16.8.16

Ιστιοπλοΐα: Εξασφάλισαν μετάλλιο στα 470 οι Μάντης/Καγιαλής


To πέμπτο μετάλλιο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο είναι γεγονός και προέρχεται από το άθλημα της ιστιοπλοΐας.

Οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής εξασφάλισαν στα 470 μία θέση στο βάθρο, η οποία θα ξεκαθαρίσει αύριο όταν και θα διεξαχθεί η medal race. 

Το ελληνικό πλήρωμα τερμάτισε στη δεύτερη θέση της 10ης ιστιοδρομίας, στην Ολυμπιακή Ρεγκάτα, ανέβηκε στη 2η θέση της γενικής κατάταξης και οι 29 βαθμοί ποινής που τους χωρίζουν από το τέταρτο πλήρωμα (38β.π. έχουν οι Έλληνες, 67β.π. οι 4οι Αμερικανοί) τους... χαρίζουν ένα μετάλλιο, η απόχρωση του οποίου θα γίνει γνωστή αύριο.

Πλέον, οι Μάντης/Καγιαλής θα ριχθούν στην αυριανή medal race όπου μπορούν να διεκδικήσουν ακόμη και το χρυσό μετάλλιο (έχουν σίγουρο το χάλκινο), στόχος που δύσκολα όμως μπορεί να επιτευχθεί, καθώς για να γίνει πραγματικότητα θα πρέπει να τερματίσουν το λιγότερο έξι θέσεις μπροστά από τους Κροάτες Σίμε Φάντελα/Ιγκόρ Μάρενιτς και μία από τους Αυστραλούς Μάθιου Μπέλτσερ και Γουίλ Ράιαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αυριανή medal race οι βαθμοί ποινής διπλασιάζονται, ενώ τα πληρώματα δεν έχουν το δικαίωμα να διαγράψουν κούρσα. Ενημερωτικά στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης βρίσκονται οι Κροάτες Σίμε Φάντελα/Ιγκόρ Μάρενιτς με 27 β.π., κάτι που σημαίνει ότι η διαφορά τους από το ελληνικό πλήρωμα είναι 11 βαθμοί (38β.π.).

Το αυριανό θα είναι το όγδοο μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το δεύτερο στα 470 μετά το χρυσό που είχαν κατακτήσει οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. 

Επίσης, η ελληνική ιστιοπλοΐα επιστρέφει και πάλι στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την... παύση το 2012 στο Λονδίνο, καθώς τελευταίο ήταν το χάλκινο το 2008 στο Yngling (Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη).

Αναλυτικά τα μετάλλια της ελληνικής ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς Αγώνες (3 χρυσά, 2 ασημένια, 2 χάλκινα):

ΧΡΥΣΑ

ΕΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΛΗΡΩΜΑ

1960 Dragon ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος, Οδυσσέας Εσκιτζόγλου, Γεώργιος Ζαΐμης (πλήρωμα Νηρεύς)

1996 Ιστιοσανίδα Νίκος Κακλαμανάκης

2004 470 Γυναικών Σοφία Μπεκατώρου, Αιμιλία Τσουλφά

ΑΣΗΜΕΝΙΑ

ΕΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΛΗΡΩΜΑ

1972 Finn Ηλίας Χατζηπαυλής

2004 Ιστιοσανίδα Νίκος Κακλαμανάκης

ΧΑΛΚΙΝΑ

ΕΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΛΗΡΩΜΑ

1980 Soling Τάσος Μπουντούρης, Αναστάσιος Γαβρίλης, Αριστείδης Ραπανάκης

2008 Yngling Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα 

Ασημένιο μετάλλιο για τον Σπύρο Γιαννιώτη


Στο Χάιντ Παρκ, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, ξέσπασε σε λυγμούς από την πίκρα του και την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι έχασε το βάθρο στις λεπτομέρειες.

Στο Ρίο πάντως, τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Σπύρος Γιαννιώτης… φρόντισε να κλάψει, όχι μόνο ο ίδιος αλλά και όλη η Ελλάδα, αυτή τη φορά από χαρά και συγκίνηση.

Το χρωστούσε άλλωστε στον εαυτό του για την τεράστια προσπάθεια που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια. 

Το χρωστούσε σε όλη την Ελλάδα, που γνωρίζει τις απίστευτες δυνατότητες του… γερόλυκου πλέον (έχει πατήσει τα 36) πρωταθλητή των ανοιχτών θαλασσών.

Ο Σπύρος Γιαννιώτης λοιπόν κρατούσε το καλύτερο για το τέλος. Στην τελευταία του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες έκανε κατάθεση ψυχής στο Ρίο και πραγματοποιώντας ένα πολύ δυνατό φίνις στον τελικό των 10 χιλιομέτρων ανοιχτής θαλάσσης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην 31η Ολυμπιάδα.

Μάλιστα ο Έλληνας πρωταθλητής «άγγιξε» το χρυσό, ωστόσο μετά από εξέταση του φώτο φίνις, οι κριτές έδωσαν τελικά πρώτο τον Ολλανδό Φέρι Βέερτμαν και δεύτερο, με τον ίδιο χρόνο τον κολυμβητή του Ολυμπιακού, που πάντως έκανε την υπέρβαση, κατακτώντας το μόνο μετάλλιο που έλειπε από την πλούσια συλλογή του.

Ο Γιαννιώτης ξεκίνησε συντηρητικά και στα πρώτα 2,5 χιλιόμετρα ήταν 23ος με ένα λεπτό διαφορά από τον προπορευόμενο αθλητή. 

Στα 5 χιλιόμετρα ήταν στην 22η θέση με 1,5 λεπτό διαφορά από τον Αυστραλό Πουρτ που οδηγούσε την κούρσα, ωστόσο ανέβασε ρυθμό καθώς στα 7,5 χιλιόμετρα είναι 14ος και τα έδωσε όλα για όλα, για το μετάλλιο, καταφέρνοντας να ανέβει τελικά στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Γάλλος Μαρκ-Αντουάν Ολιβιέ.


«Σήμερα είναι η καλύτερη στιγμή της ζωής μου» 

Στις δηλώσεις του μετά την απονομή ο Έλληνας πρωταθλητής με τη συγκίνηση να είναι έκδηλη στο πρόσωπό του ανέφερε: «Μετά τη Βαρκελώνη, το 2013 στο Παγκόσμιο είχα πει στον εαυτό μου ότι θα κυνηγήσω τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Όταν πήρα την πρόκριση πέρσι, ήθελα πολύ να κυνηγήσω κάτι πολύ όμορφο.

Σήμερα όλα λειτούργησαν υπέρ μου. Με τον προπονητή μου (Νίκο Γέμελο), είχαμε πει να μην φτάσουμε στα τελευταία εκατό μέτρα με τους άλλους. Είναι πιο νέα παιδιά και είχαν καλύτερο σπριντ. Κι όμως κατάφερα να ξεφύγω μέσα από αυτό το γκρουπ. Σημασία έχει ό,τι έκανα αυτό που ήθελα.

Αφιερώνω το μετάλλιο στον προπονητή μου, με τόση προσπάθεια τόσα χρόνια. Ένα πολύ μεγάλο μερίδιο είναι του Νίκου. Το αφιερώνω στην οικογένειά μου, στη γυναίκα μου που με στηρίζει. Σε όλο τον κόσμο που με στηρίζει. Το αφιερώνω σε όλους. Είναι το καλύτερο που μπορούσα να έχω.Το έχω αυτό (με τα δάκρυα). Είναι δάκρυα χαράς, συγκίνησης. Σήμερα είναι η καλύτερη στιγμή της ζωής μου».


Ένσταση για να γίνει το ασημένιο... χρυσό


Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει ένσταση, ζητώντας να δοθούν δυο χρυσά μετάλλια, πάνω στη λογική ότι στα 100μ. πεταλούδα δόθηκαν τρία ασημένια μετάλλια επειδή τερμάτισαν μαζί οι κολυμβητές. Να δούμε αν θα γίνει αποδεκτή, αν και ο πρωταθλητής μας παραδέχτηκε τη νίκη του Ολλανδού.



ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

“SWIM ACROSS CORINTH CANAL”ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.


Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ  ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ - 
ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΙΣΘΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Το μεγαλύτερο κολυμβητικό γεγονός της Ελλάδος στην πύλη της Πελοποννήσου
Οι διοργανωτές του “SWIM ACROSS CORINTH CANAL” διεξάγουν αγώνα κολύμβησης, ενηλίκων και παιδιών που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2016 στη διώρυγα της Κορίνθου (Ισθμός).....

Η διώρυγα τέμνει σε ευθεία γραμμή τον Ισθμό της Κορίνθου σε μήκος 6.346μ. Το πλάτος της στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 24,6μ. και στο βυθό 21,3 μ. ενώ το βάθος της κυμαίνεται μεταξύ 7,50 έως 8 μ.

Ο αθλητής που θα λάβει, αποκλειστικά με δική του ευθύνη, μέρος στον αγώνα “SWIM ACROSS CORINTH CANAL” καλείται να κολυμπήσει την απόσταση των περίπου 6 χιλιομέτρων κατά μήκος του θαλάσσιου καναλιού μέσα στη χρονική διάρκεια των 4 (τεσσάρων) ωρών, που έχει δοθεί για τον λόγο αυτό από την διεύθυνση της Διώρυγας της Κορίνθου (Α. Ε .ΔΙ .Κ).

Εκκίνηση και τερματισμός του αγώνα

Στις δύο άκρες της Διώρυγας του Ισθμού λειτουργούν δυο σύγχρονες βυθιζόμενες γέφυρες, η μια προς την πλευρά του Κορινθιακού (στην Ποσειδωνία) και η άλλη προς την πλευρά του Σαρωνικού (στα Ίσθμια).

Λόγω της ιδιαιτερότητας του καναλιού της Διώρυγας με τα δυνατά εναλλασσόμενα (ανά έξι ώρες ) θαλάσσια ρεύματα και προς εξασφάλιση της υγείας των αθλητών και της καλύτερης δυνατής οργάνωσης του αγώνα “SWIM ACROSS CORINTH CANAL” η Διεύθυνση της Διώρυγας της Κορίνθου Α. Ε .ΔΙ .Κ θα προαναγγείλει και θα υποδείξει το Σταθμό Εκκίνησης και την ακριβή της ώρα καθώς και τον Σταθμό τερματισμού δυο ημέρες πριν και συγκεκριμένα στις 25 Σεπτεμβρίου. Οι αθλητές που θα αγωνιστούν, θα ενημερωθούν εγκαίρως τηλεφωνικώς και με e-mail από την επιτροπή διοργάνωσης για την ακριβή ώρα και την τοποθεσία των Σταθμών του αγώνα.

Η Εκκίνηση θα πραγματοποιηθεί από την πλευρά της Διώρυγας (βυθιζόμενη γέφυρα) στην οποία τα θαλάσσια ρεύματα θα ρέουν προς όφελος των αθλητών (να ρέουν με φορά κατεύθυνσης προς το σταθμό τερματισμού).

Η στενότητα της θαλάσσιας λωρίδας της Διώρυγας υποχρεώνει την Εκκίνηση να γίνει ανά κύματα σε ομάδες των 50 (πενήντα) ατόμων, σύμφωνα με τις χρονικές επιδόσεις που έχουν δηλώσει κατά την υποβολή συμμετοχής τους και όχι με βάση τις ηλικιακές κατηγορίες στις οποίες ανήκουν. Η χρονική απόσταση Εκκίνησης μεταξύ των ομάδων ορίζονται τα 2:00 (δύο) λεπτά. Οι ομάδες θα διαχωριστούν με διαφορετικό χρώμα σκουφάκι που θα τους προσφέρει η διοργάνωση στη Γραμματεία.

Ο Τερματισμός των αθλητών θα γίνει μέσα στο νερό σε ειδικά διαμορφωμένη αψίδα μέτρησης χρόνου. Χρονικό όριο τερματισμού ορίζονται υποχρεωτικά οι 4 (τέσσερις) ώρες.

Δικαίωμα συμμετοχής

Για να συμμετάσχει κάποιος/α στον αγώνα κολύμβησης “SWIM ACROSS CORINTH CANAL”, απόστασης 6 χιλιομέτρων, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2016 στη διώρυγα της Κορίνθου (Ισθμός) θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις.

- Να έχει συμπληρώσει το 13ο έτος της ηλικίας του.
- Να έχει ολοκληρώσει την εγγραφή του στην ειδική φόρμα (Δήλωση συμμετοχής) και να την χει αποστείλει έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2016. Επίσης να έχει συμπληρώσει την υπογεγραμμένη από τον ίδιο υπεύθυνη δήλωση καθώς και υπογεγραμμένη Ιατρική βεβαίωση. Για τους ανήλικους αθλητές απαιτείται υπογεγραμμένη υπεύθυνη δήλωση γονέα ή κηδεμόνα, υπογεγραμμένη Ιατρική βεβαίωση ή φωτοαντίγραφο του θεωρημένου για το έτος 2016 κολυμβητικού δελτίου.
- Να έχει δηλώσει το χρόνο και την απόσταση για την κατάταξή του σε γκρουπ.
- Να έχει καταβάλλει το ακριβές αντίτιμο της συμμετοχής στον τραπεζικό λογαριασμό της διοργάνωσης το αργότερο 3 (τρεις) ημέρες μετά την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής.
- Να έχει μελετήσει και αποδεχθεί πλήρως όλους τους κανονισμούς της διοργάνωσης.


ΠΗΓΗ: sfedona.gr

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου - Δύο νέα μεταπτυχιακά προγράμματα


Το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχει προκηρύξει για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 για τα δύο μεταπτυχιακά προγράμματα που λειτουργούν:

1. Πενήντα (50) θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών για το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών "Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία- Κατεύθυνση: Αρχαία Ελληνική" (Πληροφορίες: http://class-phil.kalamata.uop.gr/ )

2. Πενήντα (50) θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών για το Διαπανεπιστημιακό και Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ηθική Φιλοσοφία" σε συνεργασία με το Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πληροφορίες: http://eth-phil.kalamata.uop.gr/ )

Η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων είναι μέχρι 16 Σεπτεμβρίου 2016.

Ενημερώνουμε ότι το Τμήμα Φιλολογίας θα είναι κλειστό έως και 19 Αυγούστου 2016. Για οποιαδήποτε πληροφορία θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα:
1. Για το Πρόγραμμα της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας:class-phil@uop.gr
2. Για το Πρόγραμμα Ηθική Φιλοσοφία: eth-phil@uop.gr 


Τραγωδία ανοιχτά της Αίγινας


Δύο σκάφη συγκρούστηκαν στη 1 το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Αίγινας με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά. Η σύγκρουση σημειώθηκε όταν ιδιωτικό ταχύπλοο 8 μέτρων εμβόλισε το τουριστικό καράβι το οποίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Πέρδικα-Μονή (το νησάκι απέναντι από την Αίγινα). 

Νεκροί είναι ο χειριστής του τουριστικού σκάφους, ένα παιδάκι 9 ετών και ένας άνδρας, ενώ το τέταρτο άτομο εντοπίστηκε νεκρό σε βάθος 20 μέτρων στην περιοχή όπου συνέβη το τραγικό δυστύχημα. 

Επιβάτες και πλήρωμα, περίπου 20 άτομα, «εκτοξεύτηκαν», όπως αναφέρουν μάρτυρες, στη θάλασσα, ενώ το τουριστικό σκάφος κόπηκε στη μέση και βυθίστηκε.

Στο ταχύπλοο σκάφος που εμβόλισε το τουριστικό με τους παραθεριστές, επέβαιναν τρία άτομα, τα οποία έχουν οδηγηθεί στο Λιμεναρχείο Αίγινας, αλλά δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη ποιος ήταν ο κυβερνήτης. Στο σκάφος δεν επέβαινε ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος και αναζητείται για να συλληφθεί.


ΠΗΓΗ : Ζούγκλα

10o Παλαμήδειο Πρωτάθλημα πολεμικών τεχνών το Νοέμβρη στο Ναύπλιο


Για δέκατη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται το Παλαμήδειο Πρωτάθλημα πολεμικών τεχνών, στο Ναύπλιο, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016.

Οι αθλητές θα αγωνιστούν σε κατηγορίες Tao Lu,forms, Point Fighting, Qingda, τεχνικές αυτοάμυνας, light Contact και kick Light. Το πρωτάθλημα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γουσού ΚουνγκΦού, και της Πανελλήνιας ομοσπονδίας Κικ Μποξιγκ.

ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ... Άνθρωπος


Με την πρώτη ματιά έβλεπε κανείς απλώς μια γριούλα. Έσερνε τα βήματά της στο χιόνι, μόνη, παρατημένη, με σκυμμένο κεφάλι.

Όσοι περνούσαν από το πεζοδρόμιο της πόλης αποτραβούσαν το βλέμμα τους, για να μη… θυμηθούν ότι τα βάσανα και οι πόνοι δε σταματούν όταν γιορτάζουμε Χριστούγεννα. Ένα νέο ζευγάρι μιλούσε και γελούσε με τα χέρια γεμάτα από ψώνια και δώρα και δεν πρόσεξαν τη γριούλα. Μια μητέρα με δυο παιδιά βιάζονταν να πάνε στο σπίτι της γιαγιάς. Δεν έδωσαν προσοχή. Ένας παπάς είχε το νου του σε ουράνια θέματα και δεν την πρόσεξε. Αν πρόσεχαν όλοι αυτοί, θα έβλεπαν ότι η γριά δε φορούσε παπούτσια. Περπατούσε ξυπόλητη στον πάγο και το χιόνι. Με τα δυο της χέρια η γριούλα μάζεψε το χωρίς κουμπιά παλτό της στο λαιμό. Φορούσε ένα χρωματιστό φουλάρι στο κεφάλι· σταμάτησε στη στάση σκυφτή και περίμενε το λεωφορείο. Ένας κύριος που κρατούσε μια σοβαρή τσάντα περίμενε κι αυτός στη στάση, αλλά κρατούσε μια απόσταση. Μια κοπέλα περίμενε κι αυτή, κοίταξε πολλές φορές τα πόδια της γριούλας, δε μίλησε.

Ήρθε το λεωφορείο και η γριούλα ανέβηκε αργά και με δυσκολία. Κάθισε στο πλαϊνό κάθισμα, αμέσως πίσω από τον οδηγό. Ο κύριος και η κοπέλα πήγαν βιαστικά προς τα πίσω καθίσματα. Ο άντρας που καθόταν δίπλα στη γριούλα στριφογύριζε στο κάθισμα κι έπαιζε με τα δάχτυλά του. «Γεροντική άνοια», σκέφτηκε. Ο οδηγός είδε τα γυμνά πόδια και σκέφτηκε: «Αυτή η γειτονιά βυθίζεται όλο και πιο πολύ στη φτώχεια. Καλύτερα να με βάλουν στην άλλη γραμμή, της λεωφόρου». Ένα αγοράκι έδειξε τη γριά. «Κοίταξε, μαμά, αυτή η γριούλα είναι ξυπόλυτη». Η μαμά ταράχτηκε και του χτύπησε το χέρι. «Μη δείχνεις τους ανθρώπους, Αντρέα! Δεν είναι ευγενικό να δείχνεις». «Αυτή θα έχει μεγάλα παιδιά», είπε μια κυρία που φορούσε γούνα. «Τα παιδιά της πρέπει να ντρέπονται». Αισθάνθηκε ανώτερη, αφού αυτή φρόντισε τη μητέρα της. Μια δασκάλα στη μέση του λεωφορείου στερέωσε τα δώρα που είχε στα πόδια της. «Δεν πληρώνουμε αρκετούς φόρους, για να αντιμετωπίζονται καταστάσεις σαν αυτές;» είπε σε μια φίλη της που ήταν δίπλα της. «Φταίνε οι δεξιοί», απάντησε η φίλη της. «Παίρνουν από τους φτωχούς και δίνουν στους πλούσιους». «Όχι, φταίνε οι άλλοι», μπήκε στη συζήτηση ένας ασπρομάλλης. «Με τα προγράμματα πρόνοιας κάνουν τους πολίτες τεμπέληδες και φτωχούς». «Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν ν’ αποταμιεύουν», είπε ένας άλλος που έμοιαζε μορφωμένος. «Αν αυτή η γριά αποταμίευε όταν ήταν νέα, δε θα υπέφερε σήμερα». Και όλοι αυτοί ήταν ικανοποιημένοι για την οξύνοιά τους που έβγαλε τέτοια βαθιά ανάλυση.

Αλλ’ ένας έμπορος αισθάνθηκε προσβολή από τις εξ αποστάσεως μουρμούρες των συμπολιτών του. Έβγαλε το πορτοφόλι του και τράβηξε ένα εικοσάρι. Περπάτησε στο διάδρομο και το έβαλε στο τρεμάμενο χέρι της γριούλας. «Πάρε, κυρία, ν’ αγοράσεις παπούτσια». Η γριούλα τον ευχαρίστησε κι εκείνος γύρισε στη θέση του ευχαριστημένος, που ήταν άνθρωπος της δράσης. Μια καλοντυμένη κυρία τα πρόσεξε όλα αυτά και άρχισε να προσεύχεται από μέσα της. «Κύριε, δεν έχω χρήματα. Αλλά μπορώ ν’ απευθυνθώ σε σένα. Εσύ έχεις μια λύση για όλα. Όπως κάποτε έριξες το μάννα εξ ουρανού, και τώρα μπορείς να δώσεις ό,τι χρειάζεται η κυρούλα αυτή για τα Χριστούγεννα».

Στην επόμενη στάση ένα παλικάρι μπήκε στο λεωφορείο. Φορούσε ένα χοντρό μπουφάν, είχε ένα καφέ φουλάρι και ένα μάλλινο καπέλο που κάλυπτε και τα αυτιά του. Ένα καλώδιο συνέδεε το αυτί του με μια συσκευή μουσικής. Ο νέος κουνούσε το σώμα του με τη μουσική που άκουε. Πήγε και κάθισε απέναντι στη γριούλα. Όταν είδε τα ξυπόλυτα πόδια της, το κούνημα σταμάτησε. Πάγωσε. Τα μάτια του πήγαν από τα πόδια της γιαγιάς στα δικά του. Φορούσε ακριβά ολοκαίνουρια παπούτσια. Μάζευε λεφτά αρκετό καιρό για να τα αγοράσει και να κάνει εντύπωση στην παρέα. Το παλικάρι έσκυψε και άρχισε να λύνει τα παπούτσια του. Έβγαλε τα εντυπωσιακά παπούτσια και τις κάλτσες. Γονάτισε μπροστά στη γριούλα. «Γιαγιά, βλέπω ότι δεν έχεις παπούτσια. Εγώ έχω κι άλλα». Προσεκτικά κι απαλά σήκωσε τα παγωμένα πόδια και της φόρεσε πρώτα τις κάλτσες κι ύστερα τα παπούτσια του. Η γριούλα τον ευχαρίστησε συγκινημένη.

Τότε το λεωφορείο έκανε πάλι στάση. Ο νέος κατέβηκε και προχώρησε ξυπόλυτος στο χιόνι. Οι επιβάτες μαζεύτηκαν στα παράθυρα και τον έβλεπαν καθώς βάδιζε προς το σπίτι του. «Ποιος είναι;», ρώτησε ένας. «Πρέπει να είναι άγιος», είπε κάποιος. «Πρέπει να είναι άγγελος», είπε ένας άλλος. «Κοίτα! Έχει φωτοστέφανο στο κεφάλι!» φώναξε κάποιος. «Είναι ο Χριστός!» είπε η ευσεβής κυρία. Αλλά το αγοράκι, που είχε δείξει με το δάχτυλο τη γιαγιά, είπε: «Όχι, μαμά τον είδα πολύ καλά. Ήταν ΑΝΘΡΩΠΟΣ…».


Πηγή: agioritis.pblogs.gr

«Φως» στα έργα του ναού του Επικούριου Απόλλωνα


Στις αρχές του 2017 τοποθετείται η επανέναρξη των έργων στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ.«Πατρίς», καθώς το υπουργείο Πολιτισμού έχει δρομολογήσει την ένταξή τους σε σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, στο οποίο θα ενταχθούν όλα σχεδόν τα έργα αρχαιολογικών μνημείων που είναι στη Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Όπως δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού, τον Οκτώβριο ή το αργότερο το Νοέμβριο του 2016 αναμένεται να έχει ενταχθεί και επίσημα στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, μετά την Ακρόπολη και τη Βεργίνα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 2,5 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων έργων, από τα οποία ολοκληρώθηκε μόνο η α’ φάση με μειωμένο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο (1,1 εκατ. ευρώ).

«Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, όπως και όλα τα μνημεία της UNESCO, έχει προταθεί για ένταξη στο νέο πρόγραμμα προστασίας, αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η ένταξη τοποθετείται το αργότερο το Νοέμβριο του 2016. Υπάρχει ήδη εγκεκριμένη μελέτη, συνεπώς όλα είναι θετικά και θα υλοποιηθούν με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές που προβλέπονται από την UNESCO», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά στην εφ.«Πατρίς».

Τι προβλέπει η πρόσκληση για τη συνέχιση των έργων

Σύμφωνα με την πρόσκληση που δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουλίου, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συνέχιση των αναγκαίων εργασιών για την αποκατάσταση, τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων μείζονος σημασίας, που εντάσσονται στον Κατάλογο Μνημείων UNESCΟ. Oι απαιτούμενες εργασίες συνάδουν με τις διεθνείς απαιτήσεις για την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση σημαντικών τόπων και μνημείων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα είχαν αρχικό προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ και προέβλεπαν δύο υποέργα: ένα Υποέργο αρχαιολογικής αυτεπιστασίας με προϋπολογισμό 1,65 εκατ. ευρώ και ένα υποέργο με εξωτερική ανάθεση για την αντικατάσταση του στεγάστρου του μνημείου. Στο έργο της αρχαιολογικής αυτεπιστασίας η δεύτερη φάση δεν υλοποιήθηκε, λόγω καθυστερημένης έγκρισης της σχετικής μελέτης. Το υποέργο της αντικατάστασης του στεγάστρου απεντάχθηκε, καθώς καθυστέρησαν οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες και όταν επρόκειτο να υπογραφεί η σύμβαση με τον υποψήφιο ανάδοχο, δεν επαρκούσε πλέον ο χρόνος για την υλοποίησή του.​

Το νέο πρόγραμμα στο οποίο εντάσσονται έργα πολιτισμού. έχει τίτλο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία» και φορέας είναι το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Πλέον υπάρχει αισιοδοξία ότι τα έργα θα ξεκινήσουν ξανά, ώστε να ολοκληρωθεί η αλλαγή του στεγάστρου σε ένα από σπουδαιότερα αρχαιολογικά μνημεία της Ελλάδας.


ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

«Λελέκιος Φιέστα» με Μάλαμα, Αγγελάκα, Παυλίδη και Λάργκο στον «Πελαργό»


Μια μοναδική μουσική εκδήλωση ετοιμάζεται στις εγκαταστάσεις του ιστορικού εργοστασίου «Πελαργός» στην παραλιακή οδό Ναυπλίου-Νέας Κίου την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Αυγούστου. 

Στην αγκαλιά της αυγουστιάτικης πανσελήνου, το φιλόξενο λελέκι ανοίγει τις πύλες του για δύο νύχτες και φέρνει κοντά μας τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Γιάννη Αγγελάκα, τον Παύλο Παυλίδη και τους Λάργκο!

Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει!

Eισιτήριο Ημέρας: 11ευρώ (500 εισιτήρια) -13ευρώ 
Eισιτήριο Διημέρου: 22ευρώ

Οι πόρτεςανοίγουν κάθε μέρα 19.30 

Αθλητικός Όμιλος«Αργοναύτης» - Νέας Κίου


Σημεία προπώλησης: 

Ναύπλιο: 

1. Δισκοπωλείο IndieShop. Μπουμπουλίνας 19, 2752026941

2. Καφέ-μπαρ CirculoCooperativa. Βας.Κωνσταντίνου 6, 27520470903.EvolutionSoccerclub,Ανυφί, 6944204591

Άργος: 

4. Καφέ-μπαρ Beetle. Θωμόπουλου Γεώργιου, 2751069386
5. Κατάστημα Attrattivo. Βας.Γεωργιου Β, 2751026455

Νέα Κίος: 

6. Βιβλιοπωλείο Γνώση. Δημοτική αγορά,2751052424
7. Κατάστημα Κρεαταγορά. Κεντρική πλατεία,2751051347

Κόρινθος: 

8. Κατάστημα Omberon. Κύπρου 50, 2741023586
9. Καφέ-μπαρ ΜηδένΈνα(01). Κολοκοτρώνη 1, 2741072777

Τρίπολη:

10. Καφέ Joy. Πλατεία Αγ.Βασιλείου. 2710221900

Άστρος:

11. Καφέ Centro, Κεντρική πλατεία Άστρους, 2755023963

Κιβέρι:

12. Παραδοσιακός Φούρνος Λυμπέρη. Κιβέρι, 2751042180

Αθήνα: 13. Music Corner, Πανεπιστημίου 56, 2103304000


Γιορτή των πύργων-μνημείων της Μάνης - Εορτασμός Πανσελήνου στην Βάθεια


Αφιερωμένη στα μνημεία και στους πύργους της Μάνης είναι η εκδήλωση που διοργανώνει η Ένωση Απανταχού Μανιατών, υπό το φως της πανσελήνου. Η εκδήλωση με τίτλο «Εορτασμός πανσελήνου: Γιορτή των πύργων-μνημείων της Μάνης» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19/8 και ώρα 21.00 στο Πολιτιστικό – Πνευματικό Κέντρο Ανατολικής Μάνης στη Βάθεια.

Το 2009 η Κασσιανή – Αννίτα Κουτσουβέλη, ηθοποιός, τραγουδίστρια και λογοτέχνιδα, ξεκίνησε για πρώτη φορά τον εορτασμό της πανσελήνου στην ιδιαίτερη πατρίδα της, το χωριό Μουντανίστικα της ορεινής Μάνης. Ο εορτασμός περιλάμβανε ποιήματα γραμμένα από ποιητές της Λακωνίας (Γιάννης Ρίτσος, Νικηφόρος Βρεττάκος κ.ά.). Στόχος της ποιήτριας ήταν η καθιέρωση του εορτασμού της πανσελήνου, ως ενός θεσμού διάδοσης της ποίησης αλλά και στερέωσης και προαγωγής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Tο όραμα της ποιήτριας συνεχίζεται εδώ και επτά χρόνια, παρά το γεγονός ότι η ίδια -ως φυσική παρουσία- δεν είναι πια μαζί μας. Η αγάπη της όμως για την ποίηση, τη μουσική και το τραγούδι, η αστείρευτη δημιουργικότητά της και η βαθιά πίστη της στα ιδανικά των ανθρώπων και στην αδιάκοπη καλλιέργειά τους εμπνέουν ακόμη όλους εκείνους που τιμούν αυτό το θεσμό.

Τα ποιήματα και τα τραγούδια θα ηχήσουν στους «Πύργους της σιωπής», που αντιστέκονται σθεναρά στο πέρασμα του χρόνου και μας περιμένουν εκεί, για να μας ταξιδέψουν με μελωδίες και στίχους στο χρόνο και με τη μαγευτική δύναμη της πανσελήνου και της λακωνικής γης να γίνουμε όλοι μαζί μια φωνή που θα «υπερασπιστεί» την ανάγκη της ψυχής μας για τέχνη.

Παρουσίαση – Επίβλεψη: Αθηνά Σιούτη – Κουτσουβέλη
Σκηνοθεσία και ερμηνεία: Σία Κοσκινά – καλλιτέχνις του μουσικού θεάτρου
Πιάνο και ερμηνεία: Μαυρίκιος Μαυρικίου – μουσικός και ερμηνευτής
Φιλική συμμετοχή: Ελένη Καρακάση – ηθοποιός και τραγουδίστρια
Τα μέλη της «Ορχήστρας των Αισθήσεων»: Στο φλάουτο η Κωνσταντίνα Ρούσσου, στο σαξόφωνο ο Φοίβος Μποζάς, κιθάρα – μπουζούκι ο Γιώργος Ντινάκος
Επιλογή και απαγγελία ποιημάτων: Μαρία Κασιμάτη και Αθηνά Μυλωνά


ΠΗΓΗ: lakonikos.gr

Νυκτερινή ανάβαση στην Οστρακίνα με φεγγάρι


Ο Ε.Ο.Σ. Τρίπολης, σας προσκαλεί σε μία νυκτερινή ανάβαση στην Οστρακίνα, αύριο Τετάρτη στις 17-8-2016, για να απολαύσουμε, από την κορυφή του Μαινάλου, την Αυγουστιάτικη Σελήνη. 

Η ανάβαση θα ξεκινήσει από το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Τρίπολης "Πάνος Αλεξόπουλος", το απόγευμα στις 6.30 μ.μ. και περίπου στις 11.30 μ.μ. θα έχουμε επιστρέψει στο καταφύγιο.

Ώρες πορείας 3 και δυσκολία Α+’ (εύκολη).

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα εντευκτήρια του συλλόγου έως την Τετάρτη 17-8-2016 καθώς και στα τηλέφωνα 2710-232243 & 6974219674.

Επίσης, πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του συλλόγου, www.eostripolis.gr καθώς και στη σελίδα μας στο facebook (ΕΟΣ Τρίπολης).

Χάιλιχ: Δεν πρέπει να θεωρείται λήξαν το θέμα των ελληνικών πολεμικών διεκδικήσεων από την Γερμανία


Ο Nτομινίκ Χάιλιχ, ειδικός για θέματα Ευρώπης του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) ζητά από την γερμανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις ελληνικές απαιτήσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το αναγκαστικό δάνειο με συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα του Βερολίνου Neues Deutschland (ND). Προτείνει, μάλιστα, την σύσταση κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής του γερμανικού και του ελληνικού κοινοβουλίου, ώστε να εξευρεθεί μια λύση στο ανοικτό, όπως το χαρακτηρίζει, θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων τις οποίες διεκδικεί η Ελλάδα. "Πρέπει επιτέλους η γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει να αποφεύγει τη συζήτηση και να διαγράφει με μιας δίκαιες διεκδικήσεις", είπε χαρακτηριστικά.

Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει μέχρι τώρα τις διεκδικήσεις της Ελλάδας, αλλά ο Nτομινίκ Χάϊλιχ ζητά "να ακουστούν επιτέλους από το Βερολίνο οι διεκδικήσεις που διατυπώνονται από την ελληνική κυβέρνηση και να ληφθούν σοβαρά υπόψη".

Η Γερμανία "είχε πάντα δυσκολίες" με την αντιμετώπιση των ναζιστικών εγκλημάτων, όπως είπε στην εφημερίδα του Βερολίνου και πρόσθεσε ότι έχει ήδη "καθυστερήσει πολύ το να επικρατήσει επιτέλους μια άλλη νοοτροπία, το να βρει το δρόμο της μια ανθρωπιστική νοοτροπία στο πολιτικό Βερολίνο".

Δεδομένου ότι το διεθνές δίκαιο δεν γνωρίζει την παραγραφή πολεμικών αποζημιώσεων, η απόρριψη ανάλογων διεκδικήσεων της Ελλάδας είναι απαράδεκτη κατά τον αριστερό ειδικό. Υπενθύμισε δε ότι αμφιβολίες για την απορριπτική στάση του Βερολίνου έχουν εκφραστεί και από την γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της Μπούντεστακ / του γερμανικού κοινοβουλίου το 2013. "Εάν η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ως οριστικά λήξαντα τα θέματα του αναγκαστικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων τότε αυτό είναι κυνικό", εκτιμά ο Ντομινίκ Χάιλιχ.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

"Μουσικοί του Αυγούστου" στην Ακρόπολη Μηδέας


Συναυλία στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Αύγουστος και Μνημεία 2016" που διοργανώνει ο Δήμος Ναυπλιέων με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και τον ΔΟΠΠΑΤ, με "Έντεχνο - Λαϊκό Τραγούδι" και με τον τίτλο "Μουσικοί του Αυγούστου"  θα πραγματοποιηθεί στην Ακρόπολη Μηδέας την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016 στις 21:00.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Οι καλλιτέχνες

-ΙΩΑΝΝΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΦΩΝΗ
-ΗΛΙΑΣ ΔΟΣΚΟΡΗΣ-ΦΩΝΗ,ΚΙΘΑΡΑ
-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ-ΠΛΗΚΤΡΑ
-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ-ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ,ΤΣΟΥΜΠΟΥΣ,
ΜΠΑΓΛΑΜΑ
-ΗΛΙΑΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΙΑΝΟ,ΤΡΟΜΠΕΤΑ
-ΠΕΤΡΟΣ ΧΟΡΜΗΣ-ΚΡΟΥΣΤΑ

υπόσχονται μια μαγική μουσική βραδιά με τραγούδια που αγαπήσαμε...

Τρέξιμο στη Βοϊδοκοιλιά και Kids' Athletics στο «Navarino Challenge»!


Το «Navarino Challenge» δεν σταματά να εκπλήσσει και να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού...!
Πιο συγκεκριμένα, η αγαπημένη σε όλους δραστηριότητα του τρεξίματος, που καθιερώθηκε από το 2013, με κύριο πρεσβευτή της τον Ελληνοαμερικανό υπερμαραθωνοδρόμο Κωνσταντίνο Καρνάζη, επιστρέφει με ανανεωμένες διαδρομές!

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016, οι δρομείς, με αφετηρία το Navarino Dunes της Costa Navarino θα τρέξουν, χωρίς ανταγωνισμό, παραλιακά προς την Πύλο, διασχίζοντας για πρώτη φορά την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς και ακολουθώντας το μονοπάτι που χάραξε ο Τηλέμαχος αναζητώντας τον Οδυσσέα στα Ομηρικά χρόνια. Σύμφωνα με την Ομηρική παράδοση, ο γιος του Οδυσσέα έφτασε με πλοίο στην παραλία και στη συνοδεία του είχε την θεά Αθηνά μεταμφιεσμένη σε Μέντορα. Στο δρόμο τους θα ανακαλύψουν την μυθική Βοϊδοκοιλιά, τη διασημότερη παραλία της Μεσσηνίας -μοναδικού σχήματος που σκιαγραφεί το ελληνικό γράμμα Ω- και μια από τις ωραιότερες σε όλο τον κόσμο!

Οι φετινές διαδρομές του Ημιμαραθωνίου (21,1χλμ.) και των 10χλμ., θα ξεκινήσουν στις 08:15 το πρωί ενώ αυτή των 5χλμ. (τρέξιμο & δυναμικό βάδισμα) θα ξεκινήσει στις 08:30. Αντίστοιχα, η παιδική διαδρομή του 1χλμ., θα πραγματοποιηθεί στις 09:30 το πρωί. Η αφετηρία και ο τερματισμός όλων των διαδρομών θα είναι κοινός. Τις διαδρομές έχει φέτος σχεδιάσει και επιμεληθεί ο πρώην μαραθωνοδρόμος, κάτοχος της πανελλήνιας επίδοσης στην κλασική διαδρομή, προπονητής τρεξίματος και διευθυντής της All About Running, Νίκος Πολιάς. 


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Βραδιές Χιώτη με Μαίρη Λίντα στην Πρόνοια


Ρίο 2016: Οι ελληνικές συμμετοχές στην 11η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων


Με την συμμετοχή του Σπύρου Γιαννιώτη στη Μαραθώνια κολύμβηση, τον προκριματικό του επί κοντώ με την Στεφανίδη, τον προημιτελικό με την Ιταλία στο πόλο αλλά και τη μάχη του Βολικάκη στο κεϊρίν να ξεχωρίζουν συνεχίζονται οι προσπάθειες των Ελλήνων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Τρίτης (16/8): 

Μαραθώνια Κολύμβηση
15:00 10χλμ (Α) Σπύρος Γιαννιώτης

Στίβος 
15:45 Προκριματικά: Επί κοντώ (Γ), Κατερίνα Στεφανίδη

Ποδηλασία Πίστας
16:18 1ος γύρος: Κέιριν (Α), Χρήστος Βολικάκης

Στίβος 
17:05 1ος γύρος: 100μ εμπόδια (Γ), Ελισάβετ Πεσιρίδου

Ποδηλασία Πίστας
17:25 Ρεπεσάζ: Κέιριν (Α), Χρήστος Βολικάκης
* Σε περίπτωση πρόκρισης του στα ρεπεσάζ

Στίβος 
17:50 1ος γύρος: 200μ (Α), Λυκούργος Τσάκωνας

Ιστιοπλοΐα 
19:05 Αγώνας μεταλλίων: Finn (Α), Γιάννης Μιτάκης

Συγχρονισμένη Κολύμβηση
20:00 Ντουέτο: Τελικός, Ευαγγελία Πλατανιώτη - Εβελίνα Παπάζογλου

Ιστιοπλοΐα 
20:05 470 Ανδρών (8η, 9η και 10η Ιστιοδρομία), Μάντης - Καγιαλής

Πόλο
22:30 Προημιτελικά (Α): Ελλάδα - Ιταλία

Ποδηλασία Πίστας
22:46 2ος γύρος: Κέιριν (Α)
* Σε περίπτωση πρόκρισης του Χρήστου Βολικάκη

00:14 Τελικοί: Κέιριν (Α)
* Σε περίπτωση πρόκρισης του του Χρήστου Βολικάκη

Στίβος 
02:40 Ημιτελικά, 110μ. εμπόδια (Α), Κώστας Δουβαλίδης
03:05 Προκριματικά: Μήκος (Γ), Λίλη Αλεξούλη


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Γίνονται... σήμερα, Τρίτη 16 Αυγούστου

3ο Φεστιβάλ Απανταχού Ωριατών και Φίλων Ωριάς 2016
Τρίτη 16 Αυγούστου
Λαϊκή Βραδιά με Ζωντανή Λαϊκή Ορχήστρα

&&&&&&&&&&&&&&&

Τρίτη 16 Αυγούστου 2106 (21:00) – ΦΙΛΙΑΤΡΑ 
Αφιέρωμα στον Δημήτρη Περδικόπουλο

&&&&&&&&&&&&&&&

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016 (11:00) 
ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ 
Παραδοσιακό αλώνισμα

&&&&&&&&&&&&&&&

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016 (19:00) 
ΠΕΛΕΤΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ 
Ομιλία με θέμα: 
Η Ιστορία του Συλλόγου Δημομαριωτών Αμερικής «Αθηνά»

&&&&&&&&&&&&&&&


ΤΕΓΕΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 
133η Εμποροπανήγυρη 
46η Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας

&&&&&&&&&&&&&&&

ΝΑΥΠΛΙΟ, Φουγάρο – Έκθεση κρασιών Νεμέας

&&&&&&&&&&&&&&&

ΝΕΜΕΑ, Σύνδεσμος Οινοποιών – Έκθεση κρασιών Νεμέας

&&&&&&&&&&&&&&&

Δήμος Σπάρτης, Πολιτιστικό καλοκαίρι 2016  
Εκδηλώσεις στην Αγόριανη

&&&&&&&&&&&&&&&

ΣΚΙΡΙΤΕΙΑ 2016 / ΚΟΛΛΙΝΕΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

&&&&&&&&&&&&&&&

Δήμος Καλαβρύτων – Πολιτιστικός Αύγουστος 2016
Τρίτη 16 Αυγούστου, στις 20:00
Μουσική εκδήλωση 
με τη Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων
Δάφνη, Κεντρική Πλατεία

&&&&&&&&&&&&&&&

Εκδηλώσεις στη Νυμφασία Αρκαδίας – Καλοκαίρι 2016
16/8/2016 Τρίτη 20:00 μ.μ.
Δημοτικό Σχολείο 
Ομιλία από τον Καθηγητή Φιλόλογο κ. Κων/νο Γιαννημάρα 
με θέμα «Προσπάθεια προσέγγισης βιοποριστικής 
και πολιτιστικής ανέλιξης του ανθρώπου»

&&&&&&&&&&&&&&&


ΝΑΥΠΛΙΟ, Πλατεία Ωνάση – Έκθεση Βιβλίου


&&&&&&&&&&&&&&&


Δήμος Μονεμβασίας 2016

&&&&&&&&&&&&&&&


ΠΗΓΗ:
Pelopolitismos

Ζώδια σήμερα 16 Αυγούστου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Η μέρα σας βοηθά σήμερα να έρθετε πιο κοντά με τους στόχους σας και με όλα όσα θέλετε να καταφέρετε. Ασχολείστε με θέματα που έχουν να κάνουν με τα επαγγελματικά σας και χαράζετε μία νέα πορεία σε αυτόν τον τομέα. Σήμερα επίσης ανοίγετε την καρδιά σας στο νέο, σε νέες ερωτικές περιπέτειες και νιώθετε πως η συναισθηματική ολοκλήρωση έρχεται μέσα από την ανταλλαγή συναισθημάτων. Εσείς οι δεσμευμένοι δεν αφήνετε σήμερα να πέσει τίποτα κάτω, φροντίζετε να κάνετε το ταίρι σας να περάσει τέλειες στιγμές μαζί σας και χαίρεστε που είστε ο ένας για τον άλλον. 

ΤΑΥΡΟΣ
Στρέφετε το ενδιαφέρον σας σήμερα στον εαυτό σας και σε όλα αυτά που θέλετε να πετύχετε, έτσι ώστε να νιώθετε όμορφα και να περάσετε μία ξέγνοιαστη μέρα. Σύμμαχοι σε αυτήν την κατεύθυνση θα είναι οι φίλοι σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, που δε θα σας αφήσουν στιγμή να βαρεθείτε. Στα αισθηματικά σας εσείς οι αδέσμευτοι αναζητάτε εμπειρίες που θα σας βγάλουν από τη μοναξιά και θα σας χαρίσουν στιγμές ερωτικές. Οι δεσμευμένοι κινείστε στα μονοπάτια πάθους με το ταίρι σας και φροντίζετε να δείχνετε τα συναισθήματά σας.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Φίλοι μου Δίδυμοι, σήμερα θα ακούσετε τη “συγγνώμη” που αναμένετε εδώ και καιρό. Θα νιώσετε δικαίωση, θα κλείσουν οι ανοιχτές συναισθηματικές πληγές σας, ουσιαστικά θα διορθώσουν τα κακώς κείμενα. Το ταίρι σας, με δική του πρωτοβουλία θα ανοίξει συζήτηση ξεκαθαρίσματος, η διαλλακτική σας στάση θα φέρει θερμό ερωτικό αποτέλεσμα. Ανάμεσα σε εσάς και σε πρόσωπο που επιθυμείτε σχέση μαζί του εδώ και αρκετό καιρό, σήμερα τα γεγονότα θα ενεργοποιήσουν τα νήματα καταλήγοντας σε ερωτική ένωση που θα έχει μακροχρόνια πορεία. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Τη σημερινή μέρα θα είστε ιδιαίτερα συναισθηματικοί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σας και θα αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις γύρω σας με μία διαφορετική ματιά, πιο ήπια και πιο συγκαταβατική. Αναζητάτε τα πρόσωπα εκείνα που είναι σε θέση να σας στηρίξουν, να σας ακούσουν και θα είναι εκεί για εσάς με κάθε τρόπο. Στα αισθηματικά σας εσείς οι αδέσμευτοι θα είστε ναι μεν συναισθηματικοί, αλλά αν δε δείτε ότι η άλλη πλευρά δεν ανταποκρίνεται θα μαζευτείτε και θα κλειστείτε στο καβούκι σας. Για εσάς τους δεσμευμένους τη σημερινή μέρα θα επικρατήσει ο ρομαντισμός στη σχέση σας.

ΛΕΩΝ
Οι ρυθμοί της καθημερινότητάς σας αρχίζουν να εξασθενούν κι εσείς βρίσκετε επιτέλους χρόνο να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν και σας βοηθούν να νιώθετε καλά. Η ψυχολογία σας σήμερα θα είναι ανεβασμένη και θα καταφέρετε να καταπιαστείτε με καταστάσεις που σας δημιουργούν μόνο θετικά συναισθήματα. Στην ερωτική σας ζωή εσείς οι αδέσμευτοι επιζητάτε την αύξηση της αυτοπεποίθησής σας και θέλετε να αρέσετε και να σας το δηλώνουν. Οι δεσμευμένοι καταστρώνετε σχέδια με το ταίρι σας για το πώς θα αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το βράδυ σας.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Η σημερινή μέρα σας βρίσκει αρκετά πολυάσχολους, σαν να έχουν μαζευτεί αρκετές υποχρεώσεις από τις προηγούμενες μέρες που δε χωρούν άλλη αναβολή. Βέβαια, εσείς αυτό που επιθυμείτε είναι να ξεμπερδεύετε με όλα αυτά όσο το δυνατόν γρηγορότερα έτσι ώστε να ξεκλέψετε χρόνο για όσα θέλετε εσείς να κάνετε. Μία βόλτα με το ταίρι σας εσείς οι δεσμευμένοι, μία κουβέντα πιο συναισθηματική και μια μεγάλη αγκαλιά θα σας βοηθήσουν στο να νιώσετε συναισθηματική ασφάλεια και ολοκλήρωση.

ΖΥΓΟΣ
Θέματα οικογενειακά ενδεχομένως να έρθουν στο προσκήνιο, με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθείτε αν και δε σας είναι πολύ ευχάριστο αυτό. Θα είστε σήμερα επικοινωνιακοί και οτιδήποτε προκύψει σήμερα θα θελήσετε να το λύσετε με κουβέντα και διάλογο, γιατί επιθυμείτε να μείνετε μακριά από προστριβές και διαξιφισμούς. Στην αισθηματική σας ζωή εσείς οι αδέσμευτοι θα έχετε θετικές εξελίξεις σε ένα ερωτικό θέμα το οποία το τελευταίο διάστημα σας απασχολεί έντονα. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Είναι η μέρα που βάζετε σε απόλυτη προτεραιότητα ότι έχετε παραμελήσει εδώ και καιρό. Νιώθετε την ανάγκη να ξεμπερδεύετε με όλα όσα έχετε αφήσει να διαιωνίζονται και να βρείτε λύσεις στα θέματα αυτά. Η πρακτική αντιμετώπιση των ζητημάτων σας σήμερα θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα προς αυτήν την κατεύθυνση. Στα αισθηματικά εσείς οι δεσμευμένοι θα μιλάτε στο ταίρι σας με λόγια θαυμασμού και αγάπης γιατί νιώθετε πως είστε στη σωστή σχέση με το σωστό άτομο κι αυτό θα σας βγαίνει με κάθε τρόπο προς τα έξω.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Καλό θα είναι σήμερα να αφήσετε κατά μέρος τις έγνοιες που σχετίζονται με την οικονομική σας κατάσταση και να εστιάσετε περισσότερο στις κοινωνικές σας επαφές που θα είναι ενδιαφέρουσες και κάτι καλό μπορεί να προκύψει μέσα από αυτές. Είναι η μέρα που φέρνει θετικές εξελίξεις και νέα στην αισθηματική σας ζωή για εσάς τους αδέσμευτους. Μήπως ένας έρωτας που νιώθετε αρχίζει και έχει ανταπόκριση; Μήπως η καρδιά σας ανήκει κάπου και κάνετε όνειρα για μία σχέση έξω από τα συνηθισμένα;

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Φαίνεται πως καταμεσής του καλοκαιριού σας απασχολούν έντονα τα επαγγελματικά σας και δε σας αφήνουν να ζήσετε ξέγνοιαστες καλοκαιρινές στιγμές. Από τη μία έχετε την επιθυμία για ξεκούραση, αλλά από την άλλη στην άκρη του μυαλού σας υπάρχουν όλα εκείνα που θέλετε να πραγματοποιήσετε σε επαγγελματικό επίπεδο. Στα αισθηματικά σας δείχνετε το ενδιαφέρον σας στο ταίρι σας εσείς οι δεσμευμένοι, αλλά ζητάτε να σας καταλαβαίνει εσάς και τις προτεραιότητες που έχετε θέσει.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Η μέρα σας βρίσκει με αρκετές σκοτούρες, με θέματα που έχουν να κάνουν με βασικούς τομείς της ζωής σας κι εσείς είστε κάπου στη μέση μεταξύ διακοπών και υποχρεώσεων. Αναζητάτε σήμερα λύσεις σε βασικά θέματα της καθημερινότητάς σας και φροντίζετε να μιλήσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα έτσι ώστε να πάρετε τη γνώμη τους. Στα αισθηματικά σας θέλετε να φλερτάρετε και να νιώσετε αυξημένη την αυτοπεποίθησή σας εξαιτίας της αποδοχής που θα απολαμβάνετε. Οι δεσμευμένοι, μην αφήσετε τίποτα να σας χαλάσει τη διάθεση, η νύχτα σας θα είναι ιδιαίτερα ερωτική. 

ΙΧΘΥΣ
Θα έχετε πολύ καλή επικοινωνία με τα αγαπημένα σας πρόσωπα σήμερα και αυτό θα σας βοηθήσει έτσι ώστε να περάσετε αυτό που θέλετε εσείς. Σήμερα θα έχετε την τάση να θέλετε να γίνεται το δικό σας και κανείς δε θα μπορεί να σας χαλάσει χατίρι. Αγαπάτε τους φίλους σας και φροντίζετε να τους το δείχνετε με κάθε τρόπο. Και στην αισθηματική σας ζωή θα είστε ιδιαίτερα εξωστρεφείς και θα δείξετε τα συναισθήματά σας με τρόπο έκδηλο. Οι αδέσμευτοι θα έχετε κατακτήσεις και αυτό θα σας αρέσει πάρα πολύ!


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 16 Αυγούστου


963: Ο Νικηφόρος Β’ Φωκάς στέφεται αυτοκράτορας και θα παραμείνει στο θρόνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας έως τις 10 Δεκεμβρίου 969. Ο Βασίλειος Β’ και ο Κωνσταντίνος Η’ παραμένουν συναυτοκρότορες.



1743: Ο πατέρας του μποξ Jack Broughton διατυπώνει τους πρώτους κανόνες πυγμαχίας στην Αγγλία σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύονται οι κεφαλιές, οι κλωτσιές και τα χτυπήματα κάτω από την κοιλιά. 



1746: Γεννιέται ο Ζοακίν Ζοζέ Ντα Σίλβα, γνωστός ως Τσιραντέντσις, ηγέτης της επανάστασης για την ανεξαρτησία της Βραζιλίας. (Θαν. 21/4/1792)

1841: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τάιλερ, ασκεί βέτο σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα επέτρεπε τη δημιουργία της δεύτερης τράπεζας των ΗΠΑ. Εξαγριωμένα μέλη του κόμματος Whig, διαδηλώνουν έξω από το Λευκό Οίκο και συγκρούονται βίαια με δυνάμεις ασφάλειας.

1858: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζέιμς Μπουκάναν, εγκαινιάζει το νέο υπερατλαντικό τηλεγραφικό καλώδιο για να ανταλλάσσει χαιρετισμούς με τη Βασίλισσα Βικτόρια της Βρετανίας. Το πρωτοποριακό, για εκείνη την εποχή, μέσο επικοινωνίας, δεν θα χρησιμοποιηθεί για πολύ, αφού λόγω αδύναμου σήματος τίθεται εκτός λειτουργίας, λίγες βδομάδες μετά.

1862: Γεννιέται ο κολεγιακός προπονητής Amos Alonzo Stagg του μπέιζμπολ, του αμερικανικού football και του μπάσκετ.

1888: Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ, Armand John.



1888: Γεννιέται ο Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, άγγλος στρατιωτικός, αρχαιολόγος και συγγραφέας, γνωστότερος ως «Λόρενς της Αραβίας». Ηγήθηκε της εξέγερσης των Αράβων εναντίον των Οθωμανών.

1895: Γεννιέται ο Ελβετός μυθιστοριογράφος Άλμπερτ Κοέν

1896: Εντοπίζονται στο Κλόνταϊκ του Βορειοδυτικού Καναδά (ανατολικά των συνόρων με την Αλάσκα) κοιτάσματα χρυσού.

1906: Σεισμός 8,2 ρίχτερ χτυπά τη Χιλή και σκοτώνει 3.886 άτομα.

1912: Συλλαλητήριο των Ηπειρωτών πραγματοποιείται στην Αθήνα, που αντιδρούν στην προσπάθεια αλβανοποίησης της Ηπείρου.



1912: Γεννιέται στο Σαουθάμπτον ο Άγγλος σέντερ φορ Τεντ Ντρέικ (Edward Joseph «Ted» Drake), από τους σημαντικότερους της προπολεμικής εποχής. Δυνατός, γρήγορος, καλός σουτέρ, ήταν πρώτος σκόρερ το 1935 (42 γκολ). Έπαιξε στις Σαουθάμπτον (1931-34) και Αρσεναλ (1934-45). Στην εθνική Αγγλίας έπαιξε 5 φορές (σημείωσε έξι γκολ) από το 1934-38. Πέθανε στις 30 Μαΐου 1995.

1913: Γεννιέται ο Ισραηλινός πολιτικός Menachem Begin, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός του Ισραήλ, το 1977.



1916: Οι στρατιωτικές μονάδες της περιοχής της Θεσσαλονίκης παύουν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση των Αθηνών, συνιστούν την Επιτροπή Εθνικής Αμύνης και αποφασίζουν να πάρουν μέρος στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων της Αντάντ.



1919: Γεννιέται ο Αντώνης Σαμαράκης, έλληνας συγγραφέας. («Ζητείται Ελπίς», «Το Λάθος») (Θαν. 8/8/2003)

1919: Συζητήσεις διεξάγονται για την επίλυση του Θρακικού Θέματος. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις βουλγαρικές απόψεις.



1920: Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής και μυθιστοριογράφος Τσαρλς Μπουκόφσκι. Ο Μπουκόφσκι, γεννήθηκε στη Γερμανία, σε ηλικία όμως μόλις τριών ετών μετακόμισε με τους γονείς του στο Λος Άντζελες. 

1921: Πεθαίνει ο βασιλιάς Πέτρος Α της Σερβίας.

1928: Συλλαμβάνεται στην Washington DC, ο δολοφόνος Πανζράμ, υπεύθυνος για το θάνατο είκοσι ατόμων.

1930: Δημιουργούνται τα πρώτα έγχρωμα κινούμενα σχέδια. Δημιουργός τους ο Αμερικανός Ub Iwerks.

1932: Η Βρετανία εκπονεί νέο εκλογικό σχέδιο για την Ινδία, με το οποίο προβλέπεται η περιορισμένης έκτασης αντιπροσώπευση των ανενδότων.

1935: Γεννιέται ο Έλληνας ποδοσφαιριστής και πλέον προπονητής Ανδρέας Σταματιάδης.



1936: Ολοκληρώνονται οι 11οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου που γίνονται κάτω από το βλέμμα του Χίτλερ. Για πρώτη φορά μεταφέρεται η Ολυμπιακή Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία με 3.075 δρομείς. Στην τελετή έναρξης της 1ης Αυγούστου σημαιοφόρος της Ελληνικής Ομάδας είναι ο 67χρονος Σπύρος Λούης, που τον έχει προσωπικά προσκαλέσει ο Χίτλερ. Πρωτοεμφανίζονται το μπάσκετ και το χάντμπολ. Παίρνουν μέρος 3.410 αθλητές και 328 αθλήτριες από 46 κράτη. Αθλητής των αγώνων αναδεικνύεται ο Τζέσε Όουενς, που κερδίζει 4 χρυσά μετάλλια: στα 100μ (10.3 στις 3/8), στα 200μ (20.7 στις 5/8), στο άλμα εις μήκος (8.06 στις 4/8) και στα 4x100μ (39.8 στις 9/8) ρεκόρ που θα επαναλάβει ο Carl Lewis το 1984 στο Λος Άντζελες, που όπως και ο Owens είναι γεννημένος στην Αλαμπάμα. Η Ελλάδα έμεινε χωρίς μετάλλιο.



1936: Βιβλία με «ανθελληνικό» περιεχόμενο καίγονται σε κεντρικές πλατείες ελληνικών πόλεων από ανθρώπους της δικτατορίας Μεταξά. Ανάμεσά τους, βιβλία των Γκαίτε, Σω, Φρόιντ, Τολστόι.



1938: Πεθαίνει ο Αμερικανός τραγουδιστής των μπλουζ και κιθαρίστας Ρόμπερτ Τζόνσον.

1939: Το Ράιχ απορρίπτει το αίτημα της Πολωνίας, διεκδικώντας και το Λιμόρτζε και το Ντάντσιχ.

1940: Γεννιέται στο Σίδνεϊ, ο Αυστραλός σκηνοθέτης και ηθοποιός Bruce Beresford.

1941: Ο Στάλιν συμφωνεί να γίνουν συνομιλίες μεταξύ ΕΣΣΔ, ΗΠΑ και Βρετανίας. 



1943: Διαπράττεται μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην ιστορία της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα στο χωριό Κομμένο του νομού Άρτας.

1946: Γεννιέται ο Μασούντ Μπαρζανί, ηγέτης του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος.

1946: Μαζικές διαδηλώσεις ξεκινούν στην Καλκούτα που τελικά οδηγούν στον θάνατο 4.000 ατόμων.

1948: Πεθαίνει στη Νέα Υόρκη ο θρύλος του μπέιζμπολ Babe Ruth από καρκίνο του οισοφάγου σε ηλικία 53 ετών.

1949: Πεθαίνει η μυθιστοριογράφος Μάργκαρετ Μίτσελ.

1950: Γεννιέται ο πρώτος ολυμπιονίκης του Trinidad and Tobago, Hasely Joachim Crawford.

1951: Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ζητούν από την Αίγυπτο να άρει την απαγόρευση διέλευσης από τη Διώρυγα του Σουέζ των ισραηλινών πλοίων. Παράλληλα, η Αίγυπτος ζητά να αποσυρθούν τα βρετανικά στρατεύματα από την περιοχή.

1954: Το "Sports Illustrated" κυκλοφορεί για πρώτη φορά από την εταιρεία Time Inc. και κοστίζει 25 σεντς. Υποστηρίζεται ότι 250.000 συνδρομές είχαν πουληθεί πριν ακόμα το περιοδικό βγει από το τυπογραφείο.

1956: Πεθαίνει ο ηθοποιός Μπέλα Λουγκόζι, χαρακτηριστικός πρωταγωνιστής των ταινιών του Εντ Γουντ.

1958: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Άντζελα Μπασέτ.



1958: Γεννιέται η ντίβα της ποπ και ηθοποιός Μαντόνα, κατά κόσμο Μαντόνα Λουίζ Βερόνικα Τσικόνε.

1960: Ο Τζόζεφ Κίτινγκερ, πέφτει με αλεξίπτωτο από τα 31.330 μέτρα, πάνω από το Νιού Μέξικο. Μέχρι το 2003, διατηρεί το παγκόσμιο ρεκόρ ύψους αλλά και ελεύθερης πτώσης, καθώς πέταξε χωρίς να ανοίξει το αλεξίπτωτο τα πρώτα 25.700 μέτρα.



1960: Επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος, με αντιπρόεδρο τον τουρκοκύπριο Κιουτσούκ.

1962: Ο μάνατζερ των Beatles, Ράιαν Έμπσταϊν, διώχνει από το συγκρότημα τον ντράμερ Πιτ Μπεστ και προσλαμβάνει στη θέση του τον Ρίγκο Σταρ. Περίπου ένα μήνα αργότερα, το συγκρότημα θα ηχογραφήσει την πρώτη του επιτυχία "Love me do".

1964: Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, με πραξικόπημα, αντικαθίσταται ο στρατηγός Nguyen Khanh αναλαμβάνει κυβερνήτης του Νοτίου Βιετνάμ και δημιουργεί νέο σύνταγμα, το κείμενο του οποίου συντάσσεται με τη βοήθεια της αμερικανικής πρεσβείας

1968: Οι «Jackson Five», το μικρότερο μέλος των οποίων ήταν ο Μάικλ Τζάκσον, κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους δίπλα στη Νταϊάνα Ρος και τις «Σαμπρίμς», σε συναυλία στην Καλιφόρνια.

1968: Γεννιέται μία από τις μεγαλύτερες σκιέρ του κόσμου, η Mateja Svet από τη Σλοβενία.



1969: Ο γιατρός Βασίλης Τσιρώνης καταλαμβάνει αεροπλάνο της Ολυμπιακής, που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα - Αγρίνιο - Ιωάννινα με 28 επιβαίνοντες και το οδηγεί στα Τίρανα της Αλβανίας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εκφράσει τη διαμαρτυρία του για το δικτατορικό καθεστώς της Ελλάδας.



1971: Πεθαίνει ο Σπύρος Σκούρας, Ελληνοαμερικάνος που διετέλεσε πρόεδρος της Spyros Twentieth Century Fox

1972: Στο Μαρόκο, σε μια απροσδόκητη επίθεση, η πολεμική αεροπορία επιτίθεται εναντίον του αεροπλάνου που μετέφερε τον βασιλιά Χασάν Β. Ηγέτης της εξέγερσης είναι ο συνταγματάρχης Κουέρα, ενώ από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα.

1974: Γεννιέται ο Φιλανδός παίκτης του μπιλιάρδου, Ρόμπιν Χουλ



1974: Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά την αυτοεξορία του λόγω της δικτατορίας.



1975: Πεθαίνει ο Σοβιετικός δρομέας μεγάλων αποστάσεων Βλαντιμίρ Κουτς.



1977: Πεθαίνει ο βασιλιάς του rock n roll Έλβις Πρίσλεϊ.

1983: Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος παραδέχεται ότι, ο πρώην αξιωματικός της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι, ο άνθρωπος, που στη Γαλλία αποκαλείται Χασάπης της Λυών, ήταν κατάσκοπος των Αμερικανών, από τους οποίους βοηθήθηκε για να διαφύγει στη Βολιβία μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.



1983: Γεννιέται ο μπασκετμπολίστας Νίκος Ζήσης.

1987: Αεροσκάφος τύπου Douglas DC-9 που εκτελούσε την πτήση 255 των Northwest Airlines συντρίβεται λίγο μετά την απογείωση του από το Μητροπολιτικό αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ. Μοναδική επιζήσασα από τους συνολικά 156 επιβαίνοντες η τετράχρονη Σεσίλια Σίσαν.

1988: Ξεκινάει το διεθνές φιλικό τουρνουά του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη με συμμετοχή του Άγιαξ, της Πενιαρόλ και της Ατλέτικο Μαδρίτης. Με την Πενιαρόλ παίζει ο Zico και με τον Ολυμπιακό ο Detari.

1989: 43 άτομα σκοτώνονται και 300 τραυματίζονται κατά την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου.

1990: Στη Νότια Αφρική, 140 άτομα χάνουν τη ζωή τους στις φυλετικές ταραχές σε κωμοπόλεις γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ.

1991: Το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ εγκρίνει την επανάληψη των ιρακινών εξαγωγών πετρελαίου για ένα εξάμηνο.

1992: Η τουρκοκυπριακή πλευρά αρνείται, για άλλη μια φορά, την επιστροφή της Μόρφου.

1993: 100 Βρετανοί βουλευτές όλων των παρατάξεων υπογράφουν ψήφισμα, ζητώντας από την κυβέρνησή τους να ασκήσει την επιρροή της, για την παράδοση της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

1994: Τη δυσμενή θέση της γυναίκας σε ό,τι αφορά τον οικογενειακό προγραμματισμό, επισημαίνει η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τον παγκόσμιο πληθυσμό.



1995: Ο Αιθίοπας Haile Gebrselassie σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 5000μ του Κενυάτη Moses Kiptanui κατά 11 δευτερόλεπτα με χρόνο 12:44.39 στο μήτινγκ της Ζυρίχης. O Kiptanui απαντάει κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ στα 3000μ φυσικά εμπόδια με 7:59.18 και γίνεται ο πρώτος δρομέας που σπάει το φράγμα των 8 λεπτών.

1996: Κηδεύεται στο Παραλίμνι της Κύπρου το δεύτερο θύμα της τουρκικής θηριωδίας, Σολωμός Σολωμού.

1997: Με τιμές κράτους γίνεται δεκτός στη Χίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.



1999: Ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο ο Maurice Greene (9.79 στην Αθήνα) συλλαμβάνει και παραδίδει στην ασφάλεια του αεροδρομίου της Σεβίλλης έναν Γάλλο που προσπάθησε να κλέψει την τσάντα και το πορτοφόλι του συναθλητή και φίλου του Larry Wade.

2003: Πεθαίνει ο Idi Amin, δικτάτορας της Ουγκάντα από το 1971 ως το 1979.

2004: Το πρώτο μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Είναι χάλκινο και το κατακτά ο Λεωνίδας Σαμπάνης στην κατηγορία των 62 κιλών της άρσης βαρών. Λίγες μέρες αργότερα ο έλληνας ολυμπιονίκης θα βρεθεί ντοπαρισμένος και το μετάλλιο θα του αφαιρεθεί. Την ίδια μέρα, ο Θωμάς Μπίμης και ο Νίκος Συρανίδης κατακτούν το πρώτο χρυσό για την Ελλάδα στις καταδύσεις από βατήρα τριών μέτρων.



2005: Πεθαίνει η Βίκυ Μοσχολιού, λαϊκή τραγουδίστρια.



2008: Πεθαίνει  η Ρουμάνα αθλήτρια της γυμναστικής Έλενα Λεουστεάνου (Elena Leuşteanu), 73 χρόνων. Είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης σε ομαδικό και έδαφος και ομαδικό το 1960 στη Ρώμη. Ήταν 3η στο ομαδικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1958 στη Μόσχα, ενώ ήταν 2η στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα το 1957 στο Βουκουρέστι (τρία ασημένια) και το 1959 στη Κρακοβία (δύο ασημένια). Είχε γεννηθεί στις 4 Ιουλίου 1934 στο Τσερνίβσκι της Ουκρανίας.

2010: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο «αόρατος δικτάτορας» Δημήτρης Ιωαννίδης.