26.9.16

Κλιμάκιο της ΝΔ στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Αργολίδας


Το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας που περιοδεύει σήμερα Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στην Αργολίδα, αποτελούμενο από τους Βουλευτές, Αργολίδας Γιάννη Ανδριανό, Λάρισας Χρήστο Κέλλα και Αιτωλοακαρνανίας Κώστα Καραγκούνη, επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, το εργαστήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αργολίδας "Κιανών Έργα" που βρίσκεται στην πλατεία Δημάρχου Κατριλιώτη στη Νέα Κίο. 


Εκεί, οι Βουλευτές και το επιτελείο τους δοκίμασαν προϊόντα του Συνεταιρισμού (ροσόλι βατόμουρο και γλυκό βύσσινο) και συζήτησαν με την πρόεδρο Κατερίνα Χαμαράτου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Συνεταιρισμός στα 9 χρόνια της λειτουργίας του... Ιδιαίτερα ο βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Ανδριανός υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει για την επίλυση κάποιων εξ' αυτών των προβλημάτων, ενώ δεν παρέλειψε να εκθειάσει στους υπόλοιπους τον πολιτισμό για τον οποίο φημίζεται η Νέα Κίος... 




Παύλος Μπακογιάννης


Δημοσιογράφος, πολιτικός επιστήμονας και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» στις 26 Σεπτεμβρίου 1989 στην Αθήνα.

Ο Παύλος Μπακογιάννης γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στα Βελωτά της Ευρυτανίας. Πατέρας του ήταν ο ιερέας του χωριού Κώστας Μπακογιάννης. Λόγω του εμφυλίου πολέμου, φοίτησε στα γυμνάσια Αγρινίου, Θέρμου, Καρπενησίου και Πάτρας. Η τραγωδία του εμφυλίου, που την έζησε από κοντά σ’ ένα από τα κυριότερα θέατρά της, άφησε στην ψυχή τού νεαρού παιδιού ανεξίτηλα ίχνη.

Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Πάντειο, ενώ παράλληλα υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο Λιμενικό Σώμα. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δυτική Γερμανία και ανακηρύχθηκε διδάκτορας Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντίας.

 Δίδαξε στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου και στη Σχολή Δημοσιογραφίας τού Μονάχου και διηύθυνε για δέκα χρόνια το ελληνόφωνο πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας της Βαυαρίας, που αναμεταδιδόταν στην Ελλάδα μέσω της «Ντόιτσε Βέλε». Λόγω της αντιδικτατορικής του δράσης την περίοδο της δικτατορίας, στερήθηκε της ελληνικής υπηκοότητας και του παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο στη Δυτική Γερμανία. Σύμφωνα με μαρτυρία της συζύγου του Ντόρας Μπακογιάννη, το 1970 τοποθετήθηκε βόμβα στο σπίτι του στο Μόναχο και όπως του είχε πει η γερμανική αστυνομία υπεύθυνες ήταν οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες της εποχής.

Στην περίοδο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή διετέλεσε αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΕΙΡΤ (νυν ΕΡΤ). Τον Δεκέμβριο του 1974 νυμφεύτηκε την Ντόρα Μητσοτάκη, κόρη του πολιτικού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, την Αλεξία (γ. 1976) και τον Κώστα (γ. 1978).


Στη συνέχεια εργάστηκε ως πολιτικός σχολιαστής στην εφημερίδα «Το Βήμα» και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικά τηλεοπτικά ιδρύματα και έντυπα του εξωτερικού. Το 1982 ανέλαβε την ευθύνη για την έκδοση τού εβδομαδιαίου περιοδικού «Ένα», ιδιοκτησίας του τραπεζίτη Γιώργου Κοσκωτά. Παρέμεινε στο περιοδικό ως εκδότης - διευθυντής έως την απόλυσή του τον Φεβρουάριο του 1985, όταν ο μετέπειτα μεγαλοαπατεώνας άρχισε να φλερτάρει με το ΠΑΣΟΚ.

Εκτός από την πληθώρα άρθρων που δημοσίευσε σε ελληνικά και γερμανικά μέσα, έγραψε τα βιβλία «Στρατοκρατία στην Ελλάδα», που εκδόθηκε στα Γερμανικά στη Δυτική Γερμανία το 1972, και «Ανατομία τής ελληνικής πολιτικής», που εκδόθηκε στην Ελλάδα το 1977.

Από τον Νοέμβριο του 1985 έως τον Δεκέμβριο του 1986 ήταν πολιτικός σύμβουλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και από τους πρωτεργάτες της πολιτικής τού κόμματος για την εθνική συμφιλίωση. Στις εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989 εξελέγη βουλευτής στη μονοεδρική περιφέρεια της Ευρυτανίας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.


Ο Παύλος Μπακογιάννης δολοφονήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, την ημέρα που η Βουλή επρόκειτο να αποφασίσει αν θα παρέπεμπε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, στο πλαίσιο της λεγόμενης «Κάθαρσης» ή «Βρώμικου 89» κατ’ άλλους. Στις 7:58 το πρωί, πυροβολήθηκε από μία ομάδα τριών ενόπλων στην είσοδο του γραφείου του στην οδό Ομήρου στο Κολωνάκι. Διακομίστηκε βαρύτατα τραυματισμένος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου εξέπνευσε μία ώρα αργότερα. Σύμφωνα με μαρτυρία της συζύγου του στη δίκη της 17Ν, ο Παύλος Μπακογιάννης είχε περάσει το προηγούμενο βράδυ της δολοφονίας του στα γραφεία του Συνασπισμού (νυν ΣΥΡΙΖΑ) κι έτσι το επίμαχο πρωινό είπε στον φρουρό του να μην τον συνοδεύσει ως το γραφείο του στο Κολωνάκι.

Την ίδια μέρα, σε πρωινή συνεδρίαση της Βουλής που μεταδιδόταν την ίδια ώρα από την τηλεόραση, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, χειροκροτούμενος απ’ όλες τις πτέρυγες, ευχήθηκε: «Να είναι το αίμα τού Παύλου Μπακογιάννη το τελευταίο που χύνεται άδικα σ’ αυτόν τον τόπο».

Την ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη ανέλαβε με 12σέλιδη προκήρυξή της, που εστάλη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», στις 9 Οκτωβρίου 1989, η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Στην προκήρυξή της με τίτλο «Άρχισε η κάθαρση» αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «Αποφασίσαμε λοιπόν να εκτελέσουμε τον απατεώνα και ληστή του λαού Μπακογιάννη. Ο κύριος αυτός είναι υπεύθυνος όχι μόνο γιατί έκλεψε τα πρώτα 60 εκατομμύρια του ιδρυτικού κεφαλαίου της Γραμμής, αλλά και για τις εκατοντάδες εκατομμύρια που είτε έκλεψε μαζί με τον συνεργάτη του Κοσκωτά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Γραμμής, αλλά και για την αγορά μέσω της Γραμμής της Τράπεζας Κρήτης».

Για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη καταδικάστηκαν στις 17 Δεκεμβρίου 2003, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, σε ισόβια κάθειρξη ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Ηρακλής Κωστάρης και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και σε 15 χρόνια κάθειρξη ο Σάββας Ξηρός και ο Βασίλης Τζωρτζάτος.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Ένα τραγούδι για σήμερα...


Τραγούδι των Rolling Stones, που κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο (σινγκλ) στις 26 Σεπτεμβρίου του 1965, ως συνέχεια της μεγάλης τους επιτυχίας Satisfaction.

Δημιούργημα της συνθετικής δυάδας Τζάγκερ / Ρίτσαρντς (Κιθ Ρίτσαρντς μουσική, Μικ Τζάγκερ στίχοι) ηχογραφήθηκε το διήμερο 6-7 Σεπτεμβρίου του 1965 στο Λος Άντζελες. Στην ηχογράφηση του τραγουδιού υπό την καθοδήγηση του παραγωγού τους Άντριου Όλνταμ πήραν μέρος οι: Μικ Τζάγκερ (τραγούδι), Κιθ Ρίτσαρντς (ρυθμική ηλεκτρική κιθάρα, φωνητικά), Μπράιαν Τζόουνς (12χορδη ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρικό πιάνο), Μπιλ Γουάιμαν (μπάσο, φωνητικά) και Τσάρλι Γουότς (ντραμς). 

Η μουσική του Ρίτσαρντς βασίζεται σε μια παραλλαγή του πασίγνωστου ριφ του τραγουδιού Louie Louie, ενώ οι στίχοι του Τζάγκερ, προκλητικοί και επαναστατικοί για την εποχή τους, συνεισέφεραν στη εικόνα των «κακών παιδιών» του ροκ εντ ρολ, που έπλασαν τα μίντια γι’ αυτούς. Το τραγούδι γράφτηκε ως αντίδραση στην ξαφνική δημοτικότητα που απέκτησαν με το Satisfaction και εκφράζει την αποστροφή τους για τις προσδοκίες του μεγάλου κοινού γι’ αυτούς.

Το Get Off Of My Cloud γνώρισε επιτυχία και συμπεριλαμβάνεται έκτοτε στο συναυλιακό ρεπερτόριο του συγκροτήματος. Στις 4 Νοεμβρίου του 1965 ανέβηκε στην κορυφή του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών, όπου παρέμεινε για τρεις εβδομάδες και δύο ημέρες αργότερα έγινε Νο1 για δύο εβδομάδες στις ΗΠΑ.



Οι στίχοι του «Get Off Of My Cloud»

I live in an apartment on the ninety-ninth floor of my block 
And I sit at home looking out the window imagining the world has stopped 
Then in flies a guy who's all dressed up like a Union Jack 
And says, I've won five pounds if I have his kind of detergent pack

I said, Hey! You! Get off of my cloud Hey! You! Get off of my cloud 
Hey! You! Get off of my cloud 
Don't hang around 'cause two's a crowd n my cloud, baby

The telephone is ringing I say, "Hi, it's me. Who is it there on the line?" 
A voice says, "Hi, hello, how are you, well, I guess I'm doin' fine" 
He says, "It's three a.m., there's too much noise don't you people ever wanna go to bed? 
Just 'cause you feel so good, do you have to drive me out of my head?"

I said, Hey! You! Get off of my cloud 
Hey! You! Get off of my cloud 
Hey! You! Get off of my cloud 
Don't hang around 'cause two's a crowd 
On my cloud baby

I was sick and tired, fed up with this and decided to take a drive downtown 
It was so very quiet and peaceful there was nobody, not a soul around 
I laid myself out, I was so tired and I started to dream 
In the morning the parking tickets were just like a flag stuck on my window screen

I said, Hey! You! Get off of my cloud 
Hey! You! Get off of my cloud 
Hey! You! Get off of my cloud 
Don't hang around 'cause two's a crowd 
On my cloud

Hey! You! Get off of my cloud 
Hey! You! Get off of my cloud 
Hey! You! Get off of my cloud 
Don't hang around, baby, two's a crowd.



Οδηγίες προς πολιτευομένους...


Ο Περίανδρος, ο τύραννος της Κορίνθου, έστειλε κάποτε στον Θρασύβουλο [τύραννος της Μιλήτου] ένα κήρυκά του και γύρευε να μάθει με ποια πολιτική θα διαχειριζόταν ασφαλέστατα τα πράγματα της πόλης και κάλλιστα θα τη διαφέντευε.

Ο Θρασύβουλος, λοιπόν, έβγαλε τον απεσταλμένο του Περιάνδρου έξω από την πόλη, τον έμπασε σ' ένα χωράφι σπαρμένο και μαζί του περνούσε ανάμεσα από τα στάχυα, ρωτώντας κι εξετάζοντας τον κήρυκα εξαρχής ποιος λόγος τον έφερε από την Κόρινθο, ενώ ταυτόχρονα έκοβε, κάθε φορά που έβλεπε ένα στάχυ να ξεπερνά τα άλλα, και αποκεφαλίζοντάς το το έριχνε χάμω, ώσπου μ’ αυτό τον τρόπο κατέστρεψε τα πιο ψηλά και τα πιο ωραία στάχυα του χωραφιού. Κι αφού πέρασε από άκρου σ' άκρο το χωράφι, δίχως να δώσει καμία άλλη συμβουλή, στέλνει πίσω τον κήρυκα.

Γυρνώντας στην πατρίδα του την Κόρινθο, ο κήρυκας βρέθηκε μπρος στον Περίανδρο, που ανυπόμονος εγύρευε να μάθει την υποθήκη του Θρασύβουλου. Όμως, αυτός ισχυριζόταν πως ο Θρασύβουλος δεν έδωσε καμιά υποθήκη και μάλιστα απορούσε σε τι λογής άνθρωπο τον έστειλε ο Περίανδρος, παράφρονα σχεδόν, να καταστρέφει τα ίδια του τα χτήματα - κι έτσι διηγήθηκε ο κήρυκας όσα είχε δει να κάνει ο Θρασύβουλος.

Ο Περίανδρος, όμως, έπιασε το νόημα της πράξης αυτής και πήρε απόφαση να συμπεριφερθεί όπως τον εσυμβούλευε ο Θρασύβουλος: σκοτώνοντας όσους πολίτες κάπου εξεχώριζαν, έδειξε έτσι όλη την κακότητά του απέναντι στην πόλη και τους κατοίκους της.

Ηροδότου Ιστορίαι  (Ε΄92)
Μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτης


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας επισκέπτεται σήμερα την Αργολίδα


Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας αποτελούμενο από τους Βουλευτές, Αργολίδας Γιάννη Ανδριανό, Λάρισας κ. Χρήστο Κέλλα και  Αιτωλοακαρνανίας Κώστα Καραγκούνη περιοδεύει σήμερα Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου την Αργολίδα, όπου επισκέπτεται αγροτικές και τουριστικές επιχειρήσεις και νοσοκομεία σε Άργος και Ναύπλιο.

Στις 2.30 μ.μ. θα βρίσκεται στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Αργολίδας "ΚΙΑΝΩΝ ΕΡΓΑ" στη Νέα Κίο. 

66η εθελοντική αιμοδοσία Δεσμοί Αίματος στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ναυπλίου "O Παλαμήδης"


Εβδομάδα ενημέρωσης και κοινωνικής προσφοράς !!! 

Σας καλούμε στην 66η εθελοντική αιμοδοσία του συλλόγου "ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ" την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου από τις 17:00 έως τις 20:30 το βράδυ και το Σάββατο 1 Οκτωβρίου από τις 9:00 έως τις 13:30 το μεσημέρι στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ναυπλίου "Ο Παλαμήδης".

Κατά την διάρκεια της αιμοδοσίας την Τετάρτη 28/09/16 θα γίνεται παράλληλη ενημέρωση και στην Πλατεία Φιλελλήνων για την δωρεά Μυελού των Οστών στηρίζοντας την δράση wheeling2help vol 2.

Σας περιμένουμε όλους εκεί...

Για την αιμοδοσία είναι πλέον απαραίτητος ο Α.Μ.Κ.Α. σας 

Οι αιμοληψίες γίνονται από το τμήμα αιμοδοσίας του Γ.Ν. Άργους


Για τους Δεσμούς Αίματος 
ο Β Αντιπρόεδρος 
Νικόλαος Σιαχάμης

“185 χρόνια από τη δολοφονία του Καποδίστρια” στη Μεθώνη


Εκδήλωση μνήμης για τα 185 χρόνια από τη δολοφονία του Καποδίστρια διοργανώνει αύριο Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος Πολλαπλών Δράσεων Μεθώνης και ευρύτερης περιοχής «Ιωάννης Καποδίστριας», στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης (πρώην αποθήκες ΑΣΟ) στις 7 μ.μ.

Η ανακοίνωση αναφέρει σχετικά με το σκεπτικό της εκδήλωσης: "Ο Σύλλογός μας, λόγω των ιδιαίτερων δεσμών του κυβερνήτη με την περιοχή, αλλά και λόγω του πρόσφατα ανακαινισμένου Αλληλοδιδακτικού Σχολείου Ιωάννης Καποδίστριας Μεθώνης, φιλοδοξεί να καθιερώσει την ημέρα αυτή ως Ημέρα Μνήμης για τον αδικοχαμένο πρώτο κυβερνήτη του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, με απώτερο στόχο να εντάξει τη Μεθώνη στο Δίκτυο Πόλεων Ιωάννης Καποδίστριας και στο οποίο συμμετέχουν: Κέρκυρα, Ναύπλιο, Αίγινα, Λευκωσία (Κύπρος), Κόπερ (Σλοβενία)". 

Με σύντομες παρεμβάσεις, ο ηθοποιός και συγγραφέας Πέτρος Αυγερινός θα αναφερθεί στο γεγονός της δολοφονίας και στις επιπτώσεις, η φιλόλογος Λίτσα Παπαχρήστου θα αναπτύξει το θέμα «Καποδίστριας και Παιδεία», ενώ ο μηχανολόγος/ηλεκτρολόγος και μελετητής Αντώνης Τσιρίγος θα εισαγάγει το κοινό στην ιστορία του Αλληλοδιδακτικού Σχολείου Μεθώνης, ένα από τα πρώτα που δημιουργήθηκαν στον τόπο.

Κείμενα θα διαβάσουν οι Δώρα Παπανικολάου και Δημήτρης Σιψάς. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του Γιάννη Σταθόπουλου διευθυντή του Ωδείου Πύλου και το Συγκρότημα Παραδοσιακών Χορών Φοινικούντας «Χορεία» υπό τη διεύθυνση του Αγη Τσακαλάκου.


ΠΗΓΗ: eleftheriaonline.gr

Αυτοδιαχειριζόμενος χώρος Άργους "Ελεύθερο Φροντιστήριο"

Με στόχο: 
- Την αλληλεγγύη στη πράξη, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε 
- Τη συμπαράσταση προς τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες 
- Την προσπάθεια δημιουργίας ίσων δικαιωμάτων των μαθητών στη μάθηση και στη παιδεία, 

το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ που στεγάζεται στον Αυτοδιαχειριζόμενο Χώρο Άργους, συνεχίζει για 4η σχολική χρονιά, τη δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία για την κατανόηση και την εμπέδωση της σχολικής ύλης και την εν γένει μαθησιακή πρόοδο των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου.

Οι ώρες των μαθημάτων, ορίζονται μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με τον αντίστοιχο εκπαιδευτικό ειδικότητος. 
- ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Βιολογία, 6936 689 772 
- ΚΟΛΙΓΛΙΑΤΗ ΕΛΕΝΗ, Φιλόλογος, 6976 273 913 
- ΚΑΨΟΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Μαθηματικός, 6946 699 727 
-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Μαθηματικός, 6972 054 190 
- ΓΡΑΤΣΕΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, Φυσικός, 6980 190 992 

Υπεύθυνος χώρου κ. ΠΕΤΡΟΣ, 6980 656 851


ΠΗΓΗ: anagnostis.org

Γίνονται... σήμερα Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου

 
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


Έκθεση ζωγραφικής της Σύνης Παπαγιάννη
Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου
Κολοκοτρώνη 4 Κόρινθος

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Σύλλογος Ασθενών με Νεοπλασίες και Υποστηρικτών 
«ΜαΖί νικΩ» 
Ομιλία-Συζήτηση: 
«Θεσμοθετημένα δικαιώματα και παροχές 
για ασθενείς με νεοπλασίες στην Ελλάδα » 
Δευτέρα 26/9/2016 
Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κορινθίας 
Ερμού 2, Κόρινθος

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Παρουσίαση του βιβλίου 
“Game Over – Η αλήθεια για την κρίση” 
του Γιώργου Παπακωνσταντίνου 
Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα
 Public Καλαμάτας (Αριστομένους 16)

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


Ζώδια σήμερα 26 Σεπτεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Με τον Πλούτωνα ορθόδρομο πλέον στον Αιγόκερω, φίλοι Κριοί, η επιθυμία σας για ριζική και ουσιαστική ανανέωση της καθημερινότητάς σας είναι στο ζενίθ. Οργανώστε τη δουλειά σας και δώστε προτεραιότητα στα επείγοντα θέματα που σας απασχολούν, μην αφήνετε χώρο στην αδικία και τις παρεξηγήσεις να δημιουργήσουν ρήγμα στη σχέση σας, τονίστε την ευαίσθητη και τρυφερή πλευρά του εαυτού σας, μη φοβάστε το αποτέλεσμα μιας συζήτησης με το σύντροφό σας, ρισκάρετε στο ερωτικό παιχνίδι.

ΤΑΥΡΟΣ
Κάντε σήμερα, αγαπητοί Ταύροι, τους προγραμματισμούς και τα σχέδια που θα αποφέρουν περισσότερη κερδοφορία από τη δουλειά σας, τακτοποιήστε τις σκέψεις και τις φιλοδοξίες σας στο μυαλό σας, χωρίς να βιάζεστε να δρέψετε τα οφέλη από τη μια στιγμή στην άλλη. Βάλτε σασπένς και αισθησιακό ενδιαφέρον στο δεσμό σας, οι πλανήτες στέκονται ευεργετικά στο πλάι σας και βοηθούν να κλείσετε τα όποια συναισθηματικά σας τραύματα, με αφοσιωμένες στιγμές δίπλα στο ταίρι που αγαπάτε. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Ο Ήλιος κάνει σύνοδο με τον Δία σήμερα, φίλοι Δίδυμοι, και αυτό σημαίνει πως μπορείτε να κάνετε διακανονισμό σε κάποιο οικονομικό θέμα που σας απασχολεί, παράλληλα δε, να στρέψετε το ενδιαφέρον σας στις επαγγελματικές σας φιλοδοξίες και τα επιτεύγματα που από καιρό επιθυμείτε. Αποφύγετε τις υπερβολές και τις βαρύγδουπες υποσχέσεις στη συναισθηματική σας ζωή, μη δίνετε και μη δέχεστε έναν σημαντικό όρκο από ή προς το πρόσωπο που αγαπάτε, αν δε βεβαιωθείτε πως μπορεί να πραγματοποιηθεί. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Μεταμορφώστε εκ βαθέων τη ζωή σας από σήμερα, αγαπητοί Καρκίνοι, πιστέψτε και πάλι στον εαυτό σας και τις δεξιότητες που διαθέτετε, μην αμφισβητείτε τα ταλέντα και τις δημιουργικές σας ικανότητες, δεχτείτε με χαρά και ικανοποίηση καινούριες προτάσεις στη δουλειά σας και τις προσωπικές σας σχέσεις. Με το τρίγωνο Σελήνης/Κρόνου, καλό θα είναι να δείτε με περισσότερο ρεαλισμό και λογική, και λιγότερο συναισθηματισμό και ευαισθησία τα πρακτικά θέματα του δεσμού σας, απομακρύνοντας τις παρεξηγήσεις. 

ΛΕΩΝ
Μπορεί η ζωή να είναι λίγο σκληρή το τελευταίο διάστημα για εσάς, φίλοι Λέοντες, όμως εσείς είστε αρκετά ανθεκτικοί για να ξεπεράσετε τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες παρουσιάζονται στην καθημερινότητά σας. Η σύνοδος του Ήλιου με τον Δία σας βοηθά να φέρετε εις πέρας και να ολοκληρώσετε πολύ περισσότερες καταστάσεις και θέματα από όσα υπολογίζατε. Εμπιστευτείτε το επικοινωνιακό χάρισμα, την εξωτερική σας φρεσκάδα και την πειθώ που διαθέτετε, για να επαναφέρετε την ηρεμία στη σχέση σας. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Ανδρωθείτε και πάλι, φίλοι Παρθένοι, σηκώστε το επαγγελματικό σας παράστημα για να επωφεληθείτε από μια καινούρια πρόταση στη δουλειά σας ή από μια πολύ σημαντική προσωπική γνωριμία. Η ορθόδρομη πορεία του Πλούτωνα στον Αιγόκερω, σάς παροτρύνει να βγείτε από το σκοτάδι της θλίψης και του άγχους, δημιουργώντας κάτι πολύ εντυπωσιακό για να σαγηνέψετε τον ερωτικό σας σύντροφο, βγάζοντας έτσι την ερωτική σας ζωή από τον συναισθηματικό λήθαργο και τις βαρετές, ανιαρές στιγμές.  

ΖΥΓΟΣ
Υπευθυνότητα, ψυχραιμία και υπομονή είναι το τρίγωνο της συμπεριφοράς και της στάσης που πρέπει να υιοθετήσετε σήμερα, αγαπητοί Ζυγοί, προκειμένου να μη δεχτείτε προκλήσεις από ανώτερα πρόσωπα στο χώρο της δουλειάς σας, αλλά και σε παιχνίδια εξουσίας και πάθους στη συναισθηματική σας ζωή. Η σύνοδος του Ήλιου με τον Δία φέρνει και πάλι την ελπίδα στην καρδιά σας, πως τίποτα δεν έχει τελειώσει με το ερωτικό παρελθόν, αρκεί να εξετάσετε προσεκτικά τις προθέσεις του ανθρώπου που αγαπάτε.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Αν και δεν είναι μια μέρα άκρως δημιουργική, φίλοι Σκορπιοί, ωστόσο αν προσπαθήσετε να δρομολογήσετε και να οργανώσετε με τακτική και ήρεμη σκέψη και βούληση τα σχέδια και τις επιδιώξεις σας, είναι απόλυτα βέβαιο πως αποκτάτε και πάλι τη χαμένη σας αυτοπεποίθηση. Μην αφήνετε ανεκμετάλλευτη μια τυχαία γνωριμία σήμερα, γιατί ίσως αποβεί μοιραία για το μέλλον της προσωπικής και συναισθητικής σας ζωής, χωρίς να το επιδιώξετε. Αφήστε την εύνοια της τύχης να αγγίξει θετικά τις επιθυμίες σας.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Ενδεχομένως τα πράγματα και οι καταστάσεις γύρω σας να μην είναι τόσο αισιόδοξα και θετικά όσο θα θέλατε, όμως σήμερα, αγαπητοί Τοξότες, με την σύνοδο του Ήλιου με τον Δία, έχετε τη δυνατότητα να αναζητήσετε καινούριες γνωριμίες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, να συζητήσετε με ανωτέρους και φίλους για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που σας απασχολούν, αλλά παράλληλα να μην αφήσετε στο περιθώριο το ταίρι σας, επιδιώκοντας στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης, συναισθηματικής λύτρωσης. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Με τον Πλούτωνα ορθόδρομο στο ζώδιό σας, φίλοι Αιγόκεροι, παίρνετε δύναμη από σήμερα για περαιτέρω ριζικές και σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Κλείστε κύκλους με το παρελθόν που σας ταλαιπωρούν ακόμα, μην αφήνετε να σας κυνηγούν οικονομικές εκκρεμότητες, συνδυάστε το χρόνο σας για να χαλαρώσετε δίπλα στον άνθρωπο που σας ενδιαφέρει. Για τους αδέσμευτους, είναι βέβαιο πως μέσα από μια φιλική πρόσκληση σήμερα, μπορεί να κρύβεται ένα υπέροχο, τρυφερό, νέο ειδύλλιο. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Είσαστε σε πολύ καλό δρόμο, αγαπητοί Υδροχόοι, στο κομμάτι εκείνο της ζωής σας που αφορά στην επαγγελματική σας πρόοδο και την κοινωνική σας προκοπή. Περιορίστε λίγο τα περιττά έξοδα και τις απερίσκεπτες, καθημερινές δαπάνες και μη ζητάτε από τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τον ερωτικό σας σύντροφο κάτι περισσότερο από αυτό που μπορεί να σας προσφέρει. Δίχως υπερβολική αισιοδοξία και με απόλυτη πίστη στα ταλέντα σας, τα πάντα αλλάζουν στη σχέση σας δίχως κανένα σημαντικό ρήγμα.

ΙΧΘΕΙΣ
Μη γυρίζετε με τις σκέψεις και το μυαλό σας στο παρελθόν σήμερα, φίλοι Ιχθύες, ό,τι χάλασε, γκρεμίστηκε και κατέρρευσε στην καθημερινότητά σας, έχει πλέον τελειώσει. Σκεφτείτε με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα το επαγγελματικό και συναισθηματικό σας μέλλον, βελτιώνοντας τη στάση και τη διάθεσή σας για τα πρόσωπα και τις εξελίξεις που σας περιβάλλουν. Αποκτήστε νέους στόχους και φιλοδοξίες, κρατήστε τις ερωτικές σας εμπειρίες σαν φωτεινά διδάγματα, μην επαναλαμβάνετε τα ίδια λάθη. 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Ο καιρός σήμερα

Λίγες αραιές νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας αναμένουμε σήμερα Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου. Σποραδικές βροχές θα σημειωθούν στα ορεινά των παραπάνω περιοχών, κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 23 και τοπικά 24 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, 7 έως 23 στη βόρεια Ελλάδα, 13 έως 24 και τοπικά 25 στη δυτική Ελλάδα, 12 έως 22 στο βόρειο Αιγαίο και από 14 έως 25 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα είναι κυρίως βόρειοι έως 5 και τοπικά στα κεντρικά και βόρεια τμήματα 6 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: weather.gr

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου


1580: Ο σερ Φράνσις Ντρέικ, Άγγλος θαλασσοπόρος, πραγματοποιεί το γύρο του κόσμου.



1687: Ο Παρθενώνας υφίσταται μερική καταστροφή έπειτα από έκρηξη που προκλήθηκε από οβίδα των Ενετών του Μοροζίνη, οι οποίοι πολιορκούσαν τους Τούρκους των Αθηνών.

1729: Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Μόουζες Μέντελσον.

1774: Γεννιέται ο περιβαλλοντολόγος Τζον Τσάπμαν.

1789: Ο Τόμας Τζέφερσον τοποθετείται υπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Τζορτζ Ουάσινγκτον.

1802: Πεθαίνει ο Σλοβένος μαθηματικός και φυσικός βαρόνος Γιούρι Μπαρτολομέι Βέγκα.

1810: Ο Ζαν Μπατίστ Μπερναντότε (Κάρολος ΙΔ) "κληρονομεί" το σουηδικό θρόνο.



1815: Ιδρύεται η "Ιερά Συμμαχία" μεταξύ Πρωσίας, Ρωσίας και Αυστρίας, που θα βάλει πολλά εμπόδια στην Ελληνική Επανάσταση.

1868: Πεθαίνει ο μαθηματικός και αστρονόμος Αύγουστος Φερδινάνδος Μόμπιους.

1869: Γεννιέται ο Αρμένιος συνθέτης Κόμιτας.

1870: Γεννιέται ο βασιλιάς Χριστιανός Ι της Δανίας

1871: Γεννιέται ο Αμερικανός καρτουνίστας Γουίνσον ΜακΚέι.

1874: Πρώτο τουρνουά σκοποβολής στις ΗΠΑ, στο Κρήντμουρ της Νέας Υόρκης.



1881: Γεννιέται ο Ερνστ Γκρέφενμπεργκ, γερμανός γυναικολόγος, με πρωτοποριακές μελέτες στη γυναικεία σεξουαλικότητα. Στη μελέτη του «Ο Ρόλος της Ουρήθρας στο Γυναικείο Οργασμό» αναφέρει την ύπαρξη μιας ερωτογενούς ζώνης στο σημείο που η ουρήθρα προσεγγίζει τα τοιχώματα του κόλπου. Το 1981 οι σεξολόγοι Τζον Ντ. Πέρι και Μπέβερλι Γουίπλ ονόμασαν την περιοχή αυτή Gräfenberg spot ή G-spot, προς τιμήν του γερμανού επιστήμονα. (Θαν. 28/10/1957)



1888: Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος Τόμας Έλιοτ.

1889: Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Μάρτιν Χάιντεγκερ.

1897: Γεννιέται ο πάπας Παύλος ΣΤ.



1898: Γεννιέται ο δημοφιλής Αμερικανός συνθέτης Τζορτζ Γκέρσουιν.

1901: Αρχίζει η εμποροπανήγυρη της Λάρισας, την οποία επισκέπτονται και πολλοί επίσημοι.



1902: Πεθαίνει ο Λιβάι Στρος, γερμανός ράφτης, εφευρέτης και κατασκευαστής των ρούχων τζιν.

1903: Στις ΗΠΑ, οι γυναίκες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στο Κονέκτικατ.


1904: Πεθαίνει ο Λευκάδιος Χερν, κεφαλλονίτης συγγραφέας, που έζησε πολλά χρόνια στην Ιαπωνία και με τα βιβλία του έκανε γνωστή στη Δύση τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

1905: Δημιουργείται ο ιππόδρομος του Newbury έπειτα από πολυετείς καμπάνιες και πιέσεις του εκπαιδευτή Τζον Πόρτερ προς τον βασιλιά Εδουάρδο Ζ. Οι αγώνες δεν σταματούν ούτε στον πόλεμο παρά μόνον όταν οι Αμερικανοί θα χρησιμοποιήσουν, το καλοκαίρι του 1941, τους στάβλους για να κρατούν αιχμαλώτους πολέμου.



1905: Ο νεαρός φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει την ειδική θεωρία της σχετικότητας.

1907: Η Νέα Ζηλανδία γίνεται, αυτόνομη βρετανική κτήση. Θα αποκτήσει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1931

1914: Δημιουργείται στις ΗΠΑ η ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου.



1916: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει στη Θεσσαλονίκη με το στρατηγό Δαγκλή και το ναύαρχο Κουντουριώτη (Επαναστατική Τριανδρία) την Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης, η οποία διακηρύσσει την επιθυμία της για έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ.

1920: Επιδεινώνεται σοβαρά η υγεία του βασιλιά της Ελλάδας, Αλεξάνδρου, μετά από δάγκωμα πιθήκου.



1922: Γεννιέται ο ηθοποιός Τάκης Μηλιάδης.

1925: Γεννιέται ο τραγουδιστής της κάντρι μουσικής Τζον Κόλτρεϊν.

1929: Οικονομικό σκάνδαλο ξεσπά στη Γερμανία, όταν κατά τη σύλληψη των αδελφών Μαρξ αποκαλύπτεται ότι είχαν προξενήσει ζημιά, με διάφορες απάτες γύρω από δάνεια στο δήμο Βερολίνου, ύψους 10 εκ. μάρκων.

1931: Στο Λανκασάιρ, ο Γκάντι διαπιστώνει και από μόνος του ότι το μποϊκοτάζ της χώρας του είχε ως συνέπεια να χάσουν τη δουλειά τους πολλοί Βρετανοί που εργάζονταν σε υφαντουργίες, αλλά δήλωσε ότι η Ινδία δεν επρόκειτο να αλλάξει τακτική.

1932: Γεννιέται ο Ινδός πρωθυπουργός Dr Manmohan Singh

1933: Γεννιέται η ηθοποιός και τραγουδίστρια Ντόνα Ντάγκλας.

1934: Γεννιέται η Γουίνι Μαντέλα, πρώην σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα.

1937: Πεθαίνει η τραγουδίστρια των μπλουζ Μπέσι Σμιθ.



1941: Ο Σούπερμαν κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, στην ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων.

1944: Υπογράφεται στην Καζέρτα της Ιταλίας η «Συμφωνία της Καζέρτας», ανάμεσα στους Σαράφη, Ζέρβα και Σκόμπυ, που προβλέπει ότι όλες οι ανταρτικές δυνάμεις που δρουν στην Ελλάδα τίθενται υπό τις διαταγές της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου.

1944: Οι σύμμαχοι δεν καταφέρνουν να φέρουν εις πέρας την περίφημη επιχείρηση Market Garden.



1945: Γεννιέται ο Βρετανός τραγουδιστής Μπράιαν Φέρι.

1945: Πεθαίνει ο Ούγγρος συνθέτης και πιανίστας Μπέλα Μπάρτοκ.

1947: Κάνει την πρώτη του εμφάνιση ο Ήτα Βήτα, χάρτινος ήρωας της Ντίσνεϊ, φίλος του Μίκι και του Γκούφι. Ένα πανέξυπνο πλάσμα, που έρχεται κατευθείαν από το μέλλον και συγκεκριμένα από το 2447. Ο Ήτα Βήτα γεννήθηκε από το πενάκι του Αμερικανού σκιτσογράφου Φλόιντ Γκότφρεντσον (1905-1986) κι έκανε την εμφάνισή του στο κόμικς του Μίκι The Man of Tomorrow (Ο αυριανός άνθρωπος). Ο Ήτα Βήτα είναι ένα ανθρωποειδές με πλατύ μέτωπο, δύο χέρια που μοιάζουν με γάντια, λιπόσαρκο σώμα και φοράει πάντα μαύρα σορτσάκια. Αγαπημένη του τροφή είναι η ναφθαλίνη, ενώ δεν λέει όχι σε μια δωδεκάδα κουμπιά. Του αρέσει να καταβροχθίζει παγάκια μαζί με την παγοθήκη και είναι αλλεργικός με το χρήμα. Περνάει μέσα από τοίχους, τηλεμεταφέρεται όποτε το θελήσει κι έχει τη λύση για κάθε πρόβλημα στην απύθμενη τσέπη του, που κρύβει από εργαλεία έως αυτοκίνητα και ιπτάμενους δίσκους. Συχνά βοηθάει τον Μίκι και τον επιθεωρητή Ο’Χάρα να λύσουν δύσκολες υποθέσεις και να γλυτώσουν από ανεπιθύμητα μπλεξίματα.

1947: Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας Χιου Τζον Λόφτινγκ.



1948: Γεννιέται η Αυστραλή τραγουδίστρια και ηθοποιός Ολίβια Νιούτον Τζον.

1950: Τα Ηνωμένα Έθνη ανακαταλαμβάνουν από τους Βορειοκορεάτες τη Σεούλ.

1952: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο φιλόσοφος, ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας Τζορτζ Σανταγιάνα.

1953: Η Ισπανία υπογράφει συμφωνία με τις ΗΠΑ και επιτρέπει την εγκατάσταση αεροπορικών και ναυτικών βάσεων στο έδαφός της.



1957: Το μιούζικαλ West Side Story του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ.

1959: Ο πρωθυπουργός της Κεϋλάνης, Μπανταρανάικε δολοφονείται από βουδιστή μοναχό.

1960: Οι υποψήφιοι για την προεδρία στις ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον και Τζον Κένεντι, πραγματοποιούν την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση στα αμερικανικά χρονικά.

1961: Ο Μπομπ Ντίλαν κάνει ντεμπούτο στη σκηνή.



1962: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Melissa Sue Anderson, την οποία γνωρίσαμε ως Μέρι Ίνγκλις στην τηλεοπτική σειρά "Το μικρό σπίτι στο λιβάδι"

1964: Το Βατικανό επιστρέφει στην Πάτρα την κάρα του Αγίου Ανδρέα.

1965: Στη Βρετανία, η βασίλισσα προσφέρει στους "Μπιτλς" το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.



1966: Γεννιέται ο τραγουδιστής και συνθέτης Χρήστος Δάντης.

1967: Η νεοσύστατη Ιατρική Επιτροπή της ΔΟΕ κάνει την πρώτη της συνεδρίαση στα γραφεία της ΔΟΕ στο Mon-Repos της Λωζάνης. Η ΔΟΕ είναι ο πρώτος αθλητικός οργανισμός (μαζί με την Διεθνή Ένωση Ποδηλασίας UCI) που προχώρησε σε σύσταση ιατρικής επιτροπής.

1969: Αρχίζει η δίκη των 7 του Σικάγο, οι οποίοι συνελήφθησαν για τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν στο Σικάγο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Δημοκρατικών το 1968.



1969: Οι Beatles κυκλοφορούν το δίσκο τους «Abbey Road».

1970: Στην Ιορδανία, οι Άραβες απελευθερώνουν 32 Αμερικανούς μετά από τη συμφωνία μεταξύ Χουσεΐν και ΟΑΠ για κατάπαυση του πυρός.

1972: 31 άτομα απανθρακώνονται από φωτιά που ξεσπά στο κέντρο Όσκαρ στη Ρόδο.

1973: Πεθαίνει η Ιταλίδα ηθοποιός Άννα Μανιάνι.

1976: Γεννιέται ο Γερμανός ποδοσφαιριστής Μίκαελ Μπάλακ.

1980: Το Ιράκ σταματά τις εξαγωγές πετρελαίου, καθώς οι πετρελαιοπηγές του βομβαρδίζονται από τους Ιρανούς, ενώ εντείνονται οι βομβαρδισμοί στο Αμπαντάν.



1980: Βόμβα εκρήγνυται κατά τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής μπύρας «Οκτόμπερφεστ» στο Μόναχο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και να τραυματισθούν 211. Ένα από τα θύματα είναι και ο δράστης της επίθεσης, ο 21χρονος φοιτητής Γκούντολφ Κέλερ, γνωστός για το ακροδεξιό του παρελθόν.

1981: Γεννιέται η Αμερικανίδα τενίστρια Σερένα Γουίλιαμς.

1983: Ο Σοβιετικός στρατιωτικός Στάνισλαβ Πετρόφ προειδοποιεί για έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο.

1983: Γεννιέται ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής Ρικάρντο Κουαρέσμα.

1984: Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου που προβλέπει ότι μετά τις 30 Ιουνίου 1997, ημερομηνία λήξης της συμφωνίας που υπογράφτηκε το 1898 μεταξύ Κίνας και Βρετανίας, ο κινεζικός στρατός θα επανακαταλάβει το Χονγκ Κονγκ, που θα μετασχηματιστεί σε ειδική διοικητική ζώνη με μεγάλη αυτονομία.



1988: Ο Καναδός σπρίντερ Μπεν Τζόνσον βρίσκεται ντοπαρισμένος, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί το χρυσό μετάλλιο,που κέρδισε στην συγκλονιστική κούρσα των 100μ (9.79) με αντίπαλο τον Καρλ Λιουίς. Ο Αμερικανός παίρνει έτσι την πρώτη θέση με 9.92.



1989: Δολοφονείται επί της οδού Ομήρου στο Κολωνάκι, ο δημοσιογράφος και βουλευτής Καρπενησίου της ΝΔ Παύλος Μπακογιάννης, από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

1990: Πεθαίνει, σε ηλικία 82 ετών, ο Ιταλός συγγραφέας, Αλμπέρτο Μοράβια.

1991: Πεθαίνει ο Αμερικανός συνθέτης της τζαζ Μάιλς Ντέιβις.

1992: Ξεκινάει το πρώτο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Α1 κατηγορίας που διοργανώνεται από την ΕΣΑΚ. Ο πρώτος αγώνας που καλύπτεται τηλεοπτικά είναι το Παγκράτι- Παναθηναϊκός (64-71), ενώ η πρώτη έκπληξη είναι η ήττα του Ολυμπιακού από τη Δάφνη με 105-103 στην παράταση. Μια από τις καινοτομίες του πρωταθλήματος είναι η εξασφάλιση της στατιστικής σε όλους τους αγώνες ενώ τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα φέρουν πολλούς ευρωπαϊκούς τίτλους στις ομάδες αλλά και πολλά χρήματα από τις συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα με την ΕΡΤ, το Mega, τον Antenna και το SuperSport.

1993: Στη Ρωσία, περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές επιδοκιμάζουν τον Μπόρις Γέλτσιν στη μεγαλύτερη μέχρι εκείνη τη στιγμή εκδήλωση στήριξής του από τη διάλυση του Κοινοβουλίου.

1994: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δημοφιλέστερη από τις ξένες γλώσσες που διδάσκονται είναι η αγγλική σε ποσοστό 83%, δεύτερη είναι η γαλλική σε ποσοστό 32% και τρίτη η γερμανική σε ποσοστό 18%.

1995: Στη Γερμανία, σε ισόβια δεσμά καταδικάζεται η Σιγκλίντε Χόφμαν, μέλος της RAF, ως ένοχη για πέντε δολοφονίες, μεταξύ αυτών και του επιχειρηματία Σλάγιερ.

1996: Ο υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος απορρίπτει πλήρως την τουρκική πρόταση να παραπεμφθεί στη Χάγη και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.



1997: Πάνω από 50.000 άνθρωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρακολουθούν τη συναυλία των U2 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

1998: 140 Ολυμπιονίκες από όλο τον κόσμο έρχονται στην Ελλάδα και βραβεύονται στην Τρίπολη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς το 1821.



2000: Το επιβατηγό πλοίο "Εξπρές Σάμινα" βυθίζεται στ' ανοιχτά της Πάρου, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 80 άτομα.

2002: Τριάντα άνθρωποι σκοτώνονται σε ένοπλη επίθεση σε ναό στην Γκαντιναγιάρ στην Ινδία.

2002: Απίστευτη τραγωδία στην Γκάμπια όταν αναποδογυρίζει το ferry-boat, Joola το οποίο είναι υπερφορτωμένο με κόσμο. Πνίγονται πάνω από 1000 άτομα.

2003: Εγκαινιάζεται από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά. Το έργο, συνολικής επένδυσης 30 εκ. ευρώ τότε ήταν ένα από τα αρτιότερα προπονητήρια της Ευρώπης.

2003: Πεθαίνει ο Βρετανός τραγουδιστής Ρόμπερτ Πάλμερ.



2008: Πεθαίνει ο αμερικάνος ηθοποιός Πολ Νιούμαν.

2009: Ο τυφώνας Κετσάνα χτυπάει τις Φιλιππίνες, την Κίνα, το Βιετνάμ, την Καμπότζη και το Λάος αφήνοντας πίσω του πάνω από 700 νεκρούς.


2012: Πεθαίνει ο Αλέξης Σολομός, Έλληνας σκηνοθέτης, συγγραφέας, μεταφραστής και θεωρητικός του θεάτρου.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών


Η 26η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών το 2001, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στατιστικά Στοιχεία

Στην Ευρώπη, σήμερα, ομιλούνται 200 γλώσσες και διάλεκτοι.

Η πιο διαδεδομένη γλώσσα μεταξύ των Ευρωπαίων είναι τα Aγγλικά, καθώς το 34% των ευρωπαίων πολιτών τα χρησιμοποιεί ως δεύτερη γλώσσα. Ακολουθούν τα Γερμανικά (12%) και τα Γαλλικά (11%).

Οι πιο γλωσσομαθείς στην Ευρώπη είναι οι Λουξεμβούργιοι, καθώς το 99% μπορεί να συνεννοηθεί σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα. Ακολουθούν Λετονοί και Μαλτέζοι με 93%. Αντιθέτως, μόλις το 29% των Ούγγρων μιλά μια ξένη γλώσσα, ενώ ακολουθούν οι Άγγλοι (30%), οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί (36%).

Ένας στους δύο Έλληνες (49%) είναι ικανός να συνεννοηθεί σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, ποσοστό το οποίο συμπίπτει με τον κοινοτικό μέσο όρο.

Το 44% των Ελλήνων έχει ως δεύτερη γλώσσα, μετά τη μητρική, τα Αγγλικά, το 8% τα Γαλλικά και τα Γερμανικά και το 3% συνεννοείται καλύτερα στα Ιταλικά.

Οι πιο γλωσσομαθείς είναι οι μαθητές, καθώς οκτώ στους δέκα είναι σε θέση να συνεννοηθούν σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα.

Η Ε.Ε επενδύει πάνω από 30 εκατ. ευρώ το χρόνο σε προγράμματα που προωθούν την εκμάθηση των γλωσσών, όπως το Socrates και το Leonardo da Vinci, προγράμματα που αναφέρονται κυρίως σε νέους και ουσιαστικά αφορούν την ανταλλαγή μαθητών ή φοιτητών σε διαφορετικά σχολεία ή πανεπιστήμια της Ευρώπης.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα