18.10.16

Δημιουργία Λέσχης Ανάγνωσης από την Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας


Σαν σήμερα στη μουσική...


1920: Η Ελληνίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και αργότερα υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Μελίνα Μερκούρη (Μαρία Αμαλία Μερκούρη 1920-1994) γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά τη φοίτησή της στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο "σανίδι" το 1944 στο θεατρικό έργο του Αλέξη Σολωμού με τίτλο "Το μονοπάτι της Λευτεριάς". Σταθμός στην καριέρα της ήταν η θεατρική παράσταση "Λεωφορείον ο Πόθος" (1949) στην οποία μάλιστα ηχογραφήθηκε με τη φωνή της το τραγούδι του Μάνου Χατσιδάκη ¨Χάρτινο το Φεγγαράκι". Συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες και συγγραφείς όπως ο Δημήτρης Μυράτ και ο Μαρσέλ Ασάρ. Επιτυχημένη ήταν και η πορεία της στον κινηματογράφο, με αποκορύφωμα το βραβείο πρώτης γυναικείας ερμηνείας του Φεστιβάλ των Καννών και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ταινία "Ποτέ τη Κυριακή" ("Never on Sunday") το οποίο έχασε τελικά από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ (1960). Συνεργάστηκε και τραγούδησε μεγάλους συνθέτες όπως Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Βασίλη Τσιτσάνη κ.α.


1926: Ο Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και πρωτοπόρος της rock ‘n’ roll Chuck Berry (Charles Edward Anderson Berry) γεννήθηκε στο Σαιντ Λούις του Μιζούρι. Ξεκίνησε την καριέρα του στην ιστορική δισκογραφική εταιρία Chess Records στην οποία τον σύστησε ο Muddy Waters. Γνώρισε την επιτυχία με την πρώτη του ηχογράφηση, το τραγούδι “Maybellene” το Μάιο του 1955. Ακολούθησαν τραγούδια επιτυχίες όπως “Roll Over Beethoven” (1956), “Rock and Roll Music” (1957), “Johnny B. Goode” (1958) κ.α. Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement” για την προσφορά του στη μουσική. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1986. Η συμβολή του στην εξέλιξη της rock ‘n’ roll και rock μουσικής είναι ανεκτίμητη αφού επηρέασε την πλειοψηφία των καλλιτεχνών που ακολούθησαν.

1938: Η Γερμανίδα συνθέτης, τραγουδίστρια, μοντέλο και ηθοποιός Nico (Christa Päffgen 1938-1988) γεννήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας. Ήταν δημοφιλής για την συνεργασία της με το συγκρότημα The Velvet Underground. Πήρε μέρος σε αρκετές ταινίες, μεταξύ αυτών “La Dolce Vita” του Federico Fellini και “Chelsea Girls” του Andy Warhol. Υπήρξε επιρροή για πολλούς καλλιτέχνες όπως οι Siouxsie and the Banshees, Bauhaus, Stevie Nicks, Patti Smith, Morrissey, Björk κ.α.

1994: Ο Αμερικανός τενόρος σαξοφωνίστας Lee Allen (1927-1994) απεβίωσε σε ηλικία 67 ετών στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Υπήρξε σημαντικό στοιχείο στην rock ‘n’ roll σκηνή της Νέας Ορλεάνης την δεκαετία του ’50. Το χαρακτηριστικό παίξιμό του μπορείτε να το ακούσετε στο τραγούδι του Little Richard “Tutti Frutti”.

2000: Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Julie London (1926-200) απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών στο Ενσίνο της Καλιφόρνια από καρδιακή προσβολή. Υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής τη δεκαετία του '50 με τραγούδια όπως τα "Don't Worry About Me", "Motherless Child", "A Foggy Day" και "Cry Me a River" Πρωταγωνίστησε σε είκοσι ταινίες, μεταξύ αυτών οι "The Girl Can;t Help It" (1956) και "Man of the West" (1958).

2000: Ο Αμερικανός ράπερ, μουσικός, ποιητής και βασικός τραγουδιστής του συγκροτήματος Rage Against The Machine, Zack De La Rocha ανακοινώνει την αποχώρηση του από το συγκρότημα λόγω καλλιτεχνικών και πολιτικών διαφορών. Η τελευταία τους συναυλία πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2000. Θα ξαναβρεθούν μαζί στη σκηνή στις 14 Απριλίου του 2007 στο House of Blues στο Σικάγο του Ιλινόις των ΗΠΑ.


ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

Τη θυμάστε την ταμπέλα που έγερνε επικίνδυνα; Δεν γέρνει πια...


Το γράψαμε στις 14 του μήνα πως τούτη η ταμπέλα μάλλον γέρνει επικίνδυνα... Σήμερα διαπιστώσαμε πως... δεν γέρνει πια!  Γιατί απλά, δεν υπάρχει! 




ΠΡΙΝ


ΜΕΤΑ




Μείναν λίγα σκουπίδια κάτω, αλλά, τώρα εκεί θα κολλήσουμε;




Μια στιγμή σε δυο εικόνες


Ώρα για γεύμα παιδιά... Βρήκα ωραίο σταφύλι... Ελάτε... Φτάνει για όλους μας... 


(Γύρω στα 30 πουλιά ήταν η παρέα... Μόνο αυτό θέλησε να... ποζάρει στο φακό του Χάρη Καραποστόλη)

Η τέχνη του να νιώθει κανείς ευτυχισμένος μόνος του


Όλοι όσοι έχουν βρεθεί σε σχέση, και ειδικά μακροχρόνια, έχουν κατανοήσει κάτι πολύ σημαντικό: ότι κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί για τις πράξεις των άλλων. Παρόλο που το να είσαι με κάποιον και να μοιράζεσαι τις στιγμές σου μαζί του είναι από τις μεγαλύτερες χαρές στη ζωή, η ικανότητα να νιώθει κανείς αυτάρκης και χαρούμενος με τον ίδιο του τον εαυτό, είναι κάτι που πρέπει να το αναπτύξει οπωσδήποτε για χάρη της παντοτινής του ευτυχίας.

Το σίγουρο είναι πως δεν γίνεται να ελέγξετε τις πράξεις των άλλων, μπορείτε όμως να ελέγξετε τις αντιδράσεις σας σε αυτές και να αποφασίσετε με ποιο τρόπο επιθυμείτε να ζήσετε τη ζωή σας.

Το να είσαι μόνος δεν σημαίνει να νιώθεις μοναξιά

Όταν καταφέρνει κάποιος να νιώθει καλά με τον εαυτό του όντας μόνος του, αυτομάτως σταματά να εξαρτά τη διάθεση και τη συμπεριφορά του από τους άλλους. Με το να είσαστε, λοιπόν, περισσότερο ανεξάρτητοι μπορείτε κάλλιστα να είστε πιο επιλεκτικοί με τους ανθρώπους που σας πλαισιώνουν, βελτιώνοντας την ποιότητα των σχέσεών σας. Επίσης, νιώθοντας εσείς πιο ανεξάρτητοι, δεν έχετε ανάγκη να εξαρτώνται άλλοι από εσάς και σέβεστε τη μοναδικότητά τους. Έτσι, τους αφήνετε το περιθώριο να καλλιεργήσουν τη δική τους αυτοεκτίμηση, χτίζοντας μια σχέση σε υγιή και σταθερά θεμέλια.

Αν λειτουργούσαν όλοι με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργούσαν τα εφόδια για επαρκείς και αυτάρκεις ζωές, κάτι που θα δημιουργούσε με τη σειρά του μια σειρά από ευτυχισμένες και ειλικρινείς σχέσεις. Κανένας δεν θα εξαρτιόταν από κανέναν και όλοι θα είχαν καλλιεργήσει τον απαραίτητο αυτοσεβασμό ακολουθώντας το προσωπικό τους μονοπάτι στη ζωή.

Δες τον εαυτό σου σαν ένα άτομο που αξίζει να γνωρίσεις!

Το κλειδί για να νιώθει κανείς ευτυχισμένος μόνος του, είναι να καλλιεργήσει τον αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμησή του. Καταφέρνοντας κάτι τέτοιο, βλέπεις τον εαυτό σου με άλλο μάτι, τον βλέπεις σαν ένα αυτόνομο άτομο που ήρθε η ώρα και αξίζει να το γνωρίσεις. Για να το κάνεις αυτό, μην περιμένεις από τους άλλους να εμπλακούν στη ζωή σου για να κινηθείς. Ακολούθησε τα όνειρά σου, ταξίδεψε αν θέλεις, κάνε πράγματα, δες τοπία και μέρη στα οποία πάντα ήθελες να βρεθείς. Γνώρισε ανθρώπους, αλλά πάνω απ’ όλα, ζήσε στιγμές με τον εαυτό σου και φρόντισε να τον γνωρίσεις καλά, γιατί μέχρι το τέλος της ζωής σου, θα είναι ο μόνος που θα είναι σίγουρα δίπλα σου.


ΠΗΓΗ: enallaktikidrasi.com

Επιστημονικό Συνέδριο στο Ναύπλιο "Συνομιλίες με τον Φαβρίκιο: Η αντοχή του λόγου και της σκέψης του Γιώργου Θεοτοκά"


O Δήμος Ναυπλιέων, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, το Ναυπλιακό Ίδρυμα Ιωάννης Καποδίστριας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατό του Γιώργου Θεοτοκά, διοργανώνουν στην Αίθουσα του Βουλευτικού το Σαββατοκύριακο 22-23 Οκτωβρίου 2016, Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο "Συνομιλίες με τον Φαβρίκιο. Η αντοχή του λόγου και της σκέψης του Γιώργου Θεοτοκά", όπου κορυφαίοι Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι και Ειδικοί Επιστήμονες θα αναφερθούν στο πολυσχιδές έργο ενός από τους σημαντικότερους στοχαστές της σύγχρονης Ελλάδας.




Πυρκαγιά στο βάλτο τα ξημερώματα


Πυρκαγιά ξέσπασε στις 6 το πρωί σήμερα στην περιοχή του βάλτου στη Νέα Κίο.

Από την πυρκαγιά κάηκαν αρκετά στρέμματα με καλαμιές και ξερά χόρτα ενώ κινδύνεψαν ακόμα και οικίες που βρίσκονται στην περιοχή.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχαν δυνάμεις της πυροσβεστικής από το Ναύπλιο και το Άργος.

Η πυρκαγιά, όπως διαβάσαμε στις Αργολικές Ειδήσεις, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο στις 9 το πρωί.

Εν τω μεταξύ, όπως μάθαμε από τη φίλη μας Σμαρώ Μπαλάση, από την φωτιά κινδύνεψαν 20 σκυλάκια τα οποία οι πυροσβέστες ελευθέρωσαν λίγο πριν φτάσει η φωτιά κοντά τους... 

Η ίδια γράφει στο facebook :

Smaro Balasi


καλημερα φιλοι μου.εφιαλτικο το σημερινο ξημερωμα.η ανατολη με βρηκε στον βαλτο νεας κιου.το αιμα μου ειχε παγωσει απο τρομο και αγωνια.πυρκαγια μεγαλης εκτασης εγκλωβισε τα σκυλακια φιλου που τα ειχε στεγασει εκει σε χωρο αφου δεν βρισκει αλλη τοποθεσια,επικινδυνο μερος.θελω να ευχαριστησω θερμα τους Πυροσβέστες Άργους για την σπουδαια δραση τους την σβελταδα τους και την ανθρωπια τους που χαρη σε αυτους σωθηκαν πολλες ψυχες.η πυρκαγια ειχε περικυλωσει τα σκυλακια, αλλα οι ανθρωποι αυτοι ανοιξαν τις πορτες και σωθηκαν στο παρα ενα.ευχαριστουμε θερμα και ευχομαστε οχι αλλες πυρκαγιες και παντα επιτυχιες στο δυσκολο εργο σας!!!

Από την ανάρτηση αυτή είναι και οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε...





Ένας χρόνος φυλάκιση για τον Πέτρο Τατούλη και τη Ντίνα Νικολάκου


Ποινή φυλάκισης 12 μηνών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα χρόνο επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου για παράβαση καθήκοντος.

Την μήνυση έχει καταθέσει η «Ελευθερία» για τον αυθαίρετο, παράνομο και εκδικητικό τρόπο αποκλεισμού της από την δημοσίευση διακηρύξεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως αντίποινα εκ μέρους Τατούλη - Νικολάκου της έντονης πολιτικής κριτικής που τους ασκούσε και συνεχίζει να τους ασκεί η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το Ν. 3548/2007 προβλέπεται ίση κατανομή των δημοσιεύσεων στις εφημερίδες που έχουν το σχετικό από το νόμο δικαίωμα. Παρ’ όλα αυτά το ηγετικό δίδυμο της Περιφέρειας αγνόησε επί διετία (2011-2012) το νόμο και τον εφάρμοσε μόνο με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων. Το αδίκημα όμως είχε συντελεστεί στην διάρκεια της πρώτης διετίας της θητείας τους.

Η χθεσινή δίκη έγινε μετά από δύο αναβολές. Την πρώτη επειδή οι κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και την δεύτερη λόγω αποχής των δικηγόρων.

Η ποινή 12μηνης φυλάκισης έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Ζώδια σήμερα 18 Οκτωβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Με την Αφροδίτη να περνάει στο ζώδιο του Τοξότη αγαπητοί Κριοί σήμερα, ανοίγει ένα καλότυχο παράθυρο στην περιπέτεια και σας παροτρύνει να οργανώσετε άνετα και απελευθερωμένα την δουλειά σας και τις προσωπικές σας επιδιώξεις, διώχνοντας κάθε εμπόδιο και δυσκολία από τα βήματα που έχετε χαράξει για το άμεσο και το απώτερο μέλλον. Ξαναβρείτε το κέφι και το χιούμορ σας, κάντε μια μακρινή ή κοντινή διαδρομή με τον ερωτικό σας σύντροφο, αγγίξτε την επιτυχία και την ευτυχία που ζυγώνουν.

ΤΑΥΡΟΣ
Ευνοϊκότερες οικονομικές απολαβές έρχονται από σήμερα φίλοι Ταύροι, χαρούμενη και ευχάριστη επικοινωνία με τους συναδέλφους και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, μπορεί να διώξει τις φουρτούνες και τις έγνοιες σας και να αντικαταστήσει τις δυσκολίες και τα διλήμματα της καθημερινότητας, με ευχάριστες, ήπιες και ζεστές στιγμές χαλάρωσης και ικανοποίησης. Σε ότι αφορά στα ζητήματα καρδιάς, είναι η καταλληλότερη στιγμή για να ξορκίσετε την ζήλεια και τον εγωισμό από την σχέση σας με τον άνθρωπο που αγαπάτε.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Η διπλωματία, η ευγλωττία και το επικοινωνιακό σας χάρισμα, είναι τα σημερινά σας όπλα αγαπητοί Δίδυμοι για να κατακτήσετε κάθε σπιθαμή των στόχων και ενός σημαντικού σχεδίου που έχετε στο μυαλό σας. Χρησιμοποιήστε σωστά τα προσόντα σας ορίζει η Σελήνη στο ζώδιό σας, μην ασχολείστε με καταστάσεις που σας κάνουν να βαριέστε, αλλά με εκείνες που εξάπτουν την φαντασία και τα ταλέντα σας. Εμπιστευτείτε τον ερωτικό σας σύντροφο, ανταλλάξτε ευχάριστα μηνύματα με κοντινά σας πρόσωπα. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Οι συναδελφικές σχέσεις και οι διαπροσωπικές σας επαφές βελτιώνονται σήμερα φίλοι Καρκίνοι, μπορεί ακόμα να δημιουργηθούν καινούριες συμπάθειες και εκτίμηση με άτομα από το περιβάλλον που δεν σας είχαν πλησιάσει μέχρι τώρα. Συνειδητοποιήσετε τι ακριβώς θέλετε να κάνετε στην συναισθηματική σας ζωή, απαλλαγείτε από το εσωτερικό σας βάρος και τις υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει, ερωτευτείτε και φλερτάρετε οι αδέσμευτοι, αγκαλιάστε το ταίρι σας με τρυφερότητα και ζεστασιά οι ζευγαρωμένοι.

ΛΕΩΝ
Ανάλαφρη, δημιουργική και ευχάριστη είναι η σημερινή μέρα για σας αγαπητοί Λέοντες, με την είσοδο της Αφροδίτης στον Τοξότη να δυναμιτίζει τα θέλω και τις επιθυμίες σας, είτε αφορούν μια τρέχουσα κατάσταση στην δουλειά σας, είτε έχουν να κάνουν με την συναισθηματική σας καθημερινότητα. Ένα ευνοϊκό διάστημα βάζει θεμέλια στη ζωή σας, απολαύστε ιδανικές και ρομαντικές στιγμές με τον ερωτικό σας σύντροφο, μην δίνετε σημασία στις λεπτομέρειες που αποπροσανατολίζουν τα όνειρα και τις επιθυμίες σας. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Έρχεστε πολύ κοντά σήμερα με αγαπημένα πρόσωπα, με συναδέλφους και καλούς φίλους αγαπητοί Παρθένοι, παίρνετε ουσιαστικές και καθοριστικές αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις σας σε καταστάσεις και εξελίξεις που αφορούν την προσωπική και συναισθηματική σας ζωή. Προσέξτε λίγο περισσότερο τις επιλογές σας που έχουν να κάνουν με τον ερωτικό σύντροφο, η αντίθεση της Σελήνης με την Αφροδίτη, ίσως σας κάνει νωχελικούς και απαθείς εκεί που πρέπει να δείξετε δυναμισμό και εγρήγορση.

ΖΥΓΟΣ
Διπλή εύνοια για τις επαγγελματικές και προσωπικές σας επιδιώξεις ανατέλλει σήμερα φίλοι Ζυγοί, από την μία η Σελήνη είναι στους Διδύμους, από την άλλη όψη του νομίσματος η Αφροδίτη μπαίνει στον Τοξότη, φαινόμενα που είναι βέβαιο πως ανατρέπουν την στασιμότητα της καθημερινότητας και σας αναγκάζουν να κυνηγήσετε νέα οράματα, κατακτώντας τις προσδοκίες και τις επιθυμίες της καρδιάς σας. Ο έρωτας σας κλείνει τρυφερά το μάτι, η αγάπη του συντρόφου σας είναι αληθινή και ξεκάθαρη.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Όσο πιο εύκολα μπορεί να έρθουν στα χέρια σας χρήματα από σήμερα αγαπητοί Σκορπιοί, τόσο πιο γρήγορα και αβίαστα θα κάνετε τις αγορές σας και ίσως κάποια περιττά έξοδα που θα σας βγάλουν από τον προϋπολογισμό σας. Η Αφροδίτη στον Τοξότη και στον δεύτερο οίκο σας, σας αναγκάζει να αναζητήσετε την συντροφικότητα και τα δώρα αγαπημένων ατόμων γύρω σας, να κλείσετε τις διόδους στα εμπόδια και τις παρεξηγήσεις, δημιουργώντας ένα τρυφερό και ζεστό περιβάλλον στην σχέση σας.


ΤΟΞΟΤΗΣ
Λειάνετε τις αντιθέσεις, τις παρεξηγήσεις και τα σκαμπανεβάσματα από σήμερα φίλοι Τοξότες με την Αφροδίτη στο ζώδιο σας να αποτρέπει ίσως τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που ο Κρόνος έχει εγκαταστήσει πάνω σας, μπορείτε όχι μόνο να ελπίζετε σε ευνοϊκότερες ημέρες, αλλά να κάνετε καινούρια σχέδια για νέους προσωπικούς και συναισθηματικούς στόχους. Φλερτάρετε οι αδέσμευτοι με το αντίθετο φύλο, μια ενθαρρυντική και τρυφερή γνωριμία μπορεί να φέρει το νέκταρ της αγάπης στη ζωή σας.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Μην σας ανησυχεί το γεγονός ότι από σήμερα είναι πιθανόν να έχετε κάποιες τάσεις απομόνωσης και αποξένωσης από κοντινά και προσφιλή σας άτομα αγαπητοί Αιγόκεροι, να αποστασιοποιηθείτε από τις επιθυμίες του ερωτικού σας συντρόφου, ξεδιαλύνοντας σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της συναισθηματικής σας ζωής.  Για τους φίλους που δεν έχουν σχέση, είναι μια θετική μέρα για να φλερτάρετε με μια καινούρια, τρυφερή γνωριμία, που αν δείξετε το ενδιαφέρον σας, το αποτέλεσμα σας ανταμείβει. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Η Σελήνη βρίσκεται στους φιλικούς σας Δίδυμους καλοί μου Υδροχόοι, ενώ η Αφροδίτη στον Τοξότη, πλανητικά σημάδια που σας παροτρύνουν να προβάλλετε τα δημιουργικά και καλλιτεχνικά σας ταλέντα, να φροντίσετε για την φήμη και την εξωτερική σας εικόνα, την εμφάνισή σας, έτσι ώστε να γίνετε η ψυχή της παρέας σας, να προκαλέσετε τον ερωτισμό και τον πόθο του αντίθετου φύλου, να απολαύσετε μοναδικές, ρομαντικές στιγμές με το ταίρι σας, απομακρύνοντας την πλήξη και την ανία από τον δεσμό σας. 

ΙΧΘΕΙΣ
Εργασιακοί στόχοι και προσωπικές επιθυμίες έρχονται στο προσκήνιο αγαπητοί Ιχθύες από σήμερα, η είσοδος της Αφροδίτης στον Τοξότη φέρνει στην επιφάνεια οικονομικά θέματα που σας απασχολούν και μπορείτε να επιλύσετε με επιτυχία, όμως παράλληλα σας θυμίζει πως ίσως υπάρχουν σημαντικά θέματα με την οικογένεια και τους δικούς σας ανθρώπους που πρέπει να πάρουν τον δρόμο της οριστικής και ευνοϊκής λύσης. Μην βιάζεστε να γίνουν όλα απ’ την μια στιγμή στην άλλη, οπλιστείτε με κουράγιο και τόλμη. 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

O καιρός σήμερα


Νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά με τοπικές βροχές, κυρίως ασθενούς χαρακτήρα, στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα βόρεια και ορεινά τμήματα της Κρήτης περιμένουμε σήμερα Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016. Παράλληλα, θυελλώδεις βοριάδες θα πνέουν στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 6 έως 17 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 12 έως 17 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 12 έως 21 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 7 έως 21 βαθμούς), 16 έως 19 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη (τοπικά στη Νότια Κρήτη η μέγιστη θα είναι τοπικά 2-3 βαθμούς υψηλότερη), 14 έως 19 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 16 έως 23 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στον Πατραϊκό Κόλπο σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Τα πουλιά του πρωινού





Τα γεγονότα, σαν σήμερα 18 Οκτωβρίου


1081: Οι Νορμανδοί υπό τον Ροβέρτο Γυισκάρδο νικούν τους Βυζαντινούς υπό τον Αλέξιο Κομνηνό και Γεώργιο Παλαιολόγο στη Μάχη του Δυρραχίου και βάζουν πόδι στον ελλαδικό χώρο.

1356: Ισχυρός σεισμός καταστρέφει την πόλη της Βασιλείας στην Ελβετία.

1469: Παντρεύονται ο Φερδινάνδος της Αραγονίας και η Ισαβέλλα της Καστίλης. Με τον γάμο τους ξεκινάει μία βασιλεία, που έμελλε να κυριαρχήσει σε ολόκληρη την Ισπανία και να προωθήσει το ισπανικό έθνος σε μία κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη.

1545: Πεθαίνει σε ηλικία 55 ετών ο Άγγλος συνθέτης Τζον Τάβερνερ.

1685: Ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ', που έμεινε στην ιστορία ως βασιλιάς-ήλιος, ανακαλεί το Διάταγμα της Νάντης με το οποίο παραχωρούσε θρησκευτική ελευθερία στους Ουγενότους, τους Γάλλους προτεστάντες.

1697: Γεννιέται ο Ιταλός ζωγράφος Τζιοβάνι Καναλέτο.

1741: Γεννιέται ο Γάλλος στρατιωτικός και συγγραφέας Πιέρ Κοντερλός ντε Λακλός, γνωστός για το έργο του «Επικίνδυνες σχέσεις».



1776: Θαμώνας ενός μπαρ της Νέας Υόρκης παραγγέλνει το πρώτο «κοκτέιλ» («ουρά του κόκορα»), που είναι διακοσμημένο με ουρά πτηνού.

1808: Το Κονγκό κηρύσσεται αποικία του Βελγίου.

1831: Γεννιέται ο Φρίντριχ Γουίλχεμ Νίκολους Καρλ, ο οποίος έγινε βασιλιάς της Πρωσίας για 99 μέρες ως Φρειδερίκος Γ' ενώ η κόρη του Σοφία παντρεύτηκε το διάδοχο Κωνσταντίνο και έγινε βασίλισσα της Ελλάδας.

1842: Ο Αμερικανός εφευρέτης Σάμιουελ Μορς, ο «πατέρας» του κώδικα Μορς, θέτει σε λειτουργία τον πρώτο τηλέγραφο.

1843: Στη Χάλκη της Δωδεκανήσου σημειώνεται σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 600 άνθρωποι, να καταρρεύσει ένα ολόκληρο βουνό και να βυθιστούν πλοία.



1851: Εκδίδεται για πρώτη φορά το μυθιστόρημα «Μόμπι Ντικ» του Χέρμαν Μέλβιλ, με τίτλο «Η φάλαινα».

1858: Ξεκινούν τα πρώτα «Ολύμπια», που έχει θεσπίσει ο βασιλιάς Όθων με 1.000 εκθέτες στην οδό Πειραιώς.

1859: Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος Ανρί Μπερσόν.



1860: Λήγει ο Β’ Πόλεμος του Οπίου, με την υπογραφή της Συνθήκης του Τιεντσίν εις βάρος της Κίνας. Οι Κινέζοι υποχρεώνονται να ανοίξουν τα λιμάνια τους, να νομιμοποιήσουν το εμπόριο του οπίου και να επιτρέπουν τη δράση των χριστιανών ιεραποστόλων.

1860: Οι βρετανικές δυνάμεις καταστρέφουν το Γουάνμινγκγιαγκ, την καταπληκτική καλοκαιρινή αυτοκρατορική κατοικία, στο Πεκίνο της Κίνας, που είχε ανεγερθεί από τη δυναστεία των Μαντσού τον 18ο αιώνα.


1867: Οι ΗΠΑ αποκτούν επίσημα την κυριότητα της Αλάσκας.



1871: Πεθαίνει ο Τσαρλς Μπάμπατζ, βρετανός μαθηματικός και μηχανικός, ο οποίος ανακάλυψε μία από τις πρώιμες αυτόματες αριθμομηχανές, που σήμερα θεωρείται ο πρόδρομος των ηλεκτρονικών υπολογιστών. (Γεν. 26/12/1791)

1871: Δώδεκα ομάδες συμφωνούν με την πρόταση του γ.γ της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Αγγλίας Charles Ascot για την σύσταση του Κυπέλλου Αγγλίας.

1873: Εκπρόσωποι των Πανεπιστήμιων Κολούμπια, Πρίνσετον, Ρούτγκερς και Γιέλ ορίζουν τους κανονισμούς του αμερικανικού ποδοσφαίρου.



1882: Γεννιέται ο Γάλλος ποδηλάτης Λουσιέν Πετίτ-Μπρετόν. Κέρδισε το 1907 και 1908 τον Γύρο της Γαλλίας. Στα 6 χρόνια του οικογενειακώς εγκαταστάθηκε στην Αργεντινή. Στα 16 του σ’ ένα διαγωνισμό κέρδισε ένα ποδήλατο κι άρχισε να ασχολείται με το άθλημα. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Γαλλία για να υπηρετήσει τη θητεία του, πολέμησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το 1917 τον χτύπησε ένα αυτοκίνητο στη πόλη Τρουά κόβοντας το νήμα της ζωής του στα 35 χρόνια του. Ήταν  20 Δεκεμβρίου.



1889: Πεθαίνει ο Αντόνιο Μέουτσι, ιταλός εφευρέτης. Από πολλούς θεωρείται αυτός που ανακάλυψε το τηλέφωνο, εφεύρεση που αποδίδεται στον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ. (Γεν. 13/4/1808)

1898: Γεννιέται στην Ιαπωνία ο Σιν' ίτσι Σουζούκι, δημιουργός της ομώνυμης μεθόδου εκμάθησης βιολιού αλλά και δάσκαλος του καράτε.

1902: Στη Βενεζουέλα, ο στρατός του Προέδρου Κάστρο νικά μετά από επτά ημέρες συγκρούσεων, τους επαναστάτες.

1903: Η Κολομβία ανεβάζει την τιμή της Διώρυγας σε 25 εκ. δολάρια και αξιώνει να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ τα πλήρη κυριαρχικά δικαιώματά της επί του Παναμά.

1904: Στη Μαντζουρία, κατά τη διάρκεια της 13ήμερης μάχης στον ποταμό Τσα-Χο, χάνουν τη ζωή τους 40.000 Ρώσοι και 20.000 Ιάπωνες.

1911: Γεννιέται ο Μαχαρίσι Μάχες Γιόγκι, διάσημος γκουρού και συγγραφέας. Μεταξύ των μαθητών του υπήρξαν και οι «Μπιτλς».



1912: O ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Έδεσσα. 


1912: Το τορπιλοβόλο 11 με κυβερνήτη τον Νικόλαο Βότση τορπιλίζει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το τουρκικό θωρηκτό "Φετίχ Μπουλέντ".

1912: Καταλήγουν σε συμφωνία υπογράφοντας συνθήκη ειρήνης στη Λοζάννη η Τουρκία και η Ιταλία, βάσει της οποίας η πρώτη παραχωρεί στην Ιταλία τη Λιβύη, με αντάλλαγμα την απόσυρση της Ιταλίας από το Αιγαίο. Το αντάλλαγμα δε δόθηκε ποτέ.

1914: Η Ιταλία απαντάει στην ανακατάληψη της Β. Ηπείρου από τον ελληνικό στρατό, με την κατάληψη της νήσου Σάσωνος.



1918: Γεννιέται στα Χανιά της Κρήτης ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός (1990-93) Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

1919: Γεννιέται ο Πιερ Έλιοτ Τριντό, ο φιλελεύθερος Πρωθυπουργός του Καναδά κατά τη διάρκεια των ετών 1968-1979 και 1980-1984.



1920: Γεννιέται η Μελίνα Μερκούρη, ηθοποιός παγκόσμιας ακτινοβολίας, αντιστασιακή στη Χούντα των Συνταγματαρχών και πολιτικός, Υπουργός Πολιτισμού σε όλες τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Εμπνεύστηκε και προώθησε το θεσμό των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης και αγωνίστηκε για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

1921: Οι Σοβιετικοί παραχωρούν ανεξαρτησία στην Κριμαία.



1922: Ιδρύεται το BBC, η βρετανική δημόσια ραδιοφωνία-τηλεόραση.


1925: Με αφορμή ένα μικρό συνοριακό επεισόδιο, ξεσπά πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, που θα διαρκέσει μία εβδομάδα και θα κοστίσει τη ζωή 50 ανθρώπων.

1926: Γεννιέται ο διάσημος Γερμανός ηθοποιός Κλάους Κίνσκι. Πέθανε από καρδιακή προσβολή το Νοέμβριο του 1991.

1927: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Σ. Σκοτ, γνωστός για την ερμηνεία του ως Στρατηγός Πάτον, για την οποία βραβεύτηκε με Όσκαρ.

1929: Πολλοί ξένοι καταφεύγουν σε ιαπωνικά και βρετανικά πολεμικά πλοία, καθώς οι Κινέζοι στασίασαν στη Σαγκάη.

1929: Μεγάλο και ισχυρό «κραχ» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

1930: Ο Τζόζεφ Σιλβέστερ γίνεται ο πρώτος τζόκεϊ που κερδίζει 7 ιπποδρομίες σε 1 ημέρα.



1931: Πεθαίνει στις ΗΠΑ, σε ηλικία 84 ετών, ο Τόμας Έντισον, ένας από τους σημαντικότερους εφευρέτες της ιστορίας αφού δημιούργησε πάνω 1000 επαναστατικές εφευρέσεις, μεταξύ των οποίων την ηλεκτρική λάμπα, το φωνόγραφο και τη μηχανή προβολής.



1932: Πεθαίνει ο γυμναστής Ιωάννης Χρυσάφης (54 χρ.), από τους πρωτοπόρους του αθλήματος στην Ελλάδα με μεγάλο εκπαιδευτικό, αλλά και εθνικό έργο. Η Ομάδα γυμναστικής που συγκρότησε πήρε την 3η θέση στο δίζυγο στη διάρκεια των πρώτων Ολυμπιακών το 1896. Υπήρξε αθλητής του ΠΓΣ και του Εθνικού ΓΣ, διοργάνωσε τα «Τήνια» (1895) και αφιέρωσε τη ζωή του στη διδασκαλία της γυμναστικής στα σχολεία. Υπήρξε μέλος της ΕΟΕ και του ΣΕΓΑΣ και πολέμησε στους Βαλκανικούς Αγώνες. Είχε γεννηθεί το 1873.

1939: Γεννιέται ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο άνθρωπος στον οποίο έχει καταλογιστεί η δολοφονία του Αμερικανού Προέδρου Τζον Φ. Κένεντι.

1944: Τα σοβιετικά στρατεύματα προελαύνουν και εισέρχονται στην Τσεχοσλοβακία.



1944: Φτάνει στην Αθήνα η εξόριστη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, μετά την αποχώρηση των Γερμανών στις 12 Οκτωβρίου.

1945: Ο Αργεντινός στρατιωτικός Χουάν Περόν παντρεύεται την ηθοποιό Εύα Ντουάρτε.

1947: Η κυβέρνηση του κεντρώου Θεμιστοκλή Σοφούλη απαγορεύει την κυκλοφορία της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» και προγραμματίζει νέες επιχειρήσεις κατά των ανταρτών. Την ίδια μέρα, επίθεση του «Δημοκρατικού Στρατού» στο Μέτσοβο, στην πρώτη σημαντική μάχη του Εμφυλίου Πολέμου.

1949: Στο Βέλγιο, αποφασίζεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επιστροφή του μονάρχη στο θρόνο.

1953: Στην Πολωνία, Καθολικοί οργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης, η οποία απέπεμψε τον καρδινάλιο Βισίνσκι.



1954: Γεννιέται στην Πράγα η Αμερικανίδα, τσεχικής καταγωγής παγκόσμια πρωταθλήτρια του τένις Μαρτίνα Ναβρατίλοβα. Μετά τις πρώτες της διεθνείς επιτυχίες κατέφυγε στις ΗΠΑ και πήρε την Αμερικάνικη υπηκοότητα (21 Ιουλίου 1981). Εντυπωσίασε στα κορτ και σόκαρε τη κοινή γνώμη έξω από αυτά με τις πολλές ερωτικές συντρόφους που είχε. Κέρδισε εννιά φορές το Γουίμπλετον (1978,79,82,83,84,85,86,87,90) ενώ άλλες τρεις φορές ήταν φιναλιστ (1988,89,94). Άλλες τέσσερις φορές κέρδισε το αμερικάνικο όπεν (1983,84,86,87), ενώ άλλες τόσες ήταν 2η (1981,85,89,91). Τρεις φορές κέρδισε το Αυστραλιανό όπεν (1981,83,85) στο οποίο ήταν 2η τρεις φορές (197582,87). Τον θρίαμβο στα γκραν σλαμ τον συμπλήρωσε με τις νίκες της στο Ρολάν Γκαρός (1982,83,85) και ήταν 2η άλλες τρεις φορές (1975,82,87).



1955: Ανακηρύσσεται "Καλύτερος Αθλητής όλων των Εποχών" στον στίβο, ο Τζέσι Όουενς, ο μαύρος αθλητής, που ταπείνωσε το Χίτλερ μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, με τις νίκες του στους δρόμους ταχύτητας και στο μήκος στους Ολυμπιακούς του 1936.



1956: Γεννιέται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Κιμούλης.

1957: Γεννιέται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου η τραγουδίστρια Άλκηστις Πρωτοψάλτη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Άλκηστις Σεβαστή Αττικιουζέλ.

1960: Γεννιέται ο Βέλγος ηθοποιός ταινιών δράσης Ζαν Κλοντ βαν Νταμ.



1961: Γεννιέται ο Γουίντον Μαρσάλις, Αμερικανός τρομπετίστας της τζαζ, βραβευμένος με Γκράμι και Πούλιτζερ.

1962: Το Νόμπελ Ιατρικής απονέμεται στους Τζέιμς Γουότσον, Φράνσις Κρικ και Μόρις Γουίλκιν για την ανακάλυψη του DNA.

1963: Το Μαρόκο πραγματοποιεί επιθέσεις στα σύνορα της Αλγερίας.



1968: Καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στο μήκος ο Αμερικανός Μπομπ Μπίμον, κατά 55.24 εκατοστά με 8.90 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού, ρεκόρ το οποίο θα αντέξει 23 χρόνια, έως τις 30 Αυγούστου του 1991 όταν ο Μάικ Πάουελ θα πηδήξει 8.95 στο Τόκιο.

1968: Η αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή τιμωρεί τους Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος για τον χαιρετισμό τους στους αγώνες στο Μέξικο Σίτι.

1969: Κάνει το ντεμπούτο του στο NBA ο μεγαλύτερος σκόρερ του ΝΒΑ Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ (Lou Alcindor).

1971: Ο Μακάριος καταγγέλλει τα σχέδια του Γρίβα, ο οποίος εισήλθε παράνομα στην Κύπρο, ιδρύοντας την οργάνωση ΕΟΚΑ Β.



1973: Γεννιέται ο ποδοσφαιριστής Μιχάλης Καψής.

1974: Ο Νέιτ Θερμόντ των Chicago Bulls γίνεται ο πρώτος παίκτης στο ΝΒΑ που κάνει quadruple double με 22 πόντους, 14 ριμπάουντ, 13 ασίστ και 12 τάπες.

1976: Τερματίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στον Λίβανο. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι υπογράφουν ανακωχή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Κόστισε 6.000 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και εκθεμελίωση ολόκληρων πόλεων.

1979: Ανακοινώνονται τα μέτρα, που αποφάσισε η επιτροπή για την αναμόρφωση της Ακρόπολης, με σκοπό τη διάσωσή της από τη φθορά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.



1979: Η Σουηδική Ακαδημία τιμά με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Η αναγγελία της απονομής του βραβείου από τη Σουηδική Ακαδημία: «για την ποίησή του, η οποία, με φόντο την ελληνική παράδοση, ζωντανεύει με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική καθαρότητα βλέμματος τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργικότητα». 



1981: «Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο Λαός στην εξουσία». Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το κόμμα του κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48,06%, έναντι 35,86% της Νέας Δημοκρατίας και 10,93% του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα διεξάγονται και οι πρώτες ευρωεκλογές, στις οποίες λαμβάνουν: ΠΑΣΟΚ 40,12%, ΝΔ 31,34%, ΚΚΕ 12,84%, ΚΚΕ Εσωτερικού 5,29%, ΚΟ.ΔΗ.ΣΟ. 4,25%, Κόμμα Προοδευτικών 1,95%, Λοιπά 4,21%.

1982: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μαντές Φρανς.

1984: Η Αργεντινή και η Χιλή, μετά από μεσολάβηση του Πάπα, διευθετούν τη συνοριακή διαμάχη τους.

1985: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά η παιχνιδομηχανή Nintendo.

1987: Λειτουργούν για πρώτη φορά νόμιμα μη κρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί.

1989: Παραιτείται από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΚΚ στην Ανατολική Γερμανία ο Εριχ Χόνεκερ εξαιτίας της συνεχιζόμενης μαζικής φυγής των πολιτών και της έντασης των διαδηλώσεων κατά του κόμματος και της ηγεσίας της χώρας, μετά από 18ετή παραμονή. Επικαλέστηκε λόγους υγείας. Τον αντικατέστησε ο Έγκον Κρετς.

1991: Στο Λίβανο, ισλαμιστές συνεχίζουν να κρατούν ομήρους, δύο Αμερικανούς κι έναν Βρετανό.

1992: Πραγματοποιείται στην Κύπρο, μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση στην περιοχή Κυθρέας.

1993: Στην Πολωνία, νέος πρωθυπουργός ορίζεται ο Βάλντεμαρ Πάβλακ.

1993: Ορκίζεται για δεύτερη θητεία Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Ανδρέας Παπανδρέου.



1994: Δεν επιλέγεται στην αρχική πεντάδα του Παναθηναϊκού εναντίον των Αμπελοκήπων από τον Κώστα Πολίτη ο Νίκος Γκάλης και αποχωρεί στο ημίχρονο. Είναι η στιγμή, που ο Γκάλης σταματάει το αγωνιστικό μπάσκετ στην 2η αγωνιστική ενός πρωταθλήματος, στο οποίο πέτυχε τους τελευταίους του οκτώ πόντους εναντίον της Δάφνης στις 12/10 συμπληρώνοντας ένα σύνολο 12.857 πόντων, ρεκόρ όλων των εποχών. Έτσι θα επαληθευτεί η φράση του, "θα εγκαταλείψω, όταν πάψουν να με υπολογίζουν".

1995: Γιουγκοσλαβία και Βοσνία αποφασίζουν την ίδρυση γραφείων σύνδεσης, ως πρώτο βήμα για την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων.

1996: Ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.

1997: Τη δεύτερη θέση κατακτά ο Ολυμπιακός, η πρώτη Ελληνική ομάδα, που συμμετέχει στο 8ο McDonalds Open, χάνοντας στον τελικό που γίνεται στο Παρίσι από τους Chicago Bulls των Jordan, Pipen, Kukoc και McHale με 104-78. Στο μικρό τελικό η Ατένας Κόρντομπα κερδίζει την Ρασίγκ Παρί Σεν Ζερμέν με 88-78. Καλύτερη πεντάδα του τουρνουά: Jordan - Tarlac - Karnisovas - Oberto - Strilens. Φεύγοντας ο Ολυμπιακός θα πάρει μαζί του την υπογραφή του Oberto και το παρκέ των Bulls που θα εγκαταστήσει στο ΣΕΦ.



2001: Πεθαίνει η Γαλλίδα αθλήτρια Μισλέν Οστερμάγιερ (79 χρ.). Πραγματικό φαινόμενο αφού ασχολήθηκε με ετερόκλητα αθλήματα όπως οι ρίψεις, τα άλματα και οι δρόμοι. Το 1948 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο κέρδισε δύο χρυσά και ένα χάλκινο, αλλά την επισκίασε η Ολλανδέζα Φάνι Μπλάκενς Κουν η οποία κέρδισε τέσσερα χρυσά. Παράλληλα με τον αθλητισμό ασχολήθηκε με το πιάνο κι όταν σταμάτησε τον  αθλητισμό έγινε διεθνούς φήμης πιανίστρια.

2001: Για τον β’ γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ο ΠΑΟΚ νικά την Μαρίλα Πρόμπραμ από την Τσεχία με 6-1. Τα τέρματα για τον ΠΑΟΚ πέτυχαν οι Γιασεμάκης (23`, 28`), Οκκάς (38`, 87`), Κωνσταντινίδης (51`) και Λουτσιάνο (75`), ενώ για την Πρίμπραμ είχε μειώσει ο Σιγκλ (57`).

2003: Πεθαίνει ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, ισπανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Από την πένα του «γεννήθηκε» ο ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο, πρωταγωνιστής των περισσοτέρων βιβλίων του.



2004: Δολοφονική επίθεση από δύο αγνώστους δέχθηκε λίγο μετά τις 4 μ.μ. ο δημοσιογράφος Φίλιππος Συρίγος. Oι δράστες ανέμεναν τον γνωστό αθλητικογράφο έξω από τον ραδιοφωνικό σταθμό SPORT FM μετά το τέλος της εκπομπής του και μόλις βγήκε, του επιτέθηκαν και τον τραυμάτισαν τέσσερις φορές στην πλάτη με μαχαίρι, ενώ του κατάφεραν τρία χτυπήματα, με σιδηρογροθιά ή σιδηρολοστό, στη βάση του κρανίου.

2007: Στο Καράτσι του Πακιστάν βομβιστής αυτοκτονίας επιτίθεται στην αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει την πρωθυπουργό Μπεναζίρ Μπούτο. Σκοτώνονται 139 άτομα και τραυματίζονται 450. Η Μπούτο τελικά δεν τραυματίζεται καν.


2015: Πεθαίνει ο  Γκαμάλ Αλ-Γιτάνι, σε ηλικία 70 ετών, έπειτα από μακρά ασθένεια. Αιγύπτιος δημοσιογράφος και συγγραφέας ιστορικών και πολιτικών μυθιστορημάτων. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους λογοτέχνες του αραβικού κόσμου.