2.2.17

Κόβουν την πίτα αύριο στο Δον Κιχώτη


O Δον Κιχώτης, χωρίς να διεκδικεί κανένα βραβείο πρωτοτυπίας, θα κόψει την πίτα του -η οποία συμπίπτει και με τα γενέθλιά του- αύριο Παρασκευή 3 Φλεβάρη στις 9 μ.μ.

Θα υπάρχει λαχειοφόρος, με πολύ συμβολικό αντίτιμο για τα δώρα που πρόσφεραν ή δημιούργησαν οι φίλοι του χώρου και συλλογική κουζίνα από όσους θελήσουν να βγάλουν τον σεφ που κρύβουν μέσα τους.

"Μαγειρέψτε ό,τι θέλετε και όσοι θέλετε κι ελάτε να κάνουμε μπλόκο στην εσωστρέφεια, στη μιζέρια και τον ατομισμό τρώγοντας και πίνοντας όλοι μαζί." αναφέρεται στην πρόσκληση. 

Αρχίζουν οι αποκριάτικοι χοροί


Ημερίδα για την εθελοντική αιμοδοσία και την δωρεά μυελού των οστών, σε Άργος και Ναύπλιο


Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας δια του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο εθελοντών “ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ” του νομού, θα υλοποιήσει από μία Ημερίδα σε Άργος και Ναύπλιο, με αντικείμενο την δωρεά αίματος, μυελού των οστών και ομφαλοπλακουντιακού αίματος, στο πλαίσιο ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των μαθητών/-τριών σε θέματα Αγωγής Υγείας.

Η Ημερίδα υλοποιείται για δεύτερη χρονιά και θα την παρακολουθήσουν μαθητές/-τριες της Γ Λυκείου, των σχολείων της Άργους και Ναυπλίου. Ομιλητές θα είναι έγκριτοι επιστήμονες – Πανεπιστημιακοί καθώς και μέλη του Συλλόγου.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, Άργος (Αίθουσα "Μέγας Αλέξανδρος")
Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, Ναύπλιο (Αίθουσα εκδηλώσεων 1ου Γυμνασίου)


Ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπλίου κόβει την πίτα του

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπλίου γιορτάζει τον ερχομό του 2017 κόβοντας την πίτα του το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Park στο Ναύπλιο στις 19:30, με ελεύθερη είσοδο.


Το Πανεπιστήμιο Πατρών τίμησε τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Δεσμοί Αίματος»


Το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Πρύτανις  Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου  στο πλαίσιο του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών και της ημέρας των Γραμμάτων, τίμησαν τον σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών Αργολίδος «Δεσμοί Αίματος» για την συνεισφορά του στο έργο που προσφέρει στο κέντρο ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών δοτών μυελού των οστών (ΚΕΔΜΟΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών, και  για την συμβολή του στην προώθηση του μηνύματος της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών και της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 19:00 στην αίθουσα τέχνης «Οδυσσέας Ελύτης» στο κτήριο Διοίκησης - Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών. 



Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων


H Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου.

Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.

Στη χώρα μας, βάσει της συνθήκης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.

Όπως τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι υγρότοποι της χώρας μας υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία. Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Υπαπαντή του Κυρίου


Δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της έλευσης του μικρού Χριστού από τους γονείς του στον Ναό των Ιεροσολύμων και της υποδοχής του από τον πρεσβύτη ιερέα Συμεών. Εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, μαζί με την ανάμνηση του γεγονότος του καθαρισμού της Παναγίας από τη λοχεία (σαραντισμός). Η Υπαπαντή του Κυρίου είναι μία από τις 12 μεγάλες εορτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας («Δωδεκάορτον»). Στον αγγλόφωνο κόσμο είναι γνωστή ως Candlemas. Η λέξη Υπαπαντή σημαίνει προϋπάντηση στην κοινή ελληνιστική. Στις 2 Φεβρουαρίου έχουν την ονομαστική τους εορτή η Υπαπαντή, ο Παναγιώτης, η Μαρία και η Δέσποινα.

Το εκκλησιαστικό γεγονός της Υπαπαντής του Κυρίου, που εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς (β΄, 22-38), συνέβη σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού. Επειδή, σύμφωνα με το μωσαϊκό νόμο, ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας και μάλιστα αγόρι, έπρεπε να αφιερωθεί στον Θεό και συγχρόνως οι γονείς να προσφέρουν σε Αυτόν μία μικρή θυσία από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια. Το ζευγάρι του Ιωσήφ και της Μαρίας προϋπάντησε στο ναό ο υπερήλικας Συμεών, ο οποίος δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του, η οποία φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα. Ο πρεσβύτης ιερέας είχε λάβει υπόσχεση από τον Θεό ότι δεν θα πεθάνει, προτού δει τον Χριστό και Τον ευχαρίστησε με τα λόγια:

Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα κατά το ρήμα σου εν ειρήνη,
ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου,
ό ητοίμασας κατά το πρόσωπον πάντων των λαών,
φως εις αποκάλυψιν εθνών και δόξαν λαού σου Ισραήλ.

Αρχικά, η Υπαπαντή γιορταζόταν στον βυζαντινό κόσμο στις 14 Φεβρουαρίου. Ήταν μία μάλλον μικρή θρησκευτική εορτή, την οποία ανήγαγε σε δεσποτική ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός το 542 και επέβαλε να εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ζητήσει τη μεσιτεία του Κυρίου για ένα λοιμό που είχε ενσκήψει στην επικράτειά του. Σήμερα, μόνο η Αρμενική Εκκλησία τιμά την Υπαπαντή στις 14 Φεβρουαρίου, ενώ όσοι Χριστιανοί ακολουθούν τον Ιουλιανό Ημερολόγιο («παλαιοημερολογίτες») γιορτάζουν την Υπαπαντή στις 15 Φεβρουαρίου. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζεται η Υπαπαντή του Κυρίου στην Καλαμάτα, όπου πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ναός. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 27 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στις 9 Φεβρουαρίου.

Την ημέρα της Παναγίας της Παπαντής αργούν οι μυλωνάδες της Κρήτης. Τιμούν την Παναγία τη Μυλιαργούσα, που την έχουν για προστάτιδά τους. Την αργία τηρούν και οι αγρότες για να μην πέσει χαλάζι και καταστρέψει τη βλάστηση. Χαρακτηριστικές και οι μετεωρολογικού περιεχομένου παροιμίες της ημέρας: «Καλοκαιρία της Παπαντής, μαρτιάτικος χειμώνας» και «Ο,τι καιρό κάνει της Παπαντής, θα τον κάμει σαράντα μέρες».

Απολυτίκιο Υπαπαντής

Χαίρε κεχαριτωμένη Θεοτόκε Παρθένε· εκ σου γαρ ανέτειλεν ο Ήλιος της
δικαιοσύνης, Χριστός ο Θεός ημών, φωτίζων τους εν σκότει. Ευφραίνου και συ
Πρεσβύτα δίκαιε, δεξάμενος εν αγκάλαις, τον ελευθερωτήν των ψυχών ημών,
χαριζόμενον ημίν, και την Ανάστασιν.

Κοντάκιο Υπαπαντής

Ο μήτραν παρθενικήν αγιάσας τω τόκω σου, και χείρας του Συμεών ευλογήσας
ως έπρεπε, προφθάσας και νυν έσωσας ημάς, Χριστέ ο Θεός. Αλλ' ειρήνευσον
εν πολέμοις το πολίτευμα, και κραταίωσον βασιλείς, ους ηγάπησας, ο μόνος φιλάνθρωπος.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Πες μου μια σοφή κουβέντα...


Όποιος δεν κάνει τίποτε για τους άλλους, δεν κάνει τίποτε για τον εαυτό του.

Βόλφγκανγκ Γκαίτε
1749-1832
Γερμανός ποιητής & φιλόσοφος