30.9.16

Τι θα γίνω - Τζαλαλουντίν Ρουμί


Έχω πάλι και πάλι μεγαλώσει σα χορτάρι.
Έχω την εμπειρία εφτακόσιων εβδομήντα σαπισμάτων.
Πέθανα στο βασίλειο των μετάλλων κι έγινα φυτό.
Πέθανα στο βασίλειο των φυτών κι έγινα χτήνος.
Πέθανα στο βασίλειο των χτηνών κι έγινα άνθρωπος.
Λοιπον γιατί να φοβηθώ αφανισμό μέσα στο θάνατο;
Κι όταν πεθάνω τούτη τη φορά
Φτερά θα μου φυτρώσουνε και θα πετώ σαν τους αγγέλους.
Κι’ ύστερα σαν πεθάνω θ’ ανεβώ κι απ’ τους αγγέλους πιό ψηλά
Κι αυτό που δε μπορεί να φανταστείς, αυτό θα γίνω. 


Τζαλαλουντίν Ρουμί 
                 Μετάφραση: Γιάννης Υφαντής

Φιλανθρωπικός Ποδοσφαιρικός Αγώνας F.C. CELEBRITIES ΝΑΥΠΛΙΟΥ vs ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ AEK


Γίνονται... σήμερα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Caldo espresso & wine bar, πλατεία Φιλλύρα, Κιάτο
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016
Ώρα: 21.30

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Dock, παραλία Βραχατίου
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016
Ώρα: 22.00

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Tελετή ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων οπλιτών 
της Ε'  ΕΣΣΟ 2016, 
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, 
στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης 
της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Τρίπολη.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Tελετή ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων οπλιτών 
της 2016 Ε' Εκπαιδευτικής Σειράς 
30 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 10:00

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

16η τακτική συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου  
30 Σεπτεμβρίου 2016, 4.00 μ.μ.
Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ζώδια σήμερα 30 Σεπτεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Βρείτε διεξόδους σήμερα, φίλοι Κριοί, για να εξωτερικεύσετε την ενέργεια και την εσωτερική σας παρορμητικότητα, γιατί το τετράγωνο της Σελήνης με τον Άρη προειδοποιεί πως θα διαφωνήσετε σίγουρα με κάποιον συνεργάτη, έναν φίλο ή ένα αγαπημένο πρόσωπο, όμως φροντίστε να το κάνετε όσο πιο οδυνηρά και σιωπηλά γίνεται για να αποφύγετε μια σοβαρή και σημαντική ρήξη σε μια σχέση σας. Φλογίστε την σπίθα του έρωτα που σιγοκαίει στο δεσμό σας, προκαλέστε τρυφερές εντάσεις με το ταίρι σας.

ΤΑΥΡΟΣ
Ίσως χρειαστεί να κάνετε σήμερα, αγαπητοί Ταύροι, κάποιες μικρές παρασπονδίες στην επικοινωνία με τους ανωτέρους σας ή και με τα προσφιλή άτομα του περιβάλλοντος που κινείστε, μόνο και μόνο για να δρέψετε πιο γρήγορα από ό,τι περιμένατε τους καρπούς μιας επαγγελματικής ανόδου ή μιας πολύ ενδιαφέρουσας γνωριμίας στην προσωπική σας ζωή. Δώστε απλόχερα τη βοήθειά σας στον ερωτικό σας σύντροφο, δείξτε γενναιοδωρία στα αισθήματά σας για να αποκτήσετε την φροντίδα και την προσοχή του δεσμού σας.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Ο μήνας τελειώνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις για σας φίλοι Δίδυμοι, ρίξτε το χωρίς τύψεις, στεναχώρια και αμφιβολίες για το αν έχετε καταφέρει να αποκτήσετε την εύνοια και την ικανοποίηση από τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις, για το αν ο άνθρωπος που στέκεται στο πλευρό σας έχει παράπονα για το ενδιαφέρον και την προσοχή σας. Η Σελήνη είναι στο φιλικό σας Ζυγό και σας προτρέπει να κάνετε όνειρα και σχέδια για το μέλλον με το ταίρι σας, πολύ δε περισσότερο να βάλετε κοινούς άμεσους στόχους. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις για να ανανεώσετε τον εαυτό σας, την εμφάνισή σας, τα σχέδια και τις επιδιώξεις σας για τη δουλειά σας και την προσωπική σας ζωή, η ημέρα σήμερα, αγαπητοί Καρκίνοι, προσφέρεται για να βρείτε λύσεις και απαντήσεις στα μεγάλα συναισθηματικά σας ερωτήματα. Τολμήστε να ψάξετε την ερωτική περιπέτεια σε μια καινούρια γνωριμία όσοι φίλοι είστε αδέσμευτοι, κάτι όμορφο γεννιέται στο δεσμό σας, αν μεταμορφώσετε το μουντό τοπίο σε λαμπερές, υπέροχες στιγμές με το ταίρι σας. 

ΛΕΩΝ
Είναι πολύ πιθανόν σήμερα, φίλοι Λέοντες, να συναντηθείτε με φίλους, συνεργάτες από τα παλιά ή με κάποιο αγαπημένο, ερωτικό πρόσωπο που περιμένατε να επανασυνδεθείτε μαζί του και η μία έκπληξη να διαδέχεται την άλλη με τρόπο που ίσως σας βάλει σε σκέψη και στοχασμό. Κάποια ευχάριστη και χαρούμενη ανακοίνωση από τον ερωτικό σας σύντροφο, φέρνει ευτυχισμένες αλλαγές, τρυφερές ανατροπές και καυτές εξελίξεις στο δεσμό σας, όλα τα μυστικά βγαίνουν στο φως, οι μάσκες επιτέλους πέφτουν.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Ολοκληρώστε σήμερα ό,τι έχετε αφήσει ημιτελές από τις προηγούμενες ημέρες, αγαπητοί Παρθένοι, κλείστε με επιτυχία τις εκκρεμότητες του μήνα για να εισπράξετε τα καλώς δεχούμενα της Νέας Σελήνης σε ό,τι αφορά στη δουλειά σας και κυρίως στην προσωπική σας ζωή. Φροντίστε να μειώσετε τις περιττές δαπάνες και το εξουσιαστικό σας ύφος στον ερωτικό σας σύντροφο, δείξτε υπομονή και συγκαταβατικότητα στις απαιτήσεις του δεσμού σας, ρίξτε νερό στο κρασί του θυμού και της απογοήτευσης.

ΖΥΓΟΣ
Το ηθικό σας είναι ανεβασμένο, φίλοι Ζυγοί, με την Σελήνη στο ζώδιό σας σήμερα, παρότι βλέπετε πως τα γεγονότα που εξελίσσονται είτε στον εργασιακό χώρο, είτε στις προσωπικές σχέσεις είναι έτοιμα να εκραγούν. Κάντε μια νέα αρχή στην καθημερινότητά σας, ηγηθείτε μιας πρωτοβουλίας, ενός σχεδίου που θα σας αντιπροσωπεύει απόλυτα για να αποκτήσετε το θαυμασμό και την παραδοχή των γύρων σας. Δε διαβαίνετε το δρόμο με τα λουλούδια στη σχέση σας, όμως δείξτε καλή θέληση και όλα θ’ αλλάξουν.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Υποχωρούν οι ανησυχίες και οι αγωνίες σας, οπισθοχωρούν το άγχος και η νευρικότητά σας σήμερα, αγαπητοί Σκορπιοί, είτε γιατί παρουσιάζονται καλύτερες και ευνοϊκότερες εναλλακτικές λύσεις, είτε γιατί παίρνετε σημαντικές απαντήσεις στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Διώξτε την κατήφεια και τη θλίψη και μετατρέψτε τις στιγμές με τον άνθρωπο που αγαπάτε σε πηγή ενέργειας, ερωτικής ορμητικότητας και απόλυτης ολοκλήρωσης, ακολουθήστε την φωνή της καρδιάς σας και θα σας ανταμείψει.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Εύθραυστες είναι οι ισορροπίες ανάμεσα στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις και τις ευθύνες που έχετε αναλάβει στην προσωπική σας ζωή σήμερα, φίλοι Τοξότες, αλλά μέσα από το επικοινωνιακό χάσμα που επικρατεί, αποκομίζετε μια σημαντική πρόταση από ανωτέρους ή κάποιο αγαπημένο σας άτομο. Η βοηθητική για σας Σελήνη στον Ζυγό, αναπτερώνει την διάθεσή σας για ερωτικό παιχνίδι με το ταίρι σας, μαγνητίζει το αντίθετο φύλο για τους αδέσμευτους, ανοίγοντας δρόμους για ένα υπέροχο φλερτ.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Ετοιμαστείτε να εντυπωσιάσετε και να κλέψετε την παράσταση σήμερα, αγαπητοί Αιγόκεροι, και στο επαγγελματικό σας περιβάλλον, αλλά κυρίως στην προσωπική και συναισθηματική σας ζωή. Μπορεί ο άνθρωπος που είναι στο πλάι σας να πιστεύει ότι γνωρίζει όλες τις πτυχές του χαρακτήρα σας καλύτερα απ’ τον καθένα, σήμερα όμως ίσως πρέπει να μάθει τις κρυφές αλήθειες της καρδιάς σας, να αντιληφθεί πως ο έρωτας είναι μια μηχανή που χρειάζεται να την τροφοδοτείς συνεχώς, με θυσίες και συγκινήσεις. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Οι στόχοι και οι επιδιώξεις που έχετε θέσει στη δουλειά σας θαυμάζονται σήμερα, φίλοι Υδροχόοι, από τους συνεργάτες και τους συναδέλφους σας, η Σελήνη στον Ζυγό τονίζει την τόλμη και το θάρρος σας για ρίσκο και δημιουργικότητα, για οργάνωση και σταθερότητα, πειραματιστείτε με τις ικανότητες και το επικοινωνιακό σας ταλέντο, κερδίστε πόντο-πόντο την ανταμοιβή και την καταξίωση που δικαιούστε. Ποθείτε ισορροπία και αρμονία στη σχέση σας και το πετυχαίνετε με αφοσίωση και ζεστασιά.

ΙΧΘΕΙΣ
Έρχεστε κοντά σήμερα, αγαπητοί Ιχθύες, με αγαπημένα πρόσωπα από το εργασιακό ή το προσωπικό σας περιβάλλον, στηρίζοντας τις επιλογές και τις αποφάσεις που έχουν πάρει. Θέλετε όμως τόσο πολύ να μοιραστείτε τα πάντα με τον ένα και μοναδικό άνθρωπο που υπάρχει μέσα στο μυαλό σας συνέχεια το τελευταίο διάστημα. Μη διστάζετε να πάρετε πρωτοβουλία για να επαναφέρετε στη σχέση σας το ρομαντισμό και τον ερωτισμό που χρειάζεται, μην αφήνετε για αύριο την κίνηση που πρέπει να κάνετε σήμερα. 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Βραδιά του Ερευνητή στην Πάτρα


Η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή επιστήμης και έρευνας, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η γνωριμία του κοινού με τους ερευνητές, το επιστημονικό έργο και την κοινωνική προσφορά τους, έτσι ώστε περισσότεροι νέοι να ακολουθήσουν μία καριέρα στην έρευνα. Η Βραδιά του Ερευνητή (Researcers’ Night) διοργανώνεται την τελευταία Παρασκευή κάθε Σεπτεμβρίου.

Στην Ελλάδα, η Βραδιά του Ερευνητή εορτάζεται σε πέντε πόλεις (Αθήνα, Βόλο, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη και Πάτρα), με συντονιστή των εκδηλώσεων το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). "Βραδιά του Ερευνητή" από το Πανεπιστήμιο Πατρών

Για 10η συνεχή χρονιά το Πανεπιστήμιο Πατρών διοργανώνει τη Βραδιά του Ερευνητή. Η ετήσια γιορτή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 30 Σεπτεμβρίου στο Επιμελητήριο Αχαΐας και στον πεζόδρομο Ρήγα Φεραίου. Μια ιδιαίτερη πανευρωπαϊκή εκδήλωση, που στόχο έχει να μυήσει μικρούς και μεγάλους στην έρευνα με διαδραστικό τρόπο και να παρουσιάσει τις δράσεις της επιστημονικής κοινότητας.

Η φετινή διοργάνωση θα επικεντρωθεί κυρίως στην επαφή των μαθητών με διάφορους επιστημονικούς τομείς, όπου μέσα από δρώμενα, παιχνίδι και διάφορες άλλες εκδηλώσεις θα αποτελέσει την πρώτη τους γνωριμία με τις επιστήμες. Από τις 18:00 έως τις 22:00 πολλά δρώμενα και παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται για μικρούς και μεγάλους. Οι δράσεις που θα λάβουν χώρα είναι οι παρακάτω:

* “Μικροί Ερευνητές του Εγκεφάλου” με συντονίστρια τη Μ. Μαργαρίτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων,  Τμήμα Βιολογίας, Παν. Πατρών “Αναζητώντας και αναγνωρίζοντας τα ζώα στη φύση” με συντονιστή τον Γ. Μήτσαινα, Λέκτορα, Εργαστήριο Ζωολογίας, Τ Βιολογίας Παν/μίου Πατρών.

*“Η «ΧΗΜΕΙΑ» στην Βραδιά του Ερευνητή” με συντονιστές την Α. Κολιαδήμα, Αναπλ. Καθηγήτρια, Φυσικοχημείας Τμήμα Χημείας Παν/μίου Πατρών και τον Ε. Ντάλα, Καθηγητή Φυσικοχημείας, Τμήμα Χημείας Παν/μίου Πατρών. Στη δράση συμμετέχουν και ο Δ. Σεβαστός, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Τμήμα Χημείας Παν/μίου Πατρών με την Α. Βαγενά, Υποψήφια διδάκτωρ, Τμήμα Χημείας Παν/μίου Πατρών.

*Η Δράση με τίτλο “Ο Ηλεκτρομαγνητισμός στο επίκεντρο του επιστημονικού γραμματισμού” θα παρουσιαστεί από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με συντονιστές τον Ε. Βιτωράτο, καθηγητής, Παν. Πατρών. Διευθυντής ΜΕΤ και την Π. Θεολόγη-Γκούτη, Υπεύθυνη ΜΕΤ.

*Στη βραδιά του ερευνητή θα μάθουμε επίσης αν “Μπορεί το νερό να ανάψει μία λάμπα; Μπορεί να σηκώσει βιβλία;” με συντονιστή τον Α. Α. Δήμα, Καθηγητή στο Τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών, Παν. Πατρών. και συμμετέχοντες τον  Ι. Α. Χαλμούκη, Υποψήφιο Διδάκτωρ και Γκιγιέρμο Οϊαρθούν, Μεταδιδακτορικό φοιτητή.

*“Χημεία και Βιοχημεία στην καθημερινότητα” με συντονιστές τον  Κ. Πουλά, Αναπληρωτή Καθηγητή, Τμήμα Φαρμακευτικής και Δρ. Σ. Μπαριάμη, από την Ένωση Ελλήνων Χημικών, π. Πελοποννήσου και Δ. Ελλάδας. Κατά την διάρκεια της δράσεις, θα πραγματοποιηθούν απλά πειράματα (Βιο)Χημείας από την καθημερινότητα. Εικόνες από τον μικρόκοσμο και το μακρόκοσμο. Πειράματα με καθημερινά απλά υλικά.
Ο Κωνσταντίνος Πουλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και υπεύθυνος για τη Βραδιά του Ερευνητή στην Πάτρα δήλωσε σχετικά: «Η βραδιά αποτελεί το ετήσιο γεγονός συνάντησης του ερευνητικού και επιστημονικού χώρου με το ευρύ κοινό.

Είναι μεγάλη μας χαρά, που φιλοξενούμε στην πόλη μας για ακόμη μία χρονιά, αυτή την τόσο ιδιαίτερη εκδήλωση, η οποία μας δίνει την δυνατότητα  να παρουσιάσουμε σε όλους μέρος από το έργο μας και για μια βραδιά να γίνουμε όλοι μία ομάδα.

Μέσα από διάφορες δραστηριότητες μικροί και μεγάλοι θα έχουν την δυνατότητα να ανακαλύψουν τον ερευνητή που κρύβουν μέσα τους, να πειραματιστούν, να γνωρίσουν από κοντά τις ερευνητικές ομάδες και εμείς με την σειρά μας, θα έχουμε την χαρά να μοιραστούμε την δουλειά μας, με το κοινό».

H Πρωτοβουλία Researchers' Night ξεκίνησε το 2005 με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πλέον υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Πλαίσιο «HORIZON 2020» και συγκεκριμένα από τη δράση Marie Sklodowska-Curie. Στη χώρα μας διοργανώνονται ταυτόχρονα εκδηλώσεις σε εννέα πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Κόρινθο, Πύλο, Ρόδο, Ηράκλειο και Ρέθυμνο. 

Σας περιμένουμε όλους στο Επιμελητήριο Αχαΐας αλλά και στο πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου για να γνωρίσουμε όλοι τον «Ερευνητή» που κρύβουμε μέσα μας. Η είσοδος έναι ελεύθερη για το κοινό.

ΠΗΓΕΣ: Σαν Σήμερα, patrasevents.gr

Τα γεγονότα... σαν σήμερα 30 Σεπτεμβρίου


1207: Γεννιέται ο Τζαλαλουντίν Ρουμί, Πέρσης ποιητής, ιδρυτής του μυστικιστικού τάγματος του Ισλάμ «Σούφι». (Θαν. 17/12/1273)

1399: Ο Ερρίκος Δ΄ ανακηρύσσεται βασιλιάς της Αγγλίας.

1452: Ο Γουτεμβέργιος τυπώνει το πρώτο βιβλίο στην ιστορία, τη Βίβλο.

1581: Πεθαίνει ο Γάλλος διπλωμάτης και μεταρρυθμιστής Ουμπέρ Λανγκέ.

1636: Ισχυρός σεισμός πλήττει την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Οι νεκροί φτάνουν τους 540 και οι τραυματίες τους 1.500, ενώ στο δάσος του Αίνου ξεριζώνονται δέντρα. Οι μετασεισμικές δονήσεις θα διαρκέσουν έως το 1637.

1659: Η πρώτη αναφορά στο αγώνισμα του τένις στην Αμερική γίνεται σε προκήρυξη του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Peter Stuyvesant ο οποίος απαγορεύει τους αγώνες ορισμένες μέρες και θρησκευτικές αργίες.1791: Ο Βόλφανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, δύο μήνες πριν από το θάνατό του, διευθύνει το "Μαγικό Αυλό".

1822: Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο τουρκικός στόλος αποβιβάζει στρατό στη Σούδα.1826: Σκοτώνεται ο Γιάννης Γκούρας, μία από τις αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης. Έπεσε νεκρός από τουρκικό βόλι. (Γεν. 1771)

1841: Εφευρίσκεται το συρραπτικό, από το Σάμιουελ Σλόκαμ.1846: Ο δρ Γουίλιαμ Μόρτον χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τον αιθέρα ως αναισθητικό για την εξαγωγή δοντιού, στο Τσάρλεστον της Μασαχουσέτης.

1867: Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν τη νήσο Μίντγουεϊ, κοντά στη Χαβάη. 

1868: Εκδίδεται ο πρώτος τόμος του βιβλίου της Λουΐζα Μέι Άλκοτ, "Μικρές κυρίες".1876: Ιδρύεται το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, από την κυβέρνηση του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου.

1877: Ιδρύεται με πρωτοβουλία της Βασίλισσας Όλγας ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

1882: Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Χανς Βίλχελμ Γκέιγκερ, ο οποίος μαζί με τον Γουόλτερ Μίλερ, έφτιαξαν τον Μετρητή Γκέιγκερ.

1882: Αρχίζει να λειτουργεί το πρώτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του κόσμου (γνωστό αργότερα ως Appleton Edison Light Company) στο Fox River του Appleton, στο Γουισκόνσιν των ΗΠΑ.

1888: Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης σκοτώνει το τρίτο και το τέταρτο θύμα του, την Ελίζαμπεθ Στράιντ και την Κάθριν Έντοους.

1895: Γεννιέται ο Αμερικανο-ρώσος σκηνοθέτης Λιούις Μάιλστοουν.1898: Γεννιέται ο ηθοποιός Ορέστης Μακρής. (Θαν. 1975)

1899: Ιδρύεται η Τράπεζα Κρήτης με έδρα τα Χανιά.

1910: Στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ καταρρέει μεγάλος υδατοφράχτης, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά και πλημμύρα με 1.000 νεκρούς.

1913: Σε κρίση βρίσκονται τα Βαλκάνια, καθώς Τουρκία και βαλκανικοί Σύμμαχοι προχωρούν σε στρατιωτικές προετοιμασίες.

1917: Γεννιέται ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Τσουνγκ Χι.

1918: Η Συρία γίνεται ανεξάρτητη χώρα.

1920: Οι Γάλλοι εκκενώνουν την περιοχή του Ρουρ και άρουν τις οικονομικές κυρώσεις της Γερμανίας.

1921: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Ντέμπορα Κερ.1922: Πεθαίνει ο δημοτικιστής φιλόλογος και συγγραφέας Ιωάννης Ψυχάρης.1922: Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται τη συμφωνία της Διάσκεψης των Μουδανιών, με την οποία δίδεται στους Τούρκους και η Ανατολική Θράκη μέχρι τον Έβρο.

1923: Στη Γερμανία, περίπου 20 άτομα σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται κατά τις συγκρούσεις στη βιομηχανική περιοχή του Ρουρ.1924: Γεννιέται ο ηθοποιός Νίκος Ρίζος.

1924: Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας του "Εν ψυχρώ", Τρούμαν Καπότε.

1927: Ο Μπέιμπι Ρουθ κάνει το 60ό του home run και σπάει το δικό του ρεκόρ μιας σεζόν στην νίκη των NY Yankees με 4-2 επί των Washington Senators. Το ρεκόρ θα κρατήσει μέχρι το 1961 όταν θα το σπάσει ο Ροτζερ Μέρις με 61.

1928: Γεννιέται ο Γαλλοαμερικανός συγγραφέας Έλι Γουάισελ, ο οποίος το 1986 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, για τη συμβολή του στη προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το συγγραφικό του έργο αναφέρεται κυρίως σε όσα υπέφεραν οι Εβραίοι από τους Ναζί, κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

1929: Πεθαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βασίλειος Γ.

1929: Πρώτη πτήση επανδρωμένου πυραυλοκίνητου αεροσκάφους από το Γερμανό Φριτς Όπελ.

1933: Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ρούσβελτ εγκρίνει το νέο πρόγραμμα για τους ανέργους.

1935: Εγκαινιάζεται στις ΗΠΑ το φράγμα Χούβερ, προς τιμή του Προέδρου Χούβερ, στο Μπλακ Κάνιον, ανάμεσα στην Αριζόνα και τη Νεβάδα.1937: Γεννιέται ο Γιάννης Βόγλης, Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, από τους σπουδαιότερους της γενιάς του. 

1938: Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Γαλλίας, Νέβιλ Τσάμπερλεϊν και Εντουάρ Νταλαντιέ αντίστοιχα, υπογράφουν με τον Χίτλερ τη Συμφωνία του Μονάχου.

1939: Βρετανία και Γαλλία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία, μετά την εισβολή της τελευταίας στην Πολωνία.

1940: Από τις 7 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, οι βρετανικές απώλειες από τις ναζιστικές επιδρομές έχουν φτάσει τους 300 με 600 νεκρούς και τους 1.000 με 3.000 τραυματίες την ημέρα.

1941: Ολοκληρώνεται η πρώτη πράξη της ανθρωποσφαγής στο Μπάμπι Γιαρ της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά, 33.771 Εβραίοι εκτελέστηκαν.

1943: Στην Ιταλία, οι Γερμανοί εγκαταλείπουν τη Νάπολη, ενώ πλησιάζουν οι Σύμμαχοι.

1943: Εκτελούνται στην Πάτρα 10 Έλληνες πατριώτες από τους Γερμανούς.

1944: Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί εκτελούν 700 πολίτες στο Μαρτζαμπότο, κοντά στη Γένοβα.1946: 22 ηγέτες των Ναζί κρίνονται ένοχοι για εγκλήματα πολέμου στην περίφημη Δίκη της Νυρεμβέργης. Ο Φον Ρίμπεντροπ και ο Γκέρινγκ καταδικάζονται σε θάνατο.

1947: Το World Series του μπέιζμπολ μεταδίδεται τηλεοπτικά για πρώτη φορά με σπόνσορες τους Gillette Safety Razor Company και Ford Motor Company. Οι New York Yankees κερδίζουν τους Brooklyn Dodgers με 5-3.

1949: Ολοκληρώνεται, μετά από περισσότερες από 277.000 πτήσεις από δυτικά κράτη, η αερογέφυρα του Βερολίνου, η οποία δημιουργήθηκε επειδή οι Σοβιετικοί δεν επέτρεπαν την επίγεια κυκλοφορία προς το Δυτικό Βερολίνο. Έτσι, μετά από 11 μήνες, η πόλη προμηθεύεται τρόφιμα και καύσιμα.

1950: Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ επισκεπτών, οι οποίοι είναι πολίτες χωρών με ολοκληρωτικό καθεστώς.

1951: Αδιέξοδο δημιουργείται από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα, αφού δεν επιτρέπουν σε κανένα κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

1954: Το υποβρύχιο USS Nautilus είναι το πρώτο πλοίο με πυρηνικό αντιδραστήρα.1955: Σκοτώνεται σε ηλικία 24 ετών ο Τζέιμς Ντιν σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Ο νεαρός ηθοποιός οδηγούσε μια ασημί Porsche Spyder 550 με 150χλμ την ώρα, κινούμενος από το Λος Άντζελες προς το Σαλίνας με σκοπό να συμμετάσχει σε αγώνες αυτοκινήτου. Είχε μόλις ολοκληρώσει τα γυρίσματα της 3ης ταινίας του Ο Γίγας, κατά τη διάρκεια των οποίων οι παραγωγοί του είχαν απαγορεύσει τη συμμετοχή σε τέτοιους αγώνες. Μόλις είχε επίσης ολοκληρώσει και ένα διαφημιστικό που έκλεινε με τη φράση: ήρεμα όταν οδηγείς... Η ζωή που μπορεί να γλιτώσεις ίσως είναι η δική μου.

1957: Γεννιέται η "Νταντά" της αμερικανικής τηλεόρασης, Φραν Ντρέσερ.

1960: Οι «Φλίντστοουνς» κάνουν το τηλεοπτικό τους ντεμπούτο στις ΗΠΑ.

1962: Γεννιέται ο Φρανκ Ράικαρντ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής και πλέον προπονητής.

1962: Ο Αφροαμερικανός Τζέιμς Μέρεντιθ αψηφά το φυλετικό διαχωρισμό και μπαίνει στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή.

1962: Αρχίζει το 1ο Πρωτάθλημα της Β' Εθνικής με 56 ομάδες, χωρισμένες σε 4 ομίλους, που όμως εκπροσωπούν όλους τους νομούς της χώρας.1964: Γεννιέται η Ιταλίδα θεά της υποκριτικής Μόνικα Μπελούτσι.

1965: Στην Ινδονησία μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα ξεκινά μια άνευ προηγουμένου εκκαθάριση των κομουνιστών της χώρας με τους νεκρούς να ξεπερνούν τις 500.000.1966: Δημοσιεύεται το βούλευμα για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. 28 αξιωματικοί παραπέμπονται σε δίκη, με τις κατηγορίες της ένωσης προς στάση και συνωμοσίας προς εκτέλεση πράξεων εσχάτης προδοσίας. Κατά το βούλευμα, «προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία» για τους πολιτικούς Ανδρέα Παπανδρέου, Παύλο Βαρδινογιάννη, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και Στυλιανό Χούτα.

1966: Το βρετανικό προτεκτοράτο της Μπετσουάλαντ, κερδίζει την ανεξαρτησία του και γίνεται η Δημοκρατία της Μποτσουάνα.

1969: Η Αθήνα αρχίζει να υδροδοτείται από το Μόρνο.

1972: Γεννιέται ο Νορβηγός συγγραφέας Άρι Μπεν.

1974: Παραίτηση του Πορτογάλου ηγέτη Αντόνιο ντε Σπίνολα. Προσωρινός Πρόεδρος αναλαμβάνει ο στρατηγός Φρανσίσκο ντα Κόστα Γκομές.

1975: Το θρυλικό ελικόπτερο "Απάτσι" κάνει την πρώτη του πτήση.

1976: Πεθαίνει η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Μαίρη Φορντ.


1977: Με Βραβείο Ειρήνης του Λένιν τιμάται η χήρα του Αλιέντε.1978: Πεθαίνει ο Λαυρέντης Διανέλλος, ηθοποιός.

1979: Πρώτη αγωνιστική του πρώτου Επαγγελματικού Πρωταθλήματος της Α Εθνικής κατηγορίας που διοργανώνει η ΕΠΑΕ. Κόβονται 113.665 εισιτήρια και σημειώνονται 27 γκολ με τον ΠΑΟΚ να σημειώνει το σκορ της ημέρας 6-2 επί της Καβάλας με χατ τρικ του Κωστή. Πρωταθλητής θα ανακηρυχθεί ο Ολυμπιακός μετά από μπαράζ, που θα γίνει στο Βόλο στις 25 Μαΐου 1980 νικώντας τον Άρη με 2-0 αφού και οι δύο ομάδες είχαν ισοβαθμήσει με 47 βαθμούς.1979: Ένα πλοίο προερχόμενο από Ιταλία, φορτωμένο με λαθραία τσιγάρα, εξωκείλει στις ακτές της Ζακύνθου. Έκτοτε αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο.

1980: Γεννιέται η Ελβετή τενίστρια Μαρτίνα Χίγκινς.

1982: Ο Ανδρέας Παπανδρέου εξαγγέλλει μέτρα για τη Δικαιοσύνη, που αφορούν αύξηση των δικαστών, εθελουσία έξοδο από το Σώμα και νέες προσλήψεις.

1982: Οι Χ. Ρος Περό και Τζέι Κόλμπερν πραγματοποιούν τον πρώτο στον κόσμο γύρο του κόσμου με ελικόπτερο, με το Spirit of Texas. Το ταξίδι τους ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 1982 και διήρκεσε 29 ημέρες, 3 ώρες και 8 λεπτά.


1983: Συναυλία στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο δίνει ο Γιώργος Νταλάρας, σημειώνοντας ρεκόρ για έλληνα καλλιτέχνη, όσον αφορά την προσέλευση κόσμου. «Η ελληνική μουσική εισέρχεται στο χώρο των σταδίων» γράφει το περιοδικό «Rolling Stone».

1985: Πεθαίνει η Γαλλίδα ηθοποιός Σιμόν Σινιορέ.1985: Πεθαίνει ο Τσαρλς Ρίχτερ, αμερικανός γεωφυσικός, που ανακάλυψε την ομώνυμη κλίμακα μέτρησης του μεγέθους των σεισμών. (Γεν. 26/4/1900)1987: Το Γκάζι, το παλιό εργοστάσιο, μεταβάλλεται σε κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας, με πρωτοβουλία του δημάρχου Μιλτιάδη Έβερτ.

1988: Ο Ανδρέας Παπανδρέου υποβάλλεται σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στο Χέρφιλντ του Λονδίνου.

1989: Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίτριχ Γκέσνερ, εκφωνεί το φημισμένο λόγο του από τη γερμανική πρεσβεία της Πράγας, τον οποίο άκουσαν χιλιάδες Ανατολικογερμανοί και κατά τον οποίο ανακοίνωσε, πως ήρθε σε συμφωνία με τη κομμουνιστική κυβέρνηση και οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο Γκέσνερ συνέβαλλε στην ενοποίηση της Γερμανίας και στη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

1990: Η ΕΣΣΔ συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με τη Νότια Κορέα και το Ισραήλ.

1991: Ο Πρόεδρος της Αϊτής Ζαν Μπερνάρντ Αριστίντ ανατρέπεται κατά τη διάρκεια αιματηρού στρατιωτικού πραξικοπήματος.

1992: Οι Πρόεδροι της Κίνας και της Νότιας Κορέας σφραγίζουν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των δυο χωρών, υπογράφοντας μεγάλης κλίμακας οικονομική συμφωνία.

1993: Στη δυτική Ινδία, πάνω από 6.000 είναι οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που διαρκεί πέντε λεπτά.

1994: Στην Αϊτή, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώνονται στο κέντρο του Πορτ-Ο-Πρενς στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών, που υποστηρίζουν τον εξόριστο Πρόεδρο Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ και οπαδών του στρατιωτικού καθεστώτος.

1995: Μετά από 15 μήνες αποκλεισμό λόγω τιμωρίας, ο Μαραντόνα ξαναγυρίζει στα γήπεδα φορώντας τη φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς.

1996: Στην Ελβετία, η Βουλή εγκρίνει τη σύσταση επιτροπής για να ερευνήσει τι έγινε ο κλεμμένος από τους Ναζί χρυσός και οι περιουσίες των Εβραίων, που κατασχέθηκαν από τις τράπεζες κατά τη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου.

1997: Με ένα γκολ του Ζήση Βρύζα, ο ΠΑΟΚ ισοφαρίζει στα τελευταία λεπτά την Arsenal μέσα στο Highbury και προκρίνεται στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου UEFA αφού στον πρώτο αγώνα είχε κερδίσει με 1-0.1997: Κυκλοφορία του βιβλίου της συζύγου του πρώην πρωθυπουργού Δ. Λιάνη – Παπανδρέου «10 χρόνια και 54 ημέρες».

1999: Λαμβάνει χώρα το πρώτο ατύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία, στη Τοκάι-μούρα, βορειοανατολικά του Τόκιο. Οι εργάτες υπερφόρτωσαν ένα κοντέινερ με ουράνιο και εξέθεσαν στη ραδιενέργεια τους εαυτούς τους και τους κατοίκους της πόλης.

1999: Το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας απονέμεται στο Γερμανό συγγραφέα Γκίντερ Γκρας, συγγραφέα, μεταξύ άλλων, του μυθιστορήματος Ο μικρός τυμπανιστής.

1999: Η σκακίστρια Μαρία Κουβάτσου κατακτά την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων στο Ερεβάν της Αρμενίας σε σύνολο 35 παικτριών.

1999: Ανακοινώνεται το νέο σήμα (ένα στεφάνι ελιάς) των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

2000: Στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, η ελληνική ομάδα του ανσάμπλ με τις Ειρήνη Αϊνδηλή, Εύα Χριστοδούλου, Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή και Άννα Πολλάτου, κατακτά το χάλκινο μετάλλιο με 39.285 βαθμούς. Η Μιρέλα Μανιάνη-Τζελίλη κατακτά το αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό με βολή στα 67.51 μέτρα και ο Αμιράν Καρντάνοφ κατακτά το χάλκινο στην κατηγορία των 54 κιλών της ελευθέρας πάλης . Η Μάριον Τζόουνς κερδίζει το τρίτο της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ με την ομάδα των ΗΠΑ στη σκυταλοδρομία 4×400μ με χρόνο 3:22.62.


2001: Στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν παραδέχονται για πρώτη φορά ότι κρύβουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

2003: Δημιουργείται η μεγαλύτερη δύναμη στον τομέα των ευρωπαϊκών αερομεταφορών. Αir France και KLM καταλήγουν σε συμφωνία συνεργασίας, ύψους 784 εκ. ευρώ. Οι μέχρι τότε μέτοχοι της KLM αναλαμβάνουν το 19% του μετοχικού κεφαλαίου του διευρυμένου ομίλου ενώ η συμμετοχή του γαλλικού κράτους μειώνεται στο 44%, από το 54%, που ήταν μέχρι τότε. Το υπόλοιπο 37% θα ελέγχεται από τους σημερινούς μετόχους της γαλλικής αεροπορικής εταιρίας

2005: Δανική εφημερίδα δημοσιεύει σκίτσα με τον Μωάμεθ που θεωρούνται βλάσφημα και προκαλούν αντιδράσεις.

2005: Στα τροπικά δάση των βόρειων περιοχών του Κονγκό, ερευνητές παρατήρησαν για πρώτη φορά γορίλες να χρησιμοποιούν κλαδιά από δέντρα ως εργαλεία, αποκαλύπτει μελέτη της Εταιρείας Διατήρησης της Αγριας Ζωής (WCS) .


2006: Δεκαεπτά άτομα τραυματίζονται, εκ των οποίων τα τέσσερα σοβαρά, όταν ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε 35χρονος «εισέβαλε» σε καφετέρια του Διδυμότειχου.

2009: Σεισμός χτυπά τη Σουμάτρα και σκοτώνει 1.115 άτομα.

2009: Καταργείται ο κωδικός για το Διαδίκτυο .yu που χρησιμοποιούσε η πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία.

Ο καιρός σήμερα

Ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα και μικρή περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 24 βαθμούς Κελσίου, στη Βόρεια Ελλάδα από 8 έως 28, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 29 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 27 βαθμούς, ενώ στη Ρόδο η μέγιστη θα φθάσει στους 29 βαθμού Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και στο υπόλοιπο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και στο Καρπάθιο σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές κυρίως διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών


Η Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών καθιερώθηκε το 2007, με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή (Π.Δ 1/07) και τιμάται κάθε χρόνο στις 30 Σεπτεμβρίου. Οι σχετικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν δοξολογίες, καταθέσεις στεφάνων και ομιλίες για να εξαρθεί η φιλανθρωπική δράση πλούσιων Ελλήνων, οι οποίοι με τις δωρεές τους συνέβαλαν στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο της χώρας μας.

Την αντίδρασή του στη γιορτή τιμής των εθνικών ευεργετών εξέφρασε το ΚΚΕ, με άρθρο του Ριζοσπάστη (26/9/2008).


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Διεθνής Ημέρα Μετάφρασης

Η Διεθνής Ημέρα Μετάφρασης καθιερώθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Μεταφραστών (FIT) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Σεπτεμβρίου, με στόχο να προβάλει τα αιτήματα του κλάδου και να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες του επαγγέλματος σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μεταφραστών έχει ως μέλη της 80 οργανώσεις από 60 χώρες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 60.000 επαγγελματίες και διερμηνείς. Μέλη της FIT από την Ελλάδα είναι η Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών και Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Άγιος Γρηγόριος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος της Μεγάλης Αρμενίας


Εἰδὼς τό, Γρηγορεῖτε, τοῦ Θεοῦ Λόγου,
Θεοῦ καλοῦντος, γρηγορῶν ὤφθης Πάτερ,
Ἀρμενίης μεγάλης θάνε Γρηγόριος τριακοστή.

Βιογραφία
Ο Άγιος Γρηγόριος ήταν γιος του Ανάκ, που ήταν συγγενής του βασιλιά της Μεγάλης Αρμενίας, Κουσαρώ (290 μ.Χ.). Ο Ανάκ, λοιπόν, σε συνεργασία με το βασιλιά των Περσών Αρτασείρα, σκότωσε τον Κουσαρώ. Αλλά οι σατράπες της Αρμενίας εκδικήθηκαν το φόνο του, σκοτώνοντας τον Ανάκ και όλη του την οικογένεια. Διασώθηκαν μόνο δύο παιδιά του, που ένας ήταν ο Γρηγόριος.

Στην Καισαρεία συνέβη να συναντηθούν ο γιος του φονιά Ανάκ, Γρηγόριος, και ο γιος του θύματος Τηριδάτης. Τότε ο Γρηγόριος σπούδαζε με ζήλο τα Ιερά γράμματα, (στην Καισαρεία της Καππαδοκίας από τον εκεί αρχιεπίσκοπο Λεόντιο), που μεταξύ άλλων λένε: «τελείων δὲ ἐστὶν ἡ στερεὰ τροφή, τῶν διὰ τὴν ἕξιν τὰ αἰσθητήρια γεγυμνασμένα ἐχόντων πρὸς διάκρισιν καλοῦ τε καὶ κακοῦ» (Εβραίους, ε' 14.1). Δηλαδή, η στερεά και υψηλότερη πνευματική τροφή είναι για τους τέλειους χριστιανούς, που από την άσκηση έχουν τα πνευματικά αισθητήρια γυμνασμένα στο να διακρίνουν εύκολα μεταξύ του καλού και κακού. Γυμνασμένος, λοιπόν, και ο Γρηγόριος στη διάκριση, όχι μόνο δεν αποστράφηκε τον Τηριδάτη, αλλά τον πλησίασε με αγάπη, αποδοκίμασε την πράξη του πατέρα του και τον βοήθησε σε κάποια ασθένεια του.

Όταν αργότερα ο Τηριδάτης έγινε βασιλιάς Αρμενίας, βασάνισε φρικτά τον Γρηγόριο (που τότε ήταν επίσκοπος Αρμενίας). Διέταξε μάλιστα, να τον ρίξουν σε λάκκο με φίδια και άλλα ερπετά. Ο Γρηγόριος όχι μόνο δεν έπαθε τίποτα αλλά επέζησε για 15 χρόνια τρεφόμενος με το ψωμί που του πήγαινε κρυφά μια χήρα. Ο Θεός, όμως, επέτρεψε να γίνει ο Τηριδάτης σχιζοφρενής. Αλλά δια των προσευχών του Γρηγορίου θεραπεύθηκε, μετανόησε και βαπτίσθηκε χριστιανός με όλο του το έθνος.

Ἀπολυτίκιον  

Θείας πίστεως, τὴ γεωργία, ἐνεούργησας, βροτῶν καρδίας, κατασπείρας τὴν τοῦ Λόγου ἐπίγνωσιν, καὶ λαμπρυνθεῖς μαρτυρίου τοὶς στίγμασιν, ἱεραρχία Γρηγόριε ἔφανας. Πάτερ ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.


ΠΗΓΗ: Ορθόδοξος Συναξαριστής


Μία ρήση την ημέρα...


Οι φρόνιμοι άνθρωποι εμπιστεύονται λίγους. Οι πονηροί κανέναν.


Τζορτζ Μπέρναρντ Σο
Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας. 
Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1925.

Οι ομάδες μας στους ομίλους του Europa League


Ήττα για τον Ολυμπιακό, 1-0 ο ΑΠΟΕΛ στο «Καραϊσκάκη»

Την ήττα με 1-0 από τον ΑΠΟΕΛ γνώρισε ο Ολυμπιακός στο «Γ. Καραϊσκάκης», σε παιχνίδι για την δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Η ομάδα της Κύπρου σκόραρε στο 10’ με τον Σωτηρίου και έφτασε στη νίκη, αφού οι «ερυθρόλευκοι» στάθηκαν άτυχοι καθώς είχαν τρία δοκάρια. 


Ήττα στο τέλος για τον Παναθηναϊκό, 2-0 η Θέλτα


Την ήττα με 2-0 από τη Θέλτα γνώρισε στο Βίγκο ο Παναθηναϊκός, σε παιχνίδι για την δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Οι «πράσινοι» έχασαν για δεύτερο ματς μετά την ήττα από τον Άγιαξ στην πρεμιέρα. Σκόρερ χρίστηκαν οι Γκουιντέτι (84’) και Βας (88’).


«Καθάρισε» ο Κλάους, 2-1 τη Λίμπερετς ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στους ομίλους του Europa League, καθώς επικράτησε με 2-1 της Σλόβαν Λίμπερετς στην Τσεχία. Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο πρώτο λεπτό με τον Κομλιτσένκο, όμως ο Κλάους Αθανασιάδης ισοφάρισε με πέναλτι στο 10’ και στο 82’ διαμόρφωσε το τελικό σκορ. 


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα