1.2.17

Η εορτή της Υπαπαντής στα Λευκάκια


























Έναρξη Εγγραφών & Πακέτο Παροχών για τον 4ο Μαραθώνιο Ναυπλίου!


Πάρε μέρος και εσύ στον 1ο Μαραθώνιο της άνοιξης και κατέρριψε το προσωπικό σου ρεκόρ στη ΝΕΑ ανανεωμένη διαδρομή!

Στις 5 Μαρτίου 2017 το όμορφο Ναύπλιο σε περιμένει στην τρίτη μεγαλύτερη Διοργάνωση Μαραθώνιου της Ελλάδας και στο σημαντικότερο αθλητικό γεγονός της Πελοποννήσου, τον Μαραθώνιο Ναυπλίου!

Επέλεξε τη συμμετοχή σου  στον Μαραθώνιο δρόμο και στους παράλληλους αγώνες Ημιμαραθωνίου, 5 χλμ. & 2,5 χλμ.

Παροχές συμμετοχής:
Αριθμός συμμετοχής 
Ηλεκτρονική Χρονομέτρηση
Αποτελέσματα στο Διαδίκτυο
Δίπλωμα Συμμετοχής με δυνατότητα ηλεκτρονικής εκτύπωσης
Μοναδικά φιλοτεχνημένο Μετάλλιο Τερματισμού
Φωτογραφίες αγώνα με την αναγραφή του ονόματος & του χρόνου επίδοσης
Υπηρεσία φύλαξης προσωπικών αντικειμένων
Πλήρης ιατρική κάλυψη
Πλήρης υποστήριξη τροφοδοσίας σε υλικά, ποτά κ.α.
Έκπτωση 50% στη μετακίνηση με το ΚΤΕΛ Αργολίδας
Εξαιρετικές τιμές στη διαμονή, έως και 40% έκπτωση στα Ξενοδοχεία Ναυπλίου
Πάστα πάρτι την παραμονή του αγώνα

Η διαδρομή του Μαραθωνίου & Ημιμαραθωνίου Δρόμου είναι πιστοποιημένη από την AIMS, την IAAF και τον ΣΕΓΑΣ.

Εξασφάλισε τη συμμετοχή σου σε έναν αγώνα που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο αθλητισμό, πολιτισμό και κοινωνική προσφορά!


Για περισσότερες πληροφορίες μπες στο nafpliomarathon.gr



Διαγωνισμός συγγραφής λογοτεχνικού διηγήματος


Η Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας προκηρύσσει διαγωνισμό συγγραφής λογοτεχνικού Διηγήματος με προθεσμία υποβολής την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου, που θα αποδεικνύεται από τη σφραγίδα του ταχυδρομείου. Η τελετή βράβευσης θα γίνει στις 20 Μαΐου.

Τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής που θα κρίνουν και θα αποφασίσουν ποια διηγήματα θα πάρουν βραβεία, επαίνους και διακρίσεις στο διαγωνισμό είναι οι:

Ιφιγένεια Μποτουροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια της γαλλικής γλώσσας και  φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας.
Βασιλική Λαλαγιάννη, καθηγήτρια στην Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό και Αντιπρόεδρος του τμήματος Πολιτικών επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, συγγραφέας.                  
Γιάννης Φίλης πρώην Πρύτανης, καθηγητής Συστημάτων παραγωγής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, συγγραφέας και ποιητής.
Πάνος Σταθόγιαννης, σεναριογράφος, συγγραφέας και ποιητής.
Νίκος Μπουμπάρης, φιλόλογος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας.              

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1. Ο διαγωνισμός αφορά στη συμμετοχή ενηλίκων (άνω των 18), που κατάγονται ή διαμένουν στην Αργολίδα.

2. Τα Διηγήματα που μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Να μην έχουν εκδοθεί και να μην έχουν αναρτηθεί σε ιστότοπο του διαδικτύου.
Η γλώσσα τους να είναι η ελληνική.
Να είναι πρωτότυπα.
Η έκτασή τους να μην υπερβαίνει τις 2.000 λέξεις.
Κάθε συγγραφέας μπορεί να υποβάλει ένα μόνο έργο.
Τα αντίτυπα που θα κατατεθούν πρέπει να είναι δακτυλογραφημένα με γραμματοσειρά Times New Roman και μέγεθος γραμμάτων 12.

3. Το θέμα του Διηγήματος είναι ελεύθερο.

Το Διήγημα θα σταλεί σε πέντε φωτοτυπημένα αντίγραφα και σε ένα αντίγραφο σε ηλεκτρονική μορφή ( dvd, όχι σε μορφή pdf) μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017, στον Προοδευτικό Σύλλογο «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» και στη διεύθυνση Σταϊκοπούλου 52, Ναύπλιο,   τ. κ. 21100 .

Το κάθε αντίγραφο θα είναι κλεισμένο σε φάκελο και πάνω θα αναγράφεται το Ψευδώνυμο και ο τίτλος του διηγήματος. Ένας μικρός φάκελος θα έχει τα πλήρη στοιχεία του διαγωνιζόμενου, ο οποίος και θα ανοιχτεί μετά την επιλογή των υποψηφίων.

Τα Διηγήματα που θα υποβληθούν δεν θα επιστραφούν.

4. Βραβεία, Έπαθλα και Διακρίσεις:

Θα απονεμηθούν 3 βραβεία, 3 έπαθλα και 3 διακρίσεις.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα σας γίνουν γνωστά από την ιστοσελίδα της Ένωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας και με προσωπική επιστολή στη Διεύθυνσή σας.

Στόχος μας είναι, εκτός των τίτλων που θα απονεμηθούν στους βραβευμένους, σε οργανωμένη τελετή βράβευσης, όπου και θα διαβαστούν  αποσπάσματα, να εκδοθούν δωρεάν σε ένα βιβλίο και τα εννέα βραβευμένα διηγήματα, χορηγία των Εκδόσεων «ΙΚΟΝΑ» Ν. Γ. Χριστόπουλος Α.Ε. Ναύπλιο, με αφορμή τα 120 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της εταιρείας.


Η Πειραματική Σκηνή του ΔΟΠΠΑΤ στις 3 και 4 Φλεβάρη στο Τριανόν με "ΤΟ ΤΑΒΛΙ" του Δημ. Κεχαΐδη


Μετά από τις επιτυχημένες παραστάσεις στο Ναύπλιο και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Βραδιές Θεάτρου», η Πειραματική Σκηνή του ΔΟΠΠΑΤ επιστρέφει στο Τριανόν με «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαϊδη για δύο ακόμη παραστάσεις.

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Στρώνης και Ανδρέας Κοροβέσης
Σχεδιασμός – Φωτισμός : Άγγελος Γουναράς
Σκηνοθεσία: Βάλια Ρεντούλη

Παραστάσεις:
Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου
Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 
Ώρα έναρξης παραστάσεων : 9:00
Εισιτήριο: 5 ευρώ
Παιδιά και πολύτεκνοι: 3 ευρώ

Πρόκειται για μια κωμωδία χαρακτήρων μέσα από την οποία αποδίδεται η νεοελληνική πραγματικότητα και το ενδόμυχο όνειρο του νεοέλληνα «να τη βγάλει καθαρή».

Η υπόθεση εκτυλίσσεται ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα Ο Φώντας και ο Κόλιας, φίλοι και συγγενείς, διαφορετικοί χαρακτήρες μεταξύ τους, παίζουν τάβλι στην αυλή του σπιτιού τους και συζητούν τους τρόπους για να πιάσουν «την καλή». Ο Φώντας, άνθρωπος της πιάτσας, προσπαθεί να πείσει τον Κόλια, πρώην αντιστασιακό και νυν λαχειοπώλη, να στήσουν μαζί μια κομπίνα, η οποία θα τους αναβαθμίσει κοινωνικά.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης το Φεβρουάριο του 1972, μεσούσης της δικτατορίας, σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν, με πρωταγωνιστές τον Νικήτα Τσακίρογλου ως Φώντα και το Γιάννη Μόρτζο ως Κόλια. Από τότε, το μονόπρακτο ανεβαίνει συχνά στις θεατρικές σκηνές, γεγονός που καταδεικνύει την οξυδερκή ματιά του συγγραφέα στην νεοελληνική νοοτροπία.

«Το τάβλι» πραγματεύεται την πορεία των κοινωνικών πραγμάτων της Ελλάδας, αλλά και την αλλαγή των ίδιων των Ελλήνων.

Κοπή πίτας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας


Το Διοικητικό  Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας σας προσκαλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, που θα γίνει σήμερα Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου, στις 7:00 μ.μ. στον πολυχώρο «Φουγάρο» στο Ναύπλιο.

Προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη, στο Ναύπλιο


Μήνα Δωρεάν Προσυμπτωματικού Ελέγχου PSA για πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, σε άνδρες 45-70 ετών, διοργανώνει ο Δήμος Ναυπλιέων.

Από  τις 3 έως το τέλος Φεβρουαρίου 2017, θα υπάρχει η δυνατότητα όλοι οι άνδρες, ηλικίας 45 έως 70 ετών, να κλείσουν ραντεβού για να εκτελέσουν δωρεάν την εξέταση του PSA, καλώντας στην τηλεφωνική γραμμή 27520 28133 στο Κοινωνικό Ιατρείο Ναυπλίου. 

Η πρωτοβουλία του Δήμου Ναυπλιέων για προσυμπτωματικό έλεγχο είναι ιδιαίτερα σημαντική και η συγκεκριμένη δράση είναι μια καλή ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση των ανδρών που συχνά παραμελούν ή αγνοούν τα οφέλη του προληπτικού ελέγχου για τη συγκεκριμένη νόσο.

"Για μια Χούφτα Δολάρια" από την Κινηματογραφική Λέσχη της Πολιτιστικής Αργολικής Πρότασης

Η Κινηματογραφική Λέσχη της Πολιτιστικής Αργολικής Πρότασης προβάλλει την ταινία «Για μια Χούφτα Δολάρια (A Fistful of Dollars)» σήμερα Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου στο νέο της χώρο Οδ. Ανδρούτσου 13 (πάροδος Χαντζή, δίπλα στην κάβα Μακρή) στις 9:00 το βράδυ.

Πρόκειται για Γουέστερν του 1964.
Διάρκεια: 100' 
Ιταλική Σκηνοθεσία: Σέρτζιο Λεόνε 
Παίζουν: Κλιντ 'Ιστγουντ, Τζιάν Μαρία Βολοντέ.

Ένας πιστολέρο έρχεται σε μια συνοριακή πόλη κοντά στο Μεξικό, όπου δύο αντίπαλες οικογένειες, οι Ρόχο και οι Μπάξτερ, βρίσκονται σε ένοπλη διαμάχη. Ο ξένος θα πάει πότε με τους μεν, πότε με τους δε, για να τους καταστρέψει ευκολότερα. Μεταφορά του "Γιοζίμπο" στην Άγρια Δύση.

Ένα από τα πιο «παιχνιδιάρικα» Γουέστερν, μοιάζει να έγινε για την ηδονή του θεάματος. Λεόνε, Μορικόνε, Ιστγουντ σε μεγάλη φόρμα. Δεν χορταίνεις να το βλέπεις.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα στο facebook της Λέσχης.

"Για ένα Δημιουργικό Θέατρο" - Σεμινάριο στη Νέα Κίο


O Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Κίου διοργανώνει Θεατρικό Σεμινάριο στα πλαίσια της εκπαίδευσης Δημιουργικού Θεάτρου με 4 θεματικές ενότητες: 
Βίωμα και Δημιουργική Γραφή, 
Χορός - Κίνηση - Έκφραση, 
Ψυχόδραμα, 
Διδασκαλία Φωνητική.

Δηλώσεις συμμετοχής έως 4 Φεβρουαρίου 2017.
Υπεύθυνη: Τζίνα Αραπάκη (τηλ. 6934 741084)

Την Αργεντίνικη ταινία «Λευκός Ελέφαντας» προβάλει σήμερα ο Δον Κιχώτης


Την Aργεντίνικη κοινωνική ταινία «Λευκός Ελέφαντας» (2012) του Πάμπλο Τραπέρο θα προβάλει ο Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος «Δον Κιχώτης» (Καλαμαρά 4, Άργος) σήμερα Τετάρτη 1η Φλεβάρη.

Η προβολή ξεκινάει στις 9 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πλοκή:

Ο Τζούλιαν και ο Νικολά είναι δυο ιερείς που εργάζονται σε μια φτωχογειτονιά του Μπουένος Άιρες. Συμπαραστέκονται στην προσπάθεια των κατοίκων να κατασκευαστεί ένα νοσοκομείο στην περιοχή.  Ο Τζούλιαν, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις όποιες πολιτικές του διασυνδέσεις για να προχωρήσει η κατασκευή ενός νοσοκομείου, αλλά μπλέκονται σε μια βίαιη εξέγερση όταν, ύστερα από υπουργική απόφαση, οι εργασίες ανέγερσής του σταματούν.

Η ταινία καταγράφει τις σκοτεινές πτυχές της Αργεντίνικης κοινωνίας και αναφέρεται σε μία πραγματική ιστορία που έλαβε χώρα τη δεκαετία του 1970, στην Αργεντινή, μας μεταφέρει στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στις παραγκουπόλεις της.

Το φιλμ είναι ένα σκληρό, αλλά παράλληλα και ρεαλιστικό, κοινωνικό δράμα, το οποίο θέτει προβληματισμούς και ερωτήματα στον θεατή.



Y.Γ. Τις ώρες των προβολών συλλέγονται γάλατα και τρόφιμα μακράς διαρκείας για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Πολιτών Άργους. Άμεσες ανάγκες σε όσπρια και λάδι. Επίσης, συλλέγονται είδη ρουχισμού (κυρίως για παιδιά) τα οποία στη συνέχεια προωθούνται σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και σε συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη.

Παρουσίαση "Σχολής Γονέων" του Δήμου Άργους Μυκηνών


Μιας και η οικογένεια είναι ο πυρήνας ανάπτυξης, εξέλιξης και κοινωνικοποίησης του ατόμου, όλοι μαζί μπορούμε να διαγράψουμε την πορεία και να επιτύχουμε την αλλαγή που επιθυμούμε ! ! ! 

Σας περιμένουμε όλους στο κάλεσμά μας σήμερα Τετάρτη 01/02/2017 στην «Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού – Μέγας Αλέξανδρος» στο Άργος, και ώρα 18:00 – 19:30, στην επίσημη παρουσίαση των Σχολών Γονέων στην περιοχή μας, σε συνεργασία με την Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Άργους Μυκηνών και τον Πρόεδρο Παναγιώτη Σκούφη

Θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε, να κάνουμε ένα δημιουργικό διάλογο θέτοντας προβληματισμούς και ερωτήσεις, και τέλος να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στις ομάδες που θα ξεκινήσουν άμεσα. 

Εισηγητής, εκπαιδευτής - συντονιστής και επίσημος συνεργάτης του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων, ο Αλέξανδρος Ν. Μουσούρος / Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής.

Το Πορτρέτο των Μηνών - Φεβρουάριος


Ο δεύτερος μήνας του έτους, με διάρκεια 28 ημέρες για τα κοινά έτη και 29 ημέρες για τα δίσεκτα. Αρχικά ήταν ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου.

Γύρω στο 153 π.Χ, όταν ο Ιανουάριος έγινε ο πρώτος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου, ο Φεβρουάριος καθιερώθηκε ως δεύτερος, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα στο δωδεκάμηνο πολιτικό ημερολόγιο. Με την ημερολογιακή μεταρρύθμιση του Ιουλίου Καίσαρα το 45 π.Χ. ο Φεβρουάριος είχε 29 μέρες τα κοινά έτη και 30 μέρες στα δίσεκτα. Όμως, το 4 π.Χ. ο αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος αφαίρεσε από τον Φεβρουάριο μία μέρα και την προσέθεσε στον Αύγουστο, που ήταν αφιερωμένος στο πρόσωπό του.

Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα februare (εξαγνίζω, καθαίρω), λόγω των τελετών εξαγνισμού και καθαρμού που τελούνταν στη Ρώμη (Februa και Feralia), από τις οποίες προέρχονται οι μεταγενέστερες γιορτές των Απόκρεω και οι εκδηλώσεις του Καρνάβαλου. Τον Φεβρουάριο γιορτάζονταν στην Αρχαία Ρώμη και οι γιορτές:

-Λουπερκάλια (Lupercalia), γιορτή της γονιμότητας, προς τιμή του θεού Φαύνου (του Πάνα των Ελλήνων) στις 15 Φεβρουαρίου. Οι Ρωμαίοι θυσίαζαν κατσίκια και σκυλιά, ενώ νεαρά αγόρια χτυπούσαν με λωρίδες από δέρμα κατσίκας τις νεαρές κοπέλες για να τους μεταδώσουν τη γονιμότητα. Η γιορτή μπορεί να καταργήθηκε από την Καθολική Εκκλησία τον 5ο αιώνα μ.Χ, αλλά την οικειοποιήθηκε με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και την Ημέρα των Ερωτευμένων στις 14 Φεβρουαρίου.

-Φορνακάλια (Fornacalia), προς τιμή της θεότητας Φόρναξ, που εφηύρε τους φούρνους για το ψήσιμο ψωμιού και φαγητών (17 Φεβρουαρίου).

-Χαρίστια (Charistia), οικογενειακή γιορτή για διασκέδαση, αλλά και για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των μελών της (20 Φεβρουαρίου).

Στο αρχαίο Αττικό ημερολόγιο ο Φεβρουάριος αντιστοιχούσε με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Γαμηλιώνα και το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα Ανθεστηριώνα. Το διάστημα αυτό στην Αθήνα γιορτάζονταν τα:

-Θεογάμια, προς τιμή του Δία και της Ήρας. Τελούνταν το δεύτερο μισό του μήνα Γαμηλιώνα, για να τιμηθεί ο ιερός γάμος του Δία και της Ήρας. Ήταν και η καλύτερη περίοδος για γάμους (εξού και το όνομα του μήνα), σύμφωνα με τον Αριστοτέλη. Στη Σικελία τιμούσαν τον ιερό γάμο του Άδη και της Περσεφόνης.

-Ανθεστήρια, προς τιμή του Διονύσου. Την πρώτη μέρα της γιορτής ανοίγονταν τα πιθάρια με το νέο οίνο, ο οποίος αναμειγνυόταν με νερό για να προσφερθεί ο πρώτος «κεκραμένος οίνος», το πρώτο «κρασί».

Στο λαϊκό καλεντάρι ο Φεβρουάριος ονομάζεται κυρίως λόγω της μικρότερης διάρκειάς του:

Μικρός
Κουτσός
Κουτσοφλέβαρος
Γκουζούκης (ατελής)
Κούντουρος (κολοβός)
Κλαδευτής, επειδή θεωρείται μήνας κατάλληλος για το κλάδεμα των δέντρων.
Φλεβάρης, από τη συσχέτισή του με τις «φλέβες», δηλαδή τα υπόγεια νερά, που αναβλύζουν λόγω των πολλών βροχών.
Φλιάρης (χλιαρός)

Για να δικαιολογηθούν οι λιγότερες μέρες του Φεβρουαρίου σε σχέση με τους άλλους μήνες, είναι γνωστή η λαϊκή παράδοση ότι ο Μάρτιος δανείστηκε από τον Φεβρουάριο τις τρεις τελευταίες ημέρες του, τις πιο χειμωνιάτικες, για να τιμωρήσει την γριά τσοπάνισσα των βουνών που καυχήθηκε ότι τελειώνοντας ο Μάρτιος δεν μπόρεσε να της κάνει κακό.

Η εμβόλιμη εξάλλου ημέρα στον μήνα αυτόν κάθε τέσσερα χρόνια κάνει όλο τον χρόνο δίσεκτο (bis-sectum στα λατινικά) και, κατά την λαϊκή παρετυμολογία, «δύστυχο», με όλα τα δεισιδαιμονικά επακόλουθα που επέφερε η παρανόηση αυτή. Παρ' όλα αυτά, ο Φεβρουάριος δημιουργεί αισιοδοξία, ως τελευταίος μήνας τού χειμώνα, σχετική η παροιμία «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει».

Οι τρεις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου λέγονται «Συμόγιορτα» από την εορτή του Αγίου Τρύφωνα (1η  του μηνός), ο οποίος θεωρείται άγιος των αμπελιών, της Υπαπαντής του Κυρίου (2/2), που εορτάζεται με αργία από του αγρότες για να μην πέσει χαλάζι και καταστρέψει τη βλάστηση, και του Αγίου Συμεών (3/2), τον οποίο τιμούν ιδιαίτερα οι έγκυες γυναίκες, καθώς αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε εργασία, από φόβο μήπως το παιδί γεννηθεί «σημειωμένο», «με σημάδι».


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Αγία Περπέτουα


Μάρτυρας της Εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται την 1η Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Περπέτουα.

Η 22χρονη Περπέτουα καταγόταν από επιφανή οικογένεια της Καρχηδόνας. Συνελήφθη το 203 επί αυτοκράτορος Σεπτιμίου Σεβήρου (193-211) από τον ανθύπατο της Αφρικής Ιλαριανό, μαζί με τους κατηχούμενους Ροβεκάτο και Φιλικητάτη, πιθανώς συζύγους, Σατορνίλο και Σεκούνδο και όλοι τους οδηγήθηκαν στο χιλίαρχο, στον οποίο και ομολόγησαν με παρρησία την πίστη τους στον Χριστό. Ο πατέρας της, άλλοτε με ήπιους λόγους κι άλλοτε με απειλές, επεχείρησε μάταια να τη μεταπείσει και σε μια στιγμή οργής επιχείρησε να της βγάλει τα μάτια.

Λίγες μέρες μετά τη σύλληψή τους βαπτίστηκαν και στη συνέχεια ρίχτηκαν σ’ ένα ανήλιαγο κελί. Οι διάκονοι της εκκλησίας, όμως, δωροδόκησαν τους φύλακες και πέτυχαν τη μεταφορά τους σε καλύτερα κελιά, όπου η Περπέτουα μπορούσε να βλέπει τους συγγενείς της και να τρέφει το παιδί της. Μαζί τους φυλακίστηκε και ο δάσκαλός τους Σάτυρος, μην αντέχοντας να βλέπει τους μαθητές του να υποφέρουν από τα βασανιστήρια.

Ύστερα από παράκληση του αδελφού της, ζήτησε από τον Θεό όραμα, για να πληροφορηθεί για την τύχη της. Είδε, λοιπόν, μία σιδερένια σκάλα, που έφθανε μέχρι τον ουρανό. Και από τις δύο πλευρές της υπήρχαν μπηγμένα ξίφη, δόρατα, άγκιστρα, μαχαίρια και οβελίσκοι, ώστε κάθε αμελής αναβάτης να σκίζεται, ενώ κάτω από τη σκάλα παραμόνευε ένας υπερμεγέθης δράκος, που εκφόβιζε αυτούς που επιχειρούσαν να ανέλθουν.

Ο Σάτυρος, που είχε ήδη ανέλθει τη σκάλα, στράφηκε προς την Περπέτουα και την παρακάλεσε να περπατήσει. Αυτή με θάρρος πάτησε την κεφαλή του δράκου κι άρχισε να ανεβαίνει τη σκάλα. Μόλις πάτησε το τελευταίο σκαλί βρέθηκε σε μεγάλο κήπο, όπου είδε ένα υψηλόσωμο ασπρομάλλη άνδρα που άρμεγε πρόβατα και περιστοιχιζόταν από χιλιάδες πρόσωπα ντυμένα στα λευκά. Της απηύθυνε το λόγο, λέγοντάς της «καλώς ήλθες τέκνον». Της έδωσε να φάει τυρί, ενώ οι παριστάμενοι αναφωνούσαν «Αμήν». Ο ήχος του επιφωνήματος την ξύπνησε. Διηγήθηκε το όραμά της στον αδελφό της κι έδωσε την εξήγηση ότι θα μαρτυρήσουν.

Οι κρατούμενοι οδηγήθηκαν τελικά στον ανθύπατο Ιλαριανό για ανάκριση κι αφού και πάλι αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν αποφασίστηκε να ριχτούν στα άγρια θηρία. Το μαρτύριο ορίσθηκε για την εορτή των γενεθλίων του Καίσαρα Γέτα. Πριν από αυτό, η Περπέτουα και οι σύντροφοί της τέλεσαν δείπνο αγάπης προς γενική έκπληξη των συγκρατούμενών τους ειδωλολατρών.

Την ημέρα του μαρτυρίου μπήκαν στο αμφιθέατρο και βάδιζαν χαρούμενοι και υπερήφανοι. Ο Σατουρνίνος, ο Ροβεκάτος, ο Σεκούνδος και ο Σάτυρος δέχθηκαν την επίθεση των άγριων θηρίων και ξεψύχησαν επί τόπου. Η Περπέτουα και Φηλικιτάτη τραυματίστηκαν και στη συνέχεια αποκεφαλίστηκαν.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Άγιος Αναστάσιος ο εκ Ναυπλίου


Νεομάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται την 1η Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Αναστάσιος και Αναστασία, ιδιαίτερα αυτοί που κατάγονται από την περιοχή του Ναυπλίου, του οποίου ο νεομάρτυρας Αναστάσιος είναι πολιούχος άγιος.

Ο Αναστάσιος ήταν ζωγράφος και κατοικούσε στο Ναύπλιο. Εξαιτίας μιας ερωτικής απογοήτευσης, έγινε μουσουλμάνος. Όταν θέλησε να ξαναγίνει χριστιανός, καταδικάσθηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού. Προτού οδηγηθεί στον τόπο της εκτέλεσής του, λυντσαρίστηκε από το εξαγριωμένο πλήθος την 1η Φεβρουαρίου 1655.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Άγιος Τρύφων


Μάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας. Η μνήμη του εορτάζεται την 1η Φεβρουαρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 10 Νοεμβρίου από την Καθολική Εκκλησία. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Τρύφων και Τρυφωνία.

Ο Τρύφων γεννήθηκε στη Λάμψακο της Φρυγίας (σημερινό Λαψέκι Τουρκίας) και έζησε στα χρόνια των ρωμαίων αυτοκρατόρων Γορδιανού Γ' (238-244), Φιλίππου του Άραβος (244-249) και Δεκίου (249-251). Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και στην παιδική του ηλικία έβοσκε χήνες για να ζήσει. Συγχρόνως, όμως, μελετούσε με ζήλο την Αγία Γραφή και εκτελούσε με ευλάβεια τα θρησκευτικά του καθήκοντα.

Στην πορεία του χρόνου άρχισε να γίνεται γνωστός για τις θαυματουργικές του ικανότητες. Θεράπευε αρρώστους και δαιμονισμένους, και η φήμη του έφθασε μέχρι τη Ρώμη. Ο αυτοκράτορας Γορδιανός τον παρακάλεσε να θεραπεύσει την άρρωστη κόρη του και ο Τρύφων ανταποκρίθηκε με επιτυχία. O Γορδιανός προσπάθησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, προσφέροντάς του αξιώματα και χρήματα, τα οποία όμως ο Άγιος αρνήθηκε.

Τον Ιανουάριο του 250, ο αυτοκράτορας Δέκιος εξαπέλυσε άγριους διωγμούς κατά των χριστιανών. Ο Τρύφων συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον των ρωμαϊκών αρχών στη Νίκαια της Βιθυνίας. Εκεί, του ζητήθηκε να απαρνηθεί τη χριστιανική πίστη του και όταν αυτός αρνήθηκε, υποβλήθηκε σε μια σειρά από φρικτά βασανιστήρια. Στην αρχή κατατρύπησαν το σώμα του με σπαθιά, έπειτα τον έδεσαν από τα πόδια σε άλογα και τον έσυραν σε δύσβατες και πετρώδεις τοποθεσίες, στη συνέχεια τον έσυραν γυμνό πάνω σε σιδερένια καρφιά και τέλος του καψάλισαν τα πλευρά με λαμπάδες. Του έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία και όταν και πάλι αρνήθηκε να αποκηρύξει την πίστη του, τον αποκεφάλισαν.

Λαογραφία

Ο Άγιος Τρύφων προστατεύει τους αγρούς από τα τρωκτικά, τις κάμπιες και τα λοιπά ζωύφια. Οι αμπελουργοί αποφεύγουν το κλάδεμα την ημέρα αυτή, γιατί, όπως διηγούνται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, κάποιος που έπιασε κλαδευτήρι ανήμερα της εορτής του Αγίου Τρύφωνα έκοψε τη μύτη του. Στη Μακεδονία τον λένε και Άι Τρίφυλλα, γιατί βοηθάει τη βλάστηση του τριφυλλιού.

Απολυτίκιο

Τρυφήν την ακήρατον, ιχνηλατών εκ παιδός, βασάνους υπήνεγκας, υπὲρ Χριστού του Θεού, και ήθλησας άριστα όθεν την των θαυμάτων, κομισάμενος χάριν, λύτρωσαι πάσης βλάβης, και παντοίας ανάγκης, Τρύφων Μεγαλομάρτυς, τους σε μακαρίζοντας.



ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Πες μου μια σοφή κουβέντα...


Τι θα πει ευτυχία; Να ζεις όλες τις δυστυχίες. Τι θα πει φως; Να κοιτάς με αθόλωτο μάτι όλα τα σκοτάδια.

Νίκος Καζαντζάκης
1883-1957
 Έλληνας συγγραφέας

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - Καλό μήνα!


Το "Αγαπώ τη ζωή" εύχεται σε όλους 
καλό κι ευλογημένο μήνα με υγεία και πολλή αγάπη!