30.8.16

Τα 384 ευρώ, ο …ορισμός της φτώχειας και το όριο της οργής


Γράφει η Ελένη Μαυρούλη - Πολιτική + Οικονομία, ΤΑ ΚΟΙΝΑ 

Τα 384 ευρώ της κατώτερης σύνταξης αντιστοιχούν στο όριο της κατώτατης σύνταξης που θέτει η ΕΕ, δηλαδή το 60% του μέσου εισοδήματος, μας ενημέρωσε ο Υπουργός Εργασίας, κ. Κατρούγκαλος. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να αναλογιστεί κανείς τι έλεγε ο κ. Κατρούγκαλος πριν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία. Είναι και αυτό αλλά όχι μόνο αυτό. Όχι κυρίως αυτό. Ούτε φυσικά η λογική των «είπες, ξείπες, τα λέγαμε εμείς, όχι τα λέγαμε εμείς όχι εσείς, εμείς θα τα κάναμε καλύτερα» κ.ο.κ.

Το ζήτημα είναι ότι το όριο της φτώχειας κατά την «πολυχρονεμένη» ΕΕ είναι στο 60% του μέσου εισοδήματος μιας χώρας. Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα σήμερα κυμαίνεται πάνω κάτω στα 700 ευρώ περίπου και αυτό με πολύ αισιόδοξες προβλέψεις και μπόλικη δημιουργική λογιστική.  Δηλαδή, άν το μέσο εισόδημα μειωθεί περαιτέρω, κάτι που δεν αποκλείεται, τότε το όριο της φτώχειας θα πέσει κάτω και από αυτά τα 384 ευρώ. Και θα είναι αποδεκτό. Γιατί αυτός είναι ο ορισμός της ΕΕ.


Ένας ορισμός πέρα και έξω από την πραγματικότητα, πέρα και έξω από την καθημερινότητα των πολλών. Ένας ορισμός για τους πολύ λίγους που μετρούν το εισόδημά τους με πολλά μηδενικά, οπότε και το 60% διόλου ευκαταφρόνητο δεν είναι. Ένας ορισμός που μπορεί να γίνει λάστιχο και να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε συνθήκη, γαρνιρισμένος με τις ανάλογες παραινέσεις περί «ανάπτυξης», «παραγωγικότητας», «ενίσχυσης της απασχόλησης» και μια σειρά από άλλες έννοιες λάστιχο που δεν λαμβάνουν διόλου υπ’ όψιν τους το τι πραγματικά σημαίνει αυτό το 60%  και λιγότερο.

Τι πραγματικά σημαίνει να έχεις μόνο 384 ευρώ ή κάτι παραπάνω και να πρέπει να βγάλεις τον μήνα; Τι πραγματικά σημαίνει να «τρέχουν» οι λογαριασμοί, οι υποχρεώσεις, τα χρέη, να προσπαθείς να τα βγάλεις πέρα, να καλύψεις βασικές ανάγκες και αυτές να μην καλύπτονται; Τι πραγματικά σημαίνει να στέκεσαι στην ατελείωτη ουρά για την πενιχρή αυτή σύνταξη ή στην εξίσου ατελείωτη ουρά του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα «ενίσχυσης της απασχόλησης» που θα σε βγάλουν για κανένα πεντάμηνο από την απόλυτη μιζέρια για να σε πάνε στην σχετική πριν επανέλθεις στην αρχική σου κατάσταση;

Ποιος και πως ορίζει τη φτώχεια σε τελική ανάλυση;   

Προφανώς όχι ο φτωχός. Προφανώς όχι εκείνος που την βιώνει, που ζει με την αγωνία να εξασφαλίσει καταρχήν τα προς το ζην. Να εξασφαλίσει μια στέγη πάνω από το κεφάλι του. Τα στοιχειώδη για τον εαυτό του και τα παιδιά του, τους αγαπημένους του ανθρώπους.

Γιατί φτώχεια δεν είναι μόνο να μην έχεις να φας. Φτώχεια είναι και να μην έχεις να αγοράσεις ένα ρούχο, να σκέφτεσαι δύο φορές αν θα καλέσεις ένα φίλο στο σπίτι ή αν θα βγεις για καφέ. Φτώχεια είναι να μην διασκεδάζεις, να μην πας διακοπές όχι γιατί δεν τις έχεις ανάγκη (η ψυχή σου το ξέρει άλλωστε) αλλά γιατί δεν «αντέχει» το βαλάντιό σου ούτε να πας μια μέρα για μπάνιο σε κοντινή παραλία.


Φτώχεια είναι να κοιμάσαι με ένα βάρος στο στήθος και να ξυπνάς με έναν αναστεναγμό γιατί δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει την επόμενη μέρα. Φτώχεια είναι να απασχολείσαι σε δουλειές που δεν φανταζόσουν ποτέ ότι θα έκανες με τα προσόντα που έχεις ή την προϋπηρεσία σου, μόνο και μόνο για να επιβιώσεις.

Φτώχεια είναι να νιώθεις ολοένα λιγότερο άνθρωπος καθημερινά γιατί η επιβίωσή σου γίνεται ασυμβίβαστη με την αξιοπρέπειά σου. 

Αυτή είναι η καθημερινότητα των πολλών. Αυτών που και αν δεν παίρνουν 384 (γιατί κάποιοι μπορεί να έχουν και μικρότερες απολαβές αυτού του ποσού), δεν βγάζουν τον μήνα με πολλά παραπάνω.

Το εξοργιστικό στις δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου δεν είναι λοιπόν μόνο ότι άλλα έλεγε και άλλα έκανε τελικώς. Το εξοργιστικό σε αυτές τις δηλώσεις είναι η απροκάλυπτη αποδοχή εκ μέρους του ως δεδομένης της πραγματικότητας των πολύ λίγων εις βάρος των πολλών. Μέσα από κανόνες, ορισμούς και περιορισμούς που τίθενται στους πολλούς μέσα από ενώσεις και μηχανισμούς που εξυπηρετούν αυτούς που διαχειρίζονται όχι απλώς το 100% του εισοδήματος, αλλά το 100% του πλούτου που παράγουν οι πολλοί. 


Το εξοργιστικό είναι ότι παρουσιάζει την καπιταλιστική  πραγματικότητα και τα συμφέροντα του κεφαλαίου ως δεδομένα και μη αναστρέψιμα. Και αυτό στο πλαίσιο μιας «κανονικότητας», στενάχωρης ίσως, δυσάρεστης πιθανώς, αλλά αδιαμφισβήτητης. Μιας «κανονικότητας» που εμμέσως πλην σαφώς, αφού δεν κατέστη δυνατή καμία «ήπια μεταβολή» της, θα πρέπει να αποδεχτούμε αδιαμαρτύρητα.

Μιας κανονικότητας που όσο δεν την αμφισβητούμε, στο σύνολό της βήμα το βήμα χωρίς καμία αυταπάτη βελτίωσης εντός των ορίων της, θα γίνεται ολοένα πιο απάνθρωπη, ολοένα πιο στενάχωρη, σφίγγοντας τη θηλιά στο λαιμό μας. Η ανατροπή της και των ορισμών – λάστιχο που την εξυπηρετούν, όπως αυτού της φτώχειας, είναι μονόδρομος. Ο μοναδικός μονόδρομος. Για να ζήσουμε σαν άνθρωποι και όχι σαν δούλοι.


ΠΗΓΗ: toperiodiko.gr

Οι G. Kontrafouris Baby Trio απόψε στην Φάμπρικα Πολιτισμού!


Μουσική εκδήλωση τζαζ με τους G. Kontrafouris Baby Trio θα πραγματοποιηθεί απόψε Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 και ώρα 20:30 στην Φάμπρικα Πολιτισμού.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς επιστημονικού εργαστηρίου με θέμα: "Παιχνίδι" της Εταιρείας Μελέτης των Επιστημών του Ανθρώπου, που πραγματοποιείται στο Λεωνίδιο υπό την αιγίδα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

G. Kontrafouris Baby Trio
Γιώργος Κοντραφούρης:hammond organ
Κωστής Φαναράς: κιθάρα
Έκτορας Ρέμσακ: ντραμς

Ο Γιώργος Κοντραφούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε κλασικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο. Στην ηλικία των 16, έστρεψε το ενδιαφέρον του στη Jazz και παρακολούθησε μαθήματα Jazz αυτοσχεδιασμού με τον Μάρκο Αλεξίου. Παρακολούθησε μαθήματα επίσης με τους Jim Beard και Jarmo Savolainen. Αποφοίτησε με Bachelor’s και Master’s degree in Jazz Performance από την Ακαδημία Sibelius στη Φινλανδία.

Το Baby Trio δημιουργήθηκε για να εκφράσει την αφέλεια, τον εφηβικό ενθουσιασμό και γενικά ό,τι κάνει εντύπωση σε έναν νέο μουσικό, όταν αρχίζει να παίζει σε ένα συγκρότημα με τους φίλους του. Το Baby Trio τελικά εκφράζει όλες τις «μη ρεαλιστικές» προσδοκίες που υπάρχουν πριν αρχίσει «η κανονική ζωή».


Πηγή: leonidion.gr

Φιλική νίκη για τον Αργοναύτη στο Λεωνίδιο


Φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας διεξήχθη την Κυριακή 28 Αυγούστου στο δημοτικό γήπεδο Λεωνιδίου, μεταξύ του Α.Σ. Λεωνιδίου και του Αργοναύτη Ν. Κίου, με τους φιλοξενούμενους να επικρατούν στο τέλος με σκορ 2-3.

Ο Αργοναύτης ξεκίνησε καλύτερα το πρώτο εικοσάλεπτο είχε δοκάρι και 2-3 καλές ευκαιρίες για να προηγηθεί. Στη συνέχεια το Λεωνίδιο ισορρόπησε το παιχνίδι και στο 40' μετά από γρήγορη αντεπίθεση ο Κιρβαλίτζε με σουτ πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη νέα του ομάδα ,κάνοντας το 1-0.

Στο 65' το Λεωνίδιο διπλασίασε τα τέρματά του μετά από ασίστ του Κιρβαλίτζε και πλασέ του Πιτ Κυρίου.

Ο Αργοναύτης όμως αντέδρασε και μείωσε σε 2-1 με πέναλτι του Κάπλατζη στο 75' και αμέσως μετά ισοφάρισε με τον Μακρίδη σε 2-2. Το τελικό 2-3 διαμόρφωσε ο Νέτζα στο 90΄.



Τρέξιμο στη Βοϊδοκοιλιά και Kids' Athletics στο «Navarino Challenge»!


Το «Navarino Challenge» δεν σταματά να εκπλήσσει και να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού...!
Πιο συγκεκριμένα, η αγαπημένη σε όλους δραστηριότητα του τρεξίματος, που καθιερώθηκε από το 2013, με κύριο πρεσβευτή της τον Ελληνοαμερικανό υπερμαραθωνοδρόμο Κωνσταντίνο Καρνάζη, επιστρέφει με ανανεωμένες διαδρομές!

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016, οι δρομείς, με αφετηρία το Navarino Dunes της Costa Navarino θα τρέξουν, χωρίς ανταγωνισμό, παραλιακά προς την Πύλο, διασχίζοντας για πρώτη φορά την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς και ακολουθώντας το μονοπάτι που χάραξε ο Τηλέμαχος αναζητώντας τον Οδυσσέα στα Ομηρικά χρόνια. Σύμφωνα με την Ομηρική παράδοση, ο γιος του Οδυσσέα έφτασε με πλοίο στην παραλία και στη συνοδεία του είχε την θεά Αθηνά μεταμφιεσμένη σε Μέντορα. Στο δρόμο τους θα ανακαλύψουν την μυθική Βοϊδοκοιλιά, τη διασημότερη παραλία της Μεσσηνίας -μοναδικού σχήματος που σκιαγραφεί το ελληνικό γράμμα Ω- και μια από τις ωραιότερες σε όλο τον κόσμο!

Οι φετινές διαδρομές του Ημιμαραθωνίου (21,1χλμ.) και των 10χλμ., θα ξεκινήσουν στις 08:15 το πρωί ενώ αυτή των 5χλμ. (τρέξιμο & δυναμικό βάδισμα) θα ξεκινήσει στις 08:30. Αντίστοιχα, η παιδική διαδρομή του 1χλμ., θα πραγματοποιηθεί στις 09:30 το πρωί. Η αφετηρία και ο τερματισμός όλων των διαδρομών θα είναι κοινός. Τις διαδρομές έχει φέτος σχεδιάσει και επιμεληθεί ο πρώην μαραθωνοδρόμος, κάτοχος της πανελλήνιας επίδοσης στην κλασική διαδρομή, προπονητής τρεξίματος και διευθυντής της All About Running, Νίκος Πολιάς. 

Διαβάστε περισσότερα στο Coremag.gr!

Βραδιά τιμής για το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας


Με ιδιαίτερη χαρά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας σας προσκαλεί στην τιμητική μουσική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας αύριο Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016 και ώρα 9 μ.μ. 
Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Τρίπολης.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, ένα από τα πρώτα μουσεία του νεότερου ελληνικού κράτους, αναβαθμίστηκε κτιριολογικά και μουσειολογικά μέσω του ΕΣΠΑ και λειτουργεί κανονικά για το κοινό από το Σεπτέμβριο του 2014.

Τον Απρίλιο του 2016 το Μουσείο τιμήθηκε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό European Museum of the Year με τη διάκριση «Special Commendation 2016», ως ύψιστη διάκριση για εξέχοντα τεχνολογικά επιτεύγματα.

Η Μουσική εκδήλωση θα πλαισιωθεί με τη Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης σε τραγούδια μεγάλων συνθετών με τους ακόλουθους συντελεστές:
Τραγούδι: Αργυρόπουλος Γεώργιος, Παπαντωνίου Παναγιώτης
Πιάνο: Μιχαλόπουλος Γεώργιος
Σαξόφωνο Άλτο: Χρονοπούλου Λίλα
Διεύθυνση Φιλαρμονικής: Κωστούρος Σωτήριος

Πριν τη μουσική εκδήλωση και ώρες 7-9 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν διαφωτιστικές περιηγήσεις για το κοινό από τους ανθρώπους της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Η είσοδος στο χώρο του Μουσείου και στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 2710-556540 (Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας) και 2710-225243 (Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας), καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου: tegeamuseum.gr


ΠΗΓΗ: arcadiaportal.gr

Φιλικό Παναρκαδικός - Ερμής Κιβερίου αύριο Τετάρτη


Η Διοίκηση του ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΥ Α.Ο. ανακοινώνει ότι αύριο Τετάρτη 31/8/2016 και ώρα 18.00 στο γήπεδο του ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΥ θα διεξαχθεί φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ - ΕΡΜΗΣ ΚΥΒΕΡΙΟΥ.

Η Νάντια Κοντογεώργη "εισβάλει" στη… Μουρμούρα


Μετά τον επιτυχημένο της ρόλο στη σειρά του Mega «Κάτω Παρτάλι», η Νάντια Κοντογεώργη είναι έτοιμη για νέες τηλεοπτικές περιπέτειες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Freddo, η ηθοποιός ετοιμάζεται πυρετωδώς για το ρόλο της στη νέα σεζόν της «Μουρμούρας».

Τα γυρίσματα έχουν ήδη ξεκινήσει και το έτερον ήμισυ της στη σειρά θα είναι ο Γιώργος Χρυσοστόμου.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Αθλητικό Κέντρο Άργους : Προπονήσεις στην Ακαδημία ποδοσφαίρου


Την Παρασκευή 02/09/2016 ξεκινούν οι προπονήσεις στην Ακαδημία ποδοσφαίρου. Καλή ποδοσφαιρική χρονιά με επιτυχίες και χαμόγελα!!! 

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

*Τμήμα ηλικίας 5-7 ετών (μίνι), Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο ώρα 17:00 (μόνιμο πρόγραμμα).

*Τμήμα ηλικίας 8-10 ετών (προ τζούνιορ), Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο ώρα 18:00 (προσωρινό).

*Τμήμα ηλικίας 11-12 ετών (παμπαίδες), Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο ώρα 19:00 (προσωρινό).

Πρόγραμμα Ακαδημίας βόλλευ.

Σάββατο και Κυριακή ώρα 19:00 (προσωρινό και από Οκτώβριο ίδιες ημέρες και ώρα 17:00).

Κάθε Κυριακή στις 18:00 θα γίνεται έξτρα προπόνηση για παιδιά γεννημένα από το 2004 έως το 2008, αφιερωμένη στις προσωπικές αδυναμίες του καθενός και σε ειδική ποδοσφαιρική ενδυνάμωση στο γυμναστήριο.

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!!!!

Αθλητικό Κέντρο Άργους

Τελετή Ορκωμοσίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο


Μια ορκωμοσία αποφοίτων αποτελεί χαρούμενη στιγμή κατάληξης μιας κοπιαστικής πορείας και αρχή μιας καινούριας στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή. Μια ορκωμοσία αποφοίτων αποτελεί χαρούμενη στιγμή επιτυχημένης κατάληξης για την πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της. Αποτελεί ταυτόχρονα την κορυφαία επιβράβευση για τους Πανεπιστημιακούς δασκάλους που μόχθησαν για να έρθει η στιγμή αυτή. 

Σήμερα εκτός από την ορκωμοσία των πρώτων αποφοίτων του Μεταπτυχιακού Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, βραβεύεται από τους φοιτητές και από τον Δήμο Ναυπλίου η Κοσμήτορας της Σχολής Άλκηστις Κοντογιάννη. 

Για το πάθος με το οποίο σκέπτεται, υλοποιεί και ανταποδίδει. Για την αποφασιστικότητα με την οποία "άνοιξε" τις πόρτες του Πανεπιστημίου στην κοινωνία. Για την ψυχική δύναμη με την οποία στήριξε τον πανεπιστημιακό θεσμό μεταφέροντας εντός του το κύρος της διεθνούς πνευματικής δημιουργίας. Για την αποκοτιά με την οποία κινητοποίησε δεκάδες άτομα σε ολόκληρη την Αργολίδα για το 1ο Συμπόσιο των Συγγραφέων φέρνοντας σε επαφή πολιτικούς φορείς, απλούς ανθρώπους, εκπαιδευτικές δομές και δημιουργούς.

Μια ορκωμοσία αποφοίτων αποτελεί πάντα μια ελπιδοφόρα χαρούμενη στιγμή για την κοινωνία στο σύνολό της και ταυτόχρονα τη μοναδική ίσως, αλλά κορυφαία επιβράβευση εκείνων που αναλαμβάνουν την ευθύνη να μετουσιώσουν σε θετικό αποτέλεσμα μια κοπιαστική πορεία που συμβάλλει στην προσωπική και συλλογική πρόοδο.

ΤΡΙΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016
ΝΑΥΠΛΙΟ, ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ 18:00


ΠΗΓΗ: facebook, Georgios Kondis

Μεγάλες Μέρες της Νεμέας 2016 στο Κτήμα Παλυβού


Το ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΥ σας προσκαλεί το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου σε ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις με προορισμό τον μαγευτικό και δυναμικό κόσμο του μοναδικού ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟΥ.

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ

- Οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν τα κρασιά μας και να περιηγηθούν στο Κτήμα μας.
- Έκθεση «Αποχρώσεις Οίνου» της αίθουσας τέχνης Τεχνοχώρος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκτός των τειχών».
- Ο Πέτρος και ο Νίκος, δημιουργοί των ξύλινων ρολογιών PN watches - ξύλινα ρολόγια από ελιά - θα είναι μαζί μας για να μας παρουσιάσουν την τέχνη τους μέσα από τη δουλειά τους 

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

12:00 – 13:00 
Παρουσίαση του βιβλίου «Και διηγώντας τα... νὰ τρῶς» της Μελίσσα Στοΐλη, ενός βιβλίου με ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων!
«ΑΡΧΑΙΟΙ ΘΕΟΙ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΝΕ πάνω ἀπὸ τὶς μαρμίτες τῶν θνητῶν, ἅγιοι ποὺ λιγουρεύονται πίτες καὶ λουκουμάδες, ρεμπέτες καὶ ἀσίκηδες ποὺ τραγουδοῦν τὰ πάθη τοῦ ἔρωτα ἐνῶ ταυτόχρονα ὀρέγονται μεζεδάκια, ζητιάνοι καὶ σουλτάνοι, βασιλιάδες καὶ ἐπαναστάτες, ἀλλὰ καὶ ὁδηγοὶ μαγειρικῆς, παροιμίες καὶ τελετουργίες, λαϊκὰ ποιήματα καὶ λογίων μυθιστορήματα ξεπετάγονται ἀπὸ κατσαρόλες, τηγάνια καὶ ταψιὰ καὶ διηγοῦνται γοητευτικὲς ἱστορίες παρασύροντάς μας σὲ μιὰ πολύχρωμη γιορτὴ τῶν αἰσθήσεων….»

13:30 – 15:00 
Σεμινάριο ζαχαροπλαστικής από τον γνωστό Chef Pâtissier Διονύση Αλέρτα
Ο Chef Pâtissier Διονύσης Αλέρτας έρχεται στο Κτήμα Παλυβού για να πραγματοποιήσει ένα σεμινάριο ζαχαροπλαστικής. Από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες Chef Pâtissier, ο Διονύσης Αλέρτας δημιουργεί ευφάνταστες και πρωτότυπες γευστικές εμπειρίες που αντικατοπτρίζουν τη μοναδικότητα του δημιουργού τους: ατόφιες γεύσεις, αυθεντικά ισορροπημένες, που παντρεύουν ιδανικά το κλασικό με το νέο σαγηνεύοντας ακόμη και τους πιο απαιτητικούς γευσιλάτρεις.
Ελεύθερη συμμετοχή.

17:00 – 18:00 
Σεμινάριο με τον Γρηγόρη Μιχαήλο ''Ο πολυδύναμος χαρακτήρας του Αγιωργίτικου''
Από τα τραγανά, φρέσκα, ροζέ κρασιά, τα βελούδινα, μαλακα, φρουτώδη ερυθρά, μέχρι και τα συμπυκνωμένα, στιβαρά κρασιά που προορίζονται για μακροχρόνια παλαίωση, το Αγιωργίτικο είναι μια ποικιλία με πολλά διαφορετικά πρόσωπα που συνεχώς μας εκπλήσσει με τις δυνατότητες του. Ελάτε σε μια απολαυστική γευστική δοκιμή με το πιο πολυδύναμο ερυθρό σταφύλι του ελληνικού αμπελώνα υπό την καθοδήγηση του Γρηγόρη Μιχαήλου Diploma WSET και τα εξαιρετικά Αγιωργίτικα της οικογένειας Παλυβού. Από τον Άνεμο στο Νόημα μόλις οχτώ κρασιά δρόμος...
Για συμμετοχή στείλτε e-mail στο info@palivos.gr. 
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων, 30 άτομα.

18:30 – 20:30 
80’s & 90’s party , επιστροφή στο αγαπημένο βινύλιο και cocktails με κρασί από το 3sixty.

20:30-21:00 
Grease
Από την Κορινθιακή ομάδα χορού «ΠΥΡΗΝΑΣ» της ‘Ελενας Μιχαηλίδου

21:30-22:30 
- Διαγωνισμός άνοιγμα φελλού
- Ανάδειξη νικητών φωτογραφίας, φιάλης, ρολογιού και παιχνιδιού

22:30 - … 
Συναυλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου


ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

11:00 – 12:00 
«Ιστορίες που γέννησε το αμπέλι» - παραμύθι με Μαρία Παπανικολάου
Μια διαδραστική παράσταση με θέμα το αμπέλι για παιδιά και για όσους αισθάνονται παιδιά. Ιστορίες από την λαϊκή μας παράδοση για την αμπελουργία, τον τρύγο και το κρασί. Η αφηγήτρια Μαρία Παπανικολάου και ο λυράρης Χρήστος Ελένης μας ταξιδεύουν από το βορρά ως το νότο της Ελλάδας με ιστορίες και παραμύθια, με μουσικές, τραγούδια και παιχνίδια. Ελάτε να μάθουμε, να διασκεδάσουμε, να παίξουμε και να χαρούμε την ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!!!!
Μουσική & τραγούδι: Χρήστος Ελένης (Κρητική Λύρα)

12:00 - 13:00 
Παιχνίδι ΕΝΟΤRIA 

13:00 – 15:30 Δημιουργική απασχόληση με Πολυξένη
...διασκεδάζουμε και περνάμε όμορφα, δημιουργώντας πολύχρωμες κατασκευές και παιχνίδια, για το δωμάτιό μας, την σχολική μας τσάντα, τα μολύβια μας, τα κλειδιά μας...

Η Σμύρνη μάνα καίγεται...


Τον Αύγουστο του 1922 ο τουρκικός στρατός άρχισε να φθάνει στη Σμύρνη. Το μέτωπο είχε καταρρεύσει λίγες ημέρες νωρίτερα και πολλοί άντρες του ελληνικού στρατού αναζητούσαν καταφύγιο στα παράλια, λαβωμένοι και απογοητευμένοι. Από τους Τούρκους, πρώτοι μπήκαν στην πόλη οι τσέτες, δηλαδή οι άτακτοι μαχητές που ακολουθούσαν το στρατό του Κεμάλ. Αμέσως άρχισαν τις θηριωδίες. Εκτέλεσαν όσους άντρες βρήκαν μπροστά τους και έκαναν πλιάτσικο στα σπίτια και άρπαζαν από τις γυναίκες χρυσαφικά και τιμαλφή. Έφτασαν στο σημείο να κόβουν τα δάχτυλα ή τα αφτιά για να πάρουν δαχτυλίδια και σκουλαρίκια....

Στις 30 Αυγούστου (13 Σεπτεμβρίου) ξεκίνησε η φωτιά που κατέστρεψε τη Σμύρνη. Ήταν το σύνθημα για το οριστικό τέλος της μακραίωνης παρουσίας του ελληνισμού στη Μικρά Ασία. Μέχρι τότε ζούσαν στην πόλη 270.000 άνθρωποι εκ των οποίων οι 140.000 ήταν Έλληνες, 80.000 μουσουλμάνοι, Τούρκοι, 20.000 Εβραίοι και 12.000 Αρμένιοι. 

Η ιστορική έρευνα έχει αποδείξει ότι ο εμπρησμός της Σμύρνης ήταν αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου των Τούρκων, ωστόσο κάποιοι ανιστόρητοι υποστηρίζουν ότι την έβαλαν φεύγοντας οι Έλληνες. 

Αρκετοί την αποδίδουν σε ατύχημα, ενώ έχει ερευνηθεί ακόμα και η κατεύθυνση του αέρα, στην προσπάθεια να απαντηθεί το εύλογο ερώτημα, πώς κατάφεραν οι μουσουλμανικές συνοικίες, να βγουν αλώβητες από την καταστροφή. 

Φυσικά σημαντικός ήταν και ο ρόλος των συμμαχικών δυνάμεων, που έμειναν προκλητικά αμέτοχες στην καταστροφή. Η φωτιά, που ξέσπασε στην αρμένικη συνοικία, ονομάστηκε από πολλούς Τούρκους απλώς «πυρκαγιά», ενώ στην ουσία ήταν ο εμπρησμός μιας εθνότητας....

Η καταστροφή της Σμύρνης διήρκησε έως τις 3 Σεπτεμβρίου (17 Σεπτεμβρίου). Την ώρα που η φωτιά κατέστρεφε σπίτια και περιουσίες, οι Τούρκοι σκότωναν, κακοποιούσαν και εξευτέλιζαν με κάθε τρόπο τους Έλληνες. Όσοι κατάφερναν να γλιτώσουν από τα χέρια των διωκτών, έτρεχαν στο λιμάνι κι εγκατέλειπαν την πόλη. Πολλοί έπεφταν ακόμα και στη θάλασσα για να σωθούν. Ο απολογισμός είναι τραγικός για τους Έλληνες.....




Πηγή:mixanitouxronou.gr

Οι βέρες, του Σπύρου Καραμούντζου - Στην Καρυά


ΟΙ  ΒΕΡΕΣ

Παραμονή του ΑΪ-Γιαννιού
να πας στο πανηγύρι,
να δεις στ’ αλώνι του χωριού
ποιος το χορό θα σύρει.

Θα δεις ψηλό λεβεντονιό
και άξιο παλικάρι,
που σου 'χει στείλει προξενιό
γυναίκα να σε πάρει.

Σαν σε καλέσει στο χορό
κι αλλού δεν έχεις βλέψεις,
μπροστά σε όλο το χωριό
να πας και να χορέψεις.

Παραγγελιές ο κλαριτζής
για χάρη σου θα παίξει
και συ στου νιου τ’ αφτί να πεις
την τελευταία λέξη.

Καθώς θα κάνεις τη στροφή
κρατώντας το μαντίλι,
τις βέρες πες, κι ας μαθευτεί,
να πάει να παραγγείλει.

(ΗΛΙΑΝΘΟΙ))
Σπύρος Κ. Καραμούντζος

Υ.Γ. 29 Αυγούστου, εορτή της αποκεφάλισης του Ιωάννου
του Προδρόμου και στην Καρυά, το Χωριό μου, γίνεται
μεγάλο πανηγύρι. Τα παλαιότερα χρόνια ( Όπως τα γράφω
και στο βιβλίο μου «ΛΟΓΙΑ ΚΑΡΥΑΣ») ήταν η ημέρα
γνωριμίας των νέων και γινόντουσαν και επισημοποιούνταν
τα προξενιά. Δίνανε λόγο, ευχές, χορεύανε κλπ.
Από την εποχή αυτή είναι εμπνευσμένο και το ποίημα
« ΟΙ ΒΕΡΕΣ». Άλλες εποχές.

Σπύρος Κ. Καραμούντζος

Μεγάλες Μέρες Νεμέας στο Οινοποιείο Λαυκιώτη στις Αρχαίες Κλεωνές - Βραδιά με έντεχνη μουσική



ΠΗΓΗ: corinthia.events

ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ... Το τσουβάλι της φιλίας


Γράφει η Τάμι Γκεκτσιάν

Ξεκινάς με ένα τσουβάλι γεμάτο ανθρώπους. Άνθρωποι που αποκαλείς γνωστούς, φίλους, συμφοιτητές, συνάδελφους, κολλητούς, γείτονες, συμμαθητές. Πόσο γεμάτη ζωή με τόσους ανθρώπους, σκέφτεσαι και χαμογελάς αθώα.

Προχωράς δυο βήματα και νιώθεις πως το τσουβάλι σα να έχει ελαφρύνει. Ανοίγεις και βλέπεις πως κάποιοι λείπουν, πως κάποιοι έχουν φύγει ή τους έχεις διώξει και εσύ. Όχι μην ανησυχείς δε σε κακολογούν, ούτε τους κακολογείς, απλά έτσι είναι οι άνθρωποι, απλά χάνονται, απλά δε συνεχίζουν, απλά δεν ταιριάζουν. Κλείνεις το τσουβάλι ανέκφραστα, έχεις τόσους πολλούς που δε σε νοιάζει.

Προχωράς άλλα τρία βήματα. Κοντοστέκεσαι ξάφνου. Σα να έχει ελαφρύνει και άλλο το άτιμο. Το ανοίγεις και τι να δεις… Ούτε οι μισοί. Μα σαν να προστέθηκαν και κάποιοι άλλοι, λίγοι, όχι πολλοί. Μα τι στην ευχή; Εσύ θα έπαιρνες όρκο ότι κάποιοι θα ήταν μέσα και κάποιοι άλλοι δε θα έμπαιναν ποτέ. Κλείνεις συλλογισμένος το τσουβάλι και προχωράς άλλα τέσσερα βήματα.

Μα το τσουβάλι το νιώθεις πιο ελαφρύ από ποτέ, επικίνδυνα ελαφρύ θα έλεγε κανείς. Σταματάς να δεις μήπως τρύπησε το τσουβάλι και άδειασε μονομιάς, αλλά μια χαρά το βλέπεις. Ξεμπλέκεις τα δεμένα κορδόνια του και κοιτάς μέσα. Μα τους εκατό κλέφτες σκέφτεσαι, τι έχει γίνει; Που εξαφανίστηκαν όλοι; Ψάχνεις εδώ, ψάχνεις εκεί, λίγους νοματαίους βλέπεις.

Προχωράς άλλο ένα βήμα μικρό, όχι μεγάλο και πλέον είσαι σίγουρος ότι το τσουβάλι έχει τρυπήσει. Το κοιτάς από κάτω και όντως είναι τρύπιο. Αναθεματίζεις για ώρα από εδώ και εκεί, μέχρι που προσέχεις πως κάποιοι λίγοι έχουν γαντζωθεί τριγύρω και με κόπο κρατιούνται, αλλά δεν παραιτούνται. Δεν είναι πολλοί. Μια χούφτα άνθρωποι, οι δικοί σου άνθρωποι.

Τους κοιτάς και τους αναγνωρίζεις. Είναι αυτοί που και η απουσία τους καμιά φορά ήταν ορατή μόνο στο μάτι, γιατί ήξερες πως είναι κάπου στο εκεί. Είναι αυτοί που και στο δικό τους τρύπιο τσουβάλι της φιλίας, είσαι αυτός που γαντζώθηκε, που δεν παραιτήθηκε. Μπαλώνεις χαρούμενος το τσουβάλι, το ρίχνεις στις πλάτες και το προσέχεις σαν τα μάτια σου. Δε φοβάσαι πια μήπως αδειάσει, αλλά μήπως και γεμίσει, γιατί επιτέλους νιώθεις πιο γεμάτος από ποτέ.

Και αν σου πουν πως φταις εσύ που τους έβαλες όλους στο ίδιο τσουβάλι, να τους πεις πως το τσουβάλι της φιλίας χωράει πολλούς μα στο τέλος κρατάει λίγους.


ΠΗΓΗ: enallaktikidrasi.com

Την μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου τίμησαν στο Νοσοκομείο Ναυπλίου


Με θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου πατριάρχου της Κωνσταντινουπόλεως, στο ομώνυμο εκκλησάκι στο Νοσοκομείο Ναυπλίου.

Τον πανηγυρικό Αρχιερατικό εσπερινό την Δευτέρα 29 Αυγούστου τέλεσε ο επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος παρουσία Ιερέων από το Ναύπλιο και τον παρακολούθησαν ο βουλευτής Αργολίδος Γ. Ανδριανός, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος, η διοικητής του Γ. Νοσοκομείου Αργολίδος, Α. Φλώκου, η αναπληρώτρια Διοικητής του Γ.Ν. Αργολίδας και Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Μονάδας Ναυπλίου Γ. Παναγοπούλου, ο Λιμενάρχης Ναυπλίου Σ.Μαρίνος κ.ά.

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε όρθρος και στη συνέχεια η θεία λειτουργία, ενώ στο τέλος έγινε περιφορά της εικόνας του Αγίου στο προαύλιο χώρο του νοσοκομείου και στους θαλάμους των ασθενών.


















ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

Ο “Spartan Hero” σώζει ζωές στις Αμύκλες Σπάρτης


Εκδήλωση Spartan Hero με θέμα «Γίνε και εσύ εθελοντής δότης μυελού των οστών» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00, στο κέντρο «Νερόμυλος» στις Αμύκλες Σπάρτης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών δίνει νέα ελπίδα ζωής σε χιλιάδες συνανθρώπους μας που πάσχουν από λευχαιμία και λέμφωμα.

Με μια απλή διαδικασία δίνοντας λίγο σάλιο, ο καθένας από εμάς (από 18 έως 50 ετών) μπορεί να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών και να σώσει μια ζωή.

Όσοι περισσότεροι εθελοντές δότες τόσα περισσότερα χαμόγελα από ανθρώπους που έχουν πραγματικά την ανάγκη μας.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την συμμετοχή των: 1) Courtney Parker (τραγουδίστρια, χορεύτρια, συνεργασίες με Έλενα Παπαρίζου και Playmen ), 2) Λούη Βλαχάκη (GUILT) και 3) DJ ROUS

Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυκλών «Η ΝΙΟΒΗ» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, το Δήμο Σπάρτης και το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Διεθνής αγώνας ορεινής ποδηλασίας με την επωνυμία XC Bike Festival


Διεθνή αγώνα ορεινής ποδηλασίας– Mountain Bike Cross Country (XCO) - με την επωνυμία «XCBikeFestival», κατηγορίας UCI 3, διοργανώνουν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στο Σοφικό Κορινθίας ο Ποδηλατικός Όμιλος Θησέας Αθηνών, η Golden Events, και το “TheRanch”.

Ο αγώνας εντάσσεται στο διεθνές καλεντάρι της Διεθνούς Ένωσης Ποδηλασίας (UCI) και διεξάγεται υπό την αιγίδα της διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

Η εκκίνηση και ο τερματισμός των αθλητών θα γίνει στις πανέμορφες εγκαταστάσεις «TheRanch»στο χωριό Σοφικό του Νομού Κορινθίας. Το «XC Bike Festival» περιλαμβάνει τις κατηγορίες Elite (Ανδρών και Γυναικών) και Junior (Εφήβων – Νεανίδων).

Παράλληλα στους αγώνες θα συμμετάσχουν αθλητές και αθλήτριες κατηγοριών Masters (σε δύο κατηγορίες μέχρι των 39 ετών και άνω των 40 ετών), Παίδων (15-16ετών), καθώς και ανοικτής συμμετοχής (OPEN, αθλούμενοι άνδρες και γυναίκες άνω των 13 ετών, χωρίς αγωνιστικό δελτίο).

Ο αγώνας XCO αποτελεί και τον 4ο και τελευταίο αγώνα του Αττικού Κυπέλλου Ορεινής Ποδηλασίας, που διοργανώνει ο Θησέας Αθηνών, και θα κρίνει τους Κυπελλούχους των αντίστοιχων κατηγοριών για το 2016.

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου o αγώνας Eliminator

Επίσης, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου σε ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή, εντός των εγκαταστάσεων του «TheRanch», θα πραγματοποιηθεί αγώνας XCE (Eliminator).

Ο αγώνας XCE περιλαμβάνει κατηγορίες Ανδρών άνω των 17 ετών, καθώς και Οπεν, δίνοντας δυνατότητα συμμετοχής στον συναρπαστικό αυτό αγώνα, σε όλους τους ποδηλάτες και ποδηλάτισσες.

Διευθυντής του αγώνα είναι ο κομισάριος της Διεθνούς Ενωσης Ποδηλασίας (UCI), Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ενώ εκπρόσωπος της UCI ο Ισραηλινός κομισάριος Τζόελ Ομπόντοφ.

Δηλώσεις συμμετοχών γίνονται στην ιστοσελίδα mtb-cup.gr, ενώ οικονομικά πακέτα διαμονής και διατροφής προσφέρονται από το «TheRanch».

Ο Μητροπολίτης Αργολίδας στα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου

 
Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Κάτω Ασέας τελέσθηκε χθες Δευτέρα 29 Αυγούστου ο εσπερινός των ονομαστηρίων του Σεβ. Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου. 

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Νεαπόλεως και Σαμαρείας κ. Αμβροσίου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Αργολίδος κ. Νεκταρίου, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, απευθυνόμενος στους πιστούς αναφέρθηκε διεξοδικά στο βίο του εορτάζοντος Αγίου κι ευχαρίστησε το Μητροπολίτη Αλέξανδρο για τις ευεργεσίες στο πρόσωπό του, χαρακτηρίζοντας τον Άγιο Μαντινείας «ήρεμη δύναμη» της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Τέλος, ο κ. Αλέξανδρος ευχαρίστησε αδελφικώς τους Αρχιερείς που προσήλθαν στην Κάτω Ασέα για να τιμήσουν τον Άγιο Αλέξανδρο και να του ευχηθούν τα δέοντα.





















ARXON.GR