28.7.16

Η Νέα Κίος από ψηλά...


Φωτογραφίες από το facebook (από το χρονολόγιο της Georgia V. Balasi) με υπογραφή του kostas κι ένα βίντεο στο youtube από τον george trikaliotis που το βρήκαμε αρχικά στις Αργολικές Ειδήσεις...


Πύλος, εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς


Στις άκρες της δυτικής Μεσσηνίας στέκει, λουσμένη από το φως του ήλιου, η Πύλος.

Θάλασσα, όμορφο φυσικό περιβάλλον και μακρά ιστορία αποτελούν έναν μοναδικό συνδυασμό για μια ήρεμη απόδραση. Η περιοχή τα τελευταία χρόνια γνωρίζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη, εκμεταλλευόμενη την όμορφη ακτογραμμή της ενώ είναι γραφική και όμορφη απ’ όπου κι αν την προσεγγίσεις. Σπουδαία είναι και η ιστορία της Πύλου καθώς στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί αξιόλογοι αρχαιολογικοί θησαυροί. Αρχικά ήρθαν στο φως πέτρινοι τοίχοι, κομμάτια από τοιχογραφίες, δάπεδα, μυκηναϊκά αγγεία και πήλινες επιγραφές.

Το γραφικό σκηνικό της Πύλου συμπληρώνουν τα σπίτια με τα κόκκινα κεραμίδια, το κάστρο, και απέναντι η Γιάλοβα με το Διβάρι, την Βοϊδοκοιλιά, το πέρασμα της Συκιάς και το Παλαιόκαστρο. Στην Πύλο αγκαλιάζει κανείς με τη ματιά του ένα θαλασσινό τοπίο ενώ γρήγορα αποκαλύπτεται πίσω του ένα άλλο, στεριανό. Εντυπωσιακός είναι επίσης ο ιστορικός Όρμος του Ναβαρίνου αλλά και το επιβλητικό νησί της Σφακτηρίας σχηματίζει ένα τέλειο φυσικό λιμάνι.

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, στο βόρειο τμήμα του Όρμου του Ναβαρίνου, αποτελεί επίσης πόλο έλξης για αρκετούς επισκέπτες. Βοϊδοκοιλιά και Χρυσή Ακτή είναι από τις πιο γνωστές παραλίες και φημισμένες σε όλη την Ελλάδα.

Πολύ σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το σπήλαιο του Νέστορα το Παλαιόκαστρο ή Παλαιό Ναβαρίνο το οποίο χτίστηκε από τους Φράγκους το 13ο αιώνα και από εκεί μπορείτε να απολαύσετε την εκπληκτική θέα προς τη λιμνοθάλασσα και τον Όρμο του Ναβαρίνου.

Αυτό που κάνει την Πύλο ιδανικό προορισμό είναι αφενός ότι δεν είναι πολύ μακριά από την Αθήνα, αφετέρου ότι η τουριστική κίνηση είναι τόση ώστε επιτρέπει γαλήνιες διακοπές σε ένα όμορφο περιβάλλον. Η περιοχή ενδείκνυται επίσης για ζευγάρια και οικογένειες και η απόδραση μένει αξέχαστη στους επισκέπτες.








ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

Music Art Festival για πρώτη φορά στο Άργος


Η μουσική το θέατρο και η αφήγηση θα συμπράξουν σε αυτό το ξεχωριστό φεστιβάλ στο Άργος. Το Music Art Festival vol1 θα πραγματοποιηθεί στις 2 & 3 Αυγούστου στο Cine Valia.

2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: 
HALF NOTE / MAGNETIZE / INDIANS / FREAK OUT
3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: 
0P3 / DUO Q10 / ΗΧΟΧΡΩΜΑ / BLACK ROSE

Στο φεστιβάλ αυτό, 40+ ντόπιοι μουσικοί, καλλιτέχνες σε συνδυασμό με ντόπιους τεχνικούς του θεάματος θα προσπαθήσουν να αναδείξουν και να προσφέρουν στον κόσμο δύο βραδιές με το αρτιότερο αποτέλεσμα...

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΣΙΝΕ ΒΑΛΙΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:2 & 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΙΣ 20:00)
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Μεγάλη συναυλία με Γιάννη Κότσιρα και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στην Ερμιόνη

Οι δύο σπουδαίοι ερμηνευτές, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Γιάννης Κότσιρας, ταξιδεύουν στην Ερμιόνη για μια μεγάλη συναυλία στο Γήπεδο Ερμιόνης, το Σάββατο 13 Αυγούστου.

Ο Χειμώνας που πέρασε τους βρήκε μαζί στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, μια από τις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές της Αθήνας, σε μία συνάντηση έκπληξη, όπου στο δεύτερο μέρος του προγράμματός τους πρωταγωνιστούσαν οι «Παραγγελιές» του κοινού.

Εκεί ζητήθηκαν και ακούστηκαν, μεταξύ άλλων, πολυαγαπημένα τραγούδια των Γούναρη, Μπιθικώτση, Πλέσσα, Σαββόπουλου, Λοΐζου, Πάριου κ.ά. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη και αυθόρμητη, το κέφι ήταν πηγαίο και το χειροκρότημα ζεστό και δυνατό.

Έτσι, φέτος το καλοκαίρι, ο Γιάννης Κότσιρας και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας θα μοιραστούνε μαζί μας τα τραγούδια εκείνα που το κοινό με την ψηφοφορία του έδειξε ότι αγαπάει και χαίρεται να ακούει! Και φυσικά, τραγούδια καινούρια και παλιά από τα πλούσια και αγαπημένα τους ρεπερτόρια και τις δημιουργικές τους διασκευές.

Μαζί τους οι μουσικοί: Άκης Κατσουπάκης (ενορχήστρωση, πιάνο), Άκης Αμπράζης (μπάσο), Κώστας Μιχαλός (κιθάρα), Βαγγέλης Μαχαίρας (μπουζούκι), Φίλιππος Σπυρόπουλος (τύμπανα), Άκης Γαβαλάς (τύμπανα), Steve Tesser (κιθάρα).

Τους φωτισμούς έχει επιμεληθεί ο Ανδρέας Κούρτης και τον ήχο οι Γιώργος Καραγιαννίδης και Στρατής Καραδημητράκης

Σημεία Προπώλησης:

Ερμιόνη: Σουπερ Μάρκετ Δήμητρα, εστιατόριο Maria’s, Δρούγκας Bakery, Godai Beach (παραλία Πετροθάλασσας) / Πόρτο Χέλι: Κρεοπωλείο ΣΤΡΑΤΟΣ, Δρούγκας Bakery / Κρανίδι: Γερμανός κατάστημα Κρανιδίου, Δρούγκας Bakery / Σπέτσες: Alasia Travel / Λυγουριό: Κρεαταγορά Στάικος / Ναύπλιο: Laskaris Fashion

Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: 10,00€ / Ταμείο: 12,00€

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: Πολιτιστικός σύλλογος «ΒΙΤΟΡΙΖΑ»

Τηλ.6948288670 – 6984434407 – 6978382730

ΧΟΡΗΓΟΣ: Golden Land Goutos


ΠΗΓΗ: Παρατηρητής Αργολίδας

Ελληνικά μυθιστορήματα από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ για αυτό το καλοκαίρι


Το χνάρι που δεν έσβησε
Ένα πληθωρικό πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, γραμμένο µε ψυχή και µε την ιδιαίτερη χαρακτηριστική γραφή της Νοέλ Μπάξερ που, για µία ακόμη φορά, µπλέκοντας έξοχα τη µυθιστορία µε την ελληνική ιστορία, ανιχνεύει τις μύχιες πτυχές της ανθρώπινης φύσης.



Όταν φεύγουν τα σύννεφα
Ένας πετυχημένος και ζηλευτός γάμος θα καταλήξει σε εφιάλτη...


Υφαίνοντας όνειρα
Δυνατοί έρωτες ξεδιπλώνονται, βαριά απωθημένα γεννιούνται, χωρισμοί και επανασυνδέσεις απειλούν την εύθραυστη ισορροπία του ψυχικού κόσμου των ηρώων.



Την Κυριακή έχουμε γάμο
Οι ήρωες της ιστορίας αυτής θα παίξουν και θα μπλεχτούν μέσα στον χρόνο. Θα ενηλικιωθούν με επικίνδυνη ταχύτητα. Έρωτας, πάθος, θάνατος, γέλιο. Και πίσω απ’ όλα ο γάμος, σαν πρόσχημα σοβαρό, με την αστεία αθωότητά του.




Η νύφη της Μασσαλίας
Όλοι είναι ίσοι απέναντι στα καπρίτσια της μοίρας. Ή μήπως όχι;



Ουρανόεσσα
Μυστηριακές τελετές λουσμένες φωτιά και πανσέληνο, και όρκοι σιωπής φορεμένοι σε ένα δαχτυλίδι, που παντρεύει θεούς και ανθρώπους σε ένα κοινό παρόν.



Φόνος 5 αστέρων
Κληρονομιές, εκβιασμοί, κρυμμένα πάθη, θαμμένες αλήθειες, ερωτικά σκάνδαλα, συνθέτουν ένα σκοτεινό μείγμα μέσα σε μια κλεψύδρα που αδειάζει... μέχρι ο δολοφόνος να ξαναχτυπήσει.


Θάλασσες μας χώρισαν
Η μοίρα θα μπλέξει δύο αδερφές σε συμβάντα σημαδεμένα με τρέλα, απόρριψη, καταπιεσμένους πόθους, καταστροφικά αισθήματα, μέχρι να τις ξεβράσει σε μια θάλασσα δακρύων και τύψεων, σε έναν αγώνα συγχώρεσης.


Το 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου “Ερμηνείες στην Ερμιονίδα”... έρχεται!


O Σωκράτης Μάλαμας στην Αρχαία Ολυμπία, Θέατρο Φλόκα


Καλοκαίρι, συναυλία, Σωκράτης! Ο συνειρμός αναπόφευκτος!
Mουσικές και τραγούδια, ένταση, πάθος και χαρά,
γελαστά πρόσωπα, διαθέσεις γιορτινές και άνθρωποι χαρούμενοι ανταμώνουν ξανά και η συναυλία του καλοκαιριού είναι εδώ!

Το κοινό ανταποκρίνεται από την πρώτη νότα και τραγουδά όλα τα τραγούδια με το ίδιο πάθος από την αρχή ως το τέλος.

Ο Σωκράτης Μάλαμας παρέα με τους φίλους του κορυφαίους μουσικούς περιοδεύουν όλο το καλοκαίρι ανά την Ελλάδα στις πιο διαδραστικές συναυλίες που γίνονται στον τόπο.

Το κοινό ανταποκρίνεται από την πρώτη νότα και τραγουδά όλα τα τραγούδια με το ίδιο πάθος από την αρχή ως το τέλος.
...και φέτος θα λαβώσουμε το χρόνο στις συναυλίες του Σωκράτη!


Τρίτη, 16 Αυγούστου στις 9 μ.μ. 
Θέατρο Φλόκα, Αρχαία Ολυμπία

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ
Η τριαντάχρονη πορεία του τον ακολουθεί στη σκηνή με πολλά τραγούδια, που όχι μόνο αντέχουν στον χρόνο και τραγουδιούνται με πάθος από τους ακροατές του, αλλά κάθε φορά «συστήνονται» εκ νέου από τον ίδιο τον Μάλαμα, ανάλογα με την διάθεση πειραματισμού και την έμπνευση της στιγμής που προκύπτει στα live.

Ο Σωκράτης Μάλαμας, άλλωστε, δεν ακολούθησε ποτέ κανόνες, δεν βολεύτηκε ποτέ σε ευκολίες, δεν είχε πεπατημένες. Ο αυθορμητισμός του και η αυθεντικότητα του τον έχουν ξεχωρίσει ως έναν μοναδικό τραγουδοποιό που ξέρει να εκπλήσσει, ακόμα και στα «κλασικά» πλέον κομμάτια του. 

Μαζί του οι:

Λαμπρινή Καρακώστα / τραγούδι
Νίκος Μαγνήσαλης / τύμπανα
Γιάννης Παπατριανταφύλλου/ κοντραμπάσο
Φώτης Σιώτας/ βιολί, βιόλα
Κυριάκος Ταπάκης/ λαούτο, μπουζούκι
Ηχοληψία / Βαγγέλης Λάππας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Φωτισμοί / Βασίλης Πουφτής
Επιμέλεια σκηνής / Δημήτρης Κατέβας

Σημεία Προπώλησης 

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ- ΡΟΔΟΝ CAFE (τηλ. 26240- 29180)
ΠΥΡΓΟΣ- ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΚΟΡΚΟΛΗΣ (τηλ. 26210-22674)
ΑΜΑΛΙΑΔΑ- ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (τηλ. 26220-21221) 
Γαστουνη - βιβλιοπωλειο Πανοραμα
ΖΑΧΑΡΩ- STRIGAS TRAVEL (και μεταφορά τηλ. 26250- 33517)
ΚΡΕΣΤΕΝΑ- ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ (τηλ. 26250- 24665)
ΛΕΧΑΙΝΑ- ΟΠΤΙΚΑ ZOEL, Ζωή Γεωργιτσοπούλου (τηλ. 26230-22888 & 6973 491445)
ΒΑΡΔΑ- ΟΠΤΙΚΑ ZOEL, Ζωή Γεωργιτσοπούλου (τηλ. 26230-73727 & 6973 491 445)

"Το όραμα για την Επιδαύρια γη" παρουσιάζει ο Δήμος Επιδαύρου

 

Ο Δήμος Επιδαύρου στο πλαίσιο του Αναπτυξιακών και Επενδυτικών πρωτοβουλιών στη δημοτική χερσαία και θαλάσσια περιοχή, προετοιμάζει, συζητάει, σχεδιάζει και υλοποιεί μια σειρά Δράσεων και ενεργειών.  Οι συγκεκριμένες Δραστηριότητες διακρίνονται για τη Βιωσιμότητά τους και την κοινωνική και οικονομική μεγέθυνση στην περιοχή της Παλαιάς (Αρχαίας) Επιδαύρου και όχι μόνο. 

Στο πλαίσιο της επί 19 χρόνια πετυχημένης έκθεσης Αγροτουρισμού που έχει γίνει θεσμός, πραγματοποιούνται και παράλληλες εκδηλώσεις. Για την φετινή χρονιά, η σημαντική επιλογή-αναφορά γίνεται με αφορμή της επίλυσης των προβλημάτων και της κανονικότητας λειτουργίας του λιμανιού με την πόλη, το σμίξιμο της Αγροτικής διαδικασίας με το αξεπέραστο αρχαιολογικό χερσαίο και θαλάσσιο αξιακό απόθεμα. 

Από την δεκαετία του 1970 που υπήρχαν τα προβλήματα μέχρι το 2010, οι ενέργειες για την επίλυσή τους δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Από το 2011 μέχρι και σήμερα, η Δημοτική Αρχή σε συνέργεια με το ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΕΣ αλλά και πολλές επαγγελματικές ομάδες και φορείς, ξεκίνησαν «.....το θαλασσινό ταξίδι...» προκειμένου, από μια διαφορετική οπτική γωνία, την αρχαιολογική και πολιτισμική, να βρεθούν λύσεις, τόσο για την απρόσκοπτη λειτουργία της πόλης όσο και για την ανάδειξη των ενάλιων αρχαιοτήτων. 

Με κυρίαρχο στόχο, την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού αποθέματος που βρίσκεται κάτω από την Επιδαύρεια θάλασσα και στην ακτογραμμή της, έχει συναποφασιστεί η σύνταξη μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με τίτλο "ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΑΛΑΙΑΣ (ΑΡΧΑΙΑΣ) ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ-ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΝΆΛΙΟΥ ΚΑΙ ΧΕΡΣΑΙΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ " όπου θα καθοριστούν οι κατευθύνσεις δυνητικών Δραστηριοτήτων, προκειμένου "η θαλάσσια περιοχή και η πόλη να σμίξουν....".

Ο Δήμος πιστεύει ότι με παρόμοιες πρακτικές, τα οφέλη είναι ολιστικά. Η Επίδαυρος, «έχει πολλά να δείξει». Έχουν καθιερωθεί ως θεσμός πολλές δραστηριότητες. Εάν σε όλα αυτά, προστεθούν αναπτυξιακά παραγωγικά μοντέλα όπως στον πρωτογενή τομέα (αγροτικά, αλιευτικά, κτηνοτροφικά), στο περιβάλλον και τη φύση νέες αειφόρες πρακτικές (μέτρα κατά της διάβρωσης, Βιοποικιλότητα, Ποσειδωνία κλπ), τότε δημιουργούνται νέοι ελκυστικοί πόροι επισκεψιμότητας, όπου όλοι έχουν πρόσβαση, νέες θέσεις εργασίας και διεύρυνση της τοπικής οικονομίας. 

Μέσα από αυτές τις "καλές πρακτικές", δεν αναδεικνύεται μόνο ο τόπος, ωφελούνται οι δημότες (αγρότες, αλιείς, επιχειρηματίες, ξενοδόχοι και κάθε επαγγελματίας) με μια παράλληλη διαδρομή στα πανανθρώπινης αξίας δείγματα του χθες, του σήμερα αλλά και θεμελίων για ένα διαφορετικό αύριο. 


Την Κυριακή 31/7/2016 στις 20:00 στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου θα γίνει η παρουσίαση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Τη Δευτέρα 1/8/2016 στις 19:30 στο δειλινό δίπλα στη θάλασσα θα υπάρξει μια ανοιχτή συζήτηση με όλους και για όλα. 

Σας περιμένουμε, είτε είστε δημότες της Επιδαύρου, είτε είστε από άλλα μέρη, είτε είστε φίλοι της θάλασσας και επισκέπτες του ανυπέρβλητου αρχαίου αποθέματος. Η συζήτηση είναι ελεύθερη προκειμένου να προσεγγίσουμε το σμίξιμο της αρχαιολογικής ομορφιάς με την κοινωνική καθημερινότητα.

Ο Δήμαρχος
Κωνσταντίνος Π. Γκάτζιος

28ο Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου


Το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την τέχνη και τον πολιτισμό, το οποίο ιδρύθηκε πριν τρεις σχεδόν δεκαετίες από τον σπουδαίο πιανίστα και εξαίρετο μουσικοπαιδαγωγό Γιώργο Μάνεση, ανοίγει και φέτος για 28η συνεχόμενη χρονιά τις πόρτες του – με ελεύθερη πάντα είσοδο – στους δημότες και τους επισκέπτες του Δήμου Ερμιονίδας και της Δημοτικής Κοινότητας Πορτοχελίου, παρουσιάζοντας καταξιωμένους αλλά και νέους ανερχόμενους μουσικούς και καλλιτέχνες από επτά διαφορετικές χώρες στον μοναδικής ομορφιάς χώρο του κτήματος Μάνεση, με την ξεχωριστή ατμόσφαιρα και την ειδυλλιακή θέα στον κόλπο του Πορτοχελίου. Στη φετινή διοργάνωση, η οποία ξεκινά το ερχόμενο Σάββατο, περιλαμβάνονται οι εξής εκδηλώσεις:

30 Ιουλίου – Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από τον σύλλογο χορευτικής έκφρασης και λαογραφικής μελέτης Δόλοπες.

31 Ιουλίου – Νέοι και ταλαντούχοι πιανίστες παρουσιάζουν έργα της περιόδου του κλασσικισμού και του ρομαντισμού. Ο Πύρρος Μαρματάκης ερμηνεύει Μπραμς, Σοπέν, Λιστ κ.α. ενώ το πιανιστικό ντούο «Zdrava», με τον Αλβανό Andi Zdrava και τη Ρωσίδα Veronika Krasheninnikova ερμηνεύουν έργα Μότσαρτ. Η βραδιά θα κλείσει με τη βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών φιλόλογο Θέλγη Καταχανάκη, της οποίας η ομιλία θα έχει τίτλο «Ο ήλιος στην παράδοση του λαού μας» (αντί του προγραμματισμένου «Ο Δον Κιχώτης του Θερβάντες: ένας μεγάλος φιλόσοφος»).

1 Αυγούστου – Η συγγραφέας Βάνα Παπαϊωάννου παρουσιάζει και αφηγείται ένα ξεχωριστό μουσικό παραμύθι βασισμένο στη ζωή του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα, ενώ στη συνέχεια – ως μέλος του μουσικού συνόλου Cantus Firmus – θα συνοδεύσει στο πιάνο τον κοντραμπασίστα Δημήτρη Δημητριάδη και τη βιολοντσελίστα Τέα Δημητριάδη σε ένα ποικίλο πρόγραμμα κινηματογραφικής μουσικής, τάνγκο κ.α.

2 Αυγούστου – Ο διεθνούς φήμης Έλληνας βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος μαζί με την ηθοποιό Μάρθα Τομπουλίδου και τη Σοφία Ταμβακοπούλου στο πιάνο, θα παρουσιάσουν μια βραδιά γεμάτη ιστορίες και τραγούδια, ελληνικά και ξένα.

3 Αυγούστου – Ο Αμερικανός τρομπετίστας Aric Brian ερμηνεύει έργα του βιρτουόζου Μεξικάνου τρομπετίστα και συνθέτη Raphael Mendez, καθώς και τζαζ μελωδίες, συνοδευόμενος από την Αμερικανοκουβανή Elisabet Fandino στο πιάνο. Στη συνέχεια, η μεταφράστρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ερευνήτρια Ζωή Ξαρλή, θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Ομηρικό πάνθεο & Ορφισμός: δύο παράλληλοι κόσμοι».

4 Αυγούστου – Ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος και πάλι στη σκηνή του φεστιβάλ, αυτή τη φορά με παρτενέρ την σπουδαία Αμερικανίδα σοπράνο της Metropolitan Opera Theresa Cincione, σε ντουέτα Μότσαρτ, τραγούδια Γάλλων συνθετών όπως Σαιν-Σανς, Γκοντάρ κ.α.

5 Αυγούστου – Δύο από τα διασημότερα έργα του Sergei Rachmaninoff, το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2 και τη Ραψωδία Παγκανίνι, παρουσιάζουν σε μεταγραφή για δύο πιάνα ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και καθηγητής πιάνου στις Η.Π.Α. Γρηγόρης Ζαμπάρας και ο ανερχόμενος σολίστ Aulon Bino, ενώ η εξαίρετη Ελληνοαυστριακή βιολοντσελίστα Aristea Caridis θα ερμηνεύσει τη Σονάτα για τσέλο του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.

6 Αυγούστου – Η ομάδα τέχνης και χορού Ατραπός παρουσιάζει το τελετουργικό χοροδρώμενο Μινωϊκός Χορός, βασισμένο στους Κρήτες του Ευριπίδη, επιχειρώντας μια αναβίωση των μινωϊκών μυστηρίων σε μια προσπάθεια αποσυμβολισμού του μύθου, με κοινωνικές, φυσικές αλλά και μεταφυσικές προεκτάσεις.

8 Αυγούστου – H Δρ. Κλινικής Βιοχημείας και Ανοσολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Κατερίνα Σκενδέρη Τριγκάκη θα μιλήσει για τη διατροφή στα διάφορα στάδια της ζωής, ενώ αντί του μουσικού επιλόγου με τον Aulon Bino στο πιάνο, η βραδιά θα κλείσει με τη χορωδία του Πνευματικού και Καλλιτεχνικού Συλλόγου Πορτοχελίου «Φάρος» υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Ρεμούνδου.

9 Αυγούστου – Μικροί μαθητές πιάνου από το εργαστήρι πιάνου των καθηγητών Σοφίας Κόκκορη και Γιάννη Γρηγοράκη ερμηνεύουν με νεανική χάρη και φρεσκάδα έργα για ένα και δύο πιάνα.

10 Αυγούστου – Το σύνολο παλαιάς μουσικής Ortensia θα ταξιδεύσει μουσικά το ακροατήριο από την Αναγέννηση μέχρι το Μπαρόκ, μέσα από άριες αλλά και οργανικά κομμάτια των Σαρπαντιέ, Μοντεβέρντι, Μπαχ κ.α. Κατόπιν, η νομικός και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος) Άρτεμις Χατζή θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Κυκλική οικονομία: τί είναι και γιατί μας αφορά».

11 Αυγούστου – Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής κα. Ιωάννα Μαρή, θα παρουσιάσει και θα απαγγείλει ελληνικά ποιήματα που περιέχουν μεγάλες αλήθειες για τη ζωή γενικότερα, ενώ στη συνέχεια ο πολυβραβευμένος διεθνούς φήμης διδάκτωρ Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου και ποιητής Σωκράτης Γιάπαπας, θα απαγγείλει με τον δικό του ξεχωριστό και βιωματικό τρόπο ποιήματα από την ποιητική του συλλογή «Πορτοχελιώτικα νήματα».

12 Αυγούστου – Ο καταξιωμένος Λαμιώτης κιθαριστής Δημήτρης Τούτσικας, θα ερμηνεύσει σε κιθάρα εποχής με τη χαρακτηριστική του ευγένεια και φινέτσα, έργα της ρομαντικής περιόδου (Καρούλι, Σορ).

Εκτός από τις ομιλίες που ακολουθούν τις βραδυνές εκδηλώσεις, από 3 έως 10 Αυγούστου (10:00-12:00 καθημερινά, ανοιχτά στο κοινό), θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και συζητήσεις πάνω στην παιδαγωγική της μουσικής – και όχι μόνο – από διακεκριμένους καλλιτέχνες, επιστήμονες και ερευνητές, όπως ο Νορβηγός ψυχολόγος Steffen Svendsen, ο καταξιωμένος σολίστ και καθηγητής πιάνου στις Η.Π.Α. Γρηγόρης Ζαμπάρας, ο διδάκτωρ Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας (Βουλγαρία) και μουσικοπαιδαγωγός Γιάννης Γρηγοράκης, ο υποψήφιος διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Ανδρέας Σελαμσής, η καθηγήτρια πιάνου με μάστερ στη διεύθυνση ορχήστρας Σοφία Κόκκορη, ο μεταφραστής και ερευνητής Στέφανος Θεοδωρίδης, κ.α.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου διοργανώνεται από το μη κερδοσκοπικό σωματείο ΟΜ.Ε.ΔΙ.ΠΟ. (Όμιλος για τη Μελέτη Έρευνα & Διάχυση του Πολιτισμού).

Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου είναι ο κ. Γιάννης Γρηγοράκης.

Χορηγός, Σύλλογος Φίλων Πορτοχελίου (Σ.ΦΙ.Π.).

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ στην ιστοσελίδα www.phifestival.com

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27540-51206

"Δεν έχουν ΤΣΙΠρΑ πάνω τους" στο ΣΙΝΕ ΒΑΛΙΑ στο Άργος


Η σκηνή του ΣΙΝΕ ΒΑΛΙΑ σήμερα Πέμπτη 28 Ιουλίου υποδέχεται την πρώτη μετεκλογική επιθεώρηση των Γιώργου Κωνσταντίνου & Ντίνου Σπυρόπουλου. 

Μια επίκαιρη σατιρική επιθεώρηση που σχολιάζει με γνήσιο καυστικό και ξεκαρδιστικό ύφος την πολιτική επικαιρότητα της χώρας μας. 

Μια απολαυστική κωμωδία με άφθονο γέλιο, χορό και πολύ τραγούδι, πλαισιωμένη με ένα 10μελή Θίασο καταξιωμένων κωμικών.

Πρωταγωνιστούν:
Στάθης Ψάλτης
Σοφία Βόσσου
Μάρκος Λεζές
Μιχάλης Μόσιος
Πάνος Σταθακόπουλος
Ντίνος Σπυρόπουλος
Χριστίνα Φιτσάκη
Ιωάννα Σάλμη

Στην σκηνή του ΣΙΝΕ ΒΑΛΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 21:00 

Προπώληση: ΣΙΝΕ ΒΑΛΙΑ (Ικτίνου 4 Άργος) 
πληροφορίες:6994 720 566

Ο Γιάννης Πάριος στην Αρχαία Μεσσήνη στις 24 Αυγούστου


Ο Γιάννης Πάριος είναι ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές της Ελλάδας, αλλά και από τους μεγαλύτερους συνθέτες, μια που σε όλα αυτά τα χρόνια έγραψε δίσκους, που είχαν τεράστια επιτυχία. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τις λέξεις έρωτας, αγάπη, επιτυχία, ταλέντο.

Το “φαινόμενο Πάριος”, με τη συγκινητική απήχηση στον κόσμο, έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου και δείχνοντας μεγάλο σεβασμό και αφοσίωση σε αυτό που κάνει, έχει καταφέρει να είναι χαραγμένος στη συνείδηση όλων, τόσο ο ίδιος ως καλλιτέχνης, όσο και τα τραγούδια του. Έχει τραγουδήσει τον έρωτα, γράφει στίχους και μουσική και τα τραγούδια του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Ο Γιάννης Πάριος, ο τροβαδούρος του έρωτα, με 45 χρόνια ουσιαστικής πορείας, με το πάθος και την αυθεντικότητά του, που όλοι μια φορά στη ζωή τους πρέπει να βιώσουν την εμπειρία του να παραβρεθούν σε συναυλία  και να ακούσουν ζωντανά τον τραγουδιστή του έρωτα. Να δονηθούν από την εύθραυστη δυναμικότητα των συναισθημάτων που αναβλύζουν από κάθε τραγούδι του, μέσω της ιδιαίτερης φωνής του και φυσικά το σίγουρο είναι πως εκείνο το βράδυ, θα φύγουμε όλοι μετά το τέλος της συναυλίας και θα αισθανθούμε ερωτευμένοι. Άλλοι με το ταίρι τους, άλλοι με τη στιγμή, άλλοι με το «σήμερα», άλλοι με τη ζωή «που περνά και χάνεται». Ο έρωτας έτσι κι αλλιώς είναι παντού, απλά ο Γιάννης Πάριος μας δείχνει για ακόμη μια φορά τον τρόπο να τον αφουγκραστούμε και να αφεθούμε να μας τρυπήσουν τα βέλη του.

Έρχεται στην Αρχαία Μεσσήνη για μία κ μοναδική συναυλία που θα μείνει αξέχαστη!!! – Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016  Ώρα 21:00μ.μ.  Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Public viva.gr

Εισιτήρια online: www.ticketservices.gr

Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567

Η Έκθεση Βιβλίου για ένα μήνα στο Ναύπλιο


Αύριο Παρασκευή 29 Ιουλίου και ώρα 19:30 ανοίγει τις πύλες της η Έκθεση βιβλίου στην πλατεία Ωνάση, την οποία συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ναυπλιέων, ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ Ναυπλίου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ).

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Αυγούστου και θα λειτουργεί καθημερινά και τις Κυριακές από τις 19:30 έως 24:00.

Συμμετέχουν 70 εκδότες και θα παρουσιάζουν τόσο τις νέες εκδόσεις, όσο και παλαιότερες.

Στην έκθεση συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος, ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρίες του Νομού Αργολίδος και η Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Νομού Αργολίδος με σκοπό να προβάλλουν το έργο τους.

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί συναυλία στις 12 Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 21:00 στην πλατεία τριών Ναυάρχων έμπροσθεν Δημαρχείου με τους Ωρίωνες που θα παρουσιάσουν τη νέα ανερχόμενη φωνή της Ελληνικής ποπ & ροκ μουσικής, την Τζίνα Αβραμίδου και τις νέες τους συνθέσεις. Πέρα από τα δικά τους τραγούδια, το πρόγραμμά περιλαμβάνει αρκετές γνωστές Ελληνικές επιτυχίες των Μπλε, Θηβαίου, Κατσιμίχα, Πυξ Λαξ, Πορτοκάλογλου κ.λπ, καθώς και γνωστές ξένες επιτυχίες μεγάλων ονομάτων της διεθνούς Ροκ σκηνής, όπως Rolling Stones, Scorpions, Eric Clapton, κ.α., αλλά και νεωτέρων αστέρων.

Η είσοδος της συναυλίας θα είναι ελεύθερη στο κοινό.


ΠΗΓΗ: Αργολικά

2ο Ετήσιο Τουρνουά TENNIS OPEN στην Ερμιόνη


"Ημέρες κλινικής νευρολογίας" στο Ναύπλιο 30 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2016


Η Νευρολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά, “Άγιος Παντελεήμων”, σε συνεργασία και υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Νευροεπιστημών, διοργανώνουν Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο, στο Ξενοδοχείο “Αμαλία”, από 30 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2016, με θέμα «ΗΜΕΡΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ 2016». 

Στη θεματολογία του Συνεδρίου μας περιλαμβάνονται οι εξής βασικές ενότητες : 
1. Πολλαπλή Σκλήρυνση, 2. Παθήσεις Π.Ν.Σ. (νευροπάθειες), 3. Άνοιες, 4. Μυασθένεια και μυασθενικά σύνδρομα 

Η παρουσίαση των ανωτέρω θεμάτων, θα γίνει από ομιλητές, οι οποίοι έχουν μακρά πανεπιστημιακή και νοσοκομειακή πείρα, δεδομένου ότι οι περισσότεροι εξ αυτών είναι καθηγητές Νευρολογίας σε διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδος και ταυτόχρονα Διευθυντές πανεπιστημιακών κλινικών, καθώς και Διευθυντές κλινικών του ΕΣΥ. 

Επιπλέον έχουμε συμπεριλάβει εκπαιδευτικά workshops, καθώς και παρουσιάσεις ενδιαφερόντων περιστατικών, με σκοπό να υπάρχει ενεργός συμμετοχή μεγάλου αριθμού συνέδρων και να ενισχυθεί ο εκπαιδευτικός ρόλος του Συνεδρίου. 

Σκοπός της επιστημονικής εκδήλωσης είναι να ενημερωθούν ιατροί από διάφορα μέρη της Ελλάδος. 


Με θερμούς φιλικούς χαιρετισμούς 

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής 

Γεώργιος Γκέκας 
Συντονιστής Διευθυντής 
Νευρολογικής Κλινικής 
Γ.Ν.Νίκαιας-Πειραιά 

Email: g.gkekas@yahoo.com

«Γεύσεις και Όψεις» στο Πορτοχέλι


Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για την προετοιμασία του 4ου Καλοκαιρινού Φεστιβάλ «ΓΕΥΣΕΙΣ & ΟΨΕΙΣ» που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 12 Αυγούστου στο λιμάνι του Πορτοχελίου και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Αργολίδας.

Στόχοι της διοργάνωσης, η οποία πραγματοποιείται για 4η συνεχή χρονιά και τείνει να γίνει θεσμός, είναι η ενίσχυση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προβολή των τοπικών προϊόντων και η ανάδειξη των τουριστικών περιοχών της Αργολίδας.

Το 4ο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ «ΓΕΥΣΕΙΣ & ΟΨΕΙΣ», μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τα προηγούμενα 3 χρόνια, αισιοδοξεί και αυτή τη φορά να προσελκύσει πλήθος επισκεπτών και να τους δώσει τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά και να γευτούν τα προϊόντα της αργολικής γης.

Για πληροφορίες σχετικά με την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 6981-347377 (κα Λούντζη) ή στο fax: 27530-31278 ή στο email:harislountzi@hotmail.com, καθώς και στην ΠΕ Αργολίδας ή στο Επιμελητήριο Αργολίδας.

1ο Διεθνές Σεμινάριο Βιολιού στο Ναύπλιο


Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ σε συνεργασία με το Διεθνή Διαγωνισμό του Βελγίου " Arthur Grumiaux" για νέους βιολιστές παρουσιάζουν το πρώτο διεθνές σεμινάριο βιολιού για νέους σπουδαστές από την Ευρώπη και την Ελλάδα με πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ναυπλίου Γιάννη Βακαρέλη. 

Τα μαθήματα θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Ωδείο Ναυπλίου «Κ. Νόνης» από τις 2 έως τις 19 Αυγούστου 2016 και είναι ελεύθερα να τα παρακολουθήσουν οι μαθητές των Ωδείων και των Μουσικών Σχολείων του Δήμου Ναυπλιέων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Πρώτη σειρά μαθημάτων ανοιχτά στο κοινό

Από 02/8/2016 ,έως 9/8/2016
Ώρες λειτουργίας: 9:00 – 13:00 και 15:00 – 20:00
Δεν θα γίνει μάθημα στις 5/8/2016

Δεύτερη σειρά μαθημάτων ανοιχτά στο κοινό

Από 12/8/2016 έως 19/8/2016.
΄Ωρες λειτουργίας : 9:00 – 13:00 και 15:00 – 20:00
Δεν θα γίνει μάθημα στις 19/8/2016

+ Οι ημερομηνίες και οι χώροι υποδοχής των προγραμματισμένων ανοιχτών συναυλιών θα ανακοινωθούν άμεσα

Χαιρετισμός Καλλιτεχνικού Διευθυντή Μουσικού Φεστιβάλ Ναυπλίου

Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω το πρώτο διεθνές σεμινάριο βιολιού για νέους σπουδαστές από την Ευρώπη και την Ελλάδα. 

Ξεκινά στο Ναύπλιο από τις 2 έως τις 19 Αυγούστου 2016 και είναι μια πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ναυπλίου Γιάννη Βακαρέλη σε συνεργασία με τον Διεθνή Διαγωνισμό του Βελγίου " Arthur Grumiaux" για νέους βιολιστές. 

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η πρωτοβουλία αυτή βρήκε άμεση ανταπόκριση και υποστήριξη από τον Δήμο Ναυπλιέων και τον ΔΟΠΠΑΤ και θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Δήμαρχο κ. Κωστούρο και την Πόπη Καλκούνου για την συμπαράστασή τους και την ευαισθησία τους για ένα τέτοιο γεγονός. 

Είμαι σίγουρος ότι το όφελος των παιδιών θα είναι μεγάλο ζώντας μια αξέχαστη εμπειρία στο πανέμορφο Ναύπλιο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής
Γιάννης Βακαρέλης

«Λύκειον Επιδαύρου» - Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος


Το Ελληνικό Φεστιβάλ και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, μας γνωστοποιούν, ότι το Σάββατο 30 Ιουλίου, στις 11:00, στο Ξενοδοχείο Ξενία της Αρχαίας Επιδαύρου, θα γίνει η παρουσίαση του προγράμματος του νέου θεσμού, "Λύκειον Επιδαύρου".

Πρόκειται για ένα Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Επιδαύρου και άλλους τοπικούς φορείς και θα αρχίσει να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2017.

Λεπτομέρειες για τη λειτουργία του θα ανακοινωθούν για πρώτη φορά το Σάββατο, στην Επίδαυρο.

Ζώδια σήμερα 28 Ιουλίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Σήμερα τακτοποιείστε θέματα πρακτικής φύσεως, όχι μόνο στα επαγγελματικά σας, αλλά και γενικότερα στην καθημερινότητά σας. Φροντίστε μόνο να μην υπόσχεστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα περισσότερα από όσα μπορείτε να προσφέρετε. Κι αυτό, όχι επειδή δε θέλετε, αλλά επειδή δε σας φτάνει ο χρόνος, καθώς το πρόγραμμά σας ούτως ή άλλως θα είναι φορτωμένο. Στα αισθηματικά σας υπάρχει ένα ερωτικό άνοιγμα για εσάς τους αδέσμευτους, με ένα πρόσωπο που φαίνεται να σας έλκει και να έχετε μπει στη διαδικασία να σκέφτεστε τη δέσμευση. 

ΤΑΥΡΟΣ
Μέρα έντονη η σημερινή για εσάς, με αυξημένη κοινωνικότητα, ευχάριστες επαφές και πολλές συζητήσεις κυρίως σε επαγγελματικό επίπεδο. Εσείς που δε βρίσκεστε σε κάποια εργασία, ίσως κάνετε κάποιες συζητήσεις σήμερα, που θα σας βοηθήσουν να βρείτε μία λύση σε αυτό το θέμα. Στα αισθηματικά σας αναζητάτε οι δεσμευμένοι μία καλύτερη επικοινωνία με το ταίρι σας, θέλετε να σας καταλαβαίνει και να σας νιώθει. Κάντε μία σχετική κουβέντα, προκειμένου να εκφράσετε την ανάγκη σας αυτή, για να δείτε και τι ανταπόκριση θα έχετε. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Σήμερα θα είστε πολυάσχολοι και με πολλές ευχάριστες συναναστροφές, που θα σας φτιάξουν τη διάθεση και θα δώσουν στην καθημερινότητά σας μία ξεχωριστή νότα. Είστε σε φάση όπου επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε κάποιες αλλαγές, γι’ αυτό το λόγο θέλετε και την άποψη των ανθρώπων που εμπιστεύεστε. Μέσα σας έχετε αποφασίσει τι είναι αυτό που θέλετε να αλλάξετε, αλλά θέλετε να πάρετε και μία δεύτερη γνώμη. Στα αισθηματικά σας εσείς οι αδέσμευτοι αναζητάτε το ερωτικό παιχνίδι σήμερα μέσα από τον κοινωνικό σας κύκλο και τις συναναστροφές σας. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Ιδιαίτερα ευαίσθητοι θα είστε σήμερα σε θέματα που έχουν να κάνουν με τους φίλους σας και τους αγαπημένους σας. Θέλετε να τους αφιερώσετε χρόνο, να μοιραστείτε στιγμές μαζί τους και να περάσετε αξέχαστες στιγμές. Νιώθετε μέσα σας μία συναισθηματική ολοκλήρωση και αναζητάτε τη χαρά και τη διασκέδαση στις συναναστροφές σας. Στα αισθηματικά σας, εσείς οι δεσμευμένοι θα είστε εκδηλωτικοί με το ταίρι σας και θα δείχνετε με κάθε τρόπο και κυρίως με τις πράξεις σας, το πόσο πολύ ευχαριστημένοι είστε από τη σχέση σας.

ΛΕΩΝ
Οι συζητήσεις που θα προκύψουν σήμερα σε επαγγελματικό επίπεδο, θα σας ευχαριστήσουν και θα νιώσετε μία ηθική ικανοποίηση. Νιώθετε ότι πηγαίνουν οι καταστάσεις εκεί που εσείς θέλετε και ότι δρομολογείται η ανέλιξή σας. Η μέρα κρύβει ευκαιρίες και σε άλλους τομείς της ζωής σας, καθώς θα νιώσετε ότι υπάρχουν οι άνθρωποι γύρω σας που είναι υποστηρικτικοί απέναντί σας και ότι σας αγαπούν. Στα αισθηματικά σας όμως, θα υπάρξει ένα μπέρδεμα για εσάς τους αδέσμευτους, αλλά δε θα είναι κάτι που θα σας επηρεάσει. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Εκφράστε τις γενικότερες ανάγκες σας σήμερα στους αποδέκτες και στους τομείς που εσείς επιθυμείτε. Η μέρα σάς δίνει την ελευθερία να ασχοληθείτε κυρίως με εσάς, με ό,τι σας ευχαριστεί και σας δημιουργεί χαρά. Αντανακλάτε γοητεία εσείς οι αδέσμευτοι και το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα περάσετε απαρατήρητοι στους χώρους που θα κινηθείτε. Θέλετε να μπείτε σε μία νέα σχέση, επιθυμείτε να βρείτε τον άνθρωπο εκείνο, που θα σας βγάλει από τη μοναξιά σας αλλά με τους δικούς σας όρους πάντα. Οι δεσμευμένοι θα έχετε μία ευχάριστη μέρα με το ταίρι σας. 

ΖΥΓΟΣ
Προβληματισμένους θα σας βρει η σημερινή μέρα, με διάφορα θέματα που δεν προχωράνε στα επαγγελματικά σας όπως εσείς θα θέλατε. Ίσως χρειαστεί να επαναπροσδιορίσετε τους στόχους σας και γενικότερα την οπτική που έχετε στα επαγγελματικά σας. Εσείς που δεν έχετε εργασία, οργανώστε τη σύνταξη του βιογραφικού σας και κάντε μία έρευνα. Στα αισθηματικά σας έχετε τη δυνατότητα να περάσετε καλά με το ταίρι σας, καθώς υπάρχει στην ατμόσφαιρα μια γλυκύτητα και μία αμοιβαιότητα συναισθημάτων, που σας προσφέρει χαρά και ευτυχία. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Αναζητάτε σήμερα νέες εμπειρίες, νέα ενδιαφέρονται και γενικότερα θέλετε να ασχοληθείτε με πρόσωπα και καταστάσεις, που δε θα σας κάνουν να πλήττετε, αλλά θα δώσουν μία ξεχωριστή νότα στη μέρα σας. Έχετε την ευκαιρία να τελειώσετε με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της μέρας σας και να ασχοληθείτε περισσότερο με πιο δημιουργικές καταστάσεις. Στον έρωτα σήμερα θα επικρατήσει το πάθος στη σχέση σας και θα εκφράζεστε με ρομαντισμό στο ταίρι σας. Έχετε κέφια κι εσείς οι αδέσμευτοι, για νέα φλερτ και νέες κατακτήσεις. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Με χαρούμενη και αισιόδοξη διάθεση ξεκινάτε τη μέρα σας και φροντίζετε να λαμβάνετε ικανοποίηση με ό,τι κι αν ασχοληθείτε. Είστε στα καλύτερά σας σήμερα και δεν το κρύβετε. Όσοι σας επιλέξουν σήμερα για να περάσουν καλά, δε θα το μετανιώσουν. Έχετε την ευκαιρία να κάνετε νέες γνωριμίες εσείς οι αδέσμευτοι και χαίρεστε τον έρωτα, όπως ακριβώς εσείς επιθυμείτε. Οι δεσμευμένοι οργανώνετε μία έξοδο με το ταίρι σας και βρίσκετε την ευκαιρία να δείξετε πόσο πολύ ερωτευμένοι είστε.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Προτεραιότητα για σήμερα αποτελεί ο επαγγελματικός τομέας για εσάς και όσα θέλετε να καταφέρετε. Θα έχετε αυξημένες επαφές και θα λάβετε ικανοποίηση από τα όσα θα ακούσετε για την επαγγελματική σας πορεία. Σας αρέσει να σας επαινούν, γιατί έτσι νιώθετε ότι η σκληρή δουλειά σας βρίσκει ανταπόκριση και αναγνωρίζεται. Στον έρωτα, σήμερα εσείς οι αδέσμευτοι θα νιώθετε κάπως μπερδεμένοι, γιατί δε θα είστε σίγουροι για τις προθέσεις ενός προσώπου που σας ενδιαφέρει. Η αλήθεια είναι ότι δε σας ταιριάζουν καθόλου οι όχι και τόσο ξεκάθαρες καταστάσεις. Κάντε λίγο υπομονή και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Είναι η μέρα σας σήμερα, καθώς θα έχετε διάθεση να ασχοληθείτε με διάφορες καταστάσεις, με πρακτικά ζητήματα και υποχρεώσεις χωρίς να νιώθετε ότι κάντε αγγαρεία. Η ενέργειά σας θα είναι αυξημένη και ίσως κατά τις απογευματινές ώρες να θελήσετε να ασχοληθείτε και με ένα χόμπι ή μία δημιουργική δραστηριότητα. Κεφάτοι θα είστε και στα αισθηματικά σας, καθώς θα νιώσετε ότι η σχέση σας χρειάζεται λίγη ανανέωση και θα κινηθείτε εσείς προς αυτή την κατεύθυνση, για να το καταφέρετε αυτό. Οι αδέσμευτοι αναζητάτε την περιπέτεια στον έρωτα κι όχι μία σταθερή σχέση.

ΙΧΘΥΣ
Μην αμελήσετε σήμερα να κλείσετε κάποιες εκκρεμότητές σας και να ασχοληθείτε με ζητήματα που επείγουν σε διάφορους τομείς της ζωής σας. Επιθυμείτε να είστε πιο αποδοτικοί στην εργασία σας, για αυτό το λόγο σήμερα θα προσπαθήσετε να δουλέψετε με επιμονή και υπομονή. Στα αισθηματικά σας επικρατεί μία καλή συνεννόηση με το ταίρι σας, νιώθετε καλά μέσα στη σχέση σας και αυτό το εκφράζετε με λόγια, που κάνουν το σύντροφό σας να νιώθει υπέροχα.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Γίνονται... σήμερα, Πέμπτη 28 Ιουλίου

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016 (21:30) 
ΓΕΡΑΚΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 
«Αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο»

>>>>>>>>>>>>>>>>>>


>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016 (22:00) 
ΚΑΤΑΚΟΛΟ, Epihotel Odysseas 
Stand up comedy – Γ. Χατζηπαύλου

>>>>>>>>>>>>>>>>>>

28 & 31 Ιουλίου 2016 
ΑΙΓΙΟ, Υπαίθριο θέατρο «Γιώργος Παππάς» 
12º Παγκόσμιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

>>>>>>>>>>>>>>>>>>

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ 
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21:00
Νοσταλγικές μελωδικές αναμνήσεις στο διάβα των εποχών,
από το μουσικό σχήμα «ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ»

>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016 (21:30) 
ΠΑΤΡΑ, Ρωμαϊκό Ωδείο 
ΚΘΒΕ: «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου

>>>>>>>>>>>>>>>>>>



>>>>>>>>>>>>>>>>>>



>>>>>>>>>>>>>>>>>>



Πέμπτη 28 έως Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 (18:00-23:00)  ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Πάρκο ΟΣΕ 
Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας 2016

>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας 2016
Πέμπτη 28 Ιουλίου  – Θέατρο Φλόκα
ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ – The Russian Moscow Ballet

>>>>>>>>>>>>>>>>>>



>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ΠΕΜΠΤΗ 28 Ιουλίου 
Αγ. Σίδερης – 12ο ∆ημοτικό | 21.00
Θέατρο Σκιών

>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 28 Ιουλίου


1008: Στη διαθήκη του Ερμενγκοντ Β, κόμη του Ούργκελ, γίνεται η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στο σκάκι.

1493: Μεγάλη πυρκαγιά ξεσπά στη Μόσχα.

1540: Εκτελείται, με εντολή του βασιλιά της Βρετανίας Ερρίκου Η, ο πολιτικός Τόμας Κρόμγουελ, που κρίθηκε ένοχος για εσχάτη προδοσία.

1586: Ο σερ Φράνσις Ντρέικ φέρνει στην Ευρώπη την πατάτα, την οποία εισάγει από την Κολομβία.

1655: Πεθαίνει ο Γάλλος δραματουργός, συγγραφέας και σωματοφύλακας Σιρανό ντε Μπερζεράκ.


1741: Πεθαίνει ο συνθέτης της μπαρόκ μουσικής και κληρικός, Αντόνιο Βιβάλντι.


1750: Πεθαίνει, σε ηλικία 65 ετών, μετά από αποτυχημένη εγχείρηση στο μάτι, ένας από τους… τιτάνες της Ιστορίας της μουσικής. Είναι ο Γερμανός συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, εκπαιδευτικός και εκτελεστής (οργανίστας, κλειδοκυμβαλίστας, βιολιστής και βιολονίστας) Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Υπήρξε αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος συνθέτης της περιόδου του Μπαρόκ – τα περισσότερα από 1000 έργα του που έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας, ενσωματώνουν όλα τα χαρακτηριστικά του στυλ Μπαρόκ, το οποίο και απογειώνουν στην τελειότητα!


1794: Μπροστά στα μάτια του κόσμου, αποκεφαλίζεται ο Ροβεσπιέρος, που τιμωρήθηκε για το θάνατο πολλών ανθρώπων με τον ίδιο τρόπο. Με την εκτέλεσή του τερματίζεται η εποχή της Γαλλικής Επανάστασης που έχει ονομαστεί «Μεγάλη Τρομοκρατία».

1804: Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος, Λούντβιχ Φόιερμπαχ, που δημιούργησε μία από τις πρώτες γερμανικές θεωρίες για τον υλισμό.

1817: Πεθαίνει η Βρετανή μυθιστοριογράφος, Τζέιν Ώστιν. Από τα πιο γνωστά της έργα : "Λογική και Ευαισθησία", "Περηφάνια και Προκατάληψη" και "Έμμα".

1821: Το Περού κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.


1822: Η καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη ολοκληρώνεται στο Αγιονόρι Αργολίδας από τους άνδρες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Δημήτριου Υψηλάντη, του Παπαφλέσσα και του Νικηταρά.

1828: Ο Καποδίστριας καθιερώνει ως νομισματική μονάδα το "φοίνικα".


1836: Γεννιέται ο λόγιος και συγγραφέας Εμμανουήλ Ροΐδης, συγγραφέας του βιβλίου «Η Πάπισσα Ιωάννα»

1858: Τα δαχτυλικά αποτυπώματα χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά για την ταυτοποίηση ενός προσώπου από τον Γουίλιαμ Χέρσελ, έναν Άγγλο δημόσιο υπάλληλο στην Ινδία. 


1866: Γεννιέται η Έλεν Μπέατριξ Πότερ, Βρετανίδα συγγραφέας παιδικών διηγημάτων ("The Tale of Peter Rabbit").

1867: Γεννιέται ο Αμερικανοαργεντινός αστροναύτης, Τσαρλς Ντίλον Περίν.

1868: Ψηφίζεται η 14η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία παραχωρείται η αμερικανική υπηκοότητα σε όλους τους Αφροαμερικανούς.

1874: Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος, Ερνστ Κασσίρερ.

1887: Γεννιέται ο Γαλλοαμερικανός ζωγράφος και γλύπτης, Μαρσέλ Ντουσάμπ.

1900: Ο Λουίς Λάσινγκ δημιουργεί στο Κονέκτικατ ένα σάντουιτς, που το ονομάζει χάμπουργκερ.

1902: Γεννιέται ο Καρλ Πόππερ, Βρετανός φιλόσοφος και επικριτής της θεωρίας της αιτιοκρατίας.


1904: Γεννιέται ο Πάβελ Τσερενκόφ, Σοβιετικός φυσικός.


1907: Γεννιέται ο Ερλ Τάπερ, αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρίας Tupperware που ειδικεύεται σε πλαστικά σκεύη κουζίνας.

1910: Στη Νικαράγουα, ο Πρόεδρος Τζοσέ Μάντιους καταγγέλλει την αμερικανική επέμβαση στη χώρα του και καλεί τις ευρωπαϊκές δυνάμεις σε συμπαράσταση.

1913: Η ομάδα των ΗΠΑ κερδίζει το πρώτο Ντέιβις Καπ από το 1902 νικώντας την Αγγλία 3-2.



1913: Με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου που υπογράφουν οι αντιμαχόμενες δυνάμεις (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία εναντίον Βουλγαρίας) λήγει ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος. Μεγάλη χαμένη η Βουλγαρία, καθώς μέρος της Μακεδονίας προσαρτάται στην Ελλάδα.


1914: Ξεκινά ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Αυστροουγγαρία κηρύσσει πόλεμο εναντίον της Σερβίας, μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστρίας, Φραγκίσκου Φερδινάρδου.

1915: Γεννιέται ο "βασιλιάς της πόλκα" της Αμερικής, Φράνκι Γιάνκοβιτς.

1919: Επαναστατικά κομιτάτα οργώνουν ολόκληρη την ασιατική Τουρκία και προπαρασκευάζουν τον αγώνα κατά πάσης χριστιανικής διοίκησης.



1920: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπογράφει στη γαλλική πόλη Σεβρ, από την οποία πήρε και το όνομά της, τη Συνθήκη των Σεβρών. Είναι η τελική συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στη σουλτανική κυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης και τους συμμάχους της Αντάντ. Την Ελλάδα εκπροσωπούν και υπογράφουν ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Έλληνας πρεσβευτής στο Παρίσι, Άθως Ρωμανός. Η συνθήκη είναι άκρως καταδικαστική για την Τουρκία, που ουσιαστικά διαλύεται και χάνει τα αραβικά της εδάφη, την Ανατολική Θράκη και μεγάλες περιοχές της δυτικής, της βόρειας και της νότιας Μικράς Ασίας.

Η Ελλάδα ενσωματώνει την Ανατολική Θράκη και νομιμοποιεί την παρουσία της στην Μικρά Ασία, ενώ παράλληλα δείχνει να κερδίζει τη μάχη για τα Δωδεκάνησα και την Κύπρο. Η Ελλάδα των «Δύο Ηπείρων και των Πέντε Θαλασσών» είναι πια πραγματικότητα, που θα αποδειχθεί όμως εφήμερη. 

1920: Μετά από χρόνων επαναστατική δράση στο Βόρειο Μεξικό, ο Πάντσο Βίλα παραδίδεται στην Κυβέρνηση του Προέδρου Βικτοριάνο Χουέρτα. Η κυβέρνηση δέχεται την άνευ όρων παράδοση του αντάρτη, με την υπόσχεση να του χαριστεί η ζωή.

1928: Τελετή έναρξης των 9ων Ολυμπιακών Αγώνων του Άμστερνταμ. Παίρνουν μέρος 2.724 αθλητές και 290 αθλήτριες από 46 κράτη. Επανεμφανίζονται μετά από 10 χρόνια αποκλεισμού η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία. Για πρώτη φορά ανάβει η Ολυμπιακή Φλόγα, η Ελλάδα παρελαύνει πρώτη και στα αγωνίσματα στίβου μετέχουν γυναίκες. Η Ιρλανδία κερδίζει το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σαν ανεξάρτητο κράτος. Για πρώτη φορά πωλείται κόκα κόλα σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

1929: 48 χώρες υπογράφουν τη Συνθήκη της Γενεύης, που ρυθμίζει τον τρόπο μεταχείρισης των αιχμαλώτων πολέμου.


1929: Γεννιέται η Ζακλίν Λι Μπουβιέ Κένεντι Ωνάση, σύζυγος του Αμερικανού Προέδρου Τζον Κένεντι και του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.

1931: Στη Νέα Υόρκη, ένας νεκρός και πέντε τραυματίες, όλοι παιδιά, είναι ο απολογισμός της συμπλοκής και της ανταλλαγής πυροβολισμών κατά τη διάρκεια αναταραχών με αφορμή την απαγόρευση της παραγωγής μπύρας.

1932: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Χούβερ, διατάσσει τον αμερικανικό στρατό να διαλύσει με τη βία μια διαδήλωση περίπου 15.000 βετεράνων του Α Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι ζητούσαν την καταβολή αμοιβής που τους είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση, για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο.

1934: Πεθαίνει η Καναδή ηθοποιός, Μαρί Ντρέσλερ, η οποία αναδείχθηκε σε κορυφαία κωμική φιγούρα του βωβού κινηματογράφου.

1939: Για πρώτη φορά παρουσιάζεται σε έκθεση ηλεκτρονικών στο Βερολίνο συσκευή τηλεόρασης.

1941: Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής ξεκινούν στην Ελλάδα οι καταδίκες σε θάνατο πολιτών που κατέχουν παράνομα όπλα.


1941: Στη ρηματική ανακοίνωση του πληρεξουσίου του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα προς την κυβέρνηση των Αθηνών αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα παρακάτω: «Η Τράπεζα της Ελλάδος δέον όπως ρυθμίζει κατά τοιούτον τρόπον την επάρκειαν του χαρτονομίσματος εις δραχμάς, ώστε να εξασφαλίζει μηνιαίως διά τας ανάγκας του γερμανικού στρατού ποσόν μέχρις 25 εκατομμυρίων μάρκων».

1942: Ο Ντούτσε φτάνει στην Αθήνα, όπου επιθεωρεί ιταλικές μονάδες και έχει συνομιλίες με κυβερνητικούς παράγοντες.

1943: Ενώ μαίνεται ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, οι Βρετανοί βομβαρδίζουν το Βερολίνο, προκαλώντας το θάνατο περίπου 42.000 Γερμανών πολιτών.



1944: Τμήμα του ΕΛΑΣ χτυπάει Γερμανική δύναμη στη Νάουσα, με Γερμανούς νεκρούς 22 και τραυματίες 18.
Ο ΕΛΑΣ ανατινάζει Γερμανική αμαξοστοιχία στο Μοχαρέμ Χάνι, στην Άρνισσα, με Γερμανούς νεκρούς 20, τραυματίες 14 και αιχμαλώτους 3.


1945: Γεννιέται ο "πατέρας" του Γκάρφιλντ, Τζιμ Ντέιβις.

1945: Στη Νέα Υόρκη, αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52 προσκρούει λόγω ομίχλης στον 79ο όροφο του Empire State Building, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 26.

1948: Μία μέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, διοργανώνονται αγώνες για βετεράνους αθλητές – θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με πρωτοβουλία του σερ Λούτβιγκ Γκούτμαν. Οι αγώνες αυτοί θα αποτελέσουν το προοίμιο των Παραολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνουν για πρώτη φορά το 1960 στη Ρώμη.

1948: Πρεμιέρα για την ταινία - παρωδία των θρίλερ "Abbott and Costello Meet Frankenstein".

1952: Εγκαινιάζονται τα υδροηλεκτρικά έργα της Κρήτης.

1953: Στην Ιταλία, παραιτείται ο πρωθυπουργός Ντε Γκασπέρι.


1954: Γεννιέται ο Ούγκο Τσάβες, αμφιλεγόμενος πολιτικός ηγέτης, που κυβέρνησε τη Βενεζουέλα από το 1998 έως το 2013. (Θαν. 5/3/2013)

1958: Γεννιέται ο Καναδός αθλητής, Τέρι Φοξ, ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες του 20ου αιώνα για τη χώρα του. Ο Φοξ έχασε σε νεαρή ηλικία το πόδι του και τότε αποφάσισε να διασχίσει τον Καναδά τρέχοντας από το Νιουφάουλαντ στο Βανκούβερ προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για την έρευνα κατά της επάρατης νόσου.

1959: Γίνεται δεκτή κατ αρχήν η αίτηση της Ελλάδας για σύνδεσή της με την ΕΟΚ.

1960: Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον παίρνει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την Προεδρία των ΗΠΑ με υποψήφιο αντιπρόεδρο τον Χένρι Κάμποτ Λοτζ.

1961: Θεμελιώνεται η πρώτη υψικάμινος της "Χαλυβουργικής" στην Ελευσίνα.

1962: Γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός, Ρέιτσελ Σουίτ.

1965: Στο πλαίσιο του πολέμου στο Βιετνάμ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Λίντον Τζόνσον, ανακοινώνει την αύξηση των δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα, από 75.000 σε 125.000 άνδρες.

1968: Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ανακοινώνει την μετονομασία των Ομάδων Εθνικής Αντιστάσεως σε "Σώματα Τακτικού Στρατού".

1969: Ο Νίξον είναι ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται τις Φιλιππίνες.

1971: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις κατασκοπευτικές πτήσεις στην κομμουνιστική Κίνα.

1971: Γεννιέται κοντά στη Σαμάρα του Ιράκ ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και αυτοανακηρυγμένος χαλίφης (διάδοχος του προφήτη Μωάμεθ).

1972: Ινδία και Πακιστάν υπογράφουν την Ειρηνευτική Συνθήκη Σίμλα, με την οποία διευθετείται το ζήτημα των συνόρων στο Κασμίρ.

1973: Ο ελληνικός λαός ψηφίζει σε δημοψήφισμα υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας με ποσοστό 78,4% και κηρύσσει την Προεδρική Δημοκρατία με πρόεδρο, το δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.

1974: Οι Τούρκοι επιδρομείς στην Κύπρο συνεχίζουν έργα διασφάλισης του προγεφυρώματος, αποκόπτοντας το οδικό δίκτυο Λευκωσίας - Κυρήνειας.


1974: Γεννιέται ο Αλέξης Τσίπρας, Έλληνας πρωθυπουργός

1975: Ξεκινάει στον Κορυδαλλό η δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος του 1967.


1976: Στο χορό των 8,2 Ρίχτερ "χορεύει" η πόλη Τανγκσάν της Κίνας. Τουλάχιστον 240.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

1977: Γεννιέται ο Αργεντινός μπασκετμπολίστας Μανού Τζινόμπιλι.


1980: H 22χρονη φοιτήτρια Σωτηρία Βασιλακοπούλου, μέλος της ΚΝΕ, χάνει τη ζωή της μπροστά από την πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ στο Βοτανικό, καθώς παρασύρεται από φορτηγό της επιχείρησης, κατά τη διάρκεια κομματικής εκδήλωσης του ΚΚΕ.

1980: Στο Περού, ο Φερνάντο Μπελάουντε Τέρι ορκίζεται Πρόεδρος μετά από 12 χρόνια στρατιωτικής διακυβέρνησης.

1983: Στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο ψηφίζει υπέρ της παύσης χορήγησης μυστικής βοήθειας προς τους Κόντρας της Νικαράγουας. 

1985: Ο Χαράλαμπος Παπανικολάου κερδίζει ένα χρυσό και 3 αργυρά μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό Κολύμβησης στη Γενεύη.

1990: Ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι γίνεται Πρόεδρος του Περού.

1992: Η Μαίρη Μπλιτζ κυκλοφορεί το άλμπουμ "Whats the 411?", εγκαινιάζοντας ένα νέο είδος μουσικής, την χιπ- χοπ σόουλ.

1993: Στην Ιταλία, έξι είναι οι νεκροί από το μπαράζ των εκρήξεων στη Ρώμη και το Μιλάνο.

1994: Ρωσία και ΗΠΑ πραγματοποιούν τα πρώτα κοινά στρατιωτικά τους γυμνάσια στα Ουράλια.

1995: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών στις ΗΠΑ, ο ουγγρικής καταγωγής συνθέτης Μίκλος Ρόζα, ο οποίος έχει βραβευτεί πολλές φορές με Όσκαρ και έχει "ντύσει" μουσικά γνωστές ταινίες, ανάμεσά τους και τον "Μπεν Χουρ".

1996: Στην Τουρκία, τερματίζεται η απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές, μετά τη μερική ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την Κυβέρνηση και το θάνατο 12 απεργών.


1996: H Ελλάδα κατακτά δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Ο Ιωάννης Μελισσανίδης κερδίζει το χρυσό, βαθμολογούμενος με 9,850 στις ασκήσεις εδάφους στην ενόργανη γυμναστική. Την ίδια μέρα ο Κάχι Καχιασβίλι κατακτά το χρυσό στην άρση βαρών στα 99 κιλά, σηκώνοντας 185 κιλά στο αρασέ, 235 κιλά στο ζετέ (παγκόσμιο ρεκόρ), και 420 κιλά στο σύνολο.

1997: Στην Πολωνία, 55 είναι οι νεκροί από τις πλημμύρες.

1998: Ασυλία παρέχεται στη Μόνικα Λιουίνσκι ως αντάλλαγμα για την δικαστική της κατάθεση σχετικά με την ερωτική σχέση που είχε με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

1999: Το δικαστήριο της Αγγλίας απαγορεύει στους συλλόγους να διαπραγματεύονται ξεχωριστά τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων τους και κρίνει σωστή την επιλογή της Πρέμιερ Λιγκ να δώσει το πρωτάθλημα στον τηλεοπτικό σταθμό BskyB του Ρούπερτ Μέρντοκ, κίνηση που θα αποφέρει έσοδα 380 δις μέχρι το 2001.

2000: Ο γηραιότερος λαμπαδηδρόμος, ο 109χρονος Τζακ Λόκετ, ο οποίος γεννήθηκε το 1891, 5 χρόνια πριν την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, μεταφέρει με τη βοήθεια του μπαστουνιού του για 200 μέτρα την Ολυμπιακή Φλόγα προς το Σίδνεϊ.

2002: Διασώζονται 9 εργάτες ορυχείων στη Πενσυλβάνια που είχαν παγιδευτεί για τρεις μέρες σε υπόγεια στοά, με νερό μέχρι το λαιμό τους μετά από κατάρρευση τοίχου.


2003: Η Κύπρος υπογράφει τη συνθήκη προσχώρησης στην Ε.Ε.

2004: Παγιδευμένο minibus κοντά σε αστυνομικό τμήμα της ιρακινής πόλης Μπακούμπα σκορπά το θάνατο σε 68 άτομα.

2005: Η οργάνωση «Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός» ανακοινώνει τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα εναντίον της βρετανικής παρουσίας στη Βόρειο Ιρλανδία ύστερα από 36 χρόνια δράσης και τη δέσμευσή της για αποκλειστική χρήση πολιτικών διαδικασιών για την επίτευξη των στόχων της.

2010: Αεροσκάφος πέφτει κοντά στο Ισλαμαπάντ και σκοτώνονται οι 152 επιβαίνοντες.