11.11.16

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 11 Νοεμβρίου


384: Ο Σιρίκιος ανεβαίνει στον παπικό θρόνο. Είναι αυτός που θα καθιερώσει τον όρο «papa» (πάπας). Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον τιμά ως άγιο.

1215: Η 4η Σύνοδος του Λατερανού υιοθετεί το Δόγμα της Μετουσίωσης (Transubstantiatio), σύμφωνα με το οποίο κατά τη Θεία Ευχαριστία ο Άρτος και ο Οίνος μεταβάλλονται σε Σώμα και Αίμα του Χριστού.

1647: Η Μασαχουσέτη γίνεται η πρώτη περιοχή των μετέπειτα ΗΠΑ, που καθιερώνει την υποχρεωτική εκπαίδευση στα σχολεία.

1790: Οι άγγλοι εισάγουν για πρώτη φορά χρυσάνθεμα από την Ιαπωνία.


1821: Γεννιέται ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Πέθανε το 1881.

1826: Η Ελληνική Κυβέρνηση μεταφέρει την έδρα της από το Ναύπλιο στην Αίγινα.

1831: Εκτελείται στην αγχόνη ο Νατ Τέρνερ, Αμερικάνος σκλάβος που οργάνωσε εξέγερση στην Βιρτζίνια με αποτέλεσμα με σκοτωθούν περίπου 60 λευκοί και πάνω από 100 έγχρωμοι.

1867: Το βασιλικό ζεύγος Γεωργίου Α' και Όλγας, μετά την τέλεση των γάμων τους, φτάνει στην Ελλάδα με τον ατμοδρόμωνα «Μεσολόγγιον».

1868: Οι πρώτοι αγώνες στίβου στην Αμερική διεξάγονται στο κλειστό στάδιο Empire Skating Rink της Νέας Υόρκης.



1869: Γεννιέται ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ', που συνέπραξε με το φασίστα Μουσολίνι.

1871: Γίνονται οι πρώτοι αγώνες ποδοσφαίρου για το Κύπελλο Αγγλίας αποκλειστικά από ομάδες, που προέρχονται από το Νότο: Κρύσταλ Πάλας- Χίττσιν (0-0) και Σίβιλ Σέρβις-Μπαρνς, όπου όμως οι πρώτοι δεν μπορούν να συμπληρώσουν ομάδα.

1875: Γεννιέται ο Ανατόλι Λουνατσάρσκι, ρώσος επαναστάτης, πρώτος επίτροπος των Σοβιέτ για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. (Θαν. 26/12/1933)

1880: Στη Μελβούρνη εκτελείται δια απαγχονισμού ο θρυλικός Ιρλανδός παράνομος Νεντ Κέλι.



1883: Γεννιέται στη Λειψία η υψίφωνος και μετέπειτα μεσόφωνος Elena Gerhardt.



1885: Γεννιέται ο Αμερικανός Τζορτζ Πάτον, ένας από τους βασικούς συντελεστές της νίκης των συμμάχων στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1912 -νεαρός υπολοχαγός τότε- αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης με την ομάδα των ΗΠΑ στο μοντέρνο πένταθλο και κατετάγη πέμπτος, αφού απέτυχε στη σκοποβολή. (Θαν. 21/12/1945)

1887: Εκτελούνται τέσσερις αναρχικοί ακτιβιστές, που είχαν καταδικασθεί σε θάνατο για τον φόνο ενός αστυνομικού κατά τις ταραχές του Σικάγου το Μάιο του 1886, που οδήγησαν στην καθιέρωση της εργατικής πρωτομαγιάς. Πρόκειται για τους: Όγκαστ Σπις (32 ετών), Άλμπερτ Πάρσονς (49 ετών), Άντολφ Φίσερ (39 ετών) και Τζορτζ Ένγκελ (61 ετών).

1901: Γεννιέται η σύζυγος του Γιόσεφ Γκέμπελς, Μάγκντα γνωστή για την αφοσίωση της έως το τέλος στο ναζιστικό καθεστώς.

1911: Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Βρετανίας, η Ρωσία εισβάλει στη βόρεια Περσία.

1912: Η Συνέλευση της Σάμου με πρόεδρο το Θεμιστοκλή Σοφούλη κηρύσσει την ένωση με την Ελλάδα.


1912: Απελευθερώνεται η Καστοριά από τον Ελληνικό Στρατό.



1917: Πεθαίνει η τελευταία βασίλισσα της Χαβάης, Λιλιουοκαλάνι.



1918: Οι δυνάμεις της Αντάντ και η Γερμανία υπογράφουν ανακωχή. Τερματίζεται ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών. Επισήμως, ο πόλεμος τελείωσε στις 11:00, την "ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας του ενδέκατου μήνα" του 1918.

1918: Εκθρονίζεται ο αυτοκράτορας Κάρολος Α' της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

1918: Η Πολωνία κηρύσσει την ανεξαρτησία της.

1919: Ο Κεμάλ κηρύσσει πόλεμο εναντίον της Ελλάδας και στρατολογεί στρατιώτες στο εσωτερικό της Τουρκίας.

1921: Στις ΗΠΑ, αφιερώνεται ο πρώτος τάφος στον άγνωστο στρατιώτη, σε ειδική τελετή για το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.



1926: Γεννιέται η Μαρία Τερέζα ντε Φιλίπις, Ιταλίδα οδηγός αγώνων αυτοκινήτου, η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε σε αγώνες της Φόρμουλα 1. 



1929: Γεννιέται ο Μεξικανός συγγραφέας Κάρλος Φουέντες.

1932: Η κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη, της οποίας οι προγραμματικές δηλώσεις συζητούνται στη Βουλή από τριημέρου, κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

1938: Οι Εβραίοι υποχρεώνονται από το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας να φορούν στο πέτο τους το Άστρο του Δαβίδ.

1940: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Καταναυμαχείται ο ιταλικός στόλος στον Τάραντα, με τη συμβολή ελληνικού στολίσκου αντιτορπιλικών.



1940: Το τζιπ, που εξελίχθηκε από τις δυνάμεις του μηχανικού του στρατού των ΗΠΑ και κατασκευάστηκε από τον Γουίλις, κάνει το ντεμπούτο του.



1942: Η τουρκική Βουλή ψηφίζει νόμο που επιβάλλει έκτακτη εισφορά στην κινητή και ακίνητη περιουσία (Varlik vergisi). Ο νόμος αυτός, όργανο φυλετικού διωγμού, στρέφεται κυρίως εναντίον των Ελλήνων, των Εβραίων και των Αρμενίων.

1942: Γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στο ελεύθερο μέχρι τότε κομμάτι της Γαλλίας κυριεύοντας το Βυσί και τη Λιμόζ και φτάνουν μέχρι τα σύνορα της Γαλλίας.

1943: Στη Γαλλία, οι Γερμανοί διαλύουν αντιναζιστική πορεία στην Γκρενόμπλ.

1944: Η νέα μεταπολεμική δραχμή, ίση με 50 δισεκατομμύρια παλαιές κατοχικές δραχμές, τίθεται σε κυκλοφορία. 



1945: Γεννιέται ο Ντανιέλ Ορτέγκα, ηγέτης των Σαντινίστας, που ανέτρεψαν το δικτάτορα Σομόσα, και Πρόεδρος της Νικαράγουα από το 1984 έως το 1990.



1947: Ο Ιάννης Ξενάκης, καταδικασμένος σε θάνατο από το ελληνικό κράτος για τη συμμετοχή του στον ΕΛΑΣ, βρίσκει καταφύγιο στο Παρίσι.

1949: Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας αξιώνει τη διεθνή της αναγνώριση.



1950: Σμήνος Ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών αναχωρεί για την Κορέα, προκειμένου να λάβει μέρος στις εκεί επιχειρήσεις, υπό τις δυνάμεις του ΟΗΕ. (Πόλεμος της Κορέας)



1951: Ο Χουάν Περόν εκλέγεται Πρόεδρος της Αργεντινής για έκτη συνεχή φορά.

1952: Στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας οι εφευρέτες Τζον Μούλιν και Γουέιν Τζόνσον παρουσιάζουν το πρώτο βίντεο.

1953: Για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής, επιστήμονες στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης εντοπίζουν με σιγουριά και φωτογραφίζουν τον ιό της πολιομυελίτιδας.



1953: Σε εργοστάσιο της Καλλιθέας γίνεται η πρώτη επίδειξη τηλεόρασης στην Ελλάδα.

1953: Στις Φιλιππίνες, ο Ραμόν Μαγκσέισεϊ αναδεικνύεται νικητής των προεδρικών εκλογών.

1955: Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοινώνει, ότι όλοι οι κριτές των Ολυμπιακών Αγώνων θα πρέπει να δίνουν όρκο αμεροληψίας για να αντιστρέψουν την άποψη, ότι υποστηρίζουν τους αθλητές της χώρας τους στους αγώνες

1962: Το Στάλινγκραντ ξαναπαίρνει την παλιά του ονομασία Βολγκογκραντ.



1962: Γεννιέται ο ποδοσφαιριστής Γιώργος Μητσιμπόνας που έφυγε άδοξα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1997.



1962: Γεννιέται η αμερικανίδα ηθοποιός Ντεμι Μουρ.

1965: Η Ροδεσία, μετέπειτα γνωστή ως Ζιμπάμπουε, ανακοινώνει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

1970: Οι ΗΠΑ παραδίδουν τη μεγάλη βάση τους στο Λονγκ Μπινχ στους Νοτιοβιετναμέζους, σηματοδοτώντας το τέλος της άμεσης αμερικανικής ανάμιξης στον Πόλεμο του Βιετνάμ.



1971: Φτάνει στην Αθήνα ο πατέρας της δολοφονημένης δημοσιογράφου Τσάπμαν.

1973: Η Αίγυπτος και το Ισραήλ υπογράφουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.



1974: Γεννιέται ο αμερικάνος ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο.



1976: Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σημειώνει τα πρώτα δύο επίσημα γκολ στην καριέρα του εναντίον της Σαν Λορέντσο στο Μαρ ντελ Πλάτα.

1979: Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ζητά από τις ΗΠΑ την έκδοση του Σάχη, την ίδια ώρα, που ισλαμιστές φοιτητές κρατούν περισσότερους από 60 ομήρους στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη.



1980: Ο Μίμης Δομάζος αποχαιρετάει την Εθνική Ελλάδας με γκολ στον αγώνα εναντίον της Αυστραλίας (3-3) στην Αθήνα.



1990: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο μεγάλος μας ποιητής, Γιάννης Ρίτσος. Γεννήθηκε το 1909 στη Μονεμβασιά.



1990: Πεθαίνει ο Αλέξης Μινωτής, ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου. (Γεν. 8/8/1898)

1991: Το ισραηλινό Κοινοβούλιο υιοθετεί απόφαση, σύμφωνα με την οποία το θέμα των υψιπέδων του Γκολάν δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

1992: Την άμεση αποφυλάκιση του εκδότη της εφημερίδας "Αυγή", Λευτέρη Βουτσά, ζητά το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Ο εκδότης είχε προφυλακιστεί για οφειλές της εφημερίδας προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.



1993: Στην ελβετική δικαιοσύνη προσφεύγει ο πρώην σύζυγος της Χριστίνας Ωνάση, Τιερί Ρουσέλ, ζητώντας ν' αναγνωριστεί ως ο μόνος διαχειριστής και επικαρπωτής της κληρονομιάς της κόρης του Αθηνάς, έως ότου ενηλικιωθεί.



1994: Πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών ο Βασίλης Δουρίδας "Αττίλιο" από οξύ πνευμονικό οίδημα.

1995: Στα Κατεχόμενα της Κύπρου, παραιτείται η ψευδοκυβέρνηση Ατούν.

1996: Σημαντικά λείψανα οικισμού της μέσης γεωμετρικής περιόδου αποκαλύπτονται στο λόφο Βιγλατούρι, στην περιοχή Οξυλίθου Κύμης. Η περιοχή συνδέεται με τον ελληνικό αποικισμό του 8ου π.Χ. αιώνα στη Δύση και τη δημιουργία της ομώνυμης αποικίας στη Μεγάλη Ελλάδα.

1997: Σάλο προκαλεί η αποκάλυψη της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" για την ύπαρξη ακροδεξιών στελεχών στην Αστυνομία Θεσσαλονίκης.

2000: Περισσότερα από 160, νεαρά κυρίως άτομα σκοτώνονται στις Αυστριακές Άλπειες, όταν παίρνει φωτιά οδοντωτός σιδηρόδρομος, την ώρα, που διέσχιζε τούνελ.



2002: Το σχέδιο Ανάν, σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, που συνέταξε ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν παραδίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης δηλώνουν ότι «το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο».



2004: Στην ιστορία περνά ο ηγέτης - σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα για ανεξαρτησία Γιάσερ Αραφάτ, που άφησε την τελευταία του πνοή, στο στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί του Παρισιού, όπου νοσηλευόταν από τις 29 Οκτωβρίου, λόγω σοβαρής επιδείνωσης της υγείας του.



2007: Πεθαίνει ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ντέλμπερτ Μαν.



2007: Εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης.



2009: Η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών της στο Περιστέρι ενόψει των εσωκομματικών εκλογών για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζει τη σύμπραξη Αβραμόπουλου - Σαμαρά αποτέλεσμα «μυστικών νυχτερινών συμφωνιών, παζαριών και τυχοδιωκτισμού». Επίσης, κάνει λόγο για συμφέροντα που πολεμούν διαχρονικά τη Ν.Δ. και τη δική της υποψηφιότητα.



2013: Πεθαίνει η Αντιγόνη Βαλάκου, ελληνίδα πρωταγωνίστρια του θεάτρου. (Γεν. 1930)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου