27.9.16

Ο Όμιλος Τένις της ΑΕΚ Τρίπολης στο Wheeling2help με επίτιμο καλεσμένο τον Παραολυμπιονίκη Γ. Λαζαρίδη


Ο όμιλος τένις της ΑΕΚ Τρίπολης θα συμμετάσχει ενεργά στην μεγάλη διοργάνωση του Wheeling2help που θα λάβει χώρα στην Τρίπολη. 

Η Τρίπολη θα είναι μία από τις 20 πόλεις από όπου θα περάσουν οι εθελοντές ποδηλάτες στις 29 Σεπτεμβρίου 2016, και όπου θα παραδοθούν σε συλλόγους και φορείς πέντε αμαξίδια. 

Κατά την διάρκεια της παρουσίας τους στην πόλη μας θα διοργανωθεί μια μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης και εθελοντισμού.

Επίτιμος καλεσμένος του ομίλου μας ο Παραολυμπιονίκης Γ. Λαζαρίδης που θα λάβει δράση ενεργά παίζοντας τένις σε αμαξίδιο. 

Ο κ. Λαζαρίδης θα βρίσκεται στο χώρο της εκδήλωσης καθ όλη την διάρκειά της, παίζοντας με όποιον θέλει να γνωρίσει το άθλημα του τένις. 

Επιπλέον οι προπονητές και οι αθλητές του ομίλου θα βρίσκονται καθ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης στο χώρο της Πλατείας Άρεως για να παίζουν με το κοινό και να συμβάλουν όλοι από κοινού στην συγκομιδή χρημάτων για τον πολύ σοβαρό αυτό σκοπό. 

Σας καλούμε λοιπόν όλους να παραβρεθείτε σε αυτή την μεγάλη εκδήλωση για να προσφέρουμε ο καθένας με τον τρόπο μας στην επίτευξη του στόχου.

Η προτομή του Νικόλαου Σιμιτζόπουλου θα τοποθετηθεί σε κεντρικό δρόμο του Άργους


Το Δήμαρχο Άργους Μυκηνών κ. Δημήτρη Καμπόσο, επισκέφθηκαν στο γραφείο του ο Πρόεδρος του παραρτήματος της ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού του Νομού Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής, μαζί με μέλη της Ένωσης, όπου και του παρέδωσαν στοιχεία του πλούσιου βιογραφικού του Αργείου ήρωα του Πολεμικού Ναυτικού, Νικόλαου Σιμιτζόπουλου.

Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε τους παριστάμενους πως θα τιμήσει για άλλη μια φορά τον ήρωα Σιμιτζόπουλο τοποθετώντας την προτομή του σε κεντρική οδό της πόλης του Άργους.

Ο Νικόλαος Σιμιτζόπουλος ήταν Σημαιοφόρος στο αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» που βομβαρδίστηκε από γερμανικά στούκας και βυθίστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1943, ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο στο Λακκί της Λέρου. Εξαιτίας του βομβαρδισμού, έχασαν τη ζωή τους 72 μέλη του πληρώματος.


ΠΗΓΗ: palabourtzi.gr

Συγγνώμη από τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Δρομέων Αργολίδας για το λάθος που έγινε στον αγώνα Artemisio Trail Run

Σαν Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Δρομέων Αργολίδας και διοργανωτών του 2ου Artemisio Trail Run θα θέλαμε να ζητήσουμε συγγνώμη από τους δρομείς που έλαβαν μέρος στον αγώνα της Κυριακής για τις λάθος οδηγίες που τους δόθηκαν από εθελοντές μας σε 2 σημεία της διαδρομής με αποτέλεσμα να βγουν εκτός πορείας, να χάσουν πολύτιμο χρόνο και να ταλαιπωρηθούν ή ακόμα και να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους. Είναι λυπηρό για όλους μας ο κόπος προετοιμασίας τόσων μηνών να αμαυρώνεται από ένα αδικαιολόγητο λάθος.

Όπως θα διαπίστωσαν όσοι βρέθηκαν στον αγώνα είχε γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια σε ότι αφορά τον καθαρισμό των μονοπατιών και την πυκνή σήμανση (αν και άστοχη λόγω χρώματος όπως υποστήριξαν πολλοί στο τέλος). Το τοπίο από μόνο του είναι απαράμιλλης ομορφιάς και ο αγώνας έχει αρκετές τεχνικές δυσκολίες ώστε να του αξίζει να είναι στις προτιμήσεις των αθλητών.

Δεσμευόμαστε να βελτιώσουμε τα λάθη μας και έχουμε δείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε αφού αφουγκραστήκαμε όσους είχαν παράπονα στην πρώτη διοργάνωση με το μεγάλο ποσοστό ασφάλτου το οποίο φέτος είχε αφαιρεθεί. Υποσχόμαστε του χρόνου ο αγώνας να είναι πολύ καλύτερα οργανωμένος και να ανταμείψει ηθικά και υλικά όσους τον στηρίξουν.

Με δρομικούς χαιρετισμούς,
Μαραθωνοδρόμοι Δρομείς Αργολίδας

Γ. Κούρος: Ο σύγχρονος Φειδιππίδης που «έσπασε» τα ρολόγια...

Γιάννης Κούρος, ο σύγχρονος Φειδιππίδης που «έσπασε» τα ρολόγια και έφτασε στη Σπάρτη πριν προλάβουν να ετοιμάσουν την τελετή τερματισμού. Έκοψε πρώτος το νήμα σε 53 υπερμαραθώνιους και μπήκε στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες... 


Το 490 π.Χ. οι Αθηναίοι στέλνουν τον καλύτερο αγγελιαφόρο τους στη Σπάρτη για να ζητήσουν τη βοήθεια των Λακεδαιμονίων για να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες. Ήταν ο Φειδιππίδης, ένας Αθηναίος που φημιζόταν για τις αντοχές του και κλήθηκε να καλύψει μια απόσταση περισσότερο από 200 χιλιόμετρα όσο πιο γρήγορα μπορούσε. 

Τις πρώτες απογευματινές ώρες ξεκίνησε από την αγορά της Αθήνας, κατευθύνθηκε στην Ελευσίνα, τα Μέγαρα και στην αρχαία Κόρινθο, συνέχισε προς τη Νεμέα και το απόγευμα της επόμενης ημέρας έφτασε στην Τεγέα και αργότερα στη Σπάρτη. Στη διάρκεια του ταξιδιού του έκανε μόνο λίγες στάσεις για ανεφοδιασμό και κατάφερε να φτάσει στη Σπάρτη περίπου σε 40 ώρες. Αφού περίμενε την απόφαση των Σπαρτιατών έτρεξε πίσω στην Αθήνα και ανήγγειλε τα νέα. Λίγες ημέρες αργότερα, οι Αθηναίοι κατατρόπωσαν τους Πέρσες στον Μαραθώνα χωρίς τη βοήθεια των Σπαρτιατών και ο Φειδιππίδης έγινε ο πιο γνωστός δρομέας της αρχαιότητας, ο άθλος του οποίου μνημονεύτηκε από τον Ηρόδοτο. 

Το 2005 ο Έλληνας υπερμαραθωνοδρόμος, Γιάννης Κούρος ακολούθησε τα χνάρια του Αθηναίου δρομέα και έκανε τη διαδρομή «Αθήνα –Σπάρτη -Αθήνα» μήκους 490 χλμ σε 63 ώρες. 

Tο 1983 ολοκλήρωσε περίπου 25 μαραθώνιους. 
Το «Σπάρταθλον» πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέλη Σεπτεμβρίου... 

Τα ξένα μέσα τον αποκάλεσαν «Τρέχων θεό» αλλά και «σύγχρονο Φειδιππίδη», καθώς θεωρείται από τους σημαντικότερους δρομείς, ο οποίος κατέχει μερικές από τις καλύτερες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ. Έχει καταρρίψει πάνω από 160 παγκόσμια ρεκόρ και έχει κερδίσει τέσσερις φορές το «Σπάρταθλον». 

Ο Κούρος γεννήθηκε το 1956 στην Τρίπολη. Μεγάλωσε σε ένα βίαιο οικογενειακό περιβάλλον, που όπως είχε αναφέρει, τον έκανε να αναζητήσει καταφύγιο στον αθλητισμό. Σε ηλικία 10 ετών ήρθε πρώτος σε αγώνα μήκους και ασχολήθηκε με τον στίβο. Στην εφηβεία κέρδισε πολλές πρωτιές στους σχολικούς αγώνες και αφοσιώθηκε στο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. 

Είναι κορυφαίος υπερμαραθωνοδρόμος στον κόσμο και έχει καταρρίψει πάνω από 160 ρεκόρ... 

Σε ηλικία 16 ετών ο προπονητής της Τρίπολης τον είδε να αθλείται στο στάδιο και του ζήτησε να τρέξει μια απόσταση χιλίων μέτρων. Ο προπονητής ενθουσιάστηκε με την επίδοση του και τον προέτρεψε να ασχοληθεί σοβαρά με τον πρωταθλητισμό. 

Ο Κούρος συμμετείχε μαζί με άλλους αθλητές του νομού στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Ολυμπία, όπου ο νικητής θα περνούσε κατευθείαν στην Γυμναστική Ακαδημία. Εκείνη την ημέρα το λεωφορείο που τους μετέφερε στην Ολυμπία καθυστέρησε και μπήκε στον αγώνα χωρίς ζέσταμα. Τερμάτισε δεύτερος και έτσι δεν κατάφερε το στόχο του. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να ασχοληθεί με το τρέξιμο. Εξακολούθησε να αγωνίζεται και το 1977 σε ηλικία 21 ετών, έτρεξε τον πρώτο του Μαραθώνιο με χρόνο 2:43:15. 


Το «Σπάρταθλον» 

Τη δεκαετία του ’80 άρχισε να σπάει όλα τα παγκόσμια ρεκόρ και να βελτιώνει συνεχώς τους χρόνους του. Μια από τις μεγάλες στιγμές της καριέρας του ήταν στο «Σπάρταθλον» που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1983. Ο θεσμός ήταν έμπνευση Άγγλων πιλότων της RAF και ήταν το πρώτο ανοιχτό διεθνές «Σπάρταθλον», όπου πήραν μέρος μερικοί από τους καλύτερους αθλητές του κόσμου. 

Οι δρομείς ξεκίνησαν από την Αθήνα και χάραξαν την πορεία που είχε ακολουθήσει ο Φειδιππίδης πριν από 2.500 χρόνια. Μετά τα Μέγαρα ο Κούρος προηγήθηκε και μέχρι τη Σπάρτη δεν έχασε το προβάδισμα. Τερμάτισε πρώτος με 3 ώρες και 15 λεπτά διαφορά από τον δεύτερο. 

Κέρδισε 4 φορές στο Σπάρταθλον σημειώνοντας απίστευτους χρόνους. 
1983: 21.53.00 1984: 20.25.00, 1986: 21.57.00, 1990: 20.29.00... 

Οι ξένοι διοργανωτές είχαν αναφέρει ότι ο καλύτερος χρόνος που θα μπορούσε να κάνει ένας αθλητής ήταν 27 ώρες. Ο Κούρος κάλυψε απόσταση 250 χιλιομέτρων σε 21 ώρες και 50 λεπτά. Μπήκε στην πόλη στις πέντε τα ξημερώματα, αιφνιδιάζοντας τις αρχές της Σπάρτης που τον περίμεναν στις δέκα το πρωί. Οι Βρετανοί θεωρούσαν απίθανη την επίδοση του! 
Την επόμενη χρονιά επανέλαβε την επιτυχία κάνοντας ένα ακόμα ρεκόρ. Αυτή τη φορά οι φορείς τον υποδέχτηκαν στα σύνορα της Αρκαδίας και τον συνόδεψαν στο άγαλμα του Λεωνίδα, όπου τον στεφάνωσαν και του προσέφεραν ένα κύπελλο με νερό. 

Ο Γιάννης Κούρος με τον Κόρμπιτ στον μαραθώνιο Sri Chinmoy 

Συνολικά κέρδισε τέσσερις φορές το «Σπάρταθλον». Το 1983 ολοκλήρωσε 25 μαραθώνιους και μέχρι το 2000, έκοψε πρώτος το νήμα σε 53 υπερμαραθώνιους, καταγράφοντας ρεκόρ που συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο Γκίνες. 

Τη δεκαετία του ’90 μετακόμισε στην Αυστραλία και συνέχισε να τρέχει σε διεθνείς αγώνες. Παράλληλα με τον αθλητισμό ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων και ποιημάτων. Στο βιβλίο του «Το εξαήμερο του αιώνα» αναφέρει: «Όταν το σώμα παραδίδεται, τότε μόνο η δύναμη της θέλησης μπορεί να το ενεργοποιήσει. Δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει στο μυαλό, στην ψυχή ενός δρομέα, στις αισθήσεις του και πέρα από αυτές… στην προσπάθεια του να αρνηθεί το σώμα του. Ο δρομέας που είναι σε θέση να συνεχίσει, είναι αυτός που έχει καταφέρει να κάνει την υπέρβαση σε ένα μεταφυσικό επίπεδο.» 

«Χωρίς υπομονή, δεν θα μπορέσεις ποτέ να αποκτήσεις αντοχή» Γιάννης Κούρος 

Στο ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Ηλίας Γιαννακάκης με τίτλο «Γιάννης Κούρος Αενάως Κινούμενος» έλεγε ότι θα ήθελε να τρέξει ξανά ολόκληρη τη διαδρομή του Φειδιππίδη και να κάνει και την επιστροφή. Πράγματι το 2005 έτρεξε στον Φειδιππίδειο δρόμο την διαδρομή «Αθήνα –Σπάρτη -Αθήνα» μήκους 490 χλμ σε 63 ώρες, δηλαδή περίπου σε 2,5 ημέρες. 

Μέχρι σήμερα έχει τρέξει σε πολλούς διεθνείς αγώνες και κατέχει τις καλύτερες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων. Τα ρεκόρ που σημείωσε τις χρονιές: 1983, 1984, 1986 και 1990 στο «Σπάρταθλον» δεν έχουν καταρριφθεί ακόμα.... 


ΠΗΓΗ: mixanitouxronou.gr

Μαθήματα πρώτων βοηθειών στα παιδιά από τους Σαμαρείτες Ναυπλίου


Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ναυπλίου, στηρίζει την εθελοντική πρωτοβουλία "Wheeling2help" και θα βρίσκεται αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ. στην Πλ. Φιλελλήνων, όπου θα δοθεί η δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να έρθουν σε επαφή βιωματικά με τις πρώτες βοήθειες με προπλάσματα.

Τα παιδιά είναι σφουγγάρια γνώσης, εκτελούν άψογα τις δεξιότητες και βλέπουν την εκπαίδευση των πρώτων βοηθειών ως κάτι πολύ διασκεδαστικό και ενδιαφέρον.

Παράλληλα θα υπάρχει ενημέρωση για τις δράσεις του Σώματος καθώς και πληροφορίες για τη διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος ώστε να γίνει μέλος σε αυτή την μεγάλη οικογένεια.

Σας προσκαλούμε και εμείς με τη σειρά μας σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του ανθρωπισμού που στόχο έχει την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων για άτομα που τα έχουν ανάγκη.


ΠΗΓΗ: palabourtzi.gr

Η «Πρωινή γαλήνη» του Ηλία Μαγκλίνη παρουσιάζεται στο Φουγάρο


Η Βιβλιοθήκη Ανθός υποδέχεται τον συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 6.30 μ.μ. στο Fougaro Le Café για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του με τίτλο «Πρωινή γαλήνη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και απέσπασε το βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος για το 2016 από το περιοδικό «Αναγνώστης».

Με αφορμή το βιβλίο ο υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης Ανθός, Γιάννης Στάμος (διδάκτωρ λογοτεχνίας), θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και προβολή οπτικοακουστικού υλικού.

Η «Πρωινή γαλήνη» είναι η ιστορία ενός νέου ανθρώπου και του ονείρου να ξεπεράσει τον εαυτό του, να ανοίξει τους ορίζοντές του, να πετάξει ψηλά μήπως και βρει τον βαθύτερο εαυτό του. Είναι ακόμα μια ιστορία έρωτα, ονείρων, απώλειας και περιπλάνησης στον χρόνο και τον χώρο, από τη Μακεδονία έως το Τέξας και από την Αθήνα έως την Άπω Ανατολή, γεμάτη σύννεφα και ωκεανούς, θλιμμένες γκέισες και μοναχικά, παθιασμένα κορίτσια. Μια ιστορία ανεκπλήρωτων στόχων και ανολοκλήρωτων πόθων σε μια Ελλάδα που στροβιλίζεται στα απόνερα του Εμφυλίου και στη δίνη ενός ξεχασμένου, άγνωστου πολέμου στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Ο συγγραφέας

Ο Ηλίας Μαγκλίνης γεννήθηκε το 1970 στην Κινσάσα του Κονγκό. Σπούδασε αγγλική φιλολογία και πολιτικές επιστήμες στην Αγγλία και τη Σκοτία. Από το 1994 έως το 2003 εργάστηκε ως συντάκτης στο περιοδικό «Διαβάζω». Σήμερα εργάζεται ως αρχισυντάκτης του πολιτιστικού τμήματος στην εφημερίδα «Καθημερινή». Ασχολείται συστηματικά με τη μετάφραση. Έχει εκδώσει το μυθιστόρημα «Σώμα με σώμα» (Πόλις, 2005), τη νουβέλα «Η ανάκριση» (Κέδρος, 2008), και έχει δημοσιεύσει διηγήματα σε περιοδικά και ανθολογίες.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 2752047380
info@fougaro-library.gr

Ένα τραγούδι για σήμερα : ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ - Τα λιμάνια


Πόλυ Πάνου 

Ελληνίδα τραγουδίστρια, μία από τις σημαντικότερες φωνές του λαϊκού τραγουδιού.

Η Πολυτίμη Κολιοπάνου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου 1940, αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα. «Νονός» του καλλιτεχνικού της ονόματος ήταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο άνθρωπος που την ανακάλυψε στην Πάτρα και έμελλε να της αλλάξει τη ζωή.

Η σχέση της με το λαϊκό τραγούδι ξεκινά από τα μικράτα της. Μαθήτρια του δημοτικού ακόμη, κάνει σκασιαρχείο από το σχολείο και πηγαίνει στα Ψηλαλώνια της Πάτρας, για να ακούσει τα καινούργια τραγούδια της εποχής. Δεκάχρονη παιδούλα εντυπωσιάζει με τις φωνητικές της ικανότητες, όταν στο μαγαζί όπου εμφανιζόταν ο Σταύρος Τζουανάκος, ανεβαίνει στο πάλκο και τραγουδά τη Συλβάνα του Μανώλη Χιώτη. Αργότερα, κρυφά από τους γονείς της, συμμετέχει σ' ένα διαγωνισμό ταλέντων της πόλης, στον οποίο τραγουδά τη Μητέρα του Φώτη Πολυμέρη και διακρίνεται ανάμεσα σε 260 παιδιά, παίρνοντας το πρώτο βραβείο. Οι εφημερίδες τότε γράφουν για τη «μικρή Πατρινοπούλα, το παιδί θαύμα που πήρε το πρώτο βραβείο».

Ένα χρόνο μετά από το διαγωνισμό, βρίσκεται στην Πάτρα για εμφανίσεις ο νεαρός τότε και ταλαντούχος Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Έψαχνε εναγωνίως για νέα τραγουδίστρια, αφού η τραγουδίστρια του συγκροτήματός του, τους είχε εγκαταλείψει. Τότε, τυχαία σ' ένα κουρείο της γειτονιάς της, έμαθε για τη μικρή Πολυτίμη με το «χρυσό λαρύγγι», όπως την αποκαλούσε και ο ίδιος αργότερα. Τη βρήκε, την άκουσε να τραγουδά τα «βαριά» του Τζουανάκου και τα «ελαφρά» του Πολυμέρη και αμέσως της ζήτησε να τον ακολουθήσει.



Ταξίδεψαν μαζί στη Πάτρα, στο Αγρίνιο και μετά στην Αθήνα, στα δισκογραφικά στούντιο της Κολούμπια, πάντα με τη συνοδεία της μητέρας της και παρά την αντίθετη γνώμη του πατέρα της. Οι άνθρωποι της δισκογραφικής εταιρείας εντυπωσιάστηκαν από τη σπάνια φωνή της κι ένας από τους παραγωγούς αναφώνησε: «Γρηγόρη μου, μού ‘φερες μια Βέμπο του λαϊκού τραγουδιού!».

Το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε, το έγραψε ο Μπιθικώτσης και είχε τίτλο Πήρα τη στράτα την κακιά (1952). Ακολούθησε το Να πας να πεις της μάνας μου (1956) του Γιώργου Ζαμπέτα. Η σημαντική αυτή ερμηνεύτρια τραγούδησε πολλά από τα καινούργια τραγούδια όλων των κορυφαίων λαϊκών συνθετών της δεκαετίας του '50. Ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Θόδωρος Δερβενιώτης και ο Μπάμπης Μπακάλης θα της γράψουν τα καινούργια τραγούδια, με τα οποία θα αναδειχτεί στη δισκογραφία και στο πάλκο.

Πολλά απ’ αυτά θ’ αντέξουν να τραγουδιούνται μέχρι και σήμερα, όπως τα Μες στην πολλή σκοτούρα μου, Τα λιμάνια και Παίξε Χρήστο το μπουζούκι του Βασίλη Τσιτσάνη, Φέρτε μια κούπα με κρασί, Ό,τι βρέξει ας κατεβάσει, Άσε πρώτα να ξεχάσω και Τα αδέλφια δε χωρίζουνε του Απόστολου Καλδάρα, Σβήσε το φως να κοιμηθούμε του Γιάννη Παπαϊωάννου, Πάρε το δαχτυλίδι μου και Καυγαδάκι του Γιώργου Μητσάκη, Άλλα μου λεν τα μάτια σου και Ένα σφάλμα έκανα του Θόδωρου Δερβενιώτη, Εσένα δε σου άξιζε αγάπη του Γιάννη Καραμπεσίνη.

Η Πόλυ Πάνου ήταν η πρώτη που τραγούδησε τα Παιδιά του Πειραιά, που αργότερα έγινε μεγάλη επιτυχία και ήταν ο ίδιος ο Χατζιδάκις που την κάλεσε στο τηλέφωνο και της είπε: «Έχω, Πόλυ, γραμμένο ένα τραγούδι για σένα». Από το 1966 έως το 1972 ασχολήθηκε και επιχειρηματικά με τη δισκογραφία, δημιουργώντας με τον Πάνο Γαβαλά την εταιρεία Βεντέτα.


Η Πόλυ Πάνου έφυγε από τη ζωή στις 27 Σεπτεμβρίου 2013, σε ηλικία 72 ετών. Το τελευταίο διάστημα της ζωής της αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, λόγω της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας από την οποία έπασχε και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας.



''Τα λιμάνια'' 
ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ
Στίχοι - Μουσική : Βασίλης Τσιτσάνης

Το πλοίο θα σαλπάρει
για λιμάνια ξένα, για λιμάνια ξένα
Μαζί του θα σε πάρει
αγάπη μου και σένα, μακριά από μένα

Την καρδιά μου ο πόνος την πληγώνει
και στο κλάμα βραδιάζει και νυχτώνει
Φεύγεις αγάπη μου φεύγεις χαρά μου
πάρ' τις ελπίδες μου, τα όνειρά μου
γρήγορα νά 'ρθεις πάλι κοντά μου

Το πλοίο θα σαλπάρει
για λιμάνια ξένα, για λιμάνια ξένα

Το πλοίο θα σαλπάρει
για λιμάνια ξένα, για λιμάνια ξένα
Μαζί του θα σε πάρει
αγάπη μου και σένα, μακριά από μένα

Κάθε ώρα για 'μένα θα 'ναι χρόνος
θα με τρώει της ξενιτιάς ο πόνος
Φεύγεις αγάπη μου φεύγεις χαρά μου
πάρ' τις ελπίδες μου, τα όνειρά μου
γρήγορα νά 'ρθεις πάλι κοντά μου

Το πλοίο θα σαλπάρει
για λιμάνια ξένα, για λιμάνια ξένα

για λιμάνια ξένα, για λιμάνια ξένα...

Σαν σήμερα... στη μουσική


1943: Ο Καναδός κιθαρίστας και τραγουδοποιός Randy Bachman (Randolph Charles Bachman) γεννήθηκε στο Γουίνιπεγκ της Μανιτόμπα του Καναδά. Είναι ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος The Guess Who και γνώρισε μαζί τους επιτυχία τις δεκαετίες '60 και '70. Δημοφιλή τραγούδια τους: "Shakin' All Over", "Laughing", "No Time", "American Woman" κ.α.

1947: Ο Αμερικανός τραγουδιστής και μουσικός Meat Loaf (Marvin Lee Aday) γεννήθηκε στο Ντάλας του Τέξας. Πρωτογνώρισε επιτυχία το 1977 με την κυκλοφορία του άλμπουμ "Bat Out of Hell" και ακολούθησαν άλλα δύο άλμπουμ της τριλογίας "Bat Out of Hell II: Back Into Hell" (1993) και "Bat Out of Hell III: The Monster Is Loose" (2006), με συνολικές πωλήσεις που ξεπερνούν τα σαράντα πέντε εκατομμύρια αντίτυπα. Δημοφιλή τραγούδια του: "Two out of Three Ain't Bad", "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" κ.α.



1980: Στην κορυφή του Billboard 200 βρίσκονται οι Queen με το άλμπουμ "The Game". Είναι το όγδοο στούντιο άλμπουμ του Βρετανικού συγκροτήματος και κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1980. Είναι το μόνο άλμπουμ των Queen που έφτασε ποτέ στην πρώτη θέση, καθιστώντας το ως το πιο εμπορικό άλμπουμ τους στην Αμερική με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα τεσσεράμισι εκατομμύρια αντίτυπα και δώδεκα παγκοσμίως. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Play the Game", "Crazy Little Thing Called Love" και "Another One Bites the Dust" το οποίο είναι το πιο εμπορικό single του συγκροτήματος με πωλήσεις που ξεπερνούν τα επτά εκατομμύρια αντίτυπα.

1986: Ο Αμερικανός μπασίστας Cliff Burton (Clifford Lee Burton 1962-1986) και μέλος των Metallica απεβίωσε σε ηλικία 24 ετών, όταν το πούλμαν του συγκροτήματος ενεπλάκη σε ατύχημα στο Dörarp της Σουηδίας. Ενσωματώθηκε στο συγκρότημα το 1982 και συμμετείχε στα άλμπουμ "Kill 'Em All", "Ride the Lightning" και "Master of Puppets". Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2009.

2000: Οι U2 πραγματοποιούν μια μίνι παράσταση στην ταράτσα του ξενοδοχείου Clarence στο Δουβλίνο, το οποίο τους ανήκει, με τραγούδια από το επερχόμενο άλμπουμ τους. Συγκεκριμένα ερμηνεύουν τα "Beautiful Day" και "Elevation". 

Να μάθεις να φεύγεις από τους τοξικούς ανθρώπους!


Να μάθεις να απομακρύνεσαι, να φεύγεις μακριά! Από ανθρώπους χειριστικούς και κακοποιητικούς. Από προσβλητικές και απαξιωτικές συμπεριφορές. Από τοξικά συναισθήματα που απομυζούν την ενέργειά σου.

Να μάθεις να φεύγεις! Γιατί όσο κι αν προσπαθήσεις να μιλήσεις με λογική, να προσεγγίσεις με αγάπη, να συγχωρήσεις και να βοηθήσεις, θα βρίσκεις πάντα τοίχο. Εναν τοίχο στον οποίο θα χτυπάς ξανά και ξανά, μέχρι να τραυματιστείς θανάσιμα.

Οι τοξικοί άνθρωποι ζουν ανάμεσά μας. Κάποιες φορές τόσο κοντά μας που αδυνατούμε να αντιληφθούμε τη νοσηρότητα του ψυχισμού και της συμπεριφοράς τους. Αντιλαμβανόμαστε όμως τη συγκρουσιακή φύση της σχέσης μας, την αστάθειά της, τον διαρκή κλονισμό της εμπιστοσύνης που υπάρχει σ’ αυτή. 

Αντιλαμβανόμαστε την κακοποίηση, την κοροϊδία, το ψέμα, τη διαρκή προδοσία. Αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματά μας που είναι γεμάτα πικρία, απογοήτευση, θλίψη, θυμό. Κάποιες φορές μάλιστα τόσο καλά κρυμμένα, που τελικά σωματοποιούνται: Κατάθλιψη, διαταραχές όρεξης, διαταραχές ύπνου, επιθετικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, υπερβολικό και συνεχές στρες.

Γιατί οι τοξικοί άνθρωποι που επιτρέπουμε να υπάρχουν στη ζωή μας, δε θα παραδεχτούν ποτέ την ευθύνη τους απέναντί μας ώστε να μας δικαιώσουν, παρά μόνο προσωρινά και μόνο αν αυτό εξυπηρετεί τους δικούς τους σκοπούς. Απεναντίας, θα εξακολουθούν να μας επιρρίπτουν ευθύνες για τα πάντα και κυρίως για τα δικά τους λάθη. Η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνά τους και άμυνά τους η κακεντρέχεια, η απαξίωση, η προσβολή, στοχεύοντας έτσι σε ενοχικά συναισθήματα που καταφέρνουν να δημιουργούν με ευκολία, αφού το παιχνίδι που παίζουν το γνωρίζουν καλά.

Το μαθαίνουν από μικρή ηλικία και το χτίζουν με τα χρόνια προσεχτικά. Μελετούν τους ανθρώπους που πλησιάζουν και στοχεύουν στα χαρακτηριστικά εκείνα που θα τους φανούν χρήσιμα. Και όταν κάποια στιγμή αποκαλυφθούν, σαν θανατηφόρος σκορπιός κεντρίζουν ύπουλα και με βία τα θύματά τους, εξαπολύοντας το δηλητήριό τους σε εκείνους που τους έδωσαν τα περισσότερα. Ξεπληρώνοντας έτσι τη δοτικότητα και την αγάπη που δέχθηκαν χωρίς να αξίζουν.

Γι’αυτό φύγε! Φύγε μακριά από τους ανθρώπους εκείνους που σου φέρονται με τρόπο που υποδεικνύει πως είναι καλύτεροι από σένα. Φύγε μακριά από εκείνους που δε σέβονται αυτό που είσαι και αυτό που αξίζεις. Που δεν ανταποδίδουν την προσφορά σου, την κατανόησή σου και την αγάπη σου. Φύγε μακριά από τους ανθρώπους εκείνους που προδίδουν την εμπιστοσύνη σου. Που υποτιμούν τη νοημοσύνη σου και θίγουν τον υγιή εγωισμό σου.

Φύγε όσο δύσκολο κι αν είναι. Γιατί όσο κι αν νιώσεις για λίγο πως χάνεις το έδαφος κάτω από τα πόδια σου αφού έχεις μάθει εσφαλμένα να θεωρείς πως ισορροπείς με κάποιο τρόπο σ’ αυτή τη σχέση, αυτό που θα κερδίσεις είναι ασυγκρίτως σημαντικότερο! Γιατί η υγεία σου, ψυχική και σωματική, δεν πρέπει να μπαίνουν στη ζυγαριά με κανέναν και τίποτα. Ούτε ο αυτοσεβασμός σου!


Στέβη Σαμέλη
ΠΗΓΗ: enallaktikidrasi.com

Με έρανο προσπαθούν να σώσουν τη μνήμη του Νικηταρά!


Απλοί πολίτες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προσπαθούν με έρανο να συγκεντρώσουν το αναγκαίο ποσό για να σωθεί το σπίτι που γεννήθηκε ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Νικηταράς. Απούσα η πολιτεία! Την τελευταία στιγμή σώθηκε το ιστορικό μνημείο από το να γίνει εξοχικό!

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της ιστορίας που αφορούν το σπίτι που γεννήθηκε ο ήρωας της επανάστασης του 1821, Νικηταράς. 

Λεπτομέρειες που έρχονται στο φως μετά τη δημοσιοποίηση από το messiniapress των φωτογραφιών που δείχνουν τη σημερινή κατάσταση του σπιτιού. Το οίκημα έχει αφεθεί στο έλεος του θεού επί δεκαετίες καθώς κανένας και καμία έκφανση του κράτους (υπουργείο πολιτισμού, δήμος Καλαμάτας, Περιφέρεια Πελοποννήσου) ή η Μητρόπολη Μεσσηνίας ή κάποιος οικονομικός παράγοντας του Νομού δεν ενδιαφέρθηκαν για να σωθεί το κτίριο και να μετατραπεί σε μουσείο και τόπος μνήμης για τις νέες γενιές.

Μόνο οι απλοί πολίτες ενδιαφέρθηκαν και με τη διενέργεια εράνου προσπαθούν να σώσουν το σπίτι που γεννήθηκε ο Νικηταράς.

Το ιστορικό

Το σπίτι πέρασε με τα χρόνια στους απογόνους της οικογένειας. Με το πέρασμα των ετών οι ιδιοκτήτες έχασαν την επαφή τους με τη Νέδουσα και κανείς δεν ήξερε που βρίσκονταν. 15 με 20 χρόνια πριν, διηγούνται γνώστες της ιστορίας, ο δήμος Καλαμάτας και η Μητρόπολη Μεσσηνίας προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες του οικήματος, προκειμένου να αγοραστεί αυτό και να μετατραπεί σε μουσείο. Η προσέγγιση όμως δεν είχε θετικά αποτελέσματα. Κάπου εκεί σταμάτησε κάθε ενδιαφέρον. 

Το 2014, τυχαία, έφτασε στα αυτιά των κατοίκων ότι το σπίτι που γεννήθηκε ο Νικηταράς είναι προς πώληση και, μάλιστα, είχαν βρεθεί και ενδιαφερόμενοι. Είχαν σχεδιάσει μάλιστα να το ανακαινίσουν και να γίνει μια δεύτερη κατοικία για τον αγοραστή, κάτι σαν εξοχικό! Το χωριό αναστατώθηκε καθώς βρέθηκε μπροστά στο ενδεχόμενο να χαθεί μια για πάντα το ιστορικό οίκημα. Ορισμένοι κάτοικοι προσπάθησαν να βρουν λύση. Προσέγγισαν τον ιδιοκτήτη και απέτρεψαν την σχεδόν συμφωνημένη αγορά. Αγόρασαν οι ίδιοι το σπίτι για λογαριασμό του χωριού, για λογαριασμό της ιστορίας. Το αντίτιμο; Κάτι λιγότερο από 20.000 ευρώ! 

Από το τέλος του 2014 και μετά, οπότε και έγινε αυτή η αγορά, αρχίζει ένας αγώνας των κατοίκων της περιοχής και του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεδουσαίων. Μη έχοντας βοήθεια και μη έχοντας τι άλλο να κάνουν διενεργούν έρανο για να συγκεντρώσουν τα χρήματα που αφορούσαν την αγορά του σπιτιού και την ανακατασκευή του. Έτσι φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2016 οπότε και έχουν συγκεντρωθεί περίπου 10.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα δίνονται για την αγορά του οικήματος. Απομένουν άλλα 8.000 ευρώ περίπου για να εξοφλήσουν το «χρέος» τους στην ιστορία. Και αυτά, παρά το γεγονός ότι έχουν τη δέσμευση του δήμου της Καλαμάτας ότι θα συνδράμει, προσπαθούν να τα συγκεντρώσουν μέσω εράνου. Και ευελπιστούν ότι σε λίγες μέρες από σήμερα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανακαίνιση του σπιτιού που γεννήθηκε ο ήρωας Νικηταράς. Με την ελπίδα ότι εκεί θα υπάρχει μια «ζωντανή» απόδειξη της ιστορίας του τόπου μας.


ΠΗΓΗ: messiniapress.gr

Έναρξη νέας ορειβατικής περιόδου για τον ΣΑΟΟ


Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων σας καλεί την Τετάρτη 28/09/2016 και ώρα 19.30 στο εξωκλήσι της Ανάληψης για την έναρξη της νέας φθινοπωρινής – χειμερινής ορειβατικής περιόδου!

Θα προβληθούν διαφάνειες από την πλούσια δράση του προηγουμένου εξαμήνου, θα παρουσιαστεί το νέο πρόγραμμα των ορειβατικών και άλλων εκδηλώσεών μας και θα κυκλοφορήσει το 36ο τεύχος του περιοδικού μας «Όρος Αρκαδίας»!!!

Τέλος θα ακολουθήσει ορειβατικό γλέντι! Είστε όλοι καλεσμένοι να μας γνωρίσετε και να συμμετάσχετε στην προγραμματισμένη δράση του επομένου εξαμήνου!

ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ. "Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" : Μαθήματα Ζωής: Η τέχνη του να ζεις!!


Η τέχνη του να ζεις... 

Μέσα από μια βιωματική άσκηση αλλά και αλληλεπίδραση ανακαλύπτουμε τους τρόπους του ΕΥ ΖΗΝ! 

Πώς μπορείς να ζήσεις μια ζωή γεμάτη νόημα, αυθεντικότηατα, κατανόηση, αυτοεκτίμηση, πληρότητα, ειλικρίνεια...

Ενα υπέροχο βίντεο δίνει το έναυσμα της συζήτησης 
https://www.youtube.com/watch?v=6_R3e4Xaa6E

Τι είναι τα Μαθήματα Ζωής; 

Μηνιαίες συναντήσεις ανοιχτές σε ασθενείς, φροντιστές αλλά και όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει. 

Στοχεύουν στην ευαισθητοποίησή και κινητοποίηση όλων μας για μια καλύτερη ζωή, για μια ζωή με νόημα, επιτυγχάνοντας την ψυχική και σωματική υγεία. 

Συναντήσεις μια φορά το μήνα Σάββατο 18:00 – 19:30

Θέματα Συνάντησης 

Οκτώβριος 22/10 Η τέχνη του να ζεις!
Νοέμβριος 19/11 Η δύναμη των επιλογών μου!
Δεκέμβριος 17/12 Αποχαιρετώ το παλιό και αφήνω χώρο 
στο καινούργιο να έρθει!
Ιανουάριος 28/1 Η μαγεία της παρούσας στιγμής!
Φεβρουάριος 25/2 Αποκριάτικο Πάρτυ!!
Μάρτιος 18/23 Η φωνή της σιωπής…
Απρίλιος 22/4 Το σώμα μου, η σκέψη μου και η καρδιά 
μου είμαι … ΕΓΩ!
Μάιος 20/5 Το τρένο της ζωής!
Ιούνιος 17/6 Το νόημα της ζωής.. μια ζωή με νόημα!

Στο πλαίσιο της δράσης του συλλόγου μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για 10η συνεχή χρονιά λειτουργεί το Πρόγραμμα Ψυχολογικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης ασθενών και φροντιστών. 

Στοχεύοντας στην πολύπλευρη υποστήριξη των μελών, παρέχουμε ΔΩΡΕΑΝ ψυχολογική υποστήριξη στον ασθενή, την οικογένεια του και όσα άτομα τον φροντίζουν. 

Θεωρώντας ως βασικό «συστατικό» της θεραπευτικής αγωγής την καλύτερη δυνατή ψυχολογική κατάσταση του ασθενή, την άνοιξη του 2006 ξεκινήσαμε το Πρόγραμμα Ψυχολογικής Υποστήριξης & Ενδυνάμωσης ασθενών και φροντιστών και στο διάστημα των 10 χρόνων περισσότερα από 180 άτομα συμμετείχαν στις ομάδες μας ή έλαβαν ατομική υποστήριξη. Όλες οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στα γραφεία του συλλόγου μας Γούναρη 47 στο Άργος.

Από το 2006 ως σήμερα συνεργαζόμαστε με την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια κα Ελισάβετ Γεωργίου η οποία συντονίζει μια ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης των ασθενών, μια ομάδα εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης φροντιστών και παράλληλα κατόπιν προγραμματισμένων ατομικών συνεδριών υποστηρίζει ψυχολογικά τον ασθενή ή και την οικογένεια του. Παράλληλα, μια φορά το μήνα γίνονται οι ανοιχτές συναντήσεις με θέμα “Μαθήματα Ζωής”. 

Αναλυτικότερα:

Ομάδα Ψυχολογικής Υποστήριξης & Ενδυνάμωσης ΑΣΘΕΝΩΝ 

Συμμετέχουν ασθενείς, άντρες και γυναίκες που νοσούν τώρα ή έχουν νοσήσει μέσα στα τελευταία 2 χρόνια. 

Οι συναντήσεις γίνονται στα γραφεία του συλλόγου μας κάθε 15μέρες, Σάββατο 16:00 – 18:00. 

Στόχος της ομάδας είναι οι ασθενείς να μοιραστούν θέματα που τους απασχολούν και να πάρουν τη στήριξη που χρειάζονται για να μπορέσουν με αισιοδοξία και πίστη στον εαυτό τους να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την ασθένειά τους αλλά και ότι τους απασχολεί. Γιατί….μέσα στην ομάδα τα προβλήματα διαιρούνται και οι χαρές πολλαπλασιάζονται!

Ομάδα Ψυχολογικής Στήριξης & Ενδυνάμωσης ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ 

Συμμετέχουν άτομα που φροντίζουν ασθενείς με καρκίνο ή άλλες μακροχρόνιες ασθένειες, είτε πρόκειται για μέλη της οικογενείας είτε για φίλους. 

Οι συναντήσεις γίνονται στα γραφεία του συλλόγου μας μια φορά το μήνα Σάββατο 18:00 – 19:30. 

Στόχος μας η ενημέρωση τους για τρόπους φροντίδας των ασθενών σε πρακτικό και ψυχολογικό επίπεδο καθώς και η έκφραση και διαχείριση των δικών τους αναγκών. 

Εκτός από τις ομάδες, ο σύλλογος παρέχει τη δυνατότητα στα μέλη του να έχουν και ατομικές συναντήσεις με την ψυχολόγο προκειμένου να συζητηθούν πιο συγκεκριμένα θέματα που τους απασχολούν σχετικά με την ασθένεια. 

Προσκαλούμε τους ασθενείς της περιοχής μας να συμμετάσχουν στην ομάδα αλλά και όσους γνωρίζουν ασθενείς να τους ενημερώσουν για τη λειτουργία της ομάδας και τις δράσεις του Συλλόγου. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 2751068858.

Η πρόεδρος
Μάρω Γέμελα


Γίνονται... σήμερα, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου

Κολυμβητικός διάπλους της διώρυγας της Κορίνθου 
(27/9 Κόρινθος)

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016 
Πεζόδρομος Πυλαρινού και Εθν. Αντιστάσεως 
(Εθνική Τράπεζα) – Κόρινθος
από τις 5 το απόγευμα

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Εκδήλωση μνήμης για τα 185 χρόνια 
από τη δολοφονία του Καποδίστρια 
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ.
από τον Σύλλογο Πολλαπλών Δράσεων Μεθώνης 
και ευρύτερης περιοχής «Ιωάννης Καποδίστριας», 
στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης (πρώην αποθήκες ΑΣΟ) 

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


Ζώδια σήμερα 27 Σεπτεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Η τύχη αρχίζει να σας χαμογελάει από σήμερα, αγαπητοί Κριοί, για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, σε ένα επαγγελματικό σας όνειρο, για να προωθήσετε τις ιδέες και τους στόχους σας στο ευρύ περιβάλλον που κινείστε, αποκτώντας τη συμπάθεια και την εύνοια σημαντικών προσώπων. Αφιερώστε άπλετο χρόνο και χώρο από την καρδιά σας στον άνθρωπο που αγαπάτε, ζήστε ευτυχισμένες και αφοσιωμένες στιγμές, που μπορούν να βγάλουν το δεσμό σας από την πλήξη και τη συνήθεια. 

ΤΑΥΡΟΣ
Γίνετε πιο ευέλικτοι και προσαρμοστικοί σήμερα, φίλοι Ταύροι, κυρίως στο χώρο της δουλειάς σας, αποφεύγοντας την εριστική διάθεση και τις αψιμαχίες με συνεργάτες και ανωτέρους. Δείξτε το ενδιαφέρον και την προσοχή σας στα θέματα εκείνα της καθημερινότητας που σας κάνουν να χαίρεστε και να είστε ευδιάθετοι, μην αναλώνεστε στις μικρολεπτομέρειες και τις μικροαδικίες που μπορεί να συμβαίνουν στην ερωτική σας ζωή, ο Άρης απ’ τον Αιγόκερω ενισχύει το δυναμισμό και την αξιοσύνη σας.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Μαχητικότητα είναι η λέξη που ταιριάζει σε σας, αγαπητοί Δίδυμοι, γιατί οι πλανητικές όψεις τροφοδοτούν το θάρρος και την τόλμη σας να κατακτήσετε νέους στόχους, να μην αφήσετε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη στη δουλειά σας, αλλά και στην προσωπική σας ζωή. Ανανεώστε την εξωτερική σας εμφάνιση, περιποιηθείτε τον εαυτό σας, επικοινωνήστε με τον ερωτικό σας σύντροφο, διώξτε την ψυχρότητα και τον πάγο από το δεσμό σας, μην επιτρέπετε σε τρίτα άτομα να σπέρνουν διχόνοια στη σχέση σας.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Η είσοδος του Άρη στον Αιγόκερω φίλοι Καρκίνοι, είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσει ένα κύμα παρορμητικότητας και εκνευρισμού στην καθημερινότητά σας, γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις επαγγελματικές και προσωπικές σας σχέσεις. Χαρείτε σήμερα δίπλα σε φίλους και στην οικογένειά σας, μην προγραμματίζετε μεγαλεπήβολα σχέδια για το μέλλον, επικεντρώστε την προσοχή σας στις επιθυμίες του συντρόφου σας, δείξτε υπομονετική διάθεση στις υπερβολές και τις προκλήσεις που σας περιβάλλουν.  

ΛΕΩΝ
Ασχοληθείτε με την εσωτερική σας διάθεση και την εξωτερική σας εμφάνιση σήμερα, αγαπητοί Λέοντες, τονώστε το ηθικό σας με επιτυχημένες επιλογές και σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της προσωπικής και επαγγελματικής σας ζωής. Ενθουσιαστείτε με πρωτότυπες ιδέες, οπλιστείτε με αισιοδοξία και θάρρος, αποφεύγοντας τα μπερδέματα και τις παρεξηγήσεις με το σύντροφό σας ή κάποιο φιλικό άτομο που επιδιώκει να ξεκαθαρίσετε μια δύσβατη κατάσταση, αναζωογονήστε με πάθος το δεσμό σας.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Ο Άρης συναντά σήμερα τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω και αυτή η πλανητική συγκυρία φίλοι Παρθένοι ανεβάζει στα ύψη τη διάθεση σας και επηρεάζει θετικά τις επιδιώξεις σας και τα πλάνα που έχετε καταστρώσει στο μυαλό σας. Αντιμετωπίστε με επιτυχία και αυτοπεποίθηση τις ανασφάλειες και τους φόβους σας για τον ερωτικό σας σύντροφο, μην αφήνετε την αγωνία και τις αμφιβολίες να βασανίζουν την καρδιά σας, είναι μια εξαιρετική μέρα για να ποντάρετε στη σεξουαλικότητα και τον συναισθηματισμό σας. 

ΖΥΓΟΣ
Αναζητήστε την παρέα και την συντροφικότητα των δικών σας προσώπων σήμερα, αγαπητοί Ζυγοί, η τύχη αρχίζει να σας χαμογελά στην επαγγελματική σας καριέρα, πολύ δε περισσότερο στις προσωπικές σας επαφές. Προσέξτε τώρα με την είσοδο του Άρη στον Αιγόκερω, γιατί είναι πιθανό να τονιστεί η παρορμητικότητα και ο δυναμισμός σας δημιουργώντας εντάσεις με τον ερωτικό σας σύντροφο, που πρέπει απαραίτητα να αποφύγετε. Οι εξελίξεις στο δεσμό σας εξαρτώνται από τον εγωισμό και το πείσμα σας. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Κεφάτη, χαρούμενη και αισιόδοξη διάθεση προμηνύουν οι πλανητικές όψεις, φίλοι Σκορπιοί, η είσοδος του Άρη στον Αιγόκερω προκαλεί έντονη και δημιουργική διάθεση για να τακτοποιήσετε με θαρραλέες και τολμηρές αποφάσεις τις καταστάσεις που σας ταλαιπωρούν, παράλληλα τονίζει την σεξουαλικότητα και τον αυθορμητισμό σας στην ερωτική σας ζωή, φέρνοντας για τους μεν αδέσμευτους φίλους καινούριες γνωριμίες και ευκαιρίες, για τους δε δεσμευμένους το δέσιμο και την αφοσίωση στη σχέση σας. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Ένα σημαντικό πρόσωπο με εξουσία από το επαγγελματικό σας περιβάλλον, σας στηρίζει και προστατεύει τις ιδέες και τις φιλοδοξίες σας σήμερα, αγαπητοί Τοξότες, αν επιδιώξετε την ανταμοιβή και την προσωπική σας καταξίωση. Πιστέψτε στη δύναμη του ισορροπημένου διαλόγου και της γόνιμης συνεννόησης με τον ερωτικό σας σύντροφο και με τα προσφιλή σας άτομα, προστατεύοντας έτσι τις στενές διαπροσωπικές σας σχέσεις από εκρήξεις και φουρτούνες, που ίσως επηρεάσουν την ψυχική σας ηρεμία. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Ο Άρης εισέρχεται στο ζώδιό σας, φίλοι Αιγόκεροι, και εσείς θα αισθανθείτε έντονα την ακατανίκητη επιθυμία να ξεφύγετε από τη ρουτίνα και τη στασιμότητα της καθημερινότητας. Σε αυτήν την προσπάθεια, μην παρασύρεστε από τον αυθορμητισμό και τη νευρικότητά σας, αλλά από τον ενθουσιασμό και τον συναισθηματισμό σας, προκειμένου να φέρετε πολύ κοντά σας τον άνθρωπο που αγαπάτε, δίχως να προκύψουν εντάσεις και συγκρούσεις, αλλά με ανεβασμένη λίμπιντο και φλογερό ταμπεραμέντο. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις και ευθύνες κρατούν τα σκήπτρα της προσοχής και του ενδιαφέροντός σας σήμερα, αγαπητοί Υδροχόοι. Μην κινείστε παρασκηνιακά για να δρέψετε τους καρπούς της επιτυχίας και της ανταμοιβής, μιλήστε με ειλικρίνεια και ευθύτητα με τα προσφιλή και αγαπημένα σας άτομα, προσδοκώντας να σας καταλάβουν και να δικαιώσουν τις προσπάθειες και τους κόπους σας. Διαλύστε το μυστήριο που επικρατεί στην ερωτική σας ζωή, με διακριτικότητα και υπευθυνότητα. 

ΙΧΘΕΙΣ
Σημαντικές ευκαιρίες στα επαγγελματικά και στα οικονομικά θέματα που σας απασχολούν εμφανίζονται σήμερα, φίλοι Ιχθύες, καθοριστικές συζητήσεις με φιλικά και προσφιλή άτομα μέσα από το περιβάλλον της δουλειάς και της προσωπικής σας ζωής ενθαρρύνουν τα θέλω και τις επιθυμίες σας, βάζουν τέλος στην ανασφάλεια και τους φόβους σας. Δείξτε την ειλικρινή σας προσοχή κυρίως στο επικοινωνιακό κομμάτι με τον ερωτικό σας σύντροφο, τίποτα δεν είναι δύσκολο να γίνει, αν πιστεύετε στα ταλέντα σας.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Σαν σήμερα : Αρχίζει στο Ναύπλιο η «Δίκη των Δικαστών»


Αρχίζει στο Ναύπλιο η «Δίκη των Δικαστών» Γεώργιου Τερτσέτη και Αναστάσιου Πολυζωίδη, που αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε θάνατο. Θα αθωωθούν πανηγυρικά από το δικαστήριο.

Η δίκη του Κολοκοτρώνη έγινε στο παλιό τζαμί του Ναυπλίου, της πρώτης πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Κράτησε πολλές μέρες και τελείωσε στις 26 Μαϊου 1834.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκαν ο Γέρος του Μοριά, ο εξάδελφός του Δημήτρης Πλαπούτας, πρωτεργάτης κι αυτός της επανάστασης του 1821, ο Κίτσος Τζαβέλας και μερικοί ακόμα αγωνιστές.

Η ποινή για τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα ήταν θανατική εκτέλεση στη λαιμητόμο, εντός 24 ωρών. Στο άκουσμά της ο πρώτος σταυροκοπήθηκε, ο δεύτερος αναλύθηκε σε λυγμούς. Το ακροατήριο έμεινε άναυδο.

«Αδικα σε σκοτώνουν στρατηγέ…», ψιθύρισε στον Κολοκοτρώνη ένα από τα παλικάρια του, που του συμπαραστεκόταν.

Η Ιστορία δεν έγραψε το όνομά του. Ομως κατέγραψε την απάντηση που έδωσε ο αγέρωχος πολέμαρχος: «Γι’ αυτό λυπάσαι; Καλύτερα να σε σκοτώνουν άδικα, παρά δίκαια!».

Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν ο Αναστάσιος Πολυζωίδης καταγόμενος από το Μελένικο Σερρών, Μακεδόνας. Απ όσα είχε ακούσει αυτές τις μέρες ήταν σχεδόν βέβαιος για την ενοχή των κατηγορουμένων. Οι Βαυαροί αντιβασιλείς είχαν καταφέρει να πείσουν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας ότι οι κατηγορούμενοι ήταν ένοχοι εσχάτης προδοσίας.

Ήθελαν, λέει, να ανατρέψουν τον ανήλικο Όθωνα, και να επιβάλουν τη δική τους καταστροφική τάξη πραγμάτων.
Μέλη του δικαστηρίου ήταν ο εξ Ζακύνθου Γ. Τερτσέτης, ο Δ. Σούτσος, ο Α. Βούλγαρης και ο Φ. Φραγκούλης. Ο αντιβασιλέας Μάουερ είχε εκ των προτέρων αποφασίσει να πάρει τα κεφάλια των δύο ηρώων. Για την ευόδωση των σκοπών του χρησιμοποίησε τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Σχινά και τον εισαγγελέα της έδρας, κάποιον Μάσoν.

Όταν η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε, ο Πολυζωίδης ως πρόεδρος κάλεσε το δικαστήριο σε διάσκεψη. Ο Μάουερ ήθελε να τελειώσει με συνοπτικές διαδικασίες η διάσκεψη.

Συνέβη, όμως ο Πολυζωίδης να έχει σχηματίσει ακλόνητη δικαστική πεποίθηση ότι οι κατηγορούμενοι ήταν αθώοι.
Πρώτος πήρε τον λόγο ο Τερτσέτης και μίλησε για την αθωότητα των δύο πολέμαρχων. Ο Σούτσος που ήταν γαμπρός του Σχινά, ψήφισε υπέρ της καταδίκης σε θάνατο. Το ίδιο και οι Βούλγαρης, Φραγκούλης. Μέχρι στα γόνατά τους έπεσαν ο Πολυζωίδης και ο Τερτσέτης για να τους μεταπείσουν.

Εκείνοι έσπευσαν στον υπουργό Δικαιοσύνης για να δουν τι θα κάνουν. Έγινε έξαλλος. Τους διέταξε να επιστρέψουν στην αίθουσα συσκέψεων. Ταυτόχρονα έστειλε αστυνομικούς κλητήρες για να φέρουν πίσω τους δύο αντιρρησίες, που στο μεταξύ είχαν γυρίσει στα σπίτια τους.

Ο Σχινάς συνεννοείται με τον Μάουερ, σπεύδει με την επίσημη στολή του στο δικαστήριο και διατάσσει τους δύο διαφωνούντες να υπογράψουν τη θανατική καταδίκη.

«Εν ονόματι του βασιλέως σας διατάσσω να υπογράψετε την απόφαση», φωνάζει.

«Προτιμώ να μου κόψετε το χέρι!», απαντά ο Πολυζωίδης.

«Δεν θα με έχετε συνεργό στον φόνο δύο αθώων ανθρώπων», λέει ψύχραιμα ο Τερτσέτης.

Εξαλλος ο υπουργός Δικαιοσύνης παραγγέλλει στους αστυνομικούς κλητήρες να χρησιμοποιήσουν τις ξιφολόγχες για να σύρουν τους δύο νομικούς στην αίθουσα του δικαστηρίου. Οι χωροφύλακες εκτελούν την εντολή, τους χτυπούν, τους σκίζουν τα ρούχα.

Την απόφαση διάβασε ο Σούτσος, ενώ ο Πολυζωίδης κρατούσε το κεφάλι του ανάμεσα στις παλάμες του.

Η απόφαση προκάλεσε μεγάλο σάλο. Λίγες ώρες αργότερα η βαυαρική αντιβασιλεία υποχρεώθηκε να μετατρέψει την ποινή σε κάθειρξη. Με την ενηλικίωσή του ο Οθων -αυτός «ο νεαρός Βαυαρός βλαξ», όπως τον αποκαλούσε ο Κάρολος Μαρξ- έδωσε χάρη.

Στο μεταξύ, ο Κολοκοτρώνης είχε περάσει στις φυλακές μεταχείριση που δεν του είχαν επιφυλάξει ούτε οι Οθωμανοί διώκτες του. Έζησε για εφτά μήνες στα μπουντρούμια των μεσαιωνικών φυλακών στο Παλαμήδι και την Ακροναυπλία.
Στα απομνημονεύματά του, που διηγήθηκε στον Τερτσέτη ο Κολοκοτρώνης αναφέρει με πόνο:

«Μ έβαλαν εννέα μήνες φυλάκιση, χωρίς να βλέπω κανέναν εκτός από τον δεσμοφύλακά μου. Δεν ήξερα τόσους μήνες τι γίνεται έξω, ποιος ζει, ποιος πεθαίνει, ποιον άλλον έχουν φυλακισμένο. Δεν ήξερα γιατί μ έχουν φυλακισμένο. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα φτάσουν σε τέτοιο σημείο να φτιάξουν ψευδομάρτυρες».


Απόσπασμα απ’την ταινία «Η δίκη των δικαστών» όπου ο ανεπανάληπτος Νίκος Κούρκουλος δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, υποδυόμενος τον δικαστή Πολυζωιδη ο οποίος αρνήθηκε να καταδικάσει τον Κολοκοτρώνη αφού έτσι του επέβαλαν τα μνημόνια της εποχής του (Βαυαροί αντιβασιλείς)…

Το βίντεο αφιερώνεται στους σημερινούς δικαστές και πολιτικάντηδες που ξεπουλάνε τη χώρα και δολοφονούν τους Έλληνες… Αργά ή γρήγορα όλο και κάποιος δικαστής Πολυζωίδης θα γεννηθεί στην πατρίδα μας, γιατί η πατρίδα μας γεννάει προδότες αλλά γεννάει και ήρωες!


ΠΗΓΗ: hellasforce.com

Μήνυμα της Έλενας Κουντουρά για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού


Παγκόσμιο μήνυμα ευαισθησίας και ευαισθητοποίησης είναι το φετινό μήνυμα της παγκόσμιας ημέρας τουρισμού, όπως τονίζει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Το φετινό μήνυμα για την προσβασιμότητα, όπως σημειώνει η υπουργός αποτυπώνει την έντονη κοινωνική διάσταση που έχει κάθε δραστηριότητα στον παγκόσμια αναπτυσσόμενο τομέα του τουρισμού και των ταξιδίων. Αποτελεί ισχυρό δείγμα πολιτισμού των χωρών και των λαών.

«Ο τουρισμός είναι η εθνική μας δύναμη", σημειώνει η Έλενα Κουντουρά. Η Ελλάδα αποτελεί έναν παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό που συνεχώς αυξάνει τη διεθνή απήχησή της. Διαρκώς εμπλουτίζουμε το τουριστικό μας προϊόν. Ισχυροποιούμε την εικόνα της χώρας μας διεθνώς. Προωθούμε και προβάλλουμε τους ελληνικούς προορισμούς που προσφέρουν άπειρες αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες.

«Στόχος μας είναι ο τουρισμός 365 μέρες το χρόνο. Μέσα από την τουριστική ανάπτυξη επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε πολλαπλά οφέλη σε όλες τις περιοχές της χώρας, ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες. Να αναδείξουμε νέους ελληνικούς προορισμούς. Να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων και νέες θέσεις εργασίας για τις τοπικές κοινωνίες. Να δώσουμε επαγγελματικό διέξοδο στους νέους μας και να εξασφαλίσουμε μέσα από τον τουρισμό συνθήκες ευημερίας και προόδου για τη χώρα μας».

«Καλούμαστε όλοι μας να συμβάλλουμε στην εξασφάλιση και διασφάλιση των προϋποθέσεων που θα κάνουν πράξη τον τουρισμό για όλους και σε όλη τη χώρα. Δίνουμε προτεραιότητα στην αναβάθμιση των γενικών και των ειδικών τουριστικών υποδομών και στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στη διαμονή, στην μετακίνηση και στην πρόσβαση σε χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία, τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, τους ηλικιωμένους, τις οικογένειες με παιδιά, και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες», αναφέρει η υπουργός.

«Έχουμε διαρκή συνεργασία με όλες τις κρατικές δομές, τους εθνικούς και τοπικούς αναπτυξιακούς φορείς, καθώς και τον ιδιωτικό τομέα για την προώθηση έργων και την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αναδείξουν το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας μας και του ελληνικού τουρισμού που σέβεται και τιμά τον κάθε επισκέπτη».

Εστιάζοντας στην Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η Έλενα Κουντουρά ανάφερε ότι αυτή υπενθυμίζει στον καθένα από εμάς ξεχωριστά ότι μπορούμε να γίνουμε οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, προβάλλοντας την πανέμορφη, και φιλική Ελλάδα σε όλον τον κόσμο, αλλά και την πολύ ζεστή φιλοξενία που προσφέρουμε ως λαός.

«Αυτή την μοναδική τουριστική ταυτότητα μας γιορτάζουμε με πολλή υπερηφάνεια, αλλά και αναδεικνύουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης κατά την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών, που θα πάνε τον τουρισμό μας και την Ελλάδα ακόμη πιο ψηλά τα επόμενα χρόνια. Σε αυτή την κοινή προσπάθεια, θέλουμε δίπλα μας όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, διότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Ο τουρισμός μας αφορά όλους και μας ενώνει όλους», υπογραμμίζει η υπουργός.

Προβολή του ΕΟΤ για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού το υπουργείο και ο ΕΟΤ σχεδίασαν προωθητικές ενέργειες για να γιορτάσουν και να μοιραστούν μαζί με τους ξένους ταξιδιώτες και όλους τους Έλληνες τις πανέμορφες εικόνες της Ελλάδας μας. Το βραβευμένο βίντεο παραγωγής του ΕΟΤ "EternalJourney" διάρκειας 4 λεπτών και 15 δευτερολέπτων θα προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (27ης Σεπτεμβρίου) μέσα από οθόνες στα παρακάτω σημεία και χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος:

- στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος",
- στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας,
- στους σταθμούς του Μετρό Αθηνών,
- στις εγκαταστάσεις του λιμανιού του Πειραιά (ΟΛΠ) και ειδικότερα στο χώρο υποδοχής της κρουαζιέρας,
- στο Μουσείο Ακρόπολης.

Ο ΕΟΤ έχει αποστείλει το βίντεο στους φορείς και εκπροσώπους του τουρισμού προκειμένου να διοχετευτεί στα ξενοδοχεία, τα κάμπινγκ, τα τουριστικά καταλύματα και τα ταξιδιωτικά γραφεία της χώρας για την προβολή του στους χώρους υποδοχής των επισκεπτών.

Επίσης, το βίντεο θα προβληθεί και από τα socialmedia του υπουργείου και του ΕΟΤ, περιφερειών, φορέων και επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

Το υπουργείο και ο ΕΟΤ ευχαριστούν θερμά τους συνεργαζόμενους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα για την ανταπόκρισή τους και τη συμβολή τους στην προώθηση των παραπάνω δράσεων εορτασμού, και ειδικότερα τις 13 περιφέρειες της χώρας και τις διευθύνσεις Τουρισμού των περιφερειών, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ″Ελευθέριος Βενιζέλος″, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (OΛΠ), τις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ Α.Ε.), το Μουσείο Ακρόπολης, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τον Σύνδεσμο των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδος (ΗΑΤΤΑ), την Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) και την AegeanAirlines.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια


Δύο μέλη της οικογένειας Μαυρομιχάλη δολοφονούν τον κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια έξω από το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο (με το Ιουλιανό ημερολόγιο). Τον Καποδίστρια συνόδευε ο Κρητικός μονόχειρας σωματοφύλακάς του, Γεώργιος Κοκκώνης, ο οποίος πυροβόλησε τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη και τον αποτελείωσε ο όχλος. Το πτώμα του πετάχτηκε στο λιμάνι. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης κατέφυγε στη γαλλική πρεσβεία, από όπου και παραδόθηκε στις αρχές για να δικαστεί ύστερα από την επιμονή του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί και απειλούσε να κάψει την πρεσβεία. Τελικώς καταδικάστηκε σε θάνατο και τουφεκίστηκε λίγες μέρες αργότερα. Από τους δολοφόνους αδελφούς, ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης λίγο πριν πεθάνει από τη πιστολιά του φρουρού του Καποδίστρια, ζητώντας έλεος είπε στους αστυνομικούς : «Δεν φταίω εγώ στρατιώται, άλλοι με έβαλαν».

Ως κυβερνήτης της Ελλάδας ο Καποδίστριας προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της κρατικής μηχανής, καθώς και για τη θέσπιση του νομικού πλαισίου της πολιτείας, απαραίτητου για την εγκαθίδρυση της τάξης. Επίσης, αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις υπό ενιαία διοίκηση και επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γεωργία, βασική πηγή πλούτου της Ελλάδας. Ίδρυσε τη Γεωργική Σχολή της Τίρυνθας και έγινε η πρώτη απόπειρα για την καλλιέργεια της πατάτας.


ΠΗΓΗ: athensvoice.gr

O καιρός σήμερα

Σποραδικές νεφώσεις πυκνότερες στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά αναμένουμε σήμερα Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016. Τοπικές μπόρες ενδέχεται να σημειωθούν στο κεντρικό Ιόνιο και σε ορεινές περιοχές της χώρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 23 και τοπικά 24 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, 8 έως 23 στη βόρεια Ελλάδα, 12 έως 23 και τοπικά 24 στη δυτική Ελλάδα, 11 έως 22 στο βόρειο Αιγαίο και από 16 έως 24 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως από τα νοτιοανατολικά 5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα είναι βόρειοι έως 5 και τοπικά στα κεντρικά και νότια τμήματα 6 μποφόρ.

Πρόγνωση για αύριο Τετάρτη 28-09-2016
Καιρός: γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά κυρίως τα ανατολικά και την Κρήτη.
Άνεμοι: στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 3 α 5 και στο Αιγαίο 6 και πιθανώς τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου


1540: Ο Ιγνάτιος Λογιόλα ιδρύει το "Τάγμα των Ιησουϊτών".

1590: Πεθαίνει ο πάπας Έρμπαν Ζ, δεκατρείς ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.



1669: Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν τον Χάνδακα (Ηράκλειο), έπειτα από πολιορκία 21 ετών και ολοκληρώνουν την κατάληψη της Κρήτης.

1719: Γεννιέται ο Γερμανός μαθηματικός, Αβραάμ Κέστνερ.

1787: Το Σύνταγμα των ΗΠΑ αποστέλλεται προς επικύρωση στις επιμέρους Πολιτείες.

1818: Γεννιέται ο Αδόλφος Κολμπ, Γερμανός χημικός, γνωστός από τις μελέτες του για την ηλεκτρόλυση των αλάτων και την παρασκευή σαλισιλικού οξέος, ενός βασικού συστατικού της ασπιρίνης.

1821: Το Μεξικό κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

1825: Τίθεται σε λειτουργία η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή, που ενώνει το Στόκτον με το Ντάρλιγκτον της Αγγλίας.



1831: Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, δολοφονείται στο Ναύπλιο.



1834: Αρχίζει στο Ναύπλιο η «Δίκη των Δικαστών» Γεώργιου Τερτσέτη και Αναστάσιου Πολυζωίδη, που αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε θάνατο. Θα καταδικαστούν σε τετράμηνη φυλάκιση για άρνηση δημόσιας υπηρεσίας.

1843: Γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός, Γκαστόν Ταρί.



1844: Γεννιέται ο Νικόλαος Ζορμπάς, έλληνας στρατιωτικός, επικεφαλής του κινήματος στου Γουδή το 1909. (Θαν. 12/6/1920)

1846: Αυτοκτονεί ο αγωνιστής και "Φιλικός", Ανδρέας Λόντος.

1854: Στον Ατλαντικό Ωκεανό, ναυαγεί το ατμόπλοιο "Arctic", παρασύροντας στο θάνατο τους 300 επιβάτες του.

1871: Γεννιέται ο Γκράτζια Ντελέντα, Ιταλός λογοτέχνης, που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1926.



1888: Γεννιέται ο Νικολάι Μπουχάριν, ηγετικό στέλεχος των Μπολσεβίκων, που εκτελέστηκε με διαταγή του Στάλιν για αντεπαναστατικές ενέργειες. (Θαν. 15/3/1938)



1905: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν διατυπώνει, σε ηλικία 26 ετών, την ειδική θεωρία της σχετικότητας και την περίφημη εξίσωσή του Ε=mc2, σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής».



1905: Πεθαίνει ο Καπετάν Κώτας, Μακεδονομάχος που απαγχονίστηκε στο Μοναστήρι από τους Τούρκους. Ο σλαβομακεδόνας Καπετάν Κώττας ενστερνίσθηκε την ελληνική ιδέα και πρωταγωνίστησε στον Μακεδονικό Αγώνα. (Γεν. 1863)

1913: Γεννιέται ο ψυχολόγος Άλμπερτ Έλλις, "πατέρας" της θεραπείας για τη λογική και συναισθηματική συμπεριφορά.

1917: Πεθαίνει ο Γάλλος μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος, Έντγκαρ Ντεγκά.

1919: Γεννιέται ο μαθηματικός Τζέιμς Χάρντι Ουίλκινσον, γνωστός από τις μελέτες του για τα εφαρμοσμένα μαθηματικά.

1921: Πεθαίνει, σε ηλικία 67 ετών, ο Γερμανός συνθέτης, Ένγκελμπερ Χούμπερντινκ.

1923: Πανηγυρισμοί σημειώνονται στην Κέρκυρα για την αποχώρηση των Ιταλών. Επιδικάζονται στην Ιταλία 50 εκατομμύρια λιρέτες.

1927: Γεννιέται ο Ιταλός καρτουνίστας, Ρομάνο Σκάρπα.

1928: Γεννιέται ο Αριέλ Σαρόν, πρωθυπουργός του Ισραήλ από τον Μάρτιο του 2001.

1931: Στις ΗΠΑ, τα ανθρακωρυχεία στο Χάρλαν Κάουντι του Κεντάκι μεταβάλλονται σε πεδίο μάχης, καθώς ανθρακωρύχοι και αστυνομικοί συνεχίζουν τις αντιπαραθέσεις τους, οι οποίες είχαν ξεκινήσει από το Μάιο.

1932: Χωριά καταστρέφονται, 161 άνθρωποι σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται από τον ισχυρό σεισμό των 7 Ρίχτερ, που συγκλονίζει την Ιερισσό της Χαλκιδικής.

1936: Πενήντα κανονιοβολισμοί πέφτουν από τον Λυκαβηττό και χοροί γίνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο με αφορμή την έναρξη των 7ων Βαλκανικών Αγώνων Στίβου που διεξάγονται στην Αθήνα ύστερα από άρνηση της Βουλγαρίας για τη διοργάνωσή τους λόγω οικονομικών δυσχερειών. Ο Χρήστος Μάντικας με 5 χρυσά (110 εμπόδια, 400 εμπόδια, 400μ, 4x100μ και 4x400μ) αναδεικνύεται σε μορφή των αγώνων που ολοκληρώνονται στις 6/10.

1937: Ανακηρύσσεται επίσημα η εξαφάνιση του Τίγρη του Μπαλί.

1939: Στο πλαίσιο του Β Παγκοσμίου πολέμου, η Πολωνία παραδίδεται στους Γερμανούς, μετά από 26 ημέρες πολιορκίας και περίπου 140.000 Πολωνοί στρατιώτες πιάνονται αιχμάλωτοι.

1940: Η ναζιστική Γερμανία, η φασιστική Ιταλία και η αυτοκρατορική Ιαπωνία υπογράφουν σύμφωνο συμμαχίας, που έμεινε στην ιστορία ως "Άξονας". Η Ιαπωνία εισβάλει στην Ινδοκίνα.



1941: Ιδρύεται στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), έπειτα από συμφωνία των αντιπροσώπων του ΚΚΕ (Λευτέρης Αποστόλου), του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδος (Χρήστος Χωμενίδης), της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας (Ηλίας Τσιριμώκος) και του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας (Απόστολος Βογιατζής).

1941: Καθελκύεται το SS Patrick Henry, το πρώτο καράβι τύπου Liberty που στη συνέχεια κυριάρχησαν στις θάλασσες.

1944: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, σοβιετικά και γιουγκοσλαβικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Γερμανία.



1946: Γεννιέται ο Νίκος Αναστασιάδης, κύπριος πολιτικός, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 2013.

1947: Γεννιέται ο Καναδός μουσικός, Ράνταλ Μπάχμαν, μέλος του συγκροτήματος "The Guess Who".

1950: Αμερικανοί επιστήμονες κατορθώνουν να μετατρέψουν την ατομική ενέργεια σε ηλεκτρική.

1951: Η γερμανική Βουλή ψηφίζει ομόφωνα την καταβολή αποζημιώσεων στους Εβραίους.

1953: Εγκαθίσταται στην Αθήνα ο πρώτος πρέσβης της ΕΣΣΔ.

1953: Γεννιέται ο Ιταλός ποδοσφαιριστής Κλαούντιο Τζεντίλε.

1959: Στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου, ο ηγέτης της ΕΣΣΔ, Νικίτα Χρουστσόφ, ολοκληρώνει το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

1959: Ένας φοβερός τυφώνας χτυπά το νησί Χονσού της Ιαπωνίας και αφήνει πίσω του πάνω από 5.000 νεκρούς.

1960: Πεθαίνει η Βρετανίδα σουφραζέτα, Σίλβια Πάνκχαρστ.

1961: Η Σιέρα Λεόνε γίνεται δεκτή στον ΟΗΕ.

1962: Στην Υεμένη, στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέπει τον Ιμάν Αμχάντ, μια βδομάδα μετά την άνοδό του στο θρόνο.

1963: Διορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Στυλιανό Μαυρομιχάλη και διαλύεται η Βουλή. Οι νέες εκλογές προκηρύχθηκαν για τις 3 Νοεμβρίου.

1964: Η επιτροπή, που ερευνά τη δολοφονία του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, δημοσιεύει το πόρισμά της, σύμφωνα με το οποίο μοναδικός δολοφόνος του Προέδρου ήταν ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ.

1972: Ένα απίστευτο λάθος του Ρώσου διαιτητή Λιμπάτοφ ευνοεί στιγμιαία τον Παναθηναϊκό, που έχει χάσει στη Σόφια από την ΤΣΣΚΑ με 2-1 και κερδίζει στη Λεωφόρο με 2-1 με γκολ των Χουάν Βερόν και του Αρακεν Ντεμελο. Ο αγώνας πάει στην παράταση και μετά στα πέναλτι. Ο διαιτητής διακόπτει την διαδικασία των πέναλτι μετά το 7ο θεωρώντας ότι ο ΠΑΟ χάνει ακόμα και αν ευστοχήσει σε όλα τα κτυπήματα που υπολείπονται. Ο ΠΑΟ κάνει ένσταση μετά την λήξη του αγώνα αποδεικνύοντας ότι μαθηματικά είχε πιθανότητες ισοπαλίας και ο αγώνας επαναλαμβάνεται στις 26/10/72 όπου η ΤΣΣΚΑ προκρίνεται με 2-0.

1972: Γεννιέται η, βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Γκουίνεθ Πάλτροου.

1976: Γεννιέται ο Ιταλός ποδοσφαιριστής Φραντσέσκο Τότι.

1979: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, προτρέπει τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή να προβεί σε αναγνώριση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), κατά την επικείμενη επίσκεψη του Γιασέρ Αραφάτ στην Αθήνα.

1980: Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποδέχεται την πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, σε χώρο κοντά στην Αρχαία Ολυμπία.

1982: Κηδεύεται ο διάσημος μουσικοσυνθέτης, Μάνος Λοΐζος.

1983: Ο Λάρι Μπέρντ υπογράφει 7ετές συμβόλαιο με τους Boston Celtics έναντι 15 εκατομμυρίων δολαρίων.



1984: Πεθαίνει ο αγαπημένος κωμικός Χρόνης Εξαρχάκος.

1986: Ο μπασίστας του συγκροτήματος "Metallica", Κλίφ Μπάρτον, χάνει τη ζωή του, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κατά τη διάρκεια περιοδείας στην Ευρώπη.



1989: Η Βουλή παραπέμπει στο Ανώτατο Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά τους Ανδρέα Παπανδρέου, Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, Γιώργο Πέτσο και Δημήτρη Τσοβόλα.

1990: Τελευταία ευρωπαϊκή εμφάνιση του Βασίλη Χατζηπαναγή εναντίον της Βαλένθια στην Ισπανία.

1991: Επιστήμονες ανακαλύπτουν νέα τρύπα στο στρώμα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική.

1992: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Νάιτζε Μάνσελ κερδίζει το Πορτογαλικό Grand Prix (σε έναν αγώνα που δεν έχασε την πρώτη θέση ούτε για μια στιγμή) και σημειώνει την 9η νίκη του στη σεζόν της Φόρμουλα 1.

1993: Πραγματοποιείται μια από τις πιο φρικώδεις σφαγές στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. Μια μεγάλη στρατιωτική ομάδα που αποτελείται από αντάρτες και Ρώσους στρατιώτες εισβάλει στην πρωτεύουσα της Αμπχαζίας. Ακολουθεί μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση εκκαθάρισης του πληθυσμού. Εκτελέσεις, βιασμοί, διαμελισμοί και απίστευτα βασανιστήρια με τα θύματα στην πλειοψηφία τους να είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Ο αριθμός των θυμάτων δεν εξακριβώθηκε ποτέ.

1993: Ο Ανζέ Φελίξ Πατασέ εκλέγεται Πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

1994: Ο Τσαντ Χάντεμπι διασχίζει την Μάγχη, κολυμπώντας σε χρόνο- ρεκόρ 7 ωρών και 17 λεπτών.

1995: Βρετανία και Αργεντινή, 13 χρόνια μετά τον πόλεμο των Φόκλαντ, υπογράφουν συμφωνία για την κοινή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο νοτιοδυτικό Ατλαντικό.

1995: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρουσιάζει το χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων με το πορτρέτο του Μπέντζαμιν Φράνκλιν πάνω του.

1996: Οι μαχητές Ταλιμπάν καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

1997: Στην Αθήνα βρίσκεται ο κορυφαίος Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ, στο πλαίσιο του 10ου Κινηματογραφικού Πανοράματος της "Ελευθεροτυπίας".

2000: Μετά από 13 χρόνια συνεχών επιτυχιών, ο Ρώσος Αλεξάντερ Καρέλιν χάνει στον τελικό των 130 κιλών της ελληνορωμαϊκής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ από τον Αμερικανό Ρουλόν Γκάρντνερ με 1-0 στα σημεία (ο δεύτερος πόντος που παραχωρεί ο Καρέλιν σε 10 χρόνια). 

2001: Μετά από 3 χρόνια απουσίας ο Μάικλ Τζόρνταν επιστρέφει στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Washington Wizards. Οι απολαβές του για τον πρώτο χρόνο του διετούς συμβολαίου του θα δοθούν υπέρ των πληγέντων της 11ης Σεπτεμβρίου από την τρομοκρατική ενέργεια στο World Trade Center της Νέας Υόρκης.

2002: Το Ανατολικό Τιμόρ γίνεται μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

2003: Εκτοξεύεται ο σεληνιακός δορυφόρος, Smart 1.

2003: Στην ελβετική πόλη Ζουγκ ο Φρίντριχ Λιμπάχερ εισβάλει στην Βουλή και σκοτώνει 14 άτομα πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό του και αυτοκτονήσει.



2004: Με το αίμα επτά 15χρονων μαθητών βάφεται η άσφαλτος στο λεγόμενο Πέταλο του Μαλιακού, στα Καμένα Βούρλα. Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Τρικάλων, που μετέφερε 37 μαθητές και τέσσερις καθηγητές του Λυκείου Φαρκαδόνας Τρικάλων στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν αγωνίσματα των Παραολυμπιακών Αγώνων, συγκρούεται πλαγιομετωπικά με νταλίκα και στη συνέχεια ανατρέπεται. Η χώρα βυθίζεται σε βαρύ πένθος.

2008: Ο αστροναύτης Ζάι Ζιγκάνγκ γίνεται ο πρώτος Κινέζος που πραγματοποιεί διαστημικό περίπατο.



2008: Η Μαντόνα δίνει συναυλία στο ΟΑΚΑ, παρουσία 75.637 θεατών.