16.8.16

«Φως» στα έργα του ναού του Επικούριου Απόλλωνα


Στις αρχές του 2017 τοποθετείται η επανέναρξη των έργων στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ.«Πατρίς», καθώς το υπουργείο Πολιτισμού έχει δρομολογήσει την ένταξή τους σε σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, στο οποίο θα ενταχθούν όλα σχεδόν τα έργα αρχαιολογικών μνημείων που είναι στη Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Όπως δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού, τον Οκτώβριο ή το αργότερο το Νοέμβριο του 2016 αναμένεται να έχει ενταχθεί και επίσημα στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, μετά την Ακρόπολη και τη Βεργίνα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 2,5 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων έργων, από τα οποία ολοκληρώθηκε μόνο η α’ φάση με μειωμένο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο (1,1 εκατ. ευρώ).

«Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, όπως και όλα τα μνημεία της UNESCO, έχει προταθεί για ένταξη στο νέο πρόγραμμα προστασίας, αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η ένταξη τοποθετείται το αργότερο το Νοέμβριο του 2016. Υπάρχει ήδη εγκεκριμένη μελέτη, συνεπώς όλα είναι θετικά και θα υλοποιηθούν με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές που προβλέπονται από την UNESCO», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά στην εφ.«Πατρίς».

Τι προβλέπει η πρόσκληση για τη συνέχιση των έργων

Σύμφωνα με την πρόσκληση που δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουλίου, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συνέχιση των αναγκαίων εργασιών για την αποκατάσταση, τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων μείζονος σημασίας, που εντάσσονται στον Κατάλογο Μνημείων UNESCΟ. Oι απαιτούμενες εργασίες συνάδουν με τις διεθνείς απαιτήσεις για την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση σημαντικών τόπων και μνημείων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα είχαν αρχικό προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ και προέβλεπαν δύο υποέργα: ένα Υποέργο αρχαιολογικής αυτεπιστασίας με προϋπολογισμό 1,65 εκατ. ευρώ και ένα υποέργο με εξωτερική ανάθεση για την αντικατάσταση του στεγάστρου του μνημείου. Στο έργο της αρχαιολογικής αυτεπιστασίας η δεύτερη φάση δεν υλοποιήθηκε, λόγω καθυστερημένης έγκρισης της σχετικής μελέτης. Το υποέργο της αντικατάστασης του στεγάστρου απεντάχθηκε, καθώς καθυστέρησαν οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες και όταν επρόκειτο να υπογραφεί η σύμβαση με τον υποψήφιο ανάδοχο, δεν επαρκούσε πλέον ο χρόνος για την υλοποίησή του.​

Το νέο πρόγραμμα στο οποίο εντάσσονται έργα πολιτισμού. έχει τίτλο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία» και φορέας είναι το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Πλέον υπάρχει αισιοδοξία ότι τα έργα θα ξεκινήσουν ξανά, ώστε να ολοκληρωθεί η αλλαγή του στεγάστρου σε ένα από σπουδαιότερα αρχαιολογικά μνημεία της Ελλάδας.


ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου