26.7.16

Συγχαρητήρια Μανιάτη στη Μαρία Κουκουμέλου για το ασημένιο μετάλλιο στη Ρωσία


Tα συγχαρητήρια στην ελληνική ομάδα ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ για τις μεγάλες επιτυχίες που σημείωσε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U21 στη Ρωσία και στη Μαρία Κουκουμέλου για το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε, εκφράζει ο βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Γιάννης Μανιάτης, με την ακόλουθη δήλωσή του:

«Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά της εθνικής ομάδας του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ για τις επιτυχίες που σημειώνουν εντός κι εκτός της Ελλάδας. Το ασημένιο μετάλλιο για τη Μαρία και τον ΓΑΣ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ Άργους είναι μόνο η αρχή ενός δρόμου που η ίδια και ο Σύλλογός της άνοιξε για το πόσο ψηλά μπορούν να σηκώσουν την Ελλάδα στο άθλημα. Συγχαρητήρια για την κατάκτησή σας και για τον συνεχή και αποτελεσματικό αγώνα σας που μας κάνουν ιδιαιτέρως περήφανους».

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία και οι φωτογραφίες του πατέρα και του συντρόφου του που βίαζαν τον 12χρονο στο Άργος


Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα η αστυνομία τα στοιχεία των δύο αντρών που συνελήφθησαν στις 8 Ιουλίου για τον βιασμό ενός 12χρονου παιδιού στην Αργολίδα. Πρόκειται για τον πατέρα του αγοριού, το οποίο έχει νοητική υστέρηση, και τον 37χρονο φίλο του, με τον οποίο συζούσαν.

Μετά από σχετική διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ναυπλίου, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και τις φωτογραφίες των δύο ανδρών, οι οποίοι συνελήφθησαν δυνάμει ενταλμάτων σύλληψης του ανακριτή του Πρωτοδικείου Ναυπλίου, κατηγορούμενοι για βιασμό και κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους :

ΙΣΑΑΚΙΔΗ Θωμά του Δημητρίου και της Βασιλικής, γεννηθέντα την 13-1-1981 στην Αθήνα.



ΠΕΤΡΙΔΗ Πέτρο του Χρήστου και της Αργυρώς, γεννηθέντα την 15-5-1979 στην Αθήνα.



Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έξι μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην ανάγκη προστασίας της ανηλικότητας και του κοινωνικού συνόλου, από τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές και την αξίωση της Πολιτείας για τον ποινικό κολασμό ομοειδών αδικημάτων που τυχόν θα αποκαλυφθούν με αφορμή την παρούσα.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 210-6476370 της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.




ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

Time of Art gallery : Ομαδική έκθεση με συμμετοχή της "δικής μας" Πόπης Σπανού


Η Αίθουσα Τέχνης Time of Art gallery σας προσκαλεί την Τετάρτη 27 ΙΟΥΛΙΟΥ & ώρα 20.00 - 23.00 στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης με τίτλο 
"Κρεσέντο σε αποχρώσεις του μπλε"
’Crescendo in blue shades’ 

Μια έκθεση που θα ξεναγήσει τους επισκέπτες με ένα αφιέρωμα στον Διεθνούς φήμης ζωγράφο Γιώργο Δέρπαπα ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες εκπροσώπους του φανταστικού ρεαλισμού. Σημαντικός δημιουργός, καλλιτέχνης με σπάνια αίσθηση, με μια μοναδική σχεδιαστική ικανότητα και χρωματική δεξιοτεχνία που χαρακτηρίζει το σύνολο του πολύπλευρου έργου του ανάμεσα στις διαβαθμίσεις του μπλε !

Ζωγράφος της αίσθησης, κι όπως έγραψε για το έργο του ο Οδυσσέας Ελύτης: 
<<πρόκειται για μια διαχρονική αίσθηση της ζωή>>

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ - ΓΛΥΠΤΙΚΗ - ΙNSTALLATION – ΚΟΣΜΗΜΑ 

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΡΠΑΠΑΣ 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΥΛΒΙΑ ΣΗΜΑΝΤΗΡΑ - ΑΝΤΑ ΤΣΙΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ- ΕΛΕΝΗ ΓΚΙΝΟΣΑΤΗ -ΕΛΕΝΗ ΣΑΚΑΛΗ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΟΥ- ΛΙΑΝΑ ΓΚΡΙΤΖΑΛΑ-
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΟLIVIA AFIONIS - ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΠΑΝΟΥ - ΕΦΗ ΜΠΟΖΙΑ - 
JULIA VALLITS - ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗΣ 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 27 IOYΛΙΟΥ 2016, 20:00 - 23.00 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ 27- 28- 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016
Ώρες λειτ. Τετάρτη 20.00 - 23.00 
Ώρες λειτ. Πέμπτη & Παρασκευή 11.00 -21.00
Είσοδος ελεύθερη 

Συντονισμός –επιμέλεια - οργάνωση TIME OF ART
Τηλ /Fax 2106250619 /mob 6946699913
Κυριαζή 6-8 Κηφισιά 
E-mal: info@timeofart.gr www.timeofart.gr

Τρία χρόνια χωρίς τον Γιώργο Αντωνίου


Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο πάντα χαμογελαστός και ακούραστος Γιώργος Αντωνίου αποχαιρέτησε ξαφνικά τον κόσμο μας και πέρασε στην άλλη όχθη του ποταμού με σκοπό προφανώς να φωτογραφίσει και να συλλέξει στοιχεία από τις ανεξερεύνητες περιοχές του Άδη... 
Κάποιοι τον θυμούνται... Κάποιοι ίσως τον ξέχασαν... 
Ας είναι καλά εκεί που βρίσκεται (όπου κι αν είναι αυτό)...

Ο Γιώργος Αντωνίου γεννήθηκε το 1951 στο Μάζι Αλιάρτου Βοιωτίας στο οποίο έζησε τα παιδικά του χρόνια. Από το 1964 έως το 1986 διέμεινε στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Ναύπλιο. Τα τελευταία χρόνια δημοσιογραφούσε σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της Αργολίδας αλλά και της Αθήνας. 
Άρθρα του με λαογραφικό περιεχόμενο είχαν δημοσιευθεί στον τοπικό αλλά και στον αθηναϊκό τύπο.

Με τη λαογραφική έρευνα ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1995 όταν παρουσίασε τη φωτογραφική έκθεση με θέμα «Τα παλιά σινεμά της Αργολίδας» (11 φωτογραφικές εκθέσεις ) σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμο Ναυπλίου.

Ακολούθησαν οι έρευνες – εκθέσεις:

Μύλοι της Αργολίδας – 2003 (14 φωτογραφικές εκθέσεις) – Συνεργασία με Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας.

Προσκυνητάρια της Αργολίδας – 2003 ( 2 εκθέσεις) – Συνεργασία με Δήμο Ναυπλίου.

Αυλόπορτες – Μπαλκόνια – Ρόπτρα του Άργους και των χωριών του – 2003 (1 έκθεση) – Συνεργασία με Πνευματικό κέντρο Δήμου Άργους.

Πηγάδια της Αργολίδας – 2004- (ΤΕΔΚ) Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αργολίδας.

Σκιάχτρα της Αργολίδας – 2004 (6 εκθέσεις) – Δήμος Επιδαύρου.
Πηγάδια – Κρήνες – Μύλοι του Δήμου Ασκληπιείου – 2005- Δήμος Ασκληπιείου.

Παλιές επιγραφές της Αργολίδας (8 εκθέσεις)

Γκράφιτι της Αργολίδας – 2005 – ΔΕΠΑ Ναυπλίου (4 εκθέσεις)

Παλιά Αυτοκίνητα της Αργολίδας – 2005 ( 6 εκθέσεις )

Το Εμποροβιομηχανικό Παρελθόν της Αργολίδας – 2007 – Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αργολίδας.

Η Νέα Κίος του Χθες – Δήμος Νέας Κίου

Η Αργολίδα που φεύγει – 2008

Επίσης ήταν δημιουργός των ντοκιμαντέρ:

Τα παλιά σινεμά της Αργολίδας – 1995
Νεροτριβές του Κεφαλαρίου – 2001
Οινοποιοί του αμπελώνα Πελοποννήσου – 2003
Μύλοι της Αργολίδας – 2003
Πηγάδια της Αργολίδας – 2004
Προσκυνητάρια – 2004
Πηγάδια – Κρήνες –Μύλοι του Δήμου Ασκληπιείου – 2005
Παλιά αυτοκίνητα της Αργολίδας ( 2005 )
Λυγουριό και Αρχαίο Θέατρο – 2007 – ( Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2007)
Η Νέα Κίος του Χθές – 2007
Η Αργολίδα που φεύγει – 2008
Ένας Αιώνας Εμποροβιοτέχνες του Άργους – 2009
Το Εμποροβιοτεχνικό Παρελθόν  του Ναυπλίου – 2009

Τον Δεκέμβρη του 2003 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Μύλοι της Αργολίδας» (έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας), ενώ κυκλοφορούν τα Λευκώματα «Παλιές Επιγραφές της Αργολίδας», «Σκιάχτρα της Αργολίδας»,  «Γκράφιτι της Αργολίδας», « Η Αργολίδα που φεύγει », «Ένας Αιώνας Εμποροβιοτέχνες του Άργους», και «Το Εμποροβιοτεχνικό Παρελθόν του Ναυπλίου».

Για το ερευνητικό του έργο τιμηθηκε δύο φορές (2003 και 2004) από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας, από τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου «ο Παλαμήδης» (2001), καθώς και άλλους φορείς του νομού μας.

Ο Γιώργος Αντωνίου "έφυγε" στα 62 χρόνια του από καρδιακό επεισόδιο την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013.


(Στοιχεία από την ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)

Συγχαρητήρια επιστολή Ανδριανού στη Μαρία Κουκουμέλου


Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή προς την Μαρία Κουκουμέλου για την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα U21 στη Ρωσία.


Στην επιστολή του ο κ. Ανδριανός επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: 

“Θερμά συγχαρητήρια για τη νέα μεγάλη επιτυχία σου, στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα U21 στη Ρωσία. Η κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου επισφραγίζει την σημαντική προσπάθεια που έχεις καταβάλει με την στήριξη του προπονητή σου Νίκου Κανέλλου και του Συλλόγου σου, και μας γεμίζει υπερηφάνεια και αισιοδοξία για νέες διακρίσεις στο υψηλότατο επίπεδο. 

Σου εύχομαι ολόψυχα υγεία και καλή συνέχεια”.

45 αρχηγοί κρατών στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων


Σαράντα πέντε αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους οι πρόεδροι Φρανσουά Ολάντ (Γαλλία), Μαουρίτσιο Μάκρι (Αργεντινή) και Χουάν Μανουέλ Σάντος (Κολομβία), θα παραστούν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Ζοσέ Σέρα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο πρόεδρος της Παραγουάης, Οράσιο Κάρτες, θα παρακολουθήσουν επίσης την τελετή έναρξης στις 5 Αυγούστου στο στάδιο Μακαράνα.

Νωρίτερα, ο προσωρινός πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ και η κυβέρνησή του θα υποδεχθούν τους 1.500 καλεσμένους για ένα κοκτέιλ στους χώρους του υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης 55 υπουργοί Αθλητισμού από όλο τον κόσμο θα παραστούν στην τελετή έναρξης.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, το θέμα της ασφάλειας συνιστά μείζονα ανησυχία για τους διοργανωτές, η οποία γίνεται εντονότερη μετά τη σειρά των πολύνεκρων επιθέσεων σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι αρχές της Βραζιλίας έχουν προβλέψει να αναπτύξουν μόλις αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες 85.000 στρατιώτες και αστυνομικούς για την προστασία των προσωπικοτήτων, των περισσοτέρων από 10.000 αθλητών και των τουριστών, που αναμένεται να είναι 500.000.


Κάτι σαν... εξομολόγηση... (5 χρόνια πριν)


Το βρήκα σήμερα, ψαχουλεύοντας στο... ντουλάπι του παρελθόντος μου κι επειδή πάνω κάτω, συμφωνώ απόλυτα... μαζί μου (!!!) σας το... ξαναπαρουσιάζω : 

Η ζωή συνεχίζεται με καυτούς ρυθμούς... Ο ήλιος καίει, οι αυξήσεις στις τιμές των αγαθών καίνε, οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις κι επιδόματα τσουρουφλίζουν... Κι αν οι έχοντες δουλειά τσουρουφλίζονται τι πρέπει να πουν οι άνεργοι; 
Εγώ, ευτυχώς είμαι άνεργη μόνο όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι του θέματος... Για κάποιους ίσως αυτό να είναι το σημαντικότερο... Για μένα (όπως πολύ πρόσφατα διαπίστωσα), δεν είναι... 
Για μένα το σημαντικό στη δουλειά μου είναι το να αγαπώ αυτό που κάνω και να προσπαθώ να το κάνω όσο το δυνατόν καλύτερα. Κι αυτό, δόξα τω Θεώ, δεν μπορεί να μου το στερήσει κανένας Δήμος, κανένα υπουργείο και κανένας Καλλικράτης (που να μην προλάβει να γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια ο σιχαμερός...)
Γίνομαι γραφική μιλώντας για τον Καλλικράτη, αλλά πιστέψτε με το απολαμβάνω... Το ελεύθερο πνεύμα που θεωρώ ότι κληρονόμησα από τον πατέρα μου μου δίνει το δικαίωμα να εκφράζομαι όπως θέλω μη έχοντας ανάγκη από καλούπια και στεγανά... Έχω πολλά κουσούρια είναι αλήθεια, αλλά το μεγαλύτερο απ' όλα κι αυτό που "γουστάρω" περισσότερο είναι το μέγεθος της γλώσσας μου... Αυτής της γλώσσας που όπως λέει κι η παροιμία "κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει"... Κι έχω κι ένα προσόν που το θαυμάζω απεριόριστα (και δεν το λέω αυτό επειδή είμαι μπροστά...) : έχω έναν καλό τρόπο να χειρίζομαι τον γραπτό λόγο παρόλο που οι γνώσεις μου δυστυχώς είναι τρομερά ελλιπείς... 
Χρωστάω ευγνωμοσύνη σε κάποιους ανθρώπους και δεν ντρέπομαι να τους κατονομάσω : εκτός από τη συγγραφική φλέβα της οικογένειας με κύριο εκπρόσωπό της τον Στρατή Χαβιαρά, οφείλω ένα τεράστιο "ευχαριστώ" στη μανούλα μου που μ' έμαθε να διαβάζω πολύ πριν πάω στο σχολείο, στη γιαγιά μου την Τασούλα που μου έλεγε του κόσμου τις ιστορίες, στην κολλητή μου τη Σμαρούλα που ο "ανταγωνισμός" μας για τους βαθμούς στο σχολείο με έσπρωχνε να γίνομαι καλύτερη, στους δασκάλους μου στο Δημοτικό που με πρόσεχαν ιδιαίτερα... 
Μετά, υπάρχει στη ζωή μου ένα τεράστιο κενό. Κι αυτό το κενό είναι ίσως το μόνο που θα ήθελα να αλλάξω... Όμως πάντα υπάρχει στη ζωή μια δεύτερη ευκαιρία... Έτσι δε λένε; Εγώ την βρήκα και πιάστηκα απ' αυτήν... Δώδεκα σχεδόν χρόνια στο ραδιόφωνο και ειδικά δίπλα στο Γιώργο τον Τσιούνη -καταξιωμένο δημοσιογράφο- μου έμαθαν πολλά... Ακολούθησε η θητεία μου στο Δήμο Νέας Κίου, δίπλα σε ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν και με ενέπνευσαν (δε μιλάω μόνο για το Γιώργο τον Κατριλιώτη στον οποίο έχω αναφερθεί και παλαιότερα αλλά και για το Γιώργο το Μανινή  που πάντα υπεράσπιζε και επαινούσε τη δουλειά μου, "υποχρεώνοντάς" με να προσπαθώ πάντα για το καλύτερο) Παράλληλα χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Βασίλη τον Τσιαμάκη (ένα χαρισματικό και πολυτάλαντο άτομο) που μου φύτεψε το μικρόβιο της επιστροφής στα θρανία... Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους καθηγητές μου στο Εσπερινό Γυμνάσιο Άργους που δεν μου έδωσαν το απολυτήριό μου στα χέρια αλλά το έστειλαν κατευθείαν στο Εσπερινό Λύκειο Ναυπλίου ώστε να με "αναγκάσουν" να φοιτήσω εκεί... Οι λίγες γνώσεις που μπόρεσε να συγκρατήσει το... σχεδόν μεσήλικο μυαλό μου μου άνοιξαν καινούργιους δρόμους στη σκέψη μου και στη ζωή μου... Δυστυχώς, λόγω "οικονομικής ανεπάρκειας" αναγκάστηκα να εγκαταλείψω τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο της Καλαμάτας όπου πέρασα το 2004 (στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών) δίνοντας εξετάσεις και περνώντας μόνο τα 6 από τα 8 μαθήματα του πρώτου εξαμήνου... Ούτε κι αυτό με πτόησε... Βρέθηκα σ' αυτή την ηλικία μ' ένα καινούργιο και πιο αισιόδοξο τρόπο ν' αντιμετωπίζω τα πράγματα... Ποτέ δεν μου άρεσαν οι μεσοβέζικες λύσεις... Μπορεί να τις υιοθετούσα κατά καιρούς μη έχοντας άλλη επιλογή, αλλά ποτέ δεν δέθηκα πάνω τους... Και ποτέ δεν σταμάτησα να εκφράζω τις διαφωνίες μου ακόμα κι αν "... πήγαινα φιρί - φιρί να φάω το κεφάλι μου" όπως μου είπε κάποια...
Είμαι εδώ λοιπόν σήμερα, ανάμεσα σε δύο ξεκάθαρα αντίθετες επιλογές... Η μία είναι να βάλω κάτω το κεφάλι, να δηλώσω άνεργη κι αδικημένη εξαπολύοντας κατηγορίες και μπινελίκια προς όλους τους υπευθύνους αυτής της κατάστασης... κι η άλλη είναι να χαμογελάσω, να σηκώσω ψηλά το κεφάλι, να σας κοιτάξω κατάματα και να σας πω : "Είμαι η Αναστασία, είμαι καλά, και δεν έχω καμία άλλη εξάρτηση πέρα από την οικογένεια μου, τους φίλους μου (τους αληθινούς φίλους μου κι όχι κάτι μαϊμούδες που κυκλοφορούν στην περιοχή), το σύντροφο μου, το πνεύμα μου και το πείσμα μου. Είμαι η Αναστασία κι έχω τη ζωή μου και την τύχη μου στα χέρια μου. Κι αυτό δεν μπορείτε να μου το στερήσετε με τίποτα, εσείς οι εντελώς αδιάφοροι άνθρωποι".

Αναστασία Χαβιαρά  

Άγιος Παντελεήμονας Δαλαμανάρας... Παραμονή της εορτής του...

 ΅
Σήμερα Τρίτη 26 Ιουλίου, παραμονή του Αγίου Παντελεήμονα γιορτάζει το ξωκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα στη Δαλαμανάρα.
Αυτό το ξωκλήσι, που βρίσκεται λίγα μέτρα από την παραλιακή οδό Νέας Κίου - Ναυπλίου, νομίζω πως εμείς οι Κιώτες πάντα το θεωρούσαμε λίγο... δικό μας! Αν και διοικητικά ανήκε στην Κοινότητα Δαλαμανάρας (που σήμερα ανήκει κι αυτή στο Δήμο Άργους - Μυκηνών), η... σχέση μας μαζί του ήταν πάντα πολύ δεμένη... Ίσως "έφταιγε" γι’ αυτό, η ύπαρξη ενός παρόμοιου εξωκλησιού στην περιοχή της Κίου της Μικράς Ασίας...


Θυμάμαι λοιπόν, απ' όταν ήμουν παιδάκι, κάθε παραμονή του Αγίου Παντελεήμονα, η παραλιακή οδός να γεμίζει από κόσμο που πήγαινε με τα πόδια να προσκυνήσει και να βάλει το κεράκι του στον Άγιο. Άλλωστε η απόσταση από τη Νέα Κίο είναι μικρή (ενώ από τη Δαλαμανάρα για να πας στο εκκλησάκι χρειάζεσαι αυτοκίνητο). Τότε τα αυτοκίνητα ήταν πολύ λιγότερα κι έβλεπες στο δρόμο ολόκληρες οικογένειες ντυμένες με τα "καλά" τους να πηγαίνουν περπατώντας και ν' ανταλλάσσουν χαιρετισμούς κι ευχές με γνωστούς και γείτονες που είχαν πάει νωρίτερα να βάλουν το κερί τους κι επέστρεφαν...

Για τα παιδιά ήταν σίγουρα πανηγύρι... Με όλη τη σημασία της λέξης... Καταρχήν ήταν η βόλτα στην παραλιακή που γινόταν μόνο αυτή τη συγκεκριμένη μέρα του χρόνου... Κι ύστερα ήταν τα καροτσάκια με τα λογής - λογής πράγματα από τα οποία κάτι θα διαλέγαμε για να μας αγοράσουν οι γονείς μας... Άσε που μπορεί στο τέλος της βραδιάς να τρώγαμε και σουβλάκια, κάτι που εκείνη την εποχή δεν το κάναμε συχνά...

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει λίγο... Ελάχιστοι άνθρωποι πλέον πάνε περπατώντας. Οι περισσότεροι πάνε με τα αυτοκίνητα, παρκάρουν στην παραλία, ίσως να λένε και μερικά μπινελίκια αν δεν βρίσκουν μέρος να παρκάρουν κοντά στο εκκλησάκι, στριμώχνονται για ν' ανάψουν το κερί τους, υποφέρουν από τη ζέστη μέσα στην πολυκοσμία, αλλά φεύγουν ευχαριστημένοι επειδή έβγαλαν και φέτος την ...υποχρέωση...

Ο άγιος Παντελεήμονας πάντως όσο κι αν αλλάξουν οι συνθήκες, θα είναι πάντα για μας τους Κιώτες ένας τόπος προσκυνήματος... 



Αναστασία Χαβιαρά



Γιόρτασαν την Αγία Παρασκευή στα Πυργιώτικα






 


 

 




ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

Ζώδια σήμερα 26 Ιουλίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Το ενδιαφέρον σας σήμερα στρέφεται σε πιο πρακτικά θέματα και το μυαλό σας λειτουργεί πιο πρακτικά για την εύρεση λύσεων σε διάφορα θέματα της καθημερινότητάς σας. Έχετε ενέργεια σήμερα και είστε ορμητικοί στις συναναστροφές σας σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Μπορείτε να ψάξετε τις απαντήσεις που σας απασχολούν εσείς οι αδέσμευτοι σχετικά με την αισθηματική σας ζωή και την πορεία της. Οι δεσμευμένοι νιώθετε καλά μέσα στη σχέση σας και το δείχνετε στο ταίρι σας με κάθε τρόπο.

ΤΑΥΡΟΣ
Βρείτε τις ισορροπίες σήμερα σε επαγγελματικό επίπεδο και προσπαθήστε να κάνετε μία κουβέντα με τους συνεργάτες σας, χωρίς να έχετε διαφωνίες και προστριβές. Μπορείτε μέσω του διαλόγου να καταφέρετε όλα όσα επιθυμείτε. Δε χρειάζεται να λειτουργείτε πεισματικά και να είστε άκαμπτοι στις συζητήσεις σας. Η μέρα θα σας ανταμείψει σε συναισθηματικό επίπεδο, καθώς θα ζήσετε εσείς οι δεσμευμένοι ανεπανάληπτες στιγμές με το ταίρι σας και θα νιώσετε ότι είστε στη σωστή σχέση με το σωστό άτομο. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Προσέξτε σήμερα, γιατί η μέρα σας θα είναι αρκετά απαιτητική κι εσείς θα θελήσετε να ξεμπερδέψετε με όλες σας τις υποχρεώσεις, προκειμένου να έχετε χρόνο να ασχοληθείτε με άλλα πράγματα που σας προσφέρουν χαρά. Δείξτε τι αξίζετε στα επαγγελματικά σας και πουλήστε λίγο περισσότερο τον εαυτό σας και όσα καταφέρνετε, δεν είναι κακό. Να θυμάστε ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο και ότι μερικές φορές καλό θα είναι να προβάλουμε και λίγο το ποιοι είμαστε.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Μπορείτε σήμερα να ασχοληθείτε με δημιουργικές καταστάσεις και με ανθρώπους που σας φτιάχνουν τη διάθεση και σας κάνουν ευτυχισμένους. Η μέρα σήμερα είναι αφιερωμένη σε εσάς και σε όλες τις ανάγκες σας που επιθυμείτε να καλύψετε. Έχετε τον τρόπο πάντως να γίνονται τα πράγματα γύρω σας όπως εσείς επιθυμείτε και να φέρνετε τους ανθρώπους στα δικά σας μέτρα και σταθμά. Όπως καταλαβαίνετε, σήμερα δε σας χαλάσουν οι γύρω σας τα χατίρια και θα γίνει το δικό σας, τόσο σε φιλικό όσο και σε αισθηματικό επίπεδο.

ΛΕΩΝ
Λάμπει το άστρο σας σήμερα στα επαγγελματικά σας και βρίσκεστε σε μία πολύ δημιουργική φάση και κατάσταση. Είστε εργατικοί, επιμελείς, δουλεύετε με μεθοδικότητα και αυτή σας η τακτική, βλέπετε και μόνοι σας ότι αποδίδει καρπούς. Η καθημερινότητά σας σήμερα αποκτά ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ασχολείστε με καταστάσεις και ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε καλά. Στην αισθηματική σας ζωή, οι αδέσμευτοι επιζητάτε σήμερα την περιπέτεια και την αποδοχή. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Μπορείτε σήμερα να ασχοληθείτε με τις καλοκαιρινές σας διακοπές, να κάνετε έναν σχεδιασμό, μία παραπάνω έρευνα για τον τόπο που θέλετε να επισκεφθείτε. Βρίσκεστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και κάνετε κοινά όνειρα για το μέλλον σας. Η μέρα φέρνει εξελίξεις ευχάριστες και όμορφες σε ερωτικό επίπεδο, καθώς εσείς οι αδέσμευτοι είστε σε μία πολύ όμορφη φάση, σαν να πάει κάτι καλό να γίνει σε αυτόν τον τομέα. Οι δεσμευμένοι λαμβάνετε θετικά συναισθήματα από το ταίρι σας και αυτό σας δημιουργεί χαρά και συναισθηματική ολοκλήρωση. 

ΖΥΓΟΣ
Μην προσπαθήσετε σήμερα με τρόπο όχι και τόσο όμορφο να φέρετε στα επαγγελματικά σας τις καταστάσεις στο σημείο που εσείς θέλετε. Καλό θα είναι να κρατήσετε χαμηλούς τόνους και να μην εμπλακείτε σε παρασκηνιακές συζητήσεις ή σε καταστάσεις, από τις οποίες δε θα έχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Οι φίλοι σας σήμερα θα ζητήσουν τη συμβουλή και τη βοήθειά σας, γιατί νιώθουν ότι μπορούν να βασιστούν πάνω σας και στις συμβουλές που θα σας δώσουν. Στα αισθηματικά σας, εσείς οι αδέσμευτοι ίσως είστε σήμερα παραπάνω εκδηλωτικοί απέναντι σε ένα άτομο που σας ενδιαφέρει ερωτικά.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Αγαπάτε σήμερα την περιπέτεια, αλλά και την καλοπέραση. Θέλετε να πετύχετε να αξιοποιήσετε τη μέρα σας όπως ακριβώς εσείς επιθυμείτε. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα αφήσετε τις εκκρεμότητές σας ακάλυπτες, απλά θα καταφέρετε να ξεμπερδέψετε από όλα, έτσι ώστε να έχετε χρόνο στη διάθεσή σας να τον αξιοποιήσετε λίγο πιο διασκεδαστικά. Οι φίλοι σας θα είναι σύμμαχοί σας σε αυτή σας την επιθυμία και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας ακολουθήσουν χωρίς δισταγμό. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Βεβαιωθείτε σήμερα ότι οι επαγγελματικοί σας στόχοι αυτοί που εσείς έχετε θέσει είναι σωστοί, είναι αυτοί που θέλετε και δε θα μετανιώσετε για κάτι στην πορεία. Ίσως σήμερα να μην είστε και τόσο σταθεροί στις απόψεις σας και σε αυτά που αποφασίζετε. Θα αλλάζετε το πρόγραμμά σας, γιατί αυτό που επιθυμείτε σήμερα είναι να μην πλήξετε και να μη ζείτε μία επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα. Βρίσκετε χρόνο για τους φίλους σας και σκέφτεστε και συζητάτε να ξεκινήσετε μαζί κάποια δραστηριότητα.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Σήμερα είστε μεταξύ των επαγγελματικών σας υποχρεώσεων και του έρωτα. Θέλετε να πετύχετε την απόλυτη ισορροπία, έτσι ώστε να αξιοποιήσετε τη μέρα σας και να προλάβετε να ασχοληθείτε με όλα. Ο έρωτας θα σας απασχολήσει έντονα σήμερα εσάς τους αδέσμευτους. Θα νιώθετε γοητευτικοί, ερωτικοί και θα θελήσετε να παίξετε ερωτικά με ένα πρόσωπο που δε σας αφήνει ασυγκίνητους. Σαν να υπάρχει μία ερωτική έλξη, την οποία δεν μπορείτε να εκφράσετε όπως εσείς θέλετε. Αφεθείτε στο συναισθηματισμό που νιώθετε και μη βάζετε όρια στον εαυτό σας. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Η μέρα σας σήμερα θα είναι πολύ όμορφη και ευχάριστη σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σας. Ακόμα και στον επαγγελματικό σας χώρο η μέρα θα κυλήσει πάρα πολλή όμορφα, θα επικοινωνήσετε πολύ καλά με τους συνεργάτες σας, θα υπάρχει ομαδικό κλίμα και η ατμόσφαιρα γενικότερα θα είναι ευχάριστη. Στα αισθηματικά σας, το ταίρι σας θα είναι απέναντί σας πολύ ρομαντικό και το πάθος θα πρωταγωνιστήσει στη σχέση σας. Ίσως αποφασίσετε να ξεκινήσετε μία νέα δραστηριότητα με το σύντροφό σας. 

ΙΧΘΥΣ
Απολαμβάνετε σήμερα την επιτυχία σας στα επαγγελματικά και νιώθετε πως όταν θέλετε, τα πάντα μπορείτε να καταφέρετε. Βλέπετε την αποδοχή στα μάτια των συνεργατών σας και των ανωτέρων σας και νιώθετε σημαντικοί, χρήσιμοι, αλλά και απαραίτητοι στην εργασία σας. Η μέρα σας φέρνει πιο κοντά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, που το τελευταίο διάστημα έχουν κάποια παράπονα από εσάς σχετικά με το χρόνο που τους αφιερώνετε. Και στην αισθηματική σας ζωή θα κυλήσει όμορφα η μέρα σας, καθώς θα σας βγει ο ρομαντικός και ο καλοσυνάτος εαυτός σας.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Ο Γιάννης Γκιόλας συγχαίρει τη Μαρία Κουκουμέλου


Ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας συγχαίρει την αθλήτρια του Γ.Σ ΤΑΕ ΚΒΟΝΤΟ Άργους Μαρία Κουκουμέλου για το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε, ως μέλος της Εθνικής ομάδας, στο Γκρόσνι της Ρωσίας στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 21 ετών, στα -62 κιλά.


Ο κ. Γκιόλας αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Θέλω να συγχαρώ θερμά την πρωταθλήτρια του Γ.Σ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ ΑΡΓΟΥΣ  Μαρία Κουκουμέλου για τη νέα της επιτυχία, αυτή τη φορά με το ασημένιο μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρωσίας.

Η νέα αυτή διάκριση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αποδεικνύει περίτρανα τις ικανότητες της Μαρίας που, σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας, θα οδηγήσουν σε ακόμη σπουδαιότερα επιτεύγματα. Συγχαίρω επίσης τον προπονητή της κ. Νίκο Κανέλλο και το Δ.Σ του συλλόγου της που έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην εξέλιξη της.

Εύχομαι στη Μαρία να έχει υγεία, δύναμη, υπομονή στο στόχο και τα ακόμη καλύτερα έρχονται.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ 
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Γίνονται... σήμερα, Τρίτη 26 Ιουλίου

 Τρίτη 26 Ιουλίου, ώρα 21.15
Θεατρική παράσταση «Κόκο Μπλόκο»
ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ»

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


22º Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 2016
Γκαλά Όπερας με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
(Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα, Τρίτη, 26.7.2016, 22:00)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>



>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>




>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>



>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 26 Ιουλίου


811: Διεξάγεται η Μάχη της Πλίσκα: Οι Βούλγαροι με επικεφαλής τον θηριώδη Κρούμο νικούν τους Βυζαντινούς υπό τον Νικηφόρο Α’, ο οποίος πίπτει επί του πεδίου της μάχης. Το κεφάλι του αποκόπτεται από τον Κρούμο, επαργυρώνεται και γίνεται κύπελλο, με το οποίο γιορτάζει τους θριάμβους του.

1139: Ο τότε κόμης Αλφόνσο, ανακηρύσσεται πρώτος βασιλιάς της Πορτογαλίας. Διακηρύσσει την ανεξαρτησία της χώρας από την Καστίλη.

1469: Λαμβάνει χώρα η Μάχη του Έντζκοτ Μουρ, κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Ρόδων στην Αγγλία, ανάμεσα στους Οίκους των Λάνκαστερ και των Γιορκ, για τη διαδοχή του θρόνου.

1739: Γεννιέται ο Τζορτζ Κλίντον, 4ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

1782: Γεννιέται ο συνθέτης Τζον Φιλντ.

1788: Η Νέα Υόρκη, επικυρώνει το αμερικανικό Σύνταγμα και γίνεται η 11η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1803: Μπαίνει για πρώτη φορά σε λειτουργία στην Αγγλία, ο δημόσιος σιδηρόδρομος του Surrey.



1805: Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, ζωγράφος, που φιλοτέχνησε το θόλο του αμερικάνικου Καπιτωλίου. (Θαν. 19/2/1880)



1822: Κατά το 2ο έτος της επανάστασης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, με την τακτική της "καμένης γης" αναγκάζει το Δράμαλη και τα στρατεύματα του να οπισθοχωρήσουν. Στη μάχη, που ακολούθησε στα στενά των Δερβενακίων οι επαναστατημένοι Έλληνες κατατροπώνουν τους Τούρκους.

1847: Η Λιβερία αποκτά την ανεξαρτησία της.

1856: Γεννιέται ο βραβευμένος με Νόμπελ θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο.

1863: Κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου, ο Τζορτζ ΜακΛίλαν, αποκτά τον έλεγχο του Στρατού του Ποτόμακ.

1865: Γεννιέται ο Βρετανός μυθιστοριογράφος Ρόμπερτ Γκρέιβς.



1867: Πεθαίνει σε ηλικία 48 ετών ο βασιλιάς της Ελλάδας Όθωνας.



1875: Γεννιέται ο ιδρυτής της αναλυτικής ψυχολογίας, Ελβετός ψυχίατρος Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ.



1876: Ο Ερρίκος Σλήμαν αρχίζει τις ανασκαφές των Μυκηνών.

1878: Στην Καλιφόρνια ο Black Bart, ο θρυλικός ληστής των ΗΠΑ, που συνήθιζε να αφήνει ποιήματα μετά τις ληστείες του, καταφέρνει να αποδράσει αφού πρώτα κλέβει ένα χρηματοκιβώτιο της εταιρείας Well Fargo. Το χρηματοκιβώτιο εντοπίζεται λίγο αργότερα δίχως χρήματα αλλά με ένα ποίημα του.

1887: Ο Δρ. Ζαμένοφ δημοσιεύει το βιβλίο του "Η Διεθνής Γλώσσα του Δρ. Εσπεράντο".



1894: Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας Άλντους Λέοναρντ Χάξλεϊ.



1908: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, στη διάρκεια του Μαραθωνίου Δρόμου, ο Ιταλός Ντονάρντο Πιέτρι αφού έχει τρέξει 42 χλμ σωριάζεται στο έδαφος πριν από τη γραμμή του τερματισμού. Μερικοί θεατές τον βοηθούν να καλύψει τα τελευταία μέτρα με αποτέλεσμα να αποκλειστεί. Νικητής ανακηρύσσεται ο Αμερικανός Τζον Χάγιες.



1908: Ιδρύεται στην Ουάσιγκτον το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, γνωστότερο ως FBI.

1922: Η Συρία υπάγεται στη Γαλλία με διάταγμα της Κοινωνίας των Εθνών.
1922: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, βραβευθείς με δυο Όσκαρ, Τζέισον Ρόμπαρτς.

1925: Πεθαίνει ο Γερμανός μαθηματικός Friedrich Ludwig Gottlob Frege.



1925: O ΠΑΟΚ δίνει τον πρώτο του αγώνα και νικά τον Ηρακλή με 2-1. Στις φανέλες των παικτών του φιγουράρει το τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι, που θα αντικατασταθεί από τον δικέφαλο αετό τέσσερα χρόνια αργότερα.

1925: Εγκαινιάζεται στη Νέα Υόρκη το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Πρόκειται για το πρώτο υποκατάστημα ευρωπαϊκής τράπεζας στο εξωτερικό.

1928: Γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

1929: Ο Ρεϊμόν Πουανκαρέ, ύστερα από εγχείρηση του προστάτη και μετά από υποδείξεις των γιατρών, αναγκάζεται να παραιτηθεί από την προεδρία της γαλλικής Κυβέρνησης.

1930: Πεθαίνει ο Έλληνας ιστορικός Παύλος Καρολίδης.

1931: Στη Χιλή, οι αντάρτες καταλαμβάνουν την εξουσία μετά την παραίτηση του Προέδρου Κάρλος Ιμπάνεθ.

1933: Στη Γερμανία, ψηφίζεται νόμος σύμφωνα με τον οποίο θα υποβάλλονται σε στείρωση άτομα που πάσχουν από βαριές ή κληρονομικές σωματικές και ψυχικές ασθένειες.

1935: Στην Κίνα, 200.000 είναι οι νεκροί από τις πλημμύρες που έπληξαν τις περιοχές γύρω από τον Γαλάζιο Ποταμό.

1936: Οι δυνάμεις του Άξονα εμπλέκονται στον ισπανικό εμφύλιο.

1939: Γεννιέται ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ.

1940: Γεννιέται ο Τόλης Βοσκόπουλος, τραγουδιστής και ηθοποιός.

1941: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ διορίζει τον Ντάγκλας ΜακΑρθουρ διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Άπω Ανατολή ενώ ως αντίποινα στην κατάληψη της γαλλικής Ινδοκίνας από τα ιαπωνικά στρατεύματα, κατάσχει όλες τις περιουσίες των Ιαπώνων, που βρίσκονται στις ΗΠΑ.



1943: Γεννιέται ο Μικ Τζάγκερ των Rolling Stones.

1944: Χτυπά βρετανικό έδαφος ο πρώτος Ναζιστικός πύραυλος V-2.




1945: Γεννιέται ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ανώτατος δικαστικός του Συμβουλίου της Επικρατείας, που διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός.




1945: Υπογράφεται η Διακήρυξη του Πόντσδαμ, κατά την οποία ο Χάρι Τρούμαν, ο Γουίνστον Τσόρτσιλ και ο Χιάνγκ Κάι Σεκ, καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παράδοση της Ιαπωνίας στους συμμάχους. Η Ιαπωνία, αποδέχεται τους όρους της Διακήρυξης.

1945: Γεννιέται η Βρετανίδα ηθοποιός Έλεν Μίρεν.

1947: Κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν, υπογράφει νομοθετική πράξη ασφαλείας, με την οποία δημιουργούνται μεταξύ άλλων οι μυστικές υπηρεσίες CIA και NSA

1948: Ο Αντρέ Μαρί γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1950: Η Βρετανία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία δηλώνουν ότι σκοπεύουν να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στην Κορέα.

1951: Στο Καεσόνγκ της Κορέας αρχίζουν διαπραγματεύσεις με σκοπό την ανακωχή.



1952: Βαρύ πένθος στην Αργεντινή για το θάνατο της Εβίτα Περόν, σε ηλικία 33 ετών από λευχαιμία. Η δεύτερη σύζυγος του προέδρου της Αργεντινής Χουάν Ντομίνγκο Περόν (1895-1974) και Πρώτη Κυρία της Αργεντινής από το 1946 μέχρι το θάνατο της το 1952, λίγο πριν το θάνατό της στην ηλικία των τριαντατριών ετών, έλαβε από το Κογκρέσο της Αργεντινής τον επίσημο τίτλο του Πνευματικού Ηγέτη του Έθνους.

1952: Η Ρωσίδα Γκαλίνα Ζίμπινα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι γίνεται η πρώτη σφυροβόλος που ξεπερνά τα 15μ (15.28μ).



1953: Αρχίζει η επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα.

1953: Υπογράφεται η Συνθήκη της Κορέας που έδωσε τέλος στον τρίχρονο πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν 1,6 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες και Κινέζοι και 118.000 άνδρες των στρατευμάτων των Ηνωμένων Εθνών.



1953: Πεθαίνει ο Νικόλαος Πλαστήρας, στρατιωτικός και πολιτικός, πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1945 και από το 1950 έως το 1952.

1956: Ο Νάσερ κρατικοποιεί τη Διώρυγα του Σουέζ, γεγονός που προκαλεί διεθνή κατακραυγή.

1958: Εκτοξεύεται ο αμερικανικός δορυφόρος Exlporer 4

1959: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Κέβιν Σπέισι.

1961: Γεννιέται ο ποδοσφαιριστής Δημήτρης Σαραβάκος.

1963: Στη Γιουγκοσλαβία, σεισμός καταστρέφει τα Σκόπια και προκαλεί το θάνατο πολλών ανθρώπων.

1963: Είκοσι τρία άτομα, κυρίως παιδιά, χάνουν τη ζωή τους, όταν ανατρέπεται στη λίμνη Αμβρακία μηχανοκίνητη βάρκα με 35 προσκυνητές που μετέβαιναν σε πανηγύρι σε κοντινό ξωκλήσι.

1964: Ο Χρήστος Παπανικολάου πρωτοεμφανίζεται στους πίνακες των πανελληνίων ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 4.73, που κάνει στο Κάιρο.



1964: Γεννιέται η Σάντρα Μπούλοκ, αμερικανίδα ηθοποιός.

1965: Τα νησιά Μαλδίβες στον Ινδικό Ωκεανό αποκτούν πλήρη πολιτική ανεξαρτησία από τη Βρετανία. Η χώρα αποτελούσε βρετανικό προτεκτοράτο από το 1887.



1968: Οι Jackson Five υπογράφουν ετήσιο συμβόλαιο με την Motown Records. Έγραψαν ιστορία το 1970 όταν τα τέσσερα πρώτα τραγούδια που κατέγραψαν βρέθηκαν στην πρώτη θέση του Billboard Hot 100. Τα τραγούδια ήταν τα “I Want You Back”, “ABC”, “The Love You Save” και “I’ll Be There”.

1969: Η 39χρονη Σάρον Σάιτς Άνταμς γίνεται η πρώτη γυναίκα που διασχίζει μόνη της τον Ειρηνικό Ωκεανό.



1970: Ο Jimi Hendrix παίζει για τελευταία φορά όταν εμφανίζεται στο Sicks Stadium στην γεννέτειρά του πόλη Seattle.

1971: Εκτοξεύεται το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Απόλλο 15.

1972: Στις ΗΠΑ, η ΝΑΣΑ δίνει το συμβόλαιο για το διαστημικό λεωφορείο, αξίας πολλών δις δολαρίων, στην Εταιρεία Νορθ Αμέρικαν Ρόκγουελ.

1974: Σχηματίζεται από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας». Δεν μετέχουν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και εκπρόσωποι της Αριστεράς.

1974: Οι Τούρκοι, παρά την ανακωχή που υπογράφηκε, συνεχίζουν την ενίσχυση των δυνάμεών τους στην Κύπρο, μέσω του λιμένα της Κερύνειας.



1984: Πεθαίνει ο κατά συρροή ψυχοπαθής δολοφόνος των ΗΠΑ Εντ Γκέιν. Η δράση του αποτέλεσε έμπνευση για την ταινία «Ψυχώ». 

1989: Το ομοσπονδιακό συμβούλιο ενόρκων κρίνει ένοχο τον φοιτητή του πανεπιστημίου του Κορνέλ, Ρόμπερτ Μόρις επειδή δημιούργησε έναν ιό υπολογιστών.

1989: Γεννιέται η τραγουδίστρια και βιρτουόζος στο σαντούρι Αρετή Κετιμέ.

1990: Νέος ομαδικός τάφος ανακαλύπτεται στη Χιλή, με 28 πτώματα ανθρώπων, που εκτελέστηκαν κατά την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ.

1991: Στη Βουλγαρία, δύο νέες περιπτώσεις διαρροής ραδιενέργειας καταγράφονται στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι.

1992: Έκθεση αμερικανικού ινστιτούτου αναφέρει ότι ο καταναλωτισμός προκαλεί περισσότερη οικολογική ζημιά από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

1993: Αρχίζει το 6ο Παμμακεδονικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των μακεδονικών ενώσεων από όλο τον κόσμο.

1994: Πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών η σκηνοθέτιδα Τώνια Μαρκετάκη από ανακοπή καρδιάς.

1995: Μετά την Ισπανία, ο καύσωνας πλήττει και την Ιταλία, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 45 βαθμούς Κελσίου. Στην Ισπανία οι νεκροί έχουν φθάσει τους 30 και στην Ιταλία τους 11.



1996: Ο Πύρρος Δήμας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών στην κατηγορία των 83 κιλών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα σηκώνοντας 180 κιλά στο αρασέ, 212.5 στο ζετέ και 392.5 στο σύνολο.

1997: Στην Αλγερία, 38 είναι οι νεκροί μέσα σε μια εβδομάδα από επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών.



1999: Πεθαίνει ο Φαίδων Γκιζύκης, στρατηγός που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας.

2002: Συλλαμβάνεται ο Νίκος Παπαναστασίου, 50 ετών, ο οποίος σύμφωνα με τις Αρχές χρησιμοποιούσε την κωδική ονομασία "Νικήτας" στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν. Πιστεύεται ότι ανήκει στην ηγετική ομάδα της οργάνωσης, με έντονη επιχειρησιακή δράση. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και ενώπιον του εισαγγελέα, όμως τα στοιχεία που διαθέτουν οι Αρχές μιλούν για συμμετοχή του στη δολοφονία του Μομφεράτου και του οδηγού του Π.Ρουσέτη, καθώς και στη ληστεία των Πετραλώνων όπου δολοφονήθηκε ο αστυφύλακα Χ.Μάτης. Σε βάρος του ασκείται ποινική δίωξη.



2005: Πεθαίνει ο Ιταλός αριστερός αμυντικός Μάριο Νταβίντ (Mario David), 81 χρόνων. Έπαιξε στις Λιβόρνο (1950-53), Βιτσέντσα (1953-58), Ρόμα (1958-60).Μίλαν (1960-65), Σαμπντόρια (1965-66) και Αλεσάντρια (1966-67). Έπαιξε μόλις τρεις φορές στην εθνική Ιταλίας, αλλά συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962 κι ήταν από τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων στον αγώνα Ιταλίας – Χιλής που έμεινε στην ιστορία ως «μάχη του Σαντιάγκο». Ως προπονητής εργάστηκε σ’ όλη τη δεκαετία του ΄70 σε διάφορες μικρομεσαίες ομάδες. Είχε γεννηθεί στις 3 Ιανουαρίου 1934 2005: Στη Βομβάη μέσα σε 24 ώρες πέφτουν 99.5 εκατοστά βροχής και η πόλη πλημμυρίζει.



2006: Η κιθάρα πάνω στην οποία έμαθε τα πρώτα ακόρντα του ο Paul McCartney πωλείται για £330,000 σε δημοπρασία. Πρόκειται για μία ακουστική κιθάρα μάρκας, η οποία βοήθησε τον McCartney στο να πείσει τον John Lennon να τον εντάξει στην μπάντα Quarrymen το 1957

2008: Εκρήξεις βομβών στην πόλη Αχμενταμπάντ της Ινδίας σκοτώνουν 53 άτομα.