11.10.16

"Βιώνοντας τα όρια της Ιατρικής Επιστήμης. Όταν τελειώνουν τα "λογικά" εργαλεία." - Ανοιχτή συζήτηση στο Άργος


Οι εκδόσεις Πληθώρα, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Τρύφωνα Αλεξόπουλου "Καταδικασμένοι να ζούμε μαζί " διοργανώνουν ανοιχτή συζήτηση την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού "Μέγας Αλέξανδρος" με θέμα "Βιώνοντας τα όρια της Ιατρικής Επιστήμης. Όταν τελειώνουν τα "λογικά" εργαλεία.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι:

-Δημοσθένης Δαββέτας - Καθηγητής L'Institut d' Etudes Superieures des Arts (IESA) και Universite Paris Sorbonne-Paris IV
-Τρύφων Αλεξόπουλος - Ιατρός-Συγγραφέας
-Γεώργιος Κόνδης - Κοινωνιολόγος

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Μιχάλης Κατσιμήτσης, Δρ. Φιλοσοφίας-Μεταφραστής.

Σαν σήμερα στη μουσική


1919: Ο Αμερικανός jazz ντράμερ Art Blakey (Arthur Blakey 1919-1990) γεννήθηκε στο Πίτσμπεργκ της Πενσυλβάνια. Είναι γνωστός και ως Abdullah Ibn Buhaina. Μαζί με τους Kenny Clarke και Max Roach δημιούργησαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε "bebop style of drumming". Ήταν ιδρυτής της θρυλικής μπάντας Art Blakey and the Jazz Messengers.

1946: Γεννιέται o Αμερικανός R&B/soul/rock τραγουδιστής, κιθαρίστας και τραγουδοποιός Daryl Hall (πραγματικό όνομα: Daryl Franklin Hohl) στο Pottstown της Πενσυλβάνια. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές της soul μουσικής της γενιά του. Είναι περισσότερο γνωστός ως τραγουδιστής του μουσικού σχήματος Hall & Oates. Για τις επιτυχίες που έκαναν από τα μέσα της δεκαετίες του '70 έως και σήμερα θεωρούνται το πιο επιτυχημένο μουσικό ντουέτο όλων των εποχών. Άλμπουμ που κυκλοφόρησαν όπως τα "Bigger Than Both of Us", "Voices",  "Private Eyes", "H2O", "Rock 'n Soul Part 1" και "Big Bam Boom" έγιναν έξι φορές πλατινένια σε πωλήσεις. Έχουν φτάσει σε υψηλές θέσεις στο Αμερικάνικο Billboard chart αλλά και σε διεθνή chart πολλά τραγούδια του Ηall όπως τα "She's Gone" (το έγραψε μαζί με τον John Oates), "Rich Girl", "Kiss On My List" (με την Janna Allen), "Private Eyes" (με τους Warren Pash, Sara και Janna Allen), "I Can't Go for That (No Can Do)" (με τους J.Oates & Sara Allen), "Say It Isn't So", "Maneater" (με τους J.Oates & Sara Allen), "Out of Touch" (με τον John Oates), "Everytime You Go Away" (με τον Paul Young στα φωνητικά), "Do It For Love" (με τον John Oates), "So Close" (με τους Jon Bon Jovi & Danny Kortchmar) και "Did It in a Minute" (με τις Sara & Janna Allen). Ως ερμηνευτής ο ίδιος έκανε μεγάλες επιτυχίες τραγούδια άλλων όπως τα "You've Lost That Loving Feeling" των Righteous Brothers (No. 12 στο U.S.Billboard το 1980) και "Family Man" του Mike Oldfield (No. 6 στις Η.Π.Α. το 1983). Το 2004 το όνομα του γράφτηκε στο Songwritter Hall of Fame.

1963: Η σορός της Γαλλίδας τραγουδίστριας Édith Piaf (Édith Giovanna Gassion 1915-1963) μεταφέρεται με απόλυτη μυστικότητα στο Παρίσι για να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο Père Lachaise και ανακοινώνεται επίσημα ο θάνατος της. Η Piaf απεβίωσε χτες από καρκίνο στο συκώτι σε ηλικία 47 ετών στην πόλη Γκρας της Αλπ Μαριτίμ της Γαλλίας.

1969: Για δεύτερη εβδομάδα στην κορυφή του Billboard 200 βρίσκονται οι Creedence Clearwater Revival με το άλμπουμ "Green River". Είναι το τρίτο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος και ηχογραφήθηκε από το Μάρτιος έως τον Ιούνιο του 1969 στα Wally Heider Studios του Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Bad Moon Rising", "Green River".



1971: Κυκλοφορεί στην Αμερική το single του John Lennon με τίτλο "Imagine". Το τραγούδι θα φτάσει μέχρι την τρίτη θέση του Billboard. Στη Μεγάλη Βρετανία σαν single θα κυκλοφορήσει πολύ αργότερα στις 24 Οκτωβρίου του 1975, όπου θα φτάσει στην κορυφή των charts. Το τραγούδι είναι μέρος του ομότιτλου άλμπουμ που κυκλοφόρησε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1971 στην Αμερική. Βρίσκεται στη λίστα του Rock and Roll Hall of Fame "The 500 Songs that Shaped Rock and Roll". Ο Lennon εμπνεύστηκε το τραγούδι από ένα ποίημα της γυναίκας του Yoko Ono για το βιβλίο της "Grapefruit".


ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ. "Η Αλληλεγγύη" : Η γνώση είναι δύναμη - Πρόληψη και Ενημέρωση για τον Καρκίνο του Μαστού


Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Φίλων Αργολίδας «Η Αλληλεγγύη» ξεκινά μια καμπάνια ενημέρωσης και κινητοποίησης για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου με τίτλο «Η γνώση είναι δύναμη!». Πρόκειται για μια σειρά από ανοιχτές ομιλίες και δράσεις σε μηνιαία βάση που θα αφορούν όχι μόνο ασθενείς αλλά και όποιον ενδιαφέρεται για τη σωματική και ψυχική του υγεία. 

“Κληρονομικότητα, στρες, συναισθηματική κατάσταση στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου”

Η πρώτη εκδήλωση σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει τίτλο “Κληρονομικότητα, στρες, συναισθηματική κατάσταση στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου” και θα γίνει το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 18:30 μ.μ στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού "Μέγας Αλέξανδρος", Αγ. Κωνσταντίνου 29 στο Άργος. 
Την εκδήλωση υποστηρίζουν το Εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Παλλάδιο Κέντρο Αποκατάστασης & Αποθεραπείας της Τρίπολης, η Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας και η Coco-mat.

Διακεκριμένοι επιστήμονες παρουσιάζουν στοιχεία από σύγχρονες έρευνες και επιστημονικές ανακαλύψεις σχετικά με την επιρροή της κληρονομικότητας, του στρες και της συναισθηματικής κατάστασης στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου. 

Ομιλητές θα είναι:
-Παρασκευή Αποστόλου, MSc., Μοριακή Βιολόγος από το Εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής - ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος θα παρουσιάσει το θέμα “Κληρονομικότητα & Καρκίνος”
-Μάριος Σεβρισαριανός, MPhil, Ψυχολόγος- Κλινικός Αναλυτής  qEEG, από το Παλλάδιο Κέντρο Αποκατάστασης θα αναφερθεί στο θέμα “Στρες & Kαρκίνος”
-Ελισάβετ Γεωργίου, MSc., Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Υπεύθυνη του Προγράμματος Ψυχολογικής Υποστήριξης & Ενδυνάμωσης ασθενών & φροντιστών του Συλλόγου “Η Αλληλεγγύη”, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα μιας επαναληπτικής έρευνας που έγινε στο σύλλογο μας σχετικά με τη «Συναισθηματικές επιπτώσεις του καρκίνου στους ασθενείς».

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της επίτιμης προέδρου κ. Χριστίνας Μπαρλιά.

«Πρόληψη και ενημέρωση για το καρκίνο του μαστού»

Η Γυναικολογική Κλινική του Γ. Νοσοκομείου Αργολίδας, Νοσηλευτική μονάδα Άργους και το Κέντρο μαστού Ν. Αλεξάνδρας σε συνεργασία με τον ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ. «Η Αλληλεγγύη» και την εταιρεία COCO-MAT διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Πρόληψη και ενημέρωση για το καρκίνο του μαστού», την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 10.45-14.00, στην αίθουσα Μέγας Αλέξανδρος, στο Άργος, με κύριο ομιλητή τον καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Κ.Δημητρακάκη.

Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Άργους-Μυκηνών και της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και για τις δύο εκδηλώσεις




Μια ιστορία για παχουλές σταχτοπούτες


Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου

Όλοι έλεγαν πως γεννήθηκα χοντρή, ένα υπερβολικά παχουλό μωρό που δυσκόλεψε τη μαμά του στη γέννα. Παρόλα αυτά ήμουν ένα χαριτωμένο μωρό.

Όλοι έλεγαν πως μεγαλώνοντας, θα έστρωνα. Καλύτερη απόδειξη του αντιθέτου από την πραγματικότητα, δεν υπήρξε.

Από τη στιγμή που θυμάμαι τον εαυτό μου, μία είναι η εικόνα του καθρέφτη. Χοντρή, χοντρή, απίστευτα χοντρή. Κι όλοι να λένε το γνωστό: «Θα μεγαλώσει και θα στρώσει». Ως ελπίδα, αποδείχτηκε μάταιη. Κι εγώ βαρέθηκα να κοιτάζομαι στον καθρέφτη. Η εικόνα μου κατάντησε αφόρητη. Καθώς έβλεπα τα φουσκωμένα μάγουλα, το διπλοσάγονο, την ολοστρόγγυλη κοιλιά με έπιανε απελπισία. Και δεν έφταναν όλα αυτά, παρά είχα και τα πόδια μου που, σε αντίθεση με το υπόλοιπο σώμα, αποτελούσαν, ως τραγική ειρωνεία, ένα κομψοτέχνημα. Τόσο τέλεια και καλοσχηματισμένα, έμοιαζαν εντελώς παράταιρα. Σαν αστείο κοτοπουλάκι, έτσι με έλεγαν στο δημοτικό. Δεν πολυκαταλάβαινα κιόλας τότε και δεν έδινα σημασία.

Καθώς μεγάλωναν οι τάξεις, ανάλογα αυξάνονταν και τα κιλά μου. Οι συμμαθητές μου αντιμετώπιζαν την κατάσταση με όλο και γλαφυρότερο πνεύμα. Το αστείο κοτοπουλάκι έγινε αστείο γουρουνάκι, ελεφαντάκι, χοντροβάρελο, ώσπου στα γυμνασιακά χρόνια εντρύφησα σε πιο μνημειώδεις χαρακτηρισμούς, όπως ογκόλιθος, μενίρ, μεγαθήριο.

Τότε άρχισε και το μεγάλο δράμα! Βλέπετε, είχα την τύχη ή την ατυχία -όπως το πάρει κανείς- να φοιτώ σε μικτή τάξη. Αγόρια και κορίτσια μαζί, παρεούλες, αστειάκια, χαβαλές. Κι εγώ η μόνιμη απόκληρη, ως ασθενής με μολυσματική νόσο.

Τότε ήταν που ξεκίνησα τις δίαιτες. Δίαιτες με μπανάνες, με μήλα, με πατάτες, δίαιτες υγρής διατροφής, δίαιτες εξπρές και δίαιτες διαρκείας. Αποτέλεσμα μηδέν. Πάχαινα και μόνο που άνοιγα το στόμα μου. Με τον αέρα! Έτρωγα αέρα κοπανιστό και η σκάλα στη ζυγαριά ανέβαινε.

Γράφτηκα σε γυμναστήριο. Ματαιοπονούσα! Με το που γύριζα στο σπίτι, αναπλήρωνα ό,τι θερμίδα είχα κάψει. Δοκίμασα χάπια αδυνατίσματος. Κόντεψα να αποδημήσω εις Κύριον, κιλά όμως δεν έχασα. Έβαλα μασαζοκορσέδες, ελαστικές βερμούδες, κιλότες, καλσόν, τρεις ζώνες τη μια πάνω στην άλλη. Το μοναδικό αποτέλεσμα ήταν να πάθω ψύξη από την εφίδρωση. Κατανάλωσα δεκαπέντε κιλά κρέμες αδυνατίσματος κάθε πιθανής υφής και απόχρωσης. Μηδέν, μηδέν, μηδέν!

Στο μεταξύ, οι συμμαθήτριές μου κέρδιζαν την εύνοια και προτίμηση των θελκτικότερων αρσενικών, ενώ εγώ βασανιζόμουν να λύσω το άλυτό μου πρόβλημα. Η μεγαλύτερη ειρωνεία ήταν που, ως κι ο χειρότερος σε εμφάνιση, δε γύριζε να με κοιτάξει. Λες κι ο κόσμος όλος είχε πλαστεί μόνο για αδύνατες ή κατ’ εξαίρεση, για ελάχιστα εύσωμες.

Είχα πέσει σε μαύρη κατάθλιψη. Κι όσο πλησίαζε ο καιρός για τη μεγάλη σχολική εκδρομή της τελευταίας τάξης του Λυκείου, εγώ είχα κρεμάσει μεσίστια σημαία. Αφού έλεγα να μην πάω! Τι θα έκανα πέντε ολόκληρες μέρες μαζί με όλους αυτούς; Τι γύρευα εγώ σε έναν κόσμο καλοφτιαγμένων και επιθυμητών σωμάτων; Ίσα-ίσα που όλοι θα είχαν την ευκαιρία να με κοροϊδέψουν και να συναγωνιστούν σε εξυπνάδες εις βάρος μου. Τι κόμπλεξ κατωτερότητας, τι μανιοκαταθλιπτικό σύνδρομο, θα μου πείτε. Καλά, ας ήσασταν στη θέση μου και τότε, θα βλέπαμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Στο τέλος, χωρίς κι εγώ να καταλάβω πώς, πήγα στην εκδρομή. Ακολουθούσα το σύνολο για να μη με πουν απόκληρη. Όχι πως γλίτωσα την καζούρα.

Κάποια στιγμή, βρεθήκαμε σε ένα κλαμπ της επαρχιακής πόλης όπου είχαμε καταλύσει. Εκείνο το βράδυ γινόταν ένα χάπενινγκ, όπως τον τελευταίο καιρό συνηθιζόταν, έτσι για να ταραχτεί λίγο το τέλμα της επαρχίας. Μοντέλα, ο Θεός να τα κάνει, παρέλασαν σε μια αυτοσχέδια πασαρέλα, φορώντας σύνολα ενός άγνωστου οίκου.

Τότε ήταν που μου μπήκε πρώτη φορά η διαβολική ιδέα. Τι παραπάνω είχαν όλες αυτές; Παραπάνω όχι, παρακάτω σίγουρα ναι: αρκετά κιλά, δεκάδες λιγότερα από εμένα. «Και λοιπόν;» ξανασκέφτηκα. Στον κόσμο υπάρχουν και εύσωμες, παχουλές, χοντρές. Δε θα έπρεπε να κυκλοφορούν ρούχα και γι αυτές; Και βέβαια! Ρούχα υπήρχαν, κανένας όμως δεν τα διαφήμιζε πάνω κάτω στις πίστες και στις πασαρέλες. Κανένας δεν είχε στηθεί μπροστά στην κάμερα ή τη φωτογραφική μηχανή για να τα προβάλει.

Κι αν το έκανα εγώ; Αν γινόμουν μοντέλο για παχουλές; Έπαιξα λίγο την ιδέα στο μυαλό μου και μετά χαμογέλασα πικρά. Ποιος θα καθόταν να ασχοληθεί; Όλοι θα με κορόιδευαν για μια ακόμα φορά. Παρά ταύτα, το σκεφτόμουν συνέχεια. Αν μπορούσα να το κάνω!

Με αυτό το όνειρο, η σχολική εκδρομή κακήν-κακώς, τελείωσε. Επιστρέψαμε στα θρανία και το πηγάδι των εξετάσεων κατάπιε τις φαντασιώσεις μου.

Μήνες μετά, στο πρώτο εξάμηνο της Φιλοσοφικής είχα βρει την ησυχία μου. Στο Πανεπιστήμιο, μέσα στο ανώνυμο πλήθος, κανένας δεν πρόσεχε την εμφάνισή μου. Εγώ πάλι, αφοσιώθηκα στις παραδόσεις και τα βιβλία της Σχολής. Ξέχασα εντελώς τη σχολική εκδρομή και τίποτα δε θα μου θύμιζε εκείνη τη βραδιά στο κλαμπ, αν δε συνέβαινε το απροσδόκητο.

Η μητέρα μου είχε μία φίλη κι αυτή η φίλη είχε μια βιοτεχνία γυναικείων ρούχων. Αυτό δεν το ήξερα. Το έμαθα εκείνο το απόγευμα που, γυρίζοντας από τη Σχολή, τις βρήκα να πίνουν τσάι και να κουβεντιάζουν παρέα.

«Αχ, θα σκάσω, Κλειώ μου», έλεγε η φίλη της μαμάς.

«Μην κάνεις έτσι βρε Καίτη μου», την παρηγορούσε η μαμά. «Αυτά έχει το εμπόριο. Τα πάνω του και τα κάτω του».

«Ναι, αλλά πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Θα μας φάει ο ανταγωνισμός. Βγήκε τώρα και η κουτσή Μαρία κι έκανε βιοτεχνία. Πάει, χάλασε και το ρούχο!»

«Θα έρθουν και καλύτεροι καιροί», αντιγύρισε η μαμά.

«Γι αυτό σκέφτηκα εσένα, Κλειώ μου! Δηλαδή, όχι ακριβώς εσένα, την Ερμιόνη σκέφτηκα».

Για να μη μπερδευτείτε, Ερμιόνη είναι η αφεντιά μου. Δε μου έφτανε η εμφάνισή μου, είχα οικονομήσει και το ανυπόφορο όνομα της γιαγιάς μου. Εμένα όμως τι με ήθελε; Ώρες είναι να έφταιγα και για την οικονομική κρίση της κυρίας Καίτης.

«Να», συνέχισε ασθμαίνουσα αυτή. «Σκέφτομαι να κάνω μια διαφήμιση. Κάπου το γυρίζω στο μυαλό μου, όμως κάτι δε μου πάει καλά στην παρουσίαση. Θυμήθηκα λοιπόν που η Ερμιόνη έγραφε πάντα καλές εκθέσεις. Ε, και τώρα που είναι στη Φιλοσοφική, κάτι θα ξέρει παραπάνω».

«Μπράβο μνημονικό η κυρία Καίτη μας!» σκέφτηκα κι αποφάσισα να κάνω αισθητή την παρουσία μου, όχι για κανέναν άλλο λόγο παρά για να της ξεκαθαρίσω πως ο Πλάτωνας κι ο Αριστοτέλης καμιά σχέση δεν είχαν με τις διαφημιστικές λεζάντες.

Εις μάτην! Μετά τα φιλιά, τις αγκαλιές και τα «πώς μεγάλωσες Ερμιονάκι μου», μπήκε στο ψητό.

«Δε ζητάω τίποτα υπερβολικό. Κάτι σπιρτόζικο θέλω, κάτι λιτό, αλλά εντυπωσιακό. Να δείξω πως τα ρούχα μου δεν είναι σαν τα άλλα».

Τίποτα δε ζητούσε η κυρία Καίτη μας. Μοναχά τον ουρανό με τ’ άστρα!

«Νομίζω πως θα ήταν προτιμότερο να απευθυνόσασταν σε κάποιον ειδικό», της είπα όσο πιο μελιστάλακτα μπορούσα.

«Εγώ δε θέλω ειδικό», επέμεινε στο τροπάριό της αυτή. «Ένα δικό μου άνθρωπο θέλω, να μπορώ να τον εμπιστευτώ. Αχ Ερμιονάκι μου, με το αζημίωτο», κατέληξε.

Με τα πολλά, υποσχέθηκα να περάσω από τη βιοτεχνία της. Όπερ και γέγονε! Κι εκεί, βρέθηκα προ εκπλήξεως. Η εν λόγω βιοτεχνία είχε μεταξύ άλλων και ρούχα για εύσωμες. Ρίχνοντας μια ματιά στα κομμάτια, αν και δεν είχα και μεγάλη ιδέα από αυτά, κατάλαβα πως τα ρούχα ήταν αξιόλογα, και σαν ποιότητα και σαν ράψιμο. Τους έλειπε όμως το κάτι που καμιά διαφήμιση δε θα αναπλήρωνε. Σε σχέση με αυτά που κυκλοφορούσαν στην αγορά, έμοιαζαν με παλαιολιθικά ευρήματα. Η κυρία Καίτη είχε μείνει πίσω τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Ένοιωσα κάτι να με γαργαλάει. Μέσα από τα άδυτα της μνήμης μου, ξεπήδησε η ανάμνηση της σχολικής εκδρομής, η πασαρέλα, τα μοντέλα, τα ρούχα για εύσωμες, οι παραπεταμένες χοντρές αυτού του κόσμου.

«Κυρία Καίτη μου! Με όλο το σεβασμό», ξεκίνησα και κοντοστάθηκα περιμένοντας.

Αυτή τσίμπησε.

«Πες μου, παιδί μου! Τι σκέφτηκες;»

«Χρειάζεστε ριζική ανανέωση. Εδώ βλέπω πως αναλώνεστε».

Το ρήμα την ξένισε. Αποφάσισα να γίνω σαφέστερη.

«Να! Ασχολείστε με τόσα πολλά πράγματα! Τα νούμερά σας, ας πούμε! Μέτρησα τουλάχιστον δέκα. Αν τα μειώνατε;» πρότεινα δειλά.

«Μα πώς, παιδί μου; Το γυναικείο σώμα ποικίλει. Τι να κάνω; Να κόψω τα νούμερά μου;»

«Όχι, κυρία Καίτη μου», πήρα φόρα εγώ και της σέρβιρα καρυκευμένη εκείνη την αραχνιασμένη μου τρέλα. «Όλοι ασχολούνται με τις αδύνατες. Όλοι τις λατρεύουν και συναγωνίζονται ποιος θα αναδείξει την πιο λεπτή μέση, τα κόκαλα που πετάνε, την πιο καλοφτιαγμένη περιφέρεια. Αν όμως, αν λέω, δείχνατε μια προτίμηση στις παχουλές;»

«Τι λες, παιδάκι μου!» απόρησε αυτή και κατσούφιασε.

Αποφάσισα να θολώσω τα νερά.

«Εσείς βγάζετε ωραία ρούχα. Γιατί να μην τολμήσετε; Γιατί να μην ταράξετε τον κόσμο; Γιατί να μη φέρετε την επανάσταση στη μόδα;»

«Δηλαδή;»

«Θα φτιάξετε μοντέρνα ρούχα μόνο για παχουλές. Αν περιοριστείτε σε δύο-τρία νούμερα και πειραματιστείτε σε πρωτοποριακά σχέδια, είμαι σίγουρη πως όλοι θα στραφούν σ’ εσάς».

«Βρε παιδάκι μου! Σαν να έχεις δίκιο. Τι απλό πράγμα και να μην το έχω σκεφτεί!»

Περιττό να σας πω ότι, από εκείνη τη στιγμή, εγώ και η κυρία Καίτη γίναμε αχώριστες. Μέρα έμπαινε, μέρα έβγαινε, ώρες ολόκληρες πέρναγαν μέσα σε σωρούς από υφάσματα, ξένα φιγουρίνια και πειραματικά σχέδια σε κάθε υπαρκτή χάρτινη επιφάνεια. Μετά από βδομάδες σκληρής δουλειάς, η κυρία Καίτη κατέληξε σε δέκα μοντέλα ρούχων που με άφησαν άφωνη. Ρούχα που τόσα χρόνια ονειρευόμουν να φορέσω, ανύπαρκτα στο νούμερό μου, κομμάτια εντυπωσιακά μοντέρνα παρά τη φαρδιά γραμμή τους. Και μέσα στη γενική ευφορία, το αποτόλμησα.

«Τώρα, Καίτη, πρέπει να βρεις και κάποια να τα παρουσιάσει», πέταξα εντελώς αθώα. (Το κυρία και ο πληθυντικός είχαν γίνει προ πολλού θυσία στο βωμό της στενής μας συνεργασίας).

«Μα δεν υπάρχουν παχουλά μοντέλα. Όλες είναι κοκαλιάρες, σαν κολλημένες είναι βρε παιδί μου!»

Εγώ σηκώθηκα, τάχα μου αθώα κι έκανα μια στροφή γύρω της.

«Τι θα έλεγες για μένα;» πέταξα εντελώς ανέμελα.

«Εσύ!» αναφώνησε αυτή και με κοίταξε καλύτερα.

Για να πω και την αλήθεια, τον τελευταίο καιρό είχα αρχίσει να περιποιούμαι τον εαυτό μου. Μπορεί να ήμουν σταθερή και αμετακίνητη στα κιλά μου, είχα όμως αρκετά ωραία μάτια και βλεφαρίδες που τα μυστικά του μακιγιάζ, στα οποία πρόσφατα είχα εντρυφήσει, τα αναδείκνυαν. Παρά το πάχος μου, φόραγα οτιδήποτε μπορούσε να δείξει τα πόδια μου, αφού πρόσφατα πάλι, είχα θυμηθεί το μοναδικό σημείο του σώματός μου για το οποίο δεν μεμψιμοιρούσα.

«Μην πεις τίποτα», την πρόλαβα. «Περίμενε και θα δεις».

Και προτού προλάβει να αντιδράσει, άρπαξα ένα κομμάτι που μου άρεσε ιδιαίτερα και χάθηκα στο δοκιμαστήριο.

«Πώς σου φαίνομαι;»

«Καλέ, εσύ είσαι μία κούκλα!» αναφώνησε με ζήλο.

Για να μη μακρηγορώ, το αυτοσχέδιο δοκιμαστικό μου, σαν κυλιόμενη πέτρα, οδήγησε σε μια σειρά ευτυχών γεγονότων. Η Καίτη οργάνωσε μια διαφημιστική καμπάνια για τα ρούχα της με μοντέλο εμένα.

Σαν να βρισκόμουν σε χειμερία νάρκη τόσο καιρό και περίμενα τα πρώτα σκιρτήματα μιας καθυστερημένης άνοιξης, ένιωσα πως επιτέλους είχα βρει το δρόμο μου. Λες κι όλες οι παχουλές αυτού του κόσμου ξύπνησαν κι αυτές ξαφνικά και βγήκαν με συνθήματα στους δρόμους. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θερμότερη κι απ’ ό,τι, σ’ εκείνα τα εφηβικά μου όνειρα είχα φανταστεί!

Ένα μοντέλο για παχουλές! Ποιος να το πίστευε! Όχι δηλαδή πως ήταν και καμιά πρωτοπορία, μέχρι τώρα όμως, μόνο σε καμιά κακότεχνη φωτογραφία προβαλλόταν κάτι τέτοιο. Εδώ όμως μιλάμε για ανέλπιστη επιτυχία. Φωτογράφοι, μακιγιέρ, προβολείς, συνεντεύξεις, πώς ξεκινήσατε, πού κρυβόσασταν τόσο καιρό, ποιος σας δίδαξε κίνηση και σκηνική παρουσία και άλλα τέτοια. Κι εγώ, η μέχρι χτες παραπεταμένη, έγινα ξαφνικά το πρόσωπο της ημέρας.

Από τη μια στιγμή στην άλλη, βρέθηκα περιτριγυρισμένη από ετερόκλητα άτομα που με ήθελαν για παρέα τους. Ακόμα κι εκείνοι οι παλιοί συμμαθητές και συμμαθήτριες ένιωσαν ξαφνική περηφάνια που με γνώριζαν παιδιόθεν. Βλέπετε, τα φώτα της δημοσιότητας τραβάνε τον κόσμο σαν τις μύγες.

Όλα προς εκμετάλλευση. Και τα πάχη ακόμα!

Όμως, τελικά εγώ, η υπέρβαρη Σταχτοπούτα τούς την έφερα!


ΤΕΛΟΣ



Ευρυδίκη Αμανατίδου
------------------------------------------------------------------
Το «Μια ιστορία για παχουλές Σταχτοπούτες» απέσπασε τιμητική διάκριση στο Λασκαρίδειο διαγωνισμό διηγήματος που οργάνωσε το Λύκειο Ελληνίδων το 2005.


ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Γίνεται γνωστὸ ὅτι ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νεκτάριος θὰ συνεχίσει καὶ ἐφέτος τὰ Ἑσπερινά κηρύγματα στὸ Ναύπλιο καὶ στὸ Ἄργος σύμφωνα μὲ τὸ ἀκόλουθο πρόγραμμα:

    Ἀπό τὸ Σάββατο 15 Ὀκτωβρίου 2016 καὶ κάθε Σάββατο, στὸν Ἐνοριακό Ἱερό Ναό Ἁγίας Τριάδος Ναυπλίου, στὶς 5:00 τὸ ἀπόγευμα θὰ ἀρχίζει ἡ ἀκολουθία τοῦ Ἑσπερινοῦ καὶ στὶς 5:30 τὸ θεῖο κήρυγμα.

Ἐπίσης, ἀπό τὴν Κυριακή 16 Ὀκτωβρίου καὶ κάθε Κυριακή, στὸν Καθεδρικό Ἱερό Ναό Ἁγίου Πέτρου Ἄργους, στὶς 5:30 τὸ ἀπόγευμα θὰ ἀρχίζει ὁ Ἑσπερινός καὶ στὶς 6:00 τὸ θεῖο κήρυγμα.
  

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Ξεκινά πρόβες η παιδική και νεανική χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Τελέσιλλα»


Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άργους «Τελέσιλλα», Ιακώβου Μάνου 10, στο Άργος, αρχίζει πρόβες το τμήμα της Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας του Συλλόγου.

Δυνατότητα συμμετοχής έχουν τα παιδιά ηλικίας από 6 έως 15 ετών.

Παίζει και διδάσκει η καθηγήτρια μουσικής Αναστασία Σταματοπούλου.

Κάθε Σάββατο, 11:00-12:30 : μουσικό παιχνίδι, αναπνευστικές ασκήσεις, ορθοφωνία, ρυθμική & μελωδική αγωγή, χορωδιακό τραγούδι.

Πληροφορίες / εγγραφές στο τηλέφωνο 6938625033 ή στα γραφεία του Συλλόγου κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 19:30-21:30.

"Το Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης" στην Τρίπολη


Ο Δήμος Τρίπολης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, διοργανώνει στην Πλατεία Άρεως της Τρίπολης την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, το ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό "Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης".

Σκοπός της δράσης είναι η εξοικείωση των παιδιών με την ιδέα της Ανακύκλωσης μέσα από διάφορα παιχνίδια, και η εν συνεχεία παρότρυνση των ενήλικων για ενεργή και συνειδητή συμμετοχή.

Μεταξύ των παιχνιδιών περιλαμβάνονται παζλ, παιχνίδια μνήμης, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, ψάρεμα "σκουπιδιών", bowling, κρίκοι και τσουβαλοδρομίες. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη ενώ η ενέργεια αυτή θα διαρκέσει 4 ώρες και μπορεί να εξυπηρετήσει έως 450 παιδιά.





ΠΗΓΗ: parapolitikaargolida.gr


ΠΑΡΕ ΚΙ ΕΣΥ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΡΟΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ


Η 6η Γιορτή Ροδιού στη Ερμιόνη θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 29 & 30 Οκτωβρίου 2016, και οι φορείς της διοργάνωσης μας προσκαλούν να πάρουμε μέρος σ' αυτήν, φωτογραφίζοντας τον... πρωταγωνιστή της γιορτής!


Υποψηφιότητα του Δήμου Ευρώτα για την Ευρωπαϊκή Πόλη των Σπορ για το 2017


Χρώματα ελληνικά, αρώματα από τη Λακωνική γη, στο Νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου, ο Δήμος Ευρώτα. Σε 35 περίπου ημέρες από σήμερα, στις Βρυξέλλες, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, για την ανακήρυξη της «Ευρωπαϊκής Πόλης των Σπορ» –  «European Town of Sport», για το 2017.

Ο φάκελος της υποψηφιότητας του Δήμου Ευρώτα, παρουσιάστηκε στα μέλη του Τεχνικού Συμβουλίου των Διεθνών Παιδικών Αγώνων (International Children’s Games – ΙCG), στο ετήσιο Συνέδριό τους, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Σκάλας, έδρα του Δήμου Ευρώτα, Νομού Λακωνίας.

Ομόφωνα τα μέλη του Τεχνικού Συμβουλίου του «ICG», αποφάσισαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Δήμου Ευρώτα. Ο πρόεδρος του ICG Torsten Rachel, εξέφρασε την αισιοδοξία του, για το εγχείρημα του Δήμου Ευρώτα και σημείωσε ότι στις επόμενες διοργανώσεις στόχος είναι και άλλες πόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα και οι  Διεθνείς Παιδικοί Αγώνες να διαδοθούν και να γίνουν σημείο αναφοράς στις αθλητικές διοργανώσεις με συμμετοχές νέων απ όλο τον κόσμο.

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ξεχωριστής σημασίας διοργάνωση για το Δήμο Ευρώτα», τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Γρυπιώτης, «καταφέραμε με πείσμα και τεκμηριωμένη πρόταση, και είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε για 12 μήνες αθλητικές διοργανώσεις με συμμετοχές απ όλο τον κόσμο, σε κάθε σημείο του Δήμου Ευρώτα» πρόσθεσε, ενώ ευχαρίστησε τον Νίκο Τζανάκο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ICG, για την ενεργό στήριξη και συμμετοχή του.

Στο Τεχνικό Συμβούλιο του «ICG», ο Αντιδήμαρχος Ευρώτα Ηλίας Παναγιωτακάκος, αναφέρθηκε σε τεχνικά θέματα για την προώθηση της υποψηφιότητας του Δήμου Ευρώτα, ζήτησε τη στήριξη των μελών του «ICG» και δεσμεύτηκε, ότι «με κάθε τρόπο θα στηρίξουμε την αδιάλειπτη συμμετοχή μας στους Παγκόσμιους Παιδικούς αγώνες που διεξάγονται ετησίως σε χώρες όλου του κόσμου».

Ο Δήμος Ευρώτα, στηρίζοντας την προώθηση της εξωστρέφειας με συνεχή παρουσία σε αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα, με εκπροσώπηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρη Μένεγα, είχε συμμετάσχει με αποστολή εφήβων αθλητών, στους θερινούς Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες στη Νέα Ταϊπέι, τον περασμένο Ιούλιο.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε η εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων, με τα μέλη του Τεχνικού Συμβουλίου του «ICG» και την Δημοτική Αρχή του Ευρώτα, να ανανεώνουν την επόμενη συνάντησή τους, για τις 16 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου και θα πραγματοποιηθεί η ανακήρυξη της «Ευρωπαϊκής Πόλης των Σπορ» – «European Town of Sport», για το 2017».


ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

Τα εργαστήρια του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου ξεκίνησαν...


Τα εργαστήρια του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου ξεκίνησαν και σας περιμένουν!!! 

Εργαστήρι Εικαστικών και Τέχνης κάθε Πέμπτη 5-6:30

Εργαστήρι Θεατρικού Παιχνιδιού κάθε Παρασκευή 6-8

Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών κάθε Κυριακή 5-6, 6-7, 7-8


Ξενοδοχεία φιλικά προς τους ποδηλάτες τώρα και στη Πελοπόννησο


Οι Έλληνες και ξένοι τουρίστες, φίλοι της ποδηλασίας, έχουν πλέον τα «δικά τους ξενοδοχεία».

Η εταιρεία ΝΑΤΤΟΥΡ, σε συνεργασία με την Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.), ξεκινούν το project απονομής του σήματος (label) με την ονομασία «Bike Friendly Hotel» στα ενδιαφερόμενα ξενοδοχεία/καταλύματα.

Τα ελληνικά ξενοδοχεία – καταλύματα, που τηρούν μια σειρά βασικών και επιλέξιμων κριτηρίων, θα μπορούν να λάβουν το label, με το οποίο θα τονίζεται η ειδική τους σχέση με το ποδήλατο και θα μπορούν να το εμφανίζουν – προβάλλουν στο site τους.

Ήδη, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από αρκετά ξενοδοχειακά καταλύματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως Χαλκιδική, Κρήτη, Εύβοια, Κω, Μέτσοβο, Πήλιο, Μεσσηνία κ.ά.

Επίσης, έχει ήδη απονεμηθεί το πρώτο label στα δύο ξενοδοχεία του Porto Carras, τα Meliton Beach και Sithonia Beach, ενώ έχουν υποβάλει αιτήσεις για απόκτηση του label άλλα 20 ξενοδοχειακά καταλύματα απο διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

TΑ ΚΡΙΤΉΡΙΑ

ΤΑ ΒΑΣΙΚΆ ΚΡΙΤΉΡΙΑ ΑΠΌΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ LABEL ΕΊΝΑΙ ΈΞΙ:

1.Χάρτης περιοχής που τονίζει προτεινόμενες διαδρομές φιλικές στο Ποδήλατο, σε Έντυπη ή Ηλεκτρονική μορφή/ Δωρεάν υπηρεσία

2. Κλειστός χώρος για ασφαλή αποθήκευση ποδηλάτων κατά τη Διανυκτέρευση ή 24 ωρη λειτουργία της υποδοχής ή συνεργασία με αποθηκευτικό χώρο / υπηρεσίες καθαριοτητας ποδηλάτου

3. Διαθεσιμότητα Σετ Εργαλείων Ποδηλάτων. Δωρεάν υπηρεσία προς τους Ποδηλάτες.

4. Πλυντήριο Στεγνωτήριο Ρούχων Αυθημερόν. Χρέωση σύμφωνα με την πολιτική του κάθε ξενοδοχείου.

5. Συνεργασία με Κατάστημα Ενοικίασης & Επισκευής Ποδηλατών ή δυνατότητα ενοικίασης από το Δήμο ή σύστημα BikeSharing

6. Δυνατότητα κράτησης έστω και μίας μόνο Διανυκτέρευσης ανά Ποδηλάτη (σε περίπτωση που ταξιδεύουν με το ποδήλατο τους).


ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

Ζώδια σήμερα 11 Οκτωβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Η σημερινή Σύνοδος του Ερμή με τον Δία, αγαπητοί Κριοί, ενθαρρύνει τις προσπάθειές σας για να μιλήσετε ανοιχτά, να γοητέψετε το επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον που κινείστε, προκειμένου να κερδίσετε με επιτυχία τις επιδιώξεις και τους στόχους σας. Είναι μια ιδανική μέρα για να βάλετε τον θεμέλιο λίθο σε μια στενή συναισθηματική σχέση, είτε αυτό αφορά μια καινούρια γνωριμία είτε, για τους ζευγαρωμένους φίλους, μια σημαντική πρόταση από τον ερωτικό σας σύντροφο, μια συμφωνία για το μέλλον.

ΤΑΥΡΟΣ
Ακολουθείστε περισσότερο τη διαίσθηση και το ένστικτό σας, φίλοι Ταύροι, παρά τη γήινη, πρακτική σας φύση, για να πάρετε πρωτοβουλίες που αφορούν στη δουλειά σας ή σε μια συνάντηση με αγαπημένο σας πρόσωπο. Το εξάγωνο Άρη-Ποσειδώνα, αυξάνει δημιουργικά την αδρεναλίνη σας, για να οργανώσετε τα συναισθηματικά σας βήματα, για να κατανοήσετε τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ερωτικού σας συντρόφου, για να αποφύγετε τις αντιπαραθέσεις, τις κόντρες και τις συγκρούσεις με προσφιλή σας άτομα. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Ο κυβερνήτης σας Ερμής κάνει τρίγωνο με τον Δία από τον Ζυγό, αγαπητοί Δίδυμοι, με αποτέλεσμα να τακτοποιούνται οι εργασιακές σας εκκρεμότητες και να υλοποιούνται τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδιά σας. Εκμεταλλευθείτε τις θετικές, αστρολογικές περιστάσεις που υπάρχουν, πάρτε πρωτοβουλίες με καλοπροαίρετη και δοτική διάθεση, για να εκλείψουν οι αψιμαχίες και οι καβγάδες από το δεσμό σας, μην αφήνετε τη σχέση σας στην τύχη της φθοράς και της αδιαφορίας, η τύχη είναι με το μέρος σας. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Κάντε σήμερα επαφές με άτομα κύρους μέσα από τον χώρο της δουλειάς σας και των κοινωνικών σας επαφών, για να ευοδωθούν τα σχέδια και οι στόχοι σας, συζητήστε με ισορροπημένες αποφάσεις και απόλυτη ηρεμία τα προσωπικά και συναισθηματικά σας θέλω με το πρόσωπο που αγαπάτε, δίχως να οξύνετε την ατμόσφαιρα με παράλογες απαιτήσεις. Συμβουλευτείτε έναν έμπιστο φίλο, ένα πρόσωπο από την οικογένειά σας, για τις αμφιβολίες και τους φόβους που έχετε για την αφοσίωση του συντρόφου σας.

ΛΕΩΝ
Ενεργητικότητα, θάρρος και δυναμισμός είναι τα στοιχεία του χαρακτήρα σας που καλείστε να τονίσετε σήμερα, φίλοι Λέοντες, για να διαπραγματευτείτε καλύτερες οικονομικές απολαβές, ευνοϊκότερες συνθήκες στη δουλειά σας, για να κάνετε μια συμφωνία με σημαντικά πρόσωπα, για να σταθείτε στο πλευρό του ερωτικού συντρόφου, να σας εκμυστηρευτεί ανησυχίες και αμφιβολίες για το μέλλον του δεσμού σας, για να εξωτερικεύσετε τα παθιασμένα και δοτικά σας συναισθήματα στο άλλο σας μισό. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Στηρίζονται στη γνώμη, στις ιδέες και στα πιστεύω σας οι συνάδελφοι, οι συνεργάτες και τα αγαπημένα σας πρόσωπα σήμερα, αγαπητοί Παρθένοι, πιθανόν γιατί εκπέμπετε εμπιστοσύνη και καλοσύνη στο περιβάλλον που κινείστε και αυτό το γεγονός, έχει σαν αποτέλεσμα να κατακτάτε με επιτυχία, σιγουριά και σταθερότητα τους στόχους και τις επιδιώξεις σας. Καλό θα είναι να μην κρατήσετε απόσταση και θυμό από το ταίρι σας, αλλά να επιδιώξετε την πολυπόθητη συμφιλίωση, παίρνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες.

ΖΥΓΟΣ
Οι ήρεμες και γαλήνιες συζητήσεις με τους συναδέλφους και τα προσφιλή σας άτομα ευνοούνται σήμερα, φίλοι Ζυγοί, οι επιθυμίες και οι προσωπικές σας ανάγκες ίσως παραμεριστούν, προκειμένου να ικανοποιηθεί με την ανεκτικότητα και την υπομονή σας ένας απώτερος σκοπός, μια κατάσταση που είστε συμμέτοχοι. Αξιοποιήστε το δυναμισμό και την παρορμητικότητά σας με δίκαιες επιλογές και σοφές αποφάσεις, απολαύστε την ησυχία και την τρυφερότητα της αγκαλιάς του ερωτικού σας συντρόφου.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Πολύ έντονη και δημιουργική μέρα ανατέλλει για σας, αγαπητοί Σκορπιοί, για να πάρετε ουσιαστικές πρωτοβουλίες στη δουλειά και την προσωπική σας ζωή, για να κινήσετε τα νήματα στις επιδιώξεις και τις προσδοκίες σας, για να παίξετε ερωτικά με το ταίρι που σας ενδιαφέρει, για να συζητήσετε με τα κοντινά σας άτομα ήρεμα και γαλήνια, παίρνοντας σημαντικές αποφάσεις για τα ζητήματα που σας απασχολούν. Ακολουθήστε πιστά το ένστικτό σας, είναι το όπλο που μπορεί να σας βγάλει ασπροπρόσωπους.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Αρκετές υποχρεώσεις και καθημερινά βάρη, φόρτος εργασίας, αγωνία και άγχος για να φέρετε εις πέρας τα θέματα που έχετε αναλάβει, αποτελούν στιγμές τις σημερινής ημέρας, φίλοι Τοξότες. Μπορείτε να τα καταφέρετε και να προσπεράσετε τις αντιξοότητες και τα εμπόδια, η σύνοδος του Ερμή με τον Δία σας προτρέπει να ανταλλάξετε με ενθουσιασμό και ζωντάνια απόψεις και λύσεις με τα προσφιλή σας άτομα και τον ερωτικό σας σύντροφο, γι’ αυτό μην αγνοείτε τις συμβουλές των ανθρώπων που θέλουν το καλό σας.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Με πολύ στυλ και αυτοπεποίθηση, με καλή και ευχάριστη διάθεση μπορείτε σήμερα, αγαπητοί Αιγόκεροι να θαμπώσετε το περιβάλλον που κινείστε, να αποσπάσετε την αποδοχή και την προσωπική δικαίωση για τα επιτεύγματα και τις ιδέες σας. Αποφύγετε τις εντάσεις και τις κόντρες με ανωτέρους και συναδέλφους, έχετε εμπιστοσύνη στις δημιουργικές ικανότητες και τα πλούσια ταλέντα σας, αγκαλιάστε το άλλο σας μισό με τρυφερή και δοτική διάθεση, μείνετε ήρεμοι στη ζεστασιά του δεσμού σας.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Συγκρατήστε σήμερα, φίλοι Υδροχόοι, την καταναλωτική σας μανία, μην κάνετε έξοδα για μικροπράγματα που δεν έχετε ανάγκη, μη σπαταλάτε τον χρόνο σας για ανθρώπους και καταστάσεις που ενοχλούν με την παρουσία και τις απόψεις τους τις σταθερές σας αξίες. Οι πλανητικές όψεις που κάνει η Σελήνη από το ζώδιό σας, σας προτρέπουν να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται μπροστά σας είτε στην ερωτική, είτε στην προσωπική σας ζωή, κρατώντας στη μνήμη σας τα παθήματα του παρελθόντος.  

ΙΧΘΕΙΣ
Μια σημαντική μέρα ανατέλλει για σας σήμερα, αγαπητοί Ιχθύες, που οι επιλογές και οι αποφάσεις σας εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από τις δικές σας πρωτοβουλίες και επιδιώξεις. Εμπνευστείτε από τα αγαπημένα σας αντικείμενα, από τον ερωτικό σας σύντροφο, από ένα αγαπημένο φιλικό άτομο, για να εξωτερικεύσετε τα θέλω και τις επιθυμίες σας, για να τολμήσετε να διεκδικήσετε ανοιχτά τον έρωτα και την αγάπη από το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει, για να βάλετε σε τάξη τη συναισθηματική σας ζωή.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Ο καιρός σήμερα


Βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τοπικά έντονα φαινόμενα, περιμένουμε σήμερα Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016. Εξαίρεση αποτελούν τα Δωδεκάνησα όπου τα φαινόμενα θα είναι λιγότερα και ασθενέστερα και τα νότια τμήματα του Αιγαίου όπου θα επικρατήσουν νεφώσεις με πιθανότητα για λίγους πρόσκαιρους όμβρους. Μέχρι αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις δυτικές και βορειοανατολικές περιοχές της χώρας. Νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες. Παράλληλα, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης από την Αφρική.

Η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 7 έως 21 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 10 έως 26, στη Δυτική Ελλάδα από 12 έως 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 27, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από 12 έως 24 βαθμούς και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου από 15 έως 27 βαθμούς, αλλά στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς και θα ενισχυθούν σε ισχυρούς 6 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Τα γεγονότα. σαν σήμερα 11 Οκτωβρίου


787: Η 7η Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια καταδικάζει τους εικονομάχους και τους εικονολάτρες, διατυπώνοντας το δόγμα ότι η λατρεία ανήκει μόνο στο Θεό και στις εικόνες προσφέρεται απλή τιμητική προσκύνηση.

1614: Ο Ολλανδός θαλασσοπόρος, Αντριάν Μπλοκ και άλλοι 11 έμποροι από το Άμστερνταμ ζητούν με έγγραφο τους από το ολλανδικό Κοινοβούλιο το δικαίωμα να είναι οι μόνοι, που κάνουν εμπόριο στις ολλανδικές αποικίες της Βορείου Αμερικής.


1649: Μετά από δεκαήμερη πολιορκία η Ιρλανδική πόλη Γουέξφορντ πέφτει στα χέρια του Όλιβερ Κρόμγουελ και των στρατιωτών του. Ακολουθεί απίστευτη σφαγή. 2.000 Ιρλανδοί στρατιώτες και 1.500 πολίτες δολοφονούνται.

1737: 300.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από σεισμό στην Καλκούτα της Ινδίας.

1788: Γεννιέται ο Αυστριακός θεωρητικός και δάσκαλος της μουσικής, μαέστρος και συνθέτης, Σιμόν Σέχτερ.

1811: Ο Αμερικανός εφευρέτης Τζον Στίβενς και ο γιος του Ρόμπερτ Λίβινγκστον Στίβενς θέτουν σε κίνηση το πρώτο ατμοκινούμενο φέρι-μπόουτ.


1822: Κοινή επιχείρηση αλγερινών πειρατών και τουρκικών στρατευμάτων στη Μύκονο. Οι γενναίοι Μυκονιάτες, με επικεφαλής τη Μαντώ Μαυρογένους, αποκρούουν την επίθεση και τους ρίχνουν στη θάλασσα.

1862: Η εν Αθήναις Επαναστατική Επιτροπή (Δημήτριος Βούλγαρης, Ρούφος Μπενιζέλος και Κωνσταντίνος Κανάρης) κηρύσσει έκπτωτο τον βασιλιά Όθωνα. Καταπλέει στο λιμάνι του Πειραιά η βασιλική θαλαμηγός αλλά ο Όθωνας και η Αμαλία δεν τολμούν να αποβιβαστούν στην προκυμαία, που συγκλονίζεται από αντιμοναρχικές διαδηλώσεις. Την επομένη εγκαταλείπουν για πάντα την Ελλάδα.


1884: Γεννιέται η ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Ελεάνορ Ρούζβελτ σύζυγός του Προέδρου Φράνκλιν Ρούζβελτ.

1885: Γεννιέται ο νομπελίστας ποιητής Φρανσουά Μοριάκ.


1889: Πεθαίνει ο Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ, άγγλος φυσικός, ερευνητής της θερμοδυναμικής, μία μονάδα μέτρησης της οποίας φέρει το όνομά του. (Γεν. 24/12/1818)


1889: Γεννιέται ο μεγαλύτερος σκόρερ από καταβολής Ουγγρικού ποδοσφαίρου, ο σέντερ φορ Ίμρε Σλόσερ-Λάκατος (Imre Schlosser-Lakatos). Η ατυχία του ήταν ότι γεννήθηκε πολύ νωρίς για να εξαργυρώσει την ευστοχία του σε μεγάλες διοργανώσεις. ‘Επαιξε για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα σε ηλικία 16 χρόνων και 255 ημερών και η καριέρα του κράτησε 20 χρόνια. Στο διάστημα αυτό έπαιξε σε 68 αγώνες και σημείωσε 59 γκολ! Συμμετείχε στην ίδρυση δύο ομάδων: Της Φερεντσβάρος και της ΜΤΚ!

1890: Ο Τζον Όουενς σπάει το φράγμα των 10 στις 100 γιάρδες με 9.8 σε μίτινγκ στην Ουάσινγκτον.

1895: Γεννιέται ο Κροάτης συνθέτης, Γιάκοφ Γκότοβατς.


1896: Πεθαίνει ο Άντον Μπρούκνερ, αυστριακός συνθέτης, που διακρίθηκε κυρίως για τις συμφωνίες του. (Γεν. 4/9/1824)

1899: Ξεκινά στη Δυτική Αφρική ο πόλεμος των Μπόερ, ανάμεσα στους Βρετανούς αποίκους και τους Ολλανδούς των επαρχιών Τρανσβάαλ και Όραντζ Φρι Στέιτ, οι οποίοι ονομάζονταν Αφρικάνερ ή Μπόερς.


1910: Ο Θίοντορ Ρούσβελτ γίνεται ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που πετά με αεροπλάνο.

1911: Μεγάλος σεισμός στη Νότια Καλιφόρνια έχει ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 700 άτομα.


1912: Κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Κοζάνη.


1912: Διορίζεται Γενικός Διοικητής της Κρήτης ο πρώην πρωθυπουργός Στέφανος Δραγούμης.

1913: Στο Μεξικό, ο Πρόεδρος Ουέρτα, διαλύει το Κογκρέσο.

1918: Γεννιέται ο Αμερικανός χορογράφος, Ζερόμ Ρόμπινς.

1919: Γεννιέται ο θρύλος της τζαζ, ο Αμερικανός ντράμερ Αρτ Μπλέικι.

1921: Ο Σέρβος πρίγκιπας Αλέξανδρος παραιτείται από το γιουγκοσλαβικό στέμμα.


1922: Υπογράφεται στα Μουδανιά της Κίου η συνθήκη για την αποχώρηση του ελληνικού στρατού από την Ανατολική Θράκη. Στη διάσκεψη έλαβαν μέρος η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Ελλάδα και καθορίστηκαν τα όρια υποχώρησης του ελληνικού στρατού στη δυτική όχθη του Έβρου.


1922: Γεννιέται ο Επαμεινώνδας Παπαδόπουλος, Έλληνας ζωγράφος, γνωστός διεθνώς ως Nonda, από τους διαπρεπέστερους εκπροσώπους του εξπρεσιονισμού. (Θαν. 30/10/2005)


1924: Γεννιέται ο Αμερικανός δρομέας Μαλ Γουάϊτφιλντ (Malvin «Mal» Greston Whitfield). Δύο φορές Ολυμπιονίκης στα 800μ, το 1948 και το 1952. Το 1948 κέρδισε δύο ακόμη χρυσά στα 400μ και με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ400μ. Το 1953 πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στις 880 γυάρδες.

1925: Γεννιέται ο διάσημος Αμερικανός μυθιστοριογράφος, Έλμορ Λέοναρντ.


1930: Γεννιέται η διάσημη Βραζιλιάνα τενίστρια, Μαρία Μπουένο.

1931: Εκατό χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στους δρόμους του Λονδίνου, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με τη μείωση των μισθών.


1937: Γεννιέται ο Βρετανός θρύλος του ποδοσφαίρου, σερ Μπόμπι Τσάρλτον.

1939: Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Φράνκλιν Ρούζβελτ λαμβάνει ένα γράμμα με την υπογραφή του Άινστάιν, στο οποίο ο φυσικός του ζητά να ξεκινήσουν άμεσα οι ΗΠΑ το πρόγραμμα κατασκευής της ατομικής βόμβας.


1942: Γεννιέται ο Ινδός ηθοποιός Αμιτάμπχ Μπατσκάν.

1945: Ξεκινά ο κινεζικός εμφύλιος πόλεμος. Ο κομμουνιστής Μάο Τσε Τουνγκ πολεμά εναντίον του εθνικιστή Τσιάνγκ Κάι Σεκ.


1946: Γεννιέται ο Ιάπωνας Γυμναστής Σαβάο Κάτο (Sawao Kato). Ο μοναδικός που έχει κερδίσει οκτώ χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες.


1947: Γεννιέται ο Λουκάς Παπαδήμος, Έλληνας οικονομολόγος, ακαδημαϊκός, τραπεζίτης και πολιτικός.


1947: Γεννιέται στο Πόρτσμουθ ο Βρετανός εμποδιστής Άλαν Πάσκοου (Alan Peter Pascoe). Διακρίθηκε και στα χαμηλά και στα ψηλά εμπόδια.

1949: Γεννιέται ο Αμερικανός χορευτής Ντάρυλ Χολ έτερον ήμισυ του χορευτικού διδύμου Hall & Oates.

1950: Η Κομμουνιστική Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για εισβολή στα εδάφη της Βόρειας Κορέας.

1951: Η US Boxing Association ανακοινώνει κανόνα σύμφωνα με τον οποίο οι πρωταθλητές πρέπει να υπερασπίζονται τον τίτλο τους το λιγότερο μία φορά μέσα σε 6 μήνες, αλλιώς τον χάνουν.

1952: Προκηρύσσονται στην Ελλάδα γενικές βουλευτικές εκλογές για την 16η Νοεμβρίου. Ορκίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτριο Κιουσόπουλο.


1954: Κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ, οι Βιετμίνχ αποκτούν τον έλεγχο του βορείου Βιετνάμ, από τους Γάλλους.


1955: Γεννιέται στο Ρότενμπαχ ο Γερμανός αριστερός αμυντικός Χανς Πέτερ Μπρίγκελ (Hans-Peter Briegel). Ήταν ο τύπος του δυνατού και πανύψηλου (1μ88) αμυντικού με τεράστια αντοχή. Πριν αποφασίσει να γίνει ποδοσφαιριστής ήταν άλτης του ύψους. Με το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας έγινε προπονητής. Εργάστηκε σε ομάδες της Τουρκίας και στην εθνική Αλβανίας ως προπονητής της οποίας νίκησε την Ελλάδα στο πρώτο της επίσημο ματς μετά την κατάκτηση του Euro το 2004.

1956: Γεννιέται ο Πρόεδρος της Παραγουάης, Νικανόρ Ντουάρτε Φρούτος.

1957: Γεννιέται ο Βρετανός κωμικός, Ντονν Φρεντς

1959: Στο Βατικανό, ο πάπας αναγγέλλει ότι η μητέρα Ελισάβετ Άννα Σέτον θα είναι η πρώτη Αμερικανίδα, που θα ανακηρυσσόταν οσία από την Καθολική Εκκλησία.


1961: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίζει μομφή κατά της Νοτίου Αφρικής για το Απαρτχάιντ.

1961: Πεθαίνει ο Αμερικανός κωμικός Λέοναρντ Τσίκο Μαρξ, ένας από τους Αδελφούς Μαρξ.

1962: Πραγματοποιείται η Δεύτερη Σύνοδος του Βατικανού 92 χρόνια μετά την πρώτη, όταν πάπας Ιωάννης ΚΓ' συγκαλεί Οικουμενικό Συμβούλιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

1963: Πεθαίνει ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας, ποιητής, ηθοποιός, σκηνοθέτης και ζωγράφος Ζαν Κοκτώ, σε ηλικία 74 ετών

1965: Πεθαίνει η Αμερικανίδα φωτογράφος, Ντοροθέα Λέιντζ.


1966: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, Λουκ Πέρι, γνωστός από την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά "Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς".

1967: Ο πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, Μοχάμαντ Μαινγουαντγάλ παραιτείται για λόγους υγείας.


1968: Οι ΗΠΑ στέλνουν στο διάστημα το πρώτο επανδρωμένο διαστημόπλοιο το Απόλλο 7.

1969: Στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος 79 κολεγίων απευθύνει έκκληση στον Πρόεδρο Νίξον, προκειμένου να επισπεύσει την αναχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Βιετνάμ.

1969: Η Τζέιν Μπίρκιν και ο Σερζ Γκενζμπούρ φτάνουν στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι τους «Je t' aime... moi non plus». Είναι το μοναδικό γαλλικό τραγούδι που έφτασε στην κορυφή.

1970: Στον Καναδά, αυτονομιστές του Κεμπέκ απάγουν και σκοτώνουν τον υπουργό Εργασίας, Πιέρ Λαπόρτ.


1973: Τους 2.000 φτάνουν οι νεκροί στη Χιλή, τον ένα μήνα από τη μέρα, που ανέλαβε την εξουσία η χούντα του Αουγκούστο Πινοσέτ.


1973: Γεννιέται η άλτρια του μήκους, Νίκη Ξάνθου.

1975: Δυτική Γερμανία- Ελλάδα 1-1 στο Ντίσελντορφ. Το γκολ του Γιώργου Δεληκάρη δεν αρκεί για να στείλει την Ελλάδα στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος σε βάρος της πρωταθλήτριας κόσμου.

1976: Στην Κίνα, η χήρα του Μάο Τσε Τουνγκ, Ζιανγκ Κινγκ και τρία ακόμα μέλη της "Συμμορίας των Τεσσάρων", συλλαμβάνονται με την κατηγορία, ότι ετοίμαζαν πραξικόπημα.

1978: Η πιο μεγάλη νίκη στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδος σημειώνεται επί της Φινλανδίας με 8-1 για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών, μετέπειτα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Τα γκολ: Μαύρος 3, Δεληκάρης 2, Νικολούδης 2 και Γαλάκος.

1980: Τελειώνει για τους Σοβιετικούς κοσμοναύτες η διαστημική αποστολή με το Σαλιούτ 6, η οποία είχε διάρκεια-ρεκόρ 185 ημερών.


1981: Ένας άγνωστος νεαρός, με ιδιαίτερο ύφος και χαρακτηριστικά, ανοίγει την συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς στη Νέα Υόρκη. Το όνομά του Πρινς.

1982: Δημιουργείται το Ολυμπιακό Κέντρο Ερευνών μέσα στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λοζάννης.

1983: Ένοχος δωροδοκίας από την εταιρία Λόκχιντ ύψους 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων κηρύσσεται ο πρώην Ιάπωνας πρωθυπουργός Τανάκα.

1984: Η αστροναύτης δρ. Κάθριν Σάλιβαν γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα, που περπατά στο διάστημα.


1984: Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται στόχος δολοφονικής επίθεσης του ΙRA, σε ξενοδοχείο του Μπράιτον, όπου διέμενε. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο μπάνιο, η οποία, όμως εξερράγη δυο λεπτά αφού η Θάτσερ είχε βγει από αυτό με αποτέλεσμα να σωθεί.

1986: Γκορμπατσόφ και Ρίγκαν συναντιούνται και συνομιλούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ρέκιαβικ, στην Ισλανδία.

1989: Έρχονται στα χέρια με την αστυνομία έξω από το Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη οι υποστηρικτές του πρώην μητροπολίτη Λάρισας Θεολόγου.


1990: Ο μεξικανός διπλωμάτης και συγγραφέας Οκτάβιο Παζ βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1990: Η καθαρόαιμη φοράδα "Ξημέρια" ξεφεύγει καθώς μεταφέρεται στον Ιππόδρομο του Φαλήρου και σκοτώνεται από λεωφορείο στη Συγγρού στο ύψος του Φιξ, αφού επί 15 λεπτά κάλπαζε στη λεωφόρο.

1991: Αποφασίζεται η διάλυση της KGB στην ΕΣΣΔ, από το Συμβούλιο του Κράτους, που αποφασίζει την αντικατάστασή της από άλλες υπηρεσίες

1992: Πραγματοποιείται στην Κύπρο αντικατοχική πορεία στην κατεχόμενη Μόρφου.

1993: Πυροβολείται και τραυματίζεται σοβαρά στο Όσλο ο Νορβηγός εκδότης Γουίλιαμ Νιγκάαρντ, ο εκδοτικός οίκος του οποίου μετέφρασε και εξέδωσε στη Νορβηγία τους "Σατανικούς Στίχους" του Σαλμάν Ρουσντί.

1994: Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την αστυνομία της Γαλλίας, ότι κακοποιεί ή δολοφονεί τους κρατουμένους της, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

1995: Το Νόμπελ Φυσικής απονέμεται σε δύο Αμερικανούς καθηγητές, τον Φρέντερικ Ρέινς και τον Μάρτιν Περλ, για τις εργασίες τους στον τομέα της φυσικής των σωματιδίων Τ-Λεπτίνια και Νετρίνια, που ανακάλυψαν. Το Νόμπελ Χημείας απονέμεται σε τρεις επιστήμονες, τον Πουλ Κρούτζερ από την Ολλανδία, τον μεξικανικής καταγωγής Μάριο Μολίνα και τον Αμερικανό Φρανκ Σέργουντ Ρόουλαντ, για τις εργασίες τους σχετικά με τη σύνθεση του όζοντος στην ατμόσφαιρα.

1996: Ο 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής μποξ Γουιλφρέντο Μπενίτεζ βρίσκεται σε κώμα στο σπίτι του στο Σαν Χουάν σε ηλικία 38 ετών.

1998: Ένα Μπόινγκ 727 των αερογραμμών του Κονγκό καταρρίπτεται από επαναστάτες στο Κίντου σκοτώνοντας 140 ανθρώπους.


1999: Πεθαίνει ο Γιώργος Δέδες σε ηλικία 74 ετών στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Από τα 12 του ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο σαν τερματοφύλακας (Παλληνιακός, Πανεξαρχειακός και Αθηναϊκός) και τον κλασικό αθλητισμό στο άλμα εις ύψος. Ο μακροβιότερος πρόεδρος της ΕΠΑΕ (1981-83 και 1989-1997), αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA και εκπρόσωπος της UEFA στην FIFA το 1980 ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της FIFA σε διοικητικά θέματα.

2000: Πεθαίνει ο Σκοτσέζος πολιτικός, Ντόναλντ Ντιούαρ.

2003: Πραγματοποιείται με επιτυχία στη Ρώμη ο διαχωρισμός των σιαμαίων κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη σε μια πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Τα πέντε μηνών κοριτσάκια, μόλις ξυπνούν από τη νάρκωση αναζητούν αμέσως το ένα το άλλο. Την ίδια μέρα στο Ντάλας του Τέξας μια ακόμα χειρουργική επέμβαση διαχωρισμού δύο σιαμαίων αγοριών από την Αίγυπτο, ηλικίας δύο ετών, των Άχμεντ και Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, ολοκληρώνεται με επιτυχία. Τα σιαμαία δεν μπορούσαν να δουν το ένα το άλλο καθώς ήταν ενωμένα στο κεφάλι επί της βρεγματικής χώρας.


2003: Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού γράφει ιστορία, καθώς είναι η πρώτη ελληνική που αντιμετωπίζει ομάδα του NBA στην έδρα της. Αγωνίζεται στο Τορόντο με τους τοπικούς Ράπτορς και χάνει με 100-76.

2004: Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επιβάλλει στους Κώστα Αγαπίου, Χρήστο Τσιγαρίδα, Αγγελέτο Κανά και Ειρήνη Αθανασάκη ποινή κάθειρξης 25 χρόνων στον καθένα και 22.000 ευρώ πρόστιμο, αφού λίγες μέρες νωρίτερα το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ, ενώ αθώος κρίθηκε ο Μιχάλης Κασσίμης, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων.


2005: Πεθαίνει η Ρένα Καρθαίου, ελληνίδα ποιήτρια. (Γεν. 1913)