18.6.16

Εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντίνου Πόλεως πραγματοποιήθηκε στην Αγία Ειρήνη Νέας Κίου


Στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Νέας Κίου, πραγματοποιήθηκε απόψε, εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντίνου Πόλεως, την οποία συνδιοργάνωσαν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Θεομάνας, η Δημοτική Ενότητα και οι φορείς της Νέας Κίου.

Στις 7.30 το απόγευμα τελέστηκε ο Εσπερινός της μεγάλης εορτής της Πεντηκοστής, στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Νέας Κίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή ομιλία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νεκτάριο με θέμα: «Ταξίδι στην Πόλη και στην Εκκλησιά της Αγίας Σοφίας, την Εκκλησιά των θρύλων και των ονείρων μας» και έγινε προβολή σχετικών διαφανειών. 














ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΚΟΡΙΝΘΟ


Οι ΔΙΟΛΚΟΙ σας προσκαλούν σε μια καλοκαιρινή, βιωματική περιήγηση στην Κόρινθο. Αρχιτεκτονική, μνήμη, φιλοξενία, τέχνη αποκαλύπτονται σε μια διαδρομή εξερεύνησης και παρατήρησης. Συμμετέχουν και συνδημιουργούν, πλήθος καλλιτεχνών της πόλης μας. 

Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί την πόλη που κρύβεται πίσω από τις προσόψεις. Περνώντας από το δημόσιο, στο ιδιωτικό και πάλι στο δημόσιο, να γνωρίσουμε τον τόπο που κινούμαστε καθημερινά αλλά δεν φανταζόμαστε. Να ψηλαφίσουμε την ιστορία που διδάσκουν τα κτήρια, να ακούσουμε τις ιστορίες των ανθρώπων και να βρούμε τους κοινούς μας τόπους. 

Η βόλτα θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες, γι’ αυτό φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια!

Πότε; Σάββατο 2 Ιουλίου 2016
Τι ώρα; Μετά το μπάνιο στις 19:30 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Οι Δίολκοι είναι μια διεπιστημονική ομάδα που δημιουργήθηκε το 2012 με ενδιαφέρον να αναδείξει και να καλλιεργήσει την κουλτούρα της πόλης και των πολιτών. Επιθυμία της ομάδας είναι να δραστηριοποιείται, σε εθελοντική βάση, με σκοπό την έρευνα και τον διάλογο για τον δημόσιο χώρο της πόλης της Κορίνθου και της ευρύτερης περιοχής, επιδιώκοντας να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος και να διελκύει τις αφανείς τάσεις βελτίωσης. 
http://diolkoi.blogspot.gr/
facebook: Φαντάσου την πόλη: Κόρινθος 2013

_________________________________________________
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "Η τέχνη της περιήγησης" που πραγματοποιούν το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου και το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Σκοπός του προγράμματος είναι ο επαναπροσδιορισμός του πολιτιστικού τοπίου στον αστικό χώρο της πόλης της Κορίνθου και τους αγροτικούς οικισμούς της Στυμφαλίας, καθώς και η ανάδειξη του φυσικού τοπίου που περιβάλλει τις περιοχές αυτές μέσω των ενδιάμεσων διαδρομών περιήγησης.
_________________________________________________

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. 
Απαραίτητη η δήλωση για κράτηση θέσεων: 
1. ΔΙΟΛΚΟΙ: 6973530790, 17:00-22:00, email: imagine.korinthos@gmail.com 
2. Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου: 27410 71690, 27410 25352, 08:30-14:00, 
e-mail: laografikomouseio.korinthou@yahoo.com 
3. Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας: 27470 22279, 27470 22296, 
e-mail: kiourktsoglouA@piraeusbank.gr 
Λόγω πρακτικών περιορισμών, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση ακύρωσης παρακαλούμε ενημερώστε εγκαίρως.

Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής στην Κόρινθο- Ημέρα 1η


Η Φιλαρμονική, η Μπαντίνα και το τμήμα Μοντέρνου χορού του ΚΕ.Π.Α.Π Δ. Κορινθίων κάνουν την έναρξη στο εορταστικό τριήμερο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην Μουσική, τ
ην Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 στο Δημοτικό Θέατρο "Θωμάς Θωμαΐδης". 

Συμμετέχει το Παιδικό Εργαστήρι Μουσικοθεατρικού αυτοσχεδιασμού. 
Την παράσταση συμπληρώνουν με την ερμηνεία τους οι ηθοποιοί Μυρτώ Κόρκα & Κώστας Μπίσδας. 

Σας περιμένουμε!

Ελληνική Παράδοση: "Χορεύω θάλασσας σκοπούς, της ξενιτιάς τραγούδια..."


Την Κυριακή, 26 Ιουνίου και ώρα 8:30 μ.μ στην πλατεία Αγίου Πέτρου Άργους, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια μουσικοχορευτική εκδήλωση του συλλόγου "Ελληνική Παράδοση" , με τη συμμετοχή όλων των χορευτικών του τμημάτων, με θέμα: "Χορεύω θάλασσας σκοπούς, της ξενιτιάς τραγούδια...".

Τραγούδια, σκοποί, λόγια, μουσικές και δρώμενα με αναφορά στην "θάλασσα την ουρανιά και το γαλάζιο κύμα" που εδώ και αιώνες είναι πηγή έμπνευσης για τη λαϊκή παράδοση του τόπου μας, αλλά και στους καημούς της ξενιτιάς, όπως αυτοί εκφράστηκαν μέσα από χορούς και τραγούδια...

Την εκδήλωση θα συνοδεύει ζωντανή παραδοσιακή ορχήστρα με τους:
- Κώστα Μήτση (τραγούδι)
- Φάνη Φωτόπουλο (κλαρίνο)
- Γιώργο Μαρινάκη (βιολί)
- Ηλία Μαυρίκη (λαούτο)
- Κώστα Μερετάκη (κρουστά)
- Λάμπη Μουρούζη (ποντιακή λύρα - τραγούδι).

Σας περιμένουμε όλους!

To περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση. Περπατήστε όσο αντέχετε


Περπατήστε όσο το δυνατόν περισσότερο απολαμβάνοντας την καλύτερη και αποδοτικότερη άσκηση για όλο το σώμα μας!

H πεζοπορία αποτελεί τη δημοφιλέστερη σωματική δραστηριότητα, αφού μπορεί να γίνει από όλους και είναι ουσιαστικά μια ασφαλής, εύκολη, ανέξοδη και αποδοτική άσκηση. Eμείς σας δίνουμε κάποιες συμβουλές για το πώς θα κάνετε το περπάτημά σας πιο ευχάριστο και αποτελεσματικό και πώς θα αποφύγετε ταυτόχρονα ενοχλήσεις ή τραυματισμούς από την αλόγιστη καταπόνηση των κάτω άκρων.

Tι γυμνάζει καλύτερα

Tο περπάτημα, εκτός από τους μυς του κάτω μέρους του σώματος, δηλαδή τα πόδια και ιδιαίτερα τις γάμπες και τους τετρακέφαλους μηριαίους, μπορεί και εξασκεί και άλλους μυς του σώματος.

Mε τη σωστή, δυναμική κίνηση των χεριών, γυμνάζονται τα χέρια και οι ώμοι. Περπατώντας σωστά, με ίσιο τον κορμό και σφιχτή την κοιλιά, τονώνονται και οι κοιλιακοί μύες. Aποτελεί δε μια πολύ καλή αερoβική άσκηση, η οποία δυναμώνει τον καρδιακό μυ και φυσικά ενισχύει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και των πνευμόνων.

Πώς να ξεκινήσετε

Ξεκινήστε την πεζοπορία σας αργά, χρησιμοποιώντας τα πρώτα 3-4 λεπτά ως ζέσταμα, και σταδιακά αυξήστε την ένταση. Kαλό θα είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες της Aμερικανικής Aθλητιατρικής Ένωσης (American College of Sports Medicine) – του κορυφαίου οργανισμού στο χώρο της άσκησης και της αθλητιατρικής παγκοσμίως, που συστήνει 30΄ περπάτημα, 3-5 φορές την εβδομάδα.

Όσον αφορά την ένταση, αν θέλετε ακριβή προσδιορισμό, χρησιμοποιήστε την ατομική σας Mέγιστη Kαρδιακή Συχνότητα – M.K.Σ. (220-ηλικία). Aν είστε αρκετά αγύμναστοι και υπέρβαροι, τότε φροντίστε να βρίσκεστε στο 50-60% της M.K.Σ. σας όταν περπατάτε. Aν πάλι έχετε μέτρια έως καλή φυσική κατάσταση, παραμείνετε στο 60-75% και αν τέλος είστε καλά γυμνασμένοι, τότε στο 70-85%.

Παράδειγμα.

Άτομο 40 ετών έχει M.K.Σ.=220-40=180 και ανάλογα πρέπει να ασκείται με ένταση:
• Aγύμναστο: 50-60% του 180 = 90-108 κτύποι/λεπτό.
• Mέτρια φυσική κατάσταση: 60-75% = 108-135 κτύποι/λεπτό.
• Kαλή φυσική κατάσταση: 70-85% = 126-153 κτύποι/λεπτό.

● Mετά το ολιγόλεπτο ζέσταμα, ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση, συνεχίστε για 20-25΄ και σταδιακά μειώστε και πάλι την ένταση τα τελευταία 2-3΄, έτσι ώστε να επαναφέρετε τους κτύπους σας σε χαμηλά επίπεδα. Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκάλες ή ανηφόρες για να ανεβάσετε την ένταση. Προσέξτε, όμως, γιατί η ένταση πραγματικά ανεβαίνει, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ακολουθείτε αυτή την τακτική με διαλείμματα: Να ανεβαίνετε δηλαδή σκαλοπάτια ή ανηφορικό έδαφος για 1-2΄, να σταματάτε για 1΄ και μετά να συνεχίζετε.

● Aν δείτε ότι σας κόβεται η ανάσα, σταματήστε ξανά και δοκιμάστε σε πιο ομαλό έδαφος. Tελειώνοντας το πρόγραμμά σας, αφιερώστε 1-2 πολύτιμα λεπτά για να κάνετε διατάσεις στους μυς του μηρού αλλά και της γάμπας, ιδιαίτερα μάλιστα αν έχετε ανεβοκατέβει σκαλοπάτια ή ανηφορικές-κατηφορικές πλαγιές. Στις περιπτώσεις αυτές, η καταπόνηση των μυών -ιδιαίτερα της γάμπας- είναι μεγαλύτερη, και γι’ αυτό χρειάζονται μεγαλύτερη φροντίδα χαλαρώματος.

Μην ξεχάσετε το νερό!

Φροντίστε να κρατάτε καλά ενυδατωμένο τον οργανισμό σας πίνοντας νερό πριν ξεκινήσετε. Aν στη διαδρομή γνωρίζετε ότι μπορείτε να βρείτε νερό, τότε έχει καλώς, αλλιώς πάρτε ένα μπουκαλάκι μαζί σας. Στο τέλος, πιείτε άφοβα νερό – η δίψα σας δείχνει ότι το σώμα σας χρειάζεται υγρά.

Oι κατάλληλες συνθήκες

Στο δρόμο. Aν πρόκειται να περπατήσετε σε δρόμο που κυκλοφορούν αυτοκίνητα, προτιμήστε να κινείστε στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτά, ώστε να τα βλέπετε, αλλά και οι οδηγοί τους να σας βλέπουν καλύτερα.

Aν πάλι πρόκειται να περπατήσετε βραδινές ώρες, τότε φροντίστε να φοράτε ρούχα ανοιχτόχρωμα κι αν είναι δυνατόν με κάποιο ανακλαστικό υλικό, έτσι ώστε ένα κινούμενο όχημα -ακόμα κι ένα ποδήλατο- με τα φώτα του αναμμένα να σας διακρίνει στο σκοτάδι.

Tο έδαφος. Eίναι προτιμότερο να περπατάτε σε μαλακό έδαφος (π.χ. σε άμμο, σε χώμα, σε γρασίδι) για να μην καταπονούνται οι αρθρώσεις σας. Όταν βαδίζετε, κοιτάτε μπροστά σας σε μια απόσταση 4-5 μ., για να αποφύγετε πέτρες, λακκούβες, καρφιά, εμπόδια κλπ.

Πώς να περπατάτε

Περπατάτε με κανονικά βήματα, σταθερό βηματισμό και με το πέλμα να «ρολάρει», δηλαδή τη φτέρνα να έρχεται πρώτα σε επαφή με το έδαφος και ακολούθως το υπόλοιπο πέλμα. Aφήστε τα χέρια ελεύθερα στα πλευρά σας να ταλαντώνονται, συμμετέχοντας στην κίνηση. Φροντίστε οι αγκώνες να είναι λυγισμένοι και βέβαια να κινούνται αντίθετα με τα πόδια (αριστερό πόδι μπροστά – δεξί χέρι μπροστά). Mη γέρνετε το σώμα σας ούτε μπροστά ούτε πίσω, αλλά μην κάνετε και ταλαντώσεις. Περπατάτε με ίσιο τον κορμό σας, τους ώμους χαλαρούς, όρθιο το πιγούνι και σφιχτή την κοιλιά.

O σωστός εξοπλισμός

Tα παπούτσια. Tα παπούτσια πρέπει να είναι ελαφρά, ελαστικά, ώστε να λυγίζουν με την κίνηση του πέλματος, αλλά ταυτόχρονα να δίνουν με τη σόλα τους μια καλή υποστήριξη. Πρέπει να είναι άνετα και οι σόλες τους να έχουν αντιολισθητική επίστρωση. Επίσης, με τα αθλητικά σας παπούτσια φροντίστε να φοράτε πάντα κάλτσες, έστω και λεπτές, για την απορρόφηση του ιδρώτα.

Tα ρούχα. Φορέστε ρούχα ανάλαφρα, άνετα, ανοιχτόχρωμα (κατασκευασμένα από ύφασμα που «αναπνέει», π.χ. βαμβακερά, λινά). Φυσικά, μην ξεχάσετε το καπέλο. Προπαντός μην κάνετε το λάθος να φορέσετε κάποιες από αυτές τις νάιλον φόρμες για να χάσετε περισσότερα κιλά – αυτό που θα συμβεί θα είναι να χάσετε υγρά, να μην αναπνέει το σώμα σας και να ανέβει χωρίς λόγο η θερμοκρασία του.


«SOS» σημεία για πεζοπορία στην εξοχή

• Αν πρόκειται να περπατήσετε σε θαμνώδη περιοχή, φροντίστε να φορέσετε μακριά παντελόνια, αθλητική φόρμα ή έστω ψηλές κάλτσες μέχρι το γόνατο, γιατί μερικές φορές οι θάμνοι μπορεί να σας γρατσουνίσουν πολύ άσχημα.

• Όταν περπατάτε σε ανώμαλη, βραχώδη περιοχή, χρειάζεται γενικά να έχετε γερά, σταθερά παπούτσια και ανάλογα με την ανωμαλία του εδάφους ίσως να χρειαστείτε και ειδικά παπούτσια πεζοπορίας, που θα προστατέψουν τους αστραγάλους σας και θα κάνουν την πεζοπορία σας πιο εύκολη.

• Αν τύχει και συναντήσετε ένα ρυάκι ή ποταμάκι στη διαδρομή σας, καλό θα είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μπορεί να μην είναι τόσο αθώο και ρηχό σε όλα τα σημεία, όπως ίσως σας δίνει την εντύπωση. Αν μπορείτε, αποφύγετε να το διασχίσετε. Αν όχι, τότε πάρτε ένα μακρύ ξύλο ή κλαδί και προχωρώντας αργά και σταθερά, ελέγχετε με αυτό τον πυθμένα μπροστά σας.

• Τελειώνοντας μια κουραστική πεζοπορία, βγάλτε τα παπούτσια και τις κάλτσες και βάλτε τα πόδια σας για λίγα λεπτά σε κρύο νερό, που θα τα ανακουφίσει.

Τop gadget:

Φορέστε στον καρπό σας το Garmin Vívofit, ένα fitnessband, το οποίο καταγράφει την πρόοδό σας, τα βήματα που κάνετε μέσα στην ημέρα, αλλά και τις συνολικές θερμίδες που καίει ο μεταβολισμός σας (μέσος όρος με βάση την ηλικία του προφίλ σας) κατά τη διάρκεια του 24ώρου.


Πηγή: VITA

"Ο Τελευταίος Ασπροκόρακας" από την θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου


Η θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου σας προσκαλεί στην θεατρική της παράσταση "Ο Τελευταίος Ασπροκόρακας" την οποία πραγματοποιεί σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου στο θέατρο Τριανόν και ώρα 19:00. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πρωταγωνιστούν: Θεοδώρα Παπαβασιλείου, Βίβιαν Σαγκιώτη, 
Χρύσα Τρίγκα, Αντώνης Λαμπρίδης, Ναταλία Ράλλη.  

Ξεκινούν τα “Παύλεια 2016” στην Κόρινθο


Με την βοήθεια του Θεού θα εορτάσουμε και φέτος την σεπτή μνήμη του Αποστόλου Παύλου του Ουρανοβάμονος, του Ιδρυτού, Προστάτου της Τοπικής Αποστολικής Εκκλησίας και Πολιούχου Κορίνθου. 


Όπως κάθε χρόνο, η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου διοργανώνει κι εφέτος τα «Ι΄Κορίνθου Παύλεια 2016». 

Επιθυμώντας να σας ενημερώσουμε για τις εορταστικές αυτές εκδηλώσεις ανακοινώνουμε τα κάτωθι:

Την Κυριακή 19 Ιουνίου (της Πεντηκοστής) στις 7:00 το πρωί στον Καθεδρικό Ι. Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία θα σηματοδοτήσει την έναρξη των «Ι΄ Κορίνθου Παυλείων 2016», Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ. Της Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσει ο Εσπερινός της Εορτής του Αγίου Πνεύματος.

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου στις 8:00 το απόγευμα στον Καθεδρικό Ι. Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου, θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος των εν τη Κορινθία Αγίων, εις τα προπύλαια του Ιερού Ναού. Θα ακολουθήσει Δέηση.
Το Ιερό Λείψανο του Αγίου Ενδόξου Ουρανοβάμονος Παύλου, ως και τα άλλα Ιερά Λείψανα και η Ιερά Εικών των εν τη Κορινθία Αγίων, από σήμερον τίθενται εις προσκύνησιν των πιστών στον Ιερό Καθεδρικό Ναό, μέχρι το εσπέρας της ημέρας της εορτής (29 Ιουνίου) και κατά τις ώρες 7:00 το πρωί ως αργά το βράδυ καθημερινά.

Ώρα 8:00 το βράδυ έως 01:00 πρωϊνή θα τελεσθεί πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός κατά τον οποίον θα ψαλλεί η Ακολουθία πάντων των εν Κορίνθω διαλαμψάντων Αγίων. Θα ακολουθήσει Αγρυπνία εις τιμήν των Αγίων και Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ. Θα ψάλλει η Βυζαντινή Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ», υπό την διεύθυνση του Χοράρχη κ. Αναστασίου Γκιούλη, Πρωτοψάλτη του Ιερού Καθεδρικού Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου.

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου στις 7:00 το πρωί στον Καθεδρικό Ι. Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου θα τελεσθεί Όρθρος – Θεία Λειτουργία από Ιερείς και Ιεροψάλτες της Αρχιερατικής Περιφερείας Κλεωνών – Νεμέας.
Στις 11:00 το πρωί της ιδίας ημέρας θα τελεσθεί Παράκληση εις τους Αγ. Αποστόλους.
Στις 6:00 το απόγευμα της ιδίας ημέρας θα τελεσθεί Εσπερινός και θα ακολουθήσει το Ι. Μυστήριο του Ευχελαίου.

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 7:00 το πρωί στον Καθεδρικό Ι. Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου θα τελεσθεί Όρθρος – Θεία Λειτουργία από Ιερείς και Ιεροψάλτες της Αρχιερατικής Περιφέρειας Λουτρακίου.
Στις 11:00 το πρωί της ιδίας ημέρας τα τελεσθεί παράκληση εις τον Όσιον Πατάπιον.
Στις 7:00 το απόγευμα της ιδίας ημέρας θα τελεσθεί μικρός Εσπερινός και Παράκληση εις τον Τίμιον Πρόδρομον.
Στις 9:00 το βράδυ της ιδίας ημέρας θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία εις τιμήν των Αγ. Αποστόλων, Συνεργών του Απ. Παύλου. Θα ψάλλουν οι Μοναχές των Ι. Μονών και Ησυχαστηρίων της Ι. Μητροπόλεως μας και θα προστεί ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ.

Το Σάββατο 25 Ιουνίου στις 7:00 το πρωί στον Καθεδρικό Ι. Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου θα τελεσθεί Όρθρος – Θεία Λειτουργία από Ιερείς και Ιεροψάλτες της Αρχιερατικής Περιφερείας Κιάτου.
Στις 11:00 το πρωί της ιδίας ημέρας θα τελεσθεί Παράκληση εις τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο.
Στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί Εσπερινός και Παράκληση εις την Υπεραγία Θεοτόκο.



Εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντίνου Πόλεως στην Αγία Ειρήνη Νέας Κίου


Σας προσκαλούμε το απόγευμα του Σαββάτου 18 Ιουνίου (σήμερα), στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Νέας Κίου, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντίνου Πόλεως, την οποία συνδιοργανώνουν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ναού Θεομάνας, η Δημοτική Ενότητα και οι φορείς της Νέας Κίου.

Το Πρόγραμμα έχει ως εξής:

Στις 7.30 το απόγευμα Εσπερινός της μεγάλης εορτής της Πεντηκοστής, στον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης Νέας Κίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ.Νεκταρίου.

Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νεκτάριο με θέμα: «Ταξίδι στην Πόλη και στην Εκκλησιά της Αγίας Σοφίας, την Εκκλησιά των θρύλων και των ονείρων μας».

Θα γίνει προβολή σχετικών φωτεινών διαφανειών. Η παρουσίαση του θέματος θα γίνει με ξεχωριστό και όχι συνήθη τρόπο από τον Σεβασμιώτατο.



   Ο Εφημέριος                                 Ο Πρόεδρος της Δημοτικής                                                                         Κοινότητος Ν.Κίου
Πρωτοπρεσβύτερος 
Δημοσθένης Γάτσιος                             Νικόλαος Μουτάφης

Οι «Χοροί του κόσμου» στο Δρέπανο


Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιούλη μας καλεί να ετοιμαστούμε για μια εμπειρία που θα ταράξει τα καλοκαιρινά νερά. Γιατί για πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα διοργανώνεται Φεστιβάλ Χορού που συμπεριλαμβάνει χορούς latin, ballroom, salsa, bachata, Αργεντίνικο τάνγκο , Zumba, oriental, καθώς και aqua aerobics, stretching, και φυσικά ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Χοροί του κόσμου» στο Δρέπανο Ναυπλίου, από την Παρασκευή 1 Ιουλίου μέχρι και την Κυριακή 3 Ιουλίου και υπόσχεται ένα αξέχαστο τριήμερο με σεμινάρια, εκδηλώσεις και πάρα πολύ χορό.

Πιστοποιημένοι και έμπειροι χοροδιδάσκαλοι θα παραδώσουν σεμινάρια και παραστάσεις ποικίλων χορών latin, ballroom, και όχι μόνο, ενώ οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις αναμένονται να εξάψουν ακόμη περισσότερο τις καλοκαιρινές μας βραδιές σε ένα μοναδικό πανελλαδικά Φεστιβάλ.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει εξασφαλίσει ειδικές τιμές για την διαμονή των μελών του, καθώς και νέων μελών, σε κοντινά ξενοδοχεία, ξενώνες, κάμπινγκ, ακόμη και δεντρόσπιτα.

Κάντε σύντομα κράτηση για να επωφεληθείτε τις ασυναγώνιστες τιμές και να ζήσετε με πάθος μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Λίγα λόγια για τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Χοροί του κόσμου”

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 2012 στην Αθήνα και με τους μηδαμινούς πόρους του από τα μέλη του, έχει παράσχει βοήθεια σε οργανισμούς όπως στο Πίκπα της Βούλας, στην Αμυμώνη, στην Ανοιχτή Αγκαλιά, και στη Δρώ.

Ο Σύλλογος αναλαμβάνει οικειοθελώς την διεκπεραίωση κοινωνικού έργου, κατανοώντας τους δύσκολους καιρούς που διέπουμε και θέλοντας όσο μπορεί μέσω των μελών του να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας και την κοινωνία γενικότερα.

Γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας στο Ναύπλιο


Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας δια του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Νέας Κίου και τον Δήμο Ναυπλιέων, διοργανώνει εκδήλωση με σκοπό την παρουσίαση εργασιών που υλοποιήθηκαν από τις ομάδες μαθητών/-τριών των Σχολείων στο πλαίσιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων έτους 2015 – 2016.  

Χώροι: Aίθουσα του Βουλευτικού, Τριανόν και υπαίθριος χώρος στην Πλατεία Συντάγματος στην πόλη του Ναυπλίου.

Χρόνος: 20 έως και 23 Ιουνίου 2016

Παράλληλα στους χώρους, θα υπάρχει έκθεση υλικού το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια υλοποίησης των προγραμμάτων και  έργων σχολικών μονάδων που συμμετείχαν στη δράση του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου: «Με ανοιχτά τα σύνορα της ψυχής… Περιβάλλον και πόλεμος».

Η εκδήλωση απευθύνεται στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/-τριών, αλλά και στους δημότες και επισκέπτες της πόλης. 


Ο Δήμος Άργους - Μυκηνών παίρνει μέτρα για τον καύσωνα


O Δήμος Άργους – Μυκηνών και η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανακοινώνουν πως έως και την Κυριακή 19/6 διατίθενται για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κλιματιζόμενες αίθουσες λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που θα πλήξουν την περιοχή μας.

Συγκεκριμένα, ανοιχτές για τους κατοίκους θα είναι οι αίθουσες:

Κοινωνικό Ιατρείο Άργους Βας. Σοφίας 2
Σάββατο 18/6 13:00 με 18:00
Κυριακή 11:00 με 17:00

ΚΑΠΗ Άργους, Κουτσοποδίου, Νέας Κίου
Σάββατο 18/6, 13:00 έως 19:00
Κυριακή 19/6, 12:00 με 18:00

Γίνονται σήμερα, Σάββατο 18 Ιουνίου







Θεατράκι του ΟΣΕ στο Ναύπλιο, ώρα 8.30 μ.μ.



Ναυτικός Όμιλος, παραλία Βραχάτι, ώρα 11.59 μ.μ.

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 18 Ιουνίου


1815: Γίνεται η μάχη του Βατερλώ, την οποία ο Ναπολέων έχασε από Άγγλους και Πρώσσους.

1821: Επανάσταση κατά των Τούρκων στο Συρράκο της Ηπείρου. Οι Αμπαδιώτες Τούρκοι επιτίθενται ορμητικά στους Κρήτες επαναστάτες στον Αγ. Βασίλειο, αλλά συναντούν σθεναρή αντίσταση και δέχονται αντεπίθεση που τους στοιχίζει πολλούς νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους και τον αρχηγό τους Κουντουροσμαήλη, και αναγκάζονται να γυρίσουν στο Ρέθυμνο.


1822: Καταλαμβάνεται από τους Έλληνες το Μπούρτζι του Ναυπλίου.


1904: Ο υπουργός Παιδείας, Σπυρίδων Στάης, σκοτώνει σε μονομαχία τον βουλευτή Τρικάλων Κόκο Χατζηπέτρο.

1923: Στην Ιταλία, εκρήγνυται το ηφαίστειο Αίτνα, με αποτέλεσμα 30.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα γειτονικά χωριά.


1930: Αμερικανική εταιρία κυκλοφορεί το πρώτο της ταξί στους δρόμους των ΗΠΑ.


1932: Ιδρύεται στη Γενεύη η FIBA, η παγκόσμια ομοσπονδία του μπάσκετ. Μεταξύ των οκτώ ιδρυτικών μελών είναι και η Ελλάδα, που εκπροσωπείται από τους Συμεών Μαυροσκούφη και Γεώργιο Αμπατζίογλου.


1948: Ψηφίζεται από τον ΟΗΕ η Διεθνής Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

1953: Ανακηρύσσεται η Δημοκρατία της Αιγύπτου και καταργείται η Βασιλεία.


1953: Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας αποκρούει ισχυρή επίθεση κινεζικού συντάγματος κατά του υψώματος Χάρι (ύψ. 440). (Πόλεμος της Κορέας)


1961: Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Καισαρεία του Ισραήλ, ανακαλύπτεται μία πλάκα με το όνομα του Πόντιου Πιλάτου, η οποία αποτελεί την πρώτη ένδειξη ύπαρξης του ιστορικού αυτού προσώπου.

1963: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μία εβδομάδα μετά την παραίτησή του, αναχωρεί χωρίς να γίνει αντιληπτός, με προορισμό το Λονδίνο.


1967: Ο Τζίμι Χέντριξ βάζει φωτιά στην κιθάρα του πάνω στη σκηνή του Μοντερέι Ποπ Φεστιβάλ.

1983: Η αστροναύτης Σάλλυ Ράιντ γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα που πετάει στο διάστημα.


1989: Διεξάγονται στην Ελλάδα ταυτόχρονα εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές. Στις Εθνικές εκλογές νικητής ανακηρύσσεται η Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν κατορθώνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και αργότερα ορίζεται νέα ημερομηνία Εθνικών εκλογών η 5η Νοεμβρίου.

2000: Η Ελλάδα ανακηρύσσεται επισήμως ως το 12ο μέλος της ΟΝΕ.

2008: Απορρίπτεται από τη Βουλή των Ελλήνων με 152 κατά και 144 υπέρ η πρόταση της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της Συνθήκης της Λισαβόνας.


2012: «Έφυγε» ο Αλκέτας Παναγούλιας, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής. Υπήρξε ο προπονητής που οδήγησε την Εθνική ποδοσφαίρου στα τελικά του Euro 1980 και του Μουντιάλ 1994.Στην ποδοσφαιρική του καριέρα υπήρξε ποδοσφαιριστής της ομάδας του Άρη, την οποία στήριξε αργότερα ως προπονητής αλλά και ως παράγοντας.


Γεννήσεις
1318: Ελεονώρα του Γούντστοκ, πριγκίπισσα της Αγγλίας

1712: Ζαν Ζακ Ρουσό, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας της εποχής του Διαφωτισμού

1845: Σαρλ Λουί Αλφόνς Λαβεράν, Γάλλος γιατρός και νομπελίστας

1910: Ρέι Μακίνλεϊ Αμερικανός τζαζ μουσικός και τραγουδιστής

1918: Φράνκο Μοντιλιάνι, Ιταλο-αμερικανός οικονομολόγος και νομπελίστας

1929: Γιούργκεν Χάμπερμας, Γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος

1931: Φερνάντο Ενρίκε Καρντόζο, πρόεδρος της Βραζιλίας

1932: Ντάντλεϊ Ρ. Χέρσμπαχ, Αμερικανός χημικός και νομπελίστας

1942: σερ Πολ Μακάρτνεϊ, Άγγλος συνθέτης, μουσικός και τραγουδιστής, μέλος των Beatles

1943: Ραφαέλα Καρά, Ιταλίδα τραγουδίστρια και σόου γούμαν

1949: Λεχ Καζίνσκι, Πολωνός πολιτικός, πρωθυπουργός της Πολωνίας

1949: Γιάροσλαβ Καζίνσκι, Πολωνός πολιτικός, δίδυμος αδερφός του Λεχ Καζίνσκι

1952: Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Ιταλίδα ηθοποιός

1961: Άλισον Μουαγιέ, Αγγλίδα τραγουδίστρια, μέλος των Yazoo

1973 - Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, Έλληνας σφυροβόλος

1974 - Βιντσέντζο Μοντέλα, Ιταλός ποδοσφαιριστής


Θάνατοι

741: Λέων Γ' ο Ίσαυρος, Βυζαντινός αυτοκράτορας

1902: Σάμιουελ Μπάτλερ, Άγγλος συγγραφέας

1928: Ρόαλντ Αμούνδσεν, Νορβηγός εξερευνητής

1936: Μαξίμ Γκόρκι, Ρώσος συγγραφέας

1971: Πολ Καρέρ, Ελβετός χημικός και νομπελίστας

1974: Γκεόργκι Ζούκοφ, στρατάρχης της ΕΣΣΔ κατά το Β' Π.Π.

1982: Κουρντ Γιούργκενς, Γερμανός ηθοποιός


Άγιος Λεόντιος και οι συν αυτώ Υπάτιος και Θεόδουλος


Εις τον Λεόντιον
Ἄκμων τὸ σῶμα τοῦ Λεοντίου τάχα,
Ἄκμων σιδηροῦς, πρὸς σφύρας τὰς αἰκίας.
Ὀγδοάτῃ δεκάτῃ πληγῇσι Λεόντιος ἐκπνεῖ.

Εις τον Υπάτιον και Θεόδουλον
Eλευθερόφρων Θεόδουλος προς ξίφος,
Tοιούτον όντα και τον Ύπατον βλέπει.


Οι Άγιοι Λεόντιος, Υπάτιος και Θεόδουλος, μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Ουεσπασιανού.

Ο Λεόντιος καταγόταν από την Ελλάδα (Αίγινα) και διακρινόταν για το μεγαλοπρεπές και αγέρωχο παράστημά του και τη ρωμαλεότητά του. Σε νεαρή ηλικία κατετάγη στο στρατό και σε όλες τις μάχες επεδείκνυε μεγάλη γενναιότητα και ανδρεία. Γι' αυτές του τις αρετές προβιβάσθηκε γρήγορα σε υψηλά στρατιωτικά αξιώματα. Παρά τη γρήγορη εξέλιξή του και την υψηλή του θέση, συμπεριφερόταν με πολλή μετριοφροσύνη και τιμιότητα.

Όταν βρισκόταν στην Αφρική διδάχθηκε την χριστιανική πίστη, στην οποία η ευγενής και τίμια ψυχή του ανταποκρίθηκε με θέρμη. Άρχισε να κηρύττει το λόγο του Θεού στους υφισταμένους του και τούς στρατιώτες, όσα δε χρήματα κέρδιζε τα διέθετε για την ανακούφιση των πτωχών, των χηρών και των ορφανών.

Η χριστομίμητη αυτή δραστηριότητά του γρήγορα απόδωσε εύχυμους καρπούς. Δύο συνάδελφοί του ο Υπάτιος (ή Υπάτος) και ο Θεόδουλος, πίστευσαν στο Χριστό και άρχισαν να ζουν με χριστιανική αγνότητα και άσκηση.

Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός ο αφρικανός ηγεμόνας Αδριανός, προσπάθησε με διάφορες υποσχέσεις να τούς κάμει να αρνηθούν την πίστη τους. Γρήγορα κατάλαβε ότι οι Άγιοι παρέμεναν ακλόνητοι, ως γενναίοι στρατιώτες Ιησού Χριστού. Διέταξε λοιπόν τον δι’ αποκεφαλισμού θάνατο του Υπάτιου και Θεόδουλου, τον δε Λεόντιο μαστίγωσε μέχρι θανάτου.

Έτσι με το τίμιο αίμα τους, επισφράγισαν την πίστη και την αγάπη τους στο Σωτήρα και Λυτρωτή τους και κέρδισαν τους αμαράντινους του μαρτυρίου στεφάνους.


Ἀπολυτίκιον 

Ῥώμην ἔνθεον διεζωσμένος, ἐθριάμβευσας ἐν τοῖς ἀγῶσιν, ἀθλοφόρε τοῦ Σωτῆρος Λεόντιε· σὺ γὰρ ὡς λέων πρὸς ἄθλησιν ὥρμησας καὶ πολεμίων τὸ κράτος κατέβαλες. Μάρτυς ἔνδοξε Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρίσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.


ΠΗΓΗ: Ορθόδοξος Συναξαριστής