26.10.16

Μάχες κερδίζουν όλοι, πολέμους όμως, μόνο οι αποφασισμένες κοινωνίες


Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης

Οι μάχες κρίνονται από την ικανότητα των στρατηγών και την ανδρεία των πολεμιστών, οι πόλεμοι όμως κρίνονται από τις οικονομικές και παραγωγικές δυνατότητες των κρατών που συμπλέκονται. Όποιος ηγέτης ξέχασε αυτόν τον κανόνα της παγκόσμιας ιστορίας, οδήγησε το κράτος του σε ολέθρια ήττα. Στις 7 Δεκεμβρίου 1941, οι Ιάπωνες επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στο Περλ Χάρμπορ και κατέστρεψαν τον Αμερικανικό στόλο. Ο Ειρηνικός έγινε Ιαπωνική θάλασσα προσωρινά, καθώς οι Ιάπωνες διέθεταν έναν μεγάλο, αξιόμαχο και άριστα εξοπλισμένο στόλο χωρίς αντίπαλο. Ακόμα κι όταν έξι μήνες αργότερα, τον Ιούλιο 1942, περισσότερο από τύχη παρά από καλή στρατηγική, οι Αμερικανοί κατέστρεψαν στο Μίντγουεϊ τέσσερα αεροπλανοφόρα του ιαπωνικού ναυτικού χάνοντας μόνο ένα, το μόνο που κατάφεραν ήταν να αποκαταστήσουν μια σχετική ισορροπία στη μεγάλη θάλασσα.

Τότε ήταν που μπήκε μπροστά ο πραγματικός ανταγωνισμός των δύο οικονομιών. Οι Ιάπωνες, με μια οικονομική άνθηση και βιομηχανική έκρηξη δίχως προηγούμενο, είχαν φτιάξει τις προπολεμικές δεκαετίες έναν φοβερό στόλο και μια εκπληκτική αεροπορία. Όμως, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, είχαν ήδη φθάσει στο απόγειο των παραγωγικών δυνατοτήτων τους, ενώ ο αμερικανικός γίγαντας μόλις που ξεκινούσε. Ο πόλεμος αφύπνισε τις κοιμισμένες παραγωγικές του δυνάμεις, μ’ έναν τρόπο πρωτόγνωρο στην παγκόσμια ιστορία. Τερατώδη συμβόλαια του αμερικανικού Δημοσίου με ιδιώτες έστησαν εκατοντάδες εργοστάσια παραγωγής όπλων και πολεμικού υλικού, ενώ ολόκληρη η αμερικανική οικονομία μπήκε σε πολεμικούς ρυθμούς. Η χώρα μεταβλήθηκε ακαριαία σ’ ένα στρατόπεδο παραγωγής πολεμικού υλικού. Τα εργοστάσια αυτοκινήτων άρχισαν να φτιάχνουν άρματα μάχης, τα εργοστάσια καλλυντικών φάρμακα και οι βιοτεχνίες ρούχων στολές φαντάρων. Το εξωτερικό εμπόριο και η γεωργία μπήκαν επίσης στην υπηρεσία της υπέρτατης μάχης. Η παραγωγή χάλυβα δεκαπενταπλασιάστηκε, η παραγωγή καουτσούκ εικοσαπλασιάστηκε, οι εισαγωγές πρώτων υλών και πετρελαίου από τη Λατινική Αμερική που δεν πολεμούσε, τετραπλασιάστηκαν.

Η μάχη αποδείχτηκε άνιση για τους Ιάπωνες. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια του πολέμου, η ιαπωνική βιομηχανία για ν’ αντικαταστήσει τις απώλειες του Μίντγουεϊ, κατάφερε να κατασκευάσει επτά νέα αεροπλανοφόρα. Οι Αμερικανοί κατασκεύασαν εκατό. Οι Ιάπωνες έφτιαξαν δύο θωρηκτά, οι Αμερικανοί εικοσιτέσσερα. Συνολικά, για κάθε νέο πολεμικό πλοίο και υποβρύχιο που πρόσθεταν οι Ιάπωνες στον στόλο τους, οι Αμερικανοί πρόσθεταν δεκάξι. Μοιάζει απίστευτο, όμως όταν συνθηκολόγησαν οι Ιάπωνες, οι Αμερικανοί είχαν κατασκευάσει 87.600 πλοία όλων των ειδών και των μεγεθών.

Στην παραγωγή αεροπλάνων η μάχη αποδείχτηκε ακόμα πιο άνιση. Οι Γιαπωνέζοι ξεκίνησαν παράγοντας χίλια αεροπλάνα τον μήνα, 12.000 τον χρόνο δηλαδή, για να πέσει σταδιακά η παραγωγή τους στο μισό. Οι Αμερικανοί μετά το 1942 κατασκεύαζαν ένα εξελιγμένο βαρύ βομβαρδιστικό Β-24 κάθε εξήντα τρία λεπτά. Η παραγωγικότητα κάθε Αμερικανού εργάτη έναντι του Ιάπωνα συναδέλφου του τετραπλάσια και τα αμερικανικά εργοστάσια υπερπολλαπλάσια των ιαπωνικών. Απέναντι στα 30.000 νέα πολεμικά αεροπλάνα που έφτιαξαν οι Ιάπωνες μέχρι τη λήξη του πολέμου, οι Αμερικανοί έριξαν στις αερομαχίες 300.000.

Ενώ η πολεμική προσπάθεια εξαντλούσε χρόνο με τον χρόνο την Ιαπωνία, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η αμερικανική οικονομία γνώριζε πραγματική άνθηση. Στην πραγματικότητα, τότε ξεπέρασαν οριστικά οι Αμερικανοί την οικονομική κρίση του ’29. Όσο έξυπνους στρατηγούς κι αν είχε η Ιαπωνία, όσο πειθαρχημένους στρατιώτες κι αν διέθετε, ήταν αδύνατο να κερδίσει έναν τέτοιο πόλεμο. Οι φωτογραφίες και τα κινηματογραφικά στιγμιότυπα μετά τα μέσα του 1943, αποτυπώνουν αυτή την άνιση μάχη των δύο οικονομιών. Πελώρια αμερικανικά μεταγωγικά πλοία με τα καταστρώματά τους γεμάτα πυρομαχικά, τζιπ, άρματα μάχης και τρόφιμα όργωναν τις θάλασσες, ενώ την ίδια στιγμή υποσιτισμένοι Γιαπωνέζοι στρατιώτες εγκαταλελειμμένοι στα διάφορα μέτωπα δεν είχαν ούτε σφαίρες για να πολεμήσουν. Τα κεφάλαια και τα εργοστάσια είχαν κρίνει τον πόλεμο.


ΠΗΓΗ: lionnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου