18.10.16

Σαν σήμερα στη μουσική...


1920: Η Ελληνίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και αργότερα υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Μελίνα Μερκούρη (Μαρία Αμαλία Μερκούρη 1920-1994) γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά τη φοίτησή της στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο "σανίδι" το 1944 στο θεατρικό έργο του Αλέξη Σολωμού με τίτλο "Το μονοπάτι της Λευτεριάς". Σταθμός στην καριέρα της ήταν η θεατρική παράσταση "Λεωφορείον ο Πόθος" (1949) στην οποία μάλιστα ηχογραφήθηκε με τη φωνή της το τραγούδι του Μάνου Χατσιδάκη ¨Χάρτινο το Φεγγαράκι". Συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες και συγγραφείς όπως ο Δημήτρης Μυράτ και ο Μαρσέλ Ασάρ. Επιτυχημένη ήταν και η πορεία της στον κινηματογράφο, με αποκορύφωμα το βραβείο πρώτης γυναικείας ερμηνείας του Φεστιβάλ των Καννών και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ταινία "Ποτέ τη Κυριακή" ("Never on Sunday") το οποίο έχασε τελικά από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ (1960). Συνεργάστηκε και τραγούδησε μεγάλους συνθέτες όπως Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Βασίλη Τσιτσάνη κ.α.


1926: Ο Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και πρωτοπόρος της rock ‘n’ roll Chuck Berry (Charles Edward Anderson Berry) γεννήθηκε στο Σαιντ Λούις του Μιζούρι. Ξεκίνησε την καριέρα του στην ιστορική δισκογραφική εταιρία Chess Records στην οποία τον σύστησε ο Muddy Waters. Γνώρισε την επιτυχία με την πρώτη του ηχογράφηση, το τραγούδι “Maybellene” το Μάιο του 1955. Ακολούθησαν τραγούδια επιτυχίες όπως “Roll Over Beethoven” (1956), “Rock and Roll Music” (1957), “Johnny B. Goode” (1958) κ.α. Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement” για την προσφορά του στη μουσική. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1986. Η συμβολή του στην εξέλιξη της rock ‘n’ roll και rock μουσικής είναι ανεκτίμητη αφού επηρέασε την πλειοψηφία των καλλιτεχνών που ακολούθησαν.

1938: Η Γερμανίδα συνθέτης, τραγουδίστρια, μοντέλο και ηθοποιός Nico (Christa Päffgen 1938-1988) γεννήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας. Ήταν δημοφιλής για την συνεργασία της με το συγκρότημα The Velvet Underground. Πήρε μέρος σε αρκετές ταινίες, μεταξύ αυτών “La Dolce Vita” του Federico Fellini και “Chelsea Girls” του Andy Warhol. Υπήρξε επιρροή για πολλούς καλλιτέχνες όπως οι Siouxsie and the Banshees, Bauhaus, Stevie Nicks, Patti Smith, Morrissey, Björk κ.α.

1994: Ο Αμερικανός τενόρος σαξοφωνίστας Lee Allen (1927-1994) απεβίωσε σε ηλικία 67 ετών στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Υπήρξε σημαντικό στοιχείο στην rock ‘n’ roll σκηνή της Νέας Ορλεάνης την δεκαετία του ’50. Το χαρακτηριστικό παίξιμό του μπορείτε να το ακούσετε στο τραγούδι του Little Richard “Tutti Frutti”.

2000: Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Julie London (1926-200) απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών στο Ενσίνο της Καλιφόρνια από καρδιακή προσβολή. Υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής τη δεκαετία του '50 με τραγούδια όπως τα "Don't Worry About Me", "Motherless Child", "A Foggy Day" και "Cry Me a River" Πρωταγωνίστησε σε είκοσι ταινίες, μεταξύ αυτών οι "The Girl Can;t Help It" (1956) και "Man of the West" (1958).

2000: Ο Αμερικανός ράπερ, μουσικός, ποιητής και βασικός τραγουδιστής του συγκροτήματος Rage Against The Machine, Zack De La Rocha ανακοινώνει την αποχώρηση του από το συγκρότημα λόγω καλλιτεχνικών και πολιτικών διαφορών. Η τελευταία τους συναυλία πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2000. Θα ξαναβρεθούν μαζί στη σκηνή στις 14 Απριλίου του 2007 στο House of Blues στο Σικάγο του Ιλινόις των ΗΠΑ.


ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου