27.5.16

ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ. "Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ


Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος, αύριο Σάββατο 28 Μαΐου, από τις 11:00 το πρωί έως τη 12η μεσημβρινή, μέλη του συλλόγου μας θα βρίσκονται με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο στον πεζόδρομο της οδού Δαναού στο Άργος, προκειμένου να ενημερώσουν τον κόσμο για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος καθώς επίσης και για να πραγματοποιήσει εγγραφές στη νέα ομάδα διακοπής καπνίσματος που ξεκινά σύντομα.

Θα χαρούμε να σας δούμε όλους εκεί!


Ναυτικός Όμιλος Άργους : Νέα Κολυμβητική περίοδος


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.... ΚΟΛΥΜΠΑΜΕ!!! 👙☀🐬🐟 

Την Δευτέρα 30/05/2016 ξεκινάει η νέα καλοκαιρινή κολυμβητική περίοδος! 

Για την πρώτη μόνο εβδομάδα τα τμήματα θα είναι τα εξής:14.30-16.00 ενήλικες, 16.00-17.00 & 17.00-18.00 παιδιά! 

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα παρακάτω τηλέφωνα:
Ρουμελιώτης Νίκος 2751022700
Παπαδοπούλου Δήμητρα 6937242857
Αλωνιστιώτη Ελένη 6983019374

Ο Δήμαρχος Ναυπλίου στην εκκίνηση του Ιστορικού Ράλλυ Ελλάδος


Εκκίνηση Ιστορικού Ράλλυ Ελλάδος (Ακρόπολης). 

Παρασκευή 27/05/2016. 

Ζάπειο ώρα 11:00. 

Ο Δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλαδος κ. Μιχελακάκη.«Το περιβάλλον μέσα από τα μάτια των παιδιών» από το ΚΠΕ Νέας Κίου, στις 3 & 4 Ιουνίου


Υλοποίηση εκδηλώσεων στο Κ.Π.Ε. Νέας Κίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος με τίτλο: «Το περιβάλλον μέσα από τα μάτια των παιδιών» οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Κίο και στη Λέρνα, στις 3 και 4 Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και απευθύνονται σε σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά σε θέματα περιβάλλοντος, να ενθαρρυνθούν, να αναδειχθεί και να επιβραβευθεί η προσπάθειά τους και η συμμετοχή τους σε Περιβαλλοντικά Προγράμματα, γιορτάζοντας όλοι μαζί το τέλος μιας δημιουργικής χρονιάς με ανταλλαγή απόψεων, δράσεων και ιδεών, ώστε η επόμενη σχολική χρονιά να είναι περισσότερο εμπνευσμένη.

Οι εκδηλώσεις θα είναι διήμερες και θα υλοποιηθούν ως εξής:

1η ημέρα: Παρασκευή 3 Ιουνίου

(Σε συνεργασία με το Δήμο Άργους- Μυκηνών, την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, τη συμμετοχή δύο τάξεων από το Δημοτικό Σχολείο Νέας Κίου και το Δημοτικό Σχολείο Μύλων)

08:45 - 09:00 «Μαθαίνουμε για τις ακτές μας, νοιαζόμαστε γι΄ αυτές και συμμετέχουμε ενεργά», Ελένη Πανάγου, υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου

09:00- 09:45 «Όταν οι πηγές της Αργολίδας αναβλύζουν μύθους» Περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου

09:45 - 11:30 Υλοποίηση προγράμματος, επίσκεψη στο πεδίο και εθελοντικός, συμβολικός καθαρισμός της παραλίας της Λέρνας

11:30 - 11:45 Προσφορά δεκατιανού στους συμμετέχοντες

11:45 - 12:15 Συμπλήρωση φύλλων εργασίας του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου

12:15 - 12:30 Απονομή αναμνηστικών συμμετοχής στους συμμετέχοντες

2η ημέρα: Σάββατο 4 Ιουνίου

(Σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Αργολίδας και τη συμμετοχή σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Αργολίδας)

18:00 - 21:00 Παρουσίαση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σχ. έτους 2015-2016 από σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας

21:00 Ελαφρύ γεύμα (Μπουφές)

ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ - Ανακοίνωση


Οι ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ Αθλητικός Σύλλογος Αργολίδας ανοίγουν την κολυμβητική καλοκαιρινή περίοδο 2016 στο κολυμβητήριο Ναυπλίου και υποδέχονται τους μικρούς και μεγάλους κολυμβητές για πολλές βουτιές και εκμάθηση σωστής κολύμβησης.

Με αγάπη σε όλους τους αθλητές – κολυμβητές της και πιστή στον υγιή αθλητισμό που πρεσβεύει, η Διοίκηση των ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ καλωσορίζει στην οικογένεια της ομάδας της, παλιούς και νέους μικρούς και μεγάλους κολυμβητές.
Υπό την καθοδήγηση της ειδικευμένης στην κολύμβηση προπονήτριας Κατερίνας Δημακοπούλου (MSC Παιδαγωγική και δημιουργική μάθηση στην κολύμβηση και MSC Μεγιστοποίηση απόδοσης και επίδοσης στην κολύμβηση) λειτουργούν εκπαιδευτικά τμήματα: Βρεφικής κολύμβησης -Κολύμβηση νηπίων - Αρχάριοι κολυμβητές - Προχωρημένοι κολυμβητές - Εκμάθηση κολύμβησης – Αγωνιστική κολύμβηση - Εφηβικά – Ενηλίκων -Aqua fitness - Ναυαγοσωστική - Αποκατάσταση παθήσεων και τραυματισμών - Οικογενειακή κολύμβηση.

Παράλληλα συνεχίζουμε την αγωνιστική κολύμβηση με αθλητές που συμμετέχουν στα πανελλήνια πρωταθλήματα πραγματοποιώντας μεγάλες επιτυχίες.

Το Δ. Σ. του συλλόγου ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ και οι προπονητές θα σας περιμένουν καθημερινά από την Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 στο κολυμβητήριο Ναυπλίου προκειμένου να κάνουν την Κολύμβηση τρόπο ζωής – Τρόπο να ζεις!

Πληροφορίες: 6972233590
Facebook: Ιπτάμενοι Αθλητικός Σύλλογος Αργολίδας
e-mail: iptamenoi_omada@yahoo.grΥποδοχή της τιμίας και άφθαρτης χειρός της Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής και τεμαχίου Τιμίου Ξύλου, από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ
ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΝΑΥΠΛΙΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Υποδοχή της τιμίας και άφθαρτης χειρός της Αγίας, Ενδόξου, Μυροφόρου και Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής και τεμαχίου Τιμίου Ξύλου, από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 και ώρα 19:00, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου (συμβολή των οδών Πλαπούτα και Συγγρού – δίπλα στο ΚΤΕΛ).

Παρασκευή 3 Ιουνίου
Ώρα 7:00 μ.μ. Υποδοχή υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ.κ. Νεκταρίου. Λιτανευτική πομπή προς τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου. 
Ώρα 7:15 μ.μ. Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ.κ. Νεκταρίου.
Ώρα 21:00 – 01:00 μ.μ. Ιερά Αγρυπνία χοροστατούντος και λειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπυ Επιδαύρου κ.κ. Καλλινίκου.

Σάββατο 4 Ιουνίου 
Ώρα 7:00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία – Ιερά Παράκληση - Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Ναυπλίου.
Ώρα 6:00 μ.μ. Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός – Ομιλία υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ.κ. Καλλινίκου.

Κυριακή 5 Ιουνίου 
Ώρα 7:00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία χοροστατούντος και λειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ.κ. Νεκταρίου.
Ώρα 11:00 π.μ. Ιερά Παράκληση.
Ώρα 6:00 μ.μ. Εσπερινός - Ιερό Ευχέλαιο.
Δευτέρα 6 Ιουνίου
Ώρα 7:00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία. 
Ώρα 11:00 π.μ Αναχώρηση.

ΕΚ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΑΛΦΑ ΩΜΕΓΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - super προσφορά για το Νομό Αργολίδας


Ανοιχτές Πόρτες 2016 στα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας


Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαΐου  από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, οι Έλληνες οινοπαραγωγοί περιμένουν τους φίλους του κρασιού στα επισκέψιμα οινοποιεία τους για ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, εκδηλώσεις, δώρα και πολλές εκπλήξεις!

Πρόκειται για την ανοιξιάτικη εορταστική εκδήλωση των οινοποιείων των «Δρόμων του Κρασιού» η οποία έχει καθιερωθεί στη χώρα μας, με στόχο το κάθε οινοποιείο που συμμετέχει σε αυτή να δημιουργήσει ένα γεγονός γύρω από το κρασί που θα φέρει τον καταναλωτή κοντά στο χώρο παραγωγής του.

Προγραμματίστε από τώρα το Σαββατοκύριακο σας και  επισκεφτείτε όσα περισσότερα οινοποιεία μπορείτε, σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκεστε,  μυηθείτε στον μαγευτικό κόσμο του κρασιού, γνωρίστε τη διαδικασία της οινοπαραγωγής και δοκιμάστε εξαιρετικά Επώνυμα Ελληνικά Κρασιά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα οινοποιεία της κάθε περιοχής και τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει, μπορείτε να μάθετε από τις Περιφερειακές Ενώσεις Οινοπαραγωγών:

Για την Βόρεια Ελλάδα :
Οίνοι Βορείου Ελλάδος (EN.O.A.B.E.)
τ.  2310 281617 – e. info@wineroads.gr
f: www.facebook.com/winesofnorthgreece
www.wineroads.gr – www.winesofnorthgreece.gr

Για την Κεντρική Ελλάδα:
Ένωση Οινοπαραγωγών Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝ.Ο.Α.Κ.Ε.)
τ. 22330 80324 & 210 8075512 – e. info@enoake.gr – www.enoake.gr

Για την Πελοπόννησο:
Ένωση Οινοπαραγωγών Πελοποννήσου  (ΕΝ.Ο.Α.Π.)
τ. 2710 544450 – e. enoap@tselepos.gr - www.enoap.gr
F: https://www.facebook.com/WinesOfPeloponnese - T. https://twitter.com/ENOAP1 

Για τα νησιά του Αιγαίου:
Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝ.Ο.Α.Ν.Α.)
τ. 22420 69860 – e. enoanawines@gmail.com - aegeanwineries.blogspot.gr

Για την Κρήτη:
Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης
τ. 2810 300688 – e. info@winesofcrete.gr – www.winesofcrete.gr

Ή στο portal του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού: www.newwinesofgreece.com ή εδώ.
Η είσοδος είναι δωρεάν!

Τακτική συνεδρίαση σήμερα, του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας


Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας θα πραγματοποιηθεί στην Δημητσάνα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, σήμερα Παρασκευή 27 του μηνός Μαΐου έτους 2016 και ώρα 19:30 για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:

1.Υποβολή πρότασης για ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα της Προμήθειας Συστήματος Τηλεμετρίας και Ελέγχου Διαρροών και ποιότητας στο Δίκτυο Ύδρευσης του Δήμου Γορτυνίας.

2.Υποβολή πρότασης για ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα του έργου με τίτλο «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Τροπαίων».

3.Υποβολή πρότασης για ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα του έργου με τίτλο «Εσωτερικό Δίκτυο Ύδρευσης του Οικισμού Δημητσάνας».

4.Αποδοχή Β΄Φάσης και ολόκληρης μελέτης με τίτλο «Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης από Κοκκαλιάρα προς Μουριά, Πουρναριά και Ξηροκαρύταινα» και υποβολή σε συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα.

5.Αποδοχή μελέτης «Μελέτη Αποκατάστασης Σχολαρχείου Βελημαχίου».

6.Αποδοχή μελέτης «Μελέτη Αναπλάσεων Παραδοσιακών Οικισμών Δήμου Γορτυνίας».

7.Έγκριση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης έργου «Κέντρο προβολής των παραδοσιακών τεχνών του μετάλλου στην Στεμνίτσα».

8.Έγκριση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης έργου «Ανάπλαση οικισμού Τ.Κ. Τροπαίων»
.
9.Απευθείας ανάθεση της εργασίας συντήρησης και επισκευή οχημάτων.

10.Φιλοξενία εθνικών ομάδων πετοσφαίρισης γυναικών, Ρουμανίας και Σλοβενίας στα πλαίσια διεξαγωγής στην Μεγαλόπολη αγώνων European League Γυναικών.

11.Ενίσχυση διοργάνωσης ποδηλατικού γύρου στην Γορτυνία.

12.Έγκρισης εργασιών σε δημοτικό δρόμο Τ.Κ. Ζάτουνας από Κωνσταντίνα Μαυρίκη για την διέλευση αγωγού αποχέτευσης.

13.Έγκριση εργασιών στήριξης μάνδρας από ιδιώτη εντός της Τ.Κ. Σπάθαρη.

14.Έγκριση εργασιών συντήρησης και επισκευής υποδομών ύδρευσης (υδροσυλλογών) στην Τ.Κ. Στεμνίτσας με δαπάνη ιδιώτη Αθανασίου Γαρταγάνη.

15.Προμήθεια βιβλίων τοπικού - ιστορικού ενδιαφέροντος.

16.Αίτημα Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Πυρραίων «Ο άγιος Γεώργιος» για παραχώρηση του κοινοτικού γραφείου στην Τ.Κ. Πυρρή.

17.Διαγραφή τελών και προσαυξήσεων με εισήγηση Ο.Ε. απ. αρ. 59/2016 και 111/2016.

18.Αναπροσαρμογή μισθώματος ακινήτου «Εργαστήριο Ξυλογλυπτικής» στην Τ.Κ. Ελάτης με εισήγηση Ο.Ε. απ. αρ. 40/2016.

19.Ορισμός υπολόγου για είσπραξη εσόδων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

20.Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής για την οικονομική ενίσχυση απόρου.

21.Έγκριση Ισολογισμού 2015 της ΔΗΚΕΓ.

22.Αναμόρφωση Προϋπολογισμού και Σχεδίου Δράσης 2016 της ΔΗΚΕΓ

23.Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016 Δήμου Γορτυνίας.

Εθελοντές δύτες (οι «Loutraki divers») καθαρίζουν τον βυθό από συσσωρευμένα απορρίμματα


«Φανταστείτε την αυλή σας να ήταν γεμάτη σκουπίδια, δεν θα αισθανόσασταν την ανάγκη να την καθαρίσετε;»

Με αυτή την ερώτηση ο Χρύσανθος Χόρμπας επιχειρεί να εξηγήσει στην «Κ» την πρωτοβουλία της ομάδας του, «Loutraki divers», να καθαρίσουν τον ελληνικό βυθό. 
Είναι όλοι τους εθελοντές δύτες που επιχειρούν σε συνεργασία με τοπικές αρχές σε λιμάνια, προκειμένου να καθαρίσουν τον βυθό από συσσωρευμένα απορρίμματα. 
«Όσοι ασχολούμαστε με την κατάδυση, θεωρούμε τον βυθό ως έναν δικό μας κόσμο και είναι φυσικό να θέλουμε να τον βλέπουμε καθαρό». 

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013 και μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 65 δράσεις στο Λουτράκι, το οποίο αποτελεί και την έδρα των εθελοντών, την Κόρινθο, τις Σπέτσες, τη Βάρκιζα, τον Πόρο και την Ύδρα. 
Στις δράσεις συμμετέχουν οχτώ άτομα, έξι δύτες και δύο βοηθοί στην επιφάνεια, και στη διάρκεια των τριών χρόνων της δράσης τους έχουν βγάλει από τον βυθό 12 τόνους και 273 κιλά σκουπίδια. 
«Ως ομάδα προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις και πλέον το αποτέλεσμα είναι μετρήσιμο». 

Πριν από μερικούς μήνες, η ομάδα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα επιχείρηση καθαρισμού στο λιμάνι της Ύδρας, διάρκειας τριών ημερών και κάτι παραπάνω από τριάντα ώρες καταδύσεων. 
«Βγάλαμε πέντε τόνους απορριμμάτων και υπολείπονται ακόμη περίπου 30 τόνοι σκουπιδιών», λέει ο κ. Χόρμπας, εξηγώντας ότι στα πολυσύχναστα λιμάνια τις χώρας συγκεντρώνονται τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων, καθώς η συνεχής εντατική κίνηση δεν επιτρέπει τον συστηματικό καθαρισμό.

«Όταν ο Δήμος έμαθε για μας, μας κάλεσε αμέσως να επιχειρήσουμε στο λιμάνι». Πέντε τόνους σκουπίδια στα οποία συμπεριλαμβάνονται 72 λάστιχα φορτηγών και αυτοκινήτων, 32 μπαταρίες σκαφών και χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια, πιάτα, καθώς και μία ηλεκτρική σκούπα ήταν ο απολογισμός της επιχείρησης. 

Σε ένα νησί όπως η Yδρα βέβαια, που δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, το να βρίσκεις στον βυθό ελαστικά και μπαταρίες είναι οξύμωρο, αλλά όπως εξηγεί ο κ. Χόρμπας, στο λιμάνι υπάρχουν τα ελαστικά τα οποία βοηθούν τα σκάφη να προσεγγίζουν τον μόλο χωρίς να υποστούν φθορά και με το πέρασμα των χρόνων αυτά τα ελαστικά καταλήγουν στη θάλασσα. 

«Όπου υπάρχει ανθρώπινη παρουσία υπάρχουν και σκουπίδια, αλλά το πρόβλημα στην Ύδρα ήταν συσσωρευμένο για χρόνια, έτσι μας αναζήτησαν οι τοπικές αρχές όταν έμαθαν για τη δράση μας. Με το που πετάς κάτι στον βυθό εξαφανίζεται και έτσι είναι η εύκολη λύση να ξεφορτωθείς αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι».

Το ενδιαφέρον είναι ότι η ομάδα ετοιμάζει μια έκθεση με τα ιστορικά ευρήματα που έχουν συγκεντρωθεί. Μερικά από αυτά είναι όπλα από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μολυβένιες σφαίρες του 1800, πορσελάνες της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας αλλά και συλλεκτικά μπουκάλια μπίρας και πορτοκαλάδας. 

Οι δράσεις των δυτών του Λουτρακίου υποστηρίζονται από πολλούς φορείς και οργανώσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Ο αρμόδιος φορέας για την προστασία των θαλασσών και των ακτών είναι η HELMEPA, και όπως αναφέρει στην «Κ» ο διευθυντής προγραμμάτων, Κώστας Τριανταφύλλου, τα ευρήματα των δυτών από τον βυθό, είναι άκρως ανησυχητικά για το θαλάσσιο οικοσύστημα. 

Καταγραφή 
«Τα προβλήματα εντοπίζονται γύρω από κατοικημένες περιοχές όπου επτά στα δέκα απορρίμματα καταλήγουν στη θάλασσα. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να καταγράφουμε τα είδη των σκουπιδιών και να ενημερώνουμε τις Αρχές βάσει της οδηγίας της Ε.Ε. για τη θαλάσσια στρατηγική». 

Η οργάνωση Loutraki divers συνεργάζεται με την αντίστοιχη της Αγγλίας που ονομάζεται NARC και αποτελεί την πρώτη ομάδα στην Ευρώπη που ασχολήθηκε με τον θαλάσσιο καθαρισμό. Οι δύο ομάδες από κοινού πρόκειται να οργανώσουν δράση καθαρισμού από τις 7 έως τις 12 Ιουλίου στο Ναύπλιο, την Κόρινθο και το Λουτράκι, με στόχο να βγάλουν από τον βυθό πάνω από 2 τόνους σκουπίδια σε κάθε περιοχή.

Τουρνουά Παλαιμάχων Αργολίδας 28-29 Μαΐου 2016


Από την οργανωτική επιτροπή του τουρνουά Παλαιμάχων ανακοινώνεται ότι οι αγώνες θα γίνουν το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαΐου 2016.

Α΄ΟΜΙΛΟΣ
ΟμάδεςΓήπεδοΗμέραΗμ/νίαΏρα  
ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ - ΟΡΦΕΑΣΠΡΟΣΥΜΝΗΣΣάββατο28/05/1618:00  
ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑΣ - ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥΔΑΚ ΤΙΡΥΝΘΑΣΣάββατο28/05/1618:00  
ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ Β.ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ - ΑΓΑΜΕΜΝΩΝΑΣΤΡΟΥΣΣάββατο28/05/1618:0
 Β' ΟΜΙΛΟΣ
ΟμάδεςΓήπεδοΗμέραΗμ/νίαΏρα  
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ - ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΔΡΕΠΑΝΟΥΔΑΚ ΤΙΡΥΝΘΑΣΚυριακή29/05/1618:00  
ΑΡΙΖΟΝΑ - ΙΟΥΝΗΣ "88ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣΚυριακή29/05/1618:00  
ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΠΑΝΑΡΙΤΙΟΥ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΠΑΝΑΡΙΤΙΟΥΚυριακή29/05/1618:00 

ΠΗΓΗ : argolidaportal.gr

Εκλογές στον Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Αρκαδίας


Ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Αρκαδίας καλεί τα μέλη του σε Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση σήμερα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-05-2016 και ώρα 18:00 στα Γραφεία του ΤΕΕ - Περιφερειακού Τμήματος Πελ/σου (Ηρώων Πολυτεχνείου αρ.19 - Τρίπολη).

Τα κύρια θέματα της συνέλευσης είναι:
Απολογισμός δράσης Συλλόγου.
Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γ. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ

Ημερίδα για τη διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Γορτυνίας, σήμερα στη Δημητσάνα


Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο "Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς Γορτυνίας - Στρατηγικός Σχεδιασμός Προστασίας και Ανάπτυξης" θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, ώρα 16:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Δημητσάνας.

Πρόγραμμα ημερίδας:

16:00 – 16:15 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΩΝ

16:15 - 16:45 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ – ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Κοσμήτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων, Δήμαρχος Γορτυνίας.

16:45 - 17:30 "ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΛΑΓΚΑΔΙΩΝ" (Ομάδα αποφοίτων ΔΠΜΣ ΕΜΠ "Προστασία μνημείων")

17:30- 18:00 "ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΛΑΓΚΑΔΙΩΝ» Ομάδα αποφοίτων ΔΠΜΣ ΕΜΠ "Προστασία μνημείων")

18:00- 19.30 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΘΕΜΑ:

"Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς Γορτυνίας – Στρατηγικός Σχεδιασμός Προστασίας και Ανάπτυξης"

(Προβλήματα και Κατευθύνσεις Ανάπτυξης, Ζητήματα Ειδικών Όρων Δόμησης, Προοπτικές ένταξης σε προγράμματα χρηματοδότησης, Συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας).

Συμμετέχοντες: ΕΜΠ, Δήμος, Περιφέρεια, ΤΕΕ Πελοποννήσου, Εκπρόσωποι τοπικών Φορέων.


ΠΗΓΗ : arcadiaportal.gr

Η γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στο Γηροκομείο Άργους


Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου στο ομώνυμο εκκλησάκι στο γηροκομείο του Άργους που είναι αφιερωμένο στο Άγιο.

ΠΗΓΗ: argolikeseidhseis.gr

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος


Στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας Επικοινωνίας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2016» (#EUinMyRegion) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο ΤΕΓΕΑΣ σήμερα Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, και ώρα 12:00 μ.μ. για την προβολή του συγχρηματοδοτούμενου έργου «ΕΠΑΝΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΕΓΕΑΣ».

Η Πανευρωπαϊκή εκστρατεία Επικοινωνίας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2016» η οποία λαμβάνει χώρα σε περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχει ως στόχο την ενθάρρυνση των πολιτών προκειμένου αυτοί να ανακαλύψουν και να μάθουν περισσότερα σχετικά με έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) στην Περιφέρειά τους. Για το λόγο αυτό τα συγκεκριμένα έργα προβάλλονται μέσω ποικίλων εκδηλώσεων οι οποίες είναι ανοικτές για το ευρύ κοινό.Οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τα έργα, να ενημερωθούν γι' αυτά και να κοινοποιήσουν εικόνες μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα (socialmedia).

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Υ.Δ. Ε.Π.) Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιόρισε τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκ των οποίων μία θα διεξαχθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο ΤΕΓΕΑΣ, τη Διεύθυνση του οποίου οφείλουμε να ευχαριστήσουμε για την συνεργασία.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα είναι Ελεύθερη η είσοδος για το κοινό.

Στο Μουσείο Τεγέας εκτίθενται ευρήματα από τους προϊστορικούς μέχρι και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους από τη Τεγεάτιδα. Στον επισκέπτη παρουσιάζονται η προϊστορική κατοίκηση στο χώρο της μετέπειτα Τεγέας, η πορεία προς τη συγκρότηση της πόλης, με επίκεντρο τα ιερά της και ιδιαίτερα το Ιερό της Αλέας Αθηνάς, καθώς και η εξέλιξή της μέχρι και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Στον υπαίθριο εκθεσιακό χώρο εκτίθενται επιγραφές από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο της Τεγέας, επιτύμβιες στήλες και αρχιτεκτονικά μέλη. Έχει συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ (ΕΣΠΑ 2007-2013) για τον εξοπλισμό του και τον Απρίλιο 2016 το Μουσείο έλαβε ευρωπαϊκή διάκριση καθώς βραβεύτηκε με την ύψιστη αναγνώριση για εξέχοντα επιτεύγματα από την Κριτική Επιτροπή του European MuseumForum.

Περισσότερες πληροφορίες προς τους ενδιαφερόμενους παρέχονται μέσω των αναρτήσεων στην ιστοσελίδα της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Πελοποννήσου eydpelop.gr.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα επανέλθει με νεότερο Δελτίο Τύπου σχετικά με τις ημερομηνίες των επόμενων εκδηλώσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας Επικοινωνίας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2016».


ΠΗΓΗ: arcadiaportal.gr

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος


Ο Όσιος Ιωάννης γεννήθηκε σε ένα χωριό της λεγομένης Μικράς Ρωσίας, περί το 1690 μ.Χ., από γονείς ευλαβείς και ενάρετους. Όταν έφθασε σε νόμιμη ηλικία στρατεύθηκε, ενώ βασίλευε στη Ρωσία ο Μέγας Πέτρος. Έλαβε μέρος στον πόλεμο που έκανε εκείνος ο τολμηρός τσάρος εναντίον των Τούρκων κατά το 1711 μ.Χ., και συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Τατάρους. Οι Τάταροι τον πούλησαν σε έναν Οθωμανό αξιωματικό Ίππαρχο, που καταγόταν από το Προκόπιον της Μικράς Ασίας, το οποίο βρίσκεται πλησίον στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Ο αγάς τον πήρε μαζί του στο χωριό του. Πολλοί από τους αιχμαλώτους συμπατριώτες του αρνήθηκαν την πίστη του Χριστού και έγιναν Μουσουλμάνοι, είτε γιατί κάμφθηκαν από τις απειλές, είτε γιατί δελεάστηκαν από τις υποσχέσεις και τις προσφορές υλικών αγαθών.

Ο Ιωάννης, όμως, ήταν από μικρός αναθρεμμένος με παιδεία και νουθεσία Κυρίου και αγαπούσε πολύ τον Θεό και την πίστη των πατέρων του. Ήταν από εκείνους τους νέους, όπου τους σοφίζει η γνώση του Θεού, όπως κήρυξε ο σοφός Σολομών, λέγοντας: «Ο δίκαιος είναι γνωστικός και στη νεότητά του. Διότι τιμημένο γήρας δεν είναι το πολυχρόνιο, ούτε μετριέται με τον αριθμό των ετών. Η φρονιμάδα πιο νέους ανθρώπους είναι σεβάσμια ωσάν να είναι φέροντες και ο καθαρός βίος τους κάνει ωσάν να είναι γέροντες πολύμαθοι».

Έτσι, λοιπόν, και ο μακάριος Ιωάννης, έχοντας την σοφία που δίδει ο Θεός σε εκείνους που τον αγαπούν, έκανε υπομονή στη δουλεία και στην κακομεταχείρηση του αφέντη του και στις ύβρεις και τα πειράγματα των Οθωμανών, οι οποίοι τον φώναζαν «κιαφίρη», δηλαδή άπιστο, φανερώνοντάς του την περιφρόνηση και την απέχθειά τους. Στον αφέντη του και σε όσους τον παρακινούσαν να αρνηθεί την πίστη του, αποκρινόταν με σθεναρή γνώμη ότι προτιμούσε να πεθάνει, παρά να πέσει σε τέτοια φοβερή αμαρτία. Στον αγά είπε: «Εάν με αφήσεις ελεύθερο στην πίστη μου, θα είμαι πολύ πρόθυμος στις διαταγές σου. Αν με βιάσεις να αλλαξοπιστήσω, γνώριζε ότι σού παραδίδω την κεφαλή μου, παρά την πίστη μου. Χριστιανός γεννήθηκα και Χριστιανός θα αποθάνω».

Ο Θεός, βλέποντας την πίστη του και ακούγοντας την ομολογία του, μαλάκωσε την σκληρή καρδιά του αγά και με τον καιρό τον συμπάθησε. σε αυτό συνήργησε και η μεγάλη ταπείνωση όπου στόλιζε τον Ιωάννη, καθώς και η πραότητά του.

Έμεινε, λοιπόν, ήσυχος ο μακάριος Ιωάννης από τις υποσχέσεις και απειλές του Οθωμανού κυρίου του, ο οποίος τον είχε διορισμένο στον σταύλο του, για να φροντίζει τα ζώα του. Σε μία γωνιά του σταύλου ξάπλωνε το κουρασμένο σώμα του και αναπαυόταν, ευχαριστώντας τον Θεό, διότι αξιώθηκε να έχει ως κλίνη τη φάτνη στην οποία ανεκλίθη κατά την γέννησή Του ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Ήταν δε αφοσιωμένος στο έργο του, περιποιούμενος με στοργή τα ζώα του κυρίου του, τα οποία αισθάνονταν τόση την προς αυτά αγάπη του Αγίου, ώστε να τον ζητούν όταν απουσίαζε, να τον προσβλέπουν με αγάπη και να χρεμετίζουν με χαρά όταν τα χάιδευε, ωσάν να συνομιλούσαν μαζί του.

Με τον καιρό ο αγάς τον αγάπησε, καθώς και η σύζυγός του, και του έδωσαν για κατοικία ένα μικρό κελλί κοντά στον αχυρώνα. Όμως ο Ιωάννης δεν δέχθηκε και εξακολούθησε να κοιμάται στον σταύλο, για να καταπονεί το σώμα του με την κακοπέραση και με την άσκηση, μέσα στη δυσοσμία των ζώων και στα ποδοβολητά τους. Κάθε νύχτα ο σταύλος γέμιζε από τις προσευχές του Αγίου και η κακοσμία γινόταν οσμή ευωδίας πνευματικής. Ο μακάριος Ιωάννης είχε εκείνο τον σταύλο ως ασκητήριο, και εκεί πορευόταν κατά τους κανόνες των Πατέρων, επί ώρες γονυπετής και προσευχόμενος, κοιμώμενος για λίγο επάνω στα άχυρα, χωρίς άλλο σκέπασμα παρά μία παλαιά κάπα, γευόμενος με διάκριση, πολλές φορές μόνο λίγο ψωμί και νερό, και νηστεύοντας τις περισσότερες ημέρες.

Συνέχεια έψαλλε τους λόγους του ιερού ψαλμωδού: «Ὁ κατοικῶν ἐν βοηθείᾳ τοῦ Ὑψίστου, ἐν σκέπῃ τοῦ Θεοῦ τοῦ οὐρανοῦ αὐλισθήσεται. Ἐρεῖ τῷ Κυρίῳ· ἀντιλήπτωρ μου εἶ καὶ καταφυγή μου, ὁ Θεός μου καὶ ἐλπιῶ ἐπ’ Αὐτόν. Ὅτι Αὐτὸς ρύσεταί με ἐκ παγίδος θηρευτοῦ καὶ ἀπὸ λόγου ταραχώδους. Ἔθεντο με ἐν λάκκῳ κατωτάτῳ, ἐν σκοτεινοῖς καὶ ἐν σκιᾷ θανάτου. Ἐγὼ δὲ πρὸς τὸν Κύριον ἐκέκραξα ἐν τῷ θλίβεσθαί με καὶ εἰσήκουσέ μου. Κύριος φυλάξει τὴν εἴσοδόν μου καὶ τὴν ἔξοδόν μου ἀπὸ τοῦ νῦν καὶ ἕως τοῦ αἰῶνος. Πρὸς σὲ ἦρα τοὺς ὀφθαλμούς μου Κύριε, τὸν κατοικοῦντα ἐν τῷ οὐρανῷ. Ἰδοὺ ὡς ὀφθαλμοὶ δούλων εἰς χεῖρας τῶν κυρίων αὐτῶν, οὕτως οἱ ὀφθαλμοὶ ἡμῶν πρὸς Κύριον τὸν Θεόν ἡμῶν, ἕως οὗ οἰκτιρῆσαι ἡμᾶς». Ψαλμούς σιγόψαλλε και κατά την ώρα που ακολουθούσε πίσω από το άλογο του αφέντη του.

Με την ευλογία που έφερε ο Άγιος στον οίκο του Τούρκου Ιππάρχου, αυτός πλούτισε και έγινε ένας από τους ισχυρούς του Προκοπίου.

Ο Άγιος ιπποκόμος του, εκτός της προσευχής και της νηστείας, που έκανε ως άλλος Ιώβ, πήγαινε τη νύχτα και έκανε όρθιος αγρυπνίες στο νάρθηκα της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, η οποία ήταν κτισμένη μέσα σε ένα βράχο και βρισκόταν κοντά στον οίκο του Τούρκου κυρίου του. Εκεί πήγαινε κρυφά τη νύχτα, κοινωνούσε δε κάθε Σάββατο τα Άχραντα Μυστήρια. και ο Κύριος, «ὁ ἐτάζων καρδίας καὶ νεφρούς», επέβλεψε επί τον δούλο του τον πιστό και έκανε, ώστε να πάψουν να τον περιπαίζουν και να τον υβρίζουν οι σύνδουλοί του και οι άλλοι αλλόθρησκοι.

Αφού, λοιπόν, ο αφέντης του Ιωάννη πλούτισε, αποφάσισε να υπάγει για προσκύνημα στη Μέκκα, τη ιερά πόλη των Μωαμεθανών.

Αφού πέρασαν αρκετές ημέρες από την αναχώρησή του, η σύζυγός του παρέθεσε τράπεζα και προσκάλεσε τους συγγενείς και τους φίλους του ανδρός της, για να ευφρανθούν και να ευχηθούν να επιστρέψει υγιής στον οίκο του από την αποδημία. Ο μακάριος Ιωάννης διακονούσε στην τράπεζα. Παρέθεσαν δε σε αυτή και ένα φαγητό, το οποίο άρεσε πολύ στον αγά, το λεγόμενο πιλάφι, το οποίο συνηθίζουν πολύ στην Ανατολή. Τότε η οικοδέσποινα θυμήθηκε τον σύζυγό της και είπε στον Ιωάννη: «Πόση ευχαρίστηση θα ελάμβανε, Γιουβάν, ο αφέντης σου, αν ήταν εδώ και έτρωγε μαζί μας από τούτο το πιλάφι!». Ο Ιωάννης τότε ζήτησε από την κυρία του ένα πιάτο γεμάτο πιλάφι και είπε ότι θα το έστελνε στον αφέντη του στη Μέκκα. Στο άκουσμα των λόγων του γέλασαν οι προσκεκλημένοι. Αλλά η οικοδέσποινα είπε στην μαγείρισσα να δώσει το πινάκιο με το φαγητό στον Ιωάννη, σκεπτόμενη ή ότι ήθελε να το φάει ο ίδιος μόνος του ή να το πάει σε καμιά φτωχή χριστιανική οικογένεια, όπως συνήθιζε να κάνει, δίδοντας το φαγητό του.

Ο Άγιος το πήρε και πήγε στον σταύλο. Εκεί γονυπέτησε και έκανε προσευχή εκ βάθους καρδίας παρακαλώντας τον Θεό να αποστείλει το φαγητό στον αφέντη του με όποιον τρόπο οικονομούσε Εκείνος με την παντοδυναμία Του. Με την απλότητα που είχε στην καρδιά του ο Ιωάννης πίστεψε ότι ο Κύριος θα εισακούσει την προσευχή του και το φαγητό θα πήγαινε θαυματουργικά στη Μέκκα. Πίστευε, «μηδὲν διακρινόμενος» κατά τον λόγο του Κυρίου, χωρίς να έχει κανένα δισταγμό ότι αυτό που ζήτησε θα γινόταν. Και, όπως λέγει ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος, «τὰ ὑπερφυῆ ταῦτα σημεῖα συμβαίνουσι τοῖς ἁπλουστέροις τῇ διανοίᾳ καὶ θερμοτέροις τῇ ἐλπίδι», ότι, δηλαδή, αυτά τα υπερφυσικά θαύματα συμβαίνουν σε εκείνους που έχουν απλούστερη διάνοια και είναι θερμότεροι στην ελπίδα την οποία έχουν προς τον Θεό. Πράγματι! το πιάτο με το φαγητό χάθηκε από τα μάτια του Οσίου. Ο μακάριος Ιωάννης επέστρεψε στην τράπεζα και είπε στην οικοδέσποινα ότι έστειλε το φαγητό στη Μέκκα. Ακούγοντας οι προσκεκλημένοι τον λόγο αυτό γέλασαν και είπαν ότι το έφαγε ο Ιωάννης.

Αλλά ύστερα από λίγες ημέρες γύρισε από την Μέκκα ο κύριός του και έφερε μαζί του το χάλκινο πιάτο, προς μεγάλη έκπληξη των οικίων του. Μόνο ο μακάριος Ιωάννης δεν εξεπλάγη. Έλεγε, λοιπόν, ο αγάς πιο οικίους του: «Την δείνα ημέρα (και ήταν η ημέρα του συμποσίου, κατά την οποία είπε ο Ιωάννης ότι έστειλε το φαγητό στον αφέντη του), την ώρα κατά την οποία επέστρεψα από το μεγάλο τζαμί στον τόπο όπου κατοικούσα, βρήκα επάνω στο τραπέζι, σε έναν οντά (δωμάτιο) όπου τον είχα κλειδωμένο, τούτο το σαχάνι (πιάτο) γεμάτο πιλάφι. Στάθηκα με απορία, σκεπτόμενος, ποίος άραγε είχε φέρει εκείνο το φαγητό και προ πάντων δεν μπορούσα να εννοήσω με τί τρόπο είχε ανοίξει την πόρτα, την οποία είχα κλείσει καλά. Μη γνωρίζοντας πως να εξηγήσω αυτό το παράδοξο πράγμα, περιεργαζόμουν το πιάτο μέσα στο οποίο άχνιζε το πιλάφι και είδα με απορία ότι ήταν χαραγμένο το όνομά μου επάνω στο χάλκωμα, όπως σε όλα τα χάλκινα σκεύη της οικίας μας. Ωστόσο, με όλη την ταραχή όπου είχα από εκείνο το ανεξήγητο περιστατικό, κάθισα και έφαγα το πιλάφι με μεγάλη όρεξη, και ιδού το πιάτο που το έφερα μαζί μου, και είναι αληθινά το δικό μας».

Ακούγοντας αυτή τη διήγηση οι οικείοι του Ιππάρχου εξέστησαν και απόρησαν, η δε σύζυγός του, του εξιστόρησε πως ζήτησε ο Ιωάννης το πιάτο με το φαγητό και είπε ότι το έστειλε στη Μέκκα, και ότι, ακούγοντάς τον να λέγει ότι το έστειλε, γέλασαν.

Αυτό το θαύμα μαθεύτηκε σε όλο το χωριό και στη γύρω περιοχή και όλοι θεωρούσαν πλέον τον Ιωάννη ως άνθρωπο δίκαιο και αγαπητό στον Θεό, τον έβλεπαν δε με φόβο και σεβασμό, και δεν τολμούσε κανείς να τον ενοχλήσει. Ο κύριός του και η σύζυγός του τον περιποιούνταν περισσότερο και τον παρακαλούσαν πάλι να φύγει από τον σταύλο και να κατοικήσει σε ένα οίκημα, το οποίο ήταν κοντά στον σταύλο, όμως εκείνος δεν ήθελε να αλλάξει κατοικία. Περνούσε, λοιπόν, τον βίο του με τον ίδιο τρόπο, ως ασκητής, εργαζόμενος όπως πριν στην περιποίηση των ζώων και κάνοντας με προθυμία τα θελήματα του αγά.

Αλλά ύστερα από λίγα χρόνια, κατά τα οποία έζησε ο μακάριος Ιωάννης με νηστεία, προσευχή και χαμευνία, πλησιάζοντας στο τέλος της ζωής του, ασθένησε και ήταν ξαπλωμένος πάνω στα άχυρα του σταύλου, τον οποίο είχε αγιάσει με τις δεήσεις του και με την κακοπάθεια του σώματός του για το όνομα και την αγάπη του Χριστού.

Προαισθανόμενος ο Όσιος το τέλος του, ζήτησε να κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων και γι' αυτό έστειλε και κάλεσε έναν ιερέα. Αλλά ο ιερεύς φοβήθηκε να μεταφέρει φανερά τα Άγια Μυστήρια στο σταύλο, εξαιτίας του φανατισμού των Τούρκων. Όμως σοφίστηκε, κατά Θεία φώτιση, και πήρε ένα μήλο, το έσκαψε, έβαλε μέσα την Θεία Κοινωνία και έτσι μετέβη στο σταύλο και κοινώνησε τον μακάριο Ιωάννη. Ο Ιωάννης, μόλις έλαβε το Άχραντο Σώμα και το Τίμιο Αίμα του Κυρίου, παρέδωσε την αγία ψυχή του στα χέρια του Θεού, τον Οποίο τόσο αγάπησε. Ήταν το 1730 μ.Χ.

Το 1733 μ.Χ., το ακέραιο και ευωδιάζον ιερό λείψανο του Οσίου Ιωάννου μεταφέρθηκε, μετά την εκταφή του, αρχικά στη λατομημένη σε βράχο εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, αργότερα στο νεόδμητο ναό του Αγίου Βασιλείου και τέλος στο ναό που ανεγέρθηκε προς τιμήν του. Τοποθετήθηκε σε λάρνακα στο δεξιό μέρος της Εκκλησίας. Εκεί κατέφθαναν αναρίθμητοι προσκυνητές και πάσχοντες από διάφορα νοσήματα που εύρισκαν την θεραπεία τους.

Όταν, κατά το 1832 μ.Χ., επί σουλτάνου Μαχμούτ του Β', επαναστάτησε εναντίον του ο αντιβασιλέας της Αιγύπτου Ιμπραχήμ πασάς, ο σουλτάνος έστειλε εναντίον του και τον Χαζνετάρ Ογλού Οσμάν πασά με 1.800 στρατιώτες. Ο Οσμάν πασάς, αφού πέρασε την Καισάρεια της Καππαδοκίας, έφθασε κοντά στο Προκόπιο, όπου σκεπτόταν να αναπαυθεί και να αναχωρήσει την άλλη ημέρα. Επειδή όμως οι περισσότεροι από τους Μουσουλμάνους του Προκοπίου, σαν γενίτσαροι που ήσαν, μισούσαν τον σουλτάνο, συμφώνησαν όλοι να μην δεχθούν τον Οσμάν πασά στο Προκόπι ούτε στα σύνορα. Οι Χριστιανοί, που ήσαν πιστοί στον σουλτάνο, προσπάθησαν να πείσουν τους συμπατριώτες τους να πειθαρχήσουν στον σουλτάνο και να δεχθούν τον στρατό που ερχόταν από εκείνον, λέγοντας μάλιστα σε αυτούς ότι μπορεί ο Οσμάν πασάς να αγανακτίσει και να καταστρέψει το χωριό. Εκείνοι όμως δεν άλλαζαν γνώμη. Τότε οι Χριστιανοί πήραν τα γυναικόπαιδα και έφυγαν στα γύρω χωριά και στις σπηλιές, για να μην πέσουν θύματα της ανόητης αντιδράσεως των γενιτσάρων.

Πράγματι, την άλλη ημέρα, όταν ο Οσμάν πασάς εισήλθε στο Προκόπι, το λεηλάτησε και το κατέστρεψε. Κάποιοι από τους στρατιώτες εισήλθαν και στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Άρπαξαν τα ιερά σκεύη και άνοιξαν τη λάρνακα του Οσίου ελπίζοντας να βρουν και εκεί χρυσαφικά και ασημικά. δεν βρήκαν όμως τίποτε. Από το κακό τους, που βγήκαν γελασμένοι και για να κοροϊδέψουν τη χριστιανική πίστη, αποφάσισαν να κάψουν το ιερό λείψανο.

Το έβαλαν στο προαύλιο, μάζεψαν πολλά φρύγανα, έβαλαν φωτιά και έριξαν με ασέβεια το ιερό σκήνωμα μέσα στις φλόγες. Το ιερό λείψανο του Οσίου Ιωάννου όχι μόνο έμεινε άφλεκτο, αλλά και φάνηκε στους άπιστους ότι ζούσε, τους φοβέριζε και τους έδιωχνε από τον περίβολο της εκκλησίας.

Την επόμενη ημέρα γέροντες Χριστιανοί βρήκαν τα ασημικά, που είχαν αφήσει από τον τρόμο τους οι Τούρκοι στρατιώτες, πήραν με ευλάβεια το ιερό λείψανο και το τοποθέτησαν πάλι μέσα στη λάρνακα.

Η δεξιά του Οσίου Ιωάννου δόθηκε από τους κατοίκους του παλαιού Προκοπίου το 1881 μ.Χ., στον αντιπρόσωπο της Μονής Παντελεήμονος Αγίου Όρους Ιερομόναχο Διονύσιο, σε αντάλλαγμα για την μεγάλη βοήθεια της Μονής στην ανέγερση του Ναού του Οσίου πάνω στον τάφο του.

Το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε στην Εύβοια τον Οκτώβριο του 1924 μ.Χ μαζί με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας από το πλοίο «Βασίλειος Δεστούνης». και ενώ το πλοίο βρισκόταν στη Ρόδο δεν προχωρούσε, αλλά περιστρεφόταν μέσα στη θάλασσα και έμενε στον ίδιο τόπο. Ο κυβερνήτης του πλοίου φοβήθηκε. Τότε ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, που είχε πάρει μαζί του το ιερό λείψανο κρυφά, εξήγησε στον πλοίαρχο ότι μέσα στο πλοίο και μάλιστα στο αμπάρι ήταν το ιερό λείψανο του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου. Αμέσως ο κυβερνήτης διέταξε την μεταφορά του ιερού σκηνώματος στο διαμέρισμα του πλοίου, το οποίο χρησιμοποιούταν ως ευκτήριος οίκος, όπου το εναπέθεσαν και άναψαν το καντήλι.

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ἐκ γῆς ὁ καλέσας σε πρὸς οὐρανίους μονάς, τηρεῖ καὶ μετὰ θάνατον ἀδιαλώβητον τὸ σκῆνός σου ὅσιε. Σὺ γὰρ ἐν τῇ Ἀσία ὡς αἰχμάλωτος ἤχθης, ἔνθα καὶ ὠκειώθης τῷ Χριστῷ Ἰωάννη. Αὐτὸν οὖν ἱκέτευε, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.


ΠΗΓΗ : saint.gr