25.11.16

Μια στιγμή σε μια εικόνα...


H ομίχλη είναι για να βαδίζεις μέσα σ' αυτήν. Διασχίζεις κάτι που είναι πυκνότερο από αέρας και σε στηρίζει. Aλλά και κάτι ακόμα· ομίχλη χωρίς λιμάνι είναι πράγμα αταίριαστο. ...
Δε θυμάμαι από πού ερχόταν εκείνη η ομίχλη· μάλλον κατέβαινε από ψηλά. Tώρα, πάντως, ξεκινάει βαθιά απ' τα όνειρα. Aυτά που χρόνια μένανε σκεπασμένα ....
Πέφτει πολλή ομίχλη, γίνομαι ένα μ' αυτήν, και ξεκινάω. Aκολουθώ άλλες σκιές ονοματίζοντάς τες...
O νους μου είναι κολλημένος στην ομίχλη και σ' όλα όσα είδα μέσα σ' αυτήν. Προσπαθώντας να ξεχαστώ περπατώ πολύ τις ομιχλιασμένες νύχτες. Aισθάνομαι κάποια ανακούφιση με το βάδισμα. Tα μεγάλα βάσανα κατασταλάζουνε σιγά σιγά στο κορμί και διοχετεύονται απ' τα πόδια στο υγρό χώμα.

Ομίχλη. Γιώργος Ιωάννου. ( Αποσπάσματα)

Φωτογραφία : facebook, Georgia V. Balasi 

Σαν σήμερα 25 Νοεμβρίου... στη μουσική


1923: Η Αμερική ακούει το πρώτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα, που εκπέμπεται από την Μεγάλη Βρετανία, ένα κονσέρτο πιάνου.


1939: Γεννιέται η Ελένη Καραΐνδρου, ελληνίδα συνθέτρια, γνωστή από τη μουσική της για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

1941: Ο Αμερικανός R&B τραγουδιστής Percy Sledge γεννήθηκε στο Leighton της Αλαμπάμα. Γνώρισε επιτυχία το 1966 με το τραγούδι “When a Man Loves a Woman”. Έφτασε μέχρι το Νο1 στις ΗΠΑ και έγινε παγκόσμια επιτυχία. Τη δεκαετία του ’80 έφτασε μέχρι την κορυφή των Βρετανικών charts, όταν η εταιρεία Levi’s χρησιμοποίησε το τραγούδι σαν μουσική επένδυση της τότε διαφημιστικής της καμπάνιας. Το 1989 τιμήθηκε από το ίδρυμα Rhythm and Blues Foundation με το βραβείο Pioneer. Το 1996 κέρδισε το βραβείο “Best Soul/Blues Album” για το “Blue Night” και το 2005 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

1966: Ο Τζίμι Χέντριξ δίνει την πρώτη του συναυλία στην Αγγλία.

1969: Ο John Lennon επιστέφει το μετάλλιο του Member of the Order of the British Empire στην Βασίλισσα της Αγγλίας, διαμαρτυρόμενος για την συμμετοχή της χώρας του στον πόλεμο του Βιετνάμ. Τα τέσσερα “σκαθάρια” είχαν τιμηθεί με το μετάλλιο το 1965.

1974: Ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Nick Drake (Nicholas Rodney Drake 1948-1974) απεβίωσε σε ηλικία 26 ετών στο σπίτι του στο Τανγουορθ-ιν-Αρντεν της Αγγλίας από υπερβολική δόση αντικαταθλιπτικών χαπιών. Αν και κανένα από τα άλμπουμ του δεν γνώρισε εμπορική επιτυχία, θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς τραγουδοποιούς των τελευταίων πενήντα χρόνων. Ο Drake υπέφερε από κατάθλιψη και αϋπνίες και αυτό ήταν διακριτό στην μουσική και τους στίχους του. Υπήρξε επιρροή για πολλούς καλλιτέχνες όπως τον Peter Buck των R.E.M. και τον Robert Smith των The Cure. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, το άλμπουμ του “Bryter Layter” είναι ένα από τα εκατό καλύτερα alternative άλμπουμ που γράφτηκαν ποτέ.



1978: Οι The Clash και το άλμπουμ τους “Give ‘Em Enough Rope” βρίσκονται στην δεύτερη θέση των Βρετανικών Albums Chart, πίσω ακριβώς από το soundtrack της ταινίας “Grease” που είχε ανέβει στο Νο1 στις 7 Οκτωβρίου και θα παραμείνει στην κορυφή για δεκατρείς εβδομάδες. Το δεύτερο στούντιο άλμπουμ των The Clash κυκλοφόρησε στις 10 Νοεμβρίου του 1978. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Safe European Home”, “English Civil War”, “Tommy Gun” κ.α.

1984: Ηχογραφείται στο Λονδίνο το “Do They Know It’s Christmas?“, ένα τραγούδι που τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα δοθούν για την καταπολέμηση της πείνας στην Αιθιοπία. Ήταν μια ιδέα του Bob Geldof, ο οποίος έγραψε το τραγούδι παρέα με τον Midge Ure. Συμμετέχουν οι Adam Clayton (U2), Phil Collins (Genesis), Bono (U2), Paul Weller, George Michael, Paul McCartney, David Bowie, Paul Young κ.α. Οι πωλήσεις του θα ξεπεράσουν τα 3,5 εκατομμύρια αντίτυπα, γεγονός που το κατέταξε στην πρώτη θέση των πιο εμπορικών single στην ιστορία της Βρετανική μουσικής. Το 1997 έχασε την πρώτη θέση από το “Candle in the Wind 1997″ του Elton John.



1995: Η τραγουδίστρια Whitney Houston κάνει το ντεμπούτο της στην κορυφή των τσαρτς με το τραγούδι "Exhale".






ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ ΝΕΑ : «Έλληνες πέρα από τα σύνορα» στο ΠΠΙΕΔ Νέας Φλαδέλφειας


Τo Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 6:00 μ.μ.

η ΛΙΜΠΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΑΤΑ ΑΡΣΕΛ στο Π.Π.Ι.Ε.Δ.

Σε κάθε σημείο του πλανήτη Έλληνες διαπρέπουν στις επιστήμες, στις τέχνες, στον πολιτισμό. Η οικουμενικότητα του Ελληνισμού είναι αδιαμφισβήτητη.

Οι επιστήμες δείχνουν την ορατή διέξοδο στους νέους. Τους δίνουν τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τα στενά πλαίσια περιορισμένων επιλογών, να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και να γίνουν πολίτες του κόσμου.

Το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς, συνεχίζει τη σειρά παρουσιάσεων-ομιλιών μεγάλων Ελλήνων που με την δράση και τα επιτεύγματά τους έχουν «καταργήσει» τα στενά σύνορα της χώρας μας.

Στα πλαίσια της θεματικής ενότητας «Έλληνες πέρα από τα σύνορα» το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 6.00 μ.μ. υποδεχόμαστε την ομότιμη καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κοπεγχάγης Λίμπυ Ελευθερία Τατά Αρσέλ.

Τίτλος ομιλίας: Υπάρχει προσφυγικό τραύμα στη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη γενιά Μικρασιατών και πώς μεταδίδεται;

Την εκδήλωση θα προλογίσουν ο Αντώνης Νικολόπουλος «Soloup» και η Αντιπρόεδρος του ΠΠΙΕΔ, Ευτυχία Παπαλουκά.


ΠΗΓΗ: mikrasiatis.gr

Από την εορτή της Αγίας Αικατερίνης στο Άργος























ΓΕΥΣΕΙΣ και ΜΥΡΩΔΙΕΣ : Αγκιναρόπιτα χωρίς φύλλο, για σήμερα Παρασκευή 25/11


Υλικά Συνταγής

12 φρέσκες αγκινάρες καθαρισμένες και ζεματισμένες (ή κατεψυγμένες)
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι άνηθος
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 αυγά
1 ½ φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
2 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι πικάντικο τριμμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένες αγκινάρες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι. Ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι και το αφήνουμε για 5΄, έως ότου γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αφήνουμε να σοταριστούν για 2΄-3΄. Τέλος προσθέτουμε τις αγκινάρες κομμένες σε φέτες. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Χτυπάμε καλά τα αυγά με το σύρμα. Ρίχνουμε το κεφαλοτύρι και όλο το μείγμα του τηγανιού. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Αδειάζουμε την αγκιναρόπιτα σε λαδωμένο μακρόστενο πυράντοχο σκεύος και ψήνουμε στους 170°C στις αντιστάσεις, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 45΄-50΄, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να σταθεροποιηθεί η πίτα. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.


ΠΗΓΗ: argiro.gr

Ζώδια σήμερα 25 Νοεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Η Αφροδίτη σε σύνοδο με τον Πλούτωνα σε κάνει να σκέφτεσαι τη συναισθηματική σου ζωή έντονα και την εξέλιξή της. Δε σε ικανοποιεί πια τίποτα μέτριο, τα θέλεις όλα ή τίποτα. Πρόσεχε, γιατί μπορεί να κυριευτείς από ζήλια και να έρθεις σε ρήξη με το αγαπημένο σου πρόσωπο χωρίς λόγο. Η Αφροδίτη σε τετράγωνο με τον Δία δε σε αφήνει να έχεις σωστή κρίση και μπορεί να διακινδυνέψεις κάτι σίγουρο, για κάτι εφήμερο. Νιώθεις αμφιβολίες για τα πάντα, ακόμα και γι’ αυτά που θεωρούσες δεδομένα. 

ΤΑΥΡΟΣ
Η σημερινή ημέρα είναι απαιτητική για σένα, αφού όλοι περιμένουν να δώσεις λύσεις στα θέματά τους, τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον οικογενειακό τομέα. Νιώθεις ότι κάποια άτομα εξαρτώνται από εσένα και αυτό σου προσθέτει άγχος. Ο Δίας σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα ενισχύει την επιθυμία σου να αλλάξεις ό,τι θεωρείς πως είναι στραβό στη ζωή σου. Τώρα θέλεις να εφαρμόσεις τα σχέδια που έχεις στο μυαλό σου χωρίς να υπολογίζεις τις συνέπειες. Επειδή τα συναισθήματα είναι έντονα αυτές τις ημέρες και κυριαρχεί το πάθος, πρόσεχε μην πάρεις λάθος αποφάσεις.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Η Σελήνη σε τετράγωνο με την Αφροδίτη και τον Πλούτωνα σε κάνουν να σκεφτείς όλα αυτά που επιθυμείς, αλλά δεν μπορείς να έχεις. Θέλεις να γίνουν αλλαγές εδώ και τώρα, και δεν αντέχεις άλλο την αναμονή. Σε έχει πιάσει μια μανία να τελειοποιήσεις τα πάντα. Οι συγκρούσεις με άτομα κύρους είναι σχεδόν βέβαιες, αν δε ρίξεις τους τόνους. Συναισθηματικά μην μπεις σε διαμάχες με το ταίρι ή το άτομο που σε ενδιαφέρει. Ο εκνευρισμός που νιώθεις, είναι προσωρινός.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Ο Δίας σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα σε επηρεάζει άμεσα και σε κάνει να χάνεις τον έλεγχο. Θέλεις να βγάλεις από τη ζωή σου ό,τι σε δυσκολεύει και δεν έχεις άλλη υπομονή. Επειδή οι κινήσεις που θα κάνεις θα συνοδεύονται από έντονο συναίσθημα χωρίς λογική και από μανία να ανατραπούν όλα εδώ και τώρα, θα είναι και λανθασμένες. Μην παίζεις με τα νεύρα των ανθρώπων σήμερα και μην προσπαθείς να επιβάλεις την άποψή σου με κάθε τρόπο. Η Αφροδίτη σε τετράγωνο με τον Δια δίνει προς το απόγευμα ευκαιρίες για διασκέδαση.

ΛΕΩΝ
Η Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ερμή και τον Κρόνο σε κάνουν να αντιμετωπίζεις τα θέματα που προκύπτουν με ψυχραιμία και ωριμότητα. Παίρνεις σωστές αποφάσεις για θέματα δουλειάς και δίνεις άμεσα λύσεις στα προβλήματα. Κερδίζεις το θαυμασμό των συνεργατών σου. Συναισθηματικά, σήμερα διακρίνεσαι από μια χαλαρότητα. Πρόσεξε, γιατί το ταίρι ή το άτομο που σε ενδιαφέρει μπορεί να το πάρει ως αδιαφορία και απάθεια. Υπάρχει έντονη κοινωνικότητα και ανάγκη για διασκέδαση. Από φίλους που έχεις να δεις καιρό, μαθαίνεις νέα. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Έντονη η σημερινή ημέρα, με πολλά σκαμπανεβάσματα στον επαγγελματικό τομέα, αφού υπάρχει πιθανότητα να προκύπτουν έξτρα δουλείες και να σε βγάζουν τελείως από το πρόγραμμά σου. Σήμερα χάνεις εύκολα την ψυχραιμία σου και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έρθεις σε ρήξη με συναδέλφους ή φίλους. Μην το βάζεις κάτω, απλά ρίξε τους τόνους, γιατί τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Δε συνωμοτούν όλοι εναντίον σου ξαφνικά. Συναισθηματικά, έχεις κάποιες αμφιβολίες για το ταίρι σου ή το άτομο που σε ενδιαφέρει. Κάνε υπομονή, ο καιρός θα δείξει ποιος αξίζει. 

ΖΥΓΟΣ
Η Αφροδίτη σε σύνοδο με τον Πλούτωνα μεγεθύνει τα συναισθήματα. Νιώθεις περισσότερη κτητικότητα και ζήλεια για το ταίρι ή το άτομο που σε ενδιαφέρει. Μην μπλέκεσαι σε κουβέντες και διαμάχες, που δεν έχουν νόημα. Όποια σχέση αξίζει, θα μείνει. Φίλοι και συγγενείς είναι δίπλα σου και σε βοηθούν σε ό,τι χρειαστείς. Νιώθεις γενικά την ανάγκη να εκφράσεις τα συναισθήματά σου με όποιο τρόπο μπορείς. Διοχέτευσε την ενέργειά σου σε κάτι δημιουργικό ή σε αθλητικές δραστηριότητες. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Σήμερα τα συναισθήματα χτυπάνε κόκκινο. Νιώθεις την ανάγκη να διεκδικήσεις έντονα το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει. Υπάρχει περίπτωση να γίνει και το αντίθετο, ένα άτομο που γνωρίζεις να εκφράσει το ενδιαφέρον του για εσένα. Σκέψου τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις και μην παρασύρεσαι από το πάθος σου, κάνοντας λάθος επιλογές. Το μόνο που δε σου χρειάζεται αυτή την περίοδο, είναι να μπλέξεις σε κάτι επιφανειακό. Η Αφροδίτη σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα σε γεμίζει αμφιβολίες. Βγες, συνάντησε φίλους, διασκέδασε. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Ο Δίας σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα σου δίνει δύναμη, κύρος και ικανότητα να ανταπεξέλθεις σε όποια δύσκολη κατάσταση στα επαγγελματικά. Η δράση σου είναι έντονη και ξεχωρίζεις με τις πρωτοβουλίες και τις πρωτότυπες ιδέες σου. Κερδίζεις το θαυμασμό των συνεργατών σου και πολλά θα είναι τα άτομα σήμερα που θα τρέξουν σε εσένα για συμβουλές. Στα συναισθηματικά, η κατάσταση είναι σχετικά σταθερή. Αν έχεις σχέση, είναι ευκαιρία να χαλαρώσεις σήμερα με το σύντροφό σου και να διασκεδάσετε παρέα με φίλους. Αν είσαι ελεύθερος μπορεί να κάνεις τώρα μια νέα γνωριμία. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Ο Δίας σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα φέρνει απρόσμενες αλλαγές. Σήμερα ίσως χρειαστεί να παλέψεις για κάτι στα επαγγελματικά σου, που θεωρούσες δεδομένο. Η δύναμη που νιώθεις είναι αστείρευτη και η επιτυχία είναι σχεδόν βέβαιη. Η Αφροδίτη σε σύνοδο με τον Πλούτωνα ενισχύει τα συναισθήματα στις ερωτικές σχέσεις. Ξέρεις τι θέλεις και προσπαθείς να το αποκτήσεις με κάθε τρόπο. Ίσως οι αντιδράσεις σου όμως να είναι λίγο υπερβολικές και να τρομάξεις το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει. Μετρίασε το πάθος σου και δε θα χάσεις. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Σήμερα έχεις αμφιβολίες για το αν έχεις χειριστεί σωστά ένα σημαντικό θέμα, που σε απασχολούσε τον τελευταίο καιρό. Ο Δίας σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα σε ζορίζει και σου υπενθυμίζει ότι πρέπει να αγωνιστείς, για να καταφέρεις αυτά που θέλεις. Ένα επαγγελματικό θέμα που σε απασχολεί τον τελευταίο καιρό, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Σήμερα είναι η μέρα που πρέπει να δώσεις λύση. Συναισθηματικά, η Αφροδίτη σε τετράγωνο Δία ενισχύει τις επιθυμίες σου για ένα πρόσωπο και σε κάνει να το διεκδικείς με πάθος. Πρόσεχε, γιατί το αντικείμενο του πόθου σου μπορεί να μην είναι αυτό που νομίζεις.


ΙΧΘΕΙΣ
Ο Δίας σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα σε γεμίζει με την επιθυμία να έχεις τον έλεγχο. Η συμπεριφορά σου μπορεί να χαρακτηριστεί αλαζονική, αν δεν προσέξεις. Φίλοι και συνεργάτες ίσως έχουν διαφορετική άποψη για τον τρόπο που χειρίζεσαι ένα θέμα. Μην μπεις σε διαμάχες μαζί τους, γιατί η ισορροπία των σχέσεων μπορεί να ανατραπεί. Η Αφροδίτη σε σύνοδο με τον Πλούτωνα σε γεμίζει έντονα συναισθήματα και στις ερωτικές σχέσεις. Τώρα νιώθεις πως ήρθε ο καιρός να κάνεις πραγματικότητα ό,τι έχεις ονειρευτεί στον έρωτα.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 25 Νοεμβρίου


1343: Τσουνάμι χτυπά τα παράλια της Ιταλίας στη Νάπολη και σκοτώνει εκατοντάδες άτομα αλλά προκαλεί και τεράστιες καταστροφές.

1491: Οι χριστιανικές δυνάμεις αρχίζουν την πολιορκία της Γρανάδας, την οποία κατέχουν οι Άραβες και είναι το τελευταίο προπύργιό τους στην Ιβηρική Χερσόνησο.

1667: Φονικός σεισμός πλήττει την περιοχή του Αζερμπαϊτζάν με 80.000 νεκρούς.


1686: Πεθαίνει ο Νιλς Στένσεν, δανός ανατόμος και γεωλόγος, γνωστός και ως Νικολάους Στένο, ο πρώτος που ανακάλυψε την πραγματική προέλευση των απολιθωμένων ζώων και ερμήνευσε το σχηματισμό του φλοιού της Γης. Θεωρείται ο «πατέρας» της γεωλογίας και της στρωματογραφίας. Επίσης, είναι γνωστός για τις ιατρικές του έρευνες σχετικά με τους αδένες, τον εγκέφαλο, την καρδιά και για την ερμηνεία της λειτουργίας των ωοθηκών. (Γεν. 1/1/1638)

1703: Στη Βρετανία ξεκινά μια από τις μεγαλύτερες ανεμοθύελλες που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία. Ο αέρας φτάνει τα 120 μίλια και περίπου 9.000 σκοτώνονται.

1759: Ισχυρός σεισμός στη Μεσόγειο προκαλεί 40.000 θανάτους σε Βηρυτό και Δαμασκό.

1783: Φεύγουν οι τελευταίοι Βρετανοί στρατιώτες από τη Νέα Υόρκη, τρεις μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Παρισιού, η οποία τερμάτιζε την Αμερικανική Επανάσταση. Οι Βρετανοί είχαν καταλάβει την πόλη της Νέας Υόρκης το Σεπτέμβρη του 1776.

1795: Ο βασιλιάς Στανισλάβ Αύγουστος II παραιτείται από θρόνο της Πολωνίας μετά την τριχοτόμηση της χώρας του από την Πρωσία, τη Ρωσία και την Αυστρία.

1826: Η φρεγάτα «Ελλάς» φτάνει στο Ναύπλιο και γίνεται η πρώτη ναυαρχίδα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

1833: Υποθαλάσσιος σεισμός που υπολογίζεσαι από 8.7 έως 9.2 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ συγκλονίζει τη Σουμάτρα και προκαλεί τσουνάμι που σαρώνει τις ακτές της.

1839: Κυκλώνας χτυπά την Ινδία και καταστρέφει το λιμάνι της πόλης Κορίνγκα το οποίο δεν ανοικοδομήθηκε ποτέ. Παρασύρει 20.000 πλοία και χιλιάδες ανθρώπους. Τα θύματα ξεπερνούν τις 300.000.


1844: Γεννιέται στη Γερμανία ο Καρλ Μπενζ, γερμανός μηχανικός, που σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο πρακτικό αυτοκίνητο, εξοπλισμένο με κινητήρα εσωτερικής καύσης. (Θαν. 4/4/1929)

1867: Ο Άλφρεντ Νόμπελ πατεντάρει τη δυναμίτιδα.


1884: Πεθαίνει ο Άντολφ Κόλμπε, γερμανός χημικός, γνωστός από τις μελέτες του για την ηλεκτρόλυση των αλάτων και την παρασκευή σαλικιλικού οξέος, ενός από τα βασικά συστατικά της ασπιρίνης. (Γεν. 27/9/1818)

1892: Ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν εισηγείται την ανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων.

1895: Γεννιέται στο Juterbog της Γερμανίας ο πιανίστας Wilhelm Kempff.

1901: Ο Ιάπωνας πρίγκιπας Ίτο φτάνει στη Ρωσία για να ζητήσει παραχωρήσεις στην Κορέα.

1914: Γεννιέται στην Καλιφόρνια ο θρυλικός παίκτης των New York Yankees Τζο Ντι Μάτζιο, που υπήρξε σύζυγος της Μέριλιν Μονρό.

1915: Γεννιέται ο Χιλιανός δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ.


1916: Επιβάλλεται από τις δυνάμεις της Αντάντ αποκλεισμός της Ελλάδος. Η Ελλάς εξαναγκάζεται να αποδεχθεί τελεσίγραφο να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από την Πελοπόννησο και να δεχθεί έλεγχο στον Ισθμό και την Πάτρα. (Νοεμβριανά)

1917: Γίνονται οι τελευταίες, για τα επόμενα 50 χρόνια, ελεύθερες εκλογές στη Ρωσία.

1920: Γεννιέται ο ηθοποιός Ρικάρντο Μονταλμπάν.

1922: Το ιταλικό Κοινοβούλιο παραχωρεί στον Μουσολίνι απόλυτη εξουσία στα οικονομικά θέματα μέχρι το 1923.

1923: Η Αμερική ακούει το πρώτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα, που εκπέμπεται από την Μεγάλη Βρετανία, ένα κονσέρτο πιάνου.

1925: Κάνει πρεμιέρα στο Ambassadors Theatre του Λονδίνου η "Ποντικοπαγίδα" της Αγκάθα Κρίστι, μία από τις μακροβιότερες παραστάσεις.

1926: Μια σειρά από ανεμοστρόβιλους χτυπούν τα κεντρικό και τα δυτικά των ΗΠΑ. Σκοτώνουν 76 άτομα.

1929: Στην Ελλάδα, οι επαγγελματίες ζητούν την κατάργηση των λαϊκών αγορών, οι οποίες, ως θεσμός, είχαν επιτύχει.

1930: Στην Ιαπωνία, 187 νεκροί είναι ο απολογισμός του σεισμού, που έπληξε την πόλη Σιζούκα.


1935: Μετά το δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου, ο βασιλιάς Γεώργιος Β' επιστρέφει στην Αθήνα, έπειτα από 12 χρόνια εξορίας. Παύει τον πρωθυπουργό Γεώργιο Κονδύλη και αναθέτει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Κωνσταντίνο Δεμερτζή. Υπουργός Στρατιωτικών αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Παπάγος.

1939: Οι Ναζί αναφέρουν την καταστροφή τεσσάρων βρετανικών πλοίων στη Βόρεια Θάλασσα, γεγονός που αρνείται το Λονδίνο.


1939: Γεννιέται η Ελένη Καραΐνδρου, ελληνίδα συνθέτρια, γνωστή από τη μουσική της για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

1940: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τη Μοσχόπολη και την Κονίσπολη. Οι Ιταλοί πανικόβλητοι υποχωρούν σε πλήρη σύγχυση.


1941: Γεννιέται ο Χρήστος Παπανικολάου, έλληνας επικοντιστής, που διατέλεσε και παγκόσμιος ρέκορντμαν του αγωνίσματος το 1970.

1941: Κινέζοι του Νανκίνγκ και Βούλγαροι προσχωρούν στον Άξονα.

1942: Γεννιέται ο θρυλικός ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Μίμης Παπαϊωάνου.


1942: Οι ενωμένες αντιστασιακές δυνάμεις υπό τους Ζέρβα και Βελουχιώτη ανατινάσσουν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου.

1944: Πεθαίνει ο Kenesaw Mountain Landis, ο πρώτος κομισάριος του μπέιζμπολ σε ηλικία 78 ετών από ανακοπή καρδιάς. Κατείχε το αξίωμα του "τσάρου" για 24 χρόνια.

1947: Η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία αποβάλλει από τις τάξεις της δέκα σεναριογράφους και σκηνοθέτες, ως συμπαθούντες τον κομμουνισμό. Είναι οι δέκα μαυροπινακισμένοι του Χόλιγουντ.

1948: Ο Howie Dallmar των Philadelphia Warriors ισοφαρίζει το δικό του ρεκόρ στο ΝΒΑ, όταν αποτυγχάνει και στα 15 σουτ, που επιχειρεί στον αγώνα εναντίον των Washington Capitols.

1948: Ο Λιρόι Πάρσονς εφευρίσκει την καλωδιακή τηλεόραση.

1950: Η Κίνα εμπλέκεται στο Κορεατικό Πόλεμο στο πλευρό των Βορειοκορεατών.

1951: Αποφασίζεται ο καθορισμός της γραμμής ανακωχής στην Κορέα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Πανμουγιόμ.


1952: Συλλαμβάνεται ο Νίκος Πλουμπίδης, στέλεχος του παράνομου ΚΚΕ που καταζητούνταν εδώ και καιρό.

1952: Γεννιέται ο ποδοσφαιριστής και προπονητής Γιάννης Κυράστας που έφυγε ξαφνικά το 2004.

1953: Η Ουγγαρία του Πούσκας, του Κότσιτς και του Χιντεγκούτι συντρίβει την Αγγλία μέσα στο Γουέμπλεϊ με 6 - 3 σε έναν αγώνα, που η μπάλα στο α ημίχρονο δεν βγήκε ποτέ πλάγιο άουτ. Ο αγώνας αυτός είναι ο πρώτος, που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε πολλές χώρες (14) και ο τελευταίος του Αλφ Ράμσεϊ.

1960: Γεννιέται ο Τζον Κένεντι, γνωστός και ως Τζον Τζον, γιος του δολοφονηθέντος Προέδρου Κένεντι και της Τζάκι Κένεντι Ωνάση. Ο Τζον Τζον σκοτώθηκε, μαζί με τη γυναίκα του και την αδελφή της σε αεροπορικό δυστύχημα, με μονοκινητήριο αεροσκάφος, που οδηγούσε ο ίδιος, στις 16 Ιουλίου 1999.

1961: Ο Bob Cousy των Boston Celtics σημειώνει τον 15.000ό πόντο της καριέρας του στο ΝΒΑ. Μόνο ένας παίκτης, ο Dolph Schayes, έχει σημειώσει περισσότερους.

1962: Στη Γαλλία, οι υποστηρικτές του Ντε Γκολ κερδίζουν την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

1963: Κηδεύεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλιγκτον, τρεις μέρες μετά την δολοφονία του στο Ντάλλας.

1964: Ολοκληρώνονται στο Τελ Αβίβ οι αγώνες της 16ης Ολυμπιάδας Σκακιού, όπου ανακηρύσσεται χρυσός ολυμπιονίκης ο Έλληνας μαιτρ Σταύρος Ιατρίδης, ένας από τους λίγους χρυσούς ολυμπιονίκες, που ανέδειξε η χώρα μας μετά την πρώτη Ολυμπιάδα. Το σκάκι θα αναγνωριστεί ως πνευματικό άθλημα τρία χρόνια μετά, το 1967, όταν ο Ιατρίδης θα διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας για ένα περίπου χρόνο, ενώ θα σκοτωθεί σε τροχαίο σε ηλικία 89 ετών το 1976.

1966: Ο Τζίμι Χέντριξ δίνει την πρώτη του συναυλία στην Αγγλία.

1969: Ο Τζον Λένον επιστρέφει τη διάκριση του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνέχιση του πολέμου του Βιετνάμ από τις ΗΠΑ.

1970: Ο Peter Shilton κάνει την πρώτη του εμφάνιση και νίκη με 3-1 με την Εθνική Αγγλίας εναντίον της Ανατολικής Γερμανίας στο Wembley. Ο Shilton θα κάνει ρεκόρ 125 συμμετοχών με το εθνικό συγκρότημα και θα αποχωρήσει στις 15/6/88. Στην 1η κατηγορία θα συμπληρώσει πάνω από 900 συμμετοχές και το Μουσείο της Madame Tussaud θα φιλοξενήσει το κέρινο ομοίωμά του.


1970: Ο Ιάπωνας συγγραφέας Mishima κάνει χαρακίρι, αφού απέτυχε να κερδίσει την υποστήριξη του κοινού στις συχνά ακραίες πολιτικές του απόψεις.

1971: Γεννιέται η ηθοποιός Christina Applegate, γνωστή και ως Κέλυ Μπάντι, στο δημοφιλές αμερικανικό σίριαλ "Παντρεμένοι με παιδιά".


1973: Ανατρέπεται η κυβέρνηση Μαρκεζίνη και ο ίδιος ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο οποίος τίθεται υπό περιορισμό στο σπίτι του στο Λαγονήσι. Νέος ισχυρός ανήρ του απριλιανού καθεστώτος, ο ταξίαρχος Ιωαννίδης. Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορκίζεται ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος.

1974: Πεθαίνει ο Ου Θαντ, βιρμανός διπλωμάτης, 3ος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. (Γεν. 22/1/1909)



1980: Σε υψηλά επίπεδα φτάνει η μόλυνση στην Αθήνα, στέλνοντας πολλά άτομα στα νοσοκομεία.

1981: Γεννιέται ο Βάσκος ποδοσφαιριστής Τσάμπι Αλόνσο.

1981: Γεννιούνται οι δίδυμες κόρες του Τζορτζ Μπους τζούνιορ, Μπάρμπαρε και Τζένα.

1988: Παντρεύονται δύο μεγάλοι σκακιστές, ο Αμερικανός Donaldson και η Ρωσίδα Akhmilovskaya.

1990: Ιδρύεται το Κίνημα Πρασίνων στην Κύπρο.

1991: Στο Βέλγιο, εντυπωσιακή άνοδο επιτυγχάνουν στις γενικές εκλογές οι ακροδεξιοί του φλαμανδικού συνασπισμού με συνθήματα κατά των μεταναστών.

1992: Υπογράφουν συμφωνία ειρήνης οι Σέρβοι της Βοσνίας με τον κροατικό στρατό.

1993: Στη Βρετανία, πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο συγγραφέας Αντονι Μπέρτζες, που έγραψε το "Κουρδιστό Πορτοκάλι".

1994: Στην Τουρκία, η πρωθυπουργός Τσιλέρ περνάει στη Βουλή νομοσχέδιο υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, παρά τις αντιδράσεις του λαϊκιστικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

1995: Η τραγουδίστρια Whitney Houston κάνει το ντεμπούτο της στην κορυφή των τσαρτς με το τραγούδι "Exhale".

1996: Τη νέα γέφυρα του Ισθμού και τη νέα παρακαμπτήριο οδό της Κορίνθου, εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

1997: Στη Γαλλία, πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών η τραγουδίστρια Μπαρμπαρά.

1999: Ο Βίκτωρας Μήτρου κερδίζει 2 αργυρά μετάλλια με 2 πανελλήνια ρεκόρ (205 κιλά στο ζετέ και 370 κιλά στο σύνολο) στην κατηγορία των 77 κιλών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών, που διεξάγεται στο ΣΕΦ.

2001: Επιστήμονες, σε μία ερευνητική κλινική της Βοστόνης, ανακοινώνουν, ότι έγινε η πρώτη επιτυχής κλωνοποίηση ανθρώπινου εμβρύου.

2005: Πεθαίνει ο Τζορτζ Μπεστ σε ηλικία 59 ετών, βορειοϊρλανδός βιρτουόζος της μπάλας, με σημαντική προσφορά στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

2006: Πεθαίνει ο Αντώνης Βρατσάνος, μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής αντίστασης κατά των Ναζί.


2008: Τρεις ιστορικές συμφωνίες υπογράφονται κατά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας, Χου Ζιντάο, στην Αθήνα. Με βάση τη μία από τις συμφωνίες, η ελληνική κυβέρνηση παραχωρεί το λιμάνι του Πειραιά στον κινέζικο κολοσσό Cosco. Στη συμφωνία αντιτίθενται οι λιμενεργάτες του Πειραιά, οι οποίοι κατέρχονται σε 24ωρη απεργία.

25 Νοεμβρίου: Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης


Η Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου το 1982 (νόμος 1582/82) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου (ημερομηνία της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου το 1949) για να τιμηθεί η αντίσταση των Ελλήνων κατά των κατοχικών δυνάμεων (Γερμανικών, Ιταλικών και Βουλγαρικών) την περίοδο 1941-1944.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών


Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Στατιστικά Στοιχεία για την Ελλάδα

-Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες.
-Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές.
-Από το σύνολο των αλλοδαπών γυναικών - θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, περίπου τέσσερις στις δέκα προέρχονται από τα Βαλκάνια.
-Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. 7 στις 10 γυναίκες - θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.
-Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα εκ των δραστών είναι άνεργος.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Ο καιρός σήμερα 25 Νοεμβρίου

Αραιές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά και από τα δυτικά θα πυκνώσουν αναμένουμε σήμερα Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016. Τοπικές βροχές ενδέχεται σημειωθούν τις βραδυνές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά και στο βόρειο Ιόνιο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 16 και τοπικά 17 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, 3 έως 13 στη βόρεια Ελλάδα, 7 έως 18 και τοπικά 19 στη δυτική Ελλάδα, 5 έως 17 στο βόρειο Αιγαίο και από 9 έως 18 και τοπικά 19 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από τα νοτιοανατολικά έως 5 μποφόρ, και στο Αιγαίο από τα ανατολικά – βορειοανατολικά έως 3 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: weather.gr

25 Νοεμβρίου : Αγία Αικατερίνη, Άγιος Μερκούριος

Αγία Αικατερίνη


Μεγαλομάρτυς της Χριστιανοσύνης. Η μνήμη της εορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου και στις 24 Νοεμβρίου στο σλαβόφωνο χριστιανικό κόσμο.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, η Αικατερίνη γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού (250-310). Ήταν κόρη του επάρχου της πόλης Κώνστα και διακρίθηκε για τη σπάνια σοφία και ομορφιά της. Με διαταγή του Μαξιμιανού συμμετείχε σε συζήτηση με 50 φιλοσόφους, γύρω από τη χριστιανική πίστη. Όχι μόνο έπεισε πολλούς από αυτούς με τα επιχειρήματά της, αλλά κατόρθωσε να τους μεταστρέψει προς τον Χριστιανισμό.

Ο Μαξιμιανός, μόλις το πληροφορήθηκε, εξοργίστηκε και προσπάθησε να καλοπιάσει την Αικατερίνη. Μόλις, όμως, πληροφορήθηκε ότι ή όμορφη αλεξανδρινή διανοούμενη προσηλύτισε τη σύζυγό του Φαυστίνα, τον σωματοφύλακά της Πορφύριο και 200 στρατιώτες, διέταξε τον αποκεφαλισμό τους και τη σύλληψη της Αικατερίνης, την οποία εξόρισε.

Η επιμονή της να μην απαρνηθεί τον Χριστιανισμό, προκάλεσε τη δήμευση της περιουσίας της και την καταδίκη της σε αργό θάνατο στον οδοντωτό τροχό. Ο τροχός έσπασε μόλις άγγιξε το σώμα της κι έτσι ο Μαξιμιανός διέταξε τον αποκεφαλισμό της. Τότε, από την ασώματο κεφαλή της, αντί για αίμα έτρεξε γάλα, σύμφωνα πάντα με την εκκλησιαστική παράδοση. Τον έκτο αιώνα ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός μετέφερε το λείψανο της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, όπου ιδρύθηκε η ομώνυμη περίβλεπτος μονή.

Η Αγία Αικατερίνη είναι προστάτιδα του Πανεπιστημίου των Παρισίων και διαφόρων επαγγελματικών κλάδων σε πολλές χριστιανικές χώρες του κόσμου, όπως των δικηγόρων και νομικών εν γένει, βιβλιοθηκονόμων, φιλοσόφων, μυλωνάδων, γανωματήδων, νοσοκόμων, γραμματέων, στενογράφων, βυρσοδεψών και των αγγειοπλαστών. Ακόμη, είναι προστάτιδα των ετοιμοθάνατων, των παρθένων και των ανύπαντρων γυναικών.

Στην Ελλάδα, η Αγία Αικατερίνη είναι προστάτιδα των γεωργών, επειδή η εορτή της συμπίπτει με τη σπορά. Υπάρχει, μάλιστα, πανελλήνια παράδοση, ότι αν τυχαίνει να υπάρχει ανομβρία, η αγία «δανείζεται νερό» από άλλον άγιο για να βρέξει την ημέρα της εορτής της και να ευχαριστήσει τους γεωργούς.

Στις Κυκλάδες οι άγαμες κοπέλες ζυμώνουν αλμυροκουλούρες την ημέρα της εορτής της αγίας και τρώνε ένα κομμάτι προτού κοιμηθούν, λέγοντας: «Άγια μου Κατερίνα, ντοτόρου θυγατέρα, / άμε στην άρουρα, στην κάρουλα / στη μαρμαροχρυσοπηγή / που ν’ οι Μοίρες τω Μοιρών/ κι αν είν’ κι εμένα η δική μου / και αν είναι άξια και καλή / πες της νάρθει να με βρει». Το ίδιο βράδυ αν δουν στο όνειρό τους ότι κάποιος τους δίνει νερό να ξεδιψάσουν, τότε αυτός θα είναι ο μελλοντικός σύζυγός τους.

Η Αγία Αικατερίνη είναι πολιούχος της Κατερίνης. Η πρωτεύουσα της Πιερίας ονομάστηκε αρχικά Αικατερίνη από το όνομα της αγίας.

Απολυτίκιο της Αγίας Αικατερίνης

Την πανεύφημον νύμφην Χριστού υμνήσωμεν,
Αικατερίναν την θείαν και πολιούχον Σινά,
την βοήθειαν ημών και αντίληψιν ότι
εφήμωσε λαμπρώς τους κομψούς
των ασεβών του Πνεύματος τη μαχαίρα,
και νυν ως μάρτυς στεφθείσα,

αιτείται πάσι το μέγα έλεος.


Άγιος Μερκούριος


Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 25 Νοεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Μερκούριος και Μερκουρία.

Ο Μερκούριος καταγόταν από την Καππαδοκία και ήταν στρατιωτικός. Μαρτύρησε για την πίστη του επί αυτοκράτορος Βαλεριανού (251-259).

Απολυτίκιο


Ουράνιον Άγγελον, χειραγωγόν ασφαλή, προς δόξαν αρίδηλον, ως του φωτός κοινωνός, Μερκούριε έσχηκας· όθεν τω αθανάτω, Βασιλεί πειθαρχήσας, ήθλησας υπὲρ φύσιν, ως γενναίος οπλίτης· διο τους σοι προσιόντας, μάκαρ περίσωζε.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Πες μου μια σοφή κουβέντα...


Ο μόνος τρόπος να διατηρήσεις την υγεία σου είναι να τρως αυτά που δεν θέλεις, να πίνεις αυτά που δεν σου αρέσουν και να κάνεις αυτά που θα προτιμούσες να μην έκανες.


Mark Twain 
1835-1910
Αμερικανός συγγραφέας