6.8.16

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ : Νίκη με μεγάλη ανατροπή για την Εθνική πόλο των ανδρών


Με τον Μανώλη Μυλωνάκη να σημειώνει το νικητήριο γκολ 38 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών έκανε μεγάλη ανατροπή στον εναρκτήριο αγώνα της στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο.

Πιο συγκεκριμένα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αν και βρέθηκε να χάνει με 7-4 από την Ιαπωνία, σοβαρεύτηκε και γύρισε το παιχνίδι, νικώντας εν τέλει με 8-7 τους Ασιάτες.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ : Απευθείας πρόκριση στον ημιτελικό για τις Νικολαΐδου και Ασουμανάκη


Tην τρίτη θέση κατέλαβαν η Κατερίνα Νικολαΐδου και η Σοφία Ασουμανάκη στο διπλό σκιφ γυναικών κατά την πρώτη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Oι δύο Ελληνίδες κωπηλάτριες και μεγάλη ελπίδα της Ελλάδας για ένα μετάλλιο ξεκίνησαν από την 1η διαδρομή της 3ης προκριματικής σειράς και εξασφάλισαν άμεσα την πρόκριση στις 12 καλύτερες βάρκες, χωρίς να χρειαστούν επαναληπτικό αγώνα, καταλαμβάνοντας την 3η θέση, πίσω από τη 2η Αυστραλία και την 1η Νέα Ζηλανδία. 

Σε επαναληπτικό θα διεκδικήσει την πρόκριση η 4η Τσεχία. Οι Ελληνίδες κωπηλάτριες θα αγωνιστούν ξανά την ερχόμενη Τρίτη, 9/8, με στόχο την πρόκριση στον τελικό.

Αναλυτικά οι χρόνοι:

1) Τζόε Στίβενσον - Ιβ ΜακΦάρλαν (Νέα Ζηλανδία) 7:14.31
2) Σάλι Κεχόε - Τζενεβιέβ Χόρτον (Αυστραλία) 7:13.34
3) Κατερίνα Νικολαΐδου - Σοφία Ασουμανάκη (Ελλάδα) 7:20.64
-----------------------------------------------------
4) Κρίστινα Φλεϊσνέροβα - Λένκα Αντόσοβα (Τσεχία) 7:35.85


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ : Προκρίθηκε η ελληνική τετράκωπος


Το εισιτήριο για τα ημιτελικά στην τετράκωπο της κωπηλασίας εξασφάλισε η ελληνική ομάδα που αποτελείται από τους Παναγιώτη Μαγδάνη, Στέφανο Ντούσκο, Γιάννη Πέτρου και Χρήστο Γιάνναρο,  καθώς ολοκλήρωσε την κούρσα στην τρίτη θέση.

Ο ημιτελικός στην τετράκωπο είναι προγραμματισμένος για την Τρίτη 9 Αυγούστου στις 17:00.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ : Εξαιρετική εμφάνιση από τον Πετρούνια που έκλεισε θέση για τον τελικό των κρίκων στην Ενόργανη Γυμναστική


Tις... άγριες διαθέσεις του έδειξε με το καλημέρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ο Λευτέρης Πετρούνιας.

Ο Έλληνας πρωταθλητής της ενόργανης, που στοχεύει στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους κρίκους, στην προσπάθειά του στα προκριματικά ήταν εξαιρετικός και συγκέντρωσε 15.833 βαθμούς.

Παρ' ότι ο προκριματικός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα αποτελέσματα θα οριστικοποιηθούν τη νύχτα, η πετυχημένη εμφάνιση του 26χρονου Έλληνα πρωταθλητή του δίνει μεγάλο προβάδισμα για πρόκριση στην τελική οκτάδα του οργάνου.

Ενδεικτικό της εξαιρετικής εμφάνισης του Πετρούνια αποτελεί το γεγονός πως «μάζεψε» 300 βαθμούς παραπάνω από τον δεύτερο, Βραζιλιάνο Αρτούρ Ζανέτι, ο οποίος το 2012 είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα


Ιερά Αγρυπνία στην ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ


Γίνεται γνωστό ότι επ’ευκαιρία της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ» Ναυπλίου τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, χοροστατούντος και λειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ.κ. Καλλινίκου.Η Ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 20:30 και θα τελειώσει περίπου την 1ην νυκτερινή, προς Τρίτη.

«Ραντεβού με τ’ άστρα» με τον ΕΟΣ Τρίπολης!


Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης, σας προσκαλεί σε ένα ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΑ ΑΣΤΡΑ, στο Ορειβατικό Καταφύγιο «Πάνος Αλεξόπουλος» του συλλόγου, στην Οστρακίνα, τη Δευτέρα στις 8 Αυγούστου 2016.

Έναρξη εκδήλωσης 9.30 μ.μ.

Η προσέλευση μπορεί να γίνει από το απόγευμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα παρατηρήσουμε τον ουρανό και θα ενημερωθούμε για τα ουράνια σώματα.

Στην εκδήλωση θα ενημερωθούμε από μέλη του Συλλόγου Αστροφυσικής Ασέας (θα έχουν μαζί και τα τηλεσκόπια τους) και από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου που πραγματοποιούν έρευνα!

Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας τα μπουφάν σας. Αν πάλι πάρετε μαζί και όργανα μουσικής, ακόμα καλύτερα!!!

Εικόνες από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο


























ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Ποδηλατοπορεία και ξενάγηση στο Αμύκλαιο


Τη Δευτέρα 8 Αυγούστου και ώρα 18.30′, η ποδηλατοπαρέα της ομάδας 3Π συγκεντρώνεται στην κεντρική πλατεία Σπάρτης για ποδηλατοπορεία στο Αμύκλαιο, όπου και θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο από τον αρχαιολόγο κ. Σταύρο Βλίζο.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για κάθε ενήλικα και παιδιά άνω των 15 ετών (εκείνα κάτω των 15 χρειάζονται τη συνοδεία ενήλικα).


ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μίλτος Πασχαλίδης στην Κόρινθο


Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μίλτος Πασχαλίδης έπαιξαν µαζί 2 χρόνια πριν στο θεάτρο Badminton, όταν η Εστουδιαντίνα γιόρτασε τα 15 της χρόνια.

Σχεδόν ένα µήνα µετά, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο Γιώργος Νταλάρας παρουσίασε ένα αφιέρωµα στον Μίκη Θεοδωράκη, µε ποιήµατα των µεγάλων Ελλήνων ποιητών µελοποιηµένα από τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη. Ο Μίλτος συµµετείχε σ’ αυτές τις δύο συναυλίες, οι οποίες αποτυπώθηκαν και κυκλοφορούν σε δίσκο, σε µια σύγχρονη προσέγγιση τραγουδιών που για πολλές δεκαετίες ένωσαν τις ψυχές των ανθρώπων σ’ ένα µύθο κοινό.

Η υπόσχεση που δόθηκε τότε για µια σειρά κοινών συναυλιών,
πραγµατοποιείται τώρα στη σκηνή. Οι δυο τους, εκτός από τραγούδια της δισκογραφίας τους, θα ερµηνεύσουν και άλλα αγαπηµένα τους, που αναδεικνύουν την αξία του λόγου και της µουσικής και µε τα θέµατά τους περιγράφουν µικρές ιστορίες καθηµερινών ανθρώπων.

Τραγούδια όµορφα, µε φως και χρώµατα κάθε εποχής, που καταφέρνουν όχι µόνο να φέρνουν χαρά και συγκίνηση, αλλά γίνονται για τους ακροατές έκφραση και πηγή από όπου αντλούν µυστική δύναµη. Τραγούδια που ζουν καθηµερινά στο δρόµο µαζί τους και τους συντροφεύουν στα καλά και στα δύσκολα.

Σηµαντικότατος είναι ο ρόλος της Εστουδιαντίνας υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, µιας σπουδαίας πλατιάς ορχήστρας µε συµµετοχή σε σπουδαία φεστιβάλ, η οποία, µε παραγωγό τις περισσότερες φορές τον Γιώργο Νταλάρα, έχει µια σηµαντικότατη παρουσία µε τα τραγούδια, τα ορχηστρικά αλλά και τις σύγχρονες συνθέσεις του Ανδρέα Κατσιγιάννη, στη δισκογραφία.

Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μίλτος Πασχαλίδης σε µια σειρά συναυλιών µαζί µε την Εστουδιαντίνα και µια νέα κοπέλα µε συγκλονιστική φωνή, την Πέλα Νικολαΐδου, την οποία ο Γιώργος Νταλάρας παρουσιάζει στους θεατές της παράστασης.

Την ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ απαρτίζουν εξαίρετοι σολίστες µουσικοί, ο καθένας µε τη δική του σοβαρή και στιβαρή παρουσία στο χώρο:

Νίκος Μέρµηγκας (λαούτο, λάφτα, µπουζούκι),

Γιώργος Μάτσικας (µπουζούκι, κιθάρα),

Απόστολος Βαλαρούτσος (κιθάρα), 


Κώστας Κωνσταντίνου (κοντραµπάσο),

Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), 

Μάνος Γρυσµπολάκης (ακορντεόν),

Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (πνευστά), 

Κώστας Μερετάκης (κρουστά),

Γιώργος Παπαχριστούδης (πιάνο).

Μουσική διεύθυνση Ανδρέας Κατσιγιάννης (σαντούρι, λαούτο).

Μαζί τους ο λυράρης Πάρις Περυσινάκης.

Ηχοληψία: Αντώνης Ζαχόπουλος, Παντελής Γιατζιτζόγλου

Φωτισµοί: Γιάννης Μανιατάκος

Διοργάνωση: ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ
Δημοτικό Στάδιο Κορίνθου
Σήμερα Σάββατο, 6 Αυγούστου στις 9:30 μ.μ.


ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: ΟΠΤΙΚΑ OJO-MARE WEST , ΚΑΦΕ "THE CUPPERS", ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ , ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ "YOU"

ΚΙΑΤΟ: ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ "VITHOS", ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ "MASTER BET", ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ "YOU"

ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ:ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ , MINI SOCCER "ARENA FC"

ΒΕΛΟ: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΤΟ ΡΟΔΙ",ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΒΕΛΟΥ (γραφείο 4)

ΔΙΜΗΝΙΟ-ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ "MASTER BET"

ΒΡΑΧΑΤΙ: ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ-ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ "SOCIALISTA", ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ "ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΑΛΑΤΙ"

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΜΠΙΤΣΑΚΟΥ"

ΝΕΜΕΑ: ΑΘΛΟΧΩΡΟΣ "SOCCER PARK"

Τιµές εισιτηρίων:

Προπώληση-Φοιτητικό - Ανέργων 10€

Ταµείο 12€

Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:30

Ομαδική έκθεση "Η περίπτωση Καποδίστρια" στην Δημοτική Πινακοθήκη Ναυπλίου


Σήμερα Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 στις 20.00 εγκαινιάζεται στην Αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Ναυπλίου στο Βουλευτικό η ομαδική εικαστική έκθεση «Η περίπτωση Καποδίστρια» σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού. 

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος του Fistiki Fest 2015 (29 Αυγούστου - 14 Σεπτεμβρίου 2015) στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας και αποτελεί ένα μικρό αφιέρωμα στο έργο , τους τόπους, τα γεγονότα και τις συναντήσεις στη ζωή του σπουδαίου Έλληνα πολιτικούΙωάννη Καποδίστρια. Στη δεύτερη αυτή παρουσίασή της φιλοξενείται στο ιστορικό κτήριο του Βουλευτικού σε διοργάνωση του Δήμου Ναυπλιέων και του Ναυπλιακού Ιδρύματος Ιωάννης Καποδίστριας έως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016.

Στη συνέχεια η έκθεση θα μεταφερθεί τον Οκτώβριο στην Αθήνα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Ο Κόμης Ιωάννης Καποδίστριας (Κέρκυρα, 10 Φεβρουαρίου 1776 - Ναύπλιο 9 Οκτωβρίου 1831), Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός, διετέλεσε πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο και ενώ τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων, ενώ νωρίτερα υπήρξε υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια με πολιτική παράδοση για αυτό και αναμείχθηκε με την πολιτική ήδη από το 1803, οπότε και διορίστηκε γραμματέας της επικράτειας της Ιονίου Πολιτείας. 

Με την κατάληψη των Επτανήσων από τους Γάλλους αποσύρθηκε και εντάχθηκε στη ρωσική διπλωματική υπηρεσία. Εκεί ανέλαβε σημαντικές θέσεις καταφέρνοντας να αναδειχθεί σε υπουργό εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1815 έως το 1822, οπότε και υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω της επανάστασης του 1821. Στις 14 Απριλίου 1827 η Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας τον επέλεξε πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, θέση από την οποία ήρθε σε τριβή με τους τοπικούς αξιωματούχους με αποτέλεσμα τη δολοφονία του στις 9 Οκτωβρίου 1831 στο Ναύπλιο από τον αδελφό και τον γιο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, σε αντίποινα της φυλάκισης του τελευταίου. 

Η οικονομική κρίση και η απόρριψη των αγγλικών και γαλλικών οικονομικών προτάσεων εκ μέρους του, οδήγησαν τις δύο τελευταίες «προστάτιδες δυνάμεις» να οργανώσουν τη δολοφονία του ρωσόφιλου Καποδίστρια, χρησιμοποιώντας τους Υδραίους και τους Μανιάτες. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα έγγραφα του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, παραμένουν μέχρι σήμερα απόρρητα, διάρκεια που είναι ασυνήθιστα μεγάλη. Ως κυβερνήτης της Ελλάδας προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της κρατικής μηχανής, καθώς και για τη θέσπιση του νομικού πλαισίου της πολιτείας, απαραίτητου για την εγκαθίδρυση της τάξης. Επίσης, αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις υπό ενιαία διοίκηση. 

Στην Αίγινα, τα περισσότερα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτήρια του νησιού, όπως το Ορφανοτροφείο (πρώην φυλακές της Αίγινας), που ακόμη αισιοδοξούμε να μετατρέψουμε σε σημαντικό κέντρο πολιτισμού στο πλαίσιο ενός έργου που μένει ημιτελές, το Κυβερνείο και το Εϋνάρδειο (πρώτο αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού), συνδέονται με εκείνον. Το στασίδι του στον μητροπολιτικό ναό του νησιού, παραμένει επίσης εκεί, ως ένας ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης.

Στην εικαστική περιήγηση στη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια συμμετέχουν διακεκριμένοι αλλά και νέοι εικαστικοί, ζωγράφοι και γλύπτες. Μέσα από την έκθεση αναδεικνύονται, εκτός από το πορτραίτο του ίδιου του Καποδίστρια, άνθρωποι που συνάντησε, τόποι που διέσχισε καθώς και τα κτίρια που σφραγίστηκαν από την προσωπικότητά του, με έμφαση την Αίγινα καταρχήν αλλά και το Ναύπλιο και την Κέρκυρα (τόποι όπου υπάρχουν πολλά κτίρια που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν εξαιτίας του, αλλά αυτή τη στιγμή καταρρέουν γιατί συνεχίζουμε να μη θυμόμαστε την ιστορία του τόπου μας). Στο προσεχές διάστημα η έκθεση θα μεταφερθεί με επιπλέον συμμετοχές καλλιτεχνών στην Αθήνα και το Ναύπλιο.

Συμμετέχουν:

Όλγα Αλεξοπούλου, Κώστας Ανανίδας, Νεκτάριος Αποσπόρης, Άννα Αχιλλέως, Αλέξης Βερούκας, Ειρήνη Βογιατζή, Μάριος Βουτσινάς , Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Ανδρέας Γεωργιάδης , Γιάννης Δέδες, Δικαία Δεσποτάκη, Φραγκίσκος Δουκάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Βούλα Καραμπατζάκη, Εύα Κουτσούκου, Δημήτρης Κρέτσης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μιχάλης Μαδένης, Νεκτάριος Μαμάης, Παναγιώτης Μαρίνης, Αλίνα Μάτσα, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Παναγιώτης Πασάντας, Βασίλης Πέρρος, Μιλτιάδης Πεταλάς, Στέλιος Πετρουλάκης, Βασιλική Σαγκιώτη, Γιώργος Σαλταφέρος, Δημήτρης Σαρασίτης, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Αντώνης Στάβερης, Μαρίνα Στελλάτου, Γιώργος Ταξίδης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Κατερίνα Τσεμπελή, Πάβλος Χαμπίδης & Αθηνά Χατζή

Παρουσιάζεται επίσης η προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια από τον Γιάννη Παππά, μια ευγενική παραχώρηση του Αλέκου Παππά από το Μουσείο Γιάννη Παππά (παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη).


ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

Η Ισμήνη Μπάρακλη σε Άστρος και Τολό - Παρουσίαση του νέου της βιβλίου στις 6 και στις 12 Αυγούστου


Το BLE και οι Εκδόσεις «Ψυχογιός» διοργανώνουν σήμερα Σάββατο 6 Αυγούστου μια συνάντηση με τη συγγραφέα Ισμήνη Χ. Μπάρακλη, με αφορμή την έκδοση του νέου της βιβλίου, «Το Μυστικό της Πεταλούδας», στον πολυχώρο BLE (Ζαφειροπούλου 34 & Σπετσών, Παράλιο Άστρος). 

Επίσης η παρουσίαση θα γίνει και την Παρασκευή 12 Αυγούστου στον πολυχώρο BLE (Σέκερη 35, Τολό, τηλ.: 27520 58010).

«Η επιστροφή της γηραιάς κυρίας» στο Καλολίμανο Ξηροπήγαδου


Ένα Γερμανικό έργο στο Θέατρο ενός Γερμανού φιλέλληνα

Σήμερα, Σάββατο  6 Αυγούστου, ώρα 21.15  

Αγαθή τύχη οδηγεί τα βήματα της «Γηραιάς κυρίας» του Θεατρικού Εργαστηρίου Άστρους: Μετά τις δύο θριαμβευτικές βραδιές στο κατάμεστο Ίδρυμα Ζαφείρη, που εξακολουθούν να συζητούνται  από τους εντυπωσιασμένους πολίτες της περιοχής, μετά τη διθυραμβική κριτική της Εύης Προύσαλη σε αθηναϊκή εφημερίδα, η γηραιά κυρία αρχίζει να ξετυλίγει τα βήματά της δίνοντας την πρώτη της εκτός έδρας υπαίθρια παράσταση στο πανέμορφο Θέατρο του φιλέλληνα Τόμας Μπεκ στο Καλολίμανο Ξηροπήγαδου.

Ο Τόμας Μπεκ και η σύζυγός του Σίλβια Μπεκ, δύο άνθρωποι εξαιρετικής κουλτούρας, παρακολούθησαν την παράσταση στο Ζαφείρειο, προσκεκλημένοι από το Θ.Ε.Α. και, όπως δήλωσαν, καθηλώθηκαν  από το υψηλό της επίπεδο. Ιδιαίτερο ενθουσιασμό μάλιστα τους προκάλεσαν οι σκηνές του φινάλε (που διαφέρει από εκείνο του Ντύρενματ), το οποίο και χαρακτήρισαν ως «ένα φινάλε ανοιχτό στη ζωή και στην ελευθερία, ένα φινάλε, που μόνο οι Έλληνες ξέρουν να το ζήσουν».

Σημειωτέον, ότι η «Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» θα είναι το πρώτο θεατρικό έργο που θα φιλοξενήσει στους κόλπους του το «Θέατρο Καλολίμανο», το οποίο, ως γνωστόν,  μέχρι σήμερα  καλύπτει στο καλοκαιρινό του φεστιβάλ μόνο  μουσικά γεγονότα ποιότητας. Η παραγωγή θα είναι του Θεατρικού Εργαστηρίου Άστρους. Το ζεύγος Μπεκ θα φιλοξενήσει την παράσταση αφιλοκερδώς. Το Θ.Ε.Α. τους ευχαριστεί γι` αυτό.

ΤΟ ΕΡΓΟ



Η θρυλική μαύρη κωμωδία «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του μεγάλου Ελβετού συγγραφέα Φρίντριχ Ντύρενματ, γραμμένη το 1956, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένα θεατρικό, κινηματογραφικό και τηλεοπτικό best seller:  Εκατοντάδες σκηνικές παρουσιάσεις ανά τον κόσμο, έξη κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες από το 1959 ως το 2008 που καλύπτουν το φάσμα από το γερμανόφωνο χώρο ως τη Ρωσία και τη Σενεγάλη, μια παραγωγή ως μιούζικαλ και μία ως όπερα σε μουσική του συνθέτη Φον Άινεμ στην Όπερα της Βιέννης το 1971. Η διασημότερη κινηματογραφική του εκδοχή είναι εκείνη του 1963 με τον Άντονυ Κουήν και την Ίγκριντ Μπέργκμαν. Στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά το 1961 από τον Αλέξη Μινωτή και την Κατίνα Παξινού στο Εθνικό Θέατρο.

Το Θ.Ε.Α.  παρουσιάζει το έργο σε νέο, εκσυγχρονισμένο κείμενο, βασισμένο στη νέα μετάφραση- διασκευή από τα γερμανικά  του Κώστα Ν. Φαρμασώνη.

«Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη της Ευρώπης που λέγεται Γκύλλεν και βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική κρίση. Η γηραιά κυρία δεν είναι άλλη από μια παλιά συμπολίτισσα, που ταπεινώθηκε στα νιάτα της από τον τότε νεαρό εραστή της και αναγκάστηκε να γίνει πόρνη. Τώρα, μετά από χρόνια ξενιτειάς, έρχεται, ως μεγιστάνας του πλούτου και βάζει μπρος τη μηχανή της δράσης:  Προσφέρει στους πτωχευμένους πατριώτες της, οικονομική ανάπτυξη, υπό τον όρο ότι θα «τιμωρήσουν» τον παλιό της εραστή, που εξακολουθεί να ζει στο Γκύλλεν…

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ


«Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» είναι σαν μια παραβολή του Ευαγγελίου, όπως λέμε «του ασώτου», ή ακόμα καλύτερα «του τελώνη και του φαρισαίου»… Μόνο που είναι χτισμένη με τα υλικά της γερμανικής διαλεκτικής, έτσι όπως την τελειοποίησε  ο Μπρεχτ.

Επειδή όμως είναι παραβολή, είναι ένα έργο συμπαντικό: Το κεντρικό διακύβευμα  είναι η αξία μιας ανθρώπινης ζωής απέναντι στην ευημερία της ομάδας.

Με ένα απλό, αλλά ιδιοφυές,  εύρημα ο συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να ξετυλίξει κωμικοτραγικά  τους μηχανισμούς  της καταναλωτικής τρέλας, της αλόγιστης πίστωσης, του κυνικού αμοραλισμού, της διπρόσωπης ηθικής και της μαζικής ψυχολογίας.

Με απλές καθημερινές σκηνές δημιουργεί  παραδείγματα ανθρώπινης ανευθυνότητας και στρουθοκαμηλισμού τόσο απρόβλεπτα, αλλά και τόσο κοινά, που εγγίζουν τα όρια ενός επιτυχημένου ανεκδότου.

Ο Ντύρενματ είναι γιος προτεστάντη ιερέα και εγγονός πολιτικού- και έχει την ευκαιρία με την μοναδική  του ευφυϊα, να παρακολουθεί από μικρός την  αλλοίωση των ελληνοχριστιανικών ιδανικών στην υπαρκτή ζωή.

Και με την «Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» στο Γκύλλεν,  καταγγέλλει προφητικά μιαν υποκριτική Ευρώπη, που, από τη μια διακηρύσσει καταστατικά τις αρχές της δημοκρατίας και της χριστιανικής αγάπης, κι από την άλλη επιχειρηματολογεί φαρισαϊκά για να συμπράξει  αμαχητί στον σιδερένιο μηχανισμό ενός ανταποδοτικού εγκλήματος.

Το έργο μοιάζει σαν μια παρτίδα σκάκι, που το παίζει ο Θεός με το Διάβολο: Τα πιόνια προσεύχονται  στο Θεό, αλλά είναι έτοιμα να πάνε με το Διάβολο…

Και ο μέγας σκακιστής Ντύρενματ παρακολουθεί με αγωνία…


Κώστας Ν. Φαρμασώνης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή-Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Κώστας Ν. Φαρμασώνης

Κοστούμια – Σκηνικά αντικείμενα: Τζωρτζίνα Κωστοπούλου

Μουσική επιμέλεια: Κώστας Ν. Φαρμασώνης

Χορογραφία tango: Μανώλης Γύφτος

Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Κουτρουμπής

Φωτισμοί-Ηχητικά: Θεόδωρος Ν. Μπίσιας

Φωτογράφιση: Φώτης Δαλιάνης

ΠΑΙΖΟΥΝ (με σειρά εμφάνισης)

Διονυσία Κρεμύδα,  Ανθούλα Πουλημένου, Ελένη Μπουτσικάκη, Αγγελική Γκουβούση,  Λένα Σιμωνετάτου- Χρυσογένη,  Έφη Μίγγα,  Ραφαηλία Γύφτου,  Μαρία Μπουτσικάκη,  Αντρέας Σμάρδας, Μαρία Κρεμμύδα- Σκαρμούτσου, Τάσος Κωνσταντούρος,  Θοδωρής Διαμαντόγιαννης,  Μοίρα Μπούζιου,  Αγγελική Φούφα-Παινέση, Δημήτρης Κουτρουμπής,  Χρύσα Λυκούρεση,  Γιώργος Καβάσαλης,  Χριστίνα  Τσιούλου,  Σταυρούλα Περεντέ,  Γεωργία Αλουπογιάννη-Φούφα,  Πέτρος  Ψυχογιός, 

και οι μικρές: Καλλιάνθη Καρρά και Γεωργία Ψυχογιού

Χορηγός: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνδιοργανωτής: Δήμος Βόρειας Κυνουρίας

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ: Σάββατο, 6 Αυγούστου, ώρα 21:15

ΤΟΠΟΣ:  Θέατρο Καλολίμανο- Ξηροπήγαδο

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΕΛΤΙΩΝ ΕΙΣΟΔΟΥ: Κατάστημα Λένας Χρυσογένη: 27550 22206

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 6944915394-6974332585

Ημερίδα στο Ροεινό για τα καρδιαγγειακά νοσήματα


Το Δ.Σ του Συλλόγου Ροεινιωτών «Ο Άγιος Γεώργιος» και το Ελληνικό Κολλέγιο Θεραπείας της Αθηροσκλήρωσης, διοργανώνουν ιατρική ημερίδα στο Ροεινό με θέμα: «Παράγοντες κινδύνου και καρδιαγγειακά νοσήματα», σήμερα Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 και ώρα 7:00 μ.μ. 

Η εκδήλωση θα διενεργηθεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας. 

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ 
Πρόεδροι: Γεώργιος Καζιάνης, Πέτρος Καλογερόπουλος 19:00 – 19:05

ΕΝΑΡΞΗ Ελένη Καρούντζου, Πρόεδρος Συλλόγου Ροεινιωτών Αρκαδίας Γενοβέφα Κολοβού, Πρόεδρος ΕΚΘΑ 19:05 – 19:10

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης
Ο Δήμαρχος Τριπόλεως Δημήτρης Παυλής
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας Βασίλης Ψυχογιός
19:10 – 19:15 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γεώργιος Καζιάνης, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής 19:15 – 19:30 

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ, ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Γεώργιος Καζιάνης 19:30 – 19:45

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ Κων/νος Ζαχαριάς 19:45 – 20:00

ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ Πέτρος Καλογερόπουλος 20:00 – 20:15

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ Χρήστος Δεδούσης 20:15 – 20:30

ΚΑΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ, ΚΑΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΚΑΙ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ Βασιλική Γιαννακοπούλου 20:30 – 20:45

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Γενοβέφα Κολοβού 20:45 – 21:00

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ Μαρία Κουτελού, Γεώργιος Καζιάνης, Πέτρος Καλογερόπουλος Ανδρέας Χατζής.

Θα διανεμηθεί δωρεάν το βιβλίο της κας Γ. Κολοβού με τίτλο: «Υψηλή Χοληστερόλη, Υψηλά Τριγλυκερίδια, Τι κάνω;»

ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ... Ο Λιθοξόος


Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας λιθοξόος που παραπονιόταν διαρκώς για τη ζωή του. Μια μέρα, πηγαίνοντας στο σπίτι ενός πλούσιου εμπόρου για να πουλήσει ένα αγαλματίδιο που είχε φτιάξει, παρατήρησε με ζήλεια τη χλιδή μέσα στην οποία ζούσε ο έμπορος και ελεεινολογώντας τον εαυτό του, ευχήθηκε να γίνει σαν αυτόν. Προς μεγάλη του έκπληξη, η ευχή του ως δια μαγείας εκπληρώθηκε κι ο άνθρωπός μας ευτυχισμένος, ζούσε μέσα στην πολυτέλεια, απολαμβάνοντας τα πλούτη και την εκτίμηση των συνανθρώπων του.
Σύντομα όμως διαπίστωσε πως υπήρχαν γύρω του άνθρωποι με περισσότερη δύναμη και επιρροή και αυτό τον έθλιβε. Κάθε φορά που γνώριζε λοιπόν κάποιον τέτοιον ευχόταν να ήταν ο ίδιος στη θέση του. Και η ευχή με τον ίδιο πάντα μαγικό τρόπο πραγματοποιούνταν. Όταν πια έπαψε να συναντά ανθρώπους πιο ισχυρούς από αυτόν, έστρεψε το βλέμμα του στον ουρανό για να ευχαριστήσει το Θεό. Ένας λαμπερός ήλιος στεκόταν ψηλά στον ουρανό σκορπίζοντας ζωή στον κόσμο. Τότε μια τρελή ιδέα καρφώθηκε στο μυαλό του και φώναξε με λαχτάρα: « Εύχομαι να ήμουν ο ήλιος!»
Αμέσως έγινε ο ήλιος, κι άρχισε να ταξιδεύει στον ουρανό λούζοντας με τις αχτίνες του τη γη.
Μα ξάφνου, ένα μεγάλο μαύρο σύννεφο πέρασε από μπροστά του, και τον έκρυψε από τα μάτια των ανθρώπων.
«Πόσο ισχυρό είναι αυτό το σύννεφο!» , μονολόγησε. «Μακάρι να ήμουν σύννεφο!»
Αμέσως μεταμορφώθηκε σε βαρύ, μαύρο σύννεφο μα σύντομα κατάλαβε ότι παρασυρόταν από μια μεγαλύτερη δύναμη, τον άνεμο.
«Πόσο ισχυρός είναι ο άνεμος! Μακάρι να ήμουν ο άνεμος!»
Αμέσως έγινε άνεμος, και φυσούσε μανιασμένα ξεριζώνοντας δέντρα και παρασύροντας τα πάντα στο διάβα του, ώσπου βρέθηκε μπροστά σε έναν θεόρατο βράχο, που δεν μετακινούνταν καθόλου, παρά την προσπάθειά του. Όταν πια κατάλαβε ότι ο βράχος ήταν πιο δυνατός από αυτόν ευχήθηκε να μεταμορφωθεί σε βράχο. Αμέσως έγινε ένας δυνατός, τεράστιος βράχος και ένιωσε την ευτυχία να τον πλημμυρίζει.
Έτσι όπως στεκόταν απολαμβάνοντας τη δύναμή του, άκουσε ένα μεταλλικό ήχο να έρχεται από χαμηλά και ένιωσε ένα δυνατό πόνο να διαπερνά το σώμα του.
«Τι μπορεί να είναι πιο ισχυρό από εμένα;», απόρησε.
Κοίταξε κάτω, και είδε έναν λιθοξόο…

Ξεκίνησε προετοιμασία ο Αργοναύτης (φωτογραφίες)






Αφιέρωμα στον Γιάννη Σκαρίμπα στην Πλάκα Δρεπάνου

Σήμερα Σάββατο 6 Αυγούστου 2016, στις 8 μ.μ.στην Πλάκα Δρεπάνου, γίνεται ένα αφιέρωμα στο Γιάννη Σκαρίμπα, που με την ανατρεπτική γραφή του τάραξε τα νερά στο χώρο της Λογοτεχνίας και ενόχλησε πολλούς με τις καυστικές του αλήθειες. 

Λάτρεψε τον Καραγκιόζη και έπαιζε κάθε βράδυ στο σπίτι του για τα παιδιά. Με το βιβλίο του "Το "21 και η αλήθεια" άλλαξε τον τρόπο που γράφεται και λέγεται η Ελληνική ιστορία και μας έμαθε να ψάχνουμε όλες τις πηγές και να κρίνουμε αντικειμενικά.

Θα παιχτούν δυο κωμικά μονόπρακτα "Ο Θείος μ' απ' τη Γκιώνα" και "Ο παρα.λίγος" σε σκηνοθεσία Βασίλη Τραϊφόρου.

Για τον Γιάννη Σκαρίμπα θα μιλήσει η Κατερίνα Παπανδριανού.


Γιόρτασαν την Μεταμόρφωση Του Σωτήρος στα Λευκάκια (φωτογραφίες)