26.8.16

Λαϊκή βραδιά στη Νέα Τίρυνθα


18η Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας στην Πλάκα Λεωνιδίου


Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας με τη συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιήσει την «18η Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας», αύριο Σάββατο 27 Αυγούστου 2016, στο λιμάνι της Πλάκας Λεωνιδίου.

Πρόκειται για μια σπουδαία γιορτή – θεσμό της περιοχής μας. Μια γιορτή  με αφετηρία το 1996, που φέτος το 2016 φτάνει σε μια διαδρομή 20 ετών στο πέρασμα του χρόνου. Μια εικοσαετία με όμορφες και αλησμόνητες στιγμές αλλά και δυσκολίες τοπικές και εθνικές. Η γιορτή αυτή που αποτελεί ορόσημο της περήφανης αγροτιάς μας  και του εύφορου λεωνιδιώτικου κάμπου, αναδεικνύει και υποστηρίζει την περίφημη τσακώνικη μελιτζάνα, το ιδιαίτερο αυτό προϊόν που καλλιεργείται στο Λεωνίδιο. Έχει χαρακτηριστεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το Μάρτη του 1996, κατοχυρώνοντας στους παραγωγούς του Λεωνιδίου την αποκλειστικότητα καλλιέργειας της συγκεκριμένης ποικιλίας μελιτζάνας υπό την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών παραγωγής.

Το Πρόγραμμα της  «18ης Γιορτής Τσακώνικης Μελιτζάνας» θα περιλαμβάνει:
-Διαγωνισμό μαγειρικής με φαγητά και γλυκά με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα.
-Χαιρετισμό Δημάρχου Νότιας Κυνουρίας και ομιλίες επίσημων προσκεκλημένων.
-Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από το Χορευτικό Συγκρότημα Λεωνιδίου.
-Διάφορα μουσικά δρώμενα από ταλαντούχα παιδιά της περιοχής.
-Συναυλία με τον Στέλιο Διονυσίου και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση με τίτλο «Τα τραγούδια του πατέρα μου»
-Κέρασμα μικρών εδεσμάτων με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα.
-Λειτουργία υπαίθριας αγοράς με τοπικά προϊόντα.
-Έκθεση φωτογραφίας των 20 ετών πραγματοποίησης της Γιορτής.

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας  αυτήν την επετειακή Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας, τη Γιορτή του κάμπου, των αγροτών, της ιστορίας μας.

Τα «Λαογραφικά Πελοποννήσου» παρουσιάζονται στο Ίσιωμα Καρυών


Η παρουσίαση ενός ενδιαφέροντος βιβλίου θα γίνει σήμερα Παρασκευή 26 Αυγούστου στις 19:00 στην πλατεία του χωριού Ίσιωμα Καρυών. 

Πρόκειται για τα «Λαογραφικά Πελοποννήσου» του συγγραφέα Ιωάννη Ασημακόπουλου, από τις αρκαδικές εκδόσεις Επιλογή.

Ομιλητής θα είναι ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, Διονύσιος Παπαδόπουλος.

Εορτή Αγίου Φανουρίου στη Νεστάνη



27 Αυγούστου - Εορτή Αγίου Φανουρίου

Σήμερα Παρασκευή  26  Αυγούστου 2016  και ώρα 7:15 απογευματινή θα τελεστεί Μέγας  Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Νεστάνης στην Πανηγυρίστρα.

(Ο Ιερός Ναός της Αναλήψεως διακονείται με άδεια της Ιεράς Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας από τον Προοδευτικό Σύλλογο Νεστάνης -1925)

Καλείται ο  Φιλόχριστος  Λαός να τιμήσει την Μνήμη του Αγίου.

Το Διοικητικό  Συμβούλιο
 του Προοδευτικού Συλλόγου Νεστάνης


ΠΗΓΗ: arcadiaportal.gr

Αγώνες επίδειξης water polo στα πλαίσια της "Ναυτικής Ναυπλιάδας 2016"


Αύριο Σάββατο 27 Αυγούστου και ώρα 11.30 στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Ναυπλίου, θα πραγματοποιηθούν αγώνες επίδειξης water polo. 

Με την ευκαιρία της αναβίωση των ναυτικών εκδηλώσεων στην πόλη του Ναυπλίου, οι αθλητές του Ν.Ο.Ν. θα συστήσουν το άθλημα της υδατοσφαίρισης στο κοινό της πόλης.

Ο Ναυτικός όμιλος Ναυπλίου συγχαίρει για την ιδέα και την διοργάνωση τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ", τον Δήμο Ναυπλιέων, τον Δήμαρχο κο Δημήτρη Κωστούρο και τον Σύλλογο των Απανταχού Ναυπλιέων "Ο ΝΑΥΠΛΙΟΣ".


ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

Εορτή Αγίου Φανουρίου στην Αγία Παρασκευή Τρίπολης


Εορτή  Ἁγίου  Μεγαλομάρτυρος ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ τοῦ  Νεοφανούς καί  Θαυματουργοῦ εἰς  Παρεκκλήσιον  Ἁγίας  Παρασκευής.
ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ   ΠΑΛΑΙΟΥ   ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Σήμερα Παρασκευή  26  Αὐγούστου καί περί ὥραν 7 :00 μ.μ. θα ψαλῇ ἡ Ἀκολουθία τοῦ Ἑσπερινοῦ.

Αύριο Σάββατο  27  Αὐγούστου ἀπό  ὥρας  7:ο0 π.μ. θα τελεσθῇ πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Προσκαλεῖσθε να προσέλθετε εἰς τάς ὡς ἄνω ἱεράς Ἀκολουθίας τιμῶντες  τήν μνήμην τοῦ Νεοφανούς Ἁγίου.
                                     
ΙΕΡΑ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ  ΚΑΙ  ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ



ΠΗΓΗ: arcadiaportal.gr

3ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα» - "Συμβολαιογράφος" με την Υρώ Μανέ


Αύριο Σάββατο 27 Αυγούστου, η Υρώ Μανέ σε μια ακόμα ξεχωριστή «Μονήρη Εξομολόγηση»,  στο 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα» που ξεκίνησε στις 7 Αυγούστου και συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία, στην υπαίθρια σκηνή του Πολυχώρου ΑRΤίκι Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, στο Κρανίδι Ερμιονίδας.

Υρώ Μανέ – «Συμβολαιογράφος»

Συντελεστές:

Ερμηνεία: Υρώ Μανέ
Κείμενο: Νίκος Βασιλειάδης 
Θεατρική διασκευή: Εμμανουέλλα Αλεξίου- Γιώργος Καραμίχος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Καραμίχος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βιργινία Κυπριώτη
Σχεδιασμός φωτισμών: Μιχάλης Μπούρης
Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα
Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης
Τραγούδι παράστασης: Κώστας Λειβαδάς 
-Το τραγούδι ερμηνεύει η Υρώ Μανέ-
Παραγωγή: Sound & Picture Theatre Production


Το έργο
Ένας βαθιά συγκινητικός μονόλογος μιας γυναίκας που ζει σε λάθος χώρο και χρόνο. Η Ερασμία, μια χήρα, μεγαλώνει τη μοναχοκόρη της, κλεισμένη σε ένα περίπτερο, εγκλωβισμένη στα ήθη και τα έθιμα της μικρής επαρχιακής πόλης που ζει, μέχρι τη στιγμή που τη θλιβερή, μονότονη ζωή της, διακόπτει ο έρωτας, το πάθος.

Μπορεί όμως μια γυναίκα της ηλικίας της να αγαπήσει; Και η κοινωνία μέσα στην οποία ζει μπορεί να το ανεχτεί; Θύτης και θύμα μαζί, επιθυμεί το απαγορευμένο... 


Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στον ΄΄ΠΑΛΑΜΗΔΗ΄΄


Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου ΄΄Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ΄΄, στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων της δημιουργικής πορείας του, συνεχίζει να προσφέρει στην πόλη μας πολιτιστικές εκδηλώσεις, δίνοντας το στίγμα του και προβάλλοντας το έργο συμπολιτών μας.
Στην αίθουσα του Συλλόγου μας – Σταϊκοπούλου 52 στο κέντρο της πόλης – πραγματοποιείται έως την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016, ομαδική έκθεση ζωγραφικής Ναυπλιωτών καλλιτεχνών.

Στην ομαδική έκθεση, της οποίας τα εγκαίνια έγιναν την Κυριακή 21 Αυγούστου, συμμετέχουν με έργα τους οι συμπολίτες μας (με αλφαβητική σειρά) : 

· Σωτηρία Αλεξιάδη,

· Κώστας Δημούλης,

· Βαγγέλης Ζερβόπουλος,

· Κατερίνα Μπεκιάρη – Βασιλείου,

· Γιάννης Νόνης και 

· Άγγελος Πατρινιός.

Η έκθεση παραμένει ανοιχτή και επισκέψιμη κάθε ημέρα από τις 11.00΄ έως τις 14.00΄ τα πρωινά και από τις 19.00΄ έως τις 22.00΄ τα απογεύματα. 


3ος Αγώνας δρόμου μνήμης για την μικρασιατική καταστροφή 2016 – ”Από τον Ασκάνιο στον Ερασίνο”


Τοποθεσία: Νέα Κίος, Αργολίδας
Ημερομηνία: 17 Σεπτεμβρίου 2016

Ώρα εκκίνησης: 17:30 για τα 5.000μ, 17:45 μ.μ. για τους δρομείς 11.000μ, 18:00 για περιπατητές 11.000μ και 18:15 για τα παιδιά στον αγώνα 2000μ.

Απόσταση: 11.000 μέτρα για δρομείς και περιπατητές, 5.000 μέτρα (νέο αγώνισμα) για ηλικίες από 12 ετών και άνω και 2.000 μέτρα για παιδιά.

Διοργανωτές: Δ.Κ. Νέας Κίου, Δήμος Άργους-Μυκηνών,  Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, Μαραθωνοδρόμοι Δρομείς Αργολίδας και ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Πελοποννήσου.

Περιγραφή διαδρομής: Tα 8 χλμ σε παρόχθιο χωματόδρομο του Ερασίνου ποταμού, τα υπόλοιπα 3 χλμ σε άσφαλτο στην παραλιακή οδό του Αργολικού Κόλπου. Τα 5 χλμ θα πραγματοποιηθούν σε τμήμα της μεγάλης διαδρομής.

Τροφοδοσία: Θα υπάρχουν σταθμοί τροφοδοσίας στο 5χλμ., στο 7,5χλμ. και στον τερματισμό.

Χρονικό Όριο Αγώνα: Οι δρομείς θα πρέπει να ολοκληρώσουν τον αγώνα σε 150 λεπτά. Σε αντίθετη περίπτωση θα κινούνται με δική τους ευθύνη.

Κατηγορίες:

α) Ανδρών-Γυναικών: 18-30, 31-45, 46-60 και >60 για τον αγώνα των 11.000μ (δρομείς).

β) 3 πρώτοι άνδρες και 3 πρώτες γυναίκες γενικής για τον αγώνα των 5.000μ.

γ) Αγοριών: Δημοτικού, Γυμνασίου για τον αγώνα των 2000μ.

δ) Κοριτσιών: Δημοτικού, Γυμνασίου για τον αγώνα των 2000μ.

ε) Πρώτος/η κάτοικος Nέας Κίου στον αγώνα των 11.000μ.

Παραλαβή Αριθμών: Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βρίσκονται, έως και μια ώρα πριν την εκκίνηση, στο χώρο της αφετηρίας για την παραλαβή των αριθμών. Αριθμοί θα δίνονται και την παραμονή του αγώνα από 19:00-21:00 στο παλαιό δημαρχείο Νέας Κίου.

Οι περιπατητές και τα παιδιά θα δηλωθούν μιάμιση ώρα πριν την εκκίνηση, στο χώρο της εκκίνησης του αγώνα.

Ειδικά για τους ανήλικους που θέλουν να συμμετέχουν στα 11.000μ. ή στα 5.000μ απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του γονέα! Δεν θα γίνονται δεκτές συμμετοχές χωρίς υπεύθυνη δήλωση!

Διευκρινίζεται πως η ηλεκτρονική χρονομέτρηση του αγώνα θα αφορά μόνο τους δρομείς.

Έπαθλα: Ο πρώτος της γενικής αντρών και η πρώτη της γενικής γυναικών όπως και ο/η πρώτος/η των κατηγοριών στα 11.000μ, o πρώτος και η πρώτη στα 5000μ και ο πρώτος και η πρώτη στα 2000μ θα λάβουν κύπελλο, οι δεύτεροι και τρίτοι μετάλλιο. Οι πρώτοι της γενικής δε θα βραβευτούν στις κατηγορίες τους. Σε όλους τους τερματίσαντες δρομείς θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο. Στους περιπατητές θα δοθεί δίπλωμα.Φέτος θα δοθεί κύπελλο και στον πρώτο/η κάτοικο της Νέας Κίου που θα τερματίσει στα 11.000μ.

Κατάθεση δηλώσεων - προθεσμία: Προθεσμία υποβολής δηλώσεων ορίζεται η Τετάρτη 14/09/2016.

Κόστος συμμετοχής: ΔΩΡΕΑΝ

Πληροφορίες: 6932267821 Νίκος Σιαχάμης  & 6944679601  Αχιλλέας Μπαντανάς

Ο αγώνας θα υποστηριχτεί υγειονομικά από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αργολίδας και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Αργολίδας. 
Σημαντική Υποστήριξη στον Αγώνα θα παρέχουν οι Φίλοι Μοτοσικλέτας Αργολίδας (ΦΙΛΜΑ), το 1ο Σώμα Προσκόπων Άργους, η Τροχαία Άργους καθώς και οι τοπικοί Σύλλογοι της Δ.Κ. Νέας Κίου.

Οργανωτική Επιτροπή: Αχιλλέας Μπαντανάς (Αντιδήμαρχος Δ. Άργους-Μυκηνών), Ηλίας Χατζηγεωργίου (Αντιδήμαρχος Δ. Άργους-Μυκηνών), Νίκος Μουτάφης (Πρόεδρος Δ.Κ. Νέας Κίου), Δημ. Βύρλας (Πρόεδρος Μαραθωνοδρόμων Δρομέων Αργολίδας) .


Αίτηση Εγγραφής

https://results.chronolog.gr/registration.aspx?h=b5d37228b417eca8a2d792f081b64664

Στον αγώνα κάθε αθλητής συμμετέχει με δική του ευθύνη. Οι αγωνιζόμενοι συναινούν στη λήψη φωτογραφιών για χρήση στον Τύπο.


Εικόνες από τον 2ο Αγώνα δρόμου μνήμης για την μικρασιατική καταστροφή 





8ο Αντάμωμα Συλλόγων Καρκινοπαθών Ελλάδας


Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Φίλων Ν. Αργολίδας (ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ.) “Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ” θα συμμετάσχει στο 8ο Αντάμωμα Συλλόγων Καρκινοπαθών Ελλάδας που θα γίνει από 30/9 έως 2/10 2016 στο νησί της Χίου. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 2 μέρες με εκδρομές στο όμορφο νησί και μονοήμερη εκδρομή στη Σμύρνη.

Τιμή συμμετοχής 200 ευρώ το άτομο και για τους ασθενείς-μέλη του συλλόγου 100 ευρώ.

Στην τιμή περιλαμβάνονται: μετακινήσεις με πλοίο (αεροπορικές θέσεις), μετακίνηση από Άργος προς Πειραιά και επιστροφή, όλες οι εκδρομές του 3ημέρου, ξενοδοχείο 4* με πρωϊνό και ένα δείπνο.
Παρακαλούμε να δηλώσετε έγκαιρα τη συμμετοχή σας, έως 10 Σεπτεμβρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα: 27510-68858 (Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή 6-8 το απόγευμα), 6944219646 και 6973596544.
Φιλικά
Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ... Ο άνοστος μέλανας ζωμός


Ο τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος μίσθωσε ένα Σπαρτιάτη μάγειρα και τον διέταξε να του φτιάξει τον περίφημο μέλανα ζωμό.

Ο Διονύσιος το δοκίμασε, αλλά δεν του άρεσε.

- Για να σου φανεί νόστιμο, του είπε ο μάγειρας, θα πρέπει προηγουμένως να κάνεις όλες τις στρατιωτικές ασκήσεις, να ιδρώσεις και να κολυμπήσεις πέντε ώρες στον Ευρώτα και κατόπιν δοκίμασε και θα δεις.

Ναυτική Ναυπλιάδα 2016



Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ", στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων της δημιουργικής πορείας του, μας προσκαλεί στις εκδηλώσεις της "Ναυτικής Ναυπλιάδας 2016", αύριο Σάββατο 27 Αυγούστου 2016 στο λιμάνι του Ναυπλίου "Π", σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλίου και τον Σύλλογο των Απανταχού Ναυπλιέων "Ο ΝΑΥΠΛΙΟΣ".


Πρόγραμμα:

11.30' Αγώνες υδατοσφαίρισης και κολύμβησης στον Ν.Ο. Ναυπλίου

20.00' Τμηματική αναχώρηση από την πλατεία Τριών Ναυάρχων της Φιλαρμονικής Δήμου Ναυπλίου, των "Τραγουδιστάδων τση Ζάκυνθος" και του Χορευτικού συγκροτήματος των φίλων του Π.Λ.Ι.

20.30' Ομιλίες, ρίξη στεφάνου.

21.00' Χοροί από τους φίλους του Π.Λ.Ι.

21.40' ΒΑΡΚΑΡΟΛΑ

22.30' Ρίξη πυροτεχνημάτων

22.45' Λήξη εκδηλώσεων.

Στη Ναυτική Ναυπλιάδα 2016 συμμετέχουν και τιμούν με την παρουσία τους:
Λιμενική Αρχή Ναυπλίου
Ν.Ο. Ναυπλίου
Η Φιλαρμονική του Δήμου
Οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος
Το χορευτικό των Φίλων του Π.Λ.Ι.
Ο Ερασιτεχνικός Αλιευτικός Σύλλογος Ναυπλίου
Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Αναψυκτηρίων, Cafe - Bar Ναυπλίου "Τ' Ανάπλι"

(Τον πίνακα φιλοτέχνησε η ζωγράφος Κατερίνα Μπεκιάρη)

Στο Κουτσοπόδι γιορτάζουν τον Άγιο Φανούριο


Ο Γιάννης Νανόπουλος Live "Με μια αγκαλιά τραγούδια Vol.9" στον Έντεχνο Πολυχώρο "Άνοιξη"


Στον απόηχο της περασμένης Παρασκευής από την εξαιρετική συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου σε αυτό τον χώρο, όπου είχα κι εγώ την ευκαιρία...την τιμή και την χαρά να συμμετέχω στο άνοιγμα της με το εναλλακτικό μουσικό σχήμα μας "Μηδέν Άγαν", επιστρέφουμε στις όμορφες μουσικές Παρασκευές μας, με γεμάτες μουσικές τις αγκαλιές μας, για 8η φορά αυτό το καλοκαίρι.

Στον Έντεχνο Πολυχώρο "Άνοιξη" στους Ηλιοχώρους της Ασίνης Ναυπλίου, αυτή την Παρασκευή 27 Αυγούστου, κλείνουμε μαζί σας τον Αύγουστο, με τον πιο όμορφο, δροσερό, μουσικό και γευστικό τρόπο και θα χαρούμε πολύ να βρεθείτε μαζί μας.

Ο Γιάννης Νανόπουλος, για μια ακόμη φορά θα είναι οδηγός στο μουσικό μας ταξίδι, ΄με συνοδοιπόρους όλους εσάς που θα μας τιμήσετε με την παρουσία και συμμετοχή σας.
=====================================
Ώρα έναρξης: 21.30
Είσοδος Ελεύθερη
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6970-080048 27520-740

Γιορτάζουν τον Άγιο Φανούριο στην Αγία Αικατερίνη στο Άργος


Το Σάββατο 27 Αυγούστου, εορτή  του  Αγίου  Φανουρίου, πανηγυρίζει  ο  Ιερός  Ναός  της  Αγίας  Αικατερίνης  στο  Άργος, όπου  το  δεξιό  κλίτος  είναι  αφιερωμένο  στον  Άγιο Μεγαλομάρτυρα  Φανούριο. 

Την  παραμονή  της  εορτής  ημέρα  Παρασκευή  26  Αυγούστου και  ώρα  7.30 μ.μ.  θα ψαλεί  Μέγας Πανηγυρικός  Εσπερινός,  τη δε  ημέρα της  εορτής  θα ψαλεί  Πανηγυρική  Θεία  Λειτουργία.

Λεωνίδιο: Διαγωνισμός μαγειρικής στην 18η γιορτή της μελιτζάνας


Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας στα πλαίσια της «18ης Γιορτής Τσακώνικης Μελιτζάνας» η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Αυγούστου, στο λιμάνι της Πλάκας Λεωνιδίου, ανακοινώνει την διεξαγωγή διαγωνισμού γευσιγνωσίας – μαγειρικής με συνταγές που έχουν ως βάση την τσακώνικη μελιτζάνα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού του διαγωνισμού γευσιγνωσίας, οι διαγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε 2 κατηγορίες:

Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ: ερασιτεχνική
Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ: επαγγελματική (για σπουδαστές μαγειρικής, τελειόφοιτους, επαγγελματίες μάγειρες)

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να ετοιμάσουν φαγητό ή γλυκό ή και τα δύο, με βασικό συστατικό την τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου.

Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές και την ίδια μέρα της Γιορτής, δηλαδή στις 27/8, στη Γραμματεία του Διαγωνισμού, μισή ώρα νωρίτερα από την έναρξη της Γιορτής. (έως τις 19:00 )
Από κάθε μία κατηγορία διαγωνιζόμενων (ερασιτεχνική και επαγγελματική) θα διακριθούν τα δύο πρώτα πιάτα του φαγητού και τα δύο πρώτα πιάτα του γλυκού.Θα δοθούν δώρα στους νικητές/νικήτριες και αναμνηστικά σε όλους τους συμμετέχοντες.

Γίνονται σήμερα... Παρασκευή 26 Αυγούστου, στην Πελοπόννησο

Παρασκευή 26 & Σάββατο 27 Αυγούστου 2016 
ΡΑΚΙΤΑ ΑΧΑΪΑΣ 
4th VoukoliRock Festival Rakitas

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 
Kyparissia Sunshine International Folklore Festival 2016

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&



Το «Αρχείο της Τσακωνιάς» σας προσκαλεί 
στο ΛΕΩΝΙΔΙΟ στο Αρχοντικό Τσούχλου 
Cine Το Αρχείον, κινηματογραφικές προβολές

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/8 
ΩΡΑ 20:00
ΚΕΝΤΡΟ ΑΧΑΪΚΗΣ ΓΗΣ, ΛΟΓΓΟΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
Αγγειοπλαστική στην αρχαιότητα

ΩΡΑ 21:30
ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ», ΑΙΓΙΟ
Συρανό

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

ΝΕΜΕΑ, Σύνδεσμος Οινοποιών – Έκθεση κρασιών Νεμέας

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας – ZIRIA MUSIC FESTIVAL 2016
Παρασκευή 26 Αυγούστου – έναρξη 14:00
Valerie’s Bones, Drunk Jackals, Αντώνης Αγγελίδης, 
Breath after coma,
The Mongrelettes, DUSK, Echo train, Cyanna Mercury, Bazooka, Monovine

After party: Beret Duo , Marsha, Nikolas Gale

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


Δήμος Μεγαλόπολης – Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2016
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21:00
8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
 ΝΑΥΠΛΙΟ, Πλατεία Ωνάση – Έκθεση Βιβλίου

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Παρασκευή 26/8
«Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ
 Θέατρο Ήλιδας

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


                   &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&



&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

3η Γιορτή Πατάτας στα Δίδυμα
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016 στις 8:00 μ.μ. 
Λαογραφικό Κέντρο Διδύμων Αργολίδας

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&



&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

3η Γιορτή Πατάτας στα Δίδυμα


Η 3η Γιορτή Πατάτας θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016 στις 8:00 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Λαογραφικού Κέντρου Διδύμων Αργολίδας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει δημοτικά και αρβανίτικα τραγούδια από Διδυμιώτισσες καθώς και διάφορες δραστηριότητες με θέμα την πατάτα.

Θα ακολουθήσει πλούσιος μπουφές με φαγητά φτιαγμένα από πατάτα και άφθονο ντόπιο κρασί.

Συνδιοργανωτές :
- Ν.Π.Κ.Π.Α. Πολιτισμού & - Παιδείας Δήμου Ερμιονίδας
- Τοπική Κοινότητα Διδύμων
- Εθελοντική Ομάδα Λαογραφικού Κέντρου Διδύμων

Ζώδια σήμερα 26 Αυγούστου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Η μέρα σας βρίσκει ιδιαίτερα ευχάριστους και αισιόδοξους και με αρκετή ενέργεια έτσι ώστε να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας. Είστε σε μία κατάσταση όπου οργανώνετε καλύτερα τα επαγγελματικά σας και βρίσκετε τρόπο έτσι ώστε να πετύχετε όλα όσα προσδοκάτε. Στα αισθηματικά σας η μέρα θα κυλήσει με ηρεμία για εσάς τους δεσμευμένους, καθώς θα μπορέσετε να επικοινωνήσετε καλύτερα με το ταίρι σας και να κάνετε μία εποικοδομητική κουβέντα. Εσείς οι αδέσμευτοι σήμερα ασχολείστε περισσότερο με τις δικές σας ανάγκες και με όλα όσα θέλετε να καταφέρετε στην ερωτική σας ζωή. 

ΤΑΥΡΟΣ
Σήμερα αυτό που ουσιαστικά επιθυμείτε, είναι να βάλετε σε μία τάξη τα οικονομικά σας. Θέλετε να περιορίσετε τα έξοδά σας προκειμένου να μη βγείτε εκτός προϋπολογισμού και γενικότερα να κάνετε ένα πλάνο καλύτερης διαχείρισης. Θα μπείτε και σε κάποιες σκέψεις σχετικά με το πώς μπορείτε να αυξήσετε τα εισοδήματά σας. Οι φίλοι σας και τα κοντινά σας πρόσωπα θα παίξουν βοηθητικό ρόλο για τις επιδιώξεις σας σήμερα, καθώς θα ζητήσετε την αρωγή τους. Στα αισθηματικά σας, είτε είστε σε σχέση είτε είστε αδέσμευτοι, καλό θα είναι σήμερα να μην πάρετε αποφάσεις για αυτόν τον τομέα.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Κάποιες μικροεντάσεις θα έχει η σημερινή μέρα για εσάς, γιατί δε θα είστε και τόσο ξεκάθαροι με τους γύρω σας σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Σαν να μη ξέρετε τι θέλετε να κάνετε, σε ποια κατεύθυνση επιθυμείτε να κινηθείτε και γενικότερα να μην είστε σε θέση να πάρετε τις αποφάσεις που εσείς θέλετε. Αν δεν είστε σίγουροι για κάτι, καλό θα είναι σήμερα να μην πάρετε κάποια οριστική απόφαση. Στην αισθηματική σας ζωή, εσείς οι δεσμευμένοι θα γίνετε πιο ειλικρινείς αλλά και εξωστρεφείς απέναντι στο ταίρι σας, θα εκφράζεστε και με λόγια αλλά και με πράξεις.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Κάποιες ανασφάλειες ίσως βγουν σήμερα στην επιφάνεια για διάφορα θέματα που έχουν προκύψει σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Θέλετε να ξεκαθαρίσετε τις καταστάσεις γύρω σας, έτσι ώστε να ξέρετε πού βαδίζετε και πώς κινείστε σε θέματα που σας απασχολούν. Και στην επαγγελματική σας ζωή ίσως προκύψει ένα θέμα, το οποίο λίγο να σας αποσυντονίσει. Μην εμπλακείτε στα επαγγελματικά σας σε συζητήσεις, που ξέρετε εκ των προτέρων ότι δεν μπορούν να οδηγήσουν πουθενά. Με σύνεση σήμερα καλό θα είναι εσείς οι δεσμευμένοι να αντιμετωπίσετε και την ερωτική σας ζωή.

ΛΕΩΝ
Ευχάριστες και ιδιαίτερα εποικοδομητικές επαφές θα έχετε σήμερα στην επαγγελματική σας ζωή. Μπορείτε να προωθήσετε τα επαγγελματικά σας σχέδια, να ξεκαθαρίσετε τους στόχους σας έτσι ώστε να έχετε ένα καλύτερο πλάνο υλοποίησης. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε σήμερα, είναι ο τρόπος που εκφράζεστε, προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι σε αυτά που ζητάτε από τους άλλους. Στην αισθηματική σας ζωή έχετε την τάση να είστε κάπως εσωστρεφείς τη σημερινή μέρα εσείς οι αδέσμευτοι και να μη δεχτείτε προσκλήσεις για εξόδους από φιλικά σας άτομα.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Κάποια εμπόδια ίσως εμφανιστούν σήμερα στην επαγγελματική σας ζωή, τα οποία να σας αποσυντονίσουν. Θέλετε να τελειώσετε σήμερα με τις υποχρεώσεις σας, έτσι ώστε να βρείτε χρόνο να ασχοληθείτε και με καταστάσεις που σας ευχαριστούν και σας διασκεδάζουν. Στην αισθηματική σας ζωή, εσείς οι αδέσμευτοι ενδεχομένως σήμερα να έχετε την ευκαιρία να φλερτάρετε και να κάνετε κάποιες γνωριμίες, οι οποίες να είναι ιδιαίτερα ευχάριστες. Είστε με το βλέμμα στραμμένο στο ενδεχόμενο μιας νέας σχέσης, δε θέλετε να κάνετε βέβαια υποχωρήσεις και εκπτώσεις στα θέλω σας. 

ΖΥΓΟΣ
Κάποιες αναβολές ενδεχομένως να προκύψουν σήμερα στο πρόγραμμά σας και σε όλα όσα σκοπεύετε να κάνετε. Ίσως το πρόγραμμά σας να είναι φορτωμένο σήμερα και να προσπαθήσετε να βολέψετε όλες σας τις υποχρεώσεις. Θα έχετε επίσης διάθεση να συναντήσετε τους φίλους σας και να τους αφιερώσετε χρόνο, έτσι ώστε να περάσετε καλά μαζί τους. Στα αισθηματικά σας, εσείς οι αδέσμευτοι επιθυμείτε να κάνετε ένα ερωτικό άνοιγμα, μία νέα γνωριμία που θα σας οδηγήσει στη σχέση και τη συντροφικότητα. Οι αδέσμευτοι φροντίζετε να περάσετε χαλαρές στιγμές με το ταίρι σας.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Σήμερα η διάθεσή σας θα έχει κάποια σκαμπανεβάσματα και δεν επιθυμείτε να σας καταπιέσουν οι γύρω σας ή να σας επιβάλουν τις απόψεις τους. Καλό θα είναι να αποφύγετε συζητήσεις που δε θα σας οδηγήσουν πουθενά, ούτε να διαπραγματευτείτε νέες συμφωνίες στην επαγγελματική σας ζωή, γιατί δε θα έχουν τα αποτελέσματα που εσείς επιθυμείτε. Η μέρα σάς φέρνει όμως πιο κοντά στα αγαπημένα σας πρόσωπα και χαίρεστε τις στιγμές που περνάτε μαζί τους. Στα αισθηματικά σας, εσείς οι δεσμευμένοι επιζητάτε να περάσετε καλά με το ταίρι σας, χωρίς να κάνετε κάποια ιδιαίτερη κουβέντα για παράπονα στη σχέση σας.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Αρκετά προβληματισμένοι θα είστε τη σημερινή μέρα με την κατάσταση που επικρατεί στα επαγγελματικά σας. Δε θέλετε να εμπλακείτε σε καταστάσεις που δε σας εκφράζουν ή που σας δημιουργούν πίεση και ανασφάλεια. Θέλετε να κινείστε με περισσότερη ασφάλεια τη σημερινή μέρα και να μη βγείτε εκτός προγράμματος. Στα αισθηματικά σας θα υπάρχει μια ασυνεννοησία με το ταίρι σας για εσάς τους δεσμευμένους, καθώς άλλα θα λέτε κι άλλα θα καταλαβαίνει το ταίρι σας. Καλό θα είναι να κρατήσετε χαμηλούς τόνους στην επικοινωνία σας και να μη λειτουργήσετε με πείσμα.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Η μέρα σας θα έχει αρκετό τρέξιμο, εσείς θα είστε διαρκώς σε κίνηση, με αυξημένες κοινωνικές επαφές και υποχρεώσεις. Μην αφήσετε όλα αυτά που έχετε να κάνετε, γι’ αυτό φροντίστε να κάνετε έναν σωστό προγραμματισμό, έτσι ώστε να τα προλάβετε όλα. Ίσως προκύψουν κάποιες διαφωνίες στα επαγγελματικά σας και καλό θα είναι να μη λειτουργήσετε με πείσμα και ισχυρογνωμοσύνη. Στα αισθηματικά σας, εσείς οι αδέσμευτοι σήμερα θα σκέφτεστε ένα πρόσωπο από το παρελθόν και θα εξετάζετε στο μυαλό σας το ενδεχόμενο μιας επανασύνδεσης. Αξίζει όμως τον κόπο να επενδύσετε συναισθηματικά σε κάτι που έχετε ξαναζήσει; 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Σήμερα, από τη μία θέλετε να ξεμπερδεύετε με τις υποχρεώσεις σας, από την άλλη όμως επιθυμείτε να ασχοληθείτε και με αγαπημένες σας δραστηριότητες. Σε γενικές γραμμές, η μέρα σας θα κυλήσει με ηρεμία και με αρκετές ενδιαφέρουσες επαφές σε επαγγελματικό επίπεδο. Προωθείτε τα επαγγελματικά σας σχέδια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και νιώθετε ικανοποίηση από αυτά που βλέπετε ότι μπορείτε να καταφέρετε. Στα αισθηματικά σας, έχετε μία τάση σήμερα εσείς οι δεσμευμένοι να ξεκαθαρίσετε τις καταστάσεις στη σχέση σας και να εξετάσετε το ενδεχόμενο της εξέλιξής της. 

ΙΧΘΥΣ
Η μέρα σας φέρνει στο σημείο εκείνο, που ασχολείστε περισσότερο με τις δικές σας ανάγκες και με αυτά που πραγματικά θέλετε να κάνετε. Έχετε διάθεση για ευχάριστες περιπέτειες με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, γι’ αυτό και βιάζεστε να τελειώνετε με τις ανειλημμένες σας υποχρεώσεις, έτσι ώστε να προλάβετε να κάνετε όσα λαχταράτε. Στα αισθηματικά σας, έχετε διάθεση για πρωτότυπους τρόπους διασκέδασης με το ταίρι σας, επικρατεί ο ρομαντισμός στη σχέση σας και νιώθετε συναισθηματική ολοκλήρωση στη συναναστροφή μεταξύ σας. 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Ο καιρός σήμερα

Βελτιωμένος αναμένεται ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016. Εξαίρεση θα αποτελέσει η Κρήτη και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου όπου οι νεφώσεις θα είναι αυξημένες και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα έως αργά  το βράδυ θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 29 και τοπικά 30 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, 14 έως 30 στη βόρεια Ελλάδα, 17 έως 32 και τοπικά 33 στη δυτική Ελλάδα, 18 έως 29 στο βόρειο Αιγαίο και από 19 έως 31 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από τα βορειοανατολικά φτάνοντας στα 5 και τοπικά στα Αιγαίο τα 6 με 7  μποφόρ.


ΠΗΓΗ: weather.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 26 Αυγούστου


1071: Η Μάχη στο Μαντζικέρτ. Ο σουλτάνος των Οθωμανών, Αλπ Ασλάν, νικά το στρατό των Βυζαντινών, του οποίου ηγείται ο Ρωμανός Δ’ ο Διογένης. Με τη νίκη τους αυτή, οι Οθωμανοί κάνουν το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την κατάληψη της Μικράς Ασίας.
1346: Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά κανόνι σε μάχη. Το κατέχουν οι Άγγλοι του Εδουάρδου Γ’, που τους βοηθά να νικήσουν τις δυνάμεις του γάλλου βασιλιά Φίλιππου ΣΤ’ στη Μάχη του Κλεσί.

1429: Η Ζαν ντ Αρκ μπαίνει στο Παρίσι.

1498: Ο πάπας Αλέξανδρος ΣΤ παραγγέλλει στον Μιχαήλ Άγγελο να κατασκευάσει το γλυπτό "Πιετά" (Η Μαρία θρηνούσα το νεκρό Ιησού). Το περίφημο έργο ολοκληρώθηκε 3 χρόνια αργότερα.



1740: Γεννιέται ο Γάλλος έμπορος Ζοζέφ Μονγκολφιέ, που εφηύρε το αερόστατο.



1743: Γεννιέται ο Γάλλος χημικός Αντουάν Λαβουαζιέ.



1789: Εγκρίνεται από την Εθνοσυνέλευση στις Βερσαλλίες, η Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη.

1839: Οι Αφρικανοί σκλάβοι του δουλεμπορικού Amistad που είχαν πραγματοποιήσει εξέγερση εν πλω και είχαν πάρει στα χέρια τους τον έλεγχο του πλοίου, συλλαμβάνονται από τις αμερικανικές αρχές κοντά στο Λονγκ Άιλαντ.

1847: Η Λιβερία αποκτά την ανεξαρτησία της.

1858: Αποστέλλονται οι πρώτες ειδήσεις με τηλέγραφο.

1880: Γεννιέται ο Γάλλος ποιητής και κριτικός τέχνης Γκιγιόμ Απολινέρ.

1883: Εκρήγνυται στο νησί Ρακάτα της Ινδονησίας το ηφαίστειο Κρακατόα.

1898: Γεννιέται η Αμερικανίδα συλλέκτρια έργων τέχνης Πέγκι Γκούκενχαιμ.

1901: Ο αυστροουγγρικός Τύπος προειδοποιεί για ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια στα Βαλκάνια.

1910: Ανακοινώνεται η χρησιμότητα των Ακτίνων Χ στη διερεύνηση των ασθενειών του λάρυγγα.



1910: Γεννιέται η Άγκνες Γκόντσα Μπογιατζίου, αλβανικής καταγωγής καθολική μοναχή, που έγινε γνωστή ως Μητέρα Τερέζα και άφησε εποχή με το φιλανθρωπικό έργο της στην Ινδία.

1911: Στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, λαθεμένος συναγερμός πυρκαγιάς στο Κάνονσμπουργκ, προκαλεί πανικό. Είκοσι πέντε άτομα χάνουν τη ζωή τους κι άλλα 50 τραυματίζονται.

1914: Οι Γερμανοί κατατροπώνουν τους Ρώσους στη μάχη του Τάνενμπεργκ.



1914: Πεθαίνει ο Πιοτρ Νεστέροφ, ρώσος πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, με πολλές πρωτιές στο ενεργητικό του, μεταξύ αυτών και την πρώτη ανακύκληση. (Γεν. 15/2/1887)



1919: Πεθαίνει ο Γεώργιος Σουρής, έλληνας σατιρικός ποιητής, δημοσιογράφος και εκδότης. («Ο Ρωμηός») (Γεν. 2/2/1853)



1920: Οι Αμερικανίδες εξασφαλίζουν το δικαίωμα της ψήφου με τη 19η τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος.

1921: Γεννιέται ο δημοσιογράφος Μπέντζαμιν Μπράντλεϊ, υπήρξε διευθυντής της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, κατά τη διάρκεια της αποκάλυψης του σκανδάλου Γουοτεργκέιτ

1923: Η Ελλάδα επικυρώνει τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης με νομοθετικό διάταγμα.


1923: Γεννιέται ο Βόλφγκανγκ Ζαβάλις, διακεκριμένος Γερμανός διευθυντής ορχήστρας, με πλούσιο δισκογραφικό έργο και σημαντικές ερμηνείες έργων, κυρίως του γερμανοαυστριακού κλασσικού και ρομαντικού ρεπερτορίου.

1935: Γεννιέται η Geraldine Anne Ferraro, η πρώτη γυναίκα υποψήφια αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (υποψήφια των Δημοκρατικών)

1939: Το Ράιχ απαιτεί από τη Βρετανία να σταματήσει τη συμμαχία με την Πολωνία.

1940: Αεροπλάνα της ΡΑΦ επιτίθενται εναντίον του Βερολίνου. "Βαρύτατο πλήγμα" καταγράφουν οι Γερμανοί.

1942: Στη Γερμανία, οι Σοβιετικοί εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές στο Ντάντσιχ, το Βερολίνο και το Στέτιν.


1942: Γεννιέται ο Γιώργος Αμερικάνος, κορυφαίος έλληνας καλαθοσφαιριστής, που αγωνιζόταν στη θέση του φόργουορντ. Ηγήθηκε της ΑΕΚ στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης το 1968.

1943: Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αναγνωρίζουν την Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης του Ντε Γκολ στο Αλγέρι.



1943: Γεννιέται ο τραγουδιστής Δάκης, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Βρασίδα Χαραλαπίδη,

1944: Ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ κάνει την είσοδο του στο Παρίσι.

1945: Πεθαίνει ο Γερμανός συγγραφέας και ποιητής Franz Werfel.

1949: Η 9η Μεραρχία Πεζικού υπερκεράζει τη γραμμή άμυνας των ανταρτών, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και εισχωρεί στο μετόπισθεν κατά μήκος των αλβανικών συνόρων.

1957: Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει ότι πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM).



1959: Η British Motor Corpration παρουσιάζει το αυτοκίνητο Mini Cooper, που σχεδίασε ο ελληνικής καταγωγής βρετανός Άλεκ Ισιγώνης.

1960: Γεννιέται ο Αμερικανός σαξοφωνίστας Μπράνφορντ Μαρσάλις.

1961: Η Βιρμανία γίνεται η πρώτη βουδιστική Δημοκρατία.

1962: Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν το ερευνητικό διαστημόπλοιο Μάρινερ ΙΙ, για να εξερευνήσει την Αφροδίτη.



1967: Ο Τζίμι Χέντριξ κυκλοφορεί τη μεγάλη επιτυχία του «Purple Haze».



1968: Οι Beatles κυκλοφορούν το «Hey Jude», το πρώτο τραγούδι τους με τη δική τους δισκογραφική εταιρία Apple.

1969: Οι ΗΠΑ καταδικάζουν το Ισραήλ για την αεροπορική επιδρομή στο Λίβανο.

1971: Γεννιέται η Μεξικανή τραγουδίστρια και ηθοποιός Ταλία, γνωστή από σειρές όπως η «Μαρία της γειτονιάς».

1972: Αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου.

1974: Πεθαίνει ο Αμερικανός αεροπόρος Τσαρς Λιντμπεργκ, ο πρώτος που διέσχισε μόνος του τον Ατλαντικό Ωκεανό.

1975: Πεθαίνει ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Χαϊλέ Σελασιέ.

1977: Πεθαίνει ο Γερμανός συγγραφέας Χανς Αουγούστου Ρέι. Αυτός και η σύζυγος του, Μάργκρετ, υπήρξαν συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Έγιναν γνωστοί για τη σειρά παιδικών βιβλίων "Ο περίεργος Γιώργος"

1978: Πεθαίνει ο Γάλλος ηθοποιός Σάρλ Μπουαγιέ.



1978: Ο καρδινάλιος Αλμπίνο Λουτσιάνι εκλέγεται Πάπας με το όνομα Ιωάννης-Παύλος Α'. Θα παραμείνει στο «τιμόνι» του Βατικανού μόνο 33 μέρες, καθώς θα πεθάνει από καρδιακή προσβολή στης 28 Σεπτεμβρίου.

1979: Μάχες μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων στη Ροδεσία έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο 49 ατόμων.

1980: Γεννιέται ο ηθοποιός Μακόλεϊ Κάλκιν, γνωστός από την ταινία «Μόνος στο σπίτι».



1980: Πεθαίνει ο Τεξ Άβερι, αμερικανός καρτουνίστας, από τους κορυφαίους δημιουργούς ταινιών κινουμένων σχεδίων με σουρεαλιστικό περιεχόμενο. (Γεν. 26/2/1908)

1981: Γεννιέται ο Έλληνας ποδοσφαιριστής Βαγγέλης Μώρας.



1983: Ψηφίζεται στο τμήμα διακοπών της ελληνικής Βουλής το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ.

1986: Μία πρωτοφανής τραγωδία συγκλονίζει το Καμερούν. Χίλια επτακόσια άτομα χάνουν τη ζωή τους από τα τοξικά αέρια που εκλύονται από την ηφαιστειακή λίμνη του Νίος.

1987: Ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν, ανακηρύσσει την 11η Σεπτεμβρίου του 1987 ως την ημέρα του αριθμού της Άμεσης Βοήθειας (9-1-1) . Μία τραγική χρονική συγκυρία, μιας και δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, λαμβάνουν χώρα οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου (9 -11)που θέτουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλη την χώρα.

1988: Ο Ιρανός πρόσφυγας Μερχάν Καρίμι Νασέρι, φθάνει στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ της Γαλλίας.

1989: Η Εθνική ομάδα παίδων κατακτά το 10ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ νικώντας στην Κουένκα της Ισπανίας την Γιουγκοσλαβία με 81-79.

1990: Εκλογές με ενισχυμένη αναλογική ζητάει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου.

1991: Ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Νορβηγία, αρχίζουν να αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία των χωρών της Βαλτικής.

1992: Επιβάλλεται Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων στο Ιράκ (No Fly Zone), σε μία προσπάθεια να προστατευτούν οι σιίτες μουσουλμάνοι.

1992: Πεθαίνει ο Άρθουρ Λέι Άλεν, ο οποίος ήταν ο βασικός ύποπτος πίσω από τον δολοφόνο κατά συρροή Zodiac.

1993: Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν υπογράφει συμφωνία φιλίας με τη Τσεχική Δημοκρατία και καταδικάζει τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία το 1968.

1994: Η ελληνική Κυβέρνηση καταστά σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε στην Αλβανία, εφόσον συνεχίζεται η δίκη των στελεχών της "Ομόνοιας" και η παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας.

1995: Στο Σουδάν, αφήνεται ελεύθερος ο πρώην πρωθυπουργός Σαντέκ αλ Μαχντί, ο οποίος ανετράπη με πραξικόπημα το 1989, από τον αντιστράτηγο Αλ Μπασίρ.

1996: Στην Αλβανία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (πρώην Κομμουνιστές) αποκηρύσσει το Μαρξισμό και εγκρίνει την παραμονή του φυλακισμένου ηγέτη Φάτος Νάνο στην προεδρία του κόμματος.

1997: Την οργή της ελληνικής Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκαλεί η δήλωση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι περί ύπαρξης δύο κρατών στην Κύπρο.



1998: Η διεθνής κρίση που ταλανίζει τα Χρηματιστήρια, ως αποτέλεσμα της ρωσικής πολιτικής και οικονομικής αναταραχής, επηρεάζει και τη δραχμή, που δέχεται ισχυρό πλήγμα στην αγορά συναλλάγματος. Η υποστήριξη της δραχμής στοιχίζει στην Τράπεζα της Ελλάδας περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

1999: Ο Μάικλ Τζόνσον καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ του Butch Reynolds (43.29 από τις 17/8/99 στη Ζυρίχη) στα 400μ με 43.18. Είναι το δεύτερο παγκόσμιο ρεκόρ που σπάει ο Τζόνσον μετά απ'αυτό των 200μ με 19.32 στην Ατλάντα.

2001: Ο Νίκος Κακλαμανάκης τερματίζει πρώτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Mistral που διεξάγεται στη Βάρκιζα κατακτώντας για 3η φορά τον τίτλο.

2003: Η αμερικανική επιτροπή διερεύνησης του δυστυχήματος του διαστημικού λεωφορείου Columbia κλείνει το φάκελο ανακοινώνοντας τα τελευταία της συμπεράσματα για τις συνθήκες του δυστυχήματος.

2003: Το περιοδικό Rolling Stone ανακηρύσσει τον Τζίμι Χέντριξ ως τον καλύτερο κιθαρίστα στην ιστορία της ροκ μουσικής. Ακολουθούν: Έρικ Κλάπτον, Τζίμι Πέιτζ, Κιθ Ρίτσαρντς, Τσακ Μπέρι, Στίβι Ρέι Βον και Ράι Κούντερ.



2004: Στο πάνθεον του ελληνικού στίβου περνά η Φανή Χαλκιά, καθώς στέφεται Χρυσή Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα των 400μ. μετ εμποδίων κόβοντας πρώτη το νήμα με επίδοση 52.82 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια πραγματοποιεί μια εκπληκτική κούρσα σ ένα κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο που κυριολεκτικά παραληρεί από ενθουσιασμό. Την ίδια μέρα μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, που κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα της παράτασης, (κ.α.6-6), τα κορίτσια μας του Πόλο κατακτούν το αργυρό μετάλλιο, το 4ο για τα ελληνικά χρώματα σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 13ο συνολικά. Οι αργυρές Ολυμπιονίκες του Κούλη Ιωσηφίδη "πέφτουν ηρωικά μαχόμενες" απέναντι σε μία υπερδύναμη του γυναικείου Πόλο, τις Ιταλίδες, Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες του 2003, χάνοντας με ένα γκολ διαφορά, 9-10.

2008: Η Ρωσία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των χωρών Απχαζία και Νότια Οσετία.