πρώτα δύο επίσημα γκολ στην καριέρα του εναντίον της Σαν Λορέντσο στο Μαρ ντελ Πλάτα.

1979: Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ζητά από τις ΗΠΑ την έκδοση του Σάχη, την ίδια ώρα, που ισλαμιστές φοιτητές κρατούν περισσότερους από 60 ομήρους στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη.



1980: Ο Μίμης Δομάζος αποχαιρετάει την Εθνική Ελλάδας με γκολ στον αγώνα εναντίον της Αυστραλίας (3-3) στην Αθήνα.



1990: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο μεγάλος μας ποιητής, Γιάννης Ρίτσος. Γεννήθηκε το 1909 στη Μονεμβασιά.



1990: Πεθαίνει ο Αλέξης Μινωτής, ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου. (Γεν. 8/8/1898)

1991: Το ισραηλινό Κοινοβούλιο υιοθετεί απόφαση, σύμφωνα με την οποία το θέμα των υψιπέδων του Γκολάν δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

1992: Την άμεση αποφυλάκιση του εκδότη της εφημερίδας "Αυγή", Λευτέρη Βουτσά, ζητά το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Ο εκδότης είχε προφυλακιστεί για οφειλές της εφημερίδας προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.



1993: Στην ελβετική δικαιοσύνη προσφεύγει ο πρώην σύζυγος της Χριστίνας Ωνάση, Τιερί Ρουσέλ, ζητώντας ν' αναγνωριστεί ως ο μόνος διαχειριστής και επικαρπωτής της κληρονομιάς της κόρης του Αθηνάς, έως ότου ενηλικιωθεί.



1994: Πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών ο Βασίλης Δουρίδας "Αττίλιο" από οξύ πνευμονικό οίδημα.

1995: Στα Κατεχόμενα της Κύπρου, παραιτείται η ψευδοκυβέρνηση Ατούν.

1996: Σημαντικά λείψανα οικισμού της μέσης γεωμετρικής περιόδου αποκαλύπτονται στο λόφο Βιγλατούρι, στην περιοχή Οξυλίθου Κύμης. Η περιοχή συνδέεται με τον ελληνικό αποικισμό του 8ου π.Χ. αιώνα στη Δύση και τη δημιουργία της ομώνυμης αποικίας στη Μεγάλη Ελλάδα.

1997: Σάλο προκαλεί η αποκάλυψη της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" για την ύπαρξη ακροδεξιών στελεχών στην Αστυνομία Θεσσαλονίκης.

2000: Περισσότερα από 160, νεαρά κυρίως άτομα σκοτώνονται στις Αυστριακές Άλπειες, όταν παίρνει φωτιά οδοντωτός σιδηρόδρομος, την ώρα, που διέσχιζε τούνελ.



2002: Το σχέδιο Ανάν, σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, που συνέταξε ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν παραδίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης δηλώνουν ότι «το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο».



2004: Στην ιστορία περνά ο ηγέτης - σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα για ανεξαρτησία Γιάσερ Αραφάτ, που άφησε την τελευταία του πνοή, στο στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί του Παρισιού, όπου νοσηλευόταν από τις 29 Οκτωβρίου, λόγω σοβαρής επιδείνωσης της υγείας του.



2007: Πεθαίνει ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ντέλμπερτ Μαν.



2007: Εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης.



2009: Η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών της στο Περιστέρι ενόψει των εσωκομματικών εκλογών για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζει τη σύμπραξη Αβραμόπουλου - Σαμαρά αποτέλεσμα «μυστικών νυχτερινών συμφωνιών, παζαριών και τυχοδιωκτισμού». Επίσης, κάνει λόγο για συμφέροντα που πολεμούν διαχρονικά τη Ν.Δ. και τη δική της υποψηφιότητα.



2013: Πεθαίνει η Αντιγόνη Βαλάκου, ελληνίδα πρωταγωνίστρια του θεάτρου. (Γεν. 1930)