16.8.16

Ιστιοπλοΐα: Εξασφάλισαν μετάλλιο στα 470 οι Μάντης/Καγιαλής


To πέμπτο μετάλλιο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο είναι γεγονός και προέρχεται από το άθλημα της ιστιοπλοΐας.

Οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής εξασφάλισαν στα 470 μία θέση στο βάθρο, η οποία θα ξεκαθαρίσει αύριο όταν και θα διεξαχθεί η medal race. 

Το ελληνικό πλήρωμα τερμάτισε στη δεύτερη θέση της 10ης ιστιοδρομίας, στην Ολυμπιακή Ρεγκάτα, ανέβηκε στη 2η θέση της γενικής κατάταξης και οι 29 βαθμοί ποινής που τους χωρίζουν από το τέταρτο πλήρωμα (38β.π. έχουν οι Έλληνες, 67β.π. οι 4οι Αμερικανοί) τους... χαρίζουν ένα μετάλλιο, η απόχρωση του οποίου θα γίνει γνωστή αύριο.

Πλέον, οι Μάντης/Καγιαλής θα ριχθούν στην αυριανή medal race όπου μπορούν να διεκδικήσουν ακόμη και το χρυσό μετάλλιο (έχουν σίγουρο το χάλκινο), στόχος που δύσκολα όμως μπορεί να επιτευχθεί, καθώς για να γίνει πραγματικότητα θα πρέπει να τερματίσουν το λιγότερο έξι θέσεις μπροστά από τους Κροάτες Σίμε Φάντελα/Ιγκόρ Μάρενιτς και μία από τους Αυστραλούς Μάθιου Μπέλτσερ και Γουίλ Ράιαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αυριανή medal race οι βαθμοί ποινής διπλασιάζονται, ενώ τα πληρώματα δεν έχουν το δικαίωμα να διαγράψουν κούρσα. Ενημερωτικά στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης βρίσκονται οι Κροάτες Σίμε Φάντελα/Ιγκόρ Μάρενιτς με 27 β.π., κάτι που σημαίνει ότι η διαφορά τους από το ελληνικό πλήρωμα είναι 11 βαθμοί (38β.π.).

Το αυριανό θα είναι το όγδοο μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το δεύτερο στα 470 μετά το χρυσό που είχαν κατακτήσει οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. 

Επίσης, η ελληνική ιστιοπλοΐα επιστρέφει και πάλι στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την... παύση το 2012 στο Λονδίνο, καθώς τελευταίο ήταν το χάλκινο το 2008 στο Yngling (Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη).

Αναλυτικά τα μετάλλια της ελληνικής ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς Αγώνες (3 χρυσά, 2 ασημένια, 2 χάλκινα):

ΧΡΥΣΑ

ΕΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΛΗΡΩΜΑ

1960 Dragon ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος, Οδυσσέας Εσκιτζόγλου, Γεώργιος Ζαΐμης (πλήρωμα Νηρεύς)

1996 Ιστιοσανίδα Νίκος Κακλαμανάκης

2004 470 Γυναικών Σοφία Μπεκατώρου, Αιμιλία Τσουλφά

ΑΣΗΜΕΝΙΑ

ΕΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΛΗΡΩΜΑ

1972 Finn Ηλίας Χατζηπαυλής

2004 Ιστιοσανίδα Νίκος Κακλαμανάκης

ΧΑΛΚΙΝΑ

ΕΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΛΗΡΩΜΑ

1980 Soling Τάσος Μπουντούρης, Αναστάσιος Γαβρίλης, Αριστείδης Ραπανάκης

2008 Yngling Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου