7.2.17

Θεία Λειτουργία στη μνήμη του προστάτη των καρκινοπαθών


Πέθανε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης


Νωρίς το πρωί σήμερα έφυγε από την ζωή ο μουσικός Λουκιανός Κηλαηδόνης. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο, όπου έδινε μάχη για την ζωή του.

Η σύζυγός του, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά, ενημέρωσε για τον χαμό του μέσω του προφίλ της στο facebook. Ευχαρίστησε τους γιατρούς και όλους όσοι τους συμπαραστάθηκαν και δήλωσε πως η κηδεία του θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο, ενώ αντί στεφάνων, οι οικείοι του ζητούν να ενισχυθεί οικονομικά με κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας «μια αγαπημένη μας οικογένεια που το έχει ανάγκη».


Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης απεβίωσε τα ξημερώματα μετά από βραχεία νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, λόγω προχωρημένου σταδίου καρδιακής ανεπάρκειας, ήταν η σύντομη επίσημη ανακοίνωση του νοσοκομείου, που επιβεβαίωσε τον θάνατο του αγαπητού καλλιτέχνη.


ΠΗΓΗ: protothema.gr

"Χρώμα και Νήμα" στο Βουλευτικό


Αναδρομική έκθεση Ζωγραφικής και Μικροϋφαντικής της Aikaterinis Koutroubi. 

"Νήμα και Χρώμα"

Τόπος διεξαγωγής: Ισόγειες αίθουσες του Βουλευτικού, Ναυπλίου.

Διάρκεια έκθεσης: 25/ 26/ 27 Φεβρουαρίου 2017.

Ώρες λειτουργίας: 11:00 το πρωί έως 9:00 το βράδυ.

Είσοδος Ελεύθερη!

Οι προβλέψεις των ζωδίων για σήμερα Τρίτη 7 Φεβρουαρίου


ΚΡΙΟΣ
Αν και θέλετε πάρα πολύ καιρό να ξεδιαλύνετε κάποιες καταστάσεις, τώρα είναι η ώρα να βάλετε τα όρια σας. Όποια απόφαση και να πάρετε θα είναι υπέρ σας. Οικογενειακές υποθέσεις επιμένουν να σας ταλαιπωρούν.

ΤΑΥΡΟΣ
Μην ζητάτε πολλά από τον εαυτό σας και προσπαθήστε να μειώσετε λίγο τους ρυθμούς σας. Στην προσωπική σας ζωή θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε κάποια θέματα που έχουν και κάποιες ρίζες σε οικονομικά προβλήματα.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Οι επιθυμίες σας είναι πολύ έντονες αλλά πρέπει να βάλετε την λογική πριν προχωρήσετε. Είναι μια απαιτητική ημέρα για εσάς ενώ θα βρίσκετε απέναντι σας προβλήματα που θα σας στερούν την ολοκλήρωση από κάτι που θέλετε να πετύχετε.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Λειτουργείτε περισσότερο με την διαίσθηση παρά με την λογική. Μια κατάσταση στενάχωρη δεν θα μπορέσετε εύκολα να την ξεπεράσετε εάν δεν την συζητήσετε με δικά σας αγαπημένα πρόσωπα.

ΛΕΩΝ
Μην αγνοείτε το ένστικτο σας σε θέματα που έχουν να κάνουν με την συναισθηματική σας ζωή. Θα πάρετε απογοήτευση από αγαπημένο σας πρόσωπο και πολύ πιθανόν οι σχέσεις σας να περάσουν έντονη κρίση.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Επαγγελματικά θέματα σήμερα θα σας κουράσουν και θα σας ταλαιπωρήσουν σε μεγάλο βαθμό. Κάποιοι θα προσπαθήσουν να είναι πολύ απαιτητικοί μαζί σας και δυστυχώς δεν θα μπορέσετε εύκολα να τους αποφύγετε.

ΖΥΓΟΣ
Να γίνετε περισσότερο ευέλικτοι ιδιαίτερα όσο αφορά νομικές υποθέσεις και επαγγελματικά σχέδια. Εάν σκέφτεστε σήμερα μια αλλαγή βεβαιωθείτε πως είναι πραγματικά αυτό που επιθυμείτε.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Θα πρέπει να ισορροπήσετε πρώτα τα συναισθήματα σας και μετά να ενεργήσετε και να απαιτήσετε από τους άλλους να είναι σωστοί απέναντι σας. Εστιάστε στους στόχους σας και στην καριέρα σας.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Μην βιάζεστε να βάλετε τώρα σε δράση τα σχέδια σας γιατί θα υπάρξουν αλλαγές και εμπόδια που δεν θα μπορείτε εύκολα να τα ξεπεράσετε. Τα οικονομικά σας βάρη θα σας απασχολήσουν από το βράδυ και μετά.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Αντιμετωπίστε τα εμπόδια με σύνεση και ηρεμία και προσπαθήστε να προγραμματίσετε όσα έχετε να κάνετε για να είστε πιο χαλαροί. Οι συζητήσεις και οι συμβουλές από θετικά άτομα μπορούν να σας βοηθήσουν αρκετά.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Εξωτερικοί παράγοντες και πρόσωπα θα μετριάσουν κατά πολύ τα αποτελέσματα σε μια δημιουργική εργασία. Δεν είναι η κατάλληλη μέρα για να μιλήσετε με τον σύντροφο σας ώστε να λυθούν οι διαφορές σας.

ΙΧΘΥΕΣ
Οικογενειακά θέματα θα σας πιέσουν αρκετά και πολύ πιθανόν την ίδια πίεση να νιώσετε σήμερα και με το επαγγελματικό σας περιβάλλον. Προσπαθήστε να συνεχίσετε για να πετύχετε τους στόχους σας και όσα επιθυμείτε.


ΠΗΓΗ: thepressroom.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 7 Φεβρουαρίου


1497: Οπαδοί του Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα καίνε στη Φλωρεντία έργα τέχνης και βιβλία, επειδή οδηγούν στην αμαρτία. Θα μείνει στην ιστορία ως η «Πυρά της ματαιοδοξίας» («Falò delle vanità»).1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας συγκροτεί τον πρώτο τακτικό ελληνικό στρατό.


1828: Ο έμπορος και εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Δομπόλλης ή Δόμπολης διορίζεται από τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, Ταμίας της Ελλάδος. Θα παραμείνει στη θέση αυτή έως τις 18 Νοεμβρίου 1829, χωρίς μισθό, κατ’ επιθυμίαν του.

1863: Στρατιωτική στάση στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της Μεσοβασιλείας, εξαιτίας της κυβερνητικής κρίσης. (Φεβρουαριανά)

1897: Υπογράφεται το διάταγμα της ίδρυσης του ΣΕΓΑΣ. Στις 27 Φεβρουαρίου θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

1900: Οι Αλβανοί ζητούν την αυτονομία τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, κατά το υπόδειγμα της Κρήτης. Την ίδια εποχή ιδρύεται το βρετανικό Εργατικό Κόμμα, με πρώτο γραμματέα τον Ράμσεϊ ΜακΝτόναλντ.

1904: Μεγάλη πυρκαγιά ξεσπάει στο επιχειρηματικό κέντρο της Βαλτιμόρης. Η φωτιά, που έμεινε γνωστή στην ιστορία και ως η μεγάλη πυρκαγιά της Βαλτιμόρης, η μεγαλύτερη μετά το 1871 στο Σικάγο, καταστρέφει ογδόντα οικοδομικά τετράγωνα, περίπου 2600 κτήρια και κατασβήνεται τριάντα ώρες αργότερα.

1905: Στην Αργεντινή καταστέλλεται εξέγερση από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

1922: Η Μαντάμ Κιουρί εκλέγεται μέλος της Γαλλικής Ιατρικής Ακαδημίας για τις πολυάριθμες ανακαλύψεις της και ειδικότερα για την ανακάλυψη του ραδίου.

1935: Σχεδιάστηκε το επιτραπέζιο παιχνίδι Μονόπολη.

1937: Με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου κι έπειτα από υπόμνημα διαμαρτυρίας στον Γεώργιο Β', ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στην Κύθνο και έπειτα στη Θάσο.

1940: Kάνει πρεμιέρα ο Πινόκιο, η δεύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων της Walt Disney.


1946: Τα κόμματα που συγκροτούν το ΕΑΜ αποφασίζουν να απόσχουν από τις εκλογές της 31ης Μαρτίου.


1956: Κατά τη διάρκεια μαχητικής διαδήλωσης των μαθητών του Γυμνασίου Αμμοχώστου, σκοτώνεται από αγγλικά πυρά ο δεκαοκτάχρονος μαθητής της ΣΤ' Τάξης, Πετράκης Γιάλλουρος, σημαιοφόρος της διαδήλωσης και υπεύθυνος των μαθητικών ομάδων του Γυμνασίου. Ήταν ο πρώτος μαθητής νεκρός του αγώνα.

1962: Ο John F. Kennedy ξεκινά το µποϊκοτάζ στην Κούβα.


1964: Η μανία με τους Beatles φτάνει και στην Αμερική.

1964: Πεθαίνει ξαφνικά από πνευμονικό οίδημα, σε ηλικία 70 ετών, ο συναρχηγός της Ενώσεως Κέντρου, Σοφοκλής Βενιζέλος. Ο θάνατός του επήλθε μόλις μια βδομάδα πριν από τις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου.


1990: Καταρρέει η Σοβιετική Ένωση. Η Κεντρική Επιτροπή του Κομουνιστικού Κόμματος συμφωνεί να παραδώσει το μονοπώλιο της εξουσίας που κατείχε για 73 χρόνια.

1991: Έρχεται στην Ελλάδα ο μετέπειτα χρυσός ολυμπιονίκης Πύρος Δήμας.


1991: Ο IRA πραγματοποιεί επίθεση με όλμο στην Downing Street την ώρα που ο Πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ συνεδρίαζε με το υπουργικό συμβούλιο για τον Πόλεμο στον Κόλπο.

1992: Tο Πακιστάν για πρώτη φορά παραδέχεται ότι έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.


1992: Τα 12 μέλη της ΕΟΚ υπογράφουν τη συνθήκη του Μάαστριχτ, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, του ευρώ. Με τη συνθήκη η ΕΟΚ μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση. Από ελληνικής πλευράς, τη συνθήκη του Μάαστριχτ υπογράφει ο Υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς.

2001: Ιστορική εμπορική συμφωνία συνάπτεται ανάμεσα σε δυο από τους πλουσιότερους συλλόγους, της Manchester United και των New York Giants.

2004: Οι Bρετανοί μουσικόφιλοι αναδεικνύουν το «We Will Rock You» των Queen ως τον κορυφαίο ροκ ύμνος όλων των εποχών.


2008: Ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος εκλέγεται νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

2009: Πυρκαγιές στην Αυστραλία αφήνουν πίσω τους 173 ανθρώπους νεκρούς, στη χειρότερη φυσική καταστροφή της χώρας όλων των εποχών.

Γεννήσεις σαν σήμερα

1102 - Αυτοκράτειρα Ματθίλδη, πριγκίπισσα της Αγγλίας και σύζυγος του αυτοκράτορα Ερρίκου Ε' της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

1478 - Τόμας Μορ, Άγγλος πολιτικός και συγγραφέας


1812 - Κάρολος Ντίκενς, Βρετανός συγγραφέας


1870 - Άλφρεντ Άντλερ, αυστριακός ιατρός και ψυχολόγος, ιδρυτής της σχολής της ατομικής ψυχολογίας. Σε συνεργασία με τον Ζίγκμουντ Φρόιντ και μία μικρή ομάδα συνεργατών του τελευταίου, ο Άντλερ ήταν μεταξύ των συνιδρυτών του ψυχαναλυτικού κινήματος. (Θαν. 28/5/1937)

1885 - Σίνκλερ Λιούις, Αμερικανός λογοτέχνης

1895 - Anita Stewart, Αμερικανίδα ηθοποιός.



1906 - Πουγί, ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας. (Θαν. 17/10/1967)

1914 - Ramón Mercader, δολοφόνος του Leon Trotsky

1915 - Θεόκτιστος Α΄, Πατριάρχης Βουκουρεστίου και πάσης Ρουμανίας

1927 - Juliette Gréco, Γαλλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια

1929 - Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι, Χιλιανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και συνθέτης

1934 - Έντι Φενέκ Ανταμί, Μαλτέζος πολιτικός

1935 - Παντελεήμων, Μητροπολίτης Βελγίου


1937 - Ανέστης Βλάχος, έλληνας ηθοποιός, από τους «κακούς» του ελληνικού κινηματογράφου

1938 - Αυγουστίνος, Μητροπολίτης Γερμανίας

1940 - Τοσιχίντε Μασκάουα, Ιάπωνας φυσικός (βραβείο Νόμπελ 2008)

1954 - Ντίτερ Μπόλεν, Γερμανός μουσικοσυνθέτης, παραγωγός και τραγουδιστής

1960 - James Spader, Αμερικανός ηθοποιός

1962 - Eddie Izzard, Βρετανός ηθοποιός και comedian

1972 - Amon Tobin, Βραζιλιάνος μουσικός ηλεκτρονικής μουσικής


1978 - Ashton Kutcher, Αμερικάνος ηθοποιός

Θάνατοι σαν σήμερα

780 - Νικήτας Α΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως


1871 - Χάινριχ Έγκελχαρτ Στάινβεγκ, γερμανός κατασκευαστής πιάνων. Τη δεκαετία του 1850 μετανάστευσε στις ΗΠΑ, άλλαξε το όνομά του σε Χένρι Στάινγουεϊ και ίδρυσε την ομώνυμη εταιρία κατασκευής πιάνων. (Γεν. 17/2/1797)


1885 - Γιατάρο Ιβαζάκι, ιάπωνας επιχειρηματίας, ιδρυτής της Mitsubishi. (Γεν. 9/1/1835)


1894 - Αντόλφ Σαξ, βέλγος τεχνίτης πνευστών και εφευρέτης του σαξοφώνου. (Γεν. 6/11/1814)


1942 - Ντοράντο Πιέτρι, ιταλός μαραθωνοδρόμος. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 τερμάτισε πρώτος σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, υποβασταζόμενος από κάποιους κριτές. Για το λόγο αυτό ακυρώθηκε από την ελλανόδικο επιτροπή. (Γεν. 16/10/1885)

1956 - Πετράκης Γιάλλουρος, Αγωνιστής του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59 στη Κύπρο

1958 - Βλαντιμίρ Λόσκι, Ρώσος θεολόγος

1964 - Σοφοκλής Βενιζέλος, Πρωθυπουργός της χώρας για τρία μικρά διαστήματα μεταξύ ’44 κα ’51.

1972 - Walter Lang, Aμερικανός σκηνοθέτης


1974 - Arline Judge, Aμερικανίδα ηθοποιός και συλλέκτρια συζύγων (8)

1974 - Νανά Σκιαδά, Ελληνίδα ηθοποιός

1979 - Γιόζεφ Μένγκελε, Γερμανός γιατρός και εγκληματίας πολέμου

1981 - Φρειδερίκη, Βασίλισσα της Ελλάδας

1987 - Κλαούντιο Βίλα, Ιταλός τραγουδιστής

1999 - Βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας

2007 - Αλέκος Ζαρταλούδης, Έλληνας ηθοποιός

2007 - Άλαν Μακντιάρμιντ, Νεοζηλανδός χημικός


2014 - Ορέστης Κολοζώφ, πολιτικός, ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ


Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο.

Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για την Ελλάδα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται από τη Δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί τον Εθνικό Εκπρόσωπο του Δικτύου Insafe.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Πες μου μια σοφή κουβέντα...


Για να ξέρεις τι να ζωγραφίσεις, πρέπει να αρχίσεις να ζωγραφίζεις.

Πάμπλο Πικάσο
1881-1973
Ισπανός ζωγράφος

Άγιος Παρθένιος


Μοναχός, η μνήμη του οποίου τιμάται από την Εκκλησία στις 7 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Παρθένιος και Παρθενία.

Ο Παρθένιος γεννήθηκε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Έγινε μοναχός και αφιερώθηκε στην προσευχή. Χειροτονήθηκε επίσκοπος Λαμψάκου και με το έργο του έφερε πολλούς ειδωλολάτρες στην Εκκλησία του Χριστού.

Απολυτίκιο

Tω μύρω του Πνεύματος, ποιμήν Λαμψάκου οφθείς, την θείαν ενέργειαν παρά Θεού δαψιλώς θαυμάτων επλούτησας, δαίμονας απελαύνειν, ασθενούντας ιάσθαι, νόσους αποδιώκειν και πληρών τας αιτήσεις, Παρθένιε ιεράρχα, των προσιόντων σοι.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα