6.2.17

Θεατρική παράσταση ''Εκπαιδεύοντας τον παππού στο διαδίκτυο''


Είναι μια παράσταση, όπου μέσα από ένα μωσαϊκό αληθινών περιπτώσεων παρουσιάζει τις δυνατότητες του διαδικτύου στη διευκόλυνση της καθημερινότητας, στην επικοινωνία, στη γνώση και τη ψυχαγωγία, συνδέοντας τα μέλη της οικογένειας από τον παππού μέχρι τον εγγονό. Οδηγός στον τομέα αυτό είναι οι νεότερες γενιές. Παράλληλα, οι μεγαλύτεροι μπορούν να κοινωνήσουν την πείρα και τη σοφία τους στις νεότερες γενιές που τους δίνει η ζωή έξω από την οθόνη.

Την παράσταση έχει γράψει ο συγγραφέας της Φάρμας του Διαδικτύου και Υπεύθυνος της γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Γιώργος Κορμάς και σκηνοθετεί ο Γιώργος Ρούφας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο Νίκος, ένας έφηβος με συμπτώματα εθισμού στα διαδικτυακά παιχνίδια, ζει μόνο στον ψηφιακό κόσμο, αγνοώντας τις χαρές της πραγματικής ζωής. Η οικογένειά του ανησυχεί και προσπαθεί να τον βοηθήσει. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχει ο παππούς, πετυχημένος καλλιτέχνης, που τον γοητεύουν οι νέες τεχνολογίες αλλά αδυνατεί να τις κατανοήσει. Ο παππούς γνωρίζει με την βοήθεια του εγγονού τις χρήσεις, τις δυνατότητες που έχει το διαδίκτυο για να κάνει την ζωή του πιο πρακτική και λειτουργική, ενώ ο εγγονός με την βοήθεια του παππού αποκτά νέα ερεθίσματα, ανακαλύπτει την μαγεία της μουσικής στα κρουστά και απεγκλωβίζεται από τον εθισμό του. Παράλληλα ο έρωτας του Νίκου με τη συμμαθήτρια του Αναστασία, θα τον οδηγήσει να αντιληφθεί το αδιέξοδο του, να σταματήσει να παίζει και να διεκδικήσει μια θέση και πάλι στον φυσικό κόσμο. 

Παίζουν: Νίκος Τουλιάτος, Mάρω Χαραλαμπίδου, Γεωργία Ιωαννίδου, Γιάννης Σοφικίτης, Φιλική συμμετοχή: Βαγγέλης Ζαπαντιώτης. 

Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Άργους Μυκηνών με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.

Παραδοσιακό γλέντι στις 18/2 από την "Ελληνική Παράδοση"


Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου και ώρα 8:30 μ.μ, στο κέντρο "Πανταζής" στο Κεφαλάρι Άργους, θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο γλέντι του συλλόγου "Ελληνική Παράδοση" με συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής ορχήστρας!

Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία του συλλόγου, Κορίνθου 129 και στα τηλέφωνα:
27510-61113 (απογευματινές ώρες)
6937242857
6974320292.

Τιμή πρόσκλησης: 20 ευρώ (περιλαμβάνει πλήρες γεύμα και ποτά/αναψυκτικά)

Παιδικό μενού: 12 ευρώ.

Με το άνοιγμα του Τριωδίου, άρχισαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Ναυπλιέων .

















Στο Μουσείο της Ακρόπολης παρουσιάζει σήμερα ο Γιάννης Μανιάτης το βιβλίο του


Οι προβλέψεις των ζωδίων για σήμερα Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου


ΚΡΙΟΣ
Μια αρκετά ευνοϊκή μέρα για τους περισσοτέρους από σας. Υπάρχουν καλές προδιαγραφές για να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί τις τελευταίες μέρες. Προσοχή στην υγεία σας που έχετε λίγο παραμελήσει.

ΤΑΥΡΟΣ
Η Σελήνη σήμερα σας βοηθά στις προσωπικές σας επιλογές και σε κάθε απόφαση που έχει να κάνει με οικονομικές υποθέσεις. Πολύ πιθανόν σήμερα να έχετε μια ενδιαφέρουσα πρόταση μέσα από το πολύ στενό φιλικό σας περιβάλλον, που θα αφορά επαγγελματικά σας σχέδια.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Σήμερα θα βελτιωθούν αρκετά προσωπικές σας υποθέσεις. Κάποιες παρεξηγήσεις που είχατε για οικονομικούς λόγους θα ξεκαθαρίσουν και θα σταθεροποιηθούν οικονομικά εισοδήματα που σας στηρίζουν πολύ. Θα είστε αρκετά δημιουργικοί και θα έχετε εύκολη επικοινωνία.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Το φιλικό περιβάλλον θα βρεθεί κοντά σε κάθε σας επιλογή . Η προσωπική σας ζωή σας έχει ταλαιπωρήσει αρκετά και θέλετε λίγο να νιώσετε χαρά με μικρά αλλά ουσιαστικά πράγματα που θα σας ανεβάσου την ψυχολογία. Ότι έχει τελειώσει μάλλον είναι και οριστικό.

ΛΕΩΝ
Ευνοούνται τα οικονομικά θέματα όπως επίσης και τα επαγγελματικά σας βήματα. Κάποιοι από σας θα αναζητήσετε νέα εργασία και θα έχετε σύντομα πολύ καλά νέα σε κάποιες απαντήσεις που περιμένετε εδώ και κάποιο διάστημα. Οι επιλογές πάνω σε εργασιακά θέματα είναι πολύ καλές.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Μια πολύ ευνοϊκή μέρα για θέματα που αφορούν επικοινωνία, σπουδές, ταξίδια και έρωτα. Η Σελήνη στον επαγγελματικό σας τομέα σας δίνει δύναμη στα θέλω σας και σε ότι αφορά τις επιλογές σας. Δημιουργούνται καλές προδιαγραφές για κάτι σταθερό στη ζωή σας.

ΖΥΓΟΣ
Η συναισθηματική σας ζωή βρίσκεται σε μια ανατρεπτική περίοδο. Θέλει φρόνηση και υπομονή ώστε να τακτοποιήσετε εκκρεμή θέματα που σας ταλαιπωρούν εδώ και αρκετό καιρό. Μην κάνετε λάθη που έχουν ρίζες στο παρελθόν με συγγενικά σας πρόσωπα που ήσασταν άδικοι.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Η προσωπική σας ζωή θα έχει κάποιες αλλαγές λόγω της κακής επικοινωνίας με τον –την σύντροφο. Η κοινωνική σας ζωή σήμερα θα είναι πολύ έντονη και πολύ πιθανόν να βρεθείτε με άτομα από το παρελθόν που είχατε να δείτε αρκετό χρονικό διάστημα.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Σήμερα θα μπορέσετε να ασχοληθείτε περισσότερο με τον τομέα της εργασίας σας και πολύ πιθανόν θα παρουσιαστεί κάτι καινούργιο και πολύ ενδιαφέρον. Οικονομικά θέματα θα σας απασχολήσουν, αλλά θα βρεθούν σύντομα λύσεις.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Σήμερα ευνοείστε πολύ στην προσωπική σας ζωή. Η Σελήνη θα σας χαρίσει όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Ένα ταξίδι η μια μετακίνηση θα σας φέρει αρκετή ικανοποίηση, σε συναισθηματικό επίπεδο αλλά και σε νέες γνωριμίες που θα φανούν πολύ σημαντικές για το μέλλον.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Το επαγγελματικό περιβάλλον θα σας απασχολήσει και σήμερα με αρκετή ένταση και κάποιες αλλαγές. Πολύ πιθανόν να βρείτε λύσεις μέσα στην καθημερινότητα σας που θα σας απαλλάξουν από διαφορά θέματα που αφορούν εργασία και υγεία. Ένα δικό σας πρόσωπο θα θελήσει την φροντίδα σας και την βοήθεια σας.

ΙΧΘΥΕΣ
Βρίσκεστε σε μέρα που θα μπορείτε εύκολα να επικοινωνήσετε και να βρείτε διεξόδους σε προβληματισμούς σας. Όσοι αποφασίσετε σήμερα μια μετακίνηση θα βρεθείτε πολύ κοντά με την επιτυχία. Ο έρωτας θα σας επισκεφτεί από εκεί που δεν περιμένατε. Το βράδυ θα είναι ευχάριστο αλλά και ανατρεπτικό.


ΠΗΓΗ: thepressroom.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 6 Φεβρουαρίου


1778:  Υπογράφεται η Συνθήκη του Παρισίου, με την οποία η Γαλλία αναγνωρίζει επισήμως τις ΗΠΑ.


1820: Ξεκινά η πρώτη προσπάθεια επαναπροώθησης των μαύρων από την Αμερική στην Αφρική, με τη δημιουργία του κράτους της Λιβερίας.

1825: Καταδικάζεται και φυλακίζεται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ως ηγέτης της αντικυβερνητικής παράταξης, μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης.

1833: Ο Όθωνας γίνεται ο πρώτος σύγχρονος βασιλιάς της Ελλάδας.


1885: Η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη καταρρέει, εξαιτίας του επεισοδίου Νίκολσον και της βαριάς φορολογίας.

1900: Ιδρύεται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

1912: Γεννιέται η ερωμένη του Χίτλερ, Εύα Μπράουν. Αυτοκτονεί το 1945 στο Βερολίνο μαζί με το Χίλτερ, παίρνοντας δηλητήριο.


1922: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα» (σήμερα «Το Βήμα»), που πρόσκειται στο κόμμα των Φιλελευθέρων (Βενιζελική παράταξη). Μεταξύ των ιδρυτών της, ο Δημήτριος Λαμπράκης.

1925: Η Κύπρος ανακηρύσσεται αποικία του αγγλικού στέμματος.


1930: Η Αλίκη Διπλαράκου εκπροσωπεί τη χώρα μας στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Ευρώπη», που διεξάγεται στο Παρίσι. Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, αναδεικνύεται η ομορφότερη γυναίκα της Ευρώπης για το 1930.

1932: Γεννήθηκε ο Κουβανός επαναστάτης Καμίλο Σιενφουέγος.
Υπήρξε ένας από τους 82 αντάρτες που υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο έφυγαν από το Μεξικό με το θρυλικό πλοιάριο «Γκράνμα» και αποβιβάστηκαν στην Κούβα το 1956 για να ξεκινήσει η τελική φάση της κουβανικής επανάστασης.

1943: Ο οικονομικός πληρεξούσιος του Ράιχ στην Ελλάδα Νέστλερ, σε έγγραφό του προς την Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Από τα κατά τον μήνα Φεβρουάριο 1943 εμβασθέντα 6.000.000.000 δραχμές, αναλογούν 3.000.000.000 δραχμές εις τον Γενικόν Λογαριασμόν (δηλαδή έξοδα κατοχής) και 3.000.000.000 εις τον Ειδικόν Λογαριασμόν (δηλαδή πιστώσεις)». Αυτή η επισήμανση καταδεικνύει ότι οι αρχές Κατοχής «δανείζονταν» χρήματα από την Ελλάδα.


1952: Η Βασίλισσα Ελισάβετ αναλαμβάνει τον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου.


1958: 23 νεκροί, μεταξύ των οποίων 8 ποδοσφαιριστές και 3 παράγοντες της αποστολής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι ο τραγικός απολογισμός, όταν το αεροπλάνο, που μεταφέρει την ομάδα από το Βελιγράδι, μετά τον αγώνα εναντίον του Ερυθρού Αστέρα, επιχειρεί αναγκαστική προσγείωση στο χιονισμένο Μόναχο.

1964: Η Κούβα μπλοκάρει την τροφοδοσία νερού στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντάναμο ως αντίποινα για τη σύλληψη τεσσάρων κουβανικών αλιευτικών από τις ΗΠΑ.


1971: Ο αστροναύτης Άλαν Σέπαρντ πατά το πόδι του στη Σελήνη και… παίζει γκολφ!

1974: Να κλητευτεί ο Νίξον ως μάρτυρας στην υπόθεση «Γουοτεργκέιτ» αποφασίζει σχεδόν παμψηφεί (με ψήφους 410 έναντι 4) η αμερικανική Βουλή.

1979: Οι πρώτες 270 γυναίκες στον Ελληνικό Στρατό ξεκινούν τη βασική τους εκπαίδευση.


1982: Το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας καταργεί τις ποδιές των μαθητριών στα σχολεία.

1989: Σκοτώνεται ο τελευταίος Ανατολικογερμανός που επιχειρεί να περάσει το Τείχος του Βερολίνου. Πρόκειται για τον 20χρονο Chris Gueffroy, που πέφτει νεκρός από πυροβολισμούς συνοριακών φρουρών.

1990: Η ΕΟΚ αποκλείει τη δυνατότητα εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Αγορά.

2004: Ξεκινά 7ο έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Οι εργασίες αρχίζουν με ομόφωνη έγκριση της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου για την προεδρία του κόμματος και με αποχαιρετιστήρια ομιλία του Κώστα Σημίτη. Οι διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος ολοκληρώνονται με ανοιχτή ψηφοφορία σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην οποία ανταποκρίνονται πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες.

2006: Ο Στήβεν Χάρπερ αναλαμβάνει Πρωθυπουργός του Καναδά.


2015: Χάθηκαν τα ίχνη του 20χρονου Ρεθυμνιώτη σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη από την εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, όπου φοιτούσε για δεύτερο χρόνο. Στις 15 Μαρτίου συγκλόνισε το πανελλήνιο η τραγική κατάληξη της υπόθεσης. Βρέθηκε η σορός του σπουδαστή σε προχωρημένη σήψη, στην περιοχή ανάμεσα σε Ανατολή και Κατσικά, στα Γιάννενα. Δίπλα του εντοπίστηκε μαχαίρι και ο φοιτητής έφερε τραύμα στο δεξί του χέρι.


Γεννήσεις σαν σήμερα

1664 – Μουσταφά Β', Οθωμανός σουλτάνος

1665 – Άννα, βασίλισσα της Αγγλίας, Σκωτίας και Ιρλανδίας

1695 – Νικόλαους Β' Μπερνούλι, Ελβετός μαθηματικός


1748 – Γιόχαν Άνταμ Βάισχαουπτ, γερμανός φιλόσοφος. (Θαν. 18/11/1830)

1796 – Τζον Στήβενς Χένσλοου, Άγγλος βοτανολόγος και γεωλόγος

1908 – Αμιντόρε Φανφάνι, πρωθυπουργός και πρόεδρος της δημοκρατίας της Ιταλίας


1911 – Ρόναλντ Ρίγκαν, αμερικανός ηθοποιός και 40ος πρόεδρος των ΗΠΑ. (Θαν. 5/6/2004)

1932 – Φρανσουά Τριφό, Γάλλος σκηνοθέτης


1945 – Μπομπ Μάρλεϊ, τζαμαϊκανός τραγουδιστής της ρέγγε. (Θαν. 11/5/1981)

1962 – Axl Rose, τραγουδιστής του αμερικάνικου συγκροτήματος Guns n’ roses


Θάνατοι σαν σήμερα


1515 – Άλδος Μανούτιος, ιταλός τυπογράφος, που διέσωσε μεγάλο μέρος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. (Γεν. 1449)

1689 – Γεράσιμος Β΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

1793 – Κάρλο Γκολντόνι, Ιταλός θεατρικός συγγραφέας.


1804 – Τζόζεφ Πρίστλεϊ, κληρικός, πολιτικός επιστήμονας και φυσικός. (Γεν. 13/3/1733)

1918 – Γκούσταφ Κλιμτ, Αυστριακός ζωγράφος.

1923 – Έντουαρντ Έμερσον Μπάρναρντ, Αμερικανός αστρονόμος.

1952 – Γεώργιος ΣΤ΄, βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου.


1981  Φρειδερίκη, Βασίλισσα των Ελλήνων

1998 – Φάλκο, Αυστριακός τραγουδιστής.

2007 – Γουίλι Γουάιτ, Αμερικανίδα Ολυμπιονίκης του στίβου.

2007 – Φρανκ Λέιν, Αμερικανός τραγουδιστής.


2011 – Γκάρι Μουρ, άγγλος κιθαρίστας και τραγουδιστής, μέλος -μεταξύ άλλων- του συγκροτήματος Thin Lizzy. (Γεν. 4/4/1952)

Άγιος Φώτιος ο Μέγας Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως


Ο Μέγας Φώτιος έζησε κατά τους χρόνους που βασίλευσαν οι αυτοκράτορες Μιχαήλ (842 - 867 μ.Χ.), υιός του Θεοφίλου, Βασίλειος Α' ο Μακεδών (867 - 886 μ.Χ.) και ο Λέων ΣΤ' ο Σοφός (886 - 912 μ.Χ.), υιός του Βασιλείου. Γεννήθηκε το 810 μ.Χ. (κατά άλλους το 820 μ.Χ.) στην Κωνσταντινούπολη από ευσεβή και επιφανή οικογένεια, που αγωνίσθηκε για την τιμή και προσκύνηση των ιερών εικόνων. Οι γονείς ήταν ο Άγιος Σέργιος (βλέπε 13 Μαΐου) και Ειρήνη και καταδιώχθηκαν επί του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεοφίλου (829 - 842 μ.Χ.). Ο Άγιος Σέργιος ήταν αδελφός του Πατριάρχου Ταρασίου (784 - 806 μ.Χ.) και περιπομπεύθηκε δέσμιος από το λαιμό ανά τις οδούς της Κωνσταντινουπόλεως, στερήθηκε την περιουσία του και εξορίσθηκε μετά της συζύγου του και των παιδιών του σε τόπο άνυδρο, όπου από τις ταλαιπωρίες πέθανε ως Ομολογητής.

Ο ιερός Φώτιος διέπρεψε πρώτα στα ανώτατα πολιτικά αξιώματα. Όταν με εντολή του αυτοκράτορα απομακρύνθηκε βιαίως από τον πατριαρχικό θρόνο ο Πατριάρχης Ιγνάτιος, ανήλθε σε αυτόν, το έτος 858 μ.Χ., ο ιερός Φώτιος, ο οποίος διακρινόταν για την αγιότητα του βίου του και την τεράστια μόρφωσή του. Η χειροτονία του εις Επίσκοπο έγινε την ημέρα των Χριστουγέννων του έτους 858 μ.Χ. υπό των Επισκόπων Συρακουσών Γρηγορίου του Ασβεστά, Γορτύνης Βασιλείου και Απαμείας Ευλαμπίου. Προηγουμένως βέβαια εκάρη μοναχός και ακολούθως έλαβε κατά τάξη τους βαθμούς της ιεροσύνης.

Ο ιερός Φώτιος με συνοδικά γράμματα ανακοίνωσε, κατά τα καθιερωμένα, τα της εκλογής του στους Πατριάρχες της Ανατολής και τόνισε την αποκατάσταση της ειρήνης στην Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης. Αλλά πριν ακόμα προλάβει να την παγιώσει επήλθε ρήξη μεταξύ των ακραίων πολιτικών και των οπαδών του Πατριάρχη Ιγνατίου, των «Ιγνατιανών». Οι «Ιγνατιανοί» συγκεντρώθηκαν στο ναό της Αγίας Ειρήνης, αφόρισαν τον ιερό Φώτιο και ανακήρυξαν Πατριάρχη τον Ιγνάτιο. Ο Άγιος Φώτιος συγκάλεσε Σύνοδο στο ναό των Αγίων Αποστόλων για την αντιμετώπιση του ανακύψαντος ζητήματος. Η Σύνοδος καταδίκασε ως αντικανονικές τις ενέργειες των «Ιγνατιανών» και τόνισε ότι ο Ιγνάτιος, αφού παραιτήθηκε από τον θρόνο, δεν ήταν πλέον Πατριάρχης και ότι εάν διεκδικούσε και πάλι την επιστροφή του στον πατριαρχικό θρόνο, τότε αυτόματα θα υφίστατο την ποινή της καθαιρέσεως και του αφορισμού.

Ο μεγάλος αυτός πατέρας της Εκκλησίας ιερούργησε, ως άλλος Απόστολος Παύλος, το Ευαγγέλιο. Αγωνίσθηκε για την αναζωπύρωση της ιεραποστολικής συνειδήσεως, που περιφρουρεί την πνευματική ανεξαρτησία και αυτονομία των ορθοδόξων λαών από εισαγωγές εθίμων ξένων προς την ιδιοσυγκρασία τους, με σκοπό την αλλοίωση της ταυτότητος και της πνευματικής τους ζωής. Διότι γνώριζε ότι ο μέγιστος εχθρός ενός λαού είναι η απώλεια της αυτοσυνειδησίας του, η φθορά της πολιτισμικής του ιδιοπροσωπίας και η αλλοίωση του ήθους του. Ο ιερός Φώτιος γνώριζε την ιεραποστολική δραστηριότητα του ιερού Χρυσοστόμου, αφού αναφέρεται πολλές φορές στο έργο αυτό και μάλιστα επηρεάστηκε από αυτή στο θέμα της χρήσεως των επιτόπιων γλωσσών και των μοναχών ως ιεραποστόλων. Επί ημερών του εκχριστιανίσθηκε το έθνος των Βουλγάρων, το οποίο μυσταγώγησε προς την αμώμητη πίστη του Χριστού και το αναγέννησε με το λουτρό του θείου Βαπτίσματος.

Ο ιερός Φώτιος διεξήγαγε μεγάλους και επιτυχείς αγώνες υπέρ της Ορθοδόξου πίστεως εναντίων των Μανιχαίων, των Εικονομάχων και άλλων αιρετικών και επανέφερε στους κόλπους της Καθολικής Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας πολλούς από αυτούς.

«Ἅπαντα μὲν τὰ ἀνθρώπινα συγκαταρρεῖ τῷ χρόνῳ καὶ ἀφανίζεται. Ἀρετὴ δέ.... καὶ χρόνου καὶ παθῶν καὶ αὐτοῦ τοῦ θανάτου περιγίνεται. Εἰ δὲ ἀκριβέστερον ἴδοις, τῷ χρόνῳ καὶ τῷ θανάτῳ μᾶλλον ἀναζὴ καὶ θάλλει καὶ τὸ οἰκεῖον κλέος καὶ τὴν εὐπρέπειαν, ἐναποσβεσθέντος αὐτοὶς τοῦ φθόνου, λαμπρότερον τὲ καὶ θαυμασιώτερον ἀναδείκνυται».

Ο λόγος αυτός, απόσταγμα της βαθιάς πίστεως και της κατά Θεόν σοφίας του Ισαποστόλου Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Ομολογητού, «μυρίαις ἀρεταὶς ἐξανθήσαντος καὶ πάση γνώσει διαλάμψαντος», πληρέστατα εφαρμόζεται σε αυτόν τον ειπόντα, τον οποίο η αδιάφθορη συνείδηση της Εκκλησίας και του Γένους, ομολόγησαν αυτόν Άγιο και Ισαπόστολο «τοὶς οὐρανίοις ἀδύτοις ἀγκατοικιζόμενον», ως «ἀοίδιμον μὲν τοὶς διωγμοίς, δεδοξασμένον δὲ τοὶς θανάτοις».

Το θεολογικό του έργο δικαίωνε τους αγώνες της Εκκλησίας, βεβαίωνε την Ορθόδοξη πίστη και ενέπνεε την Εκκλησιαστική συνείδηση για την συνεχή εγρήγορση του όλου εκκλησιαστικού Σώματος. Υπό την έννοια αυτή η εκκλησιαστική συνείδηση διέκρινε στο πρόσωπό του τον υπέρμαχο της Ορθοδόξου πίστεως και τον εκφραστή του αυθεντικού φρονήματος της Εκκλησίας. Σε οιονδήποτε στάδιο του βίου και αν παρακολουθήσουμε τον ιερό Φώτιο, είτε στην βιβλιοθήκη, επιδιδόμενο σε μελέτες, είτε ως καθηγητή της φιλοσοφίας στο πρώτο Πανεπιστήμιο της Μεσαιωνικής Ευρώπης της Μαγναύρας σε μια εποχή που η Δύση ήταν ακόμη βυθισμένη στο τέλμα των σκοτεινών αιώνων, είτε υπουργούντα σε αξιώματα μεγάλα και περιφανή της Πολιτείας, είτε κοσμούντα τον αγιότατο Πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας, είτε εξασκούμενο στην ελεημοσύνη και τη φιλανθρωπία, είτε υφιστάμενο την παραγνώριση των ανθρώπων και τις σκληρές στερήσεις δύο εξοριών, παντού αναγνωρίζουμε τον μαχόμενο υπέρ της αληθούς Ορθοδόξου πίστεως, της «ἀποστολικῆς τὲ καὶ πατρικῆς παραδόσεως» και «τῆς προγονικῆς εὐσεβείας», η οποία αποτελεί και το περιεχόμενο της πατερικής διδασκαλίας αυτού. Γι' αυτό και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Βασίλειος καταθέτοντας τη συνείδηση της Εκκλησίας περί της πρώιμης αγιοποιήσεως του μεγάλου Ιεράρχου, γράφει:

«Φώτιος γὰρ ἣν ὁ μακάριος, ὁ φωτὸς ἀκτίσι φερωνύμος τοῦ ὀνόματος πλήθει διδασκαλιῶν καταλάμψας τὰ πέρατα, ὁ ἐξ αὐτῶν σπαργάνων ἀφιερωθεῖς τῷ Χριστῷ, ὡς ὑπὲρ τῆς αὐτοῦ εἰκόνος δημεύσει καὶ ἐξορία, τούτοις δὴ τοὶς ἀθλητικοὶς ἐκ προοιμίου ἀγώσι συγκοινωνήσας τῷ γεννήτορι, οὐ καὶ ἡ ζωὴ θαυμαστὴ καὶ τὸ τέλος ἐπέραστον, ὑπὸ Θεοῦ τοὶς θαύμασι μαρτυρουμένη».

Η ζωντανή Ορθόδοξη πίστη, κατά τον ιερό Πατέρα, η πίστη της αληθείας, είναι η αρχή της Χριστιανικής μας υποστάσεως και επιβάλλει την συνεχή προσπάθεια για το «ἀνακεφαλαιώσασθαι τὰ πάντα ἐν Χριστῷ, τὰ ἐπὶ τοὶς οὐρανοὶς καὶ τὰ ἐπὶ τῆς γῆς», για την πραγμάτωση της «καινῆς κτίσεως», που επιτυγχάνεται με τη δυναμική γεφύρωση, σύνδεση και αλληλοπεριχώρηση του θείου και ανθρώπινου στοιχείου. Ο Χριστός ενώνει στο πρόσωπό Του τη θεία με την ανθρώπινη φύση. Αυτό σημαίνει ότι η θεότητα και η ανθρωπότητα έχουν εν Χριστώ ένα κοινό τρόπο υπάρξεως και αυτός ο τρόπος είναι η ενότητα, η αλληλοπεριχώρηση των προσώπων, η κοινωνία της αγάπης. Η ένωση της θείας με την ανθρώπινη φύση στο πρόσωπο του Χριστού δεν είναι μία αφηρημένη αρχή. Φανερώνεται σε εμάς, όπως φανερώνεται πάντοτε η φύση: μόνο ως τρόπος υπάρξεως, δηλαδή ως δυνατότητα ζωής. Είναι η δυνατότητα να ζήσουμε, να πληρωθεί η απύθμενη δίψα για ζωή που βασανίζει την ύπαρξή μας, να ζήσουμε όλες τις δυνατότητες της ζωής νικώντας την αναπηρία και τον θάνατο της τεμαχισμένης υπάρξεως. Αρκεί να αποδεχθεί ο άνθρωπος την αμαρτία και αποτυχία του και να ζήσει την κένωση του Χριστού, τη ζωή του Θεού.

Η αληθινή Χριστιανική ζωή είναι η γέφυρα που συνδέει τον ουρανό με την γη, η συνεχής πηδαλιούχηση του πορθμείου εκείνου, το οποίο, όπως λέγει ο ιερός Φώτιος, έρχεται από τον ουρανό και «διαπορθμεύει ἠμὶν τὴν ἐκεῖθεν ἀγαθοειδὴ καὶ θείαν εὐμένειαν» και Χάρη. Αυτό ακριβώς είναι το αληθινό ήθος της Ορθοδοξίας: η αναγέννηση, ένωση, μετοχή και κοινωνία με τον Χριστό διά του Αγίου Πνεύματος.

Το Ορθόδοξο, λοιπόν, ήθος, που είναι η κοινωνία του προσώπου με τον Θεό Πατέρα εν Χριστώ διά του Αγίου Πνεύματος και ο αγιασμός του όλου ανθρώπου στην οδό της θεώσεως αρχίζει να υπάρχει μόνο όταν έχουμε ως προϋπόθεση την ορθή πίστη, την ορθοδοξία. Γι' αυτό ουδέποτε ο Άγιος ανέχθηκε οποιαδήποτε παρασιώπηση ή παραφθορά της αλήθειας.

Γράφει χαρακτηριστικά ο ιερός Φώτιος προς τον Πάπα Νικόλαο: «τὰ οἰκουμενικαὶς καὶ κοιναὶς τυπωθέντα ψήφοις πάσι προσήκει φυλάττεσθαι». Διότι, διά της επιμελούς φυλάξεως της διδασκαλίας των Οικουμενικών Συνόδων, «πᾶσα καινοτομία καὶ αἵρεσις ἀπελαύνεται, τὸ δὲ τῆς Ὀρθοδοξίας ἀκήρατον καὶ ἀρχαιοπαράδοτον φρόνημα ταὶς εὐσεβούντων ψυχαὶς εἰς ἀδίστακτον σεβασμιότητα καθιδρύνεται». Έτσι η μία γενεά, μετά φόβου Θεού, παραδίδει στην επερχόμενη τα της πίστεως πολύτιμα κεφάλαια που έλαβε, με πλήρη συναίσθηση ότι και η επερχόμενη θα διατηρήσει αλώβητη την πίστη. Σε μία ομιλία του ο Άγιος εξαίρει τη σπουδαιότητα της συνεχιζόμενης ανελλειπώς διαδοχής:

«Πρὸ τῆς ἑβδόμης Συνόδου, ἔσχε πρὸ ταύτης ἡ Πρώτη πολλῶν ἐν μέρει τᾶς πράξεις μιμήσασθαι. Ἡ Δευτέρα τὴν Πρώτην ὑπογραμμὸν καὶ τύπον ἐδέξατο, τῆς δὲ Τρίτης αὐτὴ μετὰ τὴν πρώτην ὑπῆρξε παράδειγμα, ναὶ δὴ καὶ Τετάρτην ταυταὶς ἐπλούτει μιμήσασθαι καὶ ταὶς ἐφεξῆς ὑπῆρχον αἳ προλαβούσαι διδάσκαλοι».

Η απαρίθμηση εδώ των Συνόδων δεν είναι συμπτωματική. Για τον Άγιο, τον της απλανούς γνώσεως κανόνα, το παρελθόν, η παράδοση, τα γενόμενα στο άγιο Σώμα της Εκκλησίας του Χριστού δεν αποτελούν απλά ιστορικά γεγονότα. Μάλλον αποτελούν υπόδειγμα, τύπο για το μέλλον του Κυριακού Σώματος. Γι' αυτό και δεν επιμένει μόνο στην ιστορική παράδοση ή μετάδοση, ούτε μόνο για τον κληρονομικό χαρακτήρα της διδασκαλίας, αλλά προ παντός για την πληρότητα της αλήθειας, για την ταυτότητα και την συνέχεια της καθολικής εμπειρίας της Εκκλησίας, για τη ζωή της μέσα στη χάρη, για το παρόν μέσα στο οποίο κατοικεί ήδη το μέλλον, για το μυστήριο της πίστεως.

Η ενότητα, η αγιότητα και η καθολικότητα της Εκκλησίας συμπληρώνονται και καταξιώνονται με την αποστολικότητά της. Στην αρχιερατική προσευχή του Ιησού ο αγιασμός και η καθολική ενότητα της Εκκλησίας συνδέονται άμεσα με την αποστολικότητα: «Ἶνα ὁ κόσμος πιστεύση, ὅτι Σὺ μὲ ἀπέστειλας». Έτσι η αποστολικότητα γίνεται οντολογικό γνώρισμα της Εκκλησίας, που εκφράζει και τα άλλα γνωρίσματά της. Η Εκκλησία είναι αποστολική, γιατί συνεχίζει την αποστολή του Χριστού και των Αποστόλων Του μέσα στον κόσμο. Ο ιστορικός σύνδεσμός της με τους Αποστόλους και η βεβαίωση του συνδέσμου αυτού με την αναγωγή των κατά τόπους Εκκλησιών και των Επισκόπων στους Αγίους Αποστόλους αποτελούν τα εξωτερικά τεκμήρια της αποστολικής ιδιότητας και διαδοχής. Το ηθικό δε αίτημα της αποστολικότητας της Εκκλησίας είναι η υποχρέωση για πιστότητα στην αποστολική παράδοσή της, η οποία εξασφαλίζει την ταυτότητα και ενότητα του ζώντος Σώματος. «Τοῦτο γὰρ τῶν Ἀποστόλων τὸ κήρυγμα, τοῦτο τῶν Οἰκουμενικῶν Συνόδων τὸ φρόνημα».

Αγωνιζόμενος ο Άγιος Φώτιος υπέρ «τῆς πίστεως ἠμῶν τῶν Χριστιανῶν...., τῆς ἀχράντου καὶ εἰλικρινοῦς λατρείας, καὶ τῶν περὶ αὐτὴν μυστηρίων», στην εγκύκλιο επιστολή του, το 867 μ.Χ., που απευθυνόταν προς τους κατά Ανατολάς Επισκόπους και Πατριάρχες, στρέφεται στην καταπολέμηση της αιρέσεως, «κατὰ πάσης αἱρέσεως», που αποτελεί την ενότητα και την ακεραιότητα της Ορθοδοξίας και συγχρόνως καλεί όλους να είναι άγρυπνοι εναντίων κάθε δυσέβειας. Ο Μέγας Φώτιος, γνωρίζοντας ότι κάθε εκτροπή από την αληθή πίστη έχει ως συνέπεια την έκπτωση από την πνευματικότητα, κατακρίνει «τὸ τῆς γνώμης ἠρρωστηκὸς καὶ ἀστήρικτον» και καταδικάζει, ως «ἁμαρτίαν πρὸς θάνατον», κάθε εκτροπή από την Ορθοδοξία και την «τῶν παραδοθέντων ἀθέτησιν» ή «καταφρόνησιν» από εκείνους που «κατὰ τῶν ἰδίων ποιμένων ὑπερήφανον ἀναλαμβάνουν φρόνημα, ἐκεῖθεν δὲ κατὰ τοῦ κοινοῦ Ποιμένος καὶ Δεσπότου παρατείνουν τὴν ἀπόνοιαν». Επί της βάσεως αυτής αντέκρουσε όχι μόνο τους εικονομάχους αλλά και τις παπικές αξιώσεις και το γερμανοφραγκικό δόγμα του filioque, το οποίο διασαλεύει την κοινωνία των αγιοπνευματικών προϋποθέσεων και ενεργειών και δεν έχει θέση μέσα στην κοινωνία του Σώματος της Εκκλησίας και της κοινότητος των αδελφών.

Γι' αυτό και η Σύνοδος, η οποία συνήλθε τον Ιούλιο ή Αύγουστο του 867 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη, καθαίρεσε τον Πάπα Νικόλαο για τις αντικανονικές του ενέργειες, ενώ αποδοκίμασε τη διδασκαλία του filioque και τα ρωμαϊκά έθιμα. Μάλιστα η εγκύκλιος επιστολή του ιερού Φωτίου για τα θέματα αυτά, μετά τη συνοδική κατοχύρωση του περιεχομένου της, κατέστη ένα σταθερό πλέον κριτήριο για την αξιολόγηση των σχέσεων Ανατολής και Δύσεως.

Η δολοφονία του αυτοκράτορα Μιχαήλ του Γ', στις 24 Σεπτεμβρίου 867 μ.Χ., από τον Βασίλειο Α' τον Μακεδόνα, συνοδεύτηκε και με κρίση στην Εκκλησία. Ο νέος αυτοκράτορας τάχθηκε υπέρ της προσεγγίσεως Κωνσταντινουπόλεως και Ρώμης και αναζήτησε ερείσματα στοςυ «Ιγνατιανούς». Ο ιερός Φώτιος υπήρξε το θύμα αυτής της νέας πολιτικής σκοπιμότητας του αυτοκράτορα, ο οποίος εκθρόνισε τον Άγιο Φώτιο και αποκατέστησε στον θρόνο τον Πατριάρχη Ιγνάτιο, στις 23 Νοεμβρίου 867 μ.Χ. Η Σύνοδος του έτους 869 μ.Χ., που συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό της Αγίας Σοφίας, αναθεμάτισε τον Άγιο Φώτιο, όσοι δε Επίσκοποι χειροτονήθηκαν από αυτόν ή παρέμεναν πιστοί σε αυτόν καθαιρέθηκαν και όσοι από τους μοναχούς ή λαϊκούς παρέμειναν οπαδοί του αφορίσθηκαν. Ο ιερός Φώτιος καθ' όλη την διαδικασία και παρά την προκλητική στάση των αντιπροσώπων του Πάπα τήρησε σιγή, τους υπέδειξε να μετανοήσουν και αρνήθηκε να δεχθεί την αντικανονική ποινή. Στη συνέχεια εξορίστηκε και υποβλήθηκε σε ποικίλες και πολλαπλές στερήσεις και κακουχίες. Επακολούθησε βέβαια η συμφιλίωση των δύο Πατριαρχών, Φωτίου και Ιγνατίου, αλλά ο θάνατος του Ιγνατίου, στις 23 Οκτωβρίου του 877 μ.Χ., επέτρεψε την αποκατάσταση του ιερού Φωτίου στον πατριαρχικό θρόνο μέχρι το έτος 886 μ.Χ. κατά τον οποίο εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από το διαδεχθέντα τον αυτοκράτορα Βασίλειο δευτερότοκο υιό του Λέοντα ΣΤ' τον Σοφό.

Ο Άγιος Φώτιος κοιμήθηκε οσίως το έτος 891 μ.Χ. όντας εξόριστος στην ιερά μονή των Αρμενιανών, όπως άλλοτε ο θείος και ιερός Χρυσόστομος στα Κόμανα του Πόντου. Το ιερό και πάντιμο σκήνωμα του Αγίου και Μεγάλου Φωτίου εναποτέθηκε στην λεγόμενη μονή της Ερημίας ή Ηρεμίας, που ήταν κοντά στην Χαλκηδόνα. Παλιότερα η Σύναξή του ετελείτο στο Προφητείο, δηλαδή στο ναό του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, που βρισκόταν στη μονή της Ερημίας, ενώ τώρα τελείται στην ιερά πατριαρχική μονή της Αγίας Τριάδος στη νήσο Χάλκη, όπου ιδρύθηκε και η Θεολογική Σχολή της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Ἀπολυτίκιον  

Τῆς σοφίας ἐκφάντωρ λαμπρὸς γενόμενος, Ὀρθοδοξίας ἐδείχθης θεοπαγῆς προμαχών, τῶν Πατέρων καλλονὴ Φώτιε μέγιστε, οὐ γὰρ αἱρέσεων δεινῶν, στηλιτεύεις τὴν ὀφρύν, Ἐώας τὸ θεῖον σέλας, τῆς Ἐκκλησίας λαμπρότης, ἣν διατηρεῖ Πάτερ ἄσειστον.


ΠΗΓΗ: Ορθόδοξος Συναξαριστής


Πες μου μια σοφή κουβέντα...


Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θα μπορούσες να είχες γίνει.

George Eliot
1819-1880
Αγγλίδα συγγραφέας