3.1.17

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 3 Ιανουαρίου


1496: Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι δοκιμάζει ανεπιτυχώς να πετάξει με ιπτάμενη μηχανή. 

1521: Ο πάπας Λέων ο 10ος αφορίζει το Μαρτίνο Λούθηρο.

1762: Η Αγγλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ισπανία και στο Βασίλειο της Νάπολης.

1777: Ο στρατηγός Τζορτζ Ουάσινγκτον νικά τις βρετανικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Τσαρλς Κορνγουόλις στη Μάχη του Πρίνστον. 

1806: Ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης ανακηρύσσεται από τον λαό της Μολδοβλαχίας ανεξάρτητος ηγεμών. Σε αντίποινα, ο Σουλτάνος διατάζει τον αποκεφαλισμό του πατέρα του Αλεξάνδρου (80 ετών), μετά από φρικτά βασανιστήρια. 

1815: H Αγγλία, η Αυστρία και η Γαλλία συνάπτουν μυστική αμυντική συμμαχία, την Ιερή Συμμαχία, εναντίον της Πρωσίας και της Ρωσίας. 

1833: Η Βρετανία αναλαμβάνει τον έλεγχο των νησιών Φόκλαντ στα ανοικτά της Αργεντινής. 

1847: Η πόλη Γιέρμπα Μπουένα της Καλιφόρνιας μετονομάζεται σε Σαν Φρανσίσκο.


1850: Υπόθεση Πατσίφικο και τα Παρκερικά: Ο αγγλικός στόλος, με πρόσχημα την αποζημίωση του Δαβίδ Πατσίφικο (εβραιοπορτογάλου με αγγλική υπηκοότητα), καταπλέει στον Πειραιά και απειλεί να αποκλείσει όλα τα ελληνικά παράλια, αν δεν ρυθμιστούν οι εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει το τελεσίγραφο και οι Αγγλοι αποκλείουν τον Πειραιά, προχωρώντας στην κατάσχεση του φορτίου, όποιου πλοίου πλησιάζει. 

1868: Η δυναστεία των Μεϊτζί επιστρέφει στο θρόνο της Ιαπωνίας και καταργείται ο θεσμός των Σογκούν. 

1871: Ο Χένρι Μπράντλεϊ κατοχυρώνει ως ευρεσιτεχνία τη μαργαρίνη.


1887: Οι οπαδοί του Χαρίλαου Τρικούπη πραγματοποιούν την πρώτη σημαντική προεκλογική συγκέντρωση στην ιστορία της Πλατείας Συντάγματος. Περισσότερα από 10.000 άτομα επευφημούν στην πλατεία τον αρχηγό τους, ενόψει των εκλογών της 4ης Ιανουαρίου. 

1888: Ο αμερικανός Μάρβιν Στόουν πατεντάρει το καλαμάκι. 


1899: Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά η λέξη «αυτοκίνητο» (automobile), στο κύριο άρθρο της εφημερίδας New York Times.


1905: Λαμβάνει χώρα η πρώτη κλήρωση του Λαχείου του Στόλου στο Ζάππειο.


1910: Στη Γερμανία, το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών απαιτεί να δοθεί ψήφος στις γυναίκες. 


1914: Οι πρεσβευτές των Δυνάμεων της Τριπλής Συμμαχίας επιδίδουν την απάντησή τους σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου. Θα κατακυρωθούν υπέρ της Ελλάδας, εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο. 


1919: Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται πρόταση του γάλλου πρωθυπουργού Ζορζ Κλεμανσό να σταλούν ελληνικές δυνάμεις στη Ρωσία, στο πλαίσιο της επέμβασης των συμμάχων της Αντάντ εναντίον του Κόκκινου Στρατού.

1924: Ανακαλύπτεται η σαρκοφάγος του Φαραώ Τουτανχαμών, από το βρετανό αιγυπτιολόγο, Χάουαρντ Κάρτερ. 

1925: Ο Μπενίτο Μουσολίνι ανακοινώνει ότι καταλαμβάνει δικτατορικά την εξουσία στην Ιταλία. 


1926: Ενας νέος χορός, το τσάρλεστον, ξετρελαίνει τους Παριζιάνους.

1945: Ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει πρωθυπουργός, επικεφαλής της κυβέρνησης κατευνασμού, όπως θα ονομαστεί. Θα παραμείνει συνολικά 94 μέρες, πετυχαίνοντας την υπογραφή της Συνθήκης της Βάρκιζας. 

1947: Μεταδίδονται για πρώτη φορά τηλεοπτικά οι εργασίες του αμερικανικού Κογκρέσου. 

1948: Ο Βασιλεύς Μιχαήλ της Ρουμανίας και η Βασιλομήτωρ Ελένη (αδελφή του Βασιλέως των Ελλήνων Παύλου Α΄) υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τη Ρουμανία. 


1957: Η ΑΔΕΔΥ καταφέρεται εναντίον της σάτιρας των δημοσίων υπαλλήλων από τα θέατρα… «Αρκετά γέλασε ο κόσμος σε βάρος τους με τη φτώχεια τους» αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.


1959: Η Αλάσκα γίνεται η 49η πολιτεία των ΗΠΑ.

1961: Διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας.


1962: Εγκαινιάζεται το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με τον αγώνα ΑΕΚ - Μπαρτσελόνα (0-6) μπροστά σε 38.000 θεατές, ανάμεσα στους οποίους είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο ισπανός πρίγκιπας και μετέπειτα βασιλιάς Χουάν Κάρλος. Το κόστος των εισιτηρίων είναι 40 δραχμές το απλό και 60 δραχμές το αριθμημένο. Θα κατεδαφισθεί 41 χρόνια αργότερα. 


1969: Κατάσχονται 300.000 αντίτυπα του δίσκου «Two Virgnis», του Τζον Λένον, που θεωρήθηκαν πορνογραφικά, επειδή στο εξώφυλλο απεικονίζονταν γυμνοί ο ίδιος και η σύζυγός του, Γιόκο Ονο. 

1980: Εφαρμόζεται στην Ελλάδα η πενθήμερη εργασία στο Δημόσιο τομέα.


1988: Η Μάργκαρετ Θάτσερ ανακηρύσσεται η πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη θητεία στη Βρετανία τα τελευταία εκατό χρόνια. 

1990: Ο δικτάτορας του Παναμά, στρατηγός Μανουέλ Αντόνιο Νοριέγκα, παραδίδεται στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, μετά από δεκαήμερη παραμονή του στην πρεσβεία του Βατικανού, όπου είχε καταφύγει. 

1991: Το Ισραήλ ανοίγει προξενείο στη Μόσχα, 24 χρόνια μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ΕΣΣΔ και Ισραήλ. 


1993: Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζορτζ Μπους ο πατέρας και Μπόρις Γέλτσιν υπογράφουν τη συνθήκη START2, που προβλέπει ότι τα πυρηνικά των δύο χωρών θα μειωθούν κατά τα 2/3 έως το 2003. 

1994: Ενα Τουπόλεφ της ρωσικής «Αεροφλότ» συντρίβεται και εκρήγνυται μετά την απογείωση του από το Ιρκούτσκ της Ρωσίας. 125 άνθρωποι σκοτώνονται, οι 124 επιβαίνοντες και ένας που βρισκόταν στο έδαφος. 


2004: Αιγυπτιακό Boeing 737 της Flash Airlines συντρίβεται στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 148 επιβαίνοντες. 


ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:


106 π.Χ.: Μάρκος Τούλιος Κικέρων, ρωμαίος πολιτικός, ρήτορας και συγγραφέας.


1892: Τζον Τόλκιν, βρετανός συγγραφέας. («Χόμπιτ», «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών») (Θαν. 2/9/1973)


1929: Σέρτζιο Λεόνε, ιταλός σκηνοθέτης, ο «πατέρας» του σπαγγέτ - γουέστερν.

1932: Βαγγέλης Δεπάστας, παλαίμαχος αθλητής του στίβου στα 800 μ. και στα 1.500 μ., βαλκανιονίκης με τα χρώματα του Πανιωνίου. 

1939: Νίκος Αλέφαντος, προπονητής ποδοσφαίρου.


1956: Μελ Γκίμπσον, αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης.


1969: Μίκαελ Σουμάχερ, γερμανός πιλότος της Φόρμουλα 1.


1976: Άγγελος Μπασινάς, διεθνής ποδοσφαιριστής. 


ΘΑΝΑΤΟΙ:


236: Άγιος Αντέρως ή Ανθηρός, ελληνικής καταγωγής Πάπας της Ρώμης.


1875: Πιερ Λαρούς, γάλλος εγκυκλοπαιδιστής και λεξικογράφος.


1911: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, διηγηματογράφος και ποιητής. 

1923: Γιαροσλάβ Χάσεκ, τσέχος σατυρικός συγγραφέας («Ο καλός στρατιώτης Σβέικ»).


1951: Γεώργιος Δροσίνης, ποιητής και πεζογράφος.


1979: Κόνραντ Χίλτον, αμερικανός μεγαλοξενοδόχος, που έδωσε το επώνυμό του στη γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων.

Αγία Γενεβιέβη


Χριστιανή μοναχή, που έζησε κι έδρασε στο Παρίσι κατά τον πέμπτο αιώνα και αναγορεύτηκε πολιούχος της γαλλικής πρωτεύουσας. Η μνήμη της τιμάται από την Εκκλησία στις 3 Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Γενεβιέβη και Γενοβέφα.

Η Γενεβιέβη (Ζενεβιέβ) γεννήθηκε στη Ναντέρ περίπου το 422 και ήταν κόρη χωρικών. Έγινε χριστιανή, όταν συνάντησε τον Άγιο Γερμανό της Οξέρ και στη συνέχεια έγινε μοναχή. Έζησε ζωή ασκητική, γεμάτη αρετή και ευσέβεια. Όταν οι Ούννοι πολιόρκησαν στο Παρίσι το 451, η Γενεβιέβη εμπόδισε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη και φρόντισε για τον εφοδιασμό τους με τρόφιμα. Σ’ αυτήν αποδίδονται πολλά θαύματα. Πέθανε στο Παρίσι περίπου το 502.

Τα λείψανά της εναποτέθηκαν σε λίθινο τάφο στην εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου στο Παρίσι, το σημερινό Όρος της Αγίας Γενεβιέβης, όπου βρίσκεται το Πάνθεο. Αργότερα, τοποθετήθηκαν σε λειψανοθήκη, την οποία περιέφεραν στις επίσημες λιτανείες. Η λειψανοθήκη αυτή καταστράφηκε κατά τη Γαλλική Επανάσταση το 1793. Τα λείψανα κάηκαν και η τέφρα τους ρίχτηκε στο Σηκουάνα.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Πες μου μια σοφή κουβέντα...


Πρέπει να υπομένουμε τα χτυπήματα που μας καταφέρουν οι θεοί αγόγγυστα, αλλά να αντιμετωπίζουμε με γενναιότητα τα χτυπήματα των εχθρών μας.

Θουκυδίδης
Αρχαίος έλληνας ιστορικός