28.9.16

Finale Live στην Βάρκα : Τραπεζάκια έξω με φωτιές απο δάδες


Όλα τα πράγματα σε αυτή την ζωή, έχουν μια αρχή και ένα τέλος.
Έτσι λοιπόν και χωρίς κανένας μας να περιμένει ότι θα τραβήξουμε τόσο πολύ σε χρονική διάρκεια, φτάνουμε την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου, στο τελευταίο καλοκαιρινό Live, της πιο καλοκαιρινής... ιδιαίτερης και αγαπημένης σειράς μουσικών εκδηλώσεων στην περιοχή μας.

Αυτό λοιπόν το Σάββατο 1η Οκτωβρίου στις 9.30 το βράδυ, θα έχουμε ένα μεγάλο μουσικό Finale με τα τραπεζάκια μας έξω, και αυτό θα γίνει με τον πιο όμορφο τρόπο από τον Γιάννη Νανόπουλο και την κιθάρα του, γιατί έτσι αξίζει σε αυτή την σειρά και σε όλους εσάς που την στηρίξατε τόσο δυνατά με την συμμετοχή σας.

Όπως φαίνεται από τα προγνωστικά του καιρού, το Σάββατο θα έχουμε μια πολύ καλή ημέρα έως καλοκαιρινή και αυτό είναι ένα ακόμη συν, στο να βρεθούμε για τελευταία φορά φέτος εκεί... να θυμηθούμε... να τραγουδήσουμε.... να ακούσουμε τους ήχους της θάλασσας..... να φωτιστούμε από το φεγγάρι και τα αστέρια και στο τέλος όλοι μαζί να ευχηθούμε από καρδιάς καλό χειμώνα και νέα μουσικά ανταμώματα ξανά του χρόνου εδώ.... με τον ίδιο και ακόμη καλύτερο τρόπο.

Θα σας περιμένουμε όλους με χαρά και σας καλούμε σε αυτό το ξεχωριστό μεγάλο Finale της σειράς.
==================================
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας, φροντίστε να κρατήσετε έγκαιρα τις θέσεις σας, στα τηλέφωνα 6942-634143 & 27520-92818.

Βάρκα Καφέ Μουσικό Μεζεδοπωλείο

Πλάκα Δρεπάνου


ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΚΗΣ ΓΗΣ ΣΤΟ ΦΟΥΓΑΡΟ


1η έκθεση ανάδειξης των αργολικών προϊόντων

Για πρώτη φορά φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και το Φουγάρο συνδιοργανώνουν έκθεση επίλεκτων προϊόντων από παραγωγούς της Αργολίδας, με σκοπό να γίνει ετήσιος θεσμός.

Στην έκθεση αυτή θα λάβουν μέρος 16 παραγωγοί οι οποίοι θα παρουσιάσουν στο κοινό τα προϊόντα τους, τα οποία καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα.

Για πέντε ημέρες, από τις 5 έως και τις 9 Οκτωβρίου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν χυμούς, γαλακτοκομικά, τυροκομικά, κρασιά, μπύρες,μέλι, ελαιόλαδο, ζυμαρικά και γλυκά από όλη την Αργολίδα.

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

-Οικογένεια Χριστοδούλου
-Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας ΡΕΑ
-Ροδάμυ
-Συνεταιρισµός Αγελαδοτρόφων Ανατολικής Πελοποννήσου (Σ.ΑΓ.Α.ΠΕΛ)
-ΖΕΟΣ ζυθοποιία
-Οινοποιία Κορωνιώτη
-Οινοποιία Παπαντώνη
-Μυκηναϊκή
-Ermionis Μελισσοκομία Μπαϊρακτάρη
-Άξιον Εστί – Βιολογική Μελισσοκομία
-Αλλαντικά Επιδαύρου
-Γεύσεις της χαράς
-Η Ποταμιά – γαλακτοκομικά Στεφανόπουλου
-Τυροκομείο Μαυρόγιαννης
-Φάρμα Δρούζας
-Παραδοσιακά Ζυμαρικά Από τ’ Ανάπλι

ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ
Τετάρτη 5 – Κυριακή 9 Οκτωβρίου
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, 7.30 μ.μ.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:
Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή 5-10 μ.μ.
Σάββατο & Κυριακή 11 π.μ.-10 μ.μ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένα τραγούδι για σήμερα... Παίξε Χρήστο επειγόντως


Ο Μανώλης Ρασούλης (Ηράκλειο Κρήτης, 28 Σεπτεμβρίου 1945- Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2011), ήταν Έλληνας συγγραφέας, τραγουδιστής, συνθέτης, και δημοσιογράφος, ιδιαίτερα γνωστός και για τους στίχους που έχει γράψει για αρκετά τραγούδια.

Στίχους του έχουν μελοποιήσει, μεταξύ άλλων, οι Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Νίκος Ξυδάκης, Πέτρος Βαγιόπουλος, Σωκράτης Μάλαμας, Γιώργος Χατζηνάσιος και Χρήστος Νικολόπουλος. Έχει μία κόρη, τη Ναταλία Ρασούλη (μουσικό και τραγουδίστρια) που συνεργάστηκαν σε συναυλίες και στη δισκογραφία.

Απεβίωσε από έμφραγμα σε ηλικία 65 ετών στην Θεσσαλονίκη, στις 5 Μαρτίου 2011 και βρέθηκε νεκρός στις 13 Μαρτίου.



ΠΑΙΞΕ ΧΡΗΣΤΟ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ
ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ 
Στίχοι : ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΑΣΟΥΛΗΣ  
Μουσική : ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ 

από το δίσκο ΠΑΙΞΕ ΧΡΗΣΤΟ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ

Παίξε Χρήστο επειγόντως κείνο το ρυθμό
χρέος στο χορό να μπούμε εθνικό, 
να χορέψουν τσιφτετέλι όλοι οι λαοί
Γιαπωνέζοι, Αμερικάνοι, Γερμανοί.

Ω, η χαρά να `ναι το σύνθημα
κι ο καημός το παρασύνθημα, 
φλόγες μυστικές μ’ αγγίζουνε
κι οι πυροσβέστες, βρε, σαστίζουνε.

Πες Μανώλη την κουβέντα κείνη τη στρωτή
στο χορό να ξεστρατίσουν κι οι στρατοί, 
να χορέψει και η φάρα των γιαχνί σοφών

στην Ακαδημία μέσα Αθηνών.


Σαν σήμερα... στη μουσική


1943: Ο μπασίστας Nick St. Nicholas (Klaus Karl Kassbaum) γεννήθηκε στο Plön της Γερμανίας. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο rock συγκρότημα Steppenwolf από το 1968 έως το 1970 και από το 1976 έως το 1980. Ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας σε διάφορα συγκροτήματα όπως Epics, Big Town Boys, Mynah Birds κ.α. Μετά την αποχώρηση του από το συγκρότημα δημιούργησε τους Starwolf, οι οποίοι λίγο αργότερα άλλαξαν το όνομα τους σε Lone Wolf και κατέληξαν στην ονομασία The Wolf το 1989.

1958: Κυκλοφορεί από την Dore Records το τραγούδι “To Know Him Is to Love Him” σε μουσική και στίχους του Phil Spector, από το συγκρότημα The Teddy Bears. Λίγο αργότερα θα σκαρφαλώσει στο Νο1 του Billboard ανοίγοντας νέους δρόμους για το τότε δεκαοκτάχρονο τραγουδοποιό. Οι The Beatles θα ξαναηχογραφήσουν το τραγούδι αλλά “θα μείνει στο συρτάρι” μέχρι που θα συμπεριληφθεί στο άλμπουμ “Live at the BBC” το 1994.



1991: Ο Αμερικανός τρομπετίστας και συνθέτης Miles Davis (Miles Dewey Davis III 1926-1991) απεβίωσε σε ηλικία 65 ετών στην Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Οι επίσημες αιτίες θανάτου ήταν καρδιακή προσβολή, πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν μουσικός της ορχήστρας του Billy Eckstine το 1944, όπου μέλη της ήταν επίσης μουσικοί όπως οι Dizzy Gillespie και Charlie Parker. Συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της jazz όπως John Coltrane, George Coleman, Bill Evans, Herbie Hancock κ.α. Είναι από τους μουσικούς που επηρέασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της jazz και το άλμπουμ του “Kind of Blue” είναι το πιο εμπορικό ηχογράφημα στην ιστορία της. Κέρδισε οκτώ βραβεία Grammy και το 1990 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement” για την συνολική του προσφορά στη μουσική. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2006. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς στην ιστορία της jazz.

1991: Στα πλαίσια του Monsters of Rock Festival οι AC/DC δίνουν συναυλία στο Tushino Air Field λίγο πιο έξω από τη Μόσχα. Συμμετέχουν επίσης οι Metallica, The Black Crowes, Pantera κ.α. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ από άποψη προέλευσης κόσμου. Λέγεται πως παραβρέθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμος.


ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

"Αγχώδης Εμπειρία" του Νίκου Καρούζου


Τ' απογεύματα της Κυριακής
ανοίγω το ραδιόφωνο
σηκώνω το καπάκι της σιωπής.
Ποδόσφαιρο. Χρωματιστές φανέλες.
«Έχουμε φτάσει στο ένατο λεπτό
του πρώτου ημιχρόνου ...»
Κατεβάζω το καπάκι.
Πόσο μπορούμε, αλήθεια, να κοιτάζουμε
στην ψυχή μας μέσα ολομόναχοι;
Απολαμβάνω για λίγο
συντριπτική γαλήνη
και ξανανοίγω.
«Την τελευταία στιγμή τρέχει ο Κλάφτης
και κατορθώνει να βοηθήσει την κατάσταση
προσπαθεί να προωθήσει το παιχνίδι
μαρκάρεται όμως απ' τον Πονεμένο ...» -
κλείνω.
Ησυχία με θεόκλειστα παράθυρα.
Ιδεώδης ηρεμία των δευτερολέπτων.
Ανοίγω.
Την άρνηση πνίγω.
« ...ένα πλάγιο άουτ υπέρ της Ενώσεως.
Το εκτελεί γρήγορα ο Κλούβας ...» -
αλλά ξανακλείνω ζαλισμένος.
Φοβερό καπάκι.
Πυκνότερη σιωπή.
Ανάβω κεράκι
και χαίρομαι την εξουσία μου.
Ο θάνατος εργάζεται εδώ και εκεί.
Ξανανοίγω.
«Κοντρολάρει έξω απ' τη μεγάλη περιοχή ...»
Όλο το γήπεδο σείεται με καταρρακτώδη βροχή.
« ...τη μπάλα τώρα έχει ο Γρηγορίδης
και ψάχνει μάταια να βρει συμπαίχτη του...»
Έτσι, στοχάζομαι, προβάλλει η ψυχή
στη ματαιότητα λάμπει.
Τώρα μπερδεύτηκα πια μες στις φωνές
ουρλιάζουν τα πάντα.
« ...ο Πονεμένος σουτάρει από πολύ κοντά
ο Αρχειοφύλαξ αποκρούει ...»
Ν' ανοίξω το παράθυρο
το παράθυρο, το παράθυρο.
Αυτή η ζωή ... Αυτή η δύναμη...
Να 'χει την ίδια δυνατότητα
την ησυχία και το σάλο...

Νίκος Καρούζος

====================================================

Ο Νίκος Καρούζος γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου του 1926 στο Ναύπλιο. Οι γονείς του ήταν η Κωνσταντίνα Πιτσάκη και ο Δημήτρης Καρούζος. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος και ο παππούς από την πλευρά της μητέρας του ιερέας και δάσκαλος και συνέβαλαν σημαντικά στα πρώτα παιδικά του χρόνια στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Ιδιαίτερα η πλούσια βιβλιοθήκη του ιερέα παππού του.

Το 1944 ολοκληρώνει τις γυμνασιακές σπουδές στην γενέτειρά του και την ίδια περίοδο εντάσσεται στην Ε.Π.Ο.Ν. Ναυπλίου στο τμήμα διαφώτισης. To 1945 εισάγεται στη Νομική Σχολή Αθηνών. Τον Ιούνιο του 1946 γλιτώνει από σύλληψη και εκτέλεσή του από την Οργάνωση Χ. Την επόμενη χρονιά εξορίζεται στην Ικαρία για πέντε μήνες. Το 1951 υπηρετεί τη θητεία του στη Μακρόνησο και το 1953 εξορίζεται πάλι, στη Μακρόνησο. Νοσηλεύτηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο όπου απαλλάχθηκε από την στρατιωτική θητεία χωρίς να υπογράψει δήλωση μετανοίας, για λόγους υγείας.

Το 1955 παντρεύεται τη Μαρία Δαράκη με την οποία χωρίζει μετά από μερικούς μήνες. Εγκαταλείπει τις σπουδές στη Νομική και την προοπτική να γίνει δικηγόρος. Αρχίζει να συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά δημοσιεύοντας πoιήματα και άλλα πεζά κείμενα, όπως τα Αθηναϊκά Γράμματα, Επιθεώρηση Τέχνης, Νέα Εστία, Ευθύνη, Σύνορο, Διαγώνιος. Το 1961 βραβεύεται με το Β' Κρατικό Βραβείο ποίησης και το 1962 με Α΄Βραβείο ποίησης της Ομάδας των Δώδεκα. Το 1962 παντρεύεται για δεύτερη φορά, με την Μαίρη Μεϊμαράκη με την οποία χωρίζει το 1980. Τον Μάιο του 1967 συλλαμβάνεται για δηλώσεις που έκανε σε βάρος του Παττακού.

Το διάστημα 1983-1984 και το 1986 εργάζεται στο Γ' Πρόγραμμα της Ε.Ρ.Α κάνοντας εκπομπές για την λογοτεχνία. Το 1988 βραβεύεται με το Κρατικό Λογοτεχνικό βραβείο ποίησης. Αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα υγείας (καρδιολογικά, διάγνωση καρκίνου). Νοσηλεύεται σε διάφορες κλινικές της Ελλάδος και του εξωτερικού (Φεβρουάριος-Μάρτιος του 1986 στο Σωτηρία, Μάρτιος του 1989-διάγνωση καρκίνου, Φεβρουάριος-Μάρτιος του 1990 Λονδίνο). Πεθαίνει στις 28 Σεπτεμβρίου του 1990 στο Νοσοκομείο Υγεία.

Ποιητικό έργο

Παιδιόθεν ασχολείται με το διάβασμα ποίησης και τη συγγραφή.

Το 1944-1945 πραγματοποιεί την πρώτη δημοσίευση ποιήματός του στο περιοδικό της Ε.Π.Ο.Ν. Νέα Γενιά. Το 1949 δημοσιεύει το πρώτο του ποίημα με τίτλο Σίμων ο Κυρηναίος στο περιοδικό Ο αιώνας μας, ενώ το 1953 την πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο Η επιστροφή του Χριστού. 

Η ποίηση του Καρούζου έχει χαρακτηρισθεί ως φιλοσοφική, θρησκευτική, μυστική, μα δεν είναι τόσο η μεταφυσική διάσταση που τη διακρίνει, αλλά «μια υπαρξιακή πλησμονή, που τον ωθεί πέρα από τα όρια του εγώ, προς τη συγχώνευση με το αισθητό σύμπαν».

Ποιητικές συλλογές
-Επιστροφή του Χριστού, Αθήνα, 1953
-Νέες Δοκιμές, Αθήνα, 1954
-Σημείο, 1955
-Είκοσι ποιήματα, Αθήνα, 1955
-Διάλογοι, 1956
-Ποιήματα, 1961
-Η Έλαφος των άστρων, 1962
-Ο Υπνόσακος, εκδόσεις Ζαρβάνος, 1964
-Πενθήματα, Αθήνα, 1969
-Λευκοπλάστης για μικρές και μεγάλες αντινομίες, 1971
-Χορταριαμένα χάσματα,εκδόσεις Εγνατία, 1974
-Απόγονος της νύχτας, εκδόσεις Πολυπλάνο, 1978
-Δυνατότητες και χρήση της ομιλίας, εκδόσεις Εγνατία, 1979, εκδόσεις Ερατώ, 1986
-Ο ζήλος του μη σχετικού με παροράματα, εκδόσεις Πολυπλάνο, 1980
-Μονολεκτισμοί και ολιγόλεκτα, εκδόσεις Εξάντας, 1980
-Φαρέτριον, εκδόσεις Ύψιλον, 1981
-Αναμνηστική λήθη, εκδόσεις Γοργώ, 1982
-Αντισεισμικός τάφος, εκδόσεις Εστία, 1984
-Συντήρηση ανελκυστήρων, εκδόσεις Καστανιώτης, 1986
-Νεολιθική νυχτωδία στην Κροστάνδη, εκδόσεις Απόπειρα, 1987
-Ερυθρογράφος, εκδόσεις Απόπειρα, 1988
-Λογική μεγάλου σχήματος, εκδόσεις Ερατώ, 1989
-Ευρέσεις από Κυανό κοβάλτιο, εκδόσεις Ίκαρος, 1991
-Θρίαμβος χρόνου, εκδόσεις Απόπειρα, 1997
-Οιδίπους τυραννούμενος και άλλα ποιήματα, ( φιλολογική επιμέλεια Μαρία Αρμυρά. Εκδόσεις Ίκαρος)

Μεταφράσεις
Χόρχε Λουί Μπόρχες-Ο δημιουργός και άλλα κείμενα, εκδόσεις Ύψιλον, 1980

Πεζά-δοκίμια
-Μεταφυσικές εντυπώσεις απ΄τη ζωή ως το θέατρο, εκδόσεις Άψινθος, 1966
-Περί ζωγράφων, εκδόσεις Galerie Titanium, 1988

-Πεζά κείμενα, εκδόσεις Ίκαρος, 1997

Εικαστικό εργαστήριο για μαθητές – ποδηλάτες στο Ναύπλιο στο πλαίσιο της εθελοντικής πρωτοβουλίας ‘Wheeling2help’


Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας στο πλαίσιο της εθελοντικής πρωτοβουλίας ‘Wheeling2help’, διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη 28/9 βιωματικό εργαστήριο εικαστικής παρέμβασης σε ποδήλατα στην πλατεία Φιλελλήνων, από τις 6 ως τις 8 μ.μ.  καθώς και εκθέσεις έργων ζωγραφικής των παιδιών με θέμα το ποδήλατο, την ασφαλή χρήση του και τα πολλαπλά οφέλη από αυτήν.

Συντονιστές του εργαστηρίου θα είναι η εκπαιδευτικός – εικαστικός Μάγδα Μάρα, η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Αργολίδας Ελένη Μάρα, ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δ.Ε. Αργολίδας Ιωάννης Γιατράκος και άλλοι εθελοντές εκπαιδευτικοί.

Οι μαθητές/τριες που θα συμμετάσχουν στη δράση Wheeling2help και στο συγκεκριμένο βιωματικό – εικαστικό εργαστήριο, θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς τους.


ΠΗΓΗ: palabourtzi.gr

Το Σάββατο γιορτάζει ο Ιερός Ναός της Παναγίας Γρηγορούσας στην Τρίπολη


Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, εορτή της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Γοργοϋπηκόου (Γρηγορούσης) Τριπόλεως. 

Την παραμονή, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:30 μ.μ., θα ψαλεί αγιασμός, Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και Ιερά Παράκληση. 

Την ημέρα της εορτής, Σάββατο 1 Οκτωβρίου, θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.


Πηγή: drt915.gr

«Spotlight: Όλα το φως» την Παρασκευή στο Δον Κιχώτη


Την δραματική ταινία «Spotlight: Όλα το φως», παραγωγής 2015, σε σκηνοθεσία του Τομ Μακάρθι, θα προβάλει ο Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος «Δον Κιχώτης» την Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη. 

Η προβολή ξεκινά στις 9 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η ταινία, η οποία είναι βασισμένη σε πραγματική ιστορία, ήταν υποψήφια για 6 Όσκαρ και τελικά απέσπασε τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Πρωτότυπου Σεναρίου.

Πλοκή:

Αναλαμβάνοντας διευθυντής της «Boston Globe» το 2001, ο Μάρτι Μπάρον αναθέτει στην Spotlight, μια ειδική ομάδα ρεπόρτερ της εφημερίδας, να διερευνήσει της υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς της τοπικής αρχιεπισκοπής. 

Αρχίζοντας την έρευνα οι τέσσερις δημοσιογράφοι, ανακαλύπτουν πως έχουν μπροστά τους ένα τεράστιο, ανεξέλεγκτων συνεπειών σκάνδαλο, το οποίο φτάνει ψηλά στην ιεραρχία της καθολικής εκκλησίας.


Έκτακτη Γενική Συνέλευση με Αρχαιρεσίες για τους Φίλους Μοτοσυκλέτας Αργολίδας


Το Δ.Σ του Αθλητικού Σωματείου Φίλοι Μοτοσυκλέτας ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ (ΦΙΛ.Μ.Α) μετά την πρόσφατη παραίτηση μέλους του 5μελούς και λόγω μη ύπαρξης ετέρου εκλεγμένου μέλους, σύμφωνα με το Νόμο και το Καταστατικό του Σωματείου, καλεί τα μέλη του, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση με Αρχαιρεσίες, που θα πραγματοποιηθεί την 9η Οκτωβρίου 2016, ημέρα Κυριακή και ώρα 10:00 π.μ. στα κεντρικά γραφεία του Σωματείου, Βασιλίσσης Σοφίας 36Α στο ΑΡΓΟΣ για την ανάδειξη των μελών Δ.Σ και Ελεγκτικής Επιτροπής:

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

Εκλογή Προεδρείου Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης και εφορευτικής επιτροπής
Αρχαιρεσίες για ανάδειξη των μελών Δ.Σ και Ελεγκτικής Επιτροπής

Σύμφωνα με το Νόμο και το Καταστατικό, σε περίπτωση μη επίτευξης της απαιτούμενης απαρτίας για τη διεξαγωγή της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με Αρχαιρεσίες, ορίζεται ότι η 1η Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση με Αρχαιρεσίες θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016, την ίδια ώρα, στον ίδιο τόπο και χώρο και με τα ίδια ανωτέρω θέματα ημερησίας διάταξης, χωρίς τη δημοσίευση νέας, ειδικής για το σκοπό αυτό πρόσκλησης.


«Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» και η «Παραμυθοπαρέα» του Ναυπλίου κάνουν... βουτιά στα παραμύθια


Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» και η «Παραμυθοπαρέα …Βουτιά στα παραμύθια» του Θεατροδρόμιου Ναυπλίου σας καλούν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 8.30 μ.μ. στην πλατεία του Αγιοσπυρίδωνα για μια βραδιά Παραμυθιού με θέμα:

«Ξένος – Διαβάτης – Ταξιδευτής. Μοίρα κοινή με κόκκινη κλωστή δεμένη…»

Πιάστε την κόκκινη κλωστή και αφήστε τον ξένο, διαβάτη, ταξιδευτή της βραδιάς μας να γίνει ο γητευτής, να μας οδηγήσει σε μονοπάτια ονείρου, χαράς, θλίψης ,αγάπης, περιπέτειας δίνοντας πνοή στο άγνωστο, να μας χαρίσει γέλιο, να μας χαρίσει δάκρυ, να μας χαρίσει ομορφιά, να μας χαρίσει πάθη και να γευτούμε την αλμυρή γλύκα της αφήγησης …

Βουτιά στα παραμύθια με τη Παραμυθοπαρέα: Ανδρέα Μανούχο, Βασιλική Ζούζια, Μαρία Μπακάλη, Μαρία Σαλιβέρου και Ντίνα Καλογεροπούλου.

Μουσική συνοδεία η Μαρίνα Νάσαινα.

Γίνονται... σήμερα, Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας ενόψει συνεδρίου
Τετάρτη 28-9-2016 από 9.00 έως 21.00 
Νομαρχιακή Επιτροπή του Κόμματος 
Δεληγιάννη 8, Τρίπολη

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στην Τρίπολη
Τετάρτη 28/09 στις 17:30 
Ε.Ε.Σ. Τρίπολης (Εθνικ. Αντιστάσεως – Παλαιό Δημαρχείο) 

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Έναρξη νέας ορειβατικής περιόδου 
Τετάρτη 28/09/2016, 19.30 
στο εξωκλήσι της Ανάληψης 

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ζώδια σήμερα 28 Σεπτεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Αρχίζουν να υποχωρούν τα οικονομικά βάσανα και οι επαγγελματικές σας ταλαιπωρίες, αγαπητοί Κριοί, με την είσοδο του Άρη στον Αιγόκερω τα σχέδια και οι φιλοδοξίες σας παίρνουν σάρκα και οστά, η προσωπική και συναισθηματική σας καθημερινότητα έχει ανάγκη από το ενδιαφέρον και την προσοχή σας, δεδομένου πως πρέπει να αποφύγετε τις εντάσεις και τις αψιμαχίες στο περιβάλλον που κινείστε, δείχνοντας τη θετική σας ενέργεια, την αποφασιστικότητα και την αισιοδοξία σας στο ταίρι που αγαπάτε.

ΤΑΥΡΟΣ
Κάντε συνετή χρήση των χρημάτων σας σήμερα, φίλοι Ταύροι, μην μένετε αμετακίνητοι στις ιδέες και τα πιστεύω σας, αν πείθεστε για τις επιθυμίες και τις ανάγκες των δικών σας ανθρώπων και του ερωτικού σας συντρόφου, οπισθοχωρήστε σε μια συζήτηση με το δεσμό σας, ανακαλύψτε αυτό το κάτι που θα κάνει τα πράγματα στη σχέση σας να επανέλθει στους ρυθμούς της συνεννόησης και της αμοιβαιότητας, έναν περίπατο με το ταίρι σας, μια πρόταση για κοινή, ρομαντική απόδραση τις αμέσως επόμενες ημέρες. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Νέες ευκαιρίες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, αγαπητοί Δίδυμοι, μπορούν να φέρουν στην καθημερινότητά σας μια χαρούμενη και αισιόδοξη νότα, προκειμένου να πραγματοποιήσετε τα όνειρα και τις επιδιώξεις σας. Ασχοληθείτε σήμερα περισσότερο με την πρακτική και ρεαλιστική πλευρά των θεμάτων που σας προβληματίζουν, επενδύοντας στο επικοινωνιακό σας χάρισμα και την έξυπνη στρατηγική σας, είσαστε συναισθηματικά ευάλωτοι και ίσως το ταίρι σας πατήσει στις αδυναμίες και τα πάθη σας. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Δε σας κρύβω, φίλοι Καρκίνοι, πως η παρουσία του Άρη στον Αιγόκερω, έχει να κάνει με το κομμάτι εκείνο της καθημερινότητάς σας που αφορά πάσης φύσεως στενή και δοκιμασμένη σχέση στη ζωή σας. Αναρωτηθείτε λοιπόν, αν ταιριάζετε με τις παρέες σας, βρείτε εκείνα τα σημεία που δε σας ικανοποιούν στον ερωτικό σας σύντροφο, ελάτε πιο κοντά στον εσωτερικό σας κόσμο, αντλώντας δύναμη από τη διαίσθηση και το ένστικτό σας, που δε θα ξεγελάσουν τις επιλογές και τις αποφάσεις σας.

ΛΕΩΝ
Μπορεί η θέση της Αφροδίτης στον Σκορπιό, να σας ωθεί να κλείνεστε στον εαυτό σας και τα προβλήματά σας, να μην έχετε διάθεση για πολλές εξόδους με τον σύντροφό σας ή και σε προσωπικό, φιλικό επίπεδο, αγαπητοί Λέοντες, ωστόσο δεν παύει ο Άρης από τον Αιγόκερω να σας φορτώνει με επαγγελματικές και οικονομικές ευθύνες, καθώς και με καταστάσεις και εξελίξεις στη σχέση σας που δεν πρέπει με τίποτα να παραμελήσετε. Χαλαρώστε στη ζεστασιά του δεσμού σας, μην μένετε ατελείωτες ώρες στο γραφείο.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Μέσα από τον επαγγελματικό και κοινωνικό σας κύκλο, φίλοι Παρθένοι, ανατέλλουν σήμερα νέες ευκαιρίες, καινούριες γνωριμίες και ποικίλες επιλογές, που είναι απόλυτα βέβαιο πως θα βοηθήσουν τα σχέδια και τους στόχους σας να πάρουν σάρκα και οστά νωρίτερα από ό,τι περιμένατε. Είναι πολύ ευνοϊκότερα τα πράγματα πλανητικά για εσάς με την θέση του Άρη στον Αιγόκερω και τον Ερμή στο ζώδιό σας, προκειμένου να βάλετε σε τάξη τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας και στη συναισθηματική σας ζωή. 

ΖΥΓΟΣ
Ενδοσκόπηση και περισυλλογή είναι τα συναισθήματα που ταιριάζουν γάντι στην ψυχολογία σας σήμερα, φίλοι Ζυγοί, αφενός μεν γιατί οι πλανήτες σας προτρέπουν να ψάξετε σπιθαμή προς σπιθαμή τα θέλω και τις επιθυμίες σας, αφετέρου είναι χρήσιμο να κάνετε μια ψηλάφηση στις προσωπικές και ερωτικές σας σχέσεις, προκειμένου να αντιληφθείτε ποιο ταίρι ταιριάζει στο πλευρό σας, αν είναι ωφέλιμο να παραμένετε στο παρελθόν ή μήπως χρειάζεστε απαραίτητα μια ολοκληρωτική, αισθηματική αναγέννηση. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Απροσδόκητες αλλαγές σε όλο το φάσμα της ζωής σας, αγαπητοί Σκορπιοί, φέρνουν ικανοποίηση και ισορροπία στις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες σας σήμερα. Με τον απίθανο συνδυασμό της Αφροδίτης στο ζώδιό σας και του Άρη στον Αιγόκερω, είναι μια μέρα μεγάλης κινητικότητας, ζωντάνιας και στιβαρών αποφάσεων για τα σημαντικά θέματα που σας προβληματίζουν. Κυκλοφορήστε, διασκεδάστε, τίποτα και κανένας δεν μπορούν να αντισταθούν στη φλογερή λίμπιντο και την καλαίσθητη εμφάνισή σας. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Υποχρεώσεις, έξοδα προγραμματισμένα ή ακόμα και έκτακτες συναλλαγές, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, φίλοι Τοξότες, που ίσως σας προκαλέσουν αγανάκτηση και αμφίρροπη διάθεση, ωστόσο κρατήστε την ψυχραιμία σας, γιατί οι προοπτικές στη δουλειά σας γίνονται ευμενέστερες για εσάς, η τύχη είναι με το μέρος σας, οι δυσκολίες απομακρύνονται. Μην αφήνετε το άγχος και τις αγωνίες σας να επηρεάζουν αρνητικά την ερωτική σας ζωή, ακουμπήστε τις ελπίδες και τις προσδοκίες σας στο ταίρι σας.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Ρυθμίστε τις λεπτομέρειες της καθημερινότητάς σας σήμερα, αγαπημένοι Αιγόκεροι, η Σελήνη είναι στην Παρθένο, ο Άρης στο δικό σας ζώδιο και είναι πολύ πιθανόν να σας περιμένει μια κουραστική, αλλά φιλόδοξη μέρα, που ενώ θα χρειαστεί να ξεπεράσετε τις δυνάμεις σας στη δουλειά και τις κοινωνικές σας επαφές, ανταμείβεστε με επιτυχία για τις προσδοκίες και τους στόχους σας. Η σχέση σας με τον ερωτικό σύντροφο ίσως έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ από τη φροντίδα, την αφοσίωση και τη ζεστασιά σας.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Μην μελαγχολείτε και μην απελπίζεστε σήμερα, φίλοι Υδροχόοι, με τις τυχόν καθυστερήσεις και αναβολές στην επαγγελματική και προσωπική σας ζωή, που είναι πιθανόν να σας αναγκάζουν να θυμηθείτε τα λάθη σας, τις απερισκεψίες και τις τυχόν παραλείψεις σας. Εντείνετε τις προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα μπερδέματα και οι παρεξηγήσεις, μην αφήνετε τον εαυτό σας έρμαιο των καταστάσεων και των παγίδων που στήνονται γύρω σας, εμπιστευτείτε την ευφυΐα και το επικοινωνιακό σας ταλέντο. 

ΙΧΘΕΙΣ
Με την Σελήνη σε αντίθεση με τον Ποσειδώνα και τα παιχνίδια της με τους άλλους πλανήτες, είναι πολύ πιθανόν, αγαπητοί Ιχθύες, να αισθανθείτε σήμερα έξαρση της φαντασίας σας, να αποζητάτε να ξεφύγετε από τη δυσμενή πραγματικότητα που ζείτε, με μυστηριώδη και αναλυτική διάθεση. Εξετάστε με περισσότερο ορθολογισμό και λογική τα θέματα που έχουν προκύψει με τον ερωτικό σας σύντροφο, μην κλείνετε τα μάτια σας και μην εθελοτυφλείτε στις ανάγκες και τις επιθυμίες του δεσμού σας.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Ο καιρός σήμερα

Γενικά αίθριο καιρό με λίγες μόνο νεφώσεις στην βόρεια Κρήτη και στα ορεινά ηπειρωτικά της απογευματινές ώρες, αναμένουμε σήμερα Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα στα ηπειρωτικά ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη λόγω ομίχλης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 24 και τοπικά 25 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, 8 έως 23 στη βόρεια Ελλάδα, 12 έως 24 και τοπικά 25 στη δυτική Ελλάδα, 8 έως 23 στο βόρειο Αιγαίο και από 15 έως 27 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως από τα ανατολικά έως 4 και τοπικά 5 με 6 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα είναι βόρειοι έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: weather.gr

Δύσκολες στιγμές για τον Πέτρο Τατούλη - Σήμερα η κηδεία της μητέρας του


Δύσκολες στιγμές περνά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού χθες, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών, η μητέρα του, Παρασκευή Τατούλη.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί σήμερα στις 4 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Καστρί Κυνουρίας.

Αιωνία της η μνήμη!

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου


551 π.Χ.: Γεννιέται ο Κομφούκιος, εξελληνισμένη ονομασία του Κουνγκ Φου Τζου, κινέζος φιλόσοφος. (Θαν. 479 π.Χ.)

48 π.Χ.: Ο Πομπήιος ο μέγας δολοφονείται μόλις φτάνει στην Αίγυπτο μετά από διαταγή του βασιλιά της Χώρας, Πτολεμαίου.

1066: Ο Γουίλιαμ ο Κατακτητής εισβάλλει στη Βρετανία.

1197: Πεθαίνει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Ερρίκος Στ΄.

1448: Ο Χριστιανός Α' στέφεται βασιλιάς της Δανίας.



1538: Ναυμαχία της Πρέβεζας. Έγινε μεταξύ του οθωμανικού στόλου, υπό τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, κατόπιν εντολής του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, και του ενωμένου στόλου του Ιερού Συνασπισμού (Holy League) των χριστιανικών χωρών, η οποία συστήθηκε από τον Πάπα Παύλο Γ΄, υπό τον Γενοβέζο ναύαρχο Αντρέα Ντόρια. Λόγω της νίκης των Οθωμανών στη ναυμαχία αυτή, παρά το ότι οι Δυτικοί είχαν ναυτική υπεροπλία, η σημερινή Τουρκία θεωρεί εθνική γιορτή την ημέρα της Ναυμαχίας της Πρέβεζας και η πόλη Πρέβεζα είναι διάσημη στον τουρκικό λαό, επειδή το γεγονός προβάλλεται ευρέως στα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας. Είναι τέτοια η ιστορική σημασία της Ναυμαχίας της Πρέβεζας για τον τουρκικό λαό, ώστε τα πιο σύγχρονα τουρκικά υποβρύχια σήμερα αποτελούν σειρά με το όνομα Turkish Navy Submarines Preveze. Ο ναύαρχος Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα θεωρείται εθνικός ήρωας και το μαυσωλείο του βρίσκεται στο Ναυτικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης.

1542: Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος, Χουάν Ροντρίγκες Γκαμπρίλο φτάνει στο Σαν Ντιέγκο.

1708: Οι ρωσικές δυνάμεις υπό τη διεύθυνση του αυτοκράτορα Μεγάλου Πέτρου Α νικούν τις σουηδικές στη Μάχη της Λεσνάγια.

1746: Γεννιέται ο Βρετανός γλωσσολόγος Γουίλιαμ Τζόουνς, γνωστός από τις μελέτες του για τις κοινές ρίζες των ευρωπαϊκών και ινδικών γλωσσών.

1787: Το αμερικανικό Σύνταγμα ψηφίζεται από το Κογκρέσο και στέλνεται για έγκριση στα νομοθετικά σώματα των Πολιτειών.

1803: Γεννιέται ο συγγραφέας Προσπέρ Μεριμί, μια ιστορία του οποίου αποτέλεσε τη βάση της γνωστής όπερας "Κάρμεν".

1820: Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Ένγκελς, συνεργάτης του Καρλ Μαρξ. Μαζί έγραψαν το "Κομουνιστικό Μανιφέστο", που αποτελεί τη "βίβλο" του κομουνιστικού κινήματος.

1821: Το Μεξικό υπογράφει την τελική πράξη για την ανεξαρτησία του.

1823: Ο Λέων ΙΒ΄ εκλέγεται Πάπας

1824: Γεννιέται ο Βρετανός κριτικός και ποιητής, Φράνσις Παλγκρέιβ.



1841: Γεννιέται ο Γάλλος πολιτικός, Ζορζ Κλεμανσό, μετέπειτα Πρωθυπουργός της Γαλλίας.



1864: Ιδρύεται στο Λονδίνο η Διεθνής Ένωση Εργατών, που αποτέλεσε την Πρώτη Διεθνή.

1867: Το Τορόντο γίνεται πρωτεύουσα του Καναδά.

1870: Ο τζόκεϊ Φρεντ Άρτσερ σημειώνει την πρώτη από τις 2.748 νίκες του ιππεύοντας την Athol Daisy.

1875: Πεθαίνει ο Ρώσος ποιητής Αλεξέι Τολστόι.

1871: Η Βραζιλία ψηφίζει νόμο σύμφωνα με τον οποίο τα παιδιά των σκλάβων θα θεωρούνται ελεύθεροι πολίτες

1887: Γεννιέται ο Έιβερι Μπρουντέιτζ, Αμερικανός αθλητής στο πένταθλο και το δέκαθλο, που διετέλεσε πρόεδρος της ΔΟΕ από το 1952 έως το 1972.



1891: Πεθαίνει ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος και ποιητής, Χέρμαν Μέλβιλ, συγγραφέας του κλασικού "Μόμπυ Ντικ".



1893: Ο Αντόνιο Νικολό Νταλμέιντα, διευθυντής εταιρείας εξαγωγής κρασιού Πορτ, ιδρύει την ποδοσφαιρική ομάδα της Πόρτο με την ονομασία "Football Club do Porto-Sociedade Sportiva".



1893: Γεννιέται ο Γιάννης Σκαρίμπας, έλληνας λογοτέχνης και ιστορικός. (Θαν. 21/1/1984)

1895: Πεθαίνει ο κορυφαίος Γάλλος χημικός, Λουί Παστέρ, που ανέπτυξε τη θεωρία των μικροβίων και εφευρέτη της παστερίωσης.

1902: Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο Γάλλος μυθιστοριογράφος και ένας από τους μεγαλύτερους κριτικούς τέχνης Εμίλ Ζολά, ο σημαντικότερος συγγραφέας της γαλλικής νατουραλιστικής σχολής. Συντάκτης του "Κατηγορώ".

1916: Εθνικός διχασμός προ των πυλών. Η Ελλάδα βρίσκεται με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, η μία στη Θεσσαλονίκη υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και η άλλη στην Αθήνα υπό την επιρροή του βασιλιά Κωνσταντίνου. Αιτία, η διχογνωμία Βενιζέλου και Κωνσταντίνου για το αν η χώρα έπρεπε να συνταχθεί ή όχι με τις δυνάμεις της Αντάντ κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου.



1922: Υπογράφεται στα Μουδανιά ανακωχή ανάμεσα στους Συμμάχους και την κεμαλική Τουρκία. Η ανακωχή, αν και αφορά άμεσα στα ελληνικά συμφέροντα στην ανατολική Θράκη, υπογράφεται χωρίς την παρουσία Έλληνα αντιπροσώπου. Λίγες μέρες αργότερα θα αρχίσει η εκκένωση της ανατολικής Θράκης από τα ελληνικά στρατεύματα.

1922: Ο Μουσολίνι πραγματοποιεί τη «μεγάλη πορεία» προς τη Ρώμη για την κατάληψη της εξουσίας.

1923: Η Αβησσυνία γίνεται δεκτή στην Κοινωνία των Εθνών.

1924: Γεννιέται ο Ιταλός ηθοποιός, Μαρτσέλο Μαστρογιάννι.

1925: Γεννιέται ο Σέιμουρ Κρέι, που διακρίθηκε στις έρευνες για την εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών.



1931: Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Αλέξανδρος Διομήδης υποβάλλει την παραίτησή του, μετά τη διαφωνία του με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο για το χειρισμό του θέματος της "προστασίας της δραχμής".

1932: Η Γερμανία ανακοινώνει ότι τα θύματα της πολιτικής βίας στην Πρωσία από τον περασμένο Ιανουάριο ανέρχονται σε 150.



1934: Γεννιέται η Μπριζίτ Μπαρντό, γαλλίδα ηθοποιός.



1938: Γεννιέται ο Μπεν Ε. Κινγκ, Αμερικανός τραγουδιστής της σόουλ και του ριθμ εντ μπλουζ, γνωστός από τη μεγάλη του επιτυχία «Stand By Me». 

1939: Η Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση συμφωνούν στην διαίρεση της Πολωνίας.

1941: Συγκροτείται στην Ελλάδα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ).

1944: Στη μάχη του Άνχερμ οι γερμανικές αεροπορικές δυνάμεις νικούν τις βρετανικές.



1945: Γεννιέται ο μεγάλος συνθέτης και στιχουργός Μανώλης Ρασούλης.

1949: Στην Ελλάδα, απλουστεύεται η διαδικασία εγγραφής των γυναικών στους εκλογικούς καταλόγους, διότι δεν παρατηρείται προθυμία εγγραφής.

1950: Η σύνοδος του ΟΗΕ αποφασίζει την ένταξη της Ινδονησίας στους κόλπους του οργανισμού.



1952: Γεννιέται η ηθοποιός Σίλβια Κρίστελ, η γνωστή κινηματογραφική "Εμανουέλα".

1953: Πεθαίνει ο Αμερικανός αστρονόμος, Έντουιν Χαμπλ, εφευρέτης του τηλεσκοπίου, που απέδειξε, ότι το σύμπαν επεκτείνεται.

1956: Πεθαίνει ο Γουίλιαμ Μπόινγκ, γερμανικής καταγωγής αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρίας αεροναυπηγικής «Boeing».

1958: Σέντρα του πρώτου αγώνα του πρώτου Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης, ΕΣΣΔ- Ουγγαρία 3-1 στη Μόσχα. Η Σοβιετική Ένωση θα κατακτήσει το πρώτο αυτό κύπελλο κερδίζοντας στον τελικό της 10/7/60 την ομάδα της Γιουγκοσλαβίας. Στην πρώτη αυτή διοργάνωση θα πάρουν μέρος 18 εθνικά συγκροτήματα και θα γίνει πραγματικότητα το όνειρο του Χένρι Ντελονί που πρότεινε τους αγώνες πριν από 31 χρόνια (5/2/27), βοήθησε στην ίδρυση της UEFA (1954) αλλά στο μεταξύ πέθανε (9/11/55).

1959: Ο δορυφόρος των ΗΠΑ "Εξπλόρερ VI" που διαθέτει φωτοκυψέλες παίρνει για πρώτη φορά τηλεοπτικές εικόνες της γης.

1960: Το Μάλι εντάσσεται στον ΟΗΕ.

1961: Στρατιωτική εξέγερση κατά της αιγυπτιακής κατοχής του συριακού τμήματος της RAU (Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία).



1964: Η πρώτη απόπειρα εορτασμού της επετείου της ίδρυσης του ΕΑΜ σε ανοικτό χώρο μετά το 1949 παρεμποδίζεται από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος τη χαρακτηρίζει «πρόκληση προς το έθνος».

1964: Πεθαίνει ο αμερικανός κωμικός Χάρπο Μαρξ.

1965: Στις Φιλιππίνες, ηφαίστειο που εκρήγνυται κοντά στη Μανίλα προκαλεί το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.



1966: Πεθαίνει ο Γάλλος σουρεαλιστής ποιητής, Αντρέ Μπρετόν, που έγραψε και το «Μανιφέστο του Σουρεαλισμού». (Γεν. 19/2/1896)

1967: Γεννιέται η ηθοποιός Μίρα Σορβίνο.

1968: Γεννιέται ο Μίκα Χάκιννεν, Γάλλος οδηγός της Φόρμουλα 1.

1968: Το τραγούδι «Hey Jude» των Beatles ανεβαίνει στην πρώτη θέση των τσαρτς, όπου θα παραμείνει για 9 εβδομάδες.

1969: Οι εκλογές για την 6η Ομοσπονδιακή Βουλή στη Γερμανία δεν αποσαφηνίζουν την πολιτική κατάσταση, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες λαμβάνουν 45,1% και οι Σοσιαλδημοκράτες 42,7%.



1970: Πεθαίνει στο Κάιρο, σε ηλικία 52 ετών, ο πρώτος Πρόεδρος της Αιγύπτου, Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, από ανακοπή καρδιάς.

1972: Γεννιέται η αμερικανίδα στριπτιζέζ, Ντίτα φον Τιζ.

1973: Υποβάλει την παραίτησή του από τη χουντική κυβέρνηση Μαρκεζίνη ο Νικόλαος Μακαρέζος, εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου. Ακολουθούν και άλλοι στρατιωτικοί υπουργοί.

1973: Στην Αυστρία, Παλαιστίνιοι μαχητές επιτίθενται σε τρένο κοντά στη Βιέννη και παίρνουν μαζί τους τέσσερις ομήρους, τρεις από τους οποίους είναι Εβραίοι εκπατρισμένοι από την ΕΣΣΔ. Αίτημά τους να κλείσει το στρατόπεδο διερχομένων στο Σενάου.

1974: Καθιερώνεται με νόμο η δημοτική γλώσσα στα ελληνικά δημοτικά σχολεία.

1976: Ο Στίβι Γουόντερ κυκλοφορεί το αριστούργημά του Songs in the key of Life.

1978: Πεθαίνει ο πάπας Ιωάννης Παύλος Α'.

1979: Η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ κερδίζει στους Μεσογειακούς του Σπλιτ το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε μεγάλους αγώνες, νικώντας στον τελικό την Γιουγκοσλαβία με 85-75. Στη σύνθεσή της έχει τους Γιαννάκη (28), Κατσούλη (13), Κοκολάκη (13), Κορωναίο (10), Πετρόπουλο (9), Καρατζουλίδη (5), Σακελλαρίου (7) και Καστρινάκη.

1982: Με απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, παρατείνεται η παραμονή των Αμερικανών στη Βηρυτό, έως ότου η Συρία και το Ισραήλ αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Λίβανο.



1988: Πεθαίνει στην Αθήνα η Έλλη Αλεξίου, Ελληνίδα συγγραφέας, δημοσιογράφος, και παιδαγωγός.

1989: Πεθαίνει ο πρώην Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φερντινάντο Μάρκος.



1990: Πεθαίνει ο Νίκος Καρούζος, έλληνας ποιητής. (Γεν. 17/7/1926)

1990: Ο Ιρλανδός Μάρτιν Ντόνελι τραυματίζεται σοβαρά όταν η Λότους Λαμποργκίνι που οδηγεί ξεφεύγει από την πορεία της στα δοκιμαστικά στην πίστα Χερέθ της Ισπανίας και χτυπάει με σφοδρότητα στον τοίχο, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να διαλυθεί και ο οδηγός να πεταχτεί στο οδόστρωμα.



1991: Πεθαίνει ο μεγάλος μουσικός της τζαζ, Μάιλς Ντέιβις, σε ηλικία 65 ετών.

1992: Στο Νεπάλ, σκοτώνονται και τα 167 άτομα, που επέβαιναν σε αεροσκάφος των πακιστανικών αερογραμμών, το οποίο συνετρίβη κοντά στο Κατμαντού.

1993: Ο ηγέτης της Γεωργίας, Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε, επιστρέφει στην Τυφλίδα, αφού δέχεται πιέσεις να εγκαταλείψει το Σουχούμι που έπεσε στα χέρια των αυτονομιστών της Αμπχαζίας.

1994: Το χειρότερο ναυάγιο στην Ευρώπη σημειώνεται στη Βαλτική Θάλασσα, όταν το πλοίο "Εστόνια" που εκτελεί τακτικό δρομολόγιο από το Ταλίν της Εσθονίας προς τη Στοκχόλμη βυθίζεται ανοικτά των νοτιοδυτικών ακτών της Φινλανδίας. Πνίγηκαν 852 άτομα.

1995: Στη Σιέρα Λεόνε, περίπου 400 στασιαστές σκοτώνονται από τον κυβερνητικό στρατό.

1996: Ο Αρσέν Βένγκερ αναλαμβάνει προπονητής στην Άρσεναλ.

1996: Οι Ταλιμπάν βασανίζουν απάνθρωπα και εκτελούν δια απαγχονισμού τον πρώην πρόεδρο του Αφγανιστάν Μοχάμαντ Νατζιμπουλάχ.

1997: Με τιμές αρχηγού κράτους γίνεται δεκτός στη Θεσσαλονίκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

2000: Ξεκινά ένας νέος κύκλος αίματος στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα.



2000: Ο Κώστας Κεντέρης γράφει ιστορία, καθώς κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, με χρόνο 20.09 . Η Ελλάδα είχε να κερδίζει χρυσό μετάλλιο σε ανδρικό αγώνισμα στο στίβο από το 1912, όταν ο Κωστής Τσικλητήρας είχε πρωτεύσει στο μήκος άνευ φοράς.



2003: Πεθαίνει ο Έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου, Ελία Καζάν.

2009: Στη Γουινέα η Χούντα του Μούσα Καμαρά βιάζει, σκοτώνει και τραυματίζει διαδηλωτές κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.

2012: Στη Σομαλία ο στρατός της χώρας σε συνεργασία με στρατεύματα της Αφρικανικής Ένωσης επιτίθεται στις δυνάμεις της Αλ Σαμπάαμπ που κρατούν την πόλη Κισμάγιο.

2013: Στη Νιγηρία μέλη της Μπόκο Χαράμ εισβάλουν σε χωριό και σκοτώνουν 27 άτομα.



2013:  Συλλαμβάνονται τα ηγετικά στελέχη της «Χρυσής Αυγής» (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός κ.ά.). Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και οπλοκατοχή.