18.12.16

Στην πρώτη θέση της βαθμολογίας παραμένει ο Αργοναύτης στο μπάσκετ


Μετά τη νίκη στο τοπικό ντέρμπι, με το Ναύπλιο 2010, όπου ο Αργοναύτης έκανε τα εύκολα δύσκολα χωρίς καλή απόδοση στο τέλος... αλλά, τα κατάφερε... 

Συνεχίζουμε! Πάντα στην κορυφή!

Σαν σήμερα 18 Δεκεμβρίου... στη μουσική


1737: Πεθαίνει ο διάσημος Ιταλός κατασκευαστής βιολιών Αντόνιο Στραντιβάρι.

1920: Γεννιέται στο Barnaul της Γερμανίας η υψίφωνος Rita Streich.

1943: Ο Βρετανός μουσικός και τραγουδοποιός Keith Richards, κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των The Rolling Stones, γεννήθηκε στο Ντάρτφορντ του Κεντ της Αγγλίας. Φοίτησε σαν μαθητής δημοτικού στο Wentworth όπου ήταν φίλος και συμμαθητής με τον Mick Jagger. Το 1962 μαζί με τους Brian Jones, Ian Stewart και Mick Jagger δημιούργησαν τους The Rolling Stones. Ήταν μεγάλος θαυμαστής του Chuck Berry και γι' αυτό το λόγο στα πρώτα βήματα τους οι Stones συμπεριέλαβαν πολλά τραγούδια του στο ρεπερτόριο τους. Στην λίστα του περιοδικού Rolling Stone "The 100 Greatest Guitarist of All Time" βρίσκεται στην τέταρτη θέση και δεκατέσσερα από τα τραγούδια που έγραψε παρέα με τον Mick Jagger συμπεριλαμβάνονται στη λίστα "The 500 Greatest Songs of All Time". Το όνομα του γράφτηκε στο "Songwriters Hall of Fame" το 1993.



1950: Η Καναδή τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Martha Johnson γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά. Είναι γνωστή ως βασική τραγουδίστρια του συγκροτήματος Martha And The Muffins. Μεγάλη επιτυχία του γκρουπ το τραγούδι "Echo Beach" το 1980.



1959: Ο Βρετανός τραγουδιστής και μουσικός Grant Marshall (Grantley Evan Marshall) μέλος των Massive Attack και γνωστός ως Daddy-G γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Μαζί με τους Portishead και Tricky θεωρούνται οι πρωτεργάτες της μουσικής σκηνής του Bristol.


1966: Γεννιέται ο Μάριος Φραγκούλης, τενόρος.

1966: Οι Pink Floyd δίνουν μια παράσταση στο Blarney Club του Λονδίνου. Μια εβδομάδα αργότερα το κλαμπ αλλάζει την ονομασία του σε UFO Club και οι Pink Floyd γίνονται το μόνιμο σχήμα του (house band).


1970: Γεννιέται ο τραγουδιστής Γιάννης Πλούταρχος.

1975: Οι Faces ανακοινώνουν την διάλυσή τους. Ο Ronnie Wood είχε ήδη ξεκινήσει να δουλεύει με τους The Rolling Stones, γεγονός που δημιούργησε διαφορές ανάμεσα στα μέλη του συγκροτήματος και ο Rod Stewart ήθελε να ασχοληθεί με την σόλο καριέρα του.


1980: Γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, Κριστίνα Αγκιλέρα.

2001: Πεθαίνει ο Δημήτρης Δραγατάκης, συνθέτης λόγιας μουσικής. (Γεν. 22/1/1914)


Σαν σήμερα... στον Ελληνικό Κινηματογράφο


18 Δεκεμβρίου σήμερα και πάμε να δούμε τι πρεμιέρες είχαμε σαν σήμερα στον Ελληνικό Κινηματογράφο...

18 Δεκεμβρίου 1961 "Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο κοντός"
18 Δεκεμβρίου 1964 "Δεσποινίς διευθυντής"
18 Δεκεμβρίου 1967 "Η χαρτορίχτρα" 
                                   "Χαιδάρι ώρα 3.30"
18 Δεκεμβρίου 1968 "Τόσα όνειρα στους δρόμους"
18 Δεκεμβρίου 1971 "Η εφοπλιστίνα"
18 Δεκεμβρίου 1972 "Η προεδρίνα" 
                                   "Το τρίπτυχο της αμαρτίας"
18 Δεκεμβρίου 1987 "Made in Greece"

Επίσης, σαν σήμερα 18 Δεκεμβρίου 1984 έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Άρης Μαλιαγρός και 18 Δεκεμβρίου 2010 έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Τασσώ Καββαδία.











ΠΗΓΗ: retromaniax.gr

Φιλανθρωπικός Ποδοσφαιρικός Αγώνας σήμερα...στο FOOTBALL CENTER στην Δαλαμανάρα


Φιλανθρωπικό αγώνα ποδοσφαίρου διοργανώνει το Νέο Σχολείο για την ενίσχυση του Συλλόγου ΑμεΑ Αργολίδας.

Θα αγωνιστούν οι ομάδας Επίλεκτων, "Αναγεννημένοι Άτλαντες" που αποτελείται από Καθηγητές, μαθητές γυμνασίου και γονείς με την ομάδα "Αποδεκατισμένα Κουνούπια" μαθητών λυκείου του Νέου Σχολείου.

Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 19:30 στο FOOTBALL CENTER στην Δαλαμανάρα.

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σήμερα στο Άργος και στη Νέα Κίο



ΓΕΥΣΕΙΣ και ΜΥΡΩΔΙΕΣ : Χωριάτικο κοτόπουλο με χυλοπιτάκι


Απλό, οικογενειακό φαγητό, εύκολο και νόστιμο από αυτά που όλοι αγαπάμε. Γιατί με αυτές τις άγιες γεύσεις μας μεγάλωσαν.

Υλικά Συνταγής

1 (περίπου 1½ κιλό) κοτόπουλο
κομμένο σε 6 μερίδες
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
400 γραμμ. ντοματάκια κονκασέ
500 γραμμ. χυλοπιτάκι χωριάτικο
1½ λίτρο ζωμός κότας ή νερό
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα γαρίφαλο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

μυζήθρα τριμμένη

Εκτέλεση


Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνουμε 2΄-3΄ να μαραθεί. Στη συνέχεια βάζουμε τα ντοματάκια και τον πελτέ ντομάτας και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Τέλος προσθέτουμε ζωμό ή νερό και αφήνουμε το κοτόπουλο να σιγοβράσει σκεπασμένο για 50΄ με 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε. Όταν βράσει το κοτόπουλο το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε σκεπασμένο και ζεστό. Ρίχνουμε το χυλοπιτάκι στη σάλτσα και αφήνουμε, αφού πάρει βράση, να βράσει για 2΄. Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα. Σβήνουμε τη φωτιά. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σκεπάζουμε το φαγητό. Το αφήνουμε να σταθεί και να πιει τα υγρά του για 10΄, για να παραμείνει σπυρωτό και να μη λασπώσει το ζυμαρικό. Όταν σβήσουμε το φαγητό πρέπει να έχει αρκετό ζουμάκι για να ψηθεί το χυλοπιτάκι και να τραβήξει τα υγρά και να μη λασπώσει.


ΠΗΓΗ: argiro.gr

Ο καιρός σήμερα

Λίγες νεφώσεις στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο και την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, οι οποίες θα υποχωρήσουν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα έχουμε σήμερα Κυριακή 18 Δεκεμβρίου. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Μικρή πιθανότητα για ασθενείς βροχοπτώσεις και χιονόνερο στα ορεινά της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 8 και τοπικά 9 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, -3 έως 7 στη βόρεια Ελλάδα, 1 έως 12 και τοπικά 13 στη δυτική Ελλάδα, -2 έως 10 στο βόρειο Αιγαίο και από 3 έως 11 και τοπικά 12 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της χώρας οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από τα ανατολικά – βορειοανατολικά έως 5 και τοπικά στα πελάγη 6  μποφόρ.

Ζώδια σήμερα 18 Δεκεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Τακτοποιήστε, φίλοι Κριοί, τις μικρολεπτομέρειες της καθημερινότητάς σας, όσο κι αν σας φαίνονται ασήμαντες, γιατί είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τους φίλους σας, που ίσως αποδιοργανώσουν τα σχέδια και τα πλάνα που είχατε για σήμερα. Οι αντιθέσεις και οι συμμαχίες της Σελήνης με τους άλλους πλανήτες, σας ωθούν να δείξετε γενναιοδωρία και δοτικότητα στα συναισθήματά σας απέναντι στον ερωτικό σύντροφο, να ενθουσιαστείτε με μια τρυφερή έκπληξη.

ΤΑΥΡΟΣ
Μην κάνετε περιττές σπατάλες και μεγαλεπήβολα σχέδια σήμερα, φίλοι Ζυγοί, που ίσως χαλάσουν την ισορροπία και την αρμονία στους κανόνες της προσωπικής και συναισθηματικής σας ζωής. Συμβουλευτείτε τους δικούς σας, αγαπημένους ανθρώπους και τον ερωτικό σύντροφο για τα σχέδια και τις ιδέες σας, δίχως να κάνετε του κεφαλιού σας, οι όψεις της Σελήνης με τους άλλους πλανήτες, σας ωθούν να αντισταθείτε στους ευκαιριακούς, ερωτικούς πειρασμούς, να μη δίνετε σημασία μόνο στην επιφάνεια. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Δραστηριοποιηθείτε σήμερα, φίλοι Δίδυμοι, από κοινού με τα προσφιλή άτομα και τους φίλους σας, ζήστε όμορφες και ξέγνοιαστες στιγμές πρόσωπα που εμπιστεύεστε, κάνετε πράξη τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας σε συνεργασία με τον ερωτικό σας σύντροφο. Μην παραμερίζετε το δεσμό σας για χάρη της δουλειάς και των υποχρεώσεων που έχετε, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τα μεγάλα «ναι» και τα μεγαλύτερα «όχι» στον έρωτα, τώρα που οι μεγάλοι πλανήτες σας φέρνουν σημαντικές εξελίξεις στη ζωή σας. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Σήμερα που η Σελήνη κάνει εξάγωνο με τον Δία και τρίγωνο με τον Ήλιο, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, αγαπητοί Καρκίνοι, να διεκδικήσετε με ηρεμία και ισορροπημένη διάθεση τα θέλω και τις ανάγκες σας, χωρίς να αγχώνεστε για το αν το περιβάλλον σας συμβαδίζει με τις επιδιώξεις και τα δικά σας σχέδια. Μην κλείνεστε συναισθηματικά οι αδέσμευτοι φίλοι, αφήστε διόδους στον έρωτα να περάσει στην καρδιά σας, οι ζευγαρωμένοι σεβαστείτε και εκτιμήστε την αγάπη του ερωτικού σας συντρόφου. 

ΛΕΩΝ
Αναδιοργανωθείτε και προγραμματίστε τα βραχυπρόθεσμα σχέδιά σας για τις ημέρες των γιορτών σήμερα, φίλοι Λέοντες, γοητέψτε με τη λάμψη και την όμορφη εμφάνισή σας μια νέα, τρυφερή γνωριμία οι αδέσμευτοι, δείξτε ενδιαφέρον και προσοχή στη ζεστή πρόταση του ερωτικού σας συντρόφου οι ζευγαρωμένοι, χωρίς εγωιστική και ζηλόφθονη διάθεση. Επιλύστε τις όποιες παρεξηγήσεις έχουν δημιουργηθεί με φιλικά σας πρόσωπα ή άτομα της οικογένειας, προσπαθώντας να μπείτε για λίγο στη θέση των άλλων. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Η Σελήνη είναι στο ζώδιό σας σήμερα, φίλοι Παρθένοι, κι αυτό δε σημαίνει τίποτα άλλο από το να είσαστε ο εαυτός σας, να ασχοληθείτε με τα πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας, με την άσκηση του σώματος, με την τακτοποίηση του χώρου σας. Οι πλανητικές όψεις, σας προτείνουν να προσπαθήσετε να ταξινομήσετε τις σκέψεις σας και να ανακαλύψετε νέους, δημιουργικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε τις καθυστερήσεις στην συναισθηματική σας ζωή, να δώσετε λύσεις στα μικροπροβλήματα του δεσμού σας.

ΖΥΓΟΣ
Πείτε τα πράγματα με το όνομα τους σήμερα, αγαπητοί Ζυγοί, στα πρόσωπα και τις καταστάσεις που σας αποπροσανατολίζουν από τους στόχους και τα όνειρά σας. Η διπλωματία και η ευγένεια στους τρόπους σας, βοηθούν να ξεκαθαρίσετε τα διλήμματα και τις παρεξηγήσεις με κοντινούς ανθρώπους και τον ερωτικό σας σύντροφο. Φροντίστε να είστε δίκαιοι στην κριτική που ασκείτε στους άλλους για να ανταμειφθείτε με το ίδιο νόμισμα, μην γκρινιάζετε και μην τα βάζετε με το ταίρι σας για ψύλλου πήδημα. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Παραμείνετε ευέλικτοι και ευλύγιστοι στις επιλογές και τις αποφάσεις σας σήμερα φίλοι Σκορπιοί, στα θέματα που αφορούν κυρίως τα οικονομικά και τα προσωπικά σας και ίσως γίνουν θέμα συζητήσεις με αγαπημένα άτομα ή τον ερωτικό σας σύντροφο. Χρειάζεται να έχετε άριστη ψυχολογία και να είστε ευχάριστοι και χαρούμενοι με τους γύρω σας και το ταίρι σας, μη σαμποτάρετε τον ίδιο σας τον εαυτό έχοντας άγχος και αγωνία για το μέλλον της σχέσης σας, κρύψτε τις ανησυχίες και τις αμφιβολίες σας. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Η ευχάριστη προσωπικότητά σας, το έμφυτο χιούμορ και η καλή σας διάθεση, αγαπητοί Τοξότες, μπορούν σήμερα να δαμάσουν κάθε δυσκολία ή πρόβλημα ή δίλημμα, σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής σας κι αν παρουσιαστεί. Ο μαγνητισμός σας είναι απόλυτα βέβαιο πως επηρεάζει θετικά τον ερωτικό σας σύντροφο, η εικόνα που βγάζετε προς τα έξω και ο τρόπος που μιλάτε ή κινείστε, γοητεύουν το αντίθετο φύλο, γνωρίστε την ιδανική σχέση οι αδέσμευτοι, αναθερμάνετε το δεσμό σας με πάθος οι ζευγαρωμένοι. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Σκεφτείτε, φίλοι Αιγόκεροι, πως όποιος στόχος σας ή όποιο μελλοντικό, επαγγελματικό σας σχέδιο δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα, ίσως υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος που καθυστερεί και ίσως χρειάζεται να βάλετε σε τάξη τις επόμενες κινήσεις σας. Οι προσωπικές σας ανάγκες και οι συναισθηματικές σας επιθυμίες μονοπωλούν το ενδιαφέρον σας, το ταίρι σας συμβαδίζει με τις προτιμήσεις και τα θέλω σας, χαλαρώστε και απολαύστε την ηρεμία των απλών, όμορφων στιγμών με τα αγαπημένα σας άτομα. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Οι σημερινές πλανητικές όψεις, φίλοι Υδροχόοι, δείχνουν πως αρχίζετε να δικαιώνεστε για τις προσπάθειες και τους κόπους σας σε προσωπικό και εργασιακό επίπεδο, πράγμα που σημαίνει πως είναι προτιμότερο να παίρνετε αποφάσεις μακριά από εξωτερικούς παράγοντες και τρίτα σχόλια, να κυνηγήσετε τις συναισθηματικές σας επιθυμίες και τα όνειρά σας, ακολουθώντας πιστά το ένστικτο και τη διαίσθησή σας. Αγκαλιάστε με αισιοδοξία και τρυφερότητα το ταίρι σας, ακουμπήστε τις σκέψεις και τις ανησυχίες σας. 

ΙΧΘΕΙΣ
Φροντίστε τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τους φίλους που έχουν την ανάγκη σας σήμερα, αγαπητοί Ιχθύες, δώστε ένα χέρι βοήθειας εκεί που σας χρειάζονται, για να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες των δικών σας ανθρώπων, για να δικαιωθείτε με την φροντίδα και την τρυφερότητα του ερωτικού σας συντρόφου. Μην αποθαρρύνεστε από μικροκαυγαδάκια και ανούσιες αψιμαχίες στο δεσμό σας, σκεφτείτε πως ίσως οι εντάσεις με το ταίρι σας προέρχονται από αστάθμητους παράγοντες και κακοήθη άτομα.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 18 Δεκεμβρίου


1476: Πεθαίνει ο Βλαντ Τσέπες ο 3ος γνωστός ως ο ανασκολοπιστής. Η ιστορία του ενέπνευσε τον Μπραμ Στόκερ για να γράψει τον «Δράκουλα».


1737: Πεθαίνει ο διάσημος Ιταλός κατασκευαστής βιολιών Αντόνιο Στραντιβάρι.

1779: Γεννιέται στο Λονδίνο ο Τζόζεφ Γκριμάλντι, κωμικός ηθοποιός και ακροβάτης.

1787: Το Νιου Τζέρσεϊ επικυρώνει το Σύνταγμα των ΗΠΑ.


1803: Εξήντα (κατ’ άλλους 22) Σουλιωτοπούλες χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου και πέφτουν στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους.

1829: Ιδρύεται από τον Καποδίστρια η πρώτη εκκλησιαστική σχολή στην Ελλάδα.

1865: Καταργείται ο θεσμός της δουλείας στην Αμερική, με την επικύρωση της 13ης τροπολογίας του Συντάγματος.

1870: Γεννιέται ο συγγραφέας Έκτορ Χιου Μουνρό, ο οποίος έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο "Σάκι".

1876: Αδιαφορεί για τα ελληνικά δίκαια η πρεσβευτική διάσκεψη που συνέρχεται στην Κωνσταντινούπολη. Η αποτυχία της Διάσκεψης θα οδηγήσει στον ρωσοτουρκικό πόλεμο.


1878: Γεννιέται ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν (Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Ντζουγκασβίλι).


1879: Γεννιέται ο Γερμανο-Ελβετός ζωγράφος Πάουλ Κλέε.

1886: Γεννιέται ο Τάι Κόμπ, Αμερικανός παίκτης του μπέιζμπολ.

1890: Γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης και μηχανικός Έντουιν Άρμστρονγκ.

1901: Απονέμονται τα πρώτα Νόμπελ στη Σουηδία. Οι βραβευθέντες είναι μεταξύ άλλων, ο Γερμανός Βίλχελμ Ρέντγκεν για την ανακάλυψη των Ακτίνων Χ, ο Γάλλος Σιλί Προυντόν για την ποίησή του, καθώς και ο Ερρίκο Ντινάν για την ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού και ο Φρεντερίκ Πασί για την ίδρυση της Γαλλικής Εταιρίας των Φίλων της Ειρήνης.

1907: Οργανώνεται συλλαλητήριο στην Ηλεία για το σταφιδικό ζήτημα.

1911: Γεννιέται η δημοσιογράφος Ελένη Βλάχου.


1911: Γεννιέται ο Ζιλ Ντασέν, γαλλικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης, σύντροφος της Μελίνας Μερκούρη. (Θαν. 31/3/2008)

1912: Ανακαλύπτεται από τον ερασιτέχνη αρχαιολόγο Τααρλς Ντόσον, ο άνθρωπος του σπηλαίου Πιλτντάουν.


1913: Γεννιέται ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Βίλι Μπραντ. Αναγκάστηκε σε παραίτηση το 1974, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο γραμματέας του ήταν κατάσκοπος της Ανατολικής Γερμανίας. Το 1971 του απενεμήθη το Νόμπελ Ειρήνης για την περίφημη "Οστ Πολιτίκ" του, που πρέσβευε την προσέγγιση ανατολής και δύσης.


1916: Τερματίζεται η μάχη του Βερντέν, πόλης δυτικά του Παρισιού, ανάμεσα σε γερμανικά και γαλλικά στρατεύματα. Η μάχη αυτή είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου αφού κράτησε 10 μήνες, ενώ είχε πολλές ανθρώπινες απώλειες: 543.000 Γάλλοι και 434.000 Γερμανοί σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, που ανέδειξαν ως ήρωα τον Γάλλο στρατάρχη Πετέν.

1917: Η αμερικανική Γερουσία εγκρίνει την ποτοαπαγόρευση.

1919: Η Γερμανία εθνικοποιεί τον ηλεκτρισμό.

1920: Γεννιέται στο Barnaul της Γερμανίας η υψίφωνος Rita Streich.

1923: Με στρατιωτική απόφαση, εξορίζεται ο βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος Β'.

1929: Η Βρετανία θεσπίζει ημερήσιο ωράριο εργασίας 7,5 ωρών για τους ανθρακωρύχους.

1939: Ο αξιωματούχος του Ράιχ, Ρόμπερτ Λέι, υποστηρίζει ότι, η Γερμανία στοχεύει στον αφανισμό της Βρετανίας.


1940: Ο Αδόλφος Χίτλερ υπογράφει ένα μυστικό διάταγμα, με το οποίο ξεκινούν οι προετοιμασίες για τη ναζιστική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση, που έμεινε στην ιστορία με τον κωδικό Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα.

1941: Τα γερμανικά στρατεύματα αρχίζουν να υποχωρούν από τη Βόρεια Αφρική.

1942: Στη Γερμανία, ο Χίτλερ συναντιέται με τον Μουσολίνι και τον Πιέρ Λαβάλ.


1943: Γεννιέται το μέλος του θρυλικού ροκ γκρουπ Ρόλινγκ Στόουνς, Κιθ Ρίτσαρντς.


1944: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde».


1946: Γεννιέται ο δημοφιλής Αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ.

1952: Ο Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον ανακοινώνει την αποχώρησή του από τα ρινγκ.

1955: Γεννιέται στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ ο Αμερικανός ηθοποιός Ρέι Λιόττα.

1956: Απονέμεται για πρώτη φορά η "Χρυσή Μπάλα", το βραβείο του γαλλικού περιοδικού "France Football". Ο Στάνλεϋ Μάθιους επιλέγεται από ένα πάνελ 49 Ευρωπαίων δημοσιογράφων ποδοσφαίρου ως ο καλύτερος παίκτης της χρονιάς.

1957: Ανοίγει ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

1958: Εκτοξεύεται ο Σκορ, πρώτος πειραματικός δορυφόρος επικοινωνιών.

1963: Ο Ρον Κλαρκ καταρρίπτει το ρεκόρ των 10χλμ στην Μελβούρνη με 28:15.6 το οποίο θα επανανακαταρρίψει στις 14/7/1965 με 27:39.4 στο Όσλο. Ένα χρόνο αργότερα, στη Στοκχόλμη στις 5/7/1966, θα κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 5χλμ με 13:16.6. Ο Κλαρκ, που τελικά θα μείνει στην ιστορία του στίβου σαν άνθρωπος των ρεκόρ και όχι των μεταλλίων, θα περάσει μια περίοδο, όπου θα κυριαρχήσει στους πίνακες των 5 και 10χλμ χωρίς όμως να καταφέρει να πάρει ποτέ χρυσό σε μεγάλη διοργάνωση.


1965: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Μπράντ Πιτ.


1966: Γεννιέται ο Μάριος Φραγκούλης, τενόρος.


1968: Κατεδαφίζεται το "ρολόι" του Πειραιά, από τον χουντικό δήμαρχο, Αρ. Σκυλίτση.

1969: Καταργείται η θανατική ποινή στη Βρετανία.

1969: Γεννιέται ο Ισπανός τερματοφύλακας Σαντιάγκο Κανιθάρες.

1969: Ο πολιτικός μηχανικός Δημήτριος Λάκκας, υιός Ελληνίδος εκ Μυτιλήνης, διορίζεται Πρόεδρος του Παναμά.

1970: Γεννιέται ο τραγουδιστής Γιάννης Πλούταρχος.

1970: Στη Νεβάδα των ΗΠΑ, διαρροή ατομικής ενέργειας αναγκάζει εκατοντάδες ανθρώπους να σπεύσουν σε μέρος ασφαλές.

1971: Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο Μπόμπι Τζόουνς, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες του γκολφ και θεμελιωτής του τουρνουά Masters.

1972: Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος ανακοινώνει ότι, οι βομβαρδισμοί θα ξαναρχίσουν στο Βόρειο Βιετνάμ μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία.


1974: Ο ανώτατος δικαστικός Μιχαήλ Στασινόπουλος ορκίζεται προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την παραίτηση του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη.

1974: Η Ελλάδα σπάει μια παράδοση 40 χρόνων κερδίζοντας τη Βουλγαρία με 2-1 στο Στάδιο Καραϊσκάκη με γκολ των Σταύρου Σαράφη και Αντώνη Αντωνιάδη.

1978: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Κέιτι Χολμς.

1980: Το Βιετνάμ υιοθετεί Σύνταγμα.

1980: Γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, Κριστίνα Αγκιλέρα.

1982: Ολοκληρώνονται οι εργασίες του 11ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, με την επανεκλογή του Χαρίλαου Φλωράκη στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος και την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής.

1989: Εγκαινιάζεται με τη δωρεά του Παναγιώτη Αγγελόπουλου ο ανοικοδομημένος Πατριαρχικός Οίκος στο Φανάρι.

1991: Ο Πρόεδρος Μπους απορρίπτει τη διανομή από το κράτος προφυλακτικών και συριγγών για την καταπολέμηση του AIDS, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις αξίες τους.

1991: Η Ελλάδα γίνεται δεκτή στη Συμφωνία του Σένγκεν με το καθεστώς του παρατηρητή.


1991: Ομάδα επιχειρηματιών υπό τον καθηγητή Μιχάλη Σάλλα εξαγοράζει το 67% της Τράπεζας Πειραιώς, που ανήκει στον όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας.

1992: Η Γερμανία επικυρώνει τη συνθήκη του Μάαστριχτ.

1993: Επίσημη άδεια επαναλειτουργίας δίδεται στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Κοζλοντούι, στη Βουλγαρία.

1994: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας (πρώην Κομμουνιστικό) κερδίζει τις εκλογές.

1995: Τη δυσαρέσκειά τους για τα χαμηλά, προβλεπόμενα από τον προϋπολογισμό, κονδύλια για την Παιδεία, εκφράζουν οι πρυτανικές αρχές του Πάντειου Πανεπιστημίου και του ΕΜΠ.

1996: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαιώνει την Κύπρια Τιτίκα Λοϊζίδου στην προσφυγή της κατά της Τουρκίας, η οποία της απαγορεύει την ελεύθερη πρόσβαση στην ιδιόκτητη γη της στην κατεχόμενη Κερύνεια.

1997: Στην Τουρκία, σύμφωνα με φιλοκουρδική εφημερίδα, ο ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είναι έτοιμος να υποβάλλει πρόταση εκεχειρίας στην Τουρκία.

1999: Πεθαίνει ο Ρομπέρ Μπρεσόν, γάλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Γεν. 25/9/1901)


2000: Σπάνια επίδειξη "ευ αγωνίζεσθε" από τον Ιταλό επιθετικό της Γουέστ Χαμ Πάολο Ντι Κάνιο στον αγώνα εναντίον της Έβερτον (1-1), όταν αντί να προωθήσει τη μπάλα στα δίχτυα σταματάει τον αγώνα για να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στον πεσμένο αντίπαλο τερματοφύλακα. Ο ίδιος παίκτης είχε εξοργίσει την φίλαθλη κοινή γνώμη της Βρετανίας, όταν διαμαρτυρόμενος έσπρωξε βάναυσα τον διαιτητή Alcock, ενέργεια που του στοίχισε ποινή 11 αγωνιστικών.

2001: Πεθαίνει ο Δημήτρης Δραγατάκης, συνθέτης λόγιας μουσικής. (Γεν. 22/1/1914)

2006: Πεθαίνει ο κορυφαίος καρτουνιστας Τζόζεφ Μπαρμπέτα.

2010: Στην Τυνησία ξεκινούν μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.


2010: Πεθαίνει η ηθοποιός Τασσώ Καββαδία.


2010: Πεθαίνει η Ζακλίν ντε Ρομιγί, γαλλίδα κλασική φιλόλογος και ελληνίστρια. (Γεν. 26/3/1913)


2011: Πεθαίνει ο Βάτσλαβ Χάβελ, θεατρικός συγγραφέας και πρώην πρόεδρος της Τσεχίας. (Γεν. 5/10/1936)

Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη


Η 18η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εκστρατεία του ΟΗΕ για την προστασία του παγκόσμιου μετανάστη.

Την ημερομηνία αυτή το 1990 υιοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ η «Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους».

Υπολογίζεται ότι το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, γύρω στα 232 εκατομμύρια ψυχές, ζουν εκτός της πατρίδας τους.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

18 Δεκεμβρίου : Ααρών, Άγιος Σεβαστιανός


Ο πρώτος αρχιερέας των Εβραίων και «δεξί χέρι» του αδελφού του Μωυσή. Η χριστιανική εκκλησία τιμά τη μνήμη του κάθε χρόνο στις 4 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή των Προπατόρων, επειδή διαβλέπει σ’ αυτόν το πρότυπο του αληθινού αρχιερέως Ιησού Χριστού. Τις ημέρες αυτές γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ααρών.

Άγιος Σεβαστιανός


Μάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 18 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Σεβαστιανός και Σεβαστιανή.

Ο Σεβαστιανός ήταν συγκλητικός από τα Μεδιόλανα (σημερινό Μιλάνο) και μαρτύρησε κατά τους διωγμούς του ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305).

Απολυτίκιο


Συγκλήτου σφαλλομένης παριδών τα συνέδρια, Σεβαστιανὲ πανολβίαν, συναγείρεις συνέλευσιν, Μαρτύρων αληθῶς πανευκλεών, συν σοι καταβαλόντων τον εχθρόν, μεθ' ων θείας συναυλίας αξιωθείς, φαιδρύνεις τους βοώντας σοι, δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου, πάσιν ιάματα.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Πες μου μια σοφή κουβέντα...


Δεν υπάρχει ευημερία χωρίς φόβους και βάσανα, καθώς δεν υπάρχει ατυχία χωρίς ανακούφιση κι ελπίδες.


Ρότζερ Μπέικον
Γνωστός στη χώρα μας και με το εξελληνισμένο όνομα 
Ρογήρος Βάκων, άγγλος ιερωμένος και φιλόσοφος