20.10.16

Έκθεση ζωγραφικής της Ανθούλας Λαζαρίζου στο Κρανίδι


Ειδήσεις με μια ματιά...


Ελλάδα

Την έναρξη του προγράμματος «Δεκατιανό στο Σχολείο» ανακοίνωσαν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε 11.050 μαθητές σε 68 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στην Αττική.
Στο «χορό» των 5 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται οι παίκτες του Τζόκερ που σήμερα, Πέμπτη, περιμένουν με αγωνία τη μεγάλη κλήρωση στις 10.00 το βράδυ. Το ποσό έχει συγκεντρωθεί μετά από 9 τζακ ποτ που ξεκίνησαν από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά των εργαζομένων του ΕΚΑΒ καταφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή. Σχολιάζοντας την πρωινή κινητοποίηση του σωματείου των εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ έξω από το Κοινοβούλιο, την χαρακτήρισε «τηλεοπτικό αγωνιστικό σόου συγκεκριμένων ατόμων που βλέπουν ότι δεν θα έχουν ρόλο σε λίγο», ενώ κατηγόρισε τους συνδικαλιστές αλλά και τους εργαζομένους στο ΕΚΑΒ ότι «αυτοεξευτελίζονται».
Από 1η Νοεμβρίου τίθεται σε ισχύ το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ που συνεπάγεται μειωμένες χρεώσεις για τους δικαιούχους.
Έληξε η κατάληψη στο κτήριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης φοιτητές - μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), με αιτήματα τη δωρεάν στέγαση στις φοιτητικές εστίες όσων πληρούν τα προβλεπόμενα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και την εξεύρεση λύσης για 207 άτομα, που δεν έγιναν φέτος δεκτά στις εστίες, λόγω ανεπάρκειας δωματίων.

Κόσμος

Ομιλία για το Brexit θα εκφωνήσει η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στο τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, το ζήτημα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ δεν αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου.
Η Ρωσία είπε στα Ηνωμένα Έθνη ότι θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι για 11 ώρες κάθε μέρα επί τέσσερις ημέρες. Ωστόσο, σημειώνει ο ΟΗΕ, αυτό δεν αρκεί ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία για την αποχώρηση των μαχητών από την πόλη που βρίσκεται υπό πολιορκία.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε την Πέμπτη άρθρο περιφερειακού νόμου που απαγορεύει τη διεξαγωγή ταυρομαχιών στην Καταλονία, εκτιμώντας πως η θέσπιση της απαγόρευσης αυτής συνιστά υπέρβαση αρμοδιοτήτων από την ισπανική περιφέρεια.
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, «περιλαμβανομένων και των επιπλέον κυρώσεων κατά των υποστηρικτών του καθεστώτος» αφήνουν οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνέρχονται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν και τον ρόλο της Ρωσίας στη συριακή σύρραξη, σύμφωνα με σχέδιο συμφωνίας στο οποίο είχε πρόσβαση το Γαλλικό Πρακτορείο.
Υπέκυψε στα τραύματά του ο ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς που δέχτηκαν την Τετάρτη επίθεση από ένοπλο νεοναζί της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ», το οποίο συνδέεται με την Ακροδεξιά. Πρόκειται για μέλος των ειδικών δυνάμεων, ηλικίας 32 ετών, που είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση και ο θάνατός του ανακοινώθηκε κατά λάθος στη διάρκεια της νύχτας προτού διαψευσθεί στη συνέχεια.

Οικονομία

Tα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, αρκετά μετά τη λήξη του QE, επανέλαβε ο Μ.Ντράγκι. Υπογράμμισε πως το QE θα συνεχιστεί ως το Μάρτιο 2017 ή και αργότερα, αν χρειαστεί, ωστόσο σήμερα δεν συζητήθηκε επέκταση του. Τα μέτρα της ΕΚΤ αποδίδουν, η ευρωζώνη δείχνει ανθεκτικότητα, ωστόσο είναι ακόμη αναγκαία η νομισματική στήριξη, όσο και η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και φιλικών στην ανάπτυξη δημοσιονομικών πολιτικών, τόνισε.
Αμετάβλητο διατηρήθηκε από την ΕΚΤ το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) στα 51,8 δισ. ευρώ, έως και την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016, μετά από αίτημα της ΤτΕ. Το αμετάβλητο ανώτατο όριο αντανακλά τη σταθεροποίηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Στα ιστορικά χαμηλά του 0% διατήρησε, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια του ευρώ. Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%. Το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (QE) μπορεί να παραταθεί πέραν του Μαρτίου 2017 εάν χρειαστεί, επανέλαβε η ΕΚΤ.
Γενική απεργία την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ μιλώντας για συνεχιζόμενη επίθεση ενάντια στα εργασιακά – κοινωνικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Απευθύνεται, παράλληλα, στη ΓΣΕΕ, στα Εργατικά Κέντρα και στα Σωματεία του Ιδιωτικού Τομέα και τους προτείνει η 24η Νοεμβρίου να είναι ημέρα Πανεργατικής Απεργίας, αλλά και στις οργανώσεις των επιστημόνων, επαγγελματιών και συνταξιούχων ώστε να γίνει ημέρα Παλλαϊκής κινητοποίησης για ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών.
Πρόσκληση σε άνεργους νέους, ηλικίας από 18 έως 24 ετών, απευθύνει ο ΟΑΕΔ, προκειμένου να εγγραφούν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους στα μητρώα του Οργανισμού, ώστε να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο Πρόγραμμα Εργασιακής Εμπειρίας. Η πρόσκληση ισχύει έως την 1η Νοεμβρίου 2016.

Αθλητισμός

Αρκετά προβλήματα στην ΑΕΚ, ενόψει του αγώνα με τον Πανιώνιο το Σάββατο (20:30) στο ΟΑΚΑ. Ο Γιάκομπ Γιόχανσον έμεινε εκτός λόγω ίωσης κι έτσι η συμμετοχή του είναι αμφίβολη. Η πιθανή απουσία του δημιουργεί μείζον πρόβλημα στη μεσαία γραμμή, αφού ο Σιμόες προέρχεται από απουσία σχεδόν ενός μήνα, καθώς η τελευταία του συμμετοχή ήταν εναντίον του Ηρακλή στις 26 Σεπτεμβρίου.
Η νέα διοίκηση της Μαρσέιγ φαίνεται πως αρχίζει να κάνει πράξη τις υποσχέσεις της για ουσιαστική ενίσχυση της ιστορικής ομάδας, στο πλαίσιο της οποίας έχει ανακοινωθεί πως θα διατεθούν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος πενταετίας.
Άλλες δύο συναντήσεις της Super League προγραμμάτισε να δει ο ομοσπονδιακός προπονητής Μίχαελ Σκίμπε, μετά τα παιχνίδια Πανιώνιος-Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός-Ξάνθη και Λάρισα-ΑΕΚ, που είδε την προηγούμενη αγωνιστική. Στο πρόγραμμα του Γερμανού τεχνικού βρίσκονται αυτή την εβδομάδα η αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Πανιώνιο στο Ολυμπιακό Στάδιο, το Σάββατο και το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ που ακολουθεί μία ημέρα αργότερα, στο «Γ. Καραϊσκάκης».
Αναλλοίωτη έμεινε η ποινή του Πατίτο Ροντρίγκες, καθώς η έφεση της ΑΕΚ για τον Αργεντινό ποδοσφαιριστή απορρίφθηκε. Η Ένωση είχε προσφύγει για την τιμωρία του παίκτη της με 3 αγωνιστικές από τον αθλητικό δικαστή της Λίγκας, για το εκτός φάσης χτύπημα στον Φιγκέιρας στη διάρκεια του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.
Νέο «άλμα» έξι θέσεων πραγματοποίησε η εθνική ομάδα της Ελλάδας, λόγω των επιτυχιών της στα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018, και ανέβηκε στην 42η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, που διατηρεί σε μηνιαία βάση η FIFA, για τον Οκτώβριο.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα... στη μουσική


1950: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Tom Petty (Thomas Earl Petty) γεννήθηκε στο Γκέινσβιλ της Φλόριντα. Είναι μέλος του συγκροτήματος Tom Petty and the Heartbreakers τους οποίους δημιούργησε παρέα με τους Mike Campbell, Benmont Tench, Ron Blair και Stan Lynch το 1976. Γνώρισε μαζί τους επιτυχία με τραγούδια όπως τα “Breakdown”, “Refugee”, “You Got Lucky”, “Jammin’ Me”, “Learning to Fly” κ.α. Το 1988 μαζί με τους Bob Dylan, George Harrison, Roy Orbison και Jeff Lynne δημιούργησαν το supergroup Traveling Wilburys και κέρδισαν το βραβείο Grammy “Best Rock Performance by a Duo or Group” για το άλμπουμ “Traveling Wilburys Vol. 1″. Το 1989 κυκλοφόρησε το πρώτο του σόλο άλμπουμ το οποίο περιείχε την επιτυχία “I Won’t Back Down”. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame 2002.



1960: Ο Roy Orbison βρίσκεται στην κορυφή των Βρετανικών Singles Chart με το τραγούδι “Only The Lonely“. Είναι μέρος του άλμπουμ “Only the Lonely (Know How I Feel)”. Το 1999 τιμήθηκε με τον τίτλο Grammy Hall of Fame που δίνεται σε ηχογραφήματα που έχουν συμπληρώσει εικοσιπέντε χρόνια από την κυκλοφορία τους και έχουν παίξει ρόλο στην ιστορία της μουσικής.


1973: Στην πρώτη θέση του Billboard Hot 100 βρίσκονται οι The Rolling Stones με το τραγούδι “Angie“. Είναι μέρος του άλμπουμ “Goats Head Soup” που κυκλοφόρησε στις 31 Αυγούστου του 1973. Τα επόμενα χρόνια διασκευάστηκε από καλλιτέχνες όπως Tori Amos, Stereophonics, Guns N’ Roses κ.α.

1977: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, μουσικός, στιχουργός και ιδρυτικό μέλος του southern rock συγκροτήματος Lynyrd Skynyrd, Ronnie Van Zant (Ronald Wayne Van Zant 1948-1977) απεβίωσε σε ηλικία 29 ετών. Μαζί με τον κιθαρίστα του γκρουπ Steve Gaines (Steven Earl Gaines 1949-1977), την αδερφή του Steve, Cassie Gaines (Cassie LaRue Gaines 1948-1977) η οποία έκανε τα φωνητικά και τον road manager του συγκροτήματος Dean Kilpatrick σκοτώνονται όταν το αεροπλάνο που επέβαιναν συνετρίβη στο Gillsburg του Μισισίπι. Το αεροσκάφος Convair 240 έμεινε από καύσιμα και ο πιλότος πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση. Το δυστύχημα συνέβη τρεις ημέρες μετά την κυκλοφορία του πέμπτου στούντιο άλμπουμ τους “Street Survivors”. Σκοτώθηκαν επίσης ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης ενώ τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος επέζησαν παρά τα σοβαρά τραύματά τους.


1980: Οι U2 κυκλοφορούν το πρώτο τους στούντιο άλμπουμ με τίτλο “Boy“. Η παραγωγή είναι του Steve Lillywhite και ηχογραφήθηκε στα Windmill Lane Studios του Δουβλίνου. Θα ανέβει μέχρι την 63η θέση του Billboard ενώ στη Μεγάλη Βρετανία στο Νο52 των Βρετανικών Albums Chart. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “I Will Follow”, “A Day Without Me” κ.α.



ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

Γερνάω μαμά...


Γερνάω μαμά.
Δεν είμαι πια παιδί.
Και δεν χωράω πια να κρυφτώ.
Πουθενά κι από κανέναν.
Δεν κρύβομαι πια για να με βρούνε.
Δεν κρύβομαι όταν κάνω μια ζημιά.
Δεν κρύβομαι όταν φοβάμαι τον μπαμπούλα.
Ούτε έρχομαι πια το βράδυ στο κρεβάτι σας όταν φοβάμαι και όταν βλέπω εφιάλτες.
Κοιτάω τον μπαμπούλα κατάματα πια. Κι ας τον φοβάμαι.
Και πάω στο σαλόνι να καπνίσω ένα τσιγάρο μέχρι να μου περάσει ο φόβος, και μέχρι να ξεχαστούν οι εφιάλτες που πια είναι περισσότεροι από τα όνειρα που κάνω.
Γερνάω μαμά.
Και δεν αλλάζω κάθε βδομάδα φίλες και παρέες.
Δεν βιάζομαι πια να θεωρήσω κάποιον φίλο και δεν γράφω πια στο θρανίο B.F.F.E.
Ίσως γιατί δεν έχω πια θρανίο, αλλά και να είχα δεν θα έγραφα πάνω του, αλλά στην καρδιά μου το «B.F.F.E» , για τους λίγους φίλους που με διάλεξαν και τους διάλεξα.
Γερνάω μαμά.
Και δεν έχω σχολείο αύριο, αλλά δουλειά. Και δεν μπορώ να πω πως «πονάει η κοιλίτσα μου», για να μην πάω. Μεγάλωσε η κοιλιά μου, δεν είναι πια «κοιλίτσα» βλέπεις , και πρέπει να πάω στη δουλειά. Για να έχω λεφτά, και να πληρώνω μόνη μου, όπως κάνουν οι μεγάλοι.
Γερνάω μαμά.
Και δεν πιστεύω πια σε παραμύθια.
Ούτε σε δράκους και πρίγκιπες.
Μην με ρωτήσεις αν πιστεύω στο «και εμείς καλύτερα», γιατί δεν το πιστεύω. Το ελπίζω.
Γερνάω μαμά.
Και έχω βγάλει μια άσπρη τρίχα.
Και ξέρεις δεν είναι η άσπρη τρίχα που λένε «ευτυχία είναι», γιατί είναι η άσπρη τρίχα που δείχνει τον χρόνο που περνά. Και δεν ξέρω αν αυτός ο χρόνος είναι ευτυχία.
Και έχω και κάποιες ρυτίδες. Και αυτές στην μέση των φρυδιών είναι από την σκέψη και την στεναχώρια, και θυμάμαι να μου λες «μην «συννεφιάζεις», θα κάνεις ρυτίδες», κι εγώ τότε γελούσα γιατί ήμουνα πολύ μικρή για να συνειδητοποιήσω πως αναπόφευκτα θα έχω ρυτίδες.
Και οι άλλες ρυτίδες πλάι από το στόμα είναι από το γέλιο, και θυμάμαι τη γιαγιά να μου λέει «να χαμογελάς, να μη γελάς δυνατά γιατί θα κάνεις ρυτίδες», κι εγώ τότε γελούσα πιο πολύ για να της αποδείξω αυτό που πίστευα, πως εγώ δεν θα κάνω ρυτίδες. Ποτέ.
Γερνάω μαμά.
Και τις ρυτίδες αυτές του γέλιου τις αγαπάω, γιατί μου θυμίζουν πόσο έχω γελάσει στην ζωή μου.
Και τις ρυτίδες αυτές ανάμεσα στα φρύδια δεν θέλω να τις βλέπω, γιατί μου θυμίζουν πόσο έχω «συννεφιάσει» και πόσο έχω σκεφτεί στην ζωή μου.
Γερνάω μαμά.
Και αγόρασα κρέμα ημέρας, κρέμα νυκτός, κρέμα ενυδατική, κρέμα για τα μάτια. Και είναι όλες αχρησιμοποίητες στο ράφι. Μαζί με τα μανταλάκια ντεμακιγιάζ. Κάποιοι θα έλεγαν και μαζί με εμένα.
Γερνάω μαμά.
Και πολλές φορές κουράζομαι να σκέφτομαι, και λέω στον εαυτό μου «γιόλο». Και άλλες φορές κάθομαι και υπεραναλύω την παραμικρή λεπτομέρεια του παραμικρού συμβάντος.
Γερνάω μαμά.
Και μπορώ πιο εύκολα να πω πως φταίω εγώ όταν φταίω, παρά να ρίξω το φταίξιμο στον άλλο. Μπορώ να ζητήσω «συγγνώμη» και ξέρεις καλά πόσο δύσκολα ζητούσα συγγνώμη. Μπορώ να λέω «δεν μπορώ» και «δεν θέλω». Γιατί πλέον θέλω να μην μπορώ.
Γερνάω μαμά.
Και δεν με νοιάζει πια τι θα πει ο κόσμος γιατί θυμήθηκα ότι ποτέ δεν τον ρώτησα κάτι.
Γερνάω μαμά.
Και όταν μου μιλάνε στον πληθυντικό καμιά φορά θυμώνω. Κι όταν με λένε «κυρία» τους απαντάω «βλέπεις καμιά κυρία εδώ;».
Γερνάω μαμά.
Και σκέφτομαι πως μικρή ήθελα να γίνω αστροναύτισσα. Δεν ξέρω τι έγινα τελικά. Αλλά προσπαθώ να γίνω.
Γερνάω μαμά.
Ξέρω πως θα μου πεις «μικρή είσαι ακόμα». Και ξέρω πως θα το πιστεύεις. Γιατί ξέρω πως για εσένα θα είμαι πάντα το «μικρό». Κι είναι παρήγορο που ξέρω πως θα είμαι πάντα το «μικρό».
Γερνάω μαμά.
Και δεν έχω όρεξη για τούρτες και κεράκια. Αλλά ξέρω πως θα μου πάρεις τούρτα και κεράκια, ξέρω πως όσο κι αν δεν μου αρέσουν αυτά, την ώρα που θα σβήνω τα κεράκια θα κάνω την ίδια ευχή που κάνω κάθε χρόνο από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Και ξέρω πως μετά από το σβήσιμο των κεριών θα αφηγηθείς με μαθηματική ακρίβεια τι συνέβη την μέρα που γεννήθηκα.
Γερνάω μαμά.
Και κάθε χρόνος που έρχεται στη ζωή μου είναι κάπως πιο ανάλαφρος γιατί είναι απαλλαγμένος απο «βάρη» και «φορτία» που κάποτε έμοιαζαν σημαντικά αλλά πλέον είναι ανούσια.
Γερνάω μαμά.
Και κάθε χρόνο που μεγαλώνω έμαθα να εκτιμώ αυτά που έχω, και να ελπίζω σε και για όσα θέλω.
Γερνάω μαμά.
Και τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, αυτό σημαίνει «μεγαλώνω». Δεν ξέρω αν σημαίνει «ωριμάζω», ξέρω πως σημαίνει εξελίσσομαι.
Μεγαλώνω μαμά.


Πηγή: anapnoes

Από τον εορτασμό του Αγίου Αρτεμίου, προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Αργολίδα




















Μια στιγμή σε μια εικόνα...


Καρδιά μου κάνε υπομονή κι ο ήλιος θα ξαναφανεί... 

Γίνονται... σήμερα, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου

Εορτασμός του Αγίου Αρτεμίου 
από την  Γενική Περιφερειακή 
Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου
στις πρωτεύουσες των νομών

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Cine Ville Tripolis 

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ» (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ) 
Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ 
29ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ 
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
21:30 Ο έρωτας του Οδυσσέα του Βασίλη Βαφέα
(ΕΛΛΑΔΑ, 1984)

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Επετειακές εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου
ΠΥΛΟΣ

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Πέμπτη 20 έως Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 
ΠΑΤΡΑ 
2ο Westside Festival 
Πέμπτη 20 Οκτωβρίου
ΓΙΑΦΚΑ
 Προβολή του ντοκιμαντέρ “My Friend Larry Gus” 21:00  Larry Gus 22:30 
Σtella 23:30

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Διεθνές Φεστιβάλ Ελιάς Gemlik


Ταξιδεύει σήμερα για το Gemlik (Κίο Μικράς Ασίας) αντιπροσωπεία Κιωτών για να παρακολουθήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Ελιάς  που γίνεται εκεί αυτές τις μέρες. 
Προηγήθηκε, λίγες μέρες πριν, η επίσκεψη αντιπροσωπίας Τούρκων από το Gemlik, στη Νέα Κίο. 









Από την παράδοση των δώρων του Δημάρχου Άργους Μυκηνών Δ. Καμπόσου στον Δήμαρχο της εκείθεν του Αιγαίου Κίου (Gemlik) κ.Refik Yilmaz, από τον κ Ahmet Cakmak.




Ο καλός (ή ο κακός μας) ο καιρός...


Νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, με τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια, όπου μετά το απόγευμα στο Ιόνιο και τα δυτικά θα ενταθούν και θα σημειωθούν και καταιγίδες περιμένουμε σήμερα Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 18 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 11 έως 21 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 12 έως 23 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 7 έως 19 βαθμούς), 17 έως 21 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη (τοπικά στη Νότια Κρήτη η μέγιστη θα είναι τοπικά 2-3 βαθμούς υψηλότερη), 14 έως 20 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 19 έως 23 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, με εξαίρεση το Βορειοδυτικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ.


ΠΗΓΗ : Ζούγκλα 

Ζώδια σήμερα 20 Οκτωβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Με τον Ερμή σε αντίθεση με τον Ουρανό, ίσως να νιώσετε αδυναμία να ελέγξετε την φόρα που θα πάρουν τα λόγια σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε λεκτικές διαμάχες,  δώστε περισσότερη σημασία στην πρακτική πλευρά των καταστάσεων. Δεν θα εμφανιστείτε ανεκτικοί με πρόσωπα που θεωρείτε πως δεν μπορούν να κατανοήσουν το τρόπο σκέψης και έκφρασης σας, κάθετοι θα είστε στις απόψεις σας. Με τον ερχομό της Σελήνης στον Καρκίνο ανοίξτε την καρδιά σας στο πρόσωπο που αγαπάτε, θα βρείτε θερμή ανταπόκριση. 

ΤΑΥΡΟΣ
Ο Ερμής σε αντίθεση με τον Ουρανό θα φέρει δυσκολία στην επικοινωνία σας,  ωστόσο ο ερχομός της Σελήνης στον Καρκίνο θα σας εφοδιάσει με κατανόηση και διαλλακτικότητα γεγονός που θα σας βοηθήσει να δώσετε πρακτικές λύσεις σε ζητήματα διαφωνιών. Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ήλιο θα καταφέρετε να διατηρήσετε ήρεμο κλίμα μέσα στον οικογενειακό σας χώρο, θα δοθεί λύση σε θέμα που δημιουργούσε εντάσεις. Έρχεται προοπτική επανασύνδεσης για τους χωρισμένους, το πρώην ταίρι σας θα σας ζητήσει συνάντηση. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ήλιο και τον Ερμή και εξάγωνο με τον Ουρανό, επικοινωνιακή και κοινωνική θα είναι η στάση σας. Ευφράδεια θα υπάρξει στα λόγια και στις εκφράσεις σας, θα ολοκληρώσετε με επιτυχία διαπραγματεύσεις και συμφωνίες. Με την εμφάνιση της Σελήνης στον Καρκίνο το πρόσωπο που θα σας ζητήσει προσωπικό ραντεβού θα είναι ικανό να αλλάξει τα δεδομένα της ερωτική σας ζωής. Τα γεγονότα που θα προκύψουν θα σας φέρουν τυχερά αποτελέσματα, απολαύστε τα χωρίς ανησυχίες ή ανασφάλειες.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Η Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ήλιο και τον Ερμή και εξάγωνο με τον Ουρανό, θα σας φέρει καινούργιες προτάσεις που θα ανοίξουν δίοδο επαγγελματικής βελτίωσης. Με τον ερχομό της Σελήνης στο ζώδιο σας κρατήσετε θετική στάση στα νέα ενδεχόμενα που θα εμφανιστούν, θα σας δώσουν τη δυνατότητα να βγείτε από τη στασιμότητα ή την αποτυχία. Ισορροπημένο κλίμα θα διατηρηθεί μέσα στη σχέση σας, η διάθεση σας να φερθείτε με ειλικρίνεια και διαλλακτικότητα, θα φέρει οριστική λύση σε πρόβλημα που σας αποδυνάμωνε. 

ΛΕΩΝ
Ο Ερχομός της Σελήνης στον Καρκίνο θα βγάλει στην επιφάνεια την ευαίσθητη πλευρά του χαρακτήρα σας. Διαλλακτική, θερμή και αρκετά συγκαταβατική, θα είναι η συμπεριφορά σας γεγονός που θα μαλακώσει τόσο τις αντιδράσεις σας όσο και τις διαθέσεις των τρίτων προς εσάς. Μια ευχάριστη πρόταση που θα σας γίνει από πρόσωπο ερωτικού ενδιαφέροντος, θα καταφέρει να σας ξεκουράσει κάνοντας ένα διάλλειμα από σοβαρές σκέψεις. Σήμερα βραδινή ώρα θα ζήσετε ανέμελες στιγμές ηρεμίας και ψυχολογικής ισορροπίας. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Η Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ήλιο και τον Ερμή και εξάγωνο με τον Ουρανό, θα σας κάνει ομιλητικούς, επικοινωνιακούς, σήμερα θα έχετε πολύ έντονα τη διάθεση να εκδηλώσετε τη συναισθηματική σας κατάσταση. Με δική σας πρωτοβουλία θα περάσετε σε αναλυτικές συζητήσεις, με αποτέλεσμα να συμφιλιωθείτε με πρόσωπο του στενού σας κύκλου λύνοντας διαφωνία που σας δυσκόλευε εδώ και πολύ καιρό. Θετική κατάληξη μιας συνεργασίας σας θα ικανοποιήσει τις οικονομικές σας απαιτήσεις, ωστόσο προσοχή σε σπατάλες και ανούσιες αγορές. 

ΖΥΓΟΣ
Διαύγεια σκέψης και έκφρασης θα σας φέρει η Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ήλιο και τον Ερμή και εξάγωνο με τον Ουρανό. Με ξεκάθαρο τρόπο θα διατυπώσετε τις συναισθηματικές σας ανάγκες, με αποτέλεσμα να γίνετε κατανοητοί και να μην αφήσετε περιθώριο παρεξηγήσεων ή παρερμηνεύσεων. Τολμηρά λόγια που θα ξεστομίσετε θα κλείσουν ενοχλητικά στόματα καταφέρνοντας να απαλλαγείτε από αρνητικά πρόσωπα και σχόλια. Δεν αποκλείεται σήμερα με την ερχομό της Σελήνη στον Καρκίνο να σας θυμηθεί πρόσωπο από το ερωτικό σας παρελθόν.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Η Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ήλιο και τον Ερμή και εξάγωνο με τον Ουρανό θα σας δημιουργήσει τη διάθεση να αλλάξετε στόχους και κατευθύνσεις. Η άρνηση σας να πέσετε σε παρελθοντικά λάθη θα σας ωθήσει σε δυναμική δράση και αντιμετώπιση, θα πάρετε τολμηρές αποφάσεις που θα σας φέρουν νέα ανοίγματα. Με την εμφάνιση της Σελήνη στον Καρκίνο η θερμή συμπαράσταση που θα δώσετε σε πρόσωπο φιλικό ή ερωτικό, θα δυναμώσει τον ψυχικό σας δεσμό, θα λάβετε βαθειά εκτίμηση και εμπιστοσύνη. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Η Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ήλιο και τον Ερμή και εξάγωνο με τον Ουρανό θα σας δημιουργήσει ανάγκη για ξεκάθαρες καταστάσεις, για επικοινωνία και κυρίως για ελευθερία έκφρασης. Ό,τι νιώσετε και ό,τι σκεφτείτε θα το διατυπώσετε με τρόπο ξεκάθαρο χωρίς υποκρισία και χωρίς τον φόβο αρνητικής κριτικής. Θα είστε σε θέση να εκφράσετε προτάσεις και νέες ιδέες, θα εισακουστούν κάποιες παρατηρήσεις που θα αποφασίσετε να διατυπώσετε. Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη θα σας βγάλει από την ρουτίνα, θα σας δώσει την δυνατότητα να αλλάξετε ερωτική κατεύθυνση.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Η Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ήλιο και τον Ερμή και εξάγωνο με τον Ουρανό θα σας ωθήσει στο να εκφραστείτε με απόλυτη ειλικρίνεια, θα τα πείτε όλα έξω από τα δόντια χωρίς περιορισμούς. Η κίνηση σας να διατυπώσετε με σαφήνεια μια καινούργια σας επαγγελματική ιδέα, θα πείσει τους συνεργάτες σας, δεν αποκλείεται να οδηγήσει την καριέρα σας ένα βήμα μπροστά. Με τον ερχομό της Σελήνης στον Καρκίνο το ενδιαφέρον σας θα στραφεί σε λύση διαφωνιών και σε τακτοποίηση ερωτικών υποθέσεων.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Με τον ερχομό της Σελήνης στον Καρκίνο θα φανείτε πρόθυμοι, διαλλακτικοί και αποτελεσματικοί, με κατάληξη να κερδίστε την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση φίλων αλλά και συνεργατών σας. Θα παραμείνετε σταθεροί στους στόχους σας, δε θα υπάρξει κάποιο γεγονός που να σας αναγκάσει να βγάλετε στάση επιθετική ή εγωιστική. Η συνομιλίες σας θα είναι ευχάριστες μέσα σε κλίμα ηρεμίας, θα υπάρξουν συνεννοήσεις και υποσχέσεις που θα φέρουν συναισθηματική ισορροπία και σταθερούς δεσμούς αγάπης.

ΙΧΘΕΙΣ
Ο Ερμής σε αντίθεση με τον Ουρανό θα σας μπλέξει σε έντονες συζητήσεις αλλά σας φανερώνω εκ των πρότερων πως θα τα πάτε πολύ καλά, θα καταφέρετε να υπερισχύσετε. Θα περάσουν οι δικές σας απόψεις ωστόσο αποφύγετε την ανυπομονησία για άμεσα αποτελέσματα. Δείξτε εμπιστοσύνη στη δυναμική του λόγου σας, μην υποπέσετε σε εκνευρισμούς. Με τον ερχομό της Σελήνης στον Καρκίνο ερωτικό ξεκαθάρισμα που εσείς οι ίδιοι θα προκαλέσετε θα ανανεώσει τα αισθήματα σας, θα φέρει καινούργιο ρυθμό ζωής στη σχέση σας.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 20 Οκτωβρίου


460: Πεθαίνει η Ευδοκία, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, σύζυγος του Θεοδοσίου Β'. [γεν. 401]

1820: Με αντίτιμο 5 εκατομμυρίων δολαρίων οι Ισπανοί πουλάνε στους Αμερικανούς ένα μεγάλο μέρος της Φλόριντα.

1820: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και οι «Φιλικοί» αποφασίζουν να κηρύξουν επανάσταση στη Μολδοβλαχία.


1827: Σημειώνεται η Ναυμαχία του Ναβαρίνου, όπου ο στόλος των Μεγάλων Δυνάμεων υπό τους ναυάρχους Δεριγνύ, Κόδριγκτον και Χέιντεν, υπερισχύει του τουρκοαιγυπτιακού στόλου του Ιμπραήμ.


1854: Γεννιέται ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπώ.

1864: Ο Αβραάμ Λίνκολν καθιερώνει στις ΗΠΑ την "Ημέρα των Ευχαριστιών".

1882: Γεννιέται στην Ουγγαρία ο ηθοποιός Μπέλα Λουγκόζι. Έγινε διάσημος για την ερμηνεία του ως Κόμης Δράκουλας, σε ταινίες του Χόλυγουντ. Όταν πέθανε το 1956, το έθαψαν με την κάπα του Δράκουλα.


1888: Εγκαινιάζεται το Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.


1890: Γεννιέται ο Φέρντιναντ (Τζέλι Ρολ) Μόρτον, αμερικανός πιανίστας και συνθέτης, από τους πρωτοπόρους της τζαζ. [θαν. 10/7/1941]

1891: Ξεκινά ο πρώτος διεθνής 6ήμερος αγώνας ποδηλασίας στο Madison Square Garden. Ο αγώνας κρατάει 142 ώρες και οι ποδηλάτες ξεκουράζονται κατά τη διάρκειά του. Καλύπτοντας 2.093,4 μίλια ανακηρύσσεται νικητής ο Τσάρλι Μίλλερ.

1900: Η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία συνάπτουν συμμαχία, που αποβλέπει στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας, καθώς και στη διατήρηση των λιμανιών της χώρας στο διεθνές εμπόριο.


1912: Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, ο ελληνικός στρατός διαβαίνοντας το Σαραντάπορο, μπαίνει θριαμβευτής στα οχυρωμένα Γιαννιτσά, μετά από διήμερη μάχη. Οι Τούρκοι υποχωρούν προς τη Θεσσαλονίκη, όπου είναι και ο προορισμός των Ελλήνων, οι οποίοι θέλουν να προλάβουν τους Βουλγάρους.

1913: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Γουίλσον δίνει εντολή να αφεθεί ελεύθερη η σουφραζέτα Έμελιν Πάνχερστ, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα είχε διατάξει την απέλαση της.

1915: Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου οι σύμμαχοι της Αντάντ κηρύσσουν τον πόλεμο στη Βουλγαρία, που επιτέθηκε στη Σερβία.

1918: ΣΧτην τρίτη κατά σειρά ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Γούντροου Γουίλσον και των Γερμανών, με στόχο την ανακωχή, οι Γερμανοί υποχρεώνονται να συμφωνήσουν σε περαιτέρω παραχωρήσεις.

1921: Δολοφονείται ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Αντόνιο Γκράντζο, κατά τη διάρκεια απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος.


1921: Ο Γάλλος πρεσβευτής Φρανκλέν Μπουγιόν υπογράφει με τον Κεμάλ τη Συμφωνία της Άγκυρας, την ίδια ώρα που τα ελληνικά στρατεύματα μάχονται στη Μικρά Ασία. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση του Κεμαλικού καθεστώτος, την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από τις κατεχόμενες περιοχές και τη χορήγηση όπλων.

1923: Στη Γερμανία, η Βαυαρία διακόπτει τις σχέσεις της με το Ράιχ.

1930: Κάνει πρεμιέρα στο ραδιόφωνο ο Σέρλοκ Χολς. Το πρόγραμμα θα τερματιστεί το 1956.


1932: Πεθαίνει ο Τζιοβάνι Μπατίστα Πιρέλι, ιδρυτής της φερώνυμης εταιρίας ελαστικών. [γεν. 27/12/1848]

1935: Ο Μάο Τσε Τουνγκ και οι δυνάμεις των κομμουνιστών ολοκληρώνουν την Μεγάλη Πορεία τους, στο Σάανξι της βορειοδυτικής Κίνας, ένα χρόνο αφότου είχαν ξεκινήσει την επική τους αποστολή. Είχαν ξεκινήσει στις 21 του προηγούμενου Οκτώβρη.

1938: Το κομμουνιστικό κόμμα κηρύσσεται εκτός νόμου στην Τσεχοσλοβακία.

1940: Ο Έλληνας πρέσβης στη Ρώμη ενημερώνει με επείγον μήνυμά του την ελληνική κυβέρνηση, ότι ο Μουσολίνι έχει ήδη αποφασίσει την κήρυξη του πολέμου εναντίον της χώρας μας.


1940: Γεννιέται ο Σπύρος Ευαγγελάτος, Έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου και ακαδημαϊκός.

1941: Σε κατάσταση πολιορκίας η Μόσχα, καθώς πλησιάζουν οι Ναζί.

1941: Οι Ναζί σκοτώνουν χιλιάδες πολίτες της πόλης Κραγκούγιεβατς στην Σερβία.

1942: Ο φιλοναζιστής Γάλλος πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του Βισύ, Λαβά, δηλώνει στους Γάλλους εργάτες, ότι πρέπει να υπηρετήσουν τη Γερμανία.

1943: Στη Σούδα η αεροπορία των συμμάχων βυθίζει το εμπορικό πλοίο Σίνφρα που μεταφέρει Ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου. Το Σίνφρα παίρνει μαζί του 2.098 άτομα.

1944: Ο Σοβιετικός στρατός μαζί με τους Γιουγκοσλάβους Παρτιζάνους απελευθερώνουν το Βελιγράδι.

1944: Στο Κλίβελαντ έκρηξη σε δεξαμενές με γκάζι σκοτώνει 130 άτομα.

1944: Εξεγείρονται οι φοιτητές στη Γουατεμάλα.

1945: Η Γιουγκοσλαβία εκλέγεται μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


1947: Η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών, γνωστότερη ως «Επιτροπή ΜακΚάρθι», αρχίζει το έργο της, με αντικείμενο την κομουνιστική διείσδυση στο Χόλιγουντ.


1950: Εκλέγεται ομόφωνα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου απ' την "Εκλογική Σύνοδο" ο Μητροπολίτης Κιτίου Μακάριος.

1951: Σε παιχνίδι του αμερικάνικου ποδοσφαίρου ο λευκός παίκτης Γουίλμπανκς Σμιθ επιτίθεται στον αφροαμερικάνο Τζόνι Μπράιτ. Η ρατσιστική επίθεση προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε μια εποχή που το κλίμα ήταν ήδη τεταμένα. Το γεγονός έμεινε γνωστό ως «Johnny Bright Incident».

1952: Το Ιράν διακόπτει επίσημα τις σχέσεις του με τη Βρετανία, λόγω της διαμάχης για το πετρέλαιο.

1954: Την 2.000ή του ιπποδρομία κερδίζει ο Willie Shoemaker στο Florence House, στο Tanforan.

1958: Στην Ταϊλάνδη, ο αρχηγός του στρατηγού Σαρίτ Τάναρατ καταλαμβάνει την εξουσία με αναίμακτο πραξικόπημα.

1958: Γεννιέται ο Αμερικάνος ηθοποιός Βίγκο Μόρτεσεν.

1960: Ανακοινώνεται ο διπλασιασμός της χωρητικότητας του Σταδίου Καραϊσκάκη από 20.000 σε 40.000 θέσεις με επέκταση των κερκίδων του.

1961: Σε βέτο προχωρά ο Τουρκοκύπριος αντιπρόεδρος Φ.Κιουρτσούκ στη δημιουργία ενιαίου κυπριακού στρατού.

1962: Οι Κινέζοι αποκρούουν τους Ινδούς μετά από σκληρή μάχη στα σύνορα.

1964: Πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Χέρμπερτ Χούβερ (1929-1933). Επί της Προεδρίας του έγινε το μεγάλο κραχ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στις 24 Οκτωβρίου 1929.

1967: Οι Πάτερσον και Γκίμλιν παρουσιάζουν ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο «Μεγαλοπόδαρος». Το βίντεο προκαλεί συζητήσεις μέχρι και σήμερα.


1968: Το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος με 2.24 κατακτά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού ο Αμερικανός Ντικ Φόσμπερι, εισάγοντας ένα νέο παλμό περνώντας τον πήχη με την πλάτη του. Ο νέος παλμός θα γίνει πολύ δημοφιλής αντικαθιστώντας τον προηγούμενο Τζόνσον, που είχε πάρει το όνομα του από τον Κορνέλιους Τζόνσον, ολυμπιονίκη του 1936 στο Βερολίνο, με 1.85


1968: Ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύεται στο Σκορπιό την Τζάκι Κένεντι. Κάτω από το μελαγχολικό φθινοπωρινό ψιλόβροχο η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Ζακλίν Μπουβιέ-Κένεντι, είδωλο για εκατομμύρια Αμερικανούς, παντρευόταν τον Έλληνα «κροίσο». Εκείνη ήταν 39 ετών και εκείνος 62. Οι ελάχιστοι καλεσμένοι είχαν φτάσει μέσα σε καταιγίδα την προηγούμενη ημέρα. Παρόντες από την πλευρά της Τζάκι ήταν τα παιδιά της, Καρολίνα και Τζον-Τζον, η μητέρα της, Τζάνετ Νόρτον Λι, ο πατριός της, Χιου Οτσινχλος και η αδερφή της Λι Ράτζβιλ. Εκεί ήταν και τα παιδιά του Αριστοτέλη Ωνάση από τον πρώτο του γάμο με την Τίνα Λιβανού, ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα, που δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένα με την εξέλιξη.


1969: Γεννιέται ο αθλητής του ύψους Λάμπρος Παπακώστας.

1971: Γεννιέται η Αυστραλίδα τραγουδίστρια, Ντάνι Μινόγκ, αδελφή της Κάιλι.

1971: Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον Γερμανό καγκελάριο Βίλι Μπραντ, εισηγητή της "Οστ Πολιτίκ", που αποσκοπούσε στη συμφιλίωση των κρατών Ανατολής-Δύσης.

1973: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον απολύει τον γενικό εισαγγελέα και τον αντιεισαγγελέα μετά την άρνηση τους να απολύσουν τον ειδικό κατήγορο για το σκάνδαλο Watergate. Το περιστατικό είναι γνωστό ως «Η σφαγή του Σαββατόβραδου».

1973: Ανοίγει επίσημα τις πόρτες της, μετά από 15 χρόνια, που κατασκευαζόταν, η Όπερα του Σίδνεϋ, παρουσία της Βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ Β'.

1973: Οι Rolling Stones ανεβαίνουν για έβδομη φορά στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι τους «Angie», κομμάτι που οι φήμες θέλουν να το έχει γράψει ο Τζάγκερ για τη γυναίκα του Μπάουι.

1976: Το πρώτο γκολ της καριέρας του σημειώνει σε ηλικία 16 ετών ο Ντιέγκο Μαραντόνα, στο 36ο λεπτό του αγώνα πρωταθλήματος Αρχεντίνος Τζούνιορς- Ταγέρες.


1977: Στο Μισισσιππί συντρίβεται αεροσκάφος με το οποίο ταξιδεύει το συγκρότημα «Lynyrd Skynyrd». Σκοτώνεται ο τραγουδιστής Ρόνι Βαν Ζαντ, ο κιθαρίστας Στιβ Γκέινς και ακόμα τέσσερα άτομα.

1977: Σε συμπλοκή με την αστυνομία στου Ρέντη, σκοτώνεται ο αναρχικός Χρήστος Κασσίμης, που προσπαθούσε να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό στις εγκαταστάσεις της γερμανικής εταιρίας AEG.

1979: Ο Μόρνος λύνει το πρόβλημα ύδρευσης της Αθήνας.

1980: Ξεσηκώνονται οι μοναχοί στα Μετέωρα για τα γυρίσματα της ταινίας "Ο Άγιος", με πρωταγωνιστή των Ρότζερ Μουρ. "Ντύνουν" τα κτίρια των μοναστηριών με αδιαφανές πλαστικό για να τα προστατέψουν από την ιερόσυλη κάμερα των Άγγλων τεχνικών.

1981: Ορκίζεται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή η νέα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

1982: Τραγωδία στο στάδιο Λουζνίκι στον αγώνα της Σπαρτάκ Μόσχας με την HFC Χάαρλεμ για το κύπελλο UEFA. Ενώ η Σπαρτάκ κέρδιζε 1-0 και το παιχνίδι όδευε προς τη λήξη του οι οπαδοί άρχισαν να βγαίνουν από τη μοναδική ανοιχτή έξοδο. Ο Σεργκέι Σβετσόφ σκοράρει και ο κόσμος προσπαθεί να γυρίσει στις κερκίδες. Ακολουθεί χάος και ο επίσημος απολογισμός είναι 67 νεκροί. Κάποιοι μιλούν ακόμα και για 340.

1989: Η Βουλή της Ουγγαρίας υιοθετεί νόμο για τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων, πολυκομματικών εκλογών μετά από 42 χρόνια.

1991: Στην Ινδία, 200 είναι οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό 6,1 Ρίχτερ, που έπληξε το κρατίδιο Ουτάρ Πράντες.

1992: Στη Γερμανία, βρίσκονται νεκροί στο διαμέρισμά τους τα ιδρυτικά στελέχη των Πρασίνων πρώην βουλευτές, Πέτρα Κέλι και Γκερντ Μπάστιαν.

1993: Το Βέλγιο αναγνωρίζει τα Σκόπια με το όνομα ΠΓΔΜ.


1994: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Αμερικανός ηθοποιός Μπαρτ Λάνκαστερ.

1995: Στο Βέλγιο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Βίλι Κλάες, υποβάλλει την παραίτησή του, μετά την απόφαση της Βουλής να τον παραπέμψει για περαιτέρω έρευνα στην υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου με τα ελικόπτερα Αγκούστα.

1997: Αγωνίζεται για τελευταία φορά με τον Παναθαναϊκό ο Δημήτρης Σαραβάκος, στον αγώνα εναντίον του Αθηναϊκού (4-1).


1999: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο πρόεδρος των προέδρων της ΑΕΚ Λουκάς Μπάρλος από καρκίνο του πνεύμονα. Ως πρόεδρος (Σεπτέμβριος 1974- Ιούνιος 1980) δημιούργησε την ανεπανάληπτη εποχή, την χρυσή οκταετία της ΑΕΚ με το νταμπλ το 1977, τον τίτλο του πρωταθλητή το 1979, την 4άδα στο Κύπελλο UEFA 1976-77, τα έργα των Προπυλαίων και της Σκεπαστής εξέδρας στο στάδιο και την θεμελίωση του κλειστού γηπέδου μπάσκετ.

2006: Πεθαίνει η Τζέιν Γουάιατ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

2010: Πεθαίνει ο ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού Penthouse, Μπομπ Γκουτσιόνε.

2011: Την τελευταία του πνοή στον «Ευαγγελισμό» άφησε ο 53χρονος γραμματέας του Παραρτήματος Οικοδόμων του Βύρωνα, Δημήτρης Κοτσαρίδης, ύστερα από ανακοπή καρδιάς που υπέστη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά των κυβερνητικών μέτρων. Όπως ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς σφυγμούς και δεν έφερε κανένα τραύμα. Ο άτυχος οικοδόμος αισθάνθηκε αδιαθεσία και δύο-τρεις συνάδελφοί του που βρίσκονταν στο σημείο τον μετέφεραν στην Αίγλη Ζαππείου. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή ο άτυχος 53χρονος κατέληξε.


2011: Με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο μπαίνει τέλος στην εποχή Καντάφι στη Λιβύη. Οι αντικαθεστωτικοί βρίσκουν κρυμμένο σε έναν αγωγό τον Λίβυο ηγέτη. Με τα κινητά να καταγράφουν τον λιντσάρουν, τον βασανίζουν και τελικά τον εκτελούν. Την ίδια μέρα συλλαμβάνεται και ο γιος του, Μουτασίμ που εκτελείται επίσης.


2014: Πεθαίνει ο Σπύρος Ζαγοραίος, Έλληνας τραγουδιστής.

2014: Πεθαίνει ο Όσκαρ ντε λα Ρέντα, Δομινικανός σχεδιαστής μόδας

2014: Πεθαίνει ο Κριστόφ ντε Μαρζερί, Γάλλος επιχειρηματίας.