12.5.16

Υποψήφιος δήμαρχος Άργους Μυκηνών ο Γιώργος Μουσταΐρας το 2019


Το 2019 θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος Άργους Μυκηνών από αγάπη και όχι από... ανάγκη! 
Δεν έχω ανάγκη προβολής, θέλω να με ξέρουν μόνο όσοι με εκτιμούν και με πιστεύουν. 
Δεν έχω ανάγκη χρημάτων γιατί, δόξα τω Θεώ, αυτά που έχω απ' τη δουλειά κι απ' τον μακαρίτη τον πατέρα μου, μου φτάνουν για να ζήσω μέχρι τα... 120 άνετα. 
Δεν έχω ανάγκη κομματικής στήριξης ούτε την θέλω γιατί αρκετό κακό έκανε η κομματοκρατία στον τόπο και δεν αναζητώ συνεργάτες και ψηφοφόρους κομματόσκυλα! 
Αντίθετα, έχω πολλή αγάπη. 
Αγάπη για το Άργος, αγάπη για το χωριό μου, αγάπη για ΟΛΑ τα χωριά μας, αγάπη για τους ανθρώπους μας! 
Για όλα αυτά, το 2019 θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος Άργους Μυκηνών!

Γιώργος Μουσταΐρας

"4ος Τσακώνικος Δρόμος" τον Ιούνιο στο Λεωνίδιο


Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση, υπό την αιγίδα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την ευγενική συμμετοχή του Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ» ως τεχνικού συμβούλου του αγώνα, διοργανώνουν και  προκηρύσσουν τον 4ο Τσακώνικο δρόμο.  

Που περιλαμβάνει τους εξής αγώνες:
  •    Αγώνας 16.000 μέτρων "Λεωνίδιο – Πούλιθρα - Λεωνίδιο" για ενήλικες
  •    Αγώνας 5.000 μέτρων – Γύρος Λεωνιδίου για δρομείς 15 χρονών και άνω
  •    Παιδικός Αγώνας 2.000 μέτρων για παιδιά  8 - 14 ετών
  •    Παιδικός Αγώνας 1.000 μέτρων για παιδιά  4 - 7 ετών
  •    Περιπατητική βόλτα στην διαδρομή του αγώνα των 16χλμ. Λεωνίδιο - Πούλιθρα - Λεωνίδιο
Ως ημερομηνία διεξαγωγής ορίζεται το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016, με ώρα εκκίνησης 19:00


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
  • 16.30: Άνοιγμα γραμματείας αγώνων, στην Πλατεία Ηρώων, δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο Λεωνιδίου, παραπλεύρως της γέφυρας του ποταμιού του Λεωνιδίου
  • 18.30: Εκκίνηση της περιπατητικής βόλτας στην διαδρομή του μεγάλου αγώνα(Λεωνίδιο – Πούλιθρα – Λεωνίδιο)
  • 18.35: Εκκίνηση του αγώνα των 2.000 μέτρων για παιδιά ηλικίας 8 – 14 ετών.
  • 18.50: Εκκίνηση του αγώνα των 1.000 μέτρων για παιδιά ηλικίας 4 – 7 ετών.
  • 19.00: Εκκίνηση των 2 βασικών αγώνων – 5 & 16χλμ.
  • 21.30: Λήξη των αγώνων
  • 21.35: Απονομές αγώνων και τελετή λήξης.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ


Αγώνας 16χλμ. Λεωνίδιο  - Πούλιθρα - Λεωνίδιο

Αφετηρία και τερματισμός ορίζεται το Λεωνίδιο, στην Πλατεία Ηρώων, δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο Λεωνιδίου, παραπλεύρως της κεντρικής γέφυρας που διασχίζει το ποτάμι του Λεωνιδίου.

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 19:00. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βρίσκονται έως και μία ώρα το αργότερο πριν την εκκίνηση στην αφετηρία για τη παραλαβή των αριθμών  και των chip χρονομέτρησης. Λήξη παραλαβής αριθμών 18:45. Ο αγώνας, αφού διέλθει από το κέντρο του Λεωνιδίου και αφού διασχίσει κάθετα το ποτάμι του Λεωνιδίου, θα βγει επί της δημοσίας οδού που κατευθύνεται για την Πλάκα Λεωνιδίου, και για τα Πούλιθρα. Ο αγώνας γίνεται με την μορφή του πήγαινε – έλα . Αφού οι δρομείς φτάσουν στα Πούλιθρα και συγκεκριμένα στο γραφικό λιμάνι των Πουλίθρων, θα κάνουν αναστροφή με κατεύθυνση πίσω στο Λεωνίδιο. Στον αγώνα θα υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση, με chip χρονομέτρησης που θα επιστρέφεται, μετά το τέλος του αγώνα, ενώ στο 8ο ακριβώς χλμ. όπου γίνεται η αναστροφή, θα υπάρχει σημείο ελέγχου των δρομέων, μέσω της ηλεκτρονικής χρονομέτρησης.  Οποιοσδήποτε δρομέας δεν επισημανθεί στο 8ο χλμ. της αναστροφής αυτομάτως αποκλείεται από τον αγώνα. Για τα πρώτα 4 περίπου χιλιόμετρα, οι δρομείς θα τρέχουν ανάμεσα στα περίφημα περιβόλια της Τσακώνικης κοιλάδας, ενώ αφού περάσουν το επίνειο του Λεωνιδίου – την Πλάκα, θα τρέχουν για τα επόμενα 8 χλμ. δίπλα στην θάλασσα, απολαμβάνοντας μία πανέμορφη διαδρομή.

ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ - ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ 16χλμ.(ΑΝΔΡΩΝ & ΓΥΝΑΙΚΩΝ)

Στους άνδρες
18-29
30-39
40-49
50-59
60+
Στις γυναίκες
18-45
45 +



                            



Θα βραβευθούν οι τρεις πρώτοι της γενικής κατάταξης, αλλά και οι τρεις πρώτοι κάθε ηλικιακής κατηγορίας (άνδρες και γυναίκες). Οι τρείς πρώτοι στη γενική κατάταξη ανδρών και γυναικών δεν θα βραβευθούν στις επιμέρους κατηγορίες. Επίσης θα βραβευτεί με κύπελλο και ο 1ος Δημότης – μόνιμος κάτοικος Νότιας Κυνουρίας. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν από ένα ανάγλυφο μετάλλιο.

Χρονικό όριο του αγώνα: Ορίζονται οι 2 1/2 ώρες (μέχρι τις 21.30).

Σταθμοί ανεφοδιασμού:
  • 3o χλμ. με νερό
  • 6ο χλμ. με νερό, ισοτονικό
  • 8ο χλμ.(αναστροφή) με νερό, ισοτονικό
  • 10ο χλμ. με νερό, ισοτονικό
  • 13ο χλμ. με νερό, ισοτονικό
  • Τερματισμός
Δικαίωμα συμετοχής:
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι αθλητές και αθλήτριες, άνω των 17 ετών, οι οποίοι θα τρέξουν αποκλειστικά με δική τους ευθύνη και θα πρέπει να έχουν εξεταστεί από ιατρό πρόσφατα. Η συμμετοχή στον αγώνα αθλητών κάτω των 17 ετών ΔΕΝ θα επιτραπεί.

Κόστος συμμετοχής:
Δεν απαιτείται κόστος συμμετοχής.

Δηλώσεις συμμετοχής
Για να δηλώσετε συμμετοχή, παρακαλώ πατήστε εδώ:

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν δεκτές, μέχρι και την Τετάρτη 22/6/2016 στις 18.00 καταληκτική ώρα. Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών θα γίνει δεκτός την ημέρα του αγώνα

ΑΓΩΝΑΣ  5.000 μέτρων "Γύρος Λεωνιδίου"

Ο εν λόγω αγώνας, ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια των 3 προηγούμενων αγώνων που είχαν πραγματοποιηθεί στο Λεωνίδιο, τα 3 προηγούμενα χρόνια! Έτσι και φέτος δεν θα ήταν δυνατόν να λείψει ο πρώτος λαϊκός αγώνας που πραγματοποιήθηκε στο Λεωνίδιο, και για αυτό θα πραγματοποιηθεί και φέτος ο αγώνας των 5 χλμ.

Η εκκίνηση θα δοθεί μαζί με τον κυρίως αγώνα των 16.000 μέτρων στις 19.00. Οι δρομείς του εν λόγω αγώνα θα συμπορευτούν μαζί με τους υπολοίπους του μεγάλου αγώνα, για περίπου 2 χλμ., και μέχρι να εξέλθουν του ποταμού, όπου και θα διαχωριστούν. Από εκείνο το σημείο οι δρομείς θα στρίψουν δεξιά, προκειμένου να κατευθυνθούν προς τον τερματισμό και να ολοκληρώσουν τον αγώνα τους.

Βραβεύσεις: Οι 3 πρώτοι άνδρες και οι 3 πρώτες γυναίκες της γενικής κατηγορίας. Δεν θα υπάρξουν επιμέρους κατηγορίες στον εν λόγω αγώνα. Επίσης θα βραβευτεί με κύπελλο και ο 1ος Δημότης – μόνιμος κάτοικος Νότιας Κυνουρίας.

Χρονικό όριο: Ορίζεται η 1  ώρα(μέχρι τις 20.00)

Σταθμοί ανεφοδιασμού:
  • 2,5o χλμ.(διαχωρισμός 2 αγώνων) με νερό και ισοτονικό
  • τερματισμός
Πληροφορίες διαδρομής: Η διαδρομή είναι σχεδόν επίπεδη, αν εξαιρέσετε τα τελευταία μέτρα προς την έξοδο του Λεωνιδίου και πριν την αναστροφή, όπου υπάρχει ανηφόρα με μεγάλη κλίση και ουσιαστικά πρόκειται για έναν μεγάλο Γύρο του Λεωνιδίου.

Δηλώσεις συμμετοχής
Για να δηλώσετε συμμετοχή, παρακαλώ πατήστε εδώ:

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν δεκτές, μέχρι και την Τετάρτη 22/6/2016 στις 18.00 καταληκτική ώρα. Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών θα γίνει δεκτός την ημέρα του αγώνα

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 2.000 μέτρων, για παιδιά 8 - 14 ετών

Σημείο εκκίνησης και τερματισμού είναι η Πλατεία Ηρώων δίπλα από το Δημοτικό σχολείο. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα παιδιά αγόρια και κορίτσια 8 – 14 ετών. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 18.35, πριν από όλους τους αγώνες των ενηλίκων, προκειμένου οι δρομείς να δουν και να χειροκροτήσουν τους λιλιπούτειους δρομείς και τους λίγο μεγαλύτερους. Αν κάποιος γονιός θέλει να τρέξει μαζί με το παιδάκι του, με μεγάλη μας χαρά να τον δούμε να το συνοδεύει. Πριν τα παιδιά θα υπάρχει προπορευόμενο όχημα που θα τα συνοδεύει στον αγώνα. Ο αγώνας θα γίνει πάνω σε μέρος της διαδρομής του βασικού αγώνα, ένα χιλιόμετρο αφού ξεκινήσουν οι μικροί δρομείς και θα επιστρέψουν πίσω όπου και θα τερματίσουν. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν στις ώρες λειτουργίας της γραμματείας και λίγη ώρα πριν ξεκινήσει ο αγώνας.

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1.000 μέτρων, για παιδιά 4 - 7 ετών

Για ακόμα πιο μικρά παιδάκια που ίσως τους φανούν αρκετά τα 2 χλμ., έχουμε τον αγώνα των 1.000 μ. Σημείο εκκίνησης και τερματισμού είναι η Πλατεία Ηρώων δίπλα από το Δημοτικό σχολείο. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα παιδιά αγόρια και κορίτσια 4 – 7 ετών. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 18.50, πριν από όλους τους αγώνες των ενηλίκων, και αφού τελειώσει ο αγώνας των 2 χλμ. για τα μεγαλύτερα παιδιά. Αν κάποιος γονιός θέλει να τρέξει μαζί με το παιδάκι του, με μεγάλη μας χαρά να τον δούμε να το συνοδεύει. Πριν τα παιδιά θα υπάρχει προπορευόμενο όχημα που θα τα συνοδεύει στον αγώνα. Ο αγώνας θα γίνει πάνω σε μέρος της διαδρομής του βασικού αγώνα, Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν στις ώρες λειτουργίας της γραμματείας και λίγη ώρα πριν ξεκινήσει ο αγώνας.

Βραβεύσεις παιδικών αγώνων: ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΙΑ ΘΕΣΗ ΕΛΑΒΑΝ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ. ΩΣΤΟΣΟ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!


ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΒΟΛΤΑ 16,5χλμ. στην διαδρομή του μεγάλου αγώνα

Οι περιπατητές θα ξεκινήσουν στις 18.30, μισή ώρα πριν την εκκίνηση του μεγάλου αγώνα. Δεν υποχρεώνεται ο οποιοσδήποτε να περπατήσει μέχρι ορισμένο σημείο. Ο καθένας μπορεί να περπατήσει μέχρι όποιο χλμ. επιθυμεί και να επιστρέψει στην αφετηρία, όπου και θα τερματίσει. Οι περιπατητές θα κινηθούν πάνω στον βασικό δρόμο του μεγάλου αγώνα. Τα ανώτερα χιλιόμετρα που καλείται να περπατήσει κάποιος θα είναι τα 16,5 χλμ.  όσα είναι και τα χιλιόμετρα του βασικού αγώνα. Μετάλλιο θα λάβουν όλοι ανεξαρτήτως οι περιπατητές που θα λάβουν νούμερο συμμετοχής. Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλώ πατήστε εδώ:



ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ – ΕΥΘΥΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Όλοι οι αθλητές τρέχουν αποκλειστικά με δική τους ευθύνη και για κάθε τυχόν τραυματισμό τους που ενδεχομένως θα τους συμβεί η διοργάνωση δεν ευθύνεται και παραιτούνται από οποιαδήποτε αξίωση αποζημίωσης. Επίσης θα πρέπει πρόσφατα να έχουν περάσει από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, και έχουν λάβει την σχετική άδεια από τους γιατρούς ότι μπορούν να συμμετάσχουν σε αγώνα τρεξίματος. Ειδικά για τον αγώνα των παιδιών, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους

ΑΠΟΝΟΜΕΣ
Οι απονομές των 2 βασικών αγώνων, θα ξεκινήσουν στις 21.30 αμέσως μετά το τέλος των αγώνων!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Θα υπάρξει ηλεκτρονική χρονομέτρηση και ανάρτηση σε όλες τις δρομικές ιστοσελίδες.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Θα υπάρξει γιατρός και ασθενοφόρο

ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ο αγώνας θα διεξαχθεί κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες (πλην ακραίων καιρικών φαινομένων). Η νέα ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα, σε περίπτωση αναβολής θα ανακοινωθεί έγκαιρα μέσω του τύπου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
μέχρι και την Τετάρτη 22/06/2016 στις 18.00 καταληκτική ώρα.

ΚΟΣΤΟΣ ΑΓΩΝΩΝ:
Όλοι οι αγώνες είναι δωρεάν και δεν απαιτείται κάποιο χρηματικό αντίτιμο

ΔIAMONH
Για διαμονή προτείνονται τα ξενοδοχεία και ξενώνες της ευρύτερης περιοχής του Λεωνιδίου(Λεωνίδιο, Πλάκα, Πούλιθρα, Λιβάδι κλπ.κλπ). Η περιοχή έχει αρκετά καταλύματα όλων των κατηγοριών και όλων των βαλαντίων, και στα οποία μπορείτε να κάνετε κράτηση για όσες μέρες επιθυμείτε, και να το συνδυάσετε για να απολαύσετε ολιγοήμερες ή πολυήμερες διακοπές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Α)  Γορανίτης Παυλος email: pavlosgor@gmail.com / τηλ 6955985506

Β)  Φύττα Κατερίνα email: dhkenk@notiakynouria.gov.gr / τηλ.: 2757360226

Και στον διαδικτυακό τόπο:  http://www.notiakynouria.gov.gr


Η Οργανωτική Επιτροπή

Πρόεδρος: Ηλίας Μάνος
Γραμματέας: Κατερίνα Φύττα
Αντιπρόεδρος – Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων: Μαρία Παπαβασιλείου
Τεχνική διεύθυνση αγώνων: Παύλος Γορανίτης


Χορηγός επικοινωνίας: www.leonidion.gr

Βαγγέλης Περπινιάδης 1927 – 2003


Λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης. Γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1927 στην Κοκκινιά και ήταν γιος του παλιού και διάσημου ρεμπέτη Στελλάκη Περπινιάδη. Έκανε τα πρώτα του βήματα ως ψάλτης στην Οσία Ξένη της Κοκκινιάς και το 1947 πέρασε στο τραγούδι από τα «ταλέντα» του Μίμη Τραϊφόρου.

Γρήγορα καθιερώθηκε στο λαϊκό και το δημοτικό τραγούδι, με μεγάλες επιτυχίες, όπως: «Τα νέα της Αλεξάνδρας», «Αχ γιατί δεν μ' αγαπάς», «Γύρισε κοντά μου», «Μαχαραγιάς», «Δεν θέλω παλάτια και λεφτά», «Το μεροκάματο του πόνου». Ερμήνευσε, όμως, και τραγούδια έντεχνων συνθετών, όπως των Χρήστου Λεοντή, Δημήτρη Μπουκουβάλα και Γιώργου Κατσαρού.

Από την «Ανάσταση Ονείρων» του Χρήστου Λεοντή (1966) βγήκαν μεγάλες επιτυχίες με τη φωνή του Βαγγέλη Περπινιάδη και της Ρίας Νόρμα, όπως: «Πού να χωρέσει τ' όνειρο» και «Θα 'ρθεί το βράδυ βροχερό». Ο Βαγγέλης Περπινιάδης υπήρξε και υμνογράφος ποδοσφαιρικών ομάδων. Συνέθεσε και τραγούδησε δύο τραγούδια για τον Ολυμπιακό (1963 και 1965), ένα για τον Παναθηναϊκό και ένα για την ΑΕΚ, την οποία συμπαθούσε ιδιαίτερα.

Εκτός από τα τραγούδια που έγραψε και ερμήνευσε ο ίδιος, τραγούδησε συνθέσεις γνωστών μεγάλων συνθετών του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού, όπως των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Μπαγιαντέρα, Παπαϊωάννου, Περιστέρη, Χιώτη, Μανισαλή, Βίρβου, Ροβερτάκη, Δημόπουλου και άλλων γνωστών δημιουργών.

Το πρώτο τραγούδι που φωνογράφησε ήταν το «Σουρουπώνει» του Κώστα Καπλάνη, το 1953, σε δίσκο 78 στροφών, όταν έκανε σεγκόντο στην Άννα Χρυσάφη. Από το 1955 φωνογραφεί δικές του συνθέσεις που γίνονται επιτυχίες: «Κλάψτε με φίλοι», «Άσ' τα νάζια βρε Μαρίτσα», «Βρε Μαριώ μου είσαι γλύκα». Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του, όλων των εποχών, ήταν «Τα νέα της Αλεξάνδρας» του Κώστα Γιαννίδη (1960) και «Ένας κύκλος και μια κούκλα» (1964), δικό του τραγούδι.

Στη δισκογραφία και στο πάλκο είχε κοντά του, ως δεύτερη φωνή, τις τραγουδίστριες Βούλα Γκίκα, Έλλη Γκίλα, Άννα Μπέλλα, Ρία Νόρμα, Ρία Κούρτη, Ρούλα Καλάκη, Νίτσα Αντωνάτου, Μαίρη Μπονίτα, Γιώτα Σύλβα. Κατά τη συνεργασία του με τον Χρήστο Λεοντή, ο Βαγγέλης Περπινιάδης όταν ήταν ντουέτο με τη Ρία Νόρμα (1964-'66) έδωσαν συναυλίες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο Θέατρο Βεάκη (της οδού Στουρνάρη) και στο Κηποθέατρο Δάφνης, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της ζωής και του τραγουδιού για τον Βαγγέλη Περπινιάδη ήταν οι εμφανίσεις του στα πανηγύρια, γεγονός που τον κράτησε πολύ ψηλά στη συνείδηση του κόσμου. Επί 50 χρόνια τραγουδούσε και διασκέδαζε τον λαό στα πανηγύρια της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας. Παράλληλα, έκανε τον γύρο του κόσμου και τραγούδησε για τον Ελληνισμό, σε Αμερική, Αυστραλία, Καναδά και Ευρώπη.

Πέθανε στις 12 Μαΐου του 2003, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο. Στο προσκέφαλό του τις τελευταίες στιγμές ήταν η σύζυγός του, τα πέντε του παιδιά (δύο γιοι και τρεις κόρες), δεκατέσσερα εγγόνια και δύο δισέγγονα.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Πορεία ειρήνης «Κερασίτσα-Τρίπολη»


Όλα έτοιμα είναι για την 32η Πελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης, που θα γίνει στην Αρκαδία, την Κυριακή που μας έρχεται.

Όλες οι Επιτροπές Ειρήνης της Πελοποννήσου, έχουν κινητοποιηθεί, ώστε η πορεία ειρήνης απ' την Κερασίτσα Τεγέας προς την Τρίπολη, το απόγευμα της Κυριακής, να έχει μαζικότητα και αγωνιστικότητα. 

Οι εκδηλώσεις για τον Αρκάδα, Γρηγόρη Λαμπράκη, θα αρχίσουν στις 4 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής στην Τρίπολη. 

Εκτός της πορείας, θα γίνουν ομιλίες και θα κλείσει η εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα. 

Νίκος Γκάτσος 1911 – 1992


Ποιητής, στιχουργός και μεταφραστής, ο Νίκος Γκάτσος παραμένει μία ξεχωριστή περίπτωση για τα ελληνικά γράμματα. Με μία μόνο ποιητική σύνθεση στο ενεργητικό του, την περίφημη και αξεπέραστη Αμοργό, που έγραψε μεσούσης της Κατοχής, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποιητές μας.

Γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1911, κατ' άλλους στις 30 Απριλίου 1915, στα Χάνια Φραγκόβρυσης (Κάτω Ασέα) Αρκαδίας. Τελείωσε το Δημοτικό στο χωριό του και το Γυμνάσιο στην Τρίπολη, όπου μυήθηκε στη λογοτεχνία και έμαθε μόνος του ξένες γλώσσες. Στη συνέχεια μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στις αρχές της δεκαετίας του '30 δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα στα περιοδικά «Νέα Εστία» (1931) και «Ρυθμός» (1933). Γνώριζε ήδη αρκετά καλά Αγγλικά και Γαλλικά και είχε μελετήσει τον Παλαμά, το Σολωμό, το δημοτικό τραγούδι, όπως και τις νεωτεριστικές τάσεις της ευρωπαϊκής ποίησης.

Το 1943 κυκλοφόρησε την ποιητική του σύνθεση «Αμοργός», που προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον και του χάρισε περίοπτη θέση στο Πάνθεον των ελλήνων ποιητών. Λέγεται ότι το μακρύ αυτό ποίημα γράφτηκε μέσα σε μια νύχτα με το σύστημα της «αυτόματης γραφής», που χρησιμοποιούν οι σουρεαλιστές δημιουργοί. «Μνημειώδες έργο του νεοελληνικού ποιητικού λόγου» χαρακτήρισε την «Αμοργό» ο στενός φίλος του Μάνος Χατζιδάκις, «επειδή περιέχει βαθύτατα την ελληνική παράδοση, δεν την εκμεταλλεύεται, ενώ συγχρόνως περιέχει όλη την ευρωπαϊκή θητεία του Μεσοπολέμου». Με την «Αμοργό» κλείνει και ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος του ελληνικού υπερρεαλισμού, που είχε ανοίξει με τον Νικήτα Ράντο, τον πρώιμο Ελύτη, τον Εμπειρίκο και τον Εγγονόπουλο.

Από τότε έως τον θάνατό του, ο Γκάτσος δημοσίευσε μόνο τρία ποιήματα: «Ελεγείο» (1946), «Ο Ιππότης και ο θάνατος» (1947) και το «Τραγούδι του παλιού καιρού» (1963). Τη λυρική του φλέβα ο Νίκος Γκάτσος τη διοχέτευσε στους στίχους τραγουδιών, καταργώντας συχνά τα όρια ποίησης και στιχουργίας. Το έργο του είναι εντυπωσιακό σε ποσότητα και ποιότητα. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και άλλοι συνθέτες μελοποίησαν στίχους του, που τραγουδήθηκαν από δημοφιλείς καλλιτέχνες και έγιναν μεγάλες επιτυχίες («Αθανασία», «Της γης το χρυσάφι», «Ρεμπέτικο», «Αρχιπέλαγος», «Πήρες το μεγάλο δρόμο», «Πορνογραφία», «Λαϊκή Αγορά», «Η Μικρή Ραλλού», «Μια γλώσσα, μια πατρίδα», «Αν θυμηθείς τ' ονειρό μου», «Η νύχτα», «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά», «Αντικατοπτρισμοί», «Το κατά Μάρκον», «America, America», «Χάρτινο το Φεγγαράκι», «Πάει ο καιρός» κ.ά.).

Σπουδαίο είναι και το μεταφραστικό του έργο, το οποίο δοκιμάστηκε επί σκηνής. Μετέφρασε για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης και του Λαϊκού Θεάτρου, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα («Ματωμένος Γάμος», «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»), Αύγουστο Στρίνμπεργκ («Ο Πατέρας»), Ευγένιο Ο' Νηλ («Ταξίδι μακριάς ημέρας μέσα στη νύχτα»), Λόπε ντε Βέγκα («Φουέντε Οβεχούνα») και Τενεσί Ουίλιαμς («Λεωφορείο ο Πόθος»).

Ο Νίκος Γκάτσος πέθανε στην Αθήνα στις 12 Μαΐου 1992 και τάφηκε στη γενέτειρά του.

Εργογραφία
«Όλα τα τραγούδια» (εκδόσεις Πατάκη): Περιλαμβάνει το σύνολο των τραγουδιών του Νίκου Γκάτσου, γνωστά και ανέκδοτα.
«Αμοργός» (Εκδόσεις Πατάκη)


ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο της Ύδρας σας καλεί σε ένα «ταξίδι στο χρόνο…»


Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο της Ύδρας σας καλεί σε ένα «ταξίδι στο χρόνο…» μέσα από την ζωγραφική του σύγχρονου λαϊκού ζωγράφου Νώντα Ρεντζή.

Ζώντας, όλοι μας, μέσα στην πολύβουη πόλη, που κατακλύζεται από τους βάρβαρους ήχους της καθημερινότητας είμαστε βέβαιοι ότι η επίσκεψη στην έκθεση του λαϊκού αυτού καλλιτέχνη είναι μια βόλτα πίσω στον χρόνο.

Ένα ταξίδι στην εποχή που ακόμα ακούγαμε την μουσική του ανέμου ανάμεσα στα φύλλα των δέντρων, το γλυκό μουρμούρισμα των κυμάτων, τον ήχο της επαφής της σόλας με τα χαλίκια των μονοπατιών… τα γαϊδουράκια στα σοκάκια, που ειδικά τον Μάιο δίνουν το δικό τους ρεσιτάλ.

Ένα ταξίδι στην εποχή που οι γειτονιές ξεχείλιζαν από ζωή και ακούγονταν οι φωνές των (εξαφανισμένων πια) περιπλανώμενων επαγγελματιών που διαλαλούσαν τα εμπορεύματα ή τις υπηρεσίες τους και που τα παιδιά, όταν δεν τραβούσαν την φούστα της μάνας για παγωτό, κάστανα ή κεράσια, έπαιζαν αμέριμνα στα σοκάκια.
Ένα ταξίδι στην εποχή που οι στεγνωμένοι από κούραση άνθρωποι του μόχθου ρουφούσαν με λαχτάρα κάθε στιγμή ξεκούρασης, κάθε ήχο, χρώμα και μυρουδιά γύρω τους και κάθε στιγμή χαράς που θα τους ξαναγέμιζε δύναμη να συνεχίσουν.

Ένα ταξίδι στην εποχή που οι μαστόροι, με την ευφυΐα και την προσήλωση στην τέχνη τους, κατάφερναν να ευκολύνουν και να ομορφύνουν την καθημερινότητά μας και να ζωντανεύουν την οικονομία ενός τόπου ρημαγμένου από την πείνα και τους πολέμους.

Σήμερα, αυτούς τους ανθρώπους που βγήκαν οριστικά από το κάδρο των ενδιαφερόντων μας, ο Νώντας Ρεντζής, όπως όλοι οι κλασσικοί λαϊκοί ζωγράφοι, τους ξανατοποθετεί μέσα από τα δικά του κάδρα, σαν φύλακας της συλλογικής μας μνήμης, στο κέντρο της νοσταλγίας μας. Τους βάζει μπροστά στα μάτια μας να μας διηγηθούν οι ίδιοι  την πιο «σιωπηλά φλύαρη» νεότερη ιστορία μας, τον πόθο και την αγάπη για ζωή, το ταξίδι τους μέσα στο χρόνο της ύπαρξης μας.

Έτσι οι επισκέπτες αυτής της έκθεσης θα μπορέσουν να ζωντανέψουν ξεχασμένες μνήμες και οι νεώτεροι από αυτούς, που δεν είχαν μέχρι τώρα επαφή με αυτό το πρόσφατο παρελθόν, θα μπορέσουν να ζωντανέψουν ξεχασμένες διηγήσεις  γερόντων και κοντινών τους συγγενών, πριν αυτές βυθιστούν μέσα στην λήθη.
Ο αγγειοπλάστης, η υφάντρα, ο καλαθάς, η μοδίστρα, ο καστανάς, ο γανωματής, ο τροχιστής, ο πεταλωτής, ο σαμαρτζής, ο παγωτατζής, ο μανάβης, ο καρεκλάς, η φουρνάρισσα και οι πλύστρες, οι γεωργοί, οι ξυλοκόποι, οι βαρελάδες, οι κυνηγοί, οι ψαράδες και πολλοί άλλοι από την παρέα τους και ο ίδιος ο Νώντας με τις διηγήσεις του, σας περιμένουν να ανταμώσουμε.

Διάρκεια έκθεσης: 7-31 Μαϊου 2016.

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή στις 15 Μαΐου, στις 11.30,  πριν το μεσημέρι.

Καθημερινά μπορείτε να την επισκεφθείτε 9.00 – 16.00

Πληροφορίες:http://nontas-rentzis.


ΠΗΓΗ: eikonoskopionews.blogspot.gr

Η μάχη του Βαλτετσίου


Από τις σημαντικότερες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης, που άνοιξε τον δρόμο για την άλωση της Τριπολιτσάς (σημερινής Τρίπολης) στις 23 Σεπτεμβρίου 1821. Διεξήχθη στις 12 και 13 Μαΐου του 1821 γύρω από το ορεινό χωριό Βαλτέτσι της Μαντινείας (12 χιλιόμετρα δυτικά της Τριπολιτσάς) και στέφθηκε από τη νίκη των ελληνικών όπλων.

Μετά τη μάχη του Λεβιδίου (14 Απριλίου 1821) και την ήττα των Τούρκων, δημιουργήθηκαν ελληνικά στρατόπεδα στο Βαλτέτσι, το Χρυσοβίτσι και την Πιάνα, με πρωτοβουλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, για τον συντονισμό των πολεμικών επιχειρήσεων που απέβλεπαν στην άλωση της Τριπολιτσάς, του σημαντικότερου οθωμανικού στρατιωτικού και διοικητικού κέντρου της Πελοποννήσου. Ήταν εξαρχής το στρατηγικό σχέδιο του «Γέρου του Μωριά», που κατόρθωσε, με δυσκολία είναι αλήθεια, να το επιβάλει και στους λοιπούς οπλαρχηγούς. Ο ίδιος πηγαινοερχόταν καθημερινά στα τρία στρατόπεδα, επιλύοντας κάθε πρόβλημα που παρουσιαζόταν και ενθαρρύνοντας τα παλληκάρια. «Εκοιμόμουν εις το Βαλτέτσι, εγευμάτιζα στην Πιάνα και εδείπναγα εις το Χρυσοβίτσι» γράφει χαρακτηριστικά στα Απομνημονεύματά του.

Η στρατηγική σημασία του Βαλτετσίου και η ενίσχυση του στρατοπέδου αυτού αποτελούσαν απειλή για τους Τούρκους. Στις 25 Απριλίου 1821 ισχυρές δυνάμεις προερχόμενες από το Ναύπλιο επιτέθηκαν κατά των Ελλήνων. Ο τουρκικός αιφνιδιασμός ανάγκασε τους υπερασπιστές του υπό τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη να αποσυρθούν, με αποτέλεσμα το χωριό να πυρποληθεί. Ο Κολοκοτρώνης, που είχε υποθέσει ότι οι Τούρκοι θα κατευθύνονταν προς ένα άλλο ελληνικό στρατόπεδο στα Βέρβαινα, έσπευσε στο Βαλτέτσι και ανασυγκρότησε το στρατόπεδο.

Για την αμυντική του θωράκιση κατασκευάστηκαν προμαχώνες (ταμπούρια) στους λόφους γύρω από το χωριό και οχυρώθηκαν η εκκλησία και τα λιγοστά σπίτια του χωριού που είχαν απομείνει από την καταστροφή της 25ης Απριλίου. Τον ανατολικό προμαχώνα, στο Χωματοβούνι, κατέλαβαν ο Κυριακούλης και ο Ηλίας Μαυρομιχάλης με τους σκληροτράχηλους Μανιάτες, τον δυτικό ο γηραιός Μητροπέτροβας, ο Δημήτριος Παπατσώνης, ο Ιωάννης Μαυρομιχάλης, ο Παναγιώτης Κεφάλας και άλλοι Μεσσήνιοι, στον βορειοανατολικό προμαχώνα τοποθετήθηκαν τα αδέλφια Ηλίας και Νικήτας Φλέσσας, ο Αθανάσιος Σώρης και άλλοι Γορτύνιοι οπλαρχηγοί, ενώ στην εκκλησία του χωριού ταμπουρώθηκαν οι Μπουραίοι, ο Ηλίας Τσαλαφατίνος και ο Ιωάννης Κατσανός. Αρχηγός του ελληνικού στρατοπέδου ορίστηκε ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης. Ταυτόχρονα, στην Επάνω Χρέπα τοποθετήθηκε σκοπιά για να ειδοποιήσει έγκαιρα με καπνούς ποια θα ήταν η κατεύθυνση των εχθρικών στρατευμάτων.

Από τις 6 Μαΐου 1821 ο κεχαγιάμπεης του Χουρσίτ Πασά, ονόματι Μουσταφ, βρισκόταν στην Τριπολιτσά, προερχόμενος από την Ήπειρο, όπου ο αρχηγός του, διοικητής της Πελοποννήσου, πολεμούσε τον Αλή Πασά, που είχε αυτονομηθεί από τον Σουλτάνο. Εκεί πληροφορήθηκε την ανασύσταση του ελληνικού στρατοπέδου στο Βαλτέτσι και αποφάσισε να δράσει. Είχε ως στόχο πρώτα να διαλύσει το στρατόπεδο στο Βαλτέτσι και στη συνέχεια να καταστείλει την επανάσταση στη Μεσσηνία και να υποτάξει τη Μάνη. Αμέσως μετά θα επέστρεφε νικητής και τροπαιούχος στην Τριπολιτσά, αναμένοντας δόξα και τιμές από τον Σουλτάνο.

Ο Μουσταφάμπεης συγκρότησε ένα άρτιο εξοπλισμένο στρατιωτικό σώμα από 12.000 άνδρες, του οποίου ηγούντο εμπειροπόλεμοι αξιωματικοί. Οι ελληνικές δυνάμεις στο Βαλτέτσι δεν ξεπερνούσαν τους 2.300 άνδρες. Είχαν ελλιπή οπλισμό και αμφίβολη μαχητική ικανότητα. Ο κίνδυνος για την επανάσταση, που μετρούσε κοντά στους δύο μήνες, ήταν προφανής. Ο Μουσταφάμπεης καθυστέρησε για λίγες μέρες την έναρξη των επιχειρήσεων, επειδή πίστευε ότι οι υπερασπιστές του Βαλτετσίου από τον τρόμο τους θα παραδίδονταν και δεν θα χρειαζόταν να ρίξει ούτε μία τουφεκιά. Φήμες, όμως, τον ήθελαν να είναι σφόδρα ερωτευμένος με μια όμορφη χανούμισα από το χαρέμι του Χουρσίτ Πασά και να περνά «καυτές» βραδιές στην Τριπολιτσά.


Τελικά, λίγο πριν από τα χαράματα της 12ης Μαΐου 1821 το πρώτο και κυριότερο σώμα του τουρκικού στρατού με αρχηγό τον τουρκαλβανό Ρουμπή από τα Μπαρδουνοχώρια και αποτελούμενο από τρεις χιλιάδες άνδρες έλαβε κατεύθυνση προς τα βόρεια του Βαλτετσίου, με σκοπό να εμποδίσει την αποστολή βοήθειας από τα στρατόπεδα Πιάνας και Χρυσοβιτσίου. Ακολούθησε ένα δεύτερο σώμα από 2.000 έφιππους και πεζούς που κατευθύνθηκε προς τους Αραχαμίτες, ένα τρίτο που έσπευσε να καταλάβει το Φραγκόβρυσο για να αποκόψει το Βαλτέτσι από το στρατόπεδο των Βερβαίνων, ένα τέταρτο για να βοηθήσει το πρώτο από το Καλογεροβούνι και το πέμπτο σώμα με 3.000 άνδρες, τα ορειβατικά πυροβόλα και τα πολεμοφόδια.

Από το Χρυσοβίτσι ο Κολοκοτρώνης είδε τα σήματα καπνού από την Επάνω Χρέπα, ότι τουρκικός στρατός κατευθύνεται προς το Βαλτέτσι, και με 800 άνδρες έσπευσε στην περιοχή, έχοντας ειδοποιήσει και τον Δημήτριο Πλαπούτα που βρισκόταν στην Πιάνα. Η μάχη στο Βαλτέτσι, εν τω μεταξύ, είχε ανάψει. Ο Ρουμπή με τους άνδρες του προσπαθούσε να περικυκλώσει και να συντρίψει τους οχυρωμένους στον ανατολικό και βορειοανατολικό προμαχώνα. Ο Κολοκοτρώνης, όμως, κατόρθωσε να καταλάβει ένα ύψωμα και άρχισε να χτυπά τους Τούρκους. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας κατέφθασε και ο Πλαπούτας, ο οποίος με τη σειρά του επιτέθηκε εναντίον τους. Η κατάσταση σύντομα άλλαξε και οι άνδρες του Ρουμπή ήταν αυτοί, που κινδύνευαν να εγκλωβιστούν από τους Έλληνες.

Βλέποντας τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι άνδρες του Ρουμπή, ο Μουσταφάμπεης έστειλε δυνάμεις από το Καλογεροβούνι να χτυπήσουν το ταμπούρι των Μανιατών, αλλά χωρίς επιτυχία. Αποτυχημένος ήταν και ο κανονιοβολισμός των ελληνικών θέσεων, αφού οι βόμβες είτε δεν έβρισκαν στόχο, είτε χτυπούσαν τους άνδρες του Ρουμπή. Είχε ήδη βραδιάσει και η μάχη συνεχιζόταν με πείσμα. Ο Κολοκοτρώνης προσπαθούσε να δώσει κουράγιο στους ταμπουρωμένους, λέγοντάς τους ότι αναμένοντας ενισχύσεις 10.000 ανδρών υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Αργά το βράδυ η μάχη σταμάτησε, με τους δυο αντιπάλους να διατηρούν τις θέσεις του. Τις πρωινές ώρες της 13ης Μαΐου, ο Κολοκοτρώνης διέσπασε τον τουρκικό κλοιό και ανεφοδίασε τους ταμπουρωμένους με τροφές και πολεμοφόδια. Το ίδιο βράδυ ήλθαν και κάποιες ενισχύσεις από τα Βέρβαινα που δεν ξεπερνούσαν τους 400 άνδρες, με επικεφαλής τους Πέτρο Βαρβιτσιώτη, Δημήτριο Πουλικάκο, Αντώνη Μαυρομιχάλη, Αναγνώστη Κονδάκη και Παναγιώτη Γιατράκο.

Το πρωί η μάχη συνεχίσθηκε με τη σφοδρότητα της προηγουμένης. Χαρακτηριστικοί είναι οι στίχοι του λαϊκού ποιητή Παναγιώτη Κάλα ή Τσοπανάκου (1789-1825) «… στο Βαλτέτσι στο Λεβίδι / πέφτει αλύπητο λεπίδι…». Οι απόπειρες των Τούρκων να καταλάβουν τους προμαχώνες αποτύγχαναν η μία μετά την άλλη. Ο Μουσταφάμπεης, βλέποντας ότι οι άνδρες του Ρουμπή εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε δυσχερή θέση και πληροφορούμενος ότι επίκεινται νέες ενισχύσεις των Ελλήνων από τους Νικηταρά και Γιάννη Κολοκοτρώνη, διέταξε υποχώρηση όλων των δυνάμεών του.

Οι Έλληνες αναθάρρησαν, βγήκαν από τα ταμπούρια και πήραν στο κυνήγι τους Τούρκους, οι οποίοι υποχωρούσαν άτακτα. Οι απώλειές τους ανήλθαν σε 514 νεκρούς και 635 τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Τριπολιτσά. Οι απώλειες των Ελλήνων ανήλθαν σε μόλις 4 νεκρούς και 17 τραυματίες. Στα χέρια των Ελλήνων έπεσε και μεγάλος αριθμός πολεμικού υλικού, ικανού να εξοπλίσει 4.000 άνδρες.

Η μάχη στο Βαλτέτσι κράτησε σχεδόν 23 ώρες και ήταν η πρώτη σημαντική νίκη του Αγώνα. Αμέσως μετά τη μάχη, ο Κολοκοτρώνης συγκινημένος μίλησε προς τους νικητές και όπως αναφέρει ο ίδιος στα Απομνημονεύματά του, τους είπε μεταξύ άλλων ότι η ημέρα αυτή πρέπει να καθαγιαστεί με νηστεία όλων και να εορτάζεται η επέτειός της εις «αιώνας αιώνων, έως ου στέκει το έθνος, διότι ήτο η ελευθερία της πατρίδος». Η νίκη στο Βαλτέτσι ενίσχυσε το ηθικό και την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων, στοιχεία που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην άλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821).


Η λαϊκή μούσα τίμησε τη νίκη στο Βαλτέτσι με το ακόλουθο δημοτικό τραγούδι:

Τι έχεις, καημένε κόρακα, που σκούζεις και φωνάζεις;
Μήπως διψάς για αίματα, για τούρκικα κεφάλια;
Πέρασε από τα Τρίκορφα και σύρε στο Βαλτέτσι,
όπου είν’ ο τόπος δυνατός και δυνατά ταμπούρια,
εκεί θα βρεις τα αίματα, τα τούρκικα κεφάλια,
Τρία μπαϊράκια κίνησαν από μέσα από τη χώρα,
το ένα πάει στα Τρίκορφα, τ’ άλλο στους Αραχαμίτες,
κι αυτός ο Κεχαγιάμπεης πηγαίνει στο Βαλτέτσι.
Ο Κυριακούλης του μιλάει κι ο Μπεζαντές του λέει:
«Πού πας, βρε Κεχαγιάμπεη, τ’ Αλή πασά κοπέλι;
Εδώ δεν είναι Κόρινθος, δεν είναι Πέρα Χώρα,
δεν είναι τ’ αργίτικα κρασιά, του Μπέλεση τα κριάρια.
Εδώ είν’ ορδή Καρύταινας, μανιάτικο ντουφέκι,
Κολοκοτρώνης αρχηγός με το Μαυρομιχάλη».
Αφήστε τα ντουφέκια σας και βγάλτε τα σπαθιά σας
βάλτε τους Τούρκους εμπροστά, σαν πρόβατα, σαν γίδια.


ΠΗΓΗ : sansimera.gr

Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής 2016 στο Ναύπλιο

Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής 2016 στο Ναύπλιο


Για δεύτερη χρονιά οι φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών οργανώνουν Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής από τις 20 ως τις 29 Μαΐου 2016 στο Ναύπλιο. Οι παραστάσεις των φοιτητών συνδυάζουν τις γνώσεις που αποκόμισαν από την τετραετή παρακολούθηση στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και έχουν ως στόχο να επικοινωνήσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες με το ευρύτερο κοινό.

Το Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής 2016 πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μαθήματος «Θεατρική Παραγωγή», το οποίο διδάσκεται αποκλειστικά στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Για το διάστημα της υλοποίησης του φεστιβάλ, 9 ομάδες παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους με έργα της επιλογής τους.

Αναλυτικότερα θα παρουσιαστούν οι παρακάτω παραστάσεις:

– Η θεατρική ομάδα 
Mementaλ παρουσιάζει το έργο The Sunset Limited του Cormac McCarthy στις 20 και 21 Μαΐου 2016 στις 22.00 στο Θέατρο Τριανόν. Ένα δωμάτιο. Δύο άνθρωποι. Ένας ρεαλιστικός διάλογος που ακροβατεί μεταξύ αιωνιότητας και ανυπαρξίας. Δύο ιδεολογίες σε αναμέτρηση. Μία ατελείωτη σύγκρουση επιχειρημάτων που πραγματεύεται τη ζωή και τον θάνατο. 
-Για να υπάρχει κάποιος που κερδίζει και κάποιος που χάνει. Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα;
Παράλληλα η θεατρική ομάδα Mementaλ συμμετέχει με την παράσταση Γιοί και Κόρες του Γιάννη Καλαβριανού που παίχτηκε πέρυσι στο Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής στη 12η Διεθνή Πανεπιστημιάδα Σερρών, στις 22 Μαΐου 2016.
theatro-plastelinis-2
-Το καλλιτεχνικό σύνολο Θέατρο Πλαστελίνης παρουσιάζει το έργο Far Away της Caryl Churchill σε σκηνοθεσία Σίμου Τζίτζη την Kυριακή 22 Μαϊου 2016 στα Κεντρικά Διδακτήρια του Τ.Θ.Σ στην αίθουσα Λήδας Τασοπούλου (Βασ. Γεωργίου και Ηρακλέους).
Αυτό που νομίζαμε ότι είναι πολύ μακριά πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο εδώ και το τώρα. Ζητάμε από τον θεατή να πάψει να είναι απλά θεατής και να αναλάβει την ευθύνη του απέναντι στον κόσμο. Έκρηξη Βίας, Εξουσία, Παραλογισμός, Βαρβαρότητα, Αποχαύνωση Σύγχρονου Κόσμου… Εσύ, θα γελούσες;

– Η 
θεατρική ομάδα Όραμα παρουσιάζει το έργο Γυάλινος Κόσμος του Τέννεση Ουίλλιαμς την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 στις 22:00 στο Τριανόν. Η σκηνή του Τριανόν θα μεταβεί, για μιάμιση ώρα περίπου, σε μία περασμένη εποχή, σε μία αναπόληση. Μία οικογένεια, που ζει μακριά από τον κόσμο της πραγματικότητας, έρχεται αντιμέτωπη με την αλήθεια, τις ανασφάλειες και τις φοβίες του καθενός.

H ομάδα λάσκα σε συμπαραγωγή με τη θεατρική ομάδα Mementaλ παρουσιάζουν το project RDRM την Τετάρτη 25 Μαίου 2016 στις 20.00 σε χώρο που θα ανακοινωθεί. Μία οκτάωρη performance ασχολείται με την ονειρική λειτουργία, τις εικόνες, τους συνειρμούς και τις πολλαπλές ερμηνείες που αυτή προκαλεί. Η performance φιλοδοξεί να είναι το πρώτο δρώμενο μεγάλης διάρκειας, εμπνευσμένο στο πλαίσιο Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

– Η θεατρική ομάδα 
Definitely Maybe παρουσιάζει το έργο Ο Φυλακισμένος της διπλανής πόρτας του Neil Simon σε μια διασκευή του Γ. Βαλτινού την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαΐου στις 20:00 στο Θέατρο Τριανόν . Μπορεί η παράνοια όλου του κόσμου να χωρέσει σε ένα θέατρο 9,33 επί 4,76 τ.μ.; Definitely Maybe!

– Η  θεατρική ομάδα LiBeRTaD 
παρουσιάζει το θεατρικό έργο Crave της Sarah Kane την Παρασκευή 27 Μαϊου 2016 στις 22:00 στα Κεντρικά Διδακτήρια του Τ.Θ.Σ στην αίθουσα Λήδας Τασοπούλου (Βασ. Γεωργίου και Ηρακλέους). Μέσα από μια κινηματοθεατρική παράσταση το κοινό καλείται να αναμετρηθεί με τους δικούς του δαίμονες και να προβληματιστεί με θέματα που σχετίζονται με τον πόνο του έρωτα, την αγάπη και το μίσος, το κυνήγι της ευτυχίας, την ψυχική αστάθεια και λύτρωση, την αυτοκτονία και τον θάνατο. Πηγή έμπνευσης για το ισπανικό όνομα της ομάδας LiBeRTaD υπήρξε τόσο η μετάφραση της λέξης στα ελληνικά -ελευθερία- όσο και η λέξη Art, η οποία εμπεριέχεται, και δίνει την έννοια της ελευθερίας στην τέχνη.

  Η ομάδα Thingamajig Theatre Group παρουσιάζει το έργο Old Times του βρετανού δραματουργού Harold Pinter τοΣάββατο 28 Μαίου 2015 στο Ουρανοκατέβατο (Όθωνος 7, Παλιά Πόλη). Χάρη σε ένα σετ τριών ηθοποιών η υποκειμενική μνήμη, η κρυμμένη ενοχή, η υποσυνείδητη και ανομολόγητη έλξη αναπτύσσονται μέσα σε μια ψυχρή και μυστηριακή ατμόσφαιρα. Ανάμεσα σε χαρακτήρες, που έχουν υπόσταση μόνο μέσα από τις μνήμες τους, η κειμενική προσέγγιση αποφεύγει να θαμπώσει μα επιχειρεί να κάνει συνένοχο το θεατή που εν τέλει αμφιβάλει για την ορθότητα των δικών του αναμνήσεων.

– Η θεατρική ομάδα puzzle παρουσιάζει το έργο Jordan το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 στις 22.00 στο Θέατρο Τριανόν. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που διηγήθηκε η Shirley Jones στη συγκρατούμενη της και συγγραφέα του έργου Anna Reynolds λίγο πριν δικαστεί. Μια γυναίκα χωρισμένη σε τέσσερα πρόσωπα που ξεδιπλώνουν το ένοχο παρελθόν. Στην είσοδο θα υπάρχει κουτί για την ενίσχυση το συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Αργολίδας.
donttellmama
– Η θεατρική ομάδα donttellmáma παρουσιάζει για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή τα λογοτεχνικά κείμενα της Μαργαρίτας Καραπάνου με τον τίτλο Μαμά, εγώ σε γέννησα, την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 στις 20.00 στο χώροΜπανιέρες στην Αρβανιτιά (τέλος ακτής Μιαούλη). Η Μαργαρίτα / Κασσάνδρα είναι τετράχρονο κοριτσάκι, είναι έφηβη, είναι γυναίκα, είναι ανήλικη ερωμένη ενός τραβεστί μπάτλερ. Είναι ένα εκδικητικό παιδάκι που σκοτώνει και σκοτώνεται, που βιάζει και βιάζεται. Είναι ενήλικη και την κλείνουν στο τρελάδικο. Πάνω από όλα όμως είναι ένα πλάσμα που θέλησε να δώσει την αγάπη που ποτέ δεν δόθηκε σε εκείνη από την ίδια της τη μητέρα. Το Μαμά, εγώ σε γέννησα είναι μία παράσταση για αυτά που κάποτε θα θέλαμε να πούμε για τους εαυτούς μας αλλά ποτέ δεν θα τολμούσαμε.

ΠΗΓΗ : argolida-net.blogspot.gr 

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ


Αύριο Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 στις 6:00 το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Κιβερίου  θα ψαλλεί  Ιερά Παράκληση   για τους μαθητές που  ξεκινούν τις προαγωγικές και πανελλήνιες εξετάσεις την άλλη εβδομάδα.


ΠΗΓΗ: timiosprodromoskiveri.blogspot.gr

ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ ΣΤΑ ΙΡΙΑ


Εαρινός περίπατος σε μονοπάτια της μουσικής στο Άργος


"Ομάδα περιπάτου" του ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ. "Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ"


Το Δ.Σ. του ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ. "Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" γνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο της άσκησης στη ζωή μας δημιούργησε την "Ομάδα περιπάτου". 
Επιλέγουμε διαδρομές μέτριας δυσκολίας, περίπου 4-5 χιλμ., στο Άργος, στο Ναύπλιον και σε χωριά της περιοχής μας.
Πολλές φορές φροντίζουμε ο περίπατος να έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ανάλογα με το τι προσφέρει η περιοχή. 
Δεν είναι λίγες οι φορές που στο τέλος της διαδρομής απολαμβάνουμε το καφεδάκι ή το ουζάκι μας και έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουμε μεταξύ μας και να έρθουμε πιό κοντά!

Τη Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 ξεκινήσαμε από τη θέση "Πορτίτσες" (πρόποδες προφήτη-Ηλία) στο Άργος μέχρι την εκκλησία της Αγ. Τριάδας στην Άκοβα. 

Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική (θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερη). 

Το επόμενο περπάτημα θα είναι στις 25 Μαΐου στο Ναύπλιον. Ως τότε να είμαστε όλοι καλά!!


ΠΗΓΗ : facebook

Διάλεξη του Κ. Γεωργουσόπουλου στο Ναύπλιο με θέμα : ”Σχολείο και τέχνη”


Όλη η αλήθεια για το νερό με λεμόνι και την απώλεια βάρους


Σίγουρα θα έχεις ακούσει για την αγαπημένη συνήθεια των celebrities να ξυπνάνε το πρωί και να πίνουν ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με λεμόνι. Κάποιοι επίσης υποστηρίζουν πως κάνει καλό στη διαδικασία της πέψης, άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να ενεργοποιήσει το μεταβολισμό σου και υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι είναι ένα τρόπος να χάσουν κιλά. 

Αλλά πραγματικά μπορεί ένα τόσο απλό ρόφημα να έχει τόση μεγάλη φήμη; 

Διαβάσαμε λοιπόν στο αμερικάνικο περιοδικό Self,  τη γνώμη δύο ειδικών.

Η αλήθεια είναι πως το λεμόνι δεν σχετίζεται άμεσα με την απώλεια βάρους.
Χάρη στην γεύση του, το λεμόνι σίγουρα θα ξυπνήσει τους γευστικούς σου κάλυκες και επίσης είναι πλούσια σε διατροφικά συστατικά. Σύμφωνα με την ενδοκρινολόγο Anna Z. Feldman, περιέχει βιταμίνη C, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. H εν λόγω βιταμίνη μπορεί να μπουστάρει το κολλαγόνο και επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά, αλλά πουθενά δεν υπάρχει η σχέση λεμονιού και απώλειας βάρους.

Με απλά λόγια, το νερό με λεμόνι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ξεκινάς φρέσκια φρέσκια τη μέρα σου.

Αν και το ρόφημα αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει το μεταβολισμό σου, είναι το νερό που κάνει τη δουλειά και όχι τόσο το λεμόνι.
Ο μεταβολισμός δουλεύει καλύτερα όταν είσαι ενυδατωμένη καλά, λέει η διατροφολόγος Lauren Harris-Pincus. Για την ακρίβεια, ολόκληρο το σώμα σου λειτουργεί έτσι καλύτερα. Το να πίνεις νερό, όπως και να το πίνεις, κάνει καλό.

Αν πραγματικά σε ενδιαφέρει να ξεκινάς το πρωί σου με μία βόμβα που θα ενεργοποιήσει το μεταβολισμό σου, η Feldman προτείνει ένα πρωινό γεύμα γεμάτο πρωτεϊνη και σύνθετους υδατάνθρακες. "Το σημαντικό είναι πολύ σημαντικό, γιατί βάζει μπροστά τη μηχανή". Επίσης σε βοηθά να μην πεινάσεις γρήγορα πριν το συνηθισμένο.

Έχε στο μυαλό σου πως ακόμα και αν δεν σου αρέσει να τρως πρωινό, πρέπει να μάθεις τον εαυτό σου να το κάνει.

Το νερό με λεμόνι σίγουρα δεν μπορεί να σε αποτοξινώσει.
Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο έτσι, με τα κατάλληλα όργανα (συκώτι, νεφρά), τα οποία βοηθούν στο να αποτοξινώνεται ο οργανισμός μέσω των ούρων και των περιττωμάτων.

Το αφέψημα αυτό κάνει καλό στην πέψη. "Το οξέα που περιέχει το λεμόνι βοηθούν στο διασπαστούν τα τρόφιμα, όπως κάνουν και τα οξέα του στομάχου', λέει η Harris-Pincus. Αυτά τα οξέα μπορούν να προκαλέσουν ωστόσο καούρες. Αν δηλαδή είσαι έτοιμη να βάλεις το νερό με λεμόνι στη διατροφή σου, θα πρέπει να είσαι έτοιμη για κάτι τέτοιο και όταν το παρατηρήσεις, μάλλον είναι και σημάδι να το κόψεις.

Να ξέρεις επίσης ότι το να πίνεις πολύ νερό βοηθά στην πέψη. Όταν δεν είσαι καλά ενυδατωμένη, είναι δύσκολο για τις τροφές να περάσουν μέσα από το πεπτικό σύστημα, αφήνοντάς σου μία άβολη αίσθηση, καθώς και δυσκοιλιότητα.

Το νερό με το λεμόνι δεν είναι η απάντηση στην απώλεια βάρους, αλλά το αφέψημα αυτό μπορεί να βοηθήσει έμμεσα να πέσεις μερικά κιλά.
Οι λόγοι γι αυτό είναι δύο: Πρώτον, το να είσαι ενυδατωμένη είναι ένας εύκολος τρόπος να ελέγχεις τις θερμίδες που παίρνεις. Το να πίνεις πολύ νερό κατά τη διάρκεια της μέρας και ακόμα και ένα ποτήρι πριν ξεκινήσεις να τρως, μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς χορτάτη γρηγορότερα. Η Feldman λέει πως "μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για το στομάχι να στείλει μήνυμα στον εγκέφαλο ότι έχει γεμίσει. Το να πίνεις νερό πριν και κατά τη διάρκεια του φαγητού μπορεί να ρίξει τους ρυθμούς σου και έτσι να δώσει περισσότερο χρόνο στο μήνυμα να σταλεί στον εγκέφαλο ενώ τρως".

Το νερό με λεμόνι μπορεί εμμέσως να σχετίζεται με την απώλεια βάρους αντικαθιστώντας άλλα ποτά. Αν για παράδειγμα πίνεις νερό με λεμόνι αντί για καπουτσίνο, παγωμένο τσάι ή αναψυκτικά.


ΠΗΓΗ: ladylike.gr