26.10.16

Πρόγραμμα εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου στο Δήμο Ναυπλιέων


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ
28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Πέμπτη  27  Οκτωβρίου 2016

Ώρα 09:00 Ομιλίες και διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις στα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ναυπλιέων για τη σημασία της γιορτής.
Ώρα 11:00 Απότιση φόρου τιμής μαθητών και μαθητριών στα μνημεία των Ηρώων
Στέψη των μνημείων από Μαθητές και Μαθήτριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Προσκόπους και λοιπούς Συλλόγους με τη φροντίδα των Διευθυντών των Σχολείων και με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ναυπλίου.

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Δημοτική Ενότητα Ναυπλίου

Το πρόγραμμα εορτασμού στην Δημοτική Ενότητα Ναυπλίου όπως έχει διαμορφωθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας

        Τελετάρχης Στέλιος Γκουριώτης

Δημοτική Ενότητα Ασίνης

Στην Δημοτική Ενότητα Ασίνης, όπως και στις άλλες Δημοτικές Ενότητες, από το πρωί της 26ης Οκτωβρίου έως και το βράδυ της 28ης προβλέπεται γενικός σημαιοστολισμός.

Τοπική Κοινότητα Δρεπάνου

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου και ώρα 09:30 θα πραγματοποιηθεί επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αδριανού και Ναταλίας και θα ακολουθήσει παρέλαση μαθητών των Σχολείων της Τοπικής Κοινότητας Δρεπάνου.
Στη συνέχεια, θα τελεσθεί τρισάγιο στο Μνημείο των Πεσόντων, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ηρώων.
Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από την κ. Κατερίνα Παπανδριανού. Η εορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

        Τελετάρχης Κωνσταντίνος Κόντος

Τοπική Κοινότητα Τολού

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου και ώρα 9:30 θα πραγματοποιηθεί επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης και θα ακολουθήσει παρέλαση μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου, της Τοπικής Κοινότητας Τολού.
Στη συνέχεια, θα τελεσθεί τρισάγιο στο Μνημείο των Πεσόντων, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ηρώων.
Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από μαθήτρια της έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Τολού. Η εορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

        Τελετάρχης Σοφία Μηναίου

Δημοτική Ενότητα Μιδέας

Στη Δημοτική Ενότητα Μιδέας, ενόψει του εορτασμού της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, μεγάλης γιορτής του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης, προβλέπεται γενικός σημαιοστολισμός από το πρωί της 26ης Οκτωβρίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2015 αλλά και φωταγώγηση των Δημοσίων, Δημοτικών και λοιπών καταστημάτων καθώς και των κεντρικών πλατειών κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου.
Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες της εκκλησίας και πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδος και ώρα 10:00 θα γίνει Δοξολογία. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση – κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των πεσόντων, όπου και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος.
Στη συνέχεια, θα γίνει παρέλαση από μαθητές και μαθήτριες των σχολείων Δημοτικού - Γυμνασίου – Λυκείου.

        Τελετάρχης Ιωάννης Κακούρος

Δημοτική Ενότητα Τίρυνθας

Στην Τίρυνθα, όπως και στις άλλες Δημοτικές Ενότητες, από το πρωί της 26ης Οκτωβρίου έως και το βράδυ της 28ης προβλέπεται γενικός σημαιοστολισμός. Την 28η Οκτωβρίου και ώρα 07:00 θα σημάνουν οι καμπάνες της εκκλησίας, ενώ στις 09:15 θα προσέλθουν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Σχολείων στον Ιερό Ναό Τίμιας Ζώνης, όπου στις 09:30 θα τελεσθεί δοξολογία.
 Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από το διευθυντή του Δημοτικού σχολείου Νέας Τίρυνθας κ. Αλέξανδρο Γκίνη
Ακολούθως το εκκλησίασμα, προπορευόμενων των σχολείων, θα μεταβεί στη κεντρική πλατεία στο χώρο του Ηρώου, όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνει κατάθεση στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των ενδόξων νεκρών και θα ακολουθήσει η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στη συνέχεια, στην πλατεία της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Τίρυνθας, θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου.

        Τελετάρχης Κυριακόπουλος Αντώνιος


ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ :

Άριας, Λευκακίων, Πυργιωτίκων,  Ανυφίου, Αραχναίου, Μιδέας, Παναριτίου, Πουλακίδας,  Ασίνης, Ιρίων,  Νέου Ροϊνού και Αγίου Αδριανού.

Από το πρωί της 26ης Οκτωβρίου έως και το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου προβλέπεται γενικός σημαιοστολισμός.
Την 28η Οκτωβρίου και ώρα 07:00 θα σημάνουν οι καμπάνες της εκκλησίας, ενώ στις 09:15 θα προσέλθουν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Σχολείων, όπου στις 09:30 θα τελεσθεί δοξολογία.
Ακολούθως το εκκλησίασμα, προπορευόμενων των σχολείων, θα μεταβεί στη πλατεία στο χώρο του Ηρώου, όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνει κατάθεση στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των ενδόξων νεκρών και θα ακολουθήσει η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στη συνέχεια, στις πλατείες των Τοπικών Κοινοτήτων, θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων, Νηπιαγωγείων και του ειδικού Γυμνασίου.
Τέλος, θα απαγγελθούν ποιήματα από τους μαθητές των Σχολείων, καθώς και θα αποδοθούν παραδοσιακοί χοροί.

Στις εκδηλώσεις θα παραστεί εκπρόσωπος του Δήμου

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων

Δημήτριος Ι. Κωστούρος

Πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο Ερμιονίδας



28η Οκτωβρίου στο Άργος




Μια στιγμή σε μια εικόνα... Για την εθνική μας εορτή...



Σε κάθε της πατρίδας μας μεριά
η γαλανή σημαία κυματίζει
στη θάλασσα και σε όλη την στεριά
η θεία των προγόνων λευτεριά
τη δόξα στα παιδιά της τη χαρίζει.

Στα κάστρα,στα βουνά και στα χωριά
ο Έλληνας με πόθο ξεστομίζει
Ζήτω η Ελλάδα
Ζήτω η λευτεριά.

 Ι.Πολέμης

Σαν σήμερα... στη μουσική


1911: Η Αφροαμερικανίδα gospel τραγουδίστρια, ίσως η μεγαλύτερη όλων των εποχών, Mahalia Jackson (Mahala Jackson 1911-1972) γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της κέρδισε τρία βραβεία Grammy και το 1972 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement” για την συνολική της προσφορά στη μουσική. Το όνομα της γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1997.

1963: Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και μουσικός Natalie Merchant (Natalie Anne Merchant) γεννήθηκε στο Τζέιμσταουν της Νέας Υόρκης. Το 1981 ενσωματώθηκε με το συγκρότημα 10.000 Maniacs. Από το 1993 ακολουθεί σόλο καριέρα. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή της: “Because the Night” (Patti Smith/Bruce Springsteen), “Carnival“, “Wonder“, “Kind & Generous“, “Which Side Are You On?” κ.α.


1965: Στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, η Βασίλισσα της Αγγλίας Elizabeth τιμάει τους The Beatles με το μετάλλιο Members of the British Empire. Λίγο αργότερα τα σκαθάρια θα ομολογήσουν πως πριν την τελετή κάπνιζαν μαριχουάνα στις τουαλέτες του παλατιού…

1981: Ο David Bowie μαζί με τους Queen ηχογραφούν στην Ελβετία το τραγούδι “Under Pressure“. Είναι η πρώτη στούντιο συνεργασία του Bowie με άλλον καλλιτέχνη. Το τραγούδι θα ανέβει μέχρι το Νο1 των Βρετανικών Singles Chart.


1993: Ο Bob Dylan κυκλοφορεί το εικοστό ένατο στούντιο άλμπουμ του, με τίτλο “World Gone Wrong“. Περιλαμβάνει παραδοσιακά Αμερικάνικα τραγούδια σε νέες εκτελέσεις. Θα τιμηθεί με το βραβείο Grammy “Best Traditional Folk Album“. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Delia“, “Stack a Lee” κ.α.

2003: Για τέταρτη και τελευταία εβδομάδα στην κορυφή των Βρετανικών Albums Chart βρίσκεται η Dido με το άλμπουμ της “Life for Rent“. Είναι το δεύτερο στούντιο άλμπουμ της τραγουδίστριας και κυκλοφόρησε στις 23 Σεπτεμβρίου του 2003. Στην παραγωγή ήταν ο αδερφός της, Rollo Armstrong και ο Αμερικανός τραγουδοποιός Rick Nowels. Ήταν το τέταρτο άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για το έτος 2003 παγκοσμίως και το πρώτο στη Μεγάλη Βρετανία. Μόνο την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του πούλησε στη Μεγάλη Βρετανία πάνω από εκατό χιλιάδες αντίτυπα και μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τα δώδεκα εκατομμύρια αντίτυπα. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “White Flag“, “Life for Rent“, “Don’t Leave Home” κ.α. Το 2004 το τραγούδι “White Flag” κέρδισε το βραβείο Ivor Novello “International Hit of the Year“.



ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

Το ήξερες αυτό;


Δεν ήταν λίγοι οι φρενοβλαβείς που έφτασαν σε ανώτατα στρατιωτικά αξιώματα, κατά το παρελθόν. 

Κάποιοι απ’ αυτούς, όμως, σίγουρα ξεχώρισαν: 

Ο Σερ Γουίλιαμ Έρσκιν, ένας από τους διοικητές στον πόλεμο της Ισπανικής Χερσονήσου (1808-9) είχε νοσηλευτεί δύο φορές σε ψυχιατρικό άσυλο. Αργότερα, αυτοκτόνησε πηδώντας από ένα παράθυρο. 

Ο Πρώσος Μπλούχερ πίστευε πως είχε μείνει έγκυος από έναν ελέφαντα, ενώ ο αμερικανός στρατηγός των Βορείων, Ρίτσαρντ Ίγουελ, νόμιζε πως είναι πουλί και προσπαθούσε να τσιμπήσει το φαγητό του με τη μύτη.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Μάχες κερδίζουν όλοι, πολέμους όμως, μόνο οι αποφασισμένες κοινωνίες


Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης

Οι μάχες κρίνονται από την ικανότητα των στρατηγών και την ανδρεία των πολεμιστών, οι πόλεμοι όμως κρίνονται από τις οικονομικές και παραγωγικές δυνατότητες των κρατών που συμπλέκονται. Όποιος ηγέτης ξέχασε αυτόν τον κανόνα της παγκόσμιας ιστορίας, οδήγησε το κράτος του σε ολέθρια ήττα. Στις 7 Δεκεμβρίου 1941, οι Ιάπωνες επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στο Περλ Χάρμπορ και κατέστρεψαν τον Αμερικανικό στόλο. Ο Ειρηνικός έγινε Ιαπωνική θάλασσα προσωρινά, καθώς οι Ιάπωνες διέθεταν έναν μεγάλο, αξιόμαχο και άριστα εξοπλισμένο στόλο χωρίς αντίπαλο. Ακόμα κι όταν έξι μήνες αργότερα, τον Ιούλιο 1942, περισσότερο από τύχη παρά από καλή στρατηγική, οι Αμερικανοί κατέστρεψαν στο Μίντγουεϊ τέσσερα αεροπλανοφόρα του ιαπωνικού ναυτικού χάνοντας μόνο ένα, το μόνο που κατάφεραν ήταν να αποκαταστήσουν μια σχετική ισορροπία στη μεγάλη θάλασσα.

Τότε ήταν που μπήκε μπροστά ο πραγματικός ανταγωνισμός των δύο οικονομιών. Οι Ιάπωνες, με μια οικονομική άνθηση και βιομηχανική έκρηξη δίχως προηγούμενο, είχαν φτιάξει τις προπολεμικές δεκαετίες έναν φοβερό στόλο και μια εκπληκτική αεροπορία. Όμως, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, είχαν ήδη φθάσει στο απόγειο των παραγωγικών δυνατοτήτων τους, ενώ ο αμερικανικός γίγαντας μόλις που ξεκινούσε. Ο πόλεμος αφύπνισε τις κοιμισμένες παραγωγικές του δυνάμεις, μ’ έναν τρόπο πρωτόγνωρο στην παγκόσμια ιστορία. Τερατώδη συμβόλαια του αμερικανικού Δημοσίου με ιδιώτες έστησαν εκατοντάδες εργοστάσια παραγωγής όπλων και πολεμικού υλικού, ενώ ολόκληρη η αμερικανική οικονομία μπήκε σε πολεμικούς ρυθμούς. Η χώρα μεταβλήθηκε ακαριαία σ’ ένα στρατόπεδο παραγωγής πολεμικού υλικού. Τα εργοστάσια αυτοκινήτων άρχισαν να φτιάχνουν άρματα μάχης, τα εργοστάσια καλλυντικών φάρμακα και οι βιοτεχνίες ρούχων στολές φαντάρων. Το εξωτερικό εμπόριο και η γεωργία μπήκαν επίσης στην υπηρεσία της υπέρτατης μάχης. Η παραγωγή χάλυβα δεκαπενταπλασιάστηκε, η παραγωγή καουτσούκ εικοσαπλασιάστηκε, οι εισαγωγές πρώτων υλών και πετρελαίου από τη Λατινική Αμερική που δεν πολεμούσε, τετραπλασιάστηκαν.

Η μάχη αποδείχτηκε άνιση για τους Ιάπωνες. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια του πολέμου, η ιαπωνική βιομηχανία για ν’ αντικαταστήσει τις απώλειες του Μίντγουεϊ, κατάφερε να κατασκευάσει επτά νέα αεροπλανοφόρα. Οι Αμερικανοί κατασκεύασαν εκατό. Οι Ιάπωνες έφτιαξαν δύο θωρηκτά, οι Αμερικανοί εικοσιτέσσερα. Συνολικά, για κάθε νέο πολεμικό πλοίο και υποβρύχιο που πρόσθεταν οι Ιάπωνες στον στόλο τους, οι Αμερικανοί πρόσθεταν δεκάξι. Μοιάζει απίστευτο, όμως όταν συνθηκολόγησαν οι Ιάπωνες, οι Αμερικανοί είχαν κατασκευάσει 87.600 πλοία όλων των ειδών και των μεγεθών.

Στην παραγωγή αεροπλάνων η μάχη αποδείχτηκε ακόμα πιο άνιση. Οι Γιαπωνέζοι ξεκίνησαν παράγοντας χίλια αεροπλάνα τον μήνα, 12.000 τον χρόνο δηλαδή, για να πέσει σταδιακά η παραγωγή τους στο μισό. Οι Αμερικανοί μετά το 1942 κατασκεύαζαν ένα εξελιγμένο βαρύ βομβαρδιστικό Β-24 κάθε εξήντα τρία λεπτά. Η παραγωγικότητα κάθε Αμερικανού εργάτη έναντι του Ιάπωνα συναδέλφου του τετραπλάσια και τα αμερικανικά εργοστάσια υπερπολλαπλάσια των ιαπωνικών. Απέναντι στα 30.000 νέα πολεμικά αεροπλάνα που έφτιαξαν οι Ιάπωνες μέχρι τη λήξη του πολέμου, οι Αμερικανοί έριξαν στις αερομαχίες 300.000.

Ενώ η πολεμική προσπάθεια εξαντλούσε χρόνο με τον χρόνο την Ιαπωνία, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η αμερικανική οικονομία γνώριζε πραγματική άνθηση. Στην πραγματικότητα, τότε ξεπέρασαν οριστικά οι Αμερικανοί την οικονομική κρίση του ’29. Όσο έξυπνους στρατηγούς κι αν είχε η Ιαπωνία, όσο πειθαρχημένους στρατιώτες κι αν διέθετε, ήταν αδύνατο να κερδίσει έναν τέτοιο πόλεμο. Οι φωτογραφίες και τα κινηματογραφικά στιγμιότυπα μετά τα μέσα του 1943, αποτυπώνουν αυτή την άνιση μάχη των δύο οικονομιών. Πελώρια αμερικανικά μεταγωγικά πλοία με τα καταστρώματά τους γεμάτα πυρομαχικά, τζιπ, άρματα μάχης και τρόφιμα όργωναν τις θάλασσες, ενώ την ίδια στιγμή υποσιτισμένοι Γιαπωνέζοι στρατιώτες εγκαταλελειμμένοι στα διάφορα μέτωπα δεν είχαν ούτε σφαίρες για να πολεμήσουν. Τα κεφάλαια και τα εργοστάσια είχαν κρίνει τον πόλεμο.


ΠΗΓΗ: lionnews.gr

Γιορτή βραστού στις Καρυές Λακωνίας!


Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016, θα πραγματοποιηθεί στις Καρυές, η πρώτη  παραδοσιακή Γιορτή Βραστού.

Η Γιορτή θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Θα υπάρχει άφθονο φαγητό, κρασί, μουσική και λαχειοφόρος αγορά με πολλά δώρα.


5η ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ στις ΠΗΓΕΣ Μεσσηνίας


Ελάτε να φάμε ψητά και βραστά κάστανα, παραδοσιακή φασολάδα παρέα με κρασί και μουσική! 
Και να ψωνισετε τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα από το παζάρι μας! 
Σας περιμένουμε...

ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΚΕΜΧ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ




















Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΝΑΧΟ


















ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΙΜΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ