8.7.16

Ένα βιβλίο για το καλοκαίρι...


Συγγραφέας: Mo Hayder
Μεταφραστής: Βαγγέλης Γιαννίσης
Επιμελητής: Γεώργιος Ρουσσόπουλος
Έκδοση: 1η
Ημερομηνία έκδοσης: 08/06/2016
Αριθμός σελίδων: 512
Χώρα προέλευσης: Ηνωμένο Βασίλειο
Θεματολογία: Αστυνομικά - Θρίλερ

Ο ντετέκτιβ Τζακ Κάφερι αντιμέτωπος με το παρελθόν του...

Σε μια ήσυχη περιοχή του Λονδίνου, ένα ζευγάρι ανακαλύπτεται αιχμάλωτο στο ίδιο του το σπίτι. Οι δύο γονείς είναι κακοποιημένοι και αφυδατωμένοι, και σύντομα διαπιστώνεται πως ο οκτάχρονος γιος τους έχει απαχθεί. Όταν το σώμα του παιδιού βρίσκεται, η ιατροδικαστική έρευνα θα αποκαλύψει συνδέσεις με το παρελθόν του επιθεωρητή Κάφερι, ο οποίος θα αναγκαστεί να κοιτάξει κατάματα το κακό – και θα δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει την υπόθεση επαγγελματικά. Καθώς νέα στοιχεία έρχονται στο φως, ο Κάφερι θα προσπαθήσει να κρατήσει τις ισορροπίες στην προσωπική του ζωή, ενώ η υπόθεση παίρνει απρόβλεπτη τροπή.
Και καθώς ξετυλίγει το κουβάρι του αινίγματος, κάτω από το βάρος των απρόβλεπτων ανακαλύψεων για το παρόν και το παρελθόν, ο πραγματικός εφιάλτης ξεκινά…

Σχετικά με τον Συγγραφέα 


Η Mo Hayder έχει γράψει μερικά από τα πιο ανατριχιαστικά αστυνομικά μυθιστορήματα στην ιστορία του είδους. Το πρώτο της βιβλίο, Το Φονικό Κελάηδισμα, χαρακτηρίστηκε από την Guardian «πρώτης γραμμής θρίλερ που σοκάρει» και το επόμενο, Η σιωπή των δέντρων, ψηφίστηκε από τους Times ως «ένα από τα πιο τρομακτικά θρίλερ που γράφτηκαν ποτέ». Το 2012, κέρδισε το βραβείο Έντγκαρ Καλύτερου Μυθιστορήματος. Τα βιβλία της χαρακτηρίζονται από σπάνια αυθεντικότητα, καθώς αντλεί υλικό από τη μακρά συνεργασία της σε ρόλο ερευνήτριας με αστυνομικά τμήματα της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και από τις προσωπικές της συνεντεύξεις με εγκληματίες και πόρνες. Η Mo Hayder εγκατέλειψε το σχολείο στα δεκαπέντε της χρόνια και δούλεψε ως σερβιτόρα, υπάλληλος εταιρείας φύλαξης, δασκάλα αγγλικών, ακόμα και ως υποδοχή σε κλαμπ του Τόκιο. Έχει μεταπτυχιακό στη σκηνοθεσία από το American University της Ουάσινγκτον, και μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή από το Bath Spa University. Ζει στη νοτιοδυτική Αγγλία και εργάζεται αποκλειστικά ως συγγραφέας. Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα βιβλία της Το Φονικό Κελάηδισμα και Η σιωπή των δέντρων.


ΠΗΓΗ: dioptra.gr

ΚΙΑΝΑ 2016 - Το Φεστιβάλ του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου "έρχεται" τον Αύγουστο


Τον Αύγουστο, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου "ΚΙΑΝΑ 2016"...

Η αφίσα που δημοσιεύουμε είναι ένα προσχέδιο της τελικής αφίσας των ΚΙΑΝΩΝ, μια που το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και πιθανόν να αλλάξουν κάποιες ημερομηνίες...

'Αλλωστε έχουμε ένα μήνα σχεδόν μπροστά μας ως την έναρξη των εκδηλώσεων...

Ας πάρουμε μια ιδέα και μόλις οριστικοποιηθούν οι εκδηλώσεις και οι ημερομηνίες θα ενημερωθούμε και θα σας ενημερώσουμε...

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ του Δημήτρη Καμπουράκη

Όταν οι κυβερνητικοί ερωτώνται για τον Γκάλμπρεϊθ, απαντούν «περσινά ξινά σταφύλια». Όταν ερωτώνται για τον Βαρουφάκη, απαντούν «εκατό φορές τα ‘χουμε πει, πάλι τα ίδια;». 

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ειδική σχέση με τον χρόνο. 

Τα επικίνδυνα καμώματα του Βαρουφάκη και της παρέας του πριν από ενάμιση χρόνο είναι πλέον χαμένα στην αχλή του παρελθόντος και δεν παράγουν κανένα πολιτικό αποτέλεσμα για το σήμερα. 

Αντιθέτως, το mail Χαρδούβελη, που έχει ακριβώς την ίδια ηλικία, είναι ολοζώντανο και πολιτικά φαρμακερό, αφού υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές το επαναφέρουν καθημερινά ως βασικό τους επιχείρημα. 

Ο Σαμαράς είναι οιονεί ακροδεξιός επειδή πριν από τρία χρόνια είχε μαζί του τον Άδωνι και τον Βορίδη, αλλά ο Τσίπρας είναι πολιτικά ανέγγιχτος από την υπουργοποίηση του Βαρουφάκη ή του Χαϊκάλη πριν από ενάμιση χρόνο. 

Οι περικοπές του 2011 και του 2012 παραμένουν στην επικαιρότητα ως εγκληματικές πράξεις του παλιού πολιτικού συστήματος, οι περικοπές που γίνονται σήμερα είναι κιόλας χιλιοειπωμένες ιστορίες, τις οποίες επιβάλλει με το ζόρι στη δημόσια συζήτηση η διαπλοκή. 

Στο μεταξύ, ο Γιώργος ήταν πρωθυπουργός 25 μήνες, ο Τσίπρας ήδη διανύει τον 15ο του...



ΠΗΓΗ: facebook, Δημήτρης Καμπουράκης

Φεστιβάλ Άργους 2016


Παρασκευή γλυκού τραχανά, Pasta Party και μουσική βραδιά αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο στη 19η έκθεση Αγροτουρισμού Επιδαύρου


Συνεχίζεται και αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο η 19η έκθεση Αγροτουρισμού Επιδαύρου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που πλαισιώνουν την έκθεση, για αυτή την εβδομάδα, έχει ως εξής:

- Παρασκευή 8/7/2016 Παρασκευή γλυκού τραχανά με μέλι, από τον επαγγελματία κ. Μάλιο Αναστάσιο.

- Σάββατο 9/7/2016  Pasta Party από την "ΜΥΚΗΝΑΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ" και την "ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΉ ΛΙΜΝΩΝ", με την στήριξη του chef κ. Γεωργίου Λέκκα.

- Κυριακή 10/7/2016  Μουσική βραδιά με το σχήμα “ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ”


Υπουργείο Εργασίας: Ενθαρρυντικά μηνύματα για την απασχόληση στην Ελλάδα


Θετικά είναι τα μηνύματα από τα στοιχεία για την πορεία της ανεργίας και της απασχόλησης στην Ελλάδα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα, το υπουργείο παραθέτει σχετικά στοιχεία από τις έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο του 2016 μειώθηκε σε 23,3% από 25,3% τον Απρίλιο του 2015 (-2 μονάδες) και έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 23,7% τον Μάρτιο του 2016 (-0,4 μονάδες).

Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 106.854 άτομα σε σχέση µε τον Απρίλιο του 2015 (αύξηση 3,0%) και κατά 25.600 άτομα σε σχέση µε τον Μάρτιο του 2016 (αύξηση 0,7%).

Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 90.955 άτομα σε σχέση µε τον Απρίλιο του 2015 (μείωση 7,5%) και κατά 20.951 άτομα σε σχέση µε τον Μάρτιο του 2016 (μείωση 1,8%).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης Employment Outlook 2016 του ΟΟΣΑ η απασχόληση στην Ελλάδα αυξήθηκε 2,1% το 2015 και προβλέπεται να αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό το 2016 και το 2017.

Ο Οργανισμός προβλέπει ότι το ποσοστό απασχόλησης στη χώρα αυξήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 στο 44,7% από 43,1% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 και προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 45,4% και στο 46,8% στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 και του 2017, αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου πενταμήνου του έτους 2016 είναι θετικό και μάλιστα με την υψηλότερη επίδοση πρώτου πενταμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, το ισοζύγιο για το διάστημα αυτό διαμορφώνεται στις 201.056 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ειδικά για τον μήνα Μάιο ήταν θετικό κατά 76.591 θέσεις εργασίας.

Η ανεργία παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας και η κατάσταση δεν δικαιολογεί κανενός είδους πανηγυρισμό. Ωστόσο, η αγορά εργασίας δείχνει σημαντικά σημεία ανάκαμψης.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για αναστροφή της απορρύθμισης στην αγορά εργασίας και αύξηση της απασχόλησης, με στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη προ όφελος του ελληνικού λαού» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Δήμος Ευρώτα: Πολιτιστικές Εκδηλώσεις «Καλοκαίρι 2016»


Επιδαύρειο Θέατρο Βλαχιώτη

Συναυλία: Ελευθερία Αρβανιτάκη-Νίκος Πορτοκάλογλου

Τιμή Προπώλησης : 14€ Τιμή Κατά την Είσοδο : 17€



Βραδιά δημοτικού τραγουδιού στον Τυρό!

Ο Α.Σ Απόλλων Τυρού διοργανώνει μεγάλη βραδιά Δημοτικού τραγουδιού στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Τυρού, το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016.
Θα είναι μαζί μας ο Γιώργος Μπέκιος, η Αλέκα Φραγκούλη και η Δήμητρα Μπέκιου, και στο κλαρίνο ο Κώστας Αριστόπουλος.

Δωρεά φαρμάκων στο Νοσοκομείο Μολάων


Μεγάλη ποσότητα φαρμάκων και ιατροφαρμακευτικού υλικού δώρησε στη Νοσηλευτική Μονάδα του Νοσοκομείου Μολάων ο Δήμος Μονεμβασίας. Η συγκέντρωση έγινε σε συνεργασία με το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Περιστερίου και τον υπεύθυνο αυτού κοινωνικό λειτουργό Θαλή Μπουτσιαράκο.

Ο Δήμος Μονεμβασίας με τον τρόπο αυτό, αποδεικνύει το συνεχές ενδιαφέρον του για την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που υπάρχουν όσον αφορά στις ελλείψεις που παρατηρούνται στον ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό στη μονάδα των Μολάων.

Σύμφωνα μάλιστα με το δήμο, η κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητας, λόγω της θερινής περιόδου, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες.


ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

Ο Στέλιος Διονυσίου θα τραγουδήσει στη Νεστάνη!


Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Προοδευτικός Σύλλογος Νεστάνης αποφάσισε να οργανώσει, την Παρασκευή 5 Αυγούστου, λαϊκή βραδιά στο Λόφο της Πανηγυρίστριας με πλούσιο λαϊκό πρόγραμμα.

Θα τραγουδήσει ο Στέλιος Διονυσίου. Μαζί του θα είναι 5μελής ορχήστρα & 2 εξαίσιες λαϊκές τραγουδίστριες.

Θα διατίθενται αλκοολούχα ποτά, ξηροί καρποί και αναψυκτικά.

Το αντίτιμο εισόδου στον χώρο μόνο 10 € που θα συμπεριλαμβάνει το πρώτο ποτό και την συμμετοχή στην κλήρωση ενός μεγάλου δώρου. 


Πηγή: kalimera-arkadia.gr

Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης: Πολιτιστικές Εκδηλώσεις «Καλοκαίρι 2016»


Παρασκευή 8 Ιουλίου
«Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα» κουκλοθέατρο, 20:00

ΚΑΠΗ Ξυλοκάστρου. Επιμέλεια – αφήγηση Ελ. Μενούνου, μουσική Μ. Χατζηαποστόλου, Γ. Κιμπιζής.

Δίπλα στο τουριστικό περίπτερο Ξυλοκάστρου.

Είσοδος ελεύθερη

«Μέρες Θεατρικών Συναντήσεων ΙΙ» στο Υπαίθριο Θέατρο «Γιώργος Παππάς» στο Αίγιο


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ, 9.15 μ.μ.
Θεατρικό εργαστήρι Αιγείρας, «Εχθροί εξ αίματος»

Η άμβλυνση των αντιθέσεων, το διαρκές ζητούμενο για να επιτευχθεί η ΑΡΜΟΝΙΑ. Το σώμα καταρρέει όταν ο νους δεν δουλεύει αρμονικά με την καρδιά, η καρδιά με το νεφρό, το λεπτό έντερο με το παχύ έντερο. Και όταν χάνεται η αρμονία; Χάνονται όλα; Ποιος πεθαίνει μετά των αλλοφύλων; 
Σε αυτή την κωμωδία του Αρκά ρίχνουμε πραγματικά μια πιο εσωτερική ματιά στο σώμα και στην αδιάκοπη αγωνία του για ισορροπίες. Όργανα – χαρακτήρες υπολειτουργούν, συνωμοτούν, αγωνιούν με στόχο τη ζωή. Θα τα καταφέρουν; Και με ποιο τρόπο;

Σκηνοθεσία: Ζωή Ηλιοπούλου.

Παίζουν οι: Παναγής Κιζήλος, Γιάννης Μαλαβέτας, Μένια Φιλίππου.

Σε συνεργασία με το ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ «Ο ΔΕΣΜΟΣ»

1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών - ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ

Το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 8 και αύριο Σάββατο 9 Ιουλίου 2016 και ώρα 21:00 στο λιμανάκι της Ελαφονήσου.

Συμμετέχουν:
Folk Dance Ensemble “Villa” Serbia,
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΧΟΡΟΠΑΤΗΜΑΤΑ»
ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΡΟΥ «ΧΟΡΟΤΕΧΝΙΑ»,
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Έκτακτη συμμετοχή:
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΤΙΚΩΝ
ΤΜΗΜΑ «ΚΥΚΛΑΔΩΝ» Ε.Λ.ΕΤ.Ε.Π
ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΚΑΛΑ «ΛΙΜΠΡΕΤΟ» ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΕΥ ΖΗΝ»

Συνοδεύει η ορχήστρα: ΠΕΝΤΑΗΧΟΝ

Το Λυγουριό τιμά την Αντιγόνη Γλυκοφρύδη


Οι «ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ» γεννήθηκαν ως ιδέα πριν από δέκα χρόνια. Μια νύχτα καλοκαιριού στο Λυγουριό. Στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου. Κάτω από τον έναστρο ουρανό και με το διακριτικό τραγούδι των τζιτζικιών, για συνοδό της νυχτιάς. Τότε, που ο τότε αλλά και νυν πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Λυγουριού «Ο ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ» Ίων Ξυπολιάς εξέφρασε την σκέψη του, στη φίλη και δημοσιογράφο Δέσποινα Σωτηροπούλου. 

Μια σκέψη που έβρισκε πάτημα, αφού έθετε ένα εύλογο ερώτημα: «Γιατί τιμούμε ανθρώπους για το έργο και την προσφορά τους, αφού έχουν πια φύγει από την ζωή; Γιατί τους αφιερώνουμε στιγμές όταν δεν είναι εδώ και όχι τώρα, σήμερα, που είμαστε μαζί, ώστε να νοιώσουν ότι τους αγαπάμε και τους ανταποδίδουμε όσα έχουν κάνει για την τέχνη, για τον τόπο μας, με μία βραδιά αφιερωμένη σ’ αυτούς τους Υπέροχους Ανθρώπους;» Ίσως η μοναδική απάντηση σε αυτό το ερώτημα να είναι…«γιατί όσο τους έχουμε κοντά μας, κουρνιάζουμε στην αγάπη και την προσφορά τους. Κι όταν κάποτε φύγουν…ψάχνουμε τρόπο για να τους ξανασυναντήσουμε… Για λίγο. Τόσο, όσο.» Ίσως…όμως η ιδέα, εκεί όπου η αύρα κάνει κύκλους θετικής ενέργειας, εκεί όπου η «αύρα δρα»…. στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, έγινε πραγματικότητα. Πρώτος υπέροχος άνθρωπος, ο Σταύρος Παράβας. Δεύτερος υπέροχος άνθρωπος, ο Νικήτας Τσακίρογλου. Και τώρα, τρίτος υπέροχος άνθρωπος, η Αντιγόνη Γλυκοφρύδη. Όλοι τους, κάτοικοι Λυγουριού. Μόνιμοι ή μη.

Έτσι, την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016, στις 9 το βράδυ, στον προαύλιο χώρο του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα, ο Προοδευτικός Σύλλογος Λυγουριού «Ο ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ» τιμά την ηθοποιό Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, μέσα από ένα παζλ στιγμών. Στο θέατρο, στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, στην προσωπική της ζωή. Για την πορεία της μιλούν ο σκηνοθέτης Βασίλης Θωμόπουλος και οι ηθοποιοί Μίνα Χειμώνα, Χάρης Ασημακόπουλος, Χρήστος Συριώτης. Τη βραδιά παρουσιάζει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Δέσποινα Σωτηροπούλου. Τα τραγούδια ερμηνεύει η Ερασμία Μάνου, με την «Μπάντα των Θαυμάτων». Σκηνοθετεί ο Ίων Ξυπολιάς. 
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

Είσοδος Ελεύθερη

MELITZAZZ 2016 - Σήμερα Παρασκευή 8 Ιουλίου


Παρασκευή 8 Ιουλίου

19:30 Παιδικές εξερευνήσεις
Παιχνίδια: Εξερευνούμε το Λεωνίδιο παίζοντας παιδικά παραδοσιακά παιχνίδια στις γειτονιές και τα σοκάκια



21:00 Χοροί από τις γειτονιές των Τσακώνων του κόσμου
Χορευτικό: Δημοτικό, ρεμπέτικο, μαυροθαλασσίτικο, πολίτικο, με τον Χορευτικό Όμιλο Λεωνιδίου

21:15 «Επαναστάτης χωρίς αιτία»
Cine-Μελιτζάzz: Ταινία του Nicholas Ray με τον James Dean
http://www.melitzazz.gr/category/cine-melitzazz-2016/



22:00 Δέσποινα Γκοτσοπούλου
«Jazz λικέρ»: Ιδιαίτερες μουσικές επιλογές



22:30 Vicky Bee & The acoustic troubles
Συναυλία: Funk, soul, blues, jazz και έντονος ρυθμός

Αγρυπνία στη μνήμη του Όσιου Παΐσιου στον Άγιο Σώστη Τεγέας αλλά και στον Άγιο Βασίλειο Τρίπολης


Ιερά Αγρυπνία θα τελεστεί τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου, στις 8.30 το βράδυ, επί τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου, του Αγιορείτου, στο Ναό Αγίου Σώστη Τεγέας. 



Τήν Δευτέρα 11η Ἰουλίου 2016 καί ὥρα 9.00 μ.μ. στόν Μητροπολιτικό Ἱερό Ναό Ἁγίου Βασιλείου Τριπόλεως θά τελεσθῇ ἱερά Ἀγρυπνία ἐπί τῇ μνήμῃ τοῦ Ὁσίου πατρός ἡμῶν Π Α Ϊ Σ Ι Ο Υ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ 

Προσκαλεῖσθε ὅπως συμμετάσχετε στήν ὡς ἄνω ἱερά Ἀγρυπνία, τιμῶντες τόν νεοανακηρυχθέντα Ἅγιο τῆς Ἐκκλησίας μας.

Ἐκ τοῦ Μητροπολιτικοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ 

Ζώδια: Προβλέψεις από τη Βιργινία Λεούση!


Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΚΡΙΟΣ: Οι στιγμές που θα περάσετε στον οικογενειακό χώρο θα είναι πολύτιμες. Για να μη σας αγχώσουν οι εκκρεμότητες, προγραμματίστε τις δουλειές σας.

ΤΑΥΡΟΣ: Προσέξτε πολύ πριν εμπιστευτείτε ένα πρόσωπο, γιατί τα φαινόμενα απατούν. Δε θα κερδίσετε κάτι με το να παραπονιέστε στους φίλους σας.

ΔΙΔΥΜΟΙ: Προσπαθήστε να έχετε περισσότερη υπομονή με κάποια οικονομικά ανοίγματα, καθώς σύντομα οι ισορροπίες σας θα αρχίσουν να αποκαθίστανται.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Διατυπώστε τα τυχόν παράπονα που έχετε χωρίς περιστροφές. Ορισμένα συναισθήματα σας επηρεάζουν αρνητικά και κάνουν τη σχέση σας αμφίρροπη.

ΛΕΩΝ: Θα αποκομίσετε αρκετά οφέλη αν αναπτύξετε τις δημόσιες σχέσεις σας. Μείνετε μακριά από άτομα που θέλετε να κόψετε γιατί σας έχουν θίξει.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ: Όσοι έχετε κοινό ταμείο με άλλους, προσέξτε τα οικονομικά σας για να μην έχετε πρόβλημα. Περιορίστε το χρόνο που καταναλώνετε στα επαγγελματικά σας, για να χαρείτε τη μέρα.

ΖΥΓΟΣ: Απ’ το να έχετε αυξημένες απαιτήσεις, αρκεστείτε σε ότι είναι εφικτό. Αν δε μειώσετε τις εντάσεις θα βγουν στην επιφάνεια παράπονα και απωθημένα.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ: Αλλάξτε διακόσμηση στο σπίτι σας για να αλλάξετε και διάθεση. Προετοιμαστείτε ψυχικά για να αντιμετωπίσετε εμπόδια που αφορούν τον οικογενειακό σας χώρο.

ΤΟΞΟΤΗΣ: Η συμβουλή ενός συνεργάτη θα σας απαλλάξει από αρκετές ανησυχίες. Υποχωρήστε με διπλωματικό τρόπο όταν πρέπει και μην είστε απόλυτοι στις απόψεις σας.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ: Εάν δεν περιορίσετε την ανησυχία σας για το αύριο, δε θα χαρείτε ούτε μια στιγμή του σήμερα. Μη δώσετε τροφή για αντιπαραθέσεις γιατί θα χάσετε την ενέργειά σας.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ: Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας σε λάθη που έχουν γίνει και πλέον δε διορθώνονται. Μην αντισταθείτε στις προσπάθειες κάποιων να σας προσεγγίσουν.

ΙΧΘΥΣ: Απ’ το να αντιδράτε απότομα, δώστε στους άλλους την ευκαιρία να σας γνωρίσουν. Δεν υπάρχει λόγος να ασκείτε πίεση σε άτομα που ξέρετε ότι σας αγαπούν. 


Πηγή: kalimera-arkadia.gr

Βρέθηκε μετά από 73 χρόνια το υποβρύχιο «Κατσώνης»


Εντοπίστηκε, έπειτα από 73 χρόνια, το υποβρύχιο Κατσώνης Υ1 του Ελληνικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού που είχε βυθιστεί στα βόρεια της Σκιάθου από γερμανικό πλοίο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το ιστορικό υποβρύχιο, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, εντοπίστηκε σε βάθος 170 μέτρα από το υδρογραφικό-ωκεανογραφικό πλοίο «Ναυτίλος» που εκτελούσε σχετική επιχείρηση βόρεια της Σκιάθου από τις 4 Ιουλίου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Το υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ (Υ1) υπήρξε ένα από τα έξι υποβρύχια του Ελληνικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πήρε το όνομά του από τον Έλληνα αξιωματικό του τσαρικού στρατού Λάμπρο Κατσώνη και ήταν το δεύτερο σκάφος του πολεμικού ναυτικού με αυτή την ονομασία.

Παραγγέλθηκε στην Γαλλία από την ελληνική κυβέρνηση το 1925, μαζί με το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (Υ2), και κατασκευάστηκε κατά τα έτη 1925-1927 στο ναυπηγείο Forge et Chantiers de la Gironde, του Μπορντό.


Παραλήφθηκε στην Χάβρη της Γαλλίας στις 8 Ιουνίου 1928 από τον πρώτο του κυβερνήτη αντιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Αρβανίτη και κατέπλευσε στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας στις 21 Ιουνίου 1928 όπου εντάχθηκε στο Ελληνικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό με τον διακριτικό κωδικό “Y1”.

Κατά τον Ελληνοïταλικό Πόλεμο, με κυβερνήτη τον Αθανάσιο Σπανίδη, πραγματοποίησε τέσσερις πολεμικές περιπολίες.
Στις 31 Δεκεμβρίου 1940 βύθισε με το πυροβόλο του το ιταλικό ατμόπλοιο QUINΤO πλησίον των Γιουγκοσλαβικών ακτών.


Μετά την κατάληψη της Ελλάδας, τον Απρίλιο του 1941, κατέφυγε με τον υπόλοιπο ελληνικό στόλο στην Αίγυπτο και στην συνέχεια κατέπλευσε στο Πορτ Σουδάν όπου παρέμεινε για μακρά επισκευή.
Στις 2 Ιουλίου 1942, μετά την επανάπλευση του στην Αίγυπτο, βυθίστηκε από λανθασμένο χειρισμό στο λιμάνι του Πορτ Σάιντ κατά την αποπεράτωση του δεξαμενισμού του. Ανελκύστηκε, επισκευάστηκε και άρχισε περιπολίες στο Αιγαίο με κυβερνήτη τον Βασίλη Λάσκο.

Στις 2 Απριλίου 1943 βύθισε το ιταλικό βοηθητικό περιπολικό TERGESTE στο λιμάνι του Γυθείου.

Στις 5 Απριλίου 1943 βύθισε έξω από τον Μέριχα της Κύθνου το ισπανικό ατμόπλοιο SAN ISIDRO LABRADOR.

Στις 29 Μαΐου 1943 βύθισε κοντά στηνΣηπιάδα το ισπανικό ατμόπλοιο RIGEL, συλλαμβάνοντας αιχμάλωτο τον καπετάνιο και τέσσερα μέλη του πληρώματος.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 και ενώ το ΚΑΤΣΩΝΗΣ ανέμενε την διέλευση εχθρικού πλοίου κοντά στις ακτές του νοτίου Πηλίου, εντοπίστηκε από το γερμανικό ανθυποβρυχιακό UJ-2101 (πρώην ελληνικό Β.Π. ναρκαλιευτικό-ναρκοθετικό ΣΤΡΥΜΩΝ).

Μετά την ρίψη βομβών βάθους το ΚΑΤΣΩΝΗΣ εξαναγκάσθηκε σε ανάδυση και εξόρμηση δια πυροβόλου αλλά εμβολίστηκε από το διώκτη του, με αποτέλεσμα να βυθιστεί βόρεια της Σκιάθου. 

Φονεύθηκαν ο κυβερνήτης του Βασίλης Λάσκος και 31 μέλη του πληρώματος, οδηγήθηκαν στην αιχμαλωσία 17, ενώ τρεις κατάφεραν να διαφύγουν κολυμπώντας.


ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΣΚΟΣ

Ο Βασίλης Λάσκος (1899-1943) αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Πήρε μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία. Το 1925 ήταν υπασπιστής του Θ. Πάγκαλου και επέβαινε στο τορπιλοβόλο «Πέργαμος», με το οποίο κινήθηκε ο Πάγκαλος από τις Σπέτσες (Αύγουστος 1926).

Το 1933 έγινε πλωτάρχης. Πήρε μέρος στο Κίνημα του 1935 και κατέφυγε αρχικά στα Δωδεκάνησα και μετά στην Ιταλία. 

Ανακλήθηκε το 1940-41 και το 1942 έγινε πλοίαρχος. Αδερφός του ήταν ο σκηνοθέτης και ποιητής Ορέστης Λάσκος (1908-1992).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση του «Κατσώνης» είχε προκαλέσει έκπληξη και θαυμασμό στο συμμαχικό στρατηγείο, που πίστευε ότι δεν μπορούσε να προσφέρει πολλά πράγματα…

Γίνονται σήμερα, Παρασκευή 8 Ιουλίου











Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 8 Ιουλίου


1099: Κατά την Α Σταυροφορία, περίπου 15.000 Χριστιανοί στρατιώτες βαδίζουν συντεταγμένα γύρω από την Ιερουσαλήμ.


1497: Ο Πορτογάλος Βάσκο ντα Γκάμα ξεκινά να ανακαλύψει την Ινδία. Θα γίνει ο πρώτος εξερευνητής, που θα τα καταφέρει δια θαλάσσης.

1693: Για πρώτη φορά επιβάλλεται στολή στους αστυνομικούς της Νέας Υόρκης.


1695: Πεθαίνει ο Κρίστιαν Ιγκένς, φυσικός και μαθηματικός, που πήρε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ρολόι τσέπης το 1675.

1709: Στη μάχη της Ποτλάβα, στην Ουκρανία, ο τσάρος της Ρωσίας Πέτρος Α νικά τον βασιλιά της Σουηδίας, Κάρολο Ζ.

1758: Στο πλαίσιο του πολέμου Γαλλίας και Αγγλίας και των αποικιών της στη Νότια Αμερική, οι γαλλικές δυνάμεις αποκτούν τον έλεγχο του περάσματος Ticonderoga, που χώριζε τις δύο πλευρές.

1765: Μια διαφήμιση πληροφορεί το αγγλικό κοινό ότι η οικογένεια Μότσαρτ βρίσκεται στο Λονδίνο και θα δίνει συναυλίες καθημερινά από τις 12 έως τις 3 μετά το μεσημέρι στην ταβέρνα Swan and Harp.

1796: Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει το πρώτο διαβατήριο.

1805: Ο Αμερικανός Μπιλ Ρίτσμοντ, ο πρώτος διάσημος πυγμάχος στην Αμερική, βγάζει νοκ-άουτ στον 26ο γύρο τον Τζέικ Χελμς στο Κίλμπουρι Γουελς της Αγγλίας.

1821: Ο ελληνικός στόλος καταστρέφει οκτώ τουρκικά φορτηγά πλοία στον Πορθμό Τσαγκλί μεταξύ Σάμου και μικρασιατικών ακτών.

1822:  Οι Ινδιάνοι Chippewas εκχωρούν μεγάλες εκτάσεις γης του Οντάριο των ΗΠΑ στη Βρετανία.


1822: Πεθαίνει ο Βρετανός ρομαντικός ποιητής, Πέρσι Σέλεϊ.

1824: Ολιγάριθμοι Έλληνες υπό το Σκαλτσά τρέπουν σε φυγή, μετά 6ωρη μάχη, 6.000 Τούρκους στη θέση Μπινίτσα Λιδορικίου.

1831: Γεννιέται ο Τζον Πέμπερτον, αμερικανός φαρμακοποιός, που ανακάλυψε την Coca-Cola. [θαν. 16/8/1888]

1835: Χτυπά για πρώτη φορά η "Καμπάνα της Ειρήνης" στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, καλώντας τους πολίτες στην πρώτη δημόσια ανάγνωση της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.

1838: Γεννιέται ο Φερδινάρδος Ζέπελιν, σχεδιαστής των ομώνυμων αεροπλάνων.

1839: Γεννιέται ο ιδρυτής της πετρελαϊκής εταιρίας Standard, Τζον Ροκφέλερ.


1851: Γεννιέται ο αρχαιολόγος, Άρθουρ Έβανς, που έφερε στο φως τα μινωικά ανάκτορα της Κνωσού.

1853: Τέσσερα αμερικανικά πλοία φθάνουν στον κόλπο του Τόκιο, για να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, που είχαν διακοπεί από τον 17ο αιώνα.

1867: Γεννιέται ο Κιθ Σμιντ, Γερμανός γλύπτης.



1876: Γεννιέται ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Αρκάς νομικός και κοινωνιολόγος, από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της νεώτερης Ελλάδας.


1885: Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος, Ερνστ Μπλοχ.

1889: Ο Τζον Λ. Σάλιβαν κερδίζει με νοκ άουτ στον 75ο γύρο τον Τζέικ Κιλρέιν, στον τελευταίο αγώνα βαρέων βαρών με γυμνά χέρια που κρατάει 2 ώρες και 16 λεπτά στο Εϊτσμπουργκ της Μασαχουσέτης. Στο εξής, μπαίνουν σε εφαρμογή οι κανόνες του Μαρκησίου του Κουινσμπερι.


1889: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Wall Street Journal.

1905: Στη Ρωσία, οι στασιαστές του θωρηκτού "Ποτέμκιν" παραδίδονται στις Αρχές.

1906: Γεννιέται ο αρχιτέκτονας, Φίλιπ Τζόνσον. Μεταξύ των έργων του είναι και ο γυάλινος ουρανοξύστης Seagram Building στη Νέα Υόρκη.


1908: Γεννιέται ο Νέλσον Ροκφέλερ, Αμερικανός επιχειρηματίας και πολιτικός.

1909: Πραγματοποιείται ο πρώτος αγώνας επαγγελματικού μπέιζμπολ (μικρή κατηγορία), που διεξάγεται υπό το φως προβολέων.

1910: Δολοφονική απόπειρα σημειώνεται εναντίον του διευθυντή της εφημερίδας "Ακρόπολις", Βλάση Γαβριηλίδη, ο οποίος διεξήγαγε συστηματικό και έντονο αγώνα για την εκκαθάριση του Πανεπιστημίου από ανίκανους καθηγητές.

1911: Παραιτείται ο πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Στράτος. Αντικαταστάτης του ορίζεται ο Δημήτριος Τσιριμώκος.


1912: Χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς κερδίζει ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης με επίδοση 3,37 μέτρα.


1913: Οι Έλληνες νικούν τους Βουλγάρους στη μάχη της Κρέσνας, στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο.

1918: Τραυματίζεται ο συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ, που εργάζεται ως οδηγός ασθενοφόρου του Ερυθρού Σταυρού στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

1921: Μεγάλη νικηφόρα μάχη των Ελλήνων στο Εσκί Σεχίρ. Προέλαση προς την Άγκυρα.

1922: Παραιτείται η Κυβέρνηση της Πόλης, επειδή ο Σουλτάνος διαφωνεί με την πολιτική της Άγκυρας.

1935: Γεννιέται ο Ρώσος κοσμοναύτης, Βιτάλι Σεβαστιάνοφ, που συμμετείχε στις διαστημικές αποστολές Soyuz 9 και 18.


1940: Εγκαινιάζεται το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο στο Ζάππειο που κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία της ΕΟΑ και στοίχισε 7,5 εκατομμύρια δραχμές.

1941: Η Γερμανία και η Ιταλία ανακοινώνουν σχέδια για το χωρισμό της Γιουγκοσλαβίας και την "ανεξαρτητοποίηση" της Κροατίας.

1941: Ο πρώην μητροπολίτης Κορινθίας Δαμασκηνός ενθρονίζεται στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών. Ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, πρώην μητροπολίτης Τραπεζούντας, απομακρύνθηκε λίγες μέρες νωρίτερα από τα καθήκοντά του, έπειτα από απαίτηση των γερμανικών αρχών Κατοχής, γιατί αρνήθηκε να ορκίσει τη δωσιλογική κυβέρνηση Τσολάκογλου.

1943: Πεθαίνει ο Τζιν Μουλέν, πρωτεργάτης της γαλλικής αντίστασης κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

1944: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό, που είναι υπό την κατοχή των Ιαπώνων.

1950: Ο ΜακΆρθουρ ορίζεται γενικός στρατιωτικός διοικητής των στρατευμάτων των χωρών-μελών του ΟΗΕ, που στάλθηκαν στον πόλεμο της Κορέας.

1951: Στο Παρίσι, γιορτάζονται με λαμπρές εκδηλώσεις τα 2.000 χρόνια από την ίδρυση της πόλης.

1951: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός, Αντζέλικα Χιούστον.

1958: Ο πρώτος χρυσός δίσκος για άλμπουμ στις ΗΠΑ απονέμεται στο σάουντρακ του μιούζικαλ "Οκλαχόμα", επειδή ξεπέρασε σε πωλήσεις το 1 εκατομμύριο δολάρια.

1958: Γεννιέται ο ηθοποιός Κέβιν Μπέικον.

1960: Ο σοβιετικός ηγέτης Χρουστσόφ απειλεί τις ΗΠΑ με επίθεση πυραύλων αν αυτές επιτίθονταν στην Κούβα, ενώ προσφέρει 700.000 λίβρες ζάχαρη για να αντισταθμίσει τις αμερικανικές περικοπές.



1961: Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο καθηγητής του Πανεπιστημίου και πρώην πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της Κατοχής, Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος.

1963: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν εμπάργκο στην Κούβα του Φιντέλ Kάστρο.

1965: Πόρτες εκκίνησης χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στις ιπποδρομίες στην Αγγλία.


1965:  Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αποστέλλει επιστολή στον λαοπρόβλητο πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, με την οποία τον κατηγορεί ότι «ενισχύει και υποθάλπει […] συνωμοσία μοναδικόν σκοπόν έχουσα την ανατροπήν του Συντάγματος και την επιβολήν δικατορίας ελεεινής μορφής...» Ξεκινά η ρήξη του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου με τα ανάκτορα και αποτελεί την αρχή της ανώμαλης κοινοβουλευτικής περιόδου, που ονομάστηκε «Αποστασία» και οδήγησε στο πραξικόπημα των συνταγματαρχών.


1967: Πεθαίνει η Βίβιαν Λι, Βρετανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου.

1969: Θεμελιώνεται το Ωδείο Αθηνών, στη συμβολή των οδών Β. Κωνσταντίνου και Γεωργίου.

1970: Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής της ροκ, Μπεκ.

1975: Για πρώτη φορά επισκέπτεται επίσημα την Δυτική Γερμανία ένας Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο Γιτζάκ Ράμπιν.


1979: Η Κίνα γίνεται η δεύτερη σοσιαλιστική χώρα, μετά τη Γιουγκοσλαβία, που επιτρέπει σε ξένους να κάνουν επενδύσεις.

1981: Γεννιέται η Ρωσίδα τενίστρια, Αναστάζια Μισκίνα.

1982: Αεροσκάφος της Pan Am συντρίβεται στη Νέα Ορλεάνη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 149 άτομα.

1989: Η κυβέρνηση Τζαννετάκη κερδίζει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, μετά από τρεις μέρες διαβουλεύσεων.



1990: Η Γερμανία κατακτά το 14ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου νικώντας την Αργεντινή με 1-0 με πέναλτι του Αντρέας Μπρέχμε στη Ρώμη. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ανακηρύσσεται ο Ιταλός Τοτο Σκιλάτσι με 6 γκολ.

1990: Υπογράφεται στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών η νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, σύμφωνα με την οποία καταργούνται οι βάσεις του Ελληνικού, της Νέας Μάκρης και των κομβικών σταθμών.


1991: Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι εξαφανίζονται στο Περού, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ στρατού και αριστερών ανταρτών, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

1992: Στην Αυστρία, την παραίτησή του υποβάλλει ο Πρόεδρος Κουρτ Βαλντχάιμ, η θητεία του οποίου αμαυρώθηκε από καταγγελίες για συνεργασία με τους Ναζί. Τη θέση του παίρνει ο Τόμας Κλέστιλ.

1993: Σε Δημοκρατία ανακηρύσσεται η ναυτική περιοχή του Βλαδιβοστόκ, στην ανατολική Ρωσία. Η απόφαση λαμβάνεται από το τοπικό Κοινοβούλιο και έχει ως στόχο τη μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία από τη Μόσχα.

1994: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ, που υπήρξε ουσιαστικά ο ιδρυτής της χώρας, η οποία δεν είχε γνωρίσει μέχρι τότε άλλον ηγέτη εκτός από αυτόν.

1995: Η Στέφι Γκραφ κερδίζει τον 6ο τίτλο της στο Γουίμπλεντον. Μέσα στο ίδιο καλοκαίρι κερδίζει και τον τέταρτο τίτλο της στο US Open.

1996: Στην Κύπρο, ακόμα και στα κατεχόμενα, όλα τα πολιτικά κόμματα καταδικάζουν τη δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί.

1997: Συμφωνία για την προώθηση των διμερών τους σχέσεων υπογράφουν στη Μαδρίτη της Ισπανίας, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

1999: Ο 20 φορές διεθνής Βραζιλιάνος Τζιοβάνι μεταγράφεται στον Ολυμπιακό έναντι του ποσού, που αγγίζει τα 4 δισ. δρχ.

2000: Η Βένους Γουίλιαμς γίνεται η πρώτη έγχρωμη αθλήτρια μετά την Αλθέα Γκίμπσον, που το 1958 κατέκτησε το Γουίμπλετον όταν κερδίζει στον τελικό την Λιντσεϊ Ντειβενπορτ με 2-0. Με την αδερφή της Σερένα γίνονται οι πρώτες αδελφές, που κατακτούν τον τίτλο στο διπλό γυναικών.


2002: Χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό ο Παναγιώτης Κράμπης καταδικάζεται σε δισ. ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαΐδη και της Σούλας Καλαθάκη.

2004: 181 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ελλάδα το διήμερο 7 και 8 Ιουλίου. Η πυρκαγιά στην περιοχή των Θρακομακεδόνων, άφησε πίσω της, δύο νεκρούς, σπίτια με σημαντικές υλικές ζημιές, απανθρακωμένα ζώα και περισσότερα από 150 στρέμματα δασικής έκτασης και 50 οικοπεδικής, αποτεφρωμένα. Πυρκαγιές, επίσης, εκδηλώθηκαν στον Κάλαμο, στην Ανάβυσσο, στις Αφίδνες, στην Ικαρία, στη Σάμο, στην Αίγινα, στη Ναύπακτο, στην Κεφαλονιά και στην Κάρυστο.

2007: Η Boeing παρουσιάζει σε μια εντυπωσιακή τελετή το νέο της μοντέλο, «787»


2011: Το διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς εκτοξεύεται για την τελευταία αποστολή του αμερικανικού προγράμματος διαστημικών λεωφορείων.

2011: Πεθαίνει η Μπέτι Φροντ, πρώτη κυρία των ΗΠΑ από το 1974 έως το 1977 και γνωστή για τη φιλανθρωπική της δράση.


2012: Η κυβέρνηση Σαμαρά λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. «Υπέρ» ψηφίζουν 179 βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) και κατά 121 (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή).

2012: Πεθαίνει σε ηλικία 95 ετών ο Αμερικάνος ηθοποιός Έρνεστ Μπόργκναϊν.