25.10.16

Δωρεάν μέτρηση ΣΑΚΧΑΡΟΥ και ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ στο Δήμο Άργους - Μυκηνών



Συνεχίζεται το πρόγραμμα δωρεάν μέτρησης  ΣΑΚΧΑΡΟΥ και ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ στο Δήμο Άργους - Μυκηνών. 

Οι εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού μαζί με τους εργαζόμενους στο "Βοήθεια στο σπίτι" επισκέφθηκαν σήμερα τα ιατρεία Προσύμνης, Λιμνών και Ν. Ηραίου. 

Οι επόμενες δωρεάν μετρήσεις θα γίνουν την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, στο Κουτσοπόδι,το Μαλανδρένι και το Σχινοχώρι. 










Φωτογραφίες : facebook, Maria Stamatopoulou 

Πρεμιέρα Live χειμερινής περιόδου στο Αέναον με τον Γιάννη Νανόπουλο


Να'μαστε και πάλι εδω.....με έντονες μουσικές διαθέσεις σε συνέχεια μιας υπέροχης καλοκαιρινής περιόδου μαζί σας που τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο.

Και έτσι...με τον καλύτερο τρόπο θα γιορτάσουμε και θα ανοίξουμε μαζί σας αυτό το Σάββατο στις 10.30 το βράδυ,την νέα μας μουσική διαδρομή για την καινούργια σεζόν που ανοίγεται μπροστά μας!

Στον εξαιρετικό και αναβαθμισμένο οπτικά και ηχητικά καλλιτεχνικό χώρο του Μουσικού Καφενείου "ΑΕΝΑΟΝ" στην καρδιά του Άργους, ξεκλειδώνουμε μαζί την πόρτα...ανταμώνουμε και σμίγουμε τις φωνές μας, σε ότι αγαπάμε πιο πολύ και σε ότι μας ενώνει περισσότερο.

Καλή μας αντάμωση...καλή μας έναρξη...καλές μας νέες μουσικές διαδρομές!!

==========================

Τηλέφωνα κρατήσεων:
6943 079160
27510 26026

13η Γιορτή του Κάστανου στην Άρνα Λακωνίας


Σας προσκαλούμε να απολαύσετε μαζί μας την 13η Γιορτή του Κάστανου στην αγκαλιά του Ταϋγέτου, στην Άρνα Λακωνίας, που διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη (28, 29, 30 Οκτωβρίου)

Πρόκειται για ένα τριήμερο φεστιβάλ που προσφέρει στους επισκέπτες του την ευκαιρία να απολαύσουν ψητά και βραστά κάστανα, ζεστό τσίπουρο, μόλις αποσταγμένο από το «παλιό» καζάνι που θα καίει στην πλατεία και γλέντι με παραδοσιακούς χορούς.

Πάνω και πρώτα απ' όλα όμως η γιορτή του κάστανου είναι μια υπαίθρια αγορά ντυμένη με ξεχωριστή αισθητική. Κάτω από τα κλαδιά του γνωστού αιωνόβιου «πλάτανου της Άρνας» (χαρακτηρισμένος πρόσφατα από το κράτος ως μνημείο της φύσης) απλώνεται μια σειρά από καλοφτιαγμένους πάγκους που πάνω στο ξύλο τους φιλοξενούν όλα τα ντόπια φθινοπωρινά προϊόντα. Μέσα στα πολυτάρια και τα κοφίνια, τα χρώματα από τα κάστανα, τα ρόδια, τα καρύδια, τα κυδώνια, τα μήλα, τις κολοκύθες μπερδεύονται γλυκά με τα αρώματα από το μέλι, το καινούριο κρασί, τα γλυκά κουταλιού, τα αρωματικά φυτά του Ταϋγέτου.

Με αυτή την γιορτή απολαμβάνουμε τις τελευταίες ζεστές μέρες του Οκτώβρη, το "καλοκαιράκι του Αη- Δημήτρη" όπως λέγεται και κρατάμε για τον χειμώνα μια πολύ όμορφη ανάμνηση.

28 Οκτωβρίου θα παρελάσουν οι Απολλώνιοι στο Μπρίκι!


Στο "Μπρίκι", στα Ίρια, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου μετά τις 2:00 το μεσημέρι οι Απολλώνιοι θα μας απογειώσουν!

Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να απολαύσετε τους πιο ωραίους μεζέδες, τα καλύτερα μαγειρευτά και τα πιο νόστιμα ψητά!

Μπρίκι+Απολλώνιοι =Διασκέδαση

Πάρτε θέσεις!!!! 

Κρατήσεις στο 6957-505230 & 2752094141

Σαν σήμερα στη μουσική...


1825: Ο Αυστριακός κλασικός συνθέτης Johann Strauss II (1825-1899) γεννήθηκε στο St. Ulrich της Αυστρίας. Έγραψε κυρίως μουσική για χορό και οπερέτες. Συχνά αποκαλείται και "ο Βασιλιάς του Waltz". Ήταν γιός του μουσικού Johann Strauss I. Παρά την επιθυμία του πατέρα του, ο οποίος τον ήθελε τραπεζίτη, άρχισε σπουδές μουσικής με τον συνθέτη Joseph Drechsler. Δημοφιλής συνθέσεις του: "The Blue Danube", "Kaiser-Walzer", "Tales from the Vienna Woods" κ.α.

1838: Ο κλασικός Γάλλος συνθέτης Georges Bizet (Georges Alexandre César Léopold Bizet 1838-1875) γεννήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας. Σε ηλικία δέκα ετών άρχισε τις σπουδές του στο Conservatoire de Paris και στα δεκαεπτά του χρόνια έγραψε την πρώτη του όπερα, "Symphony in C". Η πιο σημαντική του δουλειά είναι η όπερα "Carmen" που έκανε πρεμιέρα στις 3 Μαρτίου του 1875 στο Παρίσι.


1947: Ο Βρετανός κιθαρίστας Glenn Tipton (Glenn Raymond Tipton) γεννήθηκε στο Μπλάκχιθ της Αγγλίας. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο Βρετανικό heavy metal συγκρότημα Judas Priest.

1955: Ο Γερμανός κιθαρίστας και τραγουδοποιός Matthias Jabs γεννήθηκε στο Αννόβερο της Γερμανίας. Το 1978 μετά την αποχώρηση του κιθαρίστα Ulrich Roth, πήρε τη θέση του στο hard rock συγκρότημα Scorpions όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

1969: Οι Pink Floyd κυκλοφορούν στη Μεγάλη Βρετανία το διπλό άλμπουμ τους με τίτλο "Ummagumma". Το πρώτο μέρος από το διπλό άλμπουμ είχε ηχογραφηθεί στις 27 Απριλίου του 1969 στο Mothers Club στο Μπέρμιγχαμ και στις 2 Μαΐου στο College of Commerce στο Μάντσεστερ. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Astronomy Domine", "Sysyphus", "Careful with That Axe, Eugene" κ.α. Η λέξη "ummagumma" στην αργκό του Κέμπριτζ σήμαινε σεξ και την χρησιμοποιούσαν συχνά μεταξύ τους. 


1991: Ο Αμερικανός ατζέντης και διοργανωτής συναυλιών Bill Graham (Wolodia Grajonca 1931-1991) απεβίωσε σε ηλικία 60 ετών, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στο Βαλέχο της Καλιφόρνια. Ο Graham επέστρεφε σπίτι του μετά από μια συναυλία των Huey Lewis and the News στο Concord Pavilion. Οργάνωσε συναυλίες για μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα της rock, όπως Jefferson Airplane, Janis Joplin, The Grateful Dead, Santana, The Rolling Stones, John Fogerty, Crosby, Stills, Nash & Young κ.α.

2004: Ο Βρετανός παραγωγός ραδιοφώνου John Peel (John Robert Parker Ravenscroft 1939-2004) απεβίωσε σε ηλικία 65 ετών από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια παραμονής του στο Περού για δουλειά. Εργάστηκε στο BBC Radio 1 από το 1967 έως και το 2004. Ήταν δημοφιλής για την προτίμηση του στην ηλεκτρική μουσική και το μοναδικό στυλ των εκπομπών του. Ήταν ένας από τους πρώτους DJ που έπαιξαν στην εκπομπή τους psychedelic rock, reggae και punk, και βοήθησαν την ανάπτυξη της rock κουλτούρας στη Μεγάλη Βρετανία. Ψηφίστηκε από το περιοδικό Melody Maker, "DJ of the Year", έντεκα φορές. Είναι μέλος του Radio Academy Hall of Fame. Το 1994 οι αναγνώστες του περιοδικού NME τον τίμησαν με το βραβείο "Godlike Genius" και το 1998 τιμήθηκε με τον τίτλο Officer of the Order of the British Empire για την προσφορά του στην μουσική.


ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

Το ήξερες αυτό;


Στην αρχαία Αγγλία κανείς δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδί, εκτός κι αν είχε τη συγκατάθεση του Βασιλιά (εξαιρούνταν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας). Όποιοι ήθελαν να αποκτήσουν παιδί, έπαιρναν τη συγκατάθεση του Βασιλιά κι έτσι τους δινόταν μια μεταλλική πλάκα που κρεμούσαν στην πόρτα τους όταν έκαναν σεξ. Η πλάκα έγραφε ότι διέπρατταν F.U.C.K., δηλαδή «Fornication Under Consent of the King» (συνουσία υπό την συγκατάθεση του Βασιλιά).


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Ο Πολύτιμος Χρόνος των Ώριμων – Mario de Andrade


«Μέτρησα τα χρόνια μου και συνειδητοποίησα, ότι μου υπολείπεται λιγότερος χρόνος ζωής απ’ ό,τι έχω ζήσει έως τώρα…
Αισθάνομαι όπως αυτό το παιδάκι που κέρδισε μια σακούλα καραμέλες: τις πρώτες τις καταβρόχθισε με λαιμαργία αλλά όταν παρατήρησε ότι του απέμεναν λίγες, άρχισε να τις γεύεται με βαθιά απόλαυση.

Δεν έχω πια χρόνο για ατέρμονες συγκεντρώσεις όπου συζητούνται, καταστατικά, νόρμες, διαδικασίες και εσωτερικοί κανονισμοί, γνωρίζοντας ότι δε θα καταλήξει κανείς πουθενά.

Δεν έχω πια χρόνο για να ανέχομαι παράλογους ανθρώπους που παρά τη χρονολογική τους ηλικία, δεν έχουν μεγαλώσει.

Δεν έχω πια χρόνο για να λογομαχώ με μετριότητες.

Δε θέλω να βρίσκομαι σε συγκεντρώσεις όπου παρελαύνουν παραφουσκωμένοι εγωισμοί.

Δεν ανέχομαι τους χειριστικούς και τους καιροσκόπους.

Με ενοχλεί η ζήλια και όσοι προσπαθούν να υποτιμήσουν τους ικανότερους για να οικειοποιηθούν τη θέση τους, το ταλέντο τους και τα επιτεύγματα τους.

Μισώ να είμαι μάρτυρας των ελαττωμάτων που γεννά η μάχη για ένα μεγαλοπρεπές αξίωμα. Οι άνθρωποι δεν συζητούν πια για το περιεχόμενο… μετά βίας για την επικεφαλίδα.
Ο χρόνος μου είναι λίγος για να συζητώ για τους τίτλους, τις επικεφαλίδες. Θέλω την ουσία, η ψυχή μου βιάζεται… Μου μένουν λίγες καραμέλες στη σακούλα…

Θέλω να ζήσω δίπλα σε πρόσωπα με ανθρώπινη υπόσταση.
Που μπορούν να γελούν με τα λάθη τους.
Που δεν επαίρονται για το θρίαμβό τους.
Που δε θεωρούν τον εαυτό τους εκλεκτό, πριν από την ώρα τους.
Που δεν αποφεύγουν τις ευθύνες τους.
Που υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Και που το μόνο που επιθυμούν είναι να βαδίζουν μαζί με την αλήθεια και την ειλικρίνεια.
Το ουσιώδες είναι αυτό που αξίζει τον κόπο στη ζωή.

Θέλω να περιτριγυρίζομαι από πρόσωπα που ξέρουν να αγγίζουν την καρδιά των ανθρώπων…
Άνθρωποι τους οποίους τα σκληρά χτυπήματα της ζωής τους δίδαξαν πως μεγαλώνει κανείς με απαλά αγγίγματα στην ψυχή.

Ναι, βιάζομαι, αλλά μόνο για να ζήσω με την ένταση που μόνο η ωριμότητα μπορεί να σου χαρίσει.

Σκοπεύω να μην πάει χαμένη καμιά από τις καραμέλες που μου απομένουν…Είμαι σίγουρος ότι ορισμένες θα είναι πιο νόστιμες από όσες έχω ήδη φάει.

Σκοπός μου είναι να φτάσω ως το τέλος ικανοποιημένος και σε ειρήνη με τη συνείδησή μου και τους αγαπημένους μου.
Εύχομαι και ο δικός σου να είναι ο ίδιος γιατί με κάποιον τρόπο θα φτάσεις κι εσύ…»

Ένα απόσπασμα από έργο του Βραζιλιάνου Ποιητή, Συγγραφέα, δοκιμιογράφου, φωτογράφου και μουσικολόγου, Mario de Andrade (1893 – 1945).

Ποιος είναι ο πιο γενναιόδωρος λαός προς αγνώστους που έχουν ανάγκη;


Παρότι σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, η πιο γενναιόδωρη χώρα του κόσμου προς αγνώστους που βρίσκονται σε ανάγκη είναι το Ιράκ, σύμφωνα με έναν νέο παγκόσμιο δείκτη φιλανθρωπικών δωρεών.
Βάσει μιας παγκόσμιας δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό της οργάνωσης Charities Aid Foundation (CAF, Ίδρυμα Φιλανθρωπικών Δωρεών), το 81% των Ιρακινών ανέφεραν ότι βοήθησαν κάποιον άγνωστο τον περασμένο μήνα.

Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε τη σχετική δημοσκόπηση το 2010 το ίδρυμα, πάνω από τα μισά άτομα σε 140 χώρες που έχουν ερωτηθεί είπαν ότι έχουν βοηθήσει αγνώστους - πολλές από τις πιο γενναιόδωρες χώρες είναι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από φυσικές καταστροφές και πολέμους.

Παρά την αστάθεια και τη βία, το Ιράκ έχει τοποθετηθεί ανάμεσα στις πρώτες χώρες στον κόσμο που προσφέρουν βοήθεια σε αγνώστους απλόχερα. Η Λιβύη, με τον δικό της εμφύλιο, ήρθε δεύτερη φέτος και η Σομαλία, βυθισμένη σε εμφύλιο πόλεμο εδώ και 25 χρόνια, τέταρτη.

«Νομίζω ότι το μάθημα εδώ είναι ότι οι κοινωνίες είναι απίστευτα ανθεκτικές και ότι οι καταστροφές σε μεγάλη κλίμακα τείνουν να ενεργοποιούν μια συλλογική ανθρωπιστική αντιμετώπιση», είπε ο Άνταμ Πίκερινγκ, διευθυντής της παγκόσμιας πολιτικής της CAF, η οποία προωθεί φιλανθρωπικές δωρεές.
Όσον αφορά τις χρηματικές δωρεές σε κοινωφελή ιδρύματα, η πιο γενναιόδωρη χώρα είναι η Μιανμάρ, όπου εννιά στα δέκα άτομα απάντησαν ότι έχουν κάνει κάποια δωρεά σε φιλανθρωπικό οργανισμό τον προηγούμενο μήνα. 

Η νοτιοανατολική αυτή χώρα της Ασίας διατήρησε την πρωτιά της για τρίτη συνεχή χρονιά στον Παγκόσμιο Δείκτη Φιλανθρωπίας, που μετρά τον συνδυασμό βοήθειας σε αγνώστους, χρηματικές δωρεές και χρόνο που έχει καταναλωθεί σε εθελοντική εργασία.

Σύμφωνα με την έκθεση του Δείκτη, η γενναιοδωρία στην Μιανμάρ αποτελεί εκδήλωση την πρακτικής άσκησης «Σάνγκα Ντάνα», κατά την οποία η πλειοψηφία της βουδιστικής αυτής χώρας κάνει δωρεές για να στηρίξει όσους ακολουθούν τον μοναστικό βίο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν δεύτερες στον συνδυαστικό τύπο γενναιοδωρίας. Ο Δείκτης βασίζεται στη δημοσκόπηση που διενεργεί η εταιρεία Gallup σε 140 χώρες.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα 

5ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας


Το "ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ" είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία κι ιδέα – ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ και ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ - που προέκυψε όταν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται οι ίδιοι στο χώρο του τουρισμού και της εκπαίδευσης, αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες των ανθρώπων του τουρισμού, αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες! Όχι μόνο για να καλύψουν το κενό που αφήνει το κράτος στην τουριστική εκπαίδευση, αλλά και για να δώσουν τη δυνατότητα σε νέους αλλά και παλαιούς συναδέλφους να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στον τομέα μας και να προσαρμοστούν ιδανικότερα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. 

Το μεράκι η δημιουργική τρέλα αυτών των ανθρώπων και της ομάδος εθελοντών κι επιστημόνων που τους πλαισιώνει – βρήκαν την ευγενική στήριξη σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων, συλλόγων, φορέων κι οργανισμών.

Η διαρκής εκπαίδευση κι επιμόρφωση, αποτελεί βασικό παράγοντα εργασιακής εξέλιξης σε οποιοδήποτε επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα δε στον τουριστικό τομέα που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. 

Στόχος μας λοιπόν είναι να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους επαγγελματίες κι εργαζομένους στον χώρο του Τουρισμού και Επισιτισμού, αλλά και στους σπουδαστές σχολών τουριστικής κατεύθυνσης, διαρκή επιμόρφωση κι ενημέρωση, με στόχο να αποκτήσουν επικαιροποιημένες γνώσεις και να παρακολουθούν με συνέπεια τις νέες εξελίξεις. Η συστηματική επιμόρφωση και εκπαίδευση όλων των στελεχών της τουριστικής βιομηχανίας κρίνεται απόλυτα επιβεβλημένη, ιδιαίτερα σε ένα ανθρωποκεντρικό τομέα όπως είναι ο τουρισμός.

Το ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ στοχεύει να καταστεί ένα πρωτοπόρο κι αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό εργαλείο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ ευέλικτα και ταχύρυθμα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Βασικοί στόχοι του ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ είναι η προαγωγή της τουριστικής επιστήμης και της γνώσης, καθώς κι η προώθηση της τουριστικής συνείδησης.

Όραμα μας, είναι να προσφέρουμε στους επαγγελματίες κι εργαζομένους στον χώρο του Τουρισμού και του Επισιτισμού, αλλά και στους σπουδαστές των Σχολών Τουριστικής Κατεύθυνσης, διαρκή επιμόρφωση κι ενημέρωση, με στόχο να αποκτήσουν επικαιροποιημένες γνώσεις και να παρακολουθούν με συνέπεια και επαγγελματισμό τις νέες εξελίξεις σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον 

Το "1ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ" πραγματοποιήθηκε με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία τον Δεκέμβριο 2014, συγκεντρώνοντας 550+ συμμετοχές από ολόκληρη την Ελλάδα κι εκπαιδευτές υψηλότατου επιπέδου, ενώ το "2ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ" που διοργανώθηκε τον Μάρτιο 2015, καθιέρωσε την τεράστια οργανωτική κι εκπαιδευτική επιτυχία της πρωτοβουλίας, συγκεντρώνοντας 650+ συμμετοχές και προσφέροντας 35 εκπαιδευτικές ώρες με πλούσια θεματολογία. 

Τον Νοέμβριο 2015 πραγματοποιήθηκε το "3ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ" με πολλές κι ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες κι 600 συμμετοχές, ενώ τον Απρίλιο 2016 διοργανώθηκε το "4ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ" με για μια ακόμη φορά εκατοντάδες συμμετοχές από ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την υπόλοιπη Ελλάδα. Τον Μάιο 2016 υλοποιήθηκε κι η πρώτη περιφερειακή εκδήλωση, με τη διοργάνωση του 1ου ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ στην αίθουσα πολιτισμού «ΦΟΥΓΑΡΟ» (Ναύπλιο), ενώ στον άμεσο σχεδιασμό είναι κι άλλες περιφερειακές εκδηλώσεις (λ.χ Σκιάθος, Λήμνος κ.α)

Το 5ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ θα πραγματοποιηθεί από τις 31/10 έως και 2/11/2016, στο πολυδύναμο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου ELITE CITY RESORT και τελεί υπό την εκπαιδευτική εποπτεία του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κι υπό την αιγίδα της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ και του ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στις εκδηλώσεις του ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ είναι ελεύθερη - χωρίς κόστος - κι ανοιχτή σε όλους!

Χρυσό βραβείο για την Γραβιέρα και τη Μυζήθρα Αραχναίου


Χρυσό βραβείο απέσπασε η γραβιέρα με την ονομασία Γραβιέρα Αραχναίου της εταιρίας "Ρόζης" στην Αργολίδα, στον 4ο Διαγωνισμό Ελληνικών Τυριών όπου δειγματίστηκαν εκαντοντάδες τυροκομικά προϊόντα

Επίσης το μοναδικό Χρυσό σε μυζήθρα σε αυτόν τον διαγωνισμό ήταν και πάλι για την μυζήθρα Ρόζη παμψηφεί 10'!!! με την ονομασία μυζήθρα γραβιέρας Αραχναίου ενώ το  αργυρό βραβείο απέσπασε η γραβιέρα με άγρια ρίγανη.

Ο  4ος Διαγωνισμός Ελληνικών Τυριών έγινε στα πλαίσια του 7ου Agro Quality Festival που πραγματοποιήθηκαν φέτος μαζί στις 14, 15 και 16 Οκτωβρίου 2016 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά.

Η Εταιρία Ρόζης σε ανακοίνωση ανέφερε πως "το μεγαλύτερο βραβείο είναι απ' 'όλους εσάς που μας στηρίζετε και μας επιλέγετε καθημερινά ανάμεσα σε τόσο άλλα προϊόντα!!!! 

Σας ευχαριστούμε είμαστε ευγνώμονες!!!!!!

Συνεχίζουμε και φέτος με τα καλύτερα!!!"

Γιορτή του Κάστανου 2016 στην Καστάνιτσα


Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι ο Μορφωτικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών διοργανώνει, για 33η χρονιά, την ΓΙΟΡΤΗ του ΚΑΣΤΑΝΟΥ, την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016, με την αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού.

Η Γιορτή Κάστανου θα πραγματοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά, στην πλατεία του πεσόντα Σωτηρίου Κουρούνη στην τοποθεσία «Μάνα», η οποία βρίσκεται στα 200μ. από την νότια είσοδο του χωριού μας, περιτριγυρισμένη από τον υπέροχο καστανεώνα μας.

Το 1983 διοργανώσαμε για πρώτη φορά την Γιορτή μας και μέσα σε αυτά τα 33 χρόνια, καταφέραμε με πολύ κόπο και μεράκι, να αναδείξουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του καρπού του κάστανου, να κάνουμε γνωστό το χωριό μας σε όλη την Ελλάδα και να καθιερώσουμε την Γιορτή του Κάστανου ως μία από τις σημαντικότερες και πιο δημοφιλείς αγροτικές/πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας μας. Από το πρωί οι εθελοντές μας θα σας υποδέχονται προσφέροντας ζεστό τσάι για το καλωσόρισμα, ενώ στη συνέχεια της ημέρας, οι επισκέπτες μας θα μπορούν να απολαύσουν παραδοσιακά τοπικά φαγητά όπως, φασολάδα παντρεμένη, γίδα βραστή, χοιρινό με κάστανο, παραδοσιακές χειροποίητες πίτες και γλυκά όπως, καστανό-πάστα, τρουφάκια με κάστανο, τσουρέκι & κέικ με κάστανο, τάρτα κάστανο και πολλά άλλα. Όλα αυτά θα προσφέρονται σε συμβολικές τιμές και μόνο για την ενίσχυση του Συλλόγου μας. Φυσικά την τιμητική τους θα έχουν τα βραστά και ψητά κάστανα τα οποία θα προσφέρονται δωρεάν.

Τη Γιορτή θα πλαισιώνουν δρώμενα όπως παρουσιάσεις σχετικές με το κάστανο, παιχνίδια για τα παιδιά, παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα Πολιτιστικών συλλόγων, συνοδεία παραδοσιακών τοπικών ακουσμάτων. Κατά την διάρκεια της ημέρας θα είναι δυνατή η επίσκεψη στο καινούριο στολίδι του χωριού μας, την έκθεση των Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, το ανανεωμένο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα-Μουστού, το μεσαιωνικό Κάστρο , την πολιούχο εκκλησία μας, την Μεταμόρφωση του Σωτήρος και να περπατήσουν στα γραφικά σοκάκια του χωριού.

-- Αναλυτικότερα οι Εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν την Γιορτή μας την 28η Οκτωβρίου και 29η Οκτωβρίου:

-Οι άνθρωποι του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα στο ΚΠΕ Καστάνιτσας στην πλατεία του Αϊ Γιάννη, θα μας ενημερώνουν μέσω παρουσιάσεων για την Καστάνιτσα, τον Πάρνωνα και τη φύση της περιοχής.
-Οι νοικοκυρές του χωριού, μας μαγειρεύουν φαγητά και γλυκά με βάση το Κάστανο στον χώρο της Γιορτής στην πλατεία του πεσόντα Σωτηρίου Κουρούνη στην θέση «Μάνα».
-Τα Χορευτικά των Πολιτιστικών Συλλόγων με τις παραδοσιακές φορεσιές τους θα μας παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία του πεσόντα Σωτηρίου Κουρούνη στην θέση «Μάνα». Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με δημοτική μουσική.
-Θα λάβουν χώρα ενημερώσεις για τις ευεργετικές ιδιότητες του καρπού του κάστανου, από μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των καλλυντικών και των φυσικών προϊόντων. 
-Θα στηθεί παιδικό εργαστήρι για την απασχόληση των μικρών μας φίλων με υλικά από το δάσος.
-Θα ενημερωθούμε για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών.

Σήμερα, στις 3 το μεσημέρι, στο Κεφαλάρι. το τελευταίο αντίο στον μικρό Κωνσταντίνο


Καλό ταξίδι μικρούλη  σ' έναν καλύτερο και λιγότερο άδικο κόσμο...

Ο δικός μας κόσμος θα είναι πια φτωχότερος...


Γίνονται... σήμερα, Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

 

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&



&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Cine Nafplio

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 (21:30) 
ΣΠΑΡΤΗ, Retro Music Bar 
The Bonnie Nettles Live

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 (20:00) 
ΠΑΤΡΑ, Ξενοδοχείο «Βυζαντινό» 
Παρουσίαση βιβλίου: 
«Καλά και σήμερα» της Σοφίας Νικολαΐδου

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 (21:30) 
ΠΑΤΡΑ, Θέατρο Act 
The StandUp Guys 2 
Άγγελος Σπηλιόπουλος & Πάρις Ρούπος

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016, 21:15 
ΠΑΤΡΑ, Θέατρο Επίκεντρο+ 
ΟΛΗ Η ΒΙΒΛΟΣ (ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ)

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ο καιρός σήμερα

Λίγες αραιές νεφώσεις, πυκνότερες κατά διαστήματα στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου και στην Κρήτη αναμένουμε σήμερα Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016. 

Η θερμοκρασία θα  κυμανθεί από 11 έως 19 και τοπικά 20 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, 8 έως 19 στη βόρεια Ελλάδα, 13 έως 23 και τοπικά 24 στη δυτική Ελλάδα, 9 έως 18 στο βόρειο Αιγαίο και από 14 έως 24 και τοπικά 25 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι  θα πνέουν  κυρίως από τα βορειοανατολικά έως 4 και τοπικά στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: weather.gr

Ζώδια σήμερα 25 Οκτωβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Με τον ερχομό της Σελήνης στην Παρθένο θα υποχωρήσει η τάση για αναβολή, θα προχωρήσετε σε πρακτική δράση, τώρα θα γίνετε αποτελεσματικοί τακτοποιώντας μακροχρόνιες εκκρεμότητες. Επαγγελματική πρόταση που θα λάβετε θα βάλει σε λειτουργία τα δυναμικά σας χαρακτηριστικά, θα δραστηριοποιηθείτε με πολύ έντονους ρυθμούς. Σήμερα θα βρεθείτε ανάμεσα σε φίλους και σε οικεία πρόσωπα, θα δοθεί νέα πνοή στην ψυχολογία σας και θα διευρυνθεί ο κύκλος των γνωριμιών σας. Αν είστε ερωτικά μόνοι θα βρεθεί το πρόσωπο που από εδώ και πέρα θα σας κάνει συχνά παρέα.

ΤΑΥΡΟΣ
Με τον ερχομό της Σελήνης στην Παρθένο θα οργανωθείτε και θα κλείσετε επιτυχώς τις εργασιακές σας υποχρεώσεις. Με τη Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ήλιο και τον Ερμή παλιό ερωτικό ταίρι θα κάνει την εμφάνιση του, σε περίπτωση που έχουν συμβεί μεταξύ σας παρεξηγήσεις, τώρα θα είναι μια καλή ευκαιρία να βάλετε τα πράγματα σε τάξη. Εκτιμήστε τη θερμή στάση φιλικών σας ατόμων, όσοι από εσάς είστε ερωτικά μόνοι ή έχετε πάρει απόφαση να διαγράψετε τελείως το παρελθόν σας, τότε φανείτε δεχτικοί στο καινούργιο πρόσωπο που θα σας συστήσουν. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Με την εμφάνιση της Σελήνης στη Παρθένο τάξη, οργάνωση, και προγραμματισμός θα είναι τα χαρακτηριστικά σας, η στάση σας θα είναι προσγειωμένη και αρκετά διπλωματική. Τα γεγονότα θα είναι ευνοϊκά για να περάσετε επιτυχώς σε οικονομικές διεκδικήσεις. Η ερωτική γοητεία που θα εκπέμπετε δεν θα σας αφήσει να βάλετε σε δεύτερη μοίρα τα ερωτικά σας, το πρόσωπο που θα σας εντυπωσιάσει με την εμφάνιση του, θα σας δώσει την ευκαιρία να αναλάβετε δυναμική και επιτυχημένη δράση.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Ο ερχομός της Σελήνης στην Παρθένο και το εξάγωνο της με τον Ήλιο και τον Ερμή θα σας δημιουργήσει την ανάγκη να προχωρήσετε σε μια εκ βάθους επικοινωνία με άτομα που μπορούν να καταλάβουν τι νιώθετε και τι αναζητάτε. Ένα καινούργιο πρόσωπο θα θελήσει να αναπτύξει μεταξύ σας σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Φανείτε ανοιχτοί στις νέες προτάσεις που θα λάβετε θα υπάρξουν προσοδοφόρες εξελίξεις που θα σας βοηθήσουν να βελτιωθείτε και να διευρύνετε τον κύκλο των γνωριμιών σας ερωτικών ή επαγγελματικών. 

ΛΕΩΝ
Με την εμφάνιση της Σελήνης στην Παρθένο τα γεγονότα θα σας δώσουν τη δυνατότητα να εκπληρωθούν κάποια προγραμματισμένα σας σχέδια, θα υλοποιηθούν στόχοι που διατηρείτε στη σκέψη  σας εδώ και πολύ καιρό. Ένα μεγάλο επαγγελματικό άνοιγμα θα σας δημιουργήσει την προοπτική να επεκταθούν οι οικονομικές σας βλέψεις και ταυτόχρονα να αξιοποιήσετε με τον πλέον καταλληλότερο τρόπο τις προσωπικές σας ικανότητες. Στα ερωτικά σας τολμηρός και εποικοδομητικός διάλογος θα φέρει δεσμευτική κατάληξη. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Ο ερχομός της Σελήνης στο ζώδιο σας θα ενισχύσει τις διανοητικές σας ικανότητες, θα φέρει ευφράδεια στην ομιλία σας, θα έχετε την ικανότητα να διατυπώσετε και να πείσετε. Με όποιο πρόσωπο συνομιλήσετε θα καταφέρετε να το οδηγήσετε στα δικά σας νερά, κλείνουν επιτυχώς συμφωνίες και ανοιχτές εργασιακές υποθέσεις. Σήμερα ταχτοποιείτε ένα συγκεκριμένο ερωτικό ζήτημα που τον τελευταίο καιρό σας είχε γίνει βραχνάς, θα βάλετε σε τάξη πρόσωπα που διατηρούν την πλάνη πως μπορούν να κατευθύνουν τις κινήσεις σας ή να ελέγξουν τις αποφάσεις σας.

ΖΥΓΟΣ
Η Σελήνη εισέρχεται στην Παρθένο, ενέργεια, ζωτικότητα και οργάνωση θα είναι τα στοιχεία που θα διακρίνουν τις πράξεις σας, η κινητικότητα σας θα σας προσφέρει μια αρκετά δραστήρια και εποικοδομητική ημέρα. Θα υπάρξει ενδεχόμενο καινούργιας επαγγελματικής συνεργασίας που θα σας ανοίξει νέο ορίζοντα με δυνατές οικονομικές προοπτικές. Η χαλαρότητα και η ήπια στάση σας θα φέρει θερμότητα στην ερωτική σας επικοινωνία, με τη Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ήλιο και τον Ερμή θα δημιουργηθεί κλίμα αρμονίας και ασφάλειας.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Σήμερα με τον ερχομό της Σελήνης στην Παρθένο θα φανείτε σταθεροί στις απόψεις σας, συνειδητοποιημένοι και προσγειωμένοι στις απαιτήσεις σας. Με τη Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ήλιο και τον Ερμή μια χαρά θα πάνε οι συζητήσεις σας, θα είστε εφοδιασμένοι με αποφασιστική θέληση, θα καταφέρετε να επιτύχετε στους επαγγελματικούς σας στόχους, προχωρήστε με αυτοπεποίθηση στις διαπραγματεύσεις σας. Γοητεία και ελκυστικότητα θα είναι τα χαρακτηριστικά σας, θα υπάρξουν πρόσωπα που θα θελήσουν να σας πλησιάσουν, κάποιος θα σας φλερτάρει με ιδιαιτέρως θερμό τρόπο. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Με τη Σελήνη να εισέρχεται στην Παρθένο θα αποκτήσετε μια κάπως πιο οργανωτική διάθεση, σήμερα θα είστε σε θέση να κλείσετε υποθέσεις που τις είχατε αφήσει να αιωρούνται για πολύ καιρό. Διεκπεραιώνετε επαγγελματικές εργασίες, έρχεται στα χέρια σας χρηματικό ποσό που αναμένατε και κλείνετε χρωστούμενες οφειλές. Έντονη θα είναι η διάθεση σας για κοινωνικές δραστηριότητες και φιλικές παρέες. Με τη Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ήλιο και τον Ερμή θα εμφανιστούν νέες γνωριμίες που θα σας ενθουσιάσουν, ένα καινούργιο ερωτικό πρόσωπο θα περάσει στη ζωή σας. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Με την εμφάνιση της Σελήνης στην Παρθένο η επικοινωνιακή σας πολιτική θα στοχεύει στο δημιουργικό αποτέλεσμα, σκοπός σας θα είναι η εποικοδομητική και κερδοφόρα κατάληξη. Εγκράτεια και αυτοσυγκράτηση θα είναι τα δύο στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε λεκτικές κόντρες, με ομαλότητα θα εξελιχθούν οι συζητήσεις σας επαγγελματικές ή ερωτικές. Αν θέλετε να περάσετε σε ερωτικές προτάσεις τώρα θα σας δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία να δράσετε. Με τη Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ήλιο και τον Ερμή, ευνοϊκές θα είναι οι συνθήκες για ερωτικά ραντεβού και συναισθηματικά ξεκαθαρίσματα. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Η είσοδος της Σελήνης στην Παρθένο θα σας δημιουργήσει άνοιγμα για καινούργιες επαγγελματικές δραστηριότητες. Θα σας γίνει μια τελείως διαφορετική πρόταση από τις συνηθισμένες και επειδή θα σας βάλει σε σκέψεις, σας παροτρύνω να την δεχτείτε θα έχει αποτελεσματική εξέλιξη. Αυξημένη θα είναι η γοητεία σας, πολύ θερμή η ερωτική σας συμπεριφορά, στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να περάσετε σε περίοδο ερωτικής αρμονίας και συναισθηματικής σταθερότητας. Με τη Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ήλιο και τον Ερμή, σήμερα θα συνομιλήσετε με πρόσωπο που θα σας εξιτάρει ερωτικά. 

ΙΧΘΕΙΣ
Ο ερχομός της Σελήνης στην Παρθένο θα σας εφοδιάσει με αισιοδοξία, η ανάγκη σας για ψυχική ηρεμία θα σας απομακρύνει απ εγωισμούς και αρνητικότητες, τώρα θα προσεγγίσετε τα ζητήματα της καθημερινότητας σας πιο χαλαρά με λιγότερο άγχος και εσωτερική πίεση. Η ανάγκη σας για ψυχική και σωματική ξεκούραση θα σας κάνει ανοιχτούς σε προτάσεις φιλικών εξόδων, ευχάριστες συνομιλίες θα ελαφρύνουν τη σκέψη σας. Σήμερα σε οικείο περιβάλλον δεν αποκλείεται μια ελκυστική παρουσία να εξιτάρει το ερωτικό σας ενδιαφέρον. 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 25 Οκτωβρίου


1147: Οι Σελτζούκοι Τούρκοι κατατροπώνουν τους Γερμανούς σταυροφόρους υπό τις διαταγές του Κονράδου του Γ' στη μάχη του Δορυλαίου.

1415: Κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου μεταξύ της Αγγλίας και της Γαλλίας, ο Άγγλος βασιλιάς Ερρίκος Ε' οδηγεί το στρατό του σε νίκη στη Μάχη του Άγκινκορτ.



1647: Πεθαίνει σε ηλικία 39 ετών ο Ιταλός εφευρέτης του βαρόμετρου Εβαγκελίστα Τοριτσέλι.

1810: Ο βασιλιάς Γεώργιος Γ' γιορτάζει την επέτειο των 50 χρόνων του στο βρετανικό θρόνο.



1822: Αρχίζει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τους Ομέρ Βρυώνη και Κιουταχή. Στο πλευρό των Οθωμανών και οι Έλληνες οπλαρχηγοί Βαρνακιώτης, Μπακόλας, Ίσκος, Ράγκος και Βαλτινός.



1825: Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης Γιόχαν Στράους ο νεώτερος. Έμεινε γνωστός ως ο «βασιλιάς των βαλς». Συνέθεσε το περίφημο βιεννέζικο βαλς «Γαλάζιος Δούναβης», το 1866.



1838: Γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης Ζορζ Μπιζέ, γνωστός για την όπερα «Κάρμεν».



1861: Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην πόλη της Καλαμάτας που γρήγορα δημιούργησε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Κάηκαν πάνω από 25 μαγαζιά. Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση οι αρχές προχώρησαν στην εκτροπή του ποταμού Νέδοντα. 

1864: Γεννιέται ο Τζον Φράνσις Ντοτζ, αμερικανός πρωτοπόρος της αυτοκίνησης, που κατασκεύασε το πρώτο μεταλλικό αυτοκίνητο. [θαν. 14/1/1920]

1875: Το περίφημο Κοντσέρτο αρ. 1 για πιάνο και ορχήστρα του Πιοτρ Τσαϊκόφσκι κάνει πρεμιέρα στη Βοστόνη.



1880: Για 10η φορά (ρεκόρ στην ελληνική ιστορία) ορκίζεται πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος.



1881: Γεννιέται ο Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο. (Θαν. 8/4/1973)


1889: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ πλήττει τη Λέσβο, με απολογισμό 36 νεκρούς.


1893: Πεθαίνει ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ρώσος συνθέτης. («Ο Καρυοθραύστη», «Η Λίμνης των Κύκνων») (Γεν. 25/4/1840)

1896: Ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος καλεί εγγράφως σε συνέδριο, που θα γίνει μεταξύ 11-17/1/1897 και τα 52 σωματεία με θέμα την ίδρυση συνδέσμου αθλητικών σωματείων.

1912: H Ελληνική ταξιαρχία ιππικού απελευθερώνει τον Λαγκαδά από τους Τούρκους. Παράλληλα, ο ελληνικός στόλος καταλαμβάνει την Τένεδο και προελαύνει στα Δαρδανέλλια.

1913: Η Σερβία υποκύπτει στις πιέσεις της Αυστρίας και αποσύρει τα στρατεύματά της από τα εδάφη της Αλβανίας.



1913: Γεννιέται ο Κλάους Μπάρμπι, αξιωματικός των Ναζί που έμεινε γνωστός ως ο «χασάπης της Λιόν».

1914: Η Βρετανία, συγχρόνως με την κήρυξη του πολέμου κατά της Τουρκίας, προβαίνει σε προσάρτηση της Κύπρου.



1917: (7 Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο) ξεσπά η Επανάσταση των Μπολσεβίκων στη Ρωσία. Οκτωβριανή Επανάσταση.



1918: Το καναδικό ατμόπλοιο, “Πριγκίπισσα Σοφία” προσκρούει σε ύφαλο στα ανοιχτά της Αλάσκα, με 398 νεκρούς.

1920: Ο Τέρενς Μακ Σουίνεϊ, λόρδος δήμαρχος του Κορκ και ηγέτης του Δημοκρατικού Στρατού της Ιρλανδίας, πεθαίνει στις φυλακές Μπρίξτον μετά από απεργία πείνας 74 ημερών. Λίγες μέρες πριν είχε προηγηθεί ο θάνατος του Μάικ Φιτζέραλντ, του πρώτου απεργού πείνας, που πέθανε σε φυλακή.

1921: Ο τέως Αυστριακός αυτοκράτορας Κάρλ αποτυγχάνει να ανακτήσει την εξουσία στην Ουγγαρία.



1922: Η ανακριτική επιτροπή υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο παραπέμπει με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας τον πρώην αρχιστράτηγο της Στρατιάς της Μικράς Ασίας Γεώργιο Χατζηανέστη, τους πολιτικούς Δημήτριο Γούναρη, Νικόλαο Στράτο, Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, Νικόλαο Θεοτόκη, Γεώργιο Μπαλτατζή, τον υποστράτηγο ε.α. Ξενοφώντα Στρατηγό και τον υποναύαρχο ε.α. Μιχαήλ Γούδα.



1925: Δημοτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Σπυρίδων Πάτσης, Πειραιώς ο Τάκης Παναγιωτόπουλος και Θεσσαλονίκης ο Μηνάς Πατρίκιος, ο οποίος είναι και ο πρώτος εκλεγμένος Δήμαρχος της συμπρωτεύουσας.

1929: Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αλμπερτ Φολ, καταδικάζεται για δωροδοκία και γίνεται το πρώτο κατάδικο μέλος υπουργικού συμβουλίου.



1929: Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, Έλληνας συγγραφέας. (Γεν. 15/10/1850)



1931: Ο Εμμανουήλ Τσουδερός εκλέγεται διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

1936: Ιταλία και Γερμανία συναντώνται για να σχηματίσουν τον άξονα Ρώμης-Βερολίνου. Η συμφωνία παρέμεινε μυστική έως την 1η Νοεμβρίου.

1938: Ο Μπενίτο Μουσολίνι ανακηρύσσει επίσημα τη Λιβύη ιταλικό έδαφος.

1939: Στη Γερμανία, το Ράιχ πιέζει για επίσπευση του βομβαρδισμού στη Βρετανία.



1939: Γεννιέται ο Νίκος Νικολαϊδης, σκηνοθέτης του κινηματογράφου και συγγραφέας. [θαν. 5/9/2007]

1940: Οι Ελεύθεροι Γάλλοι καταλαμβάνουν την Γκαμπόν.

1941: Το Χάρκοβο της ΕΣΣΔ πέφτει στα χέρια των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων.



1942: Ο Μοντγκόμερι αντιμετωπίζει τον Ρόμελ στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν.

1944: Οι Γερμανοί εκκενώνουν την Ελασσόνα.

1944: Η Ιαπωνία εξαπολύει τις πρώτες επιθέσεις αυτοκτονίας από πιλότους. Εξ ου και η ονομασία, “καμικάζι”.



1944: Γεννιέται ο Άγγλος ρόκερ Ίαν Άντερσον, η φωνή του συγκροτήματος «Yes».

1944: Άδοξο τέλος για το υποβρύχιο «Tang» και τον θρυλικό καπετάνιο Ρίτσαρντ Ο'Κέιν. Μια τορπίλη σκάει μέσα στο υποβρύχιο που βυθίζεται και παίρνει μαζί του όλο το πλήρωμα.



1946: Ξεκινά η Δίκη της Νυρεμβέργης, η πρώτη δίκη Ναζιστών εγκληματιών πολέμου.



1947: Γεννιέται ο τραγουδοποιός Θανάσης Γκαϊφύλιας.

1949: Αποχωρούν από την Ελλάδα τα αγγλικά στρατεύματα.



1951: Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ επανεκλέγεται στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, σε ηλικία 77 ετών.

1952: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποκλείει για τρίτη φορά την κομμουνιστική Κίνα.



1952: Γεννιέται ο Γιάννης Κυράστας που έφυγε πρόωρα το 2004.

1955: Η Αυστρία ανακτά για πρώτη φορά την κυριαρχία της από τη γερμανική κατοχή του 1938 μετά την αποχώρηση και των τελευταίων συμμαχικών δυνάμεων.

1958: Τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν το Λίβανο.



1959: Αρχίζει επισήμως το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής Κατηγορίας στο ποδόσφαιρο. Τα αποτελέσματα της πρώτης αγωνιστικής: ΠΑΟΚ - Μέγας Αλέξανδρος 3-2, Πανιώνιος - ΑΕ Νικαίας 3-0, Δόξα Δράμας - Άρης Θεσσαλονίκης 2-2, Ηρακλής - Απόλλων Αθηνών 0-0, Προοδευτική - Απόλλων Καλαμαριάς 1-0, Παναθηναϊκός - Παναιγιάλειος 2-1, Παγκορινθιακός - Ολυμπιακός Π. 1-0 και Εθνικός Π. - ΑΕΚ 0-1. Το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί με τον αγώνα μπαράζ Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 2-1, λόγω ισοβαθμίας (79 βαθμοί) των δύο ομάδων, που θα γίνει στο Στάδιο Καραϊσκάκη στις 31/7/1960 με διαιτητή τον Ελβετό Mela μπροστά σε 25.000 θεατές.

1959: Στη Φαιστό της Κρήτης, η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή ανακαλύπτει σπουδαίες παραστάσεις θρησκευτικών μινωικών τελετών.

1960: Καταδικάζεται σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών για κατάληψη ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στην Τζόρτζια των ΗΠΑ.



1962: Τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ. Ένα από τα γνωστότερα έργα του είναι «Τα Σταφύλια της Οργής».

1962: Ο αμερικανός αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Αντλάι Στίβενσον δείχνει φωτογραφίες με πυραυλικά συστήματα στην Κούβα.

1965: Πεθαίνει ο γιος του Άλμπερτ Αϊνστάιν, Έντουαρντ.

1968: Καταγράφεται ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας χόκεϊ, 2 ώρες και 25 λεπτά, όπου η Ολλανδία κερδίζει την Ισπανία με 1-0 μετά από 6 παρατάσεις.

1971: Ο ΟΗΕ, προκειμένου να δώσει έδρα στην Κίνα, αποπέμπει την Ταϊβάν.



1973: Πεθαίνει σε ηλικία 41 ετών από εγκεφαλική αιμορραγία ο Αιθίοπας θρύλος του Μαραθωνίου Αμπέμπε Μπικίλα, ο οποίος είχε μείνει ανάπηρος από το 1969 εξαιτίας τροχαίου δυστυχήματος. Ο Μπικίλα, τρέχοντας ξυπόλυτος, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης (1960). Ξαναπήρε το χρυσό στο Τόκιο (1964), αυτή τη φορά φορώντας παπούτσια. 

1974: Οι Υπουργοί Εξωτερικών 19 αραβικών χωρών συναντούνται στο Ραμπάτ του Μαρόκου και συμφωνούν να στηρίξουν σθεναρά τον Οργανισμό για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης του Γιάσερ Αραφάτ.

1979: Στην Ισπανία, το 85% ψηφίζει υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας και των εδαφών των Βάσκων.



1980: Πεθαίνει ο εκδότης και ιδιοκτήτης των εφημερίδων «Ακρόπολη» και «Απογευματινή», Νάσος Μπότσης.



1983: 1.800 αμερικανοί πεζοναύτες, υποστηριζόμενοι από 300 στρατιώτες αγγλόφωνων νήσων της Καραϊβικής, εισβάλουν στο νησί της Γρενάδας. Οι Αμερικανοί κατηγορούν την κυβέρνηση του μικροσκοπικού αυτού κράτους ότι επηρεάζεται από τους Κουβανούς και τους Σοβιετικούς.

1984: Απομονώνεται ο ιός της ηπατίτιδας.



1984: Γεννιέται η τραγουδίστρια Κέιτι Πέρι.

1987: Πραγματοποιείται το πρώτο τουρνουά (FIBA- NBA) McDonalds στο Μιλγουόκι. Συμμετέχουν το Μιλγουόκι, η Σοβιετική Ένωση και η Τρέισερ Μιλάνο.

1991: Ζημιές ανυπολόγιστης αξίας προκαλούνται από ομάδες καταληψιών στο νεοκλασικό κτίριο της Πρυτανείας του ΕΜΠ.

1992: Διεξάγονται οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στη Λιθουανία.

1993: Στο Μπουρούντι, περισσότεροι από 300 χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.

1994: Ποσότητα που ισοδυναμεί με δύο εκατομμύρια βαρέλια διαρρέει από σπασμένο αγωγό πετρελαίου και χύνεται στη ρωσική Αρκτική ζώνη, στη περιοχή Κόμι, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.



1995: Πεθαίνει από λευχαιμία σε ηλικία 77 ετών ο τενίστας Μπόμπι Ριγκς, στην Καλιφόρνια.

1996: Στη Φλόριντα των ΗΠΑ, δύο λευκοί αστυνομικοί τραυματίζουν θανάσιμα μαύρο αυτοκινητιστή, επειδή, όπως ισχυρίσθηκαν δεν σταμάτησε για έλεγχο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές στις γειτονιές των μαύρων.

1997: Ανυπολόγιστες ζημιές προκαλούν στους κατοίκους της Πάτρας οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες που πλήττουν την περιοχή.

1999: Σκοτώνεται ο 42χρονος πρωταθλητής του γκολφ Πέιν Στιούαρτ σε αεροπορικό δυστύχημα, όταν το λίαρ τζετ στο οποίο επέβαινε συντρίβεται στη Νότια Ντακότα.

2001: Κυκλοφορούν από τη Microsoft τα Windows XP.



2004: Ο Φιντέλ Κάστρο ανακοινώνει πως στο εξής θα είναι παράνομες και θα τιμωρούνται συναλλαγές σε αμερικάνικο δολάριο.

2009: Δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα σκορπίζουν τον θάνατο στη Βαγδάτη. Οι νεκροί είναι 155 και οι τραυματίες 721.


2014: Πεθαίνει ο Τζακ Μπρους, Σκωτσέζος μπασίστας και συνθέτης, ιδρυτικό μέλος του επιδραστικού ροκ συγκροτήματος Cream.