22.5.16

Πίνοντας ένα χυμό στην παραλία της Νέας Κίου...












Στο Ναύπλιο τίμησαν την ήμερα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου


Η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και ο Σύλλογος Ποντίων Αργολίδας ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ συνδιοργάνωσαν εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου σήμερα Κυριακή 22 Μαΐου 2016, στο Ναύπλιο.

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου τελέσθηκε Αρχιερατική  δοξολογία από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Επιδαύρου Καλλίνικο.

Για τα γεγονότα και την ιστορία της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου  μίλησε ο εκπαιδευτικός κ. Νικόλαος Μπούμπαρης.









Στην συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα του Καποδίστρια παρουσία αγήματος του στρατού και της φιλαρμονικής του Δήμου.







Η εκδήλωση συνεχίστηκε στην αίθουσα του κινηματογράφου Cine Nafplio με ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Αργολίδας Γιώργου Κυριακίδη και ποντιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου.






ΠΗΓΗ : argolikeseidhseis.gr

Παρουσίαση βιβλίου - Δυο φιλιά για την Αμέλια, στην Καλαμάτα και στην Κόρινθο


Το Βιβλιοπωλείο Bookmark (Πεζόδρομος Αντωνοπούλου 12, στην Καλαμάτα, τηλ.: 27210 21100) και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ 
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη στον χώρο του βιβλιοπωλείου, την Τετάρτη 25 Μαΐου, στις 7 μ.μ.

Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εξαμιλίων, το Βιβλιοπωλείο ΚΙΒΩΤΟΣ (Κολιάτσου 58, Κόρινθος, τηλ.: 27410 29776) και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου 
της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη, στο Πνευματικό Κέντρο Εξαμιλίων. 


Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.

8ος ΑΡΧΑΙΟΣ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ


To Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Μέριμνας και Αθλητισμού του Δήμου Άργους-Μυκηνών, οι Μαραθωνοδρόμοι Δρομείς Αργολίδας, ο σύλλογος οι φίλοι των Μυκηνών και του Μυκηναϊκού Πολιτισμού και η Τοπική Κοινότητα Προσύμνης συνδιοργανώνουν τον 8ο Αρχαίο Μυκηναϊκό Δρόμο, την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016.

Η διαδρομή αυτή ακολουθεί τα ίχνη ενός αρχαίου Μυκηναϊκού δρόμου που συνέδεε την ακρόπολη των Μυκήνων με το λεκανοπέδιο της Προσύμνης. Η διαδρομή περνά από πολλά σημεία μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Στο Δρόμο μπορούν να συμμετάσχουν Περιπατητές, Ποδηλάτες, Ιππείς και Δρομείς – Αθλητές.

Σημείο εκκίνησης Πύλη Λεόντων «Αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών» και τερματισμός στο μαγευτικό εξωκλήσι της Παναγίας Προσύμνης Δήμου Άργους Μυκηνών.
Για τους δρομείς η απόσταση είναι 6,5 χλμ με χωμάτινη διαδρομή, οι Περιπατητές θα ακολούθησαν τον αρχαίο δρόμο και θα ξεναγηθούν από τον καθηγητή Μουσικού σχολείου Προσύμνης Παναγιώτη Ψύχα.

Διαδρομές:
Α. Για δρομείς χωμάτινη διαδρομή 6,5 Χλμ
Β. Για περιπατητές «Αρχαίος δρόμος» 7Χλμ
Γ. Για Ιππείς η ίδια διαδρομή αλλά δεν θα γίνει μέσα από τον Αρχαιολογικό χώρο
Δ. Για ποδηλάτες ίδια διαδρομή αλλά μόνο για μεγάλους

Ώρες Εκκίνησης:
1.Περιπατητές 08:00
2. Ποδηλάτες 08:30
3.Ιππείς 08:35
4. Δρομείς – Αθλητές 08:45

Αιτήσεις συμμετοχής δεν θα γίνουν και μετά τον τερματισμό όλων θα γίνουν απονομές στους τρεις πρώτους άνδρες και τρεις πρώτες γυναίκες. Όλοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν αναμνηστικά διπλώματα.

Η επιστροφή στο χώρο εκκίνησης θα γίνει με λεωφορείο μετά το τέλος της εκδήλωσης.

Οι αγώνες θα καλυφθούν υγειονομικά από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αργολίδας.

Στον 7ο Αρχαίο Μυκηναϊκό Δρόμο θα υπάρχει υποστήριξη από το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αργολίδας.

Στο τέλος των αγώνων θα υπάρχουν χορευτικά δρώμενα από το χορευτικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων περιφερειακό τμήμα Κουτσοποδίου και θα προσφερθούν σε όλους τους Αθλητές καφές, μπανάνες και ένα μικρό παραδοσιακό γεύμα με συνοδεία κρασιού.

Οργανωτική Επιτροπή
Βύρλας Δημήτρης 6974481474
Δελής Νίκος 6937579375
Παναγιώτης Ψύχας 6972448668
Ελισάβετ Δήμα Πετροπούλου
Μπακούρης Αναστάσιος

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕΙΑ 2016


Ο Δήμος Σπάρτης, αποτίοντας φόρο τιμής στον τελευταίο Βυζαντινό Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, Δεσπότη του Μυστρά, που έμελλε να συνδέσει αιώνια τη μοίρα και το όνομά του με την Άλωση της Βασιλεύουσας και στους μαζί με αυτόν πεσόντες, διοργανώνει κάθε τέλος Μαΐου κύκλο θρησκευτικών – αθλητικών – πολιτιστικών εκδηλώσεων, που λαμβάνουν χώρα στην ιστορική έδρα του Δήμου, το Μυστρά και στον αρχαιολογικό του χώρο.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παιχνίδια για παιδιά, αθλητικούς αγώνες, ημερίδες και σεμινάρια για τον βυζαντινό πολιτισμό. 

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου στον Μυστρά και την τέλεση μνημοσύνου. Κατόπιν ψάλλεται Τρισάγιο και ακολουθεί κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του πεσόντος Αυτοκράτορα.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.




"Απενεργοποιήστε τα κινητά σας, η Πατρίδα κοιμάται", από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Κορινθίων


Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Κορίνθου
έκανε πρεμιέρα με το έργο "Απενεργοποιήστε τα κινητά σας, η Πατρίδα κοιμάται" το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Κορινθίων
σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Οι παραστάσεις συνεχίζονται κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή έως τις 5 Ιουνίου 2016 στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου και ώρα 9 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη!

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Κώστα Ξενόπουλου.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβάρας
Σκηνικά: Απόστολος Σφυράκης
Μουσική: Γιώργος Αραπάκης
Κοστούμια: Ιωάννα Περιβολάρη
Φωτισμοί: Πέτρος Κουμουνδούρος
Κομμώσεις – Μακιγιάζ: Αννα Κορδαλή
Φωτογραφίες: Βασίλης Ψωμάς VAS-VAL

Παίζουν οι Ηθοποιοί:
Άγγελος Βλάσσης
Γιάννης Τρουμπούκης
Απόστολος Σφυράκης
Μαριέττα Βαποράκη
Άρτεμις Πινιατάρο
Μαρία Χασκή
Αθανασία Κάνταρου
Κωνσταντίνος Τρουπής
Γιάννης Παπαφίλης

Γιορτή Μάη και Κερασιού στον Πλάτανο


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Πλατάνου σας προσκαλεί στη Γιορτή Μάη και Κερασιού η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 στον Πλάτανο Κυνουρίας.

Η Γιορτή για μία ακόμη χρονιά θα αρχίσει νωρίς το πρωί και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ. Πιο συγκεκριμένα στις 10:00 π.μ. υποδεχόμαστε τους επισκέπτες μας, δίνοντας τους να γευτούν τα κεράσια που παράγει ο τόπος μας και τους γλυκαίνουμε με νόστιμες κερασόπιτες. Το φαγητό θα είναι έτοιμο γύρω στη 1:00μ.μ. ενώ η μουσική θα παίζει δυνατά από το πρωί. Το γλέντι κορυφώνεται το βράδυ στις 9:00μ.μ. υπό τους ήχους ζωντανής παραδοσιακής μουσικής. Τη διασκέδαση μας αναλαμβάνουν η Ελένη Δεήση και ο Θοδωρής Πέρρος στο τραγούδι, ο Σωτήρης Κανελλάκης στο κλαρίνο, ο Τάκης Κουτούζος στην κιθάρα και στο τραγούδι και ο Δημήτρης Διαμαντόγιαννης στο αρμόνιο και στο τραγούδι.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά την αναβίωση του παραδοσιακού αλωνίσματος, στο αλώνι που έχει στηθεί στη «Βρύση». Πλέον αποτελεί μια ανάμνηση του παρελθόντος την οποία θυμούνται οι μεγαλύτεροι και διδάσκονται οι νεότεροι. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με την τέχνη του αργαλειού που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι μας επισκεφθούν. Ο ξύλινος αργαλειός είναι στη θέση του και οι Πλατανίτισσες έτοιμες να μας μάθουν τον παραδοσιακό τρόπο ύφανσης πριν από πολλά χρόνια.

Στο πλαίσιο της προώθησης των δραστηριοτήτων μας, ανάδειξης της τοπικής κοινότητας, των προϊόντων και της μοναδικής πολιτιστικής της ταυτότητας σας καλούμε να παρευρεθείτε και να μας στηρίξετε με την παρουσία σας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα παρακάτω τηλέφωνα: 6974817379 & 6978034101

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Όλο το χρόνο θα λειτουργεί το "Ταμπούρι του Νικηταρά" στα Δολιανά


Μετά από συνεργασία και συνεννόηση του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δολιανών, ανακοινώνεται το ετήσιο πρόγραμμα λειτουργίας του Ιστορικού και Εθνογραφικού Μουσείου Δολιανών «Το Ταμπούρι του Νικηταρά», στα Άνω Δολιανά.

Το Μουσείο θα λειτουργεί όλο το χρόνο κάθε Σάββατο και Κυριακή, ώρες 10:00 – 13:00.

Για προγραμματισμένες εκδρομές και επισκέψεις, εργάσιμες ημέρες και ώρες, θα πρέπει οι εκάστοτε φορείς και ενδιαφερόμενοι, να επικοινωνούν τουλάχιστον δύο ημέρες νωρίτερα στα τηλέφωνα: 2755360100 – 102 (Γραφείο Δημάρχου – Αρμόδια Υπάλληλος: 
Βίκη Μποβολανέα).

Το 37ο Rally Sprint στα Τρίκαλα Κορινθίας


Η Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου Κορινθίας   διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 18 & 19  ΙΟΥΝΙΟΥ  2016 το 37ο   RALLY SPRINT (XΩΜΑΤΙΝΟ) που προσμετρά στο ΚΥΠΕΛΛΟ ΧΩΜΑΤΙΝΩΝ ΡΑΛΙ 2016. Σύμφωνα με το αγωνιστικό πρόγραμμα της ΟΜΑΕ, είναι ο 2ος από τους  αγώνες του θεσμού.

Το Δ.Σ της Λέσχης και  η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε ο αγώνας να μεταφερθεί  στην Δυτική Κορινθία και πιο συγκεκριμένα στα πανέμορφα Τρίκαλα Κορινθίας (Ζήρεια) και στην ακροπολική ειδική διαδρομή Ζήρεια.

Την  πρόταση της Αγωνιστικής Αγωνιστικής Λέσχης Κορινθίας αγκάλιασαν αμέσως  ο Δήμος Ξυλόκαστρου –Ευρωστίνης και όλοι οι φορείς της περιοχής, όπως άλλωστε έγινε και το 2011 που φιλοξενήθηκε και πάλι ο αγώνας στα Τρίκαλα.

Όλοι μαζί ετοιμάζουμε  ένα ξεχωριστό καλοκαιρινό – αγωνιστικό Σαββατοκύριακο με πολλές εκπλήξεις.



Εθελοντική αιμοδοσία στη Νέα Τίρυνθα


Την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016 ο Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Τίρυνθας, σε συνεργασία με το τμήμα αιμοληψίας του Γ.Ν. Άργους, διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία!!!

Ώρα: 17:00- 20:00 στην αίθουσα του Μορφωτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Τίρυνθας (κάτω από το πρώην Δημαρχείο)

Η συμμετοχή σας είναι απαραίτητη!

Συναυλία για την Ασπασία στο Αρχαίο Θέατρο Άργους


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Καποδιστριακού σχολείου Άργους με τη στήριξη των δημοτικών σχολείων του Δήμου Άργους – Μυκηνών και σε συνεργασία με το Δήμο Άργους – Μυκηνών και την εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος διοργανώνουν φιλανθρωπική Συναυλία με το συγκρότημα «ΠΟΛΙΣ» το Σάββατο 4 Μαϊου 2016 στο Αρχαίο Θέατρο Άργους και ώρα 21:00 για την Ασπασία μας.

Ευχαριστούμε θερμά: το Δήμο Άργους Μυκηνών, τον κ. Δημήτρη Καμπόσο και τον κ. Δημήτρη Κρίγγο, τον κ. Νίκο Δελή για την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας αυτής, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και την κα Άλκηστη Παπαδημητρίου, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων όλων των δημοτικών σχολείων Άργους (G7), την ΑΕΠΙ, τους χορηγούς: Ξενοδοχεία “Μορφέας”, “Παλλάδιον” και “Μυκήναι”, τα εστιατόρια “Γραμμές”, “Σπηλιά” και “Placebo”, τα τυπογραφεία “n-typo”, “Δεδεβέσης”, “fotoexelixi” και “Spyrakis”, τον Βασίλη και τη Βίκυ Μαρκάκη για τα ηχητικά μηχανήματα και το καφέ “ΑΨΕΝΤΙ”.

Τέλος, ευχαριστούμε την Ελληνική ομάδα διάσωσης (παράρτημα Αργολίδας) για την υγειονομική κάλυψη στο χώρο της συναυλίας, τα σημεία προπώλησης, βιβλιοπωλείο «Δουλτσίνος» και πρατήριο άρτου «Καραμπατής» και φυσικά το μουσικό σύνολο “ΠΟΛΙΣ” που θα πραγματοποιήσει τη συναυλία δωρεάν.

       Η Πρόεδρος                                         Η Γραμματέας

   Μαρίνα Δεσίλλα                                  Ευδοκία Τσαγκαρέλη


ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Νομού Κορινθίας σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας
την ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, που θα πραγματοποιηθεί ΣΗΜΕΡΑ Κυριακή 22 Μαΐου στις 10,30 το πρωί στο Μητροπολιτικό Ναό Αποστόλου Παύλου.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της ημέρας αυτής
θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα:

α) Επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου.

β) Μετά το τέλος της δοξολογίας θα ακολουθήσει ομιλία από την κα Eλίνα Μυστακίδη.

γ) Με το τέλος της ομιλίας θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μαυσωλείο των Ηρώων.

δ) Στο τέλος της εκδήλωσης θα προσφερθούν στους παρευρισκόμενους κόλλυβα, ποντιακά εδέσματα, αναψυκτικά, κρασί, καφές.

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Ιωσηφίδης 

ΤΟ Ι.Λ.Μ.Ε. ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΕ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ


Κάθε χρόνο από το 1977, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων εορτάζεται στις 18 Μαΐου. Τα Μουσεία σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν εκδηλώσεις και πραγματοποιούν δημιουργικές δραστηριότητες σχετικές με το ετήσιο θέμα.

Το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) είχε τίτλο «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Το Ι.Λ.Μ.Ε. στο πλαίσιο του διεθνούς θέματος πραγματοποίησε την Τετάρτη 18-5-2016 εκδήλωση κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της οποίας παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της νεκρόπολης της Ερμιόνης, τα οποία ανακαλύφθηκαν τυχαία κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για τη θεμελίωση του Γυμνασίου-Λυκείου Ερμιόνης (1991-1994) και τα οποία εκτίθενται σήμερα σε ειδική πτέρυγα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου.

Παρουσιάστηκαν τα εντυπωσιακά ευρήματα της νεκρόπολης όπως μελανόμορφες λήκυθοι, σκύφοι με μυθολογικές παραστάσεις, το εντυπωσιακό κάτοπτρο με βάση την αρχαϊκή κόρη, το κράνος πολεμιστή κορινθιακού τύπου, όλα ευρήματα της κλασικής περιόδου αλλά και μεταγενέστερα ευρήματα, της εποχής των Ελληνιστικών χρόνων όπως ιματιοφόρες γυναίκες, γυάλινες φιάλες και πλήθος άλλων κτερισμάτων.

Οι εικόνες που παρουσιάστηκαν ελήφθησαν με το φωτογραφικό φακό της Ρίνας Λουμουσιώτη, οι λεζάντες των εικόνων ήταν έργο της Ήρας Φραγκούλη ενώ η μουσική που συνόδευε τις εικόνες ήταν επιλογή του Πέτρου Λακούτση. Η παρουσίαση και ο σχολιασμός των αρχαιολογικών ευρημάτων έγινε από την Πρόεδρο του Ι.Λ.Μ.Ε.



Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ακούστηκαν τραγούδια νεοελλήνων συνθετών, που απέδωσαν θαυμάσια με το ξεχωριστό προσωπικό τους ύφος, συνοδεία κιθάρας, οι παρακάτω ερασιτέχνες μουσικοί: Δαπόντες Βασίλης, Καραμπάσης Πασχάλης, Κουτούβαλης Ζαχαρίας, Σκούρτης Γιάννης και Τουτουτζής Χρήστος.


Η πραγματικά ξεχωριστή βραδιά έκλεισε στην μεγάλη βεράντα του Μουσείου με ένα ποτήρι τοπικό κρασί και εδέσματα, που ήταν προσφορά της Ελένης Τράκη και της Χρύσας Τσίρνα.

Το Ι.Λ.Μ.Ε. ευχαριστεί θερμά όλους, όσοι βοήθησαν για να γίνει αυτή η όμορφη εκδήλωση.


Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε.

Τίνα Αντωνοπούλου

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Ο επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση η καστανή αρκούδα, η μεσογειακή φώκια, η χελώνα καρέτα - καρέτα, η αγριόγατα, ο γυπαετός, η πέστροφα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται ο λύκος, το τσακάλι, ο ασβός, το ζαρκάδι και το ελάφι.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr