16.8.16

Γιορτή των πύργων-μνημείων της Μάνης - Εορτασμός Πανσελήνου στην Βάθεια


Αφιερωμένη στα μνημεία και στους πύργους της Μάνης είναι η εκδήλωση που διοργανώνει η Ένωση Απανταχού Μανιατών, υπό το φως της πανσελήνου. Η εκδήλωση με τίτλο «Εορτασμός πανσελήνου: Γιορτή των πύργων-μνημείων της Μάνης» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19/8 και ώρα 21.00 στο Πολιτιστικό – Πνευματικό Κέντρο Ανατολικής Μάνης στη Βάθεια.

Το 2009 η Κασσιανή – Αννίτα Κουτσουβέλη, ηθοποιός, τραγουδίστρια και λογοτέχνιδα, ξεκίνησε για πρώτη φορά τον εορτασμό της πανσελήνου στην ιδιαίτερη πατρίδα της, το χωριό Μουντανίστικα της ορεινής Μάνης. Ο εορτασμός περιλάμβανε ποιήματα γραμμένα από ποιητές της Λακωνίας (Γιάννης Ρίτσος, Νικηφόρος Βρεττάκος κ.ά.). Στόχος της ποιήτριας ήταν η καθιέρωση του εορτασμού της πανσελήνου, ως ενός θεσμού διάδοσης της ποίησης αλλά και στερέωσης και προαγωγής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Tο όραμα της ποιήτριας συνεχίζεται εδώ και επτά χρόνια, παρά το γεγονός ότι η ίδια -ως φυσική παρουσία- δεν είναι πια μαζί μας. Η αγάπη της όμως για την ποίηση, τη μουσική και το τραγούδι, η αστείρευτη δημιουργικότητά της και η βαθιά πίστη της στα ιδανικά των ανθρώπων και στην αδιάκοπη καλλιέργειά τους εμπνέουν ακόμη όλους εκείνους που τιμούν αυτό το θεσμό.

Τα ποιήματα και τα τραγούδια θα ηχήσουν στους «Πύργους της σιωπής», που αντιστέκονται σθεναρά στο πέρασμα του χρόνου και μας περιμένουν εκεί, για να μας ταξιδέψουν με μελωδίες και στίχους στο χρόνο και με τη μαγευτική δύναμη της πανσελήνου και της λακωνικής γης να γίνουμε όλοι μαζί μια φωνή που θα «υπερασπιστεί» την ανάγκη της ψυχής μας για τέχνη.

Παρουσίαση – Επίβλεψη: Αθηνά Σιούτη – Κουτσουβέλη
Σκηνοθεσία και ερμηνεία: Σία Κοσκινά – καλλιτέχνις του μουσικού θεάτρου
Πιάνο και ερμηνεία: Μαυρίκιος Μαυρικίου – μουσικός και ερμηνευτής
Φιλική συμμετοχή: Ελένη Καρακάση – ηθοποιός και τραγουδίστρια
Τα μέλη της «Ορχήστρας των Αισθήσεων»: Στο φλάουτο η Κωνσταντίνα Ρούσσου, στο σαξόφωνο ο Φοίβος Μποζάς, κιθάρα – μπουζούκι ο Γιώργος Ντινάκος
Επιλογή και απαγγελία ποιημάτων: Μαρία Κασιμάτη και Αθηνά Μυλωνά


ΠΗΓΗ: lakonikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου