19.1.17

Όσιος Μακάριος


Ασκητής και αναχωρητής από την Αίγυπτο, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 19 Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Μακάριος και Μακαρία.

Ο Μακάριος πέρασε σχεδόν όλα τα χρόνια της ζωής του σ’ ένα κελί στην έρημο, όπου με θαυμαστό τρόπο ασκούταν στην αρετή με υποδειγματική καρτερία. Για τα πολλά πνευματικά και ηθικά του χαρίσματα, συνέρρεε πλήθος κόσμου, επιζητώντας ν’ ακούσει το πύρινο κήρυγμά του και να τον συμβουλευτεί. Εκείνος, όμως, απέφευγε τα πλήθη και απομονωνόταν σε μία σπηλιά, στην οποία έφθανε με σήραγγα που είχε σκάψει ο ίδιος με τα χέρια του.

Με την επίμονη άσκηση και την αγιότητα του βίου του, αξιώθηκε να επιτελεί εξαίσια κατορθώματα και κατά τον Παλλάδιο ακόμη και αναστάσεις νεκρών. Κοιμήθηκε σε βαθύ γήρας στα χρόνια του Μεγάλου Θεοδοσίου. (347-395)

Απολυτίκιο

Της ερήμου πολίτης και εν σώματι άγγελος, και θαυματουργός ανεδείχθης, θεοφόρε Πατήρ ημών Μακάριε· νηστεία αγρυπνία προσευχή, ουράνια χαρίσματα λαβών, θεραπεύεις τους νοσούντας, και τας ψυχάς των πίστει προστρεχόντων σοι. Δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου πάσιν ιάματα.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Πες μου μια σοφή κουβέντα...


Οι δύο θεμέλιοι λίθοι της ευτυχίας: αγάπη και δουλειά.
Σίγκμουντ Φρόυντ